Mare meșteșug e acela de a păstra o iarnă lungă merele coapte de cu toamnă… Cu coaja fragedă și miez dulce, mustind de suc parfumat, stau cuminți în pivnicioară, la loc ferit, pînă dă colțul ierbii și mai bine…

Le iau din piața, de la țărani, pe-ncercate, pe alese. “E voie, tataie?”. E voie, mereu. Le miros, le gust, le întorc pe toate părțile. Și-mi plac! Îmi plac cele roșii și înmiresmate, dar și cele aurii si dulci… Proaspete să fie! Și de prin părtile noastre să fie! Și cînd mușc din măr cu poftă, să simt dulceața unei zile de vară tărzie, cînd crengile încărcate de poame ale mărului pitic mătură pamîntul reavăn, iar văzduhul miroase a fîn cosit.

Sunt zile, cînd simt să le alint. Să le drăgălesc cu vorbe frumoase, să le umplu cu brînzică cremoasă de nuci, ca pe-un pui de om iubit, ce se cere acoperit c-o păturică moale de lînă…

Astăzi sunt într-o dispoziție tandră, așa că, după ce am luat din piață trei kilograme de mere roșii, cu pielea netedă, ca un obraz de copil rumenit de joacă, m-am pus de ți le-am dezmierdat cu vorba și cu fapta și iată ce-a ieșit: o porție nici prea mare, nici prea mică de “Prîslea cel voinic si merele de aur”.

ESENȚA
4 mere roșii
2/3 cană de nuci caju înmuiate 2-3 ore în apă filtrată
1/2 baton de vanilie
sucul unei jumătăți de lămîie
2 linguri de miere (pe gustate)
un pumn de stafide

ALCHIMIA

Cu mișcări duiose, se iau tuspatru merele și se scobesc, cu un cuțitaș ceramic să nu se oxideze la pulpișoară și se umplu cu brînzica dulce de caju preparată după următoarea artă: nucile caju se scurg, se acoperă cu puțină apă și se aruncă cu zvîc în blender dimpreună cu mierea, sucul de lămîie si semințele de vanilie, pînă se prefac într-o cremă moale, ce-ți merge unsă la inimioară. O data îndestulate, se gătesc cochet pe piept cu niște mărgele de stafide dulci, se așează pe o tipsie mîndră și se laudă merele cu toată cu gura! De parcă ar fi făcute cu totul și cu totul din aur…

88 comentarii la “Prislea cel voinic si merele de aur”

  1. ina says:

    cu asa o povestioara le mananci cu ochii! inca o data: BRAVO!

  2. Cristina says:

    Yummy, cred ca sunt tare gustoase, Bimbi a mea o sa se unga pana la urechi, ca tare ii mai plac merele. Cand este foarte repezita si ii este tare pofta imi cere “GGG”(pe limba ei inseamna mar :)), cand vrea sa imi arate ca stie ce vrea imi rosteste un suav ” Mar” , de imi vine sa-i dau tot pomul :)…noroc cu bunicul, care ne tot altoieste pomisorii si are grija de ei, ca avem fructe si legume proaspete si fara pic de substante toxice
    Pupici

    • olivia says:

      Da-mi de veste ce zice Bimbi. Caci – n-ai sa crezi, poate – Bimbi a devenit un reper pentru mine 🙂 E foarte important sa-i placa!
      Pupici ingerasei si mamicii ei

  3. iulia says:

    Olivia, zi-mi te rog cat le scobesti. Din poze nu-mi dau seama exact, dar imi inchipui ca nu-l scobesti pana la coaja. Multumesc.

  4. livia says:

    Arata ff bine. si cred ca au o aroma minunata. imi lasa gura apa 🙂 cu siguranta le voi incerca. dar as dori mult sa ne prezinti si feluri de mancare nu doar deserturi. eu inca ma gandesc la drobul si chiftelutele din emisiunea csid… o seara linistita!

    • olivia says:

      Pofticioasa mica! 🙂 Curind…

    • cristina says:

      Daca esti interesata de mancarea raw, mai sunt si alte bloguri in care poti gasi retete minunate. Si eu intru zilnic pe blogul Oliviei, abia astept sa posteze noi retete, dar nu are cum sa posteze la cat suntem noi de “infometati” de mancarea sanatoasa. Va dura ceva pana cand blogul va contine aproape tot ce ne intereseaza pe noi toti care intram aici si suntem la inceput de drum.
      Mult succes!

  5. Madalina says:

    Cat de bine arata! cu sigurata le voi incerca chiar daca nu am preparat niciodata creme sau altceva din caju.

    Madalina

  6. Teodora says:

    Buna Olivia,
    Se pot da nuci caju la un bebe de 1 an? Dar stafide?
    Reteta arata super si as vrea sa-i fac si baietelului meu…
    Multumesc, Teodora

    • olivia says:

      Nucile caju se lasa inmuiat citeva ore, ceea ce le face foarte usor de digerat. Stafidele sunt un soi de struguri fara simburi, deci nu creeaza alergii. Cred ca ai putea sa incerci.

  7. Diana says:

    Arata foarte bine.Cred ca o sa incerc si eu.Mi-ar placea sa postezi si retete de mic dejun raw.Ar fii foarte interesant si util.Un mic dejun pe care il consumi tu,poate.Te pup!

    • olivia says:

      Draga Diana, tot ce-am postat la categoria rawntzi-zdrawntzi merge si de-un mic dejun. Chiar foarte bine, daca mai pui si un pahar de lapte de migdale+susan. E hranitor si satios. Parol! 🙂
      Dar pentru tine, special, am sa incropesc si un mic dejun raw, care sa semene cu cel traditional. Mi-ar placea sa fac niste omleta raw-vegan! Ce zici, te-ai baga?

  8. Nanni says:

    Servus Olivia,

    F apetisante merele… In pietele din zona mea nu se gasesc deloc mere romanesti… mare rusine ..mare…. M-ai convins insa sa caut si in alte piete..sa nu renunt. Si mai vroiam sa te intreb de alte fructe…vorbeai la un moment dat ceva despre fructe bio sau ma insel eu? De unde ?In plus trebuie sa ma bazez mereu pe om…ca mai nou in piete, cand cauti legume si fructe romanesti..unii spun ca sunt romanesti….si nu sunt…Chiar de curand am patit-o cu niste telina care defapt era olandeza..

    Si mai vroiam sa te mai intreb de iaurt, e lafel de daunator ca si laptele? Chiar daca e facut in casa?

    Te pup cu mult drag

    • olivia says:

      Servus, draga Nanni!
      Dupa servus tre’ sa fii din Ardeal. Esti? Daca esti din partile mele, trebuie sa te pui singurica in legatura cu niste tarani autentici, sa te aprovizioneze cu legume si fructe bio constant. Pentru Bucuresti, Oradea si Cluj vin repede cu o postare la categoria “Cosul cu merinde”. Pentru celelalte zone, as aprecia tare mult, daca cititoarele mele ar ne-ar ajuta cu niste informatii legate de locurile cele mai bune de unde poti sa iei fructe, legume netratate si produse bio.
      Iaurtul nu e atit de nasol ca laptele de vaca. Cu conditia sa-l faci in casa, din lapte crud. Dar cel mai bun, daca vrei neaparat sa bei lapte/iaurt e cel de capra. Crud!!! Negresit! E singurul care nu formeaza mucus si e compatibil cu digestia omului. E chiar alcalin, considerat de unii naturopati (Norman Walker, de exemplu) medicament.
      CU drag,
      O

      • Mara says:

        Servus!
        Ca sa ma fac utila, tie si celorlalte cititoare, vin si eu cu o informatie. La noi la Sibiu exista o bio-cooperativa, unde mai multi fermieri din satele din imprejurimi aduc legume, fructe, paine, lapte si produse lactate, oua si miere ecologice. In functie de sezon, bineinteles. Pentru sibienii care inca nu stiu: pe strada Avram Iancu, langa Piata mare.
        Uite si un link: http://www.biocoop.ro/indexro.php
        Site-ul lasa de dorit, dar produsele din magazin, cu siguranta, nu.
        Iti doresc postari multe se dese!
        O zi buna!

  9. Anca says:

    Buna Olivia,
    Te felicit pentru efortul depus si vreau sa-ti spun ca am facut si eu bulgarasii de susan si au iesit foaaaartee gustooosi. Acum incerc cozonacul cu mac. As vrea sa fac chiftelutele din hrisca si drob-ul pe care l-ai facut de paste dar nu stiu retetele, cantitatile. Te rog daca nu-ti ia prea mult timp sa ni le dezvalui si noua.

    Multumesc mult si te pup

  10. alina aldrich says:

    merele mele frumoase! reteta va fi fantastica pentru fetita si sotul meu, eu inca lucrez la miere. incet, incet in fiecare zi. much love!

  11. Andreea says:

    Servus din nou:)..Am luat ingredientele, mai putin caju-ul..nu am gasit ieri..dar nu ma las..mai incercam. Adevarul e ca Tudor al meu(1 an si 9 luni),mare mancacios, insa nu raw, deocamdata, cam refuza frunze,legume crude, insa nu ma dau batuta, mai fac cate un smoothie, mai un morcov de rontait, mai o frunza de salata sa nu se vada prin mancarica. Asa ca abia astept sa fac desertul acesta..sper sa il accepte mai bine. De cand i-am introdus mai multe vegetale crude in alimentatie am sesizat ca mananca mai putin si chiar refuza unele mancaruri care pana acum ii placeau foarte mult. Sunt putin stresata din cauza aceasta..ca nu cumva sa fac ceva gresit si sa ajungem la a fugi prin casa unii dupa altii in timpul mesei:). Te rog mult cand ai timp sa postezi si o reteta pentru paine.Lui Tudor ii place foarte mult painea..insa bineinteles ca nu mananca nici jumatate pe cat si-ar dori, avand in vedere ingredientele. Deocamdata ii fac din secara si cu seminte de dovleac, floarea soarelui si in, insa o reteta clasica, framantata si la cuptor:(.Te imbratisez cu drag, Andreea

    • Teo says:

      Buna Olivia,

      am citit toate postarile tale, felicitari pentru modul de alimentatie sanatos pe care l-ai ales, dar am cateva intrebari:

      1. Majoritatea retelelor pe care ni le propui contin migdale, caju, etc. (in cantitati destul de mari 1-2 cani) pe care le recomazi sa le consumam inclusiv seara. Nu exista riscul de a ne ingrasa?

      2. Eu am o usoara gastrita si nu as vrea sa se agraveze. Mancatul unor cantitati atat de mari de legume crude, mere, lamaie, etc. ar putea sa imi faca rau?

      3. Tu cand iesi la restaurant ce comanzi? eu am 30 de ani, si iesim foarte des cu prietenii sau am intalniri in domeniul in care lucrez. de asemenea, o alta problema pentru mine este ce mananc in timpul zilei, la birou, de exemplu. de regula eu imi comand diverse salate, dar evident ca nu sunt bio.

      Multumesc
      Teo

  12. Nico says:

    Draga Olivia,
    Vreau sa-ti multumesc pentru stilul tau cald si placut de a ne scrie…pe mine de fiecare data reusesti sa ma duci intr-o lume frumoasa de povesti!Esti o finuta,un om deosebit si stilul tau nu face decat sa aduca pacea in sufletul omului!Pentru mine esti un exemplu de urmat si ma impulsionezi in a-mi dori sa aspir catre mai mult si mai bun…
    Divinitatea sa te rasplateasca!!!

  13. Cristiana says:

    Draga Olivia,
    Multumim mult si pentru aceasta reteta. Am incercat-o si n-am dat gres. A fost (pentru ca s-a terminat repede) foarte buna. Branzica a fost asa de delicioasa incat am mancat o parte din ea cu lingurita.
    Cu drag,
    C

  14. anca-arissa says:

    Draga Olivia,fiindca am vazut ca i-ai raspuns lui Nanni atat de promt in legatura cu iaurtul din lapte crud,indraznesc sa te intreb ce parere ai despre ciuperca de kefir,care se pune tot in lapte crud.Stiu ca nu consumati decat foarte rar iaurt, dar eu sunt o mare consumatoare de iaurturi si vreau sa aleg varianta mai sanatoasa.Parerile sunt impartite in legatura cu ciuperca si mi-ar prinde bine parerea ta.Multumesc anticipat.Pupici.

  15. mihaela says:

    Hristos a inviat!

    Desi nu ti-am mai scris dinainte de Pasti, sa stii ca ti-am urmarit in continuare blogul… intru zilnic sa vad daca ai mai postat ceva. Am preparat aseara “merele de aur” si am ramas placut surprinsa de cat de buna a iesit branzica…Yummy, Yummy… si foarte satioasa. De Pasti am facut cozonacul si bulgarasii… Foarte bune toate. Astept drobul si chiftelutele 🙂 Numai bine!

  16. anca-arissa says:

    O am de la o prietena,ea de la o alta persoana.

    • olivia says:

      So, go for it! Inteleg din cartile mele ca tot ce e fermentat e benefic pentru digestie si absorbtie. Fie ca e bors, kombucha, rejuvelac, iaurt (de preferat din lapte de migdale sau din lapte crud de capra).

  17. ADRIA says:

    Buna Olivia.Esti o draguta ca ne impartasesti din experienta ta .Mai multe retete cred ca ne ar prinde bine .As vrea sa te intreb ce parere ai despre oul de la gaina crescuta de tine sau despre laptele de la vaca din curtea ta.bine ,consumate cu limite.Te pup .

    • olivia says:

      Mersi, Adria!
      Daca ma intrebi pe mine, am o parere proasta si despre ou si despre laptele de vaca. Oul e o bomba de colesterol, iar laptele de vaca e mare formator de mucus. Singurul aliment de origine animala (in afara de produsele stupului) compatibil cu digestia umana e laptele de capra crud, dupa cum ma invata Norman Walker, naturopat american, care trait pina la 107 ani.
      Pupici!

      • Flori says:

        Draga O,

        am tot cautat cartea lui Norman Walker: ‘Ce-i lipseste
        organismuluti tau.Sucuri din fructe si legume’ si nu
        am gasit-o, te rog, spune-mi si mie de unde pot sa o cumpar.
        multumesc pentru ajutor.

        cu stima,

        Flori

  18. Oana M. says:

    Buna Olivia si felicitari ptr stilul de viata adoptat. Spune-mi te rog unde gasesc categoria cosul cu merinde? Nu o gasesc sincer….ori nu vad bine. Pe partea de cosmetica ce folosesti?Am inteles ca produse de pe site-ul http://www.elemental.ro. Am vazut ca au si retete cum sa faci pasta de dinti, deo antiperspirante si propriile cosmetice etc. Dinacelea folosesti si tu?Ti le faci singura? Te pup si o duminica placuta!

    • olivia says:

      Inca n-am postat nimic la cosul cu merinde. E in lucru. Mai da-mi putzin ragaz.
      Pupici!

      • Oana M. says:

        Iti dau ragaz sigur ca da, dar nu mi-ai raspuns si la intrebarea mea legata de site-ul acela cu prod. naturale. 🙁

  19. Nanni says:

    Servus Olivia si servus celorlalti,

    Multam fain pentru clarificarea cu fructele bio si iaurtul.

    Nu sunt din Ardeal…insa in facultate am stat in camin plin de ardeleni..si s-a “luat” salutul..si nu numai :), sper eu. Sunt de la marea cea mare…dar acum locuiesc in Bucuresti…Sper ca intr-o buna zi sa locuiesc mai in afara Bucurestiului…la o casuta…si multe din igredientele locale sa le iau din curtea noastra.

    Inainte sa iti descopar blogul am inceput diversificarea ptr fetita mea de 7 luni….lapticul de la san nu mai e suficient…si de aceea intrebam de fructe bio. Astept cu nerabdare idei ptr Bucuresti..asa cum ziceai si tu. Ti-am urmat sfatul cu legume crude pe care i le-am pus in mana (morcov, dovlecel, etc) ..nu e f incantata…dar perseveram. Oare pot sa ii dau nectarul de bors si stevie..dar fara miere, ca am inteles ca dupa un an au voie miere.

    Nu stiu cum ai timp sa te ocupi si de noi care toti venim cu intrebari…si cu rugaminti…Stiu insa ca iti suntem recunoscatori ca ne-ai deschis ochii cu infomatiile tale si sufletul cu felul in care scrii, si mai ales ca ai atata delicatete si rabdare.

    Undeva..cumva…vei primi insutit si inmiit. Sfaturile sunt ” de numa’ numa’ “.

    Te pup cu drag

  20. Miha de Jong says:

    Draga Oliva,

    Marturisesc ca sunt surprinsa placut de tot ceea ce scrii pe acest blog, cu atat mai mult cu cat fiecare reteta, sau mai bine spus, fiecare ingredient are si o poveste. Mancarea sanatoasa pare mult mai “frumoasa” vazuta prin ochii tai si citita cu ajutorul cuvintelor tale. Apropos, merele umplute sunt absolut delicioase!!! Mi-as dori sa postezi mai multe retete pentru copii. Eu traiesc de ceva vreme in Olanda si cand ma uit cam ce mananca copiii de aici la mesele principale ma ia durerea de cap! Am o fetita de 6 ani, ma straduiesc sa manance cat mai sanatos si sper sa nu fie tentata de faimoasa ciocolata pe paine la pranz, cum am vazut deseori pe aici.
    Felicitari pentru cuvintele frumoase din acest blog si succes pe mai departe!

    Pupici

    • olivia says:

      Romania saluta Olanda!!!! Deocamdata. Poate curind Rawmania (!!!) sa salute Olanda. 🙂
      By the way, site-ul asta devine din ce in ce mai cosmpolit (in the good way:) Nice!
      Pupici veseli de mai ingerasei si mamicii de ingerase.
      O

      • Miha de Jong says:

        Nu m-am asteptat sa raspunzi atat de repede! Esti o dulce (cu miere, nu cu zahar … haha)! Sa stii ca nu sunt singura care te citeste in Olanda. Blogul tau este trecut ca link in blogul meu (care nu e nici atat de frumos si nici atat de istet ca al tau), iar toate prietenele mele acceseaza site-ul tau prin intermediul blogului meu:) Avand in vedere ca prietenele mele s-au cam raspandit in lume … esti citita si in America, Polonia, Italia, Belgia, Olanda, Spania, India si Germania. World wide:)

  21. Diana says:

    🙂 din nou inca o reteta super gustoasa (am facut-o si am si mancat-o instant).Abia astept ideile pentru Bucuresti pentru ca mi-ar prinde si mie tare tare bine.

  22. Velicu Gina says:

    Buna,

    Felicitari pentru tot ceea ce faci si pentru ajutorul pe care ni-l dai, chiar si celor care nu posteaza ci doar te citesc. Indraznesc sa te abordez, deoarece eu am inceput de cateva luni sa ii dau fetei mele decat iaurt preparat in casa din lapte de capra. Intrebarea mea este: ce inseamna lapte crud? Deoarece eu ii fac iaurtul la iaurtiera, prin combinarea dintre un iaurt si un kg de lapte fiert inainte.

    Astept in continuare sa postezi si alte retete, care sa ne ajute sa ne schimbam modul de ne alimenta.

    Gina

    • olivia says:

      Gina, crud inseamna nefiert sau procesat termic in orice alt fel. Laptele fiert, zic naturopatii, e toxic, iar calciul din el nu se absoarbe. Deci iei 1 kg de lapte crud de capra si il lasi la prins. Atita tot! E alcalin si compatibil cu digestia umana. Numai bine!

      • Roxana says:

        Buna Olivia,

        Referitor la laptele crud de capra, nu este un pic riscant ca poate fi contaminat cu diverse bacterii? As vrea sa ii dau si eu celui mic, dar mi-e cam frica. I-am mai dat lapte de migdale si susan dar nu prea ii place, il pacalesc sa bea cate jumate de pahar.

        • Roxana says:

          Am vazut ca ai raspuns mai jos :). Atunci asteptam cand ai timp sa ne spui mai multe despre laptele crud de capra.
          Pupici

  23. anca-arissa says:

    Draga mea Olivia,eu vin cu o intrebare pentru persoanele care nu sunt in totalitate raw dar care cu pasi marunti si timizi incearca.Pentru dulciurile preparate termic ce indulcitor natural sa folosim ( mai rar sper eu),ideal pentru copii si chiar pentru adultii care au glicemia cam ridicata.Sa nu ne certi dar e mai greu sa renuntam brusc la vechile obiceiuri 🙂 Pupici multi.

  24. anca-arissa says:

    Draga mea Olivia,multi dintre noi nu sunt in totalitate raw,dar cu pasi mici si timizi…cine stie.Vreau sa ne ne sfatuiesti cu ce sa indulcim prajiturile preparate termic.(ce sa-i faci,obiceiurile vechi nu se uita asa usor 🙂 ).Un indulcitor natural agreat si de copii si poate bun si pentru adultii cu glicemia usor crescuta.Nu ne certa prea tare da? 🙂 Pupici multi.

  25. livia says:

    Stiu ca din laptele nefiert te poti imbolnavi de Salmonella, Escherichia coli, streptococi si alte boli infectioase. In cazul in care laptele nefiert este transformat in iaurt, chefir atunci acest risc de imbolnavire dispare? Sunt aceste bacterii daunatoare distruse de ferment? Te-as ruga, draga Olivia, daca se poate sa ma ajuti cu cateva raspunsuri. Multumesc.

    • olivia says:

      Draga Livia, noi bem lapte de capra crud de ceva vreme si n-avem nimic. L-am crezut pe cuvint pe Ernest Gunter (un naturopat elvetian, faimos ca pioner in hrana vie) care spune ca laptele se bea crud sau nu se bea deloc! Fiert/pasteurizat devine o aglomerare de lesuri anorganice, care intoxica ogranismul si deschid larg poarta tuturor bolilor. Mai multe intr-o postare viitoare. Pupici veseli de mai!

  26. elena says:

    Draga Olivia, tin sa iti impartasesc asta.Am citit ,,studiul china, in urma lecturilor de pe acest blog..si intr-adevar pare o carte care schimba vieti.Cum renuntasem de cateva luni la carne, acum am exclus orice proteina animala, insa sunt foarte departe de raw ..E dificil inca, imi lipseste informatia, imi lipsesc retete raw, chiar si gatite..dar sunt optimista,in timp.Ceea ce vreau sa te rog este sa imi spui derogarile nepericuloase de la raw vegan, asa cum mai devreme ai mentionat iaurtul de capra, un motiv de bucurie pentru mine.Iti multumesc

    • olivia says:

      Ma bucur, Elena, ca ai citit cartea. Da-o mai departe! E o carte care schimba si salveaza vieti. Pe a mea, cu certitudine a facut-o mai buna…
      Cit priveste proteina animala, n-am vesti bune in sensul asta! Singura derogare pe care o fac cu inima impacata e intr-adevar laptele de capra crud, din care fac si iaurt pentru copii si din care le dau cu masura. In rest, legume, nuci si fructe crude cit cuprinde, pline de proteine vegetale, de cea mai buna calitate. Lasa-ti imaginatia libera si fa-ti salate si deserturi de la rubrica “In gura lupului” si “Rawntzi-zdrawntzi”, multi germeni de griu, lucerna, floarea soarleui, lapte de susan/migdale si bea bors. Naturopatii spun ca gasesti in vegetale toti nutrientii de care ai nevoie. Bafta!

  27. livia says:

    Multumesc Olivia pentru raspuns. Mai am o rugaminte, te rog. Intr-o postare anterioara ai scris ca pentru durerile in gat ale copilasilor folosesti un fas-fas cu propolis. Deoarece de azi dimineata am o durere groaznica in gat, te rog sa ne impartasesti modul de preparare al solutiei. Cred ca este folositor pentru toti cei care te citesc. Multumesc mult pentru timpul acordat raspunsurilor si pt ajutor. Esti o scumpa.Pupici!

  28. Oana says:

    Felicitari pentru blog! Este deosebit! Iar modul in care prezinti retetele este original si captivant! 🙂 Desi as dori ( cred ca nu risc minciuna cand spun ca toti cititorii tai si-ar dori) o colectie mai numeroasa de articole ,insa avand in vedere ca le doresti bine realizate ,se intelege numarul mic. Am o maaare rugaminte insa : ne poti descrie cum ai ajuns la acest regim raw-vegan si mai ales ce carti ai citit pentru a-ti imbogati palmaresul de informatii in ceea ce priveste acest stil de viata.Cred ca ar fi un articol folositor. Multumesc anticipat. Pupici! O seara minunata! :*

    • olivia says:

      Sunt destul de prinsa cu probleme de serviciu, copii si casa. Intre picaturi, mai postez cite o reteta, mai scriu un comment. Atit se poate deocamdata.
      Pupici veseli de mai!

    • Woods says:

      You’re on top of the game. Thnaks for sharing.

  29. anca-arissa says:

    Draga mea Olivia,am vazut ca pentru deserturile raw se foloseste cel mai des mierea.Dar totusi pentru deserturile preparate termic ( mai rare sa speram) ce indulcitor ne recomanzi,bun pentru copii si eventual si pentru adultii cu glicemia “usor sarita” de limita.Pupici multi.

    • olivia says:

      Niciunul, draga mea. Toate sunt extrem de acide pentru organism si nu aduc nici un beneficiu. Zaharul brun ajunge la temperaturi mai mari la fel de rafinat/devalorizat ca cel alb, iar mierea devine toxica la peste 40 de grade. Fructele coapte/fierte sunt si ele extrem de acide si deci periculoase.
      So, dulciuri raw sau deloc! Imi pare rau de vesti!
      Don’t shoot the messenger. 🙂

  30. Alexandra says:

    Draga Olivia, as vrea sa incep sa ii dau puiutului meu, care are 1 anisor, seminte de canepa, dar nu inainte de a primi sfatul tau in legatura cu ele. Cunosc proprietatile lor extrem de benefice pt organismul uman, dar nu stiu daca exista contraindicatii si cate sa ii dau. Te rog mult ajuta-ma cu un raspuns!!! E bine sa folosesc si uleiul de canepa?
    Te imbratisez,
    Alexandra!

    • olivia says:

      De fiecare data cind le dau ceva nou copiilor, ii cu binisorul. Adica le pun in mincare cantitati mici, pe care le cresc incet. E o idee! Poti sa incerci si tu.
      Cit priveste cinepa, toata stima! Prefer insa semintele decorticate, extrem de gustoase (uleiul are un gust ciudat, care imi displace). CU drag, O

  31. anca-arissa says:

    🙂 In nici un caz,e prea pretios mesagerul.Multumesc.

  32. elena says:

    Draga Olivia,

    Fiind noua in regimul vegan, as vrea sa te rog sa imi enumeri sursele de unde iei B12.Am inteles ca borsul.Spirulina vad ca e ff contestata.CAre e parerea ta?

    • olivia says:

      Tote algele au cantitati mari de B12. La fel ca borsul, rejuvelacul (o bautura fermentata din germeni de griu, ovaz, etc), kombucha. Tot in regimul vegan se face o brinzica de nuci fermentata (plina de B12), despre care va povestesc curind. Dar cea mai buna sura se B12 este o digestie perfecta, lipsita de procese de putrefactie, care distrug flora benefica din intestine, responsabila de sintetizarea vitaminei B12.
      Pupici veseli de mai!

  33. anca-arissa says:

    Am acut astazi merisoarele.Copilul le-a “inghitit” aproape si intreba cand mai facem.Merg oare facute si cu migdale in loc de caju? Multumiri pentru reteta.Pupici.

    • olivia says:

      🙂 Ce vesti minunate, draga Anca-Arisaa!
      Cred ca se poate face si brinzica de migdale, dar nu va fi la fel de cremoasa ca cea de caju. Incearca si da de veste!! 🙂

  34. Jailen says:

    You’re the gretaest! JMHO

  35. […] lungă. Așa ca eu aleg, dacă se poate, mereu un suc de fructe, proaspăt stors. Sau poate un “Prîslea cel Voinic și merele de aur”, la taifas cu o cană de lapte de nuci. Sau poate o salată de pătrunjel cu semințe de cînepă, […]

  36. alice lopez says:

    esti o minune

  37. […] A ieșit mai bogat  și mai imbelșugat în arome ca nemuritorul Prîslea cel voinic și merele de aur. […]

  38. gabrielah says:

    ….MULTUMESC pt TOT!..probabil nu o sa fii de acod dar as incerca sa-i dau copilului meu lapte de capra din comert,nu am alta sursa momentan..crezi ca e in regula?

    • olivia says:

      Daca ma intrebi pe mine, iti spun parerea mea: n-as da lapte din comert nimanui. E toxic spre foarte toxic. Duce la multe probleme de sanatate, de care scapi apoi greu…

  39. Lylyana says:

    Buna Olivia,

    Nici eu nu mai sunt adepta lactatelor (desi am fost mare fana a gustului lor), nici pentru adulti, nici pentru copii. Cu atat mai mult nu sunt adepta lactatelor de azi existente pe rafturile magazinelor: sintetice, pline de hormoni, antibiotice si alte minuni cu care sunt hranite animalele si pasteurizate la mai bine poate de 200 de grade/ori procesate UHT, ambalate in cutii de aluminiu etc.

    As vrea totusi sa te intreb cum am putea sa ne asiguram ca le furnizam copiilor nostri (si eu am un copil de aproape 3 ani si nepoti de 1, 5 si 6 ani) suficient calciu (si fier) din seminte de susan, migdale, frunze etc. (imi pun problema asta pentru ca ma gandesc la cantitati – e facil pentru o persoana sa manance un iaurt o data de 250-500 de gr sau o bucata de branza etc., insa cu siguranta nu poate manca cantitativ (si nici e recomandat) tot atatea seminte de susan sau frunze verzi)

    Chiar mi-as dori sa aud parerea ta, Olivia, precum si a altor persoane mai experimentate pentru ca eu am inca unele semne de intrebare sa nu procedez gresit fiindca nu dau copilului niciun produs lactat (desi mananca din plin susan, nuci, bors, verdeata, cereale integrale si leguminoase – o dieta preponderent vegetariana, inca nu raw).

    Multumesc si de data asta, sper sa primesc un raspuns (oricare ar fi el) 🙂

  40. Simona Zamfir says:

    Draga Lylyana,

    Olivia a scris de nenumarate ori despre calciu in alimentatia noastra si a copiilor. M-am tot uitat pe documentele ce le-am copiat eu de pe acest site si iti dau paste la un paragraf. In mare, ea recomanda sa papi multe frunze verzi, mai alea primavara cand sunt multe multe la piatza, nuci, lapte de migdale, de susan, etc.

    Uite ce a scris ea:
    “Osteoporoza este, de regula, rezultatul unei jumatati de veac de hrana gatita, devitalizata, lipsita de nutrientii de care are nevoie organismul, dublata de mult sedentarism. Solutia pentru orice carenta de calciu stă in crudivorism. Sunt importante laptele de migdale, susan, nuci si toate sucurile de legume care abunda in calciu organic, intr-o forma extrem de usor de asimilat. Sucurile proaspăt stoarse de varza, broccoli, conopida, morcovi, spanac, pastirnac, sfecla rosie, castraveti si telina, singure sau combinate, fac M-I-N-U-N-I, doar daca absorbtia lor e facilitata de miscare multa!!! ESENTIAL!!!”

    Te pup, sper sa te ajute 🙂

  41. Lylyana says:

    Multumesc mult Simona. Intr-adevar, frunzele verzi sunt una din cele mai bune surse de calciu, eu imi puneam intrebarea mai mult din perspectiva cantitatilor, in sensul ca: in toate tabelele comparative care arata ca unele produse au mai mult calciu decat altele, comparatiile sunt facute pt aceleasi cantitati. Or, frunzele verzi nu prea avem cum sa le mancam in aceleasi cantitati precum se pot manca alte produse. La fel nucile, unde am citit ca este recomandata o medie de 4-5 nuci/zi de adult.
    Oricum, eu nu am stat niciodata sa calculez cantitati, ci am mizat pe un principiu simplu, ca o mancare sanatoasa diversificata, cu muuulte legume si fructe, cu seminte si nuci in cantitati rezonabile, cu cereale integrale, fara alimente rafinate etc. ar trebui sa furnizeze nutrientii necesari organismului. Voiam mai mult sa stiu daca Olivia sau altcineva care a apucat sa se documenteze si mai mult decat am facut-o eu s-a aplecat mai mult pe sb asta.

  42. Tina says:

    De ce nu sunt valabile pozele la mancaruri? 🙁

Raspunde

ultimele posturi