(Vila cu numărul 13)

 Și iată-mă, luîndu-mă de mîini cu Ana și țopăind cu mare detentă în sus și-n jos, ca două mingi de baschet, bubuind de extaz, în camera dublă a vilei cu numărul 13, din Tao Garden. E imaginea victoriei asupra forțelor nefaste. Un 13 umilit, pus cu botul pe labe. De altfel, nimic n-ar fi putut să spulbere o sumă de sincronicități fericite, care se înlănțuiseră ca mărgăritarele pe ață, de cu trei luni înainte, pe cînd mă aflam în cabina de machiaj din PROTV!

-Da’, de ce nu mergi, dragă, în Thailanda, dacă vrei așa tare? m-a înjunghiat cu vorba Tanța, coafeza cea mai veche din PRO.

Pălăvrăgeam cu una dintre fetele de la machiaj despre Tao, despre Mantak, ale cărui carți mi le cumpărasem în număr mare. Și așa, din una-n alta, a venit vorba și de Tao Garden, despre care ea știa de la cursurile de Tao, iar eu citisem destul pe net cît să tînjesc îndelung, fără speranțe.
– … n-aș putea să plec… hmm… am doi copii mici…
Bălmăjeam cuvinte, cum fac cînd trebuie să mă explic sau să vorbesc ce cred și ce simt unor cunoscuți, cu care mă văd prea rar.
– Dragă, da’ crezi că dacă stai toată ziua cu copiii o sa-ți ridice cineva statuie?
Nu, nu credeam. Nu pentru asta o făceam. Și nu de aia renunțasem să-mi fac vise legate de edenul din Tao Garden.
Și totuși, undeva, la nivel subtil, ceva, ca o pînză invizibilă, a început să se teasă din vorbele Tanței, căci altfel nu-mi explic de ce, ajunsă acasă, am intrat pe net, tîrcolind ca prădătorul site-ul Tao Garden.
A doua zi dimineață, la 7.00, eram pentru prima oară la un curs de Tao, aproape, în cartier.
În a treia zi, am aflat de grupul de români ce urma sa meargă în Thailanda, în Tao Garden, vreme de trei săptămîni.
În a patra zi, unul dintre cursanți a renunțat la biletul de avion București-Chiang Mai, din cauza unei bunici bolnave, iar Andi ma încuraja să plec, în locul lui.
În a cincea zi, eram deja înscrisă, ca racheta, pe traiectoria spre eden, cu mîna încleștată strîns pe biletul de avion.
Uoau!!!
Acum stau față-n față cu Ana,  mai rumenă de emoții ca oricînd, care-mi spune cît se bucură să fim colege de cameră. Își alege patul de lîngă geam, din ratan, vopsit în alb, și se repede încîntată spre coșul plin cu banane și mandarine, pus pe birou, în semn de bun venit. Ne pică bine cîte o banană pitică. E mai dulce, are sîmburi tari și mari cît să te îneci cu ei și nu e deloc prăfoasă, cum sînt bananele gazate de pe la noi.
Afară plouă temeinic, cu stropi calzi și grei, și e o atmosferă de hammam, ce pare să nu se mai astîmpere. Îmi place.
 (Plouă greu, temeinic, tropical)
Trag aer thailandez în piept și verific netul. Wi Fi-ul merge uns, așa că mă gîndesc să dau de Andi, pe Skype. Pornesc camera video și îi fac un tur de vilă, cu laptopul în mîna.
– N-arată rău deloc!
Vocea nu-i mai e așa de sigură, ca atunci cînd m-a îmboldit generos să plec. Acum calculează cu voce tare miile de kilometri dintre București și Chiang Mai și i se pune un nod în gît:
– Ești prea departe!
– Știu! Ar fi fost altfel să fi fost aici!
Nu-l prinde nada, nici măcar cînd îl moleșește dorul. Știu că preferă paradisul elen oricărui eden oriental. Dar merita să-ncerc, chiar dacă e cu valiza căscată hulpav în mijlocul casei și acum îndeasă în ea tricouri și blugi, la repezeală. Pleacă în Skiathos la niște amici buni, să navigheze cu barca pe mare, pentru o săptămînă.
Mă bag tîrziu în pat, cu gindul să recuperez orele lungi din avion, cînd am dormit prost și prelung, cît să mă deșire. Mă bag în pat cu gîndul să sar cu grație practica de dimineață. Măcar o dată, pînă ma remaiez…
BĂTAIA E RUPTA DIN RAI
E 6.45 și par  mai fresh ca niciodată. Foamea, mîncată pe drum, mi-ascute simțurile și mă face agilă. Așa că mă hotărăsc ușor să mă duc la practica de dimineață, ce incepe la 7.00 fix. îmi agăț din mers DSLR-ul, cu gîndul să mai trag niște poze pe drum, și ies grăbită pe ușă.
Walter Kellenberger, un neamț ce și-a lăsat cred fără regrete țara ca să se tupileze în sînul thailandez al lui Avram, s-a cocoțat pe o masă lungă, lată și pitică ce stă în Tai Chi Field, pe post de scenă. Tai Chi Field e un pavilion octogonal, pavat cu niște cărămizi roșii în opt laturi, potrivit principiilor organice ale lui Yijing (I Ching). Ar fi putut , mă gindesc, să seteze ora de Tai Chi pentru  8.00 am, de dragul consecvenței care cerea imperativ divizibilitate cu opt. Dar nu, începe ilogic la 7.00 fix. Sau poate nu…
(Practica de dimineață cu Walter)
Într-un colt, se servesc apă caldă și ceaiuri de plante medicinale ce vizeaza detoxul, regenerarea și digestia. Lumea bea apă caldă, cu poftă de gurmand ce-și atacă farfuria, într-un local de trei stele Michelin. Intenția dă mai multe senzații în cerul gurii, decît aroma, avea să-mi spună mai încolo un coleg naturopat australian, ce se stabilise de ceva vreme la Bangkok. E suficient să știi că metoda fortifică rinichii și spala stomacul, ca să te simți apoi stimulat să-ți imaginezi desfătări sublime cu cea mai fină și neprețuită licoare. Voila, deja salivez.
– End nau ui meik ză abdominăl masaj, sună în engleza cu accent a lui Walter urmatoarea indicație.
Inspiră profund o halcă zdravănă de qi și apoi expiră lent, demonstrativ. Pe apnee fiind, începe să-și maseze profund, temeinic, pîntecul supt.  Secunde trec dupa secunde  și par minute lungi. Simt că mă sufoc. Imperturbabil ca un taoist adevarat, Walter se îndreaptă, își ridică spre cer mîinile a slavă și trage aer pe gura, cu zgomot.
– Aaahhhggg…
Cei 30 de oameni strînși la practica de dimineață horcăie, dîndu-și parcă duhul.
– Aaaaaaaahhhhhhhhggggggg…
Mă crispez. N-ar trebui. Regulile occidentale de bună cuviință sunt aici penibile și periculoase. Eructația provocată, de pildă, e o practică sănătoasă de prevenție a bolilor și nimeni nu rîde  de asta. Naturalia non sunt turpia e  expresie thailandeză și pare că numai mie îmi scapă traducerea…
– End nau Mantak Chia uil căntiniu ză prectis.
Așteptam de mult. De după pilonul gros al pavilionului, se arată Mantak, îmbrăcat într-un costum bleumarin de vară, cu mîneci scurte si încălțat în saboți de cauciuc, de la Crocs.  Ca să vezi! Cîte avem in comun!
Îl studiez pe îndelete, cu ochii mijiți de ultimele mele rămășite de miopie.
– Take the bamboo hitter!
Într-o tolbă de pînză groasă, de cort, de lîngă podium, stau îngrămădite niște măturici de bambus, cu mîner împletit. Ni le împărțim, frățește.
– Now, hit the pinkie of your left arm. And the palm … forearm… arm… the chest… the abdomin… your right leg… the foot. And now the little finger of your  right foot. And now go back. Hit! Hit! Hit! Feel the sensation. This is your heart meridian.
Mă bat că vreau. Apăsat, cadențat, cu mîna dreaptă. Ca un fierar de lemn, dintr-un mecanism de ceas de turn, ce-și bate greu cu ciocanul o potcoavă nouă, sprijinit pe nicovală. Iar inima îmi ticăie, mulțumită…
De-acum, altfel se așează practica pe sufletul meu. Îmi întind tendoanele și limba, după cum cer indicațiile lui Mantak, fără să mă jenez. Sar în sus cu detentă și rîd cu toată gura la aterizare, executind The Healing Laughing, ca un puști dezinhibat. Iar  cupola pavilionul îmi amplifică risul. Mantak Chia e satisfacut.
-See you after the breakfast!…

BEȚIA DE FRUCTE
Bufetul, întins pe o platformă plutitoare, ce se lățește în mijlocul unui lac în care plescăie leneș din coadă niște somoni grași și roșii, geme de mîncăruri thailandeze. Orezul e alb și lipicios, ca cel pe care îl devoram 15 ani în urmă în Japonia, dar acum zic pas. Sunt și pulpe și piepți de pui – crescuți organic în ferma din Tao Garden – și omlete, ouă tari, supe de creveți, pește la cuptor și legume fierte în aburi, din care mă hotărăsc să nu gust măcar.
Legumele proaspete vin toate din grădina proprie,  îngrășate cu găinaț. Soarele și ploile dese umflă morcovii, castraveții și țelina c-un suc dulce și aromat, ce mă tulbură ca vinul. Și totuși, ața mă trage spre tonele de fructe exotice, photoshopate parcă, în culori înțepate și gusturi insistente. Mă îmbăt cu ele și simt cum renasc, ca un Phoenix auriu.  Lîngă clinica Pakua tronează JuiceBarul, locul nepierzaniei mele. Socotelile mele de-acasă, despre un detox măiastru de trei săptămîni n-au de ce să nu se potrivească în tîrgul thailandez. Totul mi se așterne dinainte, ca un covor roșu…  Calc așadar pe el în vîrful degetelor și-l las să mă conducă spre Pakua Clinic.
– Miss O-li-vi-aaaa, îmi silabisește dulce Ciom numele, numai zîmbete, din spatele mesei de recepție din clinică.
Continuarea poveștii o poti citi pe www.tedoo.ro, site-ul lui Brăduț Florescu, un copywriter minunat, care a plecat din România, ca să se regăsească pe sine, departe, într-o țară puternic spiritualizată, ca Thailanda. Brăduț a fost cel care m-a încurajat constant să scriu povestea mea din Tao Garden, la fel ca Andi, cînd mă codeam să lansez blogul. Așa că să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului, pe www.tedoo.ro

68 comentarii la “Tao Garden. As I wish”

  1. Anita says:

    foarte frumoasa poveste:)

  2. ade says:

    vreau si eu!!!

  3. Gabriela F says:

    Draga mea Olivia,

    “Te invidiez” in sensul bun pentru clipele minunate pe care le-ai petrecut in acel colt de RAI. Nu pot decat sa sper ca intr-o buna zi sa ajung si eu acolo.
    Iit trimit cei mai dulci si sinceri pupici si ma bucur ca ai ramas in continuare alaturi de noi.

  4. lavinia says:

    Frumoasa poveste..
    Am citit mai sus ceva despre miopie, oare miopia dobandita la varsta adulta este reversibila?

    • olivia says:

      Miopia este reversibila la orice virsta, Lavinia. Are legatura cu disfunctiile ficatului si ale rinichilor (iar eu am avut pe vremuri hepatita de tip A), cu viata sedentara, cititul prelungit si privitul televizorului sau ecranului de monitor vreme indelungata. IN plus, lumina artificiala interfereaza cu absorbtia vitaminei A ( sau betacarotenul din vegetalele orange), ceea ce va afecta desigur ochii. Remediile sunt simple: mult betacaroten (morcovi in special), excercitii ale ochilor si masaj al globului ocular, fortifierea ficatului si rinichilor cu ceaiuri hepatice si renale, apa calda intre mese si iesiri dese, prelungi, in natura, pentru a obliga ochii sa focalizeze in departare. UN detox temeinic nu e niciodata o idee rea si in plus are efecte spectaculoase asupra calitatii vazului. Exista doua carti senzationale pe tema, pe care ti le recomand: Autovindecare ochilor, de Joanna Rotte si Koji Yamamoto (Teora) si Sa ne imbunatatim vederea in mod natural, usor, eficient si cu rezultate rapide, de Leo Angart (Editura For You).
      Pupici nestemati, ca nestemtatele!

      • Laura D says:

        Multumim mult, mult, mult pentru raspuns, Olivia! 🙂

      • Emanuela says:

        Buna Olivia!
        Ca tot veni vorba de ochisori … indraznesc sa intreb si eu ceva .
        Sotul meu are ambliopie … cu un un ochi el vede maxim 20%
        dintr-un ochi normal. Medicii oftalmologi ne-au zis ca nu se
        mai poate recupera nimic din vederea acestui ochi. Vin si te
        intreb si pe tine care e parerea ta? Am putea face ceva
        pentru a vedea macar 50%? Multumesc!
        Cu drag …

        • olivia says:

          Cum s-a ales sotul tou cu ambliopia? Traumatism, batrinete, infectie? Si citi ani are?

          • Emanuela says:

            Buna din nou Olivia! Si multumesc de raspuns.
            Sotul meu are 29 de ani, nu a suferit niciun fel de
            traumatism si nici de infectie nu a fost cazul.
            Pe la varsta de 4 ani a fost la medic si i s-a spus sa
            revina dupa 5 ani ca e prea mic. Apoi cand a fost dupa
            5 ani i-a fost acoperit ochiul bun o perioada, a facut
            si o serie de exercitii timp de cativa ani, insa, din
            pacate fara efect. Cam asta e ipoteza. Acum la ultimele
            controale tot am insistat sa vedem daca se poate face
            totusi ceva, dar fara rezultate (din cauza varstei).
            Practic, creierul nu a invatat sa vada cu ochiul drept
            (din ce am inteles noi).
            Multumesc!

          • olivia says:

            De ce nu incearca doua saptamini de dieta cu sucuri proaspete? S-ar detoxifia putin si ar vedea diferenta. Cartile despre vindecare ochilor de care va spuneam sunt incurajatoare: orice problema se vindeca intr-un organism curat!
            Cu drag,
            O

      • nadi says:

        Buna,Olivia…
        am descoperit site-ul tau de abia 2sapt. si sunt extrem de incantata de ce am gasit aici. Si nu pot decat sa te admir si sa-ti transmit RESPECT pt ceea ce faci,ca un om de televiziune care,extrem de ocupat pe toate planurile,mai are timp si,in special placerea, de a impartasi cu oameni simpli din popor ganduri, experiente, sentimente si atatea cunostinte valoroase .
        Iti multumesc pt ceea ce faci….Dumnezeu sa te binecuvinteze

  5. Laura D says:

    Draga Olivia,

    Multumim ca ne-ai luat cu tine in aceasta calatorie minunata in Paradis 🙂 A fost minunat! O sa continuam calatoria pe site-ul mentionat, insa acum as fi vrut sa ma alatur si eu intrebarii Laviniei: si eu stiam ca miopia este, teoretic, reversibila, dar spre varste mai inaintate 🙂 (in a doua jumatate a vietii, ca sa zicem asa, incepe sa scada). Ma intrebam daca ar trebui sa intelegem ca tu ai observat din proprie experienta ca, in cazul tau, miopia a regresat datorita alimentatiei raw? Daca da, as fi extrem de fericita sa rezolv (si) aceasta probema de sanatate si as fi (si) mai motivata sa continui acest stil de viata pe care l-am inceput serios – in sensul ca fara exceptii – de aproximativ 2 saptamani :))

    Pupici optimisti din toata inima!

    • olivia says:

      Da, vorbesc din experienta, Laura. Miopia mea regreseaza fabulos, dupa fiecare detox mai serios si se accentueaza in concedii, cind maninc ce pot, ce este. La un moment dat, dupa un post de citeva zile, am fost in stare sa citesc titrajul, cu caractere destul de mici, pe un televizor oarecare, aflat la o distanta maricica. Dar intentionez sa ma ocup mai serios de problema. In cartea lui Leo Angart sunt niste exercitii senzationale, care facute cu simt de raspundere, rezolva definitiv problema. El insusi a scapat de ochelari, punind in practica ce predica.
      Pupici clarvazatori 😉
      O

  6. coco says:

    linistitor…cred ! daca te linisteste si impaca e super…:)..eu..alegeam varianta lui Andi 🙂

  7. raluca says:

    Olivia ,fetelor voi cum refuzati fara sa deranjati sau sa pareti “mai altfel” vaccinarea copiilor.nu vreau sa -l mai vaccinez pe copil fiind in clasa 1 ,cu toate ca pana acum le are pe toate facute.Sunt blamata de cei din jurul meu ca vai o sa se imbolnaveasca copilulu meu din cauza mea. Ce ma sfatuiti?

  8. elena says:

    povestirea e scrisa cu un talent real:)ne a transpus acolo.Felicitari!trebuie sa te intreb..de 5 ani , la fiecare puseu al amigdalitei mele cronice(puseele sunt foarte dese,)mi se umfla un genunchi,apoi pana la laba piciorului, devine dureros etc.Se trateaza, fireste, cu antibiotice.Astazi, un medic la care tin foarte mult, mi a spus ca e posibil sa fie un reumatism articular, care imi va afecta cu siguranta o valva a inimii daca nu e tratat.In principiu, am ignorat acest lucru, dar azi m am speriat.Oare imi poti recomanda macar o bibliografie de unde sa ma inspir pentru ceva remedii?Sigur, lvoi consulta un medic alopat,macar pentru diagnostic, dar sunt ingrozita de tratamentul anti reumatic pe care mi l ar putea da.!Iti multumesc,Lili

    • Mariana says:

      Draga Elena, sa stii ca fetelor mele le-am dat antibiotic cat de putin am putut, in ideea ca daca trece de la sine, nu e nevoie de antibiotic. Am aflat mult mai tarziu ca de fapt de fiecare data cand saream peste antibiotic riscam sa le cauzez febra reumatica. E destul de complicat cu ea, se zice ca efectele sunt ireversibile si riscul f mare. Pentru inceput ar trebui sa faci testele care sa iti indice diagnosticul, iar apoi daca chiar e cazul, sa cauti un dr. naturopat, daca tratamentul cu antibiotice te sperie. Insa de obicei “tratamentul” consta in doze mici de antibiotice, mai mult in scop preventiv. Altfel, la fiecare episod de infectie cu streptococ inima poate fi afectata tot mai mult. Ai grija, si daca afli de vre-un tratament naturist, spune-mi si mie te rog.
      Multa sanatate!

    • olivia says:

      Am in carti de naturopatie dezlegat misterul reumatismului, care ESTE o boala de nutritie. Corectind dieta, reumatismul se vindeca, spune de pilda Norman Walker. Da-mi timp sa gasesc cartea cu solutii si-ti citez exact ce scrie acolo.
      Cu drag,
      O

      • Andreea says:

        Cand ai timp, asteptam un post pe tema aceasta ” dureroasa” mai ales pt parintii nostri. Multumim, draga noastra! Pupici dragi

  9. andreea says:

    Olivia, de vreo saptamana am permanent mainile umflate iar singura schimbare pe care am facut-o
    este ca am inceput sa beau calda dimineata. Altceva nu am schimbat. Mananc la fel ca pana acum,
    80% raw. Sa fie o legatura intre mainile umflate si tratamentul cu apa calda pentru par?

    • olivia says:

      Draga mea,
      Robert Morse are pe pagini intregi trecute modalitatile de exprimare ale detoxifierii, de la cele mai usoare forme pina la cele mai complicate si inspaimintatoare. Iar cura cu apa este o metoda de detoxifiere eficienta si totusi blinda. Dar pentru ca suntem diferiti (mincam lucruri diferite, gindim lucruri diferite, ne odihnim in stiluri diferite si facem sua nu sport) si modalitatile de evacuare a deseurilor se face in mod diferit de la un om, la altul. Ca sa intelegi fenomenul, te rog, citeste tu pe indelete cartea lui Morse, “Cum sa traim sanatos fara toxine”, aparuta la Editura Paralela 45, daca nu ma insel.
      CU drag,
      O

  10. eka says:

    Olivia,
    imi place ce faci tu aici, e vorba de educatie.
    E nevoie de asa ceva, e nevoie de oameni ca tine care sa
    isi ofere invataturile si experienta. Dar ai nevoie de disciplina.
    Nu poti sa postezi ceva cu partea 1 si apoi sa treci la altceva
    si multe postari mai tarziu inca sa nu revii cu partea 2.
    Mintea tb organizata.E vorba de un fel de punctualitate daca vrei.
    Daca tie nu iti place sa astepti nu ne lasa nici pe noi
    sa asteptam partea 2 la ceva….
    In rest nu pot decat sa apreciez munca ta de aici.
    Eka

    • olivia says:

      🙂 Cita dreptate ai, Eka!
      Dar am observat ca de multe ori partea a doua a postarii despre motivele pentru care nu maninc carne sau despre adevarurile despre apa pe care o bem sufera aminare, cind alte subiecte gen retete de papa sau metodele de detoxifiere au parut mai urgente. Ce sa fac? Asta-s toata! Mai pune copii, job, cumparaturi si papa. Mai multe nu pot, desi as vrea…
      Pupici de licurici

  11. Alexandra says:

    Cred ca ar trebui sa te gandesti serios sa scrii o carte, cand gasesti timp.
    Ai un talent deosebit la scris si sper ca o sa o faci pe orice tema simti ca te-ar reprezenta sau ca ai avea ceva realmente de abordat.
    🙂
    Toate cele bune

  12. Cristina says:

    Multumesc Olivia, esti minunata.
    Mi-am comandat cartea lui Leo Angart si astept cu nerabdare sa soseasca.
    Sper sa ne ajute.

    Pupici dulci,
    Cristina

  13. stela says:

    Draga Olivia,

    Nu stiu ce sa mai fac, fetita mea de 11 luni jumatate refuza de la o vreme orice mancare, cu exceptia fructelor. Cere in mod special banane. Mai accepta si putin suc de morcovi cu frunze vrezi (spanac, stevie, urzici).
    Ce ma sfatuiesti sa fac, totusi are nevoie si de legume?

    Pupici multi!

  14. stela says:

    Olivia,

    Revin cu o completare. In afara de lipsa poftei pentru legume, in rst fetita e foarte ok, nu se simte rau, e vioaie si jucausa.

    Tare m-ar ajuta raspunsul tau.

    Pupici!

  15. nico says:

    de cand asteptam sa ne povestesti cum a fost in calatoria ta si astept si postarea despre reumatism pentru ca am o mamica,care sufera mult din cauza reumatismului si ma doare sa o vad asa.
    Multumesc

  16. Mary says:

    Buna Olivia,

    In istorisirea excursiei tale in Thailanda, vorbesti si despre cartile pe care ti le-ai procurat, semnate Mantak Chia. Spune-ne si noua ce carti ti-ai luat, in romana sau in engleza.
    Multumesc si o zi buna!

  17. Luciana says:

    Leo Angart vine in Romania cel putin o data pe an si tine cursuri despre imbunatatirea vederii. Daca nu ma insel, a fost saptamana trecuta. Are o varsta respectabila si de vreo 20 de ani nu mai poarta ochelari. Am participat acum cativa ani la un astfel de curs deoarece copilul meu avea dioptrii foarte mari, iar acum nu mai are nevoie de ochelari.

  18. Catalina says:

    Buna Olivia!
    In urma analizelor efectuate la sange mi-au iesit valori crescute la toti indicatorii pentru inflamatie:factor reumatoid crescut, VSH, proteina C reactiva, ASLO la limita. Trebuie sa precizez ca de 6 luni de zile mananc raw in proportie de 60 %. Mai mult am si anemie plus lipsa de calciu. Nu stiu
    cum sa procedez. Saptamana viitoare trebuie sa ajung cu rezultatul analizelor la medic, dar nu as vrea sa incep un tratament medicamentos sau fizioterapie pentru problema mea. Poate ma poti indruma tu spre ce ar trebui facut in aceste conditii. Multumesc.

    • olivia says:

      Draga mea,
      O proportie de 60% raw din alimentaie e conditia minima a sanatatii. Specialistii (alopati si naturisti deopotriva) cad de-acord ca sub limita asta organismul e pe-o panta abrupta descendenta a sanatatii. Tu esti deci la inceput. Poate ai vrea sa-i dai organismului putin răgaz sa se obisnuiasca cu noul stil si chiar treptat sa schimbi si mai mult balanta gatit-crud. Fortifianti naturali, ca propolis, miere narturala luata direct de la producator, polen, pastura, catina te vor intari si ajuta sa treci cu bine prin perioada de tranzitie.
      Tin pumnii,
      O

  19. elena says:

    Multumesc din suflet!

  20. corina says:

    Buna Olivia,

    as vrea sa te rog, daca ai mai poti in atita noian deintrebari,
    sa-mi dai un sfat pt mama mea, care a fost de curind diagnosticata
    cu pietre la fiere si evident i s-a recoamndat de urgenta,
    operatia. Doar ca ea sufera de multi ani de bronsiectazii la
    plaminul drept si are o stare de sanatate mai precara si un
    sistem imunitar la pamint, iar gindul unei operatii ne sperie
    cumplit pe toti. se alimenteaza f prost si ia medicamente cu
    pumnul in fiecare zi. dupa insistente indelungate, abia am
    reusit sa o fac sa bea sucuri de morcovi si legume, dar nici asta
    nu face zilnic. ma gindesc ca daca ma ajuti cu un sfat, poate
    reusesc s-o “sperii” cumva si s-o determin sa inceapa un regim
    alimentar mai sanatos dar care s-o ajute si in cele 2 pr pe care
    le are.
    Multumesc mult,
    cu drag
    corina

    • olivia says:

      Oamenii la o anumita virsta, care au gresit zi de zi mincind prost, sunt greu, foarte greu de convins. Si apoi de cind asculta gaina pe ou, vorba aia? Draga mea, stiu prea bine prin ce treci, am fost si eu pe strada ta de atitea ori…
      La mama functioneaza metoda prin care eu vinez momentele ei de odihna si moleseala, cind pot sa-i citesc din carti una si alta. Cuvintul scris e magic. Are mai multa putere, decit orice vorba i-as spune eu. Mai functioneaza sa-i pun filmulete pe youtube, despre hrana vie, detox, cazuri reale de oameni ce s-au vindecat, in stadii avansate, de cancer.
      Tin pumnii,
      Pupici tamaduitori de pintrijel,
      O

      • corina says:

        Multumesc mult. Cam asta e calea pe care o urmez si eu, doar ca
        of, cita dreptate ai, e tare anevoioasa.
        Ii citesc, ii arat, uneori pare convinsa, ii cumpar ceaiurile,
        plantele, semintele, vlastarii si apoi le descopar in frigider
        expirate sau sfirsesc a fi mincate de tatal meu… Ma rog,
        asta nu e asa rau, doar ca el le maninca total anapoda…
        daca ii fac eu sucurile, le bea, desi s estrimba, imi zice
        ca-i fac rau, ca nu sint bune la gust, ca simte ca o baloneaza
        etc. Daca nu… nu.
        te pup si-ti multumesc inca o data si pentru povestea
        patrunjelului care e minunat.
        cu drag,
        eu

  21. ana says:

    raw 60%…… adica: mananci mancare gatita, o salata de cruditati, ceva cuparat din comert, cateva fructe, o cafea etc etc…. parerea mea e ca organismul nu prea are ce sa mai inteleaga din alimentatie. eu sunt 90% raw de 3 luni (adica mananc in mare parte crud, si din cand in cand ceva fiert-legume in general). mi-am facut analize acum 3 zile, iar rezultatele au fost uimitoare!! doctorul la care am fost mi-a zis ca sunt perfecte si sa continui cu acest stil de viata vegan pt ca e benefic. eu sunt vegetariana de 10 ani, de vreo 5 ani am devenit vegana, iar de cateva luni am devenit raw vegana. eu ii sfatuiesc pe toti cei care au probleme cu acest stil de viata raw sa analizeze bine reactiile corpului. analizele la sange si urina sunt importante, dar cel mai important este sa-si monitorizeze starile organismului. sunt persoane carora pur si simplu nu le prieste aceasta viata. sunt dependente de mancarea gatita sau procesata,iar in momentul cand trec pe mancare cruda corpul o ia razna, incercand sa se detoxifice. daca treci pe raw, fa-o in proportie mai mare pt ca asa transmiti semnale gresite corpului.e bine sa urmezi etape:vegetarian,vegan,raw vegan.in acest fel, organismul e pregatit.

    • olivia says:

      Mersi Ana, ai sintetizat in cinci rinduri o mare filosofie de viata. Sa fie primit 🙂
      Pupici de pintrijel, draga mea,
      O

    • Catalina says:

      Da Ana ai dreptate in ceea ce priveste tranzitia catre o alimentatie rawvegana. Problema la mine e ca sunt foarte dezorientata in ceea ce priveste numarul de mese care ar trebui sa-l am intr-o zi, continutul lor. Mananc fara proteina animala exceptand telemeaua de capra (de care sunt dependenta), dar care si aceasta o consum maxim de 2 ori pe saptamana, in rest multe salate, foarte multe fructe ( cam 1,5 kg fructe pe zi, mancarea gatita fiind facuta de cele mai multe ori din fasole. Trecerea la acest tip de alimentatie s-a produs dupa ce tatal meu a fost diagnosticat cu cancer la ficat (in cele din urma decedand in aceasta vara)si este foarte posibil ca starile pe care le am de nervozitate continua, dureri, indispozitie sa fie si din aceasta cauza.

  22. ana says:

    scuze pt greseli… cumparat*

  23. Ruxandra says:

    Draga Olivia,
    Te rog sa-mi spui care este parerea ta despre osteopatie. Am dureri de spate, am fost diagnosticata cu doua hernii, si as cauta o metoda de rezolvare.
    Multumesc mult , stiu ca stai rau cu timpul dar te-am intrebat ceva si despre filtre; poate reusesti.
    Multumesc oricum , numai bine

    • Olga says:

      Buna, Ruxandra,
      Cam tarziu, totusi, iti scriu.
      Imi poti spune, te rog, cum te-ai descurcat cu hernia de disc? Am constatat, in urma unui RMN, ca am un disc intervertebral rupt, si, drept consecinta, niste nervi comprimati. As fi foarte recunoscatoare pentru ceva sfaturi.
      Te pup, sanatate!

      • Unda says:

        Buna Olga
        Pe langa altele eu sunt si terapeut bowen ,dar desi metoda asta merge bine la hernia de disc, in cazul fracturii discului cel mai bine este sa cauti un dr aici sau afara ,care stie sa foloseasca metoda refacerii discului prin microfracturare combinata cu celule stem.

        • olga says:

          Multumesc,Unda, pentru sugestii.DEocamdata merg pe metode naturiste si comprese.Recunosc ca nu am auzit de metoda prin microfracurare cu celule stem.O sa ma interesez.Am in plan sa incerc si terapia Bowen.
          Sanatate si numai bine.

  24. Gabrielle says:

    Hallo, Olivia! cand ti se arata de Alpi elvetieni, scrie-mi si ne organizam, imi placi bine de tot si chiar daca si eu am copii mici si treaba multa, si un sot Andy pe inima, tot as fugi cu tine la un ceai;) Gabrielle

  25. Marina N says:

    Olivia, ma paste gandul sa fac o plecare la tTao Garden in vara aceasta. Cam cat te-a costat pe tine peripetia asta? Stii daca la inceputul lui august e recomandat un sejur acolo? Eu am aflat ca e anotimpul ploios si nu e recomandat. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  26. Andra says:

    Am si eu o nelamurire poate ma lumineaza careva de aici 🙂
    Daca unele persoane de aici sunt raw-vegane, vegetariene sau chiar mai mananca uneori si carne, dar in special ma adresez celor care mananc doar raw, de ce mai tineti si cura de detoxifiere de nu stiu cate zile?
    Nu dieta in sine (raw-vegan) este o dieta de detoxifiere, pentru ca practic voi nu consumati altceva decat cruditati….
    Eu sincer va apreciez ca puteti duce un stil de viata in asa mod, insa sincer nu inteleg cum de reusiti sa va mentineti echilibrate dpdv al sanatatii si sa nu vi se faca rau sau sa va simtiti slabite doar cu mancare de felul asta. Cand mergeti in concedii prin strainatate mai ales nu va face cu ochiul gastronomia tarii respective, cum reusiti sa va invingeti poftele? Eu consider si aceasta pofta sau privare fata de unele alimente un stres.

  27. doctor m says:

    Wow! Si eu as vrea sa stau acasa, singur, 3 saptamani, daca jumatatea mea oficiala m-ar pune sa mananc doar semnite, hrana vie si tot felul de muguri. Inteleg ca e sanatos, dar tot ce e mult….tot strica….daca nu fizic, sigur psihic….Cred ca a mancat si dl. Moisescu ceva bun si nesanatos in astea 3 saptamani….Si mai am o mare rugaminte:se poate o poza de banana cu samburi? Ma simt complet pacalita de cultivatorii de banane care trimit la piata doar banane din acelea, contrafacute, fara samburi. Cred ca sa mananci o banana CU SAMBURI este o experienta unica. Va multumesc si astept poza.

    • olivia says:

      Draga Mihaela Tanase (cea cu pseudonim de doctor m, care ar vrea sa stea ‘singur’, dar se simte ‘pacalita’- contradictia de gen m-a amuzat),

      nu trebuie sa ma crezi pe cuvint. Thailanda si bananele mici cu simburi te asteapta! 🙂

  28. Sonia says:

    Buna Olivia!

    Este pentru prima oara cand iti scriu, in schimb iti urmaresc activitatea de ceva vreme. Nu sunt raw-vegana dar tind spre a fi. 🙂
    Te admir si te consider o femeie frumoasa din toate punctele de vedere!
    As vrea sa stiu care este parerea ta despre uleiul de canepa-luat ca si supliment alimentar (capsule)de o persoana normala si o gravida.

    Multumesc si sanatate multa!

    • olivia says:

      Draga mea, ma bucur ca tii aproape.
      Am o parere foarte buna despre uleiul de cinepa, atunci cind el este crud, presat la rece si ambalat in sticle de culoarea ambrei, ca sa nu-si devalorizeze continutul la lumina. Si am o parere proasta despre capsule, facute din gelatina artificiala sau vegetala (extrem de toxica, fiind procesata), umplute de regula cu ulei de cinepa rafinat, iar nu extra-virgin. Un aport de ulei de cinepa curat aduce beneficii grozave oricui, nu numai unei femei insarcinate. Are efecte antiinflamatoare, anticancerigene, scade colesterolul, tratează dermatitele, accelerează metabolismul şi ajută la arderea grăsimilor.
      Cu drag!
      O

  29. Andreea says:

    Buna Olivia!
    Ma numar si eu printre cei care te urmaresc desi nu sunt raw-vegana,dar ma preocupa tot mai mult acest mod de viata.Desi incerc sa impun familiei mele un mod de viata cat mai sanatos,recunosc ca de fiecare data cand citesc despre hrana vie sau despre vaccinuri intru in panica…sunt tot mai nelinistita,pentru ca as vrea sa le ofer copiilor mei tot ce e mai bun(ca orice mama)).Am schimbat foarte multe in modul nostru de a ne hrani,dar mai e drum lung si aici am nevoie putin de ajutorul tau…principala mea problema este aprovizionarea cu toate aceste minunatii de ingrediente pe care le folosesti.Eu locuiesc in Alba Iulia,un orasel mic unde nu gasesc mai nimic din ceea ce as avea nevoie(nu mai avem nici macar magazinul Plafar….a fost dar s-a desfiintat).Poti sa-mi faci o recomandare in sensul acesta?Cum as putea eu sa ma aprovizionez?
    O a doua problema pt care mi-am facut curaj si ti-am scris,e referitoare laceasta minunatie de Tao Garden,pe care am descoperit-o datorita tie…mi se pare extraordinar ce se intampla acolo,m-a captivat(mai ales cand ai spus de tonele de fructe exotice!!!!)si ma gandeam ca acolo as putea incepe schimbarea sotului meu in ceea ce priveste alimentatia…ma ”lupt” cu el de ceva timp si nu e foarte simplu.Crezi ca ar fi un inceput bun o vizita acolo?
    Sper ca nu am plictisit prea mult si in speranta unui raspuns,trimit multumiri multe si numai ganduri bune!

    • roxana says:

      buna andreea,

      in legatura cu ingredientele, le poti comanda online oriunde in tara
      cauta pe beorganic
      paradisulverde.ro
      crudsisanatos.ro
      si mai sunt si altele
      da search online si o sa gasesti multe siteuri specializate

      cu drag,
      roxana

  30. Andreea says:

    Multumesc frumos Roxanei pentru amabilitate si informatii!Le voi folosi cu siguranta !

    O zi buna!

  31. 簡単で、私は情報のための感謝よく書かれて私が言うことができるdzieki、Wlasnie niedlugoのMAMYのweseleを

Raspunde

ultimele posturi