Hmmm, ce parfum de sărbătoare umplea casa, de fiecare Paști si Crăciun… Parfumul cozonacului cu mac și cu nucă… Cald și plin de înțelesuri,  ca o vorbă blîndă de-a bunicii, cufunda casa, statornicindu-se ca un împarat pe tron și se insinua apoi în fiece ungher. Celelalte armome păleau pentru mine și se lăsau dominate de singurul miros ce persista pînă noaptea tîrziu, poate chiar și pînă a doua zi dimineața…

Eu spărgeam nucile, le dădeam prin răzătoare și apoi priveam vrăjită cum se așeazau pe blatul dulce și se rulau ca un prunc ce se înfășează, în tava de copt a mamei. Dar cozonacul cu mac a fost mereu preferatul meu. Semințele mici si negre mă duceau cu gîndul la un lan plin de maci roșii, ca o gură cu buze cărnoase de fată neîncepută…

Ouă, lapte, zahăr și făină albă… nu știam pe-atunci că voi da socoteală pentru toate. Proteinele animale promovează tumoarea canceroasa, zahărul mușcă nesătul din calciul din oase si dinți, iar făina albă mătură din organism B-urile, ca o vijelie puternică, lăsînd nervii, mușchii, aparatul digestiv, pielea, părul, ochii, cavitatea bucală și ficatul pradă suferinței. Acuma știu!

Și combinația asta stranie de nostalgie, vinovăție și conștiență – pe care le-am trăit o vreme și de care am vrut să scap – s-a precipitat și s-a întrupat în noul Cozonac cu mac Moș Ene. Fără oua, fără lapte, fără bicarbonat de sodiu și fără zahăr sau făină albă!!!

ESENȚA

300 de grame de nuci caju

3 linguri de miere de salcîm

1 lingură de ulei de cocos (opțional)

1/2 linguriță de esență de vanilie bio/ semințele unei jumătăți de baton de vanilie

300 de grame de mac

coaja rasa a unei portocale bio

100 grame de sirop de agave raw/ 5 linguri de miere vie

ALCHIMIA

Nucile caju se transfigurează într-o rîșniță de cafea, pînă cînd făina rodită în procesul prefacerii se poate amesteca ușor cu vîrful degetelor  dimpreună cu 3 linguri de miere vie, 1 lingură de ulei de cocos și semințele de vanilie cu puteri antiseptice . Se întinde blatul pe o hîrtie de copt în strat subțire de un deget si se așează deasupra macul măcinat în rîșniță, îmbunat cu parfumul cojiței de portocală și dulceața mierii/siropului de agave pregatit. Se rulează apoi cu grijă, ca un papirus cu vorbe de amor, și se bagă la frigider preț de 15-20 de minute.  Se taie de-a dreptul în felii și felioare subțirele și se servește mai ales copiilor, cu un pahar de lapte de migdale să le bucure sufletul și să le curețe – cu reazămul magicului mac – organismul de metale grele, infiltrate diabolic în medicamente și vaccinuri… Macul din cozonac  e în tovărășie cu Moș Ene pe care-l cheamă pe la genele copilașilor, dacă papă cozonacul mai pe înserat…

113 comentarii la “Cozonac cu mac “Mos Ene””

  1. cristina says:

    cat de curioasa eram sa vad reteta de cozonac, mi am tot imaginat-o in fel si chip, si din pacate acum sunt la detoxifiere asa ca va mai astepta cateva zile pana cand voi incerca reteta.
    Oricum multumim!

    • olivia says:

      Te felicit ca esti la detoxifiere! Sa-mi povestesti tot dupa ce o termini!

      • cristina says:

        nu este exagerat de greu, insa este abia prima zi. Sper sa reusesc inca doua zile.
        Ceaiul de pelin a fost intr adevar infiorator.

    • raluca says:

      Olivia, sincer mi se pare ca exagerezi cu “mancarea sanatoasa”. Eu inteleg sa nu mancam de la fast-food, sa nu mancam prajeli, gratar..dar hai sa fim seriosi..”mai tarziu vom plati” pt faptul ca consumam lapte, oua..hai sa mancam numai alimnte care contin proietine vegetale.

      Nu-mi spune ca romanii au mancat cozonac traditional sute de ani si acum vii tu si afirmi ca e cancerigen..sunt masteranda in chimie..stiu despre ce vobesc

      Am studiat blogul, revistele in care daiu interviuri. Peste tot este vorba despre cat de “eco” traiesti tu si familia ta, despre teama de a nu te imbolnavi de cancer precum sora ta.

      Dar deja mi se pare o strategie de PR ceea ce aplici tu, si nicidecum o metoda de a ajuta oamenii sa manance mai sanatos. Vrei sa te pozitionezi drept “o doamna de poveste”, care gateste bio, promovand in acelasi timp emisiunea pe care o prezinti.

      • olivia says:

        Salut Raluca,
        Iti inteleg revolta! Am trecut si eu prin ea, pe vremuri, cind nu concepeam ca stilul de viata e raspunzator de boli degenerative. O felie de cozonac de doua ori in an, de Pasti si Craiun, nu ia viata nimanui. Daca te rezumi la atit! Dar un regim cu lapte, carne, oua, brinza dimineata, la prinz si seara, 7 zile din 7 a omorit miliarde! Sunt studii ample pe subiectul asta si demonstratii stiintifice care arata fara putinta de tagada ca proteina animala este raspunzatoare de promovarea cancerelor de tot felul, a diabetului, Alzeihmerului, etc. Daca n-ar fi asa, n-am avea explicatia logica pentru vindecarile miraculoase produse doar prin schimbarea dietei, de la una omnivora, la una vegan-crudivora, in cazuri chiar foarte grave, de cancer metastazat, in stadiul 3B si 4. Organismul se simte pur si simplu excelent mincind vegetale crude: dupa o saptamina pielea se curata, tenul straluceste, durerile de cap devin amintire, crizele de astm se mai produc sporadic pina dispar de tot, insulinodependentii isi reduc doza pina constata ca nu mai au nevoie de loc de injectii, etc… In 7 ani de astfel de dieta, corpul se regenereaza complet, iar orice boala dispare! Asta e nutritia (nimic de-a face cu chimia, by the way :) ), o materie extrem de manipulata si ocultata de catre marile industrii (a carnii, a laptelui, a medicamentelor) cu interese financiare colosale, care si le-ar vedea amenintate daca lumea ar sti adevarul. Cit despre zahar alb si faina alba (ingrediente indispensabile in cozonacul traditional) se stie si recunosc si alopatii ca sunt toxice si duc la diabet, cancer, osteoporoza, etc… Ei vezi tu, Raluca, de cind am aflat toate astea nu-mi mai e frica de cancer. Pentru ca stiu cum sa ma feresc pe mine si ai mei. Iar daca pot sa dau mai departe informatia (strinsa si pritocita de 4 ani incoace) sunt bucuroasa sa o fac. NU cer nimic in schimb. Dupa cum vezi, nu vind nimic prin site-ul asta, nu am nici o afacere gen healthy food. Site-ul asta exista, pentru ca exista interes pentru subiect din partea unor doamne curajoase si mamici responsabile care vor ce e mai bun pentru puii lor.
        Cit despre ECO, e un termen atit golit de sens! Exprima “garantia unei hrane sanatoase”, in conditiile in care eco pot fi orice vegetale modificate genetic (potrivit maleficului Codex Alimentarius). Deci, nu, nu maninc eco. Maninc sanatos. De dragul copiilor mei!
        Cit despre emisiune sau continutul blogului, nu te tortura: nu te mai uita, nu mai citi. Ura, revolta, nemutumirea sunt la fel de toxice pentru organism, ca si mincarea gatita.
        Cu drag,
        O

        • cristina says:

          Am vazut pe pielea mea schimbarile unei alimentatii sanatoase, acum vreo 15 ani au inceput sa imi iasa pe fata niste pete, mici, nesemnificative, care cu timpul s au inmultit, aveam vreo 6 pete mari care se vedeau din ce in ce mai tare si erau tot mai urate, incercam sa le mai acopar cu fond de ten dar erau ca niste bubite tot se vedeau. Puncte negre am pe nas foarte multe si am facut zeci de extractii, ma gandeam ca dupa pubertate scap dar la 30 ani tot le aveam.
          Cand am inceput sa imi schimb alimentatia am fost motivata de faptul de a slabi, am facut pasi foarte mici, am renuntat trepat la portiile mari de cartofi pai, etc,,,,,pana la urma am ajuns sa trec la alta etapa, sa mai renunt la carne si altele. Fara sa imi dau seama intr o dimineata cand m am uitat in oglinda nu mai aveam petele pe fata. Nu am remarcat cand au disparut pentru ca eram foarte obisnuita cu ele, nu le bagam mereu in seama. Asa fericita eram, initial am crezut ca poate de la crema pe care o foloseam dar nu a fost asa. Mancarea sanatoasa mi a facut un ten mai frumos chiar si punctele negre incep sa dispara asta am observat acum cateva zile.
          As putea sa mai zic multe dar ar fi un comentariu prea lung.
          De cateva zile ma distrez cu un blog pe care l am facut, poate o sa postez acolo mai multe experiente.
          Noapte buna tuturor!

        • ana says:

          este fantastic! in sfarsit am gasit un blog romanesc in care e promovata viata raw.sunt o vegetariana convinsa, cu toate ca am mari dificultati in ceea ce priveste integrarea in clectiviatte si in a-i face pe altii sa vada viata asta asa cum o vad eu. de 10 ani am descoperit alimentatia vegetariana(aveam 19 ani, acum am 29)si n-am de gand sa renunt.familia, prietenii nu ma inteleg, dar eu stiu ce e mai bine pt mine, stiu ca tot ce ofera natura se potriveste organismului nostru, pt ca de fapt facem parte din natura. Olivia,ar fi minunat daca ai scrie despre miere-o comoara pe acre am descoperit-o de curand. este un aliment senzational,pur si atat de necesar.
          Mutumesc pt tot ce s-a postat si se va posta in continuare! este minunat!

        • Veronica says:

          Ce frumos ai scris, Scufitza draga! si ce frumos ai
          rabdare fara sa raspunzi cu aceeasi moneda! te felicit
          pentru initiativa si mai ales pentru faptul ca ai disponibiltatea
          necesara desi stiu ca nu te plictisesti cu 2 copii si cu
          un job. Am si eu o fetita de 1 an si demult doream sa
          schimb alimentatia in familia mea ,sa nu mai gatesc
          toxine doar pentru ca sunt tanara si am timp sa ma preocup
          de sanatate la batranete. Am puterea sa schimb ceva in
          viata fetitei mele si o voi face! BTW si eu sunt din
          Oradea dar acum locuiesc in State si urasc
          consumatorisuml asta cu tot ce am! Hugs si sanatate!

        • Anca says:

          F frumos si la subiect O ! Mi-a facut mare placere sa vad asa un raspuns de elegant , diplomat, informativ, educativ :) Well done ! O sa iti scriu in curand despre mine , ma intreb daca o sa ai timp sa citesti …pana atunci, toate cele bune !

      • romulus says:

        citeste the china study…vizioneaza forks over knifes…apoi lasa studiile de chimie si aplica….postul de peste 100 de zile pe an iti spune ceva??????

    • Linda says:

      You have shed a ray of susnhnie into the forum. Thanks!

    • Smaranda says:

      Vreau sa-ti multumesc, Olivia! Eram asa de debusolata..imi doream cu ardoare sa pap raw vegan, dar am incercat cateva alte retete si am realizat spre tristetea mea profunda ca nu sunt chiar pe gustul meu. Pana te-am descoperit sapand adanc pe net pentru o varinta pentru mine. Si am gasit-o! Iti multumesc inca odata ca iti petreci timpul, ajutandu-ma!
      La cat mai multe retete postate!
      O zi plina de razele calde ale soarelui sa ai!

  2. alina a says:

    draga mea olivia, iti multumesc pentru reteta! acesta reteta are intradevar tot ceea ce este mai bun pe acest pamant si abea astept sa il prepar si eu pentru familia mea! marturisesc ca, semintele de mac imi plac si le folosesc in salate. iti doresc tot binele din lume si un paste fericit si plin de caldura sufeleteasca! alina aldrich

  3. zuza G says:

    Arata bine si cred ca este si gustoasa prajitura ta, dar nu este cozonacul pufos si parfumat pe care il stim cu totii! :) Oricum ar fi, pofta buna si Paste Fericit!

    • olivia says:

      Nu e ceea ce stim, Zuza… In bucataria raw vegan nimic nu mai e ceea ce stim. E muuult mai bun ;)
      Lumina si iubire!

      • zuza G says:

        Mult mai bun in sensul mult mai sanatos, dar nu stiu daca m-as putea adapta vreodata unui asemenea stil alimentar si de viata! Oricum, te admir pentru puterea de a ramane fidela acestui stil de viata, cu atat de multe tentatii in jur. Pana la urma, trebuie sa ne stabilim prioritatile si daca sanatatea este una dintre ele, probabil ca am putea manca si cozonacul tau si crema de zahar ars, chiar daca sunt diferite de ceea ce stim cei mai multi dintre noi :)
        Multa sanatate tie si celor dragi!

        • olivia says:

          Asa e, Zuza, doar o chestiune de prioritati. Pentru mine e foarte importanta sanatatea noastra si a copiilor. A mea e la fel de importanta, daca vreau ca ei sa aiba parte de mamica lor multa vreme de aici incolo. E o drama sfisiietoare sa vezi copii orfani si neputinta lor de a intelege de ce mami nu mai vine…
          Cu mult drag,
          Olivia

          • zuza G says:

            Asa este! Te admir atat de mult pe cat de tare urasc parintii care isi duc copiii la fast-food! N-o sa-i inteleg niciodata si n-o sa le gasesc niciodata circumstante atenuante! Poate ca mananc eu cozonac pufos, desi painea pe care o aleg zi de zi nu este niciodata pufoasa, ci neagra si plina de seminte:), insa n-as da niciodata unui copil de 2 ani hamburger si cartofi prajiti. Mi se pare o crima! Faci un atat de mare rau puiului tau din dorinta de a scapa de gatit, de a iesi in oras si de a-l vedea mancand ceva, chiar daca acel ceva este o mare porcarie care ii face rau!
            Am vazut zilele trecute cu ce pofta bea puiutul tau sucul de stevie si in momentul acela am simtit ca te iubesc!:) Admir si respect profund mamele care fac tot ce-i omeneste posibil si dincolo de asta, pentru a asigura tot ce-i mai bun omuletului pe care l-au adus pe lume!
            Multe felicitari si sanatate de fier si viata frumoasa!

          • olivia says:

            Zuza, esti o dulce!
            Te imbratisez cu drag.

    • Dragon says:

      I’m not easily ipmrsesed. . . but that’s impressing me! :)

  4. Diana says:

    Abia astept sa fac reteta :) pare foarte delicioasa! Sigur ca pentru mine nu poate sa inlocuiasca cozonacul bunicii, dar cum nu sunt acasa si cozonac din magazine nu cumpar sub nici o forma, nu voi fi chinuita de tentatie si voi savura cozonacul cu mac :)
    Paste Fericit!

    • olivia says:

      Draga Diana, cred ca o sa faci o noua pasiune: cozonacul cu mac Mos Ene. Incearca-l doar…
      Sarbatori fericite!

  5. Ligia says:

    Delicioasa reteta, multumim din suflet! Sa ai parte de un Paste fericit alaturi de cei dragi!

  6. Alina says:

    Un om extraordinar esti, asta o stii deja insa nu ma pot abtine sa nu o mai spun ori de cate ori sunt in fata postarilor tale. Dupa ce voi reusi sa imi achizitionez aparatura necesara ptr acest stil de viata, cu siguranta o sa incerc tot ce ai postat tu.
    N-ai idee cat te admir… o mica anonima dintr-un colt al tarii…
    schimbi vieti… iti multumim !
    PASTE FERICIT !!!!

    • cristina says:

      si eu imi doream foarte mult un blender si un robot insa nu aveam asa multi bani sa iau vita mix; asa ca mi am luat unul mult mai ieftin care mixeaza si marunteste foarte bine; daca problemele la astea ieftine este ca au viata scurta vom vedea ce se intampla; insa sunt foarte multumita de nectar de laptele de migdale, au iesit foarte bine.
      Intr adevar aparatele iti usureaza munca si te motiveaza sa incerci retete raw vegan.
      Pana sa iau blenderul m am descurcat cum am putut cu o rasnita si cu mixer vertical
      Mult succes!

      • Alina says:

        Multumesc. Pupici :)

      • olivia says:

        Eu fac multa treaba cu risnita de cafea si cu mixerul vertical in continuare, Cristina. Mi se pare mult mai usor de minuit si curatat. La blender apelez doar cind am cantitati mari sau cind vreau consistenta cremoasa, fina, pe care mixerul nu mi-o poate da intotdeauna.
        Cu drag,
        O

    • olivia says:

      Mersi mult, Alina!
      Sarbatori fericite!
      Cu mult drag,
      O

  7. Smaranda says:

    L-am facut si noi…cozonacul este senzational!! Multumim, multumim, multumim!!!

  8. Miruna says:

    Nu sunt o fana a macului, nuci caju nu am prin casa (nici buget suplimentar pentru) si ma intrebam daca ar merge reteta cu nuci obisnuite si in loc de mac ……in loc de mac mai multe tipuri de seminte rasnite ??? Hmmm?? ar merge ? :D

    • olivia says:

      N-am incercat eu, Miruna, dar tu trebuie sa incerci tot ce-ti trece prin cap. Asa se nasc cele mai bune retete!

  9. Cristiana says:

    Buna Olivia,
    Cu siguranta voi incerca si aceasta reteta minunata dar dupa sarbatori pentru ca acum … nu am nuci caju. Pana una alta savurez nectarul cu bors facut intocmai cum ne-ai invatat. Sarbatori linistite si multa sanatate tuturor!

    • olivia says:

      Sarbatori fericite, draga Cristiana! Ne auzim dupa vacanta cu pareri la cald despre cozonac.
      Cu drag,
      O

  10. Ioana says:

    uaooo, nu credeam ca voi vedea vreodata cozonac raw;arata foarte bine si ma gandesc ca e delicios-eu vreau sa-ti multumesc pentru toate retetele si sfaturile care ni le impartasesti si pentru timpul care ni-l acorzi
    Iti urez Sarbatori fericite alaturi de cei dragi cu sanatate si bucurii!
    ps.Te-am vazut acuma la emisiunea “Ce se intampla doctore?”-vorbesti asa frumos si cald ca te-as fi putut asculta ore intregi…
    te imbratisez, cu drag, Ioana.

  11. Carmen says:

    Sarbatoare fericita alaturi de cei dragi!

  12. Suzana says:

    Buna Olivia,
    In primul rand vreau sa incep prin a-ti ura Paste Fericit, lumina in suflet si in casa!
    De ceva timp tot stau deoparte si citesc postarile tale.Intr-adevar sunt minunate.Am testat si reteta de bulgarasi si au iesit extraordinari, iar bors beau in fiecare zi de cand am citit postarea ta.
    Si pe mine ma preocupa si am citit foarte mult despre stilul de viata raw, chiar am incercat o combinatie intre raw si vegetarian cat am tinut postul,dar ma tot lovesc de o mare problema: de unde pot cumpara legume si fructe netratate daca nu chiar bio?
    O varianta am gasit la cosul bio, dar nu au fructe si nici o gama prea variata de legume, iar rude la tara nu avem nici eu nici sotul.
    Multumesc mult pentru timpul pe care reusesti sa ti-l faci pentru a posta retetele tale si a ne invata lucruri noi si foarte utile , pentru faptul ca impartasesti cu noi stilul tau de viata din care avem foarte multe de invatat.
    Cu mult drag,
    S

    • olivia says:

      Curind vor incepe sa vinda si BioDumbrava si EcoBioLife, producatori locali, care cultiva fructe si legume bio, la vreo citeva zeci de kilometri de Bucuresti. EcoBioLife are punct de desfacere undeva linga Parcul Tineretului, ceea ce il face mai accesibil. La BioDumbrava trebuie sa te deplasezi cu masina, ceea ce poate fi o excursie minunata (mai ales ca patronul te lasa sa-ti culegi cu mina ta orice fructe sau legume vrei), dar poate fi si o groaznica complicatie, mai ales cind nu ai masina sau timp.
      Mersi mult pentru incurajari!
      CU drag,
      O

      • Mihaela says:

        BioDumbrava nu e certificata bio (cel putin asa reiese din atestatul emis de certificatorul lor), stiti voi mai multe decat mine?

        • Rusty says:

          I bow down humbly in the preesnce of such greatness.

        • Dumbrava says:

          Microferma ecologica Biodumbrava este in perioada de conversie spre agricultura ecologica incepand cu anul 2010 si are – cod client 715574 fiind certificata de catre Austria Bio Garantie SRL Sucursala Voluntari – cod identificare RO-ECO-018.

          Orice firma care doreste sa produca bio trebuie sa treaca printr-o perioada de controale (perioada de conversie). Produsele sunt 100% bio: respecta toate standardele in viguare.
          Avem si un punc de desfacere in Drumul Taberei si pentru persoanele din afara Bucurestiului putem trimite prin posta. Mai multe detalii pe http://www.biodumbrava.ro si la tel 0724543869.

  13. Cristina says:

    Hristos a Inviat! Sanatate multa si liniste alaturi de familia ta minunata
    Va pupam
    Cristina si Bimbi(Rebeca)

  14. Alice says:

    Draga Olivia,
    Cristos a Inviat si Paste Fericit.
    interesanta reteta de cozonac…cum am citit-o cum m-am apucat de treaba. Rezultatul mi-a incantat papilele gustative…per ansamblu, este si aspectos dar se cam sfarma, nu-l pot taia cu cutitul. Dar cred ca stiu unde am gresit: 1. Eu nu am macinat macul (nu am avut rasnita) si nu s-a legat umplutura; 2. Blatul este sfarmicios pentru ca am pus cam multa untura de cocos – o lingura cu varf. Dar la gust este deosebit de bun si nu exagerez.
    La crema de zahar ars, merit nota 10. A iesit perfect.
    Sunt cu ochii pe blogul tau si urmaresc fiecare noua postare :)
    Succes in continuare.
    Alice

    • olivia says:

      Adevarat a inviat!
      Ma bucur foarte tare ca ti-a placut, Alice! Iar daca gustul a fost ok, inseamna ca ai sa repeti prefacerea, doar ca de data asta o sa pui o cantitate mai mica de caju macinat (apropo, in risnita de cafea se transforma – la fel si macul – instantaneu in faina, foarte usor de manevrat) pentru ca blatul sa nu mai fie sfarimicios. Untul de cocos leaga de regula, de aia inclin sa cred ca a fost prea mult caju.
      Cu drag,
      O

    • Terrah says:

      This has made my day. I wish all psoitngs were this good.

  15. Simona says:

    Hristos a inviat!
    Draga Olivia, doua intrebari am egate de reteta:
    1. Poate fi consumata de catre o bebelusa de 1 an si 2 luni? (mac nu a mancat pana acum, doar caju)
    2. Nucile de caju le hidratezi, apoi le mai deshidratezi?
    Multumesc!

  16. Cristina says:

    Nu-i așa că mierea nu e un aliment vegan? :)

    • olivia says:

      Asa-i :) NU e 100% vegan, daca pui la socoteala saliva albinutelor, plina de enzime, din compozitia mierii. Dar pentru comoara de nutrienti pe care ii are e ca si cum ar fi… pentru mine :)

  17. Florentina says:

    daraga Olivia,

    Astept cu nerabdare sa incerc si eu acest cozonac care arta foarte apetisant …….cum pot fi eu sigura de portocalele, lamaile si bananenele BIO? care sunt magazinele cele mai sigure ?
    Multumesc pentru tot ajutorul si sprijinul tau.
    Cu stima,

    Florentina

    • olivia says:

      Exista si la noi magazine bio, care vind citrice netratate, in care am incredere. Eu ma aprovizionez de la Leacul sau BioGood cu lamii si portocale.
      Cu drag,
      Olivia

  18. Cristiana says:

    Draga Olivia,
    Astazi am facut cozonacul MS. Sincer, a fost mult mai usor de facut decat credeam si a iesit mult mai bun decat credeam. Amestecul aromelor nucilor caju, uleiului de cocos si vaniliei e extraordinar. Poate cu coaja de portocala era si mai bun dar nu am avut portocala bio. Cu siguranta am sa mai repet reteta. Multumesc mult!

    • olivia says:

      Hmmm, ma bucur! Citindu-te cum il lauzi cu atita dragoste, mi-ai facut pofta… Cred ca o intind sa-mi fac si eu …

  19. Andreea says:

    Buna Olivia!
    Tocmai am facut cozonacelul.Este foarte foarte bun!Si in doar 15 minute.Am adaptat putin reteta la materia prima disponibila si am pus doar vreo 100 grame de caju (macinat prin masina de macinat nuci), macul boabe, n-am pus ulei de cocos si nici seminte de vanilie :( . Daca si asa a iesit bun, pot doar sa-mi imaginez ce minunatie iese cu toate ingredientele. De-abia astept sa le procur si sa refac reteta :) .

  20. FELICIA says:

    buna OLIVIA
    As vrea sa stiu daca zaharul brun este sanatos

  21. [...] daca sa imi fac debutul cu reteta de covrigei cu nuca “Nenea Iancu” sau cu cea de cozonac cu mac “Mos Ene” . Pentru ca Luca se culcase deja, am ales sa fac ceva fara mac. Din lipsa de nuci de-ale [...]

  22. Monica says:

    Mi-a placut intotdeauna gustul aluatului crud, iar din cozonacul
    pe care-l facea mama indepartam intotdeauna coaja, sa simt mai
    bine macul :)
    Cozonacul asta are exact ceea ce cautam: muuuuult mac, aluat putin
    (si crud pe deasupra…) ce mai… o minunatie ! :)

  23. Xexilia says:

    In awe of that asenwr! Really cool!

  24. Larisa says:

    Buna, Olivia!

    De cateva zile am dat peste site-ul tau, si e dragutz tare. Astazi am incercat reteta de cozonac crud. Mie mi-a iesit blatul cam moale, si mi-a fost greu sa rulez cozonacelul rezultat …Nu stiu unde am gresit, poate mai trebuia ceva nuca caju … .oricum, e bun la gust, chiar daca nici acum dupa 3 ore aproximativ, nu s-a intarit la frigider. Si la sora mea ii place, si intentionez sa fac si covrigeii cu nuca si curmale.

    Succes in continuare! Sunteti o familie frumoasa! Sanatate si spor va doresc la toti!
    Iar emisiunea lui Andi o urmaresc in fiecare duminica la pranz; e placuta si hazlie :)

  25. isabela says:

    am incercat si eu cozonacul si a iesit bine ca si consistenta
    dar am fost un pic dezamgita pentru ca nu este chiar
    cine stie ce. Nu imi place nici cum se simte macul, parca ii lipseste
    ceva cremos. Si eu am pus esenta de menta pentru ca asta aveam
    si a iesit cu gust de menta. Dar desi nu am pus atat miere cat
    scria Olivia tot mi sa parut foarte dulce/
    De cand a pus reteta pe site ma tot gandeam intruna sa o fac
    si uite ca am reusit dar rezultatul nu a fost ce imi imaginam.

  26. isabela says:

    pe blogul meu puteti vedea o poza cu ce mi a iesit.

  27. isabela says:

    pe blogul meu puteti vedea ce mi a iesit

  28. Nadina says:

    Of, nici mie nu mi-a iesit. S-a lipit toata lucrarea
    de foaia cerata.Dar nu m-am dat batuta, era prea gustoasa
    compozitia. Am facut o biluta si am dat-o prin susan.
    Azi incerc o bombonica tavalita prin carob. Si tot asa,
    voi avea bombonele cu diverse arome.
    Si am sa mai incerc si cozonacul.
    Plecaciuni si asteptam retete noi.
    P.S. cred ca e greu tare sa fii in Bucovina si sa nu gusti lactate.

  29. cristina says:

    Nu imi dau seama de ce s-ar lipi.
    Cand am rasnit caju a iesit ca o faina, pe care am amestecat o
    cu vreo 3 linguri de miere, in final era ca o coca mai tare
    pe care am intins o pe foaie dupa care cu ajutorul hartiei de copt am
    rulat o. Chiar a fost simplu.
    MErita sa mai incerci nu are cum sa nu iasa

  30. Nadina says:

    Draga Cristina,
    eu cam stiu de ce s-a lipit. Pentru ca mi s-a parut mie cam tare
    coca si am mai pus cateva picaturi de apa. Sigur mai incerc.
    Dupa ce terminam bombonelele. Combinatia cu pudra de roscove
    e super buna.
    Cele bune sa se adune!

    • cristina says:

      o sa imi iau si eu pudra de roscove, am vazut la magazinul naturist
      dar cum nu stiam la ce sa o folosesc nu am cumparat.
      Cele rele sa se spele! :)

      • Nadina says:

        sa folosesti pudra cu moderatie pentru ca are un gust intens
        si amarui. Daca pui prea multa risti sa ruinezi preparatul.
        O idee de dulce de vara (ideea este a lui Karen Knowler)cu
        improvizatia mea, e sa faci inghetata din banana. Tai banana
        in doua jumatati, eu am turnat un pic de sirop de artar pe ea,
        am presarat niste pudra de roscove, am infipt doua scobitori
        si am bagat la congelator. Apoi am mancat cu mare, prea mare
        pofta si acum m-am trezit cu o durere in gat.
        Sanatate tuturor!

  31. Karla says:

    Olivia, esti o fiinta fina, rafinata, misterioasa. Pari o doamna de poveste intr-o lume din ce in ce mai brutala si vulgara. Stilul tau de viata starneste interes si am socotit ca merita incercat, analizat…. Dar ai ajuns la niste exagerari periculoase atat pentru cei influentabili care vor lua exemplul tau – fie si doar pentru a fi “cool” – , cat si pentru tine care te frustrezi de tot ce are bun si traditional poporul tau, in speranta iluzorie de a te proteja absolut. Candva si eu ma feream de toate relele… dar am aflat in chip dureros ca este o aroganta din partea noastra sa credem ca avem noi capacitatea si intelepciunea de a ne feri de rau. Crede-ma ca numai Dumnezeu are aceasta capacitate. Si cu cat te feresti mai tare, cu atat sfidarea fata de Cel de Sus este perceputa mai provocator. Ce suntem fara umilinta?! Echilibrul in toate este solutia. Sigur ca indopandu-ne cu alimente grele in cantitati serioase ne ruinam sanatatea. Dar eliminarea totala a oricarui tip de mancare normala, gatita sanatos, sau a alimentelor de baza din alimentatie, mi se pare exagerata si chiar daunatoare. Iar ca mod de viata pare mai degraba un soi de obsesie maladiva. Pestele este un aliment super sanatos pentru sanatatea noastra si chiar recomandat de toti nutritionistii. Scuza-ma ca intreb: copiii tai cum mananca pestele, crud?
    Voi explica simplu: tu iti cresti copiii sanatos (conform principiilor tale) si le induci un mod de viata curatat de orice “impuritati”. Dar stii tu ce aduce ziua de maine? Daca, sa zicem, izbucneste un razboi, copiii lumii, tinerii de maine, sunt trimisi pe front, sau in lagar… sau, printr-o eroare judiciara, sunt aruncati in temnita…. sau vor trai intr-o era de foamete…. cine crezi ca va supravietui, cine va rezista in conditii extreme : cel care nu tolereaza decat alune caju, sirop de agave, nu carne, nu oua, nu lapte, nu zahar, nu faina ? Sau cel care a mancat de toate in viata lui si poate supravietui si cu slana cu ceapa, iahnie de fasole cu costita de porc, conserve de peste, ciorba la cazan, cartofi prajiti si paine la greu pana se satura?
    Un singur lucru mai adaug: bunicii mei si strabunicii au trait pana aproape de 100 de ani, toti… Si in fiecare dimineata, stii ce mancau la micul dejun ? Cate un ou crud, luat de sub fundul gainii, caruia ii dadeau o gaurica si sorbeau albusul si galbenusul asa “raw”. In rest, carne, lapte, branza, oua, fructe, legume, vin si tuica dupa pofta inimii…. si nu au aflat nici pana in clipa mortii ca exista pe lume boli cardiovasculare, diabet, colesterol, cancer…. Ma gandesc ca pana la urma, bolile le atragem noi cu gandurile negative, cu energia negativa din subconstientul care ne indeamna sa ne ferim de toate…. cand, in realitate, viata poate fi traita curat, frumos si in echilibru, bucurandu-ne de toate darurile lui Dumnezeu, lasand fiecarei fiinta spatiu sa poata alege, sa poata auzi ce drum trebuie sa urmeze. Cu stima, Karla.

    • olivia says:

      Draga mea,
      M-am ferit pina acum sa vorbesc de Dumnezeu, pe blog, pentru ca e o tema de discutie prea serioasa, ca sa o ating superficial aici, intr-un comment. Dar, ai pus, poate, fara sa stii, degetul pe o rana veche a adeptilor omnivorismului ce sunt si crestini. Asa ca simt ca trebuie sa-ti dau si tie reperele mele, poate ajuta..
      Inainte de a decide chiar ca vreau sa fiu vegana, mi-a atras atentia cartea Elenei Pridie (autoare de carti de bucate vegane, printre primele pe care le-am citit pe tema asta) care cuprinde o serie de citate din Biblie, printre care unul anume, din Geneza, care spune asa: “Iata ca v-am dat orice iarba care face samânta si care este pe fata întregului pamânt, si orice pom, care are în el rod cu samânta: aceasta sa fie hrana voastra”.
      E un citat des folosit in sustinerea tezei veganismului. Si chiar a crudivorismului! Caci bunul-simt al celui care crede in Dumnezeu trebuie sa-l indemne sa creada si ca El n-a lasat lucruri neterminate. Deci n-a facut “orice iarba” si “orice pom, care are in el rod cu saminta”, pe jumatate, ca sa vin eu sa-l desavirsesc, gatindu-l. Asta ar fi, in logica crestina, o mare aroganta. Si inclin sa cred ca cei care sutin ideea perfectiunii Creatiei, au dreptate. Creatia nu e perfectibila. E desavirsita! Eu nu mai am ce sa adaug. Ce sa imbunatatesc?
      In caz ca am dubii de interpretare sau nelamuriri medicale, ma duc direct la bibliografia de specialitate (scrisa de medici, cercetatori, nutritionisti americani si englezi, care spun lucrurilor pe nume) si aflu – fara putinta de tagada – ca alimentele gatite isi pierd cea mai mare parte a nutrientilor: enzimele (mor primele- la peste 40de grade), vitaminele (se distrug mai lent, tot la temperaturi de peste 40 de grade), mineralele etc… Ajung din nou la concluzia (in spiritul dogmei crestine) ca gatind la foc, distrug creatia. Ce-a fost viu, moare. Iar ce e mort, n-are cum sa genereze viata.
      Cit despre produsele de origine animala (analizind tot in spiritul crestinismului) exista porunca a VI-a, ce spune “Sa nu ucizi”. Nu spune sa nu ucizi oameni (o precizare care ar fi lasat loc interpretarilor favorabile omnivorismului, prin excludere). Spune doar “sa nu ucizi”. Adica sa nu iei viata nimanui, sa nu o curmi. Sa nu ucizi creatia! Din nou…
      Ce si cum trebuie sa mincam, atunci, crestini fiind? Am gasit lucruri interesante pe subiect in Evanghelia eseniana, pe care ti-o recomand. La ea face referiri si Radu Ilie Minecuta (Nutritia omului, act sacru), un autor excelent pe csre l-as citi mereu, pentru intelepciunea lui, informatiile fabuloase pe care le are si bunul simt cu care e redactat fiecare rind.
      Iar apropo de eventualitatea unui razboi, foamete, rastriste – de care pomeneai – ma las cu totul in voia lui Dumnezeu…
      Cu drag,
      O

  32. cri says:

    este adevarat cu bunicii nostri doar ca ei au fost lipsiti
    si de atatea chimicale si puiul era pui nu hranit cu hormoni plus
    multe altele.
    Pe acest blog Olivia a mai rapsuns la o astfel de obiectie.
    Eu una citesc acest blog frecvent si aplic ceea ce simt pentru
    mine in acest moment. Inca nu vreau si nu sunt pregatita sa sar
    direct la raw vegan. Si sunt sigura ca multe care se perinda pe aici
    nu reusesc ci doar sunt entuziasmate ca o vedeta le raspunde la intrebari
    si o ridica in slavi toata ziua.
    Imi place acest blog si vreau sa intru in continuare pe el
    dar asa m am saturat pana peste cap de toate linguselile la adresa Olivie
    SI eu o apreciez dar nu stiu cum poate cineva sa fie asa de exagerat
    cu laudele si aprecierile pentru cineva pe care nici nu il cunoastea de
    altfel.
    Putin echilibru si discernamant nu ar strica.

    • Nadina says:

      Cri,
      cred ca e vorba doar de a multumi cuiva care isi ia din timpul pe
      care l-ar putea petrece cu familia pentru a impartasi retete simple si
      sanatoase, scrise frumos ca niste povesti. Fara sa ceara nimic in
      schimb.
      Nu e nicio rusine sa fii recunoscator.
      Si pentru Olivia: ai cum sa gasesti pe undeva reteta din batrani
      a berii de casa? Bunica mea facea cand eram copii si mi se parea
      o licoare divina.Din pacate, bunica mea nu mai e si nu mai am nici
      reteta.
      Toate bune.

  33. [...] de masă, căci se mistuie în stomac în procesul digestiei mai iute. Deci înfruptați-vă cu un Cozonac cu mac “Moș Ene” sau o cremă de zahăr ars, mai devreme cu jumate de ceas sau chiar un ceas de-a lua masa de [...]

  34. raluca says:

    Ma bucur mult ca am gasit reteta de cozonac raw!
    Deja imi pregatesc retetele, caut ingredientele, sa nu fiu tentata de sarbatori sa fac cine stie ce deserturi! Pacat ca le vom manca doar noi, in familie, ma fersc deocamdata sa ma fac pe-a doamna profesoara cu ceilalti, mai ales cu cei din familie. Ca sa ma exprim in trend, ca si multi, tot mai multi prezentatori T.V.(nu e cazul aici, din contra!), ma risc prea mult.

  35. geanina says:

    buna, olivia.Am cautat mai multe retete ale tale, retete sanatoase, cun ingrediente care nu fac rau organismului, am gasit ceva, dar daca ai un alt site, te rog sa mi-l dai, daca e posibil.Apoi voiam sa te rog sa imi spui cum as putea sa fac o detoxifiere?Care e metoda cea mai eficienta?Si in alta ordine de idei, mi-am copiat reteta cozonacului cu mac, dar nu am inteles daca se pune la cuptor, banuiesc ca da, desi nu era pomenit acest lucru.Astep cu nerabdare raspunsul.Multumesc.geanina

    • Ursei Georgiana says:

      Buna Olivia!

      Eu sunt mai noua pe blogul tau dar il studiez de ceva timp si tin sa-ti multumesc pentru tot ce faci ptr noi!

      As avea o mica intrebare legata de cozanacul cu mac Mos Ene: cum se ruleaza blatul? asta nu inteleg…ajuta la ceva hartia de copt?

      Multumesc mult si-ti doresc tie si familiei tale CRACIUN FERICIT SI MULTA MULTA FERICIRE!

      • olivia says:

        Draga mea, bine ai venit!
        Cozonacul se ruleaza cum ai rula rulourile de sushi sau cum ai rula un papirus. Hirtia ii da imboldul sa se ruleze mai usor si sa se aseze mai bine. Poate chiar mai strins, sa nu se destrame si sa alunece umplutura.
        Pupici nestemati,
        O

  36. Marina N says:

    Geanina, cozonacul Oliviei nu se da la cuptor ci se pune in frigider si apoi se mananca.

    Eu am facut cozonacul. A iesit foarte bun la gust dar nu seamana deloc la aspect cu al Oliviei. Cred ca mai am de exersat la rulat. :-)

  37. Raluca says:

    Este un deliciu acest cozonac! Eu am folosit nuci obisnuite. Cu caju banuiesc ca este si mai bun.
    Eu sunt doar vegetariana, ma documentez si citesc cat pot de mult despre hrana vie si imi doresc sa adopt acest stil alimentar, insa mai am multe de invatat. Ce am observat insa, de exemplu in ceea ce priveste dulciurile, este ca nu poti sa mananci mai mult de o portie, chiar daca vrei, ceea ce este mai mult decat minunat pentru sanantatea noastra.
    Va doresc numai bine!

  38. Silvia says:

    Olivia, ce minunatie de cozonac a iesit! Am devenit fascinata de retetele tale, pe care le gasesc pe gustul meu si al sotului meu care de multe ori stramba din nas la retetele raw- vegan:) Este un deliciu si chiar cred ca inlocuieste foarte bine traditionalul cozonac. Te rog sa ne mai tii la curent cu noi retete, am vazut pe facebook ca ai incropit noi bunatati, te rog posteaza si retetele. Astept cu interes zacusca, am mai incercat o reteta de zacusca raw vegan, dar ma astept ca a ta sa fie mult mai buna!!

  39. didinuska says:

    absolut delicios! cu siguranta voi repeta reteta cat mai curand :)

  40. [...] dessert is inspired by Olivia‘s cake who makes the most wonderful, healthy and raw treats for her [...]

  41. Christiana says:

    Draga Olivia,

    Am incercat reteta ta si iti multumesc ca ai impartasit-o. Mi-a iesit un desert extraordinar de frumos si delicat la gust!

    Am facut si cateva adaugiri/modificari, in functie de ce aveam la indemana si ma gandeam sa-ti spun cum a iesit. Am inlocuit jumatate de nuci caju cu migdale pentru ca-mi plac de nici nu stiu prin ce sa le mai adaug! Am folosit coaja de lamaie in loc de portocala (asta mi-a fost la indemana). Si am adaugat si o para la minunatia de desert. Am separat sucul de pulpa – sucul l-am incorporat in ‘aluat’ iar pulpa proaspata si inmiresmata am amestecat-o cu macul. Prin urmare, am folosit mai putina miere.

    Aici poti gasi rezultatul meu
    http://talesofakitchen.com/desserts/pear-and-poppy-seeds-almond-roulad/

    Sarbatori fericite si abia astept si citesc si alte idei! :)

  42. Alina says:

    Draga Olivia
    Eu am diabet si as dori sa te intreb daca se poate face cozonacul dupa reteta ta fara a adauga insa miere de salcam si 100 grame de sirop de agave raw? mentionez ca ma gandeam sa adaug pentru a i indulci gustul “zahar” xylo sweet, natural special pentru o dieta lipsita de glucide.
    sarbatori fericite!

  43. Larisa E says:

    Tocmai am terminat de preparat minunatia asta de cozonac, am taiat o feliuta inainte de a-l arunca in frigider si nu mi-am putut intra in piele de atata fericire. Nu mi-a iesit atat de frumos ca al tau, mi s-a mai rupt aluatul pe ici pe colo dar n-are nimic, merge banda si asa pana mai invat cum sta treaba. Sunt vegetariana si intentionez sa trec usor la veganism cu un procent cat mai mare raw. Drept urmare, iti multumesc pt inspiratia si motivatia pe care tu mi le dai. Iar pentru retete, nu mai zic, astept cu nerabdare o carte a ta. Cu atata nerabdare, chiar, incat iti verific zilnic blogul in speranta ca apare postul magic despre lansarea cartii. :)

    • Larisa E says:

      Am reusit, am reusit! Am incercat din nou azi si a iesit si mai si! E si gustos si arata si bine, aproape ca-mi vine sa-i trag niste poze sa nu uit ce bine mi-a iesit. :) Oricum, l-as manca pe tot dintr-o bucata daca nu mi-ar fi rusine de mine. Multumesc!

  44. corina says:

    buna olivia,

    am o intrebare legata de bicarbonatul de sodiu .. am citit/auzit ca ar alcaliniza si ar fi foarte eficient cu lamaie si miere – in lupta impotriva cancerului. ce parere ai ?

  45. D. girl says:

    Am observat ca mierea leaga foarte multe compozitii, daca sunt alergica la ea, cu ce o pot inlocui? Mersi

  46. Natalia says:

    Olivia, cate poezie in retetele tale!
    Referitor la aceasta reteta, mai intai trebuie puse nucile caju la inmuiat si dupa deshidratate sau cum faci tu? Iti multumesc!

    • Larisa E says:

      Natalia, pentru reteta asta nu e nevoie de inmuiat, le arunci in rasnita asa cum sunt. Singura mea sugestie e cantitatea de mac, 300g e foarte mult. Prima data cand am incercat reteta am ramas cu foarte multa crema dupa asa ca a doua oara am injumatatit si a fost numai bine.

  47. Natalia says:

    Iti multumesc, Larisa pt sugestie!
    O sa incerc azi neaparat, desi deja am pus o parte din caju la inmuiat :)

  48. Natalia says:

    Gata: facut, mancat, adorat!
    Multumesc pt aceasta reteta delicioasa si sanatoasa, Olivia!

  49. paula says:

    De cand am aflat de stilul de viata raw vegan, ma tot gandesc ca ar fi cazul sa fac o schimbare in viata mea. si mereu imi spun ca ar fi cam scmp… sa traiesti asa. Am citit toate comentariile de pe site-ul tau, Olivia si am urmarit multe emisiuni si declaratii de-ale tale. Ma intreb insa de unde ar trebui sa ne procuram uleiurile si esentele despre care ne scrii tu aici, (ulei cocos, sirop agava etc) din marile magazine hypermarket, plafar, magazine speciale, site-uri de internet..? Nu stau in Bucuresti, ci mai degrama pe langa Galati… si nu stiu sa fi vazut magazine speciale pe la noi care au asa ceva. Astazi am sa incerc sa-mi achizitionez ingredientele pentru cozonacul tau si bulgarasi cu susan. te pup!

  50. RODICA-STEFANIA says:

    DRAGA OLIVIA
    DECAT SA MANC ASHA , MAI BINE NU MANANC , COZONAC , DE LOC …
    NU POTZI HRANI , COPIII , CU ASTFEL DE PREPARATE , DE MICI …
    SANT IN CRESHTERE SHI AU NEVOIE DE HRANA SANATOASA .
    AM VAZUT LA PROTV , CUM FACEAI ACEL COZONAC …VAI DE MINE … NU L-ASHA MANCA .
    TE ROG SA NU O IEI IN NUME DE RAU …DAR ASHA PREPARARE , NU AM VAZUT NICIODATA .
    MAC , NEFIERT IN LAPTE … AMESTECAT CU MANA …,, GUSTAT ,,, CU DEGETELE .

    • olivia says:

      Draga Rodica,
      Uite ce cred eu. Sa fierb macul in lapte ar insemna sa le dau copiilor un produs devitalizat, secătutit de proprietatile pe care le are, fără enzime, fara minerale vii, cu lipide procesate, extrem de periculoase. Laptele fiert inseamna calciu anorganic, care duce la formarea de monturi, ciocuri, cocoasă. Mai inseamna mult mucus in stomac (caci laptele fiert este extrem de acid), iar pentru copii, in special, asta duce la carente de calciu, ceea ce se traduce prin osatura slab dezvoltata si dinti stricati. Iar de gustat, gust cu degetele, ca sa potrivesc mai bine aromele. Fac asta pentru ca nu gatesc pentru oricine. Doar pentru cei dragi.

  51. Anne says:

    Draga Olivia,

    Tocmai am incercat si eu acest cozonacel si acum l-am lasat sa se hodineasca in frigider. Nu va fi asa de aratos ca al tau pentru ca nu am avut ustensilele necesare, dar cu siguranta va fi minunat la gust.
    Sanatate iti doresc, ca, vorba aia, e mai buna decat toate!

  52. Lavinia says:

    Buna Olivia,
    Imi cam prind urechile pe site-ul tau si nu reusesc sa dau de retetele tale…Exista un capitol anume dedicat lor? Imi poti da un copy-paste?
    Multumesc!

  53. Elena says:

    Salut Olivia !! Iti multumesc din suflet pentru ceea ce faci! Te iubim!:)

  54. Sandra says:

    Buna Olivia

    am preparat si eu azi acest cozonac minunat , la gust e intr-adevar mult mai bun decit cel clasic.Problema e ca aluatul s-a rupt peste tot.A trebuit sa il mancam cu lingurita:-(
    Ce anume am facut gresit oare? De ce nu s-a legat aluatul?

  55. carmen says:

    unde gasim ingrediente de genul sirop de agave, ulei de cocos ? chiar ma intereseaza retetele raw-vegan.

  56. cineva says:

    capsunaru, cate clase ai sau la orele de gramatica ai lipsit cu desavarsire. Mai jos gasesti greselile gramaticale si inainte de a mai te apuca sa scrii cere parerea unui profesor de clasa V:
    -> i-mi pare rau=>IMI PARE RAU( forma corecta)
    ->i-ti insusesti=>ITI INSUSESTI(formacorecta)

    Toate cele bune lacapsuni

Raspunde

ultimele posturi