kvass1

avem o relație specială, el știe ce-mi place, eu știu ce-i place, îl asamblez cu tandrețe și îi dau să înghită, plescăind din axul său melcat, copane de morcovi după copane de morcovi, ciosvîrte de broccoli după alte ciosvîrte de broccoli, hălci proaspete de țelină și inimi vii de sfeclă, tăiate în două pe blatul din bucătărie – strălucitoare cromautopsie! Kuvings toarce mulțumit, ca o mîță mare, toarce, stoarce între măsele, fără grabă, pe îndelete, un suc roșu, consistent, pe care îl strîng într-o cupă curată și îl beau pe loc, în picioare, lacom, fără să respir. dar zilele trecute …

…  zoream, aveam atîtea de făcut, mă împărțeam în zece, timpul mă biciuia, jap-jap!, și, din prea multă grabă, l-am asamblat prost, s-a înecat cu o pulpă de sfeclă roșie, a început să icnească, să scuipe și s-a oprit de tot, n-a mai pornit, nu s-a mai lăsat deschis, părea mort, am sunat, am implorat ajutor și l-am transportat pe brațe, disperată, la reperezentanța Kuvings din Băneasa

în răstimpul ăsta, Dumnezeu știe cîte gînduri negre nu mi-am făcut, am așteptat ca pe ghimpi, n-aveam stare, așa că, din rădăcinile de sfeclă pe care bietul Kuvings nu apucase să le înghită, am făcut un kvass, acea băutură fermentată, pe care rușii o fac cel mai bine și despre care Tolstoi povestea cum era turnată în oale mari și băută de către soldații ruși înainte de a se aventura, fără teamă și fără să mai riște ceva, pe străzile din Moscova, în timpul cumplitei epidemii de holeră

cu gîndul departe, am așezat într-un borcan mare de patru litri:

patru rădăcini de sfeclă , tăiate în patru (după niște principii numerologice aspre, dar severe)

o cană de fruntea borșului (cel dintîi, cel mai acru, dospit numa-n casă)

1 rădăcină de hrean tăiat bucăți, cît degetul

1 linguriță de boabe de piper

1 linguriță de semințe de muștar

patru frunze mari de dafin

apă filtrată (neîncepută, i-am putea zice)

am acoperit, apoi, cu o bucată de tifon curat, gura largă a borcanului, l-am legat strîns cu șfoară de cînepă și, ca-n poveștile lui Bulgakov, am așteptat trei zile, amestecînd mereu cu linguroiul de lemn, să se prindă kvassul, să se întoarcă Kuvings

fix trei zile.

kvass2

foto credit: nourishedkitchen.comwww.furtherfood.com

 

 

29 comentarii la “Karma rea, Kuvingsul negru”

  1. Veronica says:

    Bine ai revenit, Olivia! te asteptam cu atata dor… <3

  2. Claudia says:

    Buna Olivia 🙂 sucul il faci simplu ? Dintr-o singura leguma? Sau cele enumerate mai sus ? 😍

  3. Corina says:

    Deci recomanzi Kuvings-ul sau nu? Intreb pentru ca storcatorul meu merge perfect de 4-5 ani, dar are tubul cam ingust si dureaza sa tai totul. Asa ca ma cam tenta noul Kuvings. 🙂

    • olivia says:

      Ca principiu de viața, nu înlocui niciodată nimic din ce merge perfect. Si la Kuvings e bine sa tai in patru orice: altfel, după mai multe utilizări, obosește.

      • Corina says:

        Multumesc mult!Intr-adevar, nu-mi vine sa cred ce bine merge storcatorul meu dupa ani de zile, deci la el raman. 🙂

        In reteta de mai sus, crezi ca as putea pune kombucha mai otetita in loc de bors? Unde stam acum, nu pot deloc sa fac bors, il gust mereu si trece de la nefacut la stricat. Nu stiu ce e, o fi de la umiditatea ridicata poate. Am schimbat borcanele, am zis sa nu fie vreunul contaminat, dar acelasi rezultat. Dar fac kombucha si ma gandeam sa incerc, prea rau nu poate fi, nu?

  4. Mariana says:

    Cata apa trebuie adaugata? Si amestecul trebuie tinut la cald, ca si socata, sau mai la rece? Multumesc.

  5. Dana says:

    Si kuvingsul s-a intors? Mai are multe licori de poveste de facut…. Un leac pentru fibrom uterin vascularizat mic aveti? Multi pupici

  6. C. says:

    Super! Happy end! 🙂

  7. Anita says:

    Welcome back!

  8. Eli says:

    Karma rea, Kuvingsul negru si … Kvassul rosu! Ce se intampla cu sfeclele dupa cele 3 zile, mai pot fi folosite la ceva sau se arunca? Licoarea trebuie consumata repede sau rezista mult timp la frigider? Daca se repeta operatiunea, trebuie pastrat ceva din prima runda (ca la bors)? Multumiri pentru reteta

    • olivia says:

      Licoarea se filtrează si se trage in sticle de sticla, după ce a fermentat si se bagă la frigider pentru 3-5 zile. poți sa păstrezi o cana (Kvass si bucăți de sfecla fermentate) pentru tura următoare, ca pe usti. Din băcățile de sfeclă fermentate, rase pe răzătoarea mică, poti să faci, cu putin ulei și sare, o super salata. Sau cu niste maioneză vegetală – alta treaba! 🙂

  9. Olimpia says:

    Multumim mult! Uff ce bine ca ai revenit !!!!

  10. veronica says:

    OLIVIA , SPUNE.MI TE ROG CAND AI TINUT DETOXIFIEREA DE 3 ZILE CU SUC DE MAR SI CEAIURI AI BAUT APA?
    MULTUMESC!

  11. florizz says:

    la mine e mai grav… eu vb cu storcatorul meu de fructe 😀 de frica sa nu se supere din nou pe mn 😀 😀 (s-a stricat pt cateva ore, s-a reparat de la sine sau de la plansul meu cu lacrimi de crocodil) 😀

  12. Crina says:

    Olivia, daca esti prin preajma as avea nevoie de o parere din partea ta . In incercarea de a concepe un copil (primul ) si vazand ca nu da rezultate nimic ,de cand iti citesc acest blog am facut tot ce am putut pentru sufletul meu sa mi-l echilibrez inclusiv mancare doar sanatoasa, organica.

    De 62 de zile nu mi-a mai venit menstruatia, am mers la un control, nu e vorba de o sarcina, medicul mi-a prescris duphastone 5 zile , la intreruprea lui sa porneasca menstra sa pot avea ovulatie.Acum nu stiu cum sa procedez, varsta nu mai este de partea mea (40 de ani ).

    Tu ce ai face in locul meu ?

  13. fl says:

    Si la ce e bun? Il fac mamei dar musai sa-i zic ce fel de licoare magica e!

  14. Ster lenuta says:

    FELICITARI Olivia pentru tot ce faci!!!

  15. Lacramioara C says:

    Buna ziua. Am si eu un Kuvings si sunt supărată ca mi-a ruginit sita. Am cumpărat alta si povestea se repetă. Au inceput sa apară pete de rugină pe sita.
    Olivia sita de la Kuvings-ul tau a ruginit?

    Eu am băgat la inceput catina si macese la el. O fi de la semințe?

    • Lacramioara C says:

      Cei de la Kuvings mi-au spus ca sunt urme de alimente pe sita, ca nu o spăl cum trebuie, după ce le-am trimis aparatul sa îl studieze cu tot cu sită.
      Întrebarea e, cum speli sita între plastic și inox? E imposibil.
      In fine, am ales sa ii cred și îl folosesc în continuare așa.

  16. florina says:

    Buna ziua! Am mai incerct sa trimt un mesaj dar nu stiu ce s-a intamplat de nu apare. Sper sa nu ma repet. Te-am descoperit recent si mi -ai schimbat perceptia despre ceea ce credeam ca e sanatos. Iti apreciz curajul si vointa de a o apuca pe acest drum. As dori macar pe jumate sa pot aplica…sau cine stie, poatema va capta acest stil de viata. Am fost recent la doctor cu bebe de 6 luni, am spus ca doresc sa prelungesc alaptrea exclusiva si mi-aras in fata, ca unde s -a mai pomenit si ca nu-i sanatos pt bebe.specific, alaptat exclusiv are 10 kg, 73 cm , 6 luni. Nu este gras, esteun copil sanatos, bine proportionat. Crezi ca e bine sa-mi urmez ideea? Daca am sansa sa imi poti raspunde, as mai intreba: stii cumva daca dovleacul poate fi mancat si crud? Multumesc anticipat! PS multumesc -ul ramane valabi chiar daca nu primesc raspuns la aceste intrebari, pt ca prin acestblog mi ai raspuns la sute

  17. Andra Popa says:

    Se poate sa imi spui si mie cum se faci bordul in casa? Sunt la inceput de drum .multumesc din suflet .

  18. Andra Popa says:

    Ma refeream la borsul de casa .

  19. Daniela says:

    Și pe mine mă interesează o rețetă de Borș. Mulțumesc!

Raspunde

ultimele posturi