N-a îmbărțișat smerit veganismul și nu s-a lepădat de carne cel ce n-a pătruns întîi taina proteinei complete. Și n-a înțeles că nu în lanțurile de aminoacizi gata croite stă fericirea. Sau viața veșnică. Nu! (Lanțul înlănțuiește, alcoolul alcoolizează, Eugen Ionescu eugenionește – se cam știe!).
Aceasta-i întîia învățătură a vegetarianului ucenic, ce năzuiește s-ajungă pe culmile raw-veganismului. În locul proteinelor animale (din carne, lapte, ouă, brînză), cel ce vrea să dobîndească virtuțile unui trup tînăr le pune pe cele din leguminoase – năut, linte, fasole și așa mai departe (și, eventual, le scoate și pe astea, mai încolo, ca să-și mai afle proteinele doar în verdețuri proaspete). Le fierbe cu mirodenii, le zrobește și le freacă bine cu usturoi, cu linguroiul, le germinează, face cum știe mai bine, ca să se mîntuie de pofte rele.
De aceea am ales dintre multele rețete de houmous raw-vegan, demne să spele neofitul de păcate trecute și să-l cocoațe în așternuturile moi și imaculate ale izbăvirii, una care mă face să zîmbesc, ca din icoane, și acum la cîteva ore bune, după ce m-am împărtășit cu recunoștință din ea. O dăruiesc, desigur, ca să mai dobîndesc cîte o porție și altă dată…
Iata-o:
Ingrediente
1 cană de năut germinat (încolțește pe blatul din bucătărie peste noapte, aproape, acuma, vara)
1 cană de semințe de floarea soarelui germinate (se tratează la fel ca năutul)
1 lingură de semințe de chimen
1 lunguriță de semințe de coriandru
5 căței de usturoi
sucul unei lămîi
5 lunguri de ulei de susan
sare
piper alb
apă cît cuprinde
Preparare
Se așează toate ingredientele în blender și se mărunțesc fin, fin, pînă la transfigurare… Transfigurarea e și ea molipsitoare și la asta trebuie să se aștepte raw-veganul convertit, numai daca pui la socoteală efectul atîtor nutrienți de calitate cîți are năutul germinat: mai mult de 50% din necesarul zilnic de molibden (mineral esential pentru organism si metabolism), 80% din necesarul de mangan, 70% din cel de acid folic, 50% din fibre si 30% din nevoile proteice. Bonus, niște cupru, fosfor și fier. Super bonus, calciul si magneziul, fierul si cuprul și vitamina D, din semințele germinate de floarea soarelui. Și încă alte citeva zeci de procente de aminoacizi. Mai pune proprietățile antibiotice (din usturoi), antioxidante (din zeama de lămîie), antiinflamatoare (din piperul alb) și ai să ai viziunea miracolului de la Dumnezeu, întrupată în crema crudă din năut germinat.
Un miracol nu vine niciodată singur, căci numai așa se explică cum de mi-au ieșit pentru prima oară atît de bine castraveciorii covăsiți, pe care îi făcea, ca nimeni alta, mama.
Am luat de la piață:
un kilogram jumate de castraveți foarte proaspeți (tari, aproape negri și aspri la coajă)
doi ardei iuți, tăiați în jumătate
o căpățînă de usturoi, curățată bine
două fire de mărar înflorit
cîteva boabe de muștar și piper alb
și le-am așezat pe toate, ca pe niște moaște scumpe, într-un borcan pîntecos, cam la vreo 3 litri jumate, umplut cu apă caldă sărată (o lingură, la un litru), pe care l-am căpăcit cu o felie mare de pîine integrală și l-am așezat direct în bătaia soarelui, trei zile încheiate.
O, da! Dumnezeul raw-veganilor există. Și El e bun și generos!
un veritabil botez raw vegan. saru’ mana!
Wow!Ma lepad de carne si m-afund in nautul, preferatul meu ,amestecat cu doamnele rosii uscate ,scoase din uleiul aromat de masline toscane!
S-apoi, pepenii murati, cum zicem noi in Bucovina ,merg de minune cu pasta asta !
Te -mbratisez draga Olivia!
Fie houmous pe pamint! 🙂
Te pup!
marturisesc un botez spre iertarea pacatelor, Bogdan:)
amin!
mi-am dat seama ca este un botez de cand ai zis “ma lepad”. așa zic cei care botează dar se leapada de altcineva… am zis si eu saru’mana, eu fiind unul dintre cei botezați. 🙂
Si eu m-am lepadat de carne.Si nu imi pare rau.DELOC.Iar asta de 2 ani.Nautul il folosesc in mai multe combinatii,insa humusul este preferatul meu.Pupic dulcic draga Olivia!
Cu drag! Te pup!
Semintele germinate le puneti la blender cu totul? sau doar luati coltul germinat fara coaja de unde a iesit? Se poate pune si la masina de tocat…ca la blenderul meu de 600W nu se face prea fin…
Va multumim pentru retete si astept cu nerabdare urmatoarea carte de retete raw-vegane!
Cu totul. Puse intr-un blender bun, se transforma, impreuna cu semintele de floarea soarelui, intr-o crema fina, onctuoasa. Dar daca nu ai un Vitamix, probabil ca ai putea sa le treci intii prin masina de carne si abia apoi, cu mixerul cu gheara, sa incerci sa le maruntesti si mai bine, cu putin mai multa apa. Tin pumnii!
Buna Olivia,
Semintele de floarea soarelui germinate sunt semintele cu tot cu coaja neagra puse la germinat si apoi indepartata coaja? Sau e vorba de miez de floarea soarelui pus la hidratat?
Multumesc!
Cristina
Buna, Olivia!
Nautul nu se fierbe, nu? Eu fac de obicei cu naut fiert, dar inteleg ca reteta ta este cu naut crud, doar germinat, asa este? Iti multumim pentru toate sfaturile bune!
Reteta notata,salvata…de facut probabil maine.Multumim!
bun bun
What a plasuere to meet someone who thinks so clearly
Cu ce mancati aceasta pasta? Cu paine integrala/painici din seminte/altceva sau cu nimic in afara de castraveciori? 🙂
ce inseamna “naut germinat”, se lasa la inmuiat in apa peste noapte?
De cand ma chinui sa aflu ce inseamna sa germinezi leguminoasele. Poate aflu acum, nu-mi dau seama unde pui la germinat o cantitate asa de mare. Le lasi in vasul in care le-ai inmuiat ? si cum le scurgi de apa? cat timp?
Cat de frumos povestit!Balsam pentru suflet si trup,asta am simtit.Multumim draga Olivia,Dumnezeu sa te binecuvanteze!Pot simti bunatatea,intelepciunea,puritatea si fericirea ta,de departe.Cu intarziere am primit si cartea ta Dulciuri de poveste,e minunata,abia astept sa prepar bunatatile de poveste.te imbratisam cu drag!
Boabele de naut sunt bune pentru germinat? Am cumparat o punga pe care scrie boabe de naut. Am facut humus cu tahini cumparat dar nu pot sa spun ca mi-a iesit ceva f bun. Am ceva probleme de sananate si incerc sa trec pe cat posibil (nu am renuntat la branza, oua si lapte la cafea) sa incerc retete raw-vegane.
Mi-a luat ceva sa inteleg de ce nu mi iese bun si laptele de cocos. Totul pare asa de usor cand citesti…
Intrebarea este cum preparam naut germinat si ce naut folosim?
Asa facem! Ne lepadam de carne pentru ca humusul si castraveciorii murati n-au fost niciodata mai buni iar proteinele … are grija natura sa ni le puna in farfurie, crude si verzi sau germinate, oricum ar fi dar sigur delicioase. Multumim Olivia! Castraveciorii chiar nu ieseau deloc pana la reteta ta 🙂
of Doamne ce tampenie…de unde oi fi scos prostia asta cu inlocuitul proteinelor animale cu cele vegetale…si te mai crede si lumea
Ne-am lepadat , ne-am lepadat ! si de atunci , ne simtim mai bine , traim mai bine , ne inconjuram de oameni buni si atragem energii frumoase . Cu fiecare inghititura de verde copilul nostru se vindeca si viata capata din nou sens!
Zile cu bine !
Ina cu Tudor
O persoana tanara, draga mie, locuieste in Bucuresti, a fost operata de cancer de colon, a facut chimio…in scurt timp metastaze la rinichi si ficat, internata pentru alta operatie, externata fara a mai fi operata pentru ca tumorile au crescut extrem de repede si de mult…incercat tratament cu spanz…fara rezultate.Vrea sa-si prelungeasca viata, lupta, are un psihic puternic. Olivia, te rog da-mi un sfat. Incotro sa se indrepte? Un medic naturopat care ar putea-o ajuta? O clinica in tara? Nu mai e timp de citit carti, de incercat diverse…Medicii alopati au trimis-o acasa.Multumesc.
O lista cu medici si centre naturiste este aici http://hrana-vie.blogspot.ro/2010/08/centrele-medicale-si-medicii-care.html de asemenea, am sunat ieri la dr Doru Laza si mi-a spus ca va incepe consultatiile in Bihor, la clinica. Multa sanatate!
Multumesc, Simona1
Mari ce face persoana care avea probleme de sanatate
Buna, Olivia!
Urmaresc blog-ul tau de aprox. 1 an si, la recomandarea ta, am citit cartile lui Robert Morse, Mikhail Tombak si Studiul China. Tot ce am citit m-a determinat sa-mi schimb alimentatia, am renuntat la carne si la alimentele procesate. Ma simt mai bine ca inainte, cand aveam frecvent probleme digestive, insa simt ca anii de alimentatie nesanatoasa si de medicamente necesita o curatare a organelor, asa cum recomanda si Mikhail Tombak.
Totusi, am emotii cu privire la procedurile pe care le recomanda el in cartea sa, in mod special cu privire la clisma si la curatarea ficatului cu ulei.
Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai spune daca trebuie sa-mi iau vreo masura de precautie inainte de a realiza o clisma si daca prezinta vreun risc in caz ca fac ceva gresit (pun prea multa apa, nu stiu..). Tu ai urmat procedurile recomandate de Mikhail Tombak? In caz ca da, te-au ajutat?
Si as dori sa te intreb si ce parere ai cu privire la implanturile dentare. In cazul in care un dinte a fost extras, daca nu este inlocuit, cei din jurul sau incep sa migreze si sa cauzeze alte probleme. Care ar fi varianta de compromis cea mai buna?
Iti multumesc pentru ajutorul dezinteresat pe care ni-l oferi si pentru ca te documentezi mereu pentru a ne ghida. In caz ca mai ai vreo indoiala, sa stii ca articolele tale schimba vieti! 🙂
Larisa, daca vrei o cura care presupune clisma, iti recomand cartea dr. Doru Laza, care este roman si are detalii despre ce presupune aceasta in cartea lui. Eu am incercat vreo 2 cure de ale lui pt diferite boli, una o infectie vaginala dupa nastere care a presupus si clisma timp de 7 zile si m-am vindecat fara antibiotic! E neplacuta treba cu clisma si jenanta dar beneficiile o fac sa merite! spor!
http://www.scribd.com/mobile/doc/96685673
Citeste Tonya Zavasta – Raw food and your compromised teeth
Am pus mai sus linkul de pe scribd
E cel mai bine documentat si complet text pe care l am gasit eu. In rest, am mai gasit informatiile, dar disparate, in diverse articole.
Tipa e si ea foarte misto, o vointa de admirat. A avut zeci de operatii la ambele solduri, era in pericol sa ajunga in carucior. Dar cu raw food si yoga a reusit sa iasa din asta. In plus, la 55 de ani arata ca la 30, maxim.
Promoveaza un stil de alimentatie, care e mai mult decat raw food, si sunt convinsa ca are mari beneficii. Promoveaza postul negru fara apa timp de 16 ore pe zi, iar restul de 8 ore doua mese, una de sucuri proaspete, alta de salata si smoothie. Super! De incercat!
Am citit. La dentist cu mine! 😀 mersi!
Si ce concluzie ai tras in cazul tau?
Am concluzionat ca raul cel mai mic intre a ramane cu un loc gol si a baga un material strain in gura e varianta din urma. Si, pe langa asta, m-am convins ca tb sa-mi schimb plombele din amalgam, desi, aparent, nu mi-au cauzat nicio pb in cei 15 ani de cand le port.
Deci sa ti faci ilant, nu?
Nici eu nu stiu ce concluzie sa trag cu plombele de amalgam. Am citit mult despre faptul ca sunt toxice, desigur, dar si la mine au intre 30 si 15 ani. Banuiesc ca s a evaporat mercurul din ele demult.
Si in plus, daca pun un nou material despre care se aude peste 5 ani ca e toxic, desi acum e dat cu cel mai sigur?
Tu ce surse mai ai cu plombele de amalgam?
Mersi
Da. O sa mi fac implant, inca nu m am hotarat din ce material. Mai intai sa vad ce e pe piata si o sa ma documentez ulterior despre fiecare.
In legatura cu plombele de amalgam, dentista mea imi spune de ceva vreme sa le schimb ca sunt periculoase. Drept dovada nu se mai folosesc nici pe la noi si nici in alte tari. Daca au ajuns sa ne interzica in unele state probabil sunt ceva studii la baza. Crezi ca dupa 15 ani nu se mai evapora mercurul din ele? Eu intr-adevar am des dureri de cap, dar le pot lega de atatea lucruri ca nu stiu daca e din cauza plombelor. De aia, am zis sa elimin orice potentiala cauza.
Mersi larisa… Mai vorbim… 😉 tine ma la curent cu studiul despre implanturi. Si eu as vrea sa mi fac doua… 🙂
Buna seara, Olivia
Vreau sa incep sa imi schimb stilul de viata in unul sanatos.
Incerc sa ma las de carne, de produsele lactate am reusit.
As vrea sa fac o curatare a organismului. Nu am mai facut asta niciodata. Am 30 ani si nu sufar de nimic. Crezi ca pot incepe cu curatarea organismului – metoda recomandata de Tombak? Sau sa fac un Master Cleanse pentru inceput?
Mi-e teama de clisma… Nu stiu daca o sa ma descurc…
Imi poti da cateva sfaturi pentru inceput?
Iti multumesc.
scuze ca ma bag si eu in vorba, ca doar intrebarea ta era pt olivia. Iti recomand cartea Dr. Laza si ai acolo un tratament de detox care il poti face o data pe an, si iti explica si cum se face clisma, o gasesti pe siteul lui dorulaza.ro parca, merita toti banii!
Draga Olivia,
Am 35 de ani si tocmai am aflat ca sunt insarcinata (dupa ce am pierdut o sarcina anul trecut). De la inceputul anului am renuntat la carne si lactate, dar dr mea ginecolog nici nu vrea sa auda. Mai mult, mi-a prescris utrogestan, Femibion si Elevit – ovule, acid folic si vitamine pe care n-as vrea sa le iau. Ai putea, te rog din suflet, sa-mi spui numele dr tale…, caut pe cineva care sa ma inteleaga, sa ma sprijine… Imi doresc sa fac bine si sa-i fac bine coplilului… si mi-e teama sa nu gresesc.
Multumesc din suflet!
Cora
CORA ,medicii nu vor intelege niciodata treaba veganului ca asa nu vor mai avea pacienti deci vor ramane si cu buzunarele goale.Avem atatea resurse din natura si pentru suflet si pentru trup.Cred ca multe legume,fructe ,seminte,ulei presat la rece,si multele deserturi simple si rapide facute atunci cand ai o pofta dulce,vor fi suficiente pentru tine si puiul tau…iar plimbarile desculta prin iarba pe nisip,sau statul la aer curat,iti vor da aripi sa zbori si sa iti doresti cat mai mult verde,cat mai multa sanatate si mai multa energie pana cand iti vei tine minunea in brate!Succes !Indrazneste pentru copilul tau!Felicitari mamico!
Lactatele, carnea de pui si cea de vita contina histamina, substanta care poate provoca contractii uterine si pot duce la avort spontan. Din cate am auzit 80 la suta din cazurile de avort spontan au la baza histamina.
Îmi pare rău că am văzut abia acum mesajul. Sfatul meu ar fi în primul rând să faci niște analize prin care să se determine o eventuală insuficiență hormonală, altfel nu văd rostul utrogestanului. Nu lua vitamine de origine sintetică, asta e exclus. Acidul acidul folic e mai util decât dăunător, deci l-aș lua. Eu nu consum carne sau lactate, însă aș căuta o sursă sigură de pește pe care l-aș mânca fiert. Sunt câteva magazine unde se găsește somon sălbatic. Nu aș consuma sub nicio formă carne de pasăre sau vită din comerț. Sensul lactatelor oricum nu îl văd. Trebuie băut suc proaspăt de iarbă de grâu, orz, ovăz Trebuie să înțelegem că alimentația vegană este un pas al căror efecte se văd pe termen lung, și nu de fiecare dată imediat. În cazuri de felul ăsta eu nu m-aș hazarda să renunț complet la anumite medicamente, însă aș cere în mod clar mai multe opinii. În afară de asta, trebuie să ținem minte că stilul de viață trebuie să fie ceva care să ne facă bine, nu ceva care să ne frustreze,să ne dea stări anxioase. Deja cunosc ceva persoane care trăiesc cu spaima de orice, deși mănâncă în mod obsesiv ultracorect, însă asta nu le priește, în mod paradoxal.
*un pas al cărui efecte…gramatica asta…
ale carui efecte. parerea mea 🙂
Buna Olivia!Iti cer ajutorul in privinta acizilor grasi, de cati avem nevoie intr-o zi sau ce cantitate de seminte sunt suficiente intr-o zi?
Am observat cand consum seminte de dovleac, o lingura la cateva zile de seminte sau nuci imi sangereaza o gingie.Stiu ca au un continut mare de minerale si din ele imi aiau si protenele neconsumand proteina animala si nu as vrea sa le ocolesc, cu ce pot sa le combin sau sa consum in ziua respectiva sa stopez acea sangerare? Multumesc anticipat si asteptam retete pentru preparate de iarna
Cora, si eu sunt insarcinata in 21 sapt si n-am luat nici acid folic (care de fapt trebuie luat inainte de a ramane insarcinata daca tot vrei neaparat) si nici alte vitamine si totul este foarte bine pana acum, bebe e chiar mai mare decat media. Medicul meu mi-a spus ca nu e de acord cu vitaminele in sarcina atat timp cat nu sunt carente si cat timp mananc echilibrat. Oricum nu le-as fi luat, e drept, pentru ca si mie mi se par inutile.
Eu sunt din Bv asa ca nu iti pot recomanda medici in Bucuresti insa te sfatuiesc sa ai incredere in corpul tau si daca te simti bine atunci nu are sens sa iei prostii de la farmacie doar pt ca asa spune un medic.
Multumesc mult, Alexa. Tu mananci lactate? Eu am tot cautat diverse surse vegetale…, incerc sa mananc seminte (alune de padure, floarea soarelui etc.), multe legume, leguminoase si fructe. Nu prea reusesc sa mananc germeni si sucuri verzi, din pacate. Aaa, si iau si cate o lingurita de miere dimineata. Daca ai si alte sugestii/idei, le astept cu interes.
toate gandurile bune,
C
Daca ma lepad de carne???? DA, in gura mare si cu litere mari.
Cum sa o conving eu pe Teodora, fetita mea de 5 ani, ca Mc’ nu are nimic de-a face cu mancarea sanatoasa, ca KFC e un mare rahat? Cu ce sa compensez, ca sa scapam de tentatiile astea pe care le vedem la tot pasul?… de la inghetata GRATIS pe care ti-o da la un meniu complet, la jucaria de 2bani pe care scrie MIC si care-i incanta asa de tare. Cu ce sa contraatac mancarea cu carnita pe care o primeste zilnic de la gradi?? DOAMNE, cum sa cresti un copil in zilele astea si sa-l convingi ca 3 frunze de salata ale tale cu 3 seminte de vreo 4 feluri, putin ulei presat la rece sunt o mancare sanatoasa si buna pt el, chiar daca nu miroase a friptura si nu-i curge nimanui balele cand le mananca??? Ajutati-ma!
DRAGA MAGGDA!Exemplul tau pentru micuta cred ca e primul pas.La noi asa a mers si functioneaza.De exemplu,imi si spune cand vede MC Donald,mami eu nu mananc hambrgher.cred ca treptat,gatind impreuna,taiat impreuna tot feluri de legume sau fructe,in diferite forme,i se va parea ff interesant.Baietelului meu ii spuneam ca eu nu mananc nu stiu ce ca nu e bun si nu imi place iar el treptat a renuntat la dulciurile ambalate asa de cochet,fiind mai amuzant sa faca cu manuta lui bombonici din seminte…succes!sigur se va lepada si micuta de poftele cele rele!
Magda draga, daca imi permiti. Fetita ta de 5 ani stie de Mc si KFC de unde? De la tine, pentru ca ai dus-o acolo sa ii dai sa manance. De unde sa sttie ea de jucaria gratuita si inghetata gratuita daca nu mananca acolo.
Sunt de parere ca parintii pot impune copiilor caf sunt mici, ce si cat mananca. Cu ce il inveti de mic, cu aiai il obisnuiesti!
In primul rand ajuta-te tu inainte sa o faca altii! Invata-ti fetita sa manance sanatos si educ-o in acest sens.
Ma alatur acestui raspuns dat Maggdei, daca nu e cu suparare. Asta pentru ca si eu ma gandeam la aceeasi solutie. Copii asa micuti nu trebuiesc otraviti la fast food si dragi parinti voi o faceti constient chiar, ducandu-i acolo. Nu va ramane decat sa va asumati acest lucru.
Nu Mihaela,
Eu nu mananc MC si KFC nici atat. Drumul spre casa trece pe langa MC si seara cand traficul e mai putin intens si vantul adie intr-un fel se resimt mirosuri de MC pana la noi acasa, ca stam relativ aproape de un asemenea restaurant. Eu gatesc acasa cat se poate de sanatos, dar tentatiile exista. Nu le vede la mine, le vede la altii, la copii de la gradi pe care parintii ii duc acolo si le serbeaza ziua de nastere, la afisele mari care-ti arata o inghetata cu 1 leu/buc, etc… Incerc sa-i explic de ce cartofii prajiti nu sunt sanatosi, dar recunosc ca-i fac si ei cand si cand, doar ca ii fac la cuptor si nu prajiti. “Si supa de legume e mai buna la gradi, mami….” pentru ca eu o fac nefiarta doar legume blenduite, putina sare, o mana de seminte, verdeata si putin ulei presat la rece… Asta eh! Mergem mai departe si ne tinem tare…. sau eu incerc sa ma tin?
Solutia e sa continui sa oferi acasa mancare buna si sa nu cumperi nimic ce tu stii ca e daunator sanatatii. Eudcarea gustului o faci de cand copilul e in burtica. Apoi, primii 2 ani de viata sunt primordiali pentru consolidarea gustului si tot pana atunci copilul trebuie sa fie familiarizat si sa consume intreaga gama de legume. Desigur, fructele, carnea si lactatele conteaza, insa primordiale sunt legumele. Gustul de dulce ar fi bine sa nu fie intretinut. Aici ma refer la fructe (care sa nu depaseasca 2 portii pe zi), deserturi de orice fel, oricat de bio sau facute in casa sunt nu sunt recomandate pana cand paternul de a consuma legume nu este consolidat. In acest fel, care este de fapt modelul francez, baiatul meu mananca toate legumele in stare cruda. Fiecare pranz si cina are legume crude.
Regula in casa, pe care copilul tb sa o stie e “Parinitii pregatesc ce si cand, copilul alege cat”. Fara exceptii, fara ordine la “minut” si totul trebuie sa aiba loc intr-o atmosfera placuta.
Tot in acesti 2 ani copilului trebuie sa i se dezvolte curiozitatea de a gusta lucruri noi, placerea de a manca, desigur intr-un mediu controlat de tine (cu mancare cat se poate de sanatoasa). Nici intr-un caz unui copil mic nu i se povesteste ca mancarea e nesanatoasa, pentru ca el trebuie sa isi formeze o atitudine positiva fata de mancare. De asemenea, el tb sa aiba 3 mese principale si o gustare si sa stie clare ce grupa de alimente se consuma la fiecare masa. ASa ii formezi rutina si predictibiliate in consumul alimentelor.
Deci, gustul se formeaza in primii 2 ani din viata prin expunere repetata si exemplul tau. Odata format, e mai greu de pervetit.
Desigur, mai tarziu cand intra in colectivitate va auzi poate de toate fastfood-urile. Se poate gusta, daca e curios, insa trebuie spus ca aceasta mancare se mananca cateodata doar si el stie din experienta ca nu e ceva ce consumati in casa.
Problema gradinitei am rezolvat-o, in cazul meu deoarece am ales o gradinita cu program scurt, unde copii isi duc mancarea de acasa. Desigur, nu in toate cazurile parintii pot alege optiunea asta. Insa cred cu tarie ca daca acasa esti consistent si creezi acea atmosfera placuta si de bucurie in timpul meselor in familie copilul tau va continua sa consume tot ce oferi tu.
Ce sare folosesti la muraturi,Olivia?
Buna,Olivia!Am 17 ani si vreau sa fiu cat mai informata despre modul de viata raw.vegan.Te apreciez foarte mult pentru ca “vrei sa ne deschizi ochii”!Ai putea sa.mi recomanzi si mie niste carti despre alimentatia raw?multumesc..
Buna Bianca,
Citeste tot blogul, in special comentariile, vei gasi numeroase recomandari.
Succes! 😉
Draga Olivia,
Te rog mult sa ma sfatuiesti! Baietelul meu de 7 ani are dintisorii plini cu un soi de tartru negru provocat de saliva lui din cate ne-a spus stomatologul. Atat dintii de lapte cat si cei definitivi. Ni s-a recomandat sa facem un periaj profesional care implica nu stiu ce pasta de dinti abraziva…cica n-ar fi tocmai un detartraj, ci doar o periere mai agresiva.
Mie mi-e teama sa nu-i expun smaltul dintilor la cine stie ce substante toxice continute de acea pasta abraziva.
Mi s-a propus si fluorizarea dupa aceata periere si am refuzat ptr ca despre fluorizare stiu ca nu e in regula.
Totusi nu stiu nimic despre aceasta periere…s-o facem/sa n-o facem? Copilul pare sa fie usor deranjat de aspectul dintilor…nu stiu ce sa fac, exista alte metode de curatare a dintilor?
Multumesc mult,
Mihaela
Cauta u stomatolog care poate face detartraj cu ultrasunete si airflow cu bicarbonat de sodiu
Draga Olivia, as dori sa stiu ce parere ai despre
Doppelherz Pentru Vegetarieni Vitamine+Minerale. Eu sunt insarcinata in 3 luni si, din pacate, nu prea am pofta de mancare. Nu prea reusesc sa mananc germeni, spanac, in general legume. Prefer fructele si mi-e teama sa nu apara unele carente. Nu sunt adepta suplimentelor sintetice, dar poate macar in perioada asta… Sau sa incerc niste polen de la d-nul Botnariu?
Multumesc din suflet!
Draga Olivia,
de vreo doi ani experimentez extrasistole. Sunt foarte deranjante. Poate ai vreo sugestie pt mine. Nu sunt vegana, dar mananc foarte putina carne, in alimentatia mea predominand legumele si fructele. De un an jumatate m-am lasat si de fumat, dar extrasistolele nu au incetat. In prezent sunt si insarcinata in 33 de saptamani. Poate si alti cititori si blogului care se confrunta cu aceeasi problema cunosc vreun remediu.
Astept cu nerabdare un raspuns.
Multumesc si multa sanatate!
Superb post! Ma inspiri Olivia! Mai nou mi-am facut si eu un blog si in timp sper sa inspir si eu oameni…spre mai bine!
http://www.dearfruitsmile.com/ro/plant-based-living/vegetarian-or-omnivore-part-one/
Cu drag,
Anita
Multumesc, Anita! Iti tin pumnii! 🙂
Multumeasc si eu Olivia!
Olivia,am cautat pe internet mai multe despre carnivori si vegetarieni…si in anumite locuri am gasit cu zeci de studii cum ca vegetarienii,deci au o greutate corporala mai mica sunt mai nesanatosi decat carnivorii pentru ca nu au proteina animala,cea din lapte si din oua….ce parere ai?Te rog mult sa-mi raspunzi
Ce cred, am scris in articolul de-aici: http://oliviasteer.ro/de-ce-nu-maninc-carne-partea-1/.
De atunci nu mi-am schimbat parerea. Imi merge prea bine fiind vegetariana 🙂
Daca vrei sa te interesezi cum trebuie, cauta despre aminoacizii esentiali, in special despre cei obtinuti din alimentatie. Apoi citeste despre rolul aminoacizilor esentiali in organism.
Celor care, dintr-un motiv sau altul, refuza sa inteleaga de ce natura ne-a creat omnivori le urez mult succes cu anemia megaloblastica. Asta asa, de inceput.
Tocmai am mancat o ceafa de porc la gratar si m-am umplut de vinovatii alimentare. Dar imi trece repede … (uhaa… it’s so tasty…)
Buna, Olivia. Ai vreo idee de la ce vine senzatia de limba arsa (plus roseata in obraji tot timpul)? Am tot citit pe net ca ar fi de vina secretia de sucuri gastrice. M-ai putea ajuta cu o idee unde sa ma documentez (o carte/un filmulet, etc.) prea a afla cauza si mai ales un tratament naturist? Iti multumesc din suflet!
Ioana
De vina sint de regula mincare si emotiile care ne coplesesc, la care organismul reactioneaza printr-o secretie gastrica mai acida. Eu sa fiu in locul tau, mi-as ajusta intii dieta. Roseata in obraji – spune Norman Walker – e de multe ori cauzata de balonari frecvente, care apasă zona cardiacă și impiedica, astfel, inima sa mai bata in ritmul ei. Asa ca bataile vor deveni mai galopante, provocind roseata in obraji, respiratie scurta si neregulata si alte probleme cardiace.
Stiu ca e putin off-topic, dar voiam sa pun o intrebare care ma framanta de ceva timp, legata de alimentatia copiilor mei vegetarieni la gradinita.
Ca sa pun totul intr-un context, va spun ca ai mei copii merg la o gradinita particulara Montessori, in Galati, unde, pana acum, au beneficiat de clasicul meniu cu ciorba/ supa, felul II si desert. Felul II era compus, bineinteles, din ceva carne si o garnitura de cartofi, orez, rareori altceva. Copiii mei mancau doar garnitura. Incepand de anul acesta, copiii primesc la pranz un fel cald (supa crema sau un fel II fara cartofi) si un bufet cu multe legume crude, ceva carne, branza, unt cu miere. Fara desert.
Eu sunt multumita, pentru ca copiii mei au, in sfarsit, ce manca, in afara de cartofi, si faptul ca sunt cruditati e cu atat mai bine din punctul meu de vedere. Totusi, majoritatea parintilor sunt extraordinar de suparati ca copiii lor primesc mancare de regim si nu e suficient ca aport caloric, nu au proteina animala, etc. iar copiii vin flamanzi acasa. Educatoarele ne asigura, totusi, ca copiii mananca mult mai bine ca inainte.
Intrebarea propriu-zisa este daca cunoasteti un nutritionist care superviza si sustine in fata parintilor un meniu de genul acesta, explicandu-le de ce e mai bine sa manance copilul leguma cruda, decat sa se umple cu taitei si cartofi.
Eu ma bucur ca acesti oameni sunt preocupati de meniul copiilor, dar toti ceilalti sunt scandalizati ca vor sa le transforme copiii in “raw-vegani sau alte trasnai”. “La urma urmei, si noi am crescut cu cartofi, nu?! Ce e rau in asta?”
Apreciez orice ajutor si sugestii in sensul asta!
Eu as extrage din cartile de naturopatie citatele care se refera la chestiunea ce te intereseaza si le-as face un document (indicînd bibliografia), in atitea copii, citi prichindei in grupa. Sa-l ia fiecare parinte acasa, sa-l citeasca. Sau daca mai ai rabdare pina saptamina viitoare, poate te va ajuta postul la care lucrez acum.
Servus Olivia,
am o intrebare, daca ma poti ajuta. Nepotelului meu de aproape 6 anisori i-au iesit in spatele genunchilor chisturi baker. a fost operat de 2 ori( pt ca nu au iesit deodata) cu anestezie generala. Dupa 1 luna de la a doua operatie, chistul baker, la un genunchi s-a refacut…. Doctorii spun ca nu se trateaza decat prin operatie. Intrebarea mea este daca stiti sau ati auzit de vreun tratament natural pt astfel de chisturi.
va multumesc si va doresc o zi frumoasa!
Hmm..pare o reteta buna care merita incercata de cei care au acest stil de viata.
Draga Olivia,
Baietelului meuin varsta de un an jumate i-au aparit pete galbene pe dinti inca de pe la 8 luni iar acum au inceput sa se “macine”. Vizita la stomatolog n-a rezolvat nimic, acesta a concluzionat ca au aparut cariile datorita alaptarii. E alaptat la cerere, nu mananca carne, destul de rar oua si fff rar are chef de branza capra. In rest fructe, legume, uneori seminte chia, dovleac, in si destul de multe cereale integrale. Voi merge si la homeopat insa as vrea sa stiu cum ai proceda in locul meu? Baietii tai ce mancau la varsta asta…eu incerc sa-i dau cat mai mult crud dar nu mesteca bine si nici nu are chef sa manance asa(e autodiversificat).
Iti multumesc!
Draga Mara,
Eu să fiu în locul tău, aș umbla la dieta mea întîi, pe care aș îmbogăți-o cu multe frunze verzi, sfeclă, morcovi, ceapă. Și aș elimina, desigur, produsele acidifiante (carne, lapte, brînză, ouă, făinoase de orice fel) și aș renunta complet la sare. Astel, as îmbunătăți calitatea laptelui meu și mi-as creste imunitatea, ceea ce i-ar peofita si lui. I-aș face și băiețelului meu sucuri de sfeclă, morcovi și măr (în proporții gustoase pentru copil) sau de struguri (ca sint sezon) și i le-as da cu paiul, în sticlă cu muștiuc sau cu biberonul (daca altfel nu merge). Asta as face eu.
Tin pumnii indiferent cum alegi să rezolvi problema.
Cu drag,
O
Multumesc, Olivia! Nedumerirea vine din faptul ca alimentatia mea nu contine carne, lactate si oua foarte rar, paine integrala uneori…fructele si legumele constituie baza….si totusi n-a fost suficient!
Daca trec la o alimentatie bazata doar pe fructe/legume/nuci/seminte, nu risc sa strict calitatea laptelui datorita toxinelor ce se elimina?
Iti multumesc!
Mara incearca sa inmoi inainte cat mai bine semintele .In felul asta scapi de o mare parte din acidul fitic, care are rol si in aparitia cariilor.In plus u uita de periaj .Eu am lasat-o pe a mea de capul ei pentru ca de la 8 luni nu m-a mai lasat sa ma apropii de ea cu nimic si acum regret .Cat timp vei alapta bine ar fi sa poti spala sau sterge dintisorii dupa fiecare alaptare Daca esti ca mine si bebe doarme numai la tzitzi nu pot sa zic decat offff.Incearca orice periuta te ajuta incepand cu cea de la nenedent pana la cele de adulti numai spala dintii macar odata pe zi.Si incearca sa faci totul cu multa dragoste si in joaca Daca tipi va asocia spalatul cu ceva rau.Eu am mai reusit cu desene cu masa si ursul ,un episod in care Masa se spala pe dinti si cu pisica Ginger.In timp imprieteneste bine pe ebe cu un dentist rabdator pentru ca de la 2-3 ani sa incepi sa rrepari ce e sticat, ca atunci cand erup dintii prmaenti sa nu se carieze de la cei sticati.In rest multa bafta
Multumesc, Unda!
Olivia
Apelez la tine pentru o parere: De cand mananc mai mult crud , menstruatiile mele s-au rarit si s-au diminuat cantitativ. Imi doresc un copil si acum sunt derutata, medicul spune ca nu e ok , chiar daca este ovulatie este tarzie si ovulul este batran. Recomanda tratament hormonal, eu nu as vrea sa iau hormoni sintetici iar varsta nu mai e de partea mea. Tu ce ai face in cazul meu?
Draga Crina,
Eu să fiu în locul tău, as fi foarte încîntată! Menstruația este capacitatea organismului femeii de a elimina toxinele, lună de lună, de la nivelul aparatului genital și nu are legătură cu fertilitatea. Lipsa ei, în conditțiile unui regim de viața curat, raw-vegan, anunța o detoxifiere locala extrem de eficienta, si dupa unii naturopati, garanteaza ca vei face un copil mai frumos si mai armonios în trasaturi decit daca ai fi avut menstruatie luna de luna (cum scrie ca ar trebui, in cartile de alopatie). Eu n-as lua nici un hormon sintetic, niciodata. În schimb, m-as ajuta, ca sa fac mai repede un copil, de niste ceaiuri, cum sint cele de brînca ursului, zmeur, năpraznic, coada soricelului.
Take care! 🙂
O
COMMENT CENZURAT PENTRU LIMBAJ DE CARTIER
Draga Alina,
Inteleg ca ai o parere diametral opusa cu cea autorului de blog insa cred ca ar trebui sa scrii in limita bunului simt. Fiecare este liber sa abia propriile convingeri; ar fi bine sa-i lasi. Comentariile de acest gen nu fac cinste nimanui. Mie imi place cum scrie Olivia si spatiul de aici pare a fi unul de pace si liniste.
Iti doresc si tie acelasi lucru.
Te salut
COMMENT STERS PENTRU LIMBAJ INJURIOS
Da Alina, se vede ca “dispretuiesti profund” dupa felul in care scrii. Frustrarile tale se citesc in randurile pe care le asterni in spatiul virtual.
Eu nu scriam despre ce crezi tu sau eu, Olivia sau altcineva, ma refeream strict la modul in care fiecare dintre noi isi expune punctul de vedere. E o chestiune de bun simt (repet) modul in care ne exprimam.
Daca intr-adevar nu te-ar interesa ce face omul cu viata lui nu te-ai obosi deloc sa scrii aceste mesaje si nicidecum sa citesti acest blog.
Este de-a dreptul ignorat sa sustii ca menstruatia este modalitatea organismului de a se curata. Atunci cum rezista organismul barbatului fara sa se curete? Cum puteti sustine asemenea aberatii fara macar sa va documentati? Menstruatia reprezinta eliminarea tesutului care se formeaza luna de luna pentru a putea sustine uterin o eventuala sarcina. Fara menstruatie nu poti ramane insarcinata din simplu motiv ca organismul nu recicleaza la timp acel tesut, ovulatia este si ea tarzie sau deloc deoarece pe parcursul unui ciclu menstrual ovulatia se realizeaza o data, cu cat mai rara menstriatia cu atat mai rara ovulatia. E matematica. Faptul ca elimini endometrul ( asa se numeste acel testut ) sub forma de sange nu are legatura cu nicio curatenie a organismului. E pur si simplu forma sa de descompunere. Mult succes in a ramane gravida, iti transmite alta gravida 🙂
Barbatii au ficatul mai mare decit al femeilor, ceea ce ii ajuta la o mai buna si rapida detoxifiere. Dar chiar si asa, statistic vorbind, femeile traiesc mai mult.
nu te lua dupa medic, sigur asa ar spune olivia, chiar daca, desigur, nu este medic, si nu trebuie sa iei parerea ei de buna 😛
este un semn ca organismul tau s a purificat, si nu mai are nevoie de un ciclu abundent ca sa elimine toxinele. In timp, ai putea ajunge si la absenta menstruatiei, fara ca asta sa fie un lucru rau.
nu stiu sa ti dau un exemplu, dar sunt naturopati care considera lipsa menstruatiei un desiderat si un lucru f bun. poate ne ajuta olivia cu detalii. eu am citit despre asta de mult, tare de mult 🙂
Draga Olivia,
sunt tare suparata pe mine…, desi am inceput anul renuntand la carne si produse lactate…, de aprox 2 saptamani (fiind insarcinata in 4 luni), la presiunea dr gineco si nutritionist+anturaj, am revenit la lactate si peste (somon si sardine). Si pt ca am remuscari, incerc sa le elimin din nou… 🙁 Am capatat insa alta “problema”: o halena deranjanta, de care nu reusesc sa scap. Am facut un control stomato si totul e in regula. Ma poti ajuta cu remedii naturiste, te rog din suflet? Fac gargara cu bicarbonat, mestec cuisoare, iau propolis cu miere…, dar inca niciun rezultat. Am contactat un homeopat si mi-a dat urmatorul tratament (pentru 28 de zile), dar nu stiu daca are efecete negative asupra sarcinii.
Hepar sulfuris ch 15
Nux vomica ch 15
Multumesc anticipat.
Draga Cora, te rog informeaza-te mai bine despre nux vomica. nu este ok sa iei mai mult de o saptamana (daramite 28 zile!) si in niciun caz daca esti insarcinata. pe acesti homeopati cine ii controleaza? uite, citeste mai jos daca vrei.
http://www.medicinenet.com/nux_vomica-page2/supplements-vitamins.htm
Draga Mia,
Multumesc din suflet pt “avertisment”! N-am luat, am renuntat la lactate si neplacerile s-au mai ameliorat… Si cand te gandesti ca i-am si spus dr ca sunt insarcinata, i-am trimis toate analizele!!! Dr. se numeste CADAR Sorin Dan
Medic primar ORL, Specialist Homeopatie. Of, Doamne! Noroc ca-s mai precauta de fel. Dar oare stie cineva un medic homeopat bun?
Multumesc!
Revin: daca si alte fete au trecut prin experienta mea si au solutii…, va rog, nu ma lasati. 🙂 Am nevoie de ajutor, sfaturi, incurajari…
Multumesc.
Draga Cora,
Si eu am patit la fel ..am inceput sa mananc lactate in sarcina si le-am abandonat dupa 3-4 saptamani. Pe langa mirosul neplacut aveam si limba foarte alba dimineata. Au disparut neplacerile dupa ce n-am mai mancat:)
Ce simplu pare sa te lepezi de carne citind randurile tale. Dar ce greu este in realitate. Cand la petreceri ii vezi pe toti infulecand doar resturi de animale bine gatite si frumos mirositoare, doar, doar scapi in pacat.
Va rog, cititi intai articolul de mai jos in totalitate inainte de a comenta, judeca sau acuza. Si eu cred ca adevarul e undeva la mijloc; secretul sta intr-o dieta completa si echilibrata. Extremele (la oricare din capete s-ar situa) sunt asa cum se cheama – extreme.
http://alexandrajamieson.com/im-not-vegan-anymore/
COMMENT CENZURAT PENTRU LIMBAJ AGRESIV
De acord. Pe acelasi principiu unii simt nevoia de alcool, cafea, medicamente, junk food …….si lista poate continua, asta inseamna sa ne ascultam organismul?
Pai, pe acelasi principiu faptul ca organismul iti spune sa mananci raw vegan (ca asa se simte mai bine) nu e un argument de incredere 😛 E fortat sa compari tigarile si junk foodul cu alimente precum iaurtul sau sana.
Bai ce sa zic……….corect argumentât.
Nu cunosc pe nimeni care a devenit vegan sau raw vegan pentru ca asa i-au soptit poftele. Alte evenimente mai putin fericite iti indreapta pasii intr-acolo. Si apoi, dupa ce vezi niste lucruri pe pielea ta, mai greu sa inchizi ochii.
In argumentul meu, nu comparam tigarile cu nimic. Am folosit aceeasi logica a autoarei ca sa arat cat de absurda e.
Argumentul formulat pozitiv e asta: pofta de ceva anume nu arata ca exista acolo o deficienta. Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant. Exista niste studii, pe care sunt sigura ca le poti cauta pe net. Un bun inceput, aici: http://www.huffingtonpost.com/2012/10/08/food-cravings_n_1940299.html
Am citit cu foarte mare interes articolul si la fel de mare mi-a fost si dezamagirea. Nicaieri in articol nu vorbeste despre analize, despre vreo problema de sanatate pe care ar fi descoperit-o si pe care alimentatia vegana ar fi provocat-o sau ar fi facut-o imposibil de tratat. Pai, nu? Ce nevoie avem de dovezi stiintifice, daca ne e pofta?
Asa ca, din punctul meu de vedere, articolul nu demonstreaza nimic. Cine nu cauta justificari pentru sine, n-are ce gasi in el.
Un sfarsit de saptamana cat mai calduros!
Salut Raluca,
Din absolut toate lecturile pe care le-am avut in ultimii anii, sustinatorii raw-veganismului dar si ai unei vieti sanatoase (in general)indeamna cu tarie sa-ti asculti corpul si nevoile sale. Ei vorbesc despre uniunea omului cu natura si cum corpul ar trebui sa urmeze legile firesti.
Deci adevar exista in faptul ca raw-veganismul spune sa-ti asculti organismul si sa-i dai ceea ce cere.
Nu mananc carne de 21 ani, am doi copii mari, frumosi si sanatosi(facuti in acest timp), nu mi-e pofta de carne pt ca nu mai stiu ce gust are. Dar sa stiti ca zaharul este la fel de nociv,beneficiile vegetarianismului nu exista daca mananci zahar.
Ştiu vegani care cred că îşi iau B12 din alge (de remarcat că sunt mulţi producători care dezinformează cras la acest capitol… că doar trebuie să îşi vândă produsele!). Multe studii s-au concentrat pe alge, ca sursă de vitamina B12. Rezultatele au fost diferite, dar concluzia a fost unanimă: vitamina B12, dacă există, este prezentă la un nivel insuficient şi inconstant. De asemenea, mulţi cercetători spun că de cele mai multe ori nici măcar nu e vorba de vitamina B12, ci de analogi, inactivi la om. Nori, spirulină, chlorela… nici una nu sunt surse de încredere (ca să nu mai spun de iodul în cantitate excesivă pe care îl aduc aceste suplimente de alge). O altă aşa-zisă sursă ar fi drojdia inactivată. Am şi eu acasă drojdie inactivată cumpărată de la noi. Conţine mult prea puţin B12, ca să nu mai spun că ceea ce este scris pe etichetă este chiar greşit. Da, există drojdie fortificată cu B12 (nutriţional yeast), dar nu în România. Dar chiar şi în respectiva drojdie vitamina este adusă de bacterii. Nu drojdia o fabrică. Este practic o drojdie fortificată. Tofu, tempeh, produsele fermentate de soia… nici una nu sunt surse de vitamina B12! B12 sintetizată de bacteriile noastre intestinale este produsă prea departe în tubul digestiv pentru că noi să putem beneficia de pe urmă ei. Deci… să ne jucăm cu focul?! Asta este, trăim într-o lume în care contactul cu bacteriile este, spre binele nostru, limitat, deci trebuie să luăm acest supliment. Care mai are şi calitatea de a fi foarte ieftin pentru că, nu-i aşa, B12 este un produs al unor umile bacterii.
http://rawdia.ro/b12-2/#comments
Nici eu nu consum carne de 13 ani. Dar, consum lapte si oua care au suficient B12. Orice dieta extrema, cum am spus mai devreme, este extrema. Dietele complet lipsite de produse animale duc la carente in timp; e nevoie de suplimente. Iar apoi stai si te gandesti – cum e mai sanatos? Sa urmez o dieta care necesita adaugarea de suplimente din cutie sau sa le iau natural din mancare?
De mentionat ca eu nu ma abtin de la consumul de carne considerand ca asa e mai sanatos (personal, cred ca organismul are nevoie din cand in cand de un pic de carne evident de la animale hranite natural, sacrificate decent). Motivul pt care am renuntat la carne au fost mai degraba etice (legate de omorarea unor fiinte). Din acelasi motiv, am renuntat la obiectele din piele/blana etc.
Da, ma lepad de carne 🙂
Buna Olivia!
De peste 2 ani nu mai mananc carne, iar de o luna nu m-am mai atins deloc de lactate. Am mancat in proportie de 80% raw, cat mai diversificat. Problema este…ca am slabit mult, de la 54 kg la 49 kg( in interval de 2 saptamani) ..and counting. Este normal?
Nu stiu unde gresesc. Mananc muulte frunze verzi, germeni , seminte, de legume si fructe nu mai vorbesc. Intr-adevar am eliminat mult mucus, asa cum ma asteptam si am trecut prin toate starile specifice detoxului, dar continui sa pierd in greutate
Cred ca am sindromul colonului iritabil, sunt tot timpul balonata deci ma gandesc sa nu fie o problema de malabsorbtie.Nu stiu cum sa scap de problema balonarii, imi cauzeaza stari proaste si muulte frustrari. 🙁
Ma poti ajuta?
Multumesc!
P.S. Esti o super-woman! Te admir pentru motivatia si puterea pe care o ai! Esti o mama si o femeie frumoasa, inside and out!
Mie ce mi se pare “ciudat” in dieta raw este ca aproape toate retetele includ legume, fructe, seminte de provenienta straina (caju, migdale, avocado, sirop de agave, fulgi de nuca de cocos, seminte de tot felul, etc). La fel, paradoxal, pt a prepara mancarurile ai nevoie de electrocasnice destul de sofisticate (blendere, storcatoare cu presare la rece, etc). Mie si fenomenul asta raw imi miroase un pic a publicitate mascata pt a vinde si a favoriza exportul anumitor produse. Nu este oare mai natural sa mananci produse autohtone, cu care organismul este obisnuit?
Trebuie sa recunosc faptul ca intrebarea asta ma macina si pe mine : de unde stie organismul nostru sa proceseze toate nucile astea exotice pe care, fara indoiala, ADN ul autohton nu le cunoaste? Din moment ce ne hranim cu alge, cocos si caju, de ce oare natura nu le a lasat sa creasca peate tot, sa putem toti beneficia? De ce avem canini? De ce barbatii au ficatul mai mare? Pentru ca nu au menstra sau pentru ca sunt claditi sa fie carnivori? Omul s a adaptat la propria evolutie si la mediu. Sunt de acord cu dieta echilibrata si cu eliminarea carnii din meniu dar … Sa fie oare nevoie de asemenea extreme?
Pt. cei ce sunt raw ,le pot oferi cartea ”Tratamentul bolilor prin legume,fructe si cereale.”
dar si cartea “‘Terapia naturista””.
tel.0726469284.
foarte bun 🙂
de peste 1 an numai mananc carne si mi se pare ca ma simt mult mai bine
stiu ca nu o sa fiu crezut insa pe mine faptul ca am renuntat la zaharuri si carbohidrati,m-a ajutat sa slabesc 24kg.
am 24 de ani si in ultimii 15 ani am fost obez,am avut 116kg acum cativa ani,acum am 82kg(am mai slabit pana la 106kg cu pastile,pana sa adopt un regim low-carb).
am crezut ca daca renunt la grasimi si carne o sa slabesc,nu a fost asa.
intr-o zi am dat pe un site de bodybuilding de un articol legat de dieta keto,am zis ca hai sa incerc si fie ce o fi,ori slabesc,ori ma fac cat casa.
nu vreau sa fac publicitate la nimic,anul asta in 9 februarie am facut 1 an de regim ketogenic,mananc maxim 40 de grame carbohidrati pe zi,carne,lactate si oua.
nu inteleg de ce multi sunt impotriva consumului de carne,zaharul si amidonul din alimente(in exces adaugate)sunt cele care aduc dezechilibrul in organism.
eu sunt de parere ca noi suntem totusi omnivori adaptabili,insa nu e bine sa ne refuzam nici carnea,nici vegetalele(mananc frunze de varza/salata zilnic,precum si alte legume verzi,sarace in zaharuri).
eu iarasi nu cred ca facem cancer daca mancam cancer,daca e sa faci,poti face si de la alti factori,nu doar alimentarie.
la revedere si o zi buna!
am vrut sa zic daca mancam carne.nu cancer =))
scuze,nu stiu unde mi-e mintea…
Buna Olivia, as vrea sa-mi comand cartea ta. Cum as putea locuiesc in Los Angeles.
Multumesc mult.
Julia
Ulei de susan sau tahini ?