Amu cică era odată într-o ţară un crai, mare iubitor într-ale ospețelor cu mese întinse cît curpinzi cu ochii, ce icnesc sub povara purceilor de lapte – perpeliți pe îndelete la proțap și poposiți cu mare băgare de seamă pe tipsii de argint – cu vin curgînd în pocaluri bătute cu nestemate și cîntece de petrecere spre înveselirea mesenilor.

Şi craiul acela mai avea un frate mai mare, care era împărat într-o altă ţară, mai depărtată. Şi împăratul, fratele craiului, se numea Verde-împărat. Și împăratul aista arata mult mai verde ca frati-su mai tînăr, căci nu întindea mese lungi de trei zile în împărăție, ci, cumpătat și întelept cum era, mînca oleacă, numai răriș, numai crud și verde, cum s-a îndurat să lase bunul Dumnezeu.

Mulţi ani trecură la mijloc de când aceşti fraţi nu mai avură prilej a se întâlni amândoi. Iară verii, adică feciorii craiului şi fetele împăratului, nu se văzuse(ră) niciodată de când erau ei. Şi aşa veni împrejurarea de nici împăratul Verde nu cunoştea nepoţii săi, nici craiul nepoatele sale: pentru că ţara în care împărăţea fratele cel mai mare era tocmai la o margine a pământului şi crăia istuilalt la o altă margine.

Iaca într-o bună, albă și blagoslovită zi, craiul trimese pe cel mai vrednic fecior al sau, Harap-Alb, la curtea lui Verde Împarat spre cunoașterea spiței crăiești din partea ailantă a pamîntului.

Drumu-i fu lung si plin de primejdii, dară a dat bunul Dumnezeu să ajungă și Harap Alb pînă la urmă. Mult se bucură Verde Împărat să-l vadă pe băiet, chiar așa colbuit și ostenit de drum cum era… Și cum, în astfel de momente, se cade la curțile împărătești să se cinstească oaspeți și gazde cu de-ale gurii, Verde Împărat dete poruncă să se întindă masă mare și să se împle degrabă cu tot ce era mai verde si mai crud prin regat. Dară cum Harap Alb nu era deprins cu bucatele verzi, împăratul îngădui să se facă un singur feliu de mîncare pîrjolit la foc, nici prea iute, nici prea moale, nici prea zdravăn și nici prea puțintea.

Harap Alb chibzui oleacă și dete poruncă slugilor domnești să soborască degrabă

ESENȚA

1 cană de orez
1 cană de lapte de migdale (sau apă)
1 cană de caju rîșnit fin
30 grame de unt de cacao (de se găsesc prin cămările împărătești; iar de nu, aici)
1 lingură de esență de vanilie (găsești aici)
3 lunguri de miere de salcîm

Odată soborîte cele trebuincioase feliului de mîncare rîvnit, iacă Harap Alb – învățat de Sfinta Vineri taina magiei în bucate – se zăvorî în bucătăria împărătească și purcese să deslușească următoarea lucrare de

ALCHIMIE

Spălă, bob cu bob, orezul colbuit și-l curăță de pleavă cu grijă. Îl puse la înmuiet vreo două ceasuri în apă proaspătă și limpede de izvor și apoi îl dete în fiert, la aburi albi și pătrunzători, cum îs și firea și feliul lui Harap Alb. Apoi, cu grija-n suflet, suflă-n orezul fiert ca să-l răcorească și se ajută și de foale, că-i fu graba mare. Apoi îl amestecă vîrtos cu linguroiul de lemn dimpreună cu nucile caju măcinate, mierea dulce de salcîm, untul înmiresmat de cacao – dat pe răzătoarea mică și înmuiet bine la bain marie – și esența de vanilie. Trecut întîi prin foc, orezul negreșit trebuia trecut amu și prin sabia (mixerului vertical), ca să se zămislească astfel dimpreună cu laptele de migdale o budincă moale, albă, aidoma sufletului și chipului frumos al lui Harap Alb!!!


Cînd totul fu gata, se înfățoșă dinaintea lui Verde Împărat și-i dete să vază magica lucrare. Verde Împărat se uită, se minună și porunci mezinei să împletească, cum ar împleti un fir alb-roș de mărțișor, datina craiului și datina împăratului. Fata mică de împărat făcu o vrajă și întrupă din trei pumni de fructe uscate o dulceață fermecată, de-i zice Rubine moi de merișor, și așternu totul în pocale, cum așeterni țoalele în lada cu zestre: un strat de cremă de orez Harap Alb, un strat de rubine moi și roșii, ca la curtea lui Verde Împărat.

Tare îi mai plăcu lui Harap Alb dulceața de merișor, dară și fata mică de împărat. Dulce si parfumată era dulceața, dar parcă mai dulce și mai parfumată era mezina. Așa că-i ceru pe data mîna de la tătîne-su, iar împăratul i-o dete cu inimă ușoară. Pe loc, făcură nuntă mare, jucară și se veseliră trei zile și trei nopți, ospătîndu-se nițel și din budinca lui Harap Alb și mai ales din bucatele alese și crude ale lui Verde Împărat. Și-au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți și-or mai trăi și azi, că pricină de beteșug n-au de ce avea….

255 comentarii la “Crema de orez “Harap Alb””

  1. Mihaela says:

    Cat de frumos poti scrie! Voi incerca negresit crema aceasta de orez minunata!

  2. alina says:

    Esti geniala! Mi-a placut la nebunie povestioara si m-am lasat
    purtata depaaarte intr-o alta lume .Multumim , Olivia pentru
    ideile tale fantastice.Pupici regali! 🙂

  3. Simona says:

    Ce frumos ai scris! Abia asteptam reteta, iar acum sunt nerabdatoare sa o incerc 🙂
    O intrebare am: bebeina de 1 an jumatate, nu prea doarme daca mananc eu ceva cu cacao si apoi o alaptez. Se poate inlocui untul de cacao cu altceva? Vreau sa mancam amadoua, insa imi e teama ca nu va dormi noaptea.
    Pupicei, draga noastra! Esti intr-adevar, geniala!

    • olivia says:

      Draga mea, untul de cacao presat la rece e doar grasimea din boabele de cacao si n-are efectul excitant al ultimelor. Asa cred, dar s-ar putea sa ma insel. Oricum in reteta, untul e optional. Il poti scoate pur si simplu si nu va afecta aproape deloc gustul final.
      Pupici de licurici!
      O

  4. Alina says:

    Multumiri ca ai revenit. :*:*:*:*

  5. teodora says:

    M-am lasat dusa pe aripile povestii!Foarte minunat spusa!
    Voi incerca si eu delicioasa reteta!

  6. stela says:

    Suna delicios! O sa ii fac si eu bebelinei mele. Crezi ca e ok caju pentru bebe de 9 luni?
    Si voiam sa te mai intreb: e in regula sa ii dau fructe amestecate cu cereale (orez, in cazul acesta, sau alte cereale cum ar fi quinoa, mei)?

    Te pup cu drag si multumim ca ne incanti in continuare!

  7. alina says:

    Olivia , stiu ca tu esti experta in curele cu suc 🙂 Am o intrebare
    putin cam rushinoasa dar, indraznesc sa te intreb .Vreau sa fac
    o cura cu sucuri cateva zile sa merg pe formulele lui walker dar ,
    crezi ca pot sa o fac fara a face clisma sau hidroterapie de colon?
    Stiu ca ai lasat o data un comment cu nishte ceaiuri dar , nu-l
    mai gasesc.Si daca fac aceasta cura cu sucuri cateva zile intre timp
    pot lua si psillyum ptr digestie ? Multumesc tare mult.

    • olivia says:

      Draga mea, nu e rusinoasa deloc intrebarea. Despre clisme si colonhidroterapie rid – cum spune Robert Morse – cei care au mai multa nevoie de ele.
      Acum revenind la dilema ta, cura cu sucuri se poate tine ca atare, dar e mult mai eficienta daca e dublata si de terpapia colonului, basca o sauna la doua-trei zile, un periaj uscat cu perie cu peri naturali sau manusa din alge marine, inainte de fiecare dus. Un ceai de crusin, inainte de nani, face minuni, caz in care se poate renunta la colonhidroterapie. Ideea cu taritele/semintele de psyllyum e foarte buna.

      • Izabela says:

        Olivia, ai idee daca pregatirea pentru colonoscopie poate
        suplini hidrocolonoterapia? Oare solutia Fortrans folosita in
        acest scop este de incredere, avand in vedere ca are in compozitie
        macrogol si sulfat de sodiu anhidru? Mie nu-mi suna deloc bine…

        Mie mi s-a descoperit anul trecut un polip pe colon, facut biopsie,
        rezultat: displazie usoara. In septembrie voi mai face o
        colonoscopie si ma gandeam ca ar fi momentul perfect pt o cura de
        detoxifiere.

        Te pup cu mult drag!

  8. Laura P. says:

    Superbe sunt si pozele alaturi de poveste…
    Ce camera foto folosesti ?

    Multumim pt ca ne inspiri sa facem alegerile corecte in ale alimentatie, pt noi si copiii nostri.

  9. FLORENTINA says:

    Povestea e pe masura magiei din pahar, arata senzational iar
    gustul de asemenea…….multumim frumos pentru bucuria cu
    care ne imparti
    lumea ta magica si care treptat treptat o descoperim si noi.

    cu recunostinta,

    Flori

  10. Luminita A. says:

    Foarte frumoasa povestea. Tu ce crezi Olivia despre regulile combinarii grupelor alimentelor? Teoretic cereale (carbohidrati) cu fructe, miere si proteine (caju si migdale) nu e ok, cel putin asa am citit in Steve Meyerowitz – Food Combining and digestion, in cartile lui Ann Wigmore si in ultima carte a lui Mencinicopski/schi (ups, nu stiu niciodata cum se scrie acest nume corect). Eu incerc sa tine cont de aceste reguli dar majoritatea retetelor din carti/net nu le respecta. Care sint exceptiile nu ne spune nimeni… Merci

    • olivia says:

      Luminita,

      Fructele, cerealele si mierea sunt toate carbohidranti, dar cu timpi de digestie diferiti. Ideal e sa-i maninci in forma cruda, separat, dar nu e o mare tragedie daca ii combini. De aici si recomandarea de a minca putine alimente la o masa, toate dintr-o singura grupa, ca sa scutesti, asa, organismul de procese de fermentatie si putrefactie. Important e, daca se poate, ca fructele si mierea sa fie mincate mereu pe stomacul gol (inainte de masa), si sa le dai timp suficient de digestie ( pentru miere- 10 minute, se asimileaza direct din stomac, iar pentru fructe – in functie de soi – intre 30 de minute si 90 de minute).
      Sa combini carbohidrati cu timpi de digestie diferiti e o treaba inofensiva in comparatie cu situatia cind combini carbohidrati cu proteine animale si probabil asta este situatia particulara pe care o are in vedere Mencinicopschi (omnivor declarat) cind vorbeste de bomba numita tovarasia carbohidrati-proteine. Subiect pe care, de altfel, nu e prea consecvent. El combina pui (proteine animale) cu cartofiori la cuptor (carbohidrati si amidon) sau paste din griu (carbohidrati) cu parmezan (proteine animale) si maninca fructe la desert. Ceea ce pentru un neavizat poate sa fie derutant. Ca sa intelegi mai bine, baga un ochi aici.

      Daca uitam povestea cu Mencinicopschi si vorbim de proteine vegetale, insa, lucrurile se schimba nitel. In bucataria ayurvedica (vegetariana) se combina frecvent cerealele (ca orez, porumb, griu etc) cu leguminoase (ca linte sau naut) care sunt sursa bogata de aminoacizi (impropriu spus proteine vegetale). Daca e corecta sau nu combinatia asta e o dilema a vegetarienilor necrudivori din toate timpurile, dar destul de bine deslusita de către Rudolph Ballentine, in cartea “Dieta si nutritie. O abordare ayurvedica a alimentatiei”, pe care mi-o facusem carte de capatii inainte sa devin raw vegana. De acolo am luat ideea de a face cele mai minunate dalh-uri cu orez si chimen (un bun digestiv, by the way), combinatie extrem de echilibrata, nutritiva si plina de toti aminoacizii esentiali.

      Anyway, sunt citeva principii, dupa cum ai remarcat, care o data respectate, te scutesc de eforturi digestive.
      Cit priveste dulciurile raw (caci subiectul asta ne doare 😉 ) respectam urmatorul principiu: atunci cind se folosesc nucile, ele sunt neaparat rehidratate intii. Astfel, timpul lor de digestie se scurteaza enorm si pot fi alaturate, fara indigestii, carbohidratilor amintiti. Si da, recunosc, mai trebuie respectat un principiu: le papam cu masura :(…
      Cu drag.
      O

      • Luminita A. says:

        Merci. Nu ma iau dupa Menci pentru ca in primul rind nu imi place cum arata – daca ar sti ce sa manince cu adevarat, ar fi mult mai suplu, muschiulos si vibrant la virsta lui (e bine ca mi-ai dat linkul, nu stiam articolul – sint asa ocupata cu copiii si gradina mea organica, incit nu m-am uitat nici la televizor de vreo 6 luni…). Am observat si eu in cartea lui ca se contrazice in tabele si retete. Asa ma gindeam si eu, ca hidratind nucile si semintele sau fermentindu-le (ex. iaurt de caju sau migdale cu fructe) totul e mai usor de digerat si cu conditia ca acel adaugat in plus (indulcitori, grasimi) sa fie in cantitate micuta. Chiar am observat ca la nici un desert raw pe care l-am facut pana acum nu am avut nici o problema de digestie. Cu orezul, eu incerc sa ma inteleg exclusiv cu cel integral (rotund, dulce si basmati) si pentru asta folosesc cu succes un slow cooker si o sita speciala de pasat (de la Kitchen Shop) prin care iese ceva pufos si cremos de tot. PS: ti-am pus o intrebare pe celalalt site, re. caju, poate imi raspunzi te rog, sint intr-o mare cautare de caju cu adevarat crud. Merci si astept cu drag urmatoarea reteta.

  11. Lizuca says:

    Cat la suta esti raw vegan, in viata de zi cu zi?

  12. raluca says:

    cumva caju se hidrateaza si apoi deshidrateaza inainte de a fi folosit?

    • olivia says:

      Ar fi ideal, desi dupa unii raw-isti, nucile caju si semintele de pin si cedru nu au nevoie neaparat de un astfel de tratament, nefiind atit de indigeste, ca celelalte.

      • Alex says:

        Olivia, citind ce ai scris am realizat ca poate nu procedez bine cand mananc alunele de padure si migdalele nehidratate pe post de gustare intre mese. Asa-i? Am mereu la mine o punguta cu cateva alune, migdale si stafide/prune deshidratate, cam 70-100 de grame si imi fac toata ziua de lucru cu ele. Are ce sa fie rau in asta ? Sunt inca incepatoare si multe dileme ma « bantuie ».  Am renuntat la carne si incerc pe cat pot ca 70-80% din alimentatie sa fie raw. Mare, mare noroc avem cu tine ! Pupici !

        • olivia says:

          Alexandra, sa nu zici ca te cicalesc, dar o sa-ti spun ceva ce, probabil, ai mai auzit: sunt foarte importante cele trei mese ale zilei si LIPSA gustarilor dintre ele. Micile rasfaturi dintre mese impiedica digestia completa a alimenteleor papate la mesele principale si nu lasa sistemul digestiv sa se mai odihneasca nitel.
          Dar nucile si alunele, altfel, sunt inofensive. Pentru un organism sanatos nu ridica probleme. Dar alta e situatia cind aparatul digestiv e subrezit si trebuie menajat cit mai mult. Sau cind oleaginoasele se combina cu fructe si miere si intervine o problema legata de imposibilitatea sincronizarii timpilor (diferiti) de digestie. Oleaginoasele (nuci, alune, migdale, seminte – pline toate de acizi grasi esentiali) se digera intr-un timp mai indelungat, iar carbohidratii (fructe, miere etc) intr-un timp mai scurt. Ei, si atunci, regula de aur a unei digestii bune spune ca e bine ca nucile si alunele sa fie rehidratate, ceea ce le va scurta timpul de digestie si le va face compatibile cu ceilalti nutrienti din combinatia de care povesteam.
          Oleaginoasele sunt excelente pentru par, unghii, incheieturi si merg foarte bine la mesele principale: in cirnaciori si chiftelute, in salate, in batoane proteice (vine si reteta asta curind!!! 🙂 ) si ca atare, cum le papi si tu. Ce faci tu, fac si eu: imi pun nuci, seminte si fistic in pungi de hirtie si le iau cu mine in geanta. Daca ma prinde prinzul in oras, am ce sa pap si nu dau iama in te miri ce prostioare. Dar in formas asta, nehidratata, nu le mai combin cu nimic.
          Pupici si tie!

          • Alex says:

            Esti minunata! Multumesc din suflet pentru rabdarea cu care mi-ai explicat totul. Primesc cu drag orice cicaleala, imi face tare bine! Gata, am dat de-o parte alunele la care rontaiam de zor chiar acum. O zi frumoasa ca tine iti doresc!

  13. raluca says:

    Olivia ajutor cu ce sa dau copii sa nu-i mai piste tantarii astia se umla de la intepatura foarte urat.Te pupam dulce.

    • olivia says:

      Draga Raluca, uleiul esential de eucalipt face minuni. Eu il folosesc in lampa de aromaterapie. O pun in camera copiilor seara inainte de culcare cu vreun ceas si nu mai prind pe-acolo nici picior de tintarel. Daca iesiti in natura, poti sa spray-ezi cu esenta de eucalipt hainutele lor. Si ale voastre. Am observat ca nu numai tintarilor le diplace mirosul. Daca uleiul esential e autentic nu pateaza hainele. De altfel, asta e proba de foc. Aplicat pe o batista, el trebuie in citeva minute sa se evapore fara sa lase urme. E garantia ca nu e contrafacut.
      Cu drag,
      O

  14. Miha says:

    bine ai revenit Olivia! te asteptam…si iata c-ai venit cu o
    noua poveste, spusa cu har si talc! minunat.
    am o rugaminte: mi-am dorit mult de tot sa fac la bubulina mea
    crema de zahar ars. si cum n-am avut algele alea, m-am dat eu
    bucatareasa si le-am inlocuit cu psylium, dar n-a iesit.:(( sunt alternative? multumesc!

  15. IULIA R. says:

    Olivia,
    Ce parere ai de steamer ? este ok ?
    sau ar fi mai bine sa folosim o oala clasica de fiert la aburi ?
    Eu am un steamer Tefal ,l-am folosit pt porumb fiert,legume
    si acum ca ai postat aceasta reteta il voi folosi si
    pentru orez…
    mi se pare foarte bun si practic dar nu stiu daca e chair e atat
    de sanatos pe cat spune reclama …
    De cand citesc blogul tau am inceput sa ma indoiesc si daca in sticla
    de apa este apa…

    • olivia says:

      Metoda e una dintre cele mai sanatoase, dintre toate cele care presupun tratament termic. N-ai nevoie de unt, margarina, ulei, untura, ghee, ca sa gatesti la aburi. Ceea ce inseamna mai putini acizi grasi saturati! Cit priveste steamer-ul, am citit ca nici un aparat electro-casnic nu e sanatos, pentru ca electricitatea e o forma negativa de energie, care se impregneaza la nivel subtil in mincare. Dar e greu sa fii ortodox in toate, stiu. Si eu am steamer si-l folosesc in retete cu orez, linte si naut. Dar ma bate gindul sa fiu mai principiara si sa ma dotez cu niste cosulete de bambus (metoda chinezeasca de fierbere la aburi), care e sigur, o varianta safe, din toate punctele de vedere. Am gasit aici cosulete sau la Bamboo, in Bucuresti, daca te intereseaza.
      Pupici de licurici!

      • Alice says:

        ai incercat si celelalte produse de la AsianHomeGourmet? scrie ca sunt fara conservanti MSG si altele, retelete par ok!

        • olivia says:

          Nu maninc nimic crescut in China, Alice. E tara cea mai poluata din lume. La fiecare 30 de secunde, aici se naste un copil cu malformatii din cauza poluarii apei, aerului si a mincarii (sursa: Stirile PROTV).

          • Vlad says:

            Gama Asian Home Gourmet este produsa in Thailanda 😉

          • olivia says:

            Good to know! 🙂 Dar oricum, alimentele procesate, conservele de orice fel sunt o idee proasta, indiferent de tara lor de origine… 🙁

  16. Oana M. says:

    Buna O,

    Iti scrie o alta “O” care vrea sa urmeze o cura doar pepene rosu de o saptamana ptr dezintoxicare/slabire. Te rog recomanda-mi daca e ok sa beau si argila dimineata si seara. Ce combinatii mai pot face ptr o astfel de cura. De ex ce legume/fructe mai pot manca?
    Cu drag, Oana 🙂

    • olivia says:

      Oana, stiu si eu ce sa zic despre argila luata intern?…. Am o parere foarte buna despre argila in cataplasme si masti cosmetice, dar nu intern! Si-ti explic si de ce. Argila e – la fel ca apa sarata de mare sau de lac (Ursu, de pilda) si apa minerala – plina ochi de minerale anorganice, intraductibile de catre organism si, deci, de nefolosit. E adevarat ca argila absoarbe impuritatile, ca un magnet, dar lasa totusi in urma acest balast de minerale moarte, care incurca. Cum ar zice romanul, ce iei pe mere, dai pe pere. In schimb, in cataplasme si masti, face minuni: absoarbe din profunzime toxinele, printr-un mecanism fabulos. Aplicata pe tumori la sin sau tiroida, pe stomac sau pe incheieturi dureroase (pline ochi de minerale anorganice, cristalizate, desigur!!!) am citit ca face minuni.
      Cit priveste cura cu pepeni rosii, vorbim de asa-numita monodieta, cind vreme de o saptamina si mai bine nu se mai maninca nimic altceva, in afara fructului ales. Christopher Vasey, in “Ghid de detoxifiere” explica avantajele pe termen scurt ale monodietei. Digestia e mult simplificata (in cazul pepenului rosu, care se digera cel mai repede dintre toate fructele, cu atit mai mult!), iar energia care nu se mai duce pe digestie se cheltuie intr-un proces complex de detoxifiere si regenerare. So, daca ti-am adus vesti proaste, don’t shoot the messanger! 🙂

  17. ade says:

    Buna Olivia,
    Ma bucur mult ca ai revenit, esti un mare suport moral pentru mine
    Imi place mult, si-mi prieste noul regim alimentar; singurele alimente pe care nu am reusit sa le scot/inlocuiesc sunt painea si branza de capra. Le consum in cantitati f mici (o felie pe zi) insa vreau sa le elimin. Painea din faina fara gluten e la fel de nociva? Ma poti ajuta cu idei in acest sens?
    Ma “lupt” cu graul incoltit 🙂 nu reusesc sa-l fac sa incolteasca, sigur eu gresesc cu ceva. Am cumparat de la Solaris, l-am tinut 2-3 zile dupa care a capatat un miros, e ok asa?

    Te pup Olivia!
    Multumesc a exista oameni ca tine

    • olivia says:

      Griul, draga Ade, se lasa la inmuat peste noapte, se scurge a doua zi foarte bine si se pune in tavi cu fund de sita sau in borcane legate cu tifon la gura si culcate oblic, cu susu-n jos. Se spala si clateste de doua ori pe zi. Dupa maxim trei zile, ar trebui sa le vezi deja coltisorul.
      Cit priveste griul fara gluten, nu stiu ce sa zic… Cred ca procedeul de eliminare a glutenului din bob e unul termic, iar apoi bobul nu mai e integral si ii dai batai de cap organismului sa-l recunoasca drept hrana (cam ca la alimentele GMO) cu toate consecintele unui asememea efort. Eu una nu m-as baga…
      Pupici de licurici!

    • Luminita A. says:

      Mirosul poate fi din cazua caldurii din incaperea respectiva – boabele intra in putrefactie (poate fi o combinatie cu prea multa apa). Daca ai un subsol, pe timpul verii du-le acolo si vei reusi. Si eu am stricat 2 transe vara asta si de cand merge la crama cu ele, nu mai sint probleme. Atentie si cu hrisca – e foarte perisabila.

  18. veronica says:

    Buna,Olivia
    Spune-mi te rog mult,ce parere ai despre metoda de detoxifiere cu http://shop.daciaplant.ro/products/view/176-detoxicolon .Multumesc mult.
    O zi minunata ca tine iti doresc!

    • olivia says:

      Draga Vero, am citit lista de ingrediente: Psyllium (Plantago ovata) – 36%, seminte de in (Linum usitatissimum) – 37%, zeolit (tuf zeolitic mineralizat cu 83,3 zeolit) – 4,5%, aloe (Aloe vera) – 0,5% extract, senna (Cassia angustifolia) – 2%, crusin (Rhamnus frangula) – 2%, rozmarin (Rosmarinus officinalis) – 2%, ghimbir (Zingiber officinale) – 1%, lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) – 3%, coriandru (Coriandrum sativum) – 2%, anason (Pimpinella anisum) – 2%, fenicul (Foeniculum vulgare) – 2%, chimen (Carum carvi) – 2%, anghinare (Cynara scolymus) – 2%, fructe de afin (Vaccinium myrtillus) – 1%, fructe de merisor (Vaccinium vitis-idaea) – 1% extract.
      Am dubii in ce priveste Zeolitul, un mineral anorganic, pina la urma, prezent in cantitati mari in formula de detox, despre care nu stiu daca face ce se spune. . Nu stiu, ca n-am inercat. Eu, una, m-am dus mereu pe formule din plante, in care am incredere fara rezerve, mereu.
      Cit priveste celelalte plante, sunt toate OK, in principiu. Dar conteaza sa fie sub forma de publere, proaspat macinata, iar nu incapsulate in capsule gelatinoase, pline de chimicale.
      Pupici nestemati ca nestematele, draga mea.

  19. Anitza says:

    Multumim, Olivia draga, ca impartasesti cu noi retetele astea delicioase si informatiile atat de pretioase!

  20. anamaria says:

    Buna Olivia,
    Azi am fost in Piata Matache la dna Rodica si la mieraria Bodnariu, minunati, iar produsele lor grozave. In ceea ce priveste piata am avut o mare surpriza, eu sunt obisnuita cu piata Rahova, unde lumea te calca in picioare fara sa-si ceara scuze, vanzatorii se uita urat la tine daca te opresti sa te uiti la marfa lor si nu cumperi, in Matache lucrurile stau altfel, si pentru asta m-au castigat ca si client fidel.
    Ginerele dl Bodnariu si-a dat seama ca de la tine ii stim, iar dna Rodica la fel cand am intrebat-o daca dumneaei este dna Rodica, la fel.
    Multumesc pentru toate recomandarile.
    Inca ceva, sunt putin speriata, eu acum sunt in luna a 5 de sarcina cu bebe fetita, cu prima sarcina cand nu am fost lacto-vegetariana( pentru ca mai pap si branza de capra) David, a avut la nastere 3900 g, acum pitica are in luna a 5 a 202g( aprox jumate cat avea el la 5 luni). Diferenta mare de ritm de dezvoltare, totusi doctora mi-a spus ca e fetita si ca ele sunt mai micute si ca oeicum sarcina asta primele 2 luni eu nu am mancat nimic pt ca vomitam tot, lucru care la prima sarcina nu s-a intamplat.Of…
    Ginerele dl Bodnariu mi-a recomandat pastura si polen, tu Olivia draga, ai idee ce sa fac?
    Pupici mici de la pitici.

    • olivia says:

      Ma bucur ca ti-a placut in Matache 🙂 Si eu plec de acolo incarcat de energii pozitive si papa buna, de fiecare data.
      Anamaria, tu cumpaneste bine toate informatiile pe care le ai. Pot sa-ti pun doar ca eu am luat ultimele luni de sarcina, in cure de 10 zile cu pauza de 2 sapatamini, laptisor de matca. Si din vreme in vreme si polen. Daca e sa mergi pe recomandarea ginerelui domnului Bodnariu, poate te gindesti sa o faci cu precautii intii, pina iti testezi toleranta. Luca a avut 4 kilograme la nastere, desi eram vegana. Cred ca a contat ca am papat multi germeni de griu, alge, sucuri de morcovi, mere si sfecla, naut si linte, orez si prea putina piine. Ah – si foarte important! – n-am mincat dulciuri traditionale (cu faina alba, zahar alb, grasimi hidrogenate) DELOC, despre care stiam deja suficient!
      Pupam ingerasul din burtica si mamica cu burtica cu tot, de asemenea! 🙂

      • Lizuca says:

        Fetelor, daca-mi permiteti, greutatea normala a unui nou-nascut la termen variaza intre 2500 si 3500 de grame, la termen. Si Anamaria, nu cred ca e momentul sa faci experimente.
        Sa nu ai un teren atopic si sa fii alergica la polen. Fructe si legume proaspete si din surse cat mai sigure.

        • olivia says:

          Anamaria, eu, sa fiu in locul tau, as incearca tot ce stiu ca e bun si hranitor pentru mine. Cu siguranta e bun si hranitor si pentru copilas. Cu precautii, intii, pina testez terenul, si apoi cu curaj, inainte! 🙂

      • anamaria says:

        Saru’mana de raspuns, m-am linistit. Eu am aproximativ acelasi regim, mai putin germenii pentru ca m-am simtit rau o perioada si nu am putut sa-i fac, dar de acum gata, germinam si iar germinam.
        Multumesc pt pupici, pup si eu.

        • anamaria says:

          Nu stiu cum am reusit dar am dar reply la comentariul Lizucai desi am dat clic pe raspunsul Oliviei, ups!
          Lizuca multumesc pentru raspuns, asa este cum spune si Olivia trebuie sa fiu cumpatata si treaba cu polenul trebuie testata, luat in doze mici pentru a-mi testa organismul. Eu inainte de sarcina am luat polen si nu am avut nicio problema, dar acum insarcinata fiind trebuie sa am grija.
          Pupici.

  21. roxana says:

    as vrea sa intreb si eu,pentru hemoroizi interni….stie cineva un trat ceva,sotului meu i s a recomandat operatie:( noi nu vrem,ne punem speranta in tine draga Olivia multumesc

    • olivia says:

      Draga Roxana, Valeriu Popa spunea ca nu exista decit o singura cauza a tuturor bolilor: SINGELE STRICAT. Si prin urmare o singura cale de vindecare: DETOXIFIEREA si ALIMENTATIA VEGANA si CRUDA. N-am cum sa ma erijez in doctor sau naturopat cu studii, asa ca mi-e foarte greu sa dau sfaturi medicale. Dar pot sa-ti recomand din tot sufletul sa citesti cartile despre care am vorbit pe blog si sa deslusesti metodele cele mai potrivite de detoxifiere si nutritie pentru sotul tau. Demersul asta trebuie facut din convingere si pe cont propriu. Valeriu Popa mai spunea ca oamenii nu pot fi vindecati (de altii). Ei se vindeca singuri (luindu-si soarta in miini) sau deloc.
      Cu mult drag,
      Olivia

  22. Elena says:

    Buna Olivia,

    Despre miere Brian Clement http://www.youtube.com/watch?v=dAXVJG5CCgE&NR=1

  23. Elena says:

    Pe la jumatatea filmuletului, polenul este ok, mierea nu trebuie consumata

  24. teodora says:

    Olivia,copilasul meu de 3 ani are colita de fermentatie!
    Am descoperit-o la un an si de atunci ne tot chinuim cu mancarea!
    Te rog sa-mi spui timpii de digestie ai fructelor daca ai timp sau poate
    poate imi recomanzi sa citesc de undeva;te pup!

    • olivia says:

      Teodora,
      Pepenii rosii si cei galbeni se digera cel mai usor (10-30 de minute), de aia toti naturistii insista sa nu se manince in combinatie cu alte fructe niciodata. Se maninca singuri sau deloc!!! E foarte important. Inventiile italiene , gen prosciutto con melone, sunt dezadruoase pentru digestie.
      In general, fructele se impart in trei categorii: dulci, semi-dulci si acre. In bucataria ayurvedica, ele se numesc acide (ananas, capsuni, grepfruit, lamii, mere acre, portocale, prune acre, mure, rodii, zmeura), sub-acide (mere, caise afine, cirese, kiwi, mango, papaya, piersici, pere, prune dulci) si dulci (banane, curmale, stafide, fructe uscate, struguri, papaya dulce, smochine).
      Fructele acide si fructele dulci nu se combina niciodata intre ele, pentru ca digestia si asimilare nutrientilor lor sa fie optima.
      Termenul de fructe acide e nitel impropriu, de regula ele fiind cele mai alacalinizante (alaturi de pepeni) dintre toate fructele.
      Celelalte fructe au timpi de digestie intre 30 si 90 de minute. E ideal ca dupa fiecare masa de fructe sa se dea un ragaz de digestie de cel putin o ora organismului.
      Colita de fementatie se vindeca – dupa metoda Norman Walker – cu sucuri de legume si fructe, administrate – pe stomacul gol!!! – cu lingurita (pentru o mai buna interactiune cu saliva).
      Pupam ingerasul si-i dorim sa pape cit mai mult fructe si legume crude! Asa se va face bine!

  25. Mihaela Radu says:

    Draga Olivia,

    M-ai cucerit pe deplin cu blogul tau. De cateva zile tot citesc si nu ma mai satur. Ma intereseaza faorte mult un stil de viata sanatos. Eu am inceput de cateva zile, mai exact 4, sa mananc raw vegan si acum ma intereseaza foarte mult sa imprim si copilului meu de 1 an si 8 luni o alimentatie cat mai sanatoasa. Sper sa si reusesc, mai ales ca sotul meu e pro carne, lactate etc si i se pare deplasat sa nu ii mai dau celui mic lactate sau carne.
    Vroiam sa te intreb tu cu ce iti hranesti copii, pe langa legume si seminte? Lor le dai legumele gatitite sau tot crude? Am facut zilele trecute o supa de rosii cruda care mie mi-a placut foarte mi-a placut foarte mult dar cel mic nu a vrut sa se apropie de ea. In schimb ieri a mancat cu pofta bulgarasi de susan. 🙂
    Multumesc mult. Esti o adevarata inspiratie pentru mamicile incepatoare in ale vegetarianismului, mai ales in ce priveste alimentatia copilului.

    Mihaela

    • olivia says:

      Supa de rosii crude e o nebunie, asa e. Cit ii priveste pe copilasii mei, mai ales acum vara, le dau crud, crud, crud… cit pot eu mai mult. Nu carne, nu oua, nu brinza. Din cind in cind, doar, lapte CRUD de capra. Le fac brinza de migdale fermentata ( o nebunie!)! Si da, reteta, foarte curind!!!
      Pupici de licurici!

  26. Madalina says:

    Buna Olivia,
    As vrea sa te intreb daca laptele de susan e ok pentru copilasul meu de 1 an si 8 luni.
    Multumesc!

  27. Irina Stoian says:

    Bun regasit tuturor!

    Am experimentat pentru prima oara fiertul la aburi al nautului si sint atat de impresionata de gustul rafinat,absolut diferit de cel al nautului fiert in apa.Pentru aceasta,am folosit o sita de inox,gandita in acest scop de la Ikea ,din cea care se pune in oala.
    Vreau sa va imbratisez cu gandul meu bun, sa multumesc Oliviei pentru ceea ce ne daruieste,pentru ca nu e deloc putin lucru…
    Sanatate,straduinta si pace in inima,va doresc!

  28. raluca says:

    Sunt cam suparata fiidca baietelul meu de 3 ani care bea inainte nectarul,smoothie si era mancacios acum de ceva vreme nu mai vrea nimic ,greu tare papa,nu mai are pofta de papa.In ultima perioada ba am fost in concediu ba la tara nu stiu ce s-a intamplat. azi il duc la medicul homeopat are sin n o bubita pe limba acum 2 zile a facut si febra.”numai mama sa nu fii Olivia daca ai vreun sfat ptr. mine ca de obicei iti multumesc si te pupam din Galati.

    • olivia says:

      Draga mea, baietelul tau, dupa ce – probabil – a dat nectarurile verzi si fructate pe mincarurile gatite cu ulei de floarea soarelui, in vacante si la bunici, acum se detoxifica. Organismul lui are treaba serioasa, iar mincarea l-ar incurca acum… Nu stiu sigur, dar asa pare… daca e sa ma iau dupa febra si bubite, aparute dupa concediu… Refuzul de hrana in astfel de situatii e un indiciu clar al detoxifierii spun TOTI naturopatii. Si tot ei spun ca in asemenea situatii, cea mai mare greseala ar fi sa nu asculti mesajele organismului. Iar inapetenta e unul dintre ele. Deci fara papa, pina cere copilasul. Ca asa stau lucrurle, o recunosc pina si alopatii care spun sa nu dai de mincare copilului, decit daca vrea el, atunci cind are febra sau nu se simte bine. Ceaiurile sunt foarte indicate si cit mai multa apa (filtrata!!!). Sucuri de morcovi, doar daca vrea si de indata ce starea de rau ii trece si se simte in stare sa manince!!! Niste propolis puverizat pe amigdale, niste cataplasme cu varza pe piept si spate, frectii cu ulei de susan si catina, masaj in talpi – sunt metode care m-au ajutat pe mine de fiecare data!
      Pupici energici,
      O

  29. teodora says:

    Olivia iti multumesc mult pt.timpul acordat!Voi cauta
    sa citesc metoda lui Norman Walker si incerc sa pun in practica;
    azi am facut dulceata de merisor si a iesit fantastica.Te pup si
    te urmaresc mereu!

  30. raluca says:

    Zana noastra ne luminezi ca de fiecare data,probabil asa o fi.oricum homeopatul l-a consultat si nu are nimic in general cica ar fi de la bubita de pe limba care ori e muscatura mai are obiceiul ore afta fiinca are si limba incarcata.ne-a dat o schema cu remedii si atingand subiectul vaccinuri ainteles si chiar stia ca e ok sa renunt la ele de acu in colo,cel mic 3ani si respectiv 7 ani.ce sa faci i-am intepat atata ba chiar cu cele scumpe pe care am dat atata….mai bine imi luam un storcator Green Power,tu ce parere ai Olivia?Sanatosi sa fim cu totii sa nu mai auzim de boli

  31. Izabela says:

    Buna, Olivia! Spune-ne, te rog, daca si ce tip de germinator ai.
    Pana acum nu am folosit deloc sprouts, dar stiu ca sunt extrem de
    benefici si ma gandesc serios sa-mi iau un germinator, dar nu stiu
    de care… Am vazut ca sunt si variante ieftine, dar in cazul
    multor seminte trebuie pusa apa de 3 ori pe zi, iar eu n-am cum,
    avand in vedere ca plec dimineata de acasa si ma intorc seara.
    Asa am descoperit Easy Green, cel cu generator de ceata, ce parere
    ai despre el? Te pup cu drag!

    • Luminita A. says:

      Am eu Easy Green si il folosesc de minune, mai putin in iulie cind a fost foarte cald si nu a facut fata in mentinerea unei temepraturi optime (multe tipuri de seminte au intrat in putrefactie). Daca ai bani sa il iei, sa stii ca e foarte util, mai ales pentru vlastari de floarea soarelui care altfel germineaza greu, doar pe pat de pamint. Succes!

    • olivia says:

      Eu folosesc borcanele si tavile cu pamint pentru germinat. Nu mi-am luat germinator din doua motive: o data – e foarte mare si ocupa mult spatiu si doi – recircula apa, ceea ce nu e ok. Germenii fiind plante vii, rezulta din metabolismul de crestere anumite toxine, care trebuie spalate bine si indepartate. Germinatoarele automate, cum spuneam, refolosesc aceeasi apa, recirculind-o si o data cu ea si toxinele.
      Pupici fragezi ca vlastarii, primesti ?!? 🙂

      • Izabela says:

        Primesc, cum sa nu primesc? Dar odata si-odata trebuie sa-i si
        daruiesc. Nu doar sa-i primesc:)

        Multumesc mult pt raspuns, nu stiam ca apa este refolosita. Imi
        poti trimite un link, ca sa vad exact ce folosesti tu? Pentru ca
        eu tocmai din cauza spatiului ma gandeam sa fac un efort si sa-mi
        iau un germinator automat. Am o garsoniera micuta, balcon micut,
        deci nu prea as avea unde sa fac o mica “gradina”. Dar din ce imi
        spui borcanele si tavile pe care le folosesti tu ocupa mai putin
        spatiu decat un germinator, ceea ce ma bucura enorm! In plus, imi
        imaginez ca nici nu sunt atat de scumpe precum un Easy Green, de
        exemplu, ceea ce ma face de doua ori mai fericita, pt ca as putea
        investi intr-un deshidrator:)

        Si doi, de cate ori pe zi trebuie sa uzi semintele? Pt ca la mine
        asta e cea mai mare problema. Le-as putea ingriji doar dimineata
        si seara:(

  32. Iamandei says:

    Olivia,te admir enormmmmmmmmm, si ce mica e lumea..iti multumesc din suflet pentru ajutorul dat cumnatei si nepoatelor mele la cursa de avion cu care a-ti calatorit pe 3 aug de la Munchen la Otopeni! Sa va dea Dumnezeu muuuuuuuuuuuuulta pace si sanatate!

  33. teodora says:

    Am facut crema de orez si a iesit taree gustoasa;asa cremoasa,
    yami-yami!Mi-am luat ieri cartea cu sucurile a lui Norman Waklker
    si m-am pus pe citit!Acum ramane sa-l conving pe cel mic sa le bea!
    Multumesc inca o data!Te pup!

  34. raluca says:

    ore cu ce sa-l mai dau pe baietelul meu de 3 ani la aftele de pe limba ca nu-i mai trec parca si nu poate papa.

    • olivia says:

      Tinctura de propolis, in concentratie de 80% (eu o iau din Piata Matache, de la Mieraria Bodnariu), aplicata cu betisorul cu vata, direct pe zona cu problema.

  35. Nadina says:

    Raluca ce a spus medicul? S-ar putea sa aiba stomatita.In cazul asta
    medicul iti poate da o reteta cu o mixtura pentru limbuta si gura.

  36. Andreea says:

    Draga Olivia,

    Felicitari pentru tot ceea ce faci, citesc de ceva timp blogul tau si trebuie sa-ti marturisesc ca este o adevarata oaza de relaxare si liniste intro lume asa de agitata. Am aproape doua luni de cand am luat hotararea sa nu mai mananc carne, nu am renuntat insa la produsele lactate (insa m-am gandit sa schimb ceva si in acest sens, si m-am hotarat sa pap numai produse din lapte de capra).

    As vrea sa te rog daca se poate sa-mi spui ce parere ai despre cunsumul de peste.

    O alta problema pe care as vrea sa o abordez este cea legata de stafilococul auriu. Sora mea impreuna cu bebele ei (de 1 an si 3 luni) au fost diagnosticati cu stafilicoc auriu in nas. Am inteles ca acesta intretine un mediu propice pentru raceli si infectii ale sistemului respirator ( si tind sa cred ca asa este avnd in vedere ca bebele a facut bronsita acum 2 luni care nu sa vindecat in totalitate nici dupa tratamentul cu antibiotic). Imi poti recomanda te rog un tratament naturist. Tot legat de bebe recomanzi inlocuirea laptelui praf cu laptele de capra?

    Iti multumesc foarte mult pentru ajutor.

    O zi minunata cu pace, lumina si iubire.

    Andreea

    • olivia says:

      Draga Andreea, eu una am o parere foarte proasta despre laptele praf. Circula pe vremuri un studiu amplu, cuprins in ghidul de hranire la sin al UNICEF, despre efectele secundare ale laptelui praf si erau trecute acolo gramezi de boli dintre cele mai terifiante, cum sunt cancerul, diabetul, tulburari de crestere etc, asociate consumului de formule de lapte la sugari si copiii mici.
      Norman Walker recomanda pentru majoriatea afectiunilor suc de morcovi, in combinatie cu sucul stors din diverse alte legume. O data ca morcovul e un aliment complet si apoi, un foarte bun alcalinizant, adica dusmanul tuturor virusilor si microbil ce nu traiesc decit intr-un mediu acid.
      Cind David si Luca au avut probleme respiratorii, tinctura de propolis (in concentratie de 80%, de la domnul Bodnariu – in Piata Matache) a facut minuni. Propolisul este unul dintre cei mai puternici antibiotici naturali, alaturi de usturoi. Pe David il spray-ez direct pe amigdale, dar Luca nu ma lasa. Asa ca aplic propolis, pe piele, in zona gitului. Principiile active din propolis patrund prin piele si isi fac treaba. Nu la fel de rapid ca atunci cind aplici direct in git, dar la fel de temeinic.
      Pupici de licurici!

      • andreea says:

        Draga Olivia,

        Multumesc foarte mult pentru raspunsul tau. As vrea sa te mai intreb inca ceva, am gasit pe internet un articol despre drojdia de bere, cum ca ar fi buna pt tratarea stafilococului auriu. Stiu ca acum ceva timp ai scris despre drojdie si efectele ei insa din pacate nu mai gasesc mesajul, poti te rog mult sa ma ajuti cu mai multe informatii. Am gasit la plafar drojdie praf, nu stiu insa care este mai buna, cea activa de la alimentara sau aceasta praf (granule).

        Din mesajul tau inteleg ca laptele praf trebuie schimbat sub orice forma, din pacate sora mea nu l-a putut alapta pe cel mic si din cauza aceasta am recurs la aceasta varianta.

        Acum ceva timp spuneai ca le dai celor mici lapte crud de capra, crezi ca este recomandat si in cazul nepotelului meu?

        Multumesc mult.

        Cu mult mult drag

        Andreea

        • Lizuca says:

          Andreea, daca-mi permiti,… Nu stiu de ce se face cultura stafilococului auriu din na, pentru ca se intalneste acolo in mod obisnuit, adica este o bacterie saprofita.
          Deci, se gaseste si la persoanele sanatoase. Probleme sunt daca apar furuncule, abcese, etc
          “Bebele” la un an si 3 luni nu mai este chiar bebe si mananca precum un adult. Lactatele din comert sunt de o calitate atat de jalnica… e pacat acum, cu atata informatie si acces la internet sa nu ne schimbam un pic conceptiile.
          In ceea ce priveste bronsita copilului, daca acesta este diagnosticul, ea este cauzata de un virus, si nu necesita antibiotic (care se da doar in cazul bacteriilor)
          Mie imi plac abordarile Oliviei si cred ca alimentatia e cea mai importanta. Mucoasele noastre nu sunt sterile, si medicamentele luate inutil nu fac bine (nu vorbesc de cazurile in care e absolut necesar, ca doar nu ne apucam sa vindecam pneumonii cu usturoi sau altele de genul)
          Poate imbunatatirea regimul alimentar ii va conferi o mai buna imunitate copilulului.
          E normal sa mai faca cate o viroza din cand in cand, sunt sute de virusi la care nici noi adultii nu avem imunitate, de asta mai racim si noi, de copii ce sa mai zicem.
          Scoateti toata mancarea procesata…

          • olivia says:

            Lizuca, draga mea, m-ai invatat un lucru uti, legat de stafilococul auriu. Nu stiam atitea detalii. Am inteles, deci, ca e tot un balon de sapun, ca E-coli. Asa ca multumesc mult 🙂
            Dau la schimb informatii despre cum se vindeca pneumonia cu varza, ridiche neagra cu miere, frectii cu unguent cu marul lupului, tapotari in zona plaminilor si muuult usturoi 😉 In trei zile. Din proprie experienta. Te intereseaza…. 🙂

          • Emanuela says:

            In primul rand vreau sa te felicit Olivia pentru ideea
            acestui blog si sa multumesc pentru atatea informatii
            utile pe care ni le impartasesti.
            Ce m-a “impins” sa scriu este stafilococul auriu –
            mierea de manuka, din ce am inteles, este recomandata
            pentru vindecarea lui. Numai lucruri bune am citit
            despre aceasta miere. Si eu m-am pricopsit cu el – s-a
            declansat in organism .. si vreau sa-mi comand un
            borcanel. Este cam piperat ca pret, dar este un
            antibiotic natural f bun. O sa va dau de veste de
            rezultat dupa tratament.

          • olivia says:

            Multumesc, Emanuela!
            Stafilococul auriu e o bacterie prezenta in mod normal pe pielea si mucoasele omului si apare pe mucoasa nazala la 30% din persoanele sanatoase. Norman Walker zice ca stafilococul, la fel ca E-coli, joaca – intr-un fel – rol de barometru al aciditatii organismului: cind tesuturile sunt alcaline, stafilococul ramine inofensiv la nivelul pielii si al mucoaselor; iar cind tesuturile se acidifieaza (ca urmare a unei alimentatii proaste, a starilor emotionale negative si a stresului psihic si fizic) stafilococoul incepe sa acapareze noi teritorii si sa-si faca de cap. Solutia spune Norman Walker e alcalinizarea tesuturilor cu multe sucuri de legume (morcovi, sfecla, telina, castraveti, spanac, salata verde) proaspete si strecurate (cel putin doua pahare pe zi!!), intarirea sistemului imunitar cu produse ale stupului (propolis, polen, miere) si iesiri in natura cit mai dese si mai prelungite.
            Pupici de lucurici, draga mea!

        • olivia says:

          Draga mea, Norman Walker are doua solutii (in ordinea importantei) de hranire adecvata a nou-nascutilor si bebelusilor pina la virsta de doi ani: laptele de mama (cea mai potrivita formula pentru copilasi) si laptele de capra, adesea indoit cu suc de morcovi (un aliment extrem de echilibrat, plin de toti aminoacizii esentiali, multe vitamine si minerale). Atit. Orice alta formula – “imbogatita ( a se citi “otravita”) cu vitamine si minerale sintetice, anorganice – duce in timp la afectiunile de care pomenea studiul UNICEF.
          Cu drag,
          O

          • Lizuca says:

            Da, ma intereseaza, cum sa nu? Tot ce e legat de fascinantul corp omenesc.
            Referitor la E. Coli, nu sunt bine informata, ca nu prea folosesc televizorul. Parca erau castravetii incriminati… Ceea ce, in opinia mea, nu e exclus. Sa se fi contaminat niste legume.
            Asta nu m-a impiedicat pe mine sa mamanc castraveti, eu caut oricum sa iau produse cat mai locale, de la oameni, pe unde-i gasesc, prin gradini, prin spatele pietii…
            Dar mi-ar placea sa se discute asa mult si despre “mancarea” ambalata cu zeci de ingrediente si superprocesata, care se cumpara de nevoie/inconstienta/snobism alimentar.
            Chiar zilele trecute, am deschis televizorul intr-o dimineata si ma uitat la un reportaj, privind alimentele de baza – scumpirea lor. Mor cand vad ca uleiul, zaharul alb si painea aia pacatoasa alba, albita cu clor si 20 de ingrediente de la carrefour sunt considerate alimente de baza… Inseamna ca am ajuns sa mancam foarte prost.

          • olivia says:

            Castravetii erau incriminati de catre cei care au interes sa creeze panica in populatie si sa stramute interesul de la probleme reale spre unele false. Se numeste manipulare. Castravetii n-au nici o treaba. E-coli, la fel ca stafilococul auriu, e o bacterie care traieste, in mod normal, in organismul sanatos (in intestine). Iese de acolo si isi face de cap atunci cind tesuturile se acidifiaza. Se combate cu detox si hrana vie.

          • Lizuca says:

            Buna, Emanuela! N-am putut sa dau reply mesajului tau.
            Cumva este vorba de alta patologie la tine?
            Un furuncul sau poate erizipel?…
            Daca da, nu cred ca face rau sa incerci si ceva alternativ, cum spune si Olivia… eu am mare incredere in sucurile VERZI, dar nu neglija, te rog, ingrijirea medicala, pentru ca nu este de joaca in aceste cazuri.

  37. anamaria says:

    Olivia, am facut crema si a iesit minunata.
    Eu am pus un praf de scortisoara in merisoare si a fost yam, yam.
    Pupici.

    • olivia says:

      Sa-ti fie de bine! 🙂

    • olivia says:

      Si eu am pus 🙂

      • anamaria says:

        Da, sunt culmea..
        Eu am citit reteta de dulceata cu merisoare, prima oara cand ai postat-o si evident ca uitasem ce ai pus la ea, acum cand am facut crema, dulceata am facut-o din experienta mea cu dulceturi din fructe deshidratate,deoarece luasem decat reteta de crema, adica pus la hidratat, potrivit la gust dulcele si arome cum mi se pare mie ca se potrivesc.
        Se pare ca amandoua ne-am gandit la scortisoara:D.
        Multi pupici.

  38. daniela says:

    olivia am o rugaminte mare la tine..am gasit in piata matache catina si nu am rezistat si am cumparat-o..dar eu nu prea stiu cum se prepara pentru iarna..te rog mult sa-mi spui si mie ce ar trebui sa fac ..in cata miere se pune la macerat si mai ales cum..multumesc din suflet..crema din gavanosul cu soare a fost fantastica..mi-a intrecut asteptarile vis-a-vis de protectia U.V. pentru copii..iar pe pielea mea a facut minuni..ma bucur mult ca reusesti sa imparti cu noi experienta ta..cu multi, multi pupici astept nerabdatoare informatiile tale

    • olivia says:

      Draga mea, eu spal catina si o pun in pungi mai mici in congelator. Iarna dezghet din vreme in vreme cite o punguta si transform catina in suc la slow juicer (sau pasta in blender) pe care o amestec cu o cantitate egala de miere. Amestecul il tin in frigider. Le dau copiilor cam dua lingurite in fiecre zi. Cind se termina, dau iama in urmatoarea punguta cu catina congelata. Am incercat si varianta cu miere la borcan (din cartea Elenei Nita Ibrian), dar la mine a fermentat si am aruncat-o pina la urma.
      Ma bucur ca ti-a placut gavanosul cu soare topit. Eu una sunt topita dupa crema asta….
      Pupici toropiti de caldura!

      • liliana says:

        buna,
        am cumparat si eu catina de la piata Matache si am intrebat-o pe tantica cum se poate consuma sau pastra.Ea mi-a zis ca se face combinatia cu miere in parti egale sau poti sa o pastrez in sticle de plastic fara nimic in combinatie.
        Nu stiu daca rezista ca nu am incercat varianta asta.
        Stie cineva daca se pastreaza in sticle?
        Merci mult,
        pupici la toata lumea

  39. anamaria says:

    Si eu am cumparat catina, exact in ziua cand am mers la mieraria Bodnariu, si acolo ne-au dat sa bem catina, suc de catina cu miere, evident ca am intrebat cum se face.

    Asadar, o dau prin storcator si o amesteca cu miere, cantitatile fiind 1:1 adica, 1 kg suc catina (deci pe cantar masurat) cu 1 kg miere, amestecul se tine la frigider de preferat in sticla de sticla(poate rezista 1 luna sau 2). Si un mic secret pe care il fac ei este ca pun miere de coriandru, deoarece aceasta se potriveste cel mai bine din punct de vedere alcalin (cred ca asa a zis)cu catina, ei bine eu asa am facut si o am de o saptamana si e tare buna.

    Doar ca la urmatoare tura catina o voi stoarce cu storcatorul melcat fara metal, ca sa ne bucuram din plin de tot ce contine minunata noastra catina romaneasca.
    O zi minunata tuturor.

  40. cristina says:

    Draga Olivia! Astazi am aflat ca voi fi mamica! Sunt fericita dar
    totodata ma gandesc ce trebuie sa fac de acum inainte sa fie bine
    bebelusul. Poti sa imi sintetizezi in cateva randuri ce ar trebui sa
    citesc? Stiu ca in toate comentariile tale se afla raspunsul dar
    nu am cum sa caut acum peste tot.
    Si stiu ca medicii recomanda acid folic. Insa intr un comentariu tu
    sugerai alte lucruri. IMi poti spune ce sa fac, in linii mari
    Multumesc tare mult!

    • olivia says:

      Draga mea, ce veste minunata! Te felicit! Cartile lui Norman Walker (le gasesti si la Fitforlife), Robert Morse (Sa traim sanatos fara toxine), Colin Campbell (Stiudiul China), Elena Pridie (Copilul vegetarian) sunt un bun inceput.
      CU drag!
      O

  41. raluca says:

    Olivia ce miere imi recomanzi ?am inteles ca la mierarie au si de floarea soareluui dare e abia scoasaa,de altfel de salcam ,coriandrru,poliflora,tei.pupici dulci.

    • olivia says:

      Toate sunt bune, cu conditia sa fie nepasteurizate, nefalsificate cu zahar invertit, saciz, clei si Dumnezeu stie ce mai baga ei. Mierea din magazine, supermarketuri, alimentare e toata falsificata. Vezi si aici. Gaseste-ti o sursa de incredere. Ideal, de la un mierar, care ti-o extrage din fagure cu centrifuga manuala, in fata ta!

  42. Alexandra says:

    Draga Olivia, am reusit sa dau peste o persoana care imi poate aduce saptamanal lapte de capra. Am retinut de la tine ideea de a a se consuma numai crud, dar as vrea sa te intreb cam de cate ori pe saptamana as putea sa ii dau copilasului meu si daca e bine sa consum si cascavalul, branza, tot de capra.
    Te pup,
    Alexandra!

    • olivia says:

      Alexandra, eu le dau cam doi litri de lapte crud pe saptamina (ceea ce nu e neaparat o regula constanta), sub forma de lapte crud, amestecat de multe ori cu suc de morcovi (Doamne, ce bun!!!), dupa metoda lui Norman Walker, sau prins. NU le dau cascaval sau brinza, care are multa sare (ceea ce e rau destul). De multe ori e sare din comert, iodata (ceea ce provoaca cel mai ades cancer de tiroida) si plina de chimicale, numite anti-aglomeranti, E 536, adica ferocianura de potasiu, care la peste 100 de grade celsius (adica in orice mincare preparata termic) se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier. Ceea ce provoaca de la dureri de cap si ameteli pina la deces prin stop respirator.

  43. raluca says:

    Olivia stii vreo sursa de lapte de capra ?cumva casul de capra il faci tu in casa?.pupici multi

    • olivia says:

      Fac iaurt, doar. Am facut o singura data, pina acum, brinza dulce din lapte crud de vaca, a iesit minunata, dar zerul ramas n-a avut la fel de mult succes, ceea ce pina la urma e nedrept si duce la risipa. Asa ca am revenit la vechile obiceiuri, mai fair ;)…

  44. cristina says:

    era pe aici o mamica Cristina care avea o fetita Bimbi 🙂 si pe
    care vreau sa o intreb, referitor la un alt comentariu de al ei
    de cand a inceput sa bea ceai de anason pentru lactatie? Cand am
    dat cautare pe google intr un articol scria ca ceaiul de anason
    este interzis in sarcina si alaptare. Deci sunt in dilema?

    • olivia says:

      Ceaiul de anason e nemaipomenit pentru lactatie. La fel si cel de chimen. In alta ordine de idei, stiu ca e greu sa faci slalom printre mistificari (de genul celor citate si de tine) si sa discerni adevarul. Solutia sunt cartile valoroase, care au aparut editate si in romaneste.
      Cu drag,
      O

    • Cristina says:

      Buna Cristina,mamica de Bimbi s-a intors :)…am consumat ceaiul de
      anason si chimion din prima zi pana cand bebica mea a facut 1 anisor
      ,am continuat alaptarea pana la 1 an si 8 luni,insa nu a mai fost
      nevoie de ceiut.
      Multa sanatate tie si bebelului tau

  45. raluca says:

    Olivia mierea vreau sa o iau de la piata matache la domnul Bodnariu,deci cred ca e de incredere si apoi vin din Galati,eu de la tine am sursa si sper ca nu te-au dezamagit niciodata.pupici cu miere

    • olivia says:

      Raluca, pina acum, mierea lor a fost Ok. Eu zic sa o gusti, inainte sa o cumperi, sa-ti faci si tu o parere. Sunt citeva criterii dupa care poti sa distingi mierea buna de cea falsificata: atunci cind se scurge de pe lingurita mierea falsificata, firisorul de miere se intrerupe, ca o ata care se rupe. La mierea naturala, nu! Curge groasa, carnoasa, ca si cum ar fi de guma. Mierea falsificata (cea din zahar invertit) iti lasa la final un gust usor acru, ca de bomboana.
      Avind capacul inchis si pus cu susul in jos, borcanul de miere falsificata mai dezvlauie ceva: bula de aer care urca prea repede spre suprafata, ceea ce dezvaluie tratamentul termic la care a fost supusa mierea. Asta a fost al dolea test. Al treilea test, se face cu creionul chimic. Introdus citiva milimetri in miere, se dizolva si se imprastie sub forma de firisoare subtiri in miere, semn ca mierea ori are zahar in compozitie ori albinutele care au facut-o, au fost hranite cu zahar. Ceea ce semn rau! Mierarii care fac netrebnicia asta trebuie ocoliti!
      Dar pina una alta, pupici dulci, ca mierea, cum altfel!

  46. Teo says:

    Olivia,

    stii cumva vreun loc in Bucuresti de unde am putea cumpara lapte de capra crud? Acest lapte il dai doar copiilor, sau il consuma si adultii? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  47. Roxana says:

    Olivia

    Ce sare si ce ulei folosesti? Cel de floaresa soarelui nu este bun pentru salate?

    Semintele de canepa si de in cu ce le prepari?

    Pup

    • olivia says:

      Sare de Himalaya sau de mare. Uleiuri de toate toate felurile, cu conditia sa fie presate la rece, bio si nemodificate genetic. Cu semintele de in si cinepa ma joc in salate, cirnaciori si crackersi.

  48. raluca says:

    Olivia sunt putin in dilema nu stiu ce sa fac.mie imi cade parul destul de tare,printre toate care le fac am inceput sa iau MSM de la Ever Trust Ltd de la casa raw.z dar intre timp vad ca este made in China si m-am speriat , oare e ok sa -l mai iau in continuare sau ce sa fac?Si inca ceva ce fel de orez folosesti ? pupici cu inimiore!

    • olivia says:

      Eu n-am incredere in MSM din mai multe motive, pe care o sa ti le sspun, cind o sa ma pot lungi nitel la vorba.
      Am incredere, insa, in Norman Walker, care spune ca a incercat pe mii de pacienti combinatiile lui de sucuri de fructe si legume, cu rezultate spectaculoase pina si in cele mai cumplite boli. Pentru stimuarea cresterii parului, el recomanda sucul de castraveti (datorita continutul lui bogat in siliciu si sulf natural, organic) mai ales in combinatie cu sucul de morcovi, salata verde si spanac.
      O zi frumoasa,
      O

  49. delia says:

    Olivia draga, felicitari pentru tot ce faci pe acest blog si pentru stilul de viata sanatos pe care-l promovezi! Am facut si eu crema de orez, a iesit o minunatie. Fetele mele au lins castronelele. Atata doar ca n-a fost foarte alba, fiindca am folosit orez brun, dar gustul n-a fost afectat. Am facut si dulceata de merisoare, foarte buna si aromata a iesit, s-a combinat perfect cu crema de orez. Am o problema cu merisoarele insa, nu gasesc decat cu zahar, chiar si cele bio. Iar eu cum nu mai mananc zahar de 3 luni déjà nu as vrea sa mai cumpar din astea. Tu ce fel de merisoare folosesti?

    • olivia says:

      Ma bucur, draga mea! Si eu folosesc orez ingreal jasmin, care e nitel mai alb decit cel basmati intergal, ce-i drep. Il iau de la Naturalia; e importat din India. Cit despre merisoare, gasisem la un tirg bio, din Cocor, merisoare deshidratate, fara zahar si am luat mai multe. Nu le mai gasesc, insa, de atunci, ci doar pe cele cu zahar, din Piata Matache. Poti, fara doar si poate, sa le inlocuiesti cu prune deshidratate, din care sa faci o duleata la fel de gustoasa, care se combina excelent cu crema de orez. Garantat!!!

  50. cristina says:

    peste tot gasesti pe net cum ca acidul folic sintetic este mai bine
    asimilat de catre organism, bineinteles ca nu cred prostiile astea
    insa cine imi poate spune ce ar trebui sa mananc sa fiu sigura ca voi
    nu voi afecta fatul neluand acid folic sintetic.

    • olivia says:

      Semintele de floarea soarelui ( ca de altfel mai toate felurile de nuci si seminte) au cantitati mari de acid foloc, organic, usor de asimilat. Cit am fost insarcinata cu Luca, am papat seminte de floarea soarelui aproape in fiecare zi, nesarate si neprajite. De ajutor e si laptele de susan, migdale, nuci si seminte de floarea soarelui: pline ochi de acid folic.
      Pupici de licurici si tie si ingerasului, draga mea!

  51. raluca says:

    Multumesc Olivia PTR.TOT CE FACI ptr.noi,nu am cuvinte sa-ti spun cat te admir,mai rar ca tine, esti cea mai buna prietena sfatuitoare,te simt foarte aproape cu fiecare recomandare pe care ne-o dai noua celor care vrem sa pasim intr-o lume fara boli,mai naturala ,mai buna.In sfarsit baietelului meu i-a trecut bubita pe limba,acum bea sucuri impreuna cu fratele lui,dar pacat ca soacra mea le mai da si prostiile pe care nu vrea sa inteleaga ca sunt nocive sau ma minte ca nu le da,ce sa fac pbabil se main intampla si la alta lume.Eu rezist daca imi trece prin fata cu placinte,clatite si mai stiu eu ce dar ei…nu.Poate ne lamuresti si pe noi pe care superalimente sa dam bani si ce sa nu ne incantam sa luam,ca deh MSM-ul nu-l mai iau. Pupici sanatosi.

    • olivia says:

      Multumesc, Raluca. Ma bucur daca pot sa-ti fiu de folos.
      Despre suplimente naturale si super-alimente, vin cu un post pe subiect, curind, bine?

  52. raluca says:

    Oare de unde sa-mi cumpar cartile lui robert morse si a elenei pridie ca sunt stocurile epuizate,ce rau imi pare.

  53. raluca says:

    SI inca ceva Olivia tu consumi soia ?

    • olivia says:

      Nu, Raluca. Soia nu e un aliment foarte sanatos. Are prea multe proteine, iar in plus e toata modificata genetic. O sa vin cu un post mai cuprinzator pe subiect, curind.

  54. teodora says:

    Vreau sa-ti spun ca am inceput cu succes sucurile naturale recomandate
    de Walker;copiii au facut mutre la inceput dar acum au vazut ca nu au incotro;
    Pot sa fac o cantitate mai mare de suc de morcovi si sa-l tin la
    frigider pana a doua zi?
    Micutul bea zilnic lapte de migdale/susan/nuci braziliene/caju;bea
    cam 800 ml/zi;e mult?crezi ca as putea sa-i dau lapte de capra
    la colita lui de fermentatie?mai ales ca avem capre in gospodarie?
    Te pup si-ti multumesc!

    • olivia says:

      Teodora, fa suc proaspat si nu lasa sa treaca mai mult de jumatate de ora pina sa-l dai copiilor. Dupa aia oxideaza si se pierd incet si sigur enzimele si vitaminele. Ceea ce nu vrei. Laptele de capra – spune Norman Walker – e ok de unul singur sau (cel mult) in combinatie cu sucul de morcovi, cu conditia sa fie CRUD. E medicament. Da-l, insa, cu precautii, incet, sa-i testezi toleranta. Daca totul decurge normal, poti sa faci un obicei din asta. Dar eu personal, nu le dau mai mult de un pahar de lapte pe zi si nu mai mult de doua-trei ori pe saptamina. In rest, lapte de seminte si nuci, cit cuprinde.
      Pupici de licurici!

  55. Nicol says:

    Buna Olivia

    ai vreo sugestie pentru rezolvarea constipatiei la copii?

    Mersi mutl, Nicol

    • olivia says:

      Multe fructe si legume crude si sucurile lor. Fac minuni. Cind situatia se complica, sunt de mare folos prunele deshidratate si rehidratate, care se maninca pe stomacul gol si se bea apa, in care au stat la inmuiat. Ceaiul de crusin, seara la culcare, e un aliat bun.
      Pupici de licurici!

  56. cosmi says:

    Despre blogul tau am scris pe blogul meu http://cosmi-politan.
    blogspot.com caci un comentariu ar fi fost mult prea lung….
    Succes pe mai departe!

  57. Emanuela says:

    Va multumesc pentru raspunsuri Olivia si Lizuca!
    Am facut analizele de sange si mi s-a prescris antibiotic – inainte
    sa fac analizele mi-a fost rau si cauza s-a dovedit a fi stafilococul.
    O sa trec pe sucuri de legume si fructe (tocmai ce am achizitionat
    un blender), cat si pe sirop de catina, pulpa de catina. Ce e drept
    au existat stari emotionale negative, stres – de aici si problemele
    de tiroida. Multumesc inca o data! Va pup

  58. claudia says:

    Draga mea Olivia, iti marturisesc ca nu mai contenesc sa-ti citesc minunatul blog, desi n-am avut comentarii aproape deloc pentru ca primesc intotdeauna informatiile dorite fara sa le cer. Ceea ce este extraordinar! Crezi ca ma poti ajuta cu citeva recomandari in ceea ce priveste citeva dintre problemele de sanatate cu care ma confrunt acum? In primul rand ma supara de vreo 3-4 luni o amigdalita pe care am mai tinut-o sub control datorita tincturii de propolis (50% concentratie, mieraria Bodnariu), dar dupa citeva zile fara propolis, amigdalele se umfla din nou si ma dor. Cealalta problema se refera la intirzierile menstrauatiei de 10-20 zile, destul de frecvente in ultimii ani. Cunosc ca asta mi se intampla cind sunt foarte stresata; de aceea te intreb cind nu mai pot tine stresul sub control, pot preveni aceste dereglari prin alte metode?
    Te pup cu drag!

    • olivia says:

      Ma bucur ca iti place blogul.
      Dar spune-mi, ce maninci, Claudia?

      • claudia says:

        Incerc sa progresez in a avea o alimentatie cit mai vie si sanatoasa, insa sunt la inceput deocamdata (trebuie sa-mi achizitionez si aparatura specifica) si in plus trebuie sa tin cont de dieta mea fara gluten, deoarece nu il tolerez. Maninc fructe in functie de sezonul lor de coacere, in special in prima parte a zilei, salate de rosii, castraveti, frunze verzi cind este vremea lor, cu patrunjel si marar tocate marunt, ceapa, usturoi, salate de radacinoase, doar cu sfecla rosie am din pacate o problema, nu ii mai pot suporta gustul (spun din pacate pentru ca am o valoare scazuta a hemoglobinei si o malabsorbtie a fierului la nivelul intestinului), salate de vinete coapte; mai maninc nuci, migdale, caju dupa ce au stat la inmuiat, linte, mazare, fasole, cartofi, naut, toate aceste fierte in apa, simple fara sa la gatesc cu sosuri, quinoa fiarta, paste de orez, prune uscate rehidratate, goji. Trebuie sa-ti mai spun ca unele dintre fructe si legume le iau din gradina bunicii de la tara, iar la restul caut sa fie cit mai naturale. Carne nu mai maninc de 6 luni, doar o masa de peste pastrav la 3-4 saptamini, iar lactate si oua nu mai maninc de 8 luni. Olivia, cam aceasta ar fi lista cu ceea ce maninc acum, desi poate am mai omis cite ceva. Iti multumesc pentru timpul acordat intrebarilor mele.

  59. diana says:

    Olivia am o mare nedumerire.Eu de obicei consum miere de salcam cumparata numai din plafar,insa niciodata nu se cristalizeaza.Crezi ca este un semn cum ca ar fi falsificata>Chiar nu siu ce sa cred.Restul tipurilor de miere de la plafar se cristalizeaza insa cea de salcam nu.Oare e normal>

    • olivia says:

      Diana, mierea de salcim, in comparartie cu celelalte, nu cristalizeaza niciodata. De aia e atit de pretuita. Si atit de predispusa contrafacerii.

      • diana says:

        Multumesc pentru raspuns Olivia.Acum sunt ma linistita ca am aflat acum ca mierea de salcam nu cristalizeaza niciodata.Cat despre calitate acum sunt sigura ca este naturala si nu contrafacuta.

  60. teodora says:

    Olivia multumesc pt.raspuns!Te voi tine la curent cu laptele de capra
    Sper sa-l tolereze!Stii ca o dr.de familie s-a scandalizat cand a
    aflat ca le dau copiilor lapte de migdale;a spus sa am maaare grija ca
    contin cianura;e adevarat?

    • olivia says:

      Pline de Omega 6, Omega 9, proteine, calciu si multe altele, migdalele sunt o baterie de energie. Exista studii care au demonstrat ca migdalele reduc colesterolul, hranesc pielea si ii dau un aspect ferm, energizeaza si ajuta persitaltismul intestinal (combat constipatia). Mai sunt o sursa excelenta de vitamina E si minerale ca magneziu, calciu si fosfor, in forma organica, foarte usor de asimilat. N-am epuizat aici calitatile incredibile ale migdalelor, dar trec la partea care te seaca, sa o lamurim repede.

      Cianura se regaseste in cantitati INFIME in simburi, ca cei de mere, mango, pere si migdale dulci (in cele AMARE si in simburii de caise, intr-o concentratie mai mare). E o forma de protectie a plantei, care prin ocrotirea simburilor, isi asigura sansele de a se perpetua/inmulti.
      Celulele noastre sanatoase au o enzima speciala care le apara de cianura din simburi (nu si de cea sintetica, de laborator, mare diferenta!!!). Dar celulele canceroase nu o au!!! Asa ca sunt atacate si distruse de cianura. Deci, e limpede rolul anticancerigen al migdalelor, printre multe alte beneficii, de care am vorbit mai devreme.
      Ca lucrurile stau asa si nu altfel, e demonstrat de tratamentul cu migdale amare (deci cu concentratia cea mai mare de cianura), aplicat OFICIAL in State in anii 1920, impotriva cancerului (prima data a fost folosit in anii 1800, in Rusia si Franta). In Mexic se cultiva si se folosesc migdalele amare in lupta impotriva cancerului SI AZI.
      Si te intrebi, atunci, de unde mistificarea, nu? La fel ca marul lupului, tataneasa si altele, nici migdalele n-au putut fi exploatate de catre industria farmaceutica. Scoase din context, principiile anticancerigene din marul lupului, tataneasa si migdale nu mai functioneaza. Jucaria se strica. Iar industria farmaceutica nu cistiga. Cum incepe din acest punct campania de denigrare a unui aliment atit de pretios? De catre cine? De ce? Nu stiu, zau asa 😉 …

  61. teodora says:

    Ma gandeam eu…!De altfel dr.a facut o figura cand a auzit ca le dau
    lapte din diferite seminte!Ca sa nu mai spun de polen crud sau tinctura
    de propolis echinaceea etc;noroc ca nu mergem des la ea!Sa vezi ce fata
    va face cand refuz vaccinul de anul viitor!Ce usor le e la unii dr.sa
    prescrie vitamine sintetice in loc de alimente naturale!

  62. Daniela says:

    Ce informatii pretioase ne impartasesti si cu cata rabdare
    raspunzi fiecaruia !!!
    Ma declar “dependenta zilnic” de blogul tau !

  63. Andreea says:

    Draga Olivia, abia m-am intors din concediu si incerc sa recuperez toate informatiile care mi-au “scapat”in timpul asta.Blogul tau a devenit pentru mine mai mult decat esential pentru functionarea mea:)Iti multumesc pentru tot. ieri am facut siropul de catina recomandat de tine si este delicios , iar fiul meu il ia fara nici o problema, pe langa prepratul din miere, propolis, catina, laptisor de matca, polen.Sper sa nu fie prea multa miere pentru el, dar vroiam sa-l fortific putin.,de luni incepem gradinita:((.De trei zile ii curge nasul, l-am facut doar cu apa de mare si incercam sa-l suflam cat de des putem, sau vrem:). Am gasit in cartea lui Tombak( care apropo, mi-a luminat zilele si concediul)mai multe reteta pentru nas infundat, guturai, etc. Insa nu stiu care ar fi ok pentru varsta lui(2 ani).Ai putea sa imi recomanzi ceva pentru nasucul lui? P.S. -am renuntat la carne de trei luni, ma simt excelent, lactate de la putin spre deloc si e minunat!!!Te imbratisez cu mare drag si iti multumesc din suflet pentru tooot!Andreea

    • olivia says:

      Draga mea, bine ai revenit! Copilasul tau elimina mucus (toxine, adica) din trupusor si asta e minunat, Poti sa-l ajuti cu batista sugarului, acel dispozitiv de aspirare a mucozitatilor, care se ataseaza aspiratorului si care scoate din profunzimi (sinusuri) toata mizeria. Se gaseste cam in toate farmaciile. Ca sa nu-l sperii, pe Luca in special, care e mai mic, imi fac mie intii, in fata lui si ma arat foarte incintata. ii vorbesc calm in cuvintele cele mai simple, dar descriptive (fara sa fac presiuni), despre rostul si minunile pe care le face dispozitivul. Nu ma lasa din prima, intotdeauna. Continui, asadar, sa-i fac demonstratii pe propria mea piele si il conving cu blindete, zimbindu-i mereu.
      Mai exista o metoda eficienta, pe care i-o aplic lui Luca. Ca intr-o joca, copilasul se culca in pat pe o perna mare (sau doua, suprapuse), astfel incit tot torsul sa-i fie lipit de perna, iar capul, mai jos, pe cearsaf. Cu cit e mai inclinat, cu atit mai bine. Cu miscari blinde, dar ferme, se fac tapotari cu muchia palmelor, pe spate, pina spre zona cervicala. Mucusul se va scurge incet, dar sigur. Dureaza mai mult decit prima procedura, dar e foarte eficienta. Iti tin pumnii. In paralel, sunt importante ceaiurile de intarire a sistemului imunitar si cele pentru caile respiratorii: menta, cimbrisor (bun si impotriva viermisorilor) si altele. Iti tin pumnii!
      Cu drag,
      O

      • Andreea says:

        Multumesc pentru raspuns, draga mea! Ca sa vezi cum stiu mamele sa vrobeasca aceeasi limba. Si noi avem aceleasi tehnici pentru batista sugarului, insa acum ca a invatat in sfarsit sa sufle singur nasucul, ma gandeam ca ar fi mai eficient daca si-ar sufla el singur, dar vom alterna, probabil. si cu siguranta vom folosi si metoda masajului. Acum fug repede sa fac un ceai sanatos:0. te pup! o duminica minunata!

  64. Andreea says:

    scuze pentru repetitie, insa nu se vede decat o parte din propozitie in casuta:)

  65. raluca says:

    am facut siropul de catina cu miere ,am pus afinele la deshidratat,dar gasii in piata si fructe de coarne,nu stiu cum sa le prepar,tu ai consumat vreodata ,Olivia? pup fetele si ingerasii!

    • delia says:

      cum se face siropul de catina? cred ca mi-a scapat postul respectiv

      • Emanuela says:

        Buna Delia! Eu am facut siropul de catina in modul urmator:
        am pus in blender 1 kg de catina si 1kg de miere de salcam,
        am blenduit bine, apoi am strecurat siropul printr-o sita
        si l-am pus intr-o sticla de sticla inchisa ermetic in frigider.
        Mi-a iesit 1 litru si un pic de sirop. Spor si tie!

        • delia says:

          Multumesc mult, Emanuela! azi il fac si eu

        • Andreea says:

          Cat se poate tine astfel de sirop la frigider si de ce trebuie strecurat?multumesc,pupici intrebatori:)

          • Emanuela says:

            Buna Andreea!
            Eu l-am strecurat pentru ca am vrut sirop simplu. Pulpa care ramane
            impreuna cu samburii se pot pune cu miere in borcan si se consuma
            cu laptisor de matca si propolis. Dar am mai auzit pe cineva care
            doar a blenduit totul si a pastrat in borcane si il manca efectiv.
            Oricum il faci e ff bun si sanatos. Te pup!

  66. andreea says:

    Olivia,

    Am pus la germinat fasole mung. A incoltit insa cred ca ceva nu e in ordine. Unele codite sunt
    maronii, nu mai sunt albe iar din unele bobite au iesit si niste frunzulite mici.
    I-am lasat la germinat 4 zie intr-un saculet ( am citit la Steve Meyerowitz). Si mi se pare ca
    sunt un pic amari. Sau poate asa e gustul lor?
    Pls, help!
    Multumesc din suflet pentru tot ce faci!

  67. diana says:

    Buna Olivia.Am o mare nedumerire.Eu de ceva vreme am inlocuit cafeau a cu cicoare si orz despre care am auzit ca sunt foarte sanatoase.Este adevarat>Cicoarea si orzul nu au efecte adverse preum cafeaua>Iti multumesc anticipat pentru raspuns.O saptamana placuta!

  68. Anca says:

    Buna Olivia, lmureste-a si pe mine, sucul de fructe ingrasa? Ma bate la cap toata lumea ca-i dau copilului prea multe sucuri de fructe si ca se va ingrasa si mai mult va face diabet. Nu mai mncam
    carne de 4 luni si ne e f bine,pupici.

    • olivia says:

      Ancca, sucul de fructe este un detoxifiant excelent. Zaharul din fructe, neprocesat, hraneste fiecare celula si mai ales celulele cerebrale. Acizii din fructe dizolva toxinele si mucusul (provocat de mincare gatita, stres, emotii negative, chimicale si poluare) si ajuta fiecare organ in parte sa functioneze mai bine. As zice ca face minuni! Cu o conditie: fructele sa fie crescute local, sa fie pirguite si netratate.
      Cit despe teoria cu diabetul, n-as zice… Norman Walker recomanda sucuri de fructe (semi-dulci) si in tratarea diabetului. Mai mult, mierea de salcim si de mana pot fi consumate, cu moderatie, si de catre bolnavii de diabet. Ceea ce demontreaza ca nu zaharul natural e problema, ci procesarea lui. Sa vorbim, atunci si de zaharul procesat. Asta inseamna zaharul alb – din dulciuri, bomboane, ciocolata, prajituri clasice, sucuri acidulate – si cel din fructe preparate termic (compot, dulceata, sirop, nectaruri pasteurizate, sucuri de fructe la PET), cind enzimele, vitaminele si mineralele mor. Zaharul din fructele fierte, coapte, prajite devine, deci, la fel de toxic ca cel alb, aducind toate inconvenentele pe care le aduce si cel din urma.
      Ma bucur ca va simtiti Ok. Tin pumnii in continuare.

  69. Anca says:

    Buna Olivia,
    Am auzit de blogul tau intamplator la TV intr-o emisiune dar ,numai asa ,mi-a trecut pe la ureche ca o pala de vant, si am fost curioasa.L-am cautat pe internet si de atunci sunt innebunita dupa tot ce reprezinta acest blog.Ador felul in care scrii(foarte savuros, iti citesc blogul la munca cand nu ma vede nimeni fiind mica mea evadare din rutina si stres), si deasemenea m-a determinat sa fiu foarte atenta la ce bag in gura mai ales pentru sanatatea mea.Ma regasesc in multe din povestile si intamplarile de viata ta(sunt convinsa ca nu sunt singura)De cand citesc acest blog incerc mereu sa inlocuiesc ceea ce mancam de obicei cu ceva cat mai sanatos!Ma sperie atatia oameni bolnavi pe care ii vad in jurul meu, dar care se otravesc singuri, convinsi fiind de contrariu.
    Doresc sa iti spun ca apreciez mult ceea ce faci si iti doresc mult succes in continuare!

    • olivia says:

      Draga mea, ma bucur ca te incinta blogul. Iar cel mai tare ma bucura ca-ti este de folos.
      Pupici nestemati ca nestematele!
      O

      • IULIA R. says:

        Tuturor ne este de folos acest blog !
        Eu mi-am copiat cele mai importante
        raspunsuri ale tale intr-un word ca
        sa nu te stresez si sa-ti irosesc timp pretios cu o intrebare
        la care tu deja ai raspuns ! 🙂

        • olivia says:

          MUltumesc, Iulia. E adevarat ca-mi vine greu sa raspund mereu la aceeasi intrebare. De multe ori n-am timp, asa ca intre doua intrebari, una pe probleme noi si alta pe chestiuni deja lamurite, raspund doar la prima, din lipsa de timp. Ce sa zic, mi-ar placea tare daca si alte prietene de pe blog ar face la fel ca tine 🙂

          • Andreea says:

            eu sunt mai de moda veche, asa ca mi-am notat toate raspunsurile pe diverse categorii, intr-un carnetel care il am mereu in geanta. multumim din suflet pentru toate ponturile:)..si entru ca iti faci timp pentru noi. te pup! o zi minunata!

          • olivia says:

            Cu foarte drag, mereu.

          • Tery says:

            Si eu am un carnetel,imediat se umple…in fiecare zi scriu in el si invat! Olivia THE BEST1:*

  70. Alexandra says:

    Olivia, stii cumva daca exista vreun remediu pt firele de par albe? Stii daca se poate face ceva in ceea ce priveste albirea prematura a parului?
    Pupici cu luna plina!

    • olivia says:

      Da, Alexandra, se pare ca exista: un detox puternic si o dieta curata si cruda pentru restul vietii. Ann Wigmore, o naturopata de origine britanica – despre care am mai povestit pe-aici cum s-a autovindecat de cancer in faza terminala cu sucuri verzi, germeni, Rejuvelac, fructe si legume crude din belsug – si-a recistigat pigmentatia naturala a parului cu regimul asta, in citiva ani. Altii obtin rezultate mai rapide, daca organismul lor e mai viguros si n-are alta treaba mai importanta, cum ar fi sa lupte impotriva cancerului. De mare importanta pentru vitalitatea parului sunt sucurile de morcovi, castraveti, lucerna si spanac, simple sau combinate.
      Pupici nestemati ca nestematele, draga mea!

  71. teodora says:

    Draga mea te anunt cu mare bucurie ca sucul de morcovi e bine primit!Am pus ieri in congelator
    5 kg.de catina;am si facut sirop amestecat cu miere;dar nu stiu cat le pot da copiilor;
    Maine vreau sa adaug la sucul de morcovi si suc de lucerna(fara sa stir
    copiii!)Imi este de un real folos cartea lui Norman Walker!Te pup si-ti multumesc!

    • olivia says:

      Teodora, imi dai vesti bune si asta ma bucura foarte tare. Cit priveste sucul de catina, e suficient sa la dai copiilor una sau doua lingurite pe zi.
      Pupici fresh!

      • Andreea says:

        Am facut si eu siropul si e foarte gustos si sanatos, fireste. insa, am citit undeva ca cel mai bine e sa consumam fructul in sine, cu tot cu coaja si mai ales cu seminte. se poate pune catina la macerat in miere si consumata dup un timp. Daca trecem catina prin storcatorul de fructe mai beneficiem de toate proprietatile ei? Cum ar fi mai bine sa o consumam, atat noi cat si copilasii?Multumesc! pupici vitaminizati:)

        • olivia says:

          Andreea, daca vrei sa ai parte de tot ce iti poate oferi catina, blenduitul in blender sau mixatul cu mixerul vertical, pina totul se transforma intr-o pasta mai groasa, poate fi solutia pe care o cauti.
          Cu drag,
          O

  72. Marina says:

    Olivia, cred ca ai mai raspuns la intrebarea asta dar nu mai gasesc postarea. Ce deshidrator folosesti? As vrea sa fac prune uscate din prunii din curtea mea si sa le folosesc apoi la reteta ta de dulceata de merisoare.
    Astept de la tine si recomandarile pentru infertilitate. De 15 ani incercam si nu s-a gasit inca o cauza.
    Felicitari pentru blog!

    • olivia says:

      Eu am un Excalibur, pe care l-am luat dintr-un singur considerent: ventilatorul tubular din mijlocul tavilor si forma rotunda a deshidratorului Ezri, pe care il aveam inainte, ma limita creativ si nu puteam sa fac crackersi dreptunghiulari, patrati si clatite. Dar pentru fructe si legume, Ezri e foarte bun si are un pret decent.
      Cit priveste postul despre fertilitate, mai da-mi nitel ragaz. Sunt prinsa pina dupa saptamina urmatoare si n-apuc.
      Ma bucur ca-ti place blogul. Ramii prin preajma.

  73. Angela says:

    Buna ziua,

    Am o nepotica care a fost diagnosticata la nastere (acum are 6 ani)
    cu Defect septal ventricular (DSV), o boala cardiaca congenitala.
    Dr. de la Tg. Mures a programat-o pentru operatie in iunie 2012.
    Crezi ca un naturopat ne poate ajuta ca sa nu ajungem la operatie?
    Stii vreun naturopat bun? Te rog din suflet sa imi recomanzi un
    naturopat de incredere(eu am probleme cu E-coli, am o infectie
    urinara de vreun an si jumatate care nu vrea sa dispara, nici macar
    cu antibiotice).
    Am renuntat la carne de vreo doua luni, dar nu treptat cum ne-ai
    invatat ci brusc. Nu cred ca as putea sa mai musc, daramite sa o mai
    si inghit. Crezi ca ar trebuie totusi sa ma fortez sa mai mananc
    cate putin?

    Multumesc anticipat pt. raspuns
    Semnez condica celor dependente de blog-ul tau!

  74. Gina Velicu says:

    Buna,
    As dori sa stiu daca pot folosi lapte de susan, ca il am deja facut?

    Multumesc si multi pupici,
    Gina

  75. raluca says:

    Olivia,fetelor ma puteti sfatui ce sa fac:baiatul meu are 7 ani si de aprox. o sapt. se trezeste noaptea plangand transpira si speriat,dupa 1 min. se linisteste,dar nu imi spune de ce aplans nu isi aminteste.

  76. loredana says:

    Draga Olivia spune-mi ceva despre herpes daca stii…remedii!!

    • olivia says:

      Herpesul indica un sistem imunitar slabit de prea multe toxine, pentru prea mult timp. Un detox ca la carte, sustinut de ceaiuri hepato-protectoare, urmat de o cura cu stimulente imunitare, gen catina, propolis, polen, spirulina etc ma tine pe mine departe de astfel de neplaceri. N-am mai facut un herpes cit de mic, de cind mi-am schimbat stilul de viata.

  77. loredana says:

    Am herpes la buza si la nas…sunt in cautare de un remediu naturist! daca stii ceva astept raspuns.multumesc anticipat!

  78. veronica says:

    Olivia,tu ce fel de spirulina folosesti?si cum o iei? Am vazut in plafaruri spirulina cu chlorella.Ce parerea ai?
    O zi frumoasa ca tine!

    • olivia says:

      Vero, trebuie sa vad produsul ca sa pot sa ma pronunt. Eu mi-am luat de-afara, din magazine specializate, unde clientela este extrem de avizata si pretentioasa, asa ca patronii nu-si permit sa vinda decit marfa de foarte buna calitate (nu ca la noi, din pacate). Exista insa si varianta on-line. O sa incerc, cit mai curind, sa fac un post special despre super-alimente, marci testate de mine, care merita sau nu (dar nu mai devreme de 15 septembrie, pina atunci sunt prinsa cu un curs de masaj terapeutic special, in Thailanda). Sper sa va fie de folosinta.
      Cu drag,
      O

  79. cristina says:

    sucul de ghimbir este permis in sarcina? cine stie?
    Multumesc

    • olivia says:

      Cristina, sucul de ghimbir are proprietati speciale: E bun in afectiunile respiratorii, in digestiile dificile, dupa cum se stie. Dar mai are o mare calitate, pe care putini o cunosc. Este un transportator/caraus de nadejde al diversilor nutrienti. Daca ai nevoie, de pilda, de o cantitate mai mare de vitamina C, ghimbirul, chiar si in cantitate modesta, duce practic direct la celula vitamina, iar absorbtia e completa. E suficient sa asociezi putin suc sau praf de ghimbir unei limonade traditionale, iar efectul ei se va dubla. Aceeasi magie face si piperul de cayenne. NU stiu sa aiba ghimbirul contraindicatii, daca e administrat cu masura. In cantitati mai mare, poate avea un efect iritant asupra mucoaselor.
      Pupici ingerasului din burtica si mamicii de ingeras,
      O

  80. claudia says:

    Buna Olivia. Banuiesc ca nu mi-ai vazut postarea de pe data August 15, 2011 at 1:31 pm, tot aici la crema de orez. Ma intrebai ce maninc, ca raspuns la intrebarile mele din August 12, 2011 at 7:03 pm referitoare la amigdalita si dereglarile menstruatiei. Indraznesc sa te rog din nou sa ma ajuti cu niste raspunsuri, deoarece am mare nevoie de ele. In postarile respective vei gasi mai multe detalii. In plus, daca nu cer prea mult, m-ar ajuta si niste informatii / remedii despre cum sa cresc valorea scazuta a hemoglobinei si cum sa imbunatatesc absorbtia fierului (avind in vedere ca mi-am descoperit o intoleranta la gluten in urma cu un an si jumatate).

    • olivia says:

      Draga mea, despre amigdalita (ca de altfel orice afectiune aflata in faza acuta), naturopatii spun ca e semnul ca organismul lupta sa se detoxifice. Inclin sa cred ca te afli intr-o criza de vindecare, despre care vorbeste mult si foarte bine Robert Morse, situatie in care se regasesc toti cei care isi schimba stilul de viata, trecind la o alimentatie crudivora si curata. Si eu am fost pe strada ta, curind dupa ce am trecut pe cruditati. Am fost cumplit de ragusita 2 saptamini sau mai mult si am expectorat la greu. Am facut curatenie deci, in tot sistemul respirator.
      Asta cred ca se intimpla si cu corpul tau, dupa ce ti-ai schimbat stilul de viata. Lupta asta – fie ca se traduce prin febra, diaree, tuse cu mucus, pneumonie, amigdalita etc – e destul de grea, asa ca poti sa-i dai nitel ajutor. Organismului, desigur. Mickail Tombak are 1001 de proceduri simple, la indemina, pe care le poti urma. Te rog, cumpara-ti cartea, ca sa poti urma pas cu pas indicatiile lui si sa te pui pe fagasul bun, daca vrei.
      Cit priveste menstruatia, ciclul lunar, regulat, nu e un deziderat, inteleg Exista o carte senzationala, Enigma fiziologica a femeii, scrisa de doctorul Raymond Bernard, profesor la Universitatea Columbia si Universitatea New York, care explica fenomenul, dind peste cap intreaga teorie clasica asupra necesitatii menstruatiei regulate. Pe scurt, el spune ca menstruatia este modalitatea unui organism bolnav de a scoate masiv toxine. Nu e nicidecum un fenomen fiziologic natural si asta pentru ca doare, seaca de energie si compromite starea sufleteasca si echilibrul emotional al femeii. Un asemenea impact nu poate fi considerat nici normal, nici fiziologic. Natura semnaleaza mereu prin durere problemele si nu starea de bine. Un organism sanatos, curat, echilibrat emotional, nu experimenteaza, deci, asa ceva. Cele care au trecut pe o alimentatie crudivora stiu ca menstruatia se diminueaza ca si cantitate si durata, iar senzatiile de durere care o insoteau, dispar! Iti dai seama, in conditiile astea, cit de aberante sunt indicatiile endocrinologiilor de a administra fetitelor de 14-15 ani, carora nu le-a venit, inca, un ciclu “normal si regulat” hormoni sintetici si alte chimicale sinistre care sa stimuleze fenomenul.
      In practicile traditionale chinezesti sau indiene, exista exercitii speciale de suspendare a menstruatiei, pentru ca energia – care altfel se pierde inutil prin singerare, pe linga toxine – sa fie salvata, stocata si folosita in scopuri mai nobile. Practicile de care iti vorbesc au rezultate doar daca sunt mereu insotite de o dieta lipsita de grasimi animale si lacatate de orice fel. As spune chiar raw vegana.
      Prin urmare, am ajuns la concluzia ca nu lipsa menstruatiei (in cadrul unei diete crude) trebuie sa ingrijoreze, ci abundenta si durata ei prelungita.
      Asta ar fi pe foarte scurt raspunsul la intrebarea ta.
      Cu drag,
      O

      • claudia says:

        Esti minunata Olivia! Iti multumesc tare mult pentru raspunsul tau deloc scurt, as spune eu. Ma simt onorata ca ti-ai facut timp sa-mi poti raspunde din acel loc minunat in care te afli, desi daca as fi stiut unde esti, n-as fi mai insistat. Iti transmit gindurile mele bune, multumitoare!

  81. teodora says:

    Doamne ,Olivia esti o enciclopedie!Mi-ai spus lucruri formidabile
    in legatura cu menstruatia;Vezi,de asta te citesc eu mereu!

  82. Daniela says:

    Olivia, mi-ai dat si mie o veste o buna in legatura
    cu menstruatia !!
    Credeam ca sunt eu “defecta” ! sau intru la menopauza !

  83. Vera says:

    Draga Olivia, am descoperit de curand acest site care mi se pare foarte interesant (sursa af ost bloggul lui Andi pe care il apreciez deasemenea). As vrea sa stiu daca aplici acelasi regim vegetarian si pt copii? La noi in familie se consuma carne cu moderatie, de preferinta pui sau pestedar incerc sa reduc din cantitate. Te rog cand ai timp sa scrii ce se recomanda si in cazul problemelor urinare. fetita mea are asemenea manifestari, care par a fi infectii desi nu s-a depistat nici un patogen la nenumaratele analize facute. asta pare ciudat pt doctorii din suedia unde locuim, iar pt noi e o foarte mare problema.
    succes si multa liniste la cursul din thailanda!

  84. diana says:

    Am o mare nedumerire.Eu de ceva vreme am inlocuit cafeau a cu cicoare si orz despre care am auzit ca sunt foarte sanatoase.Este adevarat>Cicoarea si orzul nu au efecte adverse preum cafeaua>Iti multumesc anticipat pentru raspuns.O saptamana placuta!

  85. elena says:

    Olivia, atunci cand copiii se lovesc,
    isi zgarie pielea sau fac vanatai, cu ce ii dai?

    • olivia says:

      Elena, cu propolis sau ceai de pelin se dezinfecteaza si se vindeca orice plaga deschisa intr-un timp record (cind ajung acasa o sa iti povestesc mai pe indelete ce minuni face propolisul, daca te intereseaza subiectul). Cind n-am la indemina nici una, nici alta, cu saliva. Are o gramada de enzime, care ajuta la oprirea singerarii si regenerare. Suna aiurea? Varianta mai buna nu am… Cit priveste loviturile, se preteaza cel mai bine la gheata si masaj direct pe zona afectata.
      Cu drag,
      O

  86. elena says:

    merci mult,abia astept sa te intorci si vorbim. am fost si eu in thailanda, dar nu am stiu de acest loc minunat, noi mai plecam in ianuarie in asia, si poate modific traseul ….:). “fericirea se citeste pe chipul tau….”

  87. Anca says:

    Olivia ce ma bucur ca ati vb despre asta, eu sunt de 4 luni raw, iar de 2 luni, imi vine menstruatia 4 zile in loc de 7 chiar 8 cum imi venea inainte si nu abundent am crezut ca am o problema mai ales ca nu ma mai doare absolut deloc burta, eu care ma tavaleam pe jos de durere, as mai vrea sa-ti spun ca toata fammilia e putin racita numai nasul ne curge si aia mica la fel nu i-am mai dat nici o pastila decat un sirop natural pe cere l-am cumparat de la munte din muguri de pin iarba mare si cimbrisor, am pus picaturi de lufa in nasuc si am scos cu batista sugarului dar ne tine de 6 zile fara sa se agraveze deloc, inainte facea febra din start, ma bucur f mult ca pot vb cu tine am invatat o gramada, banuiesc ca si aceasta mica raceala e rot de la detoxifcare, te puic.

  88. elena says:

    anca, unde ai gasit picaturi de lufa

  89. teodora says:

    Olivia,abia astept sa vii acasa si sa ne povestesti despre miraculosul
    propolis si acea pneumonie tratata fara medicamente!
    Te pup!

  90. Luciana says:

    Facui si tare ne placu la toti… Am pus orez integral, si in orezul rece, la sfarsit am pus si polen, si a iesit atat de bun ca am povestit la toata lumea… si acum trebuie sa le duc si lor.

  91. CORINA says:

    draga O,

    am citit undeva despre argila aplicata pe incheieturi ,pt dureri poti sa imi dai si mie o reteta ? eu am praf de argila , cum sa il folosesc ?
    iti multumesc draga mea , pupuci

  92. Anca says:

    La farmaciile homopate, vzi ca tb tinut la frigidr si tin doar 3 saptamani dupa c l-ai dschis.

  93. Anca says:

    Era vorba despre picaturile de lufa.

  94. Roxana says:

    Buna Olivia,

    Astazi dupa mult timp de cand tot imi fac curaj, am facut aceasta reteta. A iesit divina. Cel mic a mancat cat i-am pus intr-o cupa si tot ii mai cerea. Este un dulce foarte gustos si sanatos. Multumim mult pentru retete si pentru faptul ca existi si incerci sa ne deschizi ochii in lumea asta mercantila in care traim.
    Pupici

  95. Anca says:

    Olivia vroiam sa-ti pun o intrebare, lapte de capra am inceput sa nu mai gasesc am vazut ca Ernest Gunther I-A DAT FETITEI SALE DE LA 1 SAPT lapte de vaca crud , eu nu vreau sa-i dau crud dar ma gandeam sa il fac prins, ce parere ai despre laptele de vaca crud prins, sau branzica din lapte crud de vaca, pupici.

  96. Mihaela says:

    Olivia ce parere ai tu despre celulele stem?Multumesc cerului ca te-am descoperit!am invatzat multe de la tine om drag si mai am atat de multe .Multumesc pentru timpul acordat noua.Pupicei!

    • olivia says:

      Una foarte buna. Maestrul Mantak Chia in Thailanda ne-a invatat cum sa ni le activam si le punem la treaba. Caci, o sa va povestesc curind, cit sunt ele de treaba 🙂
      Daca insa vrei sa ma intrebi de procedurile de colectare la nastere de celule stem si promisiunile doctorilor ca le pot folosi ca sa vindece diverse boli cumplite, deocamdata – inteleg – sunt doar teorii ce nu s-au pus inca in practica. Pentru ca, inteleg, ca o data implantate, ele se comporta ciudat, scapind controlului, la fel ca niste celule canceroase.
      Pupici de licurici,
      O

  97. Mihaela says:

    Multumesc frumos ptr. raspuns si astept cu nerabdare sa ne luminezi si pe noi(recunosc ca mi-as fi dorit sa-ti fi pus o intrebare inteligenta:)) si anume despre activarea acestor celule si nu despre recoltare…voiam sa-mi iau o piatra de pe inima ca nu am facut o alegere atat de gresita atunci cand n-am apelat la aceasta tehnica). O seara placuta!Inca o data multumiri si te “amenint”:))ca mai urmeaza intrebari.

  98. corina says:

    buna,

    felicitari pentru familia ta, pentru blog, pentru fapptul ca impartasesti ceea ce ai aflta cu truda prin talentul de care dai dovada.
    azi , din inatmplare am zarit titlul articolului din ring, pur si simplu nu m-am asteptat sa aduci argumente asa bine prezentate ..
    poate ai timp sa-mi raspunzi la cateva intrebari:1 ce parere ai in legatura cu uleiul de ficat de cod (firma Lysi) ca alternativa la vit D3, administrat in cure lungi’
    2 un aport de calciu pastile: calciu ionic coral gen 10zile/luna

    multumesc

  99. Anamaria says:

    Sunteti o familie minunata,frumoasa foc cu 2 ingerasi pe langa voi..,Salutari din Norvegia mai exact din Sola-Stavanger,Sarbatori fericite si muuuulta sanatate…

  100. CRIS says:

    Buna Olivia te-am vazut astazi la Maruta,si vorbeai despre alimentatia sanatoasa, unde ai specificat ca tu si familia ta o aveti,si coondoleante pt tatal si sora ta,dar spunand de ce au murit m-am gandit la sora mea care sufera de aceeasi boala ca si sora si tatal tau,sincer mi-as fi dorit sa imi explici si mie la ce te referi tu ca inseamna o alimentatie sanatoasa, sa-i pot explica si ei,poate isi poate prelungi viata ca e tanara si are un ingeras de doi anisori de crescut,va admir foarte mult si va doresc numai bine.

    • olivia says:

      Draga Cris,
      Iti dau un sfat: fa-i surorii tale cadou de Craciun cartea “Cum sa traim sanatos fara toxine”, de Robert Morse, la editura Paralela 45. Lectura ei ii poate salva viata!
      Cu drag,
      O

  101. […] O bunatate de crema de orez cu lapte de migdale dupa reteta Oliviei Steer. […]

  102. Ana says:

    Buna Olivia,

    timid.. as dori sa iti adresez si eu o scurta intrebare: retete pentru copii in jurul varstei de un an , care ar putea fi facute pentru toata familia, ma poti sfatui unde as putea sa le gasesc ? Am o scurta pauza cat doarme baiatul meu de 1 an si 3 luni si am rasfoit ,ca sa zic asa , blogul tau, am vazut cateva principii,dar m-ar ajuta foarte mult variantele finale , combinatii benefice ptr toata familia , retete pe care sa le aprecieze atat capul familiei care e un carnivor,dar e deschis sa incerce lucruri noi cat si bebelusul nostru .(poate pe blogul tau,o carte , ceva , orice )
    Multumesc .P.S sa stii ca vb f mult lumea din Iasi dsp blogul tau si sfaturile tale extraordinare .

  103. gumball says:

    Doamne ce mai balesc la aceste bunatati.

  104. […] de hamburg, in spuma de macadamia. a iesit de poveste! nu e nimic nou, totusi. vechea reteta de crema de orez harap alb (preferata lui luca), usor imbunatatita. marea problema e ca atunci cind gatesc, trebuie sa gust. […]

  105. cerasela says:

    Am facut reteta asta de cateva ori ,delicioasa dupa parerea mea,ce ma bucura este ca si iubitului meu ai place..Olivia a-ti multumesc ca datorita tie am descoperit o alta viata cea de vegan..raw vegan,inca nu pot spune ca sunt dar merg cu pasi siguri pe acest drum,am invatat multe de la tine si te urmaresc constant,multumesc ,cu drag,Cerasela

  106. aura says:

    te rog din suflet,scrie si reteta cu acea prajitura pe care ai facuto la mastershef de 1 decembri.cea pe care ai numito olala…………si nu mai stiu cum nu am retinut prea bine.te rog.mersi

  107. Mihaela Risnoveanu says:

    Buna Olivia,

    T

  108. Mihaela Risnoveanu says:

    Buna Olivia,

    Te admir ft mult. Am si eu un baietel de 3 ani si jumatate si vrea sa fac o schimbare in viata lui si a noastra a intregii familii. Sunt novice, avida de informatie despre o dieta sanatoasa si echilibrata.
    Ma poti ajuta cu cateva idei pentru breakfast si cina pentru cel mic? De aminitit este faptul ca trebuie sa folosesc mai mult alimentatia alcalina (beietelul meu are probleme cu glanda salivara-se cam inflameaza, si se pare ca din cauza alimentatiei acide (prea multa proteina animala).
    Tinand cont ca nu ii mai pot oferi lapte, cereale, oua pt micul dejun, cu ce pot inlocui?

    Multumesc anticipat
    Mihaela

    Multumesc de ajutor.

  109. Petronela says:

    Buna Olivia , imi cer scuze pt deranj! Am observat din postarile tale si din discutiile de aici ca esti o persoana de buna credinta gata sa ofere niste sfaturi utile celor care au nevoie! De curand am luat decizia de a schimba consumul de zahar cu cel de miere ( 2- 3 lingurite pe zi ). As vrea sa incerc produsele din miere ale domnului Ion Bodnariu ! Refuz categoric sa consum miere de pe rafturile supermarketurilor si ale altor magazine, pt ca ma indoiesc de calitatea acestor produse ! Ceea ce as vrea sa te rog pe tine, ar fi sa imi spui cat de incredere ar fi prousele domnului Bodnariu ! Imi cer scuze inca o data pentru deranj si sper sa gasesc un sfat de la tine ! Iti multumesc si iti doresc toate cele bune!

  110. […] First, let me introduce the heart-rice. Inspired by Olivia Steer http://oliviasteer.ro/crema-de-orez-harap-alb/: […]

  111. oana cranganes says:

    buna felicitari pentru ce reusesti sa inspiri culinar si toate celelalte sfaturi,am o rugaminte cum trebuie folosita argila pentru glanda tiroidate rog ca nu reusesc sa imi rezolv aceasta problema,poop

    • olivia says:

      Eu stiu de cataplasme cu argila, dar nu cred să functioneze fara un regim crudivor in paralel (dupa cum spun naturopatii adevarati) dublat de proceduri de detox clasice (le gasesti pe toate in Robert Morse, “Cum sa traim sanatos fara toxine”).
      Citeste! Sint convinsa ca o sa iei apoi cea mai buna decizie!
      Cu drag,
      O

  112. Veronica says:

    Draga Olivia, de ce nu reusesc sa vad pozele la unele din postarile tale….de exemplu chiar aici pe pagina asta??? am incercat in fel si chip….dar nu se deschid. Sa fie oare pentru ca nu locuiesc in tara?
    O vara plina de soare iti doresc , si mai mult, soare in suflet, draga mea!

  113. Ioana says:

    Stiu ca nucile caju sunt minunate, dar mi se par atat de scumpe… 🙁 . Si as vrea din tot sufletul sa fac retete delicioase cu caju. Stie cineva o sursa on-line unde as putea gasi un caju bio, crud, la un pret ok?
    Multumesc frumos!

Raspunde

ultimele posturi