Amu cică, în grajdurile împărătești dintr-o împărăție mare – așe de mare de nici că se știa unde să’ ncepe și’nde să gată, de zîcea lumea că ar fi fără de margini – zăcea într-un colț uitat și neștiut de nime, calul craiului ăl bătrîn. Dară așe răpciugos, de bubos și de slab era, că cu anevoie să mai putea țîie pe picioare. Ăilalți erau tăți roibi din cei mai mîndri, înțepeniți în picioare și drepți ca lumînările duminica, la sfînta liturghie, cu coama deasă și strălucitoare, de se păreau și mai fromoși și mai grași și mai putincioși, pe lîngă răpciuga de cal. Să-ți crepe sufletul, de mila lui, și alta nu! Ani buni să curseră, cum să curge rîul cel repede și limpede dirept la vale, fără ca nime să-l țăsale ori să-i mai deie de mîncare ori să-i mai spuie o vorbă bună.  Păsămite nu-i mai era de trebuință la nime’ și grăjdarul nu făcea risipă de ovăz pe dînsul, ci aștepta să-și deie calul duhul nesilit. Se părea că tot trăgea să moară, dară nu mai murea și pace bună!

Iaca într-o bună, blagoslovită și luminată zi de la Dumnezeu, porțile grajdurilor împărătești se deteră larg într-o parte ș’ n ailaltă și’n prag apăru, avînd soarele săgetat d’amiază în creștet, feciorul ăl mic al craiului. Ținea cu două mîini un talger de fer, larg și frumos crestat pe margine, în care sta o grămada mare de bulgări de jăratic, ca puișorii cei noi de supt cloșcă, așe gălbiori și învălmășiți între dînșii. Crăișorul cel mic se duse în mijlocul grajdului și grăi:

– Roib năzdrăvan și fermecat cat! Să ma poarte ca vîntul și ca gîndul și apăi ca dorul și blestemul pîn’ în tărîmul ăilalt și să mă mai aducă și’napoie!

Apoi puse talgerul cu jar la mijloc, așteptînd răspuns. Roibii cei mari si vînjoși scăpărară din copite de spaimă, la auzul cunvintelor lui Făt-Frumos. Erau putirincioși dară l-alergătură întinsă, dară la vînătoare, dară nu la călătoriii grozave și pline de primejdii, prin ținuturi depărtate, stăpînite de Gheonoaia, zmei ori de balaori ce scuipă foc și alte d’astea.

Vazînd Făt-Frumos că n-are a se alege cu vreun cal nazdravn din grajdurile lu’ tătîne-su, dete să plece, cînd mai dintr-o parte, iaca ce să vază? Cu picioarele tremuratoare și sleite, gata să se îmburde la fieșce pas, calul craiului ăl bătrîn ieși la iveala, apropiindu-se șontîc-șontîc de talgerul cu jăratec. Cînd îl văzu așe de bubos și răpciugos, Făt-Frumos îi dete una zdravăn cu piciorul, de se duse bietul cal de-a dura, pînă în capătul ăilalt al grajdului. Dară el nu se lăsă cu una cu două și se’ntoarse de unde plecase. Nesuferind sa-l vază în fața ochilor,  Făt Frumos îi mai dete una cu piciorul, doborîndu-l la pămînt.

– Piei, răpciugă! zise crăișorul mîniat.

-Stăi, stapîne, că tu nu ai știință de cine’s io și ce știu a face. Lasă-mă să ma dau mai aproape nițel.

Dară daca se dădu mai aproape, se’ nfipse cu botul dirept în jăratec și începu să se înfrupte din arsoarea ce mocnea în talger. Apăi o data se scutură calul și  tăte bubele și răpciuga căzură de pe dînsul și rămase întocmai cum îl fătase mă-sa. Trupeș și cu patru aripi. Dacă-l văzu Fat Frumos îi zise:

– De azi în trei zile, plecăm.

– Stăpîne, sînt gata chiar azi, de poruncești. Dară ca să ne vitejim pînă pe tărîmul de dincolo, trebuie să-mi dai jăratec  în fiece zi.

Dacă auzi una ca asta, Făt Frumos se duse la baba Birșa și-i spuse spusa calului. Baba Birșa, ca una ce era meșteră în tăte solomonelile, luă rămășițele de jar rămase în talger, la înmulți cu vorba mărunțică, șoptită-n barbă, și le aruncă în văzduh, spuind:

– Jar în cer și pe pămînt/ Pentr’ un cal de neînfrînt/ Jar în stînga și în dreapta/ Pentr’ un Făt viteaz cu fapta!

Ș’ odata începu să răsară în tăt codrul, în tătă valea, tufe dese cu frunza argintată, cu pomșoare mărunțele, acre și roșiatice cum fu jarul ce-l mîncase calul.

– Aistea-s răchișoare rupte din soare, mai iuți ca focul, mai pătrunzătoare ca jarul, zise baba Birșa. Cine le-o mînca, sufletul să și-l curețe de păcat, trupul să se învrednicească, iară vitejiile cele mai grozave să-i pară șagă de prunci.

Cînd auzi una ca asta, Făt Frumos dete poruncă la bucătarii palatului să golească desăgile cu merinde ce le pregătise de drum și să se soborască apoi următoarea

ESENȚĂ

o oca de răchișoare, lăute’ n lăutoare cu apă ne’ntinata de izvor

o oca de miere înmiresmată și netulburată de salcîm

Cînd văzu cătina soborîtă în cămările împărătești, Făt Frumos dete poruncă să se purceadă la următoarea

ALCHIMIE

Zise să se sleiască răchișoarele cu binișorul de tătă zama aia groasă și bogată și să se strîngă laolaltă cu mierea cea dulce, cum îi place omului, cît o fi el de ursuz și nemulțumitor. Își împle urcioarele cu licoarea parfumată și-și luă rămas bun de la slujbașii împărăției, nu îninte de-a-i îndemna să bea tăți jar topit de răchișoare, pîn s’ o’ ntorna dînsul. Pasămite să aibă spor în tăte și să se ferească de beteșug.

Apoi încălecă pe spinarea calului, se prinse bine de coama lui stufoasă și zburară spre miază-noapte, iute ca gîndul și ca vîntul, apoi ca dorul și blestemul, pînă în tărîmul ăilalt.

Trei zile și trei nopți trecură de cînd plecase Făt Frumos călare pe calul său înaripat și curtenii începură să-i aibe de grije. Dac’ o fi pățit ceva? Dacă s’ o fi prăpădit săracul?

Dară nici n’apucară să gîndească bine una ca asta că, iacă, și crăișorul se’ nturnă la palat, vesel și sănătos, însoțit cu una dintre fetele lui Roș’ împărat, furată de la tatâne-su de gheonoaie. Era o mîndrețe de fată, rumenă în obraji, ca un boboc de trandafir și alta ba, de-o îndrăgiră tăți curtenii.

Dară după ce le povesti Făt Frumos prin ce peripeții trecuse, cu trei bălauri cu șepte capete, o gheonoaia hulpavă ce l-ar fi mîncat fript, începură și curtenii să îi depene lucruri neînchipuit de grozave ce se petrecuseră în împărăție, în lipsa sa. Pruncii răpuși de friguri și de nădușală se întremaseră în ist răstimp, numai că băuseră jar topit de răchișoare. Mumele lor se slăbiseră de durerile ce le are muierea lună de lună și lăuzelor li se împlură țîțele de lapte gras și dulce, din cel din care beau doar pruncii năzdravani. Iar cine-o avut gălbenare, tuse grozavă, neputință-n trup și picioare, orbu’ găinii ori orișice beteșug în pîntece, s-o lecuit ca nimica. Copchiii neboliți se făcuseră și mai mari și mai frumoși, crescînd tăți într-o zî, cît cresc alții într-un an. Iară caii ce se înfruptaseră din răchișoarele de pe cîmp, ce creșteau d’ amu cîtă frunză și cîtă iarbă, erau mai mîndri și cu coama mai strălucitoare. Așe de fălos era norodul de crăișorul cel mic, că cerură împăratului să-i deie lui tronul. Dară împăratul nu zise ba. Îl ajunsese și pe el urîtul împărățind d’ atîta amar de vreme.

Tare se mai bucură și se mîndri norodul să aibă așe împărat chibzuit și voinic. Făt Frumos dete poruncă să se întindă masă mare în împărăția, să ajungă la tăt omu’. Apoi se ospătară din buțile pîntecoase, pline ochi cu jar topit de răchișoare, și se veseliră trei zile și trei nopți. Și trăiră fericiți pînă la adînci bătrîneți ș’ or mai trăi și azi, că pricină de beteșug n’ au de ce avea…

195 comentarii la “Jar topit de rachisoare”

 1. Papu says:

  Buna Olivia,

  Cochetez de ceva vreme cu site-ul/blogul tau care imi incanta cele
  mai multe seri,insa este prima data cand indraznesc sa va scriu
  tie si dragelor tale cititoare.
  Este foarte frumos ceea ce faci si vreau sa te felicit pentru
  ceea ce postezi aici, dar si pentru pasiunea cu care ne raspunzi
  la toate intrebarile.

  Pupici dragastosi!

  Papu

 2. Emanuela says:

  Este nemaipomenita licoarea asta!!! O am si eu in casa de cand a
  aparut catina de anul acesta si ne indulcim cu ea in fiecare
  dimineata – multumesc pentru ca tot “din cauza” blogului tau,
  Olivia, am ajuns sa o prepar! Si tot datorita tie am si minunatia
  de obtinuta din “răchișoare” amestecate val vartej cu polen, laptisor
  de matca si tinctura de propolis de la domnul cu pricina de la Piata
  Matache!
  Cu mult drag!

  • olivia says:

   Ma bucur sa aud ca va merge atit de bine. Răchisoarele sunt preferatele lui David! Luchita gustă, se strimba atit de tare ca-i tremura mina pe pahar si varsă din licoare. Si apoi iar gusta, iar varsa nitel. Pina termina paharul! E de filmat papusica dulce!
   Pupici energici de răchișoare, draga mea!
   O

   • Emanuela says:

    Imi si imaginez, dragul de el! Sunt foarte norocosi strumfii tai!
    Vreau sa spun ca nu ne-am imbolnavit deloc de cand bem
    licoarea. Si am facut si bors proaspat “Tinerete fara batranete”!
    Cand i-am spus mamei ca vreau ingredietele de ea, a fost tare
    mandra de mine. Mi-am adus aminte cum facea bunica cand facea
    asa ceva, un intreg ritual! … care se sfarsea cu trasul putin de par
    “ca sa se faca borsu’ ca otetu'”. Si cu cat ma suparam mai tare,
    cu atat borsul iesea mai bun! Si imi dadea cate un paharel
    dimineata … ” ca sa vezi ce pofta de mancare o sa am”.
    Pana sa iti urmaresc indeaproape blogul, nu m-am gandit nicio
    secunda ca as face si eu la un moment dat!
    Multa sanatate iti doresc, atata cata imparti cu noi!

    • olivia says:

     Ce ma bucur! Povestile ca cea spusa de tine fac sa merite tot efortul pe care il presupune blogul. Multumesc, draga mea!
     O

   • Izabela says:

    Draga Olivia,

    Iti urmaresc blog de ceva vreme, ti-am cumparat cartea si am facut mai toate retetele pe care le-ai impartit cu noi pe blog sau in carte. Inclusiv crema cosmetica :).

    De vreo 2-3 ani am descoperit Kombucha, ceaiul fermentat, originar din China de acum 2,000 de ani (altii spun din Egipt de acum 5,000 de ani) de care am devenit “dependenta”:). Acum vre-o doua luni am inceput sa il fac in casa si a iesit fooooarte bun. Initial l-am facut cu zahar, dar apoi am trecut la miere pura, nepasteurizata. Sunt convinsa ca ai auzit de Kombucha, ar fi interesant sa scrii un articol despre aceasta bautura miraculoasa cum o numeau chinezii, bautura tineretii. Se face atat de usor si este asa de ieftina. Doar ceai negru sau verde (sau alb) si zahar sau miere plus cultura “mama” care se poate face in casa (ia cam vre-o luna sa se formeze) sau se poate cumpara de pe internet gata facuta. Eu folosesc un borcan de 5l. Fac 4l de ceai (12 pliculete), adaug zahar(360gr sau miere pura 270gr) si adaug peate cultura “mama” sau scoby (asa se cheama cultura “mama” care de fapt este o bacterie). Las la fermentat cam o saptamana si apoi pun in sticle (se cheama a doua fermentatie). Se poate bea imediat din borcan, dar eu prefer sa o mai las in sticle cateva zile pentru ca devine acidulata. In sticle se pot pune fructe, ghimbir sau sirop natural de fructe pentru a-i da o aroma deosebita. Sau se poate lasa ca atare-este foarte bun si natural- acrisor sau mai dulce- depinde de cat sta la fermentat. Dupa 2-3 zile bautura din sticle devine acidulata si se poate pune la frigider (eu o prefer rece) sau se poate bea la temperatura camerei. Este atat de buna la gust (pe langa proprietatile pe care le are pentru sanatate, in special pentru digestie). Sper ca te-am “convins” sa scrii un articol pentru Kombucha. Cu drag de peste mari si tari, Izabela

 3. cristina says:

  pe cuvant daca am inteles cum sa prepar bautura asta!

 4. Bianca says:

  Olivia,
  povestile astea, pe langa faptul ca sunt foarte frumoase, sunt si
  pline de invataminte sanatoase. Am sa le salvez, ca sa i le
  recitesc piticului meu cand va creste un pic mai mare (acum are
  aproape 6 luni,dar este f atent cand ii citesc) si va intelege cat
  de important este sa te hranesti sanatos. Astept la cat mai multe
  povesti sanatoase, ca tare m-ai binedispus!
  Ar fi bine daca le ai publica intr-o carte pentru copii – sa-i
  ajute pe parinti sa descopere impreuna toate leacurile astea
  pretioase si, poate, uitate in tumultul asta cotidian.
  Pupici.

  • olivia says:

   Draga mea, multumesc de incurajari.
   Cartea de care zici e in lucru, deja. Trebuie doar sa ma ocup mai mult, ca sa o termin mai degraba.
   Pupici energici de răchisoare, vrei?
   O

 5. Bianca says:

  Sigur ca vreau, doar sunt leac pentru atatea! Abia astept sa
  termini cartea, ca sa o pot avea si eu. Acum stii: mananca jar
  topit de rachisoare sa ai energie sa termini cartea! Tare m-as
  bucura daca ar fi foarte curand, dar… toate la timpul lor. Pana
  atunci abia astept sa o citesc pe urmatoarea!
  Pupici enegici de afine (ca doar asta am acum in congelator, dar
  la anul sigur vor fi si rachisoare :)).

   • Raisa says:

    Bianca,

    Eu am vazut catina saptamana asta in piata. Cred ca inca mai gasesti, nu e prea tarziu sa prepari licoarea magica 🙂

    • Bianca says:

     Raisa, tocmai am terminat de curatat de pe ramurele catina si acum pregatesc licoarea. am pus si la congelator o parte. Mi am facut stocuri chiar mari, dar nimic nu este prea mult, insa spatiul de depozitare este mic 🙂

 6. Gabriela says:

  Olivia,

  Spune-mi te rog cateva ponturi pentru imunizarea bebelusului meu de 10 luni. Imi raceste des, are probleme cu gatul si de aici lucrurile degenereaza: ultima data a facut otita si am fost nevoita sa ii dau antibiotic. Stiu ca ai mentionat propolisul. Pot sa il admin.si in cazul lui? in ce concentratie? Te rog sa imi spui ce poti pe aceasta tema. Eu am refuzat sa ii mai fac vaccinurile dupa vaccinul de 4 luni, din cauza caruia mi-a lesinat. Din aceasta cauza doresc sa stiu tot ce se poate pe aceasta tema. Daca poti sa imi recomanzi si carti sunt binevenite. Iti multumesc din suflet si astept cu nerabdare raspunsul tau.

 7. Cristina I. says:

  Draga O,
  Mi-ai facut o pofta nebuna de licoare minunata, asa ca maine dau
  fuga in piata, poate mai gasesc catina proaspata, caci nu vreau sa ma
  ating inca de stocul din congelator :d
  Saptamana asta, mai exact luni, Bimbi a mea ramasese fara voce, ragusita
  rau de tot.
  Ma astepatm sa urmeze ceva mai grav, mucisori, febra, dar dupa 2 comprese
  cu tinctura de propolis, pe care i le-am aplicat pe gat, poate canta
  la opera :))
  Esti mana cereasca pentru noi
  Multumim

  • Magda says:

   Draga Cristina,
   Imi poti spune, te rog, cum ai aplicat compresele cu tinctura?
   Multumesc.

   • Cristina I. says:

    Pur si simplu am pus tinctura pe niste tampoane demacheante, pe
    care le-am legat cu tifon de gatul ei.
    Ca sa stea asa, a primit in schimb un sticker cu Kitty ,lipit pe
    bluzita,semn ca a fost tare cumintica. A functionat si propolisul si
    metoda 🙂

 8. Adriana says:

  Draga Olivia,mii de multumiri pentru ca imparti clipe din viata ta (ocupata cred) cu noi,esti o scumpa si familia ta la fel):).Referitor la magica catina,eu am preparat-o fara apa,e ok si asa?
  In alta ordine de idei scrie-ne te rog ce faci de ai parul atat de frumos,cu ce il speli (am citit postul legat de par),dar eu trebuie sa ma vopsesc,am fire albe,asta strica putin(mai mult),dar in rest incerc sa il ingrijesc cat de natural posibil…

  Multumim pentru tot…
  Pupici portocalii … stii tu de la ce 🙂

 9. Madalina says:

  Ooo! Olivia draga, scrii atat de frumos!
  Imi pare asa de rau ca nu m-am invrednicit sa cumpar si eu catina
  la timpul ei, acum nu cred ca mai gasesc.

  O zi minunata!

  Madalina

  • Flori says:

   draga Madalina,

   gasesti in piata Matache si Sudului

   • Madalina says:

    Multumesc mult Flori! O prietena mi-a spus ca se mai gaseste
    si in piata Obor. Maine dimineata ma duc in piata, abia astept
    sa prepar aceasta minune.

    Madalina

  • olivia says:

   Draga Magda, gasesti catina in piata Matache si acum. Se culege, din ce stiu eu, pina da inghetul, deci pina atunci at trebuie sa tot fie la taraba.
   Pupici de licurici!

   • Madalina says:

    Olivia draga, mielul saracul de el nu pot sa-l primesc,
    pentru ca nu mai mananc carne, dar pupici nestemati primesc 🙂

    Madalina

 10. Miha says:

  draga Olivia sincer…eram si eu usor dezorientata cand am citit de
  rachisoare. dar slava Domnului pentru ca exista poze!!! m-am dumirit!
  ce pot sa-ti spun e ca noi am anticipat acest post: fii-mea bea de vreo 2 saptamani
  acest siropel. eu ma lupt cu o viroza usoara si pap catina direct
  iar pentru gat ma oblojesc cu miere cu propolis. si desi pitica mea
  are ceva mucisori pe care cu grija ii indepartez, nu avem alte simptome.
  asa ca deocamdata sunt o mamica fericita rau!

 11. magda says:

  Zana buna,

  Eu ii dau baietelului meu,Codrin, rachisoare amestecate cu miere.
  Pentru licoarea fermecata inteleg ca pup niscaiva
  rachisoare in apa de izvor(cum nu am, o sa ma multumesc
  cu apa plata Bucovina), le las oleaca la odihna , le ostoiesc
  in blender si apoi adaug mierea de salcam si alte minuni
  in functie de istetimea mamicii:polen……
  Pun si putin praf de zane si gata ……

  Rachisoare nestemate

  Cu drag,
  mama lui Codrin

  Zana buna,
  zana buna si frumoasa ,
  purcede cat mai grabnic la scris,
  ca dara esti o mare doamna de poveste .

  • olivia says:

   Draga Magda,
   rachisoarele doar se spala in apa curata, sa nu le lasi prea mult acolo, caci vitamine pretiose se trasnfera din catina in apa si nu vrei.
   Pupici energici de rachisoare, draga mea 🙂
   O

 12. cristina says:

  Olivia ai idee de ce tinctura de propolis este interzisa in sarcina?

  • olivia says:

   Pentru ca unele mămici ar putea sa fie atit de incarcate de toxine, incit propolisul sa scoata aceste deseuri sub forma de bube pe piele si alte alergii. E un risc pe care s-ar putea zice ca eu mi l-am asumat. Dar nu oricum. Am luat propolis in sarcina, e adevarat, dar cu precautii. In doze mici la inceput, pe care le-am crescut gradat, fara sa exagerex deloc. Rezultatul? Nu m-am mai imbolnavit de nimic!
   Pupici nestemati ca nestematele

 13. roxana says:

  ce parere ai despre articolul aparut pe csid.ro
  Ce se intampla Doctore?

  Adevarul despre morcovi: sunt mai buni fierti decat in stare cruda!
  Am auzit de multe ori ca legumele si fructele in stare cruda sunt cele mai sanatoase. Sa fie oare adevarat? Ati crede ca morcovii raw nu sunt la fel de benefici sanatatii precum cei fierti? Profesorul Lesley Regan a demonstrat pentru BBC ca nu in stare cruda, ci pregatiti la temperatura inalta, morcovii sunt mai bine absorbiti, fiind astfel mai sanatosi!
  ….

  • olivia says:

   Daca niste morcovi cu toate enzimele distruse prin fierbere, vitaminele imputinate cu 60-80%, iar mineralele rărite cu 20-50% inseamna niste morcovi buni, atunci da, fara indoiala ca morcovii fierti sunt cei mai buni. Pe aceeasi lista de “BEST OF” trecem apoi cel mai bun articol manipulator, cel mai bun bilet la sanatoriu etc, etc, etc…
   Studiul China (si nu e singurul) scoate la iveala, fir cu fir, pinza nevazuta a manipularii, tesuta de marile concerne farmaceutic, agricol, chimic. Draga Roxana, iti recomand cartea si apoi o sa vezi articolele astea in alta lumina.
   CU drag,
   O

   • Luciana says:

    E adevarat. Totusi, in Studiul China – o carte fundamentata stiintific – , Campbell nu recomanda neaparat mancarea neprelucrata termic (RAWFOOD), ci doar pe cea lipsita de proteine animale(vegan).

    • olivia says:

     Asa e, dar asta e doar o parte de adevar (fudamentat stiintific, adevarat, si asta e marele atu al cartii). Cealalta jumatate de adevar o afli din alte carti, ca cele ale lui Norman Walker, Robert Morse, Ernest Gunther si altii. Din fiecare carte am adunat cit una sau mai mult piesa de puzlle, nici una nu mi-a oferit toate raspunsurile la un loc. O sa vorbim despre astea, mai pe larg, intr-un post special.
     CU drag,
     O

 14. ade says:

  Olivia,
  Povestea e frumoasa, da` nu te supara pe mine…imi spui mota-mo
  cum se face licoarea?! te roog
  maine vreau sa fac ca e plina piata
  merci

 15. Flori says:

  Draga O,
  te rog sa ma luminezi, am o mare dilema in legatura cu
  semintele germinate de lucerna..si nu numai

  dupa ce au incoltit, coltisorii cati mm trebuie sa aibe inaine
  de a putea fi mancati? am inteles ca nu trebuie sa depaseasca
  5 mm….e valabil si pentru grau, hrisca, quinoua, linte rosie.

  Mai am pus la incoltit, grau, quinoua si hrisca am mancat
  in dimineta respectiva, aveau coltisorii intre 2-5 mm iar restul de seminte le-am pus in frigider pentru 2 zile
  insa coltosorii cresc in continuare…????? Sunt toxici daca
  cresc in contiuare??? nu de alta dar am tot cautat pe net si nu
  pot sa-mi dau seama …sunt mai multe raspunsuri contradictorii …sau
  ce carte ar putea sa ma lamureasca…..

  Imi cer scuze ca insist dar daca stie altcineva, va rog sa ma ajutati

  Va multumec!

  Flori

  • olivia says:

   Germenii continua sa creasca si dupa recoltare si chiar si in frigider. Nu sunt toxici. Dar e bine sa-i speli temeinic inainte sa-i maninci, caci din metobolsimul lor – la fel ca din metabolismul nostru – rezulta deseuri care pot fi toxice. Aceste deseuri (produsi metabolici, cum sunt transpiratia sau urina umana) se pot indeparta cu multa apa curata. Ceea ce ramine e super-papa!
   CU drag,
   O

 16. Flori says:

  Sarutmana !

  e..acum s-a facut lumina, e adevarat, cand ii luam din frigider nu-i mai spalam …deci start la germinat in continuare….

  cu recunostinta,

  Flori

 17. Mari says:

  Olivia, te mai deranjez cu o intrebare:as dori sa fac comanda(pentru prima oara) pentru diverse seminte/cereale pe care sa le pun la germinare, migdale, susan -bio, diverse uleiuri(etc) si am gasit multe site-uri care vand online dar nu ma pot decide.Imi poti spune de unde comanzi tu? Ma gandesc ca avand mai multa experienta ai gasit surse mai de incredere cu produse mai proaspete…
  Multumesc!

 18. raluca says:

  Olivia catina cum este mai bine sa o folosim la storcatorul manual lexen sau la blender cu tot cu pulpa si seminte?

  • olivia says:

   Depinde ce urmaresti: daca vrei un shot de energie ca sa poti tisni pe usa, la treaba, e mai buna cea fara pulpă, pentru că se digera cel mai repede si-ti da, prin urmare, forta sa muti muntii, in maxim 10 minutde. Dar daca iti propui o cura de vitaminizare si imunizare, pe termen lung, e importanta catina toata, cu seminte si coaja cu tot. Vei avea mai multe beneficii asa.
   Cu drag,
   O

 19. Georgiana says:

  Olivia,
  Te rog mult ajuta-ma cu niste remedii pentru candida genitala. Merci mult.

 20. ana says:

  frumoasa poveste!! ca de a;tfel toate povestile tale! astept cu nerabdare o carte scrisa de tine pt ac ai un talent extraordinar!
  ma foloesc de aceasta postare pt a te intreba ceva: ce parere ai despre miere?? unii spun ca nu e nimic altceva decat un amestec de zaharuri(glucoza, fructoza etc)fara valoare nutritiva, altii spun ca are o sumedenie de aminoacizi,enzime si are proprietati curative. eu tind sa resping prima abordare pt ca am simtit pe pielea mea virtutile terapeutice ale mierii(o consum pt ca am observat ca mi s-au ameliorat simptomele gastro-duodenitei) si nu pot sa cred ca este un simplu zahar.tu ce zici??
  multi pupici 🙂

 21. ana says:

  offff… scuze iar pt greseli… *de altfel / *pt ca

 22. ina_2k1us says:

  Si eu folosesc aceste comori de vreo 2 ani. Cum apare vreun stranut, vreun nas infundat, etc cum le bag in blender si le dau copiilor cate 2-3 seringi/zi (eu nu pun apa sa fie cantitatea mai mica caci nazdravanul meu de 3 ani, daca-i dau un paharel, icneste pana vomita, asa in schimb inghite seringa “cu vitamine” cum ii spunem si apoi bea apa.
  Da-ne te rog exemple concrete cu ce le dai copiilor sa manance dimineata (inainte de scoala), la pranz si seara.

  P.S. La sfarsitul lunii plec cu puiul meu la control in Germania (a avut 3 operatii, desi are doar 3 ani). Cand ma intorc, daca nu va plictisesc, va voi spune ce sfaturi interesante am primit de la doctorii de acolo legate de alimtatie.
  Va sarut,
  Corina

  • olivia says:

   Eu doar le spăl in apa, draga Ina, nu le lungesc cu apă 🙂 Licoarea e densa si concentrata si la mine, plus ca asa tine ma mult in frigider.
   Tin pumnii la control!
   O

 23. Raisa says:

  Citesc cu placere fiecare poveste scrisa de tine, multumim pentru tot ce ne impartasesti 🙂
  Eu aveam deja pusa la frigider rezerva de catina si miere, pentru iarna, dar boabe intregi. Mi-ai dat o idee buna cu sucul.
  Iar de patrunjel.. ce sa mai zic.. salata mea preferata din bucataria libaneza, in timpul sarcinii cred ca am mancat kilograme de tabuleh 🙂
  Asteptam cu interes si alte retete sanatoase. Numai bine!

 24. isa says:

  Olivia draga, sunt insarcinata in 14 sapt cand este bine sa incep sa beau ceai de lactatie si ce cantintate?
  Multumesc

 25. Gabriela says:

  Olivia

  Spune-mi, te rog, pot sa dau acest amestec si copiilor sub un an? Dar tinctura de propolis(contr. 80%)amestecata cu miere si pulverizata pe amigdale?
  Tu ce le-ai dat copiilor la aceasta varsta?
  Stiu ca exista controverse legate de administrarea mierii pana intr-un an.

  Multumesc!

 26. Victoria says:

  Buna!
  Iti multumesc pentru postarile pline de sanatate! O rugaminte am si eu, caut cartea Studiu China, chiar si cu imprumut, sunt foarte curioasa sa o citesc.

  Multumesc!

 27. Alexandra says:

  Oare ce gust o avea!!? Ce rau imi pare ca in Sibiu nu am
  vazut catina in piata!!
  In schimb am auzit ca uleiul de catina ar fi extrem de bun
  pt gingii si are un efect extraordinar daca e amestecat cu sare. Oare asa e, Olivia? Ai auzit si tu de asta?
  Te pup cu mult drag si asteptam multe alte povesti asemanatoare!

  • roxana says:

   draga mea,eu sunt din sibiu si tocmai astazi am luat catina proaspata din piata Rahovei,sunt convinsa ca o sa gasesti si la Cibin!!

   • Alexandra says:

    Ce veste buna!!Eu am cautat si nu am gasit.
    Multumesc mult pentru raspuns! Trag repede o fuga…
    Te pup,
    Alexandra!

 28. Alexandra says:

  Si inca ceva, am vrut de mult timp sa te intreb, salata de vinete coapte cu ceapa si putin ulei presat la rece mananci sau e daunatoare? Sau cum mananci vinetele?

 29. raluca says:

  Olivia,fetelor stiti cumva daca d-nul Bodnariu face si livrari in alte orase?eu sunt din galati si mi se termina proviziile mai ales de propolis

 30. Mihaela says:

  Isa te rog daca poti sa-mi trimiti si mie cartea Studiul China in format PDF,asta daca nu deranjez prea mult (mcmmichaela@yahoo.com).Multumesc!

 31. Maria says:

  Buna, Olivia!te deranjez si eu cu doua problemute:prima ar fi acneea( am 20 de ani), iar cea de-a doua este pofta de mancare, fara exagerare as putea manca mult si bine, ma gandesc ca din cauza asta si tenul cu probleme, care ar fi solutia?Merci tare mult

  • olivia says:

   Lucrurile se leaga, dupa cum observi. Eu as face o incercare pentru două săptămini: sa fiu cit mai crudivora si să nu mai maninc dupa 6.00 seara. Sigur se intimpla chestii interesante, am citit (si experiemntat 🙂 )
   Cu drag,
   O

   • Malina says:

    Pot sa confirm, am incercat pe pielea mea si tenul imi radia la propriu, prietenul meu imi zicea de cateva ori pe zi cat sunt de frumoasa. Apoi am fost in vacanta 2 saptamani si am mancat pe apucate, mai mult gatit, si lactate, si am stricat toata munca 🙂 dar nu-i nimic, revin in forta. Macar acum stiu clar ca functioneaza, trebuie doar sa fiu si consecventa 😉
    Multumesc, Olivia!

 32. Georgiana says:

  Dragelor stiti cumva vreun plafar online sau magazin cu produse bio, de incredere, care ar face livrari si in strainatate? Imi este mai usor sa caut ce ma intereseaza pentru ca stau cam prost cu germana si desi cred ca as gasi si aici produsele pe care le vreau nu am inca incredere in mine sa merg sa intreb ..mai greu cu detaliile :). Multumesc frumos!

  • Miruna says:

   Ai putea sa incerci sa gasesti produsele de care ai nevoie in magazinele Alnatura, in magazinele DM (se gasesc si acolo produse marca Alnatura) sau in magazinele naturiste de acolo (Reformhaus).

   Fa o lista inainte cu ceea ce iti doresti si cauta denumirea in germana si ai sa observi ca dupa maxim 2 saptamani ai sa stii exact de unde sa iti cumperi produsele !

   Ai putea sa studiezi si oferta magazinelor obisnuite (De ex. eu imi cumpar migdalele si alunele de padure din Edeka, pt ca au un pret mai bun )

 33. teodora says:

  Olivia multumesc pt.poveste!Ai scris-o minunat!Am facut deja licoarea magica si mi-am pus in congelator 15 kg.Copiilor le place,mai ales celui mic care de cate ori bea imi spun ca va fi puternic ca si un urs!De fapt el asa si numeste catina:puterea ursului!Te pup!

 34. Angela says:

  Buna,

  Olivia, ce stii despre dovleac?
  Am tot vazut prin pîata si nu stiu ce sa fac cu el. O fi bun sucul de dovleac?
  Oare as putea sa-i dau fetitei mele de 1 an ?

  Te pup!

 35. IULIA R. says:

  Multumim din nou Olivia pentru frumusetea povestilor si
  pentru utilitatea informatiilor !
  EU imi cumpar mierea de la o familie de apicultori care vinde si miere amestecata cu catina bobite intregi.Un deliciu pe care il iau dimineata pe stomacul gol 2 lingurite !
  Vreau sa te intreb insa cum conservi catina pentru iarna ?

  • olivia says:

   La congelator, Iulia! Dezghet cite o punga de 1 kilogram, trec totul prin slow juicer si amestec cu miere in cantitati egale. Depozitez la frigider, pina se termina. Si apoi atac urmatoarea punga de catina…

  • olivia says:

   La congelator, Iulia!

 36. Mari says:

  Isa, te rog frumos sa-mi trimiti si mie Studiul China. Multumesc. jolie_angel_2006@yahoo.com

 37. Alina M says:

  Nu am cuvinte sa-ti multumesc pentru faptul ca mi-ai deschis ochii si mintea. Sunt inca in curs de invatare citind din cartile recomandate de tine. Esti foarte frumoasa, stralucesti… Te imbratisez cu drag…

 38. Victoria says:

  Buna Isa!

  Multumesc! adresa mea de mail este tory_dulshe@yahoo.com

  Multa sanatate iti doresc!

 39. Alexandra says:

  Olivia, deci fac suc de catina la storcator, il amestec cu miere si-l pun la frigider. Intrebarea mea este cat trebuie consumat in fiecare dimineata?
  Te pup,
  Alexandra!

 40. Marilena says:

  Mari si Victoria,v-am trimis eu Studiul China pe email. Spor la citit!!!

 41. Angela says:

  Am cumparat un dovleac asa frumos din piata….chiar nu stie nimeni ce sa fac cu el?? Sa-l pastrez ca ornament?!

 42. Anca says:

  Angela, o varianta raw pentru dovleac nu cunosc…dar cu ceapa, usturoi, ghimbir, vin si dovleac iese o supa crema delicioasa. Testata pe sotul meu carnivor si prieteni care mananca normal. 🙂

 43. elena says:

  Va rog spuneti mi daca aveti idee de unde pot cumpara cartea lui Robert Morse.Am comandat-o de 4 ori! pe net si nu a ajuns niciodata.Multumesc

 44. Flori says:

  Draga Elena,

  de pe libris.ro

 45. Diana V says:

  Draga Elena, eu am descarcat-o gratuit de pe sanatatesiviata.ro sectiunea carti, sectiunea alimentatie-sanatoasa-nutritie-sanatoasa. Sper sa iti fie de folos.

  • IULIA R. says:

   Multumesc mult de tot Diana pentru pont ! e minunat site-ul acesta !si eu am tot incercat sa-mi comand cartile recomandate de olivia si nu am reusit !

 46. Nicole says:

  Isa,
  trimite-mi si mie te rog studiul China pe adresa:
  nicole.koretzcki@cegedim.ro
  multumesc anticipat!

 47. cristina says:

  Cine doreste urmatoarele carti sa imi scrie pe email: Studiul China, Sa traim sanatos fara toxine, Hrana Vie si Vaccinarea eroarea medicala a secolului; kovacs.cristina@ yahoo.com

 48. Isa says:

  Nicole eu ti am trimis cartile dar s-a intors mailul. Sa imi scri pe kovacs.cristina@yahoo.com daca nu le ai primit

 49. Thea says:

  Olivia, ai vazut reportajul despre Steve Jobs la Stiri la ProTV? Pe cine sa mai credem?

  • olivia says:

   Nu, nu l-am vazut. Ce-am pierdut?

  • eva says:

   Draga Thea, sa credem in Dumnezeu! Pe langa hrana trupului, mult mai importanta este hrana mintii, a spiritului. Este nevoie de rugaciune si de iubire, de liniste sufleteasca, ceea ce nu se stie despre Steve Jobs,saracul.

   • Thea says:

    Draga Eva, e frumos ce spui, insa daca citesti despre Steve Jobs o sa poti afla despre inaltimea la care ajunsese viata lui spirituala. Este unul dintre motivele pentru care a ales sa se trateze “cu suc de morcovi”, asa cum mie mi se pare ca peiorativ spunea reporter-ul pe care l-am vazut aseara.

    • Ana says:

     Buna ziua,

     mi-ar placea sa continuam subiectul pentru ca si pe mine m-a contrariat reportajul despre metodele alternative la care a apelat Steve Jobs si pe care “a ajuns sa le regrete” – la ce se referea reporterul? Si mie mi s-a parut un pic peiorativ cam tot reportajul…

     • Miki says:

      Am vazut si eu un pic din reportaj, astept cu nerabdare cartea. Oricum, cred ca aici nu-i loc de dezbateri, acesta este un blog pentru cei convinsi ca naturopatia este calea. Imi place sa vin si eu din cand in cand, chiar daca nu toate informatiile de aici le gasesc corecte. Dar imi plac povestile Oliviei si-mi mai place si disponibilitatea ei totala de-a ne invata cum sa traim sanatos.

 50. Luciana says:

  Draga Olivia,

  m-am gandit mult inainte de a-ti scrie cele de mai jos, dar mie mi se pare ca este important pentru noi romanii sa ne recunoastem si respectam valorile, fie actuale, fie din trecutul mai apropiat sau mai indepartat. Mai stiu ca tu faci, atat de frumos, acest lucru la emisiunea ta “Doamne de poveste” si …
  am sa -ti scriu aici, pentru ca nu am alt mijloc de a te contacta, in legatura cu o propunere pentru minunata ta emisiune. Sper sa fie in ton cu ceea ce-ti doresti si tu de la aceasta emisiune. N-am s-o mai lungesc si iti voi spune direct: pe 12 noiembrie 2011, Doamna Elena Nita Ibrian, precursoarea a ceea ce inseamna hrana vegetariana cruda in Romania, ar fi implinit 90 de ani, a lasat o multime de carti excelente, a ajutat foarte multi oameni sa se vindece, nu a vrut sa paraseasca Roamania, desi a avut o multime de propuneri, a preferat sa traiasca aici, modest, fara sa faca valva. Daca cele de mai sus nu ti se par interesante, doar ignora-le.
  Felicitari pentru tot ce faci, ai atata har.
  Cu drag,
  Luciana

 51. Alexandra says:

  Olivia draga, am topit jarul si l-am pus la borcan. La cata miere are, ma gandesc ca nu se bea ca pe apa (sau ca pe bors), asa ca te mai rog o data sa-mi spui cam cat trebuie sa bem din ea, sau unui copilas de 1 an si 5 luni cat pot sa-i dau, iar daca nu ii place, poate fi amestecata intr-un suc de mere, de ex.?
  Astept raspunsul tau!
  Pupici nocturni!

 52. Nicole says:

  Isa,

  iti multumesc mult, am primit cartea de pe adresa manea_marilena@yahoo.com
  O zi frumoasa!

 53. Mihaela says:

  Isa si eu l-am primit ,ti-am confirmat si pe mail .Multumesc frumos Isa!

 54. Georgiana says:

  Buna ziua draga Olivia,

  O nedumerire am deoarece nu am apucat sa citesc toata “lectura suplimentara” recomandata de tine 🙂 De o saptamana obisnuim (eu, sotul meu si copilul de 9 ani) sa mancam seara, cam cu 2 ore inainte de culcare si cam cu o ora jumatate dupa masa de seara cate o cana de piure de fructe de sezon (mere, pere, prune, mai aruncam si o banana si un kiwi) presarate cu seminte (in si susan). Intrebarea era daca este ok sa mancam acest “desert” seara. Baietii mananca mancare normal, dar preparata cat mai sanatos, iar eu cat mai crud. Noi ne simtit foarte ok ca si stare de spirit, dar vreau sa fiu sigura daca este corect sa mancam asa :). Multumesc mult, zana atotstiutoare de minunatii!

  • olivia says:

   Draga Georgiana,
   Sa maninci o masa de fructe la o ora si jumatate dupa masa de seara ar putea fi prea repede, cu siguranta inainte ca digestia cinei sa se finalizat. In plus sa te culci dupa jumatate de ora de la masa de fructe (chiar daca e vorba doar de un pireu de fructe) s-ar putea sa fie, din nou, prea din scurt, cita vreme masa de fructe se digerea intre o ora si o ora si jumatate. Cind te culci cu stomacul plin, digestia nu mai are loc. In schimb, incep procesele de fermentatie si putrefactie sa de desfasoare in toata plenitudinea. Ceea ce e grav. Pentru ca produsii de fementatie si putrefactie sunt extrem de toxici. O astfel de masa intoxica organismul si il uzeaza foarte tare. Sa fiu in locul tau, as inlocui masa de seara cu bolul de fructe (zdrobite sau nu, de gustibus) si as mai bea un ceai de plante medicianle inainte de culacare cu jumatate de ora.

 55. cristina says:

  am trimis cartile la toti cei interesati;

 56. Maria says:

  Salut, sunt noua printre printre voi, am adoptat de curand convingerea ca cruditatiile chiar fac minuni(convinsa in mare parte aici).Pe ce ar trebui sa insist ca menstruatia sa fie una regulata?o zi buna tuturor

  • Irina Stoian says:

   Draga Maria,
   Sant sigura ca Olivia nu se va supara ca indraznesc sa-ti raspund si eu:)Dar sint o ïmpricinata¨, deci e mai frumos si mai potrivit decit sa povestesti din experienta proprie?
   Asadar, dupa vreo 2 luni de papat cruditati in proportie de 70 %, am simtit minunea: o menstruatie fara dureri, cantitativ redusa si ceas,adica exact la 28 de zile, asa cum nu mi s-a intamplat niciodata pana acum.De la prima minune 🙂 au trecut 3 luni si sa stii ca minunea e prezenta in viata mea, adica am in continuare o menstruatie intr-un ritm perfect.
   Am 43 de ani si pana acum am avut dureri in aceasta perioada si sint o persoana cu vadite dereglari hormonale: menstruatie neregulata,chiar absenta cite 2-3 luni,noduli tiroidieni, obezitate.
   Organismul nostru este minunat, reactioneaza atat de repede si prompt 🙂 la toate schimbarile din alimentatia noastra.Eu simt minunea in fiecare zi:picioarele mele sint suple la glezne si nu se mai umfla atat de tare, desi sint inca cu multe kilograme peste greutatea optima, ma simt usoara si am multa energie.
   Sint increzatoare ca multe dintre problemele mele de sanatate se vor remedia, pur si simplu pentru ca simt bucuria corpului meu zi de zi.Merg inainte increzatoare,cu recunostinta fata de cei care impartasesc din experienta lor atat de folositoare tuturor.
   Bucuria mea e imensa pentru ca sint pe acest drum impreuna cu barbatul meu si fiica mea si cu totii traim ¨minunea¨.
   Doamne-ajuta!

 57. Anca says:

  Buna si eu an trait acelas lucru am27 de ani si de la 13ani ma chinui in fiecare luna dureri de ma tavaleam pe jos plangeam muscam perna efectiv de durere pana acum patru luni cand am descoperit blogul si am ascultat tot ce a zis OLivia,am inceput regimul prima luna a fost groaznjc cand mi-a venit menstruatia m-a tinut opt zile cu dureri si hemoragie pe semne toxinele iar de trei luni ma tine 4zile si nici o durere nimic.

 58. Anca says:

  Olivia multumesc pentru tot tin regimul cu apa dimineata sm ajuns la un litru jumate de apa ma simt f bine cand ma trezesc efectiv imi cere organismul apa m-am obijnuit asa,am si o intrebare vreau sa tin o detoxificare bazata numai pe lichide sucuri ceai si apa calda dim crezi ca e ok spune-mi te rog cam cate zile sa o tin si daca crezi ca este bine ce fac,te pup.

 59. Victoria says:

  Multumesc de carti, le-am primit si eu. Sanatate si numai bine!

 60. Maria says:

  multumesc de raspunsuri, acum sunt mai hotarata de decizia pe care am luat-o, numai bine, va pup

 61. Nico says:

  Te salut din nou,Olivia!
  Iti cer de data asta un sfat,o parere:eu ce sa fac daca locuiesc intr-o tara nordica si aici se gasesc numai legume si fructe importate?Imi doresc sa mananc sanatos,sa renunt definitiv la carne(pe care nu o gust prea des) dar sa mananc legume si fructe cat roata carului,lipsite de gust?Ma ia supararea oridecate ori le vad 🙁
  Este recomandat sa devii vegetarian in astfel de conditii?Pana si morcovii ecologoci aici sunt trasi ca prin inel asa ca mie nu imi da garantia ca ar fi precum eticheta spune.
  Nu stiu cat de multe pot sa fac dar astept cu drag raspunsul tau!
  Pupici!!!

  • olivia says:

   Draga mea,
   Steve meyerowitz face apel in cartea sa despre germeni la niste studii stiintifice care pun degetul pe rana ta. Solutia lor e simpla, pe nume germeni. In functie de ce cereale si seminte folosesti, obtii niste capsule energetice fabuloase cu rol terapeutic diferit, dar toate pline de toti aminoacizii esentiali, minerale, vitamine si mai ales pretioasele enzime. O solutie ar mai fi sa-ti cresti singura pe terasa, pe balcon sau in gradina un mic colt verde, cu iarba de griu, de ovaz etc, din care sa iti faci singura suc verde. In afar de fructele proaspete, pirguite in soare si netratate, nu exista nimic mai sanatos decit sucul verde. Mai sunt nucile si semintele de in, cinepa, susan si altele asemenea, pline de acizi grasi esentiali, enzime, minerale pretioase care iti mai dau o mina de ajutor.
   O intrebare. Catina nu exista la voi? caci stiu ca e raspindita peste tot, iar in muntii Hymalaia creste la altitudini fabuloase, unde rezista si la -40 de grade.
   Pupici nestemati, ca nestematele,
   O
   Tin pumnii, draga mea!

   • Nico says:

    Multumesc pentru propunerile tale,draga Olivia!
    Imi trecuse prin cap,intr-un timp,ideea de a creste intr-un colt al casei iarba de ovaz!Nu am facut-o pana acum,dar am primit odata cu raspunsul tau impulsul de a merge la capat cu ideea asta.O sa ma interesez mai mult despre germeni si o sa caut sa ii introduc in alimentatie…si la fel am sa fac si cu semintele.
    De catina stiu ca ea creste si pe aici dar nu am zarit-o inca in zona unde locuiesc.Cu toate astea o sa ma mai interesez sau o sa merg dupa ea acolo unde se afla pentru ca in magazine chiar nu e urma de ea in stare proaspata.
    Nestemati pupici,draga noastra!
    Numai bine!

 62. Mari says:

  Olivia, tu le dai copiilor suc din iarba de grau nediluat? Si in ce cantitate?
  Multumesc.

 63. Giorgiana says:

  Draga Olivia,

  La noi la piata se gaseste catina in pungi, la kg, dar nu la tarabe, ci la iesirea din piata, se vinde “la negru”, dar miroase a acru si n-am luat pt ca nu mi se pare normal sa miroasa asa. Cred ca din cauza ca sta in punga, la soare, se acreste si isi pierde proprietatile. Ce parere ai? Cum trebuie sa fie catina proaspata?
  Si mai am inca o intrebare, ce storcator imi recomanzi pentru radacinoase? As prefera unul manual, daca se poate.
  Ma bucur mult ca ne impartasesti din experianta ta si-ti doresc sanatate deplina, tie si familiei tale, dar si celor care iti citesc blogul. 🙂 Astept raspunsuri si de la celelalte fete. Va multumesc!

  Cu drag,
  Giorgiana

 64. Andreea says:

  Intr-adevar, este o minune de bautura. O fac de ceva vreme si ne energizeaza pe toti, in fiecare dimineata. Azi am gasit putin ghimbir in frigider si l-am stors peste minunata catina si a iesit o licoare divina ca gust si cu siguranta foarte sanatoasa. Sper sa nu ma insel… Multumesc de retetele si sfaturile tale.pupici energizati

 65. angi says:

  Buna Cristina
  Te superi daca imi trimiti si mie cartile, iti multumesc din suflet, numai bine.
  e-mailul meu
  angimagz7@yahoo.com

  OLIVIA draga , multumesc mult si tie tot binele si sa te bucuri de feciorasii tai, DOAMNE AJUTA.

 66. veronica says:

  Buna,Olivia
  Saptamana trecuta am ajuns in Bucuresti si m-am dus direct in piata Matache si…surpriza,dupa ce am cautat-o o jumatate de ora pt ca se lucra in zona ,era daramata!!!!!S-a mutat in alta parte??In orice caz ,am plecat tare dezamagita,pt ca venisem special pt asta…Pupici

  • ade says:

   Buna Veronica,
   Piata Matache e tot acolo; sunt ceva reparatii in zona dar piata nu s-a desfiintat, am fost acolo chiar in weekend, imi pare rau ca nu ai gasit-o…

   • olivia says:

    Si eu mi-am mai luat din Matache 7 kilograme de catina de la o tanti care o culege si apoi o desprinde de pe crenguta bob cu boc, cu mina ei. Si asta s-a intimplat simbata. Imi pare rau, Veronica.

    • ade says:

     Buna Olivia,
     Catina am cumparat si eu, am pus la borcane cu miere; am insa o nelamurire: catina are un miros mai “special” sau s-a acrit?! e posibil?

     • olivia says:

      E posibil sa fi fermentat. Si eu am facut la fel ca tine, in primul an, cind am pus vreo trei borcane mari cu catina si miere si au fermentat ingrozitor. De atunci pun catina in pungi la congelator si scot din vreme in vreme jumatate sau un kilogram intreg, il dezghet si il transform în suc. Sucul il amestec cu mierea, in parti egale, si il tin la rece, in frigider pina il termin (1 saptamina, aprox). Si apoi dau iama in urmatoarea punga de la congelator. 🙂
      Pupici de licurici,
      O

     • Ana says:

      Draga Ade, draga Olivia,

      In piata la matache poti gasi catina toata iarna. Eu am cumparat asta iarna prin ianuarie catina proaspata din piata. este unul din putinele fructe care rezista bine la frig si cel mai bine rezista pe ram :).
      sper ca va va folosi aceasta informatie.

 67. Dianka. says:

  Buna Olivia, eu am pisat putin catina si am amestecat-o cu miere 1:1, am pus totul in borcan si am pus borcanul in frigider. Cam cit timp crezi ca pot sa o pastrez asa? Mersi mult, pupicei.

 68. Dianka. says:

  Mersi pt raspuns Olivia, ce zici daca nu o pisez deloc doar o amestec cu miere, va rezista mai mult borcanul in frigider?
  Pupici dulci si multi.

  • olivia says:

   Nu stiu, incearca 🙂 Si spune-ne si noua cum a iesit!
   Pupici nestemati ca nestematele,
   O

   • anamaria says:

    Buna, in legatura cu catina amestecata intreaga cu miere, vreau sa va spun ca eu am primit de la tatal meu un borcan cu asa ceva dar care are si polen in compozitie. A luat borcanul de la un apicultor din Slanic Moldova acum 1 luna jumate, de atunci il tin in frigider si nu a fermentat absolut deloc.
    Sper sa va ajute.

    Pupiciei.
    PS: M-am inscris si eu in program, asa ca viiiiiin! Abia astept sa te cunosc Olivia si pe voi fetelor. Pe mine o sa ma recunoasteti dupa burtica 😀 sunt in luna a 8 deja.

 69. stela says:

  Draga mea O,

  Am preparat si eu licoarea magica, este chiar delicioasa! Ca sa nu mai zic de sanatasa. Problema este ca fetita mea de 1 an a facut o urticarie (nimic grav, a tinut o zi jumatate) dupa ce i-am dat prima oara catina (o lingurita mica). Ce sa fac mai departe, sa incerc sa ii mai dau in cantitati foarte mici, poate se obisnuieste organismul? Mi-ar parea rau sa nu beneficieze si ea de rachisoare.

  Pupici nenumarati si multumim pentru tot!

 70. Ancuta says:

  Draga Olivia,
  Esti o minune! Nu stiu cum sa o spun altfel, asa ca….Tu si familia ta,sunteti un permanent exemplu de urmat (super rar in zilele noastre)…Totodata, imi permit sa impart cu tine amintiri dragi mie.In copilarie, mama avea grija sa fie permanent pe masa un borcan in care era miere de salcam amestecata cu lamaie spalata si taiata marunt cu coaja cu tot, borcan din care luam cate o lingura ori de cate ori doream, iar la cel mai mic semn de raceala, tata lua 2 ridichii negre, le spala, le scobea cu o lingurita in mijloc, se pune o lingurita de miere, se lasa de seara pana dimineata, se bea siropul din ridichie, se poate pune din nou miere (cam de 2 ori), iar daca totusi gatul continua sa se doara, mama punea cartof ras pe o batista, o infasura, ne-o lega la gat seara, iar dimineata (GARANTAT) eram ca noi.Sper ca aceste lucruri vor folosi cuiva, va pup, iar pe tine Olivia, te iubesc in cel mai respectuos si lipsit de vulgaritatea mod.Toate cele bune tie, lui Andi (sunt fan Apropo tv), si puilor vostri.

 71. magdutza says:

  Olivia,

  esti minunata! de 3 zile am descoperit site-ul tau si nu ma mai satur de el; nu mai zic ca l-am recomnadat si prietenelor mele interesate de subiectele pe care le abordezi. Multumesc ca ne deschizi drumurile si vii cu indicii pretioase la tot pasul!
  te rog pe tine s-au pe alte cititoare sa imi trimiteti si mie cartile la adresa magduta01@yahoo.com.
  Multumesc.

 72. Daria says:

  I-am trimis eu cartile Magdutei 🙂

 73. Ladosi Daniela says:

  Buna,

  Am aflat ieri seara de blogul tau si eram foarte curioasa sa vad despre ce este vorba, fiind si eu interesata de o hranire sanatoasa pentru familia mea . Esti o dulce si iti multumesc pentru tot ce scii, este foarte interesant.
  As dori si eu daca se poate ” Studiul China”si altele daca mai ai…
  Iti multumesc si astept cu interes noi informatii , ti-ai mai castigat un fan!
  Pupici ,
  Daniela

 74. Denisa says:

  Draga Oliva,
  sunt o noua cititoare a acestui blog si sunt foarte incantata de toate informatiile pe care le tot citesc de 2 zile incoace. Incet, dar sigur, imi voi schimba stilul de viata.
  Spune-mi, te rog, cat suc de catina pot bea zilnic? In plus, se bea zilnc sau trebuie facuta o anumita pauza?

  Multumesc din suflet

  • olivia says:

   Draga Denisa,
   Poti sa bei jar topit de rachisoare in fiecare zi. Daca vrei o cura de vitaminizare si imunizare, poti sa bei 30 de mililitri pe stomacul gol, inainte cu 45 de minute inainte de fiecare masa.
   Tin pumnii,
   O

 75. Denisa says:

  Scuze pentru numele scris gresit Olivia:)

 76. Denisa says:

  Multumesc pentru raspuns.
  Cate zile pot urma aceasta cura?
  In plus, as vrea sa te mai intreb, pot sa mananc dovleac lunguiet crud? Este la fel de sanatos ca cel rotund, pe care il stim din copilarie?

  Mult succes in continuare.

 77. Daniela says:

  Cristina, te rog daca poti sa-mi trimiti si mie cartile in format electronic,asta daca nu deranjez prea mult (daniela_ladosi@yahoo.com).Multumesc!

  Reply

 78. simona says:

  Eu nu reusesc sa folosesc deloc butonul de cautare. Mi se intampla sa-mi amintesc de vreo postare si nu mai stiu sa dau de ea, iar la cautare imi parea de fiecare data page not found. 🙁

 79. Mircea says:

  Saru’mana, nu ma pot abtine asa ca ma bag si eu in seama, aici, printre voi doamnelor. Eu am un aparat digestiv destul de sensibil si am aflat de curand despre catina cum ca ar fi de un mare ajutor pentru vindecarea si intarirea stomacului. Am gasit pe cineva care prepara un sirop asa cum e descris aici, 50% miere si 50% catina. Cu cateva zile in urma mi-am cumparat chiar o punga plina cu fructul brut insa nu stiu ce cantitati sa folosesc…; intrebarea mea, mai exact, este daca catina poate face si rau daca e mancata in cantitati mai mari de 1-2 linguri de fruct brut, pe zi; indiferent daca e amestecata cu miere sau nu. Altfel spus, daca nu storc catina, cat pot sa mananc pe zi?

  Probabil ca as mai avea si alte intrebari, cu atat mai mult cu cat sunt din ce in ce mai pasionat de intretinerea sanatatii mele si a fetitei mele si a familiei mele dar pentru un prim contact, pentru o prima postare, consider ca am fost suficient de indraznet.

  Va multumesc anticipat doamnelor pentru raspuns…uri. 🙂

  P.S. Draga Olivia, simpatizez foarte mult cuplul vostru – Andi pare un modest si un inteligent si cu mult bun simt iar povestea familiei tale impreuna cu acest rezultat care este cautarea echilibrului sanatatii printr-o alimentatie sanatoasa prin simpla revenire la traditii si lucruri normale, duce la o familie care….arata bine. 🙂

  Multa sanatate!!

 80. madalina says:

  Dragele mele, am si eu o problema cu fetta mea de 3 ani si jumatate. De vreo 6 aptamani tuseste intruna. are o tuse uscata. se trezeste noaptea si tuseste pana aproape vomita. Mi-e o mila de ea… si nu stiu ce sa-i mai fac. I-am dat catina cu miere in fiecare zi de aproape 2 luni (eu spal bobitele si le dau la blender cu miere), tinctura de propolis, miere cu scortisoara, ceai de ciubotica cucului si un ametsec de ceaiuri de la fares care se cheama Plantusin. Toate par sa functioneze o perioada, dupa aceea incepe iar. Incerc sa o imunizez si cu suc de mere, portocale si spanac in fiecare dimineata. Luni, am dus-o la un consult si a fost diagnosticata cu pneumonie!!! tratamentul prescris: antibiotic, evident. La fel de evident este ca nu i l-am dat. am mai cerut o a doua parere. diagnosticul pus: bronsita. Va rog mult sa ma ajutati.

  • Adri says:

   Eu pentru tusea fetitei am incercat cu mare succes ridiche neagra,pe care am scobit-o in mijloc,am pus miere in scobitura si am mai facut o gaura mica la capatul celalalt astfel incat sa se scurga tot lichidul din ridiche.Am lasat-o peste noapte si i-am dat de 2 ori pe zi.Nu a mai fost nevoie de antibiotic…Dintr-o ridiche neagra poti sa faci de 2 ori suc.Sper sa va fie de folos.Sanatate multa!

 81. Elena says:

  Buna Madalina, pe fetita mea o ajuta foarte mult aerosolii si spalaturi nazale cu apa de mare, pentru eliminarea secretiilor. de asemenea ceai de propolis – propolis brut fiert in apa, cam o bobita de mazare la jumatate de litru, si ceai de soc. ar mai fi ceva: din cate stiu, bolile copiilor au un simbol – copilul care tuseste mult vrea sa scoata afara o traire negativa, de ex o frica sau ceva urit de la gradinita;poate ca nu stie despre ce e vorba si nu poate verbaliza dar in psihologie exista metoda numita artterapie, prin desen sunt proiectate frici, evenimente pe care nu le constientizam. copilul poate fi rugat sa deseneze ce simte in legatura cu tusea, ce sentiment ii provoaca, nu conteaza desenul in sine ci exteriorizarea emotiilor. poate ti se pare un sfat care nu e concret si nu ajuta pe moment la vindecare, dar eu asa stiu ca toate bolile copiilor, si o simpla raceala, sunt pe un fond de sensibilitate, frica mai mare sau mai mica, si la vindecare conteaza mult atitudinea si exprimarea emotiilor.multa sanatate!elena

 82. madalina says:

  Elena, multumesc mult pentru raspuns. imi poti recomanda un centru de artterapie in bucuresti?

 83. Elena says:

  Buna, Madalina, eu nu sunt din Bucuresti si nu stiu ce sa iti recomand; e posibil sa fie un astfel de centru, dar in absenta lui se pot face o multime de alte lucruri care sa incurajeze exprimarea sentimentelor, pentru ca asta e important: desen liber, modelaj cu plastilina, citirea povestilor terapeutice (sunt carti care pot fi comandate pe net, povesti cu rol terapeutic care ajuta la vindecarea unor temeri, complexe ale copiilor). copilul care deseneaza isi proiecteaza in desen ceea ce simte si se poate discuta cu el “ce ai vrut sa desenezi? unde esti tu in desen? cine mai este cu tine? cum se simte copilul din desen” etc. lucruri simple care ajuta copilul sa devina constient de ceea ce simte. blocajele emotionale, negarea sentimentelor conduc de obicei la somatizari.numai bine!

 84. Dupa 6 ani de facultate si 6 ani de rezidentiat mi am dat seama ca in Romania, nu o sa gasesc ceea ce caut.

 85. Geogiana says:

  Buna , eu am descoperit de curand acest site , dar citesc intens ceea ce se scrie .
  Felicitari Olivia!
  Imi poate trimite si mie cineva cartile despre care ati scris mai sus . georgiana_mocianu@yahoo.es
  Multumesc mult!

 86. nadi says:

  Giorgiana,aici ai o pagina unde gasesti cartile in PDF-Format. TI-am pus-o sa ti se deschida direct la ele,sunt pe mijlocul paginii in jos.Dai pe ce vrei si vezi daca are posibilitatea de descarcare,pt ca nu toate au.
  Studiul China si Cartea lui Robert Morse despre toxine se poate descarca.
  http://www.sanatatesiviata.ro/carti/17-alimentatie-sanatoasa-nutritie-sanatoasa

  An Nou Fericit …

 87. Maruca says:

  Iata ce spune dna Ibrian despre catina, intr-una din cartile dansei>
  Fructele de cătină se recoltează în perioada 20 august – 20 septembrie, când au cea mai mare cantitate de substanţă activă. Se mărunţesc şi se strecoară prin tifon. Dacă se păstrează pentru creme, îngheţate sau alifii se conservă fără hrean, în punguţe la congelator; dacă urmează să fie folosite la alte preparate, se păstrează cu hrean.
  Sucul se păstrează în sticle cu puţin alcool deasupra, în loc rece şi întunecos.

 88. […] tescuite molcom și îmblînzite cu nițică miere dulce, pîn se prefac în binecuvintatul Jar topit de răchișoare. Cin’ le mănincă pe aste tăte, dară răriș și numa’ puțintea, fără a uita de-a […]

 89. sanda says:

  Va rog daca puteti sa-mi trimiteti si mie cartea Studiul China in format PDF,asta daca nu deranjez prea mult (sandagavrea@yahoo.com).Multumesc

 90. Andra says:

  Buna,
  Mi-am cumparat pastura, dar nu stiu cat sa iau, stie cineva cat trebuie sa iau? Eu fac tratament pt anemie, pentru vitalitatea organismului si pentru prevenirea anxietatii.

 91. Maria N says:

  Cartea Studiul China o puteti descarca si de pe net, in format pdf. O cautare pe google ” studiul China” si printre primele rezultate gasiti cartea in pdf.:) Spor

 92. Cris says:

  Buna Olivia,

  Am si eu o intrebare, de fapt as avea nevoie de un sfat asa cum numai tu stii sa dai. Din pacate nu are legatura cu reteta de mai sus, dar nu am stiut unde sa postez rugamintea mea.
  Ce remedii/retete naturale stii pentru stimularea cresterii parului. Am vazut poze recente cu tine (si videoclipul de la Taxi in care apari) si am observat ca ai un par superb. Este f lung si des. Mai rar vezi asa ceva… Mi-au spus f multi medici ca pt a avea un par des, ai nevoie de proteine animale. Eu refuz sa cred asta si caut in continuare vitaminele sau mineralele care sa ma ajute la stimularea cresterii parului. Eu sunt vegetariana. Am avut perioade in care mi-a cazut parul fff mult si nu a mai crescut la loc, cum era inainte; s-a injumatatit (ca volum). Poate ai vreo idee si ma ajuti si pe mine. Am citit tot felul de “metode”; ba sa iau B complex, ba fier, ba vitamina C (oricum iau zilnic vit C), ba nu stiu ce sampon special… Tu ce parere ai?
  Astept un raspuns. Multumesc! Iti doresc sa ai o zi frumoasa!

 93. Madalina says:

  Cris, daca imi permiti tu si Olivia. Aici http://oliviasteer.ro/puterea-din-cositele-tale-partea-i/ s-a discutat despre subiectul care te intereseaza.

 94. Andra says:

  Buna seara,

  Am catina congelata de acum 1 an si am pusa si proaspata din toamna asta. Insa nu stiu cum e bine sa o consum. Am inceput de o sapt sa iau cate 2 linguri de catina peste care pun o lingura de miere de salcam si consum acest amestec o data la 2 zile. Oare fac bine, cantitatile sunt ok sau ar trebui sa procedez altfel?
  Cea congelata de acum 1 an o mai pot folosi oare?
  Multumesc

 95. Andra says:

  Va rog frumos imi poate raspunde cineva la ceea ce am intrebat?
  Multumesc

 96. Cristina says:

  Eu fac suc de catina (la storcator) pt ca nu-mi place coaja si miezul catinei. Si pun 2 linguri de suc la o lingura de miere. Daca poti manca asa catina, foarte bine. Poti sa iei si de 2-3 ori pe zi amestecul. Ar trebui sa fie ok si cea congelata de 1 an.

 97. Marius says:

  Buna ziua! Nu reusesc sa vad pozele. Voi reusiti ? Oare s-a rupt legatura ? Multumesc.

Raspunde

ultimele posturi