Prima parte a postării a stîrnit incredibil de multe dezbateri. Unele principiale, altele mai puțin. Dincolo de concluziile fiecăruia, scopul postării a fost atins: peste 25.000 de vizionări, circa 9000 de cititori unici, pînă acum!  Asta înseamnă că informația a ajuns la destinație. Asta înseamnă că cei aproape 9000 de oameni au o nouă perspectivă. De care pot alege să se folosească. Sau nu…

TAURINA – UN FACTOR VITAL FALS

Vă propun acum să vedem de ce  taurina nu este adevăratul/unicul motiv pentru care pisicile hrănite cu carne gătită au degenerat, pînă au ajuns, la a treia generație, să fie incapabile să se mai reproducă. Teoria taurinei a fost susținută cu vehemență pe blog de medici și studenți la medicină care nu citiseră studiul , dar care făcuseră un mic și superficial research pe bătrînul Wikipedia.

Wikipedia, o enciclopedie on-line, stufoasă ca orice enciclopedie și extrem de la-ndemînă, oferă infiormații și pe tema Pottenger, susținînd că la vremea la care s-a efectuat studiul, taurina fusese deja descoperită, dar nu se știa că este un aminoacid esențial pentru starea de sănătate a pisicilor. În apărarea acestei teze, Wikipedia spune că multe pisici prosperă, mîncînd carne gătită, la care a fost adăugată ulterior taurina. Iar concluzia este că dietele deficiente în cantitați optime de taurină (aminoacid ce se găsește în cantiătți mari în carne și spre deloc în laptele de vacă-s.n.) nu oferă pisicilor șansa să-și formeze structuri proteice în mod adecvat, avînd prin urmare repercusiuni asupra sănătății lor.

Teza promovată pînă la acest moment a fost pe dată îmbrățișată de contestatari, fără ca unul dintre ei să citească un  paragraf mai jos, două fraze care demontează scurt și dinamic afirmațiile făcute de Wikipedia mai devreme, cu atîta ușurință. Iata-le: “În alt studiu (condus de Francis M. Pottenger-s.n.), numit “Studiul laptelui”, pisicile au fost hranite cu 2/3 lapte și 1/3 carne. Toate grupurile au fost hranite cu carne crudă, cu singura diferență că unora li s-a dat lapte crud, altora pasteurizat, altora lapte praf, unui alt grup- lapte condensat, iar ultimului lapte crud metabolizat (provenit de la vaci hrănite cu drojdie iradiată-s.n.). Pisicile hrănite cu lapte crud (și carne crudă, în secundar -s.n.) au fost cele mai sănătoase, în vreme ce celelalte (hrănite  cu lapte procesat în principal și carne crudă, în secundar-s.n.) au manifestat probleme de sănătate de gravitate variată , similare afecțiunilor dezvoltate de pisicile hrănite cu carne gătită”. E limpede deci, că în ciuda faptului că au fost hrănite cu carne crudă – avînd aport de taurină, deci – pisicile nu și-au putut păstra sănătatea și n-au putut prospera, din cauza laptelui procesat. Că Wikipedia nu leagă cele două idei și nu trage concluzii adecvate, nu mă miră. Din experiența mea, Wikipedia nu e la prima gafă. Am o listă lungă de inconsecvețe și mici dezinformări pe probleme mari. Dar nu intru în detalii…

Să mergem, mai degrabă la sursă, să vedem ce concluzii trage Pottenger pe marginea

STUDIULUI LAPTELUI

” Rezultatul acestor experimente corespunde experimentului carne crudă versus carne gătită. Animalele, hrănite cu lapte crud, carne crudă și ulei din ficat de cod, reproduc urmași omogeni ca formă și dimensiune și cea mai uzuală cauză a morții e ori bătrînețea ori sunt rănile dobîndite în lupte. Sunt în general animale sănătoase, avînd proporții anatomice normale și rezistență mare la boli. Au o blană de bună calitate cu luciu evident și nu prezintă semne ale vreunei alergii.

Pisicile hrănite cu lapte pasteurizat, în principal (și carne crudă, în secundar, plus suplimentul din ulei de ficat de pește), prezintă modificări osoase, eficiență reproductivă diminuată, iar pisoii rezultați din astfel de pisici au probleme constituționale și respiratorii progresive, la fel de evidente ca la prima, a doua și a treia generație de pisici hrănite cu carne gătită.

Pisicile hrănite cu lapte praf sunt marcate de o deteriorare și mai mare decît a pisicilor hrănite cu lapte pasteurizat, în vreme ce cele mai marcante deficiențe se înregistrează în rîndul celor hrănite cu lapte condensat. Ultimele dezvoltă depozite de grăsime mai mari și dezvoltă diformități osoase severe. Mai mult, devin extrem de iritabile, mergînd nervoase în față și în spate, în țarcurile lor.

În grupul pisicilor hrănite cu lapte crud fortifiat cu vitamina D (provenit de la vaci hrănite cu drojdie iradiată) și carne crudă, s-a remarcat că masculii prezintă deformări osoase asemănătoare cu cele dezvoltate de piscile hrănite cu lapte paseurizat, în vreme ce femelele par neafectate. Masculii pui n-au trăit mai  mult de două luni, în vreme ce masculii adulți au murit pînă să împlinească zece luni.

Merită să notăm că uleiul natural din ficat de cod, care este bogat în vitamina D, nu a părut să contracareze defectele de dezvoltare (osoasă-s.n.), dovadă fiind impactul negativ pe care l-a avut oricum Laptele cu vitamina D asupra osaturii masculilor”.

ȘI, DIN NOU, FACTORUL UNIC 

importantă este nu numai viața din hrana, ci și adecvarea mîncării la specie (despre care am vorbit într-o postare mai veche) e dovedit și de un alt studiu întreprins de Pottenger, asupra calității laptelui provenit de la vaci hrănite cu furaj (un amestec de melasă, semințe de bumbac, pulpă de sfeclă, pulpă de portocale, struguri și alte produse industriale, lucernă uscată și cereale) și a laptelui provenit de la vaci lăsate pe pășune, la păscut. În primul rînd, e de notat că rata de reproducere a vacilor ce pasc libere e mai mare decît a celor hrănite cu furaje, ultimele înregistrînd și cea mai mare  rată a mortalității. Apoi, efectul pe care îl are laptele – provenit de la vaci ce pasc libere – asupra pisicilor  este grăitor…

” Comparînd efectele pe care le are laptele de la vaci hranite cu furaje cu cele ale laptelui provenit de la vaci ce pasc nestingherite, descoperim că pisicile crescute cu lapte din prima categorie au deficiențe similare cu cele hrănite cu lapte pasteurizat. Mai mult, pisicile alimentate cu carne gătită, lapte provenit de la vaci pe furaje și ulei din ficat de cod, nasc pui deficienți și alăptează cu greu. Pisicile alimentate cu lapte de la vacile de pe pășune ori hrănite cu iarbă proaspăt cosită, carne gătită și ulei de pește o duc mai bine. Laptele de calitate pare să diminueze dificiențele produse la carnea gătită”.

Cam atît despre Studiul Laptelui. Teoria hranei vii, însă, e dusă mai departe de Pottenger, fiind argumentată în alte trei studii pe pui, porcușori de guineea și chiar oameni, ultimii studiați în Sanatoriul “Pottenger” pentru tratarea tuberculozei din Monrovia. Înainte să închid, trebuie să mă achit de-o datorie mai veche. Am rămas restantă cu informația despre pisicile regenerate, pe care, de dragul acurateței, o voi cita mai jos întocmai…

“Cînd pisicile de primă și secundă generație, hrănite cu carne gătită se reîntorc la carne crudă, ele sunt catalogate drept animale regenerate de primă și secundă generație. Urmașii lor sunt apoi menținuți pe o dietă optimă pentru a măsura timpul necesar pentru a le reclădi sănătatea, pînă la nivelul unor pisici normale. E nevoie de aproximativ patru generații pentru a se regenera linia de pisici. Oricum, din cauza ineficienței reproductive, prea puține animale reușesc să-și recîștige sănătatea normală pe care o aveau înainte să li se impună dieta deficitară.

Se remarcă îmbunătățiri în rezistența în fața bolilor  de la a doua generație de pisici regenerate, dar manifestările alergice persistă și la a treia generație. La a treia generație, modificările osoase și ale țesuturilor moi sunt încă vizibile, dar mai puțin grave; iar la a patra generație, cele mai multe deficiențe și simptome severe dispar, dar rareori toate.

Una dintre cele mai uimitoare descoperiri ale experimentului este aceea că, o dată ce o femelă este trecută pe dietă deficitară între 12 și 18 săptămîni, eficiența ei reporductivă scade atît de mult încît devine incapabila să mai nască vreodată un pui normal. Chiar și după a trei sau a patra generație pe o dietă optimă, puii ei prezintă încă semne de deficiență a scheletului și dentiției. Cînd puii ei sunt meținuți pe o dietă optimă, are loc o recuperare și o regenerare gradate”.

Concluziile n-ar trebui să descurajeze doamnele care încearcă, fără succes pînă acum, să conceapă un copil. În naturopatie, există o sumă impresionantă de metode de purificare a organelor afectate de o dietă deficitară și altele de fortificare eficientă a lor. Se oferă chiar și garanții, timpul de concepere, de la momentul schimbării regimului de viață, fiind între 6 și 12 luni. Dar despre toate acestea, într-un  alt post, curînd…

 POZE VIA 1, 2, 3, 4, 5, 6

236 comentarii la “La ce bun crudivorismul asta? (II)”

  1. Dianka. says:

    Buna Olivia, iti multumesc din suflet pt sfaturile tale pretioase pe care le-am incercat deja. Vroiam sa te intreb totusi cu scap de nasul infundat, pot picura picaturi de propolis 30%, ca altul nu gasesc, sau nu?
    Mersi mult. Pupici dulci.

    • olivia says:

      Pentru nasul infundat e de preferat sa faci inhalatii cu ceai de menta, bai calde cu sare sau spalaturi nazale cu neti pot ( un dispozitiv de irigare a foselor nazale, pe care daca nu il ai, il poti improvoza dintr-o sticla de apa minerala cu mustiuc, de pildă Voslauer Junior, in care pui un amestec de 250 de ml apa filtrata calda si o priza de sare de Himalaya). Poti vedea procedura pe youtube. Propolisul amesteca-l cu miere si papa-l asa sau pulverizeaza-l in git. N-am incercat nicipdata varainta de a-l picura direct in nas.
      Pupici nestemati,
      O

  2. ade says:

    Olivia,
    Esti o curajoasa, ma bucur ca nu ai renuntat;
    o zi frumoasa

  3. Simona Mocanu says:

    Buna olivia,
    Intradevar foarte interesant.

    Mie personal mi se pare foarte greu sa ai un meniu crudivor… incerc dar totusi nu reusesc nici macar in proportie de 30%. Mai ales acum iarna si cu programul de serviciu gen robot….

    Tu chiar reusesti?

    Sotul meu l-a vazut pe Andi intr-un magazin … si s-a uitat in cosul lui sa vada ce a cumparat…:-).
    Vroia sa-l reclame in caz ca a luat ceva nepermis:-))
    Nu a fost cazul…. chiar daca nu a fost totul crud 90% din ce cumparase erau fructe!
    M-am amuzat un pic…. asta inseamna ca si el incearca si e atent la ce ii spun.

    In alta ordine de idei, apropo de controversele starnite la prima postare, faptul ca doctorii nu sunt instruiti in timpul facultatii despre nutritia de prevenire a bolilor.
    Am un vecin care acum 4 zile a facut un transplant de rinichi. Este foarte bine, doctorul exceptional. Dupa 2 zile merge in picioare… toti suntem uimiti.
    Problema este ca nimeni nu ii invata despre nutritie ..ce trebuie sa maniince de acum.
    Este uimitor totusi ca la 4 zile de la operatie este hranit cu “ousor de tara, carnita la gratar, supica de gaina” adica exact hrana care l-a adus in acest stadiu.
    Pacat, nu? Ce va urma peste 5 sau 10 ani … alt trasplant?

    O zi buna la toata lumea,
    Simona

    • olivia says:

      Draga Simona,
      Ma bucur daca postarea te ajuta in vreun fel. Asta este si scopul ei.
      Acum, in post, ma simt motivata si mai mult sa ma purific si sunt 100% cuminte. Fara exceptii, maninc doar crud. Si ma simt la fel de bine ca atunci cind am fost in Thailanda.
      Cu drag,
      O

    • viola says:

      Important este sa fim deschisi la minte si echilibrati in tot ceea ce facem! sa cazi in extreme nu poate fi ceva bun!

  4. Cristina I. says:

    Ziua buna Olivia!!
    Chiar daca n-are nici o legatura cu subiectul, vroiam sa-ti marturisesc ca aseara ti-am vazut ingerasii 🙂 , care sunt absolut adorabili.
    Felicitari!!! Sunt intr-o armonie perfecta, se sincronizeaza de minune, cand i-am vazut asa, imi venea sa vin acasa si sa-i mai fac, Bimbidutei mele, o surioara 🙂
    Pupici

    • olivia says:

      Draga Cristina,
      Multumesc. Ma bucur mult ca ti-au placut ingerasii mei.
      Nu pot decit sa te incurajez sa faci o surioara pentru Bimbiduta. Compania o sa o echilibreze si mai mult si o sa o faca fericita. Cu cit diferenta de virsta este mai mica, cu atit au sanse mai mari sa devina prietene bune.
      Pupici nestemati,
      O

  5. Mira says:

    Draga Olivia,

    E adevarat ca mierea amestecata in ceai fierbinte (peste 40 de grade) devine toxica, cancerigena?

    • olivia says:

      Da, e adevarat, Mira. Mierea procesata la temperaturi de peste 40 de grade devine toxica. Foarte periculoasa.
      Pupici nestemat!
      O

      • Roco says:

        Olivia, ce parere ai despre afirmatia asta?

        “zahăr = miere!!! Motive:
        – zahărul conţine 100% zaharoză, în vreme ce mierea conţine între 78-87% zaharuri simple (glucoză, fructoză…) şi zaharoză ;
        – calea de metabolizare a zahărului în organism este IDENTICĂ cu cea a mierii ;
        – zahărul induce ACIDITATE în organism (lucru nepermis, deoarece corpul nostru este bazic), în vreme ce mierea are un pH de 4 (mediu acid) ;
        – într-adevăr, faţă de zahăr, mierea conţine foarte multe minerale şi vitamine ; DAR într-o cantitate aşa de mică, încât nu poate fi considerată o sursă demnă de luat în seamă pentru nici una dintre acestea!”

        • olivia says:

          Nu esti prima care vrea sa stie mai multe despre miere. Asa ca voi face un post documentat pe tema asta, curind. Ce pot sa-ti spun sigur e ca noi folosim miere in fiecare zi si beneficiem tot zi de zi de efectele ei antibacteriene, de aportul de vitamine, de minerale, de ceruri, de enzime care-i dau o valoare terapeutica uriasa.
          O seara minunata!
          O

  6. ade says:

    Olivia,
    Ma poti ajuta cu un sfat in ceea ce priveste tratamentul pentru infectia cu bacteria e-coli?
    Fetita mea de doi ani s-a pricopsit cu asa ceva;
    Multumesc

    • olivia says:

      Ade, prezenta bacteriei denota un organism acid. Ajut-o sa alcalinizeze terenul cu multe sucuri verzi. Eu le combin copiilor suc de spanac bine spălat (dar pe care il cumpar cu urme de pamint, semn ca a crescut natural, iar nu artificial, in bazine cu apa) cu suc de sfelca, morcovi si mere. Delicios. Am inceput sa cresc gradat procentul de spanac, dar nu-i deranjeaza deloc. Il beau cu aceeasi placere; par sa nici nu sesizeze diferenta. Ca sa fie eficient, cred ca ar trebui sa-i dai sucuri de cel putin 3 ori pe zi. Si desigur, sa renuntati treptat la toate alimentele care i-au provocat acidoza. Carne, lactate pasteurizate sau denaturate termic, prajeli, mincaruri super-expuse la caldura, coapte la cuptor, adica, gratarele (cancerigene) si dulciurile.
      Pupici nestemati!
      O

      • ade says:

        Buna Olivia,
        Multumesc de raspuns; ai mare dreptate, fetita mea obisnuia sa bea 2 biberoane de suc pe zi insa am redus semnificativ cantitatea o data cu venirea iernii si uite ca deja au aparut problemele desi nu mancam prajeli sau alte prostii, mancam doar fiert sau crud (nu reusesc sa le dezvat de produsele de panficatie)
        Desi medicul ne-a interzis cu desavarsire sucurile si ne-a trimis la spital, duminica cand nu mai voia nici mancare si nici apa, fetita mi-a cerut suc de morcov si fara sa ezit i-am dat un biberon pe care l-a supt pana la ultima picatura; ei bine dupa acest episod a inceput sa bea din ce in ce mai multa apa si treptat a inceput si sa manance; progresul a fost vizibil;
        Ieri dupa raspunsul tau am indrazint sa-i dau si un suc din sfecla cu mar si aseara a “rupt frigiderul” semn ca isi revine.
        O sa repetam analizele peste 2 saptamani si vedem cum o sa fie desi eu sunt sigura sa fie ok avand in vedere evolutia ei de pana acum

        Am povestit toata intamplarea pentru a incuraja si alte mamici care poate inca mai au dubii in puterea fructelor si legumelor (asa cum am avut si eu de altfel am avut si eu)
        Multumesc inca o data
        O zi frumoasa a doresc

  7. Nicole says:

    Draga Olivia,
    cu blogul tau am reusit sa-i atrag atentia si fiului meu de 18 ani, care a citit cateva din articolele tale si macar a retinut atat: trebuie sa am minim 60% hrana cruda pe masa. Si-a propus sa incerce! Avem grija mereu, langa o mancare sa avem un bol mare de salata, cu diverse combinatii. Cel mai mult imi place “leac de patrinjel” pe care o diversific si cu ardei gras, ultima data am adaugat si ghimbir ras.
    Oricum, dieta crudivora, in opinia mea cere timp, sa alergi dupa ingrediente proaspete, sa pregatesti la fiecare masa, sa inventezi combinatii.. Oricum, un lucru este clar: MERITA!
    Imi poti spune, in perioada asta ce consumi, de unde iti procuri legumele, fructele? Am vazut ca sunt mai multe cititoare care iti cer meniul complet al unei zile, ai putea sa postezi cap-coada meniul pe 2-3 zile, sa mai furam idei!!
    Toate cele bune!

    • olivia says:

      Ma bucur, Nicole! Daca imi dai voie sa te linistesc, doar inceputul e greu. Apoi se simplifica, devine ca mersul pe pe bicicleta.
      Pupici nestemati!
      O

  8. Mira says:

    Draga Olivia,

    Iti multumesc pentru raspuns si iti multumesc ca existi.Din pacate, zilnic imi puneam miere in ceai sau cafeaua f fierbinte, dar n-am sa mai fac asta.
    Ti-am adresat acum vreo doua saptamani o intrebare la care nu mi-ai raspuns. Intrebarea era legata de indicatiile date de dr. Valeriu Popa pentru urinoterapie, adica indica ingerarea propriei urini pentru detoxifiere sau tratarea unor boli grave. Din tot ce ai citit si studiat tu, e adevarat acest tratament?

  9. Irina Stoian says:

    Draga Olivia,

    Multumim din suflet pentru stradania ta! Nu am sa ma opresc nicicind a admira oamenii care daruiesc necontenit:din cunostintele lor, din experienta proprie si din timpul pretios al fiecaruia dintre noi.
    Cea mai minunata forma de iubire, in fata careiea,cu admiratie si milostenie,ma inclin.

  10. nikole says:

    Draga Olivia,
    o sa te asaltez cu o tura de intrebari si sper sa nu te deranjeze dar esti singura sursa veritabila in care ma incred: e adevarat ca semintele de in trebuiesc evitate in timpul sarcinii?Dar despre semintele,pudra, uleiul de canepa se pot consuma?Si stii cumva ce ceaiuri pot sa beau?Ca pana acum din toate ceiurile care le onsumam gasesc pe internet ca sunt contraindicate in sarcina. Eu sunt raw-vegan de 1 an si 7 luni , beau multe sucuri, cu germenii inca nu ma impac foarte bine in afara de hrisca germinata care imi place la nebunie si lucerna, si gatit consum doar supe de linte, naut si fasole si legume fierte in abur in oala de bambus.
    Si inca ceva, e musai sa iau acid folic in primul semestrul de sarcina?ca ma gandesc daca consum brocoli, kiwi, smoothieuri cu kale care contin acid folic poate nu trebuie sa mai suplimentez.Sunt impotriva vitaminelor de sinteza si vreau si parerea ta. te imbratisez!O sa revin sa povestesc despre experienta mea raw si cum m-a ajutat aceasta sa raman insarcinata dar profit de ocazie sa incurajez toate fetele care incearca sa ramana insarcinate.Vazusem un comment de la Kinga care trecea printr-o perioada grea si atata pot sa zic: esti pe drumul cel bun, nu te descuraja si rezultatele nu vor intarzia sa apara! Pupici

    • CICI says:

      Buna Nicole.
      Abia astept sa ne povestesti despre beneficiile pe care le are hrana raw vegan asupra (in)fertilitatii.
      Sunt ochi si urechi.

    • kinga says:

      Ma-m bucurat sa aflu asta!
      Iti multumesc si tie si Oliviei -ma simt foarte linistita citind acest site.
      Multa sanatate!
      Cu drag.

    • Ana says:

      si eu, si eu 🙂

    • olivia says:

      Draga mea,
      eu n-am luat acid folic la nici una dintre sarcini, dar am mincat in schimb multe nuci si seminte de toate felurile, nesarate, neprajite, dar pline acid folic si de acizi grasi nesaturati, esentiali pentru o gravida. Cit priveste informatia despre semintele de in, mi se pare a fi tot o fumigena. Nu exista nici o planta naturala (exceptind ciupercile otravitoare sau anumite plante medicinale care nedozate bine, devin toxice, cum e marul lupului), crud, de la Dumnezeu, care sa fie interzisa. Dar spune-mi, ce explicatie ar avea aceasta interdictie?
      Pupici nestemati,
      O

    • Gentiana says:

      Draga Nikole, nu numai ca nu am evitat semintele de in timpul sarcinii dar le-am luat intentionatm am citit ca dezvolta foarte mult creierul copilului si deci sunt cu atat mai importante in al-3-lea trimestru de sarcina. 2 lingurite pe zi de seminte macinate sau in alternativa 1-2 lingurite de ulei de seminte de in, bio, tinut in frigider cum cere eticheta, asta am luat in ultimele 5 luni de sarcina. Eu am ales pe timpul sarcinii sa nu consum peste aproape deloc (in afara de sardine, uneori) din cauza continutului de mercur (ginecologul meu mi-a interzis asta si mi-a atras atentia si fata de tonul din conserva..nu nu nu) iar semintele de in contin Omega 3 si Omega 6 si sunt excelente. Am luat in greutate foarte normal (14kg), am avut analize perfecte toata sarcina si am nascut acum 4 luni, pe care naturala, un baietel perfect sanatos de 3,200 kg. Semintele de in le-am luat bio, le-am macinat cu rasnita si le-am tinut si le tin intr-un borcan inchis ermetic in frigider. In paralel, toata sarcina, am luat si seminte de susan, tot macinate, migdale multe, am mancat foarte multe legume seci (naut, linte, fasole, foarte multe legume verzi (ma ajutau cu digestia si am evitat astfel constipatia) si fructe din belsug. Copilul meu se dezvolta foarte bine, e perfect sanatos, alaptat exclusiv la san si toata lumea spune ca e mai “mare” la minte decat varsta lui. Deci eu sunt pro seminte de in in timpul sarcinii, absolut!

  11. sxna says:

    Draga Olivia,
    am facut SNF copilasilor mei si le-a iesit infectie cu stafilococ auriu.Intentionez sa incepem un tratament homeopat, dar as vrea si un sfat pentru fitoterapie.
    Multumesc

  12. Carmen says:

    Buna Olivia…
    Relatari exceptionale…..
    Ce sfat ne dai?sa dam copiilor mici lapte de vaca nefiert si nepasteurizat?
    Sunt atatea pareri si atatea teorii ca zilnic ma simt vinovata ca nu-mi hranesc cat de bine(sanatos) ar trebui copilul de 2 ani si 4 luni.
    Inca bea lapte praf si cruditati mai putin…mancare gatita mai mult….

    • olivia says:

      Eu nu le-as da copiilor lapte pasteurizat sub nici o forma. Studiul Pottenger a demonstrat ce efect are procesarea laptelui asupra organismului. Chiar daca studiul sau s-a facut pe pisici, am realizat – citind si multe alte carti de naturopatie – ca principiul e valabil pentru orice specie. Norman Walker recomanda lapte crud de capra amestecat cu suc de morcovi pentru sugarii care nu pot fi alaptati. Laptele praf acidifica organismul, iar lipsa cruditatilor din dieta amplifica acidoza. Iar acidoza este premisa tuturor bolilor. Desigur ca nu poti sa ii schimbi copilasului tau de pe o zi pe alta preferintele culinare, dar poti incet sa introduci un fruct care sa ii placa, o leguma cu care sa se impace si pe care ulterior, dupa ce i-a prins bine gustul, sa o combini cu o alta (in doze mici) pentru care nu avea vreo atractie prea mare. Si asa, pas cu pas, sa-l obisnuiesti cu legumele si fructele. Pentru Luca, imprietenirea cu legumele s-a facut prin intermediul sucurilor de legume, pe care le-am combinat cu suc de mar. Azi bea doua-trei biberoane pe zi. In parc, la joaca se fac cele mai multe concesii. Cind dupa doua ore de alergare li se face copiilor o foame zdravana, iar singura oferta e un mar sau un morcov curatat sau un pumn de migdale.. toate capata un gust mai bun 🙂 Incearca!
      CU drag,
      O

      • Lacramioara says:

        Pai… cu ce sa inlocuim laptele praf cand copilului nu-i plac laptele de soia, de orez, de migdale si in general lichidele in afara de laptele cu care e obisnuit? Lapte de capra crud nu ai de unde sa gasesti decat daca ai un vecin cu capre sau capra ta. Poate ne faci o sugestie, Olivia.

  13. Daniela says:

    Buna, Olivia. Citesc postarile de pe blogul tau de ceva timp si, pe langa faptul ca am invatat multe lucruri utile pe care nu le-am gasit in alte parti, am observat ajuti pe cei care apeleaza la tine cu sfaturi. De aceea vreau sa te rog sa-mi spui, daca stii, vreun remediu pentru eterna problema a caderii si regenerarii parului. Mi-a cazut foarte mult acum vreo 4 ani si de atunci incerc tot felul de tratamente: ulei de masline, ricin, vitamina A si E, galbenul de ou, Gerovital, Foltene…si nimic. Doar poate ca nu mai cade atat si mi-au aparut cateva fire de par. Dar eu imi vreau inapoi parul de altadata… Ce as putea face? Mersi mult.

  14. denisai says:

    Ce tip de storcator manual folositi? Sunt in cautarea unuia si nu dispun de o suma foarte mare. Am gasit unul pe un site romanesc ( nu dau link, ca sa nu se considere reclama) , numit “STORCATOR MANUAL LEXEN Healthyjuicer” . Are cineva modelul acesta? Este bun? Ma intereseaza sa fie bun si pentru iarba de grau si pentru sucuri in general.
    Alta varianta asemanatoare imi puteti recomanda?
    Multumesc!

    • Anca says:

      Eu mi-am cumparat unul, dar l-am folosit doar o singura data. Am stors ceva frunze si a fost o munca titanica (mie asa mi s-a parut 🙂 ) Nu se prinde bine de blatul de lemn sau poate nu l-am fixat eu bine, e nevoie de forta serioasa sa storci ceva, curge pe langa…dar de cat nimic,merge si asa ceva.
      Eu vreau sa vand storcatorul asta si aparatul de facut paste tot de la Lexen si sa imi iau ceva electric.

      • denisai says:

        Multumesc. Deci nu e o idee prea buna cu cel manual… Presupun ca daca la frunze a facut asa, de suc de radacinoasa nici nu se pune problema..
        Atunci o sa astept pana mai strang bani ca sa pot cumpara unul electric.

      • Nicol says:

        Eu sunt multumita de storcator. E adevarat trebuie sa il fixezi bine si trebuie sa ai grija sa pui bine vasul pentru suc sa nu curga pe alaturi. Insa stoarce bine frunzele, merele, merisorul, rodiile…ca pentru acestea l-am folosit eu pina acum. Am vazut insa pe youtube persoan care storceau si morcovi. Cel electric nu e pre abun pentru frunze…cel putin nu Jack Lalane, cel pe care il am eu.

  15. CICI says:

    Draga Denisai,
    in urma cu cateva saptamani, cineva a postat o adresa (http://juicers.forweb.pl/Ecatalogue/RO/#/1/zoomed)
    in care sunt explicate diferentele dintre storcatoare si beneficiile fiecarei categorii din care acestea fac parte.
    Dupa ce am studiat catalogul foarte atent coroborat si cu informattii de pe alte site-uri eu m-am hotarat mai usor si mi-am achizitionat un Omega 8006 (un singur ax melcat, orizontal). Sper ca am facut o alegere buna. Pana acum sunt absolut incantata! Faptul ca are 15 ani garantie spune multe… Sper sa te ajute si pe tine.
    O seara buna.

    • denisai says:

      Multumesc pentru link. Daca mai vrea cineva sa impartaseasca experienta cu modelul pe care il detine, as fi bucuroasa sa aflu.

  16. gheorghiu elena cristina says:

    Draga Olivia, a umarit astazi 21.11.2011 emisiunea happy hour si a fost foarte incantata sa te vad impreuna cu sotul tau Andi Moisescu si am observat ca areti foarte bine , in sensul ca se vede sanatatea pe chipul tau si as dori un sfat daca se poate.
    sunt mamica de 7 luni, a un inger de baietel si doresc sa ii asigur o alimentatie cat mai sanatoasa,si noral doresc ca si eu si sotul meu dorim sa avem o alimentatie echilibrata.locuim in italia si avem la indemana mijloacele necesare pentru acest luru, rugamintea mea este daca ai putea sa imi dai cateva informatii in ceea ce priveste aceasta alimentatie.

  17. gheorghiu elena cristina says:

    CORECTIE:
    areti.. ARATI……………….SI ALTE CUVINTE UNDE LIPSESTE M-UL SI IN LOC DE LURU E LUCRU, IMI CER SCUZE

  18. Anita says:

    Olivia,
    Esti foarte frumoasa te-am urmarit aseara la happy hour, sunteti o familie reusita si sanatoasa, din toate punctele de vedere.
    Pupici

  19. Dianka. says:

    Buna, te-am vazut pe site-ul happy hour, arati extraordinar, emani atita caldura, sanatate, gingasie si blindete. Bravo si mersi ca existi!

  20. Marina N says:

    Buna Olivia,
    Am o colega al carui baietel de 5 ani are VSH-ul si ASLO marite si analizele referitore la hemoglobina/hematii sub limita normala. Poti sa imi recomanzi ceva pentru aceste probleme? Multumesc mult.

    • Ana says:

      Draga Mariana,

      eu stiu ca ASLO poate indica o infectie trecuta (sau poate prezenta avand in vedere ca si VSH e mare) cu streptococul betahemolitic de grup A. Poate incepe de aici investigatiile (eventual exudate faringian si nazal pentru confirmarea unei infectii acute) si are nevoie sa rezolve repede problema – acesti anticorpi (ASLO) ataca inima, rinichii si alte organe si dau niste boli autoimune cronice destul de nasoale asa ca trebuie sa faca ceva urgent!! daca are medic homeopat BUN, sau poate naturopat BUN, excelent. daca nu sa mearga pe calea batuta: alopatie dar repet, e urgent.
      eu din experienta personala de pana acum, cu puiul meu, recomand homeopatia insa repet: medicul trebuie sa fie BUN, si CU EXPERIENTA (cazul e destul de grav ca sa faca incercari nereusite cu cei care acum invata). Noi mergem la dr. Sturza Carmen ( o gasesti pe net) insa e plecata din tara pana pe 28 nov..

      sper ca ajuta,
      Ana

    • olivia says:

      Draga mea, inteleg ca baietelul de care imi vorbesti e suspect de o infectie. Daca as fi in situatia colegei tale, mi-as trece copilul pe o cura de sucuri de fructe, verdeturi si legume si desigur, multa apa pura. Vezi postarea cu apa (partea I si II). De mare folos e cartea lui Mikhail Tombak (Cum sa traiesti pina la 150 de ani), care iti da retete de detoxifiere (toxinele fiind, de asemenea cauza infmalatiilor). As apela si la ceaiuri depurative si la propolis si polen pentru cresterea imunitatii.
      Cu drag,
      O

  21. nico says:

    Am citit zilele trecute pe blog remedii pentru raceala asa ca am pus si eu in aplicare inhalatiile cu ceai de menta,va multumesc enorm, au avut efect.

  22. Rlena says:

    Am aflat de site-ul tau si ma bucur ca ai avut aceasta initiativa.Avem nevoie de cat mai multe voci care sa ne spuna ca putem trai sanatos si fara chimicale.Sunt mama a 2 copii si incerc sa ii invat sa faca alegeri sanatoase. In timp am cules informatii numeroase despre tratamente naturiste si am gandit ca ar fi corect sa le dau mai departe. Asa a luat nastere http://bunatatidinnatura.blogspot.com/ Suntem binecuvantati cu atatea plante cu efect terapeutic, ca ar fi si pacat sa nu le folosim.
    Felicitari pentru cee ce faci si mult spor in continuare.

  23. Flavia says:

    Buna seara!Am intrat pe blogul tau,aseara..pt prima data!Te-am vazut la Happy Hour si de acolo am auzit de blogul tau!Ce imi poti spune despre durerile menstruale?Ce as putea consuma sa ma ajute cu adevarat?multumesc frumos

    • olivia says:

      Draga Flavia,
      Naturopatii spun ca menstruatia abundenta si dureroasa este semnul unei toxicitati mari. Ajuta un regim bazat pe multe frunze verzi si sucurie obtinute din ele. De exemplu spanac (in combinatie cu sfecla, morcov si mar). Si, desigur, renuntarea la acele alimente care fac rau si acidifica organismul: produse de origine animala, prajeli, gratare, dulciuri.
      O seara frumoasa,
      O

  24. Adriana says:

    Buna Olivia,
    Vreau sa incep prin ati spune ca te apreciez foarte mult,esti o femeie plina de noblete.Iti multumesc pentru toate informatiile tale care ne sunt de mare ajutor.Am si eu o intrebare daca se poate si ai timp sa-mi raspunzi.Stiu ca nu consumi soia ca este modificata genetic.Dar tot aud foarte multe persoane care consuma si nu stiu ce sa fac.Am o fetitza de 11 luni pe care o alaptez si ma gandesc ca atunci cand nu voi mai avea lapte sa-i dau lapte de soia ca asa am fost sfatuita.Poti sa-mi spui te rog parerea ta?Toata soia care se gaseste la noi in tara este modificata genetic? Iti doresc o seara minunata,asa cum esti si tu!

    • olivia says:

      Adriana,
      N-am de unde sa stiu daca o anumita punguta de soia importata din UE (cum se specifica vag pe ambalaj) este sau nu modificata genetic. Informatiile care cercula prin mediile de vegetarieni spun asta. Ar putea fi posibil ca soia romaneasca sa nu fie toata modificata genetic, dar -repet – n-ai cum sa fii sigura atunci cind o cumperi. In plus, nu mai cred ca soia este un aliment benefic. Este mult prea proteica si poate crea in procesul de metabolizare acid uric în exces, extrem de toxic pentru organism.
      O seara minunata!

      • Lacramioara says:

        Da, dar soia GERMINATA este benefica (o recomanda si Ann Wigmore si alti autori consacrati). Se inmoaie peste noapte si se lasa la germinat 1 zi, doar pana se vede putin germenele. Se clateste de multe ori si sa face lapte de soia (eu folosesc Green Power) dar exista si aparate doar de lapte de soia. Se fierbe si se incheaga cu sare nigari (coagulantul natural traditional)- rezulta tofu. Exista chiar si retete de tofu raw, tot cu sare nigari (cartea The raw truth de Jeremy Saron). In continuare tofu se poate marina cu diverse arome, incorpora in preparate etc – cu putin experienta iese ceva foarte delicios. Deci nu tofu de la supermarket ci tofu facut acasa – cu putin bataie de cap, evident. Cat despre soia romaneasca, este modificata genetic, ca si porumbul, unde Romania este pe locul 2 in Europa la GMO. Deci atentie la malaiul cumparat, sa scrie pe punga “nemodificat genetic”.

        • Mari says:

          Poate este o informatie care intereseaza pe cineva: la soia pe masura ce sta in apa creste continutul in fier si la exact 48 de ore are cantitate maxima de fier dupa care incepe sa scada.De aceea este recomandat sa fie lasata la inmuiat 48 ore. De la dr.Marginean citire

          • Lacramioara says:

            Dupa 24 de ore capata un miros neplacut, deseori, dar merita incercat. Soia mai este sanatoasa si fermentata (adica natto, shoyu, tamari etc).

        • Mari says:

          Cred ca trebuie tinuta la inmuiat in frigider.eu nu sunt fan soia dar semintele le tin la inmuiat in frigider pentru ca la temperatura camerei mi se pare ca prind un miros neplacut daca le tin mai mult.

    • sasha says:

      buna, eu stiu ca nu se recomanda consumul de soya copiilor atat de mici. sunt multe studii care indica modificari hormonale, mai ales in cazul baietilor. un pic mai tarziu nu ar afecta in vreun fel.

  25. Roxana says:

    Draga Oivia

    tot incerc sa postez si nu reusesc, vroiam sa te intreb de unde ti-ai luat tu storcatorul tau performant? de pe ce site sau din ce loc?

    Multumesc.

  26. ina says:

    draga olivia,
    te stimez pentru tot ce faci si ma confesez tie ca unui prieten drag. sora mea de 24 de ani a fost diagnosticata cu hepatita b si c si suntem distruse.crezi ca devenind raw poate distruge acest virus? multumesc mult

  27. Luciana says:

    Nu , Olivia, pisicile din experimentul lui Pottenger nu aveau nimic a face cu animalele jucause, vesele, multumite, din fotografiile pe care le-ai postat tu…. E uluitor faptul ca, pe un blog frecventat in majoritate de femei – fiinte sensibile, se spune -, in nicio singura postare nu am gasit macar o umbra de emotie, de ingrijorare, de compasiune pentru cele 900 pisici chinuite de Pottenger. Fiecare dintre cititoare, preocupata fiind sa obtina o viata mai lunga si cat mai sanatoasa pentru sine si pentru cei apropiati, ignora cu totul ca si acele pisici au doar o singura viata si, la fel de important, ca si ele simt suferinta… la fel ca oamenii.

  28. roxana says:

    am si eu o intrebare,va roggg,fetita mea are diaree si crampe abdominale,in urma cu 2 sapt i`am facut analizele si i`au iesit f bine,in afara de fier,care a fost pe minus,insa va rog daca stiti un trat ptr diaree sa imi spuneti,eu am amai avut probleme cu ea din cauza diareei si am ajuns la urgente in perfuzii….multumesc!

    • Elena says:

      Pudra de roscove(carob) – 1 lingura de pudra la o cana de apa filtrata(!!), gutui,mere(eu copilului meu,in situatie asemanatoare, i le-am dat coapte cu scortisoara presarate),suc de morcovi, orez fiert, banane, multe lichide: apa filtrata, ceai de menta…..mai mult poate te ajuta Olivia!
      Sanatate multa micutei!

  29. roxana says:

    Olivia,

    ramane valabila intalnirea de miine de la muzica?

    Roxana

  30. Mari says:

    Cartea Sucuri de fructe si legume de Norman Walker nu mai e de gasit nici la Fitforlife, nici la Restaurantul Cris din pacate…O are cineva in format electronic in limba romana?

    • Madalina says:

      Olivia imi luminezi zilele!

      Mari, am eu carte in format electronic, in engleza. Daca o vrei poti sa lasi o adresa de e-mail.

      Pupici

      Madalina

      • Mari says:

        Madalina, multumesc, o am si eu in engleza dar imi vine destul de greu s-o citesc…trebuie sa ma mai perfectionez cu engleza!

  31. Gia says:

    Care e websiteul de unde spusese Olivia ca isi ia cosmeticele?

  32. Gia says:

    Multumesc frumos :*

  33. roxana says:

    Buna Olivia,

    ma bucur foarte mult ca exista initiative ca ale tale. Ma bucur si ma mir in acelasi timp ca posturile tale au starnit atata interes. Acum cativa ani oamenii erau muuuult mai reticenti la ovo-lacto-vegetarianism alone, ce sa mai vorbim de raw vegan!!!
    Ma bucur, pentru ca ani in urma erai privit ca un fel de ciudatenie neintegrata social daca doreai sa fii vegetarian
    Faptul ca exista acum atitia oameni interesati de asta, si in plus o gramada care aplica, e cu totul minunat, dupa parerea mea!

    As vrea sa ti cer o parere. Acum vreo doi ani am citit cartea despre diabet a lui Gabriel Cousens (uite ca imi scapa titlul , cred ca este “There is a cure to diabetes”), si am tinut si regimul recomandat de el timp de o luna -doua, timp in care, intr adevar, nu am mai facut insulina. Deloc. Eu avand diabet tip I de vreo 3-4 ani. Din pacate insa, regimul pe care il recomanda el, fara carbohidrati aproape deloc ( in principal legume si frunze verzi, nuci si seminte; chiar si sfecla si morcovii sunt evitate in prima faza, iar fructe inseamna rosii, castraveti, ardei si lamii!!), mie imi da o stare de oboseala-sfarseala-imposibilitate de a gandi- pe care nu o pot ignora, chiar daca in schimb nu fac insulina. Nu ma simt bine , pe scurt.

    Am fost la Rawz cand a venit dr Young – am vazut ca ai fost si tu – si am vazut ca si el tot ceva de genul asta recomanda. S a spus chiar ca el este mentorul lui Cousens. Nu mi aminteam, desi cred ca am citit vreo 4 carti ale lui Cousens

    Vad ca si tu eviti cerealele si amidonul

    Spune mi te rog, cum te descurci fara hidrati-zaharuri deloc (fie ele si miere)? Mie pur si simplu nu mi a mers. Eram sfirsita. Nici nu putea fi vorba de munca sau de randament

    Imi doresc foarte mult sa reiau regimul, dar stiu ca nu il pot duce fara hidrati. De aceea caut sa maninc cat mai mult crud, imi fac sucuri verzi filtrate de pulpa la care adaug spirulina/chlorella.Ma straduiesc sa inlocuiesc cerealele cu fructe.
    Si astept momentul in care voi gasi o solutie ca sa pot relua regimul lui Gabriel Cousens, pentru ca am vazut ca se poate, si ard de nerabdare sa scap de diabet

    Tu reusesti? Sau poate tu nu ai un regim atat de drastic?

    Multumesc frumos

    Cu drag
    Roxana

    • olivia says:

      Draga mea, eu nu sunt adepta lui Robert Young, chiar daca tacind si neremarcindu-ma prin intrebari incuietoare am parut astfel. Eu pun sub un mare semn de intrebare lipsa fructelor dintr-o dieta sanatoasa. Din mai multe motive. Unul este personal, organismul meu se simte pur si simplu minunat, cind maninc fructe, plin de energie si vitalitate. Doi, fructele se digera cel mai usor, prin urmare digestia lor presupune cel mai mic consum de energie. Trei, zaharul din fructele netratate si crude este cea mai buna hrana pentru creier si muschi (probabil de aia te simti inerta si incapabila sa te concentrezi cind nu maninci fructe). Hrana este energie. Iar fructele sunt singurele (exceptind capsunii si alte fructe ce cresc aproape de sol) ce nu pot creste decit direct sub lumina soarelui, iar nu in solar. Pomii fructiferi iau din aer, soare si pamint cea mai pura forma de energie. Iar organismul (cel putin al meu ) de asta are nevoie: de energie!!! Daca intr-adevar hrana este energie, atunci fructele sunt cea mai adecvata forma de hrana! Asta cred eu! Cit despre toleranta la fructe a celor atunsi de afectiuni degenerative, inteleg foarte bine de ce ea e scazuta si un diabetic, de pilda, nu va putea metaboliza foarte bine acizii din fructe. Dar exista solutii si pentru asltfel de situatii, fara a renunta la fructe, despre care vom vorbi intr-un post curind.

      • roxana says:

        Iti multumesc frumos pentru raspuns.
        Inteleg ca si tu incurajezi introducerea fructelor in dieta.
        Dar despre cereale ce opinie ai? Sincera sa fiu, nici fara cereale deloc-deloc nu reusesc. Exact cum spui, creierul meu are nevoie de energia rapida din zaharuri.
        Doctorita mea de diabet – care in treacat fie spus este o minune, ea mi a recomandat cartile si documentarele Dr Gabriel Cousens – m a sfatuit sa introduc fructe si cereale cat mai curate si sa fac totusi insulina, chiar daca mai putina. I a fost teama sa nu ajung la anumite carente daca nu mincam deloc, in conditiile in care ma simteam atat de slabita
        Astept postul tau, ma intereseaza foarte mult

        Cu drag

        Roxana

  34. Flori says:

    dragelor,

    va rog sa-mi spuneti daca produsele de pe site-ul http://www.driedfruits.ro/index.php?route=product/product&path=39&product_id=225 sunt de ok ????

    va multumesc !

    Flori

    • IULIA R. says:

      Buna !
      si eu tot de la ei mi-am luat goji,merisoare,migdale,caju,alune
      padure si sunt toate foarte ok….
      proaspete si bune !

  35. Gia says:

    Da. Eu comand de la ei mereu pentru ca au preturi bune. Ei vand in principal firmelor. Am luat de la ei de 3 ori pana acum si mereu a fost totul super ok.

  36. Maria says:

    Ola, voi m-ati convins aici ca trebuie sa mi schimb alimentatia pas cu pas, am renuntat la carne si nu-i simt deloc lipsa si nici nu ma tenteaza sa mai gust.tenul meu incepe sa se arate multumit de schimbare.(am facut modificarea de 2 saptamani)e prea brusc daca renunt acum si la produse lactate si oua?ce parere aveti de laptele de soia?pupici

    • Lacramioara says:

      Cel natur e fad la gust si foarte putini il suporta. Cel aromatizat contine tot felul de prostii. Daca vrei lapte, fa lapte de nuci (de migdale e cel mai gustos). Pt o branza feliabila, calup, da, poti face tofu, dar cum spuneam mai sus, din soia germinata de tine. In rest, branza de caju, de migdale, de nuci braziliene… toate sunt mult mai bune ca acele creme Philadelphia etc Doar ca trebuie sa le faci si nu sa dai fuga la magazin, pentru ca acolo nu o sa le gasesti… Succes!

  37. Lacramioara says:

    Olivia, am inca o intrebare. Crudivorism crudivorism… dar CE sa-i pun in pachetel fetitei la gradinita, ca nu vreau sa manance sunca si pateul de acolo! Asta e o problema foarte mare si o au mai multe mamici. Poate te induri de noi, te rugam… Pupici

    • anamaria says:

      Solutia noastra a fost o gradinita cu meniu vegetarian. Altfel e foarte greu sa-i dai copilului pachet de acasa, in conditiile in care vede altceva la ceilalti.
      Multa bafta.

      • Lacramioara says:

        Exista gradinita vegetariana? Poti sa-mi spui adresa sau cum se numeste? Am auzit de la Ligia Pop ca exista si una raw, cu doar 6 copii.

    • Andreea says:

      Sunt o mamica care are un baietel de doi ani si cateva luni. Merge la gradinita cu program prelungit, mananca acolo 2 mese principale, o gustare cu fruct, si la trezire o gustare- la care eu nu ii vad rostul, mai ales ca e la aprox 3 ore dupa masa de pranz si de cele mai multe ori e alcatuita din corn, chec, clatite, papanasi, etc. Nu am cum sa ii fac un meniu separat baietelului meu, nu neaparat pentru ca vede la ceilalti copii altceva(eu nu i-am dat niciodata nimic dulce din comert, ii spuneam ca acelea sunt pentru oamenii mari si ca pe el l-ar durea f tare burtica, si intelege, pt ca i le-am interzis categoric, fara exceptie), dar pentru ca as ingreuna si munca educatoarelor de acolo, pe a mea..si chiar nu vreau sa-l sensibilizez prea tare. Insa, am rugat educatoarele de la gradinita sa nu ii dea mezeluri, carne de porc si chestii prajite, pentru ca el nu manaca asa ceva si nici noi acasa nu mancam. Au inteles, au fost tare dragute si cooperante. Dar cand ajunge seara acasa, ii dau suculetul de legume si fructe pe stomacul gol, o masa usoara pe la 19.30 ( piure avocado, piure seminte de floarea soarelui, mamaliguta, morcov dat pe razatoare cu telina, sfecla, ulei de masline, cat mai crud totul, cu uleiuri prestae la rece), iar in fiecare dimineata obligatoriu un paharel mic de sirop de catina si miere cu polen. A inceput gradinita de 3 luni si ceva, a avut o raceala care ,cu ajutorul Oliviei ( careia ii datorez enorm ,si ii multumesc in gand si pe site cat de des pot!) a durat doar 3 zile, tratata cu impachetari cu varza, produse apicole, catina, ceaiuri. Asa ca, daca acasa e tinuta situatia sub control si imunizat la greu pe cale naturala, eu zic ca se poate si cu mancarea de la gradinita, cel putin in cazul meu functioneaza!. Sper ca nu am fost prea lunga in explicatii, insa am vrut sa fiu cat mai la subiect! Multumesc mult de tot inca o data Oliviei care mi-a deschis ochii!! Va pup pe toate!, Andreea

      • Lacramioara says:

        La gradinita mea sunt foarte deschisi si as putea sa ii aduc de acasa ce vreau. de aceea imi e util sa stiu CE sa fac. Olivia, poate vrei sa ne ajuti pe tema asta, te rugam, nu sunt doar eu in situatia asta. Merci anticipat

  38. Adela S says:

    Draga Olivia, am fost diagnisticata cu Tahicardie Ventriculara idiopatica. Inima mea o ia razna fara vreun motiv si in acel moment mi se face rau, uneori lesin. Trebuie sa fac tratament cu un pumn de pastile pentru tot restul vietii, si ma intrebam daca exista vreo alternativa, pentru ca nu doresc sa iau pastile inca de pe acum(am 35 de ani). Eu sunt lactovegetariana.Ce sfat imi poti oferi?

    • Cristina cov says:

      Draga Adela,

      Am vazut mesajul tau si am tresarit. Stiu ca astepti raspunsul Oliviei dar nu pot sa nu iti spun despre remediul pe care l-am folosit eu, care m-a ajutat foarte mult si foarte repede. Mi-am promis mie insami ca nu voi ezita vreodata sa vorbesc despre aceasta experienta si sa ajut acolo unde voi putea, impartasind reteta care m-a vindecat.

      Si eu am suferit de tahicardie. Simptomele au aparut anul acesta, in luna martie(la 33 de ani fiind), dupa un eveniment trist din familia mea. Despre starile prin care se trece nu are rost sa povestesc, le stii si tu prea bine, de fapt nici medicii de profil nu au prea multe explicatii, ba multi obisnuiesc sa te indrepte catre cabinetele de psihiatrie.

      Remediul pe care l-am folosit a fost foarte simplu: o lingura dimineata si una seara, inainte de culcare, din preparatul cunoscut sub numele de “vinul pentru inima”. Reteta se gaseste pe internet, in mai multe variante, eu o voi scrie aici pe cea folosita de mine. Este foarte usor de preparat in casa si foarte rapid.

      REŢETA VINULUI PENTRU INIMĂ:
      2 legaturi proaspete de pătrunjel, se pun într-un litru de vin natural, curat, la care se adaugă 2 linguri de oţet curat din vin. Se lasă totul să fiarbă 10 minute la foc mic (atenţie, poate face spumă!). După aceste 10 minute, se mai adaugă 300 grame de miere pură de albine şi se lasă încă 4 minute să fiarbă uşor. Vinul fierbinte se filtrează şi se trage, cît este încă fierbinte, în recipiente de sticla. Se astupă bine si se depoziteaza in frigider. Depunerile care se formează nu dăunează şi pot fi băute şi ele fără probleme. Numai să respecţi ordinea: mierea se adaugă abia după primul fiert şi trebuie să fiarbă şi ea cu restul.

      Eu una m-am vindecat complet dupa doua luni cu un astfel de tratament, fara nici un alt medicament. De fapt, simptomele neplacute au disparut complet dupa primele doua saptamani.
      As mai adauga ca, in acea perioada, am tinut cont ca masa de seara sa fie foarte usoara si sa fie luata cu minim 4 ore inainte de culcare si am evitat complet bauturile gazoase si orice stiam ca imi poate produce balonare(acesta a fost sfatul medicului de garda de la urgente unde am ajuns la o saptamana dupa primele simptome de tahicarde).Am renuntat complet pe perioada tratamentului la orice aliment cu efect stimulativ(cafea, cola, ciocolata etc.)

      Olivia sper sa ma scuzi pentru mesajul atat de amplu, care nu se potriveste cu profilul blogului intrucat reteta aceasta se prepara cu ajutorul focului.

  39. Elena says:

    Cine este interesat de cartea Sucuri de fructe si legume de Norman Walker ma poate contacta ( valabil doar pentru Bucuresti) – 0722461015- Elena

  40. Miruna says:

    Ar fi super fain dc raspunsurile tale ar aparea intr-o caseta diferita de a noastra- care sa aiba un fundal colorat, pentru a se diferentia de celelalte.

    Ar fi mai usor de vizualizat/urmarit.

    Daca esti de aceeasi parere, m-as bucura ! 😀

    Pupici caldurosi!

  41. Flavia says:

    Nu am copii,dar mie personal mi se pare destul de greu pt un copil sa mearga la o scoala sau o gradinita unde isi va vedea colegii mancand o gogoasa,placinta,ciocolata etc.Totusi este un copil…poftele apar!Mi s-ar parea mai corect sa fie dusi la gradinite cu copii la fel.E doar o parere!V-am pupat

  42. veronica says:

    Buna,Olivia
    Stiu ca semintele maro de in intregi nu se digera;eu insa le cumpar zdrobite,e ok asa ?sau mai trebuiesc macinate?
    Si inca o intrebare vis-a-vis de semintele de susan:trebuiesc cumparate cojite sau necojite?(eu necojite am cumparat pana acum).Zi frumoasa!te pup

    • Alexa says:

      Veronica, eu le rasnesc exact inainte sa le consum. Zdrobite si pastrate asa stiu ca isi pierd din proprietati. Poate ma corecteaza Olivia daca gresec.

      Weekend minunat!

  43. Elena says:

    Draga Olivia, se apropie Craciunul si ma intreb ce meniu sa aleg de sarbatori, cat mai natural, raw vegan macar 50 la suta, restul cat de cat vegetarian…ne poti da vreun sfat?cu drag, Elena.

  44. Alexandra says:

    Multumim pentru informatii, Olivia!
    Intr-un comentariu spuneai ca le mai faci copiilor din cand in cand paine nedospita. Ne spui si noua reteta, sa facem si noi ingerasilor nostri?
    Pupici!

    • Lacramioara says:

      Da, ce idee buna! Si noi vrem sa stim cum se face o paine nedospita cu drojdie si care sa iasa comestibila. Am incercat dupa 3 retete sa fac sourdough/maia cu drojdii aerobe si nu a iesit nimic comestibil. daca are cineva o reteta sigura, rog sa o impartaseasca si ii multumesc anticipat.

  45. Daniela says:

    Draga Olivia, iti cer si eu ajutorul intr-o problema pe care o am de aprox 4 ani si cu care nu mai stiu ce sa fac 🙁 Fac, cam o data la 3-4 luni infectii urinare cu E- coli si, dupa cum iti dai seama, iau de fiecare data antibiotice- “singura solutie” conform tuturor doctorilor (si in 4 ani am vazut destui). Sunt disperata o data pentru ca imi dau seama cat rau ii fac organismului meu cu atatea antibiotice si pe de alta parte pentru ca nu stiu de ce apar si ce sa fac sa le previn. Ceea ce am observat este ca, aproape de fiecare data, imi apar dupa contact sexual. Si daca ar fi asa, de ce? Daca ma crezi ca niciun medic nu a fost in stare sa-mi raspunda la toate aceste intrebari. Stii ce-mi spuneau? “Este normal” Cum sa fie normal??? Te rog din suflet daca stii ceva despre aceste infectii cu E- coli, de ce apar, cum sa le previn si, mai ales, cum sa le vindec. Pentru ca nu sunt antibioticele “singura solutie”, nu-i asa?
    Multumesc din suflet!
    PS: nu stiu daca ai mai vb despre tema asta, sunt o “admiratoare” recenta si nu am apucat sa citesc inca tot. Pupici rubinii…ca merisorul ( ca in cazul meu ma ajuta putin :))

    • Mihaela says:

      Daniela,

      Pana vine raspunsul Oliviei iti voi impartasi din propria experienta vis-a-vis de infectiile urinare recidivante cu E coli. In urma cu 10-11 ani am avut cateva episoade de infectie urinara tratate desigur cu antibiotice, insa la fiece luna sau doua luni, in cazul fericit, iar faceam un episod. Pe atunci nu dadeam multe parale pe tratamentele naturiste, de fapt nu dadeam deloc, insa intr-o zi cineva mi-a spus sa iau ulei volatil de ienupar, 3-4 pic de 3 ori pe zi. Initial am zis ca nu iau nimic, ca nu are cum sa rezolve un ulei ceva ce nu a rezolvat gramada de antibiotice ingerate, insa dupa ce am facut iar un episod…am reconsiderat din disperare. Asa ca am cautat la naturiste uleiul, l-am luat conform indicatiilor si de atunci nu am mai avut infectii urinare. Bine, inutil sa zic ca de cate ori am cea mai vaga simptomatologie( dar s-a intamplat foarte rar, si asta in ultimii 2 ani abia), recurg la ulei sau tinctura de ienupar, un antiseptic urinar de exceptie.
      Multa sanatate!

      • Daniela says:

        Mihaela..iti multumesc din suflet! Am avut recent un nou episod, mi-am cumparat uleiul de ienupar si l-am luat conform indicatiilor tale. Si..dupa vreo 3-4 zile a disparut!! Me happy!

    • Maruca says:

      Salut, Daniela! O sa-ti impartasesc experienta mea cu e-coli, care m-a chinuit cativa ani, pana i-am venit de hac. La inceput, am actionat stiintific> analiza, antibiograma, luat antibiotic dupa prescriptie, insa recurentele erau prea dese si la analize nu mai iesea nimic, in ciuda simptomelor care se agravasera (senzatia de mictiune era atat de puternica, incat stateam numai in preajma baii). Ameliorarea s-a produs dupa ce am luat Urovaxom, un vaccin pentru e-coli, am inceput sa beau cel putin 2 l de apa pe zi si multe ceaiuri diuretice, am mancat 100 g de merisoare cumparate din Matache si cand situatia era scapata de sub control, cure de Urisan, un extract de afine rosii si neem, de 15 zile. Inainte de contactul sexual, baute 2 pahare cu apa si urinat neaparat dupa, pentru a nu permite bacteriilor sa urce in vezica. Asta a functionat la mine! Insa dieta hidrica este esentiala! Numai bine!

    • anca says:

      Buna Daniela, iti povestesc si eu patania mea, in fiecare luna ma confruntam cu asa ceva, episoade f urate cu voma, dureri de burta, greata, groaznic, solutia, am fcut tratamentul sa-i spun asa cu apa pe care l-a scris Olivia pe blog, am inceput in fiecare dimineata cu o cana de apa calduta, pana am ajuns la 2 l nu am putut sa beau 3 litri la prima ora era prea mult, 2l de apa calduta dar in timp, azi o cana peste 2 zile , 2 si tot asa,pe langa beam si un pahar de suc de mere cu morcovi si imi luam merisor la mine, e f bun pt asa ceva, nu mai am probleme de atunci, mai poti lua urinal sunt naturale, contin merisor, f bune, sper sa te ajute si sfatul meu, te pup, sanatate.

  46. ioana says:

    Iti apar dupa contactul sexual, pentru ca bacteriile din flora vaginala normala ajung pe uretra, si favorizeaza aparitia infectiilor. Cea mai buna metoda este: imediat dupa contactul sexual sa fugi la dus sa te speli si apoi imediat sa faci pipi(pentru a “spala” bacteriile care au apucat sa urce pe uretra). Toate femeile sunt supuse acestui risc, pentru ca din nefericire, uretra noastra are mai putin de 5 cm. De ecoli nu o sa scapi, pentru ca ea exista in organism(in tubul digestiv). Ce poti sa faci este sa nu ii creezi mediul propice sa se dezvolte si sa iti atace organismul. Daca o sa respecti rutina aceasta, vei scapa de recidive.

  47. Daniela says:

    Sa inteleg ca l-ai luat cand aveai deja E coli si te-a vindecat, nu? L-ai mai luat doar cand mai simteai ca ceva nu este in regula sau ai continuat sa-l iei si cand nu aveai nimic? Mersi mult, Mihaela.

    • Mihaela says:

      Am luat cand aveam infectia cu e coli, ma saturasem de antibiotice luate degeaba la interval de 5-6 saptamani. Am facut un tratament de vreo 10 zile cred, nu mai stiu exact, iar ulterior am luat doar cand aveam senzatia ca ma paste un episod, 2-3 zile, pana se remiteau simptomele( vagi dealtfel), in nici un caz tot timpul!!!

  48. Laura P. says:

    Draga Olivia,

    Felicitari pt determinarea cu care continui “lupta” cu preconceptiile referitoare la hrana pe care ar trebui sa o imbratisam ! Sunt in asentimentul tuturor celor impartasite de tine aici si ma bucur nespus ca exista cateva persoane care se documenteaza si scriu pt a ne destepta si a face alegerile corecte pe care nu le-am facut unii dintre noi niciodata pana acum.

    Am o intrebare referitoare la migdale, eu consum lapte de migdale pe care le cumpar de pe un site cu produse de gen ( samburi, nuci, fructe uscate ), sau uneori din supermarket. Dar stiu ca acestea sunt iradiate sau trec prin niste procese chimice, asa cum amintea Mimi Walter intr-un comment al postului tau anterior.
    Oare migdalele pe care se specifica “bio, organice” respecta ceea ce ar trebui sa presupuna aceasta clasificare a lor ?
    Vreau sa caut o alta sursa de achizitionare a migdalelor, a nucilor si samburilor in general dar nu stiu incotro sa ma indrept, in ce produse sa am incredere, in special pt ca ma gandesc la copilul meu care va trece pe lapte vegetal in jurul varstei de 2 ani cand nu va mai fi alaptat.
    Daca stii vreo sursa de asa ceva, sau daca ne poti impartasi de unde cumperi tu samburii cei mai neatinsi de mana omului, ti-am fi ft recunoscatori…

    Cu mult drag si recunostinta pt timpul petrecut cu noi aici,
    Laura P.

    • anca says:

      Buna Laura, eu fac lapte de migdale la 2 zile pt aia mica, e foarte usor, la Carefoure gasesti migdale crude in coaja , sunt mai scumpe, dar eu mai iau la o punga de 1kg de la orlando parca, sunt f bune si nucile la fel, nu mai cumpara lepte, parerea mea este ca nu mai are nici o vitamina si este pasteurizat,se face f usor, o cana de migdale hidratate de preferabil 1 zi jumate, 500-600 ml de apa calduta, putina scortisoara, 8-10 curmale, la blender si dupa aia dat prin tifon si gata, este f bun, sanatate.

      • Laura P. says:

        Si eu fac laptele de migdale in casa, ai inteles gresit. Era vorba despre migdale ca le achizitionez, si nu laptele…

  49. lili says:

    oare e normal ca fiind mai toate femei de aprox 40 de ani, sa va scrieti,,pupici nestemati??pupici rubinii, si alte genuri de pupici si dulcegarii ??Doresc sa citesc in continuare acest blog, ca sa ma bucur de informatiile utile, cele care nu sunt anxioase, din el, insa pare o misiune din ce in ce mai dificila datorita limbajului anormal, de fetite de 4 ani.poate blogul are ca target elevii prescolari, pentru ca altfel nu ne explicam tonul afectat, dulcegariișe siropoase, si alte lucruri nedemne de un nivel intelectual normal

    • anca says:

      Lili nu te obliga nimeni sa ne suporti aici suntem ca niste prietene, si in primul rand mame, ce nu ai inteles tu este ca acesta nu este un blog ca oricare altul, este ceva special, pt oameni speciali daca nu-ti place sunt atatea bloguri cu acelasi subiect, pupici rubinii.

  50. mini says:

    Probabil ca nu esti mamica, de aceea nu intelegi.

  51. Gia says:

    :))))))))))))))

    Lili, lighten up, nu te mai incrunta sau inchide fereastra de la X

  52. Dorina says:

    Foarte interesant..am si eu doua pisicute, pe care le iubesc foarte mult, dar din pacate eu nu am timp sa-mi controlez nici eu dieta..ca sa nu mai vorbesc despre meniul lor.. 🙁

    P.S. Sincer nu inteleg de ce va pierdeti timpul cu astfel de discutii. Mi se pare inutil sa discutati despre cum se saluta cititoarele blog-ului, cand se gasesc aici atat de multe informatii valoroase.

    Toate cele bune!

  53. lylyana says:

    Lili
    esti stresata rau de nu accepti aceste mici ,,dulcegarii”, si complexata pe deasupra
    Limbaj anormal zici?
    E anormal sa-ti sara tandara din motive neintemeiate.
    Renunta la carne, ca dasta esti asa complexata

  54. Nicole says:

    Sunt de acord cu Lili, cred ca e prea mult siropel pe aici. Dupa o explicatie care se vrea stiintifica si argumentata la un nivel intelectual avansat,totul se finalizeaza cu niste pupici de toate formele si culorile.
    Sa nu te superi, Olivia! Poate unele dintre noi suntem mai cerebrale, dar in nici un caz complexate. Am recomandat blogul si altor cunostinte si au remarcat aceste “dulcegarii”, dar ma rog, pt cine vrea sa ramana cu esenta poate trece peste ele.

  55. Alexandra says:

    Lili si Nicole, nu stiu ce varsta aveti, dar se pare ca a murit copilul din voi…si asta e un lucru trist!!!
    Pupici mai seriosi primiti?

  56. Gia says:

    A facut cineva melansa in casa?

  57. Mihaela says:

    Draga Olivia,
    Suntem o multime de mame care nu mai vrem sa le dam lapte praf copiilor,dar totusi nu gasim o solutie!Am citit si am vazut ceea ce ne sfatuiesti,dar daca ar fi sa procuram lapte de capra si sa le dam copiilor sa-l bea crud,chiar nu exista nici un pericol de imbolnavire? Intre laptele praf si laptele de capra fiert care crezi ca e mai bun? De ce laptele de vaca fiert e considerat TOXIC? Nu inteleg…il consuma f.multi oameni…medici chiar…Chiar nu stiu ce fel de lapte sa-i dau copilului..are probleme si cu durerea de burtica sau stomac;il doare seara f.tare si e f.balonat!Medicii pediatri i-au pus diagnosticul de reflux gastro-esofagian.

    • anca says:

      Lapte de migdale cu susan, lapte de nuci cu orez si scortisoara, lapte de cocos(fetita mea le bea pe nerasuflate), sunt de o mie de ori mai sanatoase, si au de 1000 de ori mai multe vitamine, laptele de vaca ca si orice fiert nu mai are nici o vitamina iar la acea temperatura de fierbere devine toxic.

  58. Mihaela says:

    Sunt f.multe mame care nu au de unde procura lapte bun pentru piticii lor…Eu totusi i-as da baietelului in varsta de un an lapte de capra fiert pana creste mai mare si-i voi da lapte crud.Dar acum trebuie sa fac tot posibilul sa gasesc lapte de capra, sa-mi fac abonament.Ce parere ai despre ce am scris mai sus,draga Olivia? Dar voi,fetelor?

    • Lacramioara says:

      Nu poti sa stii cum spala ugerul, cum se spala pe maini cel care mulge, in ce galeata il mulge si la ce temperatura il tine pana la livrare. Doar daca e vecinul tau, mama sau ai capra ta personala. In Romania oamenii nu au deprinderi bune de igiena. Asa ca laptele de capra crud este o mare problema. DA, te poti imbolnavi! O fructa o speli dar laptele cum il speli?!

  59. Alexandra says:

    Mihaela, si eu am exact aceeasi dilema. Ma tot gandesc de cateva luni cu ce sa inlocuiesc laptele praf pe care i-l tot dau, cu mari rezerve, copilasului meu de 1 an si 5 luni. Am incercat cu lapte de migdale, susan, orez, tot felul si nu vrea deloc, iar in ceea ce priveste laptele de capra crud am si mai mari rezerve, nu pentru ca nu as avea incredere in ceea ce spune Olivia, dar eu stiu ca exista un pericol mare de imbolnavire, cu atat mai mult cu cat nu stii exact sursa de la care e luat, plus ca are 7% grasime, ceea ce e foarte mult. Habar nu am ce sa fac…ca lapte trebuie sa-i dau pt ca-mi cere ‘tapi’in fiecare seara si dimineata. Of!
    Poate ma anunti si pe mine cu privire la decizia ta!
    Te pup,
    Alexandra!

  60. Ade says:

    Olivia,
    Am fost la prezentare…MULTUMESC, iti datorez multe
    Continua ceea ce faci, schimbi vieti.
    Cu drag
    Ade

  61. stela says:

    Draga Olivia,

    Ai fost fantastica, iar prezentarea super cool si faina! Felicitari!

    Te rog mult, scrie-mi care sunt cartile de medicina chinezeasca pe care le recomanzi (chiar daca sunt in engleza).

    Daca iti mai vine vreo idee cu privire la problema fetitei mele (chist de canal tireoglos), ti-as fi profund recunoscatoare sa imi scrii pe mail.

    Multumesc pentru TOT!

    • olivia says:

      Multumesc, Stela. Ma gindesc si-ti scriu, curind.
      Cu drag,
      O

      • stela says:

        Draga Olivia,

        Asa cum m-ai sfatuit, i-am testat ph-ul urinei fetitei mele dupa cateva zile in care i-am dat suc de morcov + spanac + mar de 2 ori pe zi. A iesit 8. Daca iti amintesti, iti spusesem ca acest chist de canal tireoglos a devenit aparent dupa o saptamana in care fetita a acceptat sa manance doar fructe si sa bea sucuri de morcov, spanac si mar (in afara de laptele de mama). E adevarat, acum cand i-am testat ph-ul, nu a mai baut atat de mult suc ca in spatamana respectiva. Crezi totusi sa fi fost o aciditate prea mare in organismul ei din cauza sucului de mar care a cauzat chistul?
        In orice caz, am mai fost o data la doctorita, care ne-a spus ca nu recomanda operatia in perioada de iarna si sa revenim in primavara. A mai zis ca daca noi nu vrem sa o operam in primavara, ea este in regula cu asta, atata timp cat chistul nu se mareste/infecteaza (se pare ca la unii copii se poate infecta).
        Acum incerc sa o hranesc cat mai sanatos (sucuri proaspete, fructe locale). Sa vedem ce-o mai fi, nu am un plan anume.

        Te imbratisez si iti multumesc pentru tot. Pupici!

  62. Laura D says:

    Draga Olivia,

    Eu, din pacate, desi asteptam cu nerabdare aceasta zi de vineri sa particip la prezentare, nu am putut pleca de la birou din cauza unor urgente…:( Oare cand vei mai organiza o noua prezentare?

    Pupici tristi…(
    Laura

  63. Georgiana says:

    Draga Olivia,

    Eu si sotul meu am dorim sa ne intregim familia cu o fiica mica, asa cum ii spune baietelul meu cel mare. De ceva vreme mi-am schimbat stilul de viata, acum incerc sa mananc cat mai sanatos, natural si crud :, insa stiu ca mai am multe de invatat. Ma simt foarte bine, dar vreau sa fiu sigura ca organismul meu are toate resursele necesare pentru a avea o sarcina sanatoasa si un bebe care sa se dezvolte frumos. Te rog pe tine sa imi spui daca ai placerea cum as putea pregati corpul cat mai bine pentru sarcina, sau sa imi recomanzi cateva “surse” de unde as putea invata cum sa ma comport inainte, in timpul si dupa sarcina ca atat eu cat si copilul meu sa fim bine.
    Multumesc mult!

  64. Mari says:

    Buna Olivia,
    Gasesc informatii contradictorii despre semintele de in si nu stiu ce sa mai cred.Unii spun ca trebuie consumate cele maro-adica mature altii spun ca cele aurii sunt cele care trebuie consumate pentru ca cele maro nu pot fi digerate de stomac.Unii spun ca faina de in nu se administreaza intern, caci contine glicozizi care se transforma in acid cianhidric, substanta iritanta si toxica pentru tubul digestiv- sursa sfatul medicului.ro.Ca semintele de in trebuie tinute la frigider, altfel de vin toxice dar nu am vazut magazin care sa tina semintele de in si susan la frigider… eu le vad pe rafturi. Si tot asa. Tu consumi seminte de in.Si de care?
    Multumesc.

  65. Pentru ca au fost unele controverse pe tema vaccinurilor si a reducerii populatiei tocmai prin administrarea vaccinurilor am gasit un interviu in care inclusiv fostul-ministru de sanatate al Finlandei vorbeste despre intentiile americanilor si a companiilor care produc vaccinuri de a reduce populatia lumii cu cel putin 5 miliarde de oameni :http://www.youtube.com/watch?v=fqBN_Tdi7Vs&feature=related
    Pe langa interviu mai gasiti si rezultatele studiului de mai mulţi ani efectuat asupra vaccinării şi ecografiei fetale de către prof. Ioan Vlăducă, matematician pasionat de biomatematică.

    • Mimi Walter says:

      Draga Alina Nicoleta,

      Iti multumesc mult pt. link, TREBUIE neparat ascultat ce are de spus dl. prof. Ioan Vladuca si despre vaccinari si despre ecografia fetala!!!

  66. Mihaela says:

    Draga Alexandra,
    Baietelul meu are un an si o luna.E mic… Deocamdata ii voi da tot lapte praf pana gasesc o solutie. Astept si opinia altor mamici.
    Multa sanatate!

    • Elena says:

      Baietelul meu are 1 anisor si 2 lunite….am inlocuit laptele praf cu lapte de capra bio de la Andechser (e pasteurizat) indoit cu suc de morcovi(+/- suc de sfecla) alternat cu lapte de migdale si susan/lapte de seminte de canepa…..atat timp cat are o alimentatie diversa si sanatoasa(multe fructe si legume crude), nu trebuie sa te temi ca-i va cauza lipsa ‘prafului’, ai incredere in tine!
      noi am facut un set de analize acum cateva zile si suntem in limite normale(Ca,Mg,Hb)…….deci laptele praf nu este asa important pentru ei! deci, curaj, Mihaela!

      • Alexandra says:

        Elena, imi poti spune, te rog, unde se gaseste acest lapte?

        • Elena says:

          Marca se gaseste in Auchan, Cora, Mega Image ….(cantitatea de suc de legume proaspete o cresti gradat/treptat, sa-l obisnuiesti cu gustul – pana ajungi sa-i dai jumate-jumate, cel putin al meu asa il primeste acum). va pupam si asteptam vesti bune!

          • Alexandra says:

            Multumesc pt raspuns. Din pacate nu exista aceste
            magazine in Sibiu, dar poate gasesc si in alte parti. O
            O sa incerc asa si o sa-ti dau de veste!
            Si noi va pupam!

  67. Alexandra says:

    Ok, Mihaela! Astept si eu opinia altor mamici, vreau sa stiu cum procedeaza ele, desi, eu nu prea mai am mult timp la dispozitie, al meu e mai mare 🙂
    Multa sanatate si tie!

    • Lacramioara says:

      Fetita de 4 ani – dimineata ii place lapte de migdale cu vanilie, putin carob si banana (este un smoothie delicios)iar seara lapte de orez bio cu calciu (din alge) – are gust dulce, bun; folosesc brandul Natumi de la Casabio.ro iar laptele de migdale incoltite il fac eu, la fiecare 2-3 zile, pentru toti membrii familiei; atentie, lucrurile astea costa mai mult decat laptele de vaca;

  68. CICI says:

    Buna, Olivia. Si noi am fost la prezentare.
    Ai fost la inaltime ca de obicei!
    Concluzia: trebuie sa citim necontenit pentru a afla propriul adevar de la *crudivorismul asta*. Ne ajuti foarte mult cu toate sfaturile si experienta ta, insa ramane la latitudinea fiecaruia cat va reusi sa se documenteze si sa puna in practica. Marturisesc, pentru mine si sotul meu, primele zile de raw veganism au fost un cosmar. Dar acum spun: Ce usor este sa mananci hrana-vie! Si ce ieftin este sa mananci sanatos! Ce usoara este preventia! Iti multumim mult pentru ca fara sa stii ai fost pentru noi motorul care a pus rotitele in functiune.
    Cici.

  69. Maria says:

    Cici, nu ne dezvalui si noua din secretele pe care le-ai descoperit tu…sunt nerebdatoare sa aflu cat mai multe, citesc si ma documentez in masura in care imi permite timpul insa un sfat in plus e mereu binevenit
    cu drag

    • CICI says:

      Buna, Maria.
      Nu este nici un secret. Toti avem capacitatea (cand vrem) sa ne demonstram ca putem sa realizam ceva in care credem cu ardoare. Asa sunt si eu si acesta a fost primul meu pas. Motivatia personala. De multa vreme doream sa mananc cat mai sanatos dar nu ma simteam niciodata suficient de motivata – timp, bani, suport familial, servici etc…Hotararea mea a fost luata brusc, acum 4 luni , dupa ce am citit un articol din revista CSID in care Olivia demonstra ca se poate – si ce inseamna sa manaci crud vegetarian. La inceput am crezut ca raw veganism-ul este o secta dar m-am dumirit rapid ca nu este nimic in contradictie cu religia ortodoxa. Ba din contra. Multi calugari din manastirile noastre manaca doar o astfel de hrana. Iar documentarile mele inseamna muuulte nopti albe- carti, internet, articole…Cu teoria, cam atat.
      Ce am facut practic: In primele zile mi-am cumparat un stoc considerabil de seminte de in, canepa, susan, fl.soarelui, dovleac si de nuci- romanesti, caju, braziliene, alune de padure si fructe goji si lamai. Iar la fiecare 2-3 zile- fuga la piata pentru cele mai proaspete legume si verdeturi. Desi eu nu consumam carne de mai multa vreme din respect pentru celelalte forme de viata tot mi-a fost greu. Dar nu e imposibil. Iar acum doar completez pe ici-colo ce se termina.
      Iti tin pumnii!
      Cici.

  70. Monica says:

    Oli, ai fost minunata vineri la Orange!

    Felicitari din tot sufletul!!!!

    Mai vrem 🙂

  71. Mimi Walter says:

    Draga Olivia,

    Dl. dr. Bruker a initiat in Germania Societatea de Consiliere pe Probleme de Santate, tocmai pt. a completa lacunele medicilor din domeniul nutritiei, pentru ca medicii NU sunt suficient pregatiti in acest domeniu in facultati, din pacate sunt f. putini cei care recunosc acest lucru si care studiaza mai departe problema pe cont propriu…. Asa cum repeta domnia sa mereu: “medicii stiu la terminarea facultatii totul despre boala, dar aproape nimic despre sanatate”!
    Iti doresc multa sanatate si putere, sa faci fata si mai departe atat de bine “in gura lupului”!
    Cu mult drag si pupici total neseriosi,
    Mimi,

  72. Irina Stoian says:

    Draga Olivia,

    Te rog din inima daca ne poti ajuta cu inregistrarea/sinteza actiunii de vineri, de la Orange.Este minunata implicarea ta in astfel de actiuni!
    De asemenea, cred ca ar fi extraordinar sa organizezi astfel de intalniri programate din timp, pentru ca toti doritorii sa-si poata, la randul lor,face timp in programul lor.Eu ,de exemplu,sint din Iasi si as bate orice drum,oricit de indepartat pentru o astfel de actiune, doar sa-mi pot programa din timp deplasarea.
    Multumesc din inima si Dumnezeu sa te binecuvanteze!

  73. raluca says:

    tare mult mi-as dori inregistrarea de vineri,ce sa fac sunt din Galati,te rugam Olivia nu ne uita si cu meniul acela.pupici cu propolis!

  74. raluca says:

    stie cineva unde gasim filmul Toxic al lui Menci cica este foarte interesant.pupici

    • Daniela says:

      Foaarte buna intrebare! Si eu il caut de ceva timp si nimic. Din pacate nu se gaseste nicaieri. Spunea Dana Sota ca o sa apara la cinema daca o sa fie cerere… Sper sa apara cat mai repede!! pupici

  75. Mari says:

    Ce parere aveti despre acest site?
    http://www.detoxyourworld.com/acatalog/red_algae.html

    Am vazut acolo si uleiurile Udos choise.

  76. Ade says:

    Olivia, mai esti aici?
    Niciodata nu ai plecat atat de mult….

  77. Mihaela says:

    Draga Alexandra,
    Cautand pe google despre laptele de migdale,am gasit o postare mai veche de-a Oliviei unde vorbeste mai detaliat despre laptele de migdale,susan,nuci…
    Poate citesti si tu si-mi spui ce parere ai.Oare putem inlocui laptele praf cu acest lapte si sa nu-i dam deloc de vacuta?
    Astept parea ta.
    Te pup.

  78. Mihaela says:

    Aaa! Si referitor la ce ai spus,ca nu-i place,ai incercat sa pui in acest lapte putina miere de albine? Cred ca voi incerca si eu…Eu n-am cumparat niciodata migdale si alune crude,nici seminte de susan.Sper sa gasesc…locuiesc in Barlad si nu se gasesc magazine bio la noi in oras.

  79. Mihaela says:

    Alexandra,
    Se pare ca tu te-ai informat demult cu privire la acel lapte de migdale,susan,etc. Dar intrebarea mea e daca acopera nevoile nutritionale ale copiilor mici.

  80. Alexandra says:

    Mihaela, eu am mare incredere in ceea ce spune Olivia, mai exact, in autorii recomandati de ea (pt ca pe unii am apucat sa-i citesc), dar tot mi-e frica sa-i dau copilului lapte crud de capra.La un moment dat chiar am gasit o persoana de la care-l puteam procura, o doamna care are doua fete si care mi-a spus ca ea le-a dat fetelor laptele numai crud, ca niciodata nu l-a fiert si nu au patit nimic. Dar eu pur si simplu nu am curaj. Poate cand o sa fie mai marisor;Nici macar nu stiu cat de sigura e sursa, cat de curate sunt recipientele in care-l pune… iar pe de alta parte, nici laptele pasteurizat nu cred ca e o solutie. Cred ca singura varianta ramane laptele vegetal,numai ca lui nu ii place.Dar o sa mai incerc pana reusesc si, vorba ta, o sa-l imbunatatesc cu tot felul de indulcitori naturali. Am incercat chiar si reteta Ligiei Pop, de lapte de orez integral cu scortisoara, un lapte care mie imi place mult, dar el a inceput sa planga cand si-a dat seama ca in biberon e altceva decat laptele praf.
    Asadar, parerea mea e ca laptele vegetal e cel mai bun, dar mai am o nedumerire in ceea ce-l priveste, si anume cantitatea. El e obisnuit sa bea un biberon la culcare si unul spre dimineata. Oare e bine sa bea atata lapte vegetal?

    Si cred ca poti sa-ti cumperi semintele din magazine naturiste. Eu de-acolo le iau, iar migdale cumpar din Real sau Carrefour, dar au preturi piperate. Si sa nu-ti mai spun ca nu stiu cine a comentat pe blog ca migdalele din supermarket nu sunt deloc bune, ca nu stiu cu ce sunt tratate, etc. Deci iti dai seama in ce ceata sunt?!! Cred c-o sa-mi cumpar o caprita pana la urma…si o sa-mi plantez si un migdal…in ghiveci:)
    Astept si eu parerea ta!
    Cu mare drag,
    Alexandra!

  81. Gabriela says:

    Olivia,
    Dragele mele,

    Stiti cumva o solutie rapida, eficienta pentru curatarea limbii in candidoza bucala? Cred ca aparitia ei face parte dintr-o criza de detox, care a inceput vineri cu febra, dureri de cap si de gat…Stiu ca o dieta crudivora, alcalinizanta, fara zaharuri “flamanzeste” ciuperca, asa ca o sa continui, dar tare as vrea sa scap repede de petele albe de pe limba.. iar periajul nu rezolva problema.
    Imi clatesc gura cu apa cu bicarbonat de sodiu, beau apa cu lamaie.. ce mai pot sa fac?
    E mierea cu catina indicata? sau ar trebui sa stau departe de miere?

    Multumesc mult pentru ajutor!
    Gabriela

    • Cristina says:

      Eu am avut o criza de candida genitala cred ca tot un soi de detox. Am scapat cu remedii homeopateȘ CANDIDA CH 5 pt 5 zile si CANDIDA CH 15 pt 5 zile si mi-a trecut,. Recunosc ca am luat citind pe net ca la homeopata nu am ajuns dar am scapat.

  82. anamaria says:

    Gabriela incearca cu propolis, este antibiotic natural, ar trebui sa mearga. Il pui in recipient de fas-fas si te spreiezi cu el in gura.
    Multa bafta.

    • anamaria says:

      Si de la propolis o sa-ti treaca si durerea din gat. Eu i-am dat sotului meu (cand l-a durut in gat)un singur fas pe amigdale si pana seara nu a mai avut nimic.

      • Gabriela says:

        Multumesc mult!
        Incerc.. din pacate singura varianta de propolis la indemana e o tinctura cu concetratie de doar 30%.. mi-e teama ca are cam mult alcool, dar incerc. Durerea de gat a trecut deja 🙂 cu mult ceai de tei cu miere si lamaie.

  83. anamaria says:

    Alexandra poti cumpara migdale, caju, seminte de toate felurile si nu numai, din Piata Matache. Noua Olivia ne-a recomandat-o pe doamna Rodica de acolo, are seminte proaspete si acceptabile ca pret, migdale 35 lei, caju 50 lei, etc.

    • Alexandra says:

      Multumesc, dar eu sunt din Sibiu si aici nu exista o Piata Matache.
      Te pup!

    • Lacramioara says:

      O mica precizare: caju-ul trebuie sa fie foarte alb si nepatat, intact/intreg si in nici un caz galbui-bej – acela este foarte ranced! Chiar daca se vinde vrac (de aceea e mai ieftin), trebuie tinut inchis ermetic si nu cum fac ei la taraba. Caju-ul respectiv NU este raw – pentru decojire s-a folosit un procedeu ce presupune incalzire cu mult peste 40 de grade. Exista pe piata caju raw hand cracked – si nu gasesti sub 96 ron/kg. Decojirile se fac prin aburire sau mecanic – ambele incalzesc produsul.

  84. Lacramioara says:

    Olivia, iar te-ai ascuns…. sa ne mai spui si noua te rugam ce mai faci tu prin bucatarie. Teoria ca teoria dar practica e cea mai utila. Toate te bazaim cu acel meniu, sa stii, ca niste albinute, nu ne auzi? Bzzzzzzzz

  85. Gia says:

    @Cristina

    “Eu am avut o criza de candida genitala cred ca tot un soi de detox. Am scapat cu remedii homeopateȘ CANDIDA CH 5 pt 5 zile si CANDIDA CH 15 pt 5 zile si mi-a trecut,. Recunosc ca am luat citind pe net ca la homeopata nu am ajuns dar am scapat.”

    Ce este Candida CH 5? Si de unde pot lua?

    Multumesc

    • Gabriela says:

      Buna Gia

      “Candida” Este un remediu homeopat de Plantextrakt http://www.plantextrakt.ro/homeopatie.php#..(Multumim, Cristina!) Se ia, dupa o schema de tratament, in diferite concentratii. Sunt putine informatii despre el pe Internet, dar am citit ca s-ar gasi si in farmaciile Dona si Sensiblu.
      In plus, de mare ajutor in dieta sunt: usturoiul, ceapa, salvia, ghimbirul, scortisoara – toate antifungice naturale. Eu aproape am scapat de a mea(intai la nivel superficial, caci nu mai e vizibila dupa doar o zi).. o sa caut si eu granulele de Plantextrakt.

      • Magda P. says:

        Cea mai buna este o vizita la homeopat. Candida indiferent de concentratie si denumirea ei sugestiva nu merge pentru toata lumea.
        Eu, de exemplu, am scapat cu Sepia Ch5, pt ca asta este remediul meu. Iar candida si candidinum nu au mers de nicio culoare.

  86. Gia says:

    Multumesc Gabriela! O sa caut si eu

  87. Flori says:

    Draga Olivia,
    Dragelor,

    va rog daca ma puteti ajuta in legatura cu un remediu naturist pentru frigiditate vasculara/circulatia periferica ….maini si picoare reci.

    va pup !

    cu recunostinta,

    Flori

  88. Cristina says:

    Iata articolul despre candidoza al dnei dr sorina soescu

    http://www.postamedicala.ro/tratamentul-homeopatic-in-candidoza.html

    Cel mai bine este sa mergeti la un medic homeopat. Eu nu am reusit ptr ca dr mea este in alt oras si cu copiii ma deplasez mai greu.

    • Magda P. says:

      Da, Cristina, asa zic si eu, Noi, desi ne tratam toata familia homeopat de mai bine de 8 ani, nu avem niciodata acelasi remediu, desi uneori simptomele sunt aceleasi, mai ales la virozele respiratorii.

  89. Mihaela says:

    Draga Alexandra,
    Dupa cum ti-am spus,eu locuiesc in Barlad si avem supermarket uri,dar sunt mici si nu se gasesc migdale decat prajite;la unul singur n-am fost,dar voi merge in curand sa ma interesez daca au;in ceea ce priveste semintele de susan,m-a indrumat cineva la un magazin naturist si de asemenea voi merge sa intreb;dar migdale crude nu cred ca voi gasi…Si eu cand am citit cum prepara Olivia laptele vegetal,aceeasi intrebare mi-a venit in minte:”oare ce cantitate de lapte ar trebui sa bea micutul?” Migdalele sunt f.hranitoare,vedem ca si noi ne saturam repede;nu putem manca f.multe…mai vorbim pe aceasta tema.
    P.S.E buna ideea cu caprita!

  90. Gia says:

    Eu cumpar migdale si tot soiul de seminte de pe driedfruits.ro pentru ca sunt 50% mai ieftine decat in magazine si cu aproape 30% mai ieftine decat in magazinele gen plafar.
    Pentru ca noi locuim cand in Iasi cand in Brasov facem o aprovizionare masiva de la ei cam o data la 2 luni.
    Pretul transportului e in jurul a 20 de ron.

    Eu am facut un mic experiment cu laptele si mofturosii, in felul urmator:
    am amestecat o cana de lapte de soia, o cana de lapte de migdale [facut cum zice olivia] si 2 linguri de miere plus 1 lingura de sirop de catina.
    Am servit licoarea unui amic care ura laptele vegetal si a fost incantat si l-a baut pe tot.

  91. Adri says:

    Buna fetelor,am si eu o mare problema…sunt la a doua sarcina si la fel ca si la prima sunt foarte CONSTIPATA…nimic nu functioneaza,apa calda cu lamaie,prune uscate,apa de pe ele,iaurt dimineata pe stomacul gol…nimic!Va rog ajutati-ma!

    • Mari says:

      Seminte de in ai incercat?

      • Mari says:

        Am revenit pentru ca uitasem.Sora mea are aceasta problema si la ea nu a functionat decat taratele de grau puse in iaurt.Si le incercase pe toate!!

    • Alexandra says:

      Draga mea, bea ceai de crusin pt constipatie si mananca muulte pere. o sa dea rezultate.
      Te pup!

    • Magda P. says:

      Un kiwi pe stomacul gol. Merge foarte bine si o lingura de ulei de masline pe stomacul gol. La mine astea au functionat. Acum, nu stiu care iti este alimentatia in afara de ce ai mentionat.

      Sper sa functioneze ceva, pt ca o prietena tocmai ce trece prin momente f grele, deja de la a doua sarcina a fost constipata, a avut si ceva hemoroizi dupa nastere, iar acum, la a treia a fost un dezastru. A fost nevoie de interventie pt hemoroizi, hrana vie dupa toate regulile nu au ajutat-o.
      Nu iti spun ca sa te sperii, ci pt ca ea tot spune acum: Ce bine era daca ma preocupam mai mult de la inceput, sa nu avanseze constipatia, sa nu ajung la hemoroizi etc

      Sanatate multa,
      Magda

      • Adri says:

        Multumesc pentru raspuns!!!!!!Am sa incerc rand pe rand tot ce mi-ati propus!Sper sa va dau vesti bune!Revin…

    • olivia says:

      As renunta la iaurt. As minca doar crud. As bea muulta apa si as minca prune deshidratate si rehidratate, cu apa in care au stat cu tot. Si foarte important: as minca de cel mult doua ori pe zi. Mincatul in exces (o tendinta frecventa in timpul graviditatii) duce la constipatie. Frunzele verzi crude de spanac contin acid oxalic, ce stimuleaza peristaltismul si te scapa mai repede de constipatie.
      Cu drag,
      O

    • anca says:

      Doua lingurite de miere pe stomacul gol si fructe uscate intre mese, sanatate, si sa creasca burtica mare.

  92. veronica says:

    Buna Olivia,Magda P,Cristina,recomandati-mi si mie va rog un medic bun homeopat in Bucuresti.Si inca ceva,am incercat chlorella praf sa o iau cu apa si are un gust f rau.Are cineva alte recomandari?Multumesc anticipat!

    • Magda P. says:

      Dr. Greta Nita Medlife Grivitei si dr. Diana Dragomir, cabinet pe la Piata Unirii. Foarte bune amandoua.
      Si asa un sfat, daca imi permiteti, pentru cei care nu reusesc sa rezolve de prima data problemele cu tratamentul homeopat. Eu sunt una din acele persoane carora li se gaseste remediul destul de greu, dar doamnele doctor reusesc pana la urma.
      Copiilor mei in schimb le functioneaza foarte repede. Si celor pe care ii trimit la homeopat. Va dati seama cum ma simt eu uneori… Glumesc, ma bucur pentru fiecare problema rezolvata.

      Sper sa va fie de folos,
      Magda

  93. Gia says:

    Chlorella praf se pune intr-un smoothie, o lingurita la un smoothie de mere cu morcov, cu banane, grapefruit etc.

    Nu cu apa 🙂

  94. Mihaela says:

    Foarte scumpe migdalele la supermarket!
    Impotriva constipatiei, la mine au functionat:uleiul de masline,compotul de prune,sucul de portocale(f.bine a mers)si multe lichide.Daca bei cafea,indulceste-o cu miere de albine(a mers si asta,dar nu mereu).
    Sanatate multa!

  95. Mihaela says:

    Multumim pt.sugestie, Gia!

  96. veronica says:

    Multumesc Gia ,Magda!

  97. Catalina says:

    Buna Olivia! Te rog foarte mult daca poti sa-mi dai cateva sfaturi legate de depresie sau alimente care sa ajute la intarirea sistemului nervos. Multumesc.

  98. nadi says:

    Minunea care repara sistemul nervos se numeste VALERIANA. Folosita sub forma de tinctura (iti recomand marcile Hofigal si Daciaplant),isi face efectul imediat si pe durata,in timp reparandu-te cu totul. Dar ATENTIE: cateva ore inainte si dupa nu folosi cofeina sau alte energizante,ca o ia razna inima. In rest,afli mai multe pe net. Sunt multe de spus in privinta acestei minuni de plante.
    Daca mai ai nelamuriri,te ajut cu mare placere,pt ca am dobandit experienta in cativa ani

    • Georgiana says:

      Nadi, m-ar interesa si pe mine mai multe detalii despre valeriana. Sufar de insomnie din timpul sarcinii; am avut o sarcina toxica si am stat toata perioada in spital, pe perfuzii. Din cauza fricii de a nu pierde copilul (mai pierdusem o sarcina), nu puteam dormi deloc. Treceau chiar si trei zile si eu nu dormeam deloc, apoi doar 3-4 ore. Si ma internau in spital si-mi faceau diazepam…
      Am fost la psihiatru si mi-a dat tratament cu zoloft si hidroxizin, dar acesta din urma nu se mai fabrica in Romania, il aduceam din Franta. Dar nu mai vreau sa iau medicamente. Am incercat de toate: diverse ceaiuri, levantica, calmogen, melatonina, anxivital, nimic nu are efect. Chiar ma gandeam zilele trecute la valeriana si citeam despre ea.
      Daca nu te deranjeaza, m-ar interesa cate picaturi luai, cam ce perioada, in sfarsit,cum te-a ajutat pe tine.
      Iti multumesc din suflet!

      • nadi says:

        Nu pot raspunde ca fitolog sau specialist, doar pot impartasi experienta care am adunat-o incercand atat pt mine,cat si ajutand oameni cu diverse situatii. Eu o iau de cate ori ma simt nelinistita,deprimata sau cu “noduri” in stomac (20 picaturi in foarte putina apa)si imi revin ,in cele mai multe cazuri,imediat,insa sotul meu are perioade de depresie adanca si atunci ia minim de doua ori pe zi-cand lucreaza- si 3 ori cand e acasa cateva zile la rand si isi revine foarte bine.
        La inceput poate induce stare de somnolenta,insa se datoreaza oboselii psihicului si fizicului in urma stresului si nu a plantei,dar,dupa 1 sapt de tratament nervii incep sa se refaca si devii din ce in ce mai increzatoare si linistita.
        Tratamentul indicat e de 3 sapt odata,maxim de 4 ori pe an,dar eu nu l-am respectat niciodata.Am luat cat am simtit ca am nevoie.
        Am recomandat tinctura unor persoane cu insomnii permanente,care sunt “dependenti”de medicamente tari de la psihiatrii si i-au ajutat sa doarma 1-2 ore in plus ,dar mult mai odihnit.Si nu mai sunt agitati.
        Singurul lucru de care trebuie sa tii cont e ca nu are voie sa interactioneze cu cofeina( valeriana scade tensiunea si linisteste,contrar cofeinei si altor energizante),de aceea peste zi ,in cazul in care bei cafea,ia-o cu atentie,eventual doar 10-15 picaturi.
        Pt perioada sarcinii ,cica,nu e indicata decat la recomandarea medicului.Eu nu am trecut inca prin asta,dar,daca as fii agitata sau nelinistita tot as lua 10 picaturi macar,care nu pot dauna cum o fac stresul si nervii.
        Iar,pe langa asta,cauta-ti linistea sufleteasca si prin rugaciune.Aceasta din urma e adevarata putere.
        Sper ca ti-am putut fii de folos macar ca un prim pas spre cunoasterea valerianei.
        In privinta hranei,te ajuta cu siguranta mai mult Olivia,de la care am inceput si eu sa invat extrem de mult…..
        Dumnezeu sa aiba grija de tine….fii tare si increzatoare in puterea divina si vei vedea diferentele. Pupici calzi !

        • nadi says:

          Am uitat sa specific….valeriana nu ai voie s-o iei in paralel cu medicamente antidepresive. In caz ca esti sub tratamentul acestora,ar fii bine sa vb cu un specialist,un medic naturist ca sa faci corect tranzitia de la antidepresive la tratamente naturiste.

          • Georgiana says:

            Multumesc pentru raspuns, Nadi! Dumnezeu sa ne dea sanatate tuturor!

            Sper sa nu mai treaca nimeni prin ce am trecut eu, dar acum cand ma uit la fetita mea de 9 luni imi dau seama ca tot ce am indurat merita!

            O sa revin cu un mesaj sa-ti spun ce efect a avut valeriana la mine.

            O zi minunata iti doresc!

    • Catalina says:

      Multumesc din suflet pentru sfaturi. Am sa incerc cu siguranta tinctura de valeriana si eventual putina psihoterapie.

  99. kinga says:

    Buna Olivia, buna tuturor,
    Am fost ieri la ginecolog, la control. Ma bucur nespus ca a disparut acea inflamatie de pe ovar!! Schimband insa medicul, acesta m-a luat peste picior, razand putin de mine, de “leacurile” mele. S-a alarmat ca nu am mai avut menstruatie din iunie si ca refuz anticonceptionalele ei de care “am atata nevoie”.Mai spunea ca am din nastere ovarele malformate, ca si uterul-mic. A zis ca ma mai lasa “de capul meu” 3-4 luni dupa care TREBUIE sa fac tratament! Eu iau deja Branca Ursului(tinctura) si ceai Ginecoplant de la I.Bonchis. Medicul mi-a zis sa iau si naprasnic-ceai/capsule (pt estrogeni, ca b.ursului e pt progesteron) insa nu stiu cum s-o dozez si sincer ma simt deja aglomerata de atatea ceaiuri si tincturi 🙁
    Continui sa mananc raw 100% (din septembrie). Olivia, multumesc pt sfaturi!! Am ameliorat criza aceea de care iti povesteam, marind aportul de nuci. In rest am o stare buna 🙂
    Sa vedem cum facem cu stresul asta..off..
    Multumesc tare mult pt sfaturi si bucuria de a citi asa ceva!
    Cu drag, Kinga

    • olivia says:

      Ma bucur tare de vesti, Kinga! Urmatorul post va fi despre menstruatie, negresit. Tin pumnii in continuare.
      Pupici rubinii!
      O

  100. alexandra says:

    Buna tuturor si felicitari oliviei pt initiativa minunata de a impartasi cu noi tot ce tine de sanatate si nutritie, totul e mai mult decat binevenit. M-am tot gandit cui as putea sa cer ajutor si vad ca aici as putea gasi indrumare. Am 26 de ani, diagnosticata cu hipotiroidism (tiroidita autoimuna Hashimoto) si as dori sa gasesc un endocrinolog cu adevarat bun in Bucuresti, cel la care am fost nu m-a multumit deloc. De asemenea daca stiti vreun remediu natural (exceptand ceaiul de dragaica) sunt deschisa oricarei sugestii. va multumesc si felicitari pt comunitatea care se formeaza

  101. Mara says:

    Draga Alexandra, fetelor,

    Ti-l recomand pe d-ul prof.Coculescu. Il gasesti la Medsana in Primaverii. Nu am inca destul curaj sa renunt la medicamentele ce mi-au fost prescrise si au reglat tsh-ul. Imi doresc un bebe si stiu ca o tiroida dereglata poate afecta grav fatul. Voi ce parere aveti? A folosit cineva metoda lui M.Tombak de curatare a tiroidei sau alte metode ce au dat rezultate?

  102. alexandra says:

    Sunt in aceeasi situatie Mara, iti multumesc de sfat. Si eu imi doresc un bebe si mi-e teama din cauza tiroidei. Despre ce metoda de curatare a tiroidei vorbesti? As incerca

  103. Marina N says:

    Eu pot sa va recomand sa cititi cartea Why+Do+I+Still+Have+Thyroid+Symptoms+When+My+Lab+Tests+Are+Normal-? E foarte interesant sa intelegi ceea ce multi dr. nu vad, nu stiu, nu spun…. si cum o dieta fara gluten, lactate, oua, soia etc poate sa te ajute foarte mult in cazul unei boli tiroidiene. Eu nu mai mananc gluten din iunie si ATPO mi-a sczut de la 700 la 150. Mie mi se pare incredibil atata timp cat nici un dr cu care am discutat nu a crezut ca acest lucru e posibil. Din pacate inca nu am putut sa scad si doza de Euthyrox dar continui sa mananc fara alimente cu efect inflamator si cat mai mult crud si fara proteine animale. Va pun aici si un link cu site-ul dr.Kharrazian ca sa puteti citi mai multe despre dieta.
    http://thyroidbook.com/blog/autoimmune-gut-repair-diet/
    Din pacate motivul pentru care imi urmaresc foarte strict dieta pentru reglarea tiroidei (si a altor conditii autoimune posibil sa existe in organismul meu) este tot infertilitatea. Pe care sper sa o birui intr-o buna zi.
    La fel va doresc si voua!

  104. Doina says:

    Sotul meu are 40 ani si 11 ani are diabet de tip I.
    Din cauza modului haotic de a manca( nu mai vorbim de regim…..care e destul de important in diabet) are probleme cu stomacul si colonul( iritat). Toate facute pe sistem nervos. Am fost la doctor pana a obosit si s-a saturat de neterminabilele analize si interpretari. Sincer la un moment dat ne simteam ca niste cobai. Am citit, m-am documentat despre alimentatia sanatoasa in diabet si tot ce se manaca in casa mancam amandoi.Am citit despre modul tau de viata si sincer am nevoie de un sfat. Cum ai reusit si i-ai convins pe toti ai tai sa manance sanatos? Suntem impreuna de putin timp dar am facut ceva progrese….nu uriase dar sper sa il pot ajuta sa ridice capul sus si sa creada ca o persoana cu diabet poate sa duca o viata normala….in anumite conditii….Multumesc frumos

  105. Cata says:

    Va rog frumos, daca ma puteti ajuta.
    Baietelul meu in varsta de 1 an si 4 luni are dureri mari de burtica de cand s-a nascut;am zis ca-s colicii,ca ii va trece,am fost la mai multi pediatri,a facut analize med.,scaun,urina,sange care i-au iesit bine.are doar o usoara anemie-lipsa de fier,atat.
    A fost diagnosticat cu reflux gastro-esofagian.a urmat tratament cu pliculete Nexium.Alti dr.i-au dat Motilium-pastile, Espumisan,Sanzyme si a luat mai multe siropuri de-a lungul timpului.degeaba.nu i-a trecut cu nimic!Eu i-am dat ceaiuri,dar nu am vazut nici o schimbare.Acum nu mai vrea sa bea nici macar ceai indulcit cu miere,de nici un fel.ii dau eu fortat cu lingurita ssu cu o seringa gradata.Fructele nu-i mai plac,decat bananele si avocado.Legumele pasate crude nu-i plac de nici un fel;cand era mai mic le manca cu lingurita sau in biberon,dar acum nu mai vrea;mananca doar lapte-500 ml,ciorba,supa,peste,oua;as vrea sa-l invat cu alimente cat mai sanatoase,dar cum sa procedez daca el a inceput sa fie pretentios la mancare? Eu si sotul mancam multe salate de cruditati,dar micutul nostru nici nu vrea sa le vada!
    Daca imi puteti da niste sfaturi….
    Va multumesc!

  106. miha says:

    Draga Olivia,
    Mi se pare asa greu sa-mi schimb alimentatia! Stii de ce? Mi se pare ca pentru a avea o alimentatie diversificata vegana trebuie sa cumperi foarte multe fructe,legume,leguminoase,nuci,seminte…cred ca pt.toate astea trebuie sa alocam lunar o suma considerabila de bani…unele cereale,leguminoase si nuci nu se gasesc la noi…Ma simt f.neputincioasa si n-am chef de nimic de cand m-am hotarat sa incep a manca sanatos si mi-am dat seama ca n-as putea cumpara alimentele vegetale din toate categoriile,problema fiind salariul din invatamant asa de mic…De aceea ma tot gandesc cum as putea manca sanatos,dar cat de cat mai ieftin. Nu sunt pretentioasa la mancare nici eu, nici fam.mea.
    Intrebarea mea este: care alimente fac parte din categoriile cele mai importante, care n-ar trebui sa lipseasca din dieta noastra? As mai vrea sa stiu si de cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam leguminoase,cereale,etc.? Par a fi stupide intrebarile mele, dar nici nu prea stiu cum sa le formulez ca sa ma intelegi…si…mi-e chiar rusine ca-ti zic despre venitul nostru lunar mic…am facut o facultate, dar in domeniul asta nu prea ma ajuta din pct.de vedere financiar…
    Te pup si-ti multumesc pt.rabdare.
    Dumnezeu sa-ti dea sanatate!

    • olivia says:

      Draga Miha, ia-o incet. Cu fructe si legume, pe care le gasesti in piata. Gasesti kilogramul de mere si la 1.5 – 2 lei! Morcovii, la 2 lei. Kilogramul de griu ( iti ajunge o saptamina daca il pui la germinat) la 2 lei. Verdeata la 1 leu etc etc… Te sfatuiesc sa cumperi doar din piata, fructele si legumele din supermarket sunt iradiate.
      Fa multe sucuri de radacinoase, lapte de nuci (25 de lei kilogramul) salate de patrunjel si alte verdeturi. Asta pentru inceput, pina deprinzi mai multe retete si incepi sa gasesti solutii economicoase de gatire sanatoasa. Mincare raw-vegana e simpla, ieftina si buna. Nu trebuie sa te intinzi dupa alimente exotice, nu sunt atit de sanatoase (au alta vibratie, decit cele crescute la noi). Si mai ales, fa schimbarile lent, calm si cu bucurie.

  107. miha says:

    Iti multumesc din suflet pt.sfaturi si incurajari,Olivia!

  108. Ana says:

    Buna ziua si o primavara frumoasa tuturor!
    In scurta mea experienta de raw vegan (aprox,2 luni) ma confrunt cu o problema si sunt curioasa daca si alte persoane au trecut prin asta.
    In ianuarie si februarie am slabit foarte mult – aprox. 7 kg. Iar slabitul continua… nimic din garderoba nu-mi mai vine cum trebuie. In urma detoxifierii, pentru ca am simtit in mod evident asta, m-am confruntat cu doua crize puternice de bila si cu dureri acute in zona ficatului. Ecografia a stabilit ca nu este nimic grav (pietre, calculi…) insa dr. m-a atentionat ca daca o sa continui cu aceasta dieta “o sa-mi cada organele!!!”. Din cate am citit eu, o astfel de dieta (dupa una omnivora) rearanjeaza organele la locul lor.
    In fine, trebuie sa subliniez ca am facut o lista cu beneficiile dietei (energie fara masura, somn bun, fara ameteli, dureri cervicale , hormonii la locul lor, cuminti, concetrare la maxim, coapse fara grasimi si as putea continua). In schimb, am primit 7 kg minus (de la 61 la 54) si drept urmare, pielea fetei cazuta (desi fac masaje faciale zilnic), pielea gatului incretita cu tot cu masaje, s-au accentuat unele riduri si … desi aspectul pielii este OK simt ca se lasa pe masura ce slabesc. Trebuie sa mentionez ca fac exercitii fizice zilnic si incerc mesursul pe jos cel putin o jumatate de ora zilnic. Nu inteleg ce se intampla… Am pus-o pe seama varstei (44 de ani) dar as fi curioasa sa stiu daca si alte fete au trecut prin asta.
    Va multumesc tuturor!

    • olivia says:

      Draga Ana,
      Jericho Sunfire, un individi care a trecut prin frugivorism (10 ani), lichidarianism (5-6 ani) si apoi a ajuns la inedia (doar cu aer si energie solara) povesteste ca a slabit si el foarte tare in primii ani de frugivorism (doar fructe, adica), dar ca la un moment dat – ca de niciunde – si le-a recistigat, in mod inexplicabil pentru el, la vremea aia. In tot timpul asta a facut sport intens.
      Poate n-ai sa crezi povestea lui Jericho, asa ca poate te ajuta informatia din manualele de naturopatie (Robert Morse, de pilda) ca de fapt kilogramele in plus, de care te scapi cind devii raw, sunt efectul inflamatiilor provocate de toxine. Celulita femeilor, dar si muschii umflati ai culturistilor sunt tot urmarea unor inflamatii, datorate acumularii de toxine si retentiei de apa. Cind dispar toxinele, corpul nu mai simte nevoia sa retina apa (menita sa spele otrava), iar organismul gaseste resurse pentru regenerare, pielea se reface, redevine elasitca, ferma, moale, ca de bebelus. Dispar si vergeturile, organele interne cazute (fie ca e vorba de prolaps uterin, renal etc etc) revin la locul lor. Dar nu trebuie sa ma crezi pe cuvint. Citeste/reciteste “Cum sa traim sanatos fara toxine” si o sa afli raspuns la aceste informatii de la unul dintre cei mai mari naturopati ai lumii, pe numele lui Robert Morse.
      CU mare drag,
      O

      • Ana says:

        Olivia, iti multumesc pentru raspunsul incurajator.
        Am citit cartea lui Robert Morse inainte de a trece la acest tip de dieta si… probabil informatiile erau acolo intr-un sertaras… pe care, cu ajutorul tau, l-am reactivat acum. Daca nu ma insel, el insusi a trecut printr-o dieta frugivora (cu portocale, parca) si descrie efectele. Asa ca povestea lui Jericho… pare plauzibila si cu atat mai interesanta.
        Instinctual stiam ca sunt OK, avand in vedere starea minunata de bine, insa oglinda imi spunea altceva…
        Iti doresc o primavara frumoasa tie si minunatei tale familii si, nu in ultimul rand, tuturor cititoarelor tale!

  109. Anya says:

    Buna Olivia,

    Eu sunt nitel confuza in ceea ce priveste consumul de sucuri verzi si smoothiuri. Mai precis, nu inteleg care este mai sanatos si care conserva cei mai multi nutrienti. Pana in prezent am consumat in fiecare zi smoothiuri din tot felul de frunze si fructe, in primul rand pentru ca citisem ca fibra din frunze si fructe este ideal sa fie si ea ingerata.
    Mai sus scriai ca tu strecori amestecul blenduit si bei doar sucul pentru ca fibrele pot aduna pesticidele si in felul acesta e sucul mai pur…dar o fi el mai pur, insa banuiesc ca nu mai are toate vitaminele. Sau banuiesc gresit?

    As vrea sa ma lamuresc pentru ca incerc sa ii conving si pe al meu prieten si frate sa bea smoothie cu frunze insa sunt ca niste copii mari si se stramba pentru ca nu e asa lichid, se mai simte frunza. Daca le-as da sucul stors, cred ca ar incerca chit ca-i verde 🙂

    Multumesc anticipat!

    • olivia says:

      Cind sucul e strecurat, absorbtia se face in maxim 15 minute, cu costuri energetice minime. Practic, se absoarbe aproape in intregime in stomac. Desi unii nu sunt de acord cu teoria si spun ca absorbtia nu are loc decit in intestinul subtire, eu ii cred mai degraba pe autorii care sustin ca absorbtia are loc la toate cele trei nivele: stomac (mierea si sucurile strecurate mincate/baute mereu pe stomacul gol), instestin subtire si colon(dovada clismele nutritive aplicate cu succes cancerosilor in stadii terminale, care au stomacul praf si nu mai pot digera). Ca sa ducem teoria absorbtiei mai departe, am putea sa punctam si al cincilea nivel, cel al pielii, deosebit de folositoare fiind mastile cosmetice sau gomajul cu miere, ulei si sare, spirulina, clorella, sucuri de lamiie, sfecla, urzici, spanac, bors, rejuvelac etc etc pentru o piele mai proaspata si mai infloritoare.
      Dar ca sa revin la ceea ce imi spuneai… Atunci cind am nevoie de mai mullt zvic, beau sucuri strecurate, care contin – intr-un pahar – aportul nutritiv al mai multor fructte, legume, frunze, decit as putea sa maninc intr-o singura zi. Plus ca, daca nu sunt bio, asa scpa, dupa cum demonstreaza Norman Walker, de pesticide si fertilizatori care vor ramine in fibre. De fibre (de preferat bio, de la tara, de la producatori acreditati, cum e BioDumbrava de linga Bucuresti), nu simt ca trebuie sa ma ating mai des de o data pe zi, pentru a curata intestinele si a intretine tranzitul.

      • Ana I. says:

        Hristos a înviat!
        Este logic că absorbţia sucurilor strecurate este mult mai rapidă decât a celor cu pulpa întreagă. Eu însă am altă nedumerire legată de sucurile obţinute din fructe sau legume. Observ, de fiecare dată, că pentru obţinerea unui pahar de suc, din oricare cele amintite, este necesară o cantitate mult mai mare decât consumăm în mod obişnuit. Spre exemplu, un pahar de suc de morcov necesită cel puţin şase morcovi (de mărime medie) sau la un suc de portocale folosesc cel puţin patru portocale. Or, nici eu şi nici fetiţa mea nu putem mânca 6 morcovi odată sau 4 portocale odată. Nu mă mai gândesc la câtă iarbă de orz sau grâu ar trebui să storc pentru un pahar. Dacă ar fi să bem câte trei sucuri pe zi… nu e cam mult ?
        Ana I.

      • Anya says:

        Multumesc pentru raspuns!

        Momentan nu am aparat pentru facut suc, insa blenduiesc toate ingredientele (frunze si fructe) pana iese un smothie pe care il strecor prin tifon. Si asa iese sucul. Banuiesc ca nu se extrag ei chiar toti nutrientii ca la o masinarie cu ax melcat, insa sper ca e o solutie acceptabila.

        Tu ce parere ai, Olivia?
        O zi frumoasa!

  110. Faina de canepa,adica pulberea de canah este singurul aliment de origine vegetala care contine taurina.

  111. Bogdan ioana says:

    Salutare ..sunt in usa de un an si cateva luni..si efectiv sunt speriata si ingrozita de stilul de viata american..9o la suta din populatie,hrana,mediu…orice vezi cu ochiul e moarta..de plastic..aici am hotarat sa devin vegetariana..am renuntat treptat la carne,zahar,fainoase..am mai mancat peste si sea food.plus ca mam otravit cu cipsurile de porum care sunt drog..in fine…citesc ca nebuna despre dieta raw…si prinde contur in mintea mea..totul are sens..era un pasaj undeva spus de un mare vegan…ca sa devii vegetarian trebuie sa fii ori f bolnav..ori f inteligent…prefer si aleg varianta a 2..sunt 90 la suta sanatoasa nu racesc decat f rar..dar vreau sa adopt aceasta dieta oricum brusc.ma documentez pe zi ce trece…oamenii vegani sunt rafinati..destepti.aerisiti..si cu bun simt in orice..OLIVIA…ma inclin pt tine si ANDI(caruia ii urmaream emisiunile cu un interes…avea umor,ironie mult adevar si bun gust…iar tie numai de bine pt ca esti un exemplu pt noi..si pt societate…intrebarea meaeste ce produse folosesti,pt par,dinti corp..si make up…astept cu tot sufletul raspunsul tau..dumnezeu sa te binecuvanteze pe tine si pe cei dragi tie..pupici dulci ca mierea

  112. Bogdan ioana says:

    Scuza-mi scrisul haotic si negramatical scriu de pe un tel mic e singura mea sursa de internet..am vrut sa zic raw veganism..nu vegearienism..te pup

  113. Alina Ionita says:

    Buna Olivia!
    Te urmaresc de ceva vreme si apreciez din suflet tot ce faci pentru cei care vor o schimbare in bine a sanatatii lor.
    Am tot ezitat sa-ti cer un sfat pe un subiect destul de delicat si controversat: vaccinurile.
    Mai exact vaccinul pentru hepatita B.
    Eu si viitorul sot ne dorim din tot sufletul un bebelus, numai ca el este purtator al virusului. A facut hepatita B cand avea 2 ani, a urmat tratament si a ajuns ulterior la o viremie neidentificabila (acum aprox. 14 ani).
    Anul acesta, la analize insa viremia nu a mai fost neidentificabila, au iesit niste valori destul de mici, dar care insa au confirmat ca virusul este in corp si boala s-a cronicizat.Medicul i-a recomandat sa ia deocamdata hepatoprotectoare.
    Practic iubitul meu este in continuare purtator de virus de hepatita B si in consecinta imi poate transmite si mie boala.
    La ultimele mele analize (in toamna lui 2015) eram ok, de atunci nu am mai repetat, urmeaza sa mai facem impreuna investigatii acum in august.
    In cazul in care am dori sa planificam copilasul, ar trebui ca eu sa ma vaccinez, iar eu nu imi doresc asta in niciun fel.
    Sunt genul de om care evita pe cat posibil pastilele si orice inseamna tratament alopat.
    Amandoi credem in forta vindecatoare a naturii si in puterea plantelor.
    Din acest motiv,din luna februarie a acestui an am devenit vegani. Ne place, ne simtim bine si cred ca asa vom ramane.
    Consumam si hrana cruda, pe cat posibil si ne interesam si citim constant despre alimentatia raw-vegan.
    Cu toate acestea, s-ar parea ca singura sansa pentru conceperea unui bebe sanatos ar fi vaccinarea mea, pentru a elimina orice posibilitate de transmitere a virusului catre copil.
    Te rog mult sa imi spui daca exista si alta alternativa prin care sa evit aceasta vaccinare pe care nu mi-o doresc.
    Sunt o capricoarna ambitioasa ca si tine si ma incapatanez si merg pana in panzele albe crezand ca totusi exista o solutie si pentru noi doi.
    Iti multumim anticipat si apreciem enorm orice sugestie de tratament/orice recomandare venind de la tine.

    O seara frumoasa si mult succes in tot ce ti-ai propus!

    Multumim!

    Alina & Alex

Raspunde

ultimele posturi