Amu cică era odată o vrăjitoare slută, da’ slută rău. Negritură, acritură, cu nas de hîrcă, ce iscodește trebile creștinilor și se scobește de dușmănie din te miri ce. Și avea Baba Cloanța pe fi’su, aidoma ei. Hîd, scundac și alta nu. Așa pizmuitor de tare era pocitania pămîntului pe frumusețea unui flăcău din sat, de nu gîndea decît cum să-i ție băiatului calea și să-i facă zile fripte. Pintrijel, c’așa’l chema, era o mîndrețe de flăcău , cu păr bălai și sufletul curat, de’ l iubea tăt satul.

Amu Pintrijel avea un har nemaivăzut, că de atingea cu mîinile pe cel înțepat de albine, pe loc i s-alina chinu’, de zici că nici nu pățise nimica. I se duse vestea și lumea lăuda mereu daru’ de la Dumnezeu de’ l primise voinicul. De ce’ l lăuda mai mult, de aia se înciuda mai tare fecioru’ babii.

Cînd fură ș’ unul ș’ altul la vremea tinereții, cînd sulfetul se deschide iubirii și frumuseții, pizma slutului se înteți. Pasămite nu pe fecioru’ babii îl chemau codanele la horă, ci pe Pintrijel cel frumos, dupe care tăte suspinau de mama focului.

Hîrca de babă, cînd vazu unele c’astea, gîndi cum să păciuiască sufletul ciudos al  lu’ fi’su. Stete o zi, stete două ferecată în odăile de vrăji negre, unde ardea un cazan pîntecos și împuțit. Dete-n fiert buruieni, trei șopîrle ș’ o aripă de albină, ș’ apoi ieși în bătătură ș’ aruncă fiertura în calea feciorului. Dacă’ și slobozi limba, mi ți’ l blăstămă pe voinicel așe:

– Voinice, voinice, de fecioară curată să n-ai parte-n viață, ci de’ i atinge trup de codană, pe loc în țărnă sa te’ ntorni.

Grea pacoste se abătu pe capul cel frumos al lui Pintrijel. Din feciorul vesel și hlizit de mai ieri, amu’ era rămas într-o tristețe adîncă, ce-l chinuia mai cumplit decît moartea. Nu se mai ducea la hore, căci nu suferea s’ o vază pe fata prisăcarului, rumenă și mîndră ca un boboc de trandafir, de-i rîdea și stelele de frumoasa, fără să o poată și el hori cu foc.

Într-o zi, iaca, fata prisăcarului culegea flori din prisaca tătîne-su și un vițăl răzlățît răstornă niște știubeie și tulbură pacea albinelor, care au prins a zbura bezmetice. Dară în zăpăceala iscată, iaca se năpustiră ș’asupra fetii prisăcarului ș’o’nțepară ș’o’nțepară, de-o aduseră într-un hal fără de hal.

Dacă auzi una c’ asta Pintrijel, se duse degrabă la prisaca cu pricina și-și puse mîinile meștere pe trupul codanei și-i alină chinul, păsîndu-i deloc de solomoneala spurcăciunii de babă. Dară unde avea așe un suflet bun, Pintrijel nu se nimici. Ci se prefacu într-o iarbă verde și gingașă cu gust sărat, ca lăcrimele mari ale fetii prisăcarului, ce-l jelea nemîngîiată.

Apăi d’ atunci pintrijelul e iarbă de leac, pentru înțepături de albine. Dară numai atît? Îi bun și pentru vătămări mai grele, cum sunt belelele de bojoci, dulceață’ n sînge peste poate, petre la rinichi și bilă, supărări în suflet ori supărări la stomac, beteșuguri de codană și chinurile ce le suferă muierile lună de lună. Reuma, bubele de pele, duroarea sînilor și sfrijeala, duse’ s toate de  te înfrupți din pintrijel.

Cînd află tăte astea fata prisăcarului, își șterse lăcrămile mari de pe obraji și strînse degraba în poală un mănunchi gros de pintrijel din grădină. Apoi mai soborî următoarea

 

ESENȚĂ

2 pătlăgele mari ori trei mai mici

jumate de ulcică de sămînțe de cînepă

3 castraveciori nici prea mari ori nici prea mici

5 frunze  verzișoare de izmă bună

o cepșoară dolofană

3 linguri de oloi de măsline tescuit molcom

zama de la o lamîie

 

Și purcese la următoarea

 

ALCHIMIE

Cicăli pe tăte mărunțiș – cum cicăle muierea omu’ ei – p’ un fund de lemn și le îmbălsămă cu oloiul și zama de lămîie.

 

Apoi, dete sfoară-n țară că ista-i leac de pintrijel, bun să-l pui și pe rană, darmite pe pită. Că oblojește cîte-n lună și’n stele, cum obloja cu mîinile lui meștere și voinicul prăpădit.Cine avu urechi s-audă, auzi de la codana pricepută în ierburi de leac, că iarba ista e lucrare magică. Că’ nlesnește puntea nevăzută dintre  ăi morți și ăi vii și te scapă de frica de tarîmul ăilalt, cu balaurii săi grozavi.Atîta putirință are pintrijelul în el, mai multă decît orișice iarbă de pe fața pămîntului. Are calciu și fer, cît să-ți crească puiul cît bradul, să-i facă oscioarele mari și zdravene și să mi ți-l ție putincios în alde jocuri și cu drag de carte. Mai are planta noastă mai multe proteine decît ou’. Da’ credeți c’ a gătat fata prisăcarului cu lauda? Nu, nenișorule. Vă spune codana cum are iarba ei mai multă vitamina C, de patru ori mai multă!, decit portocalele și B12 pentru înzdrăvenire trupeascpă. Văleu, cine-l mănîncă, spaima zmeilor pricinoși are să fie!

 


Sucul proaspăt, uns pe față, curăță obrazul și te scapă de pistrui. Mult s-a înfruptat fata prisăcaruli din pintrijel, dară și mai mult s-a dat cu zamă de pintrijel pe tătă fața, d’ a rămas fragedă și luminoasă, ca soarele de pe cer. Ș’o mai fi ș’azi, de n’o fi murit d’adînci bătrîneți.
Iară eu, încălecai p’o șa
Și vă spusei povestea așa,
Ș’ ncălecai p’o căpșună,
Dară nu v-am spus nici o minciună.

166 comentarii la “Leac de pintrijel”

 1. Anna says:

  Ce dor mi-era de tine, Zana Buna.Vine iarna si ne-om aseza aici, sa ne luminam iarasi..

 2. stela says:

  Mi-ai adus zambetul de luni dimineata pe buze.

  Sa ai o saptamana minunata!

 3. raluca says:

  Asa cum ii spunea bunica, pintrinjal.Pe care il alinta, diminetile, in gradina! ¨ In da-mi pasi, mai copchila, si ada mai bini o mana di pintrinjal din gradina,si-l pun pisti mancari!”

 4. ade says:

  Te pup Olivia
  mi-ai luminat ziua

 5. Miha says:

  superb Olivia! asa ca tine. multumim.

 6. Anita says:

  O dimineata mai frumoasa nici ca se putea. Te pupam!

 7. coco says:

  adevaraatt ! sa fie de leac !

 8. Laura says:

  Ce poveste frumoasa! Pot sa spun din proprie experienta ca patranjelul are efecte miraculoase. Acum ceva vreme am avut o alergie de piele tare puternica si la homeopat programarea era abia peste 3 zile, am cautat un remediu natural care sa ma ajute sa trec mai usor peste aceasta perioada. In 3 zile mi-a trecut total asa ca am ajuns la homeopat fara alergie de piele 🙂 Multumesc Olivia ca impartasesti cu noi din experientele tale.

 9. Simona Mocanu says:

  olivia,

  Multam’ pentru un inceput bun de saptamina.

  Numai bine si tie!

  Te pup,
  Simona

 10. magda says:

  Olivia,
  Multam de asa poveste.
  Lucru mare pintrijelul aista.
  Dar zana buna, nu ne spui o poveste si despre marar?
  Nu de alta, dar am frigiderul plin….

  Te pup,

  si sa ne fie de leac si sa luam aminte .

  • olivia says:

   Dara cind m-o da afara din casa ragazul? 🙂 O scrie fata, cind i-o veni vremea.
   Pina atunci sa-ti fie de trebuinta leacul de pintrijel, fata frumoasa si cuminte!

 11. Georgiana says:

  Povesti pentru oameni mari scrii tu draga Olivia. 🙂 Acum ma
  imbrac si merg la piata sa iau ce imi trebuie sa imi fac minunatia
  pentru ca am mare nevoie de fier si calciu 🙂
  Pupici colorati in culorile minunate ale toamnei!

 12. delia says:

  Doamne, ce poveste frumoasa ai tesut despre pintrijel!:)
  Am baut in dimineata asta smoothie din pere+ apa+ patrunjel, delicios.
  As vrea sa te intreb, Olivia, tu cum pastrezi pentru iarna patrunjelul? Eu am congelat o gramada, am si uscat destul de mult, m-am gandit sa am ambele variante la indemana. Cel congelat ma gandeam sa-l folosesc la smoothie, dar inca nu am incercat sa vad ce gust are, mai folosesc din cel proaspat.
  Te pup.

 13. Madalina says:

  Asa m-am binedispus! Multumim draga Olivia!

  O zi minunata!

  Madalina

 14. Ovidiu says:

  Buna Olivia!

  Tocmai am terminat de citit blog-ul tau. Mi-a luat aproape o saptamana :).

  Deocamdata, o sugestie tehnica:
  Pentru ca articolele tale sa ajunga la mai multa lume, trebuie sa adaugi widget-urile de Facebook si Twitter la sfarsitul variantei FULL ale articolelor postate. Momentan, pe blog-ul tau, butoanele (widget-urile social media) sunt disponibile doar in varianta preview (afisate in lista de pe prima pagina – Home). Daca citesti articolul integral, la sfarsitul acestuia nu gasesti buton de “Recommend”.
  Estimez ca “pierzi” cel putin doua treimi din potentialul adus de Facebook.

  Ciao!

 15. Mihaela says:

  Fata buna, cat de frumos lecuiesti tu oamenii…
  Felicitari pt site si pentru tot ceea ce faci! Te citesc cu inima buna si bucurie. Leacul de pintrijel e minunat, lipseste din Esenta dar nu-i asta baiul ca se pune cu darnicie, vreo legatura…
  Pupici pe obrajori spalati cu pitrijel.
  Mia

 16. Georgiana says:

  Apropo de sucul de pintrijel… ai folosit vreunul din
  storcatoarele Lexen sau Green Power.
  Trebuie sa ma decid daca sa imi iau Green Power sau sa merg ptr
  inceput pe Lexen. Sau daca imi recomanzi altceva…
  Oricum imi pare rau ca nu mi-am luat unul de la
  inceputul verii, ce mai sucuri as fi facut toata vara. de asta
  nu vreau sa ma pierd timpul si sa ma pun pe facut sucuri

  Multumesc mult Olivia!

  • Mari says:

   Georgiana,pe mine ma tenteaza Green Power(o fi adevarat ca filtreaza 70 %din continutul de chimicale asa cum sustin cei ce-l comercializeaza??).

 17. Silvia says:

  As vrea va rog sa ma faceti sa inteleg …
  Pintrinjel este patrunjel, nu?
  Iar “Esenta” ce legatura are cu patrunjelul? Nu am observat acest ingredient … Si pt ce este folositoare reteta de mai sus?
  Si eu am pistrui si tare-mi doresc sa scap de ei … Am incercat mai multe variante insa nu am avut succes. Cate zile ar trebui sa imi pun pe fata zeama de patrunjel?
  Am inteles corect “povestea”?
  Imi pare rau , insa povestea pe cat de frumoasa este, pe atat de neinteles …
  Multumesc,

  PS: Olivia, esti minunata. Iti urmaresc blogul de la infiintare insa am stat pitita si am luat notite. Acest subiect tare ma intereseaza insa … Si astept si postul cu contracteptia.
  O zi frumoasa tuturor !

 18. Georgiana says:

  🙂 O sa imi permit sa te “descurc” eu putin. Inainte de esenta,
  unde sunt prezentate restul ingredientelor gaseti urmatoarea fraza

  “Cînd află tăte astea fata prisăcarului, își șterse lăcrămile mari de pe obraji și strînse degraba în poală un mănunchi gros de pintrijel din grădină. Apoi mai soborî
  următoarele” (apoi urmeaza esenta, adica restul ingredientelor
  necesare pe langa manunchiul gros de patrunjel).

  O zi buna si tie!

 19. Imi face nespus de multa placere sa citesc postarile tale. Imi esti tare draga! 🙂

  • olivia says:

   Multumesc, Andreea! 🙂 Voi toate imi sunteit foarte dragi. Nici nu ma gindeam ca blogul imi va aduce atitea prietene 🙂
   O

 20. alex says:

  Draga Olivia,

  Iarta-ma ca intreb iar: Stii cumva din ce cauza apar pete albe pe dinti? Ai cunostinta de vreun leac ?
  Sa fie lipsa de calciu, m-or ajuta pintrijelul si susanul…

  Iti multumesc pentru ca ne esti mereu alaturi!

  • olivia says:

   Patrunjelul si susanul ajuta mereu. Foarte bogate in calciu, amindoua. Dar se pare ca se absoarbe mai usor calciul din patrunjel, cita vreme are vitamina C din belsug (de patru ori mai multa decit in citrice), care ii faciliteaza absorbtia!
   Cu drag,
   O

 21. Catalina says:

  Delciosa salata! Am mancat cu pofta atat eu cat si copilul meu.

 22. Nicole says:

  Draga mea,
  as citi cat e ziua de lunga povestile tale.
  Din pacate, imi fac “mea culpa”, nu pot sa aplic sfaturile tale.
  Mananc f putina carne, si doar curcan si peste, iar legumele le mai
  pun la abur. In plus, nu ma pot lasa de lactate, iaurt zilnic si branza
  de capra.In rest, trag pe fructe, salate, musli. Perseverez!
  Numai bine iti doresc!

 23. Alexandra says:

  Foarte frumos povestesti, Olivia draga!!Esti un om minunat si nu am cuvinte sa-ti mai
  multumesc pt ce faci pt noi. Sper ca ramane valabila adunarea
  campeneasca despre care vorbeai, poate o organizam in primavara
  sau in vara, ca tare mult as vrea sa te cunosc si fata-n fata.
  Legat de aceasta salata, semintele de canepa trebuie hidratate?
  Te pup,
  Alexandra!

 24. Doamne, esti un dar de sus. In toata nebunia din zilele de azi, nu te gandesti ca ar mai putea fi persoane cu asa bunatate ca tine. Sper ca toate gandurile noastre bune sa se intoarca spre tine si sa fii “mangaiata” de toate lucrurile bune si frumoase care exista.
  Te admir nespus.

 25. Anita says:

  Olivia, am o nelamurire, in cazul unei colite, care apare doar in anumite perioade ale anului, dar mai ales in perioadele stresante, este ok sa consumam fructe si legume crude? Conform medicinei traditionale fructele si legumele crude sunt interzise cu desavarsire, si este indicat consmul alimentelor fierte. Daca mananc fructe si legume crude (nu stiu daca le amestec corespunzator)cateodata apar durerile de colita de fermentatie….e chiar bizar, nu as vrea sa ma descurajeze acest tip de alimentatie. Este vreo sansa sa scap de aceste neplaceri dupa o perioada in care poate organismul meu se va obisnui cu “noua” alimentatie? Precizez ca hrana mea de pana acum 2 luni era haotica , mancam impsulsiv si cate si mai cate…iar de atunci am reusit sa renunt la carne, mai putin peste…ceea ce pt mine reprezinta un progres. Vreau din tot sufletul sa invat sa a alimentez corespunzator pt a nu mai avea probleme de sanatate…poate la inceput organismul se obisnuieste mai greu…cred si sper. Multumesc.

  • olivia says:

   Elena (o cunostinta de-a mea cu care ma vedeam saptaminal in urma cu un an), cu ulcer si colita de fermentatie, s-a vindecat cu cruditati in doua saptamini. A baut in fiecare zi si inainte de fiecare masa pe stomacul gol o jumatate de pahar de suc de varza si a mincat incet – salivind bine fiecare imbucatura inainte de a o inghiti – multe fructe si legume crude. A mai mincat nuci si seminte de toate felurile si a baut o gramada de sucuri de fructe, proaspat stoarse. Regimul l-a impus si fetitei ei, de 12 ani, care suferea de dereglari hormonale, de menstre abundente, dureroase si dese, la doua saptamini, pe care le trata, la sfatul medicului, cu anticonceptionale. In doua saptamini scapasera amindoua de dureri, de probleme divestive, de medicamente. Au trasnformat regimul intr-u mod de viata, dar n-au renunat complet de carne, pe care o iau de la tara, din curtea parintilor Elenei si pe care o maninca destul de rar. Cu toate ca n-au eliminat complet produsele de origine animala, problemele n-au mai aparut.
   Cu drag,
   O

 26. Flori says:

  Draga O,

  multumim foarte frumos, mai ales pentru poveste.
  Asteptam in egala masura retete dar si povesti minunate…….
  citesc si parca ma intorc inapoi in timp la copilarie cand
  credeam in povesti………

  Sa ne traiesti si iti multumim pentru lumina cu care ne luminezi
  sufletele….

  cu drag,

  Flori

 27. Nicole says:

  Olivia,
  ma poti sfatui in privinta unui storcator de fructe si legume?
  Sunt din ce in ce mai hotarata sa ma pun pe treaba!
  Am un storcator de citrice pe care il folosesc iarna pentru ca bem zilnic
  amestec de suc de portocala cu grapefruit, dimineata pe stomacul gol.
  De vreo luna, dimineata consum apa calda cu lamaie, dar dupa asta mananc
  vreo 2 felii de paine de secara cu branza de capra. Stiu, wrong!!
  De astazi imi pun grau la incoltit si micul dejun va fi grau incoltit
  cu miere. Am o prietena care a inceput de vreo luna cu grau incoltit si
  e plina de energie si se simte excelent.Astept idei si sfaturi pt o dieta de tranzitie,
  pana ma convertesc total.
  Multumiri si pupici!

 28. Flori says:

  Dragelor,

  am si eu o rugaminte la voi, a cumparat cineva lapte si produse
  lactate de capra de la fermele din link-urile de mai jos….?
  Sunt de incredere????
  Scuzati exprimarea……

  http://www.laptesibranzadecaprabucuresti.com/cultura/blog

  http://laptesibranzadecapra.ro/index.php

  • olivia says:

   Draga Flori,
   E de testat. Si eu am luat de la un crescator de capre din Cimpina lapte despre care omul zicea ca e crud. Dar pus la prins, a stat nestingherit si tot fluid patru zile fara sa prinda macar strat de smintina la suprafata. Era smintinit si pasteuritzat, cred. E proba de foc. Daca se incumeta sa cumpere cineva de la fermele gasite de tine, sa ne spuna si noua cum a facut fata laptele testului. Daca se prinde (gros, cremos, ca un unt pe care sa-l tai cu lingura) si face cheag de smintina, e pur. Daca nu, nu m-as baga…
   O

   • roberth says:

    Salut la toata lumea. Noi facem teste asupra produselor de pe
    piata, mai ales cele de la particulari. Laptele si branza
    de capra au facut obiectul anchetei din August si siteul de
    mai sus a fost testat/verificat precum si locatia. Testele se
    fac incognito ca si cumparatori obisnuiti. La timp de livrare
    au obtinut nota 4 din 5, la calitate produse nota 5 din 5.
    O sa mai facem o verificare si in 2012. Deci siteul de mai sus
    , deocamdata este de incredere, produsele sunt ecologice iar tot
    ce se specifica este adevarat. Sper sa va fie de ajutor.

 29. Auras says:

  Olivia, fetelor ce stiti de aparatele de gatit cu aburi? Sunt sanatoase? M acam sperie ideea ca recipientele sunt din plastic. As vrea sa-mi achizitionez si eu unul, dar ma gandeam sa cer ceva sfaturi de la cei care au deja. Multumesc.
  O zi minunata va doresc!

  • olivia says:

   Poate sunt mai naturale cosuletele de bambus, pe care le gasesti in Bamboo, magazinele de decoratiuni vecine, de regula, cu supermarketurile Carrefour. Steve Meyerowitz (The sproutman) spune ca mincarea nu trebuie sa fie in contact cu plasticul incins si atunci vei fi safe. Poate da, poate nu. Inclin sa cred ca adevarul e la mijloc. DAR chiar si asa, gatitul la aburi, chiar si in steamer-ele din comert, ramine cea mai sanatoasa varianta de preparare termica, pe care o folosesc si eu pentru linte, naut, fasole, orez.
   Cu drag,
   O

 30. Anca says:

  Buna draga mea prietena lti cer din nou sfatul am fost plecats de 3zile timp in care fetita mea a ramas cu mama de 10zile este racita si are f multi mucisori i am dat tratament naturist tot ce m ai invatat si f putin panadoll in serile in care nu ms intelegeam cu ea,problema este ca am fost plecata iar intr-o seara mama a chemat doctora pt ca EMilia s-a trezit ca o doare urechia, doctorita a spus ca are harait la plamani iar urechia este aproape sa facs otita si ca dupa zece zile nu s a facut bine la cresa e frig acasa frig nu ii v a trece pt ca nu este nimic care sa favorizeze terminarea bolii avand in vedere ca esre frig peste tot asa va a zis antibiotic ospamox mama i a dat de doua ori pana am ajuns am inebinit cand am vazut am citit are aspartam si toateprostiile pot sa-l opresc ?imi este frica stiu ca nu e bine sa opresti daca l ai inceput te implor spune-mi ce sa fac si cum sa fac si cu urechia cu gatul plamanii si plus stafilococul din gat care nu a trecut cu tinctura de fapt de la el ni se trag toate.Astept radpuns ma simt ff vinovata si neputincioasa te pup

  • olivia says:

   Draga Anca,
   Marii naturopati atrag atentia asupra pericolelor antibioticelor, care practic elimina simptomele, reintroduc toxinele – altfel angrenate spre iesire, spre emonctorii, caile naturale de evacuare ale lor – inapoi in tesuturile profunde. Sistemul de aparare primeste o lovitura si e impiedicat sa lucreze. Christopher Vasey are o carte minunata “Alternative naturale la antibiotice” car eo fera alternative extrem de eficiente si sanatoase, fara efecte secundare, iar unul dintre ele este propolisul. Foarte eficient, pe care l-am testat si eu in dese rinduri.
   CU drag,
   O

 31. Anamaria says:

  Olivia, imi poti spune si mie, te rog, daca in lecturile tale ai
  dat peste subiecte care trateaza fertilitatea in sensul de
  imbunatatire a ei. Eu am un AMH de 0,07, deci aproape nedetectabil,
  am ramas totusi insarcinata, dar sarcina s-a oprit in evolutie
  acum putina vreme. Eroare genetica – mi-au spus doctorii, ceva in
  fecundare sau formare nu a mers cum trebuie. Va trebui sa astept
  Dumnezeu stie cat ca sa incercam din nou, insa ma dispera AMH-ul
  meu. Am mai gasit si eu una, alta pe net, dar ma gandeam ca poate
  ai citit si tu pe undeva si imi recomnazi si mie.

  Oare intr-adevar ne nastem cu o rezerva ovariana anume stabilita
  si nu mai putem face nimic in sensul asta? Adica, se termina
  ovocitele prestabilite si gata, ramanem doar cu disperarea
  noastra?

  Multumesc frumos.

 32. roxana says:

  Draga O,ne spui ceva si despre catina?!!rapid si scurt? e plina piataaa…
  si as vrea sa stiu daca o putem da si copiilor,stiu ca ar trebui preparata cu miere….etc,da sa ne zici repede asa doua trei cuvinte,ca sa nu dispara:))multumim!!

 33. raluca says:

  Multumesc Olivia,sa stii ca i-am pus copilului care are 3 ani varza si unguient cu marul lupului.nemaipomenit ,dupa 3 nopti a inceput sa expectoreze tot mucusul care nu-i dadea pace de altfe,practic am scapat de bronsita urata.lucrez la o gradinita unde copii sunt indopati de parintici antibiotice,mancare fast food,ba chiar si meniul acestei gradi particulare epe baza de prajeli chiar si in ciorbe,asa ca aveti grija parinti.eu plec acasa in fiecare zi dezamagita de tot ce vad si ptr.ca nu am nici o putere sa schimb ceva,ba chiar sunt privita mai altfel ptr.ideile mele,mai ales acum ca refuz si vaccinarile copiilor mei.Si voi va confruntati cu astfel de probleme?

  • olivia says:

   Ma bucur tare ca ai facut treaba buna cu varza si unguentul de marul lupului. Intr-adevar, miraculoase! Iar in ce priveste gradinitele, iti dau dreptate. Eu ii iau pe copilasi inainte de masa de prinz si le dau papa acasa.
   Cu drag,
   O

 34. Mari says:

  Nici eu nu stiu ce storcator sa aleg.Are cineva Power Green? M-ar interesa unul care sa scoata suc fara pulpa ca daca iese mai consistent il refuza fiica-mea!
  Sanatate tuturor!

 35. Mari says:

  Scuze, Green Power…

 36. ana says:

  intrebare: ce recomanzi pentru sucuri? un storcator sau un blender?? nu dispun de sume asa mari ca sa-mi pot achizitiona un storcator cu ax melcat cu toate ca stiu ca e cel mai recomandat. as dori totusi o sugestie deoarece storcatoarele nu lasa prea multa pulpa in suc, iar blenderul lasa pulpa nepasata(nestoarsa).

 37. Mari says:

  Olivia, citesc cartea Dieta Young -Miracolul pH pentru o sanatate perfecta si autorul recomanda pentru accentuarea alcalinitatii sucurilor de legume adaugarea in suc a picaturilor pH-peroxid de hidrogen de exmplu.Ce parere ai? Folosesti aceste picaturi?
  Multumesc.

  • olivia says:

   Nu, in nici un caz, Mari. Evit si sa spal fructele si legumele cu un amestec de apa si apa oxigenata (acest peroxid de hidrogen), dupa cum recomanda Steve Meyerowitz (sau altii), in The sproutman, darmite sa-l mai si beau. Apa oxigenata arde! In plus, nu se gaseste in farmacii apa oxigenata pura, caci este destul de instabila. Asa ca se folosesc niste stabilizatori chimici si sinistri, pe care nu ii vrei sub nici o forma in corpul tau.
   Daca efectul ei ar trebui, in conceptia lui Young, sa fie dizolvarea toxinelor, atunci am vesti bune-bune si batrine: exista metode blinde si cu siguranta mai eficiente. Cidrul de mere (il gasesti la Bodnariu, in Matache), de exemplu, baut pe stomacul gol, inainte de masa sau otetul de Kombucha (pe care eu mi-l fac in casa) au acest efect. Rapid si sigur.
   Cu drag,
   O

   • Mari says:

    Iti multumesc pentru raspuns,asa ma gandeam si eu dar ….
    Nu stiu daca ai citit cartea, el recomanda aceste picaturi pentru alcalinizarea sucurilor(chiar si cele de legume verzi)si de asemenea recomanda a se tine in apa + pic. pH legumele care nu sunt bio inainte de a se consuma.Unele informatii din carte m-au cam bulversat…ca de exemplu ideea ca fructele si sucurile de fructe nu sunt bune din cauza continutului ridicat de zahar ce creeaza un mediu acid in organism -cauza bolilor si atunci anulam tot efortul nostru de a manca preponderent produse alcaline.
    Iti multumesc ca iti faci timp si pentru noi.

    • olivia says:

     Stiu si eu noua teorie cu fructele care au prea mult zahar, pe care nu o imbratisez.
     Fructele sunt acide in forma si alcaline in continut, formula folosita de Valeriu Popa care sa explice efectul alcalinizant – aparent paradoxal – al acizilor din fructe. In plus, zaharul natural din fructe este cea mai adecvata hrana pentru creier (!!!).

     • Anamaria says:

      Poftim?! Ce vor sa faca cu usturoiul?! N-am auzit asta,
      dar inseamna ca sunt multi netoti pe lumea asta…

 38. Auras says:

  Olivia, de unde as putea sa iau unguentele si ceaiurile domnului Bonchis? Le comand pe net sau le pot gasi la vreaun plafar din Bucuresti? Multumesc.

 39. Ruxandra says:

  Draga Olivia,
  Te rog frumos sa ma ajuti cu un sfat , am mare incredere in sfaturile tale pe care le citesc intotdeauna. Fetita mea de 4 ani si 5 luni face pisu in pat noaptea si ziua la gradi de vreo 2- 3 ori pe saptamana. Acasa o mai trezesc eu noaptea si atunci e in regula.Nu siu de ce sa ma leg , inteleg ca enurezisul intra in discutie dupa 5 ani , ea este f vesela, nu se uita la tele decat rar si atunci desene controlate de noi, la gradi este cald, gradi este particulara, personalul calm si dragut.Adouaproblema este legata de faptul ca atunci cand este racita,tuse si secretii nazale, care de altfel trece repede si nu s-a complicat pana acum are un miros urat al guriiO tratez numai naturist, ceai favitusin, soc, talete bio cu salvie, tymian,mire cu prop(nu ii place propolisul dar incercam )argint coloidal pulverizat,un suc pe zi (mai multe nu pot) bem toti, din sfecla morcov, telina, mar , spanac, patrunjel. Poate fi acest miros si de la altceva?Multumesc din suflet pentru tot.

 40. Ruxandra says:

  Mai am o intrebare : ce parere ai despre aparatul de diagnosticare si tratament cu biorezonanta MORA

 41. Flori says:

  Draga O,

  te rog sa ma luminezi, am o mare dilema in legatura cu
  semintele germinate de lucerna..si nu numai

  dupa ce au incoltit, coltisorii cati mm trebuie sa aibe inaine
  de a putea fi mancati? am inteles ca nu trebuie sa depaseasca
  5 mm….e valabil si pentru grau, hrisca, quinoua, linte rosie.

  Mai am pus la incoltit, grau, quinoua si hrisca am mancat
  in dimineta respectiva iar restul de seminte le-am pus in frigider pentru 2 zile
  insa coltosorii cresc in continuare…?????

  Multumesc frumos!

  te pup, Flori

 42. mary says:

  Buna!
  Iti multumesc din suflet ca impartasesti cu noi tot ceea ce stii. Banuiesc ca ai investit mult timp si energie ca sa te informezi. Mult succes si astept cu nerabdare ( ca un copil mic ) urmatoarea poveste.
  Am si o intrebare: nu reusesc de 6 luni sa scap de E. coli, am luat numeroase tratamente cu antibioc ( medicul mi-a spus ca nu exista alternativa ), dispare si reapare la o luna-doua. Poate cunosti tu alta alternativa. Beau ceaiuri renale si am un regim hidric ..aproape corespunzator.Multumesc!

  • olivia says:

   O dieta cu fructe si legume crude, fara carne deloc, multe ceaiuri detoxifiante si terapia colonului rezolva 99% din problemele de sănătate spun Paul Bragg, Robert Morse, Ann Wigmore, Norman Waleker. Mai pune o gindire pozitiva si o fire optimista, si vei avea formula magica pentru o sanatate de fier. Antibioticele strica echilibrul florei intestinale, asa ca E-coli – prezent in mod firesc in orice organism – depăseste granitele teritoriului sau si ajunge in zone in care n-ar avea ce cauta. N-ar avea ce cauta, daca n-ar gasi. Dar el gaseste aici un teren prielnic, acid. Rezolva aciditatea pentru totdeauana, cu sucuri de fructe si legume din abundenta si ei se vor reintoarce in banca lor (spun tot cei mai de sus mentionati)
   Cu drag,
   O

  • Liliana says:

   Incearca cu suc de merisoare.
   Eu asa mi-am rezolvat infectia cu E-coli si nu mi-a mai revenit de 4 ani.
   Eu am baut suc de merisoare fara zahar cam 2 litri pe zi timp de 3 zile si asta a fost tot.
   Sa-ti fie de folos,
   Lili

 43. Alina M says:

  Buna, Olivia ! As fi vrut si eu sa te intreb ce parere ai despre nebulizatoare si daca este pre a mult sa mancam o banana pe zi ? Multumesc, te pup.

  • olivia says:

   Imi aduci aminte de oala cu ceai fierbinte de menta sau de musetel a mamei, acoperită cu un prosop larg, din care ieseam cu fata aprinsa de căldura. Mai tirziu am invata sa pun si citeva picaturi de ulei esential. Face minuni in continuare si nu costa nimic. Bani pe nebulizatoare n-as da, daca ma intrebi
   Ci priveste banana, nu e tocmai un aliment foarte sanatos. Are mult amidon si in plus bananele de pe la noi sunt de cea mai proasta calitate, culese verzi si gazate, ca sa se coaca. O nenorocire. Eu folosesc cite o banana in prajiturile hrana vie, atunci cind vreau sa obtin o crema mai onctuoasa si mai legata. O data, la cite un tort aniversar, merge. Dar nu maninc banane, altfel.
   Pupici de licurici!
   O

 44. Miruna says:

  In urma unui control al dr. de familie (urmeaza controlul unui medic ginecolog) am fost diagnosticata, provizoriu, cu displazie mamara benigna. Cauza, conform dr., ar fi un dezechilibru hormonal. Cum maine urmeaza sa merg la un consult de specialitate, as vrea sa iti cer sfatul in legatura cu metoda naturista indicata pt acest tip de diagnostic.

  Eu sunt vegana de 6 luni, raw vegana cred ca in tot acest rastimp am fost, in medie 75 %
  Cum nu mai am Vitamix in apropiere, trebuie sa ma descurc cu un storcator de fructe Solis si o rasnita de cafea. Poate s-ar merita spus ca am fost pana in februarie o bautoare impatimita de cafea, cam de pe la 15 ani (acum am 23) si m-am lasat. De asemeni, de cand sunt vegana nu mai consum ciocolata (inainte nu rezistam o zi fara ceva dulce, in schimb consum zilnic cacao raw.

  Ce am gasit eu pana acum ca varianta homeopata de tratament:
  http://www.ginecologie.ro/Default.aspx?&boliid=22&id=127&language=ro-RO&tabid=143

  Iti multumesc din suflet pt raspuns !

  • olivia says:

   Miruna, toti naturopatii cad de acord ca exista un singur tratament pentru toate bolile: un stil de viata sanatos. Deci mincare cruda, gindire pozitiva, evitarea emotiilor puternice. Orice problema de sanatate nu este decit o aglomerare de toxine, care ataca intii si intii organul cel mai slab. Toxinele provin din aer, apa, mincare, emotii si ginduri. Fa un detox pe toate planurile si sa o vezi curind rezultatele: papa crud si bea 2 litri de sucuri proaspăt stoarse pe zi, impaca-te cu toti cu care esti certata, evita sa te enervezi si cauta doar lucrurile frumoase. O sa vezi curind primele rezultate. .
   CU drag,
   O

   • Miruna says:

    Iti multumesc din toata inima Olivia pentru raspuns!
    Asta era si directia pe care imi propusesem sa o urmez.
    Rabdare am din plin si as putea spune ca am chiar o seninatate absolut uimitoare in fata bolii, pentru ca stiu care sunt solutiile. Nu am pretentia de a repara in luni greseli de alimentatie/stil de viata facute in ani de zile.

    In felul acesta poate am sansa de a face o curatire a organismului pe care nu o vedeam absolut necesara si de a incepe un nou capitol.

    Iti multumesc din nou pt raspunsul prompt, incurajari si pt tot timpul pe care il dedici acestui proiect fantastic. Nu-i usor sa gasesti un sfat, un sprijin in cineva la un click distanta 🙂

    Pupici curajosi!

 45. Andreea says:

  Olivia draga, sotul meu are o durere foarte mare la calcaiul stang. Aeasta tine de cateva lui, la inceput a folosit unguente din comert, cand isi amintea si cand avea timp. De cateva zile am auzit de un remediu naturist, un fel de tintura din castan salbatic, insa durerile sunt parca mai mari, in special dimineata. Ai putea, te rog, sa ma ajuti cu un sfat? Nu stiu ce sa fac si mai ales nu stiu care ar putea fi cauza. Multumesc pentru sprijin. pupici dragi !

 46. Andreea says:

  A aparut din senin. Initial a zis ca de la pantofii de fotbal( amator), i-a schimbat, apoi de la patofii de strada, i-a schimbat..si la fel.Dupa ce il masez , dimineata se simte mai bine, dar daca nu, abia poate calca pe el. multumesc!!!

 47. Andreea says:

  E o persoana extrem de activa si sta mult in picioare. Insa asa a fost dintotdeauna. Alimentatia lui e destul de haotica, din pacate, insa nu face excese de nici un fel. E atent la ceea ce mananca, insa mai mult cand sunt eu in preajma, recunosc:). Analizele lui i-au iesit intotdeauna mai bune decat ale mele, care am foarte mare grija la ce mananc, cat mananc si cum mananc. Cum ti-e si norocul:)).Nu stiu ce date sa iti mai dau pentru a-ti usura si munca ta. Iti multumesc ca esti din nou alaturi de mine, de noi. te pup cu mare, mare drag

  • Andreea says:

   Draga mea, sper sa nu ma uiti si pe mine cu un sfat. Sunt constienta ca esti extrem de ocupata, asa ca stau pitita aici in coltisorul meu si te astept.Multumesc mult! Multi pupici energizati de la suculetul minunat de catina!!

 48. Maria says:

  Buna, Olivia!te deranjez si eu cu doua problemute:prima ar fi acneea( am 20 de ani), iar cea de-a doua este pofta de mancare, fara exagerare as putea manca mult si bine, ma gandesc ca din cauza asta si tenul cu probleme, care ar fi solutia?Merci tare mult

 49. Dianka. says:

  Buna Olivia, sincer, te admir, te citesc zilnic, esti bravo in ceea ce faci, cum ne ajuti pe noi toti. Chiar azi am facut si eu salata aceasta, pur si simplu delioasa si f sanatoasa. Am vrut sa te intreb de ceva sfaturi in legatura cu pofta mare de dulciuri pe care o am, apoi despre problemele cu acneea, am stafilococ de mult timp si nu trece cu antibiotice. De curind am trecut la produse bio pt fata (cumparate desigur) si parca observ ceva imbunatatiri, dar poate nu e de la ele, nu stiu. Recunosc ca nu maninc tocmai sanatos.
  Pupicei dulci si multi.

  • olivia says:

   Pofta de dulciuri tradeaza un ficat obosit, Diankas, spune Gillian Mckeith. Incearca sa te detoxifiezi, după metodele lui Mickail Tombak (Cum sa traiesti pina la 150 de ani) sau Robert Morse (Cum sa traim sanatos fara toxine) si bei ceaiuri hepatice, dupa recomandarile lui Iona Bonchis, daca vrei.
   Tin pumnii,
   O

 50. Ilaria says:

  Olivia
  Te rog mult daca vrei sa-mi spui si mie ce parere ai despre sistemul de terapie cu lumina bioptron.
  Multumesc mult.

 51. Claudiu says:

  Daca vreti un storcator bun, eu zic sa va informati inainte.
  Ceea ce se spune despre Green Power Kempo ca ar elimina chimicalele, metalele grele…. este o aberatie (dupa parerea mea) Pentru a scoate asa ceva ai nevoie de sistem de filtrare cu osmoza inversa, iar acest aparat nu are asa ceva.
  Un storcator bun, din punctul meu de vedere, este Omega 8004. Are aceleasi rezultate ca si Green Power Kempo (sa nu mai vorbim ca vine cu mai multe accesorii pentru tocat, macinat, facut paste si taietei, etc) si este si mai ieftin. Nu mai vorbim de garantie, care este de 15 ani.

  Multumesc

  • olivia says:

   Claudiu, orice suc proaspăt și bine filtrat (prin saculet de pinza) are cu 65-90% mai putine chimicale, care au toate o mare predilectie pentru pulpă. Demonstratia a facut-o Norman Walker in cartea “Sucurile de fructe si legume. Sau ce-i lipseste organismului tau”, pe care ti-o recomand cu caldură. După părerea mea, important atunci cind alegi un juicer e sa tii cont de un criteriu: frecarea si implicit oxidarea in porcesul de storcere sa fie minime. Din punctul asta de vedere, cel mai performant e juicerul prin presare cu ax melcat. Pe ultimul loc e cel cu centrifuga.
   O zi frumoasa,
   O

  • Angela D says:

   Am incercat sa gasesc o varianta buna pentru un juicer dar OFERTA este atat de variata incat nu reusesc sa iau o hotarare. Am inteles din explicatiile voastre care ar trebui sa fie “indiciile” unui juicer ok dar totusi as avea o mare rugaminte: concret, daca a cumparat cineva un anumit model si-l recomanda cu toata increderea. multumesc, astept pareri

 52. Claudiu says:

  De acord Olivia, asta spuneam si eu… storcatorul Kempo nu face filtrarea sucului, doar stoarce.

 53. Mari says:

  Claudiu, sa inteleg ca iese sucul cu pulpa folosind Kempo?

  • Claudiu says:

   Indiferent la ce tip de storcatort se stoarce, fie ca este un storcator centrifugal, fie ca este un storcator prin presare cu unul sau doua axe, sucul obtinut are si pulpa.

   La storcatoarele prin presare, in sucul obtinut se pastreaza majoritatea enzimelor si nutrientilor (suc viu) datorita vitezei mici de rotatie a axului/axelor melcate, pe cand la cele centrifugale, unde numarul de rotatii este foarte mare, se distrug enzimele si nutrientii din suc.

   Cantitatea de pulpa poate varia insa, de la un storcator la altul.

 54. Alexandra says:

  Olivia, spuneai mai sus ca nu mananci banane, dar nectarul de stevie cu polen spui ca se face cu banana. Sau numai din cand in cand?
  Pupici!

 55. Dianka. says:

  Buna Olivia ,mersi mult pt sfaturi, dar te rog sa precizezi de care ceaiuri hepatice recomanzi, si sa le beau dupa cum scrie pe instructiunea fiecaruia, cam cit timp?
  Pupici dulci si multi.

  • olivia says:

   Diana, eu imi iau ceaiurile de la Bonchis, care are niste formule de plante medicinale foarte eficiente. Baga un ochi aici .
   Pupici de licurici,
   O

   • Dianka. says:

    Mersi mult, dar eu sunt din R Moldova si din pacate nu pot comanda. Ce alte ceaiuri imi recomanzi?

    • olivia says:

     Pentru afectiuni hepatice, Bonchis combina pedicuță, rostopască, țintaură, sunătoare, anghinare, salvie, lînariță, barba popii, gălbinele, turiță mare, gălbenele, luminioară, ghințură, cicoare, coada calului, coada șoricelului, coada racului, gura leului. Daca le găsești pe toate astea acasa la tine, te-ai scos 🙂

     • catalina says:

      Ieri mi-a fost foate mare bucuria cand am vazut ca am
      primit crema cu marul lupului si ceaiul respiroplant de
      la Bonchis.
      De dimineata m-am dus entuziasmata sa imi pregatesc
      ceaiul, dar cand am desfacut pungulita au zburat cativa fluturasi iar plantele sunt prinse parca intr-o panza
      ca de paianjen. La fel de mare mi-a fost atunci
      dezamagirea.Poate fi totusi o consolare faptul ca asta dovedeste ca plantele sunt naturale, netratate. Dar eu
      tot fara ceai am ramas….
      🙁

     • olivia says:

      Catalina, regret. Eu imi cumpar de ceva vreme de la Bonchis si nu mi s-a intimplat inca asa ceva. Eu in locul tau, i-as suna si le-as spune. Par cooperanti in orice problema.
      O

     • Dianka. says:

      Mersi din suflet Olivia!

 56. […] de floarea-sarelui, rareori germenii dar nu cei mentionati in carte pentru ca nu ii gasesc, patrunjelul – nu ma refer aici la forma clasica in care il adaugam in ciorbe, ci crud in diferite […]

 57. Victoria says:

  Buna, Olivia!

  Te rog ajuta-ma cu un sfat, vreau sa incep o cura de detoxifiere, ca pe urma sa continui cu o alimentatie raw vegana, intr-un procent cat mai mare cu putinta. Nu am un storcator de fructe profesional, deocamdata am doar un blender, dar eu zic ca ma descurc cat de cat.
  De cand am nascut acum un an si 10 luni am slabit 20 de kg dar inca ma simt balonata, multa pofta de dulce si cateodata cad prada poaftelor, dar mai rar.

  Daca nu e prea mult ce cer, as ramane recunoscatoare.

  Toate bune sa ti se adune si muuulta sanatate!

 58. Elena says:

  Buna, Olivia! Am o intrebare: mie imi place foarte mult radacina de patrunjel, si mananc zilnic cate 2, uneori chiar trei, asta de vreo doua luni. Crezi ca ar putea dauna? Nu am gasit informatii despre radacina de patrunjel, in general se apreciaza beneficiile frunzelor de patrunjel. O zi frumoasa!:-)

  • olivia says:

   Draga Elena,
   Nimic din ce e crud, are gust bun, e proaspat, bio – daca se poate – si iti place mult, nu iti poate face rau. O sa te mai tina o vreme pasiunea pentru patrunjel si apoi organismul iti va cere sa faci poate pasiune pentru sfecla. Asculta-l! 🙂 Stie ce zice…
   Pupic nestemat!
   O

 59. Elena says:

  multumesc pentru raspuns, Olivia! O saptamana minunata iti doresc!

 60. SIMONA-MARIA says:

  Multumim pentru informatii. Asteptam cu interes sa ne comunicati si alte plante care fac minuni pentru noi.
  Te pupam

 61. lucian says:

  Buna Olivia,
  Am aflat cu stupoare acum 3 saptamani ca,sora mea a fost diagnosticata cu carcinom mamar ductal.
  Din acel moment nu a mai mancat decat suc de morcovi ,de varza,de mere si se simte relativ bine.
  As dori sa pot face mai mult pentru ea mai ales ca a auzit de o planta numita spinz.
  ai cumva cunostiinta despre aceasta planta si cum se poate consuma?Pupici.

  • olivia says:

   Buna, Lucian. Imi pare rau pentru suferinta surorii tale, dar in acelasi timp ma bucur ca se simte mai bine, cu ajutorul unei diete curate si nutritive.
   Stiu ca la Clinica Integrativa de la Masloc (judetul Timis) se fac tratamente cu spinz, iar doctorii sunt toti homeopati. Dar n-am detalii, din pacate.
   Insanatosire grabnica surorii tale. Iar tie, numai bine. Esti un frate minunat! 🙂

  • claudia says:

   Buna Lucian,

   La Centrul de Medicina Integrala din Masloc 146, vei gasi niste homeopati dedicati, care cu siguranta pot sa o ajute pe sora ta.
   Este nevoie insa de o programare prealabila la numarul de telefon 0256/231201 sau 0256/231207, se poate merge si neprogramat, dar trebuie sa astepti destul de mult.
   Homeopatul care m-a tratat pe mine si care pot spune a facut miracole in cazul meu este domnul Dr Corneliu Babut.
   Sanatate surorii tale si nu ezita sa il contactezi.Dumnezeu sa o ajute!

 62. Cristina says:

  Chiar asa…la ce bun crudivorismul!? Te-am urmarit pe Happy Hour insa acolo in citeva minute nu s-au putut spune prea multe insa suficiente cit sa-mi incolteasca ideea ca ai fi, probabil, adepta crudivorismului. Fara a avea notiuni in materie ,un feeling imi spune ca ar fi o varianta sanatoasa de viata insa, vezi tu, educatia se transmite de la o generatie la alta si pe linie culinara. Nu- s un fan al carnii de porc insa ceva curcan, mai ca-mi suride! Fara a mai lungi vorba…tu ce dieta ai ca mod de viata? N-ai putea sa ne-o impartasesti si noua pe suport de argumente stiintifice, asa cum ne-ai obisnuit deja, insotitita si de eventuale retete culinare? E evident ca functioneaza doar privindu-te!
  PS. Marturisesc ca nu am citit tot ce ai postat ..se prea poate ca tu sa fi scris deja in sensul acesta si sa-mi fi scapat…am reactionat usor impulsiv si din real interes pentru aceasta tema.
  In rest…esti o binecuvintare sufletului…asta simt cind te vad si aud vorbind la ”Doamne de poveste”.

 63. Maria says:

  Salut, e de inteles interesul tau in a te documenta, din cat am citit si eu pe blog si sper sa nu-mi fi format o impresie gresita Olivia a eliminat din alimentatie carnea si produsele derivate din acesta si consuma in mare proportitie legume crude pentru ca in felul acesta se pastreaza mai bine vitaminele si enzimele(distruse prin fierbere).Olivia subscrii?

 64. Angela D says:

  Am incercat sa gasesc o varianta buna pentru un juicer dar OFERTA este atat de variata incat nu reusesc sa iau o hotarare. Am inteles din explicatiile voastre care ar trebui sa fie “indiciile” unui juicer ok dar totusi as avea o mare rugaminte : concret, daca a cumparat cineva un model si-l recomanda cu toata increderea. Multumesc, astept pareri!

  • Diana V says:

   Angela, eu mi-am comandat juicer Samson 6 in 1 de pe juiceland.co.uk. Pretul este mult mai mic decat pentru alte storcatoare necentrifugale (169 lire plus 35 transport)iar livrarea a fost foarte prompta (3 zile pana in Bucuresti). Il am de aproximativ 9 luni si l-am folosit zilnic. Initial am fost putin dezamagita pentru ca stoarce mai incet, trebuie sa ciopartesti bine toate legumele, ceea ce ia mai mult timp, sucul contine multa pulpa (daca nu folosesti sita, dar storcatorul include o sita care permite filtrarea sucului astfel incat devine ok), iar unele legume fac spuma (de exemplu spanacul). Nu stiu daca nu cumva si storcatoarele mai scumpe au aceleasi dezavantaje. Acum m-am obisnuit cu el si sunt incantata ca pot sa transform in suc sanatos absolut orice leguma. Iar asamblarea, dezasamblarea si curatarea sunt foarte rapide comparativ cu storcatorul centrifugal pe care il aveam inainte. Eu tocmai i-am comandat si mamei mele unul, deci se poate spune ca il recomand calduros.

 65. Mihaela G says:

  Am avut in mana doua slow juicere – omega 8006 si samson 6 in 1- ambele sunt bune, insa am ramas pe omega 8006 de mai bine de 1 an pentru ca este mai silentios( pt mine conteaza, sa nu trezesc copilul dimineata), mai comod pt ca nu trebuie sa fac nici un reglaj functie de tipul de fruct/ leguma stoarsa, si se potriveste mai bine in bucataria mea:). Il folosesc si de 3 ori pe zi cateodata, stoarce excelent totul, si frunze si iarba de grau, fructe, radacinoase, fac unt de migdale, paste de casa…
  A, inca ceva care a contat pt mine: axul melcat este negru, carcasa argintie, deci nu se ingalbeneste ori coloreaza de la diferitele sucuri asa cum se intampla la cele albe/ bej( samsonul era bej). Sper sa-ti fie de folos!

 66. Marina N says:

  Mihaela G, poate ne spui si de pret la omega 8006 si de unde l-ai comandat.

 67. simona says:

  buna seara draga olivia,
  buna seara tuturor,
  am descoperit de curand blogul tau (cred ca a fost un dar de craciun pe care l-am primit), si acum il studiez de zor. sunt mamica unui baietel de 10 luni, si sotia unui tatic minunat. incerc sa-l hranesc cat mai bine pot pe primul, si sa-l ingrijesc cat mai bine pe al doilea. taticul sufera insa, de 3 ani deja, de helicobacter pylori (am trecut prin diverse scheme de tratament, insa fara rezultat). crezi ca ai putea sa ne ajuti cu niste sfaturi suplimentare referitoare la tratarea acestei afectiuni?
  referitor la reteta de mai sus, izma se refera la menta? cea uscata este buna acum, iarna? iar castraveciorii pot lipsi? (nu cred ca pot gasi castraveciori in ac perioada); iar uleiul de masline “tescuit molcom” la ce se refera?
  multumesc mult pentru raspuns!
  o seara minunata,
  simona

  • olivia says:

   Sucul proaspat de varza pe stomacul gol dimineata vindeca – se spune – ulcerul in citeva saptamini, DACA tratamentul e dublat de o dieta alcalia, cruda si proaspata.
   Izma e menta, iar uleiul tescuit (stors) molcom (incet) inseamna presat la rece (extravirgin, adica). Sa-ti traisca ingerasul!
   O seara frumoasa,
   O

   • Andreea says:

    Acelasi tratament se poate administra si la gastrita? Multumesc….

    • olivia says:

     Da, orice afectiune gastrica. Important e sa iei gura cu gura sucul proaspat , sa-l amesteci bine cu salivezi si abia apoi sa inghiti. Astfel are loc predigestia sucului, sub actiunea enzimelor salivare, iar stomacul e scutit de socuri digestive. De mare folos sunt si ceaiurile gastrice, formule complexe din mai multe plante, pe care eu una le iau de la Bonchis.

 68. Andreea says:

  Multumeeeeeesc!. Te imbratisez cu drag!

 69. simona says:

  multumesc mult pentru raspuns draga olivia 🙂 multa sanatate si voua!

 70. simona says:

  buna tuturor (din nou 🙂 ),
  acesta salata se poate servi ca atare, zilnic? in ce mom al zilei? si in ce cantitate? sotul meu este un mancacios, nu stiu daca se va multumim numai cu o salata de “verdeturi” la micul dejun, d ex
  si pot sa adug si niste seminte de in la ea?
  iar castraveciorii pot fi si murati, sau nu e o idee prea buna?

  va salut cu drag!

 71. danapav says:

  stiti cumva ce sa-i dau puiului meu de 6 ani care are de azi gripa,amigdalita si cred si otita(dupa cum zice ca-l doare urechea)? de 1 an nu a mai racit(a avut doar fugar cateva zile de tuse). l-am tot tinut pe sirop catina cu miere o luna. am in casa miere salcam,tinctura de propolis, extract din muguri de catina si. dar nu stiu cat gramaj sa pun din fiecare sa-i fac un amestec si sa-i dau zilnic. i-am dat azi doar ceai de tei cu hapciu cu miere si lamaie si oscilococcin!are si febra si pt asta i-am dat si nurofen. ce ar trebui sa-i dau(naturist) pt gripa?ma ajutati va rog cu un sfat? are vineri petrecerea de ziua lui pe care o asteapta de o luna, are asa multi invitati si pe el tocmai l-a apucat gripa 🙁

 72. simona says:

  buna ziua olivia,

  crezi ca ai putea sa ne dai cateva sfaturi pentru combaterea depresiei (post-natale?)(mentionez ca inca alaptez).
  multumesc mult!

 73. simona says:

  buna seara olivia,
  am incercat azimele cu susan pe care le-ai propus, au iesit f bune (asa mi se par mie), insa am cateva intrebari: ce grosime au azimele cand le modelezi pt copt? si timpul de coacere de 15-20 de min este suficient? eu sincer le-am lasat 40 de min, si nici asa nu eram sigura daca sunt coapte sau nu.
  multumesc frumos si o seara frumoasa!

 74. simona says:

  buna seara,
  baietelului meu de 10 luni ii curge putin nasucul de azi, si are si un inceput timid de tuse; ce as putea sa-i dau preventiv, ca sa nu ajungem la complicatii?
  multumesc pentru raspuns oricui stie (vad ca olivia este plecata).
  simona

 75. anamaria says:

  Buna Simona, vad ca ai lasat foarte multe comentarii aici la acest post, de obicei persoanele care intra pe site-ul Oliviei urmaresc cometariile de la ultimul post, prin urmare nu or sa fie multe raspunsuri la intrebarile tale. Incearca la … si imparateasa ramase grea usor… acolo sigur o sa fie cineva care sa te ajute.
  In legatura cu depresia postnatala, eu acum sunt la o luna de la nastere nu sunt in depresie dar la prima nastere cand am avut o depresie legata de felul in care aratam, eu m-am dus m-am aranjat, mi-am cumparat cate ceva de fiecare data cand simteam ca devin trista, m-am plimbat mult pentru ca nu trebuie sa stai in casa singura cu copilul, incearca sa gasesti alte mamici cu care sa vb prin parc (asta cand se va putea, ca la ce este afara…).
  Sincer, cred ca atunci cand esti in depresie nu ai nevoie de ceaiuri, medicamente, ai nevoie de hrana sufleteasca, o persoana pozitiva langa tine, de muzica sa te gandesti ce iti place ce iti face bine si sa faci lucrurile alea.
  Te pup.

  PS: Daca esti aceiasi persoana cu baietelul de 10 luni, indicate sunt ceaiurile, foarte mult ceai de soc si vei gasi la ultimul post al Oliviei un tratament cu cimbru scris de Magda P(asta este pentru raceli mai serioase). Sau pe site-ul cristelageorgescu.ro gasesti tratamente pentru raceli usoare.

 76. simona says:

  multumesc frumos anamaria pentru sfaturi 🙂
  da, am remarcat si eu ca nu primesc rasp, si m-am gandit ca nu fac ceva bine 🙂
  legat de depresie, se pare ca eu sufar de o forma mai severa a bolii, si am citit de ex ca valeriana ar ajuta, dar nu este sigura in sarcina, deci implicit nici la alaptare. ideaa este sa gasesc ceva complementar care sa ma ajute.
  pb este ca timpul nu imi prea permite sa citesc toate posturile si comentariile, asa cum mi-ar placea

 77. anamaria says:

  Cu multa placere. Treaba cu depresia mi-a ramas in minte, se pare, pentru ca mi-am luat o revista Femeia de azi, iar la sfarsitul ei am vazut reclama pt revista Sanatatea de azi si pe coperta ei am vazut ceva ce mi-a adus aminte de tine adica -9 ceiuri antidepresie-. Este nr 2 si are un titlu mare cu Ienuparul reface sanatatea plamanilor.
  Dar probabil fiindca alaptezi nici alea nu sunt prea ok. Poate vede Olivia mesajul cand revine si gaseste ea o solutie.
  Ai grija de tine si de piticul tau.

 78. simona says:

  multumesc mult, multa sanatate si voua!

 79. vero says:

  Imi place mult povestea ta. Bunicul meu a fost apicultor si avea o carte cu povesti cu albine din care citeam cu placere cand eram mica. Imi amintesc cu drag de povestea asta. Si imi place mult si patrunjelul. Dar din pacate nu contine vitamina B12. Contine, in schimb, vit. A, vit. C, calciu, fier, potasiu, fosfor si altele 🙂

  • olivia says:

   Draga Vero,
   Povestea am gasit-o on-line in manualul apicultorului si mi-a placut foarte tare. Am luat-o, am rescris-o, am scurtat-o mult si i-am dat o noua utilitate. Sper ca n-am produs astfel nici o impietate…

   Cit priveste patrunjelul, lucrurile sunt, ai dreptate, putin mai nuantate. Caci patrunjelul contine niste compusi care produc vitamina B12. Acestia sunt necesari pentru formarea hematiilor si pentru o crestere normala a celulelor, importanti pentru fertilitate, sarcina, potenta, imunitate si prevenirea bolilor degenerative.
   Actiunea vitaminei B12 este, de regula, blocata de anticonceptionale, antibiotioce, substante toxice, stress, ficat lenes si exces de bacterii sau paraziti in colon si in tractul digestiv. Patrunjelul contribuie la distrugerea acestor elemente inhibitoare, deci este un regulator, stimulator al formarii si actiunii vitaminei B12. Hai sa le zicem atunci acestor compusi precursori de B12, cum zicem despre beta-caroten ca este un precursor de vitamina A. Dar efectul este acela al vitaminei insesi.
   O zi minunata,
   O

   • vero says:

    Draga Olivia,

    Comentariul meu nu s-a dorit a fi unul de critica sau acuza. Povestea mi-a facut deosebita placere si mi-a adus aminte de copilarie 🙂

    Nu intentionez sa intru intr-o polemica cu privire la vitamina B12. Ii rog doar pe cei care sunt vegetarieni/vegani de mult timp sa isi faca din cand in cand analizele si sa se asigure ca nu au o deficienta de B12. La noii vegetarieni/vegani aceasta deficienta nu este observabila timp de cativa ani deoarece corpul utilizeaza depozitele pe care si le-a facut in ficat, dar si in rinichi, inima, creier si splina. Better safe than sorry 🙂

    Sa fii sanatoasa,
    Vero

 80. Andreea says:

  Buna dimineata! Dupa o conjunctivita nasoala, ne-am pricopsit si cu o raceala! Baietelul meu de 2 ani jumate are amigdalele inflamate si cu fis=risoare rosiatice pele si cateva punctulete albe. I-am facut inhalatii cu apa, sare, ceap, ulei de eucalipt, i-am pus cataplasme cu varza, cartof razuit pe gat, muulta miere, mancare cat mai negatita. Starea lui s-a imbunatatit , insa amigdalele sunt la fel de inflamate. a facut febra, am scapat usor cu sosetutele imbibate in otet. Stiu, tot de la tine, Olivia, ca la rosu in gat este foarte buna tinctura de propolis. Insa, eu am doar in concentratie de 30 % . Am amestecat-o cu laptisor de matca si miere, insa doar “ochiometric”.L-am “stropit”in gat cu seringa. insa, te rog, daca poti sa ma ajuti cu niste cantitati, avand in vedere cantitatea asa de mare de alcool, nu as vrea sa ii fac rau, Doamne fereste. Nu stiu cata tinctura pot sa ii administrez/zi. Si daca as putea sa ii mai fac ceva? Nu pot sa il duc la medic, deoarece , neavand un homeopat in zona, dr sigur mi-ar prescrie antibiotic, ca si la conjunctivita.
  Multumesc din suflet!!! Esti raza mea de speranta si esti zana buna din visele mele si ale lui Tudor. Nu am cuvinte pentru a-ti multumi. Te imbratisez, cu mare, mare drag,Andreea!

  • olivia says:

   Draga mea, poti sa faci singura din tinctura de proplis de 30% extras moale de propolis, daca scurgi tinctura intr-o farfurie mare pentru supa (de sticla sau ceramica), acoperita cu un tifon si lasi sa se evapore alcoolul citeva zile. Extrasul se pune apoi intr-o sticluta de sticla cu capac, in dulap. Pina faci – abracadabra!!! – extrasul moale de propolis, poate te ajuta sa stii ca eu puneam intr-un borcan de un 1 kilogram toata sticluta de tinctura de 30% si o dadeam copiilor cu lingurita. Una-doua lingurite cam de 3 -4 ori pe zi. David rontaia direct baton/bucata de propolis (din care se face tinctura, prin macerare in alcool) si ii placea foarte tare.
   Pupici rubinii!

 81. Andreea says:

  Multumesc tare, tare mult pentru ajutorul tau!!!

 82. Marinela says:

  Draga Olivia, din cauza unei talasemii forma minora (am 33 ani), am o culoare a fetei care nu-mi face cinste: palida spre galben, cearcane, sclerele ochilor galbene. Nu reusesc nicicum sa-mi ridic nivelul hemoglobinei, sunt mereu obosita, epuizata desi nu fac mare lucru, ameteli, palpitatii, etc. Fierul este total contraindicat, talasemia este genetica, daca iau comprimate de fier, se depune pe organe si “dau” in altele. Nu sunt o consumatoare mare de carne, nu mananc fast-food, bauturi carbogazoase, dar cu toate astea……Nu mai suport sa vad culoarea asta in oglinda…Poate ai un sfat pentru mine…Iti multumesc mult.

  • olivia says:

   Poate te bate gindul sa introduci treptat mai multe sucuri de morcovi si sfecla in viata ta (2/3 morcov+1/3sfecla). La inceput, in fiecare dimineata, cite un pahar. Din a doua saptamina, si seara, pe la 7, in loc de cina. Eu as incerca apoi sa inversez proportiile (1/2 morcov+2/3sfecla) pentru urmatoarele 4 saptamini. Intre timp, m-as imprieteni cu toate frunzele verzi din piata, patrunjel, hasmatuchi, leustean, marar etc etc pe care le-as toca martunt, le-as stropi cu zeama de lamiie si ulei si le-am minca cu religiozitate, in fiecare zi. As incepe fiecare dimineata cu un pahar cu apa pura cu zeama de lamiie si as incheia-o cu un ceai de urzici si o plimbare de 30 de minute (inainte cu 2 ore de culcare). As mai uita – tot treptat — ca exista carne pentru consumul uman – si m-as mai atinge de brinza si smintina doar la zile de mare sarbatoare. Vorbim cum iti mai merge apoi. Bine? Cam peste 5-6 saptamini!

   • Cristina 1 says:

    Excelente si apetisante sfaturi. Nu sunt in situatia Marinelei, insa cearcane si oboseala imi sunt cunoscute. Multumesc si eu

 83. Anca says:

  Tot eu sunt 🙂 Olivia salutare, fetelor si voi 🙂
  cum sa pot face sucuri naturale cand am la dispozitie doar un blender si din comentariile voastre si sfaturile oliviei nu este recomandata centrifugare pe o lama metalica … OFFFF si cum sa fac eu leacul de pitrinjel daca nu gasesc patlagele. Unde sunteti patlagelelor ??? citesc toate sfaturile voastre si zic if doamne ca multe imi mai lipsesc si mai adaug cate ceva pe lista de cumparaturi.
  Pupikkk !

 84. Madalina says:

  Olivia draga mea, Pintrijel este si leacul meu acum in sarcina. Imi alina aproape fiecare zi.
  Este satios si-mi da o stare de bine 🙂

  Cu mare drag,
  Madalina

 85. sanda says:

  Olivia, spune-mi te rog cum se prepara otetul de Kombucha

 86. Simona Zamfir says:

  Draga Sanda,

  Uite ce am gasit eu:
  https://www.youtube.com/watch?v=Q_BhkpYOpNk&list=SP24C512A33D5F5C34&index=5

  Poate te ajuta 🙂

  Numai bine!

 87. Johnk891 says:

  Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would check this IE still is the market leader and a large portion of people will miss your magnificent writing because of this problem. dfegdkddfdkc

 88. Narcisa says:

  Buna Olivia, imi spui te rog daca ai publicat articolul despre infertilitate.Multumesc.

Raspunde

ultimele posturi