AttkissonB52

(Sharyl Attkisson, într-un USAF B-52, în 1999 – unul dintre primii jurnaliști care au zburat în misiune de luptă deasupra Kosovoului)

N-avea nici un rost să mai rămîn, a spus, într-un interviu, Sharyl Attkisson, la un an de la demisie. Nu mi s-a oferit niciodată șansa de a veni cu cazuri (de presă) mai bune. Aveam mai multe informații, mai multe surse, mai mulți furnizori de date (confidențiale), ba mai mult!, simțeam că pot produce știri mai grozave decît oricînd înainte, în cei 20 de ani de CBS News, și, totuși, cumva, îmi lipsea puterea de a le face să apară – oricare dintre ele –  la televizor“. 

Cariera în televiziune a ziaristei americane Sharyl Attkisson – în cinci rînduri cîștigătoarea prestigiosului premiu Emmy pentru jurnalism de investigație – s-a întins pe mai bine de trei decenii. În 2009, a arătat, cu dovezi, că așa-zisa pandemie a gripei porcine n-a fost decît o  isterie intens mediatizata,  complet nefondată și manufacturată. Dar libertatea de a acoperi corect subiectele fierbinți, de a ancheta pînă la sînge un caz, de a pune întrebări incomode autorităților – i-a fost încet furată. Anul trecut a părăsit CBS – o televiziune ca multe altele din SUA aflată, financiar vorbind,  la cheremul industriei farmaceutice și al altor industrii – la capătul unei lupte de aproape trei ani cu cenzura redacțională.

Aș fi putut rămîne să fac știri despre vreme (…) , dar asta nu m-a interesat niciodată, a mai spus Attkisson.

Potrivit lui Sharyl, dacă jurnaliștii ar face știri bazate pe fapte și corectitudine,  subiecte cum ar fi, de pildă, cele despre efectele secundare ale vaccinurilor ar fi primele pe lista de interes a telespectatorilor. Motivul real pentru care aceste știri nu există e pentru că subiectul e considerat mereu “tabu”.

Există o întîmplare (autentică) … despre fostul meu producător executiv care a primit (la un moment dat) un telefon nerușinat de la departamentul de vânzări. El a declarat că persoana de la CBS-vînzări a început să țipe la el pe motiv că am relizat mai multe materiale documentare privind efectele secundare (grave) și problemele (de sănătate) pe care le generează foarte popularele medicamente – cu vînzări de miliarde de dolari –  ce scad colesterolul. Agenților de publicitate nu le-a placut deloc asta. Așa că, (dacă publicitarilor nu le-a plăcut, nici) corporatiștilor CBS nu le-a plăcut și au spus ceva de genul: “Dacă mai continuați să faceți astfel de investigații va fi rău, foarte rău, pentru CBS”. 

Bănuiala legitimă  – de-o copleșitoare certitudine – ar fi că astfel de telefoane și presiuni neortodoxe asupra ziariștilor se întîmplă pe scară largă, în toată lumea și, deci, și în România. Iar că anchetele cele mai cenzurate sînt cele pe subiecte farmaceutice: în vreme ce presa scrisă, televizată și on-line (cu unele mici excepții, cum se va vedea în cele ce urmează) tace și iar tace, reclamele la medicamente, vaccinuri și servicii medicale zbiară agresiv pe toate posturile și din toate paginile, mai mult sau mai puțin lucioase.

Ați putea chiar pune degetul pe o anumită perioadă de timp, atunci cînd “cineva” a dat un telefon și a spus: “Asta e, băieți! Există agenții de publicitate!”. 

Așa se face că o grămadă de subiecte incredibile care implică Big Pharma nu apar niciunde, niciodată. Daca e vorba, de pildă, despre daunele penale pe care marile companii farmaceutice le plătesc, după ce au fost acuzate și găsite vinovate pentru reclamă mincinoasă care a dus la vătămarea sau decesul pacienților – presa se face că plouă, de frică să nu lezeze sensibilitatea agenților de publicitate, care acum controlează în mare măsură conținutul editorial al canalelor de media, după cum confirmă și Attkisson. Altfel spus, știrile despre subiecte care pot influența sănătatea și chiar viața populației îi ocolesc de departe chiar pe cei pe care îi vizează în primul rînd: cetățenii.

Sharyl Attkisson nu este singurul reporter de investigații din SUA, care, obstrucționat constant de interese străine adevărului, și-a dat demisia scîrbit.

220px-JournalistAmberLyon

Amber Lyon (foto), la rîndul ei un ziarist de excepție, premiat în trei rînduri cu premiul Emmy pentru jurnalism de investigație,  a părăsit CNN, acuzînd postul că produce numai “știri false”. Pe scurt, i s-a cerut să construiască știri mincinoase și să le șteargă, în același timp, pe toate cele adevărate, care ar fi putut leza administrația Obama  (mai multe pe subiect, poți găsi aici).

Nu știu dacă tot ce spun Sharyl Attkisoon și Amber Lyon despre cenzura deșănțată și presiunile psihice cumplite la care sînt supuși reporterii și redactorii face mai ușor de înțeles reacția brutală a lui Jonathan Pie, un ziarist britanic pe probleme politice, care și-a ieșit din fire în fața camerei. Înregistrarea circulă liber în mediile on-line de cîteva zile. (În paranteză fie spus – și iată că este! – un amic din televiziune îmi mărturisea acum 15 ani, cînd m-am mutat în București, că succesul în televiziune e direct proporțional cu capacitatea de a-ți înghiți frustrarea de a nu te putea exprima liber în singura meserie ce are ca fundament libertatea de exprimare.  Nu l-am crezut. Veneam din Oradea, unde se practica o presă neîngrădită și unde nici un oficial sau agent n-ar fi îndrăznit să sune, să ceară, să amenințe. Dar adevărul se vinde azi, cum se vindea și ieri în București, cu tupeu – iar tupeul e egal cu mărimea buzunarului, oriunde în lume).

Jonathan Pie a acumulat, evident,  o cantitate suficientă de frustrări ca,  pe fondul unei vremi reci, capricioase și umede și a unei replici impertinente, primite prin cască, de la producător, să-și piardă cumpătul și să izbucnească furios.

“De ce facem asta afară? (…) Pentru că e frig și începe să plouă și am putea foarte ușor să o facem în platou…  Mă întreb ce… (…). E foarte ușor pentru tine să spui asta, din turnul tău de fildeș (aluzie la biroul cald și confortabil, de unde producătorul dă comenzi reporterului, aflat pe teren). Mă întrebam doar… (…) Pe cuvînt? Pe cuvîîînt?… Ai auzit ce-a spus? A spus: <<De ce nu transmiți, o dată în viața ta, fututele alea de știri?>>.

În regulă!

Nu!

Nu, nu, nu!

Nu!, o să transmit fututele alea de știri!

That fucking news“- sintagmă care va zbîrnîi multă vreme de acum înainte, ca un strigăt de luptă, în urechile șute ale presei dependente și chinuite  –  nu reprezintă altceva în interpretarea lui Pie (și, de-acum, și a noastră) decît acele subiecte mereu cenzurate, neconforme cu propaganda oficială, care nu dau niciodată bine în ochii administrației, marilor corporații, agențiilor de PR, lobby-iștilor, politicienilor, și deci nici în ai șefilor de presă. Relatate, se înțelege lesne de ce, într-un limbaj total neacademic și plin de sarcasm:

“Fostul om de PR de televiziune comercială, un boșorog împopoțonat (?) și, ocazional, porc futut, David Cameron, ar vrea să bombardeze Siria. Din nefericire, Rusia a ajuns acolo prima, iar America o bombardează de secole. El ar vrea să bombardeze Siria ca să oprească afluxul de refugiați și, de asemenea, speră să oprească extinderea influenței extremismului islamic. Bombardarea Siriei va distruge, de asemenea, singura societate multi-culturală rămasă în regiune, lăsînd-o pradă extremismului islamic, aflat în creștere. De aia, să bombardezi Siria e imbecilitate curată!” –  și-a început corespondența Jonathan Pie, continunînd în aceeași notă, cu știri economice (Băncile corupte sînt rele, dar nu sufiecient de rele încît să le închidem), sociale ( Planul lui Jeremy Corbyn să construiască locuințe ieftine și să creeze case sociale pentru cei mai săraci oameni ai societății noastre e o idee îngrozitoare, după cum consideră multimilionarul și magnatul de imobiliare înconjurat de oale cu căcat, Alan Sugar), ecologice ( Cît privește știrile de mediu, nu sînt motive de îngrijorare! Așa că vă rugăm să consumați în aceeași măsură, în continuare!) sau mondene (Observațiile articulate și inteligente ale lui Matt Damon despre sexualitatea de la Hollywood demonstrează că e un homofob nenorocit!). Și își încheie transmisiunea, congestionat de revoltă: Numele meu e Jonathan Pie și acestea au fost Știrile futute! 

Știri necenzurate în România apar în rare ocazii. De regulă, în week-end, cînd șefii își pierd vigilența și sînt cu amicii, la un drink, pe marginea piscinei, sau cînd interesul general pentru astfel de știri pălește în fața grătarului cu cartofi prăjiți și ketchup al omului de rînd. Este și cazul unui articol de mare forță, apărut în Evenimentul zilei, probabil cîndva în noaptea de duminică spre luni (19 spre 20 aprilie), anul acesta, cu un titlu pe cinci rînduri, tulburător ca un haiku: “Inventatorii de boli. Cum sînt transformați oamenii sănătoși în cumpărători de medicamente. Industria farmaceutică exploatează perfid temerile cele mai profunde ale omului” (articolul complet, aici). Sau răscolitoarea anchetă a ziariștilor de la Academia Cațavencu, “Afaceri porcești la umbra vaccinării obligatorii“, care demască țepele de zeci de milioane de dolari de la bugetul de stat, practicate în epoca Nicolăescu, și care dă o idee lămuritoare asupra dimensiunii jafului pe care îl proiectează acum ministerul lui Bănicioiu, cu nou-încropitul proiect de lege privind vaccinarea cu japca. A, da, și să nu uităm de emisiunea “Între bine și rău”, de la TVR1, moderată de Liviu Mihaiu și Timea Bereczki, scoasă definitiv din grila postului, la foarte scurt timp după ediția care demasca sistemul corupt de sănătate și mafia farmaceutică. 

Mai e și știrea de mai jos (și cu asta se cam încheie lista scurtă de răzvrătiri jurnalistice pe subiectul Pharma, de pînă acum), apărută în week-endul trecut, pe Antena 1 – probabil, rodul unei lupte de culise teribile cu cenzura impusă redacției de alții. În doar două minute, materialul  reușește să sintetizeze toate dezbaterile care n-au avut loc la televiziunile românești pe subiectul etern manipulat al vaccinurilor, toate părerile medicilor de familie și imunologilor români antivacciniști care n-au fost niciodată întrebați de presă de ce sînt periculoase imunizările în masă,  toate argumentele juridice, logice, deontologice, democratice, pentru care vaccinarea obligatorie este un atentat la democrația și siguranța națională și pe care nu le-a auzit nimeni de la televizor, rezumînd scurt cele mai negre temeri ale noastre pe care ne este frică și să le verbalizăm: sîntem sau nu îmbolnăviți și chiar omorîți cu bună știință de cei care se presupune, în naivitatea colectivă, că ar trebui să vegheze asupra binelui societății?

Ei bine, that is the real fucking news!  

LATER EDIT: S-a dovedit că Jonathan Pie este un stand-up comedian britanic, pe numele lui adevărat Tom Walker, care a vrut să demaște, în manieră proprie, faptul că în epoca războiului informatic, a cenzurii mediatice și a propagandei obraznice,  să fii reporter e o meserie cumplită (detalii, aici).
Identitatea tuturor celorlalți ziariști menționați în articol este, însă, reală, ca de altfel și presiunile prin care au trecut și trec, zi de zi, și care îi forțează să cosmetizeze și să denatureze adevărul, la infinit.

SURSĂ FOTO: 1, 2

23 comentarii la “Here is the f****** news!”

  1. arakelian says:

    Stii vorba englezului: follow the money.
    E suficient in bucuresti de analizat ce joburi bine platite au agentii de vanzari din farmaceutice, ce fac teren: merg la medici, merg la farmacii. Da, mai bine decat medicii! 400 euro pt un tanar fara sa aiba studii universitare, plus comision – si asta doar pt a imparti pliante, pt a convinge sa vanda, livreaza ce sa vanda, si mai ales!!! ofera comision pt fiecare reteta unde e prescris medicamentele ‘comisionate’.
    Daca ai rabdare si curaj sa te amesteci in mizerie, Olivia, cauta persoane din firmele de farmaceutice, sa iti zica ce fel de retete vad: medici ce prescriu 2 medicamente similare doar pt ca au comisioane pt fiecare!!! medici ce isi vand sufletul…

    Despre presa, numai de bine. Am intrebat un ziarist de la Gandul, si cu blog acid: uite cum se duc banii din cont in cont, uite coruptia, uite cum Cantacuzino a fost inchis (si producea vaccin anti TBC cu 3 lei bucata) si inlocuit cu unul de cateva ori mai scump importat (dar spagi grase pt cei din Agentia de medicamente), uite lupta celor bolnavi de mastocitoza (100 de bolnavi are romania, au nevoie de un medicament zilnic de 70-80 euro lunar, dar li s-a oferit altul, chimioterapie!!!! ce costa 7000 lunar!!!!).
    Stii ce mi-a raspuns ziaristul? Nu pot, femeie, ca am scris si a primim telefon de la departamentul vanzari cu amenintare de la firmele de faramceutice ca isi retrag publicitatea, si suntem la limita falimentului ….

    Am ridicat din umeri.

    Apoi am inteles de ce toti pe care ii cunosc ce au refuzat vaccinare si medicamentare sunt cu studii universitare si post universitare.

    Eu sunt inginera. Pt toti pasionati de cifre, ca mine, un profesor universitar (cu echipa lui) a demonstrat cum se ‘aranjeaza’ cifrele din statistici: http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0020124
    Restul e marketing.

    Deja sunt suficient de ‘babette’ sa fi vazut cum s-a dat piramidon si cum apoi s-a retras de pe piata, cum s-a micsorat pragul la colesterol maxim admis si se recomanda medicamente, cum s-au modificat pragurile (sus/jos) pt glicemie, cum s-au inventat boli, cum s-a recomandat vaccin pt rotavirus si cum nu s-a mai recomandat, cum algocalminul a devenit nonono, cum prospectul medical s-a modificat de la o luna la alta, taindu-se FIX efectele secundare!!!

    Am scris la Comisia Europeana. Am primit zero raspunsuri. O sa le fac scrisoare oficiala. Dar intre timp am intrebat vecinul ce lucreaza pe aria asta si mi-a epxlicat: la 5 ani de la lansare pe piata producatorul are voie sa modifice CUM VREA prospectul.

    Nimeni nu verifica firmele de farmaceutice. Si da, cifra de afaceri industriei farmaceutice e de 2,5 ori cat cea a industriei de armament.

  2. roxana says:

    Bravo Olivia!

    Imi era dor de tine….

    Cu drag 🙂

  3. Constantin says:

    Bravo Olivia !!! Iti recomand sa te inscrii pe acest grup de pe facebook https://www.facebook.com/groups/770100556361454/ – pe care il administrez poate mai gasesti info despre vaccinare, eu postez in special in engleza.
    Succes si Sanatate !!!

  4. Ancu says:

    https://www.rt.com/op-edge/318769-uk-comedy-jonathan-pie/

    Jonathan Pie e”stage name”.Toata treaba a fot creata de comedianul Tom Walker.It’s staged.Dar i-a iesit bine,nu? 🙂

  5. ioana says:

    DOAMNE AJUTA ! Ma rog pentru tine si familia ta . Multumesc pentru ce ai facut pentru noi.

  6. Andreea says:

    Pentru noduli tiroidieni foarte mari imi recomandati ceva?

  7. Rita says:

    Olivia mai asteptam retete!Mi-ai lipsit!

  8. Maria says:

    Buna,Olivia. Mulțumesc pentru tot in primul rând . Cuvintele tale împreuna cu retetele ne bucura sufletele.
    Mama mea a primit de curând câteva diagnostice. Colon iritabil,gastrită cronica,pietre la rinichi,chisturi pe ovar si osteoporoza lombara..toate odată. Dacă ai puțin timp si poti sa imi dai câteva informații de baza, m-ar ajuta sa încep sa o ajut. Nu consuma carne , in schimb lactate. Are 47 de ani.

  9. mada says:

    Buna ziua! Stiu ca nu are legatura cu subiectul, dar poate stie cineva un tratament pt cicatricea de la operatie. Inca nu mi-am tras firele si ma gandesc ca daca exista ceva sa se atenueze acum ar fi momentul. Am citit ceva de aloe vera sau vitamina e aplicata. Va rog daca stie cineva un tratament care a functionat. Este asemanatoare cu cea de cezariana doar ca este pe verticala. Va mutumesc

  10. mada says:

    Buna, Olivia! Stiu ca nu postez unde trebuie, dar as avea nevoie de sfatul tau: am cumparat astazi din piata niste merisoare, care sunt cam uscate, dar nu de tot….cum as putea sa le conserv mai bine si mai sanatos?

  11. Georgiana says:

    Bună Olivia , nu iti cer nici o rețeta findcă știu a nu ești medic și mai știu ca toate tratamentele le voi face pe propria-mi răspundere , am hipotiroidism și aș dori dacă e posibil să mă îndrumi , nu știu poate consideri ca exista o carte care m-ar ajuta, un articol, un tratament Naturist !
    In speranța ca imi vei Răspunde iti mulțumesc anticipat 🙂

  12. Adana says:

    Felicitări, Olivia! Citesc cu mult interes articolele tale și sfaturile tale m-au ajutat foarte mult. Tine-o tot asa!

  13. alina says:

    buna ziua, stiu ca nu are legatura cu articolul dar va rog sa imi spuneti daca stiti ceva despre prosusele coral club. mama are cancer si d.na doctor la care am fost, inafara de o anumita dieta si alimente cheie i.a recomandat produse de la aceasta firma. am citit si pareri pro si contra, dar cu siguranta dumneavoastra aveti mai multe informatii/ cunostinte. este trist faptul ca se prescriu diverse unor oameni disperati doar pt propria bunastare. va multumesc

  14. Florina says:

    Buna. Sectiunea de “Contact” este in constructie si as dori sa stiu daca exista o alta alternativa de a te contacta in vederea unei colaborari.
    Multumesc anticipat.

    O zi buna.
    Florina

  15. Carmen says:

    Olivia, haide inapoi pe blog, te rog 🙂

  16. parinte says:

    Stimata doamna si mama, nu va lasati terfelita de idioti. Aparati-va nmele. Suntem de acord cu dumneavoastra.
    Succes

Raspunde

ultimele posturi