… laptele face oase puternice si dinti albi… Laptele face oase puternice! Si dintii, albi!!!… Laaa-pteee-leee faaaaa-ceeeeee oaaaaa-seeee puuu-teeeer-niiiii-ceeeeee si dinti aaaa-albi… LapTe! OaSSSe puteRRRRnice!! DinTTTTi aLLLbi!!! OASE!!!! DINTI!!! … si acum, bea-ti laptele…
Ooohooooo… de cite ori am auzit textele astea… Le-am recitat ca pe o rugaciune vindecatoare, ca pe-o mantra eliberatoare, ca sa le simt acum impregnate definitiv la nivel de ADN! Mi le-au spus mama (cu caldura), pediatri (cu autoritate), bunicii (cu sfatosenie), nutritionistii (cu inalt-competenta)… n-a incaput veodata dubiu ca lucrurile ar sta altfel… Da, dom’le, laptele are calciu! Da, si – fara cricnire – laptele se fierbe, ca sa se distruga definitiv germenii ticalosi, se indulceste cu putin zahar, ca sa placa celor mici, nu?, dar cel mai bine e sa-l bei pasterurizat, ca sa fii completamente sigura ca e sterilizat!!! Nu incape indoiala!
Ce, nu e adevarat? Cum nu?? Adevarul e ca puterea focului … cind laptele se umfla atit de frumos deasupra oalei infierbintate, ca o fusta de in topit, animata de o pala moale de vint, vara… omoara calciul??… Calciul organic si viu devine anorganic si-un les fara suflare, ca o vrabiuta pina adineaori guresa, strangulata de-un motan???… De unde sa stiu eu ca, la fel ca-ntr-un blestem, calciul anorganic se inghesuie cu de-a sila in incheieturi si in coloana vertebrala, ca sa se adune mut ca un repors sub forma de monturi si pinteni si ciocuri dureroase?… De unde sa stiu eu ca proteina din lapte/cazeina (de vaca, capra, oaie, bivolita) promoveaza tumoarea canceroasa si da diabet infantil chiar si copiilor hraniti cu lapte praf? Nu, pe bune, de unde sa stiu?
A venit cineva la mine cu vreo carte de nutritie sa-mi zica: “Uite, citeste, ca sa stii ce maninci tu si ai tai. Si apoi, da mai departe!”? Nu, te asigur. N-a venit. Nimeni. As fi aprecit sa vina o prietena sa-mi zica “Stii ce? Daca ai copii, nu le da lapte! Da-le susan. Mult susan! E cea mai buna sursa de calciu organic, foarte usor de asimilat”. Dar n-a venit, cum iti spuneam! Nici sa-mi dea informatii, nici vreo reteta pentru copii, care sa foloseasca miraculosul susan! Daca as fi stiut, poate mi-ar fi dat prin cap sa fac niste bulgarasi de susan Craiasa zapezii, cu care sa imbii copilasii. Nu cred ca ar fi fost teribil de complicat… Poate as fi umplut risnita de cafea cu seminte de susan, 1 lingurita de corinadru si 1 lingurita de scortisoara, sa transform totul intr-un praf fin, ca de clepsidra, sa-l amestec cu 3 linguri cu miere de salcim. Si apoi sa fac citiva bulgarasi cu degetelele si sa-i tavalesc in nuca de cocos, ca intr-o fugareala prin zapada proaspat ninsa… crede-ma, as fi putut sa ma descurc si singura… cam asa…
As fi incercat cel putin, daca mi-ar fi dat cineva informatia! Dar, repet, n-a fost cazul… Poate nici n-as fi crezut! La cite mituri stau turceste pe divan in capul meu, ar mai fi incaput oare vreo farima de adevar?…. Nu stiu ce sa zic…. Poate…. daca as fi repetat incet, ca intr-o rugaciune fierbinte, pina si-ar fi gasit un cotlon si tihna si noua mantra a calciului …. uite-asa …. susanul face oase puternice si dinti albi… Susanul face oase puternice! Si dintii, albi!!! Suuu-saaaaaa-nuuuuul faaaaa-ceeee oaaaaaa-seeee puuuu-teeeerrr-niiiii-ceeeeeee si dinti aaaaa-albi! SSSSuSSSSan! OaSSSSe puteRRRRRnice! DinTTTTi aLLLLbi!
… mai stii? Poate as fi ajuns sa-mi resetez ADN-ul…
“…Susanul face oase puternice! Si dintii, albi!!! …”
Esti o dragalasa Olivia !
Zau ca nici eu nu stiam….dar invat. Inca mai pot invata, chiar daca sunt bunica, nu ?
Multumesc de informatie…
Te tzuc cu drag !
Cu tot dragul!
Esti un om deosebit,ma bucur cind ma uit la tv si te vad,cind te ascult ,ma umpli de energie ,iti multumesc 🙂
Fain!!!
Arata b
si ….. intr-adevar laptele face oase puternice si dintii albi …. cu conditia sa fie de susan!!! Ce-mi place cum povestesti… si aici si la emisiunea ta… Felicitari! Felicitari!
Multumesc!
Si pofta mare la citit si la papat!
Cu drag, cu drag!
Ramii pe-aproape!
Ce este cel mai ingrijorator este faptul ca desi exista informatie unii n-o aud iar altii nici nu vor sa o auda iar cei care sufera cel mai mult de aceasta inconstienta sunt COPIII. Nu vorbesc doar de lapte, vorbesc de toate chimicalele cu care sunt “rasfatati” zilnic.
Reteta e minunata si foarte simpla. Multumesc mult.
Multumim mult, olivia, pentru toate aceste sfaturi. am si eu un bebe mic, chiar azi a implinit 4 luni, si voi face tot ce imi sta in puteri sa il cresc cat mai sanatos! numai bine
Cu drag, Cristina!
Sa traiasca bebe mic, sa se faca mare! Alapteaza-l cit mai mult! Laptele de mama e nectarul iubirii…
Frumos scris Olivia. Dar ce fac daca Ameyei nu ii place cocosul (in nicio forma, lapte, pudra)? Ai cumva vreo substituire la nuca de cocos in reteta? Merci si mult mult succes!
Se poate, draga mea prietena? Inlocuiesti cocosul cu cacao, carob sau mac macinat si ii schimbi numele din Craiasa Zapezii, in Black Princess (din Princess and the Frog). Si o declami prajitura anti-xenofoba!
Cu drag,
O
PS: Daca amesteci cacao cu miere, rezulta un sos de ciocolata extrem de savuros, in care poti sa tavalesti bulgarasii de susan. Ameyei o sa-i placa!
Multumim pentru reteta,Olivia!Esti o scumpa.O seara frumoasa iti doresc!
pai,am asteptat,am tot asteptat,dar n-a fost in zadar,bine ai revenit!foarte interesanta reteta ta
Multumesc, Doina!
Am avut unele mici probleme. Dar totul e Ok, acum. De azi sunt in priza.
Te astept si miine cu noutati.
CU drag, O
Esti chiar foarte activa pe blog din cate vad.Bravo:)
Ah, genul meu de desert! Ingrediente putine, preparare cat ai zice peste! 🙂
O sa il incerc si eu negresit, mai ales ca nu am mai incercat deserturi din seminte de susan.
Ma intriga combinatia dintre coriandru si scortisoara, abia astept sa vad cum se contopesc! 🙂
Felicitari pentru blog, arata foarte fresh iar tu esti nespus de frumoasa!
Multumesc.
Coriandrul e unul dintre condimentele mele preferate. Se potriveste de minune cu scortisoara si merg impreuna cam la orice desert.
Pofta buna!
Am intrat in fiecare zi sa vad ce alta reteta ne impartasesti si chiar a meritat asteptarea!Abia astept sa prepar maine acesti bulgarasi! Iti multumesc pentru acest blog!
Asteptam feed-back la reteta.
Cu drag,
O
Cu drag, Carmen!
Ah, in sfarsiiiiiiit!
Crdeam ca nu ai de gand sa mai scrii!
Si zici ca laptele nu-i bun? Sa nu mai beau cafea cu lapte? Cu muuuult lapte…
O, ba da! Cu lapte de migdale! Muuuult lapte de migdale… sau lapte de susan cu migdale, pentru un plus de arome si calciu…
ok, dar poate vii si cu reteta pentru acest lapte
De acord cu tot ce ai scris cu cateva mici obiectii….lactatele (lapte care nu a fost fiert, branza facuta acasa) reprezinta principala sursa se calciu, intradevar prin fierbere se distrug principalele enzime continute in lapte, pasteurizarea reprezinta o metoda mai “blanda” cu calciul…plantele cu frunze verzi reprezinta o sursa secundara de calciu, absorbtia insa se face insa “cu greutate” deoarece acesta se afla in diferite combinatii….mai avem varianta cu semintele (susanul in principal), pestele (sardinele au cea mai mare cantitate de calciu dintre alimente)…..dar sa nu uitam ca oricat calciu am consuma, ca acesta sa ajunga in oase are nevoie de prietenul lui cel mai bun, vitamina D……deci niste lipide sanatoase si un pic de soare nu ar strica nimanui
Asa este sunt multe lucruri care nu le stim, si nimeni nu vine cu vreo carte de nutritie, si daca vine nu este usor de acceptat ca unele produse ca laptele este chiar contraindicat in unele circumstante. Si pt mine greu de inteles de ce atunci cand incerci sa ramai insarcinata si minunea nu se intampla si dr nu a gasit vreo conditie medicala…nutritia ar trebui sa fie primul lucru care da de gandit….sa luam LAPTELE alimentul cu care am crescut, cum ar putea sa fie acesta un impediment.Pai uite ca este, am citit niste carti special pt viitoarele mamici…da niste carti de nutritie care abordeaza medicina alternativa unde am gasit exlicatia in legatura cu galactosemia (galactozele, enzimele ce separă zahărul din lapte nu sunt într-o cantitate suficientă in organism si atunci apare problema)
“Cut back on dairy products. A sugar found in milk known as galactose has been proven harmful to function of ovaries. Some women do not have normal amounts of the enzyme needed to break up galactose causing it to build up to dangerous levels in the body. It is recommended that you skip milk, ice cream, yogurt, and cottage cheese. Other foods that offer calcium are green leafy vegetables, beans, enriched flour, and fortified juices. If necessary, calcium supplements may be added.” Si nu vorbesc aiurea…terapista mea mi-a confirmat,ea are scoala in domeniu…Insa cum zici tu, Olivia…informatia uneori este vitala, chiar daca nu crezi…poate la un moment dar in viata iti vei aduce aminte, de aia scriu si eu aici acum ce am eu in cap si in inima este o informatie care sper sa ajute pe altii care nu au sansa sa citeasca cartile care le-m citi eu sau sa mearga la o terapista in medicina chineza asa cum merg eu.
Suntem norocoase ca primim informatia de-a gata! Multumim Olivia 🙂
Deasemenea multumim ca esti pregatita sa ne-o divulgi. Eu inca nu am cumparat rajnita, dar astazi nu mai aman, ma opresc si cumpar orice rajnita gasesc ca sa ma apuc de gatit bunatati. Ingrediente am in casa, dar le folosesc la prajituri coapte, foietaje etc.
Vroiam sa te intreb daca ne pregatesti vreo reteta cu prune uscate 🙂
Este piata plina si ar fi pacat sa nu profitam. Bianca si Bogdan le mananca simple pe cele mai moi, dar cum nimerim si mai uscate si mai tari, ma gandeam ca poate ai vreo reteta pentru noi.
Offtopic: Eu tot timpul am avut o nelamurire: de ce in dietele de slabit din ultima perioada, nu se mai recomanda lactatele. Majoritatea dietelor de slabit sunt preponderent pe legume, fructe si proteine.
Acum incep sa ma lamuresc.
Am o intrebare: coriandrul trebuie sa fie proaspat? sau uscat (sincera sa fiu nu am folosit pana acum)
Nico, eu am o risnita romaneasca, de 50 de lei. De un an jumatate merge ca unsa.
Iar in ce priveste coriandrul, in prajituri merg semintele de coriandru, Iar in salate, frunzulitele verzi de coriandru.
Cu drag,
O
dupa cate vad toata lumea a asteptat nerabdatoare urmatorul tau post…intram si de cate doua ori pe zi doar doar ai mai scris ceva…si trebuie sa recunosc ca nu gatesc raw…poate deocamdata
Draga Olivia am gasit DEJA reteta cu prune uscate. Revin cu feedback
Buna Olivia ! In primul rand multumim pt tot ceea ce impartasesti cu noi ! 🙂
Te admir foarte mult ! Esti o adevarata domamna de poveste. 🙂
Ai o familie extraordinara ! Doi copii frumosi si Andi un sot pe care orice femeie si l-ar dori ! 🙂
Va doresc numai bine si sa va bucurati de copilasi vostrii ! :X:*
P.S. Te rog daca se poate sa-mi trimiti un mail cu id tau, pt ca as vrea sa te intreb miste lucruri referitoare la o dieta. Sper ca nu te deranjeaza:D
Multumesc anticipat !
Cu drag, Gaby. 🙂
Ne vedem pe facebook? In private?
OK. Ti-am trimis un email… pe tema facebook-ului. 🙂 Sper sa il citesti. :*
Astazi am preparat bulgarasii si au avut succes teribil atat la nepotul meu de 5 ani cat si la parintii mei! Si mie imi plac si m-am decis sa ii prepar cel putin o data pe saptamana. Cu ocazia aceasta am descoperit si coriandul pe care nu stiu de ce nu “l-am luat in seama” pana acum. Multumesc!
Cu tot dragul!
O
Si eu am preparat astazi bulgarasii de susan Craiasa zapezii si mi-au placut foarte mult.Este un desert f. delicios si in acelasi timp natural.Sincer,nu as fii crezut sa iasa ceva bun dar se pare ca m-am inselat.O sa ii prepar cu siguranta din ce in ce mai des de acum incolo.Iti multumesc Olivia!
Bulgarasii de susan sunt primul desert raw vegan pe care l-am nascocit, acum doi ani. Si la noi au mare succes!
Ma bucur ca ti-au placut!
Draga Olivia! Sunt foarte curioasa ce ai mancat tu pe timpul sarcinii! Pentru a nu lua multe kilograme…te rog sa-mi raspunzi!! te pup cu drag
Draga Lore,
Eu am devenit vegana in luna a patra de sarcina. Am mincat multe cereale (orez, malai, griu incoltit) si leguminoase (naut, linte, fasole, mazare). Dar cel mai mult, m-am imprietenit cu salatele de toate felurile. Salata verde, leurda, hasmatuchi (tocmai ce a aparut in piata, doua legaturi la 1 leu), spanac, urzici, cu zeama de lamiie multa (care ajuta la asimilarea fierului) multe seminte de floarea soarelului, dovleac si nuci (pline de B-uri si acid folic), si desigur muuuulte fructe! Am baut bors si la vremea aia (pentru ca inca nu stiam raspunsul la dilema eterna a veganului vizavi de vitamina B12) am mincat cam o data pe saptamina si cite un pahar de lapte crud prins, facut in casa. Am evitat aproape complet dulciurile gen ciocolata, inghetata, prajituri. Dar pentru ca mincam pe saturate fructe, nu le-am simtit lipsa deloc. Am pornit de la 52 de kilograme si am ajuns la sfirsitul sarcinii la 64, deci am luat 12 kilograme in 9 luni. Rezonabil, as zice. In ce-l priveste pe Luca, regimul i-a priit foarte tare. S-a nascut cu 4 kilograme!
multumesc Olivia!!! am prins incredere…te pup
I-am facuuuttt… dar cu cacao si cu mac pentru ca nu aveam prin casa nuca de cocos si nu am mai avut rabdare sa ma duc sa cumpar. Au iesit … deliciosi, spune copilul meu adolescent si spun si eu. Am sa repet curand cu nuca de cocos. Cu mult drag, Luciana
Sunt mamica unui baietel de 9 luni. As vrea sa il cresc vegetarian sau chiar vegan insa nu gasesc informatii despre alimentatia vegana unui copil atat de mic. As fi foarte incantata daca as gasi aici retete vegane pentru bebelusi.
Neavand cunostinte temeinice de nutritie imi este greu sa am un meniu saptamanal corect si echilibrat, corespunzator nevoilor unui bebelus de 9 luni.
In acest moment ma simt depasita de lipsa de informatii concrete si de atitudinea medicilor de familie care nu recomanda aceasta alimentatie pentru bebelusi.
Multumesc frumos! Numai bine!
Violeta
http://www.cristelageorgescu.ro/meniul-zilei-3/?month=jun&yr=2012
cred ca iti poate fi de ajutor
bafta!
acum ceva timp ne-ai promis ca o sa ne vorbesti despre apa potabila,eu personal sunt interesata de acest subiect deoarece chiar nu stiu ce apa sa m-ai cumpar sau in ce filtru de apa sa investesc .
Multumesc!
ITI MULTUMIM PT TOT CEEA CE NE INVETI,.EU CRED CA AR TREBUI SA SCRII O CARTE DESPRE TOT CEEA CE STII .NU PREA IMI PLCE SA MI PIRD TIMPUL PE CALCULATOR SAU POATE AI SCRISO DEJA.MULTUMIM
Superrrrrr,am sa incerc ,pana acum asa am facut si eu totul cu lapte,clatite,crema de zahar ars si altele.Chiar n-am stiut ca nu e bun laptele de consumat,am un bebe de un an jumate,inca il alaptez,mi-am dat seama ca nu e bun laptele praf m-ai mult decat cel de mama ,dar credeam ca doar la copii.O sa-l alaptez cat o sa am…….cu toate ca lumea ma critica,nu ma intereseaza.Astept retete si pentru David al meu.Te pup si iti multumesc pentru raspuns.tine-o tot asa!
Te felicit! Eu l-am alaptata pe David (cel mare) un an si o luna, iar pe cel mic, Luca, aproape 2 ani. Este cea mai buna hrana pentru copil, cu conditia sa te alimentezi si tu corect. O sa vin curind cu idei de meniu sanatos pentru mamicile care alapteaza. Ramii aproape.
Cu drag,
O
Draga Olivia,
Suntem la inceput cu alimentatia sanatoasa (nu in totalitate raw) si deja avem probleme. Baietelul meu care are 1 an si 9 luni, este vegan de 3 luni. Din cauza problemelor legate de dentitie (i-au iesit 2 maselute) nu mai mananca asa cum trebuie, nu mai are pofta de mancare, prin urmare a slabit. Asta ma ingrozeste teribil si chiar am nevoie de ajutor. Eu si sotul nu avem probleme cu schimbarea dietei pentru ca, fiind adulti, ne dam seama sau simtim cand ceva nu este in regula si daca facem ceva gresit. In privinta copilului insa, nu e posibil sa avem acelasi feedback.
De asta, te rog sa ma ajuti legat de dieta copilului, daca se poate pas cu pas. Simt nevoia sa ma ajuti sa inteleg cum anume sa construiesc dieta pentru copil. Daca poti, te rog sa-mi spui ce anume sa citesc, unde sa gasesc respectivele carti, tot ce inseamna documentare care sa ma ajute sa inteleg “ce” si “de ce”.
Sper ca nu sunt prea indrazneata, dar adevarul este ca tu m-ai inspirat sa merg pe drumul asta si nu as avea incredere sa apelez la altcineva. Daca nu te deranjeaza sa vorbim de pe facebook am facut o solicitare de adaugare ca prieten de pe contul sotului meu (pentru ca eu nu am) alex dicu.
Multumesc mult.
Te felicit pentru curaj! Sunt convinsa ca ti-e foarte greu, asa cum mi-a fost si mie la inceput. Pe mine m-au salvat lecturile, dindu-mi incredere sa merg pe un drum nedefrisat (dupa cum era pe vremea cind am inceput eu). Te sfatuiesc sa citesti Copilul vegetarian, de Elena Pridie, Studiul China, de Colin Cambell si Sa traim sanatos fara toxine , de Robert Morse (pentru inceput!). Nu sunt destule cuvinte sa sublinieze ideea importantei legumelor verzi, mai ales pentru copii, care sunt pline de calciu, in forma organica, foarte usor de asimiliat. Te sfatuiesc, deci, sa faci bors in casa (plin de B-uri, inclusiv B12, extrem de important intr-o alimentatie vegana), pe care sa-l bagi in blender (o cana) cu citeva frunze de hasmatuchi/stevie/spanac (cind o sa apara cel de gradina), cu o banana si o lingurita de miere vie. Totul se transforma intr-un nectar foarte fin si spumos (datorita bananei), extrem de hranitor. Are enzime, calciu (mult!), B-uri, si clorofila! Clorofila are structura chimica asemanatoare cu a singelui (diferenta e data de cantitatea mai mare de magneziu, care da culoarea verde, spre deosebire de fier, care da culoarea rosie a singelui). Poti sa-i dai nectarul si cu biberonul, daca mai e cazul. E varianta cea mai buna, cind il jeneaza dintisorii si nu poate minca solid. In plus, il va ajuta sa-si dezvolte repede niste dinti albi si puternici, asa cum ii are acum Luca, baietelul meu cel mic, un mare fan al nectarului cu bors, verdeturi si fructe.
Ramii pe-aproape,
O
Iti multumesc tare mult pentru raspuns. Elena Pridie o aveam, Studiul China l-am comandat e pe drum. Cealalta urmeaza.
Esti nemaipomenita si asteptam cu nerabdare urmatoarele postari.
Te pupam toata familia.
Va pup si eu pe toti in mod apasat si cu simt de raspundere 🙂 !
Buna
Reteta este foarte tentanta. Care este insa cantitatea de susan care se foloseste?
Multumesc
Buna
Care este cantitatea de susan care se foloseste?
Multumesc
Eu umplu o risnita de cafea aproape ochi cu seminte de susan, o lingurita de coriandru si una de scortisoara. Dar cantitatea o poti stabili si singura, dupa ce gusti din compozitie. Daca ti se pare ca e prea aromata, poti sa reduci condimentele la jumatate. Important e ca dupa ce a ai amesteat susanul macinat cu mierea sa rezulte o pasta destul de ferma, pe care sa o poti modela cu degetelele in forma de bulgarasi.
Succes!
Olivia, salut cu tot dragul initiativa ta, asteptam demult o discutie rationala, undeva, care sa ma indrume in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa si corecta. Ce ne poti spune depre alimentatia bebelusilor care (din pacate) se hranesc cu lapte praf, cum, cand si cu ce ar trebui inceputa diversificarea?
Bebelusii trebuie hraniti cu lapte de mama exlusiv pina la un an! Asta cred eu. Diversificarea poate incepe dupa aceea… nu e nici o graba. Diversificarea la 6 luni (sau chiar mai repede) a fost inventia miscarii de emancipare a femeii (nu ca as avea ceva impotriva ei, ca principiu!). Si e important sa inceapa cu legume si fructe crude, pe care i le pui pur si simplu in minuta. Va sti singur ce sa faca cu ele. Poti sa-i dai toate fructele de sezon (mai putin capsuni, zmeura, fragute, mure care pot fi iritante) si legume crude ca dovlecel, ceapa verde, castravete taiat in lung si orice leguma ce are textura mai moale. Asta ii dezvolta abilitatile de masticatie si ii usureaza mincarimile de crestere a dintilor. Desigur, poti sa-i faci si pireuri din fructe si legume (cu mixerul) pe care le poti imbunatati cu foarte putin ulei, un catel mic de usturoi (ideal impotriva viermisorilor, care sunt un mare pericol in perioada de pina la un an, cind copilul duce in gura tot ce gaseste pe jos), niste busuioc/patrunjel/marar (pline de calciu si fier foarte usor de asimilat). Totul fara sare!! Te asigur ca asta va fi startul ideal in diversificare si va pune bazele unei sanatati de fier pentru copilul tau.
Olivia, iti multumesc din suflet. Din pacate copilul meu mananca lapte praf cu toate ca a implinit abia trei luni. Stii cumva daca acesta poate fi inlocuit cu lapte de susan sau soia sau apa de orez?
Nu te sfatuiesc sa consumi nici tu, nici copilul tau soia, sub nici o forma. Stiu ca la noi pe piata e soia de import, toata modificata genetic. Chiar si cea bio (lapte, batoane, crutoane) e modificata genetic. Laptele de migdale, laptele de susan, laptele de nuci (crud si proaspat facut cu multa dragoste de catre tine pentru bebelusul tau) sunt o varianta muuult mai sanatoasa decit orice lapte praf (devitalizat, lipsit de enzime, dar desigur “imbogatit” cu vitamine si minerale sintetice, imosibil de asimilat de catre organismul oricui, darmite al unui bebelus). Dar totusi, ramine neacoperita o vitamina, mai exact B12, care nu se regaseste, din pacate, in laptele crud din seminte sau nuci. Am sa ma interesez daca borsul (o sursa excelenta de B12) e o varianta pentru un bebelus de 3 luni. Revin curind cu informatia. Pina atunci, incearca sa-l pui la sin. Poate se intimpla un miracol! S-a mai auzit…
Draga Olivia,
Sunt foarte hotarata sa scot din alimentatia bebelusului laptele praf. Voi incerca laptele de susan, migdale si nuci. Stiam si eu ca este o problema cu soia din comert. Am mai gasit o reteta traditionala si veche numita kokkoh. Stii ceva de ea? Am sa fac si eu cercetari cu privire la bors, daca afli ceva, astept informatia aici.
Draga Ioana, din cite am citit, borsul este super-ok si pentru bebelusi. Incepe cu cantitati mici (gen o lingurita) pe care sa le amesteci cu laptele de migdale si susan, de pilda, si creste gradat concentratia, dupa gustul tau si al copilului (mai ales). Borsul proaspat (nefiert in supe, ciorbe, cind isi pierde enzimele, vitaminele si mare parte din minerale) e un tonic natural excelent si nu poate aduce decit beneficii. Dar ai grja sa amesteci des in bors, cind il faci, sa nu faca mucegai. Mucegaiul este extrem de toxic (contine infricosatoarea aflatoxina, foarte cancerigena)
Cit despre kokkoh si dieta macrobiotica, eu am rezervele mele. Eu cred ca Dumnezeu n-a lasat lucrurile neterminate, iar noi nu mai avem ce sa desavirsim in opera sa. Fierte, cerealele (ca si legumele si leguminoasele) isi pierd din nutrienti importanti, plus, produsul final e vaduvit de enzime. Fara enzime, nu exista digestie perfecta. Fara digestie perfecta, nu exista asimilatie perfecta. Fara asimilatie perfecta, suntem malnutriti, angajati pe drumul ce duce spre boala, indiferent cit de diversificat si de bio am minca.
Am sa trec la fapte in zilele ce urmeaza. Iti multumesc, draga Olivia, pentru toate informatiile furnizate si pentru faptul ca mi-ai dat increderea ca sunt pe drumul cel bun. Admir hotararea si pasiunea cu care scrii aici, totul trebuie sa vina din multa documentare in domeniu si pana la urma din protestul uman si firesc de a supravietui si trai frumos intr-o lume deraiata ingrozitor.
Am sa raman in zona, fidela retetelor tale minunate si avida de informatii extrem de pretioase pentru sanatatea noastra.
ps. Promit sa-mi amintesc mereu ca exista oameni ca tine seriosi, promti, devotati, frumosi sufleteste care isi impartasesc cunostintele in modul cel mai firesc si neinteresat.
Multumesc mult, Ioana!
Marele meu cistig, in urma blogului, e ca m-am ales cu o suma mare de prieteni! Cu care am atitea in comun!
Never seen a betetr post! ICOCBW
Draga Olivia,
Ti-am citit toate post-urile, cu mare placere.
In jurul meu(familie, prieteni, etc.) sunt o gramada de medici, care cu atat de cunoscuta “aroganta” si “superioritate” data de acel “Dr.” ar fi foarte fericiti sa-ti demonteze ideile acestui blog.
Spre deosebire de ei, eu sunt “doar” un inginer, care e gata sa imbratiseze orice idee noua, daca reusesti sa-mi demonstrezi ca in acest concept de raw, verde sau ce-o mai fi, 1+1 face intotdeauna 2. Mai pe scurt: sunt sigura ca atunci cand ai hotarat sa indrepti pasii familiei tale spre aceasta cale “verde”, ai facut-o dupa o temeinica documentare. Fii te rog amabila si spune-ne si noua ce te-a determinat sa faci aceasta cotitura in stilul de viata, dar mai ales poate ne dai si noua sursa informatiei tale: carti, link-uri, etc.
Si ca tiganul, mai vreau ceva: inca nu ai spus nimic despre suplimente(vitamine, ceai verde, resveratol, etc.)
In ton cu blogul tau, grosso modo un citat: “Dacă vrei să fii puternic ca boul, mănâncă ce mănâncă boul, nu-l mânca pe bou”.(http://www.jurnalul.ro/special/reportaje/repar-facaletul-barbatului-si-oala-sparta-a-femeii-573486.html)
Poti fi sigura ca am sa-ti citesc fiecare postare, nu numai datorita informatiei pe care o impartasesti cu noi, dar si datorita harului tau de a povestii(grace of the story).
Tie si celor dragi tie, multa sanatate si numai bucurii!
Mersi, Lena.
Imi prind bine sugestiile tale si voi raspunde cit de repede prin citeva postari. In ce priveste motivul meu, nu mai e demult un secret ca tata a murit de cancer de vezica acum cinci ani, iar sora mea de cancer de sin, in decembrie trecut. De dragul Laviniei am inceput sa citesc tot ce mi-a picat in mina legat de fitoterapie, medicina traditionala chineza, nutritie, naturopatie, incercind sa aflu raspunsul la intrebarea “de ce”. Ea n-a crezut niciodata in altceva decit in medicina alopata, iar cind in cele din urma ar fi dat o sansa medicinei naturiste, era deja prea tirziu.
Sper ca cei care intra pe blogul asta, sa fie convinsi ca singurul meu scop e sa le arat – cu argumente – ca putem fi sanatosi printr-un efort minim de vointa si cheltuieli rezonabile. As vrea ca blogul asta sa fie un protest pasnic impotriva manipularii grosolane a marilor industrii ale carnii, laptelui, oualor si farmaceutice. Atit!
Cu tot dragul,
Olivia
Olivia, vreau si eu research-ul care sustine teoria ta. Ca altfel nu-mi inchipui decat ca ai avut vreo revelatie ceva..Cu alte cuvinte, cred ca realizezi ca e apa de ploaie ce spui…no offense, vino cu un argument in discutie, nu beletristica usurica de citit… 🙂
Pentru inceput, ia in brate cu toata grija Studiul China, de Colin Campbell, aparut la editura Advent, ca sa afli adevarul despre proteina animala in general si cea din lapte (cazeina) in particular si cite boli degenerative promoveaza ingerarea laptelui, produselor din lapte, a carnii si a oualor. Apoi, abate-te putin si in zona lui dr. Spock (cel mai tare pediatru din toate timpurile) care sustine teoria dezvoltata in Studiul China si in ce priveste alimentatia sanatoasa a copiilor. Dupa ce ti-ai facut temele, citeste suma de studii adunate de catre Elena Pridie, in cartea Copilul vegetarian, just for diversion. Poti sa ai un feed-back convingator, studiind apoi povestile personale ale lui Ann Wigmore (un nume de referinta in naturopatia mondiala, al carei cancer in ultima faza s-a vindecat printr-o dieta strict crudivora si vegetariana), Victoria Boutenko si familia ei (toti patru auto-vindecati de boli degenerative in faze avansate, printr-o dieta strict crudivora), Paul Bragg (un naturopat american, care s-a vindecat singur prin dieta vegetariana si post, mort la 93 de ani, nu de vreo boala invalidanta, pe vreun pat de spital, ci intr-un accident de surfing). Foarte bine documentat e si Robert Morse (Sa traim sanatos fara toxine), care explica foarte bine de ce organismului ii e atit de greu sa digere proteina animala, desfacnd-o in aminoacizi pentru a-i refolosi in constructia propriilor tesuturi si cit consum energetic presupne asta, desigur in detrimentul regenerarii si al vindecarii. Apoi, stii ce? Mai discutam! 🙂 Chiar abia astept sa discutam dupa ce citesti toatea astea.
Cu drag,
O
PS: Ca sa stai lnistita, te asigur ca nu-mi permit sa fac afirmatii pe care nu le pot sustine.
am inceput sa citesc STUDIUL CHINA, este interesant, abia astept sa o termin.
am reusit sa o descarc de pe internet deci m-am apucat imediat de lectura.
Foarte tare! Abia astept sa vorbim despre carte!!
isa draga,
imi poti da si mie linkul de unde ai descarcat cartea studiul china?
multumesc anticipat
mi ar placea sa fie o categorie cu meniuri variate (dimineata pranz seara)
Draga Olivia, ma bucur ca-mi amintesti de aceasta teorie pe care am citit-o candva, dar pe care o uitasem. Dupa ce am chemat salvarea noaptea din cauza lipsei de calciu, in conditiile in care mancam zilnic minimum un iaurt si 2 cani de lapte, incep sa cred ca acest “minunat aliment” are multe lacune. Azi intru pentru prima data aici si ma bucur ca te-am descoperit. Poate ca o sa ma conving, citindu-te, sa renunt si la lapte, la fel cum am renuntat aproape de tot la carne. Asta desi teoria cu “laptele e bun” nu vrea sa se lase dusa asa usor din creierul meu, conditionat astfel inca din copilarie. O sa citesc studiile despre care vorbeai si poate ca o sa inteleg mai multe. Multumesc de pe acum:)
Olivia, cand ai putin timp liber nu scri te rog reteta ta de bors? Multumesc 🙂
Curind… Tocmai am pus la facut un borcan de 5 litri de bors. Astept sa-i fac si poza si postez.
Promit!
multumim!! Si eu voiam reteta de bors. Eu am incercat una cu huste facute din parti egale malai si tarate de grau, lasate 3 zile la fermentat, .. dar in final borsul nu a iesit suficient de acru. Si te mai rog, nu uita de postarea despre apa potabila si un exemplu de meniu zilnic pentru copii micuti, de varsta copiilor tai.
Multumim pentru tot!
Buna Olivia,ceva retete de mic dejun pt copii mici(2 ani) nu ai cumva?Sunt disperata…nu mai stiu cu ce sa o hranesc dimineata pe micuta mea.A,si te rog reteta de bors…Multumesc
Draga Olivia! E minunat ceea ce faci! Astept cu nerbdare reetele si sfaturile si cu timpul voi citi si cartile! As vrea sa spui cate ceva despre enzime, deoarece am prins un final de fraza la o emisiune de pe Acasa….despre importanta lor. Am dat o cautare pe internet…dar nu sunt multumita! In acest domeniu, pentru mine, informatia buna e de la tine! 🙂
Multumesc, Oana!
Cit de curind, vin cu o postare speciala pentru tine.
Ramii prin preajma.
Cu drag,
O
Am luat ieri lapte de migdale.
25 de ron litrul.
Oribil!!!!!!!!!!!
Nicio diferenta intre spalatura de soia si asta de migdale.
Are fructoza inauntru si deci si un gust dulceag – urat ca de zaharina.
Sunt f dezamagita.
Mi-e greu sincer sa inteleg de ce o apa cu 8% migdale bio si maltodextroza si fructoza e mai buna pt om decat laptele de vacuta, 100 din iarba, fan si ce mai papa doamna vaca…
Laptele (din soia, migdale, orez, de vaca) din comert are multe dezavantaje. In primul rind e pasteurizat (deci cu greu va mai avea ceva hranitor in el), in al doilea rind e fortificat cu vitamine sintetice si indulcit cu maltodextroxa, un derivat al zaharului, extrem de acidifiant pentru organism. Si pe deasupra, are un pret nesimtit! Eu imi fac singura lapte de migdale, dintr-o cana de migdale rehidratate peste noapte si scurse, bagate in blender cu suficienta apa cit sa le cuprinda si transformate intr-o crema pe care o diluezi cu apa filtrata sau Bucovina plata pina ajunge sa aiba consistenta laptelui de vaca. Il strecori printr-un saculet de tifon dublu, il amesteci cu putina miere, cacao, daca vrei. Si ai parte de vitamina E, B-uri, calciu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier, magneziu, proteine si multe enzime. Laptele de vacuta din comert provine de la vacute hranite cu orice vrei tu, dar nu cu fin, iarba si ceea ce mai papa doamna vaca. Ci cu concentrate, faine de oase, vaccinuri si hormoni sinetici, ca sa creasca productia. Asa ca laptele de vaca e mai degraba o bomba cu ceas, care mai devreme sau mai tirziu va exploda. In organismul cui il bea… Si asta este cu adevarat oribil!!!!!!
da, asa e cu doamnele vaci. Pierd uneori asta din vedere. Uit cu ce sunt hranite animalele astea de scot lapte pe banda…
Insa eram asa dezamagita de asa zisul lapte de migdale, incat mi-am turnat o doza zdravana si fara vreun pic de vinovatie de laaaaaaaaaapte din tetrapack :)) ca sa ma consolez.
Ma bucur ca mi-ai explicat si m-ai edificat cu cum faci tu lapte bun de migdale. Cand l-am gustat pe asta, ma gandeam daca e cel la care te referi ca-l folosesti des si de aia eram asa contrariata, e oribil si mai e si plin de alte chestii…si scump de nu se poate.
Cum sa dau 50-100 de ron pe sapt numai pentru laptele din cafea?!
Nu mai zic ca nu are nici urma de gust de migdala…
Bun, deci luam migdale crude din magazin, le decojim (sau nu?), le punem peste noapte in apa, apoi le amestecam in blender cu inca niste apa si apoi, cand iese ca un lapte condensat, il diluam in momentul folosirii cu apa… Am inteles bine? O sa incerc musai zilele astea.
Si la fel si cu cel de susan? Acelasi procedeu?
Laptele de susan simplu poate parea usor amarui pentru persoanele mai senzitive. Dar daca amesteci susanul cu migdalele (nedecojite) si lasi totul la inmuiat peste noapte, dimineata poti ataca frontal un foarte gustos si satios lapte mixt de susan si migdale (pliiiin de calciu, datorita susanului)!
se pot pastra urzicile la congelator?
De ce nu? Isi pastreaza mare parte din vitamine, cam toate mineralele. Enzimele insa mor, la temperaturi atit de mici. Dar nu cred ca exista varianta mai sanatoasa de conservare pentru iarna. So, go for it!
am uitat sa va intreb, urzicile banuiesc ca le puneti crude in congelator, ca noi obisnuiam inainte sa le oparim putin ceea ce nu cred ca este bine.
foarte buna ideea cu laptele de migdale, intr adevar in comert este foarte scump si oricum nu imi convenea ca avea zahar sau alte nebunii.
in legatura cu fructoza ce parere aveti?
multumesc
Crude, desigur!
In legatura cu fructoza, am o parere foarte proasta. Extrem de acidifianta, iar efectul final asupra organismului, as spune, ca nu e departe de cel al zaharului alb. In bucataria hrana vie totul se indulceste cu miere bruta, curmale, stafide si citeodata/de catre unii (chiar si eu) cu sirop de artar/agave crud (totusi, destul de controversat).
si mierea are zahar!
si mai nou se poate folosi o planta care este aparuta si la noi in cateva magazine :stevia(Nu stevia noastra romaneasca)se gaseste la plafar si magazinul leacul.
Asa e Nicol, ștevia îndulcește în mod natural. Dar ștevia asta nu e a noastră, așa că prefer să nu iau produse de import și să mă rezum la mierea brută, vie, pe care mi-o iau de pe http://www.miere-vie.com.
Buna Olivia. Felicitari pentru tot ceea ce faci. am o intrebare: la ce putem folosi migdalele ramase de la prepararea laptelui? sper sa revii cu retete gustoase. am preparat bulgarasii de susan deja de 2 ori. sunt deliciosi! au placut intregii familii 🙂
Ma bucur ca au iesit bine, Livia!
Amesteca pulpa migdalelor cu un mar dat pe razatoare si o lingurita de miere. Delicios la micul dejun si pentru copii! (Pulpa o poti pastra de azi pe miine in frigider)
Buna Olivia.Am facut si eu laptele de migdale.O reteta de laptic foarte interesanta si sanatoasa.De cand iti citesc blogul sunt tot mai aproape de alimentatia sanatoasa dat fiind faptul ca iti testez retele absolut delicioase si simple.Bulgarasii sunt f. buni si merita facuti.Felicitari pentru informatiile pe care le detii in legatura cu alimentatia raw vegan si multumim ca le impartasesti cu noi.Esti o scumpa.
Multumesc, Diana.
Ramii pe-aproape!
Siropul de agave e paseturizat : daca ar fi raw nu arrezista atat timp conservat in sticla. Plus ca s-ar oxida …
Foarte buna reteta! Mutumim 🙂 Acum am in permanenta in frigider bomboanele de susan 😀 Am inceput sa ii dau sa le guste si fetitei mele de 1 an si 2 luni, si e incantata! Felcitari pentru tot ce faci, pentru retetele sanatoase, promovarea mancarii crude, si rabdarii de a raspunde tuturor celor care posteaza comentarii 🙂
am facut lapte de migdale; a iesit foarte bun; am dat pe masina de tocat migdalele (o cana) si apoi am adaugat apa cam tot atat sa zic si am continuat cu blenderul; le am pus la scurs prin sita nu prin tifon si a iesit direct consistenta laptelui; nu aveam cum sa mai diluez cu apa ca nu mi se parea ca mai era cazul.
Am citit la tine Olivia ca iese mai gros si diluezi cu apa……
Eu il fac intii o pasta groasa, astfel inci sa fiu sigura ca farimitez bine toate migdalele. Asa isi lasa mai eficient aroma si proprietatile in apa. Apoi il diuez, cum ziceam, pina il aduc la consistenta laptelui. Dar daca tu ai facut asta dintr-un foc, fara sa treci prin prima etapa, e minunat! Apoi, il strecor printr-un saculet de tifon sau pinza mai rara, pentru ca astfel pot sa extrag aproape pina la ultima picatura laptele. Dar e ok cum faci si tu.
mi a iesit aproximativ 250 ml de lapte dintr o cana de migdale si apa. Tie iti iesea mai mult?
Da, mie imi iese jumatate de litru. Probabil ca productia mea marita are legutura cu prima etapa de maruntire fina a migdalelor si transformarea lor intr-o pasta, pentru ca transferul de nutrienti si arome in apa sa fie maxim. Apoi cred ca mai tine si de faza a treia, a strecurarii. Eu bag totul intr-un saculet de pinza (nu foarte deasa) sau de tifon dublu si il storc bine, bine pina la ultima picatura.
multumesc
Cum pot sa-i pacalesc pe ai mei copilasi sa manance seminte (dovleac,floarea soarelui)? Sa amestec oare in bulgarasi? Trebuie hidratate inainte? Ciuperci crude dai copilasilor? Si o reteta cu ciupercute? Offf,nu vreau sa te zapacesc,stiu ca esti tare ocupata dar tare mi-ar placea sa scrii zilnic cate o reteta.Daca ai stii cu cata nerabdare intru sa vad daca ai mai postat ceva si sa citesc comentariile…Cred ca in capul meu sunt sute de intrebari.O sa le luam pe rand :)Pupici si pe curand
Draga mea, curind o sa postez in fiecare zi. Poate de doua ori pe zi! O sa va saturati de mine! 🙂
E o perioada mai aglomerata acum, dar pe miine, sper, vin cu o reteta noua. Pentru copii, in special…
Semintele de dovleac (minunate pentru copii si criminale pentru viermisori) se pot macina in risnita de cafea si le poti strecura in mod haiducesc in “Deliciu”, de pilda (stii, marul ras pe razatoare, amestecat cu miere si seminte de susan/in/floarea soarelui/ dovleac sau nuci macinate). Dar ai grija la proportii: caju-ul e dulceag, deci merge in cantitate mai mare; nucile sunt usor amarui, datorita cojii; dovleacul schimba gustul, dar daca e prea mult, acopera prospetimea marului ras. Ar fi ideal, sa inmoi semintele si nucile de fiecare data citeva ore, inainte de a le folosi. Astfel, se activeaza enzimele si se digera mai usor! Daca ai timp sa le lasi la rehidratat, foloseste-le blenduite si cremoshite. Sunt delicioase!!!
Cit priveste ciupercile crude, sunt preferatele lui David! Trec la prioritati reteta de ciulama de ciuperci! Pupici!
Pe curind!
vrem foarte mult sa ne dai posibilitatea sa ne saturam de tine.te rugam chiar……glumesc.
🙂
am facut bulgarasi dar au un gust amar, asa trebuie sa fie?
Probabil ai pus prea mult coriandru,Isa.Eu sa zic sa incerci si fara.O sa iasa foarte buni.
reteta Oliviei spunea o lingurita de coriandru; eu am pus un varf de cutit, probabil ca si semintele de susan sunt un pic amare, asa cum spunea si Olivia intr un alt post.
A fost prima oara cand am incercat susanul in felul acesta si cred ca nu imi place. o sa mai incerc in diferite combinatii pentru ca are mult calciu si trebuie sa ma obisnuiesc cu el.
astazi insa am facut bulgarasi din migdale macinate amestecate cu nuca de cocos si miere, problema este ca sunt asa de buni ca nu ma pot opri din mancat.
Foarte misto combinatia, Isabela! Daca mai pui si doua lingurite de susan – pierdute pe-acolo prin compozitie, cit sa nu se simta – poti sa fii mindra ca ti-ai pacalit singura papilele gustative… Si apetitul pentru dulciuri vinovate! Traiasca inteligenta si puterea vointei!
N-ar trebuie sa fie amari. Poate susanul pe care l-ai gasit tu nu e atit de proaspat. Incearca susanul din Matache, daca ai drum pe acolo. Se vinde varsat, e proaspat si cel mai ieftin pe care l-am gasit eu! Tot in Matache (a doua hala pe dreapta, dupa hala de brinzeturi) la taraba de seminte, nuci si fructe deshidratate, gasesti cel mai ieftin goji din Bucuresti. 70 de lei kilogramul! L-am comparat cu cel mai ieftin goji din magazinele naturiste din Capitala si mi-a iesit la jumatate de pret! Mie, un kilogram imi ajunge citeva luni bune.
ce pacat ca nu stau in Bucuresti! La noi goji este dublu la pret per kilogram.
Wow! That’s a rlaely neat answer!
Cu scuzele de rigoare ca indraznesc sa intreb…. am facut reteta cu bulgarasii se susan insa nu au iesit nici pe departe cum arata ai tai (nemaizicand ca sunt amari, probabil din cauza coriandrului). Intrebarea mea este daca este bun susanul care se gaseste pe piata la noi, ambalat in pungute de cate 50 grame. Culoarea pastei care mi-a iesit dupa mixat este maron si nu albicioasa precum a ta. Sa fie de vina oare ingredientul principal?
Multumesc tare mult
Draga Alina, se prea poate sa fi fost prea mult coriandru si/sau scortisoara, care dau o culoare maron-roscata aluatului de susan. Incearca sa micsorezi cantitatea si sa gusti mereu, sa adaugi miere, daca ti se pare necesar. O culoare usor bruna au si bulgarasii mei, dar nu se vede de stratul gros de fulgi de cocos (pe care, apropo, daca ti se pare ca se lipesc anevoie de bulgarasi, convingei cu putina miere in felul urmator: tavaleste bilutele de susan in miere intii si abia apoi in cocos). S-ar putea sa arate mai bine! Cit despre susan, eu mi-l iau varsat din Piata Matache, din a doua hala pe dreapta, la prima taraba, numai cu nuci, seminte si mirodenii.
Numai bine.
O
Draga Olivia,
Citesc de ceva timp blogul tau si ma altur si eu celor care iti multumesc pentru informatii!
Am o mare rugamine,daca timpul iti permite sa ma ajuti. Locuiesc in Cluj si as vrea sa apelez la cineva din Bucuresti ca sa-mi cumpere niste nuci, seminte, fructe deshidratate din Piata Matache. Cred ca vreo 10 kg, 1 kg din fiecare tip. Poti, te rog, sa imi spui cam ce se gaseste la acea taraba si ce imi recomanzi tu sa trec pe lista? Cu siguranta am nevoie de susan, migdale, nuci caju… Am inteles ca sunt si goji, ceea ce e super. Ce altceva as mai putea comanda, ca sa profit cat mai bine de aceasta ocazie? Daca poti, estimeaza te rog si un cost, dar nu neaparat, important e doar sa stiu ce sa comand.
Mii de multumiri si urari de sanatate!
Anamaria
As face-o cu mare drag, daca as avea timp. Dar n-am.
Numai bine,
O
Îmi pare rău că am îndrăznit să te deranjez.
Bună Anamaria,
Dacă-mi permiţi, îţi voi da şi eu câteva informaţii despre produsele la care faci referire, având în vedere că eu îmi fac piaţa săptămânal din Matache:
– nuci româneşti, de macadamia, pecan, caju, migdale (şi decojite şi fulgi) – preţurile variază între 20 lei/Kg şi 55 lei/Kg. Spre exemplu, caju crud – 50 lei/Kg;
– seminţe de pin, susan(crud), in, de floarea soarelui, mac (preţurile variază între 10 lei – 30 lei/kg);
– fructe deshidratate : curmale, caise, pere, mere, kiwi,banane, capsuni, zmeura, coacăze, smochine, merisoare, goji – pentru goji – 80 lei/Kg, restul sunt mai ieftine …;
– legume deshidratate . roşii + un amestec de legume pentru supe, mâncăruri gătite, salate;
– toate condimentele posibile din mai toate plantele la preţuri foarte accesibile;
Dacă mai vrei şi alte informaţii, eu merg sâmbătă şi mă pot uita…
Ana I.
Îţi mulţumesc mult, Ana. Preţurile par foarte bune, iar produsele variate. Păcat că nu există şi la Cluj o astfel de tarabă.
Toate cele bune,
Anamaria
THX that’s a great anwesr!
Am facut azi bulgarasi.Au iesit supeeeeeeeeerr buni chiar daca nu am pus semintele de susan in rasnita..Imi plac la nebunie.
Ma bucur!
Pofta mare!
Multumesc:*
asteptam reteta de cozonac!Mmmm yami yami!!!
Pofticioasa mica, vine si asta!
Iti multumesc, iti multumesc, iti multumesc…….
Daca ar exista pe lume oameni ca tine mai multi, am fi altfel si am avea o viziune asupra tururor lucrurilor mult diferita. N-ai idee cat de mult reusesti sa schimbi viata unor oameni cu acest blog si ce-i in el. Cred cu tarie ca daca nu erai tu, multi am fi ramas nestiutori…
Sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate tie si familiei.
Paste Fericit!!!
:*
Iti multumesc. Alina. Cred ca daca Dumnezeu mi-a dat acces la informatie, n-a facut-o doar pentru mine, pentru ca eu sa ma bucur in mod egoist de ea… Ci cred ca ea trebuie transmisa mai departe celor care au nevoie atita de ea. Asta e singurul motiv care ma impinge inainte…
Multa lumina, draga mea!
Buna,Olivia! Este prima oara cand iti scriu desi te citesc inca de la inceput.Esti minunata!Am si eu o intrebare: pt 500-1000 ml de lapte de migdale cu susan, cam ce cantitate de migdale si susan trebuie sa pun in blender?
Merci mult,si iti doresc Paste fericit alaturi de cei dragi!
Multumesc, Vero!
La un litru de lapte de migdale si susan cred ca sunt suficiente 300 de grame de simburi si seminte. Dar cel mai bine e sa transformi intii migdalele si susanul intr-o pasta in bleder (cu suficienta apa) si apoi sa o diluezi cu apa filtrata pina ajunge la consistenta preferata. Asa nu risti sa diluezi prea mult lapticul.
Zile luminate!
O
Buna draga noastra si Hristos a inviat! ma ajuti te rog cu o nedumerire. Oare migdalele, caju-ul, alunele care le gasim ambalate in supermarketuri sunt ok? Ti-am mai spus ca din pacate in Baia Mare nu avem magazine specializate, iar in piata nici vorba sa gasesc asa ceva:(.P.S- Chiar acum am “asezat” borsul la nani..abia astept sa gust din minunata licoare. Multi, multi pupici
Adevarat a inviat!
In principiu, sunt ok. Eu mai iau din Metro, ambalate la kilogram. E bine sa testezi intii calitatea cumparindu-ti o punga mai mica si daca nimic nu miroase a rinced pe acolo, te poti lacomi la mai mult 🙂 Dar pe cit poti, ia de la tarani macar nucile romanesti, alunele si migdalele, pe care daca ti le iei in coaja vei avea surpriza sa redecoscoperi gustul de nuca/aluna/migdala proaspata, dulce si parfumata.
Pupici!
Buna Olivia, problema mare cu susanul asta si vad ca nu numai la mine.Eu locuiesc in Amman si am facut astazi bulgarasii, numai ca desi am pus cate o jumatate lingurita coriandru si scortisoara tot au iesit putin amarui?!Am pus susan alb, neprajit, sa-l rumenesc putin?Eu am gemeni, baiat si fata(4 ani), Julia a mancat dar David s-a strambat tot dupa o bombonica. Am sa incerc si varianta cu migdale sau alte seminte.Eu cumpar miere din super market ca alta posibiliotate nu am aici, ce parere ai, e OK? Felicitari pentru tot ce postezi si sanatate multa tie si familiei tale.
Draga Brigytte,
Sa-ti traiasca ingerasii!
Fa-i lui David bulgarasi din migdale cu susan (eu tin la susan, pentru continutul bogat in calciu), iar Juliei fa-i doar din susan, daca ii plac. Dar ar fi bine sa nu rumenesti suanul. Sa-l folosesti crud, nedecorticat, pentru beneficiile lui extraordinare. Nu stiu ce sa spun despre mierea de supermarket din Amman. N-ai rude in Romani care ar putea sa-ti procure un bidonas de 5 litri cu miere vie?
Cu drag,
O
Draga mea Olivia, calciul nu poate fi organic, doar anorganic, inveti asta in primele ore de chimie.in rest, numai de bine. pupam-pupam!
Calciul e de doua feluri: organic si anorganic. La fel ca toate mineralele. Cele din plante sunt inevitabil, mereu, indubitabil organice, iar organismul nostru le recunoaste si le foloseste. Eu cred in teoria asta si o si pun in practica. De aia imi iau calciul din susan crud si plante cu frunze verzi negatite, iar nu dintr-o cariera de calcar. 🙂
:))
Olivia,iti multumesc ca existi si pentru noi.Te rog,sugereaza-ne mancaruri satioase pentru pranz-pentru fatuca mea de 12 ani ,care sta la scoala pana seara la 19.Tr rog mult..
Olivia, multumim ca esti, neconditionat, prietena noastra care ne sfatuieste si ne invata. o sa incerc imediat reteta de bulgarasi. vroiam sa te intreb despre nuca de cocos – folosesti nuca de cocos fulgi, din comert sau iei nuca de cocos proaspata si iti “manufacturezi” fulgii?
Bine te-am regasit……..in sfirsit.asteptam cit mai multe retete.
Doamne ajuta!
am facut si eu..deliciosi bulgarasi..doar ca, dupa ce au stat cateva ore au primit un gust extrem de amarui, desi initial gustul lor a fost ok. oare nu a fost proaspat susanul..sau se mananca instant?..merci, pupici
gustul “amarui” este de la susan (si mie mi s-a intamplat). Poate nu ar fi o ideea rea sa combini susanul cu nuca macinata.
dragelor in acesti bulgarasi sa puneti la mijloc cate o migdala dau aluna de padure .
Olivia , nu am citit nimic de peste , nu il folosesti nici intr-un fel?
si cum se pot prepara vinetele , pentru ca imi plac f mult.
Daca o sa vii vreodata pe la Cluj , as vrea sa ne intalnim , mai cu seama ca eu am o gradina mare , in care cultiv aproape orice ce ne este necesar , rosii , ardei , vinete , castraveti , ridici , spanac , salata ,varza , gulii, conopida , brocoli,telina , morcovi ,fasole, ceapa , usturoi ,sfecla ,leustean si mai nou ghimbir ,in plus mai am o mica livada si am extins si cu alte fructe , zmeura , mure , strugurei la nul o sa pun si capsune.
Ce parere ai de sucul de rosii , eu pun f.mult pentru iarna , il ferb si atat eventual mau ii dau aome cu trunze de telina si dafin , nu pun nici un gram de conservant pt ca sterilizez f bine sticlele , la fel procedez si cu fasolea , nu cred ca esti de acord dar …
pe curand
Esti grozava, Corina! Mi-as dori sa am si eu o gradina ca a ta! Ce-as mai face, ce-as mai drege… dar, n-am. Inca 🙂
Noi nu mincam peste, din mai multe motive. Daca e crescut in crescatorii e hranit cu concentrate si pesti morti, tratat cu medicamente, agenti de crestere, etc., iar calitatea carnii e asemanatoare cu cea a puilor umflati cu hormoni din crescatoriile sinistre de pasari. Adica cancerigena. Daca e de Dunare sau de mare, e pliiiin de metale grele. Deci nu face sa te intoxici … Daca ai o sursa de pastrav de la munte si ai si ocazia sa o verifici, hai, mai treaca, mearga…. Daca nu, nu! Altfel, pestele ar fi o sursa buna de Omega 3 si Omega 6, in proportii bine echilibrate, dar pentru ca pestele e contaminat, iti poti luamai degraba acesti acizi din semintele de in si cinepa. Muuuult mai bogate in Omega 3 si Omega 6, in forma organica, usor de asimilat. Si asta conteaza cel mai mult. Pentru ca nu suntem ceea ce mincam, ci ceea ce asimilam.
Cit priveste sucul de rosii, e extrem de acid, duce la acidizarea singelui si tesutului, calea spre toate nenorocirile. Imi pare rau sa-ti dau vesti proaste. dar daca tot ai rosii bune de gradina si vrei sa le conservi pentru la iarna, foloseste cu incredere congelatorul sau deshidrateaza-le.
O
Hey, good to find someone who argees with me. GMTA.
scuze de greseli dar am fost f grabita
I-am facut si eu ieri si au iesit super buni,n-am mancat doar eu, de aia azi mai urmeaza sa fac inca o tura:P. Am facu si cu nuca macinata, insa mai mult mi-au placut cu susan, au iesit dulci-amarui, gustul meu preferat. vroiam sa-ti multumesc si eu pentru ce faci pe acest blog, cu tine am inceput sa descopar si beneficiile unei diete crudivore, (asta apropo de ce spunea Victoria Boutenko de ai multumi omului de la care am auzit prima oara de raw); apoi le-am descoperit pe celelalte doamne superbe care promoveaza acest stil de viata sanatos.
As avea atatea intrebari sa-ti spun, dar stiu ca esti si tu foarte ocupata. Vreau totusi sa te intreb cu se conserva fructele si legumele pentru la iarna?, stau la casa si s-au facu ciresele, acusi urmeaza capsunile, si tare as vrea sa ma bucur de ele si in sezonul rece. Dar cu frunzele verzi, gen loboda, stevie, si ele se pun la congelator?. De cativa ani la faceam poame din pere si mere, uscate la soare, foarte bune, aveam toata iarna de rontatit, din ce altceva as mai putea sa fac, fructe/legume.
Multumesc inca odata..
Draga Oana,
Bine ai venit in Tinutul de-Aici! Unde e totul viu, cum a lasat Dumnezeu…
Tocmai de aia nu facem corectii in lucrarea divina, ci papam totul crud, plin de enzime si santate. Dar pentru ca in Tinutul de-Aici exista 4 anotimpuri (inca), inclusiv iernile geroase, pun, ca o furnica, din vreme in congelator suc de rosii crud, cirese fara simburi, ardei grasi, catina, etc sau la deshidratat mere, pere, capsuni, visine, ceapa si tot ce imi mai trece prin cap si prin mina, in materie de fructe si legume.
Pupici veseli de mai!
O
Olivia,
Ne poti spune cum pui sucul de rosii la congelator ? Il faci in blender ?Il pui in sticle ?
Am toate conditiile propice : rosii din gradina bunicii mele si sertare goale in congelator pt ca am aruncat toata carnaraia :)))
Ar fi minunat sa ne mai spui una alta despre metodele tale de conservare a legumelor si fructelor pentru iarna….acum e vremea lor si e pacat sa le ratam …
Multumesc anticipat !
Eu, vara trecuta le-am facut nectar, in blender ,si le-am bagat in pungute cu zipper la congelator. Anul asta fac aproape la fel, doar ca le trec prin slow-juicer. Am mai si deshidratat o gramada, iar, in parte, le-am trasnformat in rosii in ulei, la borcan. E OK si asa pentru anumite retete.
Dar, congelarea ramine cea mai buna metoda de conservare: nu se pierde apa organica din legume si fructe si nu se distrug enizimele si nici ceilalti nutrienti, spune Norman Walker.
Pupici dezghetati!
Imi cer scuze pentru greselile de ortografie, am avut emotii.
draga Olivia ,
te rog astept o reteta cu vinete,
maine o sa incerc sa fac bors ,sper sa=mi iasa
E groaznica poza cu wuman meat , cand am citit prima data am inlemnit ,cum se spune la noi in Ardeal, este cea mai sinistra poza pe care am vazut-o .Cred ca ar fi bine sa o scoti , asa imagini de basm iti trec prin minte cand citesti povestile tale, dar cand dai cu ochii de ea , e crunt.Cred ca de 10 ori m-am uitat la ea si sincer nu mai pot sa o vad , evit sa mai intru sa citesc
,,De ce nu mananc carne,,
pupici
Posts like this bgrihten up my day. Thanks for taking the time.
am facut ieri bulgarasii si au iesit minunat. O idee: as inlocui pudra de coriandru cu pudra de cardamom (aroma e diferita si amestecul de scortisoara, miere si cardamom da un rezultat extraordinar).Multumim Olivia!
Buna, zana buna :),
In ultima vreme, inspirata de mai multe doamne speciale (printre care, fireste, gazda acestui incantator blogo/site), ma apropii tot mai mult de ideea unei diete (macar preponderent) crudivore.
As avea o intrebare, cu ingaduinta domniilor voastre: cum rezolvi problema acidului fitic care abunda in semintele de susan (si, de altfel, in mai toate semintele si nucile)? Ca pe mine, balaurul cu pricina, ma sperie mai rau decat fartatul sau din poveste… Le pui la inmuiat inainte de a le folosi? Le deshidratezi dupa?
Cu plecaciune.
No more s***. All posts of this qultaiy from now on
Buna, Olivia!
Felicitari pt blog!
Cam din ce cantitate de susan(sau alte surse vegetale) imi iau DZR de Ca? adica cele ~1000mg
Alor mei nu le-a placut coriandru si pus seminte de floarea
soarelui si de dovleac, miez de nuca si a iesit magnific…
Mai improvizez din mers.
Olivia, multumesc pentru reteta, e in plan pentru desertul de maine 😀
Am putina nevoie de ajutorul tau insa, legat de enzime: gatesc partial raw de vreun an, si referitor la minerale si vitamine sunt lamurita, dar cu enzimele, ceva nu se leaga. Din ce stiu eu (si nu sunt cadru medical si nici nu sunt chimist sau nutritionist), enzimele sunt in numar de 62 de sortimente (de unde stiu ca toate sunt sanatoase?) si sunt de fapt proteine care catalizeaza reactiile chimice. Daca enzimele dintr-un mar crud ar ajuta la digerarea (deci distrugerea unor lanturi chimice) marului, nu ar insemna ca enzimele din mar ar distruge marul si daca eu nu-l mananc? Plus, din ce stiu (adica citit pe wikipedia si alte documente de pe site-uri .gov), organismul secreta suficiente enzime utile la digestie, de-a lungul tractului digestiv (incepand cu cavitatea bucala, in saliva, si terminand cu intestinul subtire). In acest context, care e sensul pastratii enzimelor in hrana pe care o consumam? Am cautat pe net, nu am gasit nimic coerent din pacate 🙁
Multumesc mult :*
Draga mea Raluca, din cite stiu eu (luata acum pe repede inainte), de la Ernest Gunther, povestea cu enzimele e urmatoare:
1) enzimele sunt mai degrama fermenti, care dezintegreaza structurile proteice, aminoacizii, carbohidratii si lipidele in elemente de baza, facindu-i disponibili in alchimia interna a organismului.
2) Dupa Ernest Gunter enzimele sunt de doua feluri: endogene si extrogene. Primele sunt enzime produse de organism, necesare in procesul de dezintegrare a nutrientilor de baza, iar celelalte sunt externe, aduse in organism doar de hrana vie (fructe si legume proaspete, nuci, germeni de toate felurile etc)
3) Cele endogene (gupate pe categorii, dupa rolul fiecareia – nu intru in detalii de clasificari specializate si terminlogie medicala ca nu conteaza) au in principal rolul de a predigera (cei insarcinati cu prefacerea carbohidsratilor) sau de a digera (cei responsabili de lipide si proteine) nutrientii. Problema majora e ca in procesul de fabricare a enzimelor endogene organismul cheltuie o gramada de energie (iar in cele din urma incepe sa dea rateuri in a le mai fabrica). Efortul de digestie poate fi o misiune suportabila (o vreme, pina cind va genera uzura organelor digestive si boli pe care noi le punem – gresit – pe seama batrinetii) pentru un organism santos si tinar sau o problema de nesurmontat pentru un organism uzat, sensibil, bolnav, prea tinar, prea batrin etc…
4) Ca sa nu ajunga nimeni in situatia asta trebuie sa bagam in scena enzimele extrogene (din afara) ca niste supereroi muschiulosi, puternici si… salvatori, de cele mai multe ori. Enzimele din alimentele vii injumatatesc efortul digestiv al organismului, luindu-i de pe umeri practic o grea povara. Practic nu mai trage unul singur la caruta (sistemul digestiv), ci doi. E ca intr-o echipa – cu oameni contiinciosi – ce functioneaza. De aia in cazuri grave, de cancer, toti naturopatii recomanda un regim strict crudivor, plin de germeni (extrem de bogati in enzime), frunze verzi, fructe si legume crude. Pentru ca aportul extern de enzime e singura sansa a organismului de a se reface si a lupta cu boala…
Poate mai multe, intr-un post viitor.
O
Olivia, multumesc mult pentru raspuns si explicatii :*
Si inca o scurta intrebare: in alegerea/crearea meniurilor pentru copii, te sfatuiesti cu cineva, exista carti dedicate acestui subiect, exista vreun nutritionist cu care te consulti? Pentru ca mie mi-e frica sa ma apuc sa dau la un copilas hrana cruda de teama sa nu-i dau prea mult dintr-un anumit element (gen prea mult calciu sau prea multa clorofila) si sa-i fac mai mult rau decat bine….
Multumesc inca o data :*
Buna, Olivia. Am facut si eu bulgarasii, am mai pus si niste migdale in masina, au fost minunati. Eu nu mananc raw, incerc sa nu mananc porcarii. Mananc foarte multe fructe, legume verzi, carne de vita si de porc deloc, dar mananc lactate. Eu sunt absolventa de facultate de Biochimie, e adevarat cu ceva ani in urma, insa informatiile pe care le am din facultate stiu sigur ca sunt din sursa stiintifica. Adica stiu exact ce contine alimentul, in ce se desface, in prezenta cui si ce rezulta. Chimic, adica matematic. Adica stiu exact de ex.de ce Fe din spanac nu se absoarbe si de ce cel din lapte da. Probabil e defect profesional, de nu pot diger decat informatiile cu studii clare in spate, cu rezultate stiintifice publicate. Acum am gasit un referat despre susan, daca vrei link-ul ti-l dau si tie, desi cred ca tu ai sursele tale. Am gasit ca nu-i chiar asa de bogat in Ca precum am inteles de-aici. Am gasit ca susan-ul are un continut de minerale de aprox 4-7% din care un pic mai mult de jumatate e Ca.In plus, nici absorbtia nu este prea buna, din cauza oxalatilor si fitatilor, care se stie ca interfereaza cu absorbtia Ca. De obicei nu-mi iau informatiile de pe internet, dar ce-am gasit aici este un referat stiintific despre susan. Si-ti mai povestesc o intamplare: eram la bunicii mei, intr-un satuc mai izolat, si-am facut o hipocalcemie. Era vara, era foarte cald, am baut o cafea zdravana intr-o dimineata si-am lesinat. M-am trezit destul de repede, insa bunica-mea s-a speriat si-a sunat la salvare. Mi-au spus ca pana ajung ei sa iau un Ca sau sa mananc un iaurt. Ca nu aveam, ca bunica-mea nu folosea
(de fapt cre ca n-avea nici o pastila in casa) asa ca am baut (cu greu) un iaurt de care-si facea bunica-mea din laptele vacii pe care o crestea. Inutil sa-ti spun ca m-a pus pe picioare si ce de-atunci am devenit bautoare aproape zilnica de iaurt. O perioada destul de lunga am avut probleme cu ccalcemia, umblam cu fiolele de Ca in geanta, pentru ca mi se facea rau cand iti era lumea mai draga. La un moment dat am inlocuit fiola cu paharul de iaurt, iar gandidu-ma acum sunt vreo 7-8 ani de cand nu mai am probleme cu Ca. Odata cu blogul tau m-am hotarat sa ma duc sa-mi scot cursurile de metabolism de la naftalina, si sa mai trec inca o data prin toate. Primul task este absorbtia Ca din lapte :). Te pup Olivia, si-ti multumesc ca ne mai pui la treaba.
Si atunci cum se explica, draga mea, ca multe consumatoare de lactate (rudele mele si multe cunostinte, atat din mediul urban, cat si din cel rural) fac osteoporoza? De ce nu s-a asimilat calciul din lactate la aceste persoane? Eu cred ca nu e totul chiar atat de simplu… Si daca in medicina ar sta solutia tuturor problemelor noastre, atunci de ce bolile urate, moderne, nu au tratament si vindecare cu ajutorul medicamentelor sau al chimiei, dar, adoptand o dieta naturala, vegetala si cruda, foarte multe din aceste boli dispar? Tot biochimie e, dar interpretata diferit.
Sa auzim de bine!
In primul rand, biochimia este o stiinta exacta, matematica, nu se interpreteaza. Apoi, probabil cunostintele tale consumau lactatele saracite si procesate din comert, nu aveau o sursa naturala. Intr-adevar, nu este totul atat de simplu, tess a precizat ca fiolele de calciu prescrise de medic nu au ajutat-o, deci sa nu interpretam si nici sa nu devenim fanatici.
interesanta postare
I-am facut aseara nazdravanului meu si au iesit nemapomenit de
bune.O idee minunta de dulce, cand ai chef de ceva bun si repede!
Super!
Si noi facem des bulgarasii, si stiti cine e gospodina ? Maria, fiica-mea de 7 ani. Are o viteza si o dexteritate…. Am implicat-o si pe ea, pentru a primi si mai usor toate noutatile raw vegan. Pot sa spun ca factorul decisiv l-a avut poza lui Luca band din biberon nectar, e asa dulce incat a convins-o sa-l bea si ea. De aproape 3 luni asta e micul nostru dejun!
Si pentru ca Olivia a fost cea care mi-a deschis ochii cu acest blog, revin aici zilnic sperand sa mai gasesc cate ceva… Chiar si numai o poveste….
Va pup,
Tess
Ce vesti minunate!
Te imbratisez cu drag, Tess!
O
Draga Olivia, am sa incerc reteta bulgarasi de susan, imi place susanul mult. Susanul dat prin rasnita e f bun deoarece se asimileaza calciul dar daca nu e dat prin rasnita se asimileaza doar 20 la suta din valoarea acestei minuni a naturii. Dar nu cacao! Cacao ELIMINA CALCIUL.Plus daca ai vedea cum se prelucreaza boabele de cacao… nu ti am mai dori in veci cacao. Asa ca Carobul numit si praful de roscove este exceptional. mai ales ca este bogat in minerale si desigur are i calciu:) te sarut cu drag!
[…] treilea desert, pe care il iubesc si il fac frecvent, fiind copilareste de usor, este RETETA DE BULGARASI CU SUSAN. Susanul e cea mai buna sursa naturala de […]
Olivia,
nu stiu daca s-a mai intrebat/discutat, dar as vrea sa stiu daca mierea ploriflora nu e ok in combinatie cu susanul, ci doar mierea de salcim.
multumesc
Mierea poliflora si cea de salcim sunt bune amindoua, dar e bine de stiut ca au proprietati terapeutice diferite. Eu folosesc tipuri diferite de miere, in functie de scopul terapeutic urmarit.
Am si eu o nedumerire referitoare la cazeina. Am inteles ca este o proteina specifica laptelui (in general, nu neaparat de bovina) care ‘promoveaza tumoarea canceroasa si da diabet infantil’ asa cum ati scris. Despre aceste efecte negative am mai citi sporadic insa mereu am fost contrariata de un fapt: cum se face ca toate mamiferele isi hranesc puii abia nascuti cu lapte (inclusiv omul)? Nu ar trebui ca laptele sa fie cel mai inofensiv/ potrivit aliment, mai ales in contextul in care instincul cel mai puternic este acela de a avea urmasi viabili, deci de a perpetua specia?
Am citit despre acest subiect in cartea lui Robert Morse.El spune ca “Laptele de vaca este pentru vaci”, deoarece acesta este foarte bogat in proteine, minerale si grasimi, astfel incat un vitel sa creasca in greutate intr-un an un numar foarte mare de kg…bebelusii nu cresc in acelasi ritm. Laptele e vaca este foarte concentrat comparativ cu laptele matern, mult prea concentrat pentru a fi digerat de nou-nascuti, iar cantitatea de enzime pe care o produce corpul uman pentru a digera produsele lactate este mult mai mica produsa de organismul vacii. De asemenea laptele de vaca este foarte sarac in acizi grasi esentiali care sunt vitali organismului uman. In cativa ani copiii pierd enzimele care digera laptele, si atunci se intensifica producerea de mucus ce va fi depus pe peretii intestinelor. Si toate astea se refera la consumarea laptelui in stare cruda, dar noi il consumam pasteurizat, proces in care mineralele sunt ionizate si isi modifica efectul din alcalin in acid, fapt ce duce la aparitia calculozei, epuizare musculara si altele…
Da, laptele este cel mai inofensiv aliment daca este consumat de catre micuti (orice mamifer) de la mama purtatoare, care i-a nascut.
cine ma poate ajuta si pe mine cu niste sfaturi cu privire la calmarea durerilor cauzate de eruptiile dentare? am ajuns la 2 ani, la molari…si pana acum asta e cea mai grea perioada…si parca nu as mai vrea sa apelez la siropurile deja consacrate…
Extract din muguri de brad si multe sucuri de sfecla morcovi si mar, as da eu unui copil ce sufera de eruptii dentare dureroare. Amestecul de miere cu cuisoare rîșnite omoara uneori si cele mai persisente dureri de dinti (pe vremuri, din extractul de cuisoare se face analgezicul stomatologic). Rontaitul legumelor crude poate fi eficient, caci maseaza blind gingiile umflate si le racoreste.
O
multumesc mult, Olivia!
Buna Olivia, asta miva a luat o ciuperca de la cresa pe manuta este rotunda si rosie ca o arsura, de ieri pana azi s-a marit te rog mult sa-mi zici cu ce s-o dau cu tinctura cu miere te rog sa-mi raspunzi, te pup
Ce am bucur ca se mai promoveaza si informatii adevarate, nu doar tampenii spouse pe la tv de asa zisii nutritionisti – care vorba vine probabil sunt bine platiti de firmele respective pentru publicitata care le-o ofera…
Poate incet incet o sa inceapa lumea sa inteleaga ca daca acum 50 de ani nu se cunosteau unele informatii, nu inseamna ca noi trebuie sa traim la fel…
Daca va intereseaza la fel, cat de “Buna” este cornea pentru organismul uman, rasfoiti putin Studiul China… de acolo am aflat si de cat de putin bun este laptele…
Din pacate nu toata lumea este deschisa la nou si la informatie actuala…am o prietena pe care oricat am incarcat sa o conving de nocivitatea laptelui (amandoua avem bebei mici, si m-am gandit ca i-ar prinde bine informatiile, macar pt copilul ei) la final, am auzit replica “fiecare face cum crede ca e mai bine pt copilul ei…”
Prejudecatile sunt multe, din pacate….
, eu in fiecare dimineata ii pun copilului meu cate o lingura mare de susan macinat in mancarea de cereals cu fructe… Si in, care contine Mai mult omega3 decat price peste poluat…
Referitor la “informatia actuala” sa stii ca Studiul China, carte publicata in 2006, face referire la un studiu din anii 70-80, deci nu este chiar de actualitate…
Referitor la cauzele bolilor eu cred ca trebuie sa avem o privire de ansamblu: nu numai dieta poate influenta declansarea unei boli ci si bagajul genetic, stresul, calitatea vietii etc.
Ati auzit de “paradoxul francez”? Francezii sunt mari consumatori de lactate si carne si totusi au printre cele mai putine cazuri de boli cardiovasculare:
http://wholehealthsource.blogspot.com/search/label/French%20paradox
Ehe-he!!!!! ce descoperire minunata. draga Olivia, ma numesc Oxana, sint casatorita si am 2 copii mici.Si ca orice mama tare ma mai roade gindul sa-i hranesc cu ce trebuie, dar intr-o zi te-am vazut la TV vorbind ceva de mincat sanatos si mi-ai chicat tronc la inima, dar vezi ca am stat cu sarcina in spital 4 sapt. si nu te-am mai cautat, dar acum mi-am adormit puisorii si uite ca vad si eu cum se luptau inainte voinicii, doar cu sabia si cu muschii, bravo tie… Acum ca vine primavara te rog HELP!!!am o gradina mare si vreu sa pun de toate si mai ales verdeturi de unde imi iau saminte sau sint bune toate, dar aparat de deshidratat??? si cel mai important vre-un indicator cum s-o incep, eu nu stiu sa gatesc fara de carne, sotul e carnivor cu 32 de dinti.. multumesc.
Bine ai venit! Pune draga mea in gradina ta cit mai multe verdeturi si legume colorate. Cu cit mai colorate, cu atit mai bine. Acolo stau armele grozave cu care se lupta voinicii! Cit priveste aparatul de deshidratat, e bun oricare. Principiul de functionare e acelasi, orisicum s-ar numi el.
Despre incepturi, vorbim intr-un post viitor, bine? Cit de curind, ca vine primavara cu toate verdeturile si ne face misiunea mai simpla…
Bine te-am gasit, Olivia! Alia mea are un an si trei luni, ma preocupa alimentatia ei, de aceea am tot cotrobait pe net despre susan. In cautare de retete, am ajuns pe site-ul tau. Bucurie mare ca am ajuns aici! In legatura cu reteta de bulgarasi am o intrebare: este in regula daca pun susanul la hidratat peste noapte, inainte de a face pasta pentru bulgarasi? Sau poate nu se mai leaga dupa aceea?! M-am gandit la varianta asta de teama ca ar digera greu susanul… Gresesc?
Macinarea in blender face mai mult de jumatate din treaba. Salivarea ar fi mai importanta, insa; s-o inveti sa mestece bine, pe-o parte si pe-alta, incet, fara graba. Asta e vital. Enzimele din saliva predigera bolul alimentar, papilele preiau si transmit creierului informatia privind felul nutrientilor papati, iar creierul da mai departe comanda stomacului sa prepare sucurile digestive potrivite. Doar asa digestia va fi optima.
Multumesc frumos de sfat! Am facut azi bombonelele, dar nu au avut succes la Alia. Mie mi-au placut grozav! Sunt hotarata sa o invat sa ii placa gustul susanului, cred ca e obligatoriu in alimentatia copiilor.
Te apreciez grozav pentru ce faci cu blogul, plus ca iti gasesti timp sa ajuti cu raspunsuri oameni confuzi ca mine 🙂
Sanatate si succes in toate!
tocmai mananc un bulgaras. Absolut fantastica asocierea susanului cu scortisoara. Nu m-as fi gandit. Multumim pentru retete. Esti o inspiratie, asta e adevarul! Numai cele bune!
[…] sabloane si se bat cu sucitorul ideile preconcepute. am facut pina la urma si dat spre degustare bulgarasii de susan, un nectar cu salata verde si capsuni, in genul nectarului cu stevie cu polen, alunele scufundate […]
Draga Olivia, Abia de curand te-am descoperit si ma bucur tare mult.Am pregatit si eu mai multe retete raw care mi-au placut foarte mult. Mai greu este cu restul familiei mele sa imbratise ze acest mod de viata.
Te admir pentru puterea de convingere pe care ai avut-o fata de cei din familia ta.
[…] sa mai beau cate un laptic vegetal, sa experimentez retete noi. Astazi am ales pentru micul dejun bulgarasii raw de susan ai Oliviei Steer. Va povesteam eu cat de fascinata am ramas eu de ea si mancarea ei; ei bine, azi n-am mai rezistat […]
Buna Olivia ,
Eu am o rasnita de cafea insa am observat ca interiorul este facut din aluminiu . Asadar tot ceea ce rasnesc vine in contact cu aluminiul . Din cate stiu aluminiul nu este sanatos …
Ce parere ai ?
Cred ca aluminiul devine periculos atunci cind contactul e prelung (dozele de sucuri, bere, spray-urile etc) sau atunci cind recipientul de alumniu se incalzeste la foc (dupa cum spune – citind niste studii interesante – Meyerowitz, in cartea lui despre germeni).
Laptele in combinatie cu cereale si miere este sanatos, daca nu, cu ce il putem inlocui?
Laptele animal nu se combina bine nici cu cerealele, nici cu mierea. In general, proteinele animale se impaca prost cu toti carbohidratii ( deci si cei din fructe si miere). Cerealele au gluten care e alergogen si poate da multe probleme de sanatate, gen alergii, indigestii, eruptii cutanate etc etc (nu numai boala celiaca). Daca inlocuiesyi laptele de capra/vaca/ oaie cu lapte vegetal (migdale, susan, alune, nuci) si il indulcesti cu putina miere, strecori in el citeva seminte sau nuci si aromezi cu niste scortisoara, rezulta un mic dejun (sau chiar cina) delicios, usor de digerat.
Va multumesc mult pt sfat.
pot sa te intreb cand ai adoptat stilul acesta de viata?la varsta ma refer…eu am 29..vreau sa stiu daca e prea tarziu:-)multumesc
Buna draga Olivia,
Este prima data cand citesc despre tine.M-ai fascinat,ai ceva atat de dulce si duios in tot ce spui(fara sa-ti aud glasul),povestesti minunat,iar retetele tale, ce sa mai spun? Minunatie nu alta,sunt sigura ca ai o familie frumoasa si cu mult echilibru.Ar fi minunat sa fie mai multi oameni ca tine.Cred ca asa am deveni cu totii mult mai buni.Sa va dea D-zeu, tie si alor tai multa sanatate si sa ne tot incanti cu ale tale frumoase si folositoare povesti!Te iubesc si gata,sunt superfana OLIVIA STER!
Ma bucur ca iti place blogul si te incinta povestile. Ne vedem tot aici, prin urmare 🙂
Cu mare, mare drag,
O
[…] dessicated coconut. It’s a recipe we’ve tried & tested before (yum!), as found on Olivia‘s […]
La multi ani sanatosi si fericiti!
Mai tii oare minte ca acum ceva vreme iti povesteam cat de bun e cozocanul tau cu mac? Ei bine, pentru ca mi-a iesit atat de delicios, am spus hotarat ca va fi doar prima din retelele tale pe care le voi incerca.
Zis si facut, acum cateva zile am facut 10 bulgarasi de susan! Care au iesit super super bunutzi. S-au terminat toti intr-o zi 🙂
Aici e rezultatul meu http://talesofakitchen.com/desserts/cocoa-and-seeds-raw-truffles/
Buna Olivia!
Felicitari pentru blogul tau si pentru ca ne impartasesti si noua din cunostintele tale, te apreciez foarte mult ca om si pentru mine esti un exemplu de frumusete, modestie, calm si naturalete. 🙂
De cand am citit la tine pe blog despre susan, am inceput sa-mi fac zilnic lapte de susan iar din pulpa ce ramane sa-i fac prajiturele fiicei mele de 3 ani. Totul a fost bine, pana acum ceva vreme cand o prietena mi-a insamantat in suflet ideea ca susanul consumat zilnic dauneaza mai ales femeilor pt ca are continut de estrogen si de aceea pot sa apara tot felul de probleme, gen marirea sanilor (la fetite) sau chisturi ovariene si alti astfel de monstri. E adevarat? Din ce m-am documentat pe internet nu prea am gasit informatii negative la adresa susanului, si totusi vroiam sa te intreb si pe tine ce parere ai.
Multumesc mult! 🙂
Draga mea,
din ce-am citit… chisturile ovariene se fac, in primul rind!- de la o alimentatie dezechilibrata, bazata pe produse de origine animala, gatita sau gatita prost, cu prajeli sau coaceri la temperaturi mari in cuptor. Daca pe linga o hrana proasta, mai pui stress si sentimente negative, premisele pentru un cancer sint clare. Estrogenii vegetali – foarte diferiti de cei animali (de care carnea, laptele si brinza sint pline) si foarte diferiti de cei sintetici, care fac ravagiile de care vorbeai – scrie Dr. Rudolph Ballentine, sint excelenti pentru femei si inofensivi pentru barbati (nu dezvolta efeminare fiziologica).
Iti multumesc din suflet Olivia pentru ca existi si esti alaturi de noi! 🙂
Buna, Olivia
Sunt putin contrariata de o multime de informatii in ceea ce priveste laptele din migdale – pe diferite site-uri, “anumiti” cercetatori sustin ca nu este recomandat sa dam copiilor, pana in 2-3 ani, lapte din migdale pentru ca pot aparea probleme de malnutritie, tiroidiene si alergene. Eu consum lapte de migdale si ii dau si fetitei mele (1 an), ocazional, intr-o cantitate de 100-120 ml, fara reactii adverse. Te-as ruga sa-mi spui totusi daca este ok sa continui ori sa incep mai tarziu? Te intreb pentru ca am observat ca esti raw vegan de ceva timp si pentru ca ai si copii. Multumesc si, apropos, laptele din migdale este super!
Buna, Olivia
Astazi este prima data cand intru pe blogul tau.
Stiam despre existenta lui si mereu imi promiteam ca o sa intru pentru a-l descoperi, dar presata de problemele cotidiene uitam.
Azi, in schimb, am lasat munca sa mai astepte si iata-ma.
Incep prin a spune ca o sa-mi comand cartea Studiu China.
Ma confrunt in familie cu un diabet si un cancer pancreatic al mamei si cu artere coronariene infundate ale tatalui meu si aceste probleme ce m-au lovit in ultimele luni(diabetul mamei este mai vechi, dar restul problememlor sunt actuale), mi-au redeschis interesul(adormit pe undeva) catre alimentatia vegetariana. Acum sunt hotarata sa o urmez. Nu stiu daca sunt pregatita sa fac o trecere brusca la un astfel de stil de viata, dar voi incerca treptat sa-mi obisnuiesc fetita de 3 ani si sotul sa o urmeze.
Eu nu sunt o carnivora sau o lacto-fila inraita. Imi plac si carnea si lactatele, in special branzeturile(laptele si iaurtul ar putea sa nici nu existe), insa nu simt nevoia de a le manca, dar, invatata(sau indoctrinata) fiind cu aceleasi “legi” gen a se consuma lapte, proteina din carne este completa si de cea mai buna calitate, le-am consumat si le-am asigurat si copilului meu.
Vreau sa schimb acest lucru.
Rugamintea mea este de a ma indruma in acest proces de schimbare treptata a alimentatiei, poate cu incepere de la o alimentatie vegetariana partial raw, combinata cu alimente vegetariene preparate termic, cu eliminarea treptata a alimentelor de origine animala. Ideea este ca nu stiu cum sa elimin si cu ce sa inlocuiesc si as avea nevoie sa-mi indici din ce surse as putea sa iau aceste informatii si de unde sa cumpar unele ingrediente folosite in bucataria raw, nefiind din Bucuresti, unde poate sunt mai accesibile astfel de produse.Ma intereseaza sa gasesc niste retete savuroase ca sa pot atrage copilul intr-o astfel de alimentatie.
Esti de admirat ca ai reusit sa iti schimbi complet stilul de viata si sa rezisti sa-l menti intr-o astfel de societate in care traim.Iarasi este de admirat puterea de a-i indruma pe copii sa mentina principiile sanatoase pe care tu le-ai initiat.Este o mare provocare in ziua de azi.
Multumesc.
PS O sa studiez pe blog retetele postate si voi face o lista cu alimentele ce nu ar trebui sa-mi lipseasca din casa. Poate ma ajuti si tu cu aceasta lista.
Buna seara,Olivia! Felicitari pt acest blog! Te admir enorm! Vreau sa te intreb si eu ceva…daca esti draguta sa imi raspunzi..nu prea are legatura cu subiectul…scuze…ce parere ai despre Ganoderma lucidum? te rog din suflet sa imi raspunzi! Este doar o afacere? sau chiar e o ciuperca miraculoasa? multumesc tare mult!
Draga Olivia, poti sa-mi spui de unde sa cumpar coriandru? Stii cumva vreun magazin in Oradea care comercializeaza? Cred ca toate supermarke-urile au dar in cantitati mici banuiesc.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Am un baietel de opt luni jumate alaptat.am introdus hrana solida de la 6luni,fără probleme sau alergii.bulgarasii eu ii ador,oare as putea sa-i introduc si lui?multumesc.am cumpărat cartea,felicitări,scrii foarte frumos
Buna Olivia si buna tuturor de pe acest blog minunat!
As avea si eu o intrebare legata de cantitatea de calciu pe care ar trebui sa o furnizam zilnic copiilor, mai precis, unui copil de 2 ani. Ma refer mai degraba la modalitatea de furnizare. Eu, spre exemplu, in urma unei sumedenii de informatii studiate, m-am convins ca produsele lactate pot face foarte rau organismului, asa ca, cred ca alegerea cea mai buna este sa evitam aceste produse atat noi adultii, cat si copiii.
Copilul meu de 2 ani a fost alaptat pana la 2 ani si putin (timp in care nu a mancat niciun produs lactat), iar la 2 ani i-am facut si analize de sange care au indicat un nivel al Ca (ca si al Fe etc.) foarte bun. Dupa intarcare am ales sa ii dau zilnic seara la culcare un biberon de lapte de susan (facut dintr-o lingura de susan integral) sau un biberon de lapte de migdale (din 20 de migdale). Dimineata bea un pahar de suc de morcovi cu sfecla. Bineinteles ca, in afara de aceste ‘bauturi’, mai are in alimentatia sa frunze verzi,leguminoase, cereale sau alte produse care, intr-o proportie sau alta, contin calciu. Insa, din acestea, nu stiu exact cat isi ia avand in vedere ca nu sunt cantitati prea mari, asa ca laptele (de susan, migdale sau de ce-o fi) cred ca ramane baza pt Ca. Totusi, ma gandesc cu seriozitate ca s-ar putea sa fie muuult prea putin ca, spre ex., 1 lingura de susan, sa acopere necesarul de 500mg de Ca la aceasta varsta, ca sa nu vorbesc de necesarul mult mai crescut pe viitor.
As vrea sa o intreb pe Olivia (si pe voi ceilalti cu experienta) cum ar putea fi cel mai bine furnizat dupa varsta de 2 ani Ca unui copil. Multumesc!
Buna, Olivia!
In cazul in care osteoporoza e deja instalata, e suficient consumul de susan si frunze verzi? In ce cantitati?
Suntem extrem de confuzi… Mama mea se confrunta cu asa ceva. Evident, e purtata prin medici. Tratamentul prescris e unul foarte puternic, l-a urmat o perioada, insa a resimtit agresiv o serie de efecte adverse si l-a intrerupt, mai ales ca stimuleaza cresterea celulelor canceroase. Ori ea, de cativa ani merge periodic la Cluj, fiindu-i extirpati o serie de noduli de la nivelul sanilor.
Alimentatia familiei noastre e in continua transformare, eliminand de aproximativ doua luni carnea. N-a fost dificil, neabuzand nici inainte.
Insa celelalte surse de proteina animala sunt prezente in alimentatie. Branza, oua, peste… Consumam si mancare gatita si mi-e atat de greu sa-i conving pe ai mei ca e cazul sa-si schimbe obiceiurile alimentare pe care le au de-o viata!!! Amandoua avem si betatalasemie minora si dintotdeauna resimtim o stare de oboseala accentuata, ameteli…
Compensam oarecum cu tot felul de seminte, nuci, migdale, lapte de capra crud prins, germeni si vlastari de toate felurile, crescuti de noi. De saptamana aceasta am inceput sa bem si suc din iarba verde de grau, proaspat stors… Insa simt ca nu e de ajuns… Ma gandesc ca se impune o detoxifiere mai intensa (mai ales in cazul mamei), insa nu stiu cum. Doar cu sucuri de sfecla, mar, morcov (consumam zilnic de vreo luna)? Master cleanse? Clisme?
Intentionam sa cumparam si un filtru de apa; am citit ca tu le recomanzi pe cele prin osmoza inversa. Piata abunda in modele, iar fiecare comerciant incearca sa te convinga de necesitatea a nenumarate filtre. Pe cine sa cred?
Imi cer scuze daca ti-am rapit timp, nu vreau sa abuzez de bunavointa ta… Nu prea stim in ce directie s-o luam si simt ca am nevoie de putin ajutor, de un usor ghidaj.
Multumesc!
Dragă Olivia,
întîi și-ntîi, aș dori să te felicit pentru blogul acesta, pentru puterea ta de a înota împotriva curentului, pentru generozitate, inteligență, umor. Unde mai pui că ești și foarte frumoasă! Ești un om cu totul și cu totul special, pe care îl admir enorm.
Aș dori să-ți pun și eu o întrebare. Am un bebeluș de șapte luni, pe care l-am alăptat pînă la șase luni. Acum îi dau lapte praf, despre care, la fel ca tine, nu am o părere bună. Aș dori să îi dau lapte de susan făcut de mine. Știi cumva cît susan și cîtă apă ar trebui să pun în blender? Susanul crud este destul de amar, deci nu aș vrea să pun prea mult, dar nici nu aș vrea să obțin un lapte diluat, iar fetița să nu aibă parte de nutrienți decît într-o mică măsură. Mi-ai fi de un real ajutor dacă mi-ai răspunde. Mulțumesc!
Draga mea,
n-am fost pusa niciodata in situatia descrisa de tine, dar cred ca as experimenta mai multe zile, pina as ajunge la un rezultat satisfacator. Copiii n-au gusturile presetate. Ceea ce tie ti se pare amar, sau prea dulce, sau fad, sau chiar iute (experimentul cu ceapa verde l-am facut si eu, cind Luca avea opt luni – o rontaia cu mare pofta, desi era totusi destul de iute, pentru media) – lor s-ar putea sa le placa. Cred ca as incepe cu o lingurita de susan la o cana de apa (bine mixat cu mixerul de gheara sau blender), eventual cu un virf de lingurita de miere (pentru rolul ei antibiotic). Cam asta cred ca as face eu.
Pupici nestemati ca nestematele
Bună, Olivia,
încă o dată felicitări pentru ceea ce ești și ceea ce faci!
Fetița mea a împlinit 1 an și aș dori să-i dau lapte de migdale făcut în casă. Aș dori să te întreb cam cît ar rezista laptele la temperatura camerei înainte de a se strica? Copila mea ba vrea lapte, ba nu vrea… e greu de știut cu exactitate (în afară de seara, cînd adoarme) cînd anume îi e foame cu adevărat și îl va bea pe tot. De multe ori, începe să bea din biberon, după care nu mai vrea decît peste o oră. Mă poți ajuta cu un răspuns?
Numai bine!!
cum putem preveni osteporoza. e bine sa facem testul DEXA.?
Olivia, buna,
La multi ani binecuvantati!
As dori sa iti adresez o intrebare legata de calcifierea unui hematom. Cunosti vreun remediu sau imi poti recomanda o carte? Fiul meu in varsta de 2 ani a avut cateva cucuie in zona capului care nu s-au absorbit in totalitate.
Multumesc