LUME, LUME!

După îndelungată chibzuială, m-am hotaărît că o fi cam cazu’ să vă aflu și io în amănunțime, cum mă știți de-amu’ și voi pe mine. Și apoi cum poți afla mintea omului mai bine, decît cetindu-i gîndurile pe răboj scrijelite, la vremea singurătății? Așe m-am gîndit și nu altfel. Ș-atunci, dacă nu-i cu supărare, vă voi pofti să vă prindeți într-o

ÎNTRECERE DE SNOAVE

Fiecare snoavă trebuie să coprindă într-însa și o poveste în grai vechi românesc și o rețetă de bucate, dapăi și o pildă oareșcare, să te învețe că de ce-i frumos a pune pe masă roade românești și că la ce’s bune ele așe negătite și cruduțe, cum le-o lăsat drăguțul Dumnezeu.

Să ne întrecem dară în ascuțimea minții, în buchii și plăsmuiri măiastre! Și acela care o reuși să mă farmece mai bine, o primi dirept răsplată carte luminată, ce-l învață cum să se ferească strașnic de felurite beteșuguri. Dapăi nu numai atît! I-oi da și două ceasuri pline să povestim cîte-n lună și-n stele, la un han cu bucate vii din București.

Snoavele trebuie trimese cu poștalionul electronic dirept la oliviasteer@hotmail.com pînă pe  27 ale lui florar, pentru ca pînă la 30 ale lunii să mă dumiresc și io care-i snoava mai iscusită. Răsplata i-o voi da marelui biruitor pe 31 ale lui florar or în întîia zî a lui cireșar, în semn de mare cinstire a copchilului dintr-însul. Cele mai măiastre povești fi-vor aflate de tăt norodu’, aci, pe blog.

DOAMNE AJUTĂ!

SURSA FOTO: https://www.facebook.com/anticariatul.denoapte

105 comentarii la “Intrecere de snoave”

  1. Marina N says:

    Ne-ai pus la treaba…

    Bine gandit!

  2. mira says:

    Frumoasa provocare, imi place.

  3. claudia says:

    Excelenta provocare! Imi place si mie foarte mult 🙂

  4. Madalina says:

    Ce frumos!
    Sper sa am inspiratie…

    O zi frumoasa!

    Cu drag,
    Madalina

  5. Mari says:

    Foarte frumos subiectul!

    In alta ordine de idei, in ultimul numar al revistei Formula As am gasit informatii foarte interesante despre alga AFA.Tu, Olivia,ai luat vreodata asa ceva? Si daca da, din ce sursa?
    O zi frumoasa!

  6. miruna says:

    Pentru cele interesate, numarul de mai al asului verde (2,5 lei)prezinta in dosarul medical tratamente naturale pentru acnee. Pentru multa buna dispozitie va recomand orice sport practicat in aer liber !!!

    Pupici calzi !

  7. olivia says:

    De azi merge unsa si optiunea de cautare in paginile blogului.
    O simbata frumoasa!
    O

    • miruna says:

      presupun ca motorul cauta numai in postari, nu si in comentarii (cel putin la mine) 😀

      • olivia says:

        curind si-n comentarii 🙂

        • Cosmin says:

          Se poate si acum, cu ajutorul lui Google, in felul urmator: se introduce la cautare “site:oliviasteer.ro cuvinte_cautate”, de exemplu “site:oliviasteer.ro tinctura”, apoi click pe rezultatul dorit si apoi search in browser pentru pozitionare exacta.

  8. Madalina says:

    Olivia ce parere ai de acupunctura?

    Multumesc,

    O zi frumoasa!

    Cu drag,
    Madalina

  9. cristina says:

    Draga Olivia, draga comunitate 🙂

    Eu am o poveste deloc vesela, in speranta ca vom gasi impreuna o solutie.
    Olivia, daca povestea ti se pare interesanta, poate o vei sugera colegilor tai de la “Romania, te iubesc”.

    Sa incep, deci: o amica, PR-ista la lant de supermarketuri. Au hotarat ei sa aduca legume si fructe romanesti, pentru ca “romanesc” este deja un brand si ar fi avut sigur succes, chiar dc produsele ar fi fost putin mai scumpe decat cele de import.
    Zis si facut, s-au intalnit cu producatori autohtoni, au discutat, au luat probe de produse pentru analize. Dar.. surpriza! Absolut nimic nu a trecut testele de toxicitate! Si asta deoarece producatorii nostri folosesc pesticide f ieftine, care sunt f toxice (si apropo, interzise in UE).
    Rezultatul a fost uluitor, nu s-ar fi asteptat nimeni ca marfa de import, cu toate chimicalele din fertilizatori, pesticide si substante de conservare, sa fie mai putin nociva decat marfa autohtona….

    Nu stiu daca la noi pur si simplu nu exista reglementari legislative (sau nu se respecta) pentru substanele folosite in agricultura, cert este ca realitatea e complet diferita fata de ce ne imaginam sau speram noi.

    Este adevarat, unele produse pot fi oarecum verificate: merele, ciresele cu viermi sunt ok. Insa ce ne facem cu morcovii si salata si …orice alt produs? Faptul ca sunt mici si par naturale nu garanteaza calitatea, pesticidele nu le fac mai mari si mai frumoase, ci le apara de daunatori.
    Cum verificam asta?

    Eu am avut un soc cand am auzit aceasta poveste. Trebuie sa precizez ca amica mea nu are nici un interes in a promova acel lant de magazine, aceleasi controale se fac peste tot pentru marfa din supermarketuri, plus ca ea nu mai lucreaza acum acolo.

    Si atunci ce putem face? Voi ce credeti?
    Ce facem noi, cei care nu avem gradina si nici rude la tara?
    Cumparam din supermarketuri, pentru ca acolo avem cel putin certitudinea ca marfa este controlata si ca se respecta niste reguli?
    Facem teste pe esantioane din piete? Aceasta este probabil o solutie nerealista, testele sunt f scumpe, poate doar sa ne mobilizam in grupuri pe piete si sa contribuim impreuna la cateva teste, eventual de la vanzatorii preferati.

    Putem face ceva? Ne putem apara cumva?

    Cu drag,
    Cris

  10. Flori says:

    Draga Olivia, Dragelor,

    Am si eu o rugaminte la voi, poate cineva a s-a confruntat cu o astfel de problema…..fetima mea de 4 ani, de cateva zile face pipi mai des decat in mod normal si in cantitate mai mica ….cred ca a racit …pt. ca la gradi mai sta cu hainele scoase din dres…am tot citit si din ce ma gasit recomanda baile de sezut cu ceai de coada-calului. Va rog sa-mi spuneti si mie cum se fac baile de sezut ( in lighean trebuie sa stea numai cu funduletul, acoperita de la mijloc in sus ????), sau alte remedii….intre timp mai caut informatii.

    Va multumesc frumos pt. ajutor.

    • Mimi Walter says:

      Draga Flori,
      Faci un ceai de coada calului si codita soricelului, il pui in lighean si pui fetita sa stea cu fundeuletul in ceai, ii citesti ceva sau te joci putin cu ea 85-10 minute, mai adaugi ceai cald daca se raceste prea tare, ai grija insa sa nu fie prea fierbinte!). Ii dai sa bea multe lichide ca sa elimine microbii mai repede, de asemenea ceaiul de coada calului si codita soricelului are efecte bune si pe cale interna.
      Niciun fel de produse lactate, niciun pic de sare, zahar sau faina alba (creaza mediul propice de inmultire a virusilor si bacteriilor) si pana maine nu mai e nicio problema!
      Multa sanatate,
      Mimi

      • Flori says:

        draga Mimi,

        Multumesc foarte mult pentru ajutor………acasa alimentatia este ok. din pacate la gradi mai scapa….suplimentez eu cu tot ce am invatat de la tine, Ina si Olivia, insa din pacte nu le poti avea pe toate….am schimbat gradi, suntem la o gradi catolica unde totul este minunat insa cu mancarea mai scartie……vorbesc cu cea mica ii explic, atat cat poate ea sa intelega, ce poate manca si ce nu….dar continuam cu rabsare si nu ne lasam…

        te pup si te imbratisez!

        Flori

        • Mimi Walter says:

          Draga Flori,
          Cu placere, stiu ca eu greu in afara casei, asa e si la noi toti! Acum am observat ca in loc de deschidere de paranteza 5-10 minute, a iesit un 85-1o minute… Bineinteles ca nu e nevoie sa chinuiesti fetita 85 de minute in lighean, iarta-ma te rog pt. scapare!
          Numai bine,
          Mimi

          • Flori says:

            Draga Mimi,

            Stai linistita, intelesesem ca era voba de 5-10 minute, mi-am dat seama de cum am citit…..in graba si dorinta noastra de a scrie se intampla sa ma scape cateva si cateva litere/cifre razlete, oricum, iti multumesc frumos pentru mesaj…..

            Cu recunostinta,

            Flori

    • Traian says:

      Draga Flori,
      Indraznesc sa’ti scriu cu toate ca nu’ti ofer o solutie ci doar iti povestesc o intamplare traita intens de sotia mea si de mine in calitate de parinti si ceea ce am facut noi in acea perioada.
      In aceeasi situatie a fost de curand si fetita noastra, la inceputul lunii februarie, anul acesta (2012). Si tot la varsta de 4 ani (+ cateva saptamani). Cum s’a intamplat? In urma unei pneumonii interstitiale a fost necesar sa fie internata 10 zile si supusa unui tratament cu antibiotice in urma caruia s’a ales, la externare, cu o “preafrumoasa” candidoza (de care am scapat in urma unui tratament cu ceai de galbenele si bicarbonat). In acelasi timp, pe perioada spitalizarii, din doua in doua zile trebuia sa i se colecteze urina pentru analize, un adevarat calvar mai ales pentru micuta, era foarte stresata in momentul in care ii tineai colectorul sub fundulet, se bloca si nu putea sa mai faca… Dupa externare au inceput “sesiunile” de urinat des si in cantitati mici. Dupa 2-3 saptamani in care am pus acesta stare pe seama candidozei am inceput sa ne facem griji si i’am facut din nou analize la urina. Grozav a fost ca rezultatele au iesit bune dar situatia cu urinatul era la fel. Atunci am inceput sa ne intrebam daca nu cumva a capatat un tic, daca nu e ceva pe fond psihic. Mai ales ca, in momentele in care ieseam in parc ori eram in vizite la rude/prieteni, chiar si timp de 3-4 ore, n’avea nici cea mai mica intentie de a urina, in schimb, in timpul petrecut acasa… din 10 in 10 minute, fara exagerare! Putin si des! Daca la inceput ii atrageam atentia ca trebuie sa se abtina, ca face prea des, ca nu e normal, intr’un final am incetat sa’i facem observatii in ideea de a o determina sa uite, mai ales ca se parea ca incepuse sa constientizeze ca are o problema: intreba mereu “pot sa fac pipi?”. Intr’o buna zi insa, in prima jumatate a lunii aprilie, aceasta stare a incetat dintr’o data! Nici acum nu intelegem exact ce a declansat/oprit aceasta situatie. Singurul lucru diferit pe care l’am facut in acea zi a fost s’o ducem in parcul Cismigiu, loc in care n’o mai dusesem de vara trecuta. Nici acum nu intelegem ce’a fost insa trebuie sa avem grija atat de sanatatea trupului cat si de sanatatea mintii…
      Toate bune!

    • anca says:

      Extract de merisor cu putin, f putin bicarbonat, de 3 ori pe zi timp de 2 sap inainte cu 15 min de masa, baia calda la fundulet nu tb sa te chinui cu ligheanul pur si simplu pui apa in cada si o lasi sa se joace, am patit-o si noi, dupa o zi de merisor i-a trecut, sanatate.

  11. roxana says:

    Robin Gibb fusese diagnosticat cu cancer hepatic şi de colon şi a fost supus mai multor operaţii.

    La sfârşitul lunii aprilie, cântăreţul a stat zece zile în comă din cauza unei pneumonii care i-a înrăutăţit starea. Deşi nimeni nu îi mai dădea şanse de supravieţuire, Gibb şi-a revenit şi a fost externat.

    Starea sa de sănătate s-a înrăutăţit din nou, iar ieri, membrii familiei au anunţat decesul.

    Fostul cântăreţ – care era vegetarian şi nu consumă alcool sau alte substanţe nocive – suferea de dureri de stomac de mulţi ani, medicii nefiind capabili să determine cauza exactă a acestora.

    ce parere ai despre asta?\un vegetarian moare de cancer de colon….m`am ,,batut’ cu toata lumea spunandu`le ca,carnea provoaca celulele cANCEROASE…..acum mi s a dat cu firma in cap,nici nu stii in ce sa te mai increzi…..la fel si cu taranii din piete….:((

    • olivia says:

      Roxana, noi am mai dezbatut pe blog problema vegetarienilor care mor de cancer. Sunt foarte multi factori implicati aici. Conteaza daca e vegetarian sau raw-vegan (dupa cum accentueaza Ernest Gunter in cartea sa “Hrana Vie) si daca traieste in stress sau nu (stressul e la fel de nociv ca e-urile si carnea, dupa cum spunea Valeriu Popa).
      Cit il priveste strict pe Robin Gibb, nici nu vreau sa stiu cit de toxica a fost viata lui (de vegetarian sau nu), traita in concerte noaptea, turnee eupizante, cu ore de masa la momente nepotrivite (noaptea, cu siguranta), stress si emotii puternice pe piine. As zice chiar ca a trait mult, pina la 62 de ani. Altii in ritmul lui se curata cam pe la 40. Longevitatea lui de artist o pun pe seama vegetarianismului totusi. Problemele de stomac sunt de notorietate printre artisti (stresul deregleaza in primul rind sucurile gastrice si ca asa stau lucrurie adu-ti aminte de ultimul tau examen si de senzatiile din stomac pe care le-ai avut; cei care vomita tot ce-au mincat in ziua examenului nu sunt putini. de ce crezi?). In plus, nu mi-e limpede daca tumoarea principala era la colon sau era una secundara, o metastazare a cancerului de ficat de care suferea. Detaliu important, as zice. Pentru ca e bine sa stii ca recomandarea tuturor medicilor de a ne culca la ora 10, are o explicatie logica ce antedateaza medicina alopata. O gasesti pe larg explciata in tratatele de medicina traditionala chineza. Un ficat sanatos isi incepe procesul de detoxifiere dupa ora 10, proces care se amina, daca tu maninci seara tirziu sau ai activitate intensa, stresanta etc. As zice ca desele aminari de a face ordine si curatenie la care a fost nevoit sa se supuna ficatul lui Robin Gibb, l-au obosit (incarcat) peste masura si i-au dat in cele din urma un cancer hepatic.
      Dar vezi tu, eu speculez acum, tu nu trebuie sa ma crezi pe mine. E mult mai bine sa citesti mult, dar mult de tot (carti recomandate aici pe blog) pentru ca sa nu te mai loveasca in plin stiri manipulante ca cea cu Robin Gibb de azi.
      O zi faina!
      O

      • Mimi Walter says:

        Foarte bine ai punctat, draga Olivia – ca de obicei de altfel! La urma urmei, numai Dumnezeu stie, cat ar fi trait Robin Gibb, daca ar fi mancat “normal”. Este totusi de necrezut cum se lasa lumea mereu si mereu “dusa de nas”…
        O mie de imbratisari calde-calde,
        Mimi

      • Miruna says:

        Olivia, de ce mai spui in cazul asta ca o dieta raw ne poate salva, daca si tu recunosti ca sunt o multitudine de factori implicati in aparitia bolilor? Nu asta era ideea, ca prin dieta cruda sa combatem efectele nefaste ale traiului zilnic? Stresul e inevitabil, poate numai daca nu urmezi o facultate si nu ai o meserie serioasa si care te preocupa poti avea o viata tihnita si superlinistita. Nu toata lumea isi permite sa stea acasa si sa aiba grija de copii si atat cum fac anumite sotii, si nici nu isi doreste toata lumea asa ceva: cum sa nu se streseze un inginer, un medic, un profesor? E parte din existenta noastra sa fim activi, implicati, sa ne chinium mintea si sa evoluam!

        Exista o groaza de exemple de cantareti rock si nu numai care au depasit de mult varsta de 60 de ani, in ciuda comportamentelor total nesanatoase pe care le-au avut: droguri, concerte (Ozzy Osbourne, Mick Jagger, Keith Richards care are deja 69 de ani). Bolile tin si de bagajul nostru genetic, de predispozitiile noastre. Fumatul iti creste sansele de a face cancer pulmonar de vreo 20 de ori, dar nu toti fumatorii fac cancer! Genetica nu e o “gaselnita alopata” cum zicea cineva mai sus.

        Cat despre Robin Gibb (care nici macar nu a facut parte dintr-o formatie prea suparata, erau totusi linistii Bee Gees…), te puteai informa de pe internet… A fost un cancer de colon care a dat metastaze in ficat, deci n-are sens sa te arunci in speculatii. Ficatul a fost afectat ulterior, cum am inteles ca se intampla frecvent.

        Cred ca ar fi mai corect sa le spui cititoarelor ca dieta raw nu vindeca si nu previne DECAT daca si numai daca se respecta toate celelalte conditii: fara stres, fara somn haotic, fara examene eventual etc.

        • olivia says:

          Simplu. pentru ca daca nu e dieta, nimic nu e… ea aduce si tihna si odihna si armonia de cele mai multe ori. Cu conditia sa ti le doresti pe toate!
          E faimoasa povestea unei tinere suferinde de cancer, ce s-a imbolnavit dupa ce sora i-a furat iubitul si careia Valeriu Popa i-a spus ca se va vindeca urmind dieta lui, dar inainte trebuie sa-si ierte sora. “Niciodata”, i-a spus fata. “Atunci niciodata nu o sa te vindeci”, i-a raspuns Valeriu Popa si a refuzat sa o trateze.
          Concluzia e ca ura e toxica. Tracul de scena asemenea. Emotiile puternice macina si slabesc organismul. As zice ca poti sa fii activ, poti sa fii doctor, inginer, profesor si in acelasi timp sa nutresti sentimente pasnice. Daca vrei. Daca te ambalezi si te turezi la maxim, pentru ca “ai dreptate”, “ti se pare normal sa”, “e chiar culmea” etc etc, mincare raw n-are cum sa te ajute prea mult. iti da citiva ani in plus, dar nu mai mult.
          Robin Gibb a facut cancer de ficat intii si abia apoi metastaze la colon. Uite aici un link lamuritor. Stirea, dupa cum vezi e din 2011, scrisa de The Telegraph (nu de Wiki 🙂 ) cind a fost diagnosticat pentru prima oara cu cancer, cind inca nu se metastazase cancerul hepatic si nu daduse inca tumori secundare la colon. Dar da bine sa spui ca un vegetarian care maninca multe fibre (cele care curata cel mai bine intestinul gros si-l protejeaza) face cancer de colon, nu-i asa? Face parte tot din campania anti-vegetarianism pe care o practica baietii aia simpatici. Deci as zice totusi ca “ma pot arunca in speculatii” dupa ce “m-am informat pe internet”, ce zici?
          Bagajul genetic e si el important. Aici, suntem in consens. Asta a demosntrat si POttenger in studiul lui, despre care noi am vorbit pe larg pe blog, intr-un articol , pe care ti-l recomand spre lecturare. Inteleg in mod limpede de la Pottneger (si de la Colin Campbell) ca daca vreua sa fiu sanatoasa, trebuie sa tin cont de ce maninc si de ce gindesc. Numai asa pot corecta bagajul genetic.
          Liniste si pace, draga mea! 🙂
          O

          • Miruna says:

            Vai, dar nu spune nimeni ca trebuie sa ne practicam meseria cu ura, nu despre asta era vorba. Dar orice drum catre evolutie, perfectionare are si urcusuri, si coborasuri emotionale, sunt inevitabile. Nu am spus ca ar trebui sa fie un razboi. :)) “Emotiile” variaza intr-o gama larga, si nu mi se pare ca ar trebui sa fie acuzate intr-o asemenea masura. Sigur ca discutam de semntimente pasnice. Dar daca am sta toti in banca noastra cuminti si letargici nu am mai progresa niciodata. Cat s-o fi chinuit Paulescu saracul, in mod pasnic, sa descopere insulina aia?

            Olivia, stirea aceea este corecta, dar e vorba de faptul ca a fost diagnosticat SI CU cancer de ficat dupa ce fusese diagnosticat deja cu cel de colon. Uite, citat chiar din el:

            “For more than 18 months, I had lived with an inflammation of the colon; then I was diagnosed with colon cancer, which spread to the liver.”

            Read more: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2089867/Robin-Gibb-How-obsession-Titanic-helped-save-life.html#ixzz1vjDwOzAZ

            Sunt chiar vorbele lui din Daily Mail.
            Nu inteleg ce ai cu wikipedia, toate afirmatiilor lor au sursele verificabile, te poti uita singura. Nu vad ce interes avea Gibb sa minta.

            Nu inteleg de ce ai impresia ca vegetarienii sunt discreditati in vreun fel. Am citit multe articole din jurnale respectabile care impartasesc aceleasi concluzii – vegetarienii stau mai bine dp de vedere al bolilor cardiovasculare si al cancerelor de colon. Sunt multe studii facute pe adventisti etc. Chiar nu inteleg pe cine si de ce acuzi. Faptul ca un vegetarian face cancer nu e o bucurie pentru nimeni. Si nici nu ar trebui sa insemne nimic mai mult decat faptul ca dieta sau stilul de viata in general nu sunt totul. Suntem diferiti, asta e. Majoritatea vegetarienilor sunt la adapost de cancerul de colon, dar se mai intampla chiar si in randul lor – asta nu trebuie sa descurajeze pe nimeni.

            Am citit articolul despre Pottenger mai demult, dar nu cred ca ai dreptate. Sa stii ca nu e posibil sa ne modificam bagajul genetic pe care il transmitem urmasilor. Asta suna a lamarckianism si a fost deja infirmat – el spunea de ex ca girafelor le-a crescut gatul in timp ca sa ajunga la frunzele din copac, ceea ce s-a demonstrat ca e fals.

        • Mimi Walter says:

          Draga Miruna,

          Pentru ca dupa parerea mea comentariile tale, ca si stirea despre Robin Gibb, sunt desigur usor tendentioase, ma simt obligata sa raspund si eu. Nu as dori sa o iei prea personal, raspunsul este de fapt mai mult o constatare generalizata la multe comentarii pe care le-am tot citit eu pe ac. blog si care de mult prea multe ori m-au intristat nespus de tare.
          Olivia nu asteapta sa o credem pe cuvant, subliniaza cu fiecare ocazie ac. lucru, ci ea ne da impulsurile necesare pt. a ne informa pe cont propriu si pt. a ne folosi propria minte si puterea de discernamant. Olivia nu a afirmat nicio clipa ca s-ar afla in posesia adevaruluin absolut, ea ne impartaseste descoperirile si experientele ei, lucruri de o valoare imensa pt. cei care stiu sa le aprecieze! Ea vorbeste de atata timp de un STIL DE VIATA si nu de o simpla dieta, de un imens complex de factori si nu de retete de mancaruri, dar se pare ca multi tot nu au priceput acest lucru. Bineinteles insa ca este mult mai usor sa cautam “fisurile” regimului de viata natural cu hrana vie, sa ne agatam de orice mica scapare aparenta, mai ales daca oricum nu avem de gand sa imbratisam un astfel de stil de viata sau sa ne schimbam macar cat de putin obiceurile nesanatoase – la urma urmei, o astfel de schimbare nu este floare la ureche, trebuie sa ne mobilizam toata vointa si toate fortele. Si sigur ca in ac. conditii ne bucuram de fiecare exemplu, care demonstreaza ca hrana vie oricum NU functioneaza, macar asa putem “dormi” in liniste mai departe – exemplar este comentariul de pe un alt blog ex-raw: “bine ca de-acum nu mai am mustrari de constiinta cand mananc o bucata de carne!”. Si este normal in ac. conditii, ca oamenii care se incapataneaza sa spuna totusi ADEVARUL, deranjeaza… Caci ne alunga “linistea”, tocmai cand noi vegetam atat de pasnic….
          Eu am admirat si am apreciat intotdeauna munca Oliviei pe acest blog, pt. ca este dovada de netagaduit a nobletei ei sufletesti fara egal. Olivia nu are nevoie nici de faima, nu are niciun interes pecuniar, si nici prea mult timp liber nu are la dispozitie; ea scrie, cu atata devotament, numai pt. a ajuta oamenilor, fara a astepta vreo rasplata. Intinde mana tuturor celor care simt ca aluneca in hau si care se agata cu disperare de ea; este prezenta pt. toti care isi doresc schimbarea. Crestinism pus cu adevarat in practica si nu numai teoretizat si trait la biserica – cati oameni cunoastem care fac la randul lor acest lucru?
          De ce oare, in loc sa o sprijinim, noi o sabotam??? De ce o obligam sa repete de sute de ori aceleasi lucruri, numai pt. ca suntem noi prea comozi pentru a le cauta sau pentru a le interpreta corect? Cati dintre noi constientizeaza ce inseamna sa citesti si sa raspunzi la mii de comentarii?
          Cati dintre noi ar fi rezistat unei astfel de tensiuni psihice, caci doar nu credeti ca tot ce scriem noi aici, trece asa pur si simplu in zbor pe langa sufletul Oliviei?
          Bineinteles ca stiu ca Olivia nu asteapta numai comentarii pozitive, dar de cele mai multe ori, critica practicata aici este f. neproductiva si ii fura, dupa parerea mea, Oliviei atat timpul, cat si puterea.
          Oare nu ar fi posibil, sa ne gandim bine de tot si sa ne documentam temeinic, de fiecare data, inainte de a scrie ceva (lucru valabil desigur si pt. mine)?
          Va doresc tuturor multa sanatate si pace sufleteasca, sper ca nu v-am suparat.
          Draga Olivia, tie iti multumesc pentru a “n”-a oara, ma simt cu adevarat binecuvantata ca mi-ai dat sansa sa te “intalnesc” pe ac. blog minunat!
          Cu drag,
          Mimi

          • olivia says:

            Multumesc, draga mea Mimi! Ma simt energizata acum:) asa brusc. Cit mult bine fac niste cuvinte de suflet! Te imbratisez cu drag.
            Pupici mii!
            O

  12. Irina Stoian says:

    Draga Roxana,

    Sa depunem armele atat de usor? Sant multe vesti de acest gen care bulverseaza,din pacate.
    Eu vad dieta vegetariana, vegana sau raw vegana ca fiind una extrem de personalizata.Dincolo de conditiile de viata (stres,mediu,etc), de legatura intima (extrem de importanta) cu divinitatea, tratand obiectiv doar dieta alimentara a fiecaruia, acordurile sint extrem de fine.Permanenta informare despre dieta aleasa, aplicarea corecta,zi de zi a principiilor invatate, felul in care reusim sa ne procuram alimente cit mai naturale, toate acestea isi spun cuvantul in sanatatea noastra.
    Din punctul meu de vedere, nimic nu poate fi generalizat.
    Este adevarat,este greu si doar prin staruinta,studiu indelung si practica de zi cu zi putem alege dieta potrivita si asa cum fiecare din noi aplicam cele invatate, cum simtim si cum ne manageriem sentimentele,gandurile si faptele,asa sanatate avem.
    Este doar o umila parere, indreptata cu gand bun si pretuire catre comunitatea noastra,de aici de pe blog.
    Va imbratisez cu drag!

    • Adrian says:

      Irina, ai mare dreptate. Din pacate insa, la fel cum medicina alopata da vina pe “fondul genetic” atunci cand nu mai are explicatii asa si promotorii raw-veganismului dau vina foarte simplist pe stres atunci cand inexplicabilul se produce. Ai dreptate cand spui ca nimic nu poate fi generalizat…

  13. Andrei says:

    Baby Food And Infant Formula Found To Contain Traces Of Veterinary Drugs
    The quantities are very small, but in milk powder and in meat-based baby food, residues of drugs given to livestock were found. Researchers from the University of Almería (Spain) have developed a system to analyse these substances quickly and precisely. Antibiotics, such as tilmicosine, or antiparasitic drugs, such as levamisole, are given to livestock in order to avoid illness, but they can remain later in food.
    http://www.hofmed.ro/2012/05/baby-food-and-infant-formula-found-to-contain-traces-of-veterinary-drugs/

  14. Ina_ says:

    Olivia, fetelor, sunt in perioada de alaptare. Ai amintit de multe ori ca este de evitat proceduri mai agresive de detox pentru evitarea trecerii toxinelor in secretia lactata. Nu imi este foarte clar ce proceduri de detox sunt mai blande si care nu.Multumesc

    • olivia says:

      Clismele sunt ok, pentru ca nu antreneaza toxinele in singe si implicit in lapte. La fel, nici periajul uscat sau raclajul limbii.

  15. Ana says:

    Buna Olivia,
    am nevoie de sfatul tau.
    De comun acord cu medicul endocrinolog am oprit tratamentul cu euthyrox pentru doua luni. Precizez ca am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna si mi s-a explicat ca toata viata trebuie sa iau euthyrox. Am hotarat sa fac o pauza si vreau sa incerc sa-mi reglez TSH-ul fara medicamente. Medicul meu a acceptat doar pentru a-mi demonstra ca acest lucru nu este posibil. Acum nu stiu cu ce sa incep, din ce am reusit sa citesc ar trebui sa incep cu o cura de detoxifiere si o alimentatie crudivora. In momentul de fata ma hranesc 60% crud, iar 40% mancare gatita termic. Carnea am eliminat-o complet. Fac sport de doua ori pe saptamana desi am ameteli zilnic si ma simt foarte obosita si slabita. Imi e teama ca starile acestea se vor agrava daca nu fac ceva iar analizele vor fi catastrofale. Ma poti ajuta cu un sfat in legatura cu pasii pe care-i sa urmez, este in regula sa incep o cura de detoxifiere si care? Imi doresc tare mult sa reusesc sa raman din nou insarcinata si sa renunta la a ma indopa cu hormoni.
    Uitam, intr-un post aminteai de ceai de dragaica, cum si cat ar trebui sa consum zilnic?
    Multu’

    Ana

    • Marina N says:

      Eu cred ca te-ar ajuta foarte mult sa excluzi complet din alimentatie glutenul. Mie dupa 9 luni mi-a scazut ATPO de la 700 la 60. In perioada asta nu am mancat deloc gluten, lapte, oua si am eliminat toate alimentele cu efect inflamator. TSH-ul il am in limite dar inca iau Euthyrox. Sper sa scad doza dar probabil asta se va intampla in timp. Ce pot sa-ti mai spun din experienta mea este ca am avut o perioada de un an in care nu am luat Euthyrox sperand sa se regleze cu alimentatia dar eu nu am reusit.
      Poti gasi mai multe informatii pe acest site: http://faragluten.wordpress.com/category/tiroidita-hashimoto/
      Nu este unul care promoveaza alimentatia raw dar pe mine m-a ajutat enorm.
      Iti doresc sanatate si bebele pe care ti-l doresti!

      • Marina N says:

        A, si n-am mai mancat deloc sare iodata, doar fara iod, zahar deloc si am folosit pasta de dinti fara fluor.

  16. Scortisoara says:

    Olivia. Am citit undeva pe site-ul tau, parca intr-un comentariu că l-ai alăptat pe fiul tău cel mic până la un an exclusiv. Mi-ar fi de mare ajutor dacă m-ai direcționa direct către sursa care te-a convins să faci asta. Multumiri.

    • olivia says:

      Pe cel mare pina la 1 an si o luna, pe cel mic pina la doi ani. Prima sursa pe care am pus mina a fost un ghid UNICEF care trascria concluziile OMS prinvind formele de cancer infantil promovate de laptele praf si necesitatea alaptarii pina la 2 ani (nu stiu cum a facut OMS publice astfel de date, ma mir si azi!). Daca ai o sursa intr-o maternitate ce promoveaza alaptarea (prea putine, stiu; dar una dintre ele este cea din Medgidia) iti poti face rost de o copie dupa acest ghid (destinat asistentelor medicale) care are informatii fabuloase.
      O zi frumoasa!
      O

        • olivia says:

          Despre asta vorbeam. Mersi, Roco! 🙂

          • roxana says:

            buna,

            olivia, am citit si eu discutia, si cred ca te intreba despre perioada de alaptare exclusiva. spun asta pentru ca imi amintesc si eu commentul tau, si parca spuneai ca pe cel mic doar, l ai alptat exclusiv pana la un an

            poate o ajuta si site ul asta, sunt multe informatii despre alaptare prelungita aici

            http://www.kellymom.com/

            cred ca si pe site ul LaLecheLeague ar putea sa gaseasca informatii. Ei promoveaza alaptarea pana la 3 ani, si sunt foarte activi in US

            si , de asemeni, am citit ca exista acum consultanti de lactatie si in Romania. Daca doamna care a scris are nevoie, o sa caut site ul unde am citit si i l trimit

            pup cu drag

          • olivia says:

            Mersi Roxana,
            te pup 🙂

            O

  17. Corina says:

    Draga Olivia,

    stiu ca s-a mai discutat subiectul insa te rog sa ma ajuti…baietelul meu de 8 luni a facut ieri temperatura 38.5, azi de dimineata parea ca i-a trecut febra insa in cursul zilei a ajuns brusc la 39.3..l-am dus la doctor si nu pare sa aiba niciun simpton de raceala, doamna doctor a presupus ca are un microb in gat. Acum am o lista intreaga de medicamente..antibiotic, nurofen, supozitoare..si nu stiu cum sa procedez…
    Te rog din suflet…tu cum ai procedat cu cei micicand temperatura a sarit de 39?

    • olivia says:

      Eu nu dau copiilor niciodata antibiotic, nurofen sau alte chimicale. Antibioticele omoara flora intestinala si duc la grave probleme digestive. Aproape nimeni nu scapa fara candida dupa un tratament cu antibiotice. Nurofenul retrimite in profunzime tesuturilor toxinele, pe care altfel organismul ar vrea sa le scoata prin transpiratie si sa le arda prin febra.
      In rarele cazuri cind au facut febra, le-am facut copiilor ceaiuri de soc, imachetari cu cersafuri imbibate in apa cu otet (la un litru de apa cam 1/4 de cana), sosete cu otet si cataplasme cu varza pe piept si spate. Le-am dat cu lingurita miere cu propolis si laptisor de matca si sucuri de radacinoase (morcov si sfecla, dar si de catina), fara mincare solida. S-au refacut in doua-trei zile. De cind ne tratam naturist, racelile au devenit din ce in ce mai usoare si din ce in ce mai rare. Acum mai curge doar un nas, rar de tot.

  18. Crina says:

    Buna Olivia!Este adevarat ca sucul de mere creste cu 75% riscul aparitiei pietrelor la rinichi? cred ca stii articolul, tocmai imi facusem un suc de mar , cand am vrut sa citesc beneficiile , surpriza..

    pupici

    • olivia says:

      Trebuie sa fie un mare adevar in chestia asta… si tot in spiritul acestei stiri, am citit un articol cum ca aerul (ca si actiunea de a respira in sine), e cancerigen. eu propun de miine sa nu mai respiram deloc! :)))))))))))))))))))

  19. Andrei says:

    De ce aleargă la maraton Daciana Sârbu, Andi Moisescu, Amalia Năstase, Dana Războiu, Cristina Pocora, Dan Cruceru, Steven van Groningen

    În premieră absolută pentru România, ultramaratonistul Gabriel Solomon, membru al Ro Club Maraton, va alerga timp de 24 de ore pe bandă în cadrul evenimentului caritabil ”Alergăm pentru copii!.” Acţiunea se va desfăşura în Băneasa Shopping City, zona Starbucks, începând de sâmbătă, 26 mai, de la ora 14:00 şi se va încheia pe 27 mai la ora 14:00.În cadrul acestui eveniment, în beneficiul programului de reducere a mortalităţii ‘Fiecare copil contează’, desfăşurat de către Organizaţia Salvaţi Copiii, Daciana Sârbu, Andi Moisescu, Amalia Năstase, Dana Războiu, Cristina Pocora, Dan Cruceru, Steven van Groningen şi Valeria Racilă şi-au anunţat participarea la cursa de 15 minute, King of Speed.
    http://www.hofmed.ro/2012/05/de-ce-alearga-la-maraton-daciana-sarbu-andi-moisescu-amalia-nastase-dana-razboiu-cristina-pocora-dan-cruceru-steven-van-groningen/

  20. otilia says:

    Buna Olivia
    Am vazut ca a mai scris si Ana, in 23 mai despre diagnosticul tiroidita autoimuna.De 3 luni iau tratament cu hormoni, e din ce in ce mai bine..dar nu stiu ce m-a adus in situatia asta si ce pot face.Eu nu am nascut…se pare ca de asta nu ramaneam, eram de 9 luni la alimentatie fara carne,faceam sport f mult…eram ok, pana la amorteli, palpitatii, atacuri de panica….anemie si aflarea diagnosticului.Mancam soia din comert, f multa….sa fie asta problema?Ajuta-ne te rog cu sfaturi pentru a ne simti bine din nou…chiar pe langa tratament, cum putem sa ne simtim dn nou bine?ce putem face?din pacate a trebuit sa mananc din nou carne, acuma nu exagerez deloc, tot legumele s fructele-mi plac, mananc doar de nevoie de fier, carnea..

  21. danny says:

    Despre tiroidă – câteva informaţii utile de ştiut…
    Tiroida este cea mai mare glandă endocrină din organism (are aproximativ 20 de grame) şi are un rol esenţial în controlul metabolismului, activităţii inimii (frecvenţa), activitatea digestivă, structura oaselor (modelarea acestora), musculaturii, controlul centrului respirator şi termoreglării organismului (controlează căldura sau cât de r e p e d e sunt arse caloriile). Este situată în regiunea gâtului şi are formă de fluture (doi lobi – de o parte şi de alta a traheei uniţi printr-un istm). Este glanda “vitalităţii” dar spre deosebire de suprarelală care îşi dispută acelaşi rol, vitalitatea conferită de tiroidă este mai durabilă în timp (hormonii suprarenalei au acţiune imediată rapidă -glanda “stresului”).
    Glanda tiroidă, afirmă Franz Alexander – unul din fondatorii medicinei psihosomatice, a făcut posibilă – în cadrul evoluţiei vieţii pe Pământ- trecerea de la mediul acvatic – din apă- pe uscat pentru că tiroida apare abia la amfibieni. Tiroida de fapt face posibilă trecerea de la respiraţia brahială la cea pulmonară (hormonul tiroxina a făcut posibilă această metamorfoză)!…
    Este şi motivul pentru care Brown a numit-o fără să poată fi contestat “glanda creaţiei”. Principalii hormoni secretaţi sunt T4- tiroxina şi T3- triiodotironina iar aceştia sunt dependenţi de existenţa iodului în organism. După cum ştim, iodul se găseşte din abundenţă în apa mării şi întrucât am fost cu toţii cândva acvatici aşa cum am spus, se afirmă printre fiziologi că cu cât animalele se îndepărtează spre vârfurile munţilor -adică departe de mare, cu atât sunt mai predispuse la afecţiuni ale tiroidei. Populaţia montană este mult mai expusă la boli ale tiroidei (“guşă”) decât cea de lângă mare. Primii faraoni egipteni (tiniţii sau besii) aveau guşă şi se presupune că sunt originari de prin părţile noastre submontane subcarpatice cu deficit de iod (besii nu sunt strămoşii actualului preşedinte chiar dacă şi el a avut – a fost operat de tiroidă![).
    Activitatea tiroidei este controlată de hipofiză („regina glandelor endocrine”) prin hormoni specifici (TRH şi TSH). Boala tiroidiană merge „mână în mână” cu boala Parkinson – afirmă cercetătorii englezi. Glandele sexuale, hipofiza şi paratiroidele, lucrează împreună şi sunt afectate de o tiroidă nefuncţională în parametrii fiziologici (de exemplu paratiroida prin hormonul PTH poate influenţa negativ absorbţia calciului şi formarea de calculi renali biliari).
    Hipertiroidismul
    Care sunt semnele care ne sugerează că un om are hipertiroidism?
    Pacientul este nervos, uşor iritabil, are permanent senzaţia că îi este cald, nu poate dormi (insomnie), este obosit sau hiperactiv, are „lipsă de aer” când face efort, are poftă de mâncare dar slăbeşte în greutate deşi mănâncă (bătrânii au o scădere a apetitului), sete intensă, mâncărimi ale pielii, urinări dese şi în cantitate mare, pierderea apetitului sexual, scăderea cantităţii de sânge menstrual (până la dispariţie). Bolnavii se mai plâng de bătăi rapide ale inimii, transpiraţii abundente, tremurături fine ale degetelor de la mână, mâncărimi ale palmelor, unghii friabile, sfărâmicioase, pierderea părului, intoleranţă la căldură, globii oculari excesiv de mari (par să iese din orbite), retracţia (retragerea) pleoapelor.
    Ce facem când avem o astfel de afecţiune?
    În afară de tratamentul recomandat, vom consuma mai ales următoarele alimente: broccoli, fasole, soia, conopidă, gulie, nap, pere, piersici, spanac, varză (toate acestea ajută la scăderea hormonului tiroidian aflat în exces). Evităm produsele lactate, cafeaua, ceaiul, nicotina, sucurile răcoritoare şi apa poluată cu clor sau plumb (stresul “chimic” într-un cuvânt) pentru că afectează tiroida.
    Hipotiroidismul
    Este una din cele mai răspândite boli din lume şi se datorează insuficienţei secreţiei hormonilor tiroidieni. Cercetătorii de la Montefiore Medical Center şi Einstein College of Medicine din New York au descoperit că persoanele care au depăşit vârsta de 100 de ani au în comun această boală (longevitatea acestora se datorează scăderii rimului inimii şi a ratei metabolismului -la fel se întâmplă în cazul elefanţilor care trăiesc mult comparativ cu şoarecii care au rată a metabolismului foarte rapidă şi care trăiesc foarte puţin). Aceste studii nu sunt însă motive pentru a neglija tiroida mai ales când ea se confruntă cu probleme.
    Cum se manifestă hipotiroidismul?
    Persoanele care au un deficit al hormonilor tiroidieni sunt obosiţi, nu au poftă de mâncare, nu suportă frigul, au temperatura corpului mai mică decât alte persoane, inima bate mai rar (sub 60 de bătăi pe minut), cresc în greutate, au crampe musculare, pielea uscată (se descuamează cu uşurinţă iar pielea palmelor are culoare/tentă galbenă-portocalie), pe pleoape apar nişte umflături (protuberanţe), părul devine subţire, friabil şi cade (în special al sprâncenelor), dureri de cap (migrene), răguşeală cronică, infecţii respiratorii, constipaţie, probleme de memorie, atenţie, concentrare, confuzie(toate acestea de la irigarea insuficientă cu sânge a creierului), la femei ciclurile sunt dureroase, lungi, vorbirea este lentă, înceată, ochii umflaţi curg. Una din 8 femei va avea cel puţin o dată în viaţă probleme cu tiroida iar aceste probleme declanşează multe alte boli.
    Dacă vă este frig atunci când cei de lângă voi afirmă că le e cald, verificaţi-vă tiroida (tiroida este glanda care reglează căldura interioară a corpului şi mai ales cum este folosită energia calorică). Un alt auto-test util de ştiut este următorul: ţinem un termometru lângă pat şi în fiecare dimineaţă când ne trezim, ne măsurăm temperatura corporală (ţinem sub braţ termometrul cel puţin 15 minute). Nu ne mişcăm (stăm cât mai liniştiţi pentru că orice mişcare este urmată de creşterea temperaturii). O temperatură sub 36,4 – 36,3 grade celsius mai multe zile la rând, poate semnifica o problemă tiroidiană. Cine ne îmbolnăveşte tiroida?
    Tiroida este afectată, îmbolnăvită în primul rând apa “bogată” în clor, fluor, în pesticide pe care o bem (şi pesticidele de pe fructe sau legume “contează” în egală măsură), de consumul de grăsimi nesaturate, de exerciţii fizice dure, de medicamentele înghiţite sau de radiaţii. 25% din persoanele cu hipotiroidism nu sunt diagnosticate corect şi nici tratate corespunzător.
    Ce facem când avem hipotiroidism?
    În primul rând ne asigurăm că bem o apă sigură (cele mai bune echipamente de filtrare din lume sunt acelea prin osmoză inversă) fără clor, plumb, pesticide, hidrocarburi, medicamente, alte metale grele sau radioactive. Introducem în dietă caise, curmale, ou (doar gălbenuşul), pătrunjel, prune uscate, seminţe neprăjite, peşte, lapte proaspăt de la o vacă pe care o cunoaştem (care consumă nutreţ neinfestat cu pesticide sau alte substanţe chimice agricole şi care nu primeşte antibiotice sau hormoni de creştere rapidă), pui de asemeni crescut ecologic. Încercăm să evităm broccoli, varza, varza de Bruxelles, muştarul, perele, piersicile, ridichiile, spanacul, gulia. Evităm zahărul şi făina albă procesată sau rafinată. Evităm antibioticele din grupa sulfamidelor sau antihistaminicelor. Evităm pasta de dinţi cu fluor dar şi apa fluorinată. Clorul, fluorul şi iodul sunt elemente care interacţionează şi se influenţează reciproc (clorul şi fluorul blochează iodul şi receptorii la iod atât de util tiroidei iar hormonii produşi de aceasta vor fi de proastă calitate). Medicamentele pentru tiroidă se vor lua la câteva ore distanţă de alte medicamente pentru a preveni interacţiunea (poate apărea aşa numita “furtună tiroidiană” care creşte ritmul inimii putând duce la infarct de miocard). Mergem mai mult pe jos. Dintre toate indicaţiile cea mai importantă rămâne însă, apa purificată osmotic- “Marea Prietenă a Tiroidei” asistenta de nădejde a doctorului imunitar…

    • Mimi Walter says:

      Draga Ana, draga Otilia si draga Danny,

      In calitate de fost pacient, as dori sa aduc si eu cateva completari la tema glanda tiroida.
      In primul rand, trebuie scoasa COMPLET SAREA IODATA din alimentatie, iar ac. nu implica numai inlocuirea ei cu sare fara iod (cel mai bine ar fi insa sa se renunte total la sare!), ci renuntarea la orice produs fabricat industrial, caci toate alimentele contin sare iodata (este obligatoriu prin lege sa se adauge sare iodata – deci de la paine si pana la cascaval este prezenta sarea iodata peste tot – de citit neaparat apelurile nenumarate ale prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi si prof.dr. Pavel Chirila pe ac. tema).
      In Germania exista mai multe intiative si grupe de ajutor reciproc la nivel federal, cea mai cunsocuta organizatie este cea a d-nei Dagmar Braunschweig-Pauli http://jod-kritik.de/jodkritik.htm (din pacate in lb. germana), care a scris si o carte despre ac. tema (a fost f. bolnava), in care a adunat dovezi de la mii (!!) de pacienti care si-au rezolvat probleme f. complexe de tiroida (de la Hashimoto si pana la cancer tiroidian) prin simpla renuntare la sarea iodata!!!
      La Alianta pt. Sanatate din Germania se trateaza de asemenea TOATE afectiunile tiroidiene numai cu un regim natural de viata, un mod de viata bazat pe hrana vie si miscare fizica, completat de ingrijire sufletului si mintii.
      Eu nu mai consum de peste 5 ani proteina animala si atat de bine ca acum nu i-a mers niciodata tiroidei mele (si implicit mie), deci eu nu sunt de acord cu afirmatiile ca trebuie sa se consume lapte, ou, etc. – experienta multor medici naturalisti in tratarea cu hrana vie a afectiunilor tiroidei au demonstrat in zeci de ani de zile, cu zeci de mii de pacienti, ca se obtin in cele mai multe dintre cazuri vindecari cu o simpla dieta raw vegana (dr. Bircher-Benner, dr. Gerson, dr. Bruker).
      In Romania eu l-as consulta in orice caz pe dr. Virgil Stroescu http://www.stroescu.go.ro/contact.htm, intotdeauna trebuie auzita si cel putin inca o parere, orice medic este si el un om si poate gresi, ca orice alt om (sau voua nu vi s-a intamplat niciodata sa va luati automobilul de la service mai stricat ca inainte de a fi fost dus acolo???).
      Eu va doresc multa sanatate, continuati sa va informati temeinic, caci boala este numai o problema de informare!
      Mimi

  22. Miruna says:

    Buna Olivia!As avea si eu nevoie de o parere a ta si poate si un sfat.De curand fiicei mele de 11 ani i s-a recoltat sange fiindca am vrut sa cunosc starea generala de sanatate a ei deoarece de mult timp acuza frecvent dureri de cap,stari de voma si stare generala de oboseala si dureri de picioare.Asta m-a facut sa ma ingrijorez mai ales ca aceste simptome sunt la ordinul zilei.Astfel am decis sa ii fac analizele.Astazi le-am ridicat si am vazut ca proteina c reactiva este ingrosata cu negru ca fiind mare.Ai idee ce ar putea insemna la un copilas de numai 11 ani?Din care stiu in mod normal aceasta nu apare in analize..adica nu este prezenta in sange..insa nu stiu ce are putea insemna si cat de grav este.Chiar sunt ingrijorata.Multumesc anticipat pentru raspuns.O seara buna!

    • olivia says:

      Proteina C reactiva indica stari inflamatorii acute. Imi poti spune ce maninca fetita ta de 11 ani, ce inaltime are si cite kilograme?

    • Mari says:

      Miruna,
      Te-as sfatui sa-i faci copilului o analiza: microscopie in camp intunecat pentru depistarea boreliei chiar daca nu-ti amintesti sa fi fost muscata de o capusa. Si nu spun asta pentru ca e un subiect la moda, stiu ce spun.Daca totul este ok din acest punct de vedere as merge cu copilul la un parazitolog.Indiferent ce mananca un copil de 11 ani nu mi se pare normal sa aiba asemenea probleme.
      Sanatate!

  23. Lilişor says:

    Prea cinstită doamnă
    a inimilor noastre ca nişte mere de toamnă!
    norii toţi se disipează-n zare
    atunci când zîmbetul tău îi îndeamnă,
    rază neţărmurită de soare
    aratând cât de plină de graţie-i
    minunea creaţiei
    Olivia!

  24. Mara says:

    Buna Olivia, fetelor,

    Azi am fost la prima sedinta de colon hidroterapie si sunt incantata. Ma simt mult mai linistita si relaxata..iar peste doua zile ma duc din nou.. Am o intrebare..probioticele sunt obligatorii?

    Cu multumiri,

  25. Ade says:

    Buna,
    Am o intrebare, pentru cine s-a mai confruntat cu o astfel de curiozitate. Fetitei mele de 4 ani i-au aparut niste alunite destul de mari pe scalp. Nu sunt proeminente, sunt “drepte” la nivelul scalpului. Ma ingrijoreaza marimea lor (cat un bob de mazare). Daca acum la 4 ani sunt asa de mari nici nu vreau sa ma gandesc la ce diametru vor ajunge mai tarziu?!
    Stie cineva o cauza a aparitiei alunitelor la o varsta asa de frageda? Pot sa fac se preintampin o marire a lor?
    Multumesc

  26. Crina says:

    olivia, pentru noi cele care ne dorim copilasi , cam toate sucurile si verdeturile contin estrogeni, de morcov, sfecla, mararul, salata verde, mierea, ceaiurile de salvie, coada soricelului si multe altele, ce parere ai, strica balanta estrogen-progesteron sau ajuta?

    multumesc!

    • olivia says:

      Colin Cambell spune ca nu incruca fitoestrogenii. dimpotriva! regleaza balanta hormonala. Doar hormonii animali sunt periculosi (cei din lapte si carne in special!)
      CU drag,
      O

  27. Crina says:

    Olivia scuze de litera mica
    pupici

  28. LinkNews says:

    Daca ura e toxica, atunci dragostea este o minune?

    Minunata doamna Olivia, multumim ca existati!

  29. Ana says:

    Multumesc Marina, Danny, Mimi pentru sfaturi :).
    Mimi, poti sa-mi spui de cat timp urmezi o dieta raw vegan si la cat timp a inceput sa-i mearga bine tiroidei tale? POt sa spun ca sunt pe calea cea buna, am reusit sa mananc 80% crud si vreau sa incep o cura de detoxifiere. Ma mai informez intre timp dar mai am o prolema.Peste o saptamana trebuie sa-mi extrag un molar de minte(imi voi pune aparat dentar) si mi s-a prescris antibiotic, molarul este adanc infipt in os si trebuie sapat dupa el(asa mi s-a explicat). Ce sa fac, cu ce sa inlocuiesc antibioticul? Am mai luat in trecut antibiotic tot dupa o extractie si bineinteles ca m-am pricopsit cu o candida de toata frumusetea.

    Cu drag,
    Ana

    • Nicol says:

      Mie mi-a scos o masea de minte si m-a tinut vreo 2 ore…ca nu reuseau sa scoata toate radacinutele….mi-a recomandat antibiotic dar nu am vrut sa iau….am luat insa ulei de oregano si propolis…si am baut multe sucuri verzi

      • olivia says:

        Eu, in plus, as mai recurge la aplicatii cu propolis (antibiotic) si cataplasme cu ceai concentrat de tataneasa (antiinflamator).

  30. Anca says:

    Olivia,

    Am citit intr-un post mai vechi de-al tau:”olivia
    April 19, 2011 at 15:30
    Felicitari, mamico!
    Daca te detoxifici lent si cu bagare de seama, e excelent pentru sarcina, Anamaria!
    Dar daca faci gesturi disperate (hard detox) te poti astepta ca toxinele sa ajunga masiv in singe si sa afecteze fatul. Asa ca daca maninci produse animale, incearca sa le scoti lent (am postat intr-unul din comentarii frecventa si durata eliminarii lor treptate) si baga multe verdeturi, legume si fructe de sezon. Asa te feresti si de anemie si ai acid folic din belsug (mai ales in seminte si nuci). Nu lua suplimente si nici acid folc sintetic.
    Asta e regula de aur: detoxifica-te lent. ”

    Poti sa imi spui unde anume ai scris “am postat intr-unul din comentarii frecventa si durata eliminarii lor treptate”. Caut de ceva vreme acel post la care faci referire aici insa nu am reusit sa il gasesc. As dori sa elimin si eu teptat carnea, mai ales ca sunt insarcinata.

    Ai facut sedinte de relaxare in sarcina (yoga, exercitii de vreun fel, etc)?

    Merci mult,
    Anca

    • Ina_ says:

      Si eu sunt in perioada de alaptare si caut acest raspuns si nu l-am gasit in sectiunea comentarii 🙁

  31. LinkNews says:

    Cand o sa faci publice snoavele :)?

  32. anca says:

    Buna Olivia, te-am vazut aseara la televizor, esti superba, imi place la nebunie parul tau si sunt curioasa cu ce sampon te speli, nu stiu daca mi se pare dar ti-a crescut foarte repede.
    Din cate imi aduc aminte tu nu te vopsesti decat ocazional cu hena.
    Vroiam sa te mai intreb la cat timp iti tunzi varfurile?
    Astept raspunsul tau, multumesc.

  33. Andrei says:

    London Researcher Calls For New Approach To Regulating Probiotics
    In the Nature scientific journal Dr. Gregor Reid, Director of the Canadian R&D Centre for Probiotics at Lawson Health Research Institute and a scientist at Western University, calls for a Category Tree system to be implemented in the United States and Europe to better inform consumers about probiotics. Globally, the market for probiotics (beneficial microorganisms) exceeds $30 billion; however, consumers have little way of knowing which products have been tested in humans and what they do for health.
    http://www.hofmed.ro/2012/05/london-researcher-calls-for-new-approach-to-regulating-probiotics/

  34. Catalina says:

    35 de motive pentru a consuma cat mai putin zahar “natural”

    Dupa un studiu recent s-a stabilit ca oamenii in general consuma zilnic doza dubla de zahar sau mult mai mult decat ar fi normal. Se spune ca s-ar recomanda nu mai mult de 10 lingurite pe zi de zahar, ceea ce include sizaharul provenit din surse naturale cat si de la carbohidrati, gen paine, cartofi, morcovi, paste si orice intra in categoria fainoaselor. Fructele din ziua de azi au un continut ridicat de zahar si asta din cauza factorilor de poluare externi si interni, de aceea zaharul chiar si natural slabeste sistemul imunitar si acolo unde este deja boala, agraveaza sau impiedica vindecarea.
    Aceasta este teoria Institutului Hippocrates din Florida si va dau mai multe amanunte mai jos. Noi cei care inca nu avem probleme grave de sanatate ne mai putem permite sa sarim peste regula, insa totul o facem pe propria raspundere si credeti-ma ca stiu cum este, mai ales vara vara cand te afli in fata unei jumatati de pepene verde pe care-l poti devora in 5 minute.
    Din pacate din cauza poluarii excesive din ultimele zeci de ani, fructele din ziua de azi nu se pot compara cu cele de acum 20-50 de ani. Nu v-ati intrebat niciodata din ce motiv fructele din ziua de azi au un gust exagerat de dulce si nu mai miros ca in copilaria noastra? Explicatia adusa de oamenii de stiinta este ca din cauza poluarii pe mai multe planuri si ma refer aici la sol si chimicalele folosite ca si ingrasamant sau din pesticide, la poluarea exterioara care este de mai multe feluri, cea cauzata de noxe si cea cauzata de toate undele provenite de la antene de telefoane, statii electrice de inalta tensiune etc.
    O alta explicatie ar fi faptul ca fructele nu sunt proaspete, in sensul ca sunt culese cu luni inainte si multe, in special cele tropicale sunt coapte atat in Romania cat si in alte tari, in containere cu gaze speciale. Se spune ca in special bananele daca ar fi aduce coapte n-ar rezista la trasport. Dar daca ar fi sa luam fructele noastre de pe piata, multe sunt culese cu 5-6 zile inainte de a fi trimise la piata si ati vazut foarte des fructe verzi sau tari la presare. Nutritionistii spun ca asemenea fructe sau legume, daca nu sunt consumate in doua trei zile de la data culesului isi pierd enorm din nutrientii iar daca sunt culese verzi si coapte pe parcurs, sunt daunatoare organismului, chiar cangerigene.
    La institutul Hippocrates, bolnavii nu au voie sa consume in cele 3 saptamani de tratament, fructe nici dulciuri raw si aceasta perioada se extinde timp de 2-4 ani de la tratament. Chiar daca anual mii de oameni se vindeca prin programul lor, s-a dovedit in timp ca procentul mic de oameni care s-au abatut de la programul acesta strict au experimentat intoarcerea bolii sau chiar si-au vazut sfarsitul.
    Urmariti neaparat video-ul in doua parti al lui Brian Clement, directorul Institutului Hippocrates, Florida, referitor la zaharul ascuns prezent atat in fructe cat si in alte surse. Discuta de asemenea si despre un stil de viata in care putem sta departe de boala.
    Zaharul este vechea problema omeneasca care ne momeste imbracat in diferite “vesminte” si care totodata ne urmareste viata si ne ataca cu consecintele sale nefaste. Puteti afla mai multe despre aceasta otrava in acestarticol, dotat cu informatii care va vor pune serios pe ganduri cat si aceasta arhiva de lucrari care dovedesc ca zaharul atat cel procesat cat si cel natural, hraneste celulele canceroase. Citez cateva pasaje impresionante.
    Zaharul alb si brun este mortal pentru oameni pentru ca nu aduce decat calorii “goale”, dupa cum se exprima nutritionistii. Lipseste paleta de enzime, minerale si vitamine naturale organice care s-au pierdut in procesul de rafinare a zaharului. Mai mult, consumul zaharului este mai rau decat daca nu s-ar consuma nimic, pentru ca goleste corpul de aceste enzime, vitamine si minerale care sunt cheia metabolizarii zaharurilor, dar sunt necesare si in procesele de eliminare a componentilor toxici paraziti.
    Zaharul alb are un efect devastator asupra creierului. Secretul unei functionari optime a creierului este acidul glutamic, o componenta vitala prezenta in foarte multe vegetale. Vitaminele din grupa B ajuta la divizarea acestui acid in componente complementare (antagonice) care asigura functia de control a activitatii creierului. Vitaminele B sunt fabricate si de bacteriile simbiotice aflate in intestine. Cand apare zaharul rafinat, aceste bacterii mor, astfel ca “fabrica” interna de vitamine B produce mult mai putin decat ar fi necesar corpului.
    Dr. Nancy Appleton, dupa un studiu amanuntit a 146 de carti medicale referitoare la analiza efectului produs de zahar asupra organismului, a facut o lista cu tot atatea motive pentru care oamenii nu ar trebui sa consume zahar. Am sa prezint mai jos doar o parte dintre ele, in afara de cele care deja se stiu. Va voi invita pe dumneavoastra sa le cititi pe restul la acest website.
    Zaharul natural sau procesat este in stare:
    1. sa distruga sistemul imunitar
    2. sa reduca puterea de lupta impotriva infectiilor bacteriale
    3. sa dezvolte un mediu prielnic pentru dezvoltarea cancerului ovarian
    4. interfereaza in absortia de magneziu si calciu si mai rau, ajuta la eliminarea calciului
    5. slabeste vederea si cauzeaza cataracta
    6. mareste adrenalina in copii, facandu-i prea alerti,afectandu-le si puterea de concentrare
    7. cauzeaza imbatranire prematura
    8. este un mediu prielnic pentru dezvoltarea candidei vaginale (in special la un consum ridicat de fructe pe timp de vara)
    9. cauzeaza scleroze multiple
    10. cauzeaza boli cardiovasculare
    11. contribuie la dezvoltarea osteoporozei
    12. mareste nivelul colesterolului
    13. interfereaza cu absorbtia de proteine alterandu-le functionarea normala
    14. mareste riscul la diverse alergi
    15. micsoreaza capacitatea enzimelor
    16. mareste ficatul determinand celulele acestuia sa se divida, producand tumori
    17. schimba marimea rinichilor ducand la producerea de schimbari patologice ale rinichilor si formarea pietrelor
    18. distruge pancreasul
    19. dusmanul nr. 1 al transportului realizat in intestinul gros
    20. una dintre cauzele durerilor de cap si migrenelor
    21. mareste riscul cancerului gastric
    22. contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer
    23. imbalanta hormonala
    24. ZAHARUL HRANESTE CANCERUL
    25. ingreuneaza transportul mancarii prin tractul gastro-intestinal
    26. produce intoxicare similara cu alcoolul
    27. mareste peste masura efectele durerilor premenstruale
    28. micsorarea cantitatii de zahar din spitale ar salva vieti pretioase
    29. duce la cancer de prostata
    30. alimente dulci cresc riscul de cancer la san
    31. afecteaza memoria in timp […]
    33. zaharul poate distruge structura ADN-ului
    34. zaharul poate produce miopia
    35. zaharul deshidrateaza noii nascuti
    36. zaharul chiar si in stare naturala ataca smaltul dintilor.
    Sursa:http://ligiapop.com/2010/06/17/35-de-motive-pentru-a-consuma-cat-mai-putin-zahar/
    Olivia poti sa enumeri, te rog, cateva surse care aduc argumente contra. Te rog foarte mult intrucat copilul meu are in meniul zilnic foarte multe fructe proaspete cat si sucuri din fructe. Multumesc.

    • olivia says:

      Eu sunt pro Robert Morse care sustine cu argumente stiintifice ca zaharul natural din fructe este un nutrient important pentru creier si muschi. Iar ca in plus nu exista un aliment mai detoxifiant ca fructele (ca asa stau lucrurile sunt convinsa, dupa ce am experimentat singura acum trei ani, intr-un dintre curele de detox pe baza de fructe efectul lor minunat). In marea lor majoritate, fructele au avantajul ca nu pot fi crescute decit sub cerul liber, asa ca sunt singurele care vor metaboliza energia solara, cedind-o apoi celui care le maninca. Ceea ce le face deosebit de alcalinizante, in comparatie cu zaharul alb (procesat) ale carui proprietati acidifiante se simt inca de-a doua-a trei zi. Asta e motivul pentru care te simti energizat, mincind doar fructe. Ar mai fi multe motive pentru care cred cu tarie in fructe si in zaharul lor (nepervertit prin coacere, fierbere etc etc) si o explicatie personala pentru care Caii Troieni ai raw-veganismului au interes sa bage confuzie intre adeptii curentului, imprastiind astel de mituri si legende periculoase. Poate un post pe tema, cind ma mai eliberez.

  35. Anca says:

    Olivia,

    Am citit intr-un post mai vechi de-al tau:”olivia
    April 19, 2011 at 15:30
    Felicitari, mamico!
    Daca te detoxifici lent si cu bagare de seama, e excelent pentru sarcina, Anamaria!
    Dar daca faci gesturi disperate (hard detox) te poti astepta ca toxinele sa ajunga masiv in singe si sa afecteze fatul. Asa ca daca maninci produse animale, incearca sa le scoti lent (am postat intr-unul din comentarii frecventa si durata eliminarii lor treptate) si baga multe verdeturi, legume si fructe de sezon. Asa te feresti si de anemie si ai acid folic din belsug (mai ales in seminte si nuci). Nu lua suplimente si nici acid folc sintetic.
    Asta e regula de aur: detoxifica-te lent. ”

    Poti sa imi spui unde anume ai scris “am postat intr-unul din comentarii frecventa si durata eliminarii lor treptate”. Caut de ceva vreme acel post la care faci referire aici insa nu am reusit sa il gasesc. As dori sa elimin si eu teptat carnea, mai ales ca sunt insarcinata.

    Ai facut sedinte de relaxare in sarcina (yoga, exercitii de vreun fel, etc)?

    Merci mult,
    Anca

    • olivia says:

      Draga Anca,
      renuntarea se face treptat, intii la carne, al carei consum se reduce la trei ori pe saptamina ( in functie de cit de multa carne consumi de regula), in saptamina urmatoare – la doua, apoi o data (in a treia saptamina). Ajungi apoi sa maninci carne o data la doua saptamini, apoi o data la trei saptamini pina o raresti la o singura data pe luna. După acest moment poti sa o scoti de tot. Cu brinza, ouale si laptele se procedeaza la fel, abia dupa ce ai scos definitiv carnea.
      Metoda mea de relaxare in perioada sarcinii a fost lecturarea cartilor de care povestim noi azi pe blog.
      Cu drag,
      O

      • Anca says:

        Olivia,
        Iti multumesc din suflet pentru disponibilitatea cu care imi raspunzi de fiecare data la intrebari/nelinisti.

        Vroiam sa stiu cu ce pot inlocui proteina din carne cat si celelalte elemente pe care le primeam de acolo. Nu as vrea sa dezvolt cine stie ce carente chiar in aceasta perioada. As vrea sa ii ofer copilului ce este mai bun!

        Multumesc tare mult,
        Anca

        • olivia says:

          Foarte buni sunt germenii si algele (au toti aminoacizii esentiali). As minca, sa fiu in locul tau, multi germeni de griu si lucerna pentru a avea un copilas frumos si sanatos. Si multe fructe si seminte de floarea soarelui (pline de acid folic). Si sa nu uit, Leac de Pintrijel pe indestulate, pentru calciu, fier, aminoacizii acizii grasi esentiali din semintele de cinepa.
          Cu drag,
          O

  36. Crina says:

    Olivia,

    Te rog sa ma ajuti daca ti-a cazut prin mana aceasta informatie la vreun moment dat. Sunt in 15 saptamani insarcinata si mi s-a spus ca am placenta de grad II-III (ceea ce e usor imbatranita). Ai idee ce se poate face? Ai citit pe undeva remedii pentru asa ceva?

    Multumesc,
    Crina

    • olivia says:

      Draga mea, o placenta imbatrinita inseamna prea putini nutrienti pentru copil, iar riscul de nastere prematura e destul de mare. Cauzele sunt diverse. De la fumat, suplimente sintetice pe baza de calciu anorganic (care rigidizeaza placenta) pina la un regim alimentar acidifiant. Din ceea ce am citit, se recomanda de catre alopati suplimentarea meniului cu vitamina C si alti antioxidanti. Asta tradus in termeni naturopati ar insemna multe sucuri de radacinoase (morcovi, sfecla), iarba de griu si orz, germeni de griu, socata, bors, multe fructe. Evitarea alimentatiei grele, combinarilor haotice (carbohidranti cu proteine animale), evitarea stressului etc etc.
      Tin pumnii s-o scoti la liman,
      O

      • Crina says:

        Draga Olivia,
        Iti multumesc mult pentru raspunsuri.
        Nu am fumat niciodata in viata mea. Dimineata beau un suc de sfecla rosie, morcov, mere si portocale pe stomacul gol si dupa vreo ora imi iau micul dejun.
        Unde pot gasi iarba de grau, orz si germeni de grau?

        Multumesc,
        Crina

        • olivia says:

          Germenii de griu ar fi bine sa ti-i germinezi singura, dar ii poti gasi si la Billa sau Naturalia, poate si la Mega Image (cind esti foarte pe fuga). Am gasit la http://www.beorganic.ro niste borcane de germinat ce germineaza aproape singure. am fost foarte incintata de ele 🙂 mi-am facut germeni de lucerna impecabili in doua zile, fara sa-i pazesc prea mult! mare inventie.
          Iarba de griu si orz am vazut ultima oara la Naturalia, dar mai gasesti si in alte parti (inclusiv la beorganic, ca veni vorba de ei)
          CU drag,
          O

  37. Mira says:

    Dcum un an am facut o batatura la degetul mare. Desi batatura s-a vindecat sub piele s-a format ceva tare, ca un os. Nu doare, dar iese putin in relief. Stiti ce ar putea fi si cum s-ar putea trata?

    Va multumesc!

  38. Mihaela says:

    Olivia, ca sa clarificam: nu e rau sa mancam fructe in fiecare zi, nu-i asa? Robert Young este alt autor care nu recomanda consumul de fructe.
    Deci e bine sa incepem ziua cu fructe?

    • olivia says:

      Robert Young e, dupa mine, tot un cal troian.
      fructele sunt alcalinizante, eu incep si termin ziua cu ele, de fiecare data cind pot 🙂 se digera cel mai repede (dintre toate alimentele) si ofera cei mai buni nutrienti (inclusiv proteine!).
      Cu drag,
      O

  39. LinkNews says:

    Si eu sunt curios daca folosesti sampon si daca da pe care il folosesti. Poti sa imi raspunzi pe mailul de la contact daca nu vrei sa faci public. Ai un par superb.
    Merci

  40. Raluca A says:

    Buna seara Olivia si tuturor cititoarelor!

    Ma confrunt si eu cu o problema si va rog sa ma sfatuiti la ce metoda mai naturista sa apelez ca sa evit medicamentele recomandate de specialist.

    Acum o luna am pierdut o sarcina in 16 sapt oprita in evolutie. Eram la a treia sarcina, am deja 2 copii, dar mi l doream si pe al treilea. De cateva zile am fost la un control ginecologic si mi a spus ca pe ovarul stang am un chist de 50 mm, insa nu poate sa precizeze daca e de la sarcina asta sau mai de mult. A nu se intelege ca asta a fost mitivul pierderi sarcinii, ci probabil cele 2 raceli netratate pe care le am avut in 4 luni de sarcina.
    Pentru a mi se regla menstruatia si a scapa de chist, mi a recomandat timp de 3 luni, cate 10 zile pe luna, dufaston si carpicon, insa eu nu prea vreau sa iau hormonale din astea,sigur au efecte adverse, sunt in cautarea altor metode.
    Inainte de luna ianuarie, cand am ramas insarcinata, aveam cateva luni de cand nu mai mancam carne, pe sarcina m am reapucat de carne in cantitati mici, dar acum as vrea sa renunt de tot

    V ati mai confruntat cu aceasta problema ? cum ati rezolvat o?
    va multumesc anticipat pentru sfaturi.
    Raluca A

  41. angela says:

    Olivia,
    Ce putem să punem în mamaliga astgel încât să îmbunătăţim şi calitatea şi cantitatea nutrientilor? Dar să fie şi gustoasa ? Ai găsit ceva în sensul asta ?
    Pofta mare la căpşunele !

  42. Andra says:

    Salutari tuturor,
    In curand o sa merg pt 3 nopti in Bucuresti, nu prea am avut ocazia sa merg in multe locuri. Ce imi recomandati sa vad? Unde se mananca bine?
    Astept sugestii, multumesc

  43. Flori says:

    Dragelor,
    am luat de aici: http://www.driedfruits.ro/index.php?route=product/product&path=50&product_id=403 un unt de cocos, numai unt de cocos nu este, are un gust pronuntat de faina si mai putin gust de cocos, nu de alta dar daca doriti sa cumparati, va rog sa fiti mai atente ….

    Flori

  44. Scortisoara says:

    Iarta-ma Olivia a tot insist. Despre alaptatul prelungit am mai citit si sunt surse multe, insa toate recomanda inceperea diversificarii la 6 luni. Imi amintesc ca am citit ceva scris de tine in care spuneai ca l-ai alaptat pe cel mic 1 an exclusiv, dandu-i sa mai roada din cand in cand cate o leguma pentru dintisori. Am inteles eu gresit? Multumesc

    • olivia says:

      Ai inteles corect. Femeile alaptau pe vremuri pina la un an exclusiv, pina miscarea de emancipare feminina le-a spus altceva.

  45. Daniela says:

    Buna seara, Olivia ! Am o intrebare pe care as vrea sa o lamuresc de mult timp. Care ulei este bun pentru prajit ?

    • antonia says:

      este o intrebare incuietoare? sau, daca ai vrut sa faci o gluma, sa stii ca intrecerea de snoave s-a terminat acum citeva zile.

      • miruna says:

        antonia, nu stiu sincer dc e cazul sa fim ironici cu persoanele care sunt la inceput si care pun in discutie metode prin care si-ar putea imbunatati stilul de viata, intai cu pasi marunti si timizi,pe viitor, sa speram, mai hotarati.

        a fi tolerant si mai putin incrancenat cu cei din jur e o conditie pentru starea de bine a fiecaruia 😀

        @ daniela- auzisem la un moment dat ca uleiul de avocado ar avea o rezistenta mai mare la temperaturi ridicate, in nici un caz cel de masline (informatie neverificata).

        • Mari says:

          Eu am auzit ca cel de masline e de preferat daca vrem neaparat sa-l prajim – parca la dl. dr. Calin Marginean am auzit asta.

  46. Daniela says:

    Multumesc anticipat 🙂 .

    • Irina Stoian says:

      Si eu, am trecut prin etape succesive, functie de gradul de informare si practica.Ptr. inceput,am trecut de la calirea legumelor in ulei simplu la calirea legumelor in amestec de apa si ulei.Apoi am inteles cit de nociv este uleiul supraincalzit si am renuntat total la folosirea uleiului ptr prajit,calit, etc.Acum, folosesc doar apa simpla (vei vedea cit de gustos e ) si doar atunci cind e neaparata nevoie sa folosesc innabusirea.Uzual, folosesc ¨fierberea¨la aburi.Incearca si scrie-ne parerea ta!
      Imbratisari cu drag!

      • roxana says:

        Si eu imi amintesc ca am auzit ca uleiul de struguri ar fi cel mai bine de folosit la temperaturi inalte – prajit. Info neverificata…

        • Andreea says:

          Iar eu am auzit de cel de rapiţă 🙂 Mai demult m-am dat peste cap să fac rost din Germania de un bax de ulei de rapiţă, fiindcă al noi nu se găsea…
          @miruna: jos pălăria pentru răspunsul tău! 🙂

  47. Ana says:

    Draga Olivia,

    Am citit pe blogul Cristelei cum ca migdalele aduse din SUA nu sunt bune pentru ca ei au o lege care ii obliga sa le iradieze… Daca este asa inseamna ca mi-am pierdut sursa de migdale din piata matache :(:(. Tu ai idee de asta, asa o fi? Le-ai testat cumva sau iti iei din alta parte si daca da de unde?
    Multumesc mult,
    Ana

  48. Scortisoara says:

    Olivia, am si eu un fix si te tot intreb, referitor la alegerea pe care ai facut-o cu fiul tau cel mic de a-l alapta pana la varsta de 1 an EXCLUSIV. Ce sursa te-a convins? in ghidul unicef am citit ca recomanda exclusiv pana la 6,5 luni. Acum ma gandesc si la un alt aspect, organismul uman nu stiu daca este facut sa alapteze atat de mult, pentru ca atunci cand nu existau contraceptive, femeile ramaneau din nou gravide destul de devreme, sa zicem in medie 6 luni, atunci ideea alaptatului extins nu este ceva contra firii naturale? Ma gandesc eu si te intreb si pe tine.

    • olivia says:

      Alaptatul e un contraceptiv natural. In principiu, o femeie care alapteaza nu rămâne însărcinată. Exista excepții, desigur, atunci cind stimulata hormonal, cu alimente de origine animale, in special lactate, menstruatia revine, chiar dacă mama alapteaza. Pe vremuri, femeile alaptau exclusiv pina la 1an. Moda cu 3 luni, 6 luni -moment in care se ‘recomanda’ diversificarea – a început o data cu emanciparea femeii (unul dintre marile minusuri ale miscarii) si n-are legătura cu nevoile nutritionale ale copilului. Si azi la tara o sa vezi femei care procedeaza la fel (exclusiv pina la un an), nepresate fiind de conventii sociale sau un job, la care sa se întoarcă.

  49. Scortisoara says:

    Totusi la tara femeile consuma destul de multe produse lactate, e adevarat ca mai putina carne. Ma intreb cum se va face diversificarea dupa 1 an, apoi mai sunt carti care spun ca daca intarzii diversificarea dupa 6 luni copilasul risca sa aiba niste carente de fier. M-ar interesa sa citesc mai mult pe tema asta, imi poti recomanda ceva? Multumiri

  50. Cristina says:

    Olivia draga, mai reiei concursul de snoave? D’apoi cand ai dat sfara-n tara despre aceasta intrecere, nu eram cu ochii pe pagina electonica 🙁 Am pierdut, asadar posibilitatea de-a-mi cerca puterile. Se poate ca in premiu sa ramana cele doua ore de povesti? 🙂

Raspunde

ultimele posturi