… de când făcea plopşorul pere şi răchita micşunele; de când se băteau urşii în coade; de când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrăţindu-se; de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci şi nouă de oca de fier şi s-arunca în slava cerului de ne aducea poveşti … tăt d’atunci împărați și împăratese, ba și oameni ca tăt omu’ și muierile lor, cătau să aibă prunci mulți și sănătoși, voinici și frumoși, cu stele-n frunte sau cu carte, năzdrăvani or ba … copchii sa fie, adică! Să le bucure sufletele, să le împle zilele și inimile de mîndrie, iar la bătrînețe să le mai țîie oleacă de urît și să le puie-n mînă o cănățuie cu apă. Că vorba aia, la casa fără de copii nu mai e vr’un Doamne ajută!


Da’ odată ș’odată, lucru’ ista-i peste poate…
Doamne, ce-i de făcut, Doamne?
Luminat împărat ori om simplu să fie n-au decît a căta în dreapta, a căta în stînga să afle niscaiva leacuri care să le desfacă făcutul stărpiciunii lor. Și să cate și ei și muierile lor, pîn-or găsi… Că vorba aia, Dumnezeu dă, da’ nu bagă și-n traistă! Și de-or găsi ierburile pe care tot El în milostivenia Lui le-o sămănat pe tătă fața pămîntului spre trebuința și îmbelșugarea omului ș-or învăța să le deie-n fiert sau să le piseze cu smerenie și le-or be ori mînca cu mulțămire către Cel prea Înălțat, apoi deh!, s-o îndura și Dumnezeu de-o aduce la casa bieților creștini băiet ochios, sprîncenat și frumușel ori odoară de fată, mîndră ca soarele de pe cer. Că doar așe înțelege omu’ că tăte cîte sunt, de la Dumnezeu sunt…

BOALE SĂ DEA DUMNEZEU, CĂ LEACURI SUNT DESTULE

Amu  multe snoave s-or scris c’un împărat ș’o împărateasă, amîndoi tineri și frumoși, care tare mai erau doriți să aibă un copil și care au făcut de mai multe ori tot ce trebuiau să facă pentru aceasta. Da’ în zadar… Care au îmblat cale lungă să le-ajungă pe la vraci şi înțelepți, ca să caute la stele şi să le ghicească dacă or să facă copii. Da’ tot în van…  Care pierduseră nădejdea să vadă odorul ocinaș jucîndu-le și chiuindu-le în poală… și care la gîndul ista se posomorau mai ceva ca vremea cea rea. Deh, multă cerneală s-o curs. Și cîtă cerneală, atîta suferință…

Și n-a fost snoavă istorisită cu har să nu pomenească și de-un sat megieșit, cale de giumitate de zi de mers de la poarta palatului împărătesc, în care să nu hie aciuat, într-un bordei de pămînt, un unchiaş dibaci, vrăjitor meșter carele le încheagă și apele și carele desface făcutul stărpiciunii omului. Unchieș dibaci și curagios care îndrăznește a zice trimișilor împărătești că cine are trebuință, să vie la dînsul; că el, unchieșul, la palat nu se înfățoșează grabnic cum cere porunca craiului; ci împăratul și împărăteasa trebuie să se scoale, de vor voi, să vie cu alai, pînă la bordeiul cel dărăpănat al unchieșului. Snoava vrea a zice că nu e crai – cît o fi el de semeț, de îmbrăcat în porfiră împărătească, de slujit de vătășei, boieri și slujnici nenumărate – să nu trebuiască să descalece din înălțimile rangului Măriei Sale și să ia aminte că miracolele lui Dumnezeu se înfăptuiesc gios, pe pămînt, între muritorii de rînd, chiar într-un bordei sărăcăcios, iară nu în palate strălucitoare. Că minunea a mai mare a lui Dumnezeu, în ieslele cele mai umile s-a savîrșit.

Boale să dea Dumnezeu, ca leacuri sunt destule, vorba rumânului…

Știe unchieșul ce ierburi să le dea împăratului și împărătesei, omului și muierii lui, să facă prunci sănătoși și frumoși ca niște giuvaiere strălucitoare, de să dea străjerii’ n timpine şi în surle în tătă împărăţia, să se ţie veselie mare o săptămână întreagă. Iaca sfaturile tainice din răboju’ uncheșului:

“Pentru muieri e bine să-și păzească șalele de friguri, că în rărunchi (rinichi) se cuibărește stărpiciunea. Să beie și cîte șase luni în an, fierturi de ierburi ce-i oblojesc rărunchii vătămați, din echinaceea, isop, busuioc, pedicuță, coada calului, salvie, coada șoricelui, limba mielului, ce le pot afla negreșit aci. Or  aci, mai multe.  5-6 ulcici în zi, ca pe apă să le beie sau mai bine. 

De mare trebuință e înfăptuirea – în taina casei – a unei tincturi desăvîrșite făcute din tăte sau mai tăte ierburile istea: fruct de mielul-Domnului, rădăcină de alteria, false unicorn root, fruct de palmier pitic, rădăcină de dioscoree, frunză de zmeur, scoarță de călin negru, scoarță de anghelică americană. Tinctura ista e bună să dreagă beteșugul muieresc, orișicum s-a numi și o face și pe împărăteasă să rămîie grea, ușor…

Se picură tinctura în apă sau suc, cît-o giumitate de degetar (1ml) de tri or șase dăți în zîuă. Iar de slăbiciunea ție-n pat muierea – chiar și cînd îi soarele sus pe cer – și-i dă dureri grozave, atunci se face de trebuință să se crească numărul dăților, la fiecare 4 ceasuri cîte giumitate de degetar. Iar de rămîie grea, să scază cantitatea dintîi, iar la giumitate. Tinctura se poate picura – cîte un degetar or chiar două – și-n apa cu care se spală muierea în părțile ei tainice (irigații vaginale). 

7 din 10 femei suferă zdravăn de estrogen din belșug. Asta nu-i a bună! Estrogenul crește în trupul muierii de la lapte, ouă, brînză și carne, proteine și grăsime animală și dă beteșuguri dintre cele mai grele: hipotensiune arterială, hemoragii abundente, chisturi ovariene, fibroame uterine, naștere prematură, dureri mamare, osteoporoză, incapacitate de a concepe. Tăte bolile istea sunt semn rău și mi-s pricinuite de sărăcia de progesteron.

Iacă, din una, dăm în alta! Căci sărăcia de progesteron e și ea pricinuită de neputința glandelor suprarenale. Și iaca, tot pe la rărunchi ajunsei cu vorba. De-o trec ape și călduri (bufeuri) ori se chircește supt durere (crampe), să știe muierea că ista-i semn că glanda tiroidă-i prea trudită. Și i-ar șade bine să-i crească puterea cu niște fiertură de drăgaică și unsoare de drăgaică (de aici).

Mare foc și urgie pe capu’ mîncătoriului de carne și brînză, că el e întîiul năpăstuit de viermi și paraziți, unii mari și fioriși de mi ți se par balauri și alta nu! Muierea ce-a mîncat carne și nu face copchii , degrabă să-și împle cămările cu usturoi tare, sămînțe de dovleac, cuișoare pisate, tincturi de nuc negru, care sunt ăi mai mari dușmani ai bălaurilor ce-și au hotarele în colon, intestin, ficați, piele, creier și-n cîte și mai cîte cotloane neștiute și nepătrunse de mintea și ochiu’ omului. Să mănînce usturoi în fiece zîuă de la Dumnezeu și să bea fierturi de ierburi ce vin de hac paraziților, cum sunt rădăcina de ferigă dulce, coada șoricelului, leurdă, cicoare, pelin și cimbrișor de cîmp (de aici).

De-o face ce a zîs uncheșul și altele ce are să le mai depane pe la ceas de sară, degrabă va ramîie grea muierea și va naște un copilaș de drăguleţ, ochios, sprâncenat şi frumuşel, de nu se mai poate. Așa să dea Cel Milostiv”.

 

FOTO VIA: 1, 2, 3, 4, 5

 

401 comentarii la “…si imparateasa ramase grea, usor…”

 1. IULIA R. says:

  Superb ! Fara doar si poate, esti inzestrata cu har divin ! 🙂

 2. Mara says:

  Esti grozava!! Multumim din suflet!

 3. Felis says:

  Draga mea Olivia
  La multi ani!I-mi cer scuze ca nu am reusit sa fac acest lucru mai devreme,de-si
  mi-am dorit foarte mult de ziua ta care este pe 30 decembrie(ca si mine si sunt foarte mandra ca avem aceeasi zi de nastere)si de Anul nou.
  Iti multumesc pentru ca existi in viata mea ,cu sfaturile si cu toata dragostea pe
  care o oferi pe blogul tau .I-ti sunt foarte recunoscatoare pentru tot ceea ce faci,tu i-mi dai putere si sa merg mai departe .I-i multumesc lui Dumnezeu ca mi te-a scos in cale si am descoperit blogul tau de la inceput chiar daca nu am scris mereu ,am fost intotdeauna prezenta.
  M-am rugat mereu la Dumnezeu pentru un semn si l-am primit cu mare drag,stau intotdeauna cu carnetelul si pixul si iau notite pentru ca sunt niste sfaturi care ne salveaza viata.
  Am o mare curiozitate,eu am facut la fel cum a facut si Eva Longoria si nu stiu cum sa fac sa renunt treptat,nici nu am stiut ,eu am renuntat la totul deodata si cu fiul meu Sebastian (care are 8 ani si 4 luni )nu stiu cum sa-l fac in timp sa-l fac sa renunte treptat la prostioarele pe care le mananca si sa -i ofer tot cei mai bun dar nu prea vrea sa renunte la carne ,pentru ca nu stiu ce sa-i prepar ca sa ii inlocuiesc carnea.Iar eu de cand ma stiu am anemie (lipsa de calciu ) si nu stiu exact alimentele care au mult calciu,si as vrea sa stiu un meniu difersificat pentru o zi pentru mine si fiul meu .Frumoasa postare.
  Iti multumim

  • mita says:

   Pai,maninca urzici ,cit mai multe urzici.

  • Roxaline says:

   Felis,

   Uite cum am remediat eu lipsa de calciu … dar vezi ca anemia are legatura cu lipsa de fier, desi nu prea este indicat sa iei fier. Hmm… hai sa trecem la calciu, magneziu si altele.

   Mi-am facut o reteta pe care mi-o facea mama in copilarie ( mama a fost chimista, buna prietena cu o farmacista si amandoua superpasionate de tratamentele naturiste, ambele provenind din zone rurale cu N retete si traditii. ). Si cu “reteta” asta am trecut si prin sarcina si alaptare, fara sa am nici cea mai mica problema cu Ca, Mg si alte minerale. Nu mi-a cazut parul, nu am avut probleme dentare etc.

   Necesar:
   * 1 kg mere romanesti, cat mai curate si pe afara si interior 🙂 . Le speli si le razi cu tot cu coaja.
   * 1 kg de lamai – se storc peste mere. Eu spal zdravan lamaile din cauza substantelor cu care sunt date, n-am chef sa-mi ramana pe maini sau sa “intre” prin alte alimente.
   * 2 oua de tara, adevarate, de “gaina fugarita si-nsorita”. Speli ouale bine de tot. Apoi golesti continutul, pui coaja la cuptor 2-3 min maxim ca sa se usuce bine. apoi macini coaja cat mai fin.
   * 1 borcan de miere curata, cum erau borcanele de 400 de grame mai demult.

   Se amesteca toate, se pune in borcane, se lasa max 1 ora la temperatura camerei apoi se pun borcanele in frigider.

   Se ia zilnic, 1-2 linguri, preferabil dimineata, pe stomacul gol, dar nu-i bai daca luati si mai tarziu. Pe langa reglarea corecta si naturala a aportului de calciu si magneziu, amestecul are si bunul obicei de a drena bila. Mai face o multime de alte minunatii.

   In perioadele in care eram foarte obosita, ma trezeam ca mancam cate un borcan intr-o zi ( este si foarte bun la gust!!!). Well, e ok sa mancati cat simtiti. Este foarte interesant ca organismul revine singur la regimul “1-2 linguri de amestec dimineata”.

   Mama mea a renuntat la medicatia alopata pentru osteoporoza si mananca acest amestec si ia 5000 UI de vitamina D3 pe zi ( nu de la Merk; am facut comanda pe online in SUA ). La cei 70 de ani pe care ii are, oasele si-au revenit bine mersi, merge zilnic prin parc ore in sir cu nepotii ( mai si alearga dupa ei – cea mica are 4 ani ).

   O sa vedeti ca amestecul “e viu’, tot fermenteaza / reactioneaza in borcan. Partea de deasupra s-ar putea sa se oxideze ( marul se intuneca la culoare) dar nu-i bai, il amestecati sa ajunga mai jos in borcan si reactia este reversibila.

   ===
   In alta ordine de idei, felicitari Olivia pentru blog. Am aflat de tine de la Cristela si tare mult imi place ce citesc.

   Eu am copil mai mare decat majoritatea cititoarelor … cred 🙂 Fata mea are aproape 12 ani; o iarna grea e cea in care avem “5 muci”. Iarna asta a fost “scarpinatoare”, am trecut usor prin varicela.

   • Mari says:

    Roxaline, cureti pielita aceea fina din interiorul oului?

    Eu iti multumesc pentru reteta, stiam ceva asemanator dar si cu adaus de nuca macinata.

   • marisescu says:

    Draga Rosaline, de unde as putea sa procur , de pe ce site , 5000 U I de vitamina D3 necesara pentru osteoporoza ?

    Multumesc mult si daca mai ai si alte sfaturi cu drag le primesc

  • cris says:

   Pentru anemie incercati pulberea de orz verde. Se gaseste la orice plafar si puteti cauta informatii pe internet despre aceasta inainte de a o procura. Este chiar cel mai bun remediu. Sanatate!

 4. Marina N says:

  Multumesc din suflet Olivia. O sa am ceva intrebari pentru tine …

 5. Ade says:

  Multumesc Olvia! Acum imi explic chinul si groaza prin care am trecut …

 6. Irina Stoian says:

  Pentru Monica:
  http://floridecires7.blogspot.com/2008/07/drob-vegetal-de-nuca.html
  Chiar astazi l-am incercat, e super bun!L-am insotit cu o salata de sfecla rosie cruda(sfecla rasa marunt si lasata la macerat in sos de soia si putin ulei de masline) si un sos de caju cu usturoi.Bunatate!

 7. Anca says:

  Buna seara Olivia,

  Imi plac mult ideile tale despre acest stil de viata si te urmaresc cu atentie, citesc aproape toate postarile tale.
  As avea o mare rugaminte (in situatia mea mai sunt 2 prietene cu care ma sfatuiesc adesea referitor la mancare si impreuna cu care discutam sfaturile tale), daca s-ar putea ca la finalul fiecarei povesti sa scrii pe scurt ce trebuie facut pentru ca eu trebuie sa recunosc gasesc foarte dificil sa urmaresc/inteleg toate arhaismele si regionalismele (de ex, nu stiu ce inseamna “ulcica” sau “giumitate de degetar”). Mi-e greu sa stau in paralel si cu google ca sa gasesc intelesul cuvintelor :))
  Sper sa nu te deranjeze rugamintea mea si in masura in care poti folosi un limbaj pe intelesul nostru, iti multumesc anticipat.

  Seara buna,
  Anca

  • CICI says:

   Copilarie tare nefericita trebuie sa fi avut, asa, lipsita de povesti…
   Toate arhaismele si regionalismele folosite au fost si sunt prezente in toate povestile/scrierile mai marilor nostri scriitori (Creanga, Sadoveanu, Ispirescu, Reteganul si multi, multi altii tot la fel de minunati).
   Sunt sigura ca este mai greu sa citesti printre randuri, dar nu imposibil sa poti zabovi cateva minute asupra intoarcerii la origini-copilaria.
   Cici.

  • IULIA R. says:

   Mie sincer mi-ar fi putin rusine sa spun asa ceva !!! Nu e chineza ….

   Ma deranjeaza mai mult articolele in limba romana care abunda de termeni in engleza utilizati ca si cum ar fi ceva perfect normal….

   Olivia , te rugam sa nu renunti la acest minunat stil de a scrie si la felul tau unic de a povesti…cine nu intelege sa foloseasca Google sau Dex !

   • Andreea says:

    Subscriu celor spuse mai sus! Mi se pare lipsit de respect sa ceri “traducerea”la un asa text. Pe langa asta, este aiurea sa pretinzi asa ceva, macar un mic “efort “sa depunem si noi, nu crezi?! Ca totusi…primesti informatie adunata in timp si din multe surse, de-a gata.. Oricum, Olivia draga, sa nu schimbi sub nici o forma continutul, ca prea am uitat de povesti cu zane si feti frumosi si prea am uitat cum e sa traiesti si altfel decat sec, mecanic, intr-o lume plina de cifre, bits, bites,mega,viteza, s.a.m.d. Multumim pentru tot!

    • Antonia says:

     Eu inteleg ca Anca nu reuseste sa gaseasca echivalentul masurilor la ulcica sau giumatate de degetar…si nu ca nu intelege despre ce e vorba….

     • olivia says:

      Giumitate de degetar inseamna 1 ml, dupa cum scrie si in paranteza, iar cit intra intr-o cana intra si-ntr-o ulcica.

 8. Anca says:

  Parca ai fi ruda cu Creanga…sau poate ai niscai rude de prin Moldova, ca prea ti s-a imprimat dulcele grai asa bine. 🙂

 9. kinga says:

  Buna noastra Olivia,
  iti scrie aceeasi Kinga (raw de 4 luni, tratament pt amenoree- de 8 luni-ceai de napraznic si branca ursului).
  Tocmai ieri am avut, din nou, un moment in care m-au trecut toate apele si caldurile. Sa inteleg ca ar fi vorba de bufeuri? Ar fi indicat si pt mine sa iau ceaiul recomandat pt glande (pe langa ceaiul de napraznic si “ginecoplant”+tinctura branca ursului) sau vor trece de la tratamentul in curs?

  Tot ieri am avut bucuria sa-l vad pe tata simtindu-se bine! Dupa aproape 2 saptamani de dureri puternice in zona lombara, care s-a extins pana in picior, i-a trecut. I-am aplicat, citind prin commenturi, cataplasme cu tataneasa. Din pacate nici mama, nici tata nu renunta la carne, lapte, oua etc.

  Iti multumesc FOARTE TARE pt postarea asta!
  Cu mult drag,
  Kinga
  (energica, pozitiva, cu par regenerat si piele mai curata)
  🙂

  • Andreea says:

   Tatal meu are si el foarte mari dureri in zona lombara, care radiaza pe un picior, abia si-l poate misca. Este diagnosticat cu discopatie vertebrala. Oare ar functiona si la el cataplasmele cu tataneasa? Sau ar mai fi alte remedii pentru un astfel de diagnostic? Dr i-a dat medicamente de genul calmantelor si antiinflamatoarelor si i-a recomandat odihna totala la pat. Nu a functionat nimic pana acum. Mi-e frica sa nu se ajunga la operatie. Are 62 de ani si il doare foarte tare, abia se poate ridica de pe scaun, uneori, ce sa mai zic sa alerge dupa nepotel. Asta cred ca il afecteaza si mai rau. Daca aveti vreun sfat, va rog sa imi scirti. Multumesc din suflet!

   • kinga says:

    Tatal meu nu a fost la medic, eu am presupus doar ca ar suferi de discopatie, prin analogie cu simptomele unui prieten care a fost la medic. Din pacate a luat si tata calmante si tot felu’ de antiinflamatoare, cu rezultat minim, de moment.
    Cataplasma l-a ajutat mult. In plus de asta aplica si frunze de varza, dupa metoda descrisa de Olivia. Din pacate, cum am mai spus, nu tine deloc regim, nici macar pt cateva zile. Tataneasa este miraculoasa, dar trebuie urmata de o hrana vie…Eu o recomand!
    Mult succes! Sanatate va doresc.
    Kinga

    • Andreea says:

     Multumesc pentru ajutor, Kinga. Mai am o intrebare, daca se poate…Tataneasa se gaseste la plafar? Cum faci cataplasmele?..Multumesc mult!

     • kinga says:

      Am gasit tataneasa la plafar. era nevoie s-o maruntesc cu o rasnita. se pun 2-3 lingurite de pulbere cu apa calduta cat se devina pasta. am aplicat pasta pe zona dureroasa, am acoperit-o cu tifon si, ca sa nu cada “pansamentu” l-am legat pe tata cu un brau. In prospect scria sa lasam 3 ore, tata a adormit cu ea. dimineata s-a simtit bine.
      Tataneasa e de la Dacia plant si costa 3,5 lei.
      Multa sanatate!

      Cu drag,
      Kinga

 10. Ina says:

  Draga Olivia, dar cand imparatul are probleme, atunci ce facem…?

 11. Madalina says:

  Draga Olivia, MULTUMIM MULT pentru informatiile pretioase!
  Nu ne ramane decat sa-i dam drumu la facere de prunci sanatosi, frumosi, voinici.

  Ina poate te ajuta informatia asta:

  Pentru ca noi stam prost cu morfologia mormolocilor:) sotul meu bea in fiecare dimineata si seara ceai de napraznic in care pune o lingurita de tinctura de branca ursului. Si a inceput sa manance altfel, cat mai putina carne, branza si oua, si astea doar de la tara.

 12. Magda P. says:

  Draga Olivia,

  Foarte frumos textul, ti-a dat Dumnezeu darul asta. Nu am probleme (am deja 2 puiuti si speram sa vina si altii), dar filologul din mine a savurat fiecare randulet. Il voi recomanda si celor cu probleme, dar si celor care apreciaza un text frumos.

  Cu drag,
  Magda

 13. Andreea says:

  Tanara si minunata domnita dar frumos le mai spui matale! Ce usor pare totul in graiul tau, ne da si noua incredere si putere. Daca tot s-a deschis ungherul acesta, am si eu o “apasare”. Am de cativa ani o rana pe colul uterin care nici nu creste, nici nu se micsoreaza. Solutia data de medic este cauterizarea. Eu am tot amanat momentul, am zis ca dupa c nasc ar fi ma bine, insa nici acum nu cred ca asta ar fi singura solutie. Nu stiu daca din aceasta cauza am si dureri pe sub burta, in special la ovlatie si in perioada menstruatiei( care e abundenta si dureaza 6 zile). Ai putea sa imi recomanzi un tratament naturist, sunt foarte deschisa la orice propunere. De sapte luni nu mai mananc carne, incerc si lactatele si ouala sa le elimin, insa nu am vazut o ameliorare din punctul acesta de vedere. Iti multumesc din suflet, iar Dumnezeu sa iti dea putere sa continui ceea ce ai inceput pentru ca esti de un mare ajutor . Te imbratisez cu drag, Andreea!

  • olivia says:

   Eu sa fiu in locul tau, Andreea, as incerca ceiuarile/tinctura de tataneasa – spalaturi vaginale (am recomandari din partea celor mai buni naturopati ca e un anti-inflamator si un cicatrizant excelent ). Si ceaiurile si tincturile unchesului sunt nemaipomenite, daca reusesti sa-ti tringi toate ingredientele. Tinctura de zmeur (dar si ceaiul) e cu precadere indicata pentru aparatul genital al femeii: il fortifica si il regenereaza.
   Pupici nestemati,
   O

   • Andreea says:

    Multumesc din suflet, draga mea! Chiar de azi ma pun pe treaba, sa adun ierburile miraculoase. Te voi tine la curent, daca nu te deranjeaza, cu evolutia.Dupa ce imi scrii, tot timpul prin curaj! Te imbratisez cu drag, Andreea!

   • Irina says:

    Buna Olivia,
    tinctura asta de tataneasa e indicata si in cazul unei candizoze dobandita acum vreo 2 ani din cauza unor antibiotice 🙁 sau imi poti recomada altceva?
    Multumesc din suflet!

    Cu drag,
    Irina

 14. mali says:

  Buna Olivia,
  Prima oara cand scriu, a mia oara cand te citesc. Felicitari pentru blog, foarte util. As vrea sa adaug la răboju’ uncheșului, daca-mi permiti, cateva alte sfaturi. Aveam mari probleme in a ramane ¨grea¨, ca urmare am inceput sa ¨ma caut¨pe la doctori. Dupa multi bani, timp, analize etc , fara nici un rezultat, am inceput sa studiez pe cont propriu, sa scormonesc internetul, sa plec urechea la leacurile babesti. Mi-am construit singura o reteta care a dat rezultate in 2 luni, si anume: miere, laptisor de matca, polen si propolis. Am renuntat la zahar complet, in fiecare dimineata, pe stomacul gol am luat o lg-ta de miere+laptisor de matca proaspat apoi, de-a lungul zilei, 3 cani cu ceai indulcit cu miere, o lg-ta de polen si o lg-ta de propolis. Aveam deja 37 de ani si slabe sperante sa am vreodata un bebe, dar minunea s-a produs. Am certitudinea, zic eu, ca sarcina mea nu a fost una din categoria ¨asa a fost sa fie¨ pentru ca, ulterior, am impartasit ¨reteta¨ mea altor aspirante si am feedback pozitiv de la 2 dintre ele. Minunea mea implineste in curand 7 ani.

  Cu drag,
  Madalina

  • olivia says:

   Sa-ti traiasca ingerasa, Mali! Si multumesc frumos de reteta. Tare utila! O trecem negresit in răboju’ unchesului!
   CU drag,
   O

  • Simona says:

   Buna draga Mali,
   Mi-am cumparat si eu miere, laptisor de matca pur, polen si propolis. Poti te rog sa-mi spui cantitatile ce le-ai folosit tu? Iti multumesc frumos!

  • Simona says:

   Buna draga Madalina,
   Mi-am cumparat si eu miere, laptisor de matca pur, polen si propolis. Poti te rog sa-mi spui cantitatile ce le-ai folosit tu? Iti multumesc frumos!

  • Carmen Adriana says:

   Madalina, poti sa imi spui si mie proportiile amestecului de miere, laptisor de matca, polen si propolis. Sau ai luat separat miere cu laptisor de matca (1 lingurita dimineata pe stomacul gol), apoi cate o lingurita de polen si una de propolis? Multumesc mult.

 15. CICI says:

  Buna, Olivia.
  Minunata postare! De cand o asteptam… Nu credeam ca vei avea timp prea curand sa o mesteresti. O povestioara cu talc taaare bine mestesugita!
  Am luat notitele si purced degrab la lecuire ca sa-ti dau de veste.
  Daca tinctura am cam priceput ca trebuie facuta din toate ierburile in amestec (sper sa-mi iasa pentru ca n-am mai facut in casa decat tinctura de propolis), ceaiurile nu stiu cum sa le consum – sa le amestec in parti egale sau sa le fac separat si sa le beau in decursul unei zile tot la fel (separat)?
  Te imbratisez cu drag,
  Cici.

  • olivia says:

   Cici, formulele lui Bonchis si ale celor de Farmacia naturii (indicati in linkuri) sunt dupa mine ideal construite. Respecta indicatiile producatorului cuprinse in prospect si o sa fie bine.
   Cu mare, mare drag!
   O

 16. Daniela says:

  Am asteptat mult postul asta despre infertilitate pana acum 2 saptamani !!!!!
  Acuma deci trebuie sa ne dai si continuarea – Ce trebuie sa faca imparateasa dupa ce ramane grea ????

  Cu drag,
  Daniela

 17. escu says:

  Eu am o curiozitate. Limbajul asta se mai foloseste si acum la tara in moldova? Suna tare nostim in zilele noastre. Dificil de citit pentru cine nu a trait vreodata pe acolo, dar simpatic. Eu imi amintesc ca atunci cand ii studiam in scoala pe creanga, sadoveanu, mica fiind, imi era destul de greu sa fac “traducerea”. Acum parca-i mai usor 🙂
  Continua Olivia asa cum te simti tu bine sa povestesti. Sunt cu ochii pe tine pentru ca sunt o raw vegana “inraita”. Mi-au placut biberoanele copiilor tai cu suc verde de la un post anterior.

 18. lili says:

  am spondiloza cervicala, lombara, si dureri ingrozitoare de cap. Nu le mai suport. Am facut anxietate si atacuri de panica.
  va rog ajutati-ma!

 19. livia says:

  draga Olivia,
  poti, te rog, sa ne spui cum se prepara tinctura? in ce cantitati se adauga plantele si cat alcool?
  multumesc, esti magica!

 20. Catalina says:

  Buna tuturor,

  Ceaiurile recomandate de la dl Bonchis vad ca numai exista pe stoc. Stiti cumva daca se pot cumpara de undeva direct din Bucresti?

  Multumesc

  • hanna says:

   are o problema site-ul. au de toate. trebuie sa suni pentru a face comanda. eu am comandat ceva creme in decembrie si au ajuns cu posta in vreo 3 zile. am platit la ridicare.

 21. raluca says:

  mi-am luat si eu sosul Shoyu ,dar nu prea stiu sa-l folosesc la alge .mai nou am reusit sa-mi iau vitamixul de pe site-ul Ligiei en super intradeva diferenta mare ce fel ma chinuiam sa fac diverse creme din nuci…smothie… Printre altele nu stiu ce sa zic de soia,vad ca parerile sunt impartite,multi vegetarieni o recomanda ba chiar isi cresc copii cu ea,sincer sunt in diloema nu stiu ce sa fac,ce ma sfatuiesti Olivia?pupici

 22. elena says:

  La Multi Ani, Olivia, cu multa sanatate si putere de munca.
  Siteul tau e genial si de mare inspiratie pentru mine. Ma intereseaza foarte tare daca unchiesul stie ceva leacuri si pentru trompele infundate, care, mai nou sunt o mare problema in randul cuplurilor doritoare de copilasi.
  Iti multumesc si iti doresc numai bine.
  Elena

 23. alina says:

  La multi ani tuturor!
  Eu sunt noua pe blogul Oliviei, chiar daca il urmaresc de mult.
  Indraznesc sa spun ca pentru marirea fertilitatii esentiala este si starea generala a organismului de alcalinitate, alcalinitate care se poate obtine printr-o alimentatie de tip alcalin- dieta raw food fiind ideala in acest sens. Si chiar si cu dieta raw food alcalinitatea organismului se va obtine atunci cand se consuma cu predilectie fructe proaspete, legume crude si frunze verzi. Semintele si samburii acidifica organismul datorita continutului mare de proteine.
  In general toate ceaiurile si pulberile de plante au efect alcalinizant….
  Mult succes! Alina

 24. Raluca Maria says:

  Buna Olivia, fetelor, sunt in pline cautari de retete contra infertilitatii si am auzit si de ceaiul de napraznic. Cum pe prospect nu e mentionat nimic de sarcina, nu scrie cum/ cat sa fie folosit zilnic. A cpnsumat cineva si imi spune si mie? Va multumesc nespus, Maria

 25. claudia says:

  Draga Olivia, ma BUCURI pentru ca :

  -te-am redescoperit ca o zina buna si inteleapta.
  -nu exista zi in care sa nu faci o magie, prin care sa ne luminezi mintea si sufletul.
  -revii cu recomandari de bunaciuni, facute aici pe meleagurile copilariei tale.

  O imbratisare calda pentru tine si mama ta.

 26. Flori says:

  va rog, daca stiti pe cineva care ar putea avea nevoie sau care ar putea sti pe altcineva care ar avea nevoie….

  Va rog sa difuzati mai departe acest e-mail, fiindca sigur exista in Romania copii cu afectiuni cardiace, ai caror parinti nu au posibilitati financiare .

  IN ATENTIA PARINTILOR CARE AU COPII CU PROBLEME CARDIACE

  In acest moment exista in ISRAEL o clinica medicala ce are o fundatie independenta ce strange fonduri internationale pentru a PLATI OPERATII DE CORD PENTRU COPII , IN ACEST MOMENT SUNT STRANSE FONDURI ENORME PENTRU CAZURILE DIN ROMANIA …DACA STITI PARINTI DISPERATI, AI CAROR COPII NECESITA INTERVENTII CHIRURGICALE PE CORD, TRIMITETI-LE ACEST EMAIL . EL POATE SALVA VIATA UNUI COPIL !
  Site-ul fundatiei este :

  http://www.saveachildsheart.org/

  S e poate suna la redactia Radio Romania Cultural , unde pot fi cerute detalii .

  Se asigura costurile pentru operatia in sine, tratament complet pre si post operator, cazare pentru un parinte.
  Parintele si copilul platesc doar biletul de avion dus-intors .

 27. Elena says:

  Fetelor, am o intrebare: ati consumat suc verde de orz/ovaz/lucerna pulbere? sau folositi doar cereale germinate in casa?si daca da, cam ce cantitate dati copilasilor – 1 lgt, mai mult pe zi? multumesc si sanatate!

 28. Anca says:

  Buna Olivia, aia mica a facut conjuctivita, am sters-o cu ceai de musetel, imi poti spune ce altceva sa-i pun, te pup multumesc.

  • olivia says:

   Poti sa-i pui miere. In Piata Matache se gaseste la Mieraria Bodnriu miere speciala pentru ochi (dar e foarte buna si cea clasica, daca este curata, neprocesata, nepasteurizata) cu care se unge ochisorul bolnav.
   Tin pumnii,
   O

 29. anca says:

  Multumesc Olivia i-am pus miere in ceaiul de musetel, sunt din Constanta si nu ma pot duce in Piata Matache, stiam si de ceai de albastrele dar nu am in casa, multumesc de sfat, sanatate,te pup.

  • olivia says:

   Ceaiul de albastrele e excelent. Dar e bun e si cel de musetel. Incearca in plus si cu miere.
   Cu drag,
   O

   • Andreea says:

    Din pacate si baietelul meu a facut conjunctivita. Are 2 ani jumate si a luat de la gradinita, bat-o vina!:) E suficient ceaiul de musetel ? Parca nu am incredere sa pun miere(desi pare 100% naturala, nu m-as incumeta). Oare laptisorul de matca nu ar fi mai ok? Multumesc mult! Pupici dragi tutror, Andreea!

 30. Angi says:

  Mulumim frumos Olivia pentru informatiile pretioase oferite, felicitari pentru site si nu in ultimul rand pentru frumoasa poveste.
  Am rugamintea daca imi poti spune cum se vor consuma ceaiurile de echinaceea, isop, busuioc, pedicuță, coada calului, salvie, coada șoricelui, limba mielului? cate o cana din fiecare planta separat sau se amesteca toate plantele la un loc?
  Multumesc mult!

  • olivia says:

   Se amesteca, Angi si se beau trei cani pe zi, cite una inainte de fiecare masa, cu 15-20 de minute.
   Cu drag, O

 31. Lili says:

  Sotul meu are dureri f maride spate,jos,si a facut deja a doua infectie urinara intr o luna.:(ne puteti ajuta cu ceva remedii?Inteleg ca tinctura zmeur e buna doar pt femei.multumesc.Lili

  • Ana says:

   Ulei esential de ienupar. Face minuni! Sa ia cel putin 10 zile, 8 picaturi de 3 ori pe zi. Si multa apa,3 l/zi. Daca are dureri, e posibil sa fie si o litiaza implicata. Eu am mai luat si urisan, cu extract de afine rosii si neem. Sanatate!

 32. sarieri says:

  Buna Olivia,

  Multumim mult pt informatii!
  Am si eu o intrebare: am fost ieri la medicul ginecolog dupa ce am incercat timp de 1 an sa raman insarcinata, mentionez ca am deja un copil de 2 ani. Mi-am facut analizele, sunt toate bune, menstruatia apare la 33-36 zile. Asta s-a intamplat in ultimele 5 luni. Dr mi-a spus ca ar trebui sa iau progesteron timp de 3 luni in zilele 14-24 ale mesntruatiei. Eu am inceput sa ma mai documentez si nu prea ma simt confortabil cu ideea asta. Ce mi-ai recomanda sa fac?

  Merci din suflet!

  • olivia says:

   Eu n-as lua hormoni sintetici, sub nici o forma. Sunt excelente ceaiurile si tincturile; au dat atitea rezultate!!! Poti sa te uiti la comentariile din urma, ale unor doamne care au reusit sa ramina insarcinate cu o dieta curata si multe ceaiuri/tincturi speciale pentru disfuntii genitale. Tin pumnii,
   O

 33. Ade says:

  Buna Olivia,
  Indraznesc sa apelez la tine pentru ca sunt in pana de idei…ca sa mancam in aceasta perioada? Nu mai e nimic “verde” in piata.
  Te rog mult! Chiar nu mai stiu ce sa inventez
  Care este meniul pe timp de iarna unui vegetarian roman ce traieste in Romania?
  Multumesc

  • Mira says:

   Buna Ade;

   Iti dau exemplul meu de azi: mic dejun – 2 pumni de nuca puse intr-un borcanel mic, peste care pui 2,3 lingurite miere (e un delicios “snikers” natural), gustarea de la ora 11 – o banana, pranz – salata de sfecla rosie razuita peste care pui o lingura de ulei maslini si putina lamaie si chimen + 2 felii de paine neagra, a doua gustare a zilei: 2 mere, iar cina o salata de morcovi cu stafide (morcov razuit amestecat cu cateva stafide, o lingurita de ulei). Recunosc ca si eu am probleme cu pranzul, in sensul ca nu stiu ce sa mai imi pregatesc, tinand cont ca 8 ore sunt la servici. Ce mi-am mai facut eu: salata de mazare verde congelata azi vara, salata de gulii,salata de telina cu morcov, cartofi fierti cu castraveti murati…Cred sincer in beneficiile dietei pe care o promoveaza Olivia, cu toate ca fara produsele lacatate ( branza etc) combinatiile pe care le poti face din alimente se reduc. Dar, poate are si alcineva idei de mancare sanatoasa?

   • ade says:

    Multumesc mult Mira!
    O zi frumosa

    • Marina N says:

     Eu am facut zilele trecute o salata din brocolo maruntit amestecat cu stafide si semnte de floarea-soarelui iar sosul l-am facut dion caju hidratat amestecat in blender cu dovlecel, zeama de lamaie si ceapa verde. A fost delicios 🙂

   • Sinziana says:

    Suna foarte bine meniul tau, Mira, in special combinatia nuci-miere, care e o bomba de energie! La pranz cred ca merge o supa – mie imi place cea de rosii, la care poti adauga seminte de canepa. Semintele de canepa fac orice salata mult mai consistenta. Sau guacamole cu legume/paine. Sau ‘orez’ de conopida in tot felul de combinatii.Recunosc ca in perioada asta eu simt nevoia de mancare un pic mai calda, asa incat nu imi cad bine mereu supele raw, smoothiurile, salatele. Mi se pare ca ma racesc si mai mult…

    • Gentiana says:

     O idee foarte buna a Ligiei Pop este sa incalzim supele raw in deshidratator…deci sa nu depaseasca 40 de grade si astfel sa nu piarda bunatate de enzime si vitamine. Ma gandesc ca, avand in vedere sezonul, cine nu-l are poate lasa supa un pic pe calorifer…calduta merge mult mai bine iarna 😉

     • Aurel says:

      ATENTIE!

      nu se incalzeste absolut nimic pe calorifer. apa din circuit este o apa “moarta”, ea va “suge” energia din orice sursa are la indemana
      deci va devitaliza orice aliment, apa etc cu care vine in contact

 34. Alina says:

  Draga Olivia,

  Am mare incredere in tine, datorita tie acum stiu ce inseamna o alimentatie sanatoasa cu adevarat.
  Am o problema si as vrea sa iti cer parerea. Mi-a aparut un nodul la subrat (sub piele se simte ceva tare). In acelasi loc a fost acum ceva timp un cos la suprafata pielii. Probabil s-a infectat ceva acolo. Ce trebuie sa fac?

  Multumesc,
  Alina

 35. Ana says:

  Daca ti-a aparut dupa epilat, e posibil sa fie hidrosadenita. Cel mai simplu se elimina chirurgical, cu o simpla incizie si o drena. Nici nu trebuie cusut.

 36. Alina says:

  Din cauza epilatului ar putea doar sa fie, zic eu. Nu am nici o durere

 37. Alina says:

  Iar in exterior nu e nici o umflatura cum e in cazul hidrosadenitei

  • Mari says:

   Intr-o problema asemanatoare medicul dermatolog mi-a zis ca se infecteaza glandele sudoripare din cauza continutului de aluminiu al antitranspirantelor. Am eliminat antitranspirantele si am folosit doar deodorante fara aluminiu si nu am mai avut probleme. Am incercat de cateva ori sa ma intorc la antitranspirante pentru ca mi se pareau ineficiente deo dorantele si problemele au aparut din nou. Concluzia…

 38. Ana says:

  Infectia daca e pe un fir de par se izoleaza, ca un granulom. Mai bine sa consulti un dermatolog. Dupa ce s-a stabilit un diagnostic, poti cauta solutii.

 39. Alexandra says:

  Olivia am o mare rugaminte!

  Imi cade parul groaznic de mult…de vreo 2 luni deja…am ramas cred ca jumatate din cat aveam…mereu am avut parul des si frumos. Nu stiu de ce imi cade..mananc o dieta vegana din mai..toata vara am mancat raw 90% si acum cand a dat frigul(ultimele 2 luni) sunt pe la 70%…incepuse sa imi cada cand mancam 90%….sunt disperata….o sa merg sa il tund deasupra umerilor poate ajuta…am avut si probleme cu ovarele pt care am luat anticonceptionale…dar le-am oprit in iunie…nu stiu ce sa fac…sunt disperata! Imi vreau parul inapoi! Am inceput sa beau ceaiuri de coada calului, urzica si zmeur…si sa fac frectii cu prosopul….de 2 saptamani folosesc si unt de cocos….incerc tot ce se poate….te rog ajuta-ma cu un sfat ca nu stiu ce sa mai fac…

  • olivia says:

   Ai incercat sa pui in practica recomandarile naturopatilor, strinse in postul asta?

   • Alexandra says:

    da…pe cat pot(apa, ceaiuri, masaj cu prosop si sare, masajul scalpului)…ma gandesc ca poate e si din cauza ca nu am mai mancat nuci in ultima vreame(am fost pe low fat vegan)….nici nu am dormit in ultimele 3 luni pt ca sunt studenta la arhitectura…nu am cand sa dorm…3-4 ore pe noapte…cate 8-9 in week-end daca n-am predari( dar nu dormeam nici anu trecut si n-am avut probleme cu parul)…mananc foarte multe fructe( intre 1- 2 mese de tip mono-mean pe zi)…

  • alina says:

   Buna Alexandra/Maruca,

   Eu sunt medic, sunt raw si m-am confruntat la un moment dat cu aceeasi problema.
   Caderea parului este “fiziologica” in acesta perioada si poate avea doua cauze:
   1. anemie- datorata deficitului de B12- este specifica vegetarienilor
   2. efect al detoxifierii organismului prin dieta raw- in functie de varsta si gradul de toxicitate a raw veganului detoxifierea poate tine si cativa ani….

   In acest sens recomand lecturarea cartii lui Robert Morse- Sa traim sanatos fara toxine.

   Ca remediu incearcati suplimentele cu Chlorella si Spirulina- cautati variante bio, organice. Astea vor reechilibra putin organismul, corectand anemia, dar trebuie luate constant.
   De asemenea ar trebui urmate in paralel si alte tratamente detoxifiante de tip sauna (de 2x/ saptamana), sport, consumul de apa pe stomacul gol, capsule cu aloe ferox, combaterea constipatiei daca este cazul.

   Va urez succes!Alina C

   • olivia says:

    Draga mea (@Alexandra),
    Orice boala de pe lume se vindeca pritnr-o alimentatie curata, un detox temeinic, o gindire pozitiva si sport lejer.
    Sa fiu in locul tau, mi-as lua cartea lui Mikhail Tombak si as face pas cu pas detoxifierea fiecarui organ, in ordinea indicata de el. Intii coloana, colonul, ficatul, rincihii etc etc. Dieta ( pe care ai adoptat-o si tu) ajuta foarte mult, dar singura (nesustinuta de un plan de detoxifiere bine conceput) poate sa duca la un detox spontan si dur, initiat de propriul tau organism, care sa scape controlului tau.
    Asta ar putea avea ca efect eliberarea din profunzimea tesuturilor a unor toxine vechi, puternice, care sa-si faca de cap in sistem. Daca emonctoriile (canalele de evacuare a toxinelor) nu sunt curate si gata sa elimine toxinele, otravurile proaspat eliberate din tesuturi vor haladui prin sistemul sanguin si iti vor paradi urgent organe vitale. Asta poate duce la orice: de la raceala, eczeme, anemie, caderea masiva a parului sau chiar la chisturi sau cancer. Si nu vrei asta!!!
    Scapa incet, cu tact, cu blindete, fara graba de toate toxinele, cum te invata Robert Morse in cartea “Cum sa traim sanatos fara toxine” si-ti vei recupera parul cit de curind. Fortifica-ti rinichii si organele sexuale cu plante medicinale, dupa sfaturile strinse in postul “Puterea sta in cositele tale” si fii optimista!
    Cu tot dragul,

    • Anca says:

     Olivia, ai incercat cura de toxifiere din cartea lui Mikhail Tombak? Mai ales pe cea pentru ficat?
     Mi se pare foarte complexa si m-am speriat cand am vazut ce efecte pot sa apara in timpul procesului de detoxifiere. Chiar si el scrie ca poti face atac de panica de la efectele pe care le poti resimti atunci,
     A facut cineva aceasta cura? Poate sa detalieze putin cum a decurs, va rog mult?

  • mari says:

   Alexandra, poate, in rastimpul acesta, ai descoperit remediul impotriva caderii parului. Eu am citit,tot pe minunatia aceasta de blog – multumim Olivia!-despre efectul benefic al tincturii de urzica si ardei iute, sunt foarte multumita de rezultat, asa ca, daca doresti, poti incerca. Cumperi de la Plafar cate o sticluta din tincturile amintite, amesteci continutul intr-un recipient cu pulverizator, pulverizezi la radacina firului de par – ai grija la ochi!- si speli parul dupa 3/4 ore. Folosesti solutia respectiva la fiecare spalare a parului. In cazul meu, a fost eficient, sper sa-ti foloseasca!

 40. Anca says:

  Alexandra, din pacate sunt si eu aproape in acceasi siuatie…am mancat raw cam 1 an (cu mari eforturi pentru ca din pacate sunt doar dimineata si seara acasa) si desi am incercat sa ma informez cat mai temeinic, ceva nu a functionat la mine. Dantura si parul meu au avut de suferit. Acum am decis sa urmez o dieta vegetariana,la fel cu o proportie cat mai mare de raw, foarte rar ou sau peste. Deasemenea am remarcat ca suplimentele de spirulina, orz verde si ulei de in imi fac foarte bine, iar sucurile proaspat stoarse imi dau energia de care am nevoie. Un alt lucru pe care am reusit sa il schimb si care a avut efect si la aspectul extern e sportul regulat. Deasemenea mastile cu ulei de ricin , jojoba, avocado, masline, amestecate cu miere, eventual un galbenus de ou functioneaza in cazul meu. Am incercat si tot felul de sampoane si balsamuri naturale, dar nu ma declar incantata de nici unul din ele…poate e nevoie de mai multa rabdare si timp, dar tocamai pt ca nu stau prea bine la capitolul asta de cele mai multe ori sunt nevoita sa merg la coafor unde au produsele clasice. Si nu in ultimul rand apa si ceaiurile…chiar functioneaza! 🙂 Asta e doar experienta mea, dar sunt convinsa ca fiecare organism e altfel si trebuie adaptate toate acestea.

  • Maruca says:

   Si eu, dupa 4 luni de raw, sunt anemica si sunt foarte palida, mi se usuca pielea, visez numai fripturi (si mancam carne de 2 ori pe luna, in schimb zilnic lapte si branza). O sa incerc sa iau suplimentele bazice de care vorbeste Christopher Vassey in “Echilibrul acido-bazic”

   • Me says:

    Eu din tot ce am citit am intels ca daca nu mananci frunze verzi in fiecare zi, atunci pot fi probleme. Am inteles bine?! Si acum, frunzele verzi acceptabile cat de cat, ca un mic compromis pentru beneficiile lor, ar fi legaturile de patrunjel si marar de la piata. Zic bine? Ar mai fi si broccoli o solutie.

    • Maruca says:

     Da, am vazut si eu interviurile Victoriei Boutenko si stiu despre echilibrul pe care il aduc frunzele si in alcalinitate, si in metabolism, Fe, etc. Dar nu-mi vine sa mananc verdeata made in turkey or broccoli made in holland. Astept cu nerabdare leurda. Daca nu mai rezist, plec la pasunat in padurile patriei:)

 41. ade says:

  Buna Olivia,
  Cateva intrebari, cand poti…m-as bucura de raspuns;
  – sucul de morcov isi pastreaza proprietatile daca il fac seara si il bag la frigider pentru dimineata?
  – ce parere ai despre muraturi (fara consservanti, doar cu sare)?
  Multumesc frumos

  • anca says:

   Buna Ade, pana iti raspunde Olivia, iti pot spune din discutile anterioare ca sucul se bea atunci imediat facut,proaspat,altfel isi pierde propietatiile.

 42. kinga says:

  Olivia, fetelor,

  ce imi puteti recomanda pt intarirea, imbunatatirea smaltului dentar? citisem ceva de salvie dar nu stiu cum se administreaza/ sub ce forma.
  Se intampla ceva cu dintii mei de cand mananc raw 100% (4 luni jumate)..sa fie oare fructele – foarte multe?

  Va rog sa-mi rapsundeti daca puteti!
  Multumesc mult!!

  • Elena says:

   eu auzisem ca e buna coenzima Q 10, din cate stiu telina o are.

   • kinga says:

    Multumuesc! 🙂 mai caut si eu in continuare…

   • Anca says:

    Coenzima Q 10 se gaseste in ordniea cantitatii in frunzele de tututn (dar banuiesc ca astea nu te intereseaza :)) si in catina (coenzima q10 in ulei de catina la Hofigal)…cel putin asta am auzit la Calin Marginean intr-o prezentare . 🙂

  • Gentiana says:

   Sora mea (care din fericire nu a avut niciodata vreo carie…pana acum la varsta de 44 de ani) a avut la un moment dat o crapatura in smaltul unui dinte si stomatologul i-a recomandat sa manance foarte mult spanac crud in salata…a facut asta, zilnic, cam o luna de zile si smaltul s-a refacut complet. De atunci si eu aplic asta cand am dintii mai sensibili la frig sau ca preventie. Sper sa fie de ajutor, incearca.

   • kinga says:

    Va multumesc mult pt sfaturi!!! 🙂

    Constat -cu mare bucurie – ca organismul meu imi cerea spanac!!! 🙂 mi-era atat de pofta de el. De acum o sa-l consum constienta. Cat despre catina.. Amu o scot din congelator!

  • alina says:

   Buna, banuiesc ca iti sangereaza gingiile, este tot din cauza anemiei- vezi raspunsul pt. Maruca din 18. Multa sanatate! Alina C

 43. anca says:

  Buna Olivia, te rog sa ma mai ajuti cu un sfat, Emilia are cateva pete albe pe corp, pe maini si pe picioare, prima i-a aparut pe piciorus cand era mica, nu i-am dat atentie si s-a marit, iar acum are niste pete mici cat un punct cam vreoa 5-6, ce poate fi?Cu ce-mi recomanzi s-o dau,multumesc, te pup.

 44. Mira says:

  Draga Olivia,

  Spune-mi te rog unde pot gasi miere de albine adevarata, care sa stiu sigur ca nu a fost incalzita. Am incercat sa dau de site-ul lui Victor Bogdan,ca sa comand online, dar nu am reusit. Am sunat la Aroma plantelor Bonchis si mi-au spus ca ei nu au produse apicole. Mentionez ca sunt din Oradea. Astept raspunsul tau.

 45. Anca says:

  La Aroma plantelor au doar ceaiuri si tincturi (pe care in Oradea le gasesti cam la orice plafar si in unele farmacii,au si stand propiu in Real). Pentru miere incearca miere http://www.miere-vie.com/ (au preturi foarte bune si o calitate excelenta) si http://fagurelecumiere.ro/ (am comandat de aici tinctura, apimunoplus si miere cu propolis – singurul lucru negativ e ca folosesc recipiente de plastic).

 46. otilia says:

  felicitari olivia!noi avem probleme cu printul…cum putem rezolva?

 47. Anca says:

  Draga Olivia

  te rog spune-mi ce crezi despre acele substante pentru spalat fructele de pesticide?

  • Nicol says:

   Eu folosesc o solutie (atat pentru fructe cat si pentru legume) astfel: o cana de otet, zeama de la jum – 1 lamaie + 1 lingura de bicarbonat de sodiu

 48. Marina N says:

  Am nevoie si eu de un sfat. De vreun an si jumatate mi-au aparut niste pete maronii pe frunte si obraji. Desi mi-am schimbat alimentatia, nu mi-au disparut. Nu cred ca ficatul ar fi problema ca nu ma deranjeaza cu nimic iar analizele sunt bune. De paraziti m-am tratat (nu cu medicamente). De dezintoxicat, m-am dezintoxicat 🙂 Insa in loc sa dispara parca tot mai accentuate sunt.

  Apoi, mai am un fibrom moale al pielii, cam cat o maslina, sub fesa, pe care doctorii vor sa mi-l scoata chirurgical. La fel si un lipom sub pielea scalpului.

  Ce as putea face pentru aceste trei probleme?

 49. Loredana says:

  Citesc de la aparitia lui acest blog.Mi-a placut ce am gasit in el si am inceput sa invat.Nu sunt raw-vegana,dar incerc incet-incet sa ma apropii si sa imi apropii familia de acest stil.Din pacate,acum va scriu cu inima foarte grea:mama me-a are o esofagita severa,gradul 4 si un ulcer esofagian.Urmeaza sa faca si o biopsie.Am inceput deja sa ii dau laptisor de matca pur si va intreb, daca stiti,ce ar mai fi de folos?

  • olivia says:

   Laptisorul de matca e un imunostimulator excelent. Luat fara excese, in cure de citeva saptamini, rezolva multe probleme. Propolisul se inscrie in aceeasi categorie, fiind in plus un anticancerigen redutabil. Multe fructe si legume crude, sucurile lor proaspat stoarse si germeni, sucurie verzi – toate sunt o maniera blinda de detoxifiere, ceea ce e un prim pas spre vindecare. Renunatare treptata la carne, oua, lapte si derivate e o conditie sine-qua non de rezolvare a oricarei probleme de sanatate. Renuntarea la fumat – fumatul da probleme de esofag ca reflux esofagian si altele, caci tutunul este un relaxant muscular, inducind si relaxarea sfincterului cardia, ceea ce va permite continutului gastric sa urce in esofag, inflamindu-l si provocind esofagita de care vorbeai – e obigatorie!!!
   O

 50. Anca says:

  Laptisor de matca nu cred sa fie o idee buna…are factori de crestere care nu mai sunt indicati dupa 50 de ani deoarece actioneaza si in sensul cresterii posibilelor tumori existente. La fel si radacina de ginseng nu e indicata…Asta e din ce am citit eu, posibil sa ma insel.

 51. mali says:

  Simona, exact cum am spus in comentariul de mai sus, o lg-ta de laptisor de matca proaspat (eu il cumpar la borcanas de 10 g, are o lg-ta cat unghia mica, cred ca sub 1 g) si o lg-ta (marime obisnuita)de miere pe stomacul gol. Apoi, in cursul zilei, ceai (de care vrei tu) pe care-l indulcesti cu miere (1-2 lg-te) si adaugi cate o lg-ta de polen si propolis. Am baut 3 cani de ceai pe zi, dimineata, pranz si seara. La mine a functionat rapid, aveam semnale clare cand ovulam (laptisorul e regulator hormonal). Succes.

 52. raluca says:

  Olivia esti de acord cu Rudolf Breuss care spune sa bem in fiecare zi ceai de salvie toata viata ca nu se va mai atinge boala de noi,mama mea vazuse la o emisiune ca ar fi daunator ba chiar sa-l evite ca ar duce la cancer de san.ar putea fi adevarat,sunt in dilema si nu stim ce sa facem mai ales ca mama are in gradina ei o tufa de salvie de toata frumusetea(vara).pupici

  • olivia says:

   Salvia, tataneasa, marul lupului si alte plante de leac au facut – de cind exista industria farmaceutica – obiectul denigrarilor sistematice si asta tocmai pentru ca sunt eficiente. Breuss nu e singurul care recomanda consumul sistematic de ceai de salvie in preventie, mai ales, dar si in tratament. Latinii spuneau ca daca ai salvie in gradina esti nemuritor! (Salvia e considerata planat sacra a latinilor). Salvia are multe proprietati minunate, printre care tonic general (restabileste functiile intregului organism), imuno-stimulator, echilibrant vago-simpatic, antispastic, aperitiv, digestiv, antiseptic, antisudoral (bun mai ales in cazul sudoratiilor nocturne ale tuberculosilor, convalescentilor, dar pentru transpiratiile abundente ale miinilor si subsorilor, ceea ce face din salvie un deodorant natural eficient), depurativ, diuretic, hipertensiv, emenagog, favorizeaza conceptia, anticanceros, inhiba secretia lactata. Cind e aplicata extern (cataplasme, bai, comprese etc) este astringent, cicatrizant, antiseptic, tonic, antireumatismal.

   • Nicol says:

    Olivia, ce parere ai? Salvia va influenta secretia lactata chiar daca este aplicata pe par sau in praful de dinti?

    • olivia says:

     Tot ce pui pe par, piele, unghii intra negresit in sistem, spun naturopatii. Deci, potrivit axiomei naturiste, salvia trebuie evitata daca alaptezi, indiferent de calea prin care ajunge in organism.

 53. Anca says:

  In Germania cred ca s-au depasit aceste prejudecati deja, multa lume consuma in special dimineata ceai de salvie ca si tonic, ceai pe care il gasesti in orice magazin fara nici o problema. Personal am inceput sa consum ceai de salvie pentru a scapa de o transpiratie excesiva, deranjanta si neplacuta…si l-a mine a dat rezultate. Inca dupa prima saptamana am remarcat diferenta si de atunci e nelipsit din colectia de ceaiuri. Si pentru eventualele probleme de somn, insomnii, adormit greu in perioadele stresante de mare ajutor mi-a fost ceaiul de melisa.

  • olivia says:

   Multumesc, Anca, de informatie si confirmare. Prinde bine! Cit priveste melisa e util de spus ca e acelasi lucru cu roinita, denumire mai polulara in Romania.

 54. ade says:

  buna Olivia,
  avem o problema:fetita mea de 4 ani, timp de doua zile e cu rosu in gat, amigdalele umfalte, rosii. In aceste doua zile am spreiat gatul cu propolis,am baut ceaiuri si am combatut febra. Ma ingrijoreaza gatul, azi dupa doua zile de tratament au aparut puncte de puroi. Ce sa mai facem sa scapam de infectie?
  Multumesc mult

  • Magda P. says:

   Am citit pe blogul Cristelei Georgescu despre cura cu ulei esential de cimbrisor pt raceala cu febra si cura cu ulei de lavanda pt amigdalita cu febra. La noi a functionat excelent. Este adevarat ca febra am rezolvat-o homeopat, dupa ce am lasat-o totusi sa lucreze in organism.

  • olivia says:

   Stiu ca poate parea descurajant sa vezi punctele de puroi, dar ele nu sunt altceva decit dovada ca organismul lucreaza foarte eficient. Mai exact a scos din profunzimile tesuturilor toxinele, le-a adunat la un loc (in pungi de puroi), care se vor sparge la un moment dat si se vor elimina. Organismul poate fi ajutat cu aplicatii mai dese de propolis, ceaiuri din abundenta (salvie, coada soricelului, cimbrisor etc), inhalatii cu menta, eucalipt si aromoterapie (uleiuri esentiale de eucalipt, tree tee, menta picurate in apa din lampa de aromoterapie), cataplasme cu argila/ ulei de ricin / frunze de salvie / varza zdorbita si incalzita, aplicate in zona gitului. Masajul in talpa (reflexoterapia) este relaxant si imunostimulator.
   Tin pumnii,
   O

   • ade says:

    Nu ne-am descurajat, am continuat cu propolis si ceaiuri, deja nu a mai facut febra azi noapte, nasul a inceput sa curga semn ca incepe sa treaca 🙂
    Merci frumos Olivia, de la tine am descoperit propolisul si alte metode naturale de vindecare
    Pup cu drag

   • Andreea B. says:

    Olivia, am o sinuzita cronica maxilara cu localizarea infectiei dupa ureche, drept urmare urechea imi este infundata de 3 saptamani. Doctorul orl-ist mi-a dat ACC , l-am intrerupt pentru ca nu ma ajuta.
    Am facut aerosoli cu Ocnasept, inhalatii cu cimbru, masaje cu ulei de rozmarin,ceaiuri,tinctura de echinacea, fara rezultat.
    Probabil la urmatoarea vizita imi va prescrie antibiotic.
    Imi este frica sa nu imi pierd auzul! Te rog da-mi cateva sfaturi sau bibliografie sa ma documentez.
    O zi frumoasa.

 55. raluca says:

  multumesc Olivia ,Anca sunt mai linistita acum,ne apucam si noi de o cura .va pup

 56. Magda P. says:

  Pun aici reteta pe care o recomanda Cristela Georgescu pe blog.

  CURA CU ULEI ESENTIAL DE CIMBRU (reteta dr. Doru Laza) – functioneaza ca antibiotic natural (nu e nevoie in raceli simple, fara febra)

  3 pic ulei esential amestecate in 2ml ulei de masline. Se trage intr-o seringa si se administreaza cate 1/3 de 3 ori pe zi. Se patreaza la frigider.

  Se poate incepe asa sau treptat, uleiul de cimbru este iute.

  TREPTAT:

  ziua 1: 1 pic ulei cimbru la 2 ml ulei masline, amestecat, impartit in 4, de 4 ori pe zi
  ziua 2: 2 pic ulei cimbru la 2 ml ulei masline, idem
  ziua 3: 3 pic ulei cimbru la 2 ml ulei masline, impartit in 3, de 3 ori pe zi.

  PT AMIGDALITE, CU FEBRA

  6 pic ulei de lavanda si 3 pic ulei de cimbru amestecate in 3 ml ulei de masline. Se imparte in 3, de 3 ori pe zi.

 57. Magda P. says:

  Evident, ceea ce am mai facut si cred ca a facut diferenta, a fost alimentatia. Am mers doar pe sucuri si ceaiuri. Apoi treptat am mai introdus si altceva.

 58. Rodica says:

  Buna,

  Am si eu o intrebare…unde pot gasi seminte ca canepa?

  Multumesc

 59. CICI says:

  Incearca te rog la aceasta adresa http://www.canah-shop.ro/.
  Sper sa fii multumita de raportul calitate-pret.
  Cici.

 60. Catalina says:

  Buna Olivia! In anotimpul rece cu ce putem realiza smoothie verde, avand in vedere ca toate verdeturile din piata sunt din import? Multumesc.

 61. Anca says:

  Ma omoara o tuse imposibila de vreo saptamana…ziua parca mai merge, ma ajuta ceaiurile expectorante (desi momentan nu expectorez nimic), propolisul, mierea cu propolis,apimunoplus de la fagulcumiere, dar noaptea e groaznic, nu pot dormi sau daca adorm ma trezesc din cauza tusei. Nu e vorba de o raceala clasica, ci mai degraba de o infectie pe caile respiratorii de care nu mai stiu cum sa scap. Am zis ca o sa incerc si cu varza, dar momentan ma streseaza termenele si nu am timp suficient sau sunt prea obosita pentru proceduri elaborate. Aveti idee cum as putea scapa de nenorocita asta de tuse noaptea sa pot dormi linistita? Multumesc!

  • Mira says:

   Copilul meu a avut acum vre-o dai ani aceasta problema de tuse sacaietoare groaznica. Si i-am dat BARACA – niste tablete ca un bob de mayzare umplute cu ulei de chimen, un produs natural am inteles. I-a trecut incredibil de repede, nu mi-a venit sa cred.Cred ca gasesti la orice farmacie, poate si plafar

  • Nicol says:

   Incearca sa mesteci niste cuisoare. Nu sunt prea bune la gust dar calmeaza tusea.

 62. Mira says:

  Draga Olivia,
  M-am zapacit de cap cu mierea asta. Am luat de la cineva de la tara miere de albine, acum vre-o saptamana. Cu toate ca mi-au garantat ca e naturala, stau si ma uit la borcan si inca nu am mancat din el. Bula urca fff repede in sus, am sentimentul ca e contrafacuta sau incalzita (pt ca e ff fluida, deloc zaharisita). Fetele de pe blogul tau mi-au recomandat http://www.miere-vie.com sau http://www.fagurelecumiere.com (si le multumesc pentru raspuns), dar, dupa ce am patit cu ultima, nu vreau sa comand si sa ma avant pana nu am si parerea ta. Te rog ajuta-ma cu o sursa de miere adevarata, de unde sa pot comanda. Mentionez ca sunt din Oradea.Iti multumesc pentru tot ce faci pentru noi si astept raspunsull tau

 63. Miranda says:

  Nu am fost niciodata o mare carnivora, dar am mancat conform obiceiurilor casei si ideilor de ‘bunastare’. In timpul sarcinii am reusit sa scap de povara carnii pentru ca nu o suportam si m-am infruptat in voia mea cu capsuni, cirese, pepeni etc. Ce viata! Am nascut o fetita de 4500 gr, rotofeie di vioaie, o frumusete!
  Dupa ce a venit pe lume ingerasul meu, care acum are 13 luni, pentru ca nu aveam lapte, am fost impinsa de toata suflarea omeneasca din jurul meu sa ingurgitez carne in cantitati industriale, pentru ca asa o sa-mi vine laptele! Am mancat atata piept de curcan incat ma simteam eu insami un curcan indopat, penele imi mai lipseau. Si laptele nu a venit niciodata. M-am ales in schimb cu o digestie defectuasa, cosntipatii peste constipatii si inevitabil hemoroizi, imunitate scazuta si raceli aproape in fiecare luna. Nu stiu daca alimentatia a fost cauza, dar credeti-ma, luni de zile m-am simtit groaznic. Acest blog vine ca o alinare, nu doar ca o confirmare a unor banuieli, dar si ca o sursa: de inspiratie, de energie, de raspunsuri la intrebari. E minunat sa vezi, in tumultul vietii in care de la parinti si pana la doctori toti sunt convinsi ca laptele, branza, carnea sunt vitale, exista si oameni, chiar daca putini, care sustin contrariul. Felicitari, Olivia si celorlalte doamne (de poveste), pentru postarile voastre.
  Am citit in ultimele zile aproape toate postarile, cu tot cu comentarii si sunt acum mai increzatoare ca niciodata ca alimentatia mea dinainte si din timpul sarcinii era una corecta, bazata pe multe fructe si legume. Retetele voatre ma inspira si voi incerca treptat sa elimin si produsele lactate (si ele favoritele mele). Fetitei mele nu i-am dat carne deloc, si creste si se dezvolta minunat, in afara catorva raceli usoare, nimic suparator.
  Va imbratisez virtual pe toate!

 64. claudia says:

  Buna Olivia,

  Am nevoie de un sfat din partea ta in ceea ce priveste produsele Tiens. Ai informatii despre ele, le recomanzi?

 65. inasoricica says:

  Buna Olivia,

  am citit cu mare placere povestea imparatesei care nu ramanea grea …in conditiile in care de cateva zile eu sunt imparateasa care a ramas grea dupa aproape 4 ani de drama si a pierdut pruncul pentru ca el s-a hotarat sa nu mai creasca. Mi-a luat o zi intreaga sa-mi iau inima in dinti sa te citesc , cineva tare apropiat mi-a spus de acest post. Pentru ca abia am reusit acum 30 de ore sa ma opresc din plans nu as fi crezut ca voi zambi si imi voi nota ca un scolar ce fierturi trebuie sa beau ca sa vina pruncul care va creste sanatos si se va naste rozaliu si rotofei.
  Iti multumesc,

  Ina

 66. Eliza says:

  Buna! Ma numesc Eliza si sunt disperata. Ma lupt cu o candidoza vaginala recurenta de aproximativ 3 ani. Nu stiu ce sa mai fac am incercat absolut orice medicament care nu face decat sa actioneze pe moment. In acceasi perioada cand au aparut simptomele candidozei mi-a iesit o eczema in zona gatului careia nu i-am dat importanta pentru ca, conform unei doamne doctor,”nu e nimic important e doar o iritatie”. Dar a inceput sa se extina cu timpul si acum imi provoaca mancarimi insuportabile; nu mai zic de acnee; nu am avut niciodata probleme cu acneea, dar in ultimul timp am ajuns sa evit iesirea din casa. Sunt pe o dieta vegana: 1 masa gatita pe zi: cartofi, orez, humus, fasole, linte si alte leguminoase facute supa sau gatite in functie de idei 🙂 si de stare, ocazional painici din faina integrala; 2 mese raw in general fructe si alte “cruditati”.
  Va rog dati-mi un sfat sunt absolut disperata!
  Va multumesc!

  • Mihaela says:

   Eliza, incearca cu ulei de oregano, cura interna, este foarte bun antiparazitar. Se gaseste in magazine naturiste ori pe net. Poti sa consulti si cartea dr. Doru Laza, capitolul referitor la candidoza, mai ales ca esti deja pe dieta vegana, iti va fi mai simplu sa aplici eventuale modificari( regim crud, ceaiuri, tincturi, etc, pe asta merge dumnealui).
   Multa sanatate!

 67. Gentiana says:

  Draga Eliza eu m-am luptat ani de zile cu candidoza si tot asa, imi trecea momentam, dupa tratamente puternice cu medicamente traditionale. Dupa cateva saptamani maxim luni eram de la capat. Intre timp dezvoltasem o ciudata iritatie pe frunte, care nu as putea sa o numesc acnee, mai multa paream atinsa cu urzica …venea si disparea in functie de diverse: daca ma machiam sau nu cu rimel, daca mancam sau nu rosii cu coaja, daca eram obosita, etc. Ustura si aveam si mancarimi. Pana la urma mi-am dat seama ca 1: aveam imunitatea la pamant din cauza stresului (in cazul meu) si 2 candidoza recidiva pentru ca flora bacteriana din vagin era ca si disparuta tocmai din cauza tratamentelor foarte puternice pe care medicina clasica le propune…din pacate. O prietena buna, care facea pe atunci doctoratul in chimie, mi-a spus sa incep sa mananc doar si numai bio si sa vad cum ma simt…ei bine totul a disparut in 2 saptamani si sunt ani de atunci si nu a mai revenit. Dupa parera mea, antibioticele cu care erau hranite animalele ale caror produse pe vremea aceea le consumam precum si pesticidele cu care sunt tratate legumele clasice mi-au exterminat flora bacteriana sanatoasa si necesara. Mananc acum minim 80% daca nu chiar 100% bio, mai putin si mai de calitate…intre timp sunt si vegana dar mi-a trecut totul de pe vremea cand mancam de toate, sa spun asa…dar totul proaspat si numai bio. Stiu ca o solutie f buna e sa faci cataplasme cu iaurt bio, natural..in vagin, seara inainte de culcare sa introduci minim o lingurita si sa lasi iaurtul acolo sa actioneze. Mi-a recomandat asta chiar un medic ginecolog. Si incearca sa-ti imbunatatesti imunitatea, uneori nu e suficient sa mananci sanatos ci trebuie sa consumi anumite alimente si ceaiuri ca sa ajungi la rezultat. Vezi cum e si starea ta emotionala…mie-mi aparea mereu candidoza asta dupa o despartire, un examen neluat, etc etc etc…adica psihicul imi afecta puternic fizicul. Iti doresc multa sanatate.

  • Eliza says:

   In urma unor analize s-a constatat ca la fel ca si la tine, florei mele vaginale ii lipsesc “cu desavarsire” lactobacilii si tot ceea ce ar trebui sa ma protejeze, de aceea sunt foarte predispusa la “noi achizitionari”. Am incercat cu Gyniel pentru 2 luni si probiotice. Acum trebuie sa-mi refac analizele. Insa eczema de pe gat care e intr-o continua extindere, acneea si revenirea simptomelor candidozei nu imi dau prea multe sperante. Am probleme cu stresul; ma stresez foarte mult din orice nimic si am observat ca acea eczema incepe sa se inroseasca si sa imi provoace mancarimi in perioade ca aceasta. Tu cum ai reusit sa stabilesti un echilibru in starea ta emotionala? Multumesc foarte mult pentru tot!

   • Gentiana says:

    Draga Eliza din pacate nu am o reteta pentru starea de suflet. Eu sunt emigrata in Italia de cativa ani buni si mi-a fost greu mult timp, pana cand am mers la o psihoterapeuta specializata in asta. M-a ajutat enorm sa-i povestesc toate problemele mele si sa analizam impreuna ceea ce ma deranja de fapt.
    Alta solutie foarte buna a fost sa ma despart de persoana nepotrivita cu care eram…a doua zi l-am cunoscut pe sotul meu meu minunat…nici nu as fi visat sa fie asa 🙂
    Stresul cel mai mare insa il aveam de la job, insa dupa ce am pierdut doua sarcini una dupa alta mi-am dat demisia. Am facut lucruri pe care nu le faceam de mult, care-mi placeau si am devenit si mama intre timp. Nu mi-am dorit sa devin somera insa a fost atunci un moment in sufletul meu cand am zis Gata cu grijile, am decis sa traiesc ce mi-e dat si sa ma bucur de ce am pentru ca totul e foarte fragil in viata in general.
    Cam asta a functionat la mine dar am invatat ca ori de cate ori sunt f trista sau am probleme imunitatea mea e la pamant si minim racesc foarte tare deodata…deci devin mult mai vulnerabila la orice virus. Asa incat incerc foarte tare sa fac zilnic, minim un lucru care sa-mi faca mare placere. Nu e usor mai ales ca am un bebe de 6 luni foarte exigent si sotul meu e mereu la job dar incerc si mai ales nu ma las.Incearca sa ai grija de tine, si Plovia spunea mereu ca gandirea pozitiva e la fel de importanta ca alimentatia sanatoasa, una fara alta e aproape degeaba 😉

 68. Cristina K says:

  Confirm si eu ca la sotul meu au avut efect pastilele BARACA. Se gasesc la orice magazin naturist si nu costa foarte mult. SUnt si pentru adulti si pentru copii.

 69. roxana says:

  Buna fetelor,
  Buna Oli,

  am si eu o intrebare:
  Are cineva o reteta safe contra gandacilor de bucatarie? Am incercat, cu mari reticente, cu lichidele acelea de la fitofarmacie. Cred insa ca sunt cu siguranta toxice, chiar daca esti asigurat ca nu e nici o problema, si avand copil, nu as vrea sa mai incerc, mai ales ca gandacii au reaparut, dupa o vreme.

  Am auzit ca exista si niste aparate cu ultrasunete, dar nici alea nu sunt convinsa ca sunt safe.

  Problema este intr adevar grava, pentru ca sub mine locuieste un domn singur semi-aurolac – nici nu vreau sa ma gandesc ce o avea in casa 🙂 – si oricat i as stairpi eu, ei vin din nou de acolo

  Va roooog muuuuult ajutati maaaaaaaaa!

  Roxana

  • Me says:

   Roxana, eu tin minte ca Olivia a spus ca uleiul esential de eucalipt nu este pe placul niciunei insecte. Ea zicea sa fie combinat cu apa si stropit prin casa. Sper ca am retinut bine.

   • roxana says:

    multumesc mult! nu mai stii in ce post, banuiesc…

    • Me says:

     Nu mai stiu, imi pare rau. Era tot in comentariile de dupa articole si tot legat de gandaci cred ca era. Am zis sa tin si eu minte pentru cand ma voi confrunta cu asa ceva. Zicea si de faptul ca stropind hainele cu solutia aceasta nu ne mai ne inteapa nici tantarii.

     Poate va confirma Olivia cand va citi.

     • roxana says:

      multumesc mult!

     • Magda P. says:

      olivia nu dadea alte detalii, stiu, pt ca eu eram intr-o lupta cu gandacii. Nu a functionat uleiul de eucalipt, desi era f bun. Nu a gonit pe nimeni, doar pe mine la un moment dat. Asa ca am chemat dezinsectia, au si solutii ecologice. Pt noi care am stat la casa toata viata si nu am avut de-a face cu gandacii de bucatarie sau alte insecte in casa, blocul a fost ceva groaznic. Asa ca usor-usor plecaram si gata cu gandacii.
      Sa mai zic ca au aparut dupa ce vecinii de sus si-au factu tot felul de reparatii prin casa?

 70. roxana says:

  si inca o rugaminte!

  stie cineva o reteta de colorat parul naturala? vreau sa renunt la vopsele de par, iar henna nu prea e o optiune, am folosit o si eu acum ani, stiu ca are mulle inconveniente

  am incercat sa clatesc parul cu musetel – de cca 30 de ori, dupa spalat – rezultat minunat, parul se aseza frumos, dar nici o modificare de culoare, nici de nuanta macar, dupa3-4 saptamini consecutive

  am incercat apoi cu ceai de nuc f concentrat – aceeasi metoda – parul n a mai stat chiar asa grozav ca in cazul musetelului, si nici la culoare nu am observat nici o modificare … poate numia pe gulerul halatului… 😛

  o sa mai incerc cu miere amestecata cu apa o parte la 5 de apa; am inteles ca decoloreaza f usor culoarea parului. oi vedea

  daca vreuna din voi are alta reteta, sau poate stie ceva din comert foarte-foarte ok, va rog mult spuneti mi si mie

  am din pacate ceva fire de par albe, si pana scap de ele cu sucurile verzi 😛 arata usor nashpa

  multi pupici fete dragi!
  roxana

 71. Anca says:

  Buna dragele mele! M-am ales cu o anemie de toata frumuseata, o banuiam dar astazi mi-a fost confirmata de analize…paloarea si lipsa de energie au fost doar unele din simptome. Acum problema mea e ca desi am incercat sa ma hranessc cat mai variat (cu exceptia germenilor si vlastarilor de oricare fel, de la care pur si simplu simt o senzatie de greata sub orice forma as incerca sa ii consum), ceva nu am facut bine. In plus nu am pofta de mancare aproape deloc, nu am pofte de nici un fel, iar o salata de multe ori imi este arhisuficienta. Beau sucuri multe cu morcov, mar, telina, sfecla rosie, beau smoothie cu ce ierburi mai gasesc prin piata, iau suplimente cu spirulina si orz verde, ulei de in. Gatesc pentru sotul meu cateodata mancare clasica si nici o pofta, desi nu mi-am propus decat sa nu mananc carne (sunt 8 luni de atunci) si lactate. Aveti idee cum as putea scapa de sentimentul asta ca ceva nu fac cum trebuie? Mai ales cum sa incerc sa imi aduc hemoglobina si eritrocitele la valorile normale ?

  • Mihaela G says:

   Buna Anca,

   Se pare ca o alimentatie vegana presupune ceva timp alocat studiului mai intai, planificarii meniului si monitorizarii eficientiei. Si eu am o anemie de toata frumusetea, am inceput sa tin regimul recomandat de dr. Laza: polen, propolis, pastura, sucuri, cruditati, etc, iti recomand sa cumperi cartea pentru ca are informatii multe si extrem de folositoare. Insa in paralel am luat si suplimente vegane de fier( floradix si un produs trimis din US, exclusiv vegan( l-am gasit pe un site din uk, este a unui celebru herbalist american) , asta pentru ca nu ma simteam deloc bine si totusi trebuia sa am grija de copil si sa fiu capabila sa muncesc). Polenul este un foarte eficient adjuvant in refacerea hemoglobinei, eu iau 2 linguri pe zi, cateodata si mai mult pemtru ca chiar imi place, mananc si sub forma de desert, intre mese. Ceaiurile recomandate de domnul doctor la fel de eficiente, desi nu am tinut cu strictete programul lui. hemoglobina a crescut cu 1.5 intr- o luna doar, desi cu alte tratamente nu am prea reusit sa o clintesc din loc. Sper sa iti fie de folos! Multa sanatate!

 72. Raluca Maria says:

  Buna,
  as avea si eu o intrebare daca se poate.
  Incerc sa raman insarcinata de ceva timp, am analizele bune si totusi, nimic nu se intampla.
  As incerca sa fac cure cu ceaiurile recomandate de Olivia, dar am o nelamurire: se iau in paralele sau pe rand – in conditiile in care nu am probleme cu rinichii sau alte probleme genitale, pe afectiuni, cum sunt prescrise ceaiurile?
  Multumesc,
  Maria

  • Marina N says:

   Olivia a postat mai sus urmatorul mesaj:
   “formulele lui Bonchis si ale celor de Farmacia naturii (indicati in linkuri) sunt dupa mine ideal construite. Respecta indicatiile producatorului cuprinse in prospect si o sa fie bine.”

 73. Felis says:

  Draga Olivia ,am o rugaminte as dori sa stiu de ce imi apar niste pete albe pe unghii.
  Multumesc
  Felicia

 74. Magda P. says:

  Draga Olivia,

  Antonia mea (7 ani jumate) s-a pricopsit cu o conjunctivita alergica, se pare. Ochiul drept este foarte umflat, evident ca am incercat sa rezolv bland, dar nu a mers. Am fost si nitel mustruluita pt ca ceaiul de musetel e alergic pt ochi, excelent in rest, dar nu pe ochi. Mi-au zis-o un oftalmolog, un orl-ist si un homeopat, toti medici f buni. I-am agravat rau starea cu musetelul, s-a umflat si mai rau si s-a inrosit puternic. Acum am renuntat la el si e mai bine.

  Intrebarea este: ce as putea sa ii mai dau sau sa ii mai aplic, afara de musetel si miere? Evident, reteta are picaturi cu antibiotic şi antihistaminic, insa ii voi da un remediu homeopat si voi vedea cum e pana maine.

  Nu a luat deloc antibiotic pana acum, sub nicio forma. Stiu ca sunt picaturi, dar nu as vrea nici asa, daca pot rezolva altfel.

  Multumesc,
  Magda

  • Florina says:

   Buna!

   Eu stiu ca laptele de mama ar fi un leac la fel de babesc si posibil respins de medici ca ceaiul de musetel … desi stiu cazuri in care a facut foarte bine la bebei mici.
   O alta solutie blanda, un antibiotic sa-i spunem natural foarte eficient si fara efectele secundare ale antibioticelor clasice, este argintul coloidal (concentratie 20ppm pentru aplicare externa si 10ppm pt aplicare interna). Eu il folosesc cateodata pt a curata lentilele de contact (care stiu ca nu-s chiar naturale dar cu ochelarii nu ma prea mai impac).

   Sanatate maxima!

   • Magda P. says:

    Florina, multumesc pt sfat.

    Eu nu am dat peste niciun medic care sa respinga laptele de mama, dimpotriva toti l-au recomandat, probabil ca daca as fi alptat acum, i-as fi pus si ei.
    Nu au respins musetelul decat pentru ochi, chiar am insistat si mi-au zis ca il recomanda pt multe, si intern, si extern, dar nu pt ochi, la conjunctivita. Au zis ca multi pacienti ajung cu stare agravata de musetel in cazul ochiului. Iar eu am vazut pe pielea Antoniei, ca sa zic asa. S-a umflat si s-a inrosit din ce in ce mai mult dupa musetel. Sunt convinsa ca nu in toate cazurile este asa, eu insami am mai folosit la ochi, fara efect, e adevarat, dar si fara agravare.

    Slava Domnului, am ameliorat simtitor cu remediul homeopat, ii mai dau si azi o doza si mai vad maine. Am trimis-o la scoala cu ochi normali, doar ca dimineata mai aveau putina secretie, dar nu ca ieri.

    Astept totusi un raspuns de la Olivia, pt a sti si in alte cazuri, macar sa mai spunem si altora.

    Numai bine,
    Magda

 75. Magda P. says:

  Alergen pt ochi am vrut sa scriu.

 76. ade says:

  Buna Olivia,
  Buna doamenlor,
  Intrebare: De ce dupa masa constand in salata de cruditati (morcov si gulie) am dureri in partea stanga sub coaste?
  Nu am alte simptome.
  Va multumesc

 77. Alexa says:

  Citesc de mult timp acest site insa nu am prea comentat pana acum. Din pacate acum sunt nevoita sa va cer un sfat :(.
  Sora mea s-a ales cu o depresie depistata dupa o criza de spasmofilie. A trecut printr-o perioada destul de obositoare si este si o fire cam stresata insa a ajuns acum intr-un punct din care nu vede iesire :(. Ea este o fire optimista de obicei insa acum nu stiu cum sa o scot din starea asta, mai ales ca suntem la 200 de km distanta. Pe langa problemele psihologice pe care le are stiu si ca nu se hraneste cum ar trebui, am incercat sa o conving, insa daca pana acum manca aiurea din comoditate acum nu are pofta de mancare si nici putere sa stea sa isi faca mancare sau sa iasa des la cumparaturi. Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi…

  • Mira says:

   Incurajeaz-o si spune- i ca puterea de a depasi acea situatie sta doar in ea. Am trecut prin ceva asemanator, cand totul parca nu are sens si nimic nu te motiveaza sa mergi mai departe. Trebuie sa incepi cu cativa pasi: iesi afara din casa, fa o plimbare in natura in fiecare zi, urcate pe bicicleta, cauta sa faci lucrurile care te fac sa te simti utila (pregateste de mancare ceva bun sotului/prietenului,daruieste atentie si iubire copilului tau – o sa simti cum iti creste inima si o sa vezi cate lucruri imortante ai de facut pe lumea asta pentru el),fa-ti planuri de viitor ..pe saptamana/pe luna, inceraca sa ajuti pe cineva care are mai mare nevoie de ajutor..cu un sfat, cu un telefon, rasfatate cu ceva ce iti place..o haina, un produs cosmetic,MANANCA SANATOS (asa cum ne invata Olivia, dar pentru asta trebui ca mai intai sa crezi..eu personal cred cu tarie, dar am vayut ca de cate ori vreau sa dau mai departe lucrurile bune pe care le invat aici, lumea e reticenta) si nu uita: PUTEREA STA IN NOI, ea exista in noi, doar sa facem un mic efort sa o scoatem la suprafata in orice am face pe lumea asta

 78. eva says:

  Olivia,
  ce stii despre tratamentul cu laser pentru acnee si cicatrici, respectiv terapia laser de joasa energie (LLLT)? Il recomanzi? Toate sursele – gasite de mine – arata numai lucruri pozitive si promit ca nu este daunator, nu cancer, nu efecte secundare.Tu ce parere ai?

  • olivia says:

   Acneea e provocata de un singe toxic si o limfa incarcata si lenesa. Nici o terapie cu laser nu vindeca o stare de intoxicare cronica, tradata de eruptiile cutanate. Doar schimbarea lenta a dietei, un plan de detoxifiere cum scrie la carte (cartea lui Tombak, de pilda), un sport lejer si o gindire pozitiva o pot face. Cit priveste intrebarea, laserul arde, distruge, omoara celule. Cum ar putea sa fie asta sanatos si lispit de riscuri pentru organism?

   • eva says:

    E foarte logic ce spui! Incerc demult s-o conving pe fiica mea sa nu opteze pt “varianta” asta! Eu cand spun laser ma gandesc la fructele iradiate… Suntem, din pacate, obisnuiti sa obtinem rezultate imediate, neavand rabdarea necesara pt a invinge cauzele (spre exemplu constipatia, care, dupa cum ai mai scris, este o mare cauza a toxicitatii)

    Iti mutumesc foarte mult pt raspuns!

    Cu draga inima,
    Eva

 79. otilia says:

  olivia, te rog da-mi un sfat, sunt cam dispe….ce ne recomanzi pentru rezolvarea problemelor sexuale ale partenerului(care devin problemele noastre), de asemenea, dorind un copil f mult, am facut analizele, se pare ca e ok la mine, el nu ar avea suficienti “miscatori”?nu sunt de acord cu fertilizari si de astea…vreau natural, un ceai ceva, exista pt asta?

  • olivia says:

   Naprasnic si brinca ursului! Imbatabile… daca isi schimba incet si dieta!!!

   • otilia says:

    multumesc!spune-mi te rog mai multe…ce inseamna sa-si schimbe incet dieta!are momente de vegetarianism dar rare..nu m-am agitat prea tare sa-l ajut sa se schimbe, caci si e ca un catar dar e si f slab.gasesc la naturisti plantele astea?te poop si numai bine!

 80. Deea says:

  Draga Olivia,
  nu faci tu o vraja ca toate cele de pana acum si postezi un articol despre miraculoasa Kombucha? As vrea sa stiu daca aceasta licoare poate fi manufacturata si cu miere si nu cu zahar alb cum am gasit in toate retetele de pe internet. Ii pot da cu incredere si puiului meu de 3 ani?

  Multumim pentru sprijin si informare!

 81. Mira says:

  Olivia!

  Toata lumea are probleme, dar nimeni nu intreaba: “Olivia, esti bine??” Olivia esti bine? Nu te mai vad prezenta pe blog

  • olivia says:

   Draga Mira, sunt prea bine. Sunt la ski, toată ziua pe pirtie. Am sa răspund întrebărilor de îndată ce găsesc un laptop conectat la net. De pe IPhone merge greu si n-am spor. Mersi ca te ai gindit la mine. Pupici tuturor.

   • ade says:

    Sa ai vreme frumoasa si distractie maxima!
    Eu, sincer, te astept cu nerabdare 🙂
    pup

   • CICI says:

    Buna Olivia. Ne bucuram ca esti bine si iti uram o minivacanta minunata si plina de zapada!
    Te asteptam cu drag sa te intorci.
    P.S.: Sa prinzi forțe noi! Avem o mulțime de intrebari dupa aceasta postare…

 82. Mira says:

  Distractie placuta Olivia!
  Te asteptam cu drag si dragoste!

 83. Georgiana says:

  Are cineva in format electronic cartea lui Mikhail Tomback- “Cum sa traim 150 ani”? Daca o aveti si vreti, puteti va rog sa mi-o trimiteti pe andresa de mail mititelu.oana@yahoo.com.
  Multumesc frumos!

 84. Daria says:

  Distractie placuta pe partie Olivia! Poate cand te intorci ne dai si noua, celor care urmeaza sa mearga sa ski, ce am putea sa ducem cu noi de rontait pe partie. (in afara de covrigii Nea Iancu:) )

  Multumim!

 85. Adina says:

  Buna fetelor,
  Buna Olivia,

  In curand o sa incep diversificare fetitei mele si nu stiu cu ce sa incep si as vrea daca se poate sa-mi spuneti numele unor carti sau autori, unde gasesc retete pt mancare raw pt bebe dar si pt noi,poate ati mai citit ceva!Distractie placuta Oli!Va pup cu drag

 86. Deea says:

  Draga Adina,

  pe site-ul Cristelei Georgescu http://www.cristelageorgescu.ro/?page_id=4745 vei gasi o sectiune intitulata meniul zilei/schema de diversificare in care Cristela posteaza zilnic pasii urmati in diversificarea alimentatiei baietelului ei, Petru.
  Un alt site pe care vei gasi informatii raw pretioase privind diversificarea este http://totmai.ro/category/baby-raw

 87. Alexandra says:

  Buna Olivia, fetelor,

  Citesc de mult blogul si apreciez foarte mult sfaturile tale.
  De aproximativ 6 luni urmez si eu un stil de viata sanatos, raw. Insa de curand o minune s-a intamplat si am ramas insarcinata. Eu si sotul meu suntem foarte fericiti, insa o dilema isi face din ce in ce mai mult loc in mintea mea, deoarece vreau ca si puiutul meu sa beneficieze de sanatatea adusa de hrana vie. Ma intreb, si va intreb si pe voi, fetelor, daca nu cumva alaptatul e cumva contra stilului nostru de viata. Pana la urma laptele matern, nu e vegan… Ce parere aveti?

  Pupici!

  • Elena says:

   e chiar raw vegan,e natural si e la temperatura corpului deci nu e fiert,prelucrat termic, nu e procesat..ce poate fi mai bun? beneficiile alaptatului sunt imense, iar daca mamica se hraneste sanatos copilul beneficiaza de toate substantele nutritive ce trec in lapte.

 88. Adina says:

  Multumesc mult pt raspuns Anamaria,iti sunt recunoscatoare si ma voi uita pe blogul Cristelei.
  Alexandra laptele matern este cel mai bun si sanatos pt puiutul tau,mai ales daca mananci raw,alapteaza cat de mult poti!Pupici

 89. Simona O says:

  Buna Olivia și distractie placuta, buna fetelor!Iti citesc blogul de ceva luni bune dar nu am venit cu niciun comentariu pana acum….pot sa spun sa am devenit vegetariana din 1 august 2011 SI MA SIMT EXCELENT.Nu am stari de oboseala, nu mai sunt constipata, tenul meu e mult mai luminos, ma simt mult mai calma,plina de viata.Si pana sa ma las de carne si tot ce inseamna proteina animala aveam o alimetatie destul de sanatoasa,dar acum 40 % din alimentatie e cruda.
  Acum am o problema….de 3 zile ma simt rau, concluzia medicului…am bronșita dar mi-e afectat si plamanul putin…si daca pana luni nu se amelioreaza situatia(mi-a dat ceva medicamente,nu antibiotice) vrea sa imi dea BINEINTELES antibiotice.Si eu BINEINTELES nu vreau sa iau( nu i-am zis asta) Stiu ca Olivia ne-a zis de un tratament naturist pt pneumonie…ceva cu foi de varza batute cu facaletul..puse pe spate…ceaiuri de la d-nul Bonchis…dar nu am retinut exact..POATE CINEVA, SI-I MULTUMESC ANTICIPAT,sa-mi spuna unde gasesc pe blog
  ,,reteta” exacta? Nu ajungeam sa am problema asta , sunt convinsa….dar bunicul meu e grav bolnav si ma consuma f mult toata situatia pt ca nu pot sa-l mai ajut cu nimic…si am citit undeva ca atunci cand ai o supararea foartee mare sau un stres puternic iti scade sistemul imunitar f mult.Sunt convinsa ca asta e …de 6 ani de zile nu m-am racit macar O DATA…
  Am scris cam mult, imi cer scuze, sanatate maxima va doresc tuturor!Va imbratisez cu drag! Simona din Oradea

  • Magda P. says:

   Uite cum scrie Olivia,

   Draga mea, eu le pun copiilor varza zdrobita cu sticla sau facaletul si incalzita cu un capac ce a stat pe oala cu apa fierbinte. Aplicate in mai multe straturi pe piept si spate, foile de varza fac magii, cum spune si Mikhail Tombak, in “Cum sa traiesti 150 de ani”. Scot in doua- trei zile toooot mucusul din plamini, cauza hiriielilor de care imi spui. Foile se leaga strins cit sa nu cada cu o fasa de pinza curata si se lasa sa actioneze peste noapte. Dimineata se pune copilasul culcat pe o perna inalta cu capul in jos si se face cu putin ulei virgin masaj pe spate, astfel incit mucusul ramas sa se scurga, prin nas, afara. Tapotarile (mici lovituri cu catul palmei) aplicate tot pe spate scot si ultimele ramasite de mucus. Nu uita de ceaiuri (coada soricelului, menta dar si amestecuri de ceaiuri pulmunoare care au in compozitie musetel, potbal, scai vinat, sovirf, trei frati patati, patlagina, cimbrisor, busuioc, ciubotica cucului, galbenele etc). Foloseste des, cu simt de raspundere produsele stupului, incredibil de eficiente in orice raceli si infectii!

   Si recomanda ceaiul lui Ion Bonchis, Respiroplant.

   Eu am scris mai sus si de o cura cu ulei esential de cimbru.
   Zilele acestea, dr. noastra ne-a zis de uleiul esential de cimbrisor si uleiul esential de oregano. Nu am apucat sa vad cum se iau.

   Sanatate,
   Magda

   • Magda P. says:

    Acum poate ca nu sunt in masura sa comentez eu, dar 40% crud, dupa mine, e f putin, mai ales in boala.
    Familia mea nu e vegana, dar crud avem cel putin 60-70& pe timp de iarna.
    Iar in boala nu prea fac concesii. Crud, mult crud.

    Si suc de catina la greu.

 90. Anca says:

  A facut cineva cura de toxifiere din cartea lui Mikhail Tombak? Mai ales pe cea pentru ficat?? Poate sa detalieze putin cum a decurs, va rog mult?
  Mi se pare foarte complexa si m-am speriat cand am vazut ce efecte pot sa apara in timpul procesului de detoxifiere. Chiar si el scrie ca poti face atac de panica de la efectele pe care le poti resimti atunci.

  Multumesc,
  Anca

 91. Magda P. says:

  Si inca un sfat: eu mi-am creat un document word pe care l-am numit “sfaturi olivia” si pun acolo orice gasesc interesant in comentarii, chiar daca nu am neaparata nevoie. Dar imi e mai usor sa caut apoi si sa spun si altora.

  Asa am gasit si citatul de mai sus cand am avut nevoie.
  Scuze daca am scris ceva banal.

  • Alexa says:

   Asta era si ideea mea, ca sunt pe acest site multe sfaturi valoroase si e greu sa le cauti cand ai nevoie de ceva. O sa-mi fac si eu cat mai curand un document.

 92. Simona O says:

  Multumesc, Magda P. pt ajutor, multumesc mult de tot!! Da, asa voi proceda si eu, imi voi crea un doc word si toate sfaturi Oliviei mi le voi nota acolo, asa ca nu ai scris deloc ceva banal. Daca stau sa ma gandesc depasesc 40 % hrana cruda….sunt zile si zile…sunt o persoana f ocupata ..DAR sanatatea are prioritate.Sanatate maxima tuturor!

 93. Magda P. says:

  Asa este, Simona.

  Din pacate, eu nu am zile si zile, sunt aproape permanent ocupata, de la 6 pana la 23. Asa ca in primul rand ma tin de sucuri, dimineata si seara. Daca sunt acasa, mai beau unul si in timpul zilei. Apoi am incercat sa gasesc tot felul de retete rapide si delicioase pe care le mancam cu totii.
  Si cum spunea tot Olivia pe undeva, mereu la indemana, prin geanta, o punguta, un recipient ceva cu migdale, nuci, seminte (daca-s hidratate cu atat mai bine, daca nu, merg si-asa, la nevoie).

  Sper sa te faci bine repede.
  Magda

  • roxana says:

   Magda, nu ne poti da si noua wordul tau cu notite dupa sfatul oliviei?
   cred ca ar fi de mare ajutor pentru toata lumea
   mersi mult, si scuze daca consideri inoportuna intrebarea mea

   roxana

   • Laura P. says:

    Magda, subscriu si eu la rugamintea Roxanei, cred ca ar prinde bine daca ai impartasi “munca” ta, pt ca si noi la randul nostru sa o trimitem mai departe, e greu pt unele persoane care au nevoie stringenta de o solutie sa parcurga atatea sute de comentarii.

    Multumim anticipat !

 94. Georgiana says:

  Fetelor, nu am timp acum sa caut in toate posturile sa vad toate tratamentele pentru gripa si raceala din pacate,dar cu roscul de a se repeta remediile, imi puteti spune ce s-a mai zis despre remediile de tratare a racelii? Pe scurt, baietelul meu de 9 ani s-a plans de durere in gat marti noapte, dupa ce duminica am fost la o plimbare mai lunga pe munte. Cum am auzit asta i-am pus comprese cu propolis si dimineata se simtea ok, dar miercuri dupa ce a venit de la scoala, avea febra, frisoane si toate cele aferente gripei…am inceput cu ceaiuri, propolis spray, comprese, aromaterapie, masaj…a inceput sa ii curga nasul de vreo 2 zile, ceea ce cred ca este bine pentru ca a inceput sa elimine infectia, dar inca mai face febra..ceea ce ma sperie…nu i-am dat anifebrile pana acum pentru ca deja e in a 4-a zi de febra..fara prea multa pofta de mancare…credeti ca mai dureaza mult febra asta? sau ce sa fac ca sa il pun mai repede pe picioare? Mersi mult!

 95. inasoricica says:

  Buna Olivia si tuturor celor care participa la aceste discutii pline de informatii utile,

  as vrea sa incep sa imi fac cosmeticele in casa.
  Ma puteti ajuta cu retete, sfaturi , sugestii.

  Va multumesc ,

  Ina

 96. Cristina K says:

  Alexandra nu stiu cum ai putut sa spui asa o ineptie despre laptele matern! Mai multe nu mai zic ca sunt socata!

  • Alexandra says:

   Cristina nu inteleg de ce ma judeci, fetele au fost dragute si si-au spus punctul de vedere cu multa amabilitate. In ultima luna am fost in culmea fericirii,dar mi-am dat seama de cand am aflat de bebe ca adevarata lupta pentru sanatate abia acum incepe, cu copilul meu. In legatura stricta cu problema laptelui matern, va spun sincer ca nu-mi amintesc exact unde (parca era un ghid de terapii naturiste al lui Zabrinski sau ceva asemanator), dar am citit ca cel mai bine e sa introduci foarte repede alimentatia cruda, alta decat laptele de mama desigur, la bebelusi, adica in niciun caz mai tarziu de sase luni, pentru ca in caz contrar bebe poate deveni alergic la diverse alimente. Cel mai bine e sa-si obisnuiasca mucoasa intestinelor cu papa raw vegana cat mai repede dupa nastere. SI scria acolo ca si intoleranta la gluten tot de aceea se face, ca sunt mame care isi alapteaza copilul 2-3 sau chiar mai multi ani si copilul neluand contact cu glutenul nu il mai tolereaza ulterior. Tot de acolo am aflat ca alaptatul prelungit si oferit exclusiv e periculos din toate aceste motive. Oricum am de gand sa mai citesc pe tema asta.
   Desi nu prea ma simt in largul meu aici sa deschid subietul asta… O ruda apropiata urmat, la recomandarea medicului evident, o cura intensa de antibiotice pentru o infectie urata, si acum a facut o reactie adversa, medicul a numit-o colita pseudomembranoasa. Tratamentul propus: alte antibiotice!! Mi s-a parut incredibil, ilogic, cum sa tratezi o boala provacata de un antibiotic cu alt antibiotic????!!! In fine asa am ajuns sa sap prin carti naturiste si pe internet si am gasit un remediu destul de ciudat. Si anume clisma cu materii fecale de la un donator sanatos sau chiar ingestia printr-o sonda a materiilor fecale direct in stomacul bolnavului. VOi ce parere aveti? Sa recurgem la asa ceva? Credeti ca ar fi in regula? Persoana respectiva are diaree in continuu, se simte rau, am refuzat antibioticul, credeti ca o clisma cu materii fecale de la unul din membrii familiei ar putea fi de real folos? Va multumesc si va rog nu va suparati pe mine.

   Pupici!

   • roxana says:

    cred ca este o mare tampenie,stii cum se ia e`coli,prin atingerea fecalelor,eu am luat asa, m`am sters invers….stiu de urina ca in primele zece secunde de la urinare este extrem de sigura nu elimina nicio toxina si o poti bea,sau mai stiu eu ce alte minuni,dar despreeeee feecaaalee,nici gand!!pai cum le eliminam pe o parte si le bagam pe alta,bacteriile si toatenenorocirile ce se strang acolo?sucuri naturale cat de multe….si mai documenteaza`te…….multa sanatate~

 97. Maruca says:

  Din pacate, tot mai multe interventii care mai de care mai naucitoare…A crescut nr celor care intra pe site, dar calitatea lasa de dorit. Se simte si absenta Oliviei, cea atat de fermecatoare si informata.

 98. Maruca says:

  Angelica americana amintita de Olivia in postare este Dong Quai [Angelica sinensis], gasita aici? http://rawz.ro/dong-quai-granule-concentrate-organice-crude-100g/

 99. Kavi says:

  Maruca, multumim pentru site. Ar fi bine daca si alte doamne si domnisoare care stiu de unde putem procura plantele pentru tinctura magica a mosneagului sa scrie de unde se pot comanda/cumpara.

 100. ade says:

  Olivia gata vacanta?!
  mai da un semn de viata 🙂

 101. raluca says:

  Olivia,fetelor,puteti sa ma sfatuiti si pe mine:am de vreo2 sapt. o iritatie,eczema nu stiu cum sa zic in zona perinazala ca si cum m-as fi epilat,putin inrosit si ici colo niste bubite.bine eu oricum am un ten usor acneic.m-am dat cu galbenele bonchis,ceai pelin dar nu.nici nu am mai folosit fond de ten,nu stiu de la ce e si mi-e urat sa ajung la medic,poate trece.carne nu mai pap de 10 luni,incerc cat mai putin si cu restul.va pup.

 102. anamaria says:

  Buna fetelor, in seara asta citeam cartea lui Valeriu Popa cu tot felul de retete naturiste si am vazut o reteta pentru ranile de pe colul uterin, nu stiu sigur cine dar stiu ca au fost 2 fete care intrebau de ceva naturist pentru asa ceva, uitati reteta, sper sa va fie de folos.
  Rani pe colul uterin
  O lingura de marul-lupului (pulbere) + o lingura radacina de tataneasa (pulbere)
  + o lingura musetel se lasa la inmuiat in 1/2 litru de apa rece de seara pana
  dimineata, cand se filtreaza. Plantele ramase se fierb in 1/2 litru de apa pana
  cand lichidul scade la jumatate. Dupa racire, se strecoara si se amesteca cele
  doua extracte. Cu acest concentrat se face spalatura vaginala cu ajutorul
  irigatorului. La 2-3 zile se fac si bai de sezut cu acelasi ceai. Tratamentul se face
  pana la vindecare.
  _________ ___

 103. Mari says:

  Olivia, te rog sa-mi spui ce parere ai tu despre produsele de la Organika si in special despre acest produs:

  http://www.provitanutrition.com/Detoxificare-organism/CLOROFILA-PURA-Organica-100-tab-masticabile-16-mg.html

  Sper sa nu treaca neobservat mesajul meu. Multumesc.

 104. Dianka. says:

  Buna Olovia, fetelor, ce imi puteti spune careva propuneri pt tratarea Apei la Plamini (Pleuropneumoniei) , am o persoana f apropiata bolnava si am nevoie de ajutor.
  Mersi mult.

  • Alexandra says:

   Draga Dianka, mama mea imi povestea ca o femeie ii era recunoscatoare unei alte femei pt un sfat pe care i l-a dat cand aceasta a aflat ca are apa la plamani. Si anume, sa-si puna in fiecare seara tinctura de iod pe talpile picioarelor.
   Cred ca ar putea incerca, dar e bine sa mai primesti si alte sfaturi.
   Cu drag,
   vechea Alexandra! (am vazut ca incepe sa ne viziteze si o alta Alexandra 🙂

 105. Ade says:

  mi-e dor sa ne spui ceva…orice…

 106. Rodica says:

  Buna la toata lumea,
  Am inceput sa ma indrept spre acest tip de alimentatie si alaptez…uneori am teama ca nu e suficient ce mananc…poate e doar o impresie..imi poate spune cineva care are o alimentatie in acest gen si a alaptat …cam ce mananca intr-o zi…orientativ.

  Multumesc

 107. laura ,constanta says:

  Buna fetelor.Va rog sa ma ajutati cu un tratament natural pt par.Imi cade foarte mult.Acum doua luni m-am vopsit cu spuma de la Loreal,din comert si de atunci mi-am terminat podoaba.M-am tuns vreo zece centimetri dar tot se incalceste si nu il pot descurca in nici un fel.E un chin.Acum iau capsule de “Perfectil” si fac un tratament cu ulei ricin,vit A,vit E,ulei masline.Aveti idee,imi revin vreodata? Mai am o codita foarte subtire si nu imi place deloc cum imi sta cu parul scurt.Va implor sa ma ajutati,va multumesc.BAFTA MULTA,OLIVIA!SUNTETI O FAMILIE SUPERBA!

 108. Anca says:

  Buna Laura eu mi am facut masca din ulei de ricim, ulei de jojoba si trei picaturi de ylang ylang, tb sa stai cu masca toata noaptea si cand te clatesti sa-ti pui in cava apa calduta cu un pumn de argila verde, sau ce argila gasesti dar aia verde este cea mai buna, alta masca ulei de ricin cu miere si galbenus de ou stat cel putin o ora cu el pe cap, la mine a functionat si a crescut si parul foarte repede. Succes!

 109. Anca says:

  Buna Olivia, de unde pot comanda spirulina, multumesc.

 110. Anca says:

  Si Olivia ce cantitate pot sa-i dau Emiliei 2ani jumate? Pot sa i dau so chlorella,am gasit gasit pe un site hranasanatoasa.ro, crezi ca este ok,astept raspunsul tau cu nerabdare, te pup.

  • olivia says:

   Cantitatea recomandata in prospectul produsului, redusa la jumatate, as zice.

   • Patricia says:

    Draga Olivia,

    Este prima data cand scriu pe blogul tau, desi il urmaresc de o vreme buna cu mult interes. Iti scriu manata de o “problema” care ma macina si careia nu am reusit sa-i gasesc raspuns.

    Obisnuiesc ca dimineata sa beau smoothie-uri din fructe sau legume. De 2-3 am incercat sa pun un varf de cutit de pudra chlorella si de fiecare data, dupa aproximativ 3h mi s-a instalat treptat o stare de greata si rau, urmata de voma.

    Este posibil ca anumiti oameni sa aiba intoleranta la acest superaliment sau crezi ca ar trebui sa mai insist, cu cantitati ff mici? Sotul meu a baut cot la cot cu mine si nu a avut nici o problema.

    A mai intampinat cineva astfel de probleme?

    Multumesc mult,
    Cu drag,
    Patricia.

 111. Cristina I. says:

  Draga O,
  De ceva timp, de fiecare data cand ii dau lui Bimbi suc de sfecla, telina, morcovi…are scaunul si urina extrem de rosii.
  Ceea ce ma ingrijoreaza, ar fi un articol citit mai demult intr-o revista, cum ca in urma consumului de sfecla, daca urina isi schimba culoarea ar fi semn ca ceva nu este in regula.
  Te rog sa-mi spui daca am motive de ingrijorare, caci daca intr-o dimineata ii dau un astfel de suc, cel putin 2-3 zile are urina rosie.
  Pupici

  • Alexandra says:

   Cristina, nu stiu multe amanunte, dar sucul de sfecla rosie se bea doar cu recomandarea unui nutritionist. Mi-am cumparat un storcator de curand si scria asta inclusiv in cartea lui, asa ca te sfatuiesc sa iei o pauza, sau da-i din cand in cand, nu mereu.

  • Mira says:

   parerea mea ca e normal ca urina sa isi schime culoarea, iar asta nu inseamna ca esti bolnav, sucu de sfecla e f intens colorat natural. Si eu am patit exact la fel. Sa ne gandim logic, si cand eram copil si ma faceau ai meu cu albastru de metil in gat ca aveam gatul rosu si imflamat se intampla acelasi lucru , aveam urina albastra.

  • anca says:

   Buna Cristina, si eu ii dau Emiliei in fiecare dimineata suc de morcov , mar si sfecla dar nu se coloreaza urina, probabil depinde de cantitate, morcovul cu marul 90% si sfecla 10%, cred ca daca fetita ta nu are nimic, adica nu prezinta alte simtome, sa faca febra sau sa se planga ca o ustura cand face pisu nu ai de ce sa-ti faci probleme, incearca o saptamana sa-i dai doar mar cu morcov si dupa aceea incepe din nou cu sfecla dar cate putin, nu vad de ce ar face rau sfecla, nu cred ca tb sa-i dai sub indrumarea unui nutritionist, este o leguma, nu cred ca are nimic periculos din contra si incearca sa o cumperi din alta parte,sanatate, si pupici.

  • olivia says:

   Din ceea ce am citit pina acum, pigmentarea urinei si a scaunului ca urmare a consumului de sfecla si suc de sfecla nu are cauza patologica. E normal. Dar o trecere prea rapida a pigmentului in urina (in decurs de citeva zeci de minute), ar denota o infectie urinara. Care ghici ce? Se trateaza tot cu suc de sfecla cel mai bine … 🙂
   Pupici rubinii!
   O

 112. anamaria says:

  Pentru fetele care au probleme cu caderea parului.
  Daca ceea ce v-a spus Anca nu functioneaza, puteti incerca si tratamentul care in cazul meu a functionat foarte bine, spectaculos chiar.
  Amestecati un catel de usturoi pisat cu 10 ml ulei ricin si 10 ml ulei masline, ajustati cantitatile in functie de lungimea si grosimea parului.
  Amestecul il puneti de la radacina pana la varful firelor de par si se sta minim 1 ora, cu cat rezistati mai mult cu atat mai bine, o data pe saptamana.
  Eu dupa 3 luni am vazut muult perisor crescut la radacina parului, semn ca se regenera excelent, ca niciodata.
  Din cartea lui Valeriu Popa stiu ca merge si tinctura de ardei iute cu care se maseaza pielea capului de 2/3 ori pe saptamana (dar nu am incercat).
  Multa bafta si sa aveti un par cum va doriti.

  Pt Anca: eu i-am dat lui David cand avea 1 si 8 luni un amestec de chlorella si spirulina aprox 1 lingurita pe zi in smothie cu spanac timp de 1 luna pt ca pe urma am ramas insarcinata si greturile m-au tinut efectiv la pat si nu am mai continuat. Eu am luat de la rawz.ro atunci si a fost ok, piticul era super energic si se simtea bine. Pup

 113. Ana says:

  Buna seara Olivia, seara buna fetelor! 🙂
  imi puteti spune va rog cum se numeau cartile despre vindecarea ochilor si imbunatatirea vederii? Mama mea are tensiunea oculara marita si se pare un inceput de glaucom… stiti cumva cum se poate trata?
  va multumesc mult!
  Numai bine!

  • Dianka. says:

   Miopie
   Asadar, suna cam asa: 1 kg de morcovi, 1 kg de lamai si 800 g miere. Morcovii se spala bine cu o perie, dar nu se curata de coaja si se dau pe razatoare, lamaile se dau prin masina de tocat carne cu tot cu coaja, toate amestecandu-se cu mierea. O sa-ti fie mai usor de preparat daca ai un blender. Se pot amesteca si la blender. Toate se pun intr-un borcan steril, care se inchide bine si se lasa la macerat in frigider 10 zile. Se mananca 3 linguri pline in fiecare zi. Dimineata, inainte de masa, la pranz si seara. Sa fii foarte atent sa nu sari vreo zi. Ca sa nu risti sa-ti mucegaiasca, poti face mai intai jumatate si apoi cealalta jumatate, dar sa nu intrerupi deloc.
   Dupa vreo doua saptamani dupa ce l-am terminat, m-am dus la control si doctorul mi-a spus ca nu am nimic si ca nu mai am nevoie de ochelari. Sper sa dea rezultate si la tine!!
   Olivia a vorbit si ea in unele comentarii despre miopie, asa ca dau paste si la raspunsurile ei:
   “Miopia este reversibila la orice virsta, Lavinia. Are legatura cu disfunctiile ficatului si ale rinichilor (iar eu am avut pe vremuri hepatita de tip A), cu viata sedentara, cititul prelungit si privitul televizorului sau ecranului de monitor vreme indelungata. IN plus, lumina artificiala interfereaza cu absorbtia vitaminei A ( sau betacarotenul din vegetalele orange), ceea ce va afecta desigur ochii. Remediile sunt simple: mult betacaroten (morcovi in special), excercitii ale ochilor si masaj al globului ocular, fortifierea ficatului si rinichilor cu ceaiuri hepatice si renale, apa calda intre mese si iesiri dese, prelungi, in natura, pentru a obliga ochii sa focalizeze in departare. UN detox temeinic nu e niciodata o idee rea si in plus are efecte spectaculoase asupra calitatii vazului. Exista doua carti senzationale pe tema, pe care ti le recomand: Autovindecare ochilor, de Joanna Rotte si Koji Yamamoto (Teora) si Sa ne imbunatatim vederea in mod natural, usor, eficient si cu rezultate rapide, de Leo Angart (Editura For You).

   • Ana says:

    Multumesc frumos!

   • Adriana says:

    Buna,

    Mama are diabet si nu este recomandat sa mancance miere si morcov,cu ce altceva ar putea sa il inlocuieasca,ideea ca are glaucom si nu stiu cum se poate trata.Ma puteti ajuta cu un sfat.

    Multumesc

    • olivia says:

     Colin Campbell spune ca diabetul e o boala de nutritie, mai exact o boala a omnivorilor. vegetarienii nu fac diabet. Pe cale de consecință, diabetul se vindeca printr-o dieta vegana. Raw vegana, as spune eu. In care se încadrează perfect si morcovii. Dar si mierea, după o vreme.

  • Maruca says:

   Salut! Nu stiu cat ajuta exercitiile din carti (desi o sa incerc) am o miopie nasoala, insa de o luna am trecut-o pe mama pe raw, supe vii de morcovi, telina, sfecla si ridichi si mi-a spus ca vede sa citeasca fara ochelari.In tinerete a fost mioapa si acum foloseste ochelarii doar la citit. Experiment de o luna care a functionat! Rostul era altul, sa amelioreze tusea astmatica.

 114. veronica says:

  Buna , si eu am observat la baietelul meu de 3 ani jumate si la mine urina colorata in roz dupa ce beam suc de sfecla cu morcov dimineata…si eu ma intrebam daca e normal,eu ii dau baietelului cam de 2 ori/saptamana.Poate ne spune si Olivia parerea ei. Va pup

 115. Cristina I. says:

  Eu pana acum nici nu mi-am pus problema ca ar putea fi ceva daunator la sfecla, mai ales ca a fost din productia proprie, deci stiu sigur ca este ok.
  Bimbi manca sfecla inainte sa manance orice alta mancare, am diversificat-o foarte tarziu, dandu-i san pana la un an si 8 luni,iar inceputul diversificarii, pe la un an, a fost ceva de genul… sfecla + orice aliment, masline + orice aliment :)), fara cele 2 nu manca nimic.
  Dupa care am introdus sucurile treptat, dar nu s-a intamplat sa i se coloreze uriuna, i se colora scaunul
  Datorita tuturor sfaturilor pe care Olivia ni le-a impartasit, Bimbi nu a racit nici macar o data, a avut 2 zile gatul rosu si alte 2 niste muci,singura problema o avem la ochisori, o hipermetropie mare, in rest nimic…deci e clar ca nu are niciun alt simtom de boala…

 116. Corina says:

  Legat de sfecla, eu am citit undeva (nu mai retin unde, fie intr-o carte, fie pe internet) ca urina se coloreaza de la sfecla atunci cand organismul nu asimileaza asa cum trebuie nutrientii din sfecla. Nu e un motiv foarte mare de ingrijorare, in sensul ca nu e o boala, dar e nevoie de o alimentatie crudivora, care in timp ajuta organismul sa asimileze tot ce trebuie din sfecla (are nevoie de anumite enzime, daca retin bine). Eu as spune ca am observat la mine diferenta, prima data cand am mancat sfecla, mi s-a inrosit urina, dar continuand cu alimentatia cruda, problema a disparut. Sper sa va fie de folos informatia aceasta, pana revine Olivia cu mai multe detalii.

 117. laura,constanta says:

  Va multumesc mult!Sanatate multa la toti copilasii!VA PUP PE TOATE!

 118. Anca says:

  Oliivia imi poti spune te rog de unde sa iau spirulina si chlorella, un site, aici la plafar nu am gasit si vreau sa comand dar am vazut din mai multe tari si nu stiu care este buna,pup

  • olivia says:

   Incearca una care nu e din China sau de la Hofigal. Prima ar proveni dintr-o tara teribil de poluata (atit de poluata ca la diecare 30 de minute se naste un copil cu malformatii), iar a doua dintr-o sursa foarte controversata, despre care voci avizate spun ca n-ar contine decit 2-5% spirulina si restul materie vegetala verde, de proveninenta incerta.

 119. inasoricica says:

  Buna seara,

  multumesc mult Maruca pentru link. Sper ca nu am suparat cu ceva ,

  Seara frumoasa !

  E o placere sa va citesc !

 120. Anca says:

  Olivia te rugam sa ne scrii un post despre ce suplimente sunt necesare si cat mai multe retete.

  Pup

 121. Aida says:

  Buna seara, fetelor!

  Interesanta problema cu sfecla. 🙂 Din cate am reusit sa citesc, colorarea urinei dupa o masa cu sfecla poate aparea fara o cauza anume (unele persoane au urina colorata de fiecare data cand mananca sfecla, alte persoane ocazional-nu dupa fiecare consum, iar altele pot manca oricata ca urina tot nu se coloreaza :D).

  Totusi se pare ca poate avea legatura si cu absorbtia fierului si ca poate fi un semn al unei anemii feriprive netratate, deci cine stie, poate nu strica niste analize.

  Ah, si ar mai fi niste studii care leaga absorbtia intestinala a pigmentului rosu din sfecla (si eliminarea lui prin urina) de prezenta acidului oxalic (care poate proveni din stevie, spanac, macris, chiar si din sfecla etc.)

  Dar banuiesc ca multora li se intampla si sunt ok din punct de vedere medical, deci nu cred ca sunt motive de ingrijorare mare.

  Sanatate maxima!

 122. Simona Mocanu says:

  Buna Olivia, fetelor,
  Am o mare problema… cel putin este mare pentru mine…
  Maninc in nestire… am o pofta de necontrolat.
  Stie cineva o metoda de reducerea poftei de mincare?
  Mi-am legat trompele la a doua cezariana (acum 4 ani) … oare asta sa fie problema?
  Multumesc,
  Simona

  • olivia says:

   Curind un post despre insatiabilitate, Simona. Sunt calare pe o carte ce dezvolta ideea si ofera solutii simple si bune. Curind, deci!

 123. Simona Mocanu says:

  multumesc Olivia!
  Nu amina… ca sa nu ma fac de 200 kg:-)

  Te pup,
  Simona

 124. Laura P. says:

  Olivia, am citit de curand post-urile unui blog care trateaza aspecte legate de nutritie in care se specifica faptul ca laptele vegetal ( in special cel de migdale si susan )contine mult prea mult omega 6 si n-ar trebui consumat ft des. Copilul meu consuma lapte de migdale zilnic si sunt ft ingrijorata de aceasta ipoteza citind sursa mai sus mentionata, plus comentariile aferente. Ma gandesc sa nu-i fi facut mai mult rau. Consuma deja de aproape 6 luni, ca si noi de altfel. Ma simt de parca a cazut cerul pe mine, tot timpul acesta am crezut ca ii ofer alternativa cea mai sigura, parca nu-mi vine sa cred ca nici laptele vegetal nu mai e alternativa buna.
  Te rog din suflet sa ne confirmi daca poate fi adevarat, consumul frecvent de lapte de migdale si susan trebuie evitat ? Sunt absolut socata…

  Iti multumesc si te imbratisez,
  Laura

 125. Laura P. says:

  Acum realizez ca nu degeaba se spune ca echilibrul si varietatea reprezinta calea cea mai buna, excesele sunt intotdeauna daunatoare. Nu-mi vine sa cred ca nu m-am gandit la acest lucru pana acum.
  Din ce am citit despre ce ne-ai relatat vis-a-vis de alimentatia celor mici ai tai, laptele l-ai inlocuit cu sucuri de morcovi, fructe… nu neaparat lapte din seminte. Dar laptele din cereale ( orez, ovaz, etc ) poate fi luat in calcul ca alternand cu cele de sus ?
  Sper sa nu fi cauzat vreo problema copilului meu in ultimele 6 luni, am uitat sa mentionez ca mai consuma si susan zilnic, care are si acesta un continut ridicat de omega 6.

  Multumesc si imi cer scuze ca iti rapesc probabil din timpul pe care l-ai fi putut folosi raspunzand unor probleme mai stringente dar cred ca e important sa se raspandeasca informatia pt ca nimeni sa nu mai faca asemenea excese pt binele si sanatatea noastra, si mai ales a copiilor nostri.

  • olivia says:

   Laura, echilibrul in orice e ideal! Iar o dieta diversificata, fara repetarea de la zi o la alta a acelorasi tipuri de alimente, e de preferat! Dar eu una nu fraternizez mereu cu principiul asta, atunci cind vine vorba de cure prelungi de vitaminizare cu sucuri de sfecla si morcovi, imunizare cu propolis si polen, de care ma folosesc mai ales iarna. Ceapa si usturoiul se sustrag, dupa parera mea principiului! Mincate seara de seara, in orice anotim, regenereaza singele, detoxifica organismul si-l feresc de toate bolile degenerative. Excesul (prea mult la o singura masa) poate provoca arsuri stomacale, dar nu si consumul regulat. La fel, busuiocul, patrunjelul, mararul, tarhonul, rozmarinul, salvia si mai toate plantele aromate pot fi consumate zilnic, in cantitati moderate, cu efecte spectaculoase in preventie si tratament. Laptele de migdale (sau susan) e un substitut excelent pentru laptele de origine animala, plin de acid folic, calciu si acizi grasi esentiali (cit priveste raportul dintre Omega 3 si Omega 6 din simburii de migdale e discutabil). Dar, eu una nu-l folosesc in fiecare zi, ci mai degraba de doua ori pe saptamina. Prefer mereu sucurile de radacinoase, legume si fructe, care – dupa cum spune Norman Walker – pot fi baute zilnic, se digera usor si vin cu un aport mare de nutrienti de calitate.
   Cu drag,
   O

 126. Laura P. says:

  Multumesc mult, Olivia, pt raspuns. Intr-adevar, exista alimente care n-ar trebui sa lipseasca din meniul copiilor in mod frecvent, cu siguranta nu putem generaliza.
  Ma ingrijora raportul nu tocmai bun intre cei doi acizi grasi esentiali: omega 3 si 6, lucru pe care il stiam dar care nu am crezut ca ar constitui o problema chiar atat de mare. Pe de alta parte acesti acizi grasi se regasesc intr-un raport optim in semintele de canepa si chia ( pe care de asemenea le consumam aproape zilnic ), deci cred ca mai bine raman acestea baza.

  Nu ai mentionat nicaieri de laptele de cereale ( cele fara gluten ), banuiesc ca aduc si acelea un aport sanatatii per total…

  O duminica cat mai frumoasa sa aveti si multumesc inca o data!

 127. Nancy says:

  Buna Olivia,

  Revin din nou cu 2 intrebari pentru tine, pentru ca ne esti de mare ajutor.
  1. Am un finut ce sufera de sinuzita de un an de zile si are 8 ani!!. Are foarte multe dureri de cap.Sufera mult copilul. Ce sugerezi pentru problema lui? Tare m-as bucura sa-l pot ajuta cumva.
  2. Sotul meu are probleme mari cu matreata. Sometimes is soooo embarrassing! ce tratament ne sugerezi in cazul lui?

  Multumesc anticipat.
  Have a great day !

  • olivia says:

   Nancy,
   Sinuzita este provocata de mucusul stagnant din sinusuri, care in timp se inflameaza. Mucusul vine de la alimentatie gresita, cu multe lacatate si alte produse de origine animala si prea putine fructe si legume crude. Pentru finutul tau, dar si pentru sotul tau, citeva sfaturi in avanpremiera, din viitorul post despre sfecla. E atit de miraculoasa sfecla, incit vindeca o gramada de boli, printre care si sinuzita si matreata./ In primul caz se picura trei stropi de doua-trei ori pe zi in fiecare nara, iar in al doilea, se maseaza in fiecare seara la culcare scalpul cu suc crud de sfecla, pina dispare matreata. Daca tratamentul e dublat de o dieta cit mai curata, cu multe sucuri de morcovi, sfecla si mar (o combinatie extrem de alcalinizanta), va da rezultate rapid.
   Succes!
   O

 128. Alina says:

  Consider ca acest mod de a te hrani RAW deja a luat o cu totul alta directie.Uitam ca motivatia ar trebui sa fie mult mai simplista si nu atat de EXTREMA.Informatiile sunt binevenite ,fiecare are datoria de a le constientiza insa este alegerea fiecaruia daca sunt ok sau nu.Am senzatia ca RAW a cam devenit un pic distorsionat si dus la EXTREME…..Si nu numai insa sunt convinsa ca se constientizeaza un efect negativ si anume:COMERCIALIZAREA CHIAR MACHIAVELICA A INTREGULUI CONCEPT asadar trag un semnal de alarma in aceasta directie.Te admir Olivia de asemenea pe andi sunteti minunati si sunt absolut convinsa ca intelegi perfect ceea ce vreau sa spun.Sanatate va doresc tuturor,si HAI SA INVATAM SA TRAIM FRUMOS SI SANATOS DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE nepermitand UNOR MATERIALISTI SA NE SPELE CREIERASUL .Scuze pentru eventuale greseli gramaticale sau de alta natura insa citind un comentariu am devenit un pic dezamagita.

 129. stela says:

  Dragele mele,

  Citesc acum comentariile Laurei si Oliviei despre laptele de migdale si susan. Nu imi vine sa cred, si eu i-am tot dat fetitei mele lapte de migdale si susan. Am impresia ca mancarurile pe care pot sa i le dau linistita fetitei mele se imputineaza pe zi ce trece, cu cat aflu mai multe. Nici nu mai stiu ce sa mai inventez cand vine masa. In plus, de o vreme refuza foarte ferm sucul de morcovi cu spanac si mar, ceea ce ma ingrijoreaza. Olivia, fetelor, aveti vreo idee, cum sa o fac sa ii revina apetitul pentru suc? Orice truc (ne jucam cu plusurile si le dam si lor sa bea) nu mai tine. Simt cumva ca daca trag linia nu am cum sa fiu linistita ca fetita mea este hranita corect, fie ca ea refuza anumite alimente, fie ca anumire mancaruri despre care eu credeam ca sunt in regula, de fapt fac mai mult rau. Va pup si astept raspunsurile voastre!

  • anamaria says:

   Buna Stela, nu te ingrijora daca fetita ta refuza sucul si piticul meu a avut o perioada cand nu mai vroia sucuri, asa ca l-am lasat o perioada dupa care am revenit si le-a acceptat. Poti schimba combinatia, adica fara verde o saptamana si dupa aceea revi.
   Eu il mai pacalesc spunandu-i ca-l duc la verisorul lui, sau ca el e baiat mare nu mai este bebelus si trebuie sa pape/bea.
   Ei bine cu chestia asta (ca e mare ) am reusit sa-l fac sa manance salata verde, salata de cruditati, ceapa, foarte multe legume crude si chiar sa faca la olita sa nu mai vrea el scutecul, pentru ca “… mami eu nu sunt bebelus sunt baiat maie” (fara r-uri :D).

  • olivia says:

   Stela, laptele de migdale nu face rau!!! Face foarte bine. Eu una nu cred in teoria privind disproportia Omega 3-Omega 6 sau privind cianurile din migdale. Migdalele sunt un aliment integral, cu toate virtutile pe care le are el, iar laptele de migdale se face la rece, fara a denatura sub nici o forma nutrientii din simburi.
   Cit priveste diversificarea alimentelor (chiar si intr-o alimentatie crudivora), e un deziderat antic. Azi maninci migdale, miine caju, poiminie susan, peste trei zile – nuci, peste 4 – alune ect etc… Consumul regulat, pe perioade foarte lungi a unui singur tip de aliment, se face o data in detrimentul altor alimente sanatoase/la fel de sanatoase ( care ar aduce alte tipuri de nutrienti esentiali, daca ar fi mincate ) si DOI – poate duce in cele din urma la intoleranta digestiva, manifestata in timp prin secretia in exces de mucus in stomac, cu toate inconvenientele care decurg de aici.
   Deci papam de toate! Nu deodata! Ci pe rind. In zile. In saptamini… ,
   Exista insa unele alimente care sunt atit de complete, de binefacatoare si de lipsite de riscuri ca ar putea fi mincate (in cantitati moderate!!!) aproape zilnic. Aici as pune ceapa, usturoiul, morcovii, sfecla, mierea, propolisul, polenul, castravetii, plantele aromatice si mai toate fructele (vara). De aceea sucul de morcovi, sfecla si morcovi (pe care eu l-as pune pe masa 7/7) il dau copiilor atita timp cit il beau ei cu pofta. Apoi trec la alteva. Lapte vegetal. Ceaiuri. Nectaruri. In pauzele de sucuri, le suplimentez lichidele cu produsele gemoterapice de la PlantEtrakt sau DaciaPlant. Cel din muguri de brad e bun in special pentru oasele si dintii copiilor in crestere, pentur ca ajuta la metabolizarea calciului si a fosforului. Deci e pentru cei mici carora le cresc dintisorii, pentru cei mai mari, care isi schimba dinti si maselute si pina la urma pentru toti copilasii care au nevoie de oase puternice si dinti cu smaltul intreg. Aproape ca n-are gust (fiind un macerat glicerinic), iar baietii il beau (amestecat cu apa, ceai, suc) cu mare placere. Dupa ce il bem, ne masuram 🙂
   Tin pumnii,
   O

   • Madalina says:

    Buna olivia,

    Extractul din muguri de brad se poate da si copiilor sub 1 an? Pe prospect nu e specificat acest lucru.

    Pupici

    • olivia says:

     Asa e, nu e specificat. Daca bebelusul e alaptat si la un an nu mi-as face planuri sa suplimentez cu extracte din plante. Eventual as recomanda mamei sa ia preparatul si astfel principiile lui vor ajunge si in lapte. Daca nu e alaptat, eu as incerca cu jumatate din masura recomandata copiilor de peste un an, diluat in suc sau ceai. Ar trebui sa-l ajute in perioada destul de proasta, cind il siciie si-l exaspereaza dintisorii in crestere.
     Pupici rubinii,
     O

     • Madalina says:

      Nu e alaptat, din pacate. Am inceput sa-i dau cate jumatate de lingurita de susan in piureul de fructe pentru calciu si m-am gandit sa-i dau si ceva care sa-l fixeze. Voi incerca asa cum spui tu, cu jumatate de masura.

      Te pup

   • Deea says:

    Draga Olivia,
    tare de folos ne sunt invataturile tale… Te rog sa ma ajuti cu un sfat, si anume daca ii pot da puiului meu de 3 anisori pulbere orz verde/ lucerna si, daca raspunsul este pozitiv,ce doza zilnica;de mare ajutor mi-ar fi si o indrumare privind un extract gemoterapic impotriva anemiei.

    Multumiri si calde imbratisari de la malul marii

  • Laura P. says:

   Draga Stela,

   Imi cer scuze, cele enuntate de mine in comentariu n-au avut scopul de a ingrijora pe nimeni, ci de a fi lamurita chestiunea in discutie. Eu la randul meu am fost ingrijorata, dar odata lamurita problema imi este ft clar acum ca laptele de migdale/susan nu are nici o vina, ca sa spun asa, este o alternativa mai mult decat inteleapta pt laptele animal iar raportul disproportionat omega 3-omega 6 este o chestiune discutabila, exista voci care sustin acest lucru, altele care infirma. Si nu e singurul lucru asupra caruia nu se pronunta toti in unanimitate, exista multe aspecte care au creat si creeaza polemici.

   Ce trebuie noi sa retinem de aici: exact ce ne-a facut cunoscut si Olivia- cheia sta in diversitate, extremele nu sunt benefice in nicio situatie, deci se aplica si nutritiei ( cu exceptiile pe care le cunoastem toti, amintite si de Olivia- ceapa, usturoi, etc…care de fapt nici nu se incadreaza in vreo extrema )

   In ceea ce priveste refuzul micutei tale de a mai bea sucul respectiv, sunt in asentimentul Anamariei, sisteaza-l o perioada sau schimba fructele/legumele, functioneaza si in cazul meu.
   Si nu cred ca daca tragi linie realizezi ca fetita ta nu este hranita corect, din ceea ce ai mentionat ca ii oferi trag concluzia ca te preocupa destul de mult acest aspect si faci eforturi in aceasta directie ceea ce e de apreciat. Vor exista intotdeauna framantari de genul “oare fac indeajuns de bine pt copilul meu ?”, nu cred ca exista mama care sa nu-si fi pus astfel de intrebari. Important e cum gestionam aceste nelinisti, sa nu le lasam sa puna stapanire pe noi. Atata timp cat faci ceea ce poti, cat timp nu exista sa STII ce e bine pt copilul tau si sa ALEGI sa nu faci acel lucru, cred ca e indeajuns.

   Sper sa te mai fi linistit raspunsul meu. Succes cu papa celei mici si sanatate multa !

   Cu drag,
   Laura

 130. Anca says:

  Draga Olivia

  Te rog spune-mi ce parere ai despre consumul de drojdie de bere? Este foarte vehiculat faptul ca ar fi indicat zilnic, dar nu stiu daca asa este, te rog spune-mi ce stii tu.
  Multumesc.

  • olivia says:

   Daca poti cumpara drojdie de bere autentica si nu contrafacuta, se cheama ca ai pus mina pe o comoara de B-uri si enzime foarte bune pentru digestie si imunitate.
   Pupici rubinii!
   O

   • Mari says:

    Am citit undeva ca este de preferat drojdia de bere inactiva deoarece nu exista pericolul perturbarii echilibrului florei intestinale.

    Olivia,te rog sa ne spui daca exista undeva in Romania drojdia despre care vorbesti tu.
    Multumim.

    • olivia says:

     Inactiva inseamna distrusa termic. Cu greu mai gasesti ceva nutritiv in ea. Se foloseste in bucataria raw-vegana in brinzeturile vegetale, in special, pentru ca le da nostalgilor senzatia ca maninca brinza din lapte de vaca/oaie/capra.
     Nu stiu inca nici o sura de drojdie autentica. Dau de veste, daca aflu.
     O

 131. Nicoleta says:

  Buna Olivia,

  Ti-am trimis vineri un mesaj, accesand sectiunea “Contact”, si as vrea doar sa ma asigur ca l-ai primit.
  Multumesc mult!

  Nicoleta

 132. raluca says:

  Olivia eu nu stiu ce sa fac dar de la regimul asta main mult raw,fara paine,fainoase…,slabesc prea mult,si eu nu vreau ca deja eram slabuta,49kg la 1,60,iar acum am 46 de kg.cam de 10 luni nu mai pap carne,iar in rest usor usor spre vegetarian.dar ce sa pap,cum ca sa nu slabesc de tot.mai este cineva in situatia asta? te pup.

 133. kinga says:

  Raluca,

  Am fost in aceeasi situatie! Din luna septembrie sunt raw 100%. Aveam aprox 50 kg la 1.65m. Am slabit intr-o luna pana la 46 de kg! Ai mei s-au speriat, s-au alarmat, m-au certat. Eu stiam de la R. Morse ca face parte din detox. Ma simteam excelent, aveam chiar mai multa energie decat inainte. Tu cum te simti? te simti slabita?
  Nu am facut nimic special – in sensul ca nu am adaugat calorii sau mai stiu eu ce- si mi-am revenit treptat. Acum am din nou 50 kg la 1.65 si nu arata deloc urat, ba chiar am reusit -cu ceva sport- sa-mi “refac” formele feminine 😀
  As spune, daca te simti bine, sa nu te sperii prea tare, ca se rezolva de la sine. Daca kg pierdute nu reprezinta (doar) tesut muscular, nu-ti face griji, sunt “deseuri” (eu am avut in perioada aia mai multe semne de detox: mergeam cu treburi mari chiar si de 12 ori/zi la baie, imi curgea nasul din senin etc)
  Citeste, afla si linisteste-te apoi.

  Tin pumnii!

 134. Magda P. says:

  Draga Olivia,
  O urgenta, ca sa zic asa. Un nepotel de 1,6 ani are oreion. Are un frate vaccinat,de 4 ani, si copiii mei de 7 si 3 ani, nevaccinati.
  Intrebarea este, in caz ca iau cu totii, cu ce putem ajuta in mod natural, in evolutia bolii?
  Ai mei sunt obisnuiti cu hrana vie, deci ma ajuta tot ce spui, nepotii nu, dar incercam.

  Multumesc,
  Magda P

 135. sarieri says:

  Buna Olivia,

  Te rog mult sa ma ajuti cu un raspuns: m-am trezit din senin cu gingia f umflata, de fapt toata falca, am fost la stomatolog,am facut radiografie, nu am infectie…umflatura nu cedeaza si mi-a recomandat sa iau augumentin. Nu as vrea, dar nu stiu cum sa procedez.

  Multumesc din suflet!

  • olivia says:

   Propolis, usturoi, cuisoare pisate – sunt toate remedii excelente. Care functioneaza mai putin, insa, daca aportul hidric e slab, iar dieta preponderent carnivora si gatita.
   Cu drag,
   O

 136. Georgiana says:

  Draga Olivia, fetelor…credeti ca remediile mentionate in postarea ta Olivia ar ajuta si in cazul altor afectiuni…am avut o candidoza vreme de un an de zile care mi-a trecut cu ovule (de doua ori pe zi, la recomandarea medicului), insa cred ca s-a produs un dezechilibru pentru ca am ramas cu o sensibilitate foarte mare ce se resimte in timpul actului sexual printr-o durere la penetrare…care persista tot timpul actului indiferent de gradul de excitatie si lubrifiere..deja a intervenit si planul psihologic, pentru ca mereu am o retinere gandindu-ma ca iar voi resimti durerea..Ce parere aveti?
  Va multumesc mult si o zi frumoasa sa aveti!

  P.S: scuze daca postarea va aparea de doua ori

  • olivia says:

   Eu as crede ca functioneza. Candidoca e un indiciu puternic pentru un teren acid, asa ca o dieta pe baza de cruditati ar putea ajuta mult! Daca e dublata si de niste proceduri de detox, rezultatele ar fi mai rapide, mai spectaculoase. S-ar putea sa te ajute si ovulele cu propolis ce se gasesc la magazinul Apicol, de pe Calea Dorobanti, vizavi de BRD, umar-in-umar cu o florarie, al carei nume in scapa.
   Tin pumnii!
   O

   • Georgiana says:

    Multumesc mult Olivia! voi aplica si voi impartasi rezultatele daca cineva doreste 🙂
    Numai bine!

   • Roco says:

    Olivia, am ajuns la magazinul Apicol de pe Calea Dorobanti, insa mi-au spus ca nu au ovule ci niste supozitoare cu propolis…acelea sunt bune?

    Si, in alta ordine de idei, tu ce parere ai despre consumul zilnic al uleiului de in (nu mai mult de o lingura)?

    • olivia says:

     Da – la prima intrebare, da – la a doua! 🙂

     • Roco says:

      🙂 :*
      Sunt extrem de entuziasmata! Incep rezultatele vizibile… Incet incet scap de toate problemele sacaitoare. Ce-i drept, e nevoie de perseverenta, de sprijinul celor dragi…si de un sfat de incredere din cand in cand 🙂
      Pentru asta, ITI MULTUMIM, OLIVIA!

     • olivia says:

      Ma bucur! 🙂

     • Roco says:

      Am luat supozitoare cu propolis, am testat, par a fi in regula…
      Desi recunosc, prospectul m-a cam bulversat 🙂 – par a fi pentru alte afectiuni…

      Doamne ajuta!

 137. Magda P. says:

  Draga Olivia,
  Te apreciez in mod deosebit pentru ceea ce faci, recomand blogul tau tuturor, cu copii sau fara, dar am o intrebare si nedumerire. Cum alegi intrebarile la care dai raspuns?
  Spun asta pt ca atat eu, cat si alte persoane, unele pe care le cunosc, ramanem doar cu intrebarile.
  Si, evident, e usor deranjant. Si intreb, ca macar sa nu mai punem intrebari sau sa stim ce fel de intrebari nu-si afla raspuns aici.
  Inteleg lipsa timpului, dar nu pare a fi vorba de asta. Si atunci ma gandesc pur si simplu ca, intr-un fel, iarta-ma, chiar nu vreau sa jignesc sau sa supar, sunt selectate intrebarile care convin cumva temei acestui blog. Hrana vie vindeca, e singura modalitate etc.

  Cand, asa cum au mai spus-o si altii tot aici, sunt boli la care ajungem si care nu implica alimentatia, vezi bolile copilariei.

  Repet, nu am vrut sa te supar, apreciez prea mult delicatetea ta, as vrea doar sa stiu pt a nu ma mai obosi sa intreb.

  Cu drag,
  Magda

  • olivia says:

   Regret, Magda, ca ti-am lasat impresia asta. Nu raspund pe criterii de simpatie si nici in functie de gradul de adeziune la principiile blogului. Am raspuns si celor care ma atacau deschis si celor care ma blamau si celor care nu imparteasau convingerile mele, cit am putut eu de bine; marturie stau comentariile din urma, pe care le poti gasi oricind.
   Sunt momente cind raspund pe sarite, cu o mina doar; trasa de cealalta de catre David sau Luca. Sau chiar de David si Luca, deodata. Alteori nu mai dau raspuns intrebarilor care si-au gasit rezolvarea in interventiile altor cititoare si care – in opinia mea – sunt Ok. Alteori, ma simt usurata, cind vreo cititoare fidela a blogului ma ajuta – literalmente ma ajuta – cu un copy-paste la vreun comment de-al meu mai vechi, care lamureste (in masura posibilitatilor mele) problema. Alteori sunt atit de prinsa si cu timpul dramuit, ca nu mai apuc sa bag macar in seama atitea alte intrebari importante si trec mai departe, lasindu-le din lipsa de timp – dar nu fara remuscari – nelamurite. (Cu speranta, totusi, ca va veni si vremea lor). Daca sugerezi ca las vreo intrebare fara raspuns dinadins, as marturisi ca da, uneori. Mai exact atunci cind raspunsul e simplu si se poate gasi la un click distanta pe net, nu tine de o urgenta medicala, nu implica principii greu de inteles din naturopatie si tine plina la urma de disponibilitatea fiecaruia de a face un efort minim de research. Dar chiar si acestora ma straduiesc sa le raspund, atunci cind timpul nu ma omoara.
   Cu drag,
   O

   • olivia says:

    Si inca ceva… Celor carora nu le-am raspuns la intrebare din lipsa de timp, dar revin cu incapatinare si o mai pun o data pe tapet, le sunt recunoscatoare. Pentru ca imi dau ocazia sa-mi iau revansa…
    O

   • Magda P. says:

    Da, pana la urma mi-a parut rau de cum am apasat pe Comenteaza, pt ca anticipam raspunsul si il si intelegeam si m-am gandit apoi ca te mai fac sa iti iei din timpul si asa atat de pretios si de pretuit.
    E firesc si de bun simt ce spui, ma bucur ca te mai ajutam cu un copy-paste, macar atat sa facem in schimbul atator informatii pretioase.
    De cautat si citit, citesc si tot citesc, intrebarile ti le pun pt ca am incredere in raspunsurile tale. De aceea am intrebat de conjunctivita si oreion. Pe una am rezolvat-o usor, la cealalta am primit raspuns si e suficient.

    Marturisesc ca uneori as prefera sa ne raspunzi noua, celor care ne folosim din plin de informatiile de aici, decat sa raspunzi unor atacuri cu totul nemeritate, dar, pana la urma, nu stim unde cade samanta si se inmulteste si toate isi au rostul lor.

    Cu drag,
    Magda (care si ea e trasa mai mereu de o mana sau ambele de doi copii minunati, dar pt care laptopul e un mare “dusman”)

 138. raluca says:

  multumesc Kinga.adevarul este ca de multe ori nu am timp sa mananc,sau sunt la servici unde sunt prinsa,de fapt lucrez intr-o gradinita unde ca sa nu mananc prostii stau moarta de foame doar cu un mar ceva.iar eu daca sar o masa slabesc imediat.ai putea sa-mi spui tu cam ce mananci si cum reusesti sa te organizezi,eu am si 2 copilasi,pe toate le fac eu ca sa zic asa si in casa,sotul munceste,e destul de greu.dar nu vreau sa ma plang. va pup,din Galati,mai e cineva de aici ?

  • Maruca says:

   Draga Raluca, D
   Dupa o documentare de cateva saptamani si o serie de arzatoare probleme medicale, am decis sa trec la raw, in conditiile in care mancam rar carne, 1-2 ori pe luna, dar lactate zilnic. Dupa mai multe combinatiuni nereusite de mese, uite la ce m-am oprit> smoothie de fructe pus in borcan de 800g (la alegere sau toate laolalta) mere, gutui, banane, seminte hidratate de susan, migdale, ghimbir, scortisoara. Aceasta constituie masa de dimineata.
   Pentru pranz, pregatesc un alt borcan de 800g cu supa vie de morcovi, 2-3, sfecla, 1-2, patrunjel, marar,telina, 1-2 si alte radacinoase, daca mai am in camara.
   Si amandoua se prepara in 30 de min dimineata, inainte sa plec la serviciu.
   In speranta ca te-am inspirat…

 139. kinga says:

  Draga Raluca,
  eu fac un tratament acum cu ceaiuri care ma “obliga” sa am 3 mese pe zi. dimineata manac fructe(multe de acelasi fel: mere/pere/portocale/gutui) la pranz manac cel mai consistent- si singura masa sarata de alfel- salatoi cu naut germinat/ fasole mung germinata/ razatura de morcovi+telina+seminte de dovleac/ pateuri din sem.fl.soarelui etc etc..dar in principiu ceva cu nuci/ seminte/ leguminoase incoltite. Seara manac ce am pofta: fructe, smoothie etc. Ca si gustrai am sucuri stoarse din frcute-legume, nuci cu miere, lapte de susan -depinde de ce mananc la pranz.
  Te cred ca e mai complicat avand familie -eu sunt studenta de capul meu:)
  Cred, insa, ca a fi raw vegan nu e chiar asa complicat! Eu inteleg prin asta in primul si primul rand SA MANANCI CAT MAI SIMPLU – asta insemnand ca (cel putin tu, nu copii/sotul) sa poti manca produsul “brut” un mar/ o para etc x3 daca e nevoie!:P…astfel incat sa nu faci foamea. Retetele raw gourmet le pun pe planul doi..de impresionat/convins/pt sarbatori/postat pe blog etc.

  Iti tin pumnii sa gasesti o modalitate buna pt tine/ voi 🙂

  Pup,Kinga

 140. laura ,constanta says:

  Buna fetelor! Toate avem intrebari si raspunsuri,depinde de ce stim si,logic,de ce nu.Dar este foarte complicat,dupa parerea mea,sa multumesti toti membrii familiei,in cazul in care sunt multi si fiecare doreste altceva.
  Iar cand mai ai si un job solicitant,zi de zi,atunci?
  Si cam de fiecare data,femeia(mama,sotie…)se lasa pe ultimul plan,din lipsa de timp……….si multa dragoste.Dar,sa nu fim triste si sa avem rabdare!VA PUP CU DRAG!

 141. Anca says:

  Buna Olivia, nu mai gasesc unde ai spus ce este bun pentru afte bucale,Emilia isi suge degetelul si face foarte des, parca tinctura de propolis am dat-o dar plange ca o ustura, fetelor daca stiti vreun remediu sa o pot dezobijnui de suptul degetului, adtept sfaturi, a avut pansament pe degetul mare iar acum a luat urmatorul deget.

  • Magda P. says:

   raluca
   August 6, 2011 at 12:36

   ore cu ce sa-l mai dau pe baietelul meu de 3 ani la aftele de pe limba ca nu-i mai trec parca si nu poate papa.
   Reply

   olivia
   August 8, 2011 at 06:02

   Tinctura de propolis, in concentratie de 80% (eu o iau din Piata Matache, de la Mieraria Bodnariu), aplicata cu betisorul cu vata, direct pe zona cu problema.

  • Magda P. says:

   Asta spune Olivia, dar asta ai incercat.
   Eu am folosit cu succes la copii Extract de lemn cainesc de la Plantextrakt.
   Acum, stiu si eu, daca face atat de des, sa nu fie in spate si o alta problema. Oricum, extractul ar trebui sa functioneze destul de rapid.

 142. iona says:

  Buna seara,Olivia!
  Citesc demult acest blog si marturisesc ca ai avut o mare putere de convingere asupra mea prin exemplul tau personal in ceea ce priveste acest stil de hrana. Am empatizat cu tine de la prima citire si din simplu vizitator pe blogul tau (am intrat pe blog din admiratie pentru tine si familia ta]am ajuns sa renunt la carne, altfel o enigma pentru altii.
  MARELE meu castig,printre multe altele dupa renuntarea la carne a fost SA POT MANCA DIN NOU USTUROI SI CEAPA .Marturisesc ca din copilarie nu am mai tolerat usturoiul si doar daca ma atingeam de vreo mancare cu usturoi se dezlantuia iadul pentru mine. Este un miracol, deoarece doctorii mi/au interzis sa mai mananc usturoi, fiindca nu/l tolerez.Acum mananc zilnic si nu mai am absolut nimic. Multumesc pentru daruirea cu care ai ales sa impartasesti binele tau si cu noi.

  • olivia says:

   Ma bucur, Iona! N-ai idee cit ma bucur!

  • Irina Stoian says:

   Confirm si eu cele spuse de tine,Iona!
   Cind eram o consumatoare de grasimi animale(nu musai o carnivora, chiar nu am fost o mare consumatoare de carne) orice aparitie a usturoiului in dieta mea era devastatoare ptr .ficatul meu.
   De cind am devenit vegana, pot consuma usturoi(si cu cita bucurie il combin cu aproape orice aliment) in cantitatea dorita,indiferent de momentul zilei.Este extraordinar!

 143. simona says:

  buna seara olivia, bine ai revenit:)
  daca tot ne-ai invitat, revin si eu cu cateva intrebari: 1. caut un ajutor pentru tratarea depresiei post natale (inca alaptez).
  2. am incercat azimele cu susan, dar mi s-a parut putin 20 de min la cuptor, si mi-era frica sa le dau asa lui bebe, sa nu-l doara burtica. este suficient tp? si cat de gros se intinde aluatul?
  multumesc mult pt raspunsuri, o seara minunata tutror!

  • olivia says:

   Draga mea, ar fi de ajutor daca ai da mai multe detalii despre tine. Ce maninci, ce tratamente ai facut, cum ai nascut (cezariana sau natural).
   Cit priveste azimele, ai procedat bine. Tine-le in cuptor la temperatura mica, atita vreme cit au nevoie ca sa se coaca.
   Cu drag, O
   O

 144. Angela says:

  Buna seara Olivia,

  Am o mare problema cu finuta mea, care, dupa un episod cu febra mare a fost dusa la spital unde i s-a pus diagnosticul de astm bronsic pe fond alergic.
  Tin sa mentionez ca pana la acest episod, am avut mereu probleme cu ea cu racelile care se tineau lant, mucisori 3-4 zile pe saptamana, nu putea sa respire din cauza lor, respira doar pe gura, tuse productiva, a fost operata de polipi tot pe fond alergic.Parca ar fi o raceala care dureaza de 3 ani. Finuta mea are 4 ani si jumatate si fenomenele astea au inceput de vreo 3 ani si se tin lant. Parca mergem din rau in mai rau.

  Ce stii despre astmul bronsic pe fond alergic(i-am facut testele de alergologie si nu a iesit decat f putin alergica la mucegai si arahide, arahide nu mai managca de atunci)?

  Ce ai face in aceasta situatie? Nu stiu ce sa mai facem, in spital a primit un tratament HORROR (cortizon, corticoizi, antibiotice) si a primit o reteta asemanatoare si pentru acasa, DAR nu vrem sa devina o obisnuita si sa le luam pe termen lung, asa cum ni s-a sugerat ca va fi cazul.

  Poti sa imi recomanzi niste carti, studii ? Ai citit ceva despre aceasta problema? Sunt plante/tincturi/ remedii naturiste si pentru problema asta? Vreun doctor naturopat de incredere?

  Sa aiba probleme cu imunitatea si de aici si predispozitia alergica ?

  Heeeeeeeeeeelp….. 🙁

  • olivia says:

   Draga mea, imi pare rau sa aud ca nu se simte bine mititica. Inainte sa-mi dau cu parerea, spune-mi – te rog – ce vaccinuri a facut, ce maninca de 4 incoace, care sunt alimentele ei preferate, ce tratamente a urmat pina acum, daca merge sau nu la gradinita, daca sta la bloc sau la casa, daca are ciini sau pisici.

   • olivia says:

    Alergia e confirmarea unei imunitati foarte slabe. Daca citesti/recitesti postul despre Studiul Pottenger, o sa vezi ca pisicutele au devenit extrem de vulnerabie la alergii, datorita unei diete devitalizate. Ca asa stau lucrurile si in cazul celor mici si mari s-a lamurit – in nenumarate rinduri – prin eliminarea oricaror forme de alergii, prin trecerea la o alimentatie cit mai cruda si mai vegana. Intarirea sistemului imunitar cu plante medicinale si produsele stupului s-a dovedit mereu o idee buna.
    Spune-mi, finuta ta si-a facut toate vaccinurile, a fost tratata la fiecare raceala si puseu febril cu a antitermice, antitusive si antibiotice? Maninca fructe si legume crude? Bea si maninca alimente procesate, semipreparate, bauturi acidulate, bomboane si prajituri? Bea sucuri de fructe si legume proaspat stoarse si daca da, cit de des?
    Iti recomand Ernest Gunther (Hrana vie) Robert Morse (Cum sa traim sanatos fara toxine), Christopher Vasey (Alternative la antibiotice), Mikhail Tombak (Cum sa traiesti pina la 150 de ani).
    CU drag,
    O

 145. Magda P. says:

  Si nu am uitat ca sunt datoare catorva persoane cu un document word cu sfaturile Oliviei, dar sunt la parinti, cu un alt laptop.
  Desi ma bate gandul sa reiau articolele, ca sunt convinsa ca mi-au scapat multe,avand in vedere ca nu ne confruntam cu probleme de sanatate si am salvat doar ce m-am gandit ca ne-ar folosi vreodata.

  cu drag,
  magda

 146. Mira says:

  Eu am inceput sa-mi notesz intr-un carnetel tot ce ma intereseaza din ce scrie Olivia. Mi-am dat seama, ca daca nu fac asa, nu mai stiu unde scria un anume lucru, care ma interesa, iar apoi caut de nebuna pana gasesc. Asa mi s-a intamplat cand nu gaseam sursa de miere si cum o poti deosebi de mierea falsa. Apropo am comandat miere de la miere-vie..o MINUNE………. va multumesc

 147. Dianka. says:

  Buna Olivia, din pacate nu gasesc nicaieri cartea lui Mikhail Tombak (Cum sa traiesti pina la 150 de ani), daca o ai poti te rog sa ne-o transmiti si noi, fidelelor tale ucenice?
  Mersi din suflet ca existi si ne luminezi zi de zi viata.
  Pupici de februarie primesti?

 148. teodora says:

  Fetelor daca ma puteti ajuta!Copilul meu de 3 ani si jumatate a racit,nas curgator,fara febra;tratament cu ceaiuri,propolis,echinaceea,zinc;dar acum ma anunta ca-l doare urechea banuiesc o otita;ce as putea sa-i dau?

  • anamaria says:

   Pt. Teodora:
   Tinctura de propolis picurata direct in ureche aprox 2 sau 3 picaturi si tinut un tampon de vata in ureche. Eu i-am pus seara, pentru ca atunci s-a plans, si i-a trecut pana dimineata. Daca nu trece intr-o seara incearca si in timpul zilei si iar seara. Multa bafta

   PS: remediul este de la draga noastra Olivia.

 149. Angela says:

  Buna Olivia,

  Din pacate, a facut toate vaccinurile ”obligatorii”.
  A fost alaptata doar 3 luni, alimentele ei preferate sunt biscuitii si floricele din supermarket. Ii plac si bomboanele, prajiturile ambalate, frusecuri, ciocolata.

  Bauturile acidulate nu sunt la ordinea zilei, ea cere si din cand in cand mai primeste cate o jumatate de pahar.

  Mananca doar mancare preparata termic(ciorbe, tocanite,fripturi etc), lapte din supermarket, branza din supermarket doar cu mamaliga. Legume crude (rosii, castraveti, ardei) doar in sezon, fructe portocale, mere, banane, si de vara trecuta si capsuni, dar f putine.

  In ceea ce priveste tratamentele urmate, i-au fost administrate pentru starile de raceala, uneori la recomandarea medicului, de cele mai multe ori dupa urechea mamei atat antitermice, antitusive cat si antibiotice. In 3 ani cred ca a luat de vreo 3-4 ori antibiotice.

  Tin sa mentionez ca pentru 3-4 saptamanii i-a dat suc de morcov cu mere su portocale, timp in care, mama zice ca nu a mai avut nici macar mucisori. Dar, din motive ce tin de aprovizionare nu i-a mai dat.

  Acum ca le-am in insiruit aici pe toate, mi se pare ca lucrurile devin clare, si pentru mine….

  O sa fac tot posibilul sa gasesc cartile recomandate de tine, desi pe una dintre ele am citit-o la un moment dat, dar…nu o mai gasesc. Poate poti sa ma ajuti si aici cu un link.

  Astept indrumarile tale, ca nu stiu de unde sa incep, si ce sa fac mai repede.

  Astept cu nerabdare recomandariele tale.

  Iti multumesc din suflet pentru bibliografie si pentru ca iti faci timp pt probleme noastre.

  Astept cu nerabdare recomandarile tale.

 150. magdutza says:

  Buna Olivia,

  multumesc din suflet pentru informatiile pretioase pe care le impartasesti cu noi. pentru mine, tu ai fost cea care m-a determinat sa trec pe dieta vegetarian / raw – vegan (si odata cu mine si baietelul meu de 1 an ai 10 luni trece treptat). M-ai convins si am share -uit cu toate prietenele mele interesate…
  Acum : de 2 zile am ganglion gat inflamat sub maxilar, partea stanga – de ce scriu aici, nu am gasit referire cam nicaieri pe net, ma refer la faptul ca as vrea solutii naturiste (acum tin compresa cu tinctura de propolis si la noapte o sa pun varza zdrobita)

  Numai bine si te imbratisez cu drag!

  • Georgiana says:

   Poate cu intarziere..dar poti folosi pe mai tarziu daca se mai repeta problema…este raspunsul Oliviei dintr-o alta postare:

   “Eu dac as avea ganglionii umflati, as face bai de sudoratie si masaje limfatice, periaj uscat al pielii, de la extremitati spre zona inimii, clisme de doua ori pe zi si as bea ceaiuri de coada soricelului, salvie, ceai de soc (sudorific, bun inainte de sauna si bai fierbinti). Local, mi-as pune comprese cu ceai concentrat de tataneasa, cataplasme cu varza sau cu argila si as papa miere cu laptisor de matca si propolis. M-as hidrata temeinic cu cel putin un pahar de apa/ceai in fiecare ora, stropit din belsug cu zeama de lamiie.
   Cu drag,
   O”

 151. laura ,constanta says:

  Draga mea Olivia,iti multumesc mult,din inima pentru ce am gasit pe postarea “Puterea sta-n cositele tale”,sunt uimita de binefacatoarea APA si nu numai.Am avut parul exact ca al surioarei tale,iarta-ma ca te intristez,de aceea sunt atat de suparata in acest moment,sper sa nu am vreo boala.Sper ca tu esti bine,iti doresc asta din suflet,familiei, copilasilor,sotului.
  Multumesc Ancai si Anei pentru sfaturi.Va pup pe toate cu mult drag.

 152. teodora says:

  Multumesc ANAMARIA!Suntem mai bine deja!

 153. Anca says:

  Buna Olivia,

  Tu ai facut vaccinuri copiilor tai?
  Ce ai facut ca sa nu ti le faca pe cele din spital de la nastere? Ca orice le-ai zice doamnelor respective, ele stiu mai bine…

  E vreo problema la inscrierea la gradinita/scoala daca nu ai carnetul de vaccinuri completat?

  Multumesc,
  Anca

 154. Cata says:

  Draga mea Raluca,
  Nu-s din Galati,dar am facut facultatea acolo; si eu ma confrunt cu aceeasi problema ca si tine: lucrand ca educatoare,nu prea aveam timp sa mananc pentru ca nu puteam lasa nesupravegheati copiii si nici nu puteam manca in fata lor; si uite-asa m-am ales cu o gastrita puternica!
  Acum sunt in concediu maternal,dar cand ma voi intoarce la serviciu,voi manca acasa un mic dejun hranitor,iar la serviciu imi voi face timp sa mananc;trebuie sa gasim o solutie,ca daca nu…ne distrugem sanatatea!Ma mai gandesc si poate-ti dau si eu cateva idei folositoare!
  Multa sanatate!

 155. Fely says:

  Buna Olivia,

  As avea rugamintea, dc nu supar prea tare, sa ne dai numele in engleza (presupunand ca inspiratia dintr-o astfel de carte , ti a fost data) ale tincturilor magice caci se pare ca pe site-urile din tara nu se gasesc nici urma de ele, asa ca poate avem sanse mai mari pe cele de afara!

  In speranta ca vei mai trece cu un ochi si pe la acest articol, iti multumesc frumos!

 156. magdutza says:

  multumesc mult Georgiana ca ai avut la indemana postarea Oliviei; niciodata nu e prea tarziu!

 157. Madalina says:

  Olivia draga, ne inveti cum sa ne hranim, sa fim sanatoase si frumoase. Dar ca sa avem echilibru, cum reusum sa-l gasim atunci cand il mai pierdem…? De suflet cum ne ingrijim…?

  Cu mare drag,

  Madalina

 158. Georgiana says:

  Buna,
  am si eu o intrebare :
  Am gasit , nu imi mai amintesc in ce postare a Oliviei , ca o femeie sanatosa NU ar trebui sa aiba menstruatie . Acum nu mai inteleg nimic ( eu am menstruatie o data la 4-6 luni , dar de la medic mi-a prescris Duphaston pentru aceasta dereglare – medicament care este foarte toxic ) cum pot sa raman eu insarcinata ?
  Ajutor , macar cu o explicatie !
  P.S. Medicii din orasul meu lasa mult de dorit…
  Multumesc din suflet!

 159. Georgiana says:

  Multumesc din suflet!

 160. Ana says:

  Draga Olivia,
  am reusit si eu sa raman insarcinata dupa 2 luni de dieta vegetariana spre raw. Pentru ca am nevoie de calciu din belsug si nu vreau sa iau vitaminele prescrise as vrea sa-mi fac un obicei de a bea in fiecare seara un pahar de lapte de migdale, susan, nuci etc. Insa mi se pare foarte laborios si time consuming procesul – imi ia mai mult de 1/2 de ora plus ca mi se intampla sa uit sa pun nucile la inmuiat dimineata si atunci iese cu totul din discutie. Am gasit la kingstore.com un aparat de facut lapte de nuci dar acesta il incalzeste/ fierbe la 85 grade. este ok, ce parere ai? Sau ne poti recomanda alt aparat mai bun?
  Multumim mult pentru tot.

 161. ele says:

  Spuneti-mi, va rog, tinctura din “ierburile istea: fruct de mielul-Domnului, rădăcină de alteria, false unicorn root, fruct de palmier pitic, rădăcină de dioscoree, frunză de zmeur, scoarță de călin negru, scoarță de anghelică americană” se poate procura de undeva gata preparata?
  va multumesc,
  ele

  • Marina N says:

   ele, poate ne ajuta Olivia. Si eu tot vreau sa intreb asta de multa vreme. Unde gasim combinatia asta gata preparata? Sau trebuie sa cumparam singure plantele si sa facem tinctura????

   Olivia, pentru barbati ai vreun sfat? Mai nou se pare ca a scazut motilitatea si numarul. Mananca sanatos, a slabit 24 de kg dar in loc sa avem rezultate mai bune avem tot mai proaste :-((( Nu stiu ce sa mai fac…. pentru ca anii trec…

   • olivia says:

    Draga mea,
    Cind spui ca sotul tau maninca sanatos, imi spui ca maninca multe fructe si legume proaspete din piata zi de zi? Ca bea sucuri de trei ori pe zi? Ca a redus/renuntat la carne umflata cu hormoni din comert, brinza si celelalte produse lacatate (pline de estrogen, care interfereaza cu echilibrul hormonal al barbatului), ca nu maninca nimic procesat, pasteurizat, UHT, deviitalizat ca faina/zaharul alb? Ca nu maninca peste masura, ca sa-si compromita digestia? Ca face sport macar de 2 ori pe saptamina? Ca nu se streseaza din cauza unui sef aberant si nu alearga in fiecare zi disperat de urgenta unor dead-line-uri crincene? Ca isi intareste aparatul reproductiv cu ceaiuri de plante (brinza usrului, napraznic)? Si ca se concentreaza pe plantele bogate in zinc (raspunzatoare de fertilitate), cum ar fi algele, germenii de grau, drojdia de bere, semintele de dovleac, sfecla etc etc?

    • Marina N says:

     Sotul meu mananca mancaruri procesate sub 10%. Nu mananca deloc paine, lactate, oua, zahar. Doar foarte rar mananca piept de curcan si peste. Ia branca ursului. Germeni de grau nu mananca pentru ca mancam doar cereale fara gluten dar mananca alte tipuri de germeni. Respectam amandoi foarte strict regulile de alimentatie dar din pacate si eu si el ne-am pierdut increderea ca mai putem schimba ceva.
     Am inteles mesajul tau si voi incerca sa introduc si algele in alimentatie (spirulina? sau ce imi recomanzi?) si ceai de napraznic. Cum sa manance drojdia de bere? Cam asta e ce am putea face mai mult din ce mi-ai scris.
     Jobul stresant il avem amandoi. Am reusit sa gasesc niste CD-uri pentru relaxare speciale pentru infertilitate si as vrea sa incepem sa le folosim. Insa cred ca ceea ce am facut amandoi in ultimii 15 ani e mai mult decat as reusi sa fac cu tot ce fac acum intr-o perioada scurta (ma gandesc la 1 an-doi). Si inca 15 ani nu am la dispozitie (am aproape 40 de ani). De asta ma tot gandesc serios la adoptie. Si nu stiu ce sa aleg, sa mai lup inca sperand sa am propriul meu copil sau sa renunt la lupta asta si sa o incep pe cea pentru adoptie. Faptul ca e o noua lupta, ale carei reguli nu le cunosc, ma sperie cel mai tare.

     Multumesc mult de toate sfaturile, Olivia.

     • Adrian says:

      Marina, iti voi impartasi cel mai eficient remediu posibil pentru cazul vostru, remediu pe care putine cupluri cu astfel de probleme il iau in calcul: 3 luni de concediu (probabil fara plata) in natura. In Romania, adoptia fara pile puternice este un proces obositor si aproape imposibil de dus la capat, din cauza legislatiei absurde. Insa, initierea unui astfel de proces poate avea un rezultat neasteptat: eliminarea presiunii psihice urmata de conceperea naturala. Succes!

     • olivia says:

      E minunat ca faceti toate eforturile ca sa aveti un copil. Dar increderea, la care imi spui ca ai renuntat, e ingredientul minune, fara de care nu se poate face mai nimic in viata. Sunt carti care te invata sa-ti mobilizezi vointa, sa-ti consolidezi increderea si sa-ti bombardezi subconstientul cu mesaje de incredere in reusita. Rezultatele studiilor facute in domeniul autosugestiei sunt colosale. Citeva informatii (ca sa te stimuleze sa cauti si alte carti pe domeniu) gasesti in Samadhi Tanc, de MIchael Hutchinson, pe care ti-o recomand cu mare caldura.
      Cu incredere ca vei reusi,
      O

 162. Marina N says:

  Adrian, multumesc de sfaturi. Stiu ca procesul adoptiei e unul lung, obositor si de cele mai multe ori fara finalitate. Tocmai asta m-a oprit pana acum sa-l demarez. Iar sotul meu e ingrozit de gandul ca ne putem trezi si peste 10 ani tot in stadiul de azi, dupa ce vom trece prin furcile caudine ale celor de la protectia copilului sau poate ne vom atasa de vreun copil care in final nu va fi al nostru….. Vom vedea….
  In privinta concediului, 3 luni este exclus. Din pacate. S-ar putea sa ne trezim cu bebe dar pe drumuri… Si nici asta nu e bine. Oricum, incerc sa facem orice ne-ar putea relaxa psihic.

  Olivia, o sa studiez si cartea recomandata de tine.

  • Marina N says:

   Mi-am comandat cartea. O sa revin cu impresii dupa ce o citesc.:-)
   A trecut prima luna cu programul audio pentru relaxare. Sotul meu adoarme dupa primele 5 minute (din 30). 🙁

   Olivia, te intrebasem daca sa introduc spirulina in alimentatia sotului meu sau alte alge. Si mai intrebasem cum sa manance drojdia de bere. Te rog ajuta-ma cu un raspuns.

   • Marina N says:

    Revin la aceasta postare scrisa acum mai mult de un an ca sa va scriu in ce stadiu suntem. Saptamana aceasta vom primi atestatul pentru adoptie si sper ca in maxim 9 luni, ca o sarcina, sa avem unul sau doi copii. Ma simt atat de fericita, ca si cum as fi insarcinata.

    Alimentatia cruda, dexintoxicarea si tot ce am mai facut nu a dat rezultatele asteptate nici natural si nici prin FIV iar noi nu mai dorim sa asteptam la nesfarsit o minune cand copii nostri ne asteapta de mult si ii vom aduce acasa curand.

    Va doresc succes in ceea ce va doriti!

    P.S. Daca pe cineva intereseaza, n-am primit niciodata raspuns de la Olivia la intrebarile de mai sus. Iar dupa ce am terminat de citit cartea recomandata de Olivia i-am scris un e-mail cu impresiile si alte intrebari. Fara raspuns. Probabil nu eram in publicul tinta al blogului. Acum nu mai conteaza. Am ales drumul adoptiei si al alimentatiei sanatoase in continuare, pentru noi si copiii nostri iar mare parte din decizia legata de alimentatia sanatoasa i-o datorez Oliviei si ii multumesc pentru asta.

    • Mara says:

     Felicitari!
     In ceea ce priveste gazda, si eu simt la fel. Dar ii datorez faptul ca mi-a deschis ochii catre o viata sanatoasa!
     Numai bine!

    • Dani says:

     Buna Marina,
     Sunt pe acelasi drum ca al tau, cu un pas in urma (inca nu ne-am hotarat pt adoptie). Ti-as ramane recunoscatoare daca ai putea sa ma ajuti cu informatii referitoare la adoptie. Email: inda019@gmail.com.
     Multumesc anticipat!
     Daniela

 163. Ina says:

  Buna ziua,

  nu stiu daca va mai aduceti aminte de mine … sunt imparateasa care ramasese grea in ianuarie dupa multi ani de incercari, care insa pierduse sarcina. Mi-am notat ca un “scoler” ceaiurile menitionate de Olivia in acest post si le-am baut cu sfintenie. Am incercat sa mananc mai mult crud decat de obicei , dar nu 100% si dupa doar o luna am ramas insarcinata. Acum am intrat in 4 luni, nu suntem perfecti , bebe e putin in urma ca si dimensiuni mami sangereaza din 2 in 2 zile , acum suntem internati … dar asta e , la un moment dat se va lipi saculetul gestational si nu vom mai avea probleme.

  Iti multumesc Olivia , si doamnelor nu ezitati sa urmati sfaturile din acest post !

  PS Olivia , ai cumva vreun sfat pentru problema mea legata de sangerari ? Iti multumesc anticipat,

  Zi minunata si sa auzim de cat mai multe burtici 🙂

 164. Madalina says:

  Buna Olivia,

  De foarte mult timp (5 ani) asteptam si noi minunea in viata noastra si ea a venit. Sunt insarcinata in 6 saptamani si suntem cei mai fericiti!
  Cu ajutorul tau noi am gasit solutia, o alimentatie cat mai curata si cat mai cruda. Sotul meu dintr-un carnivor convins a reusit sa-si schimbe alimentatia si de aici toate s-au schimbat.
  Ne rugam lui Dumnezeu ca totul sa fie perfect in cele 9 luni.

  Olivia, te rog, daca poti sa ma ajuti cu cateva lamuriri. Cum te-ai hranit tu cand ai fost insarcinata?
  O sa mananc in continuare hrana cat se poate de cruda, dar nu stiu nimic despre germeni de grau, ce suplimente naturale as putea sa iau ce ceaiuri pot sa beau…
  Ai putea sa-mi recomanzi ceva materiale?
  Tinctura de propolis este recomandata in sarcina?
  Da, cam multe intrebari, dar te rog mult sa ma ajuti sa ies din ceata.

  Multumesc mult,

  Madalina

  • olivia says:

   Draga mea, te felicit! Cit am fost eu insarcinata cu Luca am mincat fructe si legume din belsug, salate de patrunjel verde, spanac, nuci si seminte crude, salata verde si germeni pe care mi-i luam de la Mega Image, pe vremea aia, dar si alge, laptisor de matca si miere. Citisem destul ca sa incep sa miros miturile si manipularea si am fost serios incurajata de doctorita mea, Ruxandra Dumitrescu, care mi-a urmarit toata sarcina, Luca a iesit perfect sanatos, un copil de 4 kilohgrame pe care l-am alaptat de indata ce s-a nascut.
   Iti tin pumnii,
   O

  • Adriana D says:

   Buna,

   Am si eu o intrebare,cum ti-a iesit IGG.rubeola..eu vreau sa raman insarcinata…dar se pare ca am igg negativ si va trebui sa ma vaccinez de rubeola-pentru ca nu am avut si imi este teama sa fac acest vaccin..nu prea am incredere…si nu stiu ce sa fac

   Mersi

 165. Cata says:

  Olivia, dar ce ne facem cu imparatul care nu poate lasa imparateasa grea? Sotul meu a fost diagnosticat cu varicocel si se pare ca din cauza asta nu reusesc sa raman insarcinata. Si mobilitatea si numarul spermatozoizilor este scazut….spermograma arata fff rau.
  Pentru varicocel, din ce am citit, cam singurul tratament recomandat de medici este operatia. Naturist ce ne recomanzi? Ce stii despre asta?

  Multumesc anticipat!!!!

 166. Alina says:

  Draga Olivia,

  Am fost diagnosticata cu tiroidita subacuta si am primit tratament cu Voltaren si Nurofen, timp de 10 zile. In timpul asta eu si sotul meu incercam sa mai facem un bebe, dar doctorul ne-a sfatuit sa amanam o luna, pana fac tratamentul, si sa incercam abia de luna viitoare. Eu as vrea sa evit medicamentele, dar cu ce as putea sa tratez inflamatia la tiroida? Mi-am facut si eu, ca alte cititoare, un document word in care am strans retete, sfaturi naturiste si diverse informatii de pe site-ul tau. Am cautat in el dar nu am gasit nimic despre tiroida subacuta (nu autoimuna). Crezi ca putem continua incercarile pt bebe chiar de luna aceasta, daca voi face un tratament naturist pt inflamatie?

  Felicitari pentru site, esti extraordinara, pana acum am incercat bulgarasii de susan si cheesecake-ul cu mac si stafide, care au iesit super! Multumesc mult mult de tot si pupici racorosi 🙂
  Alina

  • Alina says:

   Draga Olivia,
   tot eu sunt! 🙂 Din pacate tiroidita mea subacuta inca nu a trecut. Acum sunt in faza de usoara hipertiroidie, durerile mari au trecut dar tiroida (mai precis jumatate din ea) este inca inflamata si dureroasa la atingere. Medicul endocrinolog mi-a prescris un tratament cu prednison (Medrol) insa eu nu vreau sa il iau. Toata familia ma dezaproba si considera ca am luat-o razna pt faptul ca vreau sa urmez o terapie naturista, dar nu vreau sa ma dau batuta, sunt sigura ca sunt si alte cai de rezolvare a problemei decat sa iau chimicale si otravuri luni de zile. Te rog da-mi un sfat! Multumesc mult! Alina

   • olivia says:

    draga Alina,
    imi place ca esti curajoasa. nici eu nu cred ca un tratament alopat vindeca, ci doar mascheaza niste simptome. iar, in timp, creaza alte disfunctii.
    spune-mi, ai incercat un regim cu sucuri pe metoda breuss, ajutat de niste ceaiuri de dragaica?

    • Alina says:

     Multumesc mult pentru raspuns!
     Regimul cu sucuri trebuie tinut obligatoriu impreuna cu ceaiurile (ceaiul de salvie, de rinichi etc.) sau se poate si fara?
     De cand m-am imbolnavit am incercat sa mananc cat mai putin si cat mai sanatos (inca nu sunt vegana 100%), dimineata fac raclajul limbii, beau suc de orz verde (facut uneori cu bors si suc de lamaie), 2 linguri de “jar topit de rachisoare” :), am mai facut 3 sedinte de colonhidroterapie, si am luat niste preparate din plante facute de un fitoterapeut. Voi comanda si ceaiul de la Bonchis.
     Sper ca dupa acest tratament sa vina si bebe nr. 2, pentru ca incercam de cateva luni si nimic, desi la primul bebe am ramas insarcinata din prima luna.
     Pupici si o toamna cat mai calda si frumoasa!

 167. Alina says:

  Draga Olivia,

  La inceputul anului am facut o radiografie de bazin deoarece aveam dureri mari de coccis dupa sarcina si nastere. Atunci, doctorul ortoped a spus ca nu pune in pericol o viitoare sarcina dar acum incep sa imi fac griji, pentru ca sunt cateva luni de cand incercam sa concepem si nu reusim (la prima sarcina am reusit din prima luna). Am citit acum ca in urma radiografiei poate fi afectat ADN-ul celulelor radiate, deci inclusiv ADN-ul ovulelor! Ne dorim enorm sa mai avem copii si sunt la pamant cu moralul de cand am citit despre asta. Ce parere ai? Ce as putea sa fac ca sa contracarez efectul acestei radiografii?

  Multumesc din suflet!
  Alina

 168. Ruxandra says:

  Draga Olivia,
  Te rog din suflet ajuta-ma cu un sfat .Am 41 de ani, in ultimii doi ani menstruatia a fost dereglata (la o luna , la doua ) dar in ultimele4 luni tot mai rar si mai putin. Precizez ca sunt vegetariana de 4 ani, incerc sa mananc cat mai sanatos, recunosc insa o slabiciune – de care sper sa scap – in ceea ce priveste painea si branza.
  In ultima luna am inceput sa simt mici bufeuri si usoare ameteli si dureri de cap , de care scap cu hrana cruda , dar sunt ingrijorata . Ce ai face in locul meu? ( stiu ca nu ai ajunge vreodata )
  Multumesc
  Ruxi

 169. Cata says:

  Revin si eu cu intrebarea:

  Olivia, dar ce ne facem cu imparatul care nu poate lasa imparateasa grea? Sotul meu a fost diagnosticat cu varicocel si se pare ca din cauza asta nu reusesc sa raman insarcinata. Si mobilitatea si numarul spermatozoizilor este scazut….spermograma arata fff rau.
  Pentru varicocel, din ce am citit, cam singurul tratament recomandat de medici este operatia. Naturist ce ne recomanzi? Ce stii despre asta?

  Multumesc anticipat!!!!

  • Madalina says:

   Draga Cata, daca imi permiti am sa-ti spun cum am procedat noi cu aceeasi problema. Si sotul meu a avut un varicocel si spermograma arata rau.
   Noi credem ca cel mai important lucru a fost ca dintr-un carnivor convins a ajuns sa manance multe fructe si legume in stare cat mai cruda,carne cat mai putina (o masa pe luna, si atunci carne de la tara).
   Se masa in zona cu varicocel cu unguent de la Ion Bonchis cu marul lupului si galbenele.
   Isi facea ceai de napraznic in care isi punea tinctura de branca ursului.
   Apoi buna dispozitie, optimism, pace si armonie.
   Bafta multa!

   • Cata says:

    Multumesc frumos, esti draguta.

    Inteleg ca la voi s-a rezolvat asa?
    Ar fi super…eu mai am putin si ajung la disperare.

    • Madalina says:

     Da, cu voia lui Dumnezeu minunea s-a intamplat, sunt
     insarcinata in 14 saptamani. Pe noi ne-a ajutat foarte
     mult si blogul Oliviei, am gasit multe informatii de cum trebuie sa ne hranim, ce carti stau la baza unei
     alimentatii sanatoase. Daca ai timp poti sa-l citesti
     din scoarta-n scoarta.
     Ca sa vina bebe trebuie sa aveti o stare de spirit foarte
     buna. Inainte de a ramane insarcinata mergem la bazin si inotam, simteam ca las acolo toate grijile.
     Cu drag,
     Madalina

 170. mirabela says:

  buna,eu am 30 de ani,am fost diagnosticata cu trompe infundate,si i-mi doresc nespus de mult un bebe,credeti ca i-mi puteti da si mie un sfat.va multumesc

  • catalina says:

   Si eu am aceeasi problema….una infundata, una cat de cat functionala. De sfaturi as avea si eu nevoie. Multumesc!

 171. Dana says:

  Tare mult mi-as dori daca imi puteti spune de unde pot procura ingredientele tincturii descreise mai sus si in ce proportii trebuiesc folosite.

  Multumesc anticipat!

 172. ioana cristaina says:

  Buna Olivia
  Am si eu o idee: crezi ca d/l Ion Bonchis s/ar supara daca ar prepara TINCTURA minune pentru sarcina.
  Recunos ca imi este frica sa nu gresesc .
  Eu tocmai am pierdut sarcina si sunt foarte suparata.
  Multumesc!
  Cristina

 173. ioana cristaina says:

  Buna ziua!
  Eu am o mare problema , raman insarcinata si la 2 luni o pierd , desi mananc foarte multe legume, fructe,miere,buracul fermecat ,salate,ceaiuri din plante culese de noi de pe deal si nu vreau sa ma indop cu pastile si hormoni , daca ma poate ajuta cineva care a mai trecut prin astfel de problema , am 35 de ani si un baietel de 8 anisori care tare mult isi mai doreste un bebe.
  Multumesc frumos!
  Cristina

 174. Sarieri says:

  Buna,
  Am facut de curand o laparoscopie pt investigatie sterilitatii si s-a descoperit endometrioza, sunt f suparata eu imi doream sa raman insarcinata cat mai repede. Dr imi recomanda sa incep tratament cu dipherelin 3 luni. Si nu stiu ce sa fac, ceva recomandari pt endometrioza? Multumesc

  • ioana says:

   Dr.Laza in cartea – Manual edenic de Medicina Naturista – are o schema complexa de tratament pentru sterilitate .

 175. ioana says:

  buna draga mea! ce imi poti spune despre ligaturarea trompelor dupa doua nasteri prin cezariana? as vrea o idee din punct de vedere naturopat…ce crezi ca poate afecta acest lucru si ce poate fi facut in sensul acesta? Te pup draga mea! Te iubesc!

 176. Sleermahage says:

  payday loans online payday loans winchester va

 177. more hear says:

  I favor the valuable data an individual provide in the articles or blog posts. I’ll save your website and check out yet again right here often. I am somewhat guaranteed We will be well informed a good amount of fresh things appropriate below! All the best . for one more!

 178. felicia says:

  buna ziua,

  de cateva luni, dupa terminarea ciclului imi apar ceva pete maro si tine cateva zile. Am fost pana acuma la 2 doctori si mi s-a spus ca ii ceva normal;ultimul la care am fost m-a cam certat ca nu manact carne(8 ani) si s-ar putea ca asta sa fie problema. Imi puteti da niste sfaturi cam ce ar trebui sa fac?

  Multumesc

  • Balinisteanu Catalina says:

   Felicia in aceeasi situatie sunt si eu. Am aproape un an de cand imi apar scurgeri maronii dupa menstruatie iar la investigatii mai amanuntite mi s-a gasit un polip endometrial pe care l-am extirpat, dar scurgerile tot nu au incetat((. Mi s-a dat tratament hormonal si niste antibiotice care nu au avut niciun efect. Mi s-a recomandat sa fac o analiza a secretiei din colul uterin sa nu fie vorba de vreo bacterie. Sincer m-am cam saturat de atata medicamentatie si analize am sa ma apuc sa fac o cura cu ceaiuri de la Bonchis despre care am auzit ca sunt foarte bune.

 179. Sonia says:

  Buna Olivia, buna fetelor!

  A preparat cineva tinctura Oliviei? Daca da, de unde ati procurat ingredientele ca eu nu le gasesc nicaieri..

  Olivia, daca stii vreo sursa de unde imi pot lua ingredientele necesare tincturii, as fii foarte recunoscatoare!!

  Multa sanatate!

 180. zorita says:

  Buna ziua draga si scumpa doamna Olivia.Sant placut impresionata si totodata bucuroasa sa citesc retetele minunate pe care le scri cu atata drag .Ma bucur ca existi si ne poti indruma spre o viata sanatoasa si echilibrata.Povestea mea este de 4 ani fara rezultat.Am fost diagnosticata cu trompe uterine infundate dar nu a putut sa-mi desfunde decat stanga, ovare micropolichistice,in concluzie sterilitate primara.Am facut si 2 INSEMINARI dar fara nici un rezultat.Te rog frumos spune-mi unde pot gasi toate plantele pentru tinctura?La Timisoara nu le gasesc si as vrea sa incerc sa fac un tratament cu aceste plante s-au ce imi poti recomanda.Multumesc sa ai o zi binecuvantata!*

  • Mara says:

   Draga Zorita,

   Pe langa cele recomandate de Olivia, iti recomand sa citesti “Vindecarea” scrisa de Pavel Chirila.
   Tin pumnii!

 181. Luminita says:

  Olivia, draga!
  Postul tau m-a pus serios pe ganduri. Voi testa si studia.

  O mare intrebare: ceva si pt problemele Imparatului se poate sa gasesti?

  Pupici si zile senine, cu soare si frumuseti multe!

 182. mada says:

  Buna, draga mea Olivia! Stiu ca esti foarte ocupata, dar as avea nevoie de sfatul tau. Am 27 de ani, de 2 ani nu mai mananc nimic de origine animale, incerc sa mananc cat mai mult crud, echilibrat, fiecare dimineata mi-o incep cu un smoothie verde, dar de ceva vreme ma tot gandesc la un bebe. In urma controalelor de rutina am aflat ca am ovare micropolichistice,unul din ovare usor inflamat, uter mic si retrovers si rh negativ. Ma tot gandesc ca imi va fi greu sa raman, apoi sa pastrez sarcina si tot asa. Ce ar trebui sa fac? Ce ma sfatuiesti?

Raspunde

ultimele posturi