Am așteptat, ca pe ghimpi, din decembrie trecut, cînd mi-am luat de la Librăria Bizantină cartea Verde pentru viață, a Victoriei Boutenko, să pot să umplu pînă la refuz coșul de răchită, cum o fac în sfîrșit de două săptămîni, de cînd au apărut pe piață și verdețurile de grădină.
Puțin despre carte
Victoria Boutenko pornește de la ipoteza că frunzele verzi, față de care nu simțise vreo atracție deosebită pînă atunci, în vreme ce Igor, soțul ei, avusese chiar o repulsie nedisimulată (“în perioada de creștere fusese încurajat să mănînce mai ales carne și pîine, ca orice bărbat rus“) , sînt și ar trebui să fie alimentul de bază în dieta oricui. Iar asta înseamnă cam 50% din cantitatea de hrană zilnică.
În puțin peste 200 de pagini, observă, analizînd și comparînd obiceiurile alimentare ale omnivorilor, vegetarienilor și raw-veganilor, că dieta tuturor e deficitară la capitolul fibre și clorofilă. Citește, se documentează și pune în aplicare concluziile la care ajunge și care spun că fibrele funcționează ca un burete magic, singurul capabil să curețe complet tractul digestiv, eliberîndu-l de toxine de tot felul, și, astfel, să reducă nivelul colesterolului, să diminueze incidența bolii canceroase, a diabetului, să ajute la scăderea în greutate și să întărească sistemul imunitar; iar că abundența de minerale organice din frunzele verzi nu numai că pot, dar și vindecă și regenerează țesuturile îmbătrînite. Astfel, începe, zi de zi, să-și facă 1-2 litri de smothie din funze verzi (spanac, kale, pătrunejel etc), apă și banane, eliminînd complet sarea și uleiul, pe care era tentată să le folosească în exces, de fiecare dată cînd mînca frunze verzi, în salate.
“Cam după o lună de consum masiv de suc verde cu pulpă, mi-au dispărut de pe piele două alunițe și un neg, pe care le aveam din copilărie. M-am simțit mai plină de energie ca niciodată (…), toate poftele pe care le aveam ocazional, mai ales seara, de alimente grele cum ar fi nuci sau biscuiți, mi-au dispărut cu totul. Am observat că mi-au dispărut și multe din ridurile de pe față și am început să aud complimente de la alții cu privire la aspectul meu proaspăt. Unghiile au devenit mai rezistente, mi s-a ameliorat vederea și aveam un gust minunat în gură, chiar și dimineața, la sculare ( o plăcere pe care nu o mai avusesem din tinerețe)“.
Beneficiile mult prea vizibile ale noii ei diete, dar mai ales creșterea nivelului de energie al Victoriei, îl conving pe soțul ei, Igor, să procedeze aidoma. “După numai două luni de băut sucuri verzi cu pulpă, mustața și părul lui Igor au început să fie mai negre, făcîndu-l să semene cu cel care era cînd îl cunoscusem prima oară. Igor a ajuns să fie atît de entuziasmat (..,), încît (…) se trezea devreme și făcea șase sau zece litri de suc verde cu pulpă în fiecare zi: trei pentru mine și el, trei pentru Valia și Serghei. Amîndoi copiii noștri (…) au constatat că erau din nou plini de energie. Și au observat și alte beneficii, cum ar fi nevoia mai scăzută de odihnă și somn, unghii mai solide și, mai presus de toate, ameliorarea danturii, care a devenit mai puțin sensibilă“.
Puțin despre parte
Sînt multe cărțile de naturopatie care leagă virtuțile plantelor verzi de o viată sănătoasă, dar doar în Verde pentru viață am găsit verigile lipsă dintr-o pledoarie auzită iar și iar. Iar ideea cea mai valoroasă, pe care o poți reține, e cea care sugerează să cauți mereu și să găsești soluții de a încorpora frunze verzi, negătite (pentru că altfel își pierd proprietățile terapeutice) în alimentația zilnică. Într-o lume în care copiii, crescuți sub privirea oblăduitoare a lui McDondal’s, scot cu două degețele, îngrețoșati, singurul firicel firav de pătrunjel, de pe un sandwich ticsit cu bucăți mari de carne pane, brînză, muștar și ketchup – ideea ar putea părea, însă, misiune imposibilă. Dar, după Victoria Boutenko, ai nevoie doar de puțină imaginație, o mînă mare de frunze verzi și crude, cîteva fructe proaspete și parfumate (de sezon, preferabil), ca să faci posibil din imposibil.
Am reținut. Încerc să aplic metoda. Chiar și acolo, unde, aparent, pare că n-ai cum. Așa s-a nascut, de altfel, rețeta de risotto cu pesto foarte verde de spanac, de mai jos, care se vrea o variantă mai sănătoasă a celei clasice, în care orezul se prăjește în ulei fierbinte, ceapa se călește pînă devine aurie sau chiar maronie, spanacul se fierbe cîteva minute, multe prea multe, în orice caz, ca să îi mai rămînă nutrienți valoroși, și totul se îneacă în mult ulei, unt, sare, parmegiano – toate ingrediente și proceduri de preparare de natură să genereze inflamații organismului.
Ingrediente
1 cana de orez integral
două mîini bune de spanac proaspăt, bine spălat și uscat
o legătură de ceapă verde, curățată și spălată
50 de grame de fistic (se pot folosi și semințele de pin) mărunțit nu foarte fin (în robotul de bucătărie)
zeama de la o jumătate de lămîie
o lingură (maxim două) de ulei de măsline extra-virgin
50 de grame de pătrunjel tocat fin
un vîrf de cuțit de nucșoară
sare și piper, după gust
Mod de preparare
Orezul se fiebe al dente. Spanacul, împreună cu ceapa verde, zeama de lămîie, uleiul de măsline, nucșoara, sarea și piperul, se mărunțesc în robotul de bucătărie sau în blender, după care se amestecă bine cu fisticul și pătrunjelul tocat. Rezultă o pastă ușor acrișoară, foarte parfumată, în care se încorporează lent, apoi, orezul fiert, usor racorit și bine scurs. Se ornează cu frunze proaspete de pătrunjel, mărar, lobodă, rondele de ceapă verde, ridichi sau ce mai aveți prin cămară. Desigur, totul se poate reinterpreta și în cheie raw-vegană, schimbînd orezul cu niște taghiatelle (sau spaghetti) de mere sau dovlecei. Cam așa:
Vremuri verzi și poftă mare!
Multumim, sa trecem la treaba zic !
Feedback, pleeeeease! 🙂
Olivia, iti multumim pentru postare! Am citit cartea Victoriei si bem in fiecare zi smoothie-uri verzi.Suntem cu atat mai incurajati sa le bem cu cat sunt atat de simplu de preparat. Am urmarit filmulet cu Serghei Boutenko, in care pregatea sucul, ca sa il stimulam pe baietel sa invete sa si-l faca singur. Am reusit!
Asta cu filmuletul e o idee tare buna. o sa o aplic si eu impreuna cu baietii mei.
multumesc frumos!
O
Te imbratisam, Olivia, cu mult mult drag!Iti multumim pentru ca ai dat un imbold in schimbarea stilului de viata al meu si al baietelului. Suntem fericiti ca ai aparut in viata noastra!Iti dorim tie si baieteilor sanatate, putere si perseverenta!
Mulțumim frumos. Saru’ mâna pentru rețetă!
sa va fie de bine, dragilor. sa-mi dati de veste cum a iesit. pretty please!
Super reteta, abia astept sa o incercam. Iar dna Boutenko, o femeie incredibila. Este cea care m-a convins prin cartea ei “12 Steps to Raw Food”, sa ma indrept catre un stil de viata sanatos. Apoi ai aparut tu Olivia, care ne dai energie, putere si ne inspiri de fiecare data.
Multumim!
iti multumesc frumos pentru incurajari.
imi place si mie boutenko, chiar daca n-are studii medicale. sau poate tocmai de aia? cine stie…
cu drag,
O
Bravo, Olivia, bravo! Imi place de tine ca esti int-o continua informare, din care, cu drag, impartasesti si altora. Tine-o tot asa, nu te lasa vreodata doborata! Multumesc pentru minunata reteta, care cu siguranta va fi probata. Sa auzim numai de bine! Cu simpatie, Nico.
…din neatentie l-am omis per ‘r’ – intR-o…
Draga Nico,
sa-mi de veste cum ti=a iesit, te rog. sint tare curioasa cum ti-a iesit!
O
Ei, Olivia draga, cum putea sa iese decat mi-nu-nat! Adevarul e ca un pic am lucrat la cantitati, de ex o legatura de ceapa verde = 1+1/2 ceapa verde nu foarte mari cu tot cu partea verde, iar zeama de la fiert am adaugat pt cremozitate ca sa-l putem numi ‘risotto’:) sau mai uscat caz in care devine ‘salata de orez’:). Dar nu-i bai, ideea de combinatie e baza pt care iti multumesc inca o data si ma inclin. P.S: Mi-a tresarit inima de bucurie cand am vazut activitatea ta de ieri pe blog si am jubilat la fiecare raspuns din partea ta . Iti spun asta pt ca vreau sa te incurajez sa o faci mai des. E atat de apasatoare uneori tacerea…! Cu mare drag, Nico.
Impecabil!
Like like like vreau buton de like
Draga mea, ai un buton mic de like. Daca simit nevoia, foloseste-l; e in josul paginii, imediat dupa articol. Daca mai pot sa te ajut cu ceva, da-mi de veste. 🙂
Pupici de licurici! (ca mi-era dor… )
nu pt fb doar pentru aici
Esti minunata.Iti sorb fiecare cuvant si il diger cu mare bucurie!
Draga Sami,
ma faci sa rosesc si nu e bine 🙂
Imbratisari!
Draga Olivia…ai auzit de asa ceva? Eu ma gandesc totusi ca nu poate fi real… http://zerocarbzen.com/2015/03/09/zero-carb-interview-the-andersen-family/
🙂
Buna, Olivia! Arata delicios!!! 🙂 iti pot cere o parere intr-o mica problema? In urma unei inflamatii la o masea, medicul stomatolog mi-a prescris antibiotice…cu parere de rau, le-am luat pentru ca apoi trebuia efectuata extractia! Insa dupa extractie, am inceput iar sa simt locul inflamat si iar mi-au fost prescrise antibiotice….ce ar fi de facut? Mentionez ca am cateva luni de cand mi-am schimbat stilul alimentar, cu foarte foarte mult crud si nici vorba de carne, lapte sau oua. Multumesc anticipat pentru opinie! 🙂 :*
buna mada,
iti pot spune ce m-a ajutat pe mine intr-un caz ce-i drept mai putin complicat (am de multi ani o coroana la o masea si intr-un timp simteam ceva la gingie; era ceva care statea sa “explodeze”, fapt confirmat la radiografie). am baut multe sucuri de legume, in special morcovi+sfecla rosie si separat suc de mere (le alternam dimineata si seara). s-a retras “chestia” dar cand mai calc stramb alimentar mai simt ceva. de mare ajutor mi-au fost si clismele pe care le-am facut regulat in perioada respectiva. deci detox-ul este aliatul tau!
de asemenea cred ca trebuie sa incerci sa iti reconstruiesti flora intestinala mai ales dupa ce ai luat antibiotice; probabil cea mai buna metoda sa faci asta este un detox in care ai neaparat nevoie de clisme si apoi introducerea in alimentatie de probiotice de buna calitate.
multa sanatate iti doresc!
cu drag,
Irina
Eu, Mada, nu sint medic si, prin urmare, mi-e greu sa ma pronunt. Dar, daca as fi in situatia ta, m-as gindi serios sa aflu mai multe despre efectele terapeutice ale pelinului, in tratarea candidei ce apare, de regula, dupa administrarea de antibiotic. S-ar putea sa afli in cercetarile tale ca pelinul e excelent in procesele de digestie si ca o digestie proasta are de multe ori drept urmari inflamatii de tot felul. Sapind mai departe dupa informatii, cine stie?, poate vei afli că pelinul e bun si in problemele hepatice, induse de carentele nutritive, aparute ca urmare a proceselor de putrefactie si fermentatie pe care le genereaza indigestiile ocazionale sau nu. Si tot citind, s-ar putea sa ajungi la concluzia ca antibioticele formeaza un cerc vicios, gen paraziti/ciuperci – malabsorbtie – inflamatii – boli noi. Dar nu te sfatuiesc sa iei altfel ce-ti spun decit cu titlu de inventar. Stii desigur ca nu sint medic, nu sint nutritionist. Nu am studii medicale, doar o mare nevoie de a citi, ceea ce iti doresc si tie.
Cu drag,
O
Multumesc! Imi doream foarte mult sa aflu opinia ta! Cat despre citit, de-abia mi-am descoperit aceasta pasiune, datorita cartilor pe care le-ai recomandat pe acest blog! 🙂 o sa incep sa le si aplic cu mai multa atentie! 🙂 :* multumesc inca o data! :*
Buna,draga Olivia.Eu sunt putin off topic,dar poate ma ierti.Sunt la prima sarcina,abia ce am aflat saptamana aceasta,si vreau sa-I ofer copilasului mult asteptat,tot ce e mai bun.Nu am de gand sa iau medicamente pline de chimicale,vreau sa ma bazez pe natura.Sunt cateva lucruri de care nu-s lamurita.E ok sa iau spirulina?Patrunjelul,susanul,mierea,laptisorul de matca,propolisul,scortisoara,sunt permise?Ceaiul de zmeura am inteles ca e bun,e adevarat?Am auzit atatea pareri,doar pe a ta nu o stiu,cea mai importanta pentru mine.Nu cer sfat,doar o parere.☺ Te rog din suflet sa-mi raspunzi.Sunt singura,intr-o lume in care nimeni nu ma incurajeaza.Multumesc.
P.S..Daca sunt mamici care stiu mai multe ca mine pe aici,astept sugestii.Pup!
Draga mea, ma bucur din tot sufletul pentru tine. Sint sigura ca totul va fi bine.
Te rog, mai da-mi ragaz citeva zile, sa scriu un post mai lung despre ceea ce te intereseaza.
Cu drag!
O
Of,iti multumesc mult de tot!astept cu sufletul la gura!PUP!!
Dragă Olivia,
Citesc fiecare articol și rând ce-l postezi și de fiecare dată acestea îmi trezesc un puternic sentiment de admirație față de tine ca om, față de stilul tău de viață și misiunea ta. Dar pe lângă asta, când termin articolul, intervin obstacolele, întrebările, îndoielile nenumărate: cum pot eu să mă aprovizionez cu atâtea verdețuri când piața e închisă la ora târzie când vin de la servici (chestiunea foarte puținului timp liber lăsat de un job de 10 ore); apoi, dilema cea mai mare: care sfaturi, dintre-atâtea ale raw veganismului, să le aplic pentru a-mi rezolva multiplele probleme la 25 ani – miopie, acnee cuperozica, scolioza, puroi la masea. Ok, fac pentru fiecare ceva, dar parcă multele creme pt față, frica de soare pt tenul meu hipersensibil, vizita constanta la kinetoterapeut nu ma lasa libera. Life should be simple, shouldn’t it?? Altceva: mănânc mai puțin, îmi face bine la acnee, dar nu și la scolioză, fiindcă am nevoie de masă musculară pentru susținerea coloanei. De ce sunt raw veganii skinny? Cum să dau de hac atâtor întrebări?
Vestea bună e că misiunea ta dă roade și nu mai trece nicio zi fără ceva crud și citesc multe articole despre viața sănătoasă, poate ar trebui s-o dau pe cărți.
Dacă universul va vrea, într-o zi, printre mulțimea de fani ai tăi, te voi întâlni și-ți voi dărui o cărticică, în semn de mulțumire.
Din suflet,
Ioana
Draga mea Olivia,
Te rog, spune-mi ca frunzele de morcovi si de ridichi nu sunt toxice. Te rog… 🙂
Found my answer 🙂
While carrot tops have several times more nutrients
than carrots, the opinion that greens are for rabbits,
sheep, and cows has been preventing us from eating
carrot tops in our salads. We routinely throw away the
most nutritious part of the carrot plant! The roots are
more palatable to human taste buds than the tops
because the roots contain significantly more sugar
and water. The tops are bitter because of the
abundance of nutrients in them.
Sursa: Green for Life, Victoria Boutenko
That’s the spirit I like! Thx for learning so fast! 🙂
Si legat de ridichi:
RADISH JUICE
This juice is extracted from the leaves and the roots, but should never be taken alone, as it is too strong in its reaction if taken by itself.
Sursa: Fresh Vegetable and Fruit Juices, Norman Walker
good for you! 🙂
olivia spune-mi te rog ce fel de steamer folosesti?caut si eu de ceva zile si nu stiu la ce sa ma opresc.
Folosesc sita de gatit la abur STABIL, de la IKEA. costa 6 lei. dar nu prețul e marele avantaj. ci faptul ca nu ocupa loc mult si nu e electrică (am o parere proasta depsre prepararea termică a alimentelor la aparate electrice, inclusiv plite si tot restul). uite linkul, daca il vrei:
http://m.ikea.com/us/en/catalog/products/art/90112531/
Ce fel de orez folosesti? De unde il cumperi?
Iti multumesc din suflet,si eu eram sceptica in privinta steamerului electric,ma gandeam la cel din bambus.Am intrat aici pentru o alta intrebare de fapt,si am observat cu bucurie ca mi-ai raspuns si la precedenta dar sa revenim.Crezi ca exista tratament naturopat pentru cicatricile lasate de un accident vechi de masina(5-6ani)Problema cea mai grava e ca cicatricile sunt pe frunte
Buna idee, insa
De unde sa cumperi legumele de la pietele din Bucuresti?
Am cunostinte la tara pe linga Bucuresti si imi povestesc devproducatori care isi zic bio, dar baga chimicale cu asa numitul tun, dupa care se duc in piata in capitala si se jura ca au stropit doar cu rugaciuni.
Ce parere aveti? Eu tind sa iau din magazineke mari, macar la asta sa ne ajute UE. In transilvania as fi avut mai mare incredere.
Vegetarian total de 3 luni doar, ar fi fost bine sa am incredere acum in piete, ar fi fost o ocazie.
Sau vreo recomandare de lectura cu privire la acest subiect.
wow…asteptam ceva nou si cu mult verde. ..asa ca,azi trec la preparat.Multumim Olivia.
Draga Olivia,
Am citit reteta sambata si deja am pregatit risotto-ul de doua ori. Sunt foate incantata de cum a iesit… un adevarat deliciu si un minunat mod de a manca spanac crud.
Multumim tare mult pentru retetele minunate pe care ni le impartasesti!
Olivia,
Arata incredibil! Maine gatesc pentru pitica mea de un anisor care e topita dupa spanac 🙂 Esti o inspiratie pentru mine si m-ai ajutat nespus prin informatiile pe care le oferi.
O zi excelenta!
Buna, Olivia.
Acum ceva timp ti-am lasat un mesaj aici la “Contact” cu o problema la care as avea nevoie de ajutorul tau. Se poate sa ma ajuti te rog? Multumesc anticipat!
draga Olivia, revin cu rugamintea de a-mi scrie cateva retete si sfaturi legate de diversificare.
Multumesc.
Buna Olivia,
Iti cer parerea intr-o problema: baietelul meu de 4 ani are o eczema pe fundulet. Zona e destul de extinsa, pe ambele parti, pielea uscata, roz-rosie, pe alocuri descuamata, il si mananca putin. Am incercat tratament homeopat si ulei de cocos dar nu a functionat nimic pana acum. Ce as putea sa fac? Iti multumesc mult! Alina
Draga Olivia, stiu ca sunt off topic dar e urgenta si nu stiu unde sa postez. Am un test de sarcina pozitiv, aproximativ 6 saptamani, un istoric de salpingectomie bilaterala, iar medicul meu zice ca e sigur sarcina extrauterina si prin urmare trebuie sa ma operez asap. Mentionez ca mai am o singura trompa pierduta tot in urma unei sarcini ectopice. Imi doresc foarte mult copilul si nu vreau sa cred ca iar mi se intampla si sa pierd si ultima sansa de a mai face copii. unde as putea gasi sfaturi cu privire la asta, cum sa pastrez sarcina sau cum s-o elimin fara sa-mi pierd trompa? exista vreun remediu, vreo solutie care sa nu ma duca pe mana chirurgului?
Draga mea,
Daca ai un istoric de salpingectomie b-i-l-a-t-e-r-a-l-a, care înseamnă îndepărtarea chirugicală a a-m-b-e-l-o-r trompe, mi-e greu să înteleg cum ai mai rămas cu încă una. Ai putea sa-mi explici, te rog?
Multumesc.
Am facut reteta ta de risotto si a iesit absolut delicioasa. Aroma usor acrisor-parfumata a pesto-ului din spanac mi-a incantat papilele gustative. Minunat !
Ah, asta este o veste minunata! Multumesc pentru mesaj, draga mea!
Draga Olivia,
Stiu ca nu esti medic, stiu ca nu dai sfaturi dar am nevoie sa stiu cum ai aborda problema mea: dintii baietelului meu in varsta de 2 ani se degradeaza rapid, doi incisivi laterali sunt macinati pana aproape de gingie si frontalii au carii de biberon. Este alaptat la cerere, suge inclusiv noaptea, nu a mancat niciodata zahar, patiserie, faina alba, carne(doar supa de pui de vreo 5 ori)…. Mesele lui includ muuuulte fructe, legume, leguminoase, radacinoase, nuci ro, seminte in, chia..analize bune, ca, fosfor etc. A avut o perioada cand a vrut sa bea si suc ude morcovi cu sfecla, acum refuza….
Stomatologii vizitati ne-au asigurat ca vom ajunge la anestezie generala, coronita din zirconiu etc…sunt ingrozita de perspectiva asta si nu stiu ce sa mai fac….
Muuuuuuultumesc ca existi!!
Draga Mara,
Si eu am aceeasi problema cu fetita mea de 18 luni: alaptata la cerere, inclusiv noaptea. Ea nu mananca lactate dar ii dau carne si oua(numai de tara), peste, mananca in schimb legume si fructe, lapte vegetal, suc de morcov+sfecla+mar aproape in fiecare dimineata. La fel, are carii aproape la toti dintisorii: incisivii laterali de sus destul de patati, cei centrali cu dungi la baza dintelui, o pata pe un incisiv de jos si cateva pete mai putin accentuate pe maselute. Nu i-am dat vigantol, i-am dat ulei de peste Lysi si am incercat sa o tin cat mai mult la soare. In sarcina (am ramas insarcinata in februarie) m-am testat de vit. D si aveam deficit sever. Primul stomatolog care a vazut-o a spus sa o spalam cu o pasta de dinti cu fluor si sa nu o mai alaptez noaptea. Am incetat cu alaptatul noaptea de 2 saptamani dar ezit in privinta pastei cu fluor desi sotul meu insista foarte mult. Am incercat sa caut singura cateva remedii si ii dau urmatoarele: gemoderivat din muguri de brad (3/zi), mai multe sucuri de morcov+sfecla+mar si cu verdeturi, o mai masez cu ulei de cocos pe dinti si gingii, periaj cel putin de 2ori pe zi, ii dau un supliment de la Green Pasture (http://www.greenpasture.org/public/Products/ButterCodLiverBlend/index.cfm), ii adaug 1 lingura de susan rasnit la micul dejun (compus din fructe + mei/quinoa/orez/hrisca, de obicei). Deocamdata astept sa vad rezultate (am inceput de 1-2 saptamani). Si voi mai incerca si tratament homeopat, am inteles ca exista solutii pentru remineralizarea dintilor si oaselor.
Sper din suflet sa ne spuna si Olivia parerea ei.
Draga Olivia,
am citit cartea Victoriei care a ajuns in momentul potrivit la mine. Aunt insarcinata, iar in luna august se va naste primul nostru copilas. Saptamana trecuta medicul meu m-a diagnosticat cu diabet gestional, iar saptamana viitoare va trebui sa ma prezint la diabetolog. Imi este teama pt micutul nostru.
Vreau sa incep sa consum sucul verde cu pulpa recomandat cu atata iubire de tine si Victoria. Nu imi permit un belnder Vita-Mix, si te-as ruga pe tine sa imi spui ce fel de aparat ar trebui sa achizitionez care sa fie la fel de bun si nu atat de costisitor. Tu, ce blender folosesti?
Multumesc din inima pentru raspuns si iti doresc tot binele din lume.
Cu drag,
Veronica
Veronica, pana sa iti raspunda Olivia, iti pot recomanda eu, pe cel pe care il am. Si anume Moulinex. Dar sa iti iei cu turatie cat de mare gasesti. Al meu este de 1000W.Multa sanatate!
Multumesc mult, Irinna! Multa sanatate iti doresc si eu! :*
Suna foarte interesant acest pesto cu mere! Pana il voi incerca, pot sa marturisesc ca acest risotto a avut succes ieri, cu putit parmesan(= migdale macinate+ drojdie de bere) fetele mele l au mancat pana la ultima liingurita! Multumesc!
nu stiu de ce trebuie sa citim mii de carti cand este logic ca trebuie sa mancam natural, variat. Nici eu nu mananc carne de 2 ani si sunt sigur ca e bine. Cu Raw Vegan nu sunt de acord , am incercat si am slabit de parca eram bolnav, trebuie mancat si gatit si crud, de genul o fasole, linte, naut, mazare, soia, orez integral cu salata. Seminte, nuci.
Imi esti draga, chiar daca nu te cunosc. Cand putem sa te mai vedem la emisiuni sau la evenimente?
Mi-am cumparat cartea “Verde pentru viață”, a Victoriei Boutenkosi, azi am primit-o, deja am “devorat” jumatate din ea. M-am dus direct in piata si am cumparat spanac si alte verdeturi, o sa incerc ceva retete si maine sper sa fac si reteta ta. Esti o spendoare! Multumesc ca ne aduci astfel de informatii. Dumnezeu sa te ajute!
Minunata reteta, o sa incerc si eu in scurt timp ( sa-mi procur mai intai ingredientele ) Felicitari Olivia pt ceea ce ne inveti.
Buna, Olivia! Probabil ca esti in concediu, dar voi incerca, totusi, sa iti fur o clipa de atentie. So… Bunica mea a fost diagnosticata recent cu cancer la stomac. De fapt, e o metastaza de la san, care a fost operat in 2002. Pe langa asta, mai are si metastaze la oase… Si o pangastrita severa. Stiu ca e mult, avansat si complicat. Nici chimioterapie nu vor sa ii faca, pentru ca are creatinina foarte mare. Insa… Inainte sa aflu de cancerul de la stomac, eu incepusem sa ii dau smoothie-uri din verdeturi, dupa retetele Victoriei Boutenko. Incepusem si cura cu suc de varza pt gastrita, dar, la fel, am oprit-o. Acum sunt intr-un impas foarte mare… Daca e sa ma iau dupa doctori, nu ar avea voie nimic. Iar mie mi-e frica sa nu ii alimentez tumoarea. Imi poti da o sugestie? Din ceea ce ai citit tu pana acum sau din experientele tale, ce aliment ar trebui evitat? Pot sa continui cura cu suc de varza si cea cu smoothie-uri verzi? Multumesc mult!
de ceva timp imi cultiv ceva legume – si frunzele se cultiva si recolteazza cel mai usor. Eu nu le fac sucuri, consider ca si mestecarea lor are un rol important.
Incurajez pe toti oamenii sa isi inverzeasca balconul, si – 3-5 jardiniere cu rucola/frunze de salata/sfecla/ busuioc /menta etc ce vreti voi va pot aduce savoare si sanatate in farfurie.
Se poate face gratis ( imi produc compost si recuperez seminte) , si a devenit un hobby productiv.
Olivia, acum ca ne apropiem de iarna, ma ingrijoreaza gandul ca nu vom mai avea clorofila. Tu cum ti-o procuri in timpul sezonului rece (bineinteles, in afara celor din supermarket)? Sunt germenii si vlastarii o solutie viabila pentru cruditati de toamna pana primavara?
Te intreb fiindca am observat clorofila ca fiind cel mai bun remediu pt acneea mea.
Iti multumesc mult!
Buna ziua,dna Olivia!
Informatiile împărtășite de d.voastra sunt mai mult decât fantastice,ma bucur enorm ca exista oameni minunati ca d.voastra de la care avem ce învăța 😊 O rugăminte am ,daca se poate ce rutină de îngrijire a tenului folositi, m-ar interesa o crema bună formulata corect?!
Tinctura de branca ursului îmi da palpitații la inima,stiti vreo cauza?
Va multumesc,cu drag!