Sunt mai convinsă ca oricînd că doar mîncarea crudă conține acel factor vital, unic, inimitabil, divin, ce poate să genereze viață. Am terminat de citit The Pottenger’s Cats. A Study in Nutrition și n-am deloc senitmentul unei lecturi preliminare, care așteaptă să fie aprofundată. Lucrurile în Studiul Pottenger sunt simple, la nivelul unor matematici de școală generală. 2 + 2 fac patru și în nutriție, mereu. Viața generează viață, iar moartea este sterilă!

Vreme de 10 ani, dieta a 900 de pisici a făcut obiectul unui studiu fabulos, care a demonstrat, la modul cît se poate de științific, ce efect are nu mîncarea sau cantitatea, ci calitatea ei asupra unui organism viu. Fiecare pagina a studiului este o pledoarie pentru reîntoarcerea la natură, la simplitate, la Dumnezeu. Pervertirea termică și chimică a alimentelor se pedepsește de către legile naturii prin slăbiciune, boală și moarte. Nu există cale de mijloc, călduță, stabilă.

Studiul Pottenger s-a derulat între 1932 și 1942 și a fost publicat pe capitole în diverse reviste medicale, dar n-a fost editat sub forma unui volum pentru publicul larg, decît abia 40 de ani mai tîrziu.

Nu pot să-l cuprind în cîteva rînduri, așa că o să vă testez anduranța cu niște detalii, unele tehnice, care construiesc minuțios un puzzle amplu, în care voi poate ați pus deja alte piese valoroase, strînse de prin cărțile lui Colin Campbell, Robert Morse, Norman Walker, Ernest Gunther, Ann Wigmore etc, etc…

Trebuie să vă spun întîi că toate pisicile au fost pisici domestice, ținute în țarcuri lîngă o desime de pomi de eucalipt, pe coasta unui deal, deasupra lui San Gabriel Valley. Țarcurile erau largi, acoperite cu plasă, astfel încît razele soarelui să poată pătrunde bine. În plus, erau dotate cu o groapă suficient de mare cu nisip și un refugiu acoperit, în caz de vreme rea. Toate pisicile au fost măsurate, cîntărite, descrise. Prin examinări cu raze X, s-a determinat evoluția osoasă, în funcție de diferitele tipuri de dietă. Autopsiile au stabilit defectele din naștere (în cazul puilor născuți morți), bolile și cauza principală a morții (în cazul pisicilor adulte).

Din punct de vedere științific, împărțirea pisicilor s-a făcut astfel:

1) Grupul de control – pisicile normale, născute din genitori sănătoși, ținute pe o dietă optimă cu mîncare crudă și ulei de ficat de cod. Masculii pentru împerechere folosiți în diversele experimente au fost luați mereu din grupul de control. Ferilitatea si sănătatea lor ireproșabile au fost dovada că rezultatul experimentelor a fost condiționat mereu de starea de sănătate a pisicilor-mamă.

2) Grupul pisicilor deficiente s-a împărțit în trei. Pisici deficiente de primă generație sunt pisicile sănătoase, crescute cu o dietă optimă, care sunt apoi trecute pe o dietă deficientă cu mîncare gătită. Pisicile deficiente de a doua generație sunt pisoii născuți din femelele deficiente de primă generație, hrănite cu o dietă deficientă pe perioade variate de timp, înainte, în timpul gestației și pe perioada lactației. La finalul perioadei de alăptare, pisoii sunt menținuți pe o dietă deficientă. Pisicile deficiente de a treia generație sunt pisoii născuți din pisicile deficiente de a doua generație, hrănite cu o dietă deficientă tot restul vieții lor.

3) Grupul pisicilor regenerate, împărțit în două: Pisoi regenerați de prim ordin. Cînd o femelă din grupul pisicilor deficiente de primă generație este retrecută pe o dietă optimă, crudă, imediat ce a dat naștere puilor din primul cuib, următorii ei pui – din cuibul al doilea – se vor numi pisoi regenerați de prim ordin. Pisoi regenerați de ordin secund sunt puii născuți dintr-o femelă deficientă de a doua generație, plasată pe o dietă optimă. Nu au existat mai mult de trei generații de pisici deficiente, datorită incapacității celei de-a treia de a se reproduce. Prin urmare nu există pisoi regenerați de ordin 3 sau 4.

Analiza fiecărui grup în parte cît și comparațiile ulterioare între grupuri au ajuns la concluzii uluitoare, șocante, fără precedent. Iata-le:

1. GRUPUL DE PISICI HRANITE CU MÎNCARE CRUDĂ

În cazul grupului de control, adică pisici hrănite cu 2/3 carne crudă, 1/3 lapte crud și ulei de ficat de cod, lucrurile stau simplu. Sănătatea se reflecta practic pînă în vîrful mustăților. Mai exact, s-a observat o uniformitate izbitoare în ce privesște mărimea și proporțiile scheletului, în ce privește fețele lor largi, regulate, cu arcuri orbitale proeminente, cavități nazale corespunzătoare, arcade dentare largi și dentiție regulată. Configurația craniană feminină era diferită de cea masculină și fiecare sex și-a păstrat aparențele anatomice distincte. Membranele erau ferme, cu o coloratură roz, fără semne ale vreunei infecții sau modificări degenerative. Tonusul țesuturilor era excelent, blana de bună calitate, animalul nenăpîrlind decît foarte puțin. În cazul pisicilor bătrîne, în special masculii care se luptau între ei, incisivii lipseau adesea, dar fără ca gingiile să fie inflamate sau afectate, decît rareori.  De-a lungul vieții, pisicile din grupul de control s-au dovedit rezistente la infecții, purici și alți paraziți și n-au suferit deloc de alergii. Ca dispoziție, erau sociabile, prietenoase și predictibile în tiparele lor comportamentale, iar cînd erau aruncate de la o înalțime de 3 metri, pentru testul de coordonare, aterizau mereu în picioare, după care reveneau iar să se mai “joace”. Avorturile au fost rare, un cuib avînd în medie 5 pui, fiecare cîntărind 119 grame. Pisica mamă își alăpta fără dificultate puii.

 

2. GRUPUL DE PISICI HRĂNITE CU MÎNCARE GĂTITĂ

Pisicile hrănite cu o dietă formată din 2/3 carne gătită, 1/3 lapte crud și ulei de ficat de cod au născut pui cu aspect diferit, fiecare avînd altă mărime și o formă osoasă diferită. La proba radiografiilor, s-a văzut clar că există tot atîtea variații în structura dentală și facială a pisicilor de-a doua și a treia generație de animale hrănite cu mîncare gătită, cîte exemplare sunt analizate. Practic, dovada deficiențelor era ștanțată pe fața lor atît de clar, încît orice obervator, cu foarte puțin antrenament, putea spune cu certitudine daca o pisică anume a fost trecută pe mîncare gătită sau se trage dintr-o linie genealogică deficientă.

Oasele lungi ale pisicilor hrănite cu mîncare gătită au avut tendința de a crește în lungime și de a descrește în diametru (fenomen care mi se pare comparabil cu evoluția corporala a adolescenților de azi, flagrantă la tinerele top-model, foarte înalte, cu oase subțiri, fragile, cap mic, raportat la dimensiunea trupului, fața comprimată, cu trăsături minime, abia schițate). Labele de dinapoi au devenit mai mari decît cele de dinainte. Densitatea osoasă a scăzut, ajungîndu-se ca la a treia generație unele oase să devină moi ca o bucata de cauciuc și să se instalează osteogenesis imperfecta (boala genetică a oaselor).

 

A) BOLI MODERNE ȘI HOMOSEXUALITATE

Au apărut imediat boli considerate moderne, propii doar oamenilor, tributari unei vieți agitate, stresante, cu o dietă procesată. Astfel, pisicile au început să sufere și ele de inimă, miopie și prezbitism, hipotiroidie sau inflamarea grandei tiroide, infecții la rinichi, ficat, testicule, ovare și vezica urinară, artrită, inflamarea încheieturilor, inflamații la nivelul sistemului nervos cu paralizii și meningite.

Pisoii din a treia generație deficientă au devenit falimentari fizic și n-au trăit mai  mult de șase luni. Analiza la microscop pe secțiuni de plămîn, aparținînd pisicilor de a doua și a treia generație deficientă, a relevat țesuturi anormale, congestionate, edeme pulmonare, în vreme ce afecțiunile cele mai frecvente au fost bronșitele și pneumoniile. În mai multe cazuri s-a remarcat hipotiroidismul, afecțiune inexistentă în cazul pisicilor hrănite cu carne crudă.

Pisicile hrănite cu mîncare gătită erau mult mai nervoase, unele femele devinind periculoase, mușcînd și zgîriind.  Maculii, în schimb, au devinit mult mai docili, iar interesul lor sexual a scăzut ori s-a pervertit. Ambele sexe au dezvoltat deviații sexuale, mai exact preferințe homosexuale, care nu s-au regăsit nici măcar ocazional în grupul pisicilor crescute cu mîncare crudă.

Viermii și paraziții intestinali abundau. Leziunile cutanate și alergiile au apărut frecvent și s-au agravat de la o generație la alta. Pneumoniile și emfizemele pulmonare au fost principalele cauze de deces la adulți, în vreme ce diareea, urmată de penumonie, a făcut ravagii în rîndul pisoilor.

B) INFERTILITATE ȘI AVORTURI SPONTANE

La autopsie, femelele hrănite cu mîncare gătită au dovedit mereu atrofierea sau congestia uterului, în vreme ce masculii au eșuat în a dezvolta spermatozoizi activi. Avortul în cazul femelelor gestante a fost frecvent, ajungînd la 25% în cazul femelelor deficiente de primă generație chiar și la 70%, în cazul celor din a doua generație deficientă. Nașterile au fost dificile, multe femele murind în timpul travaliului. Mortalitatea puilor a fost și ea mare, cîtă vreme pisoii s-au născut morți ori mult prea fragili ca să sugă. La următoarea naștere, starea de sănătate a pisicii mamă s-a înscris pe o pantă descendentă abruptă, murind de extenuare în cel mult trei luni. Multe pisici pur și simplu n-au reușit să rămînă gestante. Greutatea medie a unui pisoi născut dintr-o mamă deficientă a fost de 100 de grame, cu 19 grame mai puțin decît un pisoi alăptat de o mamă hrănită optim.

CONCLUZII DE BUZUNAR

O sa ziceți, probabil, că este doar un studiu pe pisici, fără relevanță pentru specia umana, atît de diferită. Așa și este. Doar un studiu pe pisici. Dar de cînd l-am citit, mă uit cu alți ochi în stînga și în dreapta. Văd aceeași suferință fizică teribilă, descrisă cu lux de amănunte de Pottenger, la altă scară. Aceleași oase deformate, prea lungi și prea subțiri, șubrezite de pierderi masive de calciu și chiar de osteoporoză înainte de vreme. Văd femei cu probleme de tiroidă care nu pot rămîne însărcinate și multe altele care recurg la ferilizări in vitro ca să poată concepe un copil, pe care natura li-l refuză. Văd violență exacerbată și deviații sexuale și de comportament. Și mai văd copii mici suferind de diabet, leucemie și cancer. Mă întreb dacă lucrurile nu se leagă, ca într-un puzzle gigantic? Mă întreb dacă mîncarea fiartă, coaptă, pasteurizată, omogenizată, deshidratată, procesată UHT nu are și ea legătură cu toate astea. Într-un ritm mai lent, decît în cazul pisicilor, proproțional cu dimensiunile corporale specifice rasei, dar totuși rapid, galopant chiar în ultima vreme… Încremensc la gîndul unei noi generații umane, deficientă de gradul 3…

 PS: Despre pisicile regenerate și alte experiemente științifice ale lui Francis M Pottenger, în postările viitoare. Desigur, daca vă mai interesează…

FOTO VIA 1, 2, 3,

474 comentarii la “La ce bun crudivorismul asta? (The Pottenger Cat Study)”

 1. eva says:

  Multumesc mult pt informatii, Olivia!
  Ma gandesc cu groaza si tristete la animalele intalnite pana acum; pisicuta fara coada, caine cu oase denivelate etc..
  In plus mai sunt si tot felul de concursuri gen “Cel mai urat caine”, “Cel mai urat animal de companie”.Am vazut pisici cu 2 fete intr-un cap!
  Spor in continuare! Astept cu nerabdare postari noi!! :*

 2. alex says:

  Draga Olivia,

  Te rog sa continui aceste postari. Din pacate, acest tablou se potriveste perfect si la oameni…
  Iti multumesc pentru faptul ca iti faci timp sa ne impartasesti notitele tale si ca ne esti alaturi. Nu stiu daca realizezi dimensiunile sprijinului tau, dar pur si simplu influentezi si generatiile care urmeaza, luminandu-ne.
  Din comentariile cititorilor tai, am vazut ca sunt destule persoane tinere care, citindu-te, aleg o viata vegana, deci am speranta ca puii lor vor fi vegani inca din burtica. 🙂
  Eu,una, imi doresc tare mult acest lucru. Si, pana va veni acel moment, inca mai avem timp sa ne eliberam pe noi de obiceiuri alimentare proaste.

 3. stela says:

  Este intr-adevar inspaimantator. Te face sa te gandesti ca merita orice efort ca sa evitam asa ceva. Asteptam si celelalte postari pe acest subiect! Pupici!

 4. Mimi Walter says:

  Draga Olivia,
  Ma bucur ca s-a gasit in cele din urma cineva care sa traduca studiul Pottenger si te felicit cu aceasta ocazie din inima pentru toata munca pe care o faci pe acest blog! Bineinteles ca ai perfecta dreptate, toate aceste lucruri care sunt astazi la ordinea zilei (cancer, diabet, leucemie – de la copiii mici si pana la batrani) au legatura directa cu hrana superprocesata si “otravita” pe care o consumam in ziua de astazi, la care se adauga si poluarea masiva a mediului, precum si poluarea electromagnetica fara precedent in istoria omenirii, cu care ne confruntam cu totii zi de zi, precum si stressul de la care nu mai sunt scutiti nici macar bebelusii. Si pentru ca eu nu am mare incredere in statistici (din pacate nu mai stiu cine a spus: nu crede in nicio statistica pe care nu ai falsificat-o tu insuti!), ma uit in jurul meu si vad in familia mea si in cercul meu de prieteni si de cunostinte o gramada de oameni bolnavi, unii chiar f. grav. Si ma intorc cu gandurile in trecut si pot sa afirm aici cu mana pe inima, ca la noi in familie nu a existat pana in anul 2000 NICIUN caz de cancer, astazi, situatia arata cu totul altfel, cancerul nu mai este in jurul meu deja de mult timp un caz singular….
  Iti doresc mult spor si mai departe si toate cele bune! Sa te ajute Dumnezeu sa reusesti sa ajuti asa cat mai multor oameni!
  Cu drag,
  Mihaela

  • olivia says:

   Draga Mimi,
   Ma bucur ca imi scrii!!! Ti-am admirat site-ul inca de-acum doi ani si m-au impresionat eforturile tale de a impartasi tot ce stii cu ceilalti. Esti un model pentru mine!
   Iti doresc tot binele, draga mea!
   O

 5. Ruxandra says:

  Multumim foarte mult pentru tot. Ne este de mare ajutor ceea ce faci pentru noi , iar rasplata este toata recunostinta noastra si faptul ca reusesti sa schimbi ceva.
  Te-am mai intrebat, ce parere ai de aparatul de diagnosticare si terapie cu biorezonanta,MORA; dc.ai putea te rog sa-mi raspunzi.
  Sanatate si spor in toate

  • olivia says:

   Multumesc, Ruxandra.
   NU stiu ce sa cred despre aparatul de biorezonanta. In principiu ideea nu e rea, dar cred ca rezultatele sunt analizate in functie de un sablon in care intra cu totul doar omnivorii 🙁
   Cu drag,
   O

 6. crstina says:

  Ei,sigur ca ne intereseaza!Multumim

 7. ade says:

  offf Olivia m-ai ingrijorat maxim…incerc de mult sa introduc cat mai multe fructe si legume crude in meniul fetei mele mari (3ani si jumatate) si ea refuza cu indarjire…acum cand stiu atat de multe de la tine disperarea mea a crescut si mai mult.Cu cea mica (aproape 2 ani) nu am probleme mananca cu placere salate si fructe insa sora ei …

  • olivia says:

   Draga Ade,
   eu am sesizat ca presiunea nu da roade. Eu maninc demonstrativ in fata lor mere, nuci, stafide, gutui, struguri. Bunatati, care se pot pune intr-un castronel, pe masuta din camera lor. Chiar daca nu le maninca pe loc sau fix la ora mesei, le vor minca intr-o pauza de joaca, pina la urma. Si asta e interesul meu major. Ca ei sa prinda gustul tuturor fructelor si nucilor si legumelor. Am mai observat ca mincarea pusa pe masa isi pierde din farmec. Iar cea papata in locuri neconventionale devine muuult mai gustoasa. Asa ca noi mincam in camera cu jucarii, impreuna cu toate plusurile insirate la masa si facem de multe ori picnicuri in parc, unde apetitul e de lup si nu exista alternative nesanatoase ;).
   Incerca si tu, daca vrei. S-ar putea sa ai surprize placute 🙂
   Cu mare drag,
   O

   • Daniela says:

    Suuuper interesant, multumesc pt ideile pretioase!!!!
    Sunt noua pe aici, dar sigur voi deveni veche si eu…ti am mai lasat un mesaj! Dumnezeu sa fie cu voi!

  • Serban Vasile says:

   Mama mea (4 clase) avea o metoda fara gres de a ne face sa mancam atunci cand “faceam mofturi” la masa: ne lasa flamanzi, mai precis, ne sarea acea masa. La urmatoarea masa, ne dadea mancarea care nu ne placuse anterior. Ce buna devenea! Ii descopeream niste gusturi si parfumuri incredibile!

 8. RoxanaR says:

  Draga Olivia,
  Multumim foarte mult pentru ceea ce impartasesti cu noi. Datorita tie am inceput sa studiez mai mult despre o alimentatie vegana si incerc sa mananc cat mai raw. Din pacate nu imi iese tot timpul, dar macar 50% din zi mananca crud. Dilema mea cea mai mare este ce sa ii dau puiutului meu de 2 ani sa manance. Eu ii dau legume si fructe, dar nu reusesc sa gasesc niste retete raw care sa ii placa. Asa ca papa ciorbica, orez cu legume, diverse mancarici. Mai bea suc de morcovi, uneori smoothie, conopida cu pasta de gogosari, dar cam asta raw.
  Ne-ai promis la un moment dat ca o sa faci o postare cu exemple concrete cu ce le dai tu copiilor sa pape. Ne-ar ajuta tare mult. Poate reusesti sa iti rupi putin din timpul tau pretios si sa ne deschizi ochii si in directia asta.
  Multumim mult pentru tot ce faci si asteptam postarile urmatoare. Pupici

  • olivia says:

   Nu esti singura care vrea asta, Roxana. Cred ca nu mai e loc de intors. Trebuie sa fac ce am promis. Curind, dupa ce termin cu Studiul Pottinger, bine? 🙂
   Cu drag,
   O

   • RoxanaR says:

    Sigur, Olivia draga. Cand poti tu. Oricum toate informatiile pe care ni le dai ne sunt de mare ajutor.
    Asteptam rabdatori.
    Pupici

   • Miha says:

    oh, da! te asteptam, te sustinem dar te vrem! sa fii sanatoasa si sa ne ajuti si pe noi sa fim la fel!

   • Daniela says:

    Da, da te asteptam cu mare nerabdare!!! Nu stiu daca ati vorbit de storcatorul prin presare la rece pt bebelusi, oare merita banutii?!!!
    Multa sanatate!!!

  • Nicoleta says:

   Poate ar fi bine sa consulti si alte surse. Sunt sigura ca exista studii pe termen lung referitoare la copii crescuti cu regimul raw vegan. Una e sa adopte un adult acest regim, al carui organism este dezvoltat, si alta e sa-i dai unui copil de la varsta de doi ani numai legume si fructe crude si nuci. Un organism in curs de dezvoltare are alte nevoi decat unul dezvoltat. In plus, e important sa iei o decizie informata pentru ca copilul nu poate discerne, tu alegi pentru el, in interesul lui. Eu cred ca echilibrul e cuvantul cheie, si in cercetarea acestui subiect, si in alimentatie. Raw vegan nu e singura cale de a fi sanatos.

 9. Victoria says:

  Iti multumesc ca mi-ai deschis ochii! Sunt si eu mama unui baietel de 1 an si 9 luni, care nu prea vrea sa manance altceva inafara de ciorbita, supa de pui si in rest doar fructe si legume si TIC TAC. As putea spune ca este de fapt vegetarian, pt ca mananca doar legumele din ciorba niciodata carne, sau oua sau branza. De cand ti-am descoperit blogul, ma straduiesc sa mananc raw si foarte rar gatit, gatit insemnand copt la cuptor(dovleac, castane…). Am inceput sa citesc cartile ce ni le-ai recomandat si desi cateodata se face ora 12 noaptea nu ma pot desparti de ele chiar daca a doua zi ma trezeste foarte matinal fiul meu.
  Iti multumesc inca o data si iti doresc sanatate, ca-i mai buna decat toate!

 10. Ana says:

  Draga Olivia,

  Multumim din suflet pentru efortul depus in informarea/ educarea maselor 🙂
  Eu am intrat de curand in iuresul acesta de informatie (studiez intens de vre-o 3-4 luni)si de 10 zile sunt din ce in ce mai mult raw si exclusiv vegetariana. Insa am o mare problema: mi se pare dificil!! Nu mai stiu ce sa mananc, nu sunt sigura ca mananc sanatos, mi se pare ca mananc prea multe seminte si am inceput sa nu le mai suport cand le vad… Plus ca ma chinui din ce in ce mai rau sa mananc: nu-mi mai e foame!!! Eu as vrea din tot sufletul sa-mi iasa testul pe mine pentru ca am un baietel de 3 ani pe care as vrea sa-l trec si pe el pe acest regim de viata. O sa duc niste lupte acerbe cu rudele, poate la un moment dat si cu sotul si inca nu sunt sigura pe mine: adica nu am toata informatia, nu sunt sigura ca este bine, nu stiu care sunt nevoile nutritionale ale unui copil si cum sa i le acopar dintr-un meniu raw-vegan. In plus nu stiu cum sa-l conving sa manance orice leguma (in afara de castravete) :(. Te rog ajuta-ne cu o info mai structurata despre nevoiele de alimentatie ale unui copil si cu un ex de meniu pt o saptamana.
  Multumim pentru ca ni te daruiesti 🙂
  Ana

  • olivia says:

   Daca ai avut o dieta toxica, pina acum, adaptarea va fi mai grea, dar nu imposibila. Voi incerca sa mai postez idei de meniuri (inteleg ca e dorinta celor mai multe doamne de-aici), dar te sfatuiesc sa intri si pe celelalte bloguri de rawisti, care au multe retete si idei excelente de alcatuire a unui meniu. Ina Tudoran, Ligia Pop, Andreea Lazarescu sunt doar citeva din cele mai talentate, dar lista e mare, lunga si generoasa. Cit despre alimentatia unui copil raw-vegan sau vegetarian va pot ajuta cu postari despre meniul copiilor mei, zi de zi, daca credeti ca v-ar ajuta. Dar nu pot sa fac poze, sa scriu creativ in ritmul asta. Ar insemna sa fac postari seci, pe repede inainte, in criza de timp mereu. Nu stiu, ma mai gindesc. Ginditi-va si voi.
   Cu tot dragul,
   O

   • Luisa says:

    Doamne, Olivia, ce crezi ca ne-am dori mai mult decat sa ne dai mura in gura un meniu saptamanal pentru copii. Mie chiar nu-mi trebuie meniul asezonat cu povesti cu zane, cu poze sau cu alte floricele, doar da-ne. Te rog! Te rooog!

 11. dana says:

  Interesante, educative, directe sau cu talc, articolele tale ne bucura sufletele si ne mai deschid si ochii. Multumim.

 12. Ma alatur si eu tuturor celor care ti-au multumit si daca mai incape inca un multumesc sper sa il primesti cu mare bucurie. De abia astept partea a doua caci desi prima parte pare mai terifianta sunt sigura ca partea a doua va fi mult mai optimista fiindca am eu asa o banuiala ca va fi despre grupul pisicilor regenerate.Asta ca sa ne dea curaj ca daca pana acum am avut o alimentatie deficitara totusi nu este prea tarziu.Daca actionam si ne intoarcem la o dieta sanatoasa si predominat cruda avem sanse sa ne recapatam sanatatea.Eu una mi-am pus mare incredere in hrana vie caci de 4 ani imi doresc un copil si desi mi s-a zis ca o sa ajung la FIV am refuzat complet ideea si mi-am luat soarta in propriile maini. Am inceput sa ma informez si pe aceasta cale tin sa iti multumesc inca o data pentru ca fiecare postare a ta ma incurajeaza sa merg mai departe pe acest drum.Eu sunt foarte optimista ca voi reusi sa ma vindec de infertilitate cu ajutorul hranei vii.Asa ca de abia astept partea a doua si bineinteles si postul despre infertilitate.O imbratisare de “pisica regenerata sau in curs de regenerare” primesti?

  • olivia says:

   Multumesc, Alina, pentru incurajari!
   Intr-adevar, partea a doua este mai optimista. Vine curind.
   Pupici regeneratori :),
   O

 13. Dianka. says:

  Foarte interesant postul, Asteptam si alte detalii, si cu mare nerabdare feluri de mincare pe care le maninci tu si familia ta. Eu incerc treptat sa-mi schimb regimul alimentar si sincer ma simt mai bine. Pupicei dulci si multi.

 14. Alina M says:

  Buna, Olivia! Vreau sa- mi schimb si eu storcatorul si nu stiu ce sa aleg intre Hurom si GreenPower de pe beorganic. Am citit ca tu ai Hurom dar ca incalzeste sucul, iar celalalt scrie pe site ca nu- l incalzeste…tu ce ma sfatuiesti? Pupici vitaminizati…

  • olivia says:

   Nu mai incalzeste, Alina. Ori ca era vara si motorul se incalzea mai repede, ori ca a trecut printr-o pasa de adaptare la noua casa, dar cert e ca s-a imblinzit. Oricum, acum ii dau mere, sfecla si morcovi reci, de pe balcon, iar sucul ramine rece, ca scos de la frigider. Nu stiu cum e GreenPower, deci nu pot sa fac o analiza comparata 🙁
   Dar in schimb pot sa-ti dau niste pupici energici,
   O

 15. cristina says:

  Aici cica ar fi meniul pe trei zile care v-ar putea ajuta!

  http://oliviasteer.ro/ohhhspat-rawial-de-trei-zile/

  • olivia says:

   Draga Cristina,
   Iti simt nemultumirea pentru ca nu ti-am raspuns cum te-ai fi asteptat la intrebarea legata de vaccinuri. Si vad ca-ti trece greu…
   As vrea sa-ti faci o idee cuprinzatoare asupra ritmului in care traiesc si poate ca o sa ma intelegi mai bine. Incerc sa fiu cit mai mult cu copiii mei, asta in primul rind! Sa fac papa zi de zi, cumparaturi, job, postari interesante care sa va ajute si sa raspund la toate intrebarile, daca pot. Mai vreau si sa citesc ce-a mai aparut in materie de nutritie. Dar ziua e nemilos de scurta. Asa ca fac o selectie a subiectelor si le aleg pe cele mai interesante, pe cele mai arzatoare si pe cele mai greu accesibile. Retete de papa cruda gasiti pe foarte multe site-uri, scrise de oameni talentati, sufletisti, care fac o treaba excelenta. Sfaturi despre vaccinuri, de asemenea, pe site-urile despre care v-am vorbit. Daca altii au facut deja o treaba excelenta pe acest subiect nu gasesc ca este util sa mai pierd vremea spunind acelasi lucru. Ma folosesc, cu multa recunostinta, de munca lor. De dragul eficientei. Sunt, insa, recunosc, restanta la multe capitole: partea a doua despre apa (sticlele de apa minerale cumparate pentru a fi testate stau in spatele meu chiar acum si imi sufla in ceafa, dar trebuie sa le ignor, ca sa raspund mesajului tau, intr-o forma – sper – impaciuitoare) partea a doua a postarii despre carne, un post special despre detox, altul despre infertilitate etc, etc. Le voi lua pe rind si le voi scrie cu multa bucurie si cu singurele doua miini pe care le am, in putinele ore care imi mai ramin dupa o zi grea, epuizanta de multe ori. Cind? Cind voi putea. Sper curind… Intotdeauna sper 🙂
   Cu drag,
   O

   • Ana says:

    Draga Olivia,

    Multumesc din suflet pentru raspuns. Povestile tale sunt minunate. Eu le-am printat si incerc sa i le spun pustiului meu – nu prea are rabdare, e cam mititel pentru asa povesti lungi dar macar am inceput de undeva. O sa-ti citesc cu mult drag povestile mereu dar pls pls da-ne si mura in gura cum zice Luiza ca-i atat de multa info si atat de putin structurata incat cateodata chiar daca vreau sa fac ma simt pierduta. Cateva retete fac de cateva luni, mai ales prajiturile si torturile Ligiei sunt minunate. Am facut si jumatate din retetele postate de tine insa aproape toate sunt cu seminte si dulci, iar eu ma intreb: totusi nu-s prea multe seminte, prea multa miere pentru un copil? De-asta daca esti tu atat de buna si ne scrii meniul puilor tai pentru o saptamana asa ca exemplu eu voi fi tare incantata. Voi avea macar un punct de plecare. Am tot citit si intrebarile mele sunt urmatoarele: de ce, m-am lamurit. Cum (cum incepem, cum continuam, cum ne simtim, ce analize ne monitorizam etc…)si cat (cat din fiecare pentru copii, cat din fiecare pentru adulti, cat vara, cat iarna etc…) mi-e inca foarte neclar…
    Este incredibil cat de repede si cuprinzator raspunzi la atat de multa lume iar eu cred ca esti o super-femeie (sau supra-femeie :)).Stim ca ai doar 2 maini si mai ales 2 copii, un sot, un job, prieteni, rude si…mai ai nevoie de timp si pentru tine. Apreciem enorm efortul pe care-l faci pentru noi.

   • Me says:

    Uite, Olivia, dau si eu o mana de ajutor….:) Aici se gasesc retete si idei de a gati raw:

    http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2011/03/carte-de-bucate-raw-vegan-vegetarian.html

  • Mimi Walter says:

   Draga Cristina,

   Pentru ca eu m-am ocupat f. mult de tema vaccinarilor pro si contra, imi permit sa-ti dau aici (spre ca Olivia nu se va supara) adresele unde te poti informa mai departe. Aici http://hrana-vie.blogspot.com/p/adevarul-despre-vaccinuri.html am adunat toate informatiile pertinenete despre vaccinari pe care le-am gasit eu in lb. romana (trebuie neaparat studiate site-ul doamnei dr. Christa Todea-Gross si blogul Cristelei Georgescu), iar aici http://hrana-vie.blogspot.com/2011/05/despre-vaccinuri-dr-gerhard-buchwald-dr.html si aici http://hrana-vie.blogspot.com/2011/05/despre-vaccinuri-continuare.html am scris despre experienta mea personala.
   Multa sanatate si numai bine!

 16. Mari says:

  Olivia, te rog frumos sa-mi spui si mie daca poti face cu storcatorul Hurom lapte de migdale sau alte seminte.Multumesc

  • olivia says:

   N-am incercat, Mari, desi inteleg ca s-ar putea, punind de-a valma apa si migdale in el. Eu merg tot pe varianta clasica: macinare la blender si strecurare in tifon/saculet de organza. Pina in una alta, sunt multumita de Hurom. Nu incalzeste sucul, decit daca este super-solicitat intr-o tura lunga de radacinoase sau iarba grasa (mai incilcita si mai greu de stors). Acum ca e frig si ii dau morcovi si mere reci de pe balcon, pare sa nu-l mai deranjeze nimic.
   Cu drag,
   O

 17. Mari says:

  Multumesc pentru raspuns, tocmai am vazut o demonstratie pe Youtube cu obtinerea laptelui de migdale cu acest tip de storcator-erau migdale inmuiate de seara si apoi puse in storcator impreuna cu apa. Am optat si eu pentru Hurom pentru ca din cate am vazut,nu scoate sucul gros (din fructe moi sau rosii) ca alte storcatoare.Asa-i?

 18. Marina says:

  Olivia, multumesc pentru postare si pentru tot ceea ce impartasesti cu noi. Astept cu foarte mare interes continuarea. Asa cum am mai scris, cea mai mare problema a mea este infertilitatea.
  As avea si o intrebare legata de modul cum as putea evalua procentul de mancare cruda din alimentatia mea si a sotului meu. Sa cantaresc mancarea cruda separat si cea gatita separat si apoi sa fac un calcul cat reprezinta din total? Mi-e foarte usor sa spun ca mananc 80% crud (dimineata, la pranz si gustari) dar cred ca nu e suficient de riguros calculul.
  Numai bine iti doresc!

  • olivia says:

   Nu conteaza calculul pe hirtie, as zice. Ci cel facut cu sufletul. Daca tu te simti seara cind pui capul pe perna (in mod traditional, momentul adevarului) crudivora in proportie de 80%, inseamna ca asa si esti. Daca simti ca nu-i de-ajuns, mai scoate din mincarea gatita si prepara mai multe feluri de mincare cruda. Gaseti pe net o gramada de retete. Sau fii creativa. Te asigur, e fun! 🙂

 19. Serban Vasile says:

  Felicitari pentru initiativa si pentru munca depusa pentru adevar si sanatate!

 20. Ilaria says:

  Multumim mult pentru tot. Dupa o zi intreaga cu munca, gradi, pitici…… niciodata, dar chiar niciodata nu ma culc fara sa deschid aceasta pagina. Minunat!
  Pupici, pupici, pupici….

 21. cristina says:

  Olivia draga chiar m-a surprins mesajul tau, serios daca am vreo problema ca nu mi ai raspuns la intrebare. Ea era adresata oricum tutoror cititorilor, nu prea conta cine raspundea important era sa primesc ajutor. In cele din urma cand renuntasem sa mai “sper” cineva mi a trimis un link foarte bun. Asta este tot…..crede-ma.
  Si eu am sustinut mereu si chiar am scris pe blogul tau ca cine nu stie retete de exemplu poate gasi foarte multe pe alte bloguri.
  Insa este adevarat ca deocamadata doar la tine am gasit sfaturi utile cu privire la unele dureri, raceli, caderea parului etc.
  Foarte multi cititori te apreciaza enorm si savureaza povestile tale insa citind printre randuri, eu personal am inteles ca unii ar vrea de exemplu mai multe retete de la tine.
  Eu m-am impacat in cele din urma ca acesta este stilul tau literar nu te limitezi la a scrie cateva randuri cu ingrediente si gata. Vrei sa faci ceva deosebit…si care este intr adevar apreciat.
  Toate cele bune!

 22. cristina says:

  in cartea Copilul Vegetarian sunt foarte multe retete pentru copii. Eu doar m am uitat putin peste ele, nu erau chiar toate vegane dar oricum aveai de unde alege.
  Cine nu are cartea o pot trimite in format electronic; kovacs.cristina@yahoo.com

 23. Alexandra says:

  Olivia, esti nemaipomenita!Felicitari pentru ce faci pentru noi!Am invatat atatea de la tine incat nu stiu cum sa-ti mai multumesc. Simt nevoia sa fac ceva pt tine drept rasplata pentru eforturile tale, dar cred ca cel mai mult te bucura cand auzi ca sfaturile iti sunt urmate.
  Draga mea, te incurajez sa faci asta in continuare pt ca nici nu cred ca-ti dai seama cat bine faci in jurul tau.
  Raman cu gandul la pisicute, trimitand spre tine nelipsitii pupici din miez de noapte!!

 24. Miau says:

  Cred ca ar trebui sa aveti niste criterii mai serioase pentru selectia informatiilor folositoare “ocupatiei” de raw-vegani. Acest studiu este complet irelevant, iar detaliile explicative va puteau parveni cu foarte mare usurinta.

  1. Asa cum domnul Pottenger a intuit, dar nu a putut numi din lipsa de date (deh, vremurile), diferentele constatate intre lotul control si lotul test au fost generate de existenta, respectiv inexistenta unui constituent FUNDAMENTAL pentru dezolvtarea normala, armonioasa a pisicutelor. Este vorba despre TAURINA, un acid organic care prin preparare termica se pierde (in proportie de ~50% prin gatire).
  In acelasi timp, taurina este, pentru biochimia pisicii, un aminoacid esential, ceea ce-nseamna ca el nu poate fi sintetizat de novo in organismul lor. Pisica se bazeaza exclusiv pe aportul exogen de taurina din mancare.
  “Taurine is an essential dietary requirement for feline health, since cats cannot synthesize the compound. The absence of taurine causes a cat’s retina to slowly degenerate, causing eye problems and (eventually) irreversible blindness — a condition known as central retinal degeneration (CRD),[59][60] as well as hair loss and tooth decay. Decreased plasma taurine concentration has been demonstrated to be associated with feline dilated cardiomyopathy.[61] Unlike CRD, the condition is reversible with supplementation. Taurine is now a requirement of the Association of American Feed Control Officials (AAFCO) and any dry or wet food product labeled approved by the AAFCO should have a minimum of 0.1% taurine in dry food and 0.2% in wet food.”
  Repet, Pottenger si-a dat seama ca era vorba despre ceva strict necesar pisicilor, dar care lipsea in lotul test (al pisicilor bolnave) pentru ca era sensibil dpdv termic. Totusi, desi la momentul respectiv taurina fusese izolata, lipseau informatiile despre rolul ei in fiziologia animalelor.

  2. Pisicutele NU SUNT oameni! De pilda, noi suntem capabili sa sintetizam taurina, aportul exogen redus nu are consecinte negative. Nu s-au demonstrat efecte benefice ale administrarii suplimentare de taurina la om.

  3. Ganditi-va la pisicutele prietenilor vostri, poate ati avut/aveti chiar voi. Cele mai multe dintre cele “urbane” sunt hranite exclusiv cu hrana uscata/conserve/pliculete specifice si, probabil ocazional, cu gustari din gospodaria umana. Toate preparate termic. Speranta de viata a pisicilor de apartament? Excelenta! 12-15 ani, cu potential de a atinge chiar 20! Si sa nu uitam de detinatoarea recordului mondial: Creme Puff (August 3, 1967 – August 6, 2005)!

  4. Este recomandata evitarea hranirii pisicilor cu carne cruda. Implica riscul “achizitiei” unor paraziti care pot, in ciclul lor de viata, sa infecteze si omul (Toxocara, Toxoplasma etc.)

  Sigur ca exista beneficii certe aduse de dieta vegetariana/vegana fara foc, dar nu e cazul sa va imaginati ca tot ce zboara prin comunitatea asta pseudostiintifica se si mananca, crud sau nu.

  • olivia says:

   Draga Mircea, zis si Miau,
   Studiul Pottinger e doar o voce foarte pertinenta dintr-un cor de specialisti care cinta sonor aceeasi muzica, ajungind la aceleasi concluzii. Pottinger a mai facut un studiu similar pe porcusorii de guinea, un altul pe vaci, si pe circa 150 de subiecti umani, toate cu acelasi concluzii. Daca te intereseaza subiectul, mai ai putina rabdare. Voi posta si celelalte informatii.
   In ce priveste dieta pisicilor moderne, as vrea sa vad un studiu corect ca sa imi fac o parere. Ce spui tu e intuitiv, e de bun-simt, dar nu cred ca are raspunsuri la intrebarea de ce pisicutele de apartament fac cancer, diabet, sunt supraponderale si orbesc. Unele or fi longevive, dar multe, foarte multe fac boli de oameni.

   • V. Trolu says:

    La naiba, tre’ să ma bag şi eu în discuţie.

    “Bolile de oameni”, cum le alintă unii, sunt boli ale vârstei înaintate şi apar la fel de frecvent la animale. Şi cîinii fac Alzheimer…

    E drept, aceste boli nu apar în sălbăticie pentru că animalele salbatice nu ating vârste înaintate.

    Uite o paralelă simpluţă:

    Şobolanii trăiesc în sălbăticie cam un an; în condiţii de laborator, unde nu există berze şi vulpi şi alţi şobolani, trăiesc până la 3, 3 jumate.

    Noi, la rîndul nostru, aveam o speranţă de viaţă de 33 de ani în Paleolitic iar acum atingem 80, 90 cu o ţîr’ de noroc.

    Ca să vezi, la vârsta de 3 ani, 30% dintre şobolanii hrăniţi cu dieta lor naturală de rozătoare vor fi făcut o formă sau alta de cancer, acelaşi procent ca între oamenii ajunşi la vârsta de 85 de ani.

    Sursa e şi o lectură bună http://www.benbest.com/lifeext/aging.html

    • olivia says:

     La naiba, sa poveștim! 🙂
     Atunci de ce piscile hrănite cu mîncare crudă n-au făcut “boli ale vîrstei”?

     • V. Trolu says:

      Ţi-a explicat dom’ doctor mai sus. În timp ce cele hrănite cu mîncare gătită au îmbătrînit prematur pentru că aşa-i organismul pisicii, nu-şi sintetizează singur taurina, ăoţi fi sigură că alea crudivore au îmbătrînit şi ele ca nişte pisici normale. Ai văzut vreodată pe naţional geografic o leoaică bătrînă? Sau nu există, fiindcă se hrănesc crud?

      Îţi place, nu-ţi place, din momentul în care vîrsta nu ne mai permite să ne reproducem, propriului nostru ADN îi suntem inutili şi toată suferinţa asociată îmbătrînirii este inevitabilă. Natura nu s-a gîndit niciodată că vom ajunge să trăim peste 50 de ani…

      Mă duc înapoi pe saccsiv să aflu cum recensămîntul e ca să-i furnizeze antihristului datele noastre personale.

     • olivia says:

      Mai sunt, cum ziceam, studiile lui Potttenger pe porcusorii de guineea, pe vaci si subiecti umani, toate cu acelasi concluzii. Deci nu tine povestea cu taurina!
      Mai e studiul fabulos al lui Weston Price “Nutrition and Physical Degeneration”, cartea unui stomatolog faimos care a facut cercetari vreme de 10 ani asupra corelatiei dintre dieta si degnerarea fizica. A calatorit in tot acest timp in jurul lumii, ajungind in 14 tari diferite, cautind oameni sanatosi, analizindu-i cu ochii specialistului si aflindu-le secretul longevitatii si robustetii. Concluzia a fost ca toti mincau hrana produsa autohton, preparata deloc sau prea putin termic. Cariile dentare, maxilarele deformate (la fel ca in studiul Pottenger) dintii casabili, atrita, tuberculoza si boli de imunitate erau toate prezente in mediile cu o dieta procesata termic, devitalizata. Studiul-document e blindat cu tone de poze elocvente. Dar o sa va spun mai multe si despre Price, dupa ce epuizez subiectul Studiul Pottenger.

     • V. Trolu says:

      …deci Weston Price e bun cînd face studii dubioase ca să-şi confirme fantezia ‘sălbaticului sănătos’ (omiţînd de pildă că oamenii ăia nu făceau carii fiindcă nu prea mîncau) dar nu e bun cînd îţi zice că e sănătos să mănînci carne.

     • olivia says:

      Asa e! Iau de la domnul Price ce e bun si nu-i dau in cap pentru ce-mi zice rau 🙂
      In ce priveste carnea, m-au inavatat tata Robert Morse si unchiul Walker de ce nu e buna carnea pentru om. Iau deci de la fiecare ce are mai bun sa-mi spuna.

     • Alin says:

      Olivia, vezi sa nu cazi in pacatul de a alege numai ce vrei sa auzi.
      Asta chiar ca-i ultima.

     • olivia says:

      E amuzant ca-mi spui asta. 🙂 Am scris de atitea ori pina acum in mesajele anterioare ca Studiul Pottinger mai cuprinde si alte cercetari minutioase asupra porcusorilor de guineea, vaci si oameni. Toate cu acelasi concluzii: hrana vie este singura care promoveaza viata. Si ca prin urmare, teoria cu taurina nu tine. Dar nu stiu cum se face, dar nu ajunge, dom’le, la tine… 🙂

     • Alin says:

      Olivia,
      singura nedumerire pe care am avut-o a fost cum de mai exsita azi pisicile domestice in tari occidentale, dupa ce majoritatea sunt hranite de ani buni cu hrana procesata chimic. Conform aceastui studiu la a 3-a generatie ar fi trebuit sa dispara.
      N-am jicnit pe nimeni, n-am folosit cuvinte tendentioase, n-am dat in cap nimanui. De ce in loc de raspuns sau macar o parere primesc ceea ce scrii tu acolo…

    • Mimi Walter says:

     Draga V. Trolu,
     Dupa parerea mea, numai Dumnezeu stie cu adevarat cat traieste un animal salbatic…. Animalele salbatice supravegheate si controlate de oameni, deja nu mai
     duc cu adevarat o viata in salbaticie (sunt obligate sa suporta mai multe narcoze pt. a fi analizate, li se ia sange, sunt radiografiate, analizate, etc.).
     Iar in ceea ce priveste agresivitatea, poate va recititi in liniste propriile comentarii, eu as spune, ca Olivia este cea care a fost agresata si nu invers…..
     Nu vreau sa va simtiti agresati, dar de ce nu incercati si voi sa duceti regimul de viata natural, macar pentru o scurta perioada prestabilita de timp, dupa care ne-ati putea comunica propriile rezultate si nu numai date teoretice statistice ale unor studii mai mult sau mai putin indoielnice, finantate in orice caz de industria farmaceutica sau alimentara….
     Sper ca nu te-am suparat, nu este in intentia mea sa ma cert cu nimeni aici, mi-am spus si eu, ca si voi, parerea personala…..
     Mimi

  • Anca says:

   Am doua cateluse,una de 15ani care a stat in curte si a mancat de toate, oase ,mancare gatita de toate, si una care are 13ani si care zici ca are sapte la fel a mancat de toate,din intamplare iubesc animalele si in fata blocului mai este un catel de 14ani care a mancat de prin gunoaie si a trait din mila altor oameni toti binemersi fara nici o boala, Olivia sunt de acord cu tine in mare parte dar tb sa fim realisti si sa nu trecem in extrema cealalta, cred ca deja este obsesie, eu sunt sigura ca daca mananci 50 la suta crud si restul gatit chiar si carne de peste de exemplu este ok, daca scoti prajelile,painea alba,dulciurile din comert si mananci de doua ori pe saptamana carne o data de pui o data de peste , un ou pe saptamana nu cred ca este o problema, am incercat pe mine si pe fetita mea dieta crudivora si a fost f greu si exagerat, se ducea la cresa si manca de rupea niciodata nu era satula era nervoasa seara se trezea din somn si plangea ca-i este foame, am zis stop, mentionez ca de cand s-a nascut nu a mancat niciodata porc,mezeluri,branzeturi din comert,dulciuri nici acum nu stie de ciocolata, dar manca carnita de pui de tara, piure, supe, ficatel de pui, iaurt si fructecat cuprinde, cand am oprit acest gen de mancare a inceput furia, practicam chinuit-o pe scurt daca mananci moderat mancarea cruda v-a distruge toxinele asa ca50 cu 50 pt mine este ok. Sper ca nu te-am suparat dar asta e parerea mea.

 25. Miau says:

  P.S.: Adolescentele top-model-like nu sufera de mancare gatita, ci de anorexie nervoasa.
  In plus, sa fim seriosi, prepararea termica a alimentelor se practica de ceva mai mult de cateva zeci de ani, ca oamenii n-au descoperit focul in anii 1920!

  • olivia says:

   Draga Mircea,
   Problema e ca atitudinea de intoleranta care te face sa le numeste pe doamnele foarte responsabile care intra pe acets blog “ocupate cu raw-veganismul”, insinuind ca n-ar avea alta “ocupatie” mai buna, te orbeste. Nu faci decit sa extragi din context acel fragment care ti se pare inacceptabil, sa il tapezi de sa-l innebunesti si sa refuzi sa vezi argumentatia care sustine constructia logica. Ziceam ca pina sa devina adolescente, mincarea devitaliata a genitorilor pare (la fel ca in cazul pisicilor) sa-si fi pus amprenta pe structura lor osoasa. Lunga, firava, fragila. De altfel, o astfel de constitutie (obligatoriu peste 1.70 de metri) e criteriu strict de selectie in meseria de modelling. La aceste fete este flagranta constructia, pentru ca sunt slabe de foame, decoltate si in lumina reflectoarelor, iar oasele se vad mai bine expuse astfel. Dar tendinta de crestere a oaselor lungi peste masura este la noi prezenta doar dupa 90. Cind eram in liceu, fetele mignone (in jur de 160 de centimetri) erau model de frumusete, iar fetele inalte, cu oase lungi si fete mici erau exceptii si prezenta lor intriga. Acum proportia s-a inversat si perceptia asupra normalitatii, la fel.
   Poti sa intelegi constatarea asta? Poti sa accepti ca omul are dreptul sa faca astfel de constatari, fara ca oameni ca tine sa-i ia in zeflemea, cu aroganta? Poti? Incearca. Eu zic ca poti.

   • Mimi Walter says:

    Draga Mircea,

    Culmea este ca exact oamenii care citesc aici sunt mult mai documentati si mai informati decat restul “grupei de control”, care se bazeaza pe “informatiile” de la TV sau din presa, care ascund de multe ori in spatele lor interse financiare f. mari. Desigur, este mult mai usor sa afirmam ca este oricum totul o prostie, decat sa ne batem putin capul si sa ne documentam sau chiar sa incercam pe propria piele ce inseamna un regim de viata natural…..
    Iti doresc multa sanatate,
    Mimi

 26. angi says:

  MULTUMIM OLIVIA DRAGA,

  Te asteptam cu noi constatari, folositoare noua celor ce am vazut si cealalta fata a monedei -a- lumii moderne…dezastru…catastrofal la nivelul nostru celular…
  Mai vreau sa subscriu la Ana,referitor la ce spune ,si eu am renuntat la carne de 5 ani, am nascut pe a treia si a patra fetita fara sa consum carne deloc, dar acum cam sunt si eu la un platou fara a mai stii ce sa le dau copiilor,sotului si mie…de papa…ceva diferit… ceva nou…deoarece ispita din afara e f f foarte mare , avand o paleta intreaga de noutati dar nu din masa cruditatilor, cred ca intelegi ce vrem sa spunem.
  Multumim si numai bine.
  angi.

 27. medeea says:

  Buna Olivia,
  Iti multumesc pentru toate informatiile de pe acest blog.
  Datorita tie am inceput sa mananc tot mai sanatos si cat mai crud cu putinta.
  Desi sotul era lacto-vegetarian de 20 de ani, din comoditate de ceva ani incoace a inceput sa pape mai mult hrana preparata termic.
  Desi am citit multe carti pe parcursul anilor totusi nu se declansase nimic in mine, nu mi se parea chiar atat de necesara hrana vie.
  De cand ti-am descoperit site-ul, in fiecare zi am devenit tot mai preocupata de sanatate si hrana vie si incerc sa mananc cat mai sanatos si mai crud.
  Eu sunt o persoana fericita fiindca nu am fost innebunita nicioadata dupa dulciuri si alte combinatii periculoase, carne nu prea mai mancam de 10 ani decat la cate vreun eveniment, invitatie..etc si in general nu prea aveam pofte de anumite alimente.
  Ce m-a pus cel mai mult pe ganduri a fost si o colita de fermentatie care ma chinuie de ceva timp si am incercat sa beau dupa sfatul tau dat intr-o alta postare, suc de varza pe stomacul gol. E prima data dupa cateva luni bune de cand am scapat de durere in partea stanga.
  M-a ajutat mult si ceaiul de crusin.
  Am preparat si borsul magic, acum suntem dependenti de el si papam aproape zilnic ciorba cruda care e atat de gustoasa(incerc tot felul de combinatii), germeni de grau cu migdale, caju, susan, miere si cacao, salate, sucuri naturale, seminte, nuci, etc.
  Nici nu-mi mai este foame atat de des, mancarea este mai satioasa si sunt tare fericita.
  Sotul nu stie ce s-a intamplat de m-am schimbat atat peste noapte…:) (el in 15 ani nu reusise sa ma convinga).
  Iti multumesc pentru felul tau de a povesti, cred ca acest dar pe care il ai m-a atras cel mai mult si a reusit sa schimbe ceva in mine, felul tau bland de o povesti lucruri deosebit de grave si importante.
  Oricum, iti multumesc pentru toate sfaturile si toate postarile pe care le urmaresc cu mare interes.
  Iti doresc o zi frumoasa!!!

 28. Alin says:

  Ceva nu-i ok cu studiul asta. Din cum se pune aici problema ar inseamna ca speciile care consuma numai hrana preparata termic ar fi trebuit sa fie de mult disparute, daca nu prin bolile care le-ar fi exterminat macar prin aparitia infertilitatii. Trei generatii s-au dus demult de la descoperirea focului. De fapt s-au dus catralioane de generatii, si cel putin oamenii se inmultesc in disperare in continuare. Tre’ sa ma documentez cum sta treaba la pisici.

  • V. Trolu says:

   “At the time of Pottenger’s Study the amino acid taurine had been discovered but had not yet been identified as an essential amino acid for Cats. Today many cats thrive on a cooked meat diet where taurine has been added after cooking. The deficient diets lacked sufficient taurine to allow the cats to properly form protein structures and resulted in the health effects observed. Pottenger himself concluded that there was likely an “as yet unknown” protein factor that may have been heat sensitive.”

   • Alin says:

    Asta de unde-ai luat-o? Da-mi si mie sursa, ca ma duc eu sa scotocesc mai departe.
    Asta cu hrana vie nu-i rea, ca idee, dar e pacat cand omitem a da informatia intreaga numai ca sa creada interlocutorul ca detinem adevarul absolut. E adevarat ca multi sunt din categoria “crede si nu cerceta”, dar ce te faci cu ceilalti? Olivia, daca tot vrei sa faci o treaba, cred ca cu ei ai de muncit, nu cu cei convinsi deja.
    Acum depinde si ce ti-ai propus cu blog-ul asta.

  • Mimi Walter says:

   Draga Alin,
   As fi fffff interesata sa aflu si eu care specie consuma NUMAI hrana preparata termic (asa cum a facut Pottenger), de aceea ti-as fi recunoscatoare pt. cateva exemple. Multumesc mult!
   Mimi

   • Alin says:

    Draga Mimi,
    ca sa-ti raspund direct la intrebare m-am gandit la animalele de apartament care majoritatea is hranite cu mancare speciala pentru animale, care numai cruda nu este. Daca ne gandim la pisicile din Romania ca mai prind cate o bucata de carne cruda din bucataria gospodinelor, asa o fi, insa in curtile occidentale sunt o gramada de pisici care nu cunosc gustul carnii crude.
    Dar, ceea ce nu mi-a picat mie tocmai bine a fost faptul ca nu a fost prezentata informatia intreaga. Nu stiu daca avea Olivia informatia cu taurina, insa mie mi se pare esentiala. Si daca a avut-o si a omis voit sa ne-o dea, mie, imi cer iertare, imi suna a manipulare.

    • V. Trolu says:

     Am cunoscut personal pisici care-au fost sănătoase şi frumoase, au făcut pui asemenea lor şi au murit la vîrste venerabile fiind hrănite toată viaţa exclusiv cu grăunţe din comerţ. De-aia m-am băgat, că altfel nu îndrăzneam să comentez pe blogu’ ista, să nu fiu linşat.

    • Alin says:

     E ciudat cum tocmai ei care condamna atitudinea medicilor fata de naturopati pot fi atat de agresivi cand cineva indrazneste sa ceara o explicatie sumplimentara sau sa aduca o informatie in plus la ceea ce se gaseste aici.

     Eu atat am fost. Ma duuuc si nu mai viu.

   • Luciana says:

    Partea de studiu ne-a fost prezentata mai sus nu se refera la pisici hranite in proportie de 100% cu hrana preparata termic, ci doar de 67% (2/3): “Pisicile hranite cu o dieta formata din 2/3 carne gătita, 1/3 lapte crud si ulei de ficat de cod au nascut pui cu aspect diferit, fiecare avînd alta marime si o forma osoasa diferita.”… Sa nu omitem crescatorii de pisici de rasa care, timp de zeci de ani, si-au hranit exemplarele cu mancare gatita. Si s-au inmultit!… Eu insami mi-am hranit pisica numai cu mancare gatita si a trait 12 ani!

 29. Miau says:

  Draga Olivia,

  1. Studiul Pottenger nu ar trebui sa fie o voce pentru nimic altceva decat suplimentarea alimentatiei pisicilor cu taurina. Nu are nicio legatura cu dieta vegetariana(!) cruda. Daca implicatiile stiintifice sunt mai greu de inteles, macar faptul ca a presupus carne cruda si pisici, nu castraveti si oameni, ar trebuie sa fie suficient ca argument.

  2. Adolescentele care ajung pe catwalk (hehe) sunt selectate, dupa cum ai spus si tu, dupa criterii f stricte, unul dintre ele fiind desigur inaltimea. O cohorta de tinere adunate prin super-filtrare nu ne ofera nicio informatie relevanta despre populatia generala din care au venit ele.

  3. Faptul ca manechinele sunt slabe se datoreaza faptului ca nu se alimenteaza corespunzator (protein-caloric), nu pentru ca au mancat parintii lor friptura cu cartofi prajiti! Exista multe forme de malnutritie. In ciuda aspectului frapant, daca nu sufera de alte patologii, oaselor lor sunt dezvoltate normal.

  4. Nu ai dreptate! Cresterea inaltimii medii intr-o populatie este o expresie a cresterii nivelului de trai, a imbunatatirii conditiilor igieno-dietetice etc.
  Unul dintre numeroasele exemple poate fi analiza populatiei din Coreea de Nord versus pop. din Coreea de Sud. Desi initial exista o omogenitate antropometrica in populatia coreana, dimensiunile au luat o intorsatura interesanta odata cu diviziunea tarii.
  Astazi, studii efectuate de antropologi releva faptul ca majoritatea adolescentilor dintr-o tabara de refugiati veniti din Coreea de Nord (cea comunista) au o inaltime mai mica de 152 cm. Asta in timp ce un adolescent in Coreea de Sud (democrata) are in medie 172 cm. Coreenii de Sud sunt, in general, cu aproximativ 12 cm mai inalti decat fratii lor din Nord.
  De asemenea, s-au observat si diferente semnificative intre nord-coreenii > 40 de ani si cei tineri. Ultimii au crescut si s-au dezvoltat intr-o perioada foarte dificila, marcata de foamete si neajunsurile specifice regimului comunist (mai ales in anii 1990-2000).
  In plus, nord-coreenii + sud-coreenii trecuti de 40 ani au aceeasi inaltime medie dintr-un motiv foarte evident: varstnicii ambelor populatii au apucat copilareasca si sa evolueze in perioade in care economiile celor doua tari functionau comparabil.

  5. NU mi se pare FAIR/ETIC fata de cititoarele tale sa te folosesti de pseudoargumente cuceritoare, spectaculoase ori inspaimantatoare ca sa le convingi sa adopte un stil de viata pentru care se poate pleda lejer si elegant cu argumente reale, rationale si LOGICE. Scopul nu scuza mijloacele. Oamenii trebuie sa fie suficient de puternici si de lucizi astfel incat sa poata lua decizii salutogene pe baza unor informatii demonstrate stiintific, provenite din surse avizate, nu din toate nascocirile bizare ale naturopatilor (cu care, de altfel, sunteti sau nu sunteti de acord in fucntie de cum va convin indicatiile respective).

  • olivia says:

   1. Studiul Pottenger este o voce si una foarte importanta si – de mare insemnătate – deloc singulara in peisajul tot mai populat al naturalismului. Pottenger nu s-a rezumat la pisici, ci a contimuat acelasi studiu pe porcusori de guineea, vaci si subiecti umani, ti-am spus. Deci studiul pe pisici reprezinta un fragment dintr-un adevar fabulos, maret, universal: ca nu taurina sau alt nutrient specific e factorul cheie si VIATA DIN HRANA!
   2. Adolescentele care au peste 1.70 sunt exponentele unui trend fizic, constitutional, din ultimii ani. Ele reprezinta noua generatie. Generatia mea era formata din mignone, fetele inalte fiind o exceptie. Lucrurile s-au schimbat, insa. Acum fetele ajung de inaltimea mamei lor la 10-12 ani, au sini bine dezvoltati din clasa a 4-a, menstruatia le vine din ce in ce mai repede, sunt foarte inalte, multe foarte grase. Maturizarea se face galopant si morbid. Eu (deci e concluzia mea) inteleg ca totul are legatura cu mincarea. (Dezvoltarea hormonala inainte de vreme e subiectul unui capitol dintr-o carte speciala, pe care o voi pune pe tapet aici si care stiu ca intereseaza pe multe: The Mystery of Menstruation, de Raymond Bernard).
   3. Faptul ca manechinele sunt slabe are legatura cu infometarea la care se supun de buna-voie, dupa cum spuneam. Dar conformatia oaselor lungi, care sunt foarte subtiri si mai lungi ca oricind, are se pare legatura cu degenerescenta mostenita de la genitorii lor, hraniti la rindul lor cu mincare devitalizata. Fa o comparatie intre oasele (!!!) unei copile de pe cat-walk si oasele unei tinere de tara, cu oase largi, incheieturi groase, solide, robuste, ca sa intelegi. Oamenii din mediul rural (prin traditie) pervertesc termic putin alimentele, le maninca proaspete, crude (foarte multe), gatite in aceeasi zi. Maninca fructe din pomul din curte, maninca seminte de floarea soarelui direct din “palarie” si alte exemple de genul asta. Ceea ce in mediile “civilizate” nu se intimpla. Ne luam legumele gata tocate, ambalate in pungi de la super-market si ne gatim mincarea in cuptor la temepraturi de peste 180 de grade, cu sosuri din faina si multa grasime.
   4. Cresterea in inaltime, dupa cum demonstrezi si tu in studiul comparat pe populatia Coreei de Nord si ce de Sud, are legatura cu mincarea. Mai exact cu mincare occidentala. NU vad insa unde este diferenta de opinie pe tema asta. Sunt de acord ca abuzul de mincare si de hormoni din dieta pe baza de produse animale duce intii la o crestere in inaltime (o explozie chiar!) si apoi la boli degenerative. Studiul China explica clar fenomenul. Ti-l recomand.
   5. Nu mi se pare fair sa faci acuzatii pe care nu le poti sustine. Tot ce ofer e informatie culeasa din cele mai bune carti, filtrata de mine si testata pe mine. Nu fac decit sa o ofer, decizia de a o urma sau nu e a fiecaruia.

   • Miau says:

    In primul rand, regret ca doamnele care va citesc nu reusesc sa internalizeze si sa analizeze informatiile pe care le-am exprimat pe aici din cauza unei reactii foarte brutale de respingere fata de tot ceea ce disputa/contesta parerile dumneavoastra. Nu e onorant nici pentru dvs., si nici pentru dumnealor sa va ia apararea “orbeste”, atat de vehement, mai ales in conditiile in care eu nu am atacat nicio persoana. Eu atac idei, notiuni, si atat. Mi se pare o reactie nefireasca, dar in fine, era oarecum previzibil.

    1. Despre Pottenger nu mai e nimic de spus, din perspectiva mea. Daca toate pisicutele longevive si sanatoase hranite exclusiv cu bobite si pliculete nu sunt o chestie evidenta pentru toata lumea, atunci e clar ca nu vedem (literalmente) aceleasi lucruri/pisici.

    2. Menarha precoce e un semn in plus pentru evolutia si imbunatatirea conditiilor de viata. Exista si diferente geografice intre varstele de instalare a menstruatiei. Femeile din bazinul Mediteranei, cu clima specifica, solara si calda, au prima menstruatie mai devreme decat cele din populatiile nordice, de exemplu, unde clima nu e atat de permisiva. Natura e eficienta si responsabila si egoista.

    3. In orice sat exista si o lungana cu oase care par firave si tot ce mai mentionati dvs. Daca are noroc, ajunge la Fashion TV.

    4. Oamenii nu o duc mai bine in Coreea de Nord, nu mananca mai bine, nu sunt mai sanatosi si nici nu beneficiaza de asistenta medicala mai buna. Acolo e pur si simplu nasol. Asa cum nimeni n-ar fi dispus vreodata de caju si migdale la discretie in comunismul nostru.

    5. Nu e intentia mea sa jignesc vreo doamna aplecata spre acest tip de alimentatie. Ca mi se pare o ocupatie… de ce sa nu recunosc? Ca sa te tii de un astfel de regim iti trebuie multe informatii despre compozitia alimentelor, valorile lor nutritionale etc. Ca sa nu mai vorbim de asimilarea unei bucatarii cu totul noi. Din contra, mi se pare o alegere benefica, absolut laudabila din perspectiva crutarii animalelor (desi nu e o atitudine chiar in spiritul speciei, e totusi un gest uman si frumos). Cu cateva precautii legate de potentialele deficite care pot aparea (desi nici aici nu inteleg exagerarile prin negare, exista o incidenta a lor intre vegetarieni – deficit de fier, fierul din surse vegetale nu are aceeasi biodisponibilitate ca cel provenit din carne, de cobalamina etc.).

    Dieta vegetariana aduce multe beneficii: ameliorarea profilului lipidic (scade LDL – cholesterolul rau – previne leziunile aterosclerotice, factor de risc pentru boala coronariana ischemica), scade incidenta evenimentelor cardiovasculare, asigura un control bun al glicemiei, ca sa nu mai vorbim de asigurarea unui indice de masa corporala corespunzator. Sunt atat de multe de spus!

    Dieta necesita insa timp si pricepere, si nu in ultimul rand resurse financiare. Din pacate, populatia noastra imbatranita si saraca alege mult prea des in ultima vreme dieta bio numita “paine si ceai” – prea multe si triste lipsuri. Totusi, gandind la nivel macro, si stiind ca exista copii in situatia asta http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Kwashiorkor_6903.jpg care ar face orice pentru un hamburger toxic sau orice alta forma de papa, parca nu prea imi mai arde sa-mi savurez boem si tihnit sucul meu de zmeura bio. O astfel de alimentatie e nesustenabila. Tocmai ce-am implinit 7(sapte) miliarde de suflete.

    (!)Daca dvs. si cititoarele dvs. va imaginati ca Facultatea de Medicina e un fel de Hogwarts unde studentii sunt invatati sa-si imbolnaveasca pacientii pentru ca apoi sa-i trateze mai cu spor, stiu ca niciun argument valid de pe lumea asta nu va schimba opinia. Totusi, e bine sa stiti ca, la Oncologie, copiii pervertiti sunt invatati ca 40% din totalitatea cazurilor de cancer ar putea fi prevenite printr-o dieta corespunzatoare, activitate fizica si mentinerea unei greutati optime. Ca trebuie sa evitam acrilamida carcinogenica care apare cand prajim cartofii (sau alte surse de amidon), ca hidrocarburile aromatice policiclice care sunt continute de alimentele afumate sunt si ele implicate in patologia cancerului, ca nu trebuie sa abuzam de carne, si cu atat mai putin de cea preparata in contact direct cu focul (gratarelul). Si asa mai departe. Dar asta este alta limba, nu? Si nu suna asa frumos ca experimentele pe pisicute si vacute, nu suna conspirationist ca studiul China, in fine, nu se simte aburul ala al alchimiei alimentelor! Prea suna a chimia aia organica si industiala de liceu, nu?

    Din pacate, extremismul nutritional/medical afisat aici nu e de bun augur intotdeauna. Lucrurile nu se desfasoara in alb si negru pe lumea asta, exista intotdeauna nuante. Am citit printre comentariile aferente altor posturi despre cum mame cu copii diagnosticati cu faringoamigdalite cu Streptococcul beta-hemolitic de grup A sunt sfatuite sa ia tratamente naturiste, cand se stie foarte bine ca tara noastra sta tare prost cand vine vorba de incidenta reumatismului articular acut, ca mai toate tarile sub-dezoltate/in curs de dezvoltare. Pentru ca da, e mai bine sa risti o stenoza valvulara si sa trimiti viitorul adult direct in serviciul de chirurgie cardiovasculara decat sa iei un amarat de antibiotic si sa rezolvi problema. Si tin minte ca se straduia si atunci o doamna doctor, care era vegetariana de altfel, sa va convinga de consecintele nefaste ale unor astfel de sfaturi, dar…

    • Cristina says:

     Miau,
     N-o lua personal, dar te-ai gandit ca (poate) parerea ta nu e interesanta pentru multa lume? Se vede ca ai o gramada de timp liber si te simti atacat. De ce, nu prea stiu. Si eu sunt de acord ca medicina alopata e o mare greseala cu exceptia chirurgilor buni. Dar, repet, n-o lua personal. Fiecare are dreptul la o parere.
     Cristina

     • Miau says:

      Eh, e mai complicat cand vezi the big picture. 🙂
      Bun, deci conform rationamentului tau, aplicat pe RAA ca tot l-am mentionat anterior: medicul alopat e tampit cand iti da cateva zile un antibiotic ca sa previna potentiale complicatii, inclusiv atingerea cardiaca. In schimb, fantastic, peste cativa ani, chirurgul CV e super tare pentru ca el reuseste sa-ti inlocuiasca valva stricata din cauza neascultarii de medicul de medicina interna. Si ce faina e noua valva de porc. Sau poate chiar metalica. Impecabil. Chapeau bas!

    • olivia says:

     Draga Miau,
     Evident ne plasam pe pozitii opuse, ceea ce ar putea fi benefic, in principiu, pentru toate cititoarele acestui blog. Discutia in contradictoriu, atunci cind se bazeaza pe argumente, logica si bun-simt, nu poate fi decit profitabila tuturor. Dar ma intriga modul in care iti construiesti dizertatia, omitind sa dai raspuns acelor intrebari care ar avea un raspuns prea putin convenabil tezei alopate si bagatelizind efectele secundare ale aceleasi medicini alopate, chimizate, prin acel “amarit de antibiotic”, despre care nu cred ca ar “rezolva problema”, dupa cum sustii tu. Cel mult ar amina-o, aminare care ar implica multe alte riscuri. Abuzul de termeni tehnici si compuneri savante (“decizie salutogena”!!!! ) e o alta tehnica draga medicilor de medicina alopata si cred ca are drept scop intimidarea si inducerea confuziei, astfle incit profanul sa-si doreasca sa abandoneze sa mai inteleaga, decit sa-si bata capul cu probleme pentru care pare ca ai nevoie de o facultate ca sa le intelegi. Ori eu cred ca n-ai. Ascultind vocea organismului si respectind natura vei fi in armonie si sanatos.
     Ma mai intriga ca-ti ascunzi identitatea sub pseudonim (chiar de ce?) si ma intriga cit de brusc ai trecut de la acel condescendent si superior “draga Olivia” la distantul si fals respectuosul “dvs”. Intuiesc aici mai mult decit manipulari de continut, intuiesc o tehnica de intimidare, ce ma duce cu gindul la oamenii cu trese pe umar, de alta data. Sintetizind, tu spui:
     1. Ca o dieta formata din crutoane, bobite si pliculete e benefica pentru pisici, cita vreme aceasta pseudo-mincare este suplimentată de taurina.
     2. Ca nu crezi ca mincarea cruda si instictele primare ale pisicii care-i spun sa se hraneasca cu carne cruda (iarba, soareci si pasari) sunt o idee buna, cita vreme carnea neprocesata termic ar putea fi o sursa de infectii.
     3. Ca natura nu are raspuns la toate problemele, nici pe departe la cele legate de nutritie, iar Studiul Pottenger a esuat sa demonstreze contrariul. Om si animal, deopotriva, pot – suplimentind cu suplimente sintetice, pervertind termic, chimic si mecanic nutrientii si inabusind cu medicamente reactia normala de evacuare a toxinelor – sa traisca artifical si să fie sanatosi, astfel.
     4. Ca studiul Pottenger e lispit de valoare si relevanta, cita vreme pisicile nu mureau si nu se imbolnaveau din cauza hranei devitalizate prin tratament termic, ci doar ca urmare a carentei de taurina si mai ales ca poti ajunge la aceasta concluzie fara frica de a gresi in ciuda studiilor similare pe pe porcusori de guineea, vaci si oameni, care au ajuns la aceleasi concluzii.
     5. Ca deficientele apar in cadrul dietei vegetariene oricum, indiferent daca omul practica vegetarianismul dupa ureche sau nu, iar ca – pina la urma – capcanele carentiale in cadrul dietei vegane n-au solutii decit in suplimente si carne.
     6. Ca menarha precoce e un semn in plus pentru evolutia si imbunatatirea conditiilor de viata si nu un semn de toxicitate crescuta . Ca – pe cale de consecinta – prin singele menstrual nu se elimina balastul si o data cu el si o cantitate insemnata de nutrienti.

     Eu stiu altfel. Stiu ca indepartarea de natura ne-a imbolnavit si ne-a omorit. Ca nici un supliment sintetic nu rezolva carentele si nu ne insanatoseste. Ca nu mincarea din viata noastra e importnanta, ci viata din mincarea noastra! Ca discomfortul fizic si pierderile energetice pe care le prespun menstruatia pot fi eliminate printr-o dieta curata, cruda. Ca in cazul celor care au adoptat aceasta dieta stiu (printre ele aflindu-ma si eu) ca menstruatia s-a diminuat ca volum si durata, iar durerile care o insoteau au disparut. Ca mai mult, ea poate fi suspendata, facind astfel economii energetice semnificative, fara ca suspendarea sa afecteze fertilitatea si sanatatea. Dimpotriva. Despre pericolele teribile ale unei menarhe precoce, a vorbit mult si cuprinzator Colin Campbell, in minunatul Studiu China, un instrument valoros de intelegere a universului mare (natura) si a celui mic (corpul), intr-un sistem pervertit de interese financiare sinistre si criminale. Mai stiu ca prin consumul carnii nu se evita carentele, dimpotriva. Consumul carnii le provoaca! In special carenta de calciu, esentiala in cresterea tuturor copiilor (vezi aici).

     Ar fi minunat daca cele doua tabere (cea in care te afli tu si cea in care ma aflu eu) ar ingropa securea razboiului si ar fuma simbolic pipa pacii. In interesul tuturor. Mai ales al copiilor si al celor bolnavi. Comentariile tale pozitive despre vegetarianism (impactul asupra colesterolului, indicelui de masa corporala, beneficiile germenilor etc) ma fac sa sper la asta. 🙂

     Cu drag,
     O

     • Miau says:

      Nu am ce raspunsuri sa dau la informatii care in sistemul meu nu provin din surse avizate (si aici desigur notiune de avizare e f fragila – pentru dvs. nu inseamna studii clinice, controlate, randomizate, dublu-orb etc. care sa asigure obiectivitate si impartialitate, si dovada ca functioneaza pe un numar reprezentativ de oameni).

      In ceea ce priveste exprimarea, nu consider ca am epatat in vreun fel, asta e limbajul meu, cred ca am fost coerent si suficient de explicit. Cuvantul salutogen are o conotatie specifica, dar in cazul asta cred ca s-a inteles ca era vorba de “generator de sanatate” (am incredere ca cititoarele dvs. m-au inteles. Ca v-am spus “draga Olivia”, sa ma iertati, trebuia sa aleg draga doamna Steer, probabil. Mie nu mi s-a parut gresit intrucat aici autorul abstract e Olivia, nu? Imi ascund identitatea pentru ca nu mi se pare relevanta. Mi se pare amuzanta insinuarea ca as avea trese pe umar, mi-ar fi imposibil dpdv cronologic totusi.

      Nu mai am ce sa spun despre studiul lui Pottenger. Nu inteleg de ce insistati cu experimentele pe porci de guineea si vaci. Astia nu mananca iarba? Pisicuta si catelul meu de 5 anisori si in stare perfecta de sanatate, cu blanite lucioase si in perfecta forma

      Exista o mare diferenta intre a fi vegetarian si naturopat. Intersectia celor doua este doar o particica din fiecare. Dupa cum ati putut observa, eu nu am o problema cu alegerea dietei raw-vegane, din contra. Deficitele sunt o realitate, dar banuiesc ca trebuie sa va duceti pe o sectie de Hematologie ca sa vedeti cu ochii dvs. Dar n-am spus in niciun caz ca solutia e in reconvertirea la carne. Oricum, oamenii in situatia asta sunt liberi sa tenteze orice varianta doresc ei, nu trebuie sa ia suplimente din prima. Pot incerca desigur sa suplimenteze alimentele-sursa si sa vada ce se intampla.

      Menstruatia este un exemplu de bioritm atat de interesant, daca v-ati uita pe pattern-ul nivelului de hormoni din cadrul unei luni si v-ati gandi ca variatia aia se petrece, in mod normal, luna de luna, cu precizia unui ceasornicar… Natura e o treaba spectaculoasa.

      Ma tem ca bine-cunoscuta amenoree de care vorbiti dvs. (si care va incanta atat de tare) este doar “amenoree de efort” sau “amenoreea sportivelor”, valabila si pentru femeile care pierd mult in greutate, care tin diete etc. Este o amenoree (“suspendarea menstruatiei”) de cauza hipotalamica si este o expresie a faptului ca organismul nu-si mai permite luxul de a folosi energia pentru ceva fiziologic, normal si care pregateste uterul pentru implantarea unui ovul fecundat (bebe). Caci da, bebe are nevoie de un endometru (captuseste la interior uterul) special pentru a se instala acolo, trebuie sa fie gros si bine vascularizat, bogat in vase de sange.

      Exemplul tipic pentru amenoreea pe care o mentionanti dvs este reprezentat de gimnaste – fetele alea sunt uneori lipsite de orice urma de menstruatie din cauza faptului ca fac un efort fizic extrem si mananca total insuficient. Daca viata lor vi se pare un exemplu de comportamente “generatoare de sanatate”, nu am ce comenta.

      Probabil ca exista si o explicatie evolutionista in chestia asta, organismul incearca sa protejeze femeia de o posibila sarcina in conditii extrem de stressante. Atentie: s-au facut studii pe sportive fara menstruatie versus sportive cu menstruatie normala si s-a observat ca cele amenoreice aveau o densitate osoase mai scazuta decat cele care erau ok.

      Daca e cineva interesant de largul subiect, uite aici un punct de pornire http://sportsmedicine.about.com/od/women/a/Amenorrhea.htm

      Sa sustii ca e ok sa ignori un steotococc care iti “linge articulatiile si iti musca inima” dupa cum spunea aceeasi doamna doctor in posturile precedente e o problema de SANATATE PUBLICA. Streptococcul ala calatoreste, mai ales daca discutam de copii integrati intr-o colectivitate! Sigur ca mai putin acum ca nu mai exista aglomerari in salile de clasa, au sporit masurile de igiena si asa mai departe. Dar exista acest risc pentru cei cu care interactioneaza cu un copil bolnav (sau sanatos, in cazul in care e purtator asimtomatic). Nu zice nimeni sa iei antibiotic pentru orice “rosu in gat”. Cititoarele dvs. sa se duca frumusel la medic, sa faca un exudat, sa vada daca in gantul copilului e streptococcul asta si daca intr-adevar se dovedeste ca nu e, sa aleaga dumnealor ce tratament naturist isi doresc. Daca insa e prezent pe amigdalele copilului, e un mare mare PACAT sa aleaga sa-l ignore. Nu cred ca v-ati dori sa va asumati consecintele sfaturilor dvs. daca lucrurile nu evolueaza asa cum va imaginati.

      Ma repet, unele sfaturi pe care le dati aici sunt o problema de sanatate publica, ar trebui sa restrangeti sfera sfaturilor naturopate pentru afectiunile care nu au un potential evolutiv sever.

     • olivia says:

      Stii de ce insist cu Studiul Pottenger? Pentru ca am impresia ca nu l-ai citit. Ma insel?

     • Miau says:

      *streptococc, asimptomatic 😀

     • Miau says:

      Ok, marturisesc ca deja ma exaspereaza studiul asta. :))

      In primul rand, nu consider ca este necesar sa citesti tomuri intregi pentru a putea intelege un studiu. Imaginati-va cate studii exista publicate in istoria medicinei si in anii recenti, daca pe fiecare ar trebui sa-l regasim intr-o carte ar fi o veritabila tragedie pentru medici, facultatea n-ar mai dura doar 6 ani.
      Orice studiu poate beneficia de un “abstract”(rezumat), asa cum gasim pentru toate studiile stiintifice pe site-urile “de specialitate”. In cazul Pottenger, am citit ce era de citit.

      Daca nu reusiti sa intelegeti ca fiecare pisica din gospodariile contemporane este o dovada vie ca ea traieste foarte bine si cu hrana preparata termic, eu sunt depasita, e o chestie atat de empirica, e o axioma, nu am cum sa va conving. Explicatia stiintifica pe care nu doriti sa o credeti a rezultatelor inregistrate de Pottenger e clara si a fost deja expusa.

      In privinta porcilor de guineea, este cel mai probabil vorba despre faptul ca faceau scorbut pentru ca le lipsea o sursa serioasa de vitamina C (absolut esentiala pentru ei – ei nu pot sintetiza vitamina C, la fel ca noi, alte primate, lilieci etc.) La porcisorii de guineea, scorbutul se manifesta prin probleme cu blanita (blana uscata, caderea parului), slabiciune musculara, rigiditate, inflamatii articulare, diaree, pneumonie, apatie, letargie etc. Cred ca e destul de evident. Astazi, toti peletii cu care sunt hraniti sunt fortificati cu vit. C. Ce le dadea Pottenger lor nu era.

      In plus, daca studiul era atat de bine realizat, nu vad de ce nu a ajuns intr-o revista medicala serioasa. The New England Journal of Medicine se publica de la 1800.

      Si nu uitati sa le spuneti cititoarelor si despre celelalte chestii pe care le facea Pottenger:
      – administra extract crud de glanda suprarenala pentru tratarea alergiilor si a starilor de epuizare.
      – in cazul pacientilor cu astm, tuberculoza, alergii, emfizem pulmonar se folosea de principiile expuse de Weston Price; mai exact, la spital, le servea pacientilor aflati in convalescenta ficat, unt, smantana si oua.

 30. Alexa says:

  Draga Olivia,

  Sunt putin disperata si pentru ca nu vreau sa ma indop cu medicamente sau sa-mi schimb stilul de viata, m-am gandit ca tu esti singura care ma poate ajuta.
  Pe stres si oboseala am facut o criza biliara in weekend si de atunci nu reusesc sa-mi revin. Ameteli, greata, dureri de cap ingrozitoare… nu stiu cum sa scap de ele. Din pacate nu sunt in stare sa mananc nimic crud, asa ca zilele astea mai mult am baut ceaiuri decat am mancat. Cu menta si musetel nu-mi revin. Ce alt remediu crezi ca ar merge?

  Pupilici !

 31. Miau says:

  La punctul 4 era vorba despre un studiu facut de antropologi sud-coreeni pe populatia unei tabere de refugiati nord-coreeni aflate in oraselul Yanji, situat la 25 de km de granita Coreei de Nord.

 32. Ala says:

  Desi cartea pare foarte interesanta si demonstreaza din nou importanta unei diete crude, nu cred ca asocierea dietei cu un comportament sexual “deviant” sau nu este cea mai fericita.

  • olivia says:

   Regret, nu vreua sa sune discriminatoriu. Este textul lui Pottenger pe care eu l-am tradus si l-am scurtat, fara sa am interventii pe el (in afara celor din paranteze).
   O zi frumoasa,
   O

 33. Rose says:

  M-am hotarat, fac si eu un studiu. Dupa ce-mi fata pisica tin 2 pui pe care o sa-i hranesc diferit: pe unul cu carne cruda si lapte crud, iar celuilalt o sa-i dau ca maica-sii, mancare de la supermarket. Si fac asta pentru vreo 3-4 generatii. Fac si poze, din cand in cand, precum cei care pastreaza hamburgerii. Promit ca in 10 ani vin cu toate datele complete.

  Eu zic ca daca mai are si altcineva curiozitate si idei am putea sa facem o mica asociatie sa facem experimentele noastre si atunci nu se mai gaseste nimeni sa ne puna la indoiala rezultatele. Acum bine, numa sa nu fie rude cu Ion, care zicea “sa stii ca ce vezi nu e adevarat”.

 34. Alina M says:

  Vazand cu cata inversunare o ataca unele persoane persoane pe Olivia simt ca trebuie sa iau apararea, desi sun convinsa ca se descurca si singura… Am si eu doi copii pe care i-am hranit cat mai sanatos cu putinta. Eu insa ma hraneam numai cu Cola, ciocolata si produse de patiserie, mult ca si cantitate nu am mancat niciodata…Apoi am inceput sa intru pe blogul Oliviei inca de la inceput si incet incet am inceput sa privesc altfel lucrurile (a cum vreun an daca auzeam pe cineva ca mananca germeni ma uitam un pic ciudat la el). Asa ca am inceput sa-mi comand de pe net diferite ingrediente si am inceput sa prepar retetele Oliviei care au fost foarte apreciate de sot si unele si de copii. Apoi am comandat cartile citite si de Olivia si am inceput sa le citesc, nu le-am terminat inca pe toate dar mi-au schimbat total modul de a privi lucrurile…am renuntat la carne, am fost la colonhidroterapie, imi fac multe sucuri naturale, incerc sa renunt (dar nu reusesc in totalitate) si la lactate de orice fel, si ghiciti ce, ma simt foarte bine ( nu mai am dureri de cap, tenul nu mai are imperfectiuni, si asta sunt convinsa ca e doar inceputul.
  Ideea este ca nu pot spune multor persoane despre acest lucru deoarece ma simt un pic ciudat, ma gandesc sa nu ma considere o ciudata, asa cum poate si eu as fi gandit in trecut…
  Asa ca eu ii multumesc Oliviei pentru tot ceea ce face cu acest blog si pentru timpul pe care ni-l dedica, raspunzand intrebarilor noastre, celor interesati, pentru ca mi-a schimbat viata mea si a familiei mele…
  Argumente pro si contra se vor gasi intotdeauna, fiecare face ceea ce considera ca este mai bine pentru propria persoana.

  • Georgiana says:

   Subscriu la tot ce ai spus tu draga Alina, de asemenea in apararea Oliviei 🙂 Si eu sunt o incepatoare in ale acestui stil de viata care se datoreaza Oliviei in totalitate si a faptului ca aici am gasit toate “ingredientele” servite imbietor si ademenitor incat nu poti rezista fara sa incerci macar. Fiecare are liberul arbitru de a alege cum isi traieste viata, cum isi hraneste sufletul..iar rautati care sa dezarmeze sau sa descurajeze nu trebuie sa atinga o persoana atat de altruista ca Olivia!
   Multumim Olivia!

  • Miau says:

   Uite, asta e ceva ce nu pot sa inteleg! De ce aveti impresia ca decizia de a manca cruditati este o stigma sociala, ca e un soi de martiriu/mucenicie intru scopuri inalte, nobile si de neinteles pentru cei mici, cu preocupari mundane si superficiale?

   E o simpla decizie de alimentatie. De ce ar trebui sa o ascunzi? Data viitoare cand un prieten se uita ciudat pentru ca mananci germeni incoltiti, spune-i ca ei sunt o sursa super-concentrata, vie, senzationala de nutrienti: magneziu, zinc, acid folic, vitamina E! E demonstrat stiintific!

   Cum sa iti fie rusine cu faptul ca mananci sanatos? Spune-i ca ti-a zis un medic tot ce ti-am zis eu mai sus. Spune-le cu mandrie si raspicat ca studiile au aratat ca urmand o dieta vegetariana… “Eu voi avea urmatoarele beneficii: o sa mi se amelioreze profilul lipidic (nivelul LDL va scadea – asta e cholesterolul rau – prin urmarea voi reusi sa previn leziunile aterosclerotice, un bine-cunoscut factor de risc pentru boala coronariana ischemica), voi profita de asocierea dietei cu o incidenta scazuta a evenimentelor cardiovasculare, imi voi asigura un control bun al glicemiei, ca sa nu mai vorbim de faptul ca voi avea un indice de masa corporala de invidiat!”

   Ar fi greu? Crezi ca ar indrazni cineva sa-ti conteste/ironizeze decizia?

 35. Alina M says:

  PS: Am inceput de azi sa consum spirulina si chlorella, stiu ca tu le dai copiilor dai un varf de cutit din fiecare, dar pe pentru adulti oare este bine o lingurita din fiecare sau este prea mult?
  Mi-am comandat Hurom, abia astept sa vina, sper sa ii pacalesc si pe copii cu suc de germeni…

  Te pup si te imbratisez !

 36. MariB says:

  Ce relevanta are sanatatea/longevitatea pisicilor de casa crescute cu graunte IMBOGATITE CU TAURINA?
  Mama natura a creat felinele sa isi procure taurina din hrana, iar acest aminoacid este disponibil numai in carnea nepreparata termic. Concluzia e clara ca lumina zilei.
  Sigur ca mintea omului are resurse nelimitate si a creat acest surogat care e hrana suplimentata cu tot felul de substante. Dar acest lucru nu are nimic natural, e contra firii.
  Olivia, multumesc si astept postarile viitoare!

  • Ana says:

   Alin, V Trolu, Miau, ma inclin.Astfel de comentarii inteligente, pertinente, documentate sunt necesare uneori
   pentru a mai atenua tenta radicala, fanatica mascata de
   povestioare bune de premiat la olimpiada de romana sau de explicatii savanto-alambicate.Sunt vegana, mancarea cruda e
   vitala dar de aici si pana la a contesta stari fiziologice
   normale, sustinute, cum am observat, chiar si de medici nealopati aici pe site(culmea ca pe unele gen digestia alimentelor le accepti)e cale lunga.Grija mare sa nu ajungem la fel de intoleranti si agresivi cand suntem calcati pe coada ca si medicii pe care-i condamnam
   atat…Sunt mama de adolescenta hranita mult mai sanatos decat am fost eu hranita si ea e inalta, supla, frumoasa iar eu mignona; dc s-ar infometa ar arata ca si top-modelele acelea anorexice saracutele de ele. Oricum fetele tinere din ziua de azi sa stii ca sunt f frumoase, nu toate sunt obeze, si oricat de subtirele am fi noi si oricat ne-am simti si am arata “ca la 20 de ani” ele vin puternic din spate.
   Cu simpatie, Ana

 37. Alina M says:

  Oare spirulina si chlorella pot fi puse in capsule gelatinoase ( despre care stiu ca nu sunt bune) ? Copiii mei se stramba si nu vor sa le ia asa, dar sigur capsule ar lua…. Sper sa nu fiu un exemplu negativ….

 38. Roxana says:

  Eu zic ca pana la urma Olivia este mandra ca are cititoti de blog precum Miau, Trol sau Alin. Si sunt sigura ca sunt mult mai multi ca ei care insa nu-si spun parerile direct pe acest blog. Isi iau informatia de care au nevoie, si-si vad de treaba.

  Site-ul cred ca are asa un impact nu neaparat prin profilul lui si anume alimentatia raw cat prin faptul ca, o data, apartine unei persoane publice, adica omul zice ca daca Olivia apare la televizor inseamna ca stie, si-n al doilea rand pentru ca este un site spectaculos, prin informatiile pe care le prezinta. Si nu ma refer neaparat la asezonarea artistica a textelor, cat la mesaje: daca te vaccinezi mori, daca mananci carne faci cancer, daca mananci numai iarba o sa fii nemuritor.

  Eu sunt vegetariana, dar nu cred ca naturopatia este reteta absoluta spre o viata lunga si sanatoasa. Si cel mai bun exemplu este Steve Jobs, care era vegetarian convins, intr-o perioada se spune ca manca numai fructe, si totusi a facut cancer. Si s-a tratat naturopat, si totusi n-a putut opri boala. Chiar si Olivia spune despre copiii ei ca nu se imbolnavesc mai deloc, dar ne povesteste cum ii trateaza de bronsite sau otite. Deci chiar nu trebuie sa credem ca daca ne-am mutat pe-o alimentatie vegetariana toate problemele noastre de sanatate s-au dus pe pustii. Sunt o gramada de alti factori care influenteaza dezvoltarea fizica si intelectuala a unui individ, de la factorul genetic si pana la aerul pe care il respira.

  In plus, am mai vazut aici ca de la a alege sa manaci wegan pana a ajunge sa desconsideri medicina, precum si evolutia sa spectaculoas ca stiinta, nu-i decat un pas. Nu exista nici un doctor, dar nici unul pe acest Pamant care sa-si indrume pacientii sa se imbuibe cu paine cu unt, ciocolata si cartofi prajiti ca sa aiba ce trata si apoi sa se culce linistit ca si-a mai muncit banii o luna. Si daca unele dintre cititoarele acestui site isi permit sa nu-si vaccineze copiii este pentru ca ceilalti copii sunt vaccinati, adica nu prea au de unde sa ia bolile. Si chiar nu este loc sa vorbim despre ce-a insemnat descoperirea Penicilinei in medicina. Iar pentru cei care sustin ca antibioticele nu fac decat rau sa-i spuna asta de ex. Ameliei Antoniu care a fost aproape plecata si datorita antibioticelor a venit inapoi. Plus, argumentul ca un naturpat nu trebuie sa stie teorie pentru ca el simte, mi se pare un pic desuet. Adica degeaba stiu eu ca nu isi ia corpul uman Fe din spanac sau Ca din susan, pentru ca nu se poate chimic, daca el simte ca se poate atunci chiar se intampla.

  Ce-mi permit sa cred este ca daca s-ar schimba putin profilul blog-ului ar avea succes la mai multa lume. Multe dintre povesti si iarta-ma, si din cartile pe care le ai ca repere, sunt din categoria teoriilor conspirationiste. Nu avem nevoie sa fim convinsi cu fel de fel de studii, cele mai multe dubioase sau, si mai rau, demontabile, ca cel de fata. Stim cu totii ca nu-i de bine s-o tragem cu carnuri la gratar si cu cartofi prajiti, avem nevoie numai de niste repere care sa ne spuna cu ce sa le inlocuim.
  Si subiecte despre cat de limitati sunt doctorii si cat de tari suntem noi ca ne tratam de pneumonie cu varza, cred ca este cel putin periculos sa fie promovate de o persoana publica.

  Sa avem sanatate.

  • Miruna says:

   Eu sunt convinsa ca nu esti vegetariana, poate eventual esti acelasi miau ascuns sub alt nume si compui povesti si scenarii de genul celui de mai sus.

   Te rog eu mult, cand “ai timp” sa nu mai ti-l folosesti scriind comentarii pe acest site, pt ca nu interesezi pe nimeni. Sincer. Pe ni-meni!

   • V. Trolu says:

    Băi miruna, greşeşti. Pe oamenii dotaţi cu raţiune şi gîndire critică îi interesează chiar foarte mult.

    A alege o dietă şi a-i recunoaşte avantajele e una; a considera pe baza unui ghiveci de literatură pseudoştiinţifică că ai găsit secretul definitiv al tinereţii fără bătrîneţe (pe care big pharma / corporaţiile rele / societatea de consum vrea să îl ascundă) e cu totul alta.

    Nimeni nu vă bagă pe gît mîncare gătită şi cărnuri. Nimeni din ‘sistem’ nu vă vrea răul. Fiecare e liber să mănînce ce-l taie capul. Veganismul are meritul lui, e recunoscut. Problema e că vă comportaţi ca o sectă paranoidă. Mai multe comentarii critice egal, automat, 1 om RĂU care îşi asumă o seamă de identităţi pentru că are ceva cu voi, nu? V-aţi construit în minte duşmani. Cineva stăpîneşte bine tehnica Goebbels p-aici.

    Problema mea, cel puţin, e strict faţă de pseudoştiinţa care se vehiculează pe aici. Şi de aversiunea unora faţă de medicină. Nu vă doresc să trăiţi momentul în care o să regretaţi că nu i-aţi făcut pruncului un vaccin, sau că n-aţi mers la medic fiindcă v-aţi bazat pe ceaiuri, terci de ghinde şi sfaturi de la prietene.

    • Alex Raw says:

     “Nimeni nu vă bagă pe gît mîncare gătită şi cărnuri. Nimeni din ‘sistem’ nu vă vrea răul.”

     Sa fim seriosi. Deschide tembelizorul si e plin de reclame la carnati, pate, “branza ca odinioara”, nutella, fanta si alte gunoaie care te imbolnavesc. Si e clar pt toti ce impact are publicitatea, mai ales asupra adolescentilor.

     Cat despre doctori, am in familie si la o discutie despre radiografii mi-a spus ca pot sa fac oricate, ca nu ma afecteaza pt ca doza de radiatii e prea mica. Mi se pare o afirmatie de-a dreptul aberanta!

     Nu contest ca medicina isi are rolul ei si daca trebuie sa iau un antibiotic ca sa scap atunci am sa-l iau!

     • Anca says:

      Doza de radiatii de la o radiografie este intradevar mica, dar ele se cumuleaza pe perioada vietii in functie de numarul de radiografii, si se poate transforma intr-o problema.De exemplu in Germania fiecare cetatean primeste un carnet in care se noteaza fiecare radiografie si valoarea de radiatii utilizata.
      Chiar as dori sa atentionez mamicile de fetite sa evite radiografiile de orice fel in perioada de crestere (pe cat posibil chiar pana la 24 de ani), deoarce reprezinta unul din factorii care determina dezvoltarea de tot felul de formatiuni la nivelul sanului, explicatia fiind ca sanul reprezinta singurul organ care se dezvolta dupa nastere…asta fost sugestia unui imagist, deci ma gandesc ca stie ce spune cel putin pe partea asta.

   • Ana says:

    Dragi bloggeri,

    Pentru ca vad ca s-au separat 2 tabere eu m-am plasat in tabara Oliviei. Asta nu inseamna ca nu ma intereseaza si parerile celor din tabara cealalta – ba din contra, ma intereseaza foarte tare. Numai provocand niste ipoteze cred eu ca putem testa informatia din toate punctele de vedere. Eu spun ca este minunat ca sunt oameni care “zgandare” acest subiect: inseamna ca e interesant. Lasati informatia sa curga din ambele directii! Pana la urma toti avem un cap, e bine sa decidem dupa ce cunoastem TOATE aspectele.
    In concluzie, draga OIivia, cu mult drag te citesc si te urmez dar draga Miau, Roxana si toti ceilalti, va multumesc ca ne “provocati”. Atat va rog pe toti: informatie cat mai obiectiva! Nu va mai certati, nu ajuta CHIAR PE NIMENI!

  • Iulia says:

   Olivia, ceva de mancare nu ne mai faci? Zau ca pierdem vremea cu prostioare, nu cred ca asta a fost ideea ta despre ce-o sa insemne blog-ul tau.

   Te pup si astept cu nerabdare meniurile promise.

  • Simona says:

   Scurt si la subiect!

  • Violeta says:

   Draga Roxana,

   Am tot respectul pentru meseria de medic, dar pot spune ca acesta mi-a fost pus la incercare de multe ori. Problema medicilor ca voi, iertare, este ca dupa ce faceti toti acesti ani de medicina care nu spun ca sunt usori, este foarte greu sa va intoarceti la mama natura si sa acceptati sa folositi multiplele cunostinte dobandite facand PREVENTIE, ar fi minunat. Nu este un atac, este o constatare platita pe “pielea ” familiei mele. Iar multi dintre dvs. la terminarea facultatii nu fac decat sa devina un del de “agenti comerciali” foarte avizati ai diferitelor marci medicamentoase. Iertare, nu voiam sa sune asa de dur, dar ar fi fost minunat sa folositi toate cunostintele dobandite de dvs. pe o cale armonioasa care imbina stiinta de a “vedea” cauzele din cauza carora corpul incepe sa dea semne de slabiciune.

 39. Elena says:

  Eu cred ca inversunarea asta si catalogarea parerilor si sfaturilor drept ‘periculoasa’ provine dintr-o limitare…..eu nu sunt nici macar vegetariana(OPTIUNEA MEA!!)….citind si selectand informatia care-mi trebuie MIE din blogul Oliviei am ales sa mananc cat pot EU si familia mea de sanatos…si ce credeti? am tratat un banal rosu in gat cu tinctura de propolis(unde Ospenul recomandat pentru ‘sterilizare’ era lege, am tratat o raceala a bebeului meu cu varza si sucuri proaspete si catian cu miere, am inlocuit Coca Cola din casa cu sucuri de fructe presate la rece….mezelurile au disparut, etc!!….iar starea noastra de bine si de sanatate s-a imbunatatit!!!fara balonari,acnee, mese haotice cu hrana ultaprocesata…..au disparut oboseala continua, apatia, problemele digestive!deci citesc sa ma informez, sa invat, sa selectez …..mereu Olivia spune: ‘EU cred’, ‘EU as incerca’……mereu cand iti spui parerea nu ‘infrunti’ pe nimeni! NORMAL si de bun simt ar fi sa exprimam parerile fara sa ne taiem craca unul altuia!
  Sa dau un exemplu de recomandare a medicului de medicina interna/cardiologie(sunt cadru medical, deci vb din experienta mea de zi cu zi)….la spasmofilie in speta se recomanda ‘lactate multe si branzeturi’…..din casa mea va dau exemplu: sotul meu consumator dependent de lapte (fiert, normal) si branzeturi are maselele toate inlocuite, mama lui(consumatoare inraita de lactate) are toata dantura praf!!!
  nu va indarjiti sa demontati…..doar exprimati o parere ….si nu veti mai fi asa nepoftiti ‘in casa’ virtuala a Oliviei!
  Sa fim sanatosi intr-o lume ‘ultraprocesata’ si intens industrializata e o adevarata avere!

  • Alina says:

   Draguta Elena,
   Cine de pe acest blog, din anturajul tau, sau na, care om din lumea asta ti-a spus ca-i mai bine sa bei Cola decat suc de fructe sau ca-i mai bun salamul ca salata. Mie mi se pare ca va faceti dusmani inchipuiti.
   Zau, Elena, sunteti prea vehementi. Sunteti ca o secta. Nu vreti sa auziti decat “multumim, Olivia”, “te iubim, Olivia”. Chiar nu inseamna ca cei care au si alte idei o apreciaza mai putin pe Olivia, e clar pentru toata lumea ca face o treaba buna aici. Insa cand ataci bresle intregi, e clar ca iti asumi asta, si nu te astepti ca cei desfiintati sa-si aplece capul si mai mult. Doar daca esti prea naiv, iar pe Olivia chiar n-o vad astfel.

  • Lizuca says:

   Elena, ce inseamna esti cadru medical?
   Si daca esti “cadru medical”, tu nu stiai ca suc din ala negru nu e bun? A venit Olivia cu preagatirea ei non-mediacala sa inventeze roata?
   Nu te supara, cine ti-a recomandat tie Ospen pt “gat rosu”?

   • Elena says:

    Sunt un asistent medical, nu medic…..oameni pe care-i respect(cel putin pe ai mei, profesionisti si oameni exceptionali) in slujba carora muncesc si 10 ore pe zi cu mult drag! nu am adus cred eu nici un afront doctorilor in mesajul meu, nu-i fac nici lobby Oliviei………informatiile gasite aici mi-au dat ‘mura-n gura’ explicatiile pe care sa le dau mai departe sotului meu si sa inteleaga foloasele unei alimentatii sanatoase(el era mare consumator de ‘suc negru’)!nu sunt nici retardata, nici tembela…pur si simplu lipsa timpului, multele ore de munca si comoditatea ne determinau sa consumam in mare procent’junk food’ = simplu si rapid…selectez si ma informez….iar venirea copilului meu in viata noastra m-a determinat sa caut si sa citesc…..nu a venit Olivia sa reinventeze bucataria mea….eu am gasit informatii pretioase pentru familia mea pe blogul ei!
    Nu am scris sa creez polemici!!nici nu ma deranjeaza commenturile…..am vrut sa sustin ‘liberul arbitru’….si sa transmit respectul care nu ar trebui sa ne lipseasca pentru opiniile PERSONALE!pentru ca la noi parerea contrara e ca un par in moalele capului celuilalt…..ATAT!!mie mi-au folosit informatiile gasite aici si m-am adresat celor care incearca sa desfiinteze ‘metodele alternative’ total…..
    Nu exclud din viata mea nici carnea si nici medicina alopata….dar o viata schimbata de informatiile gasite pe siteurile rawveganilor am!!
    Copilului meu de 11 luni i s-a prescris antibioticul pentru un gat innrosit de un streptococ B-hemolitic de grup C(analiza fiind facuta inainte de mine, sa stim ce avem de tratat) de catre medicul lui pediatru……insa sotul meu a fost cel tratat cu tinctura, un alt ‘sterilizat’ frecvent cu Ospen de catre medicul de familie………dar ideea mea era ca a mers, a functionat doar cu tinctura de propolis fara antibiotic!!’amanunt’ pe care nu l-as fi aflat in viata mea de la oamenii din jurul meu daca nu citeam blogul Oliviei comment cu comment cu mare drag!!
    Sincer imi pare rau daca mesajul meu a fost altfel inteles!

    • Ana says:

     Draga Elena,

     Te rog mult, pentru binele puiului tau, mai fa-i o data exudatul si daca e tot pozitiv (purtator sanatos) mai intereseaza-te, mai studiaza, mergi la un medic homeopat/ naturopat etc… insa nu o lasa asa in aer. Betahemoliticii astia sunt foarte rai din cauza problemelor PE TERMEN LUNG pe care le cauzeaza (inima, articulatii). Puiul tau e mic, riscul e mare. Nici eu nu ma pot pronunta in aceasta problema, ne-am confruntat si noi de curand cu o suspiciune de betahemolitic de grup A. Si eu m-am batut cu doctorii, am refuzat internarea puiului meu, am refuzat tratamentul dar numai pt ca-i pusesera diagnosticul fara analize. Analizele au iesit ulterior negative si am scapat – dar multe nopti n-am dormit inainte gandindu-ma ce sa fac daca e pozitiv? Eu am vorbit cu dr noastra homeopat (e imperativ ca dr. de medicina alternativa sa fie BUN, cu experienta MULTA) si aveam sa incercam sa-l tratam altfel daca era cazul. Dar netratat nici nu se pune problema sa lasi un asemenea streptococ. Sau daca-l lasi netratat si tot iese la exudat, macar intereseaza-te ce analize ii poti face regulat ca sa vezi daca incepe sa-i atace articulatiile si cordul. La betahemoliticul de grup A de ex era ASLO si inca ceva din urina, am uitat cum ii spunea
     Sanatate multa

 40. Elena says:

  Iti multumim frumos, Olivia pentru ca ne-ai impartasit si noua aceste informatii! Dumnezeu sa te rasplateasca pentru efortul tau. Pe mine m-ar interesa foarte mult cam cum ar putea arata un meniu zilnic pentru un copil de 2 ani, ma straduiesc sa gasesc retete cat mai sanatoase dar e greu si orice idee e de mare folos! Mult succes in tot ceea ce faci si multa sanatate!

 41. mira says:

  Draga Olivia,

  Am citit pe un site, ca Valeriu Popa recomanda ca metoda de dezintoxicare si ca tratament in boli grave, terapia prin urina, adica ingerarea propriei urine. Sincer, nu mi-a venit sa cred se poatea asa ceva.Moi se pare ceva f gretos, anormal. Cand eram copil mic la tara, stiu ca femeile mai in varsta recomandau copiilor care se taiau sa stropeasca rana cu urina, pt dezinfectare, dar sa bei urina ca sa te vindeci aud azi pt prima data.Am invatat la scoala, ca urina contine multe toxine pe care corpul nostru le elimina,fie prin transpiratie, fie prin urina. Din cunostiintele tale, din lecturile tale, ai auzit ca propria noastra urina are rol vindecator? Cum se poate? Iti multumesc si astept raspunsul tau.

 42. Iulia says:

  Draga Olivia,
  Imi recomanzi vreo carte in care sa gasesc necesarul nutrtional zilnic pentru copii si adulti? In cele de medicina pe care le-am gasit peste tot este inclusa proteina animala, mai ales la copii.
  Incerc sa-mi trec copiii pe alimentatie vegetala si ma apuc de studiat. Vreau sa stiu foarte bine in ce ma bag, astfel incat sa nu fac greseli sa ne trezim cu carente. Daca ma poti ajuta cu cateva referinte iti voi fi recunoscatoare.

  Multumesc mult.

 43. Lizuca says:

  Salutari!
  Dar de ce sunteti atat de suparati?!…
  Ma amuza cand intra trupa cu comment-uri pozitive, in “apararea” Oliviei. Olivia nu mai este o fetita care nu se poate proteja singura si in momentul in care a initiat acest blog stia foarte bine ca vor fi atat pareri pro cat si contra.
  Ce vedeti mai sus e un “brainstorming” foarte benefic si Oliviei si cititorilor.
  NU cred, Olivia, ca esti atat de aroganta incat sa crezi ca detii tot adevarul. Esti pana la urma, prizoniera propriei tale minti, cum suntem toti, de altfel.
  Entuziasmul pe care il simti acum, l-am avut pe tot parcursul facultatii, atat in preclinic, la cursurile de fiziologie, fiziopatologie, virusologie, anatomie si apoi in spital la medicina interna si ahh… adrenalina cand intram in blocul operator sa asist la interventiile chirurgicale. Nu voi uita la absolvire cand am depus juramantul lui hippocrate si jumatate din promotie eram cu ochii in lacrimi. Da, corpul uman e cel mai fascinant!
  Dar, te rog, te rog, nu incerca sa afunzi in mizerie si mai tare acesta meserie, de medic, (n-am auzit in viata mea atat de des termenul de alopat, cat l-am citit e blogul acesta)… este suficient ce vedem la televizor zilnic si in presa. Esti atat de naiva sa crezi ca orice problema se rezolva cu clisme si ceiuri? Sau ai tu garantia ca e o vindecare si nu o ameliorare aparenta?
  Referitor la limbajul medical… te rog. Este unul achizitionat inca din anii studentiei. Da, este un limbaj stiintific, din motive lesne de inteles, multe ore petrecute in spital, citind carti – in care nu mai scrie de mult de “grasimi circulante in sange” si “fiere” si “pietre” etc. Carti stiintifice, nu voodoo, exprimare corespunzatoare. In schimb nu va derajeaza atata mucus, toxine, mizerii, sange stricat si alea alea, dar apelati cu usurinta la termeni medicali, cand vine de vorba de DIAGNOSTIC, de PARACLINIC (analize de laborator)… ah, inutila medicina asta.
  Am ajuns initial pe blogul tau pentru ca am o alimentatie vegana, cruda si gatita si am vrut sa schimb pareri cu oameni care au facut aceleasi alegeri ca mine. Daar, nu agreez terfelirea constanta a medicinei pe care o perpetuezi. Cel mai tare m-a deranjat un comment in care afirmai ca medicii sunt “marionete seci” – asta spune multe…
  In privinta vaccinarii, nu vreau sa spun decat ca m-am ingrozit cand am citit blogul impotriva vaccinarii… Chestii pseudo-stiintifice si teorii ale conspiratiei. Va rog, mamici, care o admirati pe Olivia si vreti sa faceti orbeste ce va indeamna ea… reconsiderati.
  Referitor la mancare as vrea sa punctez cate ceva. E doar umila mea parere, poate va ajuta…
  Poate ar fi mai bine sa nu mai alergati dupa alge si seminte care mai de care mai exotice, prafuri si potiuni si sa deshidratati 100 de ceasuri niste painici (daca alea mai sunt “vii”….) care nu numai ca sunt costisitoare, dar, nu tin de foame. Nu as incuraja restrictia calorica, 3 mese, cat mai “curate” – carbohidrati gatiti corespunzator, nu prin prajire. Si aveti aici o gama f larga – orezuri integrale, linte, boabe, cartofi, hrisca, quinoa, naut, ski is the limit! cu legume verzi, salate (cu germeni, cu ce vreti voi).
  Aveti nevoie de energie sa traiti, sa mergeti la munca, sa va cresteti copiii, sa alergati cu ei in parc, nu sa roadeti un mar si sa beti un ceai si sa stati chirciti, hipocalorici, si sa va ganditi “ce Zen sunt azi!” si cand va doare capul de la foame… hmmm.. detox-ul asta…
  Mese formate numai din fructe de acelasi fel sunt perfecte, sau sucuri verzi daca preferati dimineata. Daca va indopati cu nuci amestecate cu prafuri si miere, nu numai ca nu sunteti satui, dar veti manca mai des si in exces, mai ales spre seara. Traiti-va viata. In rest,nu mancati prostii ambalate si procesate.
  Olivia, eu admir la tine preocuparea pentru sanatate, alimentatie, dar tine cont ca tot ce scrii influenteaza doamnele de pe acest blog, si nu mereu in mod pozitiv.

  • Miau says:

   Am mai postat un comentariu, dar n-a aparut, daca intre timp apare, imi cer scuze pentru dublara.

   Voiam sa va multumesc! Pentru o atitudine exemplara, si pentru un ton mai bland, poate, decat al meu. Daca un singur cititor e capabil in urma comentariului dvs. sa… iasa din sine insusi, sa priveasca lucrurile obiectiv, sa puna la indoiala tot ce se vehiculeaza conspirationist pe marele internet, atunci eu sunt impacat. In calitate de student la aceeasi facultate damnata pe care ati terminat-o si dvs.

   Plecaciune!

  • olivia says:

   Lizuca, ai citit cartea “Vaccinarea. Eroarea medicala a secolului?”.
   Te-ai uitat la emisiunea asta care confirma inca o data legatura de cauzalitate dintre vaccinare si declansarea autismului?
   Ai vazut si scandalul monstru din America legat de majoreta perfect sanatoasa vaccinata impotriva gripei, care a ramas invalidata pe viata?
   Sau asta?
   Ce parere ai, ca medic?
   Dar ca mama?

  • Violeta says:

   Draga Lizuca,

   Nu sunt o raw vegan, nu sunt nici o suta la suta vegetariana. Fac parte din categoria care, cum spui tu “se bucura de viata”. Incerc sa utilizez cat pot de mult crudivorismul, dar inca mai sunt tributara gusturilor clasice ale unei alimentatii cat mai naturale.
   Inteleg ca iti aperi pozitia la care cu sudoare ai ajuns si asta nu o contesta nimeni. Fac parte din generatia mai “veche” care stie cat de greu era sa treci muntele intrarii la medicina. Ceea ce nu am inteles niciodata este ca nu am vazut, dar nu am vazut, un medic de familie sau specialist care in afara unor referiri la “nu mancati sarat”, etc, etc, sa incerce sa abordeze si altfel o boala. cand un medic de familie , si dau cazul soacrei mele care listeaza vreo zece boli declansate in urma nasterii, printre care diabet, tiroida…recomanda tot mai multe si mai diversificate “medicamente” e o problema. Cand un diabetolog (in care mama soacra are incredere oarba) recomanda clasicele sute de grame de paine, cartofi, interzicerea a 80% din fructe e o problema. Cad un diabetolog care te tine in evidenta de 15 ani, te anunta seren ca vei pierde vederea, fara sa se intrebe ce mananca, de ce si cum, e iarasi o problema. Asta ma ingrijoreaza in privinta medicinei alopate. Faptul ca toti acesti ani de scoala si de studii pe care nimeni nu le neaga nu fac parca decat sa va spele creierul, imi cer scuze pt expresia virulenta.
   Pentru ca pentru mariile voastre a considera ce natura ne ofera si a trata cauzele e ceva care deh, nu era trecut in toate acele tratate.
   De aici vine tristetea, si cu iertare sa-mi fie, as face orice ca sa nu ajung sa-mi vacinez copilul, si as face orice sa nu mai trebuiasca sa deschid usa unui medic generalist sau specialist.

 44. Lizuca says:

  Ar mai fi o problema cu statisticile. Sunt doar niste procente, care fac o medie, extremele variind f mult!

  • Roxana says:

   cristina, eu te-as intreba: daca al tau copil ar fi muscat de un caine pe strada, ai ezita vreo clipa sa-l vaccinezi antirabic? Si ca tratament homeopat cum ai trata tu turbarea?.
   Sa tinem seama ca nu este o boala a nutritiei sau a modului de viata nesanatos, deci nu putem sa-i spunem celui ce-o pateste ca “asa-ti trebuie”. Si la fel sa tinem seama ca suntem complet si zilnic expusi agresiunii cainilor vagabonzi, deci nici nu este un fenomen izolat.

   Asadar, il vaccinezi sau nu?

 45. Mari says:

  Olivia, tu faci lapte din migdale bio sau din migdalele crude pe care le gasesti in orice magazin? Acestea din urma sunt mai accesibile ca pret dar ma gandesc la continutul de chimicale pe care l-ar putea contine.Adica nu vreau sa-i fac copilului mai mult rau decat bine.
  Ce e de preferat? Cateva migdale bio consumate zilnic(caci asta mi-as permite) sau lapte de migdale “nebio” pe care sa-l consume in cantitate mai mare?

 46. cristina says:

  Lizuca eu sunt sincer interesata care este parerea ta despre vaccinuri. De ce crezi ca este bine sa le facem? Multumesc

  • Roxana says:

   cristina, eu te-as intreba: daca al tau copil ar fi muscat de un caine pe strada, ai ezita vreo clipa sa-l vaccinezi antirabic? Si ca tratament homeopat cum ai trata tu turbarea?.
   Sa tinem seama ca nu este o boala a nutritiei sau a modului de viata nesanatos, deci nu putem sa-i spunem celui ce-o pateste ca “asa-ti trebuie”. Si la fel sa tinem seama ca suntem complet si zilnic expusi agresiunii cainilor vagabonzi, deci nici nu este un fenomen izolat.

   Asadar, il vaccinezi sau nu?

 47. Mari says:

  Revin la subiectul “migdale”,am citit undeva ca exista tari unde este ilegala vanzarea migdalelor neprocesate datorita continutului de cianuri.Si nu se refereau doar la migdalelel amare…Ce parere aveti?

 48. MariB says:

  Iar pe mine ma intereseaza argumentele tale, Lizuca, in favoarea unei diete vegane (macar succint). Nu de alta, dar un medic care recomanda o astfel de dieta e rara avis. Multumesc.

 49. Cristina says:

  Roxana dupa ce am citit mesajul tau m-am simtit ca un copil mic si rau pus la colt de mama lui. Promit ca o sa fiu mai cuminte numai sa nu ma bati te roooog!
  Doar intreb si eu in stanga si in dreapta si vreau sa aud atat pareri pro cat si contra vaccinuri. Nu vreau sa ma arunc cu capul inainte pentru ca pana la urma este vorba despre copilul mult dorit pe care il asteptam sa se nasca anul viitor.

 50. Roxana says:

  Cristina, sa-mi fie cu iertare daca am fost prea agresiva, recunosc ca un pic sa te sensibilizez am vrut.
  Nu mai intreba in stanga si-n dreapta, pune mana pe carti si citeste si la urma, ca pe orice decizie foarte importanta, ia-o singura.
  Ai insa mare, mare grija si la ce citesti, incearca sa faci o distinctie clara intre studiu stiintific si pareri frustrate sau teorii ale conspiratiei. Si ca sa luam in discutie minunata carte promovata cu aplomb pe acest site “Vaccinarea, eroarea medicala a secolului” in ea vei gasi sugestia sa nu-ti vaccinezi copilul antirabic, ca oricum 86% dintre cei muscati de un animal turbat nu fac boala. Pentru restul, de 14% nu ramane decat sa ne rugam sa nu i se intample copilului nostru.
  Mult succes sincer iti doresc, Cristina. Si, be inspired.

  P.S. Tu esti si cea care-i spunea lui Miau ca gasesti ca medicina alopata este un defect?

  • Fara nicio legatura cu vaccinarea, ci doar ca sa ne cunoastem mai bine, imi permit sa va adresez o intrebare. In opinia voastra, “Studiul China” al lui Colin Campbell este un studiu stiintific sau o teorie a conspiratiei?

   • Roxana says:

    Draga Olivia, (daca tu esti)

    In nume propriu iti raspund si sper sa fiu si eu clar inteleasa (ceilalti si-au definit clar pozitiile). Nu am luat si nu voi lua niciodata in discutie cartile de nutritie, nu m-am referit si nu ma voi referi la ele in nici un fel, pentru ca oricum ar fi, conspirationiste sau ba promoveaza un lucru bun. Avantajele unei diete vegetariene, vii sunt aratate intr-o gramada de studii stiintifice, si repet, ca nimeni nu le pune la indoiala.

    Dar daca ma intrebai despre aceasta carte, cu vaccinarile, o, daa, este o carte conspirationista, scrisa de un frustrat care are in toata cartea ceva cu Pasteur si cu “Mafia vaccinilista” (parca-l vedeam pe Vadim urland cand citeam cartea asta). Si oricine citeste doar titlul colectiei sub care apare ” Dezvaluiri medicale cutremuratoare” sau alte titluri ale aceluiasi autor (La mafia pharmaceutique et agroalimentaire, Les mafias politico-économiques qui dirigent le monde) isi da seama ca omul are niste probleme. Sau nu-si da..

    Olivia, imi plac teoriile conspirationiste, dar parol, just for fun. Nu mi-as pune niciodata la picioarele ei viata mea sau mai rau, pe cea a copiilor mei.
    Dar pana la urma fiecare alege cum crede ca-i mai bine pentru el si fiecare este liber sa-si ia informatiile de unde doreste. Dar o parere putem avea si noi… Sau nu ne dai voie…

    P.S. Cred despre cartea “Studiul China” ca este un studiu.

    Cu drag,

    • Luciana says:

     Multumesc pentru raspuns. Eu am scris mesajul anterior, nu Olivia. Desi, personal, impartasesc opiniile voastre, m-a surprins aparitia brusca pe Forum a atator comentatori cu pareri convergente si pregatire medicala. Nu-i vorba, studiul lui Pottenger are multe fracturi logice si predispune la critica. Si totusi, numai Miau si V. Trolu s-au referit la el, iar despre vaccinuri s-a mai scris pe blog…

     In sfarsit, sa-i multumim Oliviei ca isi dedica atata timp si energie cititoarelor blogului si, cu generozitate, rabdare si multa bunavointa isi impartaseste cunostintele despre ceea ce ea considera a fi un stil de viata sanatos. Ar fi binevenite – si blogosfera o permite, slava Domnului! – astfel de site-uri scrise de specialisti. Pe cand?!…

     Cu deferenta,

     • olivia says:

      E bine ca va simtiti confortabil stiind ca un student la medicina are competenta si pregatire medicala sa va linisteasca in privinta atit de controversatelor vaccinuri. Confortul psihic face bine santatii fizice, elimina stresul si angoasa.
      Dar eu una nu m-am lasa informata de un student la medicina care isi ia informatiile de pe Wikipedia si numeste Studiul Pottenger “pseudostiintific”, fara sa-l fi citit, fara sa aiba habar ce contine sau cum a fost facut.
      Cit priveste vaccinurile, nu mai sunt demult o lupta onesta de eradicare a bolilor, ci o lupta sinistra de eradicare a umanitatii. De ce ar vrea cineva sa ne omoare? Simplu. Pentru ca suntem prea multi. Bill Gates, un avocat al reducerii populatiei explica aici cum si ce legatura au vaccinurile cu depopularea globala.
      Lectura placuta!

     • Miau says:

      Adica stati un pic, dumneavoastra sustineti ca ce afirmati pe-aici legat de alimentatie nu are nevoie de nicio facultate (ca sa citez “[…]decat sa-si bata capul cu probleme pentru care pare ca ai nevoie de o facultate ca sa le intelegi. Ori eu cred ca n-ai.”), si tot eu sunt de vina si neavizat si nu in masura sa vorbesc, pentru ca sunt student inca (intr-o facultate de 6 ani, deci poate chiar anul 6)!!! Este incredibil. Da, wikipedia e o sursa f buna, mai ales pentru subiecte obscure pentru care nu prea exista informatii pe site-uri obiective pe internet. Cei care au scris articolul pe wiki au citit cartea si din tonul lor se vede ca sunt impartiali. Nu o sa-mi cumpar acum cartea Pottenger’s cats cand am citit rezumatul in alta parte. V-am spus si mai sus ca posibilitatea rezumarii unui studiu sub forma de CONTEXT, METODE, REZULTATE este o proprietate f importanta. Si e suficient.

     • Roxana says:

      Olivia, iarta-ma, dar unde l-ai vazut tu pe Bill Gates explicand “cum si ce legatura au vaccinurile cu casapirea globala”.
      Este o singura propozitie pe care conspirationistii au luat-o iar la puricat:
      “Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we lower that by perhaps 10 or 15 percent.”
      Apoi, prin fundatia sa, a venit si explicatia ca sa nu existe speculatii, numai ca sursa ta, si din pacate si tu, ati omis putin sa o adaugati:
      “reproductive health services” = abortion and contraception

      Aici este linkul cu explicatia: http://www.lifesitenews.com/news/archive/ldn/2010/mar/10030810

      Discutia a degenerat si armele folosite mi se pare ca nu mai sunt corecte. Eu o sa ma retrag.

     • olivia says:

      Roxana, l-am vazut spunind toate astea in doua fraze: “Lumea de azi are 6,8 miliarde de oameni, număr ce va ajunge până la aproximativ 9 miliarde. Acum, dacă facem o treabă foarte bună cu noile vaccinuri, cu serviciile medicale, cu serviciile de sănătate reproductivă, am putea, cel mai probabil, să reducem acest număr cu 10 sau 15%“. Ai aici un articol scurt, dar lamuritor si in limba romana. Intentia celor care ne conduc de a ne rari nu mai e nici macar un secret – dupa cite vezi – si prin urmare nu face cinste teoriei conspiratiei. E doar realitatea zilelor noastre! Iar Bill Gates (ca unul care a finanţat programe de vaccinare pentru lumea a treia şi a investit sute de milioane de dolari în tehnologii de “castrare temporară” – un eufemimsm desigur) nu este singurul care vorbeste de depopulare a globului. Mai sunt David Rockefeller, Printul Phillip (sotul reginei Elisabeta a II-a) care declara în august 1988 pentru Deutsche Press: “Dacă m-aş reîncarna, aş dori să revin pe pământ ca un virus ucigaş care să reducă populaţia umană.”. Ted Turner, fondatorul CNN, fostul sot al lui Jane Fonda, vorbeste despre aceleasi intentii guvernamentale, ca Bill Gates. Mai sunt si altii, dar lui Bill Gates ii datoram – cu recunostinta – aflarea adevarului despre vaccinuri. Asa ca sa-i dam Cezarului ce e al Cezarului.

     • Alina says:

      Dar cu omul asta ce aveti? Hai ca cu marile companii de farmaceutice inteleg, ca vor sa se imbogateasca pe spinarea noastra. Dar cu Bill Gates? Credeti ca asta s-a plictisit de jucariile pe care le avea acasa si s-a gandit sa-si ia o jucarie noua de 1o miliarde $ cu care sa decimeze populatia planetei. Beton rationament. Ma inclin.

     • olivia says:

      “Lumea de azi are 6,8 miliarde de oameni, număr ce va ajunge până la aproximativ 9 miliarde. Acum, dacă facem o treabă foarte bună cu noile vaccinuri, cu serviciile medicale, cu serviciile de sănătate reproductivă, am putea, cel mai probabil, să reducem acest număr cu 10 sau 15%“, a spus Bill Gates, un promotor al vaccinurilor si depopularii planetei. Dupa cum vezi, nu face un secret din asta. A finanţat programe de vaccinare pentru lumea a treia şi a investit sute de milioane de dolari în tehnologii de “castrare temporară”, vorbind tare si raspicat despre masurile care se iau impotriva populatiei. Ce nu se leaga?

     • Roxana says:

      Olivia, Bill Gates NU s-a referit la vaccinuri, daca tot ai tradus textul, s-a referit la SERVICIILE DE SANATATE REPRODUCTIVA (adica avortul si metodele contraceptive), precum el insusi a specificat. Pentru ca in cativa ani, de ex, populatia Etiopiei va depasi populatia Germaniei(surpriza, nu??).

      Insa ideea este alta: cand omul iti explica clar la ce s-a referit in aceasta propozitie, TOCMAI pentru a nu exista speculatiile, ridicole de altfel, pe care la invoca conspirationistii, si voi o tineti pe-a voastra, chiar nu mai e nimic de comentat.

     • olivia says:

      Ba da, Roxana, s-a referit la vaccinuri textual chiar!!! Iar traducerea este exacta. Ai aici inregistrarea video, ca proba, minutul 2.37. Vizionare utila!

 51. Miau says:

  @Cristina si nu numai
  Nu vreau sa inspaimant pe nimeni. Dar asta este o imagine blanda (am ales special ca sa nu sochez, mi-e greu si mie sa ma uit si am vazut destule chestii nasoale, si-n poze si pe viu): http://www.learnnc.org/lp/media/uploads/2007/10/smallpox-victim.jpg Domnisorul este o victima a VARIOLEI, boala infecto-contagioasa (cautati pe google images), ERADICATA in anii ’70 in urma programului de VACCINARE desfasurat la nivel mondial. In anii ’80, WHO a recomandat oprirea programului de vaccinare. Variola minora, forma care aparea la cei vaccinati era mai usoara, dar forma importanta (potential letala), care aparea la persoanele nevaccinate se insotea de delir, diaree, voma, eruptia aceea sinistra cu pustule care evolueaza in cruste, sau la cei cu mai putin noroc, eruptii cutanate hemoragice, inregistrand o mortalitate de pana la 30%!
  Si asta e numai un exemplu.

  • Miau says:

   Si pentru ca istoria vaccinurilor e strans legata de variola, e bine sa stiti ca inca din din anul 1000 i.e.n. se faceau incercari cu diverse metode de imunizare!
   Am gasit aici un textulet frumos. Admirati conspiratia!
   http://www.vaccinnet.ro/istoric

   “Din cele mai vechi timpuri au existat încercări de a preveni bolile contagioase cu mortalitate ridicată, cum ar fi variola, cu o rată a mortalităţii de 30%. Într-un text din jurul anului 1500 î.e.n., există descrierea unui procedeu empiric de imunizare împotriva variolei (variolizarea), care îi este atribuit lui Dhanwantari, părintele medicinei vedice: “Se ia pe vârful unei lanţete lichidul pustulei şi se fac înţepături în braţ, între umăr şi cot, până când apare sângele; pe urmă se amestecă lichidul cu sânge, după care febra va apărea.”
   În secolul III î.e.n., în China şi India se practica o metodă de variolizare, folosindu-se un fel de liofilizat primitiv: se luau cruste de la bolnavi, se măcinau, şi pulberea obţinută se administra celor sănătoşi prin insuflaţie nazală. În Tibet, variolizarea se practica prin scarificare cu un mănunchi de ace înmuiate în lichidul pustulos. Metoda s-a răspândit în Asia. În 1718, lady Mary Wortley Montague, soţia ambasadorului britanic în Imperiul Otoman, descrie un procedeu similar de variolizare a copiilor, utilizat în Turcia. Îşi supune copilul acestui procedeu şi se preocupă de popularizarea lui. Metoda de variolizare prin scarificare s-a răspândit în secolul XVIII în Europa şi SUA. Variolizarea avea drept rezultat o infecţie mai puţin gravă, cu o rată a mortalităţii de zece ori mai mică decât cea asociată infecţiei naturale. Numărul de decese ca urmare a aplicării acestui procedeu era totuşi ridicat.”

   Iata ce facea medicina stra-stra-… bunicilor nostri!

   “Şi în Ţările Române se practicau diferite metode preventive împotriva variolei. În Transilvania şi Valahia se practica un procedeu numit ultuire (var. altuire, oltuire): se scăldau copiii nou-născuţi în lapte provenit de la vacile bolnave de variola vacilor, care aveau pe uger pustule de variolă. În Banat se practica o metodă de variolizare care a fost descrisă de italianul Francesco Griselini, în lucrarea sa din anul 1780, Încercare de istorie politică şi naturală a Banatului Timişoarei”

  • Cristina says:

   Nu inspaimanti pe nimeni stai linistit, dimpotriva. Cand vei avea mai multa experienta si vei fi mai deschis si la alte opinii, mai vorbim. Deocamdata esti un student la medicina cu foarte mult timp liber. Te inteleg pe undeva pentru ca “spalarea pe creier” functioneaza foarte bine in medicina. Daca tot ai timp, citeste si altceva in afara de ce te invata medicina alopata. Doctorii Morse si Campbell sunt un inceput bun. Morse a inceput sa puna pe youtube o serie in intrebari-raspunsuri in speranta ca mesajul va ajunge la cat mai multa lume. Uite un exemplu:
   http://www.youtube.com/watch?v=4iHso23A14Q
   Sau citeste Morgan, Ward si Barton (2004) ca sa vezi cam care e rata de supravietuire dupa chemo (6%). Sau ascult-o pe Sherri Tenpenny vorbind despre vaccinuri:
   http://www.youtube.com/watch?v=pdLMeULoujM
   Daca tot ai timp liber, citeste si informeaza-te. Poate iti va schimba viata. Doi medici alopati romani (sigur sunt mai multi) au facut asta (Calin Marginean si Christa Todea) cu mult succes. Imi cer scuze daca tonul mesajului e persiflant, nu asta imi era intentia.

   • Cristina says:

    Scuze, cuvantul “dimpotriva” este in plus.

   • Anca says:

    Calin Marginean…medicina generala si medicina muncii…vorbeste frumos si spune lucruri de bun simt, dar m-as mai gandi un pic daca e un exemplu bun. E doar o parere personala…

 52. anamaria says:

  Salut, sunt mamica inconstienta a unui baietel de 2 ani jumate care nu a fost vaccinat. Saracutul de el pana la varsta asta nu a avut rosu in gat, desi toti copilasi din jurul lui au la activ 2 sau poate 3 runde de asa ceva, tratate cu antibiotice, normal, ca la noi doar asa merge cand mergi la medic. De racit, a racit recunosc dar nu a avut febra, doar i-au curs mucusori si a tusit putin la finalul raceli. Tratamentul lui in astfel de cazuri fiind mereu unul homeopat, dat de un medic homeopat. Meniul lui este lacto-vegetarian de la un an jumate, cu multe sucuri dulciuri raw.
  Siiiiiii ghiciti ce? sunt insarcinata si fetita mea care se va naste in decembrie, nu va fi vaccinata.
  Si dupa ce ca sunt insarcinata si ar fi trebuit sa mananc multa carne ca sa se nasca copilul mare si sanatos mai sunt si lacto-vegetariana. Meniul asta l-am adoptat eu si familia mea din ianuarie a.c. de atunci eu nu mai stiu ce este durerea de cap, migrene pe care le aveam aproape saptamanal, nu stiu ce este aia raceala cu febra si rosu in gat.
  Ba mai mult in noiembrie anul trecut eram programata pentru operatie de colecist sau cum bine accentua Lizuca noastra draga “fiere” ,ca noi astia sectanti nu avem limbaj medical. Aveam nevoie de asa ceva pentru ca am calculi biliari si dupa fiecare masa, nu exagerez chiar dupa orice gustare, masa, eu trebuia sa iau colebil altfel riscam sa am o criza de ma tavaleam pe jos, la propriu si tipam de nu mai stiam de mine. Ei bine nu m-am dus am inceput sa mananc imediat dupa sarbatori vegan, treptat am introdus lactatele si uite ca nu mai stiu ce e aia criza de 10 luni.
  Nasol nu?
  Pentru toti cei care comenteaza contra, ca sa zic asa, pe acest blog vreau sa va spun sa nu fiti frustrati ca noi suntem altfel, ca nu facem parte din “marea turma” doar ca noua ne place asa, intr-o turma mai mica si ierbivora.

  Vreau sa se inteleaga ca acest comentariu nu este in apararea Oliviei si a blogului ei, ci in apararea de sectant. 😉

 53. Cristina K says:

  sunt mai multe Cristina pe site. Eu nu m am adresat deloc lui Miau.
  Imi mai un o litera la nume ca sa nu mai fie confuzie.

  Pt Roxana: Mai citesc si carti nu ascult doar parerile altor dar daca ai ceva in format electronic care sa sustina vaccinurile te rog sa imi trimiti.

 54. Lizuca says:

  Hello, hello!
  Dar e chiar un party aici!

  @Miau – iti multumesc pentru cuvintele frumoase! (eu ma asteptam sa ma linseze sectantii)

  @Olivia si restul – imi voi face timp maine (probabil)sa mai raspund la intrebari, deja mi-a luat mult timp sa citesc ce s-a mai scris aici.

  @anamaria – o sa-ti scurtez un pic orgasmul acesta virtual:

  1. nu esti nici prima, nici ultima vegetariana de pe pamantul asta si am observat tendinta vegetarienilor mai “noi” sa exagereze – nu mai miros, imi miroase transpiratia a trandafiri, nu mai am migrene, arat ca o zeita etc etc.
  Observatia mea ar fi ca daca nu te speli pe dinti, la subrat, s-ar putea sa ai o supriza. Celelalte sunt subiective.
  De masurile “igieno-dietetice” ati auzit toti, alea “igienice” sunt importante, poate la fel de mult ca regimul.
  2. motivul pentru care nu mai mananci carne nu este atat de nobil, nefiind de natura etica, religioasa, ci ai fost constransa de imprejurare.
  Nu erai programata la operatie de cooperanta ce erai. Initial se incearca un regim, dar probabil ai fost genul de pacient care nu se putea abtine de la carne, grasimi si de aici si programarea la operatie.
  Daca ai fi atat de bine informata ai stii ca lactatele sunt mai daunatoare decat carnea in sine. Asta da surpriza, nu?
  Anamaria, trec cu vederea ca mi-ai scos cuvintele din context, dar tu nu ai nevoie de limbaj medical. Pur si simplu. Si daca ai citit pe net ca pe fiere il cheama colecist, f bine!
  Scuza-ma ca am “comentat” contra, sper sa nu te simti lezata.
  Eu nu ma consider frustrata. Aaaa… vreti sa avem un schimb de replici pertinent? N-am nici o problema cu asta. Poate exista un schimb decent de replici si sa avem de castigat toti, au ba?
  Daca suntem sub anonimat asta nu inseamna ca anulam bunul simt. Dar doar cu comment-uri de genul – olivia esti o zana buna si mi-ai salvat viata si toata familia mananca raw vegan si te iubesc si mai revin cu 100 de intrebari stupide cu am voie aia, aia nu, ca nu ma informez si doar in tine am incredere… si in site-urile de raw-vegan… Uau! Ati observat ca site-urile astea romanesti, mai putin al Oliviei, comercializeaza produse? Poftim teoria conspiratiei, la ea acasa. Cumparati-le prafurile.

  Voi ce credeti: e posibila o discutie matura unde fiecare sa puna intrabari si sa raspunda, la randul lui…? cu argumente.

  • Violeta says:

   Pentru Lizuca,

   ah, ah, calculi biliari nu fac doar cei care cum spui tu “nu se abtin de la grasimi etc”, am vazut persoane foarte slabe sau persoane cu un regim de viata echilibrat care sunt encombrate de aceasta problema.

  • Violeta says:

   Pentru Lizuca,

   ah, ah, calculi biliari nu fac doar cei care cum spui tu “nu se abtin de la grasimi etc”, am vazut persoane foarte slabe sau persoane cu un regim de viata echilibrat care sufera de aceasta problema.

 55. Simona says:

  Ok, este foarte interesant ceea ce discutati….retin mai multe informatii extrem de interesante, imi raspundeti la multe intrebari.
  Nu sunt in masura nici sa sustin nici sa contrazic.
  Dar rugamintea mea este sa pastati un ton mai putin incisiv din respect pentru noi cei ce dorim sa stim.
  Si nu uitati ca gazda nostra Olivia este bine intentionata.

  Si felicitati pentru student! Am simtit ca are o mare pasiune pentru ceea ce invata ceea ce nu poate decit sa duca la succes.

  Multumesc,
  Simona

 56. Anca says:

  Daca odata in viata ati dat peste medici “nepotriviti” nu va da dreptul sa aratati cu degetul toata breasla.Gatesc cu placere retete raw (si ma bucur ca un copil cand sotul meu si prietenii nostri sunt incantati de unele din ele).Suntem un grup mare de medici si viitori medici si legat de alimentatie, la nivel de teorie toti stim beneficiile hranei vii, dar pe de alta parte e alegerea fiecaruia sa aleaga pentru el ce i se potriveste si ce isi doreste. La fel si pacientii. Foarte multi sunt documentati, poate chiar confuzi de la atatea informatii contradictorii…despre hrana vie se vorbeste mult, nu reprezinta o noutate, dar nici un medic din lume nu are instrumentele necesare sa “oblige” un pacient sa se trateze doar prin metode naturiste. Da, medicina are si mafia ei, o stim toti, si da, nu toti pacientii sunt oameni inteligenti si documetati care sa stie sa cearna informatiile primite, dar medicii buni fac diferenta in timp si asta e cea mai buna carte de vizita pe care o poti avea.
  Olivia admir vointa ta de a culege informatii, gasesc multe informatii utile pe blogul tau, dar cateodata mi-as dori sa te detasezi un pic si sa privesti lucrurile mai relaxat. Si noi poate citim cartile despre care vorbesti tu pe blog, dar poate nu sunt suficient de convingatoare pentru toti dintre noi. Si,nu, nu consider ca alimetatia raw este o lupta, poate doar sunt mai privilegiati oamenii inteligenti si informati…desi si restul au posibilitatea de a a alege (un exemplu remarcat de curand la tv: mesajele cu indemnul de a se consuma fructe si legume, de a reduce cantitatea de zahar si grasimi, de a pune copilului la scoala cel putin un fruct in pachetel etc….deci care mai e conspiratia???)…poti alege intre margarina sau alte minuni de prin reclame si aceste indemnuri. Si da, pacientul cu margarina si salamul ajunge mai devreme sau mai tarziu pe la medic…mai rezolvi ce poti, dar nu cred ca asta te invinovateste ca medic de boala lui, pacientul a facut o alegere si si-a asumat consecintele.
  Cel putin asa vad eu lucrurile…

  • Luciana says:

   Da, iata!, cercul contestatarilor s-a largit. Asa cum am scris deja, nu ma deranjeaza nimic din cele ce le afirma (mai putin accentele usor agresive, regretabile). Continui sa ma intreb de ce au reactionat toti in acelasi timp si am inca rezerve ca ar fi vorba de o campanie pro-vaccinare.

  • kinga says:

   Publicitatea “educativa” este un proiect al CNA-ului cu IAA, sprijinta de Coca-Cola,Nestle, Hochland, Kraft foods etc.
   Poate de asta nu se precizeaza consumul de fructe si legume CRUDE, 2 litri de apa POTABILA pe zi, ELIMINAREA zaharului si a tot ce este rafinat si ultra-procesat..

 57. Alexandra says:

  Olivia, sa nu te lasi cumva descurajata de comentariile rautacioase la adresa ta care nu mai contenesc sa apara; de fapt cred ca acesta e riscul major pe care ti l-ai asumat in momentul in care ai decis sa ai acest blog si era de asteptat ca doctorii sau studentii la medicina sa fie primii, daca nu singurii, care sar la gatul tau.
  Sunt foarte mandra de tine cand vad cu cat succes le faci fata. Sa te aperi in continuare si sa nu renunti cumva la blog. Noi avem nevoie de tine si de sfaturile tale.
  Si sa nu-ti mai spun ca de cand il hranesc pe copilasul meu cam cu tot ceea ce ai spus tu ca e bine sa pape copilasii, nu mi-a racit nici macar o data, iar de analize nu mai vorbesc cat de bune sunt.Are 1 si 5 luni si are Fe peste limita de la frunzele verzi si de la borsul pe care in fiecare zi am avut grija sa le introduc in alimentatia lui.
  Draga mea, nu ii lasa pe cei din cealalta tabara(caci vad ca s-au unit impotriva ta) sa strice atmosfera de poveste de pe blog si sa-ti vezi in continuare de treaba minunata pe care o faci!
  Cu mult drag,
  Alexandra!

 58. Corina says:

  Wow, ce interesant s-a facut blogul asta. Tineti-o tot asa. Mai vin pe-aici.

 59. Angela says:

  Buna ziua tuturor,

  Eu zic asa, fiecare cu ale lor. Cine are incredere in sfaturile de aici, bine, cine nu, sa puna mana sa citeasca singur. Alegerea e a fiecaruia, decizia va apartine in totalitate. NU trebuie sa convinga nimeni pe nimeni de nimic.

  Genul acesta de discutie poate tine la nesfarsit, ceea ce ar fi in dezavantajul ‘turmei de ierbivori’ pentru ca nu am sti ce sa mai mancam, cum se ne tratam diversele ‘probleme’, ce sa apa sa bem, etc.

  Mie una imi place mura-n gura insotita si de o poveste frumoasa bonus. Olivia, te rog, manipuleaza-ma, baga-mi tot felul de informatii in cap, invata-ma despre tinctura de propolis, despre ceaiuri, seminte, sucuri, etc….

  PS: Olivia, te iubim! Olivia, iti multumim! Olivia, esti o zana! – asta asa ca sa se zbarleasca unii de oftica ( DAR si pentru ca asa si este)

  Chiar iti multumesc !
  Sper sa se evaporeze energiile rautacioase de pe aici! Cat mai curand!

 60. Elena says:

  Iar ma bag, iar o sa fiu ‘draguta Elena’sectanta:))
  Acum vorbind serios, din experienta mea de mamica ….la 6 luni, in urma Rotarixului, bebele meu(perfect sanatos pana atunci) a dezvoltat simptomele infectiei cu rotavirus…..cand am sunat pediatrul copilului, a negat vehement ca ar fi efectul advers al vaccinului….si am ‘tras-o’ cam o luna sa ne ‘reparam’ burtica si popoul……..apoi povestind despre bebei cu pacientele am aflat ca nu am fost singurii care am trecut prin chinuri in urma vaccinarii!
  Deci…… banul/comisionul de multe ori cumpara cuvintele medicilor indiferent cat de buni sunt ei!! oricum informarea medico-sanitara a pacientilor lipseste cu desavarsire in Romania…..majoritatea face/crede ce spune medicul!!
  Stiti cum se fac studiile pe medicamente?(doamnele doctor pot confirma)….am participat la unul international dublu-orb pe hipercolesterolemie si cateva micutze nationale…… reactiile adverse sunt declarate daca pacientul este deja cu un picior in groapa…..pentru ca altfel procedura este extrem de riguroasa si elaborioasa……..
  Ma gandesc eu asa…..ca si la vaccinuri cam tot asa sta treaba:(………iar pe termen lung, ramane de vazut!
  Eu nu am avut ‘oua’ sa nu i le fac bebelui meu…..fiecare mamica stie/simte ce este mai bine si mai bun pentru copilul ei! respect pentru cele care detin informatia documentata la momentul potrivit pentru a avea posibilitatea de a alege!

  • Lizuca says:

   Gandesti prost si esti o habarnista, daca ai fi citit vreun studiu dublu-orb, n-ai fi inteles mare lucru.

   Mi-am facut putin timp de dimineata si intrasem setata sa scriu cate ceva despre vaccinuri, lactate, dar e inutil.
   Majoritatea de aici nu vrea informare sau sa schimbe de opinii. Vreti sa va dadaceasca Olivia, sa va trimita pupici plangaciosi etc.
   Dar asta nu e nici o problema, doar ca lucrurile sunt iesite de sub control si Olivia esti prinsa in teorii ale conspiratiei. M-am uitat si pe brosura ta cu Vaccinarea, ca sa avem pe ce “discuta” si daca asta e bibliografia ta…
   Nu stiu ce ti-ai propus cu acest blog, probabil nu sa fii luata in serios.Iti lipsesc notiuni elementare de fiziologie, anatomie, medicina interna. Nu ai argumente logice, de stiintifice nu poate fi vorba, o dai inainte cu naturopatia si nu vad decat ca vrei s-o faci pe vraciul.
   Vrei sa fii luata in serios? Du-te fa 6 ani facultatea de medicina, inca 6 rezidentiatul si apoi stam de vorba… Oh, dar stai, ar trebui sa treaca 12 ani.
   Pune mana pe carti serioase de medicina, nu brosuri, articole de ziar, fraze scoase din context, observ cartile scrise de doctori sunt ok daca trag concluziile pe care le vrei tu.
   Iar generalizarile cu medicii sunt marionete si toti iti vor raul… Hai s-o luam altfel, doctorii nu au incredere in chestiile naturiste din motive f simple – vin la urgente oameni f bolnavi, cu patologii agravate care s-au tratat acasa cu sucuri de varza si potiuni. Unde e adevarul? Daca e asa cum spui tu, n-ar mai fi, Olivia, oameni bolnavi. Ne-am trata toti naturist si ar fi perfect. Ori nu e cazul. Si acum imi vei spune – da, pai ei aveau sangele stricat, de atatea toxine, nu mancau raw vegan bla bla bla. Si era detoxul, si trebuiau sa stea acasa si sa bea in continuare ceai pana dadea coltu’.
   Din puctul meu de vedere nu esti decat o infumurata, cu care nu am putut schimba 2 replici decente. Si mi-e jena ca faci din meseria de medic o mocirla. E vina voastra ca perpetuati spaga la doctori, ca nu va schimbati doctorul daca nu sunteti multumite. Peste tot in lumea asta si medicina e o munca prestata, la noi sistemul e de stat si ingrijirea “gratuita”. In America operatiile v-ar costa zeci de mii de dolari, iar daca nu ai asigurare, esti pe duca. De ce nu mergeti si voi numai in privat? Ah, costa.
   Referitor la licorile tale, toate medicamentele erau initial extracte din plante. Dar nu e practic ca intr-un spital sa stai sa dai ierburi in speranta ca salvezi viata omului, cand tu trebuie sa dozezi totul optim. Esti de o aroganta fantastica. Gresesti sa incurajezi omul sa sufere acasa si sa se trateze cu frunze descantate in apa sub luna plina, sa spui fetelor ca e normal sa nu aibe menstruatie, oameni cu anumite simptome care pot cu usurinta sa ascunda un cancer, probleme neurologice sa le promiti ca trece totul daca nu mai consuma carnea. Nu se plangea o doamna, de vertij, pe aici? Nu i-ai spus ca si tu ai avut si ti-a trecut cand ai renuntat la carne. Bagi tu mana in foc pentru acea doamna? stii tu ca nu are ceva mai grav?
   Generalizari pot face si eu. Toate prezentatoarele care apar la televizor sunt dezbracate, femei usoare, ca nu sunt in stare sa vb corect gramatical. Cum iti cade acum?
   Chiar nu stiu ce vrei sa demonstrezi, esti intr-un soi de frenezie si nimeni nu poate avea o alta opinie. Tu stii SIGUR, dom’le, ca ai citit 3 carti si totul e un puzzle. Totul e un puzzle si in mintea mea. Care puzzle e bun?
   Vad, vad, ca daca eu sau altii sunt incisivi, e o problema. Dar la tine e normal sa fii agresiva fata de medici, repet, folosindu-te de notiuni medicale, cand ai chef. De ce faci pe doctorul, ti se pare corect fata de saracii oameni? Tu nici nu i-ai privit in ochi si le spui cu usurinta ce au. Ce e asta? Un site de magii si vrajitorii?
   Si aici se incheie ultimul comment pe acest site si ultima vizita, nu va mai deranjez.

   • Elena says:

    Wowww:( prima propozitie cred ca mi se adreseaza:(
    Stiu despre ce vorbesc: am fost study nurse in studiul acela clinic(hipercolesterolemie)
    sponsorizat de compania de medicamente, cu traininig prealabil la Moscova….iar atributiile mele au fost: traducere protocol engleza – romana, elaborarea si redactarea documentelor sursa, recoltare si trimitere probe laborator, evidenta medicamente, apeluri IVRS, inregistrare vizite in WebSystem.
    Si chiar daca am 30 de ani, ocup o functie de conducere intr-un centru de diagnostic si tratament, avand si ‘niste’ cursuri de magement sanitar….nu ma puteti numi HABARNISTA …..nu am facut atatia ani de scoala precum un medic(respectul meu pentru cei dedicati si sclipitori in ale meseriei!! am crescut printre ei si sunt multi care fac si minuni), am facut doar 4, dar ce fac eu in meseria mea de asistent medical fac bine si din tot sufletul!iar respectul si bunul simt le am inca de la mama de-acasa!
    eu totusi cred ca niste pareri avizate, ale unui medic documentat si experimentat care sa sustina teoria necesitatii vaccinarii….erau de bun agur pentru mamici in locul acestui mesaj!

    • olivia says:

     Mesajele Lizucai contin limbaj licentios si atitudine defetista, intoleranta fata de vizitatorii blogului, pe care autorul blogului nu le incurajeaza si nu le accepta, ca normale. Dar vor ramine nesterse pe blog ca dovada a atitudinii lipsite de respect fata de oameni a unui cadru medical, ce a jurat sa-si ajute semenii cu consideratie si dragoste. Un cadru medical care nu-si doreste sa ajute la modul real si sa informeze (dovada omisiunii de a raspunde in orice maniera, din punct de vedere medical, la intrebarile simple si pertinente ale cititoarelor), ci pretinde obedienta, ascultare oarba si o atitudine reverentioasa. De altfel, persoanei care semna sub numele de Lizuca i s-a limitat accesul pe acest blog pentru a pune punct poluarii verbale pe care o practica.

   • Simona Mocanu says:

    Esti o fata isteata…. sti ca atitudinea conteaza enorm!
    Nu-mi este clar … incerci sa iei partea medicilor sau sa-i afunzi mai rau???!!!!

    • Elena says:

     Repetitia este mama….intelegerii:)…..eu cand eram micutza, tatal meu mereu ma invita mereu ‘sa citesc si printre randuri’ si bine mi-a prins ca pot intelege mai departe de aparente si mai profund, orice mesaj emis de cineva……sau poate nu ma fac eu inteleasa, atunci imi cer scuze!!
     Deci: Nu afund si nu jignesc pe nimeni…..povestesc din experienta PROPRIE SI PERSONALA! sunt impatiala!
     Dar cand am vazut reticenta si agresivitatea cu care se demola munca Oliviei…..am vrut sa povestesc si eu impactul benefic asupra modului de viata si schimbarea perceptiei despre sanatate in fapt a familiei mele….
     Starea de sanatate are mai multe definitii….. gratie altruismului extrem de rar al Oliviei…..suntem bine atat fizic cat si psihic!!FARA MEDICAMENTE!! caci da, termenul de alopatie despre care dna dr era atat de consternata ca-l folosesc des cititoarele acestui blog, tocmai asta inseamna: MEDICAMENTE!!!!
     Nu resping TOTAL(asa cum m-a inteles un domn, care a comentat mai jos)alopatia ….prin prisma meseriei si pentru ca nu as fi in stare(nu exista timp fizic sa le cuprind pe toate) sa am eu si familia mea o dieta exemplara, ca sa ne crute de boala…..deci rodul acestui blog al Oliviei este faptul ca mi-a imbunatatit calitatea vietii!!zilnic, recomandarile si explicatiile ei au ecou la mine in casa!!
     In concluzie, mesajele mele cam asta vroiau sa transmita: “Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului”…..si imi permit sa frang acest indemn biblic si sa continui cu: “si Oliviei ce-i al Oliviei”.
     Apreciez si respect munca titanica depusa de acest om minunat, Olivia Steer, in slujba luminarii persoanelor asemenea mie!

 61. Narcisa N says:

  Buna seara, Olivia,
  Sper ca seara iti este minunata, si acum, si intotdeauna.
  Deh, trebuie sa faci loc si “argumentului stiintific”…
  Clasa de logica e mai gaunoasa in cunostinte si, in consecinta, mai greu de trecut, dar ti-amintesti vorba veche romaneasca :LET!!!
  Pentru tine personal, suport total si total respect!

  Narcisa N

  P.S. Borsul ramine cel putin outstanding, jur!

 62. Laura D says:

  Buna dimineata tuturor!

  Am luat, intr-un final, hotarirea sa scriu totusi. Pentru ca am sentiment din ce in ce mai neplacut in urma lecturarii unor opinii care, cel putin din punctul meu de vedere, contrasteaza total cu natura si scopul acestui blog si cu demersul Oliviei in general (cel putin asa cum le percep eu).

  Cred ca ar trebui sa punem punct acestui dialog intre cei care condamna vegetarianismul/crudivorismul si cei care il aproba. Eu, ca sa vorbesc in nume propriu, chiar nu (mai) am nevoie de “argumentul stiintifc”. Nu pe acest blog, cel putin. Am citit in ultimii doi ani suficient de mult (inclusiv cartile recomandate de Olivia) si continui sa ma informez, incit sa pot face propriile mele alegeri, in cunostinta de cauza. Pentru ca, spre deosebire de Miau, V. Trolu & Co, eu am experimentat ambele stiluri de viata/alimentatie, deci sunt in masura sa evaluez avantajele si dezavantajele omnivorismului vs. avantajele crudivorismului (au experimentat Miau, Alin, V Trolu – alimentatia raw-vegana si beneficiile unui stil de viata sanatos macar o luna, ca sa fie relevant, sa aiba termen de comparatie? just asking…)

  Chiar nu inteleg ce cauta aceste pareri (ca sa nu zic persoane) pe blogul Oliviei. Eu personal, cel putin, nu sint curioasa sa aflu in acest mod opinii pro-carnivorism, cu atat mai mult cu cat ne sint transmise intr-un mod atat de patimas, agresiv chiar, vulgar si chiar furios pe alocuri si, intotdeauna, subiectiv.

  Noi, “ierbivorele”, nu vrem sa va convingem pe voi, “carnivorele”, de nimic. Dar noi (sau eu, cel putin), nu mai avem nevoie de argumentele voastre; am suficient discernamint, bazat pe informatia asimilata continuu si, mai ales, experienta personala cu regimul alimentar crudivor, incit sa decid ce e mai bine pentru mine. Daca avem dileme, propun sa ne informam si din alte surse (studii publicate, site-uri etc.), dupa care cred ca ar fi intelept sa o intrebam pe Olivia ce raspuns a gasit ea la fiecare din aceste dileme, pe care cu siguranta le-a avut si ea odata, la inceputuri, si carora le-a gasit un raspuns (relevant, cred eu, pentru cei mai multi dintre noi, incepatorii). Si abia apoi sa evaluam, fiecare dintre noi, cu discernamant, daca sintem sau nu de acord cu ce ne impartaseste, din experienta ei, Olivia.

  Pentru mine e cam neplacut (ca sa ma exprim intr-o maniera civilizata, mai putin familiara unora) ca atunci cand deschid seara de seara blogul Oliviei cu atata placere si curiozitate, cu dorinta de a ma incarca pozitiv si a incheia o zi grea la birou intr-un mod relaxant, optimist, sa fiu nevoita sa citesc parerile lui Miau @ Co si sa ma incarc negativ din cauza revoltei pe care o simt la citirea lor ??? Sau, daca tot sintem toti liberi sa ne exprimam opinia, chiar nu o putem face cu totii intr-o maniera civilizata, in genul “eu cred ca…deoarece… voi ce parere aveti?…”. Draga Miau & Co, daca nu stiti sa aveti alta abordare decit in forma atacului si a ironiilor, incercati sa va abtineti, sau invatati de la Olivia, din atitudinea ei calda, relaxata, ingaduitoare, optimista, generoasa…

  Si, ca sa inchei, as vrea sa precizez ca am cedat impulsului de a interveni totusi (desi am incercat sa ignor cele mai multe comentarii “gen Miau” la acest post al Oliviei), vazind ca provocarile si raspunsurile la provocari continua la nesfirsit, monopolizand si transformind intr-un fel de “talk show” cu moderator avind ca tema o dezbatere pro si contra stil de viata sanatos, crudivorism etc., ceea ce eu, cel putin, percep a fi o experienta minunata, impartasita noua de catre draga noastra Olivia…

  cam atit…

  pupici optimisti si incarcati cu energii pozitive la aceasta ora a diminetii,

  Laura D

  • olivia says:

   Multumesc, Laura. Am perceput la fel ca tine, ca fiind extrem de dezagreabile dezbaterile pe tema crudivorismului, vaccinarilor si am abandont ideea ca ele ar putea fi benefice pentru cititoarele blogului (asa cum speram initial). Trebuia sa fi intervenit mai demult, ferm. Am facut-o abia acum. Pentru ca lectura sa fie in continuare una vesela, datatoare de optimism si energii pozitive, asa cum imi doresc si eu.
   Te imbratisez cu drag,
   O

 63. Gentiana says:

  Olivia draga, te citesc cu sufletul la gura si cu enorma placere de la Milano. Ieri m-am amarat si eu cand am vazut tonul diverselor comentarii si tot gandindu-ma la tine si la acest blog minunat mi-a venit o idee nastrusnica. Ce-ar fi sa creezi o newsletter? Undeva pe blog sa pui o ferestruica care sa spuna “Aboneaza-te” si cine e interesat sa-si lase mail-ul in aceasta lista. O data pe saptamana/luna/cand poti tu poti trimite prin acest news-letter meniul copiilor tai de zi cu zi, scris simplu si rapid. In felul asta lasi pe blog post-urile cu povesti care sunt delicioase si incarca si sufletul nu numai burta 🙂 si multumesti si pe nenumaratele mamici (printre care ma numar si eu) care ar dori sfaturi practice si imediate despre ce sa pregateasca puilor lor. E doar o idee dar m-am gandit ca ar fi o solutie pentru ca am simtit presiunea publicului tau pentru mai multe retete si retinerea ta in a publica meniuri reci si seci (dar foarte utile) pe un blog care unge sufletul. Te pup nestemat cu boabe de ploaie de toamna de la Milano care pare Londra de ieri dar e absolut minunat 🙂

  • olivia says:

   E o idee minunata, Gentiana! O sa vad cum s-ar putea pune in practica cu programatorul meu.
   Eu ma gindisem si la alta varianta, in scris, lapidar, dar totusi in tonul blogului.
   Iti multumesc de idee si incurajari.
   Te imbratisez cu drag,
   O

 64. Anita says:

  Nu inteleg de ce trebuie sa producem tensiuni aici, acest blog nu este facut ca sa ne certam intre noi, ci ca sa invatam unii de la altii, fiecare parere trebuie respectata atata timp cat ea este spusa intr-o maniera civilizata si …ARGUMENTATA!!!!
  Intotdeauna alegem varianta cea mai la indemana si “dam cu parul” in cei care vad si altfel.
  P.S. Olivia esti minunata, te iubim, sa nu lasi pe nimeni sa iti spuna lucruri care sa te descurajeze. Daca tu esti sanatoasa si fericita cu regimul de viata pe care l-ai adoptat atunci este minunat ( by the way…invatam si noi de la tine, pic cu pic)….cine vrea cine nu…sa fie sanatos!!!

  te pupam…crud:)
  Anita

 65. Roxana says:

  Dragi doamne vegetariene,

  Simt nevoia, din nou, desi s-a mai facut de cateva ori inainte, sa aduc o lamurire.

  Aceasta nu este/a fost o discutie pro si contra unei alimentatii vegetariene, cum insista cititoarele fidele ale acestui site. Este o atitudine luata impotriva promovarii nonstiintei, a surselor dubioase si a speculatiilor ieftine precum si impotriva descurajarii TOTALE a documentarii si argumentatiei stiintifice.

  Regret, Olivia, ca nu te poti detasa putin si sa incerci sa vezi lucrurile cu numai un pic mai multa luciditate.

  Si la sfarsit, iti multumesc pentru libertatea pe care ne-ai dat-o sa ne exprimam parerile pe site-ul tau. Pana la urma fiecare judeca cu propriul creier si intelege ce vrea.

  Cu respect,
  Roxana

 66. Mircea says:

  Apreciez ca un comentariu deosebit de obiectiv (facts and figures, nu inventii, despre poliomielita si vaccinul aferent) nu mi-a fost publicat (cata impartialitate – probabil am intrat direct in spam). Daca numerele si patologia aia (care a facut ravagii in populatia occidentala si care continua sa mutileze copiii unor culturi mai indepartate si mai putin norocoase) nu ar trebui cunoscute, considerati dvs., de catre cititoarele blogului, eu, care nu as vrea decat sa le fie bine si sa nu aiba ocazia sa cunoasca vreo victima a poliomielitei, regret profund.

  Si dvs., si cititoarele blogului, trebuie sa intelegeti ca nu e bine sa gandim extremist. Sa bagam categorii intregi de informatii la “spam”, cum ar fi chestiunea vaccinurilor. Nu pot fi bagate toate in aceeasi oala, nu e limpede pentru toata lumea? Ati spus si dvs, “initial ele au fost gandite ca sa salveze.” Ei, bine, vaccinurile alea “vechi” care nu voiau sa ne decimeze, INCA sunt necesare!! Si v-am aratat de ce, doar ca nu vreti sa aratati mai departe.

  Am citit-o pe doamna care era impotriva TUTUROR vaccinurilor (ca si dvs) pentru ca copilul ei a facut o posibila reactie adversa la Rotarix (vaccin OPTIONAL oricum). Cum se poate compara un vaccin care se face pentru a preveni o gastroenterita (frecventa, de altfel, si care poate avea complicatii serioase), dar care ramane totusi… o gastroenterita virala, cu un vaccin antipoliomielitic?! Cum pot fi bagate in aceeasi categorie? Rotarixul a iesit pe piata in 2006, vaccinul antipolio in 1955! Sunt zeci de ani de experienta, iar doamna, daca oricum stie cu ce se mananca un studiu, putea sa zica pas (desi vaccinul, repet, nu face parte din schema obligatorie). De altfel, toata lumea se poate informa de pe site-ul CDC-ului, ca e bine pus la punct. De acolo, putea sa afle care sunt complicatiile usoare si cele severe care pot insoti vaccinarea asta antirotavirus.

  De exemplu, http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/vis/downloads/vis-rotavirus.pdf Aici se vorbeste si de diaree, voma ca reactii adverse, si chiar de faptul ca au constatat ca dupa administrare pare sa creasca riscul de aparitei a invaginatiei intestinale! De asemenea exista la dispozitia americanilor un numar de telefon si un website pe care pot trimite informatii legate de efectele adverse ale vaccinului. Eh, eu, spre exemplu, citind asta, marturisesc ca nu i-as face copilului meu Rotarixul. Si da, poate mi-ar fi frica de VPO, dar cu siguranta i-as face VPI – vaccinul antipolio inactivat.

  Fiecare vaccin are ca scop preventia unei boli mai mult sau mai putin grave. Mamele trebuie sa stie care e riscul fiecarui vaccin, si care e riscul implicat de patologia prevenita, ca sa poata decide in ce parte inclina balanta risc-beneficiu. Pentru poliomielita, eu cred ca ar trebui sa fie destul de clar – e un vaccin ce TREBUIE facut. Pentru gastroenterita cu rotavirus, oportunitatea lui este discutabila.

  • olivia says:

   Einstein spunea ca oamenii inteligenti rezolva problemele, iar geniile le evita. Blogul de fata vrea sa demonstreze ca oricine poate sa evite problemele de sanatate, printr-o almentatie cit mai cruda si curata. O alimentatie de geniu! Fara sa mai fie nevoie de medicamente chimizate sau de dubioasele vaccinuri. Vaccinurile de azi (toate!) au in compozitie mercur si aluminiu, un cocktail ce poate avea ca efecte de la eruptii pe piele, autism pina la decesul vaccinatului. Efectele adverse ale vaccinurilor, despre care vorbesc, sunt recunoscute si de producatori si trecute in prospectul medicamentului (care, by the way, nu este in obligatoriu in Romania). Eu, ca mama, nu-mi asum riscurile astea. Dar sunt constienta ca organismul trebuie imunizat. Si har Domnului, exista atitea variante naturale de-a o face, la care apelez. Cu succes! Ceea ce va doresc si voua!

  • olivia says:

   Poliomelita este o boala eradicata. Trebuie spus ca unul dintre efectele secundare al vaccinurilor este chiar declansarea bolii impotriva careia s-a facut vaccinarea.

   • Luciana says:

    Poliomielita a fost eradicata prin … vaccinare! Cum altfel?!

   • Luciana says:

    “Numai vaccinarea regulata a copiilor cu acoperirea a mai mult de 95% din toti copiii va da posibilitatea de eradicare DEFINITIVA a poliomielitei si a reduce esenţial din numarul handicapatilor, pe care ii cauzeaza aceasta patologie.” http://www.procto.ro/poliomielita-totul-despre-poliomielita/

    • stela says:

     Atunci intreb si eu: de ce poliomelita a disparut atat din zonele cu populatie vaccinata, cat si in zonele unde nu s-a practicat vaccinarea anti polio la un nivel extins? Oare este posibil ca aceasta sa fie evolutia bolii?

     • Luciana says:

      Zonele in care poliomielita nu a fost eradicata constituie surse de raspandire a virusului si in celelalte zone, unde boala fusese declarata eradicata:

      Poliomielita revine la graniţa Europei, în ţări unde fusese eradicată

      Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat, zilele trecute, ca virusul poliomielitei a fost confirmat în mostre luate de la copii care au suferit paralizii în Tadjikistan.
      Poliomielita fusese declarata ca eradicata din zona europeana a OMS (din care face parte şi Tadjikistanul) în 2002.

      „Ca peste tot în lume, în orice tara exista aşa-numite „pungi” de copii care nu au fost vaccinati. Virusul a fost adus din tari din jur (Tadjikistanul este la granita cu Afganistanul), în care poliomielita nu este eradicata”, explica reprezentantul OMS în Romania, Victor Olsavszky.

      Medicul spune ca virusul poate fi transmis inclusiv în comunitati din Romania putin receptive la vaccinare, cum sunt cele de romi, însa riscul ca virusul sa ajunga la noi e redus, tinand cont de numarul mic de persoane care vin din acea zona.

      Ultima raportare care a implicat un numar mare de îmbolnaviri în Europa a fost în Olanda, într-un grup care refuzase vaccinarea, în 1992-1993. Virusul, adus tot din import, a facut atunci 73 de victime: 71 au ramas paralizate şi doua au decedat.

      În 2001 s-au mai raportat cazuri izolate în Bulgaria, la trei copii de etnie roma, însa virusul nu s-a transmis pe scara larga. În luna aprilie, în Tadjikistan au fost confirmate 171 de cazuri de paralizii din cauza poliomielitei, cu 12 decese în ultimele doua saptamani.

      „Chiar daca riscul ca virusul sa ajunga în tarile UE e limitat, este important sa se faca vaccinarea copiilor contra poliomielitei cu cele trei doze de vaccin recomandate”, arata alerta Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

      Poliomielita e cauzata de un virus care poate duce la paralizii grave şi afecteaza mai ales copiii. Transmiterea e fecalorala, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate, ori aeriana, prin picaturi. http://www.evz.ro/detalii/stiri/poliomielita-revine-la-granita-europei-in-tari-unde-fusese-eradicata-894042.html

     • olivia says:

      O intrebare logica, Stela! Si pertinenta.
      Am gasit un fragment in cartea “Vaccinurile, eroarea medicala a secolului”, apropo de poliomelita, care citează un studiu al dr. Rentchnick, publicat în Medecine et hygiene, 30 august 1972. S-ar putea să vă intereseze: “La Medera, poliomelita era practic necunoscută pînă la introducerea, în 1964, a vaccinului oral Sabin. În 1965, vaccinul a fost administrat unui număr de 7 000 de indivizi, în special copii. În 1966, vaccinul a fost administrat unui număr de 40 000 de copii și vaccinările au continuat pînă în 1972. Din ce motiv? Se ignoră total. În 1972, a izbucnit prima epidemie de poliomelită. Boala i-a lovit mai ales pe cei vaccinați și s-a manifestat sub forma sa cea mai gravă, o paralizie bulbară ducînd la moarte sau la diverse forme de paralizie permanentă (DR. Rentchnick în Medecine et hygiene, 30 august 1972)”. Și continuă: “Acelși fenomen în Brazilia, la Rio de Janeiro. Înainte de introducerea vaccinului, se numărau aproximativ 80 de cazuri de poliomelita pe an. Boala era mereu benigna, evoluînd ca o simpla gripă și vindecîndu-se spontan între 4 și 8 zile. În 1965, după mai mulți ani de vaccinări cu vaccinul Salk, în primă fază, apoi cu vaccinul Sabin în a doua fază, numărul persoanelor atinse de poliomelită era de 700, apoi de 1200. Au existat numeroase decese și paralizii. În rapoartele privind Africa și America Latina, OMS (Organizația Mondială a Sănătății – n.n.) recunoaște că din 34 țări vaccinate cu virus viu, 24 au acuzat o creștere a poliomelitei și că dacă se iau în considerare cele 70 țări din zonele tropicale și subtropicale se constată, în 1966, o creștere a cazurilor de poliomelită de pînă la 300%“.

    • Luciana says:

     Oare in Romania de ce nu a crescut incidenta cazurilor de poliomielita dupa vaccinare, precum in Africa si America Latina, ci, dimpotriva, boala a fost eradicata?! … Sta marturie generatia mea, vaccinata in proportie de aproape 100%.

     • olivia says:

      Lipsa unei statistici oficiale în acest sens nu inseamna ca agenda vaccinărilor antipolio nu s-a lăsat cu victime, Luciana. Acum citeva săptămini a răzbit în presă un astfel de caz, care nu cred că e singular. Uite aici înregistrarea. Îmi pare rău că nu găsesc știrea de pe Antena 1, să vezi și să auzi ce spun părinții copilașului. E sfîșietor…
      Cît despre statisticile privind eficiența vaccinurilor, uite ce scrie Dr. Louis de Brouwer ” Pentru a înșela opinia publică, fabricanții de vaccinuri și corpul medical fac să apară grafice în care nu se arată decît curba descrescătoare după introducerea vaccinului; în acest fel, ei evită să facă știut ansamblul curbei pe o perioadă lungă de timp, ceea ce ar demonstra că boala infecțioasă era deja în scădere puternică înainte de vaccinări. (…) Fără teama de a merge prea departe (…) eu pretind că vaccinarea antipoliomelită este responsabilă de diverse afecțiuni care nu apar decît mult mai tîrziu în existența celor vaccinați, în special scleroza în plăci, hepatita virala și, poate, SIDA”.

     • Luciana says:

      Ramane de vazut daca paralizia copilului a survenit din cauza vaccinului sau nu. Presupun ca se face o ancheta. Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere cati copii ar fi paralizat in Romania daca boala nu ar fi fost prevenita prin vaccinare. Pentru ca, dincolo de opiniile privind statisticile si afectiunile care ar aparea in urma vaccinarii (nesustinute de dovezi), in Romania boala a fost eradicata. Si asta s-a obtinut prin vaccinare, de-a lungul a zeci de ani. Intr-o tara ca Romania, dar si in celelalte tari civilizate, existenta victimelor vaccinarii n-ar fi putut ramane cu siguranta secreta.

     • olivia says:

      Nimeni n-a pus la indoiala legatura de cauzalitate dintre vaccinul antipolio si paralizia bietului copil. Nici macar cadrele medicale. Dar nu vreau sa intru intr-o alta polemica pe subiectul asta, Luciana. Nu vreau sa te conving de nimic. E foarte bine ca ai pareri ferme si e minunat ca te informezi ca sa poti lua cele mai bune decizii pentru tine si familia ta.
      O seara minunata!

     • Luciana says:

      Asemenea!

      Noapte buna!

     • Maria says:

      Copilul respectiv avea o tumora abdominala, nicio legatura cu vaccinul. Va imaginati ce scandal iesea daca era o paralizie postvaccinala.
      http://www.slatinata.ro/component/content/article/52-social/2736-cazul-copilului-din-schitu-paralizat-din-cauza-unei-tumori (cititi in josul paginii)

     • Luciana says:

      Hmmm! Si Olivia spusese mai sus ca nici macar cadrele medicale n-au pus la indoiala legatura de cauzalitate intre vaccin si paralizia copilului… Cam unfair!

     • olivia says:

      Asa si a fost, la inceput. Faptul ca la trei luni dupa vaccin s-a descoperit si o tumora (vaccinul are si efecte cancerigene, s-a demostrat), poate ca nu exclude posiblitatea ca acelasi vaccin sa fie raspunzator si de paralizie si de tumora. Dar nu vreau sa fac speculatii. Imi pun doar intrebari, Luciana. In plus, (daca intr-adevar vaccinul antipolio nu e raspunzator de invalidarea copilului) ar trebui sa ne spuna un doctor cum poate o tumora abdominala (iar nu cerebrala) sa provoace paralizie.

     • Luciana says:

      Uluitor ! Asadar stiai, Olivia, ca s-a identificat acea tumora si n-ai spus nimic ! Ba, mai mult, ai sustinut contrariul !… Spre rusinea mea, am luat de bun ce ai scris si nu am verificat. Am facut-o abia acum. Si ce am constatat ? Ca au trecut doar 7 (sapte) zile, NU 3 (trei) LUNI, intre momentul vaccinarii si cel al descoperirii tumorii abdominale (in urma investigatiilor incepute imediat la spitale din Bucuresti). Asadar, acea tumora exista in momentul vaccinarii !!!… Inutil sa mai comentez…

     • olivia says:

      Draga mea,
      probabil ca informatiile sunt contradictorii, asa cum sunt de regula toate stirile, rareori gazetele si posturile de televiziune cazind de acord asupra acelorasi detalii. In stirea pe care am gasit-o eu pe net, ca tine, de altfel, scria negru pe alb ca intre vaccin si declansarea pralaziei ar fi trecut 3 luni. Informatie pe care am cules-o dupa ce mi-ai atras atentia asupra tumorii. Daca acel ziarsit a gresit, am gresit si eu si tu ai motive sa dai cu pietre. E foarte sensibila chestiunea vaccinurilor dupa cum vezi. Daca intr-adevar acel copilas avea deja tumoarea inaintea declansarii bolii, se ridica on opinia mea o problema de etica. Cum sa vaccinezi in bloc pe toata lumea, fara sa tii cont de sensibilitati, afectiuni, boli, tumori etc? Cum sa vaccinezi pe toata lumea inainte sa le fi facut toate analizele, pentru ca astfel persoanele supuse unor riscuri majore de a face complicatii in urma vaccinurilor sa fie crutate? Presupunind ca vaccinurile sunt bune si eficiente in majoritatea cazurilor, ar trebui sa admitem ca ele pot fi nocive si pentru un segment important al populatiei, in special al copiilor.

     • Luciana says:

      La fel de riguroase, corecte si complete sunt toate informatiile pe care le prezinti aici ?… Nu am de ce sa ma indoiesc ca lucrurile stau astfel.

     • olivia says:

      Daca iti displace ce citesti aici, nu te mai chinui. Nu mai intra, nu mai citi, nu-ti mai fa rau. Simte-te libera sa-ti gasesti alte surse de informare si relaxeaza-te. E premisa sanatatii tale…
      O zi frumoasa,
      O

     • Luciana says:

      Draga Olivia,

      Scrii mai sus: “In stirea pe care am gasit-o eu pe net, ca tine, de altfel, scria negru pe alb ca intre vaccin si declansarea pralaziei ar fi trecut 3 luni.” Proate ca stirea pe care ai gasit-o era din 2012, fiindca vaccinarea copilului s-a produs pe 11 octombrie 2011, carevasazica n-a trecut nici o luna de-atunci!… Nu mai am nimic de adaugat.

     • olivia says:

      Iata stirea de care iti spun, ca dovada ca n-am inteles gresit si nu imi sta in fire sa prind din zbor informatii pe jumatate si apoi sa le vehiculez. Si un fragment la subiect: “Micuţul şi-a pierdut mobilitatea la sfârşitul lunii august, iar părinţii au pus totul pe seama unui vaccin făcut de medicul din comună. „Copilul se ridica în picioruşe, se ţinea de pătuţ. După ce medicul de familie i-a făcut vaccinul a paralizat şi nu se mai putea ţine pe picioare. Noi i-am spus doctoriţei de familie ce se întâmplă, însă ea ne-a tot dus cu vorba. Ne-a spus să mai aşteptăm, că a fost constipat“. Nu mai reiterez intrebarile ce legatura are o tumoare la abdomen (iar nu una cerebrala) cu paralizia picioarelor si ce posibilitate exista ca tocmai vaccinul sa fi provocat atit tumoarea cit si paralizia. Astea sunt intrebari pe care mi le pun mie insami, nu ti se adreseaza tie.
      Iar acum as vrea sa inchidem definitiv subiectul. Nu o spun cu ranchiuna. Inteleg ca unii au foarte mult timp, pe care il pot petrece in discutii sterile, dar al meu e extrem de limitat.
      O seara frumoasa,
      O

     • Maria says:

      1. Doctorita de familie s-a incriminat singura spunand “Nu stiu cum era copilul cand l-am vaccinat pentru ca statea la mama lui in brate si plangea”. Inadmisibil sa nu faci un examen obiectiv de rutina. Da, nu e normal ce s-a intamplat.
      2. Din pacate, deoarece doctorita nu era in stare sa precizeze exact cum a evoluat starea copilului, ar trebui sa ne bazam pe ce ne spun parintii. Totusi, parintii nu pareau a fi surse de incredere pentru asta, dovedindu-se cam modesti intelectual cand i-au spus medicului de familie “Dumneavoastra ni l-ati stricat, dumneavoasta sa ni-l reparati” Mda. A fost o conjunctura foarte nefavorabila diagnosticului corect, pentru ca nici medicul de familie nu parea prea preocupat.
      3. Ar fi fost frumos sa investigeze cineva problema mai departe, sa ne zica diagnosticul final, pentru ca uitati la ce discutii se ajunge – din pacate faptul ca a fost infirmata cauzalitatea vaccin-paralizie nu mai era atat de spectaculos si n-avea de ce sa ajunga la publicul larg cu interviuri luate medicilor specialisti din Bucuresti.

      4. Desi nu sunt inca medic va pot spune ca o tumora poate face compresie pe orice structuri de vecinatate, inclusiv pe structuri nervoase, cum ar fi pe maduva spinarii, daca patrunde in canalul medular, determinand astfel absolut lejer paralizie, tulburari sfincteriene etc!

      5. Ceea ce se si poate intampla in cazul unui neuroblastom de ex. Care se potriveste destul de bine tabloului format din masa tumorala abdominala, disfunctie neurologica (paralizie), constipatie, la copil de 1 an si 2 luni. Daca tumora se dezvoltase la nivelul gagnglionilor nervosi paravertebrali, ea putea patrunde in canalul medular (adica chiar se intampla asta in unele cazuri). Evident ca nu am de unde sa stiu ce are copilul (multumim, jurnalism!), dar asta e unul dintre diagnosticele f probabile. Si ca sa vedeti, 60-75% din cazuri sunt in momentul debutului simptomatologiei deja metastazate (ceea ce-nseamna ca tumora se dezvolta de mai mult timp). Ea poate fi uneori diagnosticata chiar antenatal, prin echografie. Si nu, vaccinul antipolio nu e in niciun caz asociat unei astfel de tumori. Factorii de risc includ expunerea prenatala la hidantoina, alcool, fenobarbital, diverse mutatii genetice, dar etiologia nu este inca cunoscuta. Tumora a fost descrisa pentru prima oara inainte de 1900.
      5. Nu in ultimul rand, nu cred ca i s-a administrat VPO. Asta e vaccinul cu virus viu atenuat care poate cauza paralizia postvaccinala cu o frecventa de 1:2,5 milioane vaccinari. Totusi, acum, in schema nationala (neobligatorie, ca asa am inteles ca trebuie sa spun) a MS, se afla VPI, cu virus inacctivat, care nu are aceste riscuri, eliminandu-se astfel total probabilitatea de a dezvolta poliomielita asociata vaccinarii (specifica VPO si necontestata de big pharma).

  • Laura P. says:

   Domnule Mircea, NU EXISTA VACCINURI OBLIGATORII IN ROMANIA !!!!! Este o chestiune care ni s-a inoculat in mod deliberat, spre castigul stim noi cui, s-a tot vehiculat pe aici, nu mai repet…

   Deci va rog frumos sa nu mai induceti in eroare daca sunteti in necunostinta de cauza ! Multumesc.

 67. Cristina K says:

  O cititoare scria ca fiecare face cum crede este liber sa aleaga ce doreste, ma credeti ca nu stiu ce sa mai fac? Imi este foarte clar ca o alimentatie echilibrata face bine, nu am mancat niciodata 80% crud dar atat cat am schimbat in aliimentatie mi a facut foarte bine. Pana mai ieri credeam ca stiu ce vreau cu privire la vaccinuri de exemplu, pe cuvantul meu daca mai stiu ce sa fac, unii sustin vehement ca este oribil sa nu faci vaccinuri copilului, insa vine dupa aceea o mama care spune ca nu le a facut si totusi copilul este sanatos. Chiar daca as citi atat cartile care sustin vaccinurile cat si cele care nu le sustin, oare nu ambele tabere au argumente puternice, nu as fi la fel de dezorientata?
  Dumnezeu sa ma ajute!!

  • Mimi Walter says:

   Draga Cristina si draga Simona,

   Crede-ma, ca in urma cu cca. 10 ani ma aflam in aceeasi situatie…. Am citit enorm (ti-am scris la primul tau comentar de mai sus, toate sursele referitoare la tema vaccinare, care trebuie studiate neaparat), am cautat oameni cu copii nevaccinati si am ascultat ce aveau de povestit, am cautat medici care nu recomandau vaccinarile, am judecat cu propriul cap si am tras propriile concluzii. Nu numai ca nu regret ca nu mi-am vaccinat fiica, regret amarnic insa ca mi-am vaccinat baietelul. Iar sotul meu, care la inceput a fost total impotriva deciziei mele de a nu ne vaccina fetita (este la fel de naiv si de increzator in ceea ce se scrie presa “normala” ca si Miau&Co), imi da acum dreptate si si-a schimbat, prin aceasta experienta personala, f. mult optica….
   Sa va ajute Dumnezeu, sunt sigura ca o sa descoperiti si singure raspunsul bun!

 68. Simona Mocanu says:

  Cristina K, subscriu! sunt in aceeasi situatie…. bulversata.

 69. Cristina K says:

  Olivia ai spus ca pentru imunizare exista si variante naturale, insa cand il nasti nu ii dai altceva decat laptele de mama, care stiu ca este foarte bun, insa atat de bun incat sa il ajute sa nu ia nu stiu ce virusi? Asta este dilema mea, ca in rest ma gandesc ca ii imunizezi cu ceea ce spui deja ca faci, sucuri, miere, alimentatie sanatoasa etc. dar despre astea se poate vorbi abia dupa ce implineste aproximativ un an, nu?
  Multumesc

  • olivia says:

   Draga Cristina,
   Parerea mea e ca nu exista vaccin mai bun decit laptele de mama. Ideal e ca alaptarea exclusiva sa dureze un an, practica abadonata o data cu emanciparea femeii si incurajata oficial. Mama trebuie, desigur, sa se hraneasca bine, corect, cu multe fructe, legume si verdeturi crude. Sa fie echilibrata si sa evite stresul. Sa se fereasca de supraalimentare (care tulbura digestia si incurca asimiliarea eficienta a nutrientilor). Si astfel, ii va da mai mult decit nutrienti valorosi si imunizare. Ii va da copilului ei si multa dragoste. O forma de energie greu de masurat, dar mai valoroasa decit oricare alta. Un copil iubit, hranit la sin, care creste intr-un mediu stabil, nu are cum sa fie decit sanatos. Asta e parerea mea
   Cu drag,
   O

 70. Marina says:

  Olivia, astept cu nerabdare continuarea la “The Pottenger’s Cats. A Study in Nutrition”.
  Iti doresc numai BINE!

 71. Madalina says:

  Draga Olivia,

  Cam dura si foarte realista postarea. Eu incerc sa mananc mult crud, nu cred ca mananc bine, adica mai tot timpul ciugulesc nu prea las stomacul sa se odihneasca. Imi pun un mar/gutuie/struguri si mananc cate o gura/o boaba. Acum imi este putin greu pentru ca nu le spun rudelor ca nu mai mananc carne si aproape deloc mancare gatita. Aman momentul sa le spun cum mananc acum. Sotul meu are incredere in mine, dar imi spune sa am grija ca noi avem un scop, acela de a face un copil.
  I se pare ca mananc putin, asa si este nu mai manac 2-3 feluri de mancare la masa.
  Voi trece cu bine peste hopul asta 🙂

  Madalina

  P.S.

  Astept cumintica postarea despre infertilitate.

  • olivia says:

   Draga mea,
   iti tin pumnii sa reusiti sa faceti un bebe sanatos si frumos.
   Postarea vine curind 🙂
   Te imbratisez cu drag,
   O

 72. claudia says:

  Draga noastra Olivia, sunt de acord cu tot ce a scris Laura D. Si pe mine m-a afectat incarcatura negativa care se simte de citeva zile pe blogul tau, din pacate. Nu m-au deranjat atit de tare comentariile –citez: “inteligente, pertinente si documentate”, cit m-au deranjat tonul rastit, agresiv, atitudinea de superioritate, jignirile, apelativele gen “bai X” sau “draguta Y” si altele asemenea. M-au deranjat pentru ca ne-au rapit din timpul tau atat de pretios pt noi, cititoarele tale, pentru ca ma obisnuisem sa gasesc aici un loc aparte, nepoluat… un blog de poveste, si pentru ca mi-e teama sa nu renunti… Nu stiu daca ti-a trecut prin gind asta sau doar imi este mie prea teama sa nu pierd ajutorul tau, dar te rog sa nu renunti la acest blog, bineinteles, daca iti face bine lucrul asta! Eu apreciez munca pe care o depui pentru ca alti oameni sa aiba o viata mai buna, daca vor, daca ii intereseaza ce spui tu. Pe mine ma intereseaza si aleg sa am incredere in tine si intre timp citesc, citesc, cercetez, judec cu mintea mea si incerc pe pielea mea.
  Pupici inviorati!

  • olivia says:

   Draga mea dragă, nu m-am gîndit sa renunț la blog. Dacă o singură persoană mai ramîne pe aici ca sa ma întrebe ce-am mai citit sau le ce e bun propolisul, voi fi prin preajma. Cross my heart 🙂
   Îmi pare rău ca limbajul toxic folosit în unele comentarii au poluat atmosfera pozitivă a blogului. M-am ocupat cu curățenia în dimineața asta și voi avea grijă să nu se mai strîngă gunoi prin nici un ungher.
   Îti mulțumesc pentru susținere.
   Cu mare drag,
   O

 73. Anca says:

  Buna dragele mele! Are careva dintre voi Green Power Kempo? Cum se comporta ca storcator? Cat de eficienta si rapida e curatarea lui? Dintr-un video pe youtube mi s-a parut mai convingator Hurom ca al Oliviei, dar am auzit lucruri bune si despre Green Kempo (de ex a iesit pe primul loc intr-un campanie de testare a storcatoarelor in Germania in 2010). Diferenta de pret nu e semnificativa, asa ca m-ar interesa niste pareri pro/contra despre ambele. Multumesc in avans!

  • Mimi Walter says:

   In Germania, cel mai bine cotat (nota cea mai mare la Stiftung Warentest) era pana acum Green Star Elite (cca.579€) http://www.keimling.de/.cms/Green-Star-Elite-Saftpresse-Entsafter/341-1-301 ca fiind storcatorul cu viteza cea mai mica si cu pierderile cele mai reduse de vitamine. Este insa recomandat numai pt. fructe si legume tari, cu lucruri moi (portocale, rosii, etc.) se infunda sita imediat. Iar curatirea lui (si a chiuvetei) dureaza mult mai mult decat pregatirea legumelor si a fructelor si stoarcerea la un loc!

   • Anca says:

    Multumesc Mimi! Ma incanta ideea unui storcator multifunctional, dar inca am ceva ezitari ca l-as folosi cu toate functiile sale. Ma intereseaza mai mult fuctia de stoarecere si pentru asta mi s-au parut mai convingatoare informatiile despre Hurom…in plus se curata foarte usor, lucru important la cat de putin timp petrec acasa. Insa avand in vedere ca e o mica investitie, inca nu am luat nici o decizie. :)Tot ce imi doresc e sa stoarca si frunze verzi, pentru ca asta mi-a lipsit la Philips-ul de pana acum.

  • Luminita A. says:

   Anca, eu am Green Power si sint foarte multumita. Stoarce bine de tot (de exemplu, la un cos de rosii mi-au ramas doar 2 linguri de materie uscata, pielite si seminte). Se spala usor, in 2-3 minute, am facut lapte din soia germinata, sucuri de toate felurile, am zdrobit nuci si seminte, am facut inghetata etc. Daca iti permiti, ia-ti. Te va ajuta mult.

 74. delia79 says:

  Buna Olivia,

  Te urmaresc si eu (din Mtl) cu maxim interes. Iti apreciez talentul de a povesti si sfaturile despre o viata sanatoasa, generoazitatea de care dai dovada cu timpul tau si mai ales cu informatiile pretioase pe care le-ai acumulat in timp. Mi-a placut mult ideea unui newsletter, cred ca ar fi fantastic de folositor un menu pt copii trimis din cand in cand pe email (no pressure :)). Si eu sunt una din mamicile care a refuzat vaccinurile pt bolile copilariei si pe toate cele optionale. Regret mult ca n-am avut informatia inca de la inceputul vietii fetitei mele, ca nu i-as fi facut nici un vaccin. Si, in ciuda numeroaselor incurajari :), inca alptez o fetita super sanatoasa de 2 ani.
  Ma uitam la articolele din urma si am remarcat ca tu cumperi propolis de concentratie mare din piata. Cautand alternative in partea asta de lume, am gasit propilis brazilian cu o concentratie maxima de 55% (care se foloseste ca supliment in cazuri foarte grave ca de exemplu cancer sau sida, asa sustin producatorii respectivi -uite aici: http://store.uniflora.us/strongtype55.html ). As dori sa stiu daca cei de la care cumperi tu vand si pe net , ca tare mi-as dori sa achizitionez acel propolis de 80% de care spui tu.

  Te pup si eu si te rog nu te descuraja din cauza unor persoane intolerante. Este incredibil cat de agresati se simt unii pt ca tu ai ales sa gandesti si sa traiesti diferit.

  cu admiratie,
  Delia

  • olivia says:

   Delia, mulțumesc pentru încurajări! Te felicit că-ți alăptezi fetița și la doi ani ( dîndu-i astfel cea mai prețioasă zestre: sănătate și imunitate ) și mă bucur că ne-ai împărtășit și nouă informația legată de decizia ta de a nu-ți vaccina copilul. Exemplul personal este mereu foarte important pentru cei care oscilează încă între diversele opinii pe subiect.
   Cît despre propolis, nu știu daca domnul Bodnariu poate să-ți trimită cu un curier tinctura (mai spune-mi o data, unde exact trăiești, te rog; daca nu e vorba de Montreal, mărturisesc că îmi scapă sensul prescurtării de MTL). Oricum, am sa ma interesez care ar putea fi posibilitatile de expediere, în caz că domnul Bodnariu nu se ocupă personal de asta.
   Te îmbrațișez cu drag, oriunde ai fi 🙂
   O

   • delia79 says:

    Ce draguta esti, nu pot sa cred. Nu te deranja pt mine, serios.Am gasit ceva articole despre el si am avut sansa sa gasesc si o adresa de email. Sper sa fie de-acord sa livreze in Montreal :).
    Mult succes in tot ceea ce faci!
    pupici
    Delia

 75. Roco says:

  Comentariile rautacioase de mai sus n-au facut decat sa-mi intareasca convingerea legata de medici… Ma intreb oare, daca acesti indivizi (cu vocatia ratata) ar da un examen de cinste, omenie, bunatate pe langa probele de admitere la universitate, ar mai avea astazi profesia de medic?

  Din punctul meu de vedere, aceasta meserie in mare parte pe asta se bazeaza…Gresesc????

  Atunci cum de mi-a fost dat sa intalnesc numai medici care, avand o afectiune grava, iti spun ca poti manca orice, ca poti bea cafea si “chiar e indicat”, ca nimic nu e important decat sa iei pilulele si sa mergi la controlul periodic(plus ceea ce implica asta)… si cu toate astea pot pune capul pe perna linistiti… Este o meserie, grea! Sunt convinsa. NU ESTE PENTRU ORICINE!!! Dar sa fim seriosi…FARA OMENIE O ASTFEL DE MESERIE NU SE POATE PRACTICA!!!! DEGEABA “12 ANI DE STUDII” daca nu ai UN GRAM DE OMENIE!!!

  Sunt absolut convinsa ca exista si OAMENI, printre ei… Dar acestia cu siguranta stau in banca lor si incearca sa rezolve probleme…sa salveze cat mai multe cazuri, nu sa piarda timpul in dispute aparent contradictorii PRIN CARE SA-SI INABUSE FRUSTRAREA DE A PROFESA O MESERIE NEPOTRIVITA!

  Prin postarilor lor au crea o atmosfera nedemna acestui blog de unde rezulta ca n-au inteles nimic…
  De ce nu ma mira?

  • Anca says:

   Doctorii sunt tot oameni, draga Roco, au si ei probleme ca noi toti, nu am auzit de unul care sa detina adevarul absolut. Si ei cerceteaza, culeg informatii, compara, citesc…de aia ajung unii si pe blogul Oliviei…cauta informatie, ca noi toti. In ce priveste tonul sau limbajul “nepotrivit”, asta nu se invata la facultate, tine de educatia de acasa, de cea data de viata si de o mare lipsa a sistemul romanesc de invatatmant: educatia psihologica. Din pacate la noi inca se mai tipa ca sa fii convingator, se impunen parearea de catre superiori, se executa ordine fara sa se comenteze etc….valabil in multe domenii,printre care si medicina …din pacate

 76. Luciana says:

  Draga Olivia,

  in primul rand, vad ca a mai aparut o Luciana care iti urmareste postarile. Cand am vazut primul comentariu scris de altcineva cu numele meu, am avut, un moment, o stare usor confuza… dar, mi-am revenit repede.
  In al doilea rand, acea persoana, care si-a luat un nume dintr-o poveste frumoasa, se dovedeste, de fapt un personaj, care ar fi putut sa apara, poate, intr-unul din cosmarurile Lizucai.Dar fi pe pace, Patrocle vegheaza! Desigur, are dreptul la o opinie, ca oricare dintre noi, dar nimic nu-i da dreptul sa-si dea aere de superioritate. Daca este cadru medical, Dumnezeu sa-i ajute pe pacientii ei, ca tare au nevoie.
  In al treilea rand, m-am gandit ca, poate ar fi bine sa ai un al doilea blog, in care sa postezi acele retete pe care toti, dar in special mamicile, le asteptam cu sufletul la gura, iar acest blog, care imi place foarte, foarte mult, sa ramana pentru momentele in care ai tu timp si inspiratie pentru minunatele povesti aromitoare … si poate sa atasezi si un forum, pentru toate discutiile aparute, cu sortare pe teme de discutie…
  In ultimul rand (din acest comentariu, desigur)abia astept urmatoare postare despre studiul Pottenger.
  Iti doresc inspiratie si dorinta de a impartasi cu noi,
  Pupici raw,
  Luciana

  • olivia says:

   Multumesc, Luciana, pentru mesaj.
   Din pacate, timpul nu mă lasă sa mă desfășor on-line mai mult decît o fac, acum, pe blog. Sunt prinsă tare cu doi copii, cu jobul, cititul, cumpărături și papa zi de zi și simt nevoia să ma adun, să mă organizez mai bine în formula asta. Dar apreciez foarte mult sugestia, ca una pozitivă, venită din suflet și de asta îți mulțumesc.
   Cît privește meniul zilnic, lucrez la concept și la forma optimă de-a-l pune în aplicare, așa ca fiți pe pace, o să fac o postare săptămînală cu meniul săptămînal al familei noastre. Sper să va ajute. Cît despre studiul Pottenger, curînd, cum am promis.
   Între timp, aș vrea să știu dacă v-ar interesa o întilnire cu mine, preț de o oră și jumătate, să discutăm despre ce ne interesează pe noi mai mult. Cam așa ar suna invitația (la secțiunea sănătate).

   • RoxanaR says:

    Draga Olivia,
    Pe mine ma interesaza intalnirea cu tine. As veni cu mare placere. Asteptam si alte detalii, locatie etc.
    Felicitari pentru tot ceea ce faci si sa nu bagam in seama comentariile rautacioase.
    Pupici

    • stela says:

     Ce surpriza,norml ca suntem interesate! Gata, sunt studenta :), m-am inscris si mi-am notat in agenda! Multumim de invitatie!

     Pupici nenumarati!

    • olivia says:

     E pe 25 noiembrie, la magazinul Orange Concept Store, de pe Victoriei, de la ora 19.00. Daca va interesează, inscrieți-vă gratuit pe site.

     • RoxanaR says:

      M-am inscris. Abia astept. 🙂

     • olivia says:

      Și eu abia aștept să vă întîlnesc pe toate! 🙂

     • Laura D says:

      Si eu m-am inscris 🙂
      pupici nerabdatori,

      Laura D

     • olivia says:

      Intorc insutit pupici nerabdatori!
      O

     • MariB says:

      M-am inscris, vin si eu! Abia astept sa ne intalnim!

      Si, o sugestie tehnica, daca mi-e permis: poate vorbesti cu programatorul tau, sa faceti in asa fel ca linkurile mentionate sa se deschida in file noi, ca de multe ori uit ca am ajuns acolo direct de pe siteul tau si le inchid cu totul.

     • Lavinia says:

      Este minunat, Olivia! Abia astept intalnirea. Chiar vroiam sa-ti propun o intalnire cu noi, cititoarele blogului, m-as ocupa de organizare.

     • olivia says:

      Lavinia, draga mea,
      M-as bucura sa te ocupi de organizarea unei intilniri cu toate doamnele de pe blog, care pot veni, desigur. Cindva la inceputul lui decembrie sau dupa sarbatori, ar fi minunat!
      O

     • Madalina says:

      Abia astept!

      O zi magica!

      Madalina

   • Georgiana says:

    Olivia, foarte interesant, dar din pacate noi, cei plecati din tara sau cei din alte orase, nu putem veni 🙁 Crezi ca se poate rezolva cumva cu o postare video inregistrata a intalnirii, pe site-ul tau sau al celor de la Orange…? 🙂
    Multumesc mult mult!

    • olivia says:

     Nu stiu, Georgina, dar poate se ofera cineva sa organizeze o intilnire doar intre noi, in Bucuresti, cindva la inceputul lui decembrie sau după sărbători. Mi-ar face mare placere. 🙂

   • Andreea says:

    Multumesc inca o data ca impartasesti cu noi experienta si cunostintele tale.Ne-ar prinde tare, tare bine o postare cu meniul saptamanal al familiei tale minunate. Mi se pare extrem de greu sa fac un meniu corect si sanatos pentru piticul meu de 2 ani, de aceea mi-ar prinde tare bine putin ajutor din partea unei mamici care stie nevoile si ” placerile” piticutilor. Multumesc, draga noastra. Off ce mult mi-ar placea sa pot ajunge la intalnirea voastra, insa sunt taare departe, tocmai la Baia Mare, pupici dragi!

   • Violeta says:

    Pentru cei care nu locuiesc in Romania, este posibila o postare ulterioara a diferitelor discutii in cadrul acestor intalniri?

    Multumesc

 77. stela says:

  Draga Olivia,

  Scuze ca revin cu intrebarea, dar in iuresul de zilele astea cred ca nici nu ai apucat sa o mai citesti.

  I-am dat catina cu miere fetitei mele de 1 an si a facut un fel de urticarie, nimic grav insa, a durat cam 24 h. Tare mi-ar parea rau sa nu beneficieze si ea de rachisoare :(. Cum sa fac, sa incerc sa ii dau cantitati foarte mici treptat, ca sa ii testez reactia?

  Multumesc si pupici de seara!

  • olivia says:

   Draga, Stela,
   Eu n-as renunta la rachisoare. Aș relua administrarea de jar topit în doze mici, începînd cu o linguriță. Cătina conține foarte multă vitamina C (cam de 10 ori mai multă decît citricele) și beta-caroten, care curăță ficatul. Prima oara cînd am facut un detox cu fructe, am făcut o urticarie neplăcută pe tot corpul, care a trecut abia într-o săptămînă. Știu ca e neplăcută, dar sentimentul pe care l-am avut atunci, vreme de 7 zile, a fost unul cald, de victorie!
   Pupici nestemați!
   O

 78. stela says:

  Cea mai mare pata a avut-o in dreptul ficatului. Nu stiu daca este o coincidenta, poate ca nu are importanta locul unde par petele cu detoxificarea anumitor organe, dar am constatat asta.

  Voi incerca in continuare.

  Multumes de raspuns si pupici!

  • olivia says:

   Petele, culoarea și locația lor nu sunt întîmplătoare, Stela. Exista cărți de medicină tradițională chineză care stabilesc legăturile între zonele de erupție cu organele afectate. Urticaria de care îți vorbeam mai devreme a apărut și la mine mai pregnant în zona abdomenului. Eu, sa fiu în locul tău, mi-aș nota fiecare observație de felul ăsta într-un carnețel ca să nu uit detalii importante, apoi le-aș confrunta cu cărțile de medicină chineză. S-ar putea să descopăr lucrui interesante.

   • stela says:

    Daca mi-ai spune despre ce carti este vorba, as studia mai mult. Cred ca sunt informatii pretioase.

    Iti multumesc mult de totsi pupici matinali!

 79. Roxana says:

  Buna draga mea olivia

  Stiu ca esti foarte ocupata, te rog doar cand vei putea, sa faci o postare cu toate locurile, magazinele, siteurile, de unde tu iti achizitionezi produsele, deoarece intr-o lume plina de falsuri si impostura, nu mai stim care si ce mai este bun, bio si sanatos cu adevarat.
  Te pup cu drag!

  • Mari says:

   Ne-ar fi f. util, ne-ar scuti de multe neplaceri pentru ca ai mai multa experienta decat noi .Am vazut, de exemplu, magazine virtuale la care exista o diferenta de pret pentru aceeasi cantitate de migdalele bio de 5-6 lei si ma gandesc ca cele mai ieftine sa nu fie mai vechi.dar poate gresesc!

 80. Mari says:

  Ieri mi-a venit si mie Hurom-ul, l-am testat cu morcov,sfeccla, ardei gras, rosii(la sfecla mi s-a blocat dar probabil trebuie bucatile taiate mai mici) si vroiam sa te intreb daca merg strugurii bagati cu tot cu samburi.
  O duminica frumoasa!

  • olivia says:

   Mari, butonul de start/stop are trei trepte. Pe mijloc, e stop. În sus, start. Iar în jos, marșarier, util cînd se blocheaza aparatul din cauza fibrelor prea tari. Cînd apeși pe marșarier, axul melcat scoate legumele si fructele pe orificiul de alimentare în sus. Apoi trebuie să apeși iar pe start, ca ele sa se repornească spre ax, de data asta resezate mai uniform.

   • Mari says:

    Multumesc pentru informatii.Te rog sa-mi spui daca bagi fructele cu samburi(de exemplu strugurii).Te intreb pentru ca am gasit undeva scris ca este singurul storcator la care se pot stoarce ciresele fara sa fie scosi samburii si in brosura primita este indicat sa nu fie introduse fructe cu samburi tari…Imi e teama sa fac experiente.

    Ieri am facut primul suc din frunza ( de telina), l-am amestecat cu suc de morcovi dar nu i-a placut fetitei mele.Nu a vrut sa-l bea.Am vazut ca tu dai copiilor frunzele in amestec cu fructe, ma gandesc ca asa are un gust mai placut sucul.Este ok? Intreb pentru ca tot citesc ca nu se amesteca sucul de fructe nici cu cel de legume si nici cu cel de frunze.Ce sti despre lucrul acesta?

    Multumesc pentru timpul pe care ni-l dedici in mod dezinteresat(macar lucrul acesta puteau sa-l remarce cei care te-au atacat…) si sper sa nu obosesti si sa nu te saturi de noi niciodata!

    • olivia says:

     Draga mea,
     eu am facut suc de struguri cu slowjuicer-u meu, fara ca aparatul sa dea semne de suparare. N-as baga insa cirese, care mi se pare ca au simburi mult prea mari si s-ar putea sa strice axul melcat.

     Victoria Boutenko (o doamna care a experimentat in disperare de cauza hrana vie pe intreaga ei familie suferinda de astm, obezitate, diabet parca si alte boli destul de grave) a descoperit ca nectarurile din fructe si frunze verzi sunt cele care asigura satietatea in dieta crudivora. Corpul are mare nevoie de frunze verzi, iar una dintre modalitatile de a le inropora zilnic in dieta, fara sa resimti consumul lor drept o obsesie, o obligatie sau corvoada, e sa le transformi in nectar impreuna cu mierea si semintele de cinepa. Eu prefer sa diluez nectarul asta cu bors, pentru a-l bea mai usor si pentru beneficiile extraordinare pe care mi le ofera suplimentar bautura aceasta fermentata.
     Cit despre amestecul de fructe si legume, eu le fac in fiecare dimineata baietilor mei suc de morcovi, sfecla si mere, fara ca unul sa aiba semn ede indigestie. De altfel daca ar fi vorba despre o cobinatie incompatibila, eu as simti prima.
     Cu drag,
     O

 81. Luciana says:

  Draga Olivia,
  mi-ar face mare placere sa vin la o discutie cu tine. Am o singura problema, eu locuiesc in Craiova si nu sunt sigura ca voi putea ajunge in acea seara. M-as inscrie, in speranta ca voi reusi, dar, tinand cont de regulament, exista si riscul sa vin si sa nu pot intra, pentru ca ar fi ocupate toate locurile (inteleg ca se intra pe principiul primul venit, primul servit).
  Ma bucur tare, tare mult ca vei posta saptamanal meniul familiei tale. Cu siguranta ne vei ajuta foarte mult.
  Pupici raw foarte multumiti!

 82. Mimi Walter says:

  Nu am de gand sa-mi mai pierd timpul pt. a raspunde comentariilor facute de Miau, Lizuca & Co, este absolut inutil, cand cineva nu vrea sa vada un lucru, indiferent de cat de evident ar fi acest lucru, nu il va vedea si nimeni nu va reusi sa-i aduca argumentele convingatoare…..
  Sincera sa fiu, nu inteleg insa, de ce oamenii care sunt convinsi de avantajele unei diete carnivore sau ale medicinei alopate, au nevoie sa intre pe acest blog si sa faca aici un astfel de circ???? Fiecare are la urma urmei dreptul sa creada ce vrea si sa scrie pe blogul propriu ce ii trece prin cap (iar citorii vor decide singuri pe cine si ce cred), eu personal pot sa respect parerea fiecaruia, de aceea, mie nu mi-a trecut niciodata prin cap (si nici nu cred ca Olivia sau Andreea Lazarescu sau celelale fete cu bloguri raw sau vegetariene au facut acest lucru vreodata), sa ma apuc sa intru pe blog-urile sau site-urile care recomanda de ex. o alimentatie cu carne si sa incep sa trimit acolo link-uri si comentarii, mai mult sau mai putin jignitoare, care sa demonstreze falsitatea, netemeinicia, inexactitatea, etc. teoriilor pe care acesti oameni le reprezinta la randul lor, din convingere sau din cu totul alte motive. Este de aceea mare pacat, ca sunt acum cititori ai acestui blog, care se simt total derutati si care nu stiu ce sa faca (in ceea ce priveste vaccinarile, nu uitati ca un organism cu un bun sistem imunitar, face fata virusirilor si bacteriilor fara prea multe probleme, chiar si temutul virus al poliomelitei de ex., este de fapt, asa cum confirma dr. Buchwald, dr. Todea-Gross, dr. Sandler, etc., numai un virus relativ inofensiv si cu o raspandire f. mare – de aceea si exista nenumarati purtatori, chiar si nevaccinati, care nu fac boala, depinde intotdeauna pe ce “teren cade”!!!) – nu pot decat sa le recomand tuturor, sa se documenteze temeinic pe cont propriu mai departe!!
  Eu traiesc in Germania de peste 15 ani, iar atunci cand m-am “lovit” prima data de acest blog, nici nu stiam cine este Olivia Steer, pt. mine a fost la inceput doar un blog scris din suflet, o exprimare sincera a entuziasmului unui OM, care a descoperit, prin propria experienta, ADEVARUL, si care vrea sa ajute astfel la randul sau si altora. Olivia, ca si ceilalti oameni care au confirmat mai sus, efectele benefice deosebite ale unui regim de viata natural, toti acesti oameni au desoperit in primul rand prin propria experienta si dupa ce s-au documentat temeinic, cum stau lucrurile in realitate (si sunt mii de astfel de oameni, in toata lumea!!), iar ei nu au de fapt nevoie de niciun studiu (oricum NU EXISTA niciun studiu dublu, de ex. cu 2 grupe de bolnavi de cancer, o grupa tratata conventional si una cu regim alimentar si metode naturale – ni se arunca iar numai cu praf in ochi, folosind cuvinte cat mai alambicate(termeni medicali) astfel incat, cei mai multi oameni sa fie bagati total in “ceata”)! Desigur ca aproape la fiecare studiu, exista si un contra-studiu, care demonstreaza la randul sau “stiintific” cat de aberant si de gresit este primul studiu – banul guverneaza la urma urmei, de foarte multi ani, lumea!!
  Acum, cand stiu cine este Olivia Steer, trebuie sa-i multumesc la randul meu din tot sufletul pt. efortul cu totul deosebit pe care il face (numai la gandul de a raspunde la sute de comentarii, ma apuca deja ameteala, iar faptul ca Olivia face acest lucru, demonstreaza in primul rand convingerea absoluta si sinceritatea care se afla in spatele si la baza acestui blog. In aceste vremuri, in care aproape totul este de vanzare si interesele pecuniare primeaza, efortul facut de Olivia isi multiplica dupa parerea mea, de zeci sau chiar de sute de ori, valoarea!
  Draga Olivia, eu iti multumesc foarte mult, ma bucur foarte tare ca te-am “intalnit” si-ti doresc toate cele bune si multa, multa santate!
  Cu mult drag,
  Mimi

  • olivia says:

   Draga mea Mimi,
   Marele cistig pe care mi-l aduce blogul este sa intilnesc oameni ca tine si ca celelalte doamne care intra aici. Frumusetea gindurilor voastre, armonia voastra interioara innobileaza acest blog. Va multumesc!
   Cu tot dragul,
   O

  • Violeta says:

   Draga Mimi, sut de acord cu tine.
   Multumesc Oliviei pentru curajul si munca depuse, si nu in ultimul rand pentru credinta ei !

 83. Gentiana says:

  Buna Olivia, vin si eu sa sustin ce ai scris in alte posturi si o fac cu parerile unor medici foarte buni din Milano…medici care au facut facultatea de medicina :-)(cum le place unor cititori de-ai tai sa sublinieze). Mi-a fost dat sa vorbesc cu un mare medic ginecolog care opereaza la spitalul Niguarda din Milano (e ca un mini oras in oras.. atat e de mare si complex ca structura). Mi-a explicat ca marea problema a generatiilor noastre este faptul ca avem prea multe menstruatii in cursul vietii…initial m-a bulversat, am ramas mute toate doamnele care vorbeam cu el in acel moment. A explicat ca in trecut femeile faceau copii multi, unul dupa altul si de la o varsta frageda….si alaptau foarte mult timp…unele alaptau copiii altora si faceau din asta o meserie si deci nu aveau menstruatie cu anii. Rezultatul era ca femeile aveau foarte putine menstruatii in total in cursul vietii lor fertile nu ca noi cele de astazi care avem cel putin 100 de menstruatii pana cand facem primul copil. O alta consecinta era ca nu sufereau de infertilitate ca noi cele moderne si ca in general stateau mai bine la capitolul uro-genital. Mi-a ramas pe creier informatia asta pana cand am recitit-o la tine pe blog si am decis sa o sustin cu teza unui medic chirurg deci care stia bine ce spunea.Normal ca pe vremea aceea femeile mureau mai mult la nastere decat acum, normal ca sufereau de altele care acum sunt eradicate dar ideea de baza e ca percursul ginecolgic al femeii era unul complet diferit si ca dadeau prioritate facutului copiilor si alaptatului prelungit.
  Ma gandeam la femelele diverselor specii de mamifere…ele raman gravide si fac pui unul dupa altul, ele nu fac pauze, ele nu au menstruatii “in gol”, ele alapteaza, ele cand devin fertile incep imediat sa se reproduca si ele nu au bolile noastre. Si ma gandeam si la medicul veterinar de aici care i-a spus surorii mele sa o sterilizeze pe catelusa ei daca nu doreste sa o lase sa faca pui pentru ca-i evita alte probleme mai tarziu…asa a spus ori pui ori sterilizare…ea n-a ascultat si rezultatul e ca i-au aparut noduli la mamele si a trebuit sa o sterilizeze de batrana pentru ca le facea unul dupa altul.
  Ma apar deja de cine va arunca cu pietre in ce am spus mai sus, am fost si eu carierista cu mastere facute in strainatate si cu probleme de infertilitate la pachet. Acum sunt mama de 3 luni dupa un tratament naturist pe baza de tincturi de plante si multa liniste in suflet. Am doar 32 de ani si inainte sa apelez la plante am facut si tratamente hormonale si tot nimic bun n-a iesit. Deci domnilor doctori care citesc acest blog semnez ca plantele functioneaza (cum am stiut de fapt mereu dar am mai uitat uneori) si ca restul e cel putin discutabil.

  • Anca says:

   Draga Gentiana, ne poti spune te rog ce tratament pe baza de plante ai urmat?

   • Gentiana says:

    Draga Anca voi cauta lista cu tincturile pe care le-am luat atat eu cat si sotul meu si le voi scrie daca Olivia e de acord. Trebuie insa sa precizez ca a fost un tratament luat din erboristerie aici, unde lucreaza o prietena din Romania cu diploma in biologie si erboristerie…adica m-am bazat pe ea pentru ca nu mi le-a dat dupa ureche. Am mers la ea cu toate analizele facute, atat eu cat si sotul meu si tratamentul a fost personalizat. Eu aveam polifoliculita (cred ca asa se cheama si in romana, ma scuz daca cumva denumirea nu are sens) adica ovarul meu incerca sa ovuleze cu mai multe ovule pe luna si le dezvolta pe toate mediocru…rezultatul era ca la momentul ovulatiei nu aveam niciunul suficient de matur si pe urma se transformau toate in corp luteic si se reasorbeau greu. Eram incarcata hormonal si de la stres nu reuseam sa ma reglez deloc. Pentru asta a fost prima parte a tratamentului, m-a facut sa ovulez in fiecare luna in mod sanatos si normal. Sotul meu are un varicocel si spermiograma nu era grozava. El a luat alte plante care l-au ajutat foarte mult, am repetat examenul dupa 3 luni de tratament si rezultatul a fost uimitor. Ar fi trebuit sa fac un al-2-lea tratament care sa ma ajute sa tin sarcina (eu pierdusem doua una dupa alta, chiar la inceput), ar fi durat 3 luni si acela dar am ramas insarcinata intre timp si am nascut acum 3 luni un baietel sanatos, multumesc lui Dumnezeu!
    Voi enumera plantele care m-au ajutat pe mine si cele care l-au ajutat pe sotul meu….poate cineva le poate gasi de folos. Insa sunt convinsa ca, in cazul infertilitatii feminine stresul e un factor extrem de important…la mine a fost vital si am prietene sanatoase medical vorbind care nu reusesc si pace dar toate au cariera si alearga de dimineata pana seara fara ragaz. Cum spune si Olivia gandirea pozitiva e enorm de importanta (si odihna as adauga eu)… eu am lucrat mult pe mine ca sa ma schimb inainte sa reusesc sa am in sfarsit un copil.Un medic de aici mi-a spus ca, corpul femeii, pana nu ajunge intr-o forma de echilibru nu accepta o sarcina pentru ca ar fi in detrimentul copilului sa fie altfel.
    Revin maine cu tincturile daca Olivia e de acord (nu doresc sa promovez tratamentul meu ca fiind o solutie garantata pentru infertilitate, pentru mine insa a fost).O seara buna!

    • Anca says:

     Iti multumesc pentru informatii. E foarte bine ca ai precizat
     si conditiile in care ai urmat acest tratament, asa macar
     avem idee la cine sa ne adresam pentru o cura corespunzatoare in functie de situatie. Ma bucur ca ai reusit sa iti indeplinesti visul de a avea un copil si va doresc sa aveti o familie sanatoasa si fericita!

    • Lina says:

     Draga Gentiana, cand ai timp te rog sa ne scrii ce
     tincturi ati luat, in special sotul tau. Si sotul meu are
     aceiasi probema.

     Multumesc

 84. Gentiana says:

  Tot in apararea Oliviei vin sa spun ca in Italia medicii te obliga aproape sa alaptezi exclusiv cel putin 6 luni. Am gasit sustinere si asistenta permanenta pentru ca sa pot face asta si mi-a fost explicat de pe vremea cand eram insarcinata cat e de important laptele mamei pentru puiul ei. Prin laptele mamei se transmit absolut toti anticorpii necesari copilului (de fapt asta e cea mai mare si importanta diferenta intre laptele matern si cel artificial), laptele mamei are compozitia ideala pentru copilul ei si nevoile lui (e personalizat), are o alta compozitie dimineata si o alta la pranz si seara (seara are serotonina ca sa-l ajute pe bebe sa doarma),se adapteaza vremii de afara (vara cand e cald e mai diluat si iarna e mai gras), se digera muuult mai usor decat laptele artificial, nu da constipatie si nu creeaza probleme de obezitate copilului pentru ca isi modifica compozitia in timpul suptului (devine mai gras la sfarsitul suptului ca sa dea semnal de satietate copilului si sa-l faca sa inceteze sa suga dupa un anumit timp)si cu trecerea lunilor (e mai gras si mai plin de anticorpi in primele luni cand copilul are nevoi mai mar.
  In afara de faptul ca e gratis, are temperatura ideala pentru copil in functie de anotimp si e deja steril si gata de consum oriunde s-ar afla mama.
  Si cel mai important pentru mama e ca protejeaza de cancerul de san si durata alaptatului e invers proportionala cu incidenta de cancer la san…deci cu cat alaptezi mai mult cu atat reduci riscul…
  Uitasem, gustul alimentatiei mamei trece in lapte (asa cum trece si in lichidul amniotic) si copilul se obisnuieste cu gustul mancarii culturii din care face parte si al stilului culinar al mamei lui…rezultatul e ca va fi mult mai deschis fata de diversificare atunci cand ii va veni randul sa o faca si va avea un raport sanatos cu mancarea in general.
  In plus alaptatul la san e sustinut si de psihologi pentru ca favorizeaza inteligenta emotionala a copilului, ii da siguranta, il face mai receptiv fata de tot ce e nou si e singurul si cel mai bun mod de a creste la inceputul vietii. Tot ce gandeste si simte mama in timp ce alapteaza se transmite copilului prin lapte deci e pur si simplu nectarul iubirii cum spune Oivia, face bine copilului si mamei deopotriva.

  • olivia says:

   Subscriu 🙂
   O

  • Cristina I. says:

   Perfect adevarat! Am alaptat-o pe Bimbidica mea pana la 1 an si 8 luni, am diversificat-o la 1 an, pana atunci a vrut doar laptic si suc de fructe si legume.
   Sunt absolut sigura ca nu e deloc intamplatoar ca nu a racit decat de 2 ori in 2 ani si 3 luni, o data a avut muci si mi-a tusit si a doua oara a facut de 3 ori febra si a avut muci.
   Pacat ca in tara noastra se incurajeaza mama sa-i dea puiului ei formula de lapte praf, in loc ca pediatrul sa o incurajeze sa aiba o alimentatie sanatoasa si sa consume cat mai mult lichide care o pot ajuta.
   De curand am auzit o mamica care a fost sfatuita de doctorul ginecolog sa nu mai consume ceaiuri de stimulare a lactatiei imediat dupa ce aceasta s-a instalat, adica poate din a doua zi !!!??
   Mi se pare strigator la cer sa dai astfel de sfaturi, mai ales ca fiecare copil suge in propriul ritm.
   Va pup

 85. cristina says:

  Gentiana mi au placut foarte mult comentariile tale, as fi stat sa citesc pana diseara, sunt foarte interesante…multumesc

 86. Cristina K says:

  poti sa mai scri si alte lucruri interesante 🙂

 87. adriana says:

  Ba,bla,bla,pina si o femeie de la tara fara carte stie ca alaptatul la sin e sanatos!Gentiana nu era nevoie sa vii cu argumente din astea!Dar de! tre’ sa ne bagam in seama!

  • MariB says:

   Zici? De aia majoritatea femeilor infig biberonul cu lapte praf in gura nou-nascutului? De aia unele mame dau copiilor de doar cateva luni lapte de vaca? De aia se uita lumea stramb cand ma/ne vede alaptand un copil de 1 an si 5 luni – nu mai zic de 2 sau mai multi?
   Personal, consider ca orice prilej e binevenit pentru a enumera, fie si a mia oara, avantajele alaptatului.

  • Ana says:

   rautatile astea gratuite sunt semn de patologie complexa. nu vreau sa detaliez pentru ca s-ar putea sa te simti jignita. Cu tot dragul iti recomand: intoarce-te un pic spre interior si citeste mesajul tau..
   Multumim Gentiana, mie mi s-a parut extraordinara explicatia.

 88. Desi am vazut ca au fost unele comentarii care NU considera acest studiu ca fiind unul “serios si stiintific” tocmai acele comentarii erau foarte agresive atat la persoana Oliviei cat si a celor care se “ocupa cu raw-veganismul”.In studiu se zice clar:”pisicile hrănite cu mîncare gătită erau mult mai nervoase, unele femele devinind periculoase, mușcînd și zgîriind”.Deci oare chiar nu are nici o relevanta acest studiu? Tot acest studiu mai zice ca pisicile hranite cu mancare cruda erau “ca dispoziție,sociabile, prietenoase” ceea ce mi se pare exact a fi tonul folosit de Olivia, prietenos si sociabil.Concluzia: sa fie oare acest studiu atat de irelevant pe cat a fost catalog a fi?Mie mi se pare ca faptele vorbesc de la sine.

  • Irina Stoian says:

   Si eu am vrut sa fac o gluma inca de la inceputul comentaruiileor lui Miau.Ma gandeam ca ¨el¨face parte categoric din grupa pisicilor cu mancare gatita:))
   Mai apoi, discutiile luasera o tenta mult prea agresiva pentru glumite…

 89. stela says:

  Draga MariB,

  Poti deschide link-urile in alta fereastra dand click dreapta pe link si selectand comanda respectiva.

  O duminica frumoasa!

 90. MariB says:

  Olivia, stiu ca nu e raw, daramite vegana, dar ce parere ai despre ghee?

  • olivia says:

   Mari, dintre toate produsele de origine animala, untul e cel mai putin formator de mucus, după cum spune Norman Walker. Rudolph Ballentine (“O abordare ayurvedica a alimentatiei”, editura Curtea Veche) ii gaseste rol teraputic atunci cine e adminstrat, cu masura, intern, cit si extern. Extern e bun si pentru masaj, in ayurveda folosindu-se pentru masajul nazal, cita vreme fosele nazale sunt o zona reflexogena puternica. Masajul se realizeaza cu degetul mic, inmuiat intii in ghee, in fiecare nara, pe rind, blind, dar temeinic.

 91. Gentiana says:

  Mi-a scapat mana pe tastiera 🙂 De fapt gandul mi-a plecat de la ce a spus Olivia despre vaccinuri si apoi despre alaptat. Si cum mi-au repetat aici de mii de ori…copilul alaptat exclusiv la san este imun la tot ce e imuna mama pentru ca ea-i transmite prin lapte anticorpii atunci am zis ca poate informatia asta ajuta pe cineva…si scriind mi-a venit sa laud alaptatul. Eu inainte sa-l nasc pe fiul meu recunosc ca nu stiam ca laptele de mama are chiar asa de multe beneficii plus ca mama mea la vremea ei mie mi-a dat lapte praf ca asa a fost atunci.Si vroiam sa sustin si teza Oliviei despre alaptatul prelungit…aici sunt mame care alapteaza copilul chiar si la 4 ani…si motivul e exact asta, pentru ca-i transmite anticorpi la orice varsta.Cam atat vroiam si eu sa zic 🙂

 92. angi says:

  De ce oare noi romanii acestor ani , suntem niste zdrenturosii, tragem , latram , zgariem pe tot ce este facut , cu buna si frumoasa intentie.
  Mereu simtind nevoia sa fim ” GICA CONTRA”…
  Eu am convingerea ca ceea ce Olivia a initiat, prin acest MINUNAT BLOG, a facut-o din buna credinta si din faptul ca ea insasi trecand prin niste greutati de familie(unde si-a pierdut sora, fiinta foarte draga- fiecarui pamanten care avem frati si surori, intelegem), a facut-o sa impartaseasca munca ei de zile si nopti,citind, invatat, experimentand etc.
  Fiecare are dreptul la opinie, adevarat, dar de ce atunci cand aflam pe cineva care face un bine FARA NICI UN INTERES, nu ne putem bucura, aprecia si multumi ca mai sunt FOARTE RAR- dar mai sunt oameni cu buna credinta care intr-un fel sau altul vor sa-si ajute semenii.
  OLIVIA este SINGURA din Romania care prin blogul ei ajuta lume multa, pur si simplu printr-o vorba buna si acolo unde nu o poate face din convingere sau nestiita ,iti spune.
  Ea pe acest blog nu striga cu vehementa -ce zic eu ASA ESTE , din contra te lasa sa-ti gasesti singur raspunsul la anumite nedumeriri, cazul nostru de aici fiind vorba de HRANA VIE- UN MOD FERICIT de a trai.
  Olivia nu a impus la ABSOLUT NIMENI, SA FACA CE ZICE EA, din contra curiozitatea multor persoane vazand-o cat este de agreata si minunata, poate ca au dorit sa stie mai multe despre ea, iar Olivia nu a facut decat sa ajute cat poate si cum poate pe semenii sai.
  Persoanele publice din romania nu stiu decat la pozeze in eroi sau zane – feti frumosi si cazanzene, dar f f foarte putini se gandesc ca prin atitudinea lor pot beneficia si altii.
  Apoi mai cred in maturitatea si simtul fiecaruia din noi, ca atunci cand citim ceva(indiferent de sursa)sa filtram(vorba Oliviei) , ceea ce citim, sa digeram si daca “digestia” este buna atunci ca poate e bine si ptr noi.
  Deci eu la asta ma refer, la “papica” pe care OLIVIA ne-o serveste prin blogul ei personal(deci nesilita de nimeni ci doar din buna ei credinta), pe care SINCER VA SPUN, pe mine, nu m-a “balonat”, “constipat”, “stricat la mate”, deci eu una merg cu drag pe mana ei, fiind binenteles destul de treaza sa-mi dau seama ce este bine, mie si familiei mele,
  Oricine poate arunca cu pietre, dar rar foarte rar este cineva sa-ti dea o mana de ajutor…
  Eu voi continua sa tin cont de parerea Oliviei , si binenteles de tot ce este de buna si cu buna credinta.
  Numai bine,DOAMNE AJUTA.

 93. angi says:

  OLIVIA DRAGA,

  Noi apreciem (atat cat putem fiecare), efortul tau de a-ti ajuta semenii, atat cat poti, deoarece…
  Stiu, ca mama si sotie, cat de greu iti este sa-ti mai imparti timpul si cu noi cei de aici,mai ales ca ai si minunata emisiune,(unde sunt convinsa sa titlul ti se potriveste tie)DOAMNE DE POVESTE-FRUMOS si multumirile mele umile ptr binele facut, cu drag angi.

 94. Luminita A. says:

  Olivia, nici nu vreau sa ma gandesc cit timp ai petrecut zilele astea pe blog datorita lui Miau etc. Nu zic ca nu a fost interesant dar aici sint multe mamici care au nevoie si de sprijin practic adica sugestii de meniu si retete pentru copilasi. Stii de ce e nevoie de tine? Pentru ca tu esti mamica de prichindei la gradinita. Doamnele mentionate de tine (de la care sa ne inspiram) nu au copii prescolari (Andreea Lazarescu) sau deloc (Ligia) iar Mihaela Gheorghita, chiar daca e o draguta, a experimentat dieta crudivora 100% la mult timp dupa ce si-a publicat cartea despre hrana vie! Intreab-o! De aceea e nevoie de tine, de stilul si experienta ta! Una e sa scrii o reteta care cica e buna pentru copii si una e sa faci o reteta acceptata de copii, testata si “aprobata” de ei… Deci, Olivia, te rugam, lasa-i pe Miau si Ham sa miaune si sa latre si tu da un pic fuga in bucatarie… Pupici

  • Georgiana says:

   Draga OLivia, subscriu la ce scrie Luminita. Ne-ar fi de mare ajutor o rubrica de idei de meniu, suplimente si ce le mai dai copiilor. Pot fi retetele pe scurt, nu de alta dar ne e teama sa nu lipseasca alimente esentiale din alimentatia copiilor.
   Multumim. Pupici

 95. Irina Stoian says:

  Fetelor dragi,

  O regula minimala de bun simt imi spune ca in orice comunitate in care nu simt ca sint inteleasa si unde nu pot comunica in acord cu credintele, cunostintele si puterea de intelegere a celor din jurul meu,pur si simplu ma retrag politicos.Este foarte clar ca sintem diferiti, ca avem simtaminte, credinte ,chiar si niveluri diferite de inteligenta (nu sustin ca aici ca noi sintem cele mai destepte) ,tocmai de aceea, ma alatur gastii din care fac parte, cu crezuri si calitati/defecte aproape comune.Si fac acest lucru in liniste ,deci civilizat.Pentru ca stiu ca nu pot face schimbari decit pornind de la propriul exemplu…
  Dar ce ziceti dragelor, incheiem subiectul si ne punem pe treaba? Haideti sa impletim iarasi, gandurile si sentimentele si experientele noastre, ca tare bine ne mai este impreuna.Nu ptr ca sintem cele mai frumoase si mai destepte, nu ptr ca detinem adevarul absolut, ci doar pentru ca taare bine ne mai potrijim:)) si pentru ca simtim cu inima si gandim cu mintea (asta in urma unui studiu indelung,nu neaparat a unei scoli in domeniu)ca ceea ce (si cum) facem e bine.
  Va imbratisez cu drag !

 96. anca arissa says:

  Si ca sa revenim la intrebari si raspunsuri o rog si eu pe Olivia sa-mi recomande ceva pentru imbunatatirea memoriei si a puterii de concentrare (vad ca si cunoscuta lecitina de soia acum e controversata : ba e buna, ba nu e )si ceva sa te linisteasca ( in afara de magne B6 🙂 ) cand ai o zi de-ti vine sa te dai cu capul de pereti.Daca s-a mai discutat si mi-a scapat comentariul,rog fetele sa ma ajute.Multumesc si o zi linistita tuturor.

 97. Daniela says:

  Buna Olivia,
  As dori un sfat , sa-mi spui ce parere ai despre gemoterapie ca tratament pentru copii ?
  As vrea daca poti sa recomanzi o lectura buna pe domeniul spiritual/psihologic. Sunt de cativa ani in concediu de ingrijire copil (am 2 baietei de 3,5 respectiv 1,5 ani) si vad cum stau tot mai prost cu rabdarea, autocontrolul…etc si nu vreau sa vizitez deocamdata cabinetul psihologic :).
  Pupici de la 2 pitici 🙂

  • Cristina I. says:

   Indraznesc sa-ti recomand toate cartile scrise de psihanalista Francoise Dolto, te va invata cum sa-ti intelegi copii si cum trebuie sa-i privesti dintr-o perspectiva cu totul diferita.
   In felul acesta o sa devii mult mai rabdatoare si vei avea o relatie armonioasa cu baietii tai
   Spor la lecturat
   Pupici

   • olivia says:

    Excelentă recomandare!

   • Daniela says:

    Multumesc mult de recomandare, deja “googalesc” dupa ea 🙂 . Am gasit aceasta pentru inceput “Ce sa le spunem copiilor – cand sunt foarte mici, cand sunt bolnavi, cand se bucura, cand sunt tristi”, abia astept sa ajunga la mine. Pupici

 98. raluca says:

  Olivia ,fetelor stiti unde mai pot gasi ceaiurile lui Ioan Bonchis,pe site vad ca nu sunt disponibile.va pup

  • kinga says:

   Intr-adevar, site-ul nu este actualizat. Daca vei suna insa, iti va raspunde cineva cu caldura si vei putea face o comanda.

  • Irina Stoian says:

   Draga Raluca,

   Am cam o saptamina de cind am primit ceaiurile si tincturile lui d-nului Bochis.Suna la numerele afisate pe site si vei primi comanda negresit.

 99. Ade says:

  buna Raluca,
  Daca esti din Bucuresti le gasesti la Plafarul de la parterul Magazinului Big Berceni (am fost si eu sambata)

 100. Mimi Walter says:

  Desi Miau&Ham (cum a scris cineva si m-a amuzat f. tare) au incercat sa prezinte munca d-lui Pottenger ca pe o mare sarlatanie si pacaleala, iar pe Olivia ca pe o manipulatoare (se pare ca ei au impresia ca pe acest blog se face hipnotizare in masa), pt. cei care sunt poate inca derutati, vreau sa va mai spun, ca in Germania, exista chiar mai multi medici alternativi de exceptie, care au tratat ZECI DE ANI de zile, absolut TOATE bolile numai cu regim alimentar (cum ar fi dr. Bruker http://hrana-vie.blogspot.com/2010/06/un-mare-medic-german-care-aplicat-hrana.html sau dr. Schnitzer http://hrana-vie.blogspot.com/2011/03/un-mare-medic-un-mare-om-o-viata.html) si care sustin la randul lor, fara rezerve, studiul Pottenger. Dr. Bruker de ex. a scris mai multe articole despre acest studiu, dand si explicatia faptului de ce dupa 4 generatii pisicile nu s-au mai inmultit: pisicile lui Pottenger au fost tinute in conditii extreme, nu au primit absolut nimic crud (din pacate au fost si f. chinuite), pe cand toate pisicile normale, mai vaneaza un soarece, mai mananca niste iarba (in Germania, orice proprietar de pisici are in gradina sau pe balcon o planta care se numeste iarba pisicilor), mai prind o pasarica, etc.
  Numai bine tuturor si multa sanatate!
  Mimi

  • Irina Stoian says:

   Mimi,
   Tare te indragesc si te pretuiesc!Pentru ca esti, de asemenea, o sursa de inspiratie si documentare si bunatate,nu?
   Iti doresc numai bine si multumesc din inima pentru ceea ce esti!

 101. Cristina K says:

  Mimi de ce nu ai zis :)ca ai niste informatii foarte pretioase pe blog referitoare la vaccinuri. Acum am intrat si nici nu stiu cu ce sa incep.
  Multumesc

 102. anca arissa says:

  Mimi a amintit ceva mai sus de blogul Cristelei referitor la vaccinuri.(cristelageorgescu.ro).Imi permit si eu daca nu e cu suparare sa indrum fetele interesate de meniul vegetarian al copiilor (si nu numai), sa intre pe blogul ei.Are o rubrica speciala Meniul zilei.Numai bine.

 103. Marina says:

  Stie cineva o reteta de branza din migdale sau alte nuci? Sotului meu ii este enorm de dor de branzeturi si ma gandeam sa-i fac o bucurie.

  Olivia, astept cu interes reteta ta de branza din nuci braziliene. 🙂

 104. anca arissa says:

  Cornelia Marin are o reteta din branza de migdale.(Corneliamarin.ro)

 105. Cristina K says:

  Anca Arissa multumim pentru pont. Intr adevar sunt foarte multe variante de meniu. Mamele care intra aici, sa aruncati un ochi NEAPARAT, o sa va fie de mare ajutor 🙂

 106. anca arissa says:

  Cu mare drag 🙂

 107. Mimi Walter says:

  Va multumesc mult de tot tuturor!
  Repet (Olivia sper sa nu te superi) adresele referitoare la vaccinari, poate tot mai este cineva care nu le-a vazut:
  1. Site-ul d-nei dr. Christa Todea-Gross trebuie citit neaparat, aici gasiti generalitati despre vaccinuri http://www.pentruviatacluj.ro/vaccinuri-inutile-si-periculoase, iar aici, de la pag. 45, este prezentata baza legala de refuzare a vaccinarilor (in Romania, vaccinarea nu este obligatorie (inca, cel putin)!!!) http://www.pentruviatacluj.ro/arhiva/Anuar_PV.pdf
  2. Blogul Cristelei Georgescu, care la randul sau s-a documentat ffff bine si a scris minunat si despre experienta ei personala http://www.cristelageorgescu.ro/?cat=498
  3. Aici am adunat carti, interviuri, bloguri, etc. http://hrana-vie.blogspot.com/p/adevarul-despre-vaccinuri.html
  4. Iar aici experienta mea personala cu cei 2 copii ai mei, unul vaccinat, unul nevaccinat: http://hrana-vie.blogspot.com/2011/05/despre-vaccinuri-dr-gerhard-buchwald-dr.html si aici http://hrana-vie.blogspot.com/2011/05/despre-vaccinuri-continuare.html
  Sunteti niste mame grozave, sunt sigura ca o sa va bucurati intr-o zi foarte tare, ca v-ati documentat atat de bine pe marginea acestei teme!
  Multa sanatate,
  Mimi

  • Flori says:

   Draga Mimi,

   Iti multumesc frumos pentru inormatiile pretioase referitoare la vaccinuri.

   cu recunostinta,

   Flori

  • Laura P. says:

   Iti multumim si tie Mimi pt aportul tau in aflarea ADEVARULUI. Sunt din pacate ft multi care nu-l cunosc dar sunt optimista, sunt convinsa ca se va face lumina si din ce in ce mai multe persoane vor lua decizii intelepte si responsabile…
   Doamnne ajuta!

 108. Iulia says:

  Draga Olivia,

  Mi se pare penibil faptul ca le oferi “pupici” doar celor care iti canta-n struna si consideri ca cei care te-au “contrat” au folosit un “limbaj toxic,” comentand “rautacios”…:-)

  Este laudabil faptul ca citesti, te informezi si impartasesti cu noi toti concluziile tale bazate pe studii, cercetari etc. Insa, ar fi bine sa nu desconsideri parerile celorlalti doar pentru ca ti se atrage atentia sa fii mai rezervata cu sfaturile pe care le oferi.

  Cititoarele care te bat pe umar, si recunosc chiar (unele dintre ele) ca asteapta informatia mura-n-gura de la tine, au neglijat sa constate ca toti cei care-au combatut mai sus incurajeaza stilul de viata raw vegan, nici unul dintre ei nefiind impotriva acestui regim de viata.

  Din pacate izul de secta incepe sa se simta si aici…si pentru asta doar tu, Olivia, esti responsabila! Fii toleranta si deschisa cu cei care au pareri diferite si blogul tau nu va avea decat de castigat!!

  Eu ma bucur pentru schimbul de replici de mai sus si sper la mai multe si de acum incolo…

 109. Iulia says:

  Da stiu ca esti pe faza! 🙂 Esti draguta! Pe mine nu trebuie sa ma impaci, ca eu nu ma cert cu nimeni 🙂

  Voiam doar sa-ti atrag atentia ca ai sansa de a revolutiona modul de a gandi – al romanilor de pretutindeni – in privinta nutritiei si al sanatatii in general, nu doar prin acest blog, dar ai putea chiar avea o emisiune la TV in care sa ai invitati din randul, de ce nu :-), si al cititorilor tai (cei care si au ceva de spus, desigur).

  O revolutie…cu conditia sa dai pupici tuturor 🙂 impaciuitori, nestemati, dulci si cum ii vrei tu! 🙂

  Numai bine!

 110. Cristina K says:

  Mimi ne dai multe teme pentru acasa, abia daca mai fac fata :), insa ma bucur tare muuuuult!!!

 111. anca arissa says:

  Olivia,draga noastra,sper ca nu te-au suparat unele persoane atat de tare incat sa nu mai vrei sa ne raspunzi la intrebari.Noi te asteptam cu drag 🙂

 112. animaloo says:

  Oare cum se face ca pisica mea nu este agresiva desi mananca numai mancare procesata? Ce-i drept, a devenit nesimtita si nu ar manca ceva crud nici cu rugaminti.

 113. DanaC says:

  Buna Olivia, buna tuturor,

  Olivia, te-am descoperit intamplator (sau nu) intr-un articol din revista “Ce se intampla doctore?” acum cateva luni, in care impartaseai cititorilor experienta unei alimentatii raw-vegane. Acela a fost momentul in care am realizat ca trebuie sa schimb modul de alimentatie al familiei mele. Facem pasi mici, dar siguri si impliniti.

  Pentru ca am incercat cu un mare succes tratamentul cu foi de varza pentru tuse la baietelul meu, revin acum cu o “problema” pe care nu stiu cum sa o abordez (adica fara antibiotice). Baietelul meu de aproape 4 ani a intrat in aceasta toamna la gradinita si a facut de atunci cateva rinite destul de serioase care i-au inflamat polipii in cele din urma. Astazi, in urma unui exudat nazal am aflat ca are Streptoccous pneumoniae in nasuc. El nu este vaccinat impotriva acestuia. Ne poti ajuta cumva cu un remediu naturist pentru aceasta infectie.

  Iti multumesc tare mult si vreau sa-ti spun ca pentru mine ramai un exemplu de urmat.

  Dana

  • Mimi Walter says:

   Draga Dana,
   Din experienta proprie cu copiii mei, iti garantez cu mana pe inima, ca orice problema legata de polipi, caile respiratorii, astm, etc. se rezolva f. simplu, aproape imediat (in cateva zile si crede-ma ca nu exagerez) in conditiile in care renunti TOTAL la lactate si la produsele lactate, precum si la faina alba si zahar!
   Multa sanatate!
   Mimi

   • DanaC says:

    Iti multumesc Mimi pentru raspuns. Baietelul meu nu mai consuma lapte de vreo 6 luni, iar branzeturi destul de rar. Totusi el frecventeaza o gradinita de stat cu program prelungit unde si mananca la pranz, plus gustari. Eu acasa incerc sa compensez cu papa cat mai sanatoasa, dar nu pot interveni in alcatuirea meniului de acolo. Off… Vom cere si parerea unui medic homeopat si sper sa reusim sa tinem sub “control” acest streptococ si sa nu ajungem la complicatii si/sau antibiotice. Imi doream sa mai scoata Olivia un “truc” din tolba,cu rezultate specatculoase,ca cel cu foile de varza.

 114. animaloo says:

  Fain. Esti vraciul satului 🙂

  in general o activitate mai de femei, mai atente in jur si mai putin plecate dupa vanatoare

 115. Cristina K says:

  Le multumesc mult celor care au lasat aici linkuri spre alte bloguri, de cateva zile citesc cand despre vaccinuri cand despre alimentatie, alaptare etc. “e vai de capu’ meu” 🙂 dar ma descurc eu.

 116. Madalina says:

  Olivia draga mea, si azi cand este o sarbatoare asa mare, oamenii nu inceteaza cu comentariile urate, o rautate gratiuta. Daca nu le place nu inteleg de ce mai intra pe site-ul tau?!
  Eu una as restrictiona afisarea mesajelor, pentru ca unele sunt deplasate.

  Madalina

  • olivia says:

   Madalina, probabil ca asa o sa fac pina la urma, desi mi-ar parea rau ca voi sa nu puteti schimba o vorba intre voi pe blog, fara ca eu sa aprob fiecare comentariu…
   Pupici nestemati,
   O

   • Laura P. says:

    Cred ca multi cititori ai acestui blog sunt in asentimentul Madalinei, comentariile care sunt doar rautacioase si nu “spun” practic nimic nu isi au rostul, nu fac subiectul discutiilor sau mesajului oricarui “spatiu” de informare, fie ca apartine Oliviei, fie oricui altcuiva.

    Nu este cinstit fata de munca si disponibilitatea ei total dezinteresata to begin with…

 117. Gentiana says:

  Bogdane las-o balta sincer. Daca nu esti de acord cu Olivia e ok, dar aici intra mame de copii si persoane care cred ca alimentatia naturala/raw face bine…muuult mai bine decat orice medicament si eu zic sa le respecti alegerea. Eu stiu ca tu esti super ok si ca de fapt te distrezi cu comentariile astea dar uite ca Olivia e o draguta si te lasa sa comentezi oricum chiar si luata peste picior fara sa merite asta. Si cum eu te cunosc bine si am mare respect pentru Olivia iti cer tie cu respect sa o lasi in pace…pentru ca oricum comentariile tale nu sunt constructive deci ce sens au?!O seara buna si sper sa apelezi la intelepciunea pe care stiu ca o ai cand vrei 😉

 118. rebeca says:

  Buna! Sunt Rebeca,va admir atat de mult frumusetea si stilul de viata!

 119. rebeca says:

  Ma uit la Doamne de poveste numai ca sa va pot admira,aveti o frumusete deosebita si naturala!

 120. Flori says:

  Draga O,

  De fiecare data cand intru pe site-ul tau iti multumesc pentru informatiile pretioase ce m-au ajutat enorm de mult in a-mi schimba stilul de viata si nu numai….
  Cand am auzit de retetete pe care tu le faci pentru familia ta , am zis, recunosc, ” hai ca e prea exagerata” dar in acelasi timp mi-au atras atentia ca un magnet……..
  Anul trecut cand fetita mea a inceput gradinita am tinut-o tot asa numai raceli, harait in piept, curs nasul ….dna. dr. de familie de fiecare data imi spunea” cum nu ia-ti dat bronhovaxon “pt. intarirea sistemului imunitar, siropuri cu gramada, antibiotic de vreo trei ori in decursul septembrie-aprilie si nu in ultimul rand aerosoli cu dexametazona ( daca citesti reactiile adverse mai ai putin si mori) si flixotide…si uite asa am ajuns in luna aprilie , tot cu curs nasul…
  Din luna aprilie am inceput sa intru pe site-ul tau si sa incep sa ma informez (cumparat cariti), recunosc ca ai avut un impact foarte mare asupra mea, un impact pozitiv.
  De cand am inceput cu propolis, polen, fagure, capaceala, eliminat carnea, germeni de grau, quinoua, hrisca, lucerna, multe sucuri, smoothie, seminte de canepa decorticate, seminte si nuci de toate felurile, bautul ceaiului, borsului si sucului diminata pe stomacul gol.etc…..rezultatul a fost pe masura..
  Din luna mai fetitei mele nu i-am mai dat nicun fel de medicament si acum de cand a inceput gradi (grupa mijlocie), program scurt (la program prelungit nici nu indraznesc cand vad ce meniu au: ciorbe cu carne de pui, fripturi cu cartofi si deserturi :cozonaci din comert , cornuri cu gem etc)nu avem nicio problema (slava Domnului)….

  De aceea vorbesc din propria experienta ….. iti multumesc Olivia ca mi-ai deschis capul si am inceput sa vad cu adevarat ceea ce este in jurul nostru… am inteles ca trebuie sa vem grija de noi… ca sa ne fie bine…..

  si ar mai fi foarte multe de spus….inda timpul nu-mi da pace

  cu recunostinta,

  Flori

  • Mimi Walter says:

   Si eu iti multumesc mult Flori, mi se pare grozav ca ai povestit din experienta ta, dupa parerea mea, o poveste personala face cateodata mai mult ca 10 studii….
   Multa sanatate si toate cele bune,
   Mimi

  • Andreea says:

   Buna Flori,

   Ati renuntat complet la carne, lactate si oua? Daca da cam cat a durat trecerea?

   Mersi,
   Andreea

   • Flori says:

    Draga Andreea,

    Nici inainte nu mancam carne des, dar din luna aprilie am renuntat definitiv la carnea din comert. Carne sau mai bine zis preparate din carne, am mai luat de la Baciu, o data pe luna(e un magazin cu produse din bucovina pe calea Floresca, spun ei ca toata carnea provine de la taranii din zona) pastrama de curcan sau muschi, au o gramada de specialitati. Insa trecerea a fost foarte brusca, am norocul ca sotul meu ma sustine. Fiind perioada de vara sotul si fetita mancau numai o data pe saptamana carne de pui de tara, dupa care ajungea o data la doua saptamani si tot asa …..cat mai rar spre …deloc
    Lactate nu mai cumpar absolut nimic din comert, am luat de la o cunostinta lapte de capra, l-am pus la prins si a fost ok., Oua mai consumam foarte rar, cumpar oua bio sau de la mama mea de la tara.

    Cu drag,

    Flori,

 121. Cristina K says:

  Flori multumim pentru experienta ta incurajatoare si pozitiva.

 122. Marina says:

  Draga Olivia, asa cum promiteam, mi-am fcut lectile la capitolul postat pe internet, am inceput cu facebook unde am facut un grup de Hrana Vie (a inceput sa prinda radacini, lumea intreaba, e curioasa), incerc ca pe 26 noiembrie s-o aduc pe Mihaela Gheorghita la Rm Valcea, in conluzie, multumesc foarte mult pentru tot ceea ce faci zi de zi, esti de un real ajutor tuturor mamelor ce vin sa caute informatii pretioase in acest “domeniu”.
  Cu mult, mult drag si pretuire
  Marina

 123. CICI says:

  Draga Olivia,nu am mai scris nimic de la postarea ta despre Lavinia. Insa am urmarit totul indeaproape si mai ales schimbul de opinii in privinta ultimelor teme supuse discutiei. Fiind medic, ca si Lizuca nu pot fii nicicand de acord cu tratarea afectiunilor grave cu ceaiuri si cataplasme insa daca toate persoanele care-ti cer sfatul aici pe blog ar incepe sa se documenteze mai abitir din cartile de nutritie (o parte dintre acestea le-ai enumerat odata)si ar incepe sa consume hrana cu adevarat vie (neprocesata termic)si fara proteine animale, ar afla singure raspunsul la multe intrebari. Cei care au descoperit insa de curand acest blog cred ca tu dai sfaturi in locul medicului insa daca nu ai impartasi din experientele tale -citite sau incercate in ultimii ani in propria familie- atunci blog-ul tau nu ar mai avea rost. Ca urmare, toti ar trebui sa studieze neincetat tot ceea ce exista in materie de nutritie, sa incerce singuri aflarea adevarului (deoarece fiecare naturopat are ceva de spus in materie de studii si experienta clinica) si abia apoi sa-si etaleze o parere logica. Timp exista pentru tot, doar sa fii un bun manager al lui si sa poti fructifica macar 30 min zilnic pentru studiul acestui atat de intim act cum este hrana. Deoarece preventia este unul din aspectele cele mai importante pierdute din vedere. Noi medicii, in cei 6 ani de medicina si apoi 5 ani de rezidentiat, invatam permanent ca o anamneza corecta si analizele potrivite ne duc la diagnostice diferentiale, diagnostic final si tratament corect(asa cum Lizuca scria foate bine intr-un mail de acum cateva luni de compexitatea tuturor datelor care ne duc la un diagnostic si un tratament adecvat in functie de pregatire, experienta,dotarea spitalului, studiu personal, participare activa la congrese, etc…). Credeti insa ca medicina alopata se axeaza prea mult pe nutritie? Cu acel un semestru de fitoterapie? Din pacate, totul este structurat in asa fel incat chiar si in cadrul rezidentiatului de Diabet, nutritie si boli metabolice nu se pune accentul pe nutritie chiar daca in toate cartile de specialitate dieta si stilul de viata ocupa locul fruntas in etiologia afectiunilor digestive, metabolice, cardiovasculare. Haideti asadar noi, toti cei care ne preocupam sa avem o viata sanatoasa si indelungata (chiar daca suntem medici sau nu)sa incercam sa ne intoarcem la origini, la radacinile afectiunilor(nu vorbesc aici de cele congenitale sau capatate prin accidente) sa mancam cat mai sanatos, sa avem un stil de viata ce include miscare, iesiri in aer liber, sa avem grija de spirit, grija fata de cei de langa noi, sa studiem permanent pentru a tine pasul cu tot ce se descopera in materie de sanatate, sa facem intr-un cuvant ceea ce spune pe blog Mimi Walter -“Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume” (Mahatma Gandhi).
  Cat despre persoanele care doresc retete seci, fara povesti cu zane, le gasesc din abundenta pe multe alte site-uri/bloguri dedicate. Acesta este stilul blog-ului tau si noi, cei care-l indragim, nu cred ca dorim vreo schimbare.
  Cu drag,
  CICI

  • Madalina says:

   Draga Cici, daca imi permiti da-mi voie sa te contrazic. Cei care au descoperit acest site NU cred ca Olivia da sfaturi in locul medicului, Olivia ne impartaseste din experienta ei.
   Cel mai mult imi place pe acest site faptul ca Olivia da sursa de unde are informatia si astfel mie una imi da posibilitatea sa iau materialul(cartea) si ma informez despre ce am eu nevoie.
   Nu cred ca cineva are ceva cu medicii poate doar cu o anumita parte dintre ei.
   Uite Lizuca este medic si ce afrima: “E vina voastra ca perpetuati spaga la doctori, ca nu va schimbati doctorul daca nu sunteti multumite. Peste tot in lumea asta si medicina e o munca prestata, la noi sistemul e de stat si ingrijirea “gratuita”. In America operatiile v-ar costa zeci de mii de dolari, iar daca nu ai asigurare, esti pe duca. De ce nu mergeti si voi numai in privat? Ah, costa.”

   O seara placuta.

   Madalina

 124. Andreea says:

  Draga Olivia,

  As vrea sa stiu ce recomandari ai in ceea ce priveste anexita. Am fost diagnosticata cu anexita acum 7 ani. De fiecare data cand mergeam la ginecolog mi-au fost recomandate antibiotice, dar nici macar astea nu rezolvau problema. Ulterior reapareau durerile si trebuia sa o iau de la capat.
  Astept sfaturile tale.

  Multumesc,
  Andreea

  • Ruxandra says:

   Andreea
   Imi permit sa intervin intrucat ma regasesc in ceea ce spui.La fel ca si tine satula de acelasi vesnic diagnostic si tratament am incercat alte variante, respectiv schimbarea alimentatiei (nu mananc carne de 4 ani) in cat mai multe cruditati, fitoterapie ( amestec de ceaiuri traista ciobanului, cretisoara, urzica moarta, coada soricelului 28 de zile apoi ceai de napraznic 14 zile), spalaturi cu diverse ceaiuri, ovule si tonic ginecologic de la Elite Nutritia Deva( supereficiente daca te tii de tratament intre 3 si 6 luni). Anual imi fac analizele la cea mai buna, dupa parerea mea, clinica de colposcopie Micomi, unde am cerut anul acesta si un consult. Surpriza, nici urma de anexita, de altfel dna doctor de acolo iti explica si justifica tot fiind foarte documentata. Mi-a spus ca diagnosticul de anexita se pune mult prea des si usor nefiind vorba intotdeauna despre asta. Sper sa-ti foloseasca
   Sanatate

 125. Mari says:

  Am tot cautat cartea lui Norman Walker “Sucurile de fructe si legume…” si nu am gasit-o.Aveti idee daca mai exista pe undeva?
  Multumesc!

 126. Anca says:

  Draga Olivia, am simtit din raspunsul tau ca te-am dezamagit,imi pare rau este doar o parere pe care mi-o sustin, dupa cum spuneam in mare parte sunt de acord cu tine,nu sunt deacord cu razboiul asta dintre doctori si noi cei de pe blog in frunte cu tine,cred ca omenes este sa primim sfaturi uni de la alti penreu ca de invatat ai ce invata din ambele parti, si ei au dreptate in felul lor, ganditi-va ca sunt o groaza d oameni care n stiu sa citeasca nu au timp sa se documenteze sunt asa de saraci incat abia isi pot permite o paine, iar cand ajung la urgenta doctori tb sa-i trateze repede pt ca sunt in stare grava,ce vorbim noi poate sa previna da aproape orice boala, dar cand este un caz urgent este nevoie de doctori,i privinta voastra si a mea care sunt de acord cu 80 la suta din ce spune Olivia ar tb sa facem ceva sa deschidem oamenilor ochii sa se alimenteze mai sanatos, o campanie cu argumente, pe intelesul fiecaruia asfel incat sa inteleaga totin ca daca vor avea o alimentatie mai sanatoasa vor preveni mute boli.

 127. Nella says:

  Deci care este concluzia ?

  Sa mancam carne cruda sau sa dam la pisici carne cruda ?

 128. CICI says:

  Olivia,
  pot sa-ti marturisesc ca ma intristeaza foarte tare ca cei care practica meseria de medic pot sa acumuleze o asemenea frustrare si ca sunt in stare sa uite chiar si de regulile bunului simt atunci cand doresc sa sustina o cauza. Imi pare rau chiar ca am dat exemplu o persoana care pare ca este din punct de vedere profesional foarte bine pregatita dar care nu stapaneste ceea ce este absolut necesar indiferent cate diplome, facultati sau varsta ai – anume respectul pentru cel de langa tine si omenia. Am scris pentru ca simteam ca as avea ceva de spus, fara sa-mi mai arunc ochii peste postarile anterioare. In alta ordine de idei, daca esti de acord, chiar daca suntem din alt oras, vom incerca sa venim pe 25 la Bucuresti atat eu cat si sotul meu pentru ca sunt sigura ca unde ne intalnim ca sa vorbim despre sanatate nu putem decat sa avem toti de castigat. Mai ales ca in aceasta perioada este si targul de carte Gaudeamus la care n-am absentat de vreo 8 ani…
  Cu mult drag,
  CICI.

 129. Flori says:

  Le sunt si medicilor recunscatoare pentru tot ce au facut pentru fetita noatra atunci cand ne-am confruntat cu o probleme minora devenind majora din cauza faptului ca nu am intalnit, de prima data, pe cine trebuia . Fetita noastra la doi ani jumatate (acum are 4 ani) i-a aparut la ploapa stanga, jos, o mica umflatura, am zis noi ca e urcior, ne-am dus la farmacie i-am luat un unguent, am aplicat 10 zile dar din pacate niciun rezultat , ne-am dus la o dna. dr. de la policlinica Grigore Alexandrescu, a constatat, am urmat tratament cu alt unguent, insa nicio schimbare, in final spune ca trebuie operata. Nu contest calitatile dnei.dr dar nu a putut sa ne ajute. Intre timp am cautat alt medic, ne-am dus si la fel tratament, in final ne-a recomandat operatia……… am ajuns la operatie, pentru ca se pietrificase.Deci consultasem doi medici foarte buni, insa pe noi nu ne-au putut ajuta…..
  Am operat-o la dna. Dr. Topor (spit G. Alexandrescu) un medic pediatru foarte bun , in sfarsit am trecut si peste asta iar peste cateva luni a recidivat…. in acelasi loc……
  E, acum e acum ..ce facem? Cu ajutorul dlui dr. Bogdan Ciocea (medic neurolog, de nota 20) am gasit-o pe dna. Dr.Ciubotaru (alt medic de nota 20),…… salvarea noastra….
  Cand ne-a vazut intrebarea ei a fost de ce ati operat copilul???…..dupa ce i-am spus intrega poveste( ….cum ca trecusem pe la doi specialisti si in final recomandarea lor era operatia) ne-a spus …nu trebuia pentru ca nu operatia este solutia ….singurul lucru ce o poate ajuta pe micuta este MASAJUL CU MATERIAL CALD ( asta a fost secretul )……
  A fost singura care a putut sa ne explice de fapt ce este.- inflamatie lipogranulomatoasa cronica a pleoapelor determinata de blocarea orificiilor glandelor Meibomius (care secreta componenta lipidica a filmului lacrimal), ceea ce determina acumularea si stagnarea secretiilor sebacee; poate aparea la orice varsta prezentandu-se ca noduli nedurerosi cu crestere progresiva care pot fi multipli si bilaterali.
  Am continuat cu masaj dimineata si seara timp de trei saptamani + unguent , insa recunosc ca ma rodea faptul ca apicam atat unguent….si mi-a venit o idee (multumimta Oliviei) i-am aplicat tinctura de propolis pe ploapa si multumim lui Dumnezeu este ok.
  Asta nu inseamna ca nu ar putea sa mai apara insa acum stiu ce trebuie sa fac , asta multumita dnei dr. Ciubotaru …si bineinteles Oliviei care mi-a deschis capul cu propolisul…..
  Vedeti …..concluziile le trage fiecare,…..nu toti medici sunt la fel , nu discreditez pe nimeni , numai trebuie sa ai noroc sa nimeresti pe cine trebuie ……atata tot………….

  Cu drag,

  Flori

  • Alina M says:

   Si baietelul meu a avut aceeasi problema la ochisorul drept, dar norocul nostru a fost ca am ajuns pe maini bune la un medic oftalmolog in Bucuresti…a trebuit sa ia 10 zile antibiotic si ne-a dat niste unguente si picaturi pe care le-am alternat si am scapat pana la urma de problema in mai mult de jumatate de an de la debut… Si noua atunci ne-a spus ca e posibil sa ajungem la operatie dar am zis sa incercam totul pentru a o evita…sanatate micutei !

 130. Raluca A says:

  Draga Olivia,
  citindu ti zilnic site ul, incep sa imbratisez din ce in ce mai mult ideea unui stil de viata atat de sanatos care sunt sigura ca aduce numai beneficii. am renuntat de vreo cateva luni la carne, de vreo cateva saptamani la lapte de vaca, pe care l consumam uneori chiar in loc de apa, la branzeturi frantuzesti grase care si alea imi placeau, in fine, proteina animala sub o forma sau alta era prezenta aproape zilnic in meniul meu.
  de vreo 2 luni ma doare umarul stang si de cateva zile mi s a inflamat putin zona superioara a bratului stang. m am investigat chiar azi printr o ecografie si mi a spus ca am un mic depozit de calciu pe articulatie. mi a recomandat antiinflamatorii, consult reumatolog, fizioterapie. am studiat pe net, aceleasi recomandari. dar cate antiinflamatorii pot sa iau, sa nteleg ca de cate ori ma doare sa iau antiinflamatorii?ce sa fac sa nu mai apara si alte depozite de calciu, preventiv?m am cam speriat cand am citit pe net…asa i ca si problema asta se trage tot din consum de proteine animale??am 30 ani, 74 kg, 168 cm.
  multumesc anticipat pentru recomandari.
  multa sanatate.
  o seara buna.

  • olivia says:

   Draga Raluca,
   Norman Walker spune ca depozitele de calciu anorganic sunt urmarea unei diete incarcate de lactate procesate, al caror calciu devine anorganic prin fierbere, pasteurizare etc si deci de nefolosit de catre organism. Pentru ca nu are ragaz sa-l elimine, organismul il depoziteaza in diverse parti, cit mai departe de organele vitale poate el. Christopher Vasey recomanda pentru orice depunere de materie anorganica (ciocuri, pinteni, cocoasa) postul negru, ca cel mai eficient. In timpul postului negru (doar cu apa pura), organismul intra intr-un proces de autoliza (auto-digerare, adica) inteligenta. Inteligenta pentru ca se devora intii de toate materiile refolosibile din organism: grasimea depozitata intii, apoi depunerile de calciu anorganic, chiar noduli, polipi si tumori (asta ar fi si explicatia pentru care suferinzi de cancer in faze destul de avansate s-au vindecat prin post negru prelungit). Este inca discutabila lungimea perioadei de post negru si foarte greu de stabilit moementul in care organismul trece de la liza depunerilor si balastului la liza organelor vitale. Robert Morse crede ca tot organismul e cel care da semnalul corect, dar pentru incepatori el e greu de interpretat corect. De aceea postul negru facut de o persoana fara experienta, poate fi periculos, dupa cum avertizeaza si Robert Morse. Poate aparea criza de vindecare (de eliminare masiva a toxinelor din corp) a carei simptomatologie e diversa: de la eruptii pe piele minore pina la tumori canceroase. Asta e motivul pentru care cei mai multi recurg la metoda lui Rudolf Breuss, un naturopat elvetian (inginer de profesie) care a pus la punct un regim de peste 40 de zile cu sucuri de legume proaspete, care topeste calcifierile, nodulii si tumorile, fara sa puna in pericol organele vitale. Practic prin sucuri proaspat stoarse, organismul primeste enzime, vitamine si antioxidanti, care formeaza armura de lupta a bolvaului. In vremea asta, organismul poate sa fac un pic de curatenie, eliminind toxine, topind depuneri, noduli si tumori. Breuss spune ca postul trebuie sa dureze 42 de zile si ca e lispit de riscuri. Gasesti aici cartea si indicatiile de preparare a sucurilor si a ceaiurilor recomandate de Breuss.
   Cu drag,
   O

 131. Raluca A says:

  draga Olivia,
  alese multumiri pentru raspuns.
  cu apa pura cred ca deja am rezolvat o, intrucat dupa post ul cu apa pe care l ai publicat, in scurt timp mi am pus filtru de apa cu osmoza inversa de la Nobel, intr adevar apa are alt gust…daca pot spune asa…si sigur ca si alte calitati…
  cat priveste sucurile, o sa incep sa mi fac zilnic, chiar sa inlocuiesc mese de peste zi cu aceste sucuri.
  multumesc inca o data.
  multa sanatate!

 132. Mimi Walter says:

  Aici http://hrana-vie.blogspot.com/p/carti-si-articole-despre-hrana-vie-si.html am adunat multe carti despre raw food si vegetarism, carti care se pot citi on-line, inclusiv cartea lui Rudolf Breuss si Studiul China, dar si niste filme care TREBUIE neaparat vazute (chiar m-ar interesa si parerea taberei Miau&Ham). Am si o carte de-a lui Norman Walker, dar o am ca pdf, cine o vrea sa-mi scrie pe: hranaviero@googlemail.com si i-o trimit cu drag pe mail.

 133. Irina Stoian says:

  Draga Olivia,

  Te rog mult ajuta-ma cu o recomandare pentru un filtru de apa cu osmoza inversa.Ma poti directiona spre o sursa de cumparare, te rog?
  Multumesc din suflet,
  Te imbratisez cu drag.

 134. Auras says:

  Buna Olivia/fetelor!
  As avea si eu o rugaminte, fara legatura cu postarea de fata – ma puteti indruma catre o clinica stomatologica, eventual un dentist bun. Ma gandesc ca la clinicile mari au materiale si aparatura de ultima ora, dar sunt foarte multe si nu am nici o recomandare catre vreun medic. Sunt convinsa ca nu toti medicii din marile clinici sunt buni. Poate cineva si-a lucrat ceva la dantura, in ultimul timp si mi-ar putea recomanda vreun medic. Eu vreau sa-mi aplic o fateta. Si-a facut cineva de aici asa ceva? Multumesc frumos.

 135. raluca says:

  Nu ma pot opri din ras! Tabara Miau&Ham!!! Deliciosss suna!!!
  Mimi, bravo! Iar te-ai aprins cu folos!

  • Mimi Walter says:

   Nu-mi apartine, altcineva mai sus (sunt atatea comentarii insa, ca nu am reusit sa mai gasesc cui ii apartine replica) a inventat numele, iar mie mi s-a parut teribil de amuzant, a. i. l-am adoptat la randul meu ….

 136. Andreea says:

  Buna tuturor!! Fetelor , va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva exemple de mic dejun si “ pachetele” pentru serviciu. Am inceput serviciul, dupa 2 ani de stat acasa, timp in care am incercat sa mananc cat mai sanatos, avand si mai mult timp pentru mine, pentru familie. De cand am inceput serviciul, insa, mananc sanatos doar seara cand ajung acasa, destul e tarziu. Imi e foarte greu sa prepar dimineata, din lipsa de timp, agitatie cu pregatirea copilului pentru gradinita, etc, asa ca reusesc sa fac doar un suculet, iar la serviciu mananc fructe de obicei. Insa, din pacate, ma mai scap si la chestii nesanatoase, iar organismul meu reactioneaza instantaneu, am facut in decurs de o saptamana doua crize de colecist, care m-au intors foarte tare peste cap.
  Mancand foarte sanatos in ultimele luni, de indata ce “ poftesc” la cele lumesti, organismul meu reactioneaza. Bineinteles, cei din jurul meu critica modul meu de alimentatie, spunandu-mi ca daca as manca de toate nu as mai avea asemenea probleme. Desi sunt constienta de beneficiile hranei vii, cei din jurul meu ma descurajeaza de multe ori, insa stiu ca daca m-as alimenta corect si nu as sari peste mese, ar fi foarte bine. De aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat si sa imi spuneti voi cum procedati cu mesele de la serviciu, de dimineata. Va pup pe toate cu mare, mare drag. Mereu imi sunteti de ajutor!:)Multumesc!

  • MariB says:

   Andreea, poti sa incerci un smoothie mare (eventual verde) cu fructe, frunze, poate polen pentru un aport proteic, niste avocado pentru grasimi bune (sau unt de cocos).
   Sau niste lapte de nuci cu seminte de chia, cereale – daca mananci – si fructe uscate/proaspete.
   Sau niste batoane energizante – cocos, seminte de canepa (eu mai pun si pulpa de la laptele de migdale), niste roscove sau cacao daca preferi ceva mai tare, miere, susan daca vrei si unt de cocos sa le lege.
   Sau “branza” de nuci cu legume proaspete.
   Succes la experimentat!

   • Marina N says:

    Andreea, eu mananc la serviciu salata pe care o prepar dimineata, acasa. E adevarat ca imi ia ceva timp dar poti sa o faci seara. Iar ca si gustare mananc fructe sau nuci. De cand mananc asa la serviciu au inceput si colegele mele sa vina cu acelasi tip de mancare :-).
    Sper sa te poata ajuta Olivia cu un sfat pentru colecist.
    Sa nu te descurajezi!

    • Andreea says:

     Multumesc fetelor, voi urma negresit sfaturile voastre. Chiar uitasem de smoothie-uri, nu prea ma dau in vand dupa ela, insa voi incerca sa le fac mai “baubile”:). va pup cu drag!

 137. Anita says:

  Buna Olivia,
  De cand ma stiu, acum am 23 ani…bine aproape 24 (in decembrie):)))….in unele luni, incepand din perioada ovulatiei si pana imediat inainte de menstra ma dor sanii, in special, partea dinspre brate, la ambii sani, e mai mult un disconfort, ma enerveaza orice atingere…..am si luni in care nu patesc asa dar…..de cele mai multe ori o patesc. Intr-o luna m-au durut sanii din ziua a 8 a a ciclului si pana la urmatoarea mesntra. Dupa menstra totul a fost ok. Cred eu ca prin menstra se regleaza ceva care mie imi provoaca aceste dureri inainte de venirea ei. Sper ca nu am scris prea alambicat. Multumesc,
  Pupici cruzi,

 138. Anita says:

  ce sa fac? e normal?
  Mersi,

 139. Dianka. says:

  Buna Olivia, sincer mersi din suflet pt ca iti rapesti din timpul tau pretios si putin pt a ne ajuta si pe noi. Iti scriu deoarece azi am am facut o ultrasonografie generala si medicul mi-a gasit la sinul sting un chist, urmeaza sa trec si pe la mamolog si sa fac o mamografie sa concretizez exact mai multe. Incetul cu incetul imi schimb modul de alimentatie si sper sa fie ok. As vrea sa stiu ce-mi recomanzi.
  Mersi mult. Pupici dulci&multi.

 140. Ramona says:

  Buna Olivia,

  Ce poti sa-mi recomanzi si mie pt o gramada de probleme :constipatie,arsuri la stomac,hemoroizi interni ,fisura anala? Am 32 de ani si alaptez un bebelus de 7 luni.mPoate ceva sucuri ,ca am cumparat de curand,
  Z-STAR storcatorul manual de pe situl L.Pop.
  Multumesc,astept un raspuns,caci am fost la medic chirurg- proctolog si mi-a recomandat operatie clasica sau ligatura cu benzi elastice.

  multumesc

 141. Miruna says:

  Mi-am propus sa ma apuc si eu sa obtin germeni de grau si am gasit un articol din Formula AS in care se spunea ca nu este recomandat persoanelor cu dezechilibru hormonal, ceea ce eu am (cu un diagnostic pe masura- mastoza fibrochistica).

  Te rog mult, daca ai putea sa-mi confirmi/infirmi informatia.

  Multi pupici extrem de dragastosi !

  • olivia says:

   Si care ar fi expliatia logica, stiintifica pentru aceasta precautie, Miruna?

   • Miruna says:

    Nici una, insa am zis sa nu risc, prin urmare am tendinta de a sufla si in iaurt. Oricum, am gasit o informatie inversa, prin care e recomandata o cura cu germeni de grau in cazul dezechilibrelor hormonale.

    Acum insa am o a doua nelamurire 😀 (rugaminte). Cum se obtin germenii? Am gasit mai multe variante, insa toate ma baga in ceata. Una din indicatii e:

    <>

    E in regula? 😀

    p.s. Abia astept emisiunea de dupa-amiaza 😀 !

    • Mari says:

     Miruna,
     Daca poti, comanda cartea “Germenii mancarea miraculoasa” de Steve Meyerowitz.Este un ghid complet pentru germinare, eu abia am primit-o, doar am rasfoit-o un pic si mi se pare extrem de utila.Si eu am gasit o multime de variante pe internet dar nu se compara cu informatiile gasite in carte.La editura Adevarul divin am gasit-o un pic mai ieftina decat in alte parti.
     Sanatate!

   • ade says:

    Acelasi diagnostic l-am primit si eu zilele trecute
    Aceeasi dilema am si eu privitor la germenii de grau
    chiar nu stiu ce sa fac…..

   • carmenioana says:

    Buna ziua,

    Intervin si eu in discutie…. germeni de grau este identic cu grau incoltit?

    Multumesc frumos.
    Cu drag,
    Cramen

 142. Roxu says:

  Draga mea Olivia,
  sau
  Dragele mele,

  Draga O,

  Incerc de cateva saptamani bune sa imi comand cartea lui Paul C. Bragg si a Patriciei Bragg – ‘Un adevar socant: Apa va poate salva viata’. Spre exemplu Editura Griphon nu o livreaza decat in cantitati de peste 50 bucati.
  Am o mare mare rugaminte: o ai cumva in format electronic? Sau cunosti o alta varianta de a putea intra in posesia ei?
  Mii de multumiri pentru tot ce faci pentru noi, indreptandu-ne cu atata caldura gandurile si stilul de viata spre unul atat de benefic :).
  Cu recunostinta,

  • olivia says:

   Draga mea,
   n-am cartea in format electronic, dar ti-o poti comanda de pe Amazon (ajuge prin posta intr-o saptamina) sau ti-o poti descarca tot de aici, in format electronic si/sau sa ti-o transferi in Kindel, daca ai.
   O duminica frumoasa!

 143. Roxu says:

  Bineinteles ca adaug scuzele mele acum pentru dubla introducere de mai sus :). Mea culpa

 144. Mari says:

  De cand am inceput sa mananc mai multe cruditati si seminte(intotdeauna inmuiate in apa de seara pana dimineata), a inceput sa ma doara stomacul.Olivia, ce ma sfatuiesti?Daca as intreba un medic…sunt convinsa ca mi-ar spune sa nu mai mananc cruditati, stiu…

  Ieri am fost in piata si am ales cei mai mici morcovi…stiti ce mi-a spus vanzatoarea? “Toti taranii folosesc ingrasaminte chimice.Nu mai foloseste nimeni gunoi de grajd…cine va spune ca nu foloseste chimicale minte!Va spun sincer!Poate doar cei care fac agricultura doar pentru consum propriu”Ce parere aveti?

  • olivia says:

   Mari, Paul Bragg spune ca perioada de trecere de la un regim toxic la unul preponderent crudivor nu e scutita de tot felul de simptome: balonari, dureri abdominale, aparent colon iritabil etc… El mai spune ca starile sunt normale si trebuie intelese ca avind legatura cu dereticarea pe care o face organismul. Tranzitia e mai scurta sau mai lunga, functie de gradul de toxicitate al organismului si ca, finalmente, totul va trece.
   Cit priveste legumele si fructele din piata sunt cu siguranta tratate. Noi le alegem pe cele mai mici, mai zemoase, mai parfumate, mai pirguite si mai cu gauri de viermi, pentru ca astea sunt cele mai putin chimizate si preferam sucurile strecurate, pentru a inlatura pesticidele si fertilizatorii sintetici, despre care am invatat ca au o preferinta pentru pulpa. Dar ce diferentiaza legumele si fructele din piata de cele din supermarket (laudate, se spune, pentru faptul ca in procesul de productie, se foloseste o cantitate controlata de chimicale, spre deosebire de tarani, care n-au masura si nu stiu care ar fi canitatea minima de chimicale pe care o pot folosi pentru a avea o productie aratoasa si vandabila) e canitatea de enzime si antioxidanti pe care le contin. Cele de supermarket, fiind TOATE iradiate, nu mai au enzime (care le-ar face sa putrezeasca in raft), iar canitatea de vitamine e minima, spre deloc.
   O duminica minunata!
   O

   • Mari says:

    Multumesc,la fel si voua!

    PS. Am gasit o combinatie de suc care este f.f.agreata de fiica-mea(se intampla f. rar sa-i placa ceva.Mar cu strugure.Iese superaromat dar este ok combinatia?
    Sanatate tuturor!

  • Antonia says:

   Pana anul acesta si noi am folosit unele chimicale ptr productia proprie, altfel nu se facea nimic si tot de la piata trebuia sa cumpar, insa nu exageram cu tratamentele si respectam timpul de pauza(eliminare).Abia anul acesta am gasit ceva ne-chimical ptr tratare…si a fost destul de ok…totusi castravetii se umplu de paianjen rosu, spre toamna apare musculita alba, mana si alte boli inrudite sunt la ele acasa…si pe langa ca productia e foarte mica, te si doare sufletul de ele sa le vezi ca mor…
   In aceste vremuri, daca nu s-ar trata legumele, nu ar fi nimic la piata, sau foarte putin…si nu spun acest lucru ptr ca as fi de acord cu tratamente chimice, ci ptr ca am un pic de experienta cu legumele din gradina mea cea mica…

   • Alexa says:

    Antonia, incearca sa-ti construiesti un micut solar si nu vei mai avea astfel de probleme. Parintii mei au avut o productie senzationala de tomate si castraveti intr-un solar micut de aproximativ 4mx10m. Pentru a preveni mana au stropit o singura data frunzele cu o solutie din apa si alcool pur. Nu mai stiu exact proportiile, dar daca te intereseaza ii intreb.

    Numai bine!

 145. Elena says:

  Buna Olivia, buna fetelor! Am o intrebare: lactatele nu sunt bune nici crude, sau doar procesate? de cand am aflat ca e bine sa le evitam, am mai redus din cantitate, nu am renuntat inca de tot, dar am inceput sa beau si eu si fetita mea lapte de capra crud.

  • Mari says:

   Elena, urmareste pana la sfarsit:

   http://suntsanatos.ro/documentare/dr-calin-marginean-calciul-si-osteoporoza.html

   Vei gasi raspunsurile pe care le cauti si alte informatii f. utile legate de calciu, produse lactate, etc.
   In privinta laptelui de capra a mai scris si Olivia pe blog…este sanatos consumat in stare cruda si compatibil cu organismul uman, baut cu masura.
   Personal insa, am o retinere in privinta laptelui crud, sper sa depasesc aceasta temere pana la urma. Acum ceva timp in urma fetita unor prieteni s-a imbolnavit de TBC osos din cauza laptelui crud pe care il bea regulat, luat spuneau ei dintr-o sursa sigura…Intamplarea aceasta nefericita m-a marcat si mi-a fost frica sa dau copilului lapte crud.

 146. Anita says:

  Buna Olivia,

  Ce stii despre albatrul de metil pentru rosu in gat? este ok?

  Te pupam,

  • Mari says:

   Anita,din cate stiu eu albastrul de metil nu mai este recomandat de multa vreme pentru ca s-a descoperit ca este cancerigen.Nu mai stiu exact unde am citit informatia ca a trecut mult timp de atunci.

 147. Mari says:

  Intrebare: stiti cumva provenienta semintelor din supermarket-uri care sunt vandute vrac? Sunt cumva de import? Intreb pentru ca am luat in ultimul timp din Auchan seminte de floarea soarelui, dovleac si migdale crude in coaja f. bune(acestea cu siguranta sunt de import…), mi s-au parut f. proaspete.Dar am citit pe undeva ca migdalele venite din SUA, de exemplu sunt iradiate.Ma poate lumina si pe mine cineva? Multumesc.

  • Mimi Walter says:

   Draga Mari,
   Eu nu asi cumpara seminte de floarea soarelui, de dovleac, nuci si alune de padure decat de la piata sau direct de la tarani. Alte alune, nuci si seminte netratate termic, gasesti si la Casa Raw.z (www.bucuriebuanstarehrisca.blogspot.com), precum si la multe alte firme specializate pe produse raw.
   Pt. fructe tropicale, dar si fructe uscate, seminte, etc. de o calitate deosebita, recomand (eu cumpar multe lucruri NUMAI de la ei) firma Orkos (mantionez ca nu am niciun profit personal de la ac. firma, si eu sunt numai un client ca oricare altul, convinsa de ani de zile de calitatea produselor lor): http://hrana-vie.blogspot.com/2011/01/orkos-alimente-adevarate-pentru.html.
   Numai bine,
   mimi

 148. valeria says:

  Buna olivia,
  Te deranjez si eu cu o intrebare..in privinta chisturilor ovariene, ce carti ai putea sa imi recomanzi?

  P.s. Astept cu nerabdare intalnirea cu tine de pe 25 noiembrie

 149. Dan Ghenea says:

  1. Pisicile nu sunt nici pe departe inrudite cu specia homo sapiens.
  2. “Mancare gatita” e un termen foarte imprecis: orice studiu care se respecta precizeaza pana la ultimul detaliu conditiile initiale, iar concluziile se raporteaza la aceste conditii initiale; de exemplu, daca vorbim de carne fiarta, atunci concluzia ar putea suna astfel: “in comparatie cu pisicile hranite cu cazrne cruda, pisicile hranite cu carne fiarta au avut un risc mai mare de a dezvolta….” O extrapolare de genul “deci mancarea gatita este nociva pentru oameni”, in exemplul de mai sus, poate fi formulata doar daca: pisicile prezinta un metabolism similar oamenilor si daca singurul fel de “mancare gatita” ar fi carnea fiarta. Pe scurt, studiul citat nu indeplineste criteriile minime de publicare intr-o revista stiintifica la standardele de calitate de astazi. Dupa aceste standarde ar fi catalogat ca “bad science”
  3. Presupunand, de dragul discutiei, ca omul functioneaza similar pisicii, ca studiul a avut loc si ca ar fi valid – studiul vorbeste despre (nomina odiosa!) carne si lapte. Ce legatura are asta cu dieta vegana?
  4. Cu siguranta legumele si fructele proaspete sunt benefice pentru sanatate; e sigur ca unele moduri de preparare ale mancarii pot fi nocive; de unde insa concluzia ca e benefic sa elimini orice mancare gatita?

  Est modus in rebus.

 150. Mimi Walter says:

  Am primit un link al unui film deosebit de interesant: http://adelicatebalance.com.au/# (din pacate fara titraj in lb. romana). “In ziua de astazi, nu mai exista oameni, care sa nu aiba in familie sau in cercul de prieteni pe cineva care sa fi murit de cancer…..” – adevarat nu-i asa??
  Va doresc vizionare placuta!
  Mimi

 151. Roxana says:

  Buna draga olivia

  Eu de un timp, de la cele scrise de tine, am inceput sa consum doar apa plata Bucovina. Recent, un microbiolog mi-a povestit ca el consuma la fel aceasta apa, pana acum 2 ani, cand testand-o a descoperit ca are un continut mare de nitriti. Sunt foarte confuza si nu mai stiu ce sa fac si ce sa cred.

  Multumesc.

 152. roxana says:

  consumati Herculane,cea mai pura apa plata,se gaseste la carrefour si kaufland,cu un continut foare mic de sare,spor!

 153. roxana says:

  mai am o intrebare,pentru Olivia,am noduli tiroidieni,mi `sa recomandat de catre medicul de la Ayurveda,cura de 42 de zile cu sucuri naturale si ceai,acum ca incepe si postu,as vrea sa o fac,insa este o problema,eu in ultimiii 5 ani m`am chinuit foarte tare sa pun cateva kg pe mine,eram extrem de slaba,miefoarte frica sa nu slabesc de la aceasta cura,si inplus este recomandat sa bem doar pana la 500 de ml de suc pe zi,in inghitituri mici,adica sucu asta sa il impartim pe toate ziua i in rest combinatia de ceaiuri a lui breuss,as vrea sa te intreb daca as putea sa beau sucuri naturale de 3 ori pe zi si sa mananc fructe,daca o sa am acelasi rezultat,si anume reducerea in dimensiune a nodulului,ptr ca altfel nu as putea sa duc cura la bun sfarsit,multumesc

 154. Mari says:

  Roxana, te rog sa-mi spui si mie cu ce te-ai ingrasat ca ma intereseaza si pe mine subiectul.

  • roxana says:

   uff…nu am tinut un trat anume,,muuuulte fructe,m`am mutat cu prietenul meu,am inceput sa gatesc,sa fac prajituri de casa ,am luat anticonceptionale un timp si mullttttt sedentarism:),dar m`am ingrasat cu greu si am pus vreo 10 kg in 6 ani….nu m`am ingrasat brusc si disproportionat,insa am avut nevoie de multt timp,daca as avea o reteta ti`as spune`o cu mare drag,ca ma gandesc prin ce treci,dar nu am,sincer!nu vreau sa iti dau sperante desarte si sa iti zic mananca aia ca o sa te ingrase….imi pare rau!

 155. Cristina says:

  Olivia, am si eu o mare mare rugaminte. Am pe cineva in familie care sufera de o depresie de mai bine de 10 ani. Are doar 30 de ani, a trecut printr-o casatorie nefericita care i-a accentuat starea. Mananca crud de vreo 8 ani dar cu pauze cand a mancat normal ca sa zic asa. Incercam de mult timp sa il ducem la dr dar nu a vrut, a mers la un psiholog care nu a fost tocmai ok si apoi nu a vrut sa mai mearga nicaieri. De asta te rog mult da-mi un sfat ptr ca sunt foarte ingrijorata , de atatia ani boala s-a agravat.
  Unde as putea sa merg cu el, ma gandesc la ceva naturist ptr ca tratamentul alopat ptr boala lui cred ca i-ar face mai mult rau. Multumesc mult mult de tot!

  • Magda P. says:

   Draga Cristina,

   Daca nu te superi ca raspund si eu, poate iti va da si olivia un raspuns, eu as zice un tratament homeopat, la un doctor homeopat bun si serios. Am vazut cazuri rezolvate.
   Asta daca ne rezumam strict la un tratament. Desi cred ca in cazul depresiei trebuie mers pe mai multe cai.
   Sper ca nu am suparat pe nimeni. Am mai dat informatii despre homeopati, iar raspunsul pe acest blog a fost “Multumesc, dar as vrea sfatul Oliviei”.

   Numai bine.

   • Cristina says:

    Multumesc mult Magda. Si eu ma gandeam la homeopat, am cautat dar nu am gasit un psihiatru sau un psiholog specializat si in homeopatie. Daca poti sa-mi dai si un nume de dr sau imi poti da mai multe informatii uite adresa mea de email georgiana_filip@yahoo.com.
    Ma gandesc ca ar fi si alte terapii alternative dar nu stiu care, de asta Olivia daca poti sa-mi dai si tu un sfat iti multumesc.

    • olivia says:

     Am sa ma interesez, draga mea, deocamdata am amintiri vagi despre subiectul depresie, din cartile lui Rudolph Ballentine, care spune ca depresia are legatura si cu puterea de asimilare a zincului de catre organism, daca nu ma insel si recomanda consumul de alimente cu continut mare din acest mineral. In dieta vegana, asta ar insemna germeni si alge, cu precadere. In dieta omnivora, ar presupune si fructe de mare, despre care insa n-am cuvinte bune, datorita ponderei mare de metale grele cu care sunt incarcate, ce pot duce la intoxicatii grave. Dar o sa fac un research mai amanuntit, cind am timp.
     Cu drag,
     O

    • Nadina says:

     Dr Radu Naghiu de la Napocensis.Desi e specializat in psihiatrie infantila, ajuta si adulti.
     Toate bune!

 156. Andreea says:

  Buna fetelor,

  Acum cateva saptamani o cititoare a scris pe blog o reteta pentru tiroida, ceva cu 40 de seminte de mar.

  Am incercat sa o gasesc printre comentarii, dar fara succes.

  Puteti va rog sa o rescriete?

  Va multumesc

  Cu drag,
  A

 157. roxana says:

  da,100 ml de vodca de peste 42% impreunca cu 40 de seminte de mar se lasa la macerat 7 zile,dupa care se ia de 3 ori pe zi,nu as vrea sa iti faci sperante desarte,eu am incercat`o si nu am simtit nimic,poate asa trebuie sa nu simtim nimic!!

 158. alex says:

  buna olivia!
  Spune-mi, te rog, daca stii vreun tratament naturist pentru pilozitate excesiva.
  am incercat si epilarea cu laser, am cheltuit foarte multi bani si in zadar, creste la loc.
  Multumesc.

 159. Anita says:

  Buna Olivia,
  Am tot vazut prin posturile tale ca sustii faptul ca toata soia care se gaseste pe piata este modificate genetic, chiar daca pe ambalaj scrie ca nu este asa. Apoi vorbesti despre CODEX ALIMENTARIUS…nu prea stiu exact la ce te referi. Si in plus nu inteleg ambalajul pe care scrie ca nu este modificata genetic (soia de la Sano Vita de exemplu). Nu stiu ce sa cred, mie personal imi place soia foarte mult, nu in exces dar cateodata este foarte gustoasa in diverse “mancarici” in loc de carne, are proteine si contine fitoestrogeni. In acest sens voiam sa iti cer un pic parearea si opinia mult mult mai avizata decat a mea. Chiar nu exista soia nemodificata genetic? Cat de rau face soia modificata genetic, daca totusi alt tip de soia nu se gaseste? Iti multumesc frumos,

  Anita…te pupa!

 160. Gabriel says:

  Ma intreb oare ce parere are LGBT despre lucrarea in cauza. Dupa aproape 50 de ani de campanie ultra agresiva in care orice critica la adresa homosexualitatii este pusa la zid si arsa pe rug, probabil ca afirmatia ca homosexualitatea este o boala cauzata de un regim alimentar incorect primeste acelasi tratament. Poate ca speriata de cancer, diabet si alte boli autoimune, umanitatea va incepe sa manance mai sanatos si in acest fel vom scapa si de “efectele secundare”.
  Nu sunt homofob, dar pur si simplu gasesc inutil un cuplu care nu poate procrea din motive “evidente”, fara a include aici cuplurile heterosexuale care nu pot avea copii din motive medicale.

 161. Mihaela says:

  Buna,Olivia!
  In primul rand vreau sa-ti multumesc pentru ca ne impartasesti din experienta ta culinara in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa,dandu-ne sfaturi f.utile.Vreau sa-ti spun despre mine personal ca de cand ma stiu am fost f.sclifosita la mancare si am mancat f.putin,chiar si o data pe zi din diverse motive:ba nu aveam chef, ba nu aveam timp sau pur si simplu aveam o stare proasta si ma “razbunam”pe mancare.De mica am fost internata des prin spitale si am avut raceli repetate in gat,la plamani,sinuzita,otita,cistita,infectie urinara,anexita,boli endocrinologice,reomatism puternic,anemie,lipsa de calciu,etc.Mi-e f.frica de cancer pentru ca stiu ca nu m-am alimentat corespunzator.Te-as ruga sa-mi dai cateva sfaturi cu privire la cum ar arata un meniu sanatos al unui om care nu-si permite prea mult din punct de vedere financiar.Te rog sa-mi spuice alimente ar trebui sa consumam pe parcursul unei saptamani.Cu un venit in casa de 1900 lei si un copil mic,e cam greu…ce as putea manca, mai ieftin si sanatos?
  Multumesc anticipat! Multa sanatate!

  • olivia says:

   Draga Mihaela,
   acesta va fi urmatorul post, mai lung si mai cuprinzator decit te astepti 🙂
   O seara frumoasa,
   O

 162. Mihaela says:

  Acum,cand am un micut de crescut si am vazut ce inseamna sa fii mama si femeie implinita,imi doresc din plin sa traiesc si sa fiu sanatoasa;mi-e frica de cancer.Baietelul meu s-a nascut cu o malformatie la manuta stanga si cred ca din cauza faptului ca am fost suparata si am facut depresie,nu am avut bucuria de a-l alapta;desi am incercat din rasputeri sa-l alaptez,n-am avut lactatie decat 2 saptamani si f.putin.Pentru ca stiu ca esti mama,te rog din suflet sa-mi dai un sfat cu privire la alimentatia copiilor cu lapte praf;care ar fi varianta de lapte sanatos? Toti doctorii pediatri imi recomanda laptele praf,dar eu parca n-am incredere… Multumesc!

  • olivia says:

   Eu n-as da unui copilas lapte praf, sub nici o forma. Are faima ca e cancerigen. Norman Walker (un naturopat celebru, care a trait pina la 116 ani) recomanda lapte crud de capra in amestec cu suc de morcovi cruzi. Extrem de hranitor si de usor de digerat. Dar e important: laptele trebuie sa fie crud! Sub orice alta forma (paseurizat, fiert, praf etc) e toxic!
   O seara frumoasa,
   O

 163. Mihaela says:

  Te rog din suflet sa-mi raspunzi si-ti multumesc din suflet!

 164. Mihaela says:

  P.S.Am citit despre cam ce mananci intr-o zi, dar as vrea sa stiu cam ce ar trebui sa mancam intr-o saptamana intreaga

 165. irina says:

  excelent articol!
  Multumiri!

 166. roxximarissa says:

  Draga Olivia,
  Este pentru prima data cand iti vizitez blogul si sunt tare incantata! As avea si eu cateva intrebari. In primul rand despre laptele crud.Am auzit in jurul meu multe persoane care spun ca nu e sanatos sa-l consumiasa crud,abia muls de la vacuta de la tara,deoarece contine unele bacterii care trebuie distruse prin fierbere.Pentru un copil este ok sa-l consume asa crud?
  Si mai vroiam sa te intreb in legatura cu apa calda bauta pentru un par sanatos.Cand spui apa calda te referi la apa plata cumparata din market si incalzita sau doar ceai din plante?Cum faci tu infuzia din plante? Ca eu stiu sa fac ceai cum m-a invatat mama,fierb apa,pun plantele si las la infuzat 10-15 min. Sper ca nu par o incuiata nestiutoare dar in ziua de azi chiar nu mai stii ce sa consumi si cum. Multumesc mult pentru toate sfaturile tale! Te pup.

  • olivia says:

   Prin fierbere, laptele pierde anticorpii, vitaminele si mineralele benefice. Calciul organic se transforma in calciu anorganic, care nu se poate asimila. In schimb va acidifia organismul, ceea ce in timp va duce la carii, osteoporoza, pinteni, cocoasa, monturi etc
   Infuzia o fac la fel ca tine. 🙂
   O seara frumoasa,
   O

 167. catalin says:

  Buna, am citit articolul si este interesant, insa nu poate fi extinsa aceasta teorie ” raw ” in cazul speciei umane. Moticul este destul de simplu: toate problemele de care amintesti in cazul oamenilor sunt datorate unei schimbari radicale a alimentatiei in ultimii 50 de ani, schimbare la care corpul uman nu a avut timp sa se adapteze. Pe de alta parte, omul mananca mancare gatita de mii de ani, timp in care corpul nostru a avut timp sa isi modifice anatomia pentru a se adapta noului tip de alimentatie, care contine si mancare gatita.

  Prin urmare, ar fi nenatural pt corpul nostru ca acum sa ne reintoarcem la o dieta 100 raw.

  Pisicile insa au organismul adaptat unei diete crude, deci nu poate fi facuta o analogie.

  Parerea mea ca una din cele mai bune carti pt orientarea dietei este Dilema Omnivorului (si Studiul China).Trebuie neaparat citite ambele pentru a putea avea o vedere de ansamblu.

 168. Catalin says:

  Buna, Olivia!
  Nici eu nu inteleg de ce medicii pediatri(aproape TOTI!)recomanda laptele praf la copii, chiar si pana la varsta de 3 anisori! Si in legatura cu laptele de vaca nefiert,nu exista cici un pericol,ca bacteriile?
  De capra i-as da cu placere fiert, dar n-am de unde-l procura…
  Multumim!

 169. Catalin says:

  De exemplu,un verisor de-al meu cand era mic, locuind la bunici la tara, a baut f.mult lapte de vaca crud si a facut paraziti intestinale, de nu-si mai revenea si greu si-au dat seama ce are!
  De aceea ne este teama…

 170. Codrina says:

  Buna dimineata,Olivia.Foarte interesant blogul tau.Eu cochetez de ceva vreme cu ideea de alimentatie raw vegana…poate nu reusesc in totalitate…sotul meu este carnivor…..dar cateva retete si idei sunt binevenite.
  Numai bine iti doresc,sanatate multa tuturor celor dragi,si articole cel putin la fel de interesante si inspirate ,in continuare.
  Cu drag,
  Codrina

 171. Ramona says:

  Buna Olivia,

  La un moment dat ai precizat ca Pottenger a facut studii si pe porci de guinea, vaci si…oameni.

  Cum de ai ales sa vorbesti despre studiul pe pisici si nu despre cel pe oameni?.

  Multumesc anticipat pt raspuns.

  • olivia says:

   A ramas sa vorbim despre celelalre studii ale lui Pottenger intr-un material viitor. Studiul pe pisici e cel mai amplu, se intinde pe 10 ani si s-a desfasurat dupa toate rigorile stiintifice. Cel pe oameni are mai degraba carcater clinic, cuprinde mult mai putini subiecti. Dar astia din urma sunt practic primii beneficiari ai adevarurilor la care a ajuns Pottenger in studiul pe pisici. Lucrurile se leaga in ordinea asta, iar sa sari peste primul studiu, ar insemna sa te privezi de toate argumentele de care e nevoi ca sa curpinz tot tabloul.
   CU drag,
   O

   • Ramona says:

    ok, atunci o sa reiau intrebarea lui Razvan din postul intitulat “de ce nu mananc carne”:

    “Cel mai important CARNIVOR din ocean rechinul, ere o dieta EXCLUSIV bazata pe carne, atat alba (peste) cat si rosie (foci, pinguini, balene, casaloti, etc.) … in ciuda acestei diete este unul dintre formele de viata PERFECT adaptate, cu o evolutie minima a speciei, care pe de-asupra are si o durata de viata destul de mare.”

    La care tu ai replicat ca “Daca as fi rechin, as papa si eu la fel… Dar nu sunt, Razvan!”

    In spiritul raspunsului pun si eu intrebarea: daca esti om de ce justifici optiunea ta de alimentatie pornind de la un studiu pe pisci?

    Din spusele tale, studiul pe oameni ar fi incomplet…

    Marturisesc ca aceste aspecte pe mine ma fac sceptica, eu nu sunt pro/contra raw-veganism, deocamdata sunt in cautare de raspunsuri.

    Multumesc.

    • olivia says:

     Rechiniul papa crud! Da-i carne gatita si spune-mi si mie cit de perfect se mai adapteaza. Pottenger tot pentru asta pledeaza: hrana vie pentru pisici sanatoase. Naturopatia la fel: crud si vegan pentru un organism uman sanatos, lispit de alergii, paraziti, fenomene inflamatorii, cancer, diabet etc etc. Aici sade numitorul comun: in viata din hrana ta, iar nu in hrana din viata ta! (ca sa citez un crez mai vechi al naturistilor).

     • Ramona says:

      am vazut reteta de cozonac, mi se pare tare interesanta (si nu e singura); sigur o s-o incerc; te felicit pt imaginatie

      referitor la rechini si pisici :), din cele spuse de tine eu conchid ca nu putem compara dieta oamenilor cu cea a rechinilor

      mergand pe acelasi principiu, dieta pisicilor nu poate fi comparata cu dieta noastra;

      in ceea ce ma priveste, eu am ajuns la un compromis:

      in momentul de fata, sunt de parere ca dieta optima trebuie sa fie o dieta variata (inclusiv carne), fara excese

      sunt constienta ca nu este o dieta ideala, exista niste riscuri; din punctul meu de vedere, nutritia este un domeniu extrem de complex, nimeni nu poate sa spuna cu certitudine ca dieta pe care o recomanda este dieta perfecta;

      asa ca vin cu intrebarea:
      care sunt riscurile, dezavantajele unei diete raw-vegan?

      (sau poate ai scris pe undeva pe blog si mi-a scapat mie informatia…)

      Multumesc.

 172. Ramona says:

  revin cu inca o intrebare:

  ai incercat cumva sa faci cozonacul cu faina de migdale?

  oare ar merge?

  Mersi.

 173. Ramona says:

  Am gasit un studiu interesant despre absorbtia patrunjelului si a telinei. Mi-a placut pentru ca a comparat cantitatea de flavoane din sucul raw si din cel procesat termic.

  Referitor la cel procesat termic, iata concluzia autorilor:

  “Although the concentration of total flavones in celery juice was generally stable after heat processing, the conversion of apiin to apigenin 7-O-glucoside increased rapidly at 121 °C over time at pH 3.0, reaching 83% after 60 min (Figure 6). Previous investigations suggested that this deconjugation to a simple flavonoid glucoside may improve absorption. In human subjects, converting hesperetin 7-O-rhamnosylglucoside to hesperetin 7-O-glucoside in orange juice increased peak hesperetin plasma concentrations 4-fold.(35) The flavonoid apiosylglucosides in parsley and celery are similar to the flavonoid rhamnosylglucosides in orange juice in that they consist of a disaccharide group attached at the same position on the flavonoid core.”

  Concluzia autorilor este ca tratarea termica a sucului de patrunjel/ telina (coroborat cu studiul anterior pe sucul de portocale) poate imbunatati absorbtia.

  Ce parere aveti?

  Studiul este nou, a fost publicat in decembrie 2011 in SUA.

  Aici este link-ul catre studiul complet:
  http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/jf2033736

  • olivia says:

   Dupa mine, informatia face parte din categoria “bulionul si leucopenul”. Leucopenul este o substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical. In stare cruda, leucopenul din rosie are acest efect. Altfel, nu!!! Producatorii de ketchup, suc si pasta de rosii sau bulion – despre care nu cunosc sa aiba alt scop decit acela de-a-si creste profiturile – spun altfel: ca leucopenul nu se asimileaza din rosia cruda. Sunt si “studii stiintifice” care institutionalizeaza aberatia. Studii, pe care Colin Campbell le-a demascat ca fiind comandate si platite (gasesti in cartea Studiul China radiografia falsificarii studiilor stiintifice) de cei care au interese financiare sa o faca. Tot la capitolul asta intra si povestea cu vinul si resveratrolul (un antioxidant puternic, cu efecte antitumorale dovedite, antiinflamator si imunizant). De la o vreme au aparut in mass-media informatii acreditate de diversi “cercetatori stiintifici” care sustin ca resveratrolul nu se asimilieaza din boaba de strugure, ci doar din vin. Beneficiarii “marii descoperiri stiintifice”? Producatorii de vin, desigur. Nu toata lumea leaga lucrurile, insa… Cunosc o doctorita care crede gogorita si care s-a apucat sa bea zilnic vin, incercind sa redobindeasca astfel tineretea fara batrinete… spre disperarea sotului…
   Sucul de patrunjel si cel de telina sunt extrem de detoxifiante. Folosite cu intelepciune vindeca boli dintre cele mai grave, dupa cum a dovedit, prin practica clinica pe mii de pacienti, Norman Walker. Cu conditia sa fie proaspete. Dupa 10 minute, incepe procesul de oxidare, iar proprietatile terpeutice dispar: enzimele intii, apoi vitaminele, mineralele…
   Cit priveste flavonoidele, aici avem de-a face cu alta poveste. Flavonoidele sunt produsi secundari din metabolismul plantelor fotosintetice, un fel de anticorpi vegetali. Principala lor caracteristica este de a filtra razele UV nocive si de a proteja impotriva parazitilor. Prin distilarea plantelor bogate in flavonoide, se obtin uleiuri esentiale cu efecte terapeutice remarcabile (vezi Jean Valnet – “Aromaterapia”). Ingerate, difuzate sau aplicate in pliul cotului de doua-trei ori pe zi (vezi Christopher Vasey, “Alternative naturale la antibiotice”), uleiurile esentiale, functie de tip, vindeca afectiuni dintre cele mai diverse (respiratorii, hepatice, cutanate etc). In concluzie as spune ca e intelept sa te folosesti de puterea sporita a flavonoidelor din uleiurile esentiale, dar si de cea a enzimelor, vitaminelor si mineralelor din sucurile crude. Distrugindu-le pe ultimele prin fierbere, vei obtine un suc mort, care nu mai poate promova viata.

   • Ramona says:

    eu acum fac un mic research pe fructele goji; am cataracta din nastere si caut solutii/remedii care sa incetineasca dezvoltarea sa;

    un studiu facut in China ajunge la concluzia ca antioxidantii din fructele goji sunt mai bine asimilati de catre organism daca fructele sunt omogenizate in lapte fierbinte (80 gade C);

    oare chinezii astia au fost platiti de marii producatori de lapte? si de ce fierbinte? rece nu merge? 🙂

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16870004

    mie imi vine mai greu sa cred ca toti oamenii de stiinta sunt mana in mana cu marile corporatii si comploteaza impotriva noastra

    eu fug de generalizari, din pacate viata este mult mai complicata;

    de dragul unui exercitiu de logica: ai putea admite ideea ca asa cum oamenii de stiinta demascati de Campbell au interese proprii si Campbell poate avea interese proprii?

    poate si el a fost platit de industria bio (sa o numim asa de dragul generalizarii); sa nu uitam ca in SUA dieta vegana are istorie, companiile de profil au prins radacini

    probabil ca Campbell are dreptate, acele studii au fost “trucate”, insa asta nu inseamna ca toate studiile care contravin dietei raw vegan sunt trucate;

    eu cred ca adevarul este intotdeauna pe la mijloc; (insa asta e deja cliseu…)

    Numai bine.

    • Ana says:

     Ramona, ideea este că nu există un complot împotriva noastră, există interese (foarte mari!) financiare! Totul se învârte în jurul banilor, iar Campbell asta subliniază în studiul său. Ceea ce mai subliniază este ideea că oamenii de buna credinţă sau neinstruiţi (în general) sunt manipulaţi foarte uşor de aceste grupuri de interese. Iar cum naivi sunt destui şi pe la noi (şi mai ales la ei!)… trăiască industria proteinelor animale! În plus, Studiul China nu plefează şi nu promovează dieta (dietă gr.- stil de viaţă) raw vegană, ci vegetariană!

    • olivia says:

     Cambell nu promoveaza conceptul bio, cu obstinatie. El spune ca e preferabil sa maninci bio, adica hrana netratata cu pesticide, fertilizatori, coloranti si alte chimicale cu care e pervertita mincarea noastra. Si nu poti sa nu-i dai dreptate. DAR, in acelasi timp arata ca o data cu vegetalele mincam si asimilam armele cu care plantele se apara de atacatorii chimici sau biologici. Asa ca atunci cind nu mincam bio suntem totusi protejati de scutul vegetal al plantelor, daca plantele nu au fost preparate termic (dupa cum arata si Ernest Gunter). In situatia asta sunt locuitorii din Okinawa, o zona extrem de poluata care – paradoxal pentru unii!! – are cei mai multi centenari raportati la numarul de locuitori. Secretul lor? Hrana preponderent cruda si in mica parte gatita – atunci cind e gatita – la aburi. Peste din cind in cind (crud, cel mai adesea). Fara carne, oua, lapte, brinza. Multe alge, orez integral, legume si fructe crude. Sport si atitudine pozitiva. Principiile raw-veganismului sunt puse in practica aici, as spune. Iar comunitatea larga de mosi si babe sprinteni ca niste adolescenti doveste ca teoria functioneaza in pracica. Daca adevarul e intotdeauna la mijloc, atunci Okinawa e la mijloc!!! 🙂

     • Ramona says:

      Tocmai am dat peste articolul asta in care se precizeza ca locuitorii din Okinawa papa si mult porc. Ma gandeam ca e poate, de dragul dezbaterii, putem gasi vreo explicatie pentru aceste neconcordante…

      http://ci.nii.ac.jp/naid/110000220190/en

      Numai bine.

     • Adrian says:

      Parerea mea este ca oamenii aia traiesc mult si bine din alte motive. Nici consumul crudivor si nici consumul de porc nu sunt decisive. Daca as merge pe acest rationament as putea lua exemplul satului bunicilor mei unde majoritatea barbatilor consumau 2 pachete de tigari pe zi si traiau 80-90 de ani si as concluziona ca e sanatos ca toata populatia globului sa consume tigari zilnic pentru longevitate. O alta explicatie mai plauzibila se poate gasi aici: |http://www.uic.edu/classes/osci/osci590/14_2%20The%20Roseto%20Effect.htm . Pe scurt: bunele legaturi sociale. Oamenii din aceste comunitati sunt extrem de uniti, toata lumea cunoaste pe toata lumea. Iata si o cuvantare in sprijinul acestei idei: http://www.ted.com/talks/dan_buettner_how_to_live_to_be_100.html
      Sanatate!

     • Adrian says:

      Revin cu primul url: http://tinyurl.com/yc3nsh

 174. Ramona says:

  Ana am rugamintea sa ma ajuti sa clarificam un anumit aspect: din cate stiu, vegetarienii pot manca din cand in cand si proteina animala, pe cand veganii doar proteina vegetala. In Studiul China, la “Categoria general -Exemple concrete-” sfatul autorului era “Mancati tot ce doriti (cat mai variat) din alimente integrale, nerafinate, de origine vegetala”.
  Intrebare: promoveaza vegetarianismul sau veganismul? 🙂

  Eu doream sa subliniez ca nu e bine sa cadem in capcana generalizarii: daca unii oameni de stiinta au “trucat” rezultatele studiilor asta nu insemana ca toti oamenii de stiinta sunt la mana marilor corporatii si de acum incolo nu mai luam in considerare niciun studiu care contravine dietei raw vegan.

  Apoi mai exista un aspect de luat in considerare: de la lansarea initiala a studiului intr-o publicatie de specialitate pana la mediatizarea studiului intervin mai multi actori si factori externi care nu pot fi controlati de oamenii de stiinta: Cine hotaraste ce studii sa fie mediatizate, cine hotaraste ce anume din studiu sa fie prezentat consumatorului, cine sponsorizeazea publicarea?

  • Ana says:

   Ok! Din câte şiu eu, fără să pretind că sunt expert sau deţinătoarea adevărului absolut, dieta vegetariană (si nu numai conceptul promovat de Campbell!) presupune un consum regulat de produse naturale, integrale, vegetale, preparate atât prin fierbere (abur) sau crud. O dietă raw vegană presupune un consum exclusiv de produse integrale nepreparate termic – hrana vie! Din ceea ce am citit eu, prezenţa proteinelor animale prezente când şi când în oricare dintre cele două tipuri de alimentaţie (unt, lapte crud, kefir, ouă v. M. Tombak), transformă dieta într-una ovo-lacto-vegetariană, ceea ce reprezintă cu totul şi cu totul altceva. Poate greşesc eu, însă aşa înţeleg eu lucrurile.
   În ceea ce priveşte perioada studiului efectuat de Campbell, evident că lucrurile sunt într-o continuă schimbare şi chiar autorul însusi atrage atenţia asupra acestui lucru. Înainte să citesc “Studiul China” am văzut un documentar despre un studiu recent asupra influenţei alimentaţiei cu produse tip fast-food asupra chinezilor. Concluzia studiului era… uluitoare! A crescut media de înălţime a chinezilor!!! Cine vede/citeşte acest studiu şi nu are noţiuni suficiente despre o alimentaţie sănătoasă, poate alege o astfel de alimentaţie doar pentru a creşte câţiva centimentri în înălţime. Pentru că, nu-i aşa, oricui i-ar plăcea să fie mai înalt, mai frumos şi mai deştept 🙂 Aşadar, rămân la convingerea mea că tot ceea ce citim, învăţăm, testăm, trebuie să o facem cu discernământ şi în cunoştinţă de cauză. Deci nu are importanţă cine mediatizează sau cine sponsorizează, important este ca noi să discernem în noianul de informaţii primite şi să alegem ceea ce este bun pentru sănătatea noastră.
   Evident că în spatele fiecărui studiu există interese, dar şi acestea pot fi catalogate în funcţie de ceea ce se promovează. Or, eu asta am afirmat, ţine de noi şi instruirea noastră să discernem informaţiile primite pentru a nu ne lăsa atraşi în capcana celor “câţiva centimetri”.

 175. Ramona says:

  Olivia,ok dar tot nu m-am lamurit cu studiul despre absorbtia fructelor goji. Studiul arata ca antioxidantii din fructe sunt mai bine asimilati de catre organism daca fructele sunt omogenizate in lapte fierbinte (80 gade C).

  Oare cercetatorii chinezi au fost platiti de marii producatori de lapte? si de ce fierbinte? rece nu merge?

  daca, intr-adevar, antioxidantii din goji sunt mai bine asimilati in lapte fierbinte, atunci este posibil sa existe si alti nutrienti care pot fi asimiliati optim pe acelasi principiu…

  • Ramona says:

   Ana, eu consider ca Campbell promoveaza dieta vegan (NU raw). Din cate stiu eu, vegetarienii mananca ocazional si proteina animala.

   Am o intrebare pentru cei care au terminat de citit Studiul China (eu sunt in curs…): Campbell analizeaza si absorbtia carotenoizilor din proteina vegetala sau doar impactul acestora asupra cancerelor?

   Intreb pentru ca, din ce am citit eu, carotenoizii sunt lipofili, organismul le absoarbe mai bine daca acestia sunt omogenizati intr-o lipida. Tocmai de aceea cantitatea de luteina asimilata dintr-un ou este mai mare decat cea din spanac (care, paradoxal, are mult mai multa luteina). In plus, este posibil ca si fibrele din vegetale sa impiedice absorbtia(da stiu, o sa spuneti ca nu am discernamant, ca oamenii de stiinta corupti mi-au spalat creierul… :))

   …in alta ordine de idei, eu azi o sa pap un ou fiert; insa maine imi vine comanda de goji, asa ca o sa trec pe o cura de fructe goji emulsionate in unt de caju;

 176. Tania says:

  Buna ziua, am gasit textul dvoastra si foto aici

  http://centruldio.net/wordpress/?p=1943

  In cazul in care nu ati vandut textul respectivului centru, atunci banuiesc ca e copiat (cu nesimtire, ca n-am observat vreo trimitere la sursa, ba chiar sub text apare ” Author: centruldio”).

 177. alina panaitescu says:

  Off cum e lumea asta…imediat sa te condamne si sa te puna la zid.Asa de draga imi esti, Olivia, ca n-am cum sa nu-ti iau apararea.Tania draga, tin mortis sa te informez ca articolul de pe site-ul dat de tine a fost postat pe data de 11 NOIEMBRIE 2011 iar cel al Oliviei pe data de 2 NOIEMBRIE 2011.Oare cine-i vinovat?

  • Ana says:

   Draga Alina,

   ce diferenta de optica! Tania o avertizeaza pe Olivia ca info ei se scurg pe alte site-uri fara drept de autor. Nu viceversa.

   Ana

 178. Azy says:

  sunt de acord ca dieta vegana e una sanatoasa,nu contest studiile facute de altii mai inteligenti si plini de entuziasm,poate singurii care ar avea de protestat ar fi cei de la protectia animalelor…dar haideti sa nu tragem concluzia ca absolut orice se poate trata naturist…in detrimentul practicilor medicale clasice sau al celor chirurgicale…nu cred ca ,daca doamne fereste,copilul uneia dintre noi ar fi muscat de un caine turbat,ne-am ruga asteptand sa vedem daca e dintre cei 14%:(…nu e cazul sa ducem lucrurile la extreme,sunt destule secte care fac asta..vezi martorii s.a.m.d..iar veganii sunt doar niste oameni care incearca sa se hraneasca sanatos…

 179. Iulia says:

  Am observat ca se discuta aici de niste storcatoare Hurom.
  Am studiat mai in de amanunt aceste storcatoare, si m-am hotarat cu strangere de inima pentru ca sunt tare scumpe,sa cumpar si eu unul.
  De cand l-am primit in fiecare zi facem suc, iasa ceva demential, nu am crezut ca exista asa ceva, putea sa imi spuna oricine orice , ca nu credeam. Bagam in el tot ce gasim prin piata legume, fructe chiar si frunze.
  O demonstratie face cat 1000 de cuvinte.
  Eu am luat modelul nou 2013 HE-DBE04 de la HuromRomania (www.huromromania.ro)Dl. Valentin 0721.622.076
  As dori sa ma ajutati cu cateva retete de sucuri din legume sau fructe, ca noi facem sucuri haotic, amestecam orice cu orice. Am citit ca daca amestecam 2 sucuri unul acid cu unul baza , le bem degeaba, si as dori daca tot am storcatorul asta beton sa beau ce trebuie.
  Va multumesc

 180. Iulian says:

  Salut,

  Unde gasim cartea de cumparat?

Raspunde

ultimele posturi