Sssst… e lucrare de mare taină socul…Pare pașnic și zglobiu cînd îl vezi cum își scutură așa vesel florile albe, ca o fată bălaie – zulufii desfăcuți de-un vînt moale… Mai pare – nu-i asa? – că s-a prins într-o horă strînsă cu toate suratele sale, gătite cu șorț alb, tivit pe margine cu fir galben, de mătase … ce joacă cu răsuflarea întretăiată, duminca luminată, într-o poiană cu iarbă, necălcată de picior de om…

Pare, cum ziceam, ușurat de orice afectare, deschis tare, la locul lui… Nu, n-ai zice că între crengile sale fragede – mai potrivite parcă unui arbust pitic și îndesat – și-a făcut culcuș de veacuri Elle, elful protector! E mare taină prezența lui aici, iar cei care îi știu meteahna de-a-și apăra tarîmul, înfoindu-și voința ca un pîntec ghiftuit și înmulțindu-și puterea cu pufăituri grozave, nu-l supără nici cu o cîtime…

Nu mă indoiesc de ce nu mi ți-l lovește trăsnetul și de ce crește socul fără fasoane de domnișoară din orice fel de pămînt, rodind sub soare, ca un un zîmbet lătăreț, de fată îndrăgostită… Mă întrebi de ce… Tot de aia, pentru ce nu-i năpădit de omizi…

Dacă ești om bun și ai inima deschisă, Elle te lasă să-i atingi ramurile, pentru ca relele, supărările și bolile să se ducă pe pustii, dar să nu te învrednicești să te culcușești sub el, că Cei din Vînt i-au spurcat mereu pe cei ce-au mas fără socotința lor. Și tot de te arăți vrednic și respectuos, poți cere lui Elle să te lase a-i lua socului florile. Băutura meșteșugită din ele alungă, ca nimica, toate relele, iar bolile – ce gheboșesc trupul – ies, exorcizate. Gripe, răceli, nisip la rinichi, infecții urinare, apatie, astenie, pentru toate are Elle leacul… băutura elfului, de-i zice lumea socată, e licoare magică….

ESENTA:
1 borcan mare de 5 litri
10 flori de soc
300 grame de miere de salcîm
1 lămîie netratată
1 steluță de anason
4,5 litri de apa filtrată sau plată, dar slab mineralizată

ALCHIMIA

Într-un borcan mare, îndestulat cu miere dizolvată în apa pură, se așează cu smerenie florile de soc, ca niște giuvaeruri bătute cu nestemate, în lada cu comori. Se fereacă gura borcanului cu felii de lămîie și se sigilează cu steluța de anason…

Se lasă de seară pînă dimineață, acoperind borcanul cu o pînză fină sau un tifon curat, iară în zori, pîș-pîș, se cearcă cu linguroiul de lemn și se bagă în seamă licoarea magică, învîrtind în ea, cu grijă, să nu se verse… Cel mai mult îi surîde licorii să o scoți sub cerul liber, să prindă puteri înmiite sub razele de soare…

 

chiar de-i ușor înnorat…

Se lasă două zile pline, pînă capătă un gust dulce-acrișor și se tulbură ca o fată mare, la primul fior. Apoi se strecoară licoarea meșteșugită și, trasă-n sticle, se ferește de căldură. Se bea cu mulțămire și smerenie, cu gîndul mereu la Elle…

185 comentarii la “Licoarea lui Elle”

  1. alina aldrich says:

    mmm, ce bun este sucul de soc, mama facea cand eram copiiiiiiii si il beam cu atata placere! multi pupici

  2. Cristiana says:

    Buna Olivia,
    Aveam florile deja cumparate din piata si asteptam cuminte reteta. Multumesc mult si pentru reteta dar si pentru povestea minunata!
    Iti doresc multa rabdare si intelepciune sa poti trece peste toate!
    Cu drag,
    Cristiana

  3. Andreea says:

    Pentru cat timp si in ce conditii se poate conserva licoarea? 🙂

  4. FLORENTINA says:

    Draga Olivia,

    Multumesc frumos ! ooooaaaaaauuuu…. arata minunat …

    cu stima,

    Florentina

  5. Ligia says:

    De unde ai gasit soc? E deja pe piata? La noi e zona mai rece si din pacate trebuie sa mai astept…

  6. FLORENTINA says:

    Povestea e pe masura …vrajii ……din licoare…
    multumim frumos !

    cu drag si respect,
    Florentina

  7. Madalina says:

    Arata foarte bine, se simte ca a venit vara! Cred ca in weekend voi incerca si eu, dar cred ca voi reduce cantitatea de miere la jumatate ca nu prea ne place dulcele, in schimb adoram parfumul socului.

    O zi buna in continuare,

    Madalina

    • olivia says:

      Poti sa pui mai bine de trei sferturi din miere la sfirsit, sau sa adaugi după gust, cind e gata! Eu asa am facut si a iesit de poveste…
      Pupici veseli de mai, draga mea!

      • Madalina says:

        Asa am sa fac. Miroase asa de bine in bucatarie…Dimineata am fost sa iau flori de soc, diseara am sa prepar socata.
        Olivia, poti sa-mi spui te rog, de unde ei caju din piata matache? Eu m-am invartit prin piata si nu am gasit.

        Multumesc

        O zi frumoasa!

        • olivia says:

          A doua hala pe dreapta, prima taraba mai mult lunga decit lata. Intrebi de doamna Rodica si te alegi cu cele mai ieftine si proaspete nuci caju din Bucuresti!

    • Robinson says:

      That hits the target pertcefly. Thanks!

  8. adriana says:

    Reprezinta pentru mine gustul copilariei,ce de amintiri,ce nazdravanii!
    Numai retete minunate pentru trup si suflet,multumesc Olivia.

    • olivia says:

      Hei, hei, ce vremuri frumoase… le regasesti, ce-i drept, din prima sorbitura de licoare magică… asa ca, pofta mare la amintiri!
      Pupici nestemati!

  9. Anna says:

    Ce blandete si ce armonie in fotografiile tale. Cred ca mainile tale fac minuni. Imi place la tine. Imi dai atata frumusete.
    Uite ca vin de la cumparaturi cu soc…:) Vroiam sa-l usuc, dar ma duc sa iau un borcan si sa ma apuc de treaba.
    Iti multumesc mult, nu stiu sa fac asa ceva.

    • olivia says:

      Ma bucur ca-ti place pe-aici, pe-Acasa… da-mi de veste cum ti-a iesit licoarea lui Elle, draga Anna.
      Pupici nestemati ca nestematele!

  10. Lavinia says:

    bautura perfecta!! abia astept sa fac si eu! Pupici dulci!

  11. Aura says:

    Buna Olivia!
    Felicitari in primul rand pt tot ce faci si pt ambitia de care dai dovada.
    Fotografiile sunt superbe.
    Intrebare: de unde procuri lamaile netratate?

    Multumesc!

    • olivia says:

      Mersi, Aura!
      In Bucuresti, exista mai multe magazine bio, gen Leacul, BioGood, Naturalia, unde se gasesc si lamii bio, netratate.

  12. zuza G says:

    Uf, si chiar astazi am vazut prin piata flori de soc si as fi cumparat, dar nu stiam cum se prepara:) Acum stiu!:) Multumeeesc! :*

  13. dorina says:

    Buna Olivia,
    Iti citesc de ceva timp blogul.Scrii foarte frumos,se vede ca aveti o viata frumoasa si linistita.
    Eu sunt inca la inceput abia am renuntat la carne(oricum nu am fost niciodata o impatimita)si sper pe parcurs sa reusesc sa mananc cat mai sanatos.
    Iti doresc o seara placuta!

  14. Alexandra says:

    Ce bine arata!!Iar gustul cred ca e divin!!!Abia astept sa incerc si reteta asta, dar imi poti spune, te rog, cum imi dau seama daca o lamaie e tratata? Eu sunt din Sibiu si chiar nu stiu de unde as putea cumpara lamai daca nu din supermarket-uri?
    Multi pupici se indreapta acum inspre tine!!!

    • olivia says:

      Ar trebui sa existe si in Sibiu magazine bio si lamii netratate. Daca nu sunt, atunci curata bine coaja de lamiie cu otet de mere si apa filtrata. Desi, mai bine ai renunta la coaja si ai folosi doar miezul, taiat felii. E mai sigur…

  15. Draga Olivia, am tot sezut cuminte si am citit cu sufletul la gura scrierile tale, neindraznind sa iti tulbur linistea….. pana la citirea acestei retete de suc de soc. Imi place enorm cum povestesti si cum ma trimiti cu gandul inapoi in copilarie, cand citeam cu nesat cartile cu basme nemuritoare. Vreau doar sa iti spun ca esti fermecata! Nu cred ca exista zana sau printesa prin povesti cu care sa te pot compara! Esti magica!
    In Brasov nu a aparut inca socul, dar cum apare, voi face si eu. Sunt un mare fan al sucului de soc. Multumim pentru reteta!
    Multe imbratisari cu toata dragostea din lume!
    Corina Bacalu.

  16. Corina says:

    unde ai gasit stelutele de anason ?

  17. Beatris says:

    Aseara am pus si eu niste flori de soc intr-un borcan si, pentru prima data, am incercat miere in loc de zahar (e de fapt prima data cand fac socata – dar tot ce am baut in copilarie a fost cu miere). Ma bucur sa vad ca ai testat si e bun si cu miere. Abea astept sa fie gata.

    Imi place pe aici pe la tine 😉

  18. mihaela says:

    Cat de minunat arata borcanele!!! Sunt sigura ca si licoarea are un gust divin! Abia astept sa gasesc flori de soc si sa plamadesc bautura miraculoasa! By the way, azi am strecurat borsul si sunt tare mandra de mine ca mi-a iesit. Sper sa nu fie doar norocul incepatorului :). Oricum are un gust deosebit, nici nu se compara cu cel din comert. Al meu a iesit acrisor, numai bun de baut dimineata pe stomacul gol.
    Ti-as fi trimis niste pupici dulci, dar de vreme ce am baut Tinerete fara Batranete, iti trimit niste pupici sanatosi!

  19. jack spamtecătorul says:

    din colţul gurii, mi s-a prelins un fir de salivă, pe tastatură, în semn de mare poftă ce mi-ai aprins cu băutura asta!

  20. andreea says:

    olivia am o rugaminte daca se poate imi poti spune de unde te aprovizionezi cu alimentele bio? pentru ca nu stiu ce sa cred, sunt putin sceptica, nu stiu daca toate magazinele care sustin ca au alimente bio sunt intr-adevar bio si banuiesc ca tu esti mai informata. multumesc

  21. Anca says:

    …sună bine, eu ştiam de zahăr, cred că mierea de salcâm e şi mai bună…mulţumesc!

  22. Cami says:

    Olivia,

    De cateva minute citesc, recitesc reteta …..si ma uit fermecata la borcanele ….si visez…

    Intrebare: de unde cumparati soc:)?

    Cu drag,
    Cami

    • olivia says:

      Hmmm… ce frumos zici, tu, Carmenita despre licoarea elfului… te asteapta si pe tine gramezi de soc in Matache (probabil si in alte piete, dar n-am verificat) pe care sta, motz – ca un sultan pe perne moi – taman Elle. E gata, cred, sa te insoteasca pina acasa, sa-ti arate ce potiune miraculoasa iese cind iti pui ambitia la un loc cu florile lui cele parfumate…
      Pupici cu licurici, draga mea!

      • Carmenita says:

        Ah, m-ai deconspirat :):):), Olivia!!
        Maine iau soc !! si chiar acum pregatesc borsul minunat, sper sa am rabdare:), il tot mangai ;).
        Pupici !!

        Cu mare drag,
        Carmen

        • olivia says:

          Pupici pudrati cu praf de stele!

          • Carmenita says:

            Olivia,

            Am facut si borsul si licoarea de soc!….senzationale, pentru licoare mai am de asteptat, insa tot admir perfectiunea florilor de soc…..

            Multumim mult, Olivia !!

            Asteptam cu nerabdare alte retete.

            Pupici cu miros de soc !!

            Cu drag,
            Carmen

          • olivia says:

            Cu drag, Carmenita!
            O

  23. andreea says:

    multumesc frumos. te pup

  24. dorina says:

    Buna Olivia,
    Ce parere ai despre peste?este la fel de nociv ca si celelalte tipuri de carne?

    Sa ai o seara frumoasa ca si sufletul tau!

    • olivia says:

      Sunt voci care sustin ca mai putin, Dorina … dar marea problema a pestelui pescuit e poluarea (apele – mari, oceane, fluvii, dar si riuri – sunt pline de metale grele, care intoxica toata fauna subacvatica). Principiul vital, petru cei care vor sa manince totusi peste, este sa repereze sursa de hrana in lantul trofic cit mai spre baze/origini. Cu alte cuvinte, cu cit mai mic pestele din farfurie, cu atit mai putine metale grele. Deci cu atit mai sigur. Cazul lui Borcea (mda, stiu, dar alt exemplu mai la indemina nu am) arata ca nici macar fructele de mare nu sunt safe. Cit despre pestele de cultura, ce sa zic? Ala nu mai e peste, e ce vrei tu… un amalagam sinistru de faina de oase, vaccinuri, hormoni, concentrate, furaj granulat … cu forma de somon, pastrav, somn african, stiuca etc… (Inca u aspect, somonul – crescut cu furaje, nu cu crustcee, ca in habitatul lui natural, e injectat cu coloranti, ca sa recistige aspectul rose, atit de apetisant al somonului autentic). Pestii astia sunt la fel de bolnavi ca si puii din fermele de pasari, despre care noi am mai vorbit pe-aici.
      Probabil ca singurul Ok e pastravul de munte, pescuit cu mina ta… ca sa fii sigura! 🙂
      Pentru vegani, lucrurile sunt simple: OMEGA 3 si OMEGA 6 (disponibile in peste) se regasesc din abundenta in semintele de in si cinepa, intr-o forma foarte usor de asimilat.
      O seara minunata!

      • dorina says:

        iti multumesc frumos pt raspuns!recunosc ca noi mai consumam peste,dar de la pescari si nu din crescatorii.

        iti doresc un sfarsit de saptamana luminos!

  25. ramona says:

    Draga Olivia,
    Ce bine ar fi sa avem si noi in Oradea o piata Matache, de unde sa luam totul bio si bun…
    Povestea licorii, precum si pozele imi inspira liniste, soare, frumusete si un gust dulce-acrisor…
    Abia astept sa sorb si eu din socata mea…

  26. Cristiana says:

    Draga Olivia,
    Mi-a iesit o socata exact ca-n poveste: inmiresmata si … fermecata. Azi urmeaza sa trec la runda a doua cu doua borcane de data asta pentru ca 5l pentru 3 persoane sunt mult, mult prea putin.
    Cu multamire,
    C

    • olivia says:

      Hmmm… tare greu e, Cristina, sa scrii un blog pe chestiuni culinare… caci uite, cum se face ca citindu-ti ispravile magice, simt imboldul sa ma duc sa-mi mai pun un pahar… desi nu simt nici foame, nici sete… ci doar o pofta arzatoare… 🙂
      Pupici pudrati cu praf de stele 🙂

      • Cristiana says:

        Sunt convinsa ca nu e usor dar iti iese de minune. Iti marturisesc ca nu am gatit niciodata pentru ca nu-mi place / prieste mancarea gatita dar retetele tale (ce nu implica statul langa aragaz care pur si simplu ma distruge) invaluite intr-o aura de basm m-au cucerit. Pur si simplu, ai deschis o usa pentru mine. Saptamana viitoare astept sa-mi soseasca coletul cu storcatorul manual de verdeturi … asa ca se misca lucrurile usor, usor.
        Pupici,
        Cristiana (+ 2 borcane de socata + 1 borcan de bors)

  27. raluca says:

    Si mie mi-a iesit super socata , baietii mei vor non stop.Multumesc Olivia ptr tot ,te admir te respect. Tare mult mi-ar placea sa am in anturaj oameni cu aceleasi idei de papa ca si mine si usor usor si sotul dar de unde ,soacra mea a intrat in panica ca a vb cu medici care i-au spus ca ne vom imbolnavi daca nu papam carne…la fel copii de 3 si respectiv 7 ani.Deci ma lupt cu toti ,cu bunicii care vor sa -i umfle cu dulciuri ,carnita…SI vreau sa te intreb ce parere ai despre excalibur pe care mi l-am luat de curand? Adica renunt la congelator ptr conservarea legumelor si fructelor?

    • olivia says:

      Exaclibur? Taticul deshidratoarelor! Mare achizitie!!! Bravo. bravo..
      De acum inainte sa inceapa marea cruciada a deshidratarii… zi de vara pina-n seara vom deshidrata fructe si legume de sezon. Si apoi ne vom juca cu aromele in fel de fel de preparate magice! La congelator nu renunta, insa. Vor veni zile pline si pentru dinsul!
      Pupici pudrati cu praf de stele!

  28. madalina says:

    interesant socul cu anason:)

  29. adnana says:

    Draga olivia,

    Esti fermacatoare !
    Ne rugam pentru tine sa ai putere sa continui cat mai mult pentru ca info din site sunt esentiale pentru noi.
    Am o rugaminte daca ma potiu ajuta : mama mea a fost operata de cancer de endometru in luna ianuarie si caut un centru similar cu cel de la Breaza unde sa o trimit.
    La acest centru am fost acum 6 ani si a fost nemaipomenit, dara fara Dr Laza am auzit ca nu mai e la fel.
    Iti multumesc.

    • olivia says:

      Rugaciunile sa ti se intoarca insutit!
      In afara de Breaza, mai este Herghelia, dar inteleg ca sunt chititi si cei de-acolo pe alopatie mai mult. La Breaza, poti sa suni, sa le ceri detalii, ca sa vezi daca vorba tirgulu se adevereste sau nu (e drept, asa auzisem si eu, ca s-ar fi stricat locul, dar n-am verificat informatia) Mai incearca la Fit for Life (zona Lizeanu, Bucuresti) unde Adrian Cranta o poate indruma intr-un proces de detoxifiere temeinic.
      Cu tot dragul,
      O

      • adnana says:

        Draga Olivia,

        Iti multumesc din suflet.

        Pupici si un weekend plin de soare si voie buna,

        Adnana

  30. liliana says:

    buna,
    spune-mi te rog de unde pot achizitiona acele stelute de anason
    merci

  31. nigga says:

    tot mai bine-i un heineken…

  32. Ramona says:

    Am o intrebare care s-ar putea sa sune prostesc dar fiind la inceput intr-ale preparatului de licori vreau sa ma asigur ca nu gresesc nimic. Daca am inteles bine borcanul trebuie lasat peste noapte la temperatura camerei, acoperit doar cu tifon, iar dimineata se amesteca si se scoate la lumina soarelui unde sta doua zile si doua nopti pana se tulbura. La soare sa stea tot acoperit sau sa-i las gura libera? Iar procesul de amestecat se face doar in prima dimineata sau si in urmatoarele doua?
    Vreau sa-mi cumpar astazi ingredientele si incerc sa ma asigur ca n-o sfeclesc 🙂
    Multumim pentru reteta!

    • olivia says:

      Tii borcanul la soare citeva ore, in rest, in casa, sa nu se oteteasca, amestecind de doua ori pe zi. Trebuie sa respire, de-aia ii pui tifon sau capacul borcanul – intors cu capul in jos – pe gura borcanului.
      Succes!

  33. Oana says:

    Buna Olivia,
    Cunosti discursurile lui Gary Yourofsky ? Mi se pare ca spune lucrurile foarte bine, un discurs care intr-o ora te poate convinge sa iti schimbi stilul de viata. Pentru mine a avut o mare influenta 🙂 Cred ca o sa iti placa…http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4&feature=player_embedded
    Pupicei!

  34. dana says:

    Ce bunatate! Si ce poze imbietoare! Mi-ai facut pofta si nu stiu unde gasesc soc….
    Felicitari pentru frumusetea de blog!

  35. FLORENTINA says:

    Draga O,

    am pregatit doua borcane cu licoarea magica de soc si suntem nerabdatori sa o gustam …mmmmmmm
    Olivia, am o rugaminte cum pastram florile de soc proaspete mai mult timp….
    multumesc frumos !

    Florentina

    • olivia says:

      La frigider, draga mea, maxim doua zile. Le poti, insa, si usca pentru ceai sau bautura Elfului, la iarna.
      Cu drag,
      O

  36. Andreea says:

    Licoarea lui Elle asteapta cuminte pana maine dimineata cand abia asteptam sa o devoram. Miroase divin! Multumim de retea delicioasa! Am vazut in piata pe toate tarabele muguri de brad. Oare ce putem face bun si sanatos cu ei?..Pupici baimareni:)

    • olivia says:

      Muguri de brad, zici? Ce ocazie nemaipomenita sa faci din ei cel mai bun sirop de tuse din cite s-au vazut… Mugurii se pun intr-un borcan mare de sticla, se acopera cu miere de salcim (parti egale) si se lasa la macerat la rece (in pivnita, daca ai). Se amesteca din vreme in vreme, astfel incit mierea sa extraga toate uleiurile esentiale si principiile active din muguri. Dupa 20 de zile (sau mai mult, dupa unii) se strecoara siropul, se trage in sticle si se pune la rece. Poa’ sa vina de-acu’ mama gripelor si a racelilor! Ea, cu cojocul, tu cu acul! Adica ac de cojocul ei.. 🙂

      • Cristina says:

        Hmmm…si eu ma pun sa fac niste siropel, dar vreau sa ma
        asigur ca am inteles bine…daca pun 1kg miere…pun tot un kg
        de muguri? Dupa ce-l tragem in sticle il lasam tot in pivnita?
        Si ultima intrebare…se poate consuma preventiv?
        Va pupicesc!

        • olivia says:

          Deci, raspunzind in mod ordonat la intrebari, iti spun DA la prima intrebare, Da la a doua (cu conditia sa ai doar citeva grade in pivnita, iar daca nu, la frigider), iar la a treia intrebare un al treilea DA, cu toata gura!
          Pupici nestemati ca nestematele!

          • Cristina says:

            Multzam fain inca o data pentru raspunsurile tale, abia
            astept sa-l fac,sper sa-i placa si Rebecai,daca nu…il
            var in suculetul de dimineata,in loc de lingurita de miere
            :).
            Mii de pupici

  37. Andreea says:

    Multumesc mult, mult pentru raspuns. Luni la prima ora ma pun sa fac un ac MARE sa alungam toate racelile care stau la panda! Esti nemaipomenita si te citesc in fiecare zi! Datorita tie mi-am schimbat atitudinea fata de viata, fata de alimentatatie, fata de mine! Dumnezeu sa iti dea putere sa duci tot ceea ce iti propui la indeplinire pentru ca meriti pe deplin

  38. Laura says:

    Draga Olivia,

    Suntem un grup de mamici care te roaga din suflet sa detaliezi pe marginea subiectului protectie UV pt bebelusi. Atasasem un link interesant despre acest lucru intr-un comment la postul cu covrigei.
    Te rugam din suflet, “problema” devine din ce in ce mai stringenta si nu suntem adeptele produselor din comert.

    Multumim pt tot ceea ce faci pt noi, esti o mare sursa de inspiratie.

    Multa sanatate si zambete mii iti dorim !

    • olivia says:

      Am fost tare prinsa… dar vine pina miine, bine?
      Pupici infrarosii!

      • Laura P. says:

        Ok, nu-i bai, te inteleg, imi imaginez ca esti prinsa in atatea lucruri…
        Pupici cu SPF si tie… 🙂

        Cu tot dragul,
        Laura P.

  39. Laura says:

    Eu beau multa limonada, am o perioada de cateva luni de cand nu mai beau sucuri din comert decat foarte rar.
    As vrea sa incep sa beau si cate o canuta de ceai verde, exista o limita de varsta? Pe net am tot citit cum ca de la 12 ani poti consuma, pe alte site-uri 18-20 de ani…
    Eu am 18 ani, e ok daca beau ceai verde? Multumesc anticipat.

    • olivia says:

      Japonezii beau ceai verde de tineri si foarte tineri pentru propietatile lui deosebite, de intinerire si regenerare. Nu fierb apa, ci doar o inalzesc pina pe la 60-70 de grade si infuzeaza planta pentru 20 minute, ca sa nu-i distruga uleiurile esentiale si substantele extrem de pretioase ca aminoacizii, vitamina C, proteinele, calciul, fluorul si altele.
      Am fost in Japonia in ’95 si am stat in casa unei doamne extraordinare, ce avea trei fete. Cea mai mica avea 15 ani, cea mai mare 23. Am baut cu toate ceai verde, asezate direct pe tatami, in jurul unei masute mici, ca de papusi… Ce vremuri !!!
      Pupici antioxidanti!

  40. Anca says:

    …azi vreau să fac şi eu, dar voi folosi fructoză deoarece mierea îmi este insuficientă…mulţumesc de frumoasele poze şi felul cum ai pus în pagină această minunată şi totodată simplă reţetă, salutări din Italia,Anca Rus

  41. Alexandra says:

    Draga Olivia, as dori dori sa-i dau copilului meu grau germinat, dar nu stiu cum sa-l folosesc. Te rog mult, ajuta-ma cu o reteta!!
    Cu mare drag,
    Alexandra!

    • olivia says:

      Reteta lui Valeriu Popa (pentru 2 persoane) e preferata mea, cind vine vorba de germeni de griu: 3 linguri de germeni de griu, 3 linguri de miere de salcim, 1 cana de nuca macinata si jumatate de lingurtia de scortisoara. Se macina nitel cu blenderul germenii (daca n-are bebe dintisorii antrenati), se amesteca apoi cu restul ingredientelor si se serveste de indata. Delicios!!!

  42. camelia dinu says:

    Olivia, stii cumva procedeul prin care se pot congela florile de soc ?
    Am auzit doar despre asta, vreau sa incerc pentru ca am deja florile dar nu stiu exact cum.
    multumesc,
    Camelia.

    • olivia says:

      Nu, Camelia, nu stiu… eu le deshidratez, ca sa am soc tot anul. Nu stiu nimic de congelare. Poate afli tu mai multe si ne spui si noua!
      O

      • camelia dinu says:

        Mi-am luat inima in dinti si am impartit florile de soc
        culese in doua. O parte pentru deshidratare si o parte pentru congelare.
        congelare. Pe cele din a doua categorie le-am bagat la
        congelator imediat ce s-au scurs bine de apa care le-a spalat.
        Saptamana trecuta (deci dupa aprox 2-3 sapt) le-am scos din congelator si am trecut prin
        acelasi proces tehnologic ca si cu florile proaspete. E nevoie de aceeasi
        cantitate de flori. La inceput culoarea era
        destul de neplacuta ochiului dar dupa o zi de stat la soare totul
        a devenit incantator : si culoarea si gustul.
        Asa ca am avut parte de o licoare
        minunata fara vreo banuiala din partea celor din familie.
        Prin urmare anul viitor planuiesc acelasi lucru.

        Socul uscat il las mai pentru toamna !!!! tare e bun si ca infuzie !

  43. raluca says:

    Spirulina face lapte?Eu nu vreau,ptr.ca am avut lapte prea mult si am facut mastite cat am alaptat cei 2 copii.Si le-am dat 1,8 luni si 1,5 luni .am ramas cu o mastoza ,niste noduli De aceea te intreb oare mi ar dauna spirulina? Olivia esti fermacatoare ,citesc cu mare interes tot ce scrii.

    • olivia says:

      Raluca, inteleg ca desi ai incetat alaptatul, mai ai lapte (pe linga mastoze)… Spirulina, cu adevarat, stimuleaza secretia de lapte. Eu am recurs la ceai de salvie (care ajuta foarte tare) cind te decizi sa intarci copilul. Poate o cura de doua saptamini de ceai de salvie ar ajuta… inainte sa o programezi pe cea cu spirulina. Mai caut informatii, mai cauta si tu si ne vedem tot aici.
      O

  44. raluca says:

    Si tot despre spirulina ,ce parere ai de cea de Hofigal?Eu le dau baietilor mei care au 3 ani respectiv 7ani ,le face bine? Cel mic cred ca a uitat de carne nu mai cere ,dar cel mare ,aoleu ma intreaba in fiecare zi cand fac pateu,gratar…undei carnea,iar eu ii arat o ciuperca

    • olivia says:

      Din cite am auzit in piata (adica cercurile oamenilor informati), e un produs destul de slab. Exista voci care spun ca tabletele nu sunt de spirulina, decit intr-o proportie destul de mica, restul fiind Dumnezeu stie ce… Incearca sa gasesti o sursa de spirulina la furnizorii de suplimente alimentare bio si fair trade. Eu am gasit aici, dar pretul, stiu, poate parea putin cam piperat. Oricum eu prefer sa iau pudra, pe care sa o strecor prin mincarica, fara sa bage nimeni de seama. Cantitatea zilnica trebuie sa fie mica, dar administratrea constanta.
      Pupici de licurici!

      • MihaelaM. says:

        Olivia draga, poti sa ne mai dai o data link-ul pentru suplimentele alimentare bio? (se deschide doar o pagina blank. Multumim!

  45. stela says:

    Draga Olivia,

    O persoana foarte draga mie are o fetita de doi ani care s-a imbolnavit de diabet (tipul 1). Te rog foarte mult, da-mi niste informatii, unde am putea gasi remedii legate de nutritie, surse bibliografice, orice in acest snes.

    Iti multumesc mult pentru generozitate si caldura cu care scrii aici.

    Te imbratisez.

    • olivia says:

      Draga mea,
      Si pe noi ne-a lovit aceeasi veste teribila, legata de fetita de 2 ani a unor persoane aproapiate, diagnosticata cu diabet 1 (insulinodependenta), la citeva luni de la administrarea vaccinului de 2 ani. Ei merg acum pe mina lui Robert Young, promotor al crudivorismului in tratarea diabetului. Gaesti aici cartea. Foarte bun e si Norman Walker, in cartea sa “Ce-i lipseste organusmulu tau. Sucurile de fructe si legume”, care explica de ce sunt atit de importante sucurile proaspete in procesul de vindecare a oricarei boli. El da combinatii de sucuri (testate pe mii de bolnavi inainte) tintite pe boli si organe nefunctionale. Gasesti cartea in Oradea, la restaurantul vegetarian Cris (de unde am luat-o eu) sau la telefon 021-250-18-17 (Societatea Adeptilor Longevitatii).
      Sunt cu sufletul alaturi de voi. Da-mi de veste daca ai gasit cartile si daca te mai pot ajuta.
      O

      • stela says:

        Draga Olivia,

        Am comandat cartea lui Robert Young, iar pe cea a lui Norman Young, iar pe cea a lui Norman Walker o voi lua in aceasta seara. Sper ca mesajul lor sa fie receptionat asa cum trebuie de mamica fetitei, o persoana extraordinara de altfel.

        Iti multumesc inca o data, esti minunata.

        Te imbratisez.

  46. nicoleta says:

    Buna Olivia, te citesc de putina vreme, dar am gasit in tine un sprijin pentru a pune in practica panul meu de a deveni vegana. Deocamdata ma documentez 😀
    As vrea sa stiu ce efecte vizible (sau nu) a avut la tine acest tip de viata de cand l-ai adoptat?
    Se intampla sa intampin o problema la capitolul aprovizionare, locuiesc in Spania si nu reusesc sa gasesc caju-ul pentru a-l cumpara? Nu stiu, poate reusesti sa ma indrumi la vreun anumit tip de magazin.
    Mersi mult, pupici cu sclipci

  47. Smaranda says:

    Draga Olivia,

    Ce stii despre argintul coloidal?

    Multumesc:)

    Zi frumoasa si keep blogging!

  48. Alexandra says:

    Draga Olivia, spuneai in unele dintre comentariile trecute ca ai un storcator manual cu ax, care face treaba excelenta. Imi poti spune, te rog, ce firma este si de unde l-ai gasit? Mi-as dori sa cumpar si eu unul. Si referitor la graul germinat, acesta se consuma crud sau necesita si fierberea la aburi, asa cum spuneai ca faci cu nautul?
    Te pup,
    Alexandra!

    • Cristiana says:

      Buna Alexandra,
      Eu mi-am cumparat de cateva zile acest storcator manual cu ax. Se cheama Lexen si il gasesti in pe mai multe magazine online. Eu l-am luat de la Paradisul Verde (magazin online din Brasov). Costa 209 lei si a transportul gratuit la transportul prin posta. Pana acum am facut sucuri de patrunjel, telina si varza si s-a comportat bine.
      E posibil ca pe acesta sa-l aiba si Olivia pentru ca eu altul nu mai stiu pe piata din Romania.
      Cu drag,
      Cristiana

      • Alexandra says:

        Iti multumesc, draga Cristina pt raspuns.Ma gandeam eu ca despre acesta este vorba, pt ca l-am vazut si eu pe net, dar m-am gandit sa intreb, totusi, pt a nu rata altul mai bun. Am incredere in ce spui tu, asa c-o sa-l cumpar si eu.
        te pup,
        Alexandra!

        • Alexandra says:

          Scuzeee!!Am uitat un ‘a’ la numele tau.Te rog sa ma ierti, sunt putin obosita, Cristiana.:)

  49. raluca says:

    Multumesc mult Olivia. Sa fii sanatoasa alaturi de familie si multa putere de munca. Si cxam cat sa le dau copiilor spirulina care au 3 ani si 7 ani? Pupam pe Olivia si ingerasii.

  50. raluca says:

    Te rog mai spune-mi o data de unde iei spirulina bio de calitate ,nu reusesc sa inttru unde mi-ai spus. Pupici dragalasi din Galati

  51. raluca says:

    Chiar mai este cineva din Galati? Tare mi-ar placea sa-mi fac prieteni pe aceeasi lungime de unda cu mine.E tare greu printre carnivori inraiti si cumparatori de E-URI

    • maria says:

      Buna ziua, si eu sunt din Galati :)), as dori sa cunosc mai multe persoane care urmeaza acest stil de viata, va multumesc

  52. anca-arissa says:

    mai suntem din Galati 🙂

  53. Alina says:

    Inca o persoana din Galati 😀

  54. andreea sanda says:

    Olivia,
    Ajuta-ma te rog cu rezolvarea unei dileme.
    Sora’mea e profesoara, deci face parte din cei cu f putini bani.
    Parinte unic, cu o spledoare de domnisoara de 13 ani in dotare.
    Costurile unei diete vegane sunt considerabil mai mari decat al uneia “normale”.
    Am tot incercat sa socotim dar varianta mancare gatita este cea mai ieftina.
    Pur si simplu nu isi permite un astfel de stil de viata.
    Stai, sa ne si intelegem, ca acum ca am citit ce am scris pana aici, suna a S.O.S. !
    Nici gand! Eu sunt langa ele iar la mine nici vorba de probleme cu banii.
    Dar ea, ca un “adult rational si responsabil”, cum ii place ei sa spuna, nu vrea in ruptul capului
    sa ma ia in calcul cand isi stabileste modul de viata.
    Asa ca, stand eu si tot incercand sa gasesc o solutie la treaba asta, mi-a venit in cap o intrebare.
    Daca nu am mai putea sa importam caju, nuci de macadamia, alge si multe altele folosite in
    dieta vagana, ce ne-am face? Am incepe sa mancam ovo lacto ca sa ne asiguram toate cele
    sau putem gasi tot ce ne trebuie pentru o dieta echilibrata chiar aici prin tarisoara asta si cu mai putini
    bani ?
    Eu sunt o incepatoare in ale veganismului si nu ma prea pricep, pls, help!

    Multumesc frumos!
    Si, nu uita, sa nu opresti niciodata minunatia asta de blog!

    • olivia says:

      Gasim solutii, draga mea, negresit! Lasam uitate nucile de macadamia, nucile caju, algele si alde alte exotisme scumpisoare si nu indreptam cu mare dragoste atentia spre nucile romanesti, alunele de padure autohtona, migdalele geto-dacice ( ca sa avem parte de proteine vegetale de buna calitate) si le intovarasim cu muuulte verdeturi, fructe si legume de sezon (pline de vitamine, minerale si chiar si proteine). Toata vara deshidratam fructe si legume de sezon, iara toamna pregatim borcanele pentru cele mai inmiresmate muraturi din castraveciori, varza, conopida, gogosari si alte bunatati Iarna, raminem fideli/fidele nucilor neaose si ne pliem pe oferta bogata din piata de radacinoase (morcovi, sfecla, pastirnac, telina, hrean, patrunjel) dovoleac, mere si pere, varza, conopida si cite s-or mai gasi la ora aceea in piata. Ne specializam in plus pe germinat germeni gustosi si hranitori (foarte!!!) si pe retete delicioase care sa-i bage in seama. Din griu, mei, floarea soarelui, lucerna, linte, ridichi, ceapa – toti incoltiti – poti face salate gustoase, cirnaciori, chiftelute, sarmalute si cite si mai cite. Apropo de germeni, sunt studii care spun ca o cana de germeni de griu, de pilda) satisface toate nevoile nutritionale ale organismului… Na, ce zici ce veste iti dadui? Iar o punga de 1/2 kilogram de griu ecologic (care incoltita iti tripleaza volumul) la Plafar face mai putin de 5 lei. Scumpa e asta? Socoteste si tu si spune!

      • andreea sanda says:

        Ei, bravo mie ca am intrebat unde trebuie! 🙂
        Vezi tu, partea cu germenii nici nu o pusesem la socoteala.
        Esti o zana!
        In week-end o sa am multa treaba.
        Serios acum, multumesc foarte tare si sper sa o fac sa inteleaga, mai ales ca dintre noi
        ea e mai tot timpul cu probleme.

  55. FLORENTINA says:

    dragelor,

    va rog spuneti-mi si mie unde gasesc muguri de brad, in ce piata ?
    eu sunt din Bucuresti si nu prea am gasit asa ca apelez la ajutorul vostru.

    Va multumesc !

    Florentina

    • olivia says:

      Nu stiu daca se gasesc in Bucuresti, n-am vazut niciodata. Dar in pietele din Brasov e plin de ei. Trebuie sa vorbim cu prieteni, rude, cunoscuti sa ne trimita…

      • FLORENTINA says:

        multumesc mult pentru ajutor, Olivia
        am mugurii de brad, deci trec la treaba, insa vreau sa fiu sigura ca am inteses cum trebuie, borcanul cu ce il acopar, trebuie legat la gura sau trebuie sa ia aer? multumesc

  56. Daniela says:

    Buna!
    Eram atat de incantata si de hotarata sa urmez o cura cu germeni de grau, insa pana am citit urmatoarele:
    “Graul nu trebuie sa fie incoltit mai mult de 2-3 mm pentru ca devine toxic” sau
    “Daca din 100 de boabe incoltesc mai putin de 85 boabe, graul nu se foloseste. In acest caz, graul are un efect toxic.”

  57. Cristina says:

    Seara buna tuturor! Azi sunt tare fericita, au venit parintii mei in vizita
    si ghiciti ce cadou de 1 Iunie i-au adus Rebecai…:) o galeata de capsunele
    proaspete,parfumate si dulci precum mierea, culese din gradinita noastra
    :).
    Am mancat noi cat am putut,dar tot au ramas multicele, asa ca, Olivia,
    iti cer din nou ajutorul…o reteta de dulceata sau siropel, sau orice as
    putea face bun din ele.
    Pupici cu miresme de capsunici :*

  58. Andreea says:

    Buna seara tuturor! Am pus si eu la germinat- grau si brocolli.Azi e a patra zi de germinare so nu stiu ce sa fac cue i ? Ii mananc asa? Cat trebuie sa creasca pentru a nu fi toxici? Se consuma cu tot cu seminte? Off cate dileme..poate aveti si o reteta “papabila”pentru pitici:) multumesc foarte mult. Ma pun sa citesc mai mult despre asta, sper sa nu fi crescut prea mult:(Pupici baimareni

  59. Alexandra says:

    M-am gandit sa te ajut pt ca Olivia mi-a raspuns mie la intrebarea asta.
    olivia says:
    May 30, 2011 at 1:42 pm
    Reteta lui Valeriu Popa (pentru 2 persoane) e preferata mea, cind vine vorba de germeni de griu: 3 linguri de germeni de griu, 3 linguri de miere de salcim, 1 cana de nuca macinata si jumatate de lingurtia de scortisoara. Se macina nitel cu blenderul germenii (daca n-are bebe dintisorii antrenati), se amesteca apoi cu restul ingredientelor si se serveste de indata. Delicios!!!

    Te pup!

    • Andreea says:

      Multumesc din suflet Alexandra. Oare se mananca cu tot cu seminte? Scuze ca insist cu intrebarea, insa nu mancat niciodata, din pacate. Abia acum am descoperit cat de sanatoasi pot fi! Te pup!

      • Alexandra says:

        Draga, Andreea, se mananca cu totul. Cauta pe google ‘germenii de grau’ si acolo o sa-ti apara o pagina numita ‘regim de dezintoxicare conceput de Valeriu Popa’. Acolo scrie exact cum ii pui la germinat si cum sa ii consumi.
        Dezintoxicare placuta!
        Pupici,
        Alexandra!

      • Loren says:

        I rekocn you are quite dead on with that.

  60. silvia says:

    Si eu sunt tot din Galati!
    Poate facem in asa fel sa ne cunoastem!
    Deja ma simt incurajata vazand cate fete destepte sunt si din Galati, alaturi de cele din toata tara si chiar si din afara!
    Pupici Oliviei, care imi este tare draga!

  61. Catalin says:

    Buna Olivia,

    Vreau sa-ti cer parerea in legatura cu un storcator de fructe si
    legume pe care vreau sa-l cumpar pentru cea mica.

    Ma refer numai la cele cu presare la rece.

    Am gasit un model de la Max Juicer, cu ax melcat orizontal, care
    mi s-a parut mai accesibil decat cel de la Kempo.

    Ma intreb daca merita modelul acesta.

    Iti multumesc,

    Catalin

  62. raluca says:

    Draga Silvia si fetele toate din Galati haideti sa ne cunoastem,sa ne intalnim intr-o zi.Ce ziceti? Ce ma bucur ca nu sunt singura…Fiecare sa spuna cand poate o zi ,o ora si vedem unde. Va pup.OLIVIA esti cea mai tare

  63. silvia says:

    Raluca, mi-ar place sa ne cunoastem, sa ne intalnim, sunt sigura ca impreuna, grupandu-ne pe acelasi domeniu de interese( vai ce pompos suna) putem face treaba buna!
    Cred ca un weekend ar fi numai bun pentru o intalnire.
    Ce ziceti fetelor, va bagati?
    Astept propuneri, cand puteti si voi!
    Va pup, toate cele bune!

  64. isabela says:

    Am pus de o socata ieri; doar miere nu am pus ca nu am inca; ma
    gandeam sa adaug la sfarsit, dar se face socata?
    eu tot timpul am crezut ca zaharul sau mierea in cazul nostru o
    ajuta sa se faca si ii da gustul acela bun.

    • olivia says:

      Isabela, fara miere nu va mai avea gust acidulat. Oricum, si in varianta cu miere, e destul de slab intepatoare.

  65. Luciana says:

    Am facut si … iar am facut si …. iar am facut. Nu ma pot satura de ea. E divina!
    Pupici.
    Luciana

    • olivia says:

      Stiu, creeaza dependenta. Mai nou fac 5 borcane o data, si beau licoarea lui Elle in loc de apa… Hmmm… cit rasfat…

  66. raluca says:

    Silvia si fetele din Galati adresa mea de mesenger este cristian_jiglau .Vorbim si stabillim detalii.,poate ptr duminica viitoare vedem. Pupici curaj si incredere.

  67. Roby says:

    What a joy to find such clear thinking. Tahkns for posting!

  68. […] de polen de albine. Lungiți-l cu borș proaspăt “Tinerețe fără bătrînețe” sau Licoarea lui Elle și beți-l pe îndelete, fără zor, simțind cum renașteți, ca Venus din spuma […]

  69. Jozefine says:

    Draga Olivia,

    Am ajuns din intamplare pe site-ul tau! Te admir pentru finetea si profilul pe care il ai.
    Felicitari pentru toate felul atat de frumos in care ne prezinti informatiile, faci un adevarat salt temporal, picturile si limbajul sunt o adevarata terapie. Am sa intru “sa te citesc” :)) de cate ori vreau sa ma simt bine.

    Acum, intorcandu-ma la licorile traditionale, poti sa imi spui te rog daca ai facut socata si cu flori de soc de la Plafar, din acelea pentru ceai? Ma gandesc ca se pot folosi – poate nu dau acelasi parfum ca cele din plin sezon dar… ce spui?

    Multumesc pentru raspuns.
    Succes si pastreaza-ti frumusetea- in special cea interioara.

    Cu drag,
    Jozefine.

  70. Jozefine says:

    Buna Olivia,

    Crezi ca ar avea acelasi gust daca as folosi flori uscate?
    Multumesc.
    Mihaela

  71. Catalina says:

    Buna Olivia,

    M-ar interesa sa stiu mai multe despre apa pura, am observat ca ai mentionat in arfticolul de mai sus.
    La ce anume te referi cand spui apa pura? Si chiar as fi curioasa ce folosesti de baut in familie? Ce fel de apa?

    Multumesc

  72. Andreea says:

    Exista la categoria “In gura lupului”un post special pe acest subiect. Iti trimit o scurtatura:)..http://oliviasteer.ro/category/in-gura-lupului/

  73. Andreea says:

    Imi cer scuze ca mi-am permis sa iti raspund, insa doar te-am trimis spre ceea ce a scris Olivia. Ii mai usuram munca putin si ei si e spre binele tuturor. pupici

  74. daniela says:

    Buna, aceasta licoare se poate face si din soc uscat.

  75. nikole says:

    Olivia stii cumva daca licoarea lui Elle se poate consuma in perioada sarcinii si daca da cam cat se poate bea zilnic. Ca la cat imi place mie as bea un borcan intreg in fiecare zi!

  76. Georgi says:

    Buna Olivia.sunt insarcinata in 14 saptamani.se poate consuma suc de soc?mi-e foarte pofta.felicitari pentru ceea ce faci.multumesc

    • olivia says:

      Draga Georgi,
      ce veste minunata! felicitari 🙂
      Licoarea lui Elle e minunata pentru oricine. Acuma ca ai zic de Elle, mi-ai facut pofta si mie de-o socata. Ma duc sa vad ce face a mea, lasata pe balcon, la soare 🙂

  77. […] Olivia spune ca avem nevoie de: 1 borcan mare de 5 litri, 10 flori de soc, 300 g miere de salcam (eu cred ca am pus putin mai multa miere ca nu mi se parea destul de dulce), 1 lamaie taiata felii, 1 steluta de anason si 4,5 l apa filtrata sau apa plata Bucovina. […]

  78. Alina says:

    Buna, venii mai, trecu ziua fiicei mele, vreau sa fac socata, deocamdata am in borcan la soare gingerata. Eeee, acum e acum, de unde iau anason? Am intrebat prin Craiova de m-am plictisit, nu gasesc! De unde cumperi anasonul?

    • Alina says:

      Buna intre timp am reusit sa gasesc si anason, l-am folosit si la gingerata. Reteta mea porneste de la cea a Ligiei, adaptata la gusturile noastre. Intr-un borcan de 3 l pun 2,5 l apa filtrata, 3 linguri zahar brun, o lingura miere, in loc de zahar poti folosi numai miere, dar daca faci de 2 ori pe saptamana cum fac eu se termina imediat rezerva de miere. Apoi cureti de coaja 2 bucati mici de ghimbir sau una mare, le tai f mic cu cutitul ceramic, le pun in borcan. Apoi pun sucul de la 2 lamai, amesteci bine cu o lingura de lemn cu coada lunga. Am pus si o steluta de anason, incredibil ce parfum lasa. Am pus o punga peste borcan, l-am legat strans si l-am lasat pe pervazul ferestrei la soare. Uneori pun si cateva graunte de kefir de lapte, din pacate nu am de apa, face sa fermenteze mai bine sa s-o faca mai acidulata, dar nu e neaparat nevoie sa pui daca nu ai. Se face cam in 2 zile.
      Spor

  79. Marina N says:

    Alina, cum prepari licoarea din ghimbir? La Brasov n-a inflorit inca socul si mi-ai facut pofta de gingerata. Eu am vazut anason de vanzare pe net.

    • claudia says:

      Buna Mariana,

      Desi intrebarea nu mi-e adresata, o sa indraznesc sa raspund si eu, caci tocmai ce am preparat ieri o limonada cu ghimbir buna de nu se poate. Am folosit reteta gasita pe site-ul Ligiei Pop: 1,5L apa + sucul unei lamai + 2Lg miere (am pus mai putin ca in reteta) + o bucata de ghimbir de circa 3cm lungime se blenduiesc bine, se strecoara si gata. Am pus-o in frigider in borcane si cand aveam chef de ceva bun, fuga la frigider sa-mi iau cadouasul 🙂

    • Alina says:

      Buna, sper ca ai vazut, am dat reply din greseala la mesajul meu, gasesti reteta putin mai sus. Poti adauga stafide, curmale, aproape orice fruct, in functie de cantitatea pusa din fiecare licoarea isi schimba gustul. Te sfatuiesc sa incerci diferse variante, cu diverse cantitati numai asa o vei gasi pe cea perfecta pentru tine.
      Spor

  80. Mimi Walter says:

    Draga Olivia,

    Desi ma las in continuare vrajita si dusa in lumi de basm de povestile minunate de pe blogul tau, nu am mai gasit in ultimul timp puterea de a comenta – m-a intristat de mult prea multe ori rautatea gratuita cu care se raspundea…. Si daca acest lucru ma ranea pe mine pana in adancul sufletului, oare cum o fi fost pentru tine???? Ma bucur enorm ca ai puterea sa treci peste toate acestea lucrurile urate si ca nu ne “lasi”, iti doresc sa se intoarca inmiit la tine tot binele pe care-l faci!
    Si eu fac socata dupa o reteta similara, si vreau sa-ti spun ca merge chiar si in varianta vegana fara miere, numai cu stafide (iese insa mai putin dulce). Mama mea punea stafide chiar si in reteta traditionala cu zahar (acum face insa si ea cu miere – implineste peste 10 zile 81 de ani, dar continua sa invete cu sarg…). Si in copilarie stiam ca socata este gata – caci o urmaream in fiecare zi cu nerabdarea caracteristica copilariei – atunci cand stafidele incepeau sa se ridice la gura borcanului… Iar frunzele de roinita (am invatat aceasta completare a retetei in Germania, de la o doamna deosebita, Barbara Rütting) cu care ne imbie poate o batrana frumoasa la piata, dau o aroma cu totul deosebita.
    Roinita si menta merg nemaipomenit de bine si in limonada de ghimbir si in orice smoothie.
    Si asa a aratat socata mea din 2011 http://hrana-vie.blogspot.com/2012/03/seminte-bio.html!
    Iti multumesc cu mare drag pentru caldura si lumina pe care mi le daruiesti de fiecare data!
    Mimi

  81. […] sucului este foarte simplă. Eu am folosit rețeta de pe frumosul blog de poveste al Oliviei Steer (care mi-a și sădit în minte ideaa de a prepara socată), am adaptat-o puțin și mi-a ieșit […]

  82. madalina says:

    pe cand o reteta si de suc din muguri de brad? stiu ca acesta cere f mult zahar, era kg/kg. se poate face mai sanatos cumva? multumesc!

  83. […] delicioasă şi sănătoasă. Îţi recomand să încerci varianta Oliviei Steer care are pe blogul său personal o reţetă numai bună pentru zilele acestea însorite. Ieri, vedeta a postat pe pagina oficial de […]

  84. […] delicioasă şi sănătoasă. Îţi recomand să încerci varianta Oliviei Steer care are pe blogul său personal o reţetă numai bună pentru zilele acestea însorite. Ieri, vedeta a postat pe pagina oficial de […]

  85. Irina says:

    Dragelor, luati un PET de 1.5 l, umpleti-l cu socata si uitati-l in congelator! Apoi amintiti-va de el intre Craciun si Anul nou… Va va aduce razele de soare in casa, in plina iarna…

  86. dragos says:

    Buna seara!.
    Am si eu o intrebare care a aparut din citirea blog-ului Dumneavoastra.
    Spuneti ca sunteti adepta a dietei vegan. Asta presupune ca nu ar trebui sa consumati miere de albine. Totusi retetele atat de socata cat si ce spuneti ca pregatiti pentru micul dejun contin miere de albine.
    E mai mult o observatie pentru a lamuri in caz ca nu stiati ca mierea de albine are in codul ei informational deviatia specifica mancarurilor non vegane:)
    Va doresc o seara cat mai buna si multumesc de raspuns!

Raspunde

ultimele posturi