My name is Luca… 

Dragii mei, înțeleg că socializarea suplă, directă și caldă e o forma vie de inteligență emoțională. Eu sunt un tip dezghețat, șarmant, cu umor, iar comunicarea îmi intră mănușă.  Cuceresc fulgerător orice fetișcană; dă-mi doar două secunde să stabilesc contactul vizual… Dacă îi șoptesc galant, dulce și ambiguu “bună”, she’s simply mine … În fine, ce vreau să vă spun? Sunt multe suflete pe-aici, dornice să împărătășească informații despre cel mai drag subiect al meu: papa! Așa că, dacă tot nu e acasă gazda consacrată, m-am insinuat discret, sperînd la un schimb convenabil de informații…

… nu, nu te uita ciudat că am două-trei firmituri de mîncare în barbă…  sunt parte din șarmul meu natural. Te uiți la petele de cătină de pe fața de masă? Eu le-am făcut. Ma rog, impropriu spus pete… E vorba, mai degrabă, de o forma artistică de exprimare a eului și de sublimare a pulsiunilor vitale, după cum teoretizează Freud, un tip pe care îmi face plăcere să-l studiez la vremea siestei… Sau o reinterpretare a esteticii urîtului, născută din admirația necondiționată ce-o nutresc pentru Arghezi… Versurile despre bube, mucegaiuri și noroi îmi stau drept motto la capul patului. Ca să-l parafrazez pe Lovinescu, estetica grafică scoasă din detritusuri culinare … is my major

Și pentru că pisica nu-i acasă, mai dă-mi voie să joc puțin pe masă… mai exact să desfășor un foarte mic debate pe tema arhetipurilor universale, pe care a mizat în mod calculat, fie vorba între noi, și autoarea blogului, atunci cînd a gîndit conceptul de Scufita Rawsie. Dacă Jung are dreptate, iar noțiunea de arhetip derivă din observaţia că miturile şi poveştile literaturii universale conţin teme bine definite, ubicue şi perene, iar aceleaşi teme se întîlnesc în fanteziile, visele, ideile şi iluziile indivizilor, ți-e limpede de ce a ales mama tocmai Scufita Rosie ca logo grafic si concept al blogului ei (sau logoul a ales-o pe ea, you never know…). E supraviețuitoarea unei aventuri inițiatice după toate rigorile și ritualurile clasice. A murit și a înviat, ca Scufița Roșie, omorîtă aproape în măruntaiele întunericului și  ignoranței și salvată, finalmente, de lumina cunoașterii … În rolul vînătorului salvator, e crudivorismul… Iar cititorii basmului, pe cale să devină clasic, sunteți voi. Și cu mine…

Dacă mama e Scufitza Rawshie, atunci eu sunt Lupul cel Raw. Un lup dezbărat de pulsiunile tanatice, intrînd de bună-voie într-o lume paradisiacă, unde conviețuiește pașnic și în armonie cu orice mioară, atîta vreme cît pofta răvășitoare și pe alocuri compulsivă pentru preparate raw-vegan gourmet îi e pe deplin satisfăcută… Asta e! Sunt un gurmand, căruia îi place mîncarea fină. Pasiunea mea pentru dulciuri e motorul care o face pe Scufiță creativă. Daca v-au plăcut Crema de orez Harap Alb, cozonacul cu mac si Crema de zahăr ars, să știți – fără falsă modestie – eu sunt muza! Și întîiul degustător!

Cum mama nu mai dă pe aici de ceva vreme – din pricini diverse, obiective fără îndoială – mi-am zis că e păcat să nu intru eu pe blog, să vă fac poftă cu niște azime cu susan negru aburinde, întovărășite cu o tocăniță de ciuperci hrană-vie, ce m-a uns pe suflet zilele astea. O minunăție!

Dar să le luăm pe rînd:

Azimele sau focaccia cu susan sunt născute dintr-un șantaj emoțional la care am suspus-o pe Scufiță, după ce am pus determinat mîna pe niște pîinici bio integrale, dintr-un magazin naturist din București și apoi am fixat-o insinuant cu privirea. Ea s-a uitat lung pe lista cu ingrediente, a evaluat textura prea moale și dubios de pufoasă a produsului ce se pretindea integral și a conchis fără rezerve ca e un falș. Eu ceream mut, iar ea refuza tăcînd. Apoi, brusc maleabilă, a găsit soluția de compromis: “las’ că face mama ceva mai bun”. A pus mîna pe-o pungă de grîu spelta integral, a vîrît-o în coșul cu merinde și a adus-o acasă. A pus jumătate de kilogram de grîu spelta în blender și în 30 de secunde l-a transformat în cea mai proaspătă și integrală făină. A amestecat-o cu un pahar de apă (250 de mililitri), 2 linguri de ulei de măsline presat la rece, ca să dea aluatului elasticitate (deși acum lucrează la varianta fără ulei, pe care o consideră mai safe), un sfert de cană de semințe de susan și un praf de sare.

Bine frămîntate în cuptorul de pîine, ingredientele s-au transformat într-o cocă molicică, în care mi-a făcut plăcere să-mi înfig degețelele, pentru a le amprenta cu niscaiva energie creatoare. Decupate apoi cu o formă rotundă, azimele s-au copt molcom în cuptor la 150 de grade, vreme de 15-20 minute, învăluind toată casa cu un miros răvășitor. Scufiței nu-i place ideea  ca lupul să mănînce pîine, din cauza glutenului indigest, desigur. Dar ajunsă la o oarecare maturitate emoțională, a învățat să se controleze și să nu-mi refuze din capul locului mici plăceri, refuz pe care l-aș digera chiar mai prost. Așa că am căzut la pace: eu nu mîrîi pofticios în fața raionului de panificație, iar ea nu se face că plouă cînd îi sugerez să mai facem (rar, ce-i drept) niște azime cu susan… Mai mult chiar, înțeleg și agreez necesitatea, impusă de o digestie ușoară, de a păpa lîngă azime și ceva crud, negreșit.

 O tocăniță de ciuperci, de pildă. De senzație! Ciupercuțele, mici, tari, bine spălate, curățate și tăiate în patru  se fezandează preț de 30 de minute cu un amestec de ulei de măsline extravirgin și miso/shoyu (pasta, respectiv sos de soia fermentat), doar pentru a fi pregătite apoi sufletește pentru marea transmutare.

Dimpreună cu un sos făcut dintr-o cană de nuci caju rehidratate 2 ore, cremuite cu mixerul cîteva minute, o legătură măricică de mărar tocat și o ceapă mică cicălită mărunt pe tocător, un cățel-doi de usturoi zdrobit și un praf de sare, se desăvîrșește și devine incomparabila, inegalabila și inimitabila tocăniță de ciuperci, pe care o ador!

Nu vă mai țin… Dar vă spun că m-a umplut de încîntare întîlnirea noastră și m-a onorat atenția cu care v-ați uitat în gura mea de lup. Scufița Rawsie pare sa nu ridice obiecții dacă s-ar schimba caracterul de excepție al acestei întîlniri într-unul ocazional sau poate, știu și eu?, permanent… dar despre asta rămîne să discutăm…

Cu deosebită considerație,

Lupul cel Raw

420 comentarii la “Scufita Rawsie featuring Lupul cel Raw”

  1. Laura P. says:

    Multumim, multumim, multumim !!! A venit la tzanc ideea cu azimele, chiar cautam retete de paine fara compromisuri ( ei, poate doar intr-un procent minim, avand in vedere ca nu e raw ). Iar sosul cu ciuperci suna de senzatie, neaparat il vom incerca, m-ai facut pe deplin fericita !

    Ft intelept ai procedat prin a nu-i interzice lucrul la care a poftit, ci ai modificat lucrurile in asa fel incat sa fie undeva la mijloc intre poftele lui si dorinta ta de a-i oferi ceva cu adevarat sanatos. Interdictia naste frustrari de regula. Frustrari care rabufnesc la un moment dat.
    O mama inteleapta stie sa ofere alternative in loc sa interzica, alternative pt care copilul sa opteze singur, fara sa fie constrans.Cred ca e singura modalitate de a-i castiga de partea noastra.

    Cu mult drag,

  2. angi says:

    FRUNOS, FELICITARI.

  3. Daniela M says:

    Olivia , ai un copil minunat, de fapt doi asa ca asteptam un post si cu fratiorul cel mare. Si eu am la randul meu 2 baietei minunati (de 1 respectiv 3 ani), dar amandoi cu cearcane. Medicii imi spun ca asa sunt ei, dar eu nu vreau sa ma obisnuiesc cu ideea asa ca inca mai caut remedii pentru cearcanele lor. Ai idee care ar putea fi cauza? Mentionez ca la amandoi s-au vazut mai intens undeva dupa varsta de 3 luni.
    Pupici si felicitari pentru ceea ce faci !

    • olivia says:

      David avea si el cearcane cind era mic, iar ele se evidentiau de fiecare data cind minca prost, imi dau acum seama. Azi nu le mai are, dar e in pericol sa-i reapara de fiecare data cind maninca ce nu trebuie sau prea multa mincare gatita. Parerea mea personala e ca cearcanele sunt un semn al unei digestii proaste, al unui ficat toxic sau al unei disfunctii renale si ca toate astea se trateaza simplu, cu ceaiuri detoxifiante si papa cruda.
      Cu drag,
      O

  4. Bianca says:

    Buna Lupule, multumim pentru inspiratie pe care i-ai adus-o Scufitei. De pe la ce varsta ai inceput tu sa papi raw? Ai avut probleme la diversificare? Poti vorbi tu, oare, cu Scufita, poate, poate …gaseste putin timp si se asterne pe scris o povestioare plina de povete pentru mamici si pitici la inceput de drum, care abia au inceput diversificarea. Este atat de important sa incepi cu dreptul si sa pui corect pietrele de temelie. Multumesc anticipat! Pupici

    • olivia says:

      Draga mea, daca va place rubrica Scufita Rawshie ft. Lupul cel Raw poate o permanentizam… si atunci am dezlegare sa va povestesc despre mine…
      pupici tandri, de lup raw
      L

      • Bianca says:

        Eu sunt pentru si cred ca si alti cititori sunt in asentimentul meu, asa ca te rog, te astept si cu alte posturi in rubrica asta. Multumesc pentru pupici lupule 🙂
        B

  5. uxix says:

    Pt.Daniela M. – nu vreau sa te sperii deloc, dar am o prietena care la fel si ea si copii ei au cearcane de cand s-au nascut aproape. Ea a stat asa toata viata, pana cand, intamplator, uitandu-se cineva la baiatul cel mic care are acum 3 ani si niste cearcane “pana la buric”, a sfatuit-o sa mearga la institutul de hematologie si sa faca niste teste pt.talasemie. (ea avea o anemie de f.mult timp, pt.care lua fier, copiii aveau analizele in limitele normale). Au iesit ca au cu totii talasemie minora, care e o boala genetica, ce se tine sub control f.usor si fara repercursiuni asupra vietii lor.Ca si semn distinctiv la boala asta sunt cearcanele la copii.Bineinteles ca toate suplimentele de fier, luate la recomandarea medicilor, de-a lungul vietii, in special pe parcursul celor 2 sarcini, erau inutile.Sper sa-ti fie util sfatul meu.

  6. Georgiana says:

    🙂 Foarte frumos si delicios! Nu stiu despre Azime (nu ma indoiesc ca sunt foarte gustoase), dar ciupercile sunt absolut delicioase! Am gasit reteta asta si am gasit-o foarte usor de facut, drept urmare am incercat-o. Am ramas placut surprinsa sa vad cat este de delicioasa..ciuperci cu maioneza sanatoase 🙂 Eu le-am mancat cu rosii…tot ce are usturoi garnisesc cu rosii..mai iau din tarie. Pofta buna dragelor!

  7. Viky says:

    danke ,frumos si bun.

  8. Madalina says:

    Draga Luca si pe mine m-ai cucerit fulgerator 🙂

    Multumim Olivia draga!
    Voi incerca sa fac si eu azime, la fel sunt si eu langa raionul de panificatie…

    O zi frumoasa!

    Madalina

  9. simona says:

    Ptr necunoscatoare intr-ale denumirilor bucataresti, ce inseamna “se fezandeaza”, te rog?

  10. Dianka. says:

    Bravo, bravo Olivia, foarte frumos ai relatat dorintele noastre. Mersi mult, o sa incerc si eu zilele astea.
    Pupici dulci si multi.
    P.S. Asteptam si continuarea.

  11. Irina Stoian says:

    Scumpa Olivia,

    Multumesc pentru o postare care mi-a luminat sufletul,aratandu-mi frumusetea si bunatatea fiintei umane,cu calitati si daruri pe care le imparti cu generozitate cu noi.
    Dumnezeu sa te aiba in paza,impreuna cu puii si partenerul tau de viata,care imi este,de asemenea,tare drag.

    Saptamina aceasta mi-am facut controlul medical anual:analizele de sange si urina uzuale,mamografia,auz-vaz,eco la tiroida(am noduli).
    Diferenta fata de anul trecut(diferenta aparuta doar in urma a 3-4 luni de papa raw in proportie de 60-70% si excluderea carnii) ar fi urmatoarea:
    -valorile colesterolului imbunatatite de la 245 la 203
    -valorile de calciu-magneziu sint in limite normale(mereu am fost la limita de jos)
    -mastoza fibrochistica(am purtat-o peste zece ani) a fugit;pur si simplu!
    -rinichi curati (anul trecut aveam putin ¨nisip¨
    -ficatul nu mai este marit in volum

    In schimb:datorita kilogramelor in plus(am slabit 4 kg in urma celor 3 luni) :
    -am noduli pe tiroida
    -si surpriza neplacuta si in premiera este tensiunea arteriala pe care am descoperit-o mare: o data 15 cu 10 si apoi 14 cu 9.Am 44 de ani si kilograme in exces.Desigur, solutia recomandata: slabitul.Medicul mi-a spus ca inclusiv tiroida(care functioneaza corect, desi exista acesti noduli) si-a marit volumul odata cu cel corporal.Apoi, tensiunea,ibidem, este marita tot din cauza kilogramelor in plus…
    Am citit ceva remedii naturale pentru tratarea tensiunii arteriale marite, ptr ca nu doresc a ma infunda cu medicatia prescrisa.Cu vointa si credinta ca acest regim de viata este benefic,voi reusi!
    Va imbratisez cu drag !

    • olivia says:

      Irina draga mea,
      Multumesc că ne-ai imprartasit informatii extrem de pretioase. Face mult sens sa vedem oameni care reusesc sa scape (pe rind, incet, dar sigur) de problemele de sanatate, printr-o dieta corecta, cruda si curata. Gasesc mesajul tau extrem de motivant si sper ca citittoarele blogului sa-l vad in aceeasi lumina. Iti tin pumnii in continuare,
      Cu drag,
      O

    • Elena says:

      Buna, Irina, mie mi-au fost de folos informatiile si ma incurajeaza, dar as vrea sa te intreb ai renuntat si la peste? iar lactate deloc sau crude? dar despre cereale, germinate sau simple? cam ce ai fiert – linte, naut? poate ne mai dai idei, daca vrei si poti. pe mine sigur m-ar ajuta. multa sanatate in continuare!

      • Irina Stoian says:

        Draga Elena,

        Ma bucur nespus ca te pot ajuta!
        Pestele si fructele de mare fac parte,in continuare din dieta mea.Am grija insa, pe cit posibil, sa fie din surse controlate:o dezamagire imensa a fost sa aflu cum sint hraniti pestii din crescatorii:acelasi regim de viata si nutritie ca si puii de avicola,adica lumina permanenta si concentrate.
        Apoi, ce maninc fiert: linte, fasole uscata/bob,uneori mazarea(pe care o pap si cruda deseori)naut, orez Basmati.Asta cind sint acasa.In deplasare, maninc legume fierte,cam de toate tipurile.
        Noua mea dieta suna cam asa:dimineata suc de fructe sau fructe proaspete, prinz cu legume fierte(de preferat in abur)dar musai insotite de o portie generoasa de salata.Si aici spun ca taaare trista am fost la gandul ca vine iarna si dispar toate bunatatile verzi.Apoi, mi-am suflecat manecile si am pornit la experimentat: am facut salate din sfecla rosie cu hrean,crude ambele(sfecla am marinat-o in ulei de masline si sos de soia, e o bunatate, te asigur) din radacinoase:telina, morcov,patrunjel ,insotite de sosuri delicioase si m-am inarmat cu muraturi mixte si cu varza murata.Tocmai am pus la borcan 2 verze marunt tocate, cu morcov dat pe razatoare.Immmm,bunatate!:)
        Despre lactate: am invatat sa fac smantana si brinza cu probiotice, sint absolut delicioase dar am mancat si cas si brainza de capra, din lapte crud.
        Cereale am consumat, cu precadere hrisca hidratata peste noapte,adaugata in salate si la fel,canepa.
        Ce am mai povestit aici pe site, este ca la 44 de ani am simtit pe pielea mea,in premiera, ce inseamna o menstruatie fara dureri,Sint luata prin surprindere de ritmul ¨de ceas¨al menstruatiei, de faptul ca durerile sint ba inexistente, ba muuult diminuate.
        E drept ca am scazut citeva kilograme,dar nu prea mi se spune ca am slabit :)), ci ca äm intinerit¨Ce bucurie! In oglinda, incep sa imi descopar fata radioasa de copil,iar sufletul si corpul meu sint usoare.
        O veste si mai grozava este ca asa cum spunea si draga noastra Olivia, pofta vine mancand.Adica,este din ce in ce mai usor si mai placut sa ¨te integrezi¨in acest regim de viata.Am lasat lucruile sa curga de la sine si …se intampla!
        Doresc tuturor spor si bucurie si dragoste de viata.Vivat veselia:)

        • Elena says:

          Multumesc din suflet, Irina! M-ai ajutat tare mult, eram putin descurajata pentru ca nu stiam cum arata un meniu al unei persoane raw vegane. Retete mai sunt pe net dar efectiv ce mananca de dimineata pana seara un raw vegan ma interesa. Asa ca iti multumesc, mi se pare foarte umana, ca sa zic asa, dieta, am inteles ca trebuie salate din cruditati, fierturi mai ales la pranz obisnuiam si eu, iar dimineata sucuri si fructe, seminte si nuci hidratate cand se poate..e un inceput pentru mine! Multa multa sanatate iti doresc! Sper sa imi reglez si eu problemele hormonale si fibromul pe care il am…Doamne-ajuta!

        • Marrina N says:

          Draga Irina, cum prepari smantana cu probiotice? Multumesc.

  12. Adriana says:

    Olivia,
    Ce ciuperci folosim? cele de la supermarket? eu una nu stiu de unde as putea lua altele… Iar “miso/shoyu (pasta, respectiv sos de soia fermentat)” inteleg ca e o pasta pe care o gasesc la magazinele de specialitate?

    Am trecut direct la subiect(desi scriu prima oara), in primul rand pentru ca gasesc atata caldura aici(specifica tie)incat simt ca “va cunosc” de cand lumea si in al doilea rand pentru ca as ocupa mult prea mult spatiu in a-mi exprima aprecierea, recunostinta, respectul,etc fata de tine si familia ta.
    “Ma inclin”!

    • olivia says:

      Da, din piata sau supermarket, Adriana. Sunt ciuperci de cultura e drept, dar au totusi aport nutritiv insemnat. Cit priveste productia, inteleg ca sunt niste amanunte pe care e bine sa le stii inainte de a te decide daca vrei sa maninci ciuperci de cultura sau nu. Mai exact, daca in ciupercariile moderne se folosesc sau nu pesticide si fertilizatori, corect? Inteleg ca pesticidele nu sunt tratamente obligatorii (pleurotus neavind nevoie de astfel de tratamente ca sa reziste), iar ca fertilizatori (substratul de cultura) se folosesc de regula paie, rumegus si faina de ovaz. Mai exista varianta de funghi porcini sechhi, dar au preturi piperate pe la noi. Eu imi aduc de afara, de cite ori am ocazia.
      Daca gasesti la tarani, ciuperci de padure, se cheama ca esti foarte norocoasa. Daca le cunosti, poti sa-ti culegi singura. Eu am luat niste funghi porcini/manatarci/hribi din Vatra Dornei, unde taranii sunt furnizorii directi ai italienilor, singurii care apreciaza si cumpara la pretul corect buretii romanesti. Am luat cu 50 de lei kilogramul. Scump, e adevarat, dar nu gasesti mereu bureti proaspeti…
      Cu drag,
      O

      • Me says:

        Doamne, 50 de lei e jaf la drumul mare. In august, la Arieseni erau 12 sau 15 lei/kg., calitatea I. Iar craitele (roinitele) 20 lei/kg. Cu ciupercile salbatice procedezi la fel ca si cu cele de cultura, aceleasi retete?

        Eu mananc ciuperci de putina vreme, cand eram mica nu imi placeau deloc. Iar crude inca nu le-am mancat, desi incerc sa mananc in procent cat mai mare raw. Parca nu ma indemn inca… Iar cele cumparate asta-vara, din pacate le-am oparit si bagat la congelator… Le-as putea folosi asa oare, fara sa le gatesc mai mult de atat si sa le fezandez?

        • Marina N says:

          Me, eu am inceput sa mananc ciuperci crude in salate. Cand pregateam salata puneam si 1-2 ciuperci crude taiate bucatele. Si sunt super bune. Sotului meu ii plac foarte mult si la fel si prietenilor care mi-au mancat salatele. Nu trebuie decat sa incerci. 🙂

  13. Miruna says:

    Postarea ta mi-a adus aminte de Suzanne Vega cu al ei Luka, presupun ca asta a fost si substratul legendei primei poze 😀

    In rest, imi place f.mult stilul scriiturii acestei rubrici, Lupul cel Raw ft. Schufitza Rawsie si sper sa continue !

  14. IULIA R. says:

    Olivia,

    Iti scriam acum o luna ca aveam de gand sa fac un bebe candva in viitor si ca pentru asta incerc sa mananc cat mai sanatos …
    Nici nu mi-am propus bine si deja m-am trezit ca bebele e cuibarit in burtica de o luna:))imediat s-a lipit…
    Acum sincer sunt bulversata ….medicul mi-a spus de exemplu sa nu mananc miere ca e mare pericol :))) sa nu fac baie fierbinte, sa nu beau ceai de musetel si multe alte chestii….
    Imi poti recomanda te rog din suflet niste carti/site-uri despre sarcina/copii/alimentatie in sarcina dupa care sa ma ghidez ?
    Multumesc mult !
    Pupici !

    • RoxanaR says:

      Felicitari pentru bebe! De bai fierbinti si eu stiu ca nu este voie in perioada sarcinii, dar de celelalte mai ales de miere chiar nu am auzit sa fie contraindicata. Eu in timpul sarcinii am mancat miere si nu am avut nimic si nici nu mi-a spus nimeni ca nu ar fi bine.

      • IULIA R. says:

        Multumesc mult Roxana !
        Eu deja am mancat miere cand nu stiam ca sunt insarcinata si colegele de birou au reactionat destul de violent legat de inconstienta mea :))) nici nu mai stiu ce ziceau ….ceva legat de botulism….

        Mie imi place asa de mult sa fac o data pe saptamana o baita calda …..asta este..facem numai dus 🙂

        Tu de unde te-ai documentat ? eu habar nu am de nimic legat de sarcinasi de asta ma si sperie orice aud ..

        • Roxana says:

          Ca e pericol de botulism de la miere am auzit, dar nu in perioada sarcinii, ci la bebe pana la 1 an. De informat despre sarcina am citit cartea deja stiuta Mama si copilul a lui Capraru, dar si Mama si copilul de Elizabeth Fenwick care pune mai mult accent si pe sarcina si ce se intampla in organism. In rest, de pe net mai cautam informatii. Dar referitor la alimentatia in timpul sarcinii nu am studiat ceva anume, am incercat sa mananc cat mai sanatos, cat mai multe salate si fructe, cred ca am mancat tone de nectarine in perioada aia :). In rest, am evitat fructele de mare si somon afumat, branzeturile frantuzesti, cafeaua, ceaiul verde. Si beam foarte multa apa, peste 2L pe zi, aveam zile cand beam si 4L.
          Sper ca te-am ajutat macar putin. Mai multe sfaturi referitor la alimentatie poate iti ofera Olivia.
          Pupici si sarcina usoara.

          • IULIA R. says:

            Multumesc Roxana !

            Am inceput si eu sa mai ies la lumina ! :)))si eu beau f multa apa ..ieri am baut cam 2 l apa plus suc de sfecla 2 cani … mi-e foarte sete desi nu manac deloc sarat !!!
            eu beau si o cafeluta mica pe zi pentru ca imi place foarte mult 🙁

    • olivia says:

      Cel mai bun sfat pe care l-am urmat in sarcina a fost sa ma apropii cit mai mult de natura. Fructe, legume, germeni, miere, verdeata din belsug mi-au dat tot ce imi trebuia ca sa se dezvolte copilul bine si eu sa ma simt infloritoare. ca dovada, Luca s-a nascut cu 4 kilograme! In ciuda faptului ca eram vegana. O vegana care a papat multa miere si laptisor de matca (in cure de 10 zile) vreme de 9 luni.

      • Monica says:

        Olivia, cat laptisor de matca ai consumat zilnic ?
        Imi fac curaj sa iau in sarcina, dar nu stiu cum sa-l dozez.

        Multumesc.

  15. mary says:

    Ce parere aveti despre filtru de apa Mitsubishi Rayon Cleansui ? As dori sa-l achizitinez si caut informatii.

    • Irina Stoian says:

      Draga Mary,
      Pentru ca tocmai m-am intors de la Bucuresti(sint ieseanca) si ptr ca tocmai mi-am achizitionat un fitru de apa ptr osmoza inversa, doresc sa-ti spun ca la sfatul Oliviei, intr-o postare de aici de pe site, am apelat,pentru informatii si achizitia propriu-zisa, la d-nul Omota.
      D-nul Omota este inginer chimist (a lucrat in lab.chimice ale ministerului apararii) si a trecut printr-o grava problema de sanatate,peste care a trecut cu ajutorul lui Valeriu Popa,linga care a ramas,ptr urmatorii 15 ani.
      Pe linga sfaturi avizate, pe linga un pret optim, d-nul Omota a daruit sotului meu,care l-a vizitat,povesti incarcate de sfaturi de nutritie,4 carti minunate la care visam demult si multa caldura sufleteasca.Un om minunat si un profesionist in domeniu!

      • Anca says:

        Buna Irina! Ne poti spune te rog cam cat costa un filtru de apa pt osmoza inversa? Cat de scumpe sunt materialele care trebuie schimbate? Montarea trebuie facuta de o persoana autorizata? Multumesc de ajutor! 🙂

        • Irina Stoian says:

          Salut,draga mea!
          Eu am achitat 1500 lei pe modelul meu(care are toate ïngredientele¨,nu mai trebuie nimic suplimentar de achizitionat), cu o capacitate de 300 l pe zi.Este un model optim si exista o motivatie ptr aceasta capacitate necesara, domnul Omota iti poate explica.Iti va motiva si diferentele intre diferite metode de filtrare a apei si modelele existente pe piata.Montajul ar fi inca 200 de lei.
          Chiar daca doresti numai sa te interesezi,sint sigura ca d-nul Omota iti va oferi cu drag toate detaliile.
          Toate cele bune!

      • mary says:

        Multumesc!

  16. RoxanaR says:

    Draga Olivia,

    Ai un ingeras de baiat. De fapt, ai 2 ingerasi 🙂 Multumim foarte mult pentru ceea ce impartasesti cu noi. De cand citesc blogul tau sunt tot mai atenta la ce mananc eu si familia mea. Eu incerc sa mananc macar 70% raw zilnic si am renuntat la tot ce inseamna proteina animala.
    Referitor la ce scria o cititoare mai sus despre analize si eu mi-am facut analize dupa 1 luna si jumatate de mancat mai mult raw si la mine se vad schimbari:
    -colesterolul mi-a scazut de la 202 la 135
    – Ca si Mg nu le-am avut niciodata bune, erau ba la limita inferioara ba sub, acum sunt exact la mijloc intre limitele normale
    Analize mai bune ca astea nu am avut niciodata si nu pot spune ca am mancat chiar atat de raw pe cat mi-as fi dorit.
    Tare ma bucur ca si puiutul meu de 2 ani se indeamna si mananca cu mine, ba un piure de spanac cu caju, ba un piure de brocoli cu avocado toate raw. Puterea exemplului este foarte mare. Acum este totusi mic si mananca ce ii dau, dar sa vedem mai tarziu cand va intra in colectivitate cum va fi.
    Inca o data mii de multumiri pentru tot ceea ce faci. Si tare mi-ar placea daca s-ar putea repeta intalnirea cu tine la Orange store. Din pacate de data asta nu am putut ajunge, dar pentru o data viitoare as face tot posibilul.
    Multa sanatate tie si familiei tale.
    RoxanaR

    • olivia says:

      Multumesc, Roxana pentru povestea ta! Sunt convinsa ca exemplul personal e cea mai buna metoda de comunicare a beneficiilor pe care le are crudivorismul. Daca voi mai avea vreo intilnire curind,. va anunt negresit.
      Cu drag,
      O

  17. madeleine says:

    Da, piticii tai sunt geniali! M-am indragostit de ei la sala, i-am vazut de cateva ori, sunt atat de intelepti si politicosi! Vroiam sa te rog, daca poti si nu iti este prea greu, sa imi dai o idee de prajituri cu ghimbir (gen ginger cookies americane), fiindca mancam asta in fiecare an si asta e primul nostru craciun raw! As vrea sa am mirosul de ghimbir si scortisoara la cuptor in ziua de craciun. Multumesc!Esti o inspiratie, zi de zi, si o super mamica!

    • olivia says:

      Multumesc, Madeleine! Ma gindesc la prajiturile de ghimir … mi-ai facut pofta 🙂
      Pupici de turta de dulce!

  18. sasha says:

    buna, am o intrebare legata de paine: respectiv de ce ai adaugat si ulei? merci.

    • olivia says:

      Am pus ulei, ca sa se lege mai bine aluatul, care astfel devine mai elastic si mai pufos. Dar probabil ca acelasi efect se poate obtine si cu seminte de in macinate. O sa incerc si asa sa vad ce iese…
      Cu drag,
      O

  19. ade says:

    Multumim Olivia!

  20. Georgiana says:

    Olivia am citit pe undeva ca oferi copiilor de Mos Nicolae ciocolata de casa!! Impartaseste te rog reteta cu o mare devoratoare de ciocolata(ma straduiesc sa mananc cat mai putin in ultimul timp). Am incercat si eu sa fac acasa, insa mi-a iesit cam moale…:(
    Multumesc cel mai mult! Pupici recunoscatori!

  21. anamaria says:

    Miam, Miam tare bun…

    Irina ma bucur enorm pt tine, eu am aproximativ acelasi meniu ca si tine o diferenta este ca alternez pestele cu pui de tara o data la 2 saptamani. Si inca o diferenta este ca eu sunt o mamica cu burtica in 37 saptamani, adica acum de Craciun, Mos Craciun vine cu o fetita mult dorita.
    Oare o sa o puna sub brad ? :))

    Iulia R. felicitari pt bebe, sa stii ca eu am papat toata sarcina miere de rapita, salcam, tei uneori amestecata cu polen si propolis. M-am spalat cu ea pe fata si pt prima data in viata mea tenul meu s-a curatat (amestec miere de rapita cu propolis). Apa fierbinte nu este indicata in timpul sarcinii.
    Vreau sa stiti ca analizele mele au iesit PERFECTE, desi nu iau vitaminele alea sintetice sau orice altceva mi-a prescris medicul. Doctora a ramas surprinsa cat de bine imi e desi nu iau nospa. Cand a auzit ca nu mananc carne (decat o data la 2 saptam) nu a fost la fel de incantata, a spus ceva de genul “sa pap carnita ca din carnita creste copilul”, dar normal ca am facut tot ce am stiut eu 😀

    Am scris toate astea pt ca am vrut sa stiti ca se poate chiar si cand esti insarcinata sa ai un meniu echilibrat cu multe alimente proaspete, raw, vegan, etc. si chiar si fara vitamine sau alte medicamente, solutia este echilibru si totul cu masura. Aaaaa si am luat pana acum 10 kg 😀

    Va pupicesc pe toate in special pe Lupul cel rau (care seamana foarte mult cu Andi, nu?)

    • IULIA R. says:

      Multumesc mult pt raspuns anamaria !
      M-am cam speriat cu mierea pt ca eu o folosesc si in ceai , si pentru ceva dulce ,imi place si fagure … iar cand am descoperit sarcina si medicul si colegele de birou m-au pus in tema ca e periculoasa …
      nici eu nu am facut tot ce mi-a zis medicul…la prima vizita mi-a facut o lista de medicamente : aspenter pt irigarea uterului, duphaston pt fixarea sarcinii si femibion 1 pt vitaminizare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! doar asta deocamdata !!!!!!!!!!!!! 🙂
      nu am luat nimic ! eu iau catina cam 100 g cu miere , mananc dimineata goji sau nuci pe stomacul gol, fructe multe ….nu cred ca am nevoie de medicamete de fixare a sarcinii…
      schimb medicul…

      • olivia says:

        🙂
        Pupici mamicii de ingeras si ingerasului din burtica!!!

      • Me says:

        Iulia, nu zic in nici un caz sa iei medicamentele respective. Intrebarea mea este de ce ti-a dat aspenter? Te stii cu probleme de trombofilie? Sau a iesit la analizele de sange ceva?! Daca da, mai studiaza problema sau intreaba medicul de ce ti-a dat aspenter. Acesta ajuta la fluidizarea sangelui. Daca e prea ingrosat sangele si nu iriga bine zona respectiva, sarcina se poate opri din evolutie pentru ca embrionul nu are suficienti nutrienti cu care sa se hraneasca.

        • IULIA R. says:

          am citit si eu pe net despre aspenter …
          nici macar nu mi-am facut inca analizele …nu am apucat inca…eu am aflat ca sunt insarcinata de cateva zile , m-am dus la medic sa-mi confirme si imediat mi-a dat aceste 3 medicamente…
          si culmea este ca am citit ca aspenter are acid acetilsalicilic ( aspirina ) iar eu am alergie la aspirina …dar nici macar nu m-a intrebat de vreo alergie!
          mi-a spus ca sunt pt fixarea sarcinii …

          daca astea 3 mi le-a dat fara sa-mi vada analizele nici nu vreau sa ma gandesc cate mi-ar da dupa ce imi fac analizele ! dar nu mai mai duc la acest medic !

          • olivia says:

            Inca o mamica treaza! Bun venit in gasca! 🙂

          • adriana says:

            Si mie mi s-a confirmat de curand sarcina, insa pe langa vestea buna m-am ales si cu o reteta plina de pastile, la fel, fara sa fac nici un fel de analiza inca…Nici eu nu am luat nici o pastila, insa nu ma simt nici f .multumita de cunostiintele acumulate, astfel incat mi-e teama sa nu fac ceva gresit, sau mai rau sa cedez si sa ma imbuib de pastile. Am si experienta primei nasteri care s-a finalizat mult prea devreme cu o nstere prematura cauzata de o restrictie de crestere a fatului din cauze neclare si la ora asta. In concluzie, sunt f dornica sa stiu pe langa alimentatie ce trebuie sa iau ptr a suplini acidul folic si alte minunatii.

  22. Anita says:

    Foarte mult seamana Luca cu tine , Olivia. Interesanta reteta. Te pupam

  23. Ade says:

    Buna Olivia,
    Am facut ieri o sedinta de colonhidroterapie, a fost totul ok insa astazi simt niste crampe sub stomac in partea dreapta.
    Nu stiu daca sa mai continui cu celelate doua, pentru ca am inteles ca sunt necesare minim trei pentru curatarea completa a colonului.
    Multumesc mult!
    P.S. Cand vine cartea cu retete de dulciuri pentru copii?
    O astept cu nerabdare 🙂

    • Marina N says:

      Ade, cred ca cel mai bine ar fi sa discuti cu cei de la clinica unde ai facut sedinta de colonhidroterapie si sa le spui temerile tale. Sunt sigura ca vor putea sa-ti raspunda la intrebari si sa iei cea mai buna decizie. Sa ne scrii cum a fost.

    • olivia says:

      Sunt normale crampele. Vor trece, nu-ti fa griji. Eu as continua in locul tau colonhidroterapia. Life saving!!!
      Iar cartea, curind!
      Cu drag,
      O

      • nadi says:

        Draga Olivia,
        eu am citit pe net tot mai mult de irigatorul anal,care e extrem de folositor si practic,avandu-l acasa si folosindu-l singura si cand doresti(1 data la 1-3 luni cica e indicat). Acum eu mi-am procurat irigatorul,la cca 20€. Intrebare:poate fii un bun inlocuitor al colonhidroterapiei? Cunosti experiente de acest gen?

  24. Silvia says:

    Buna,Oli,am si eu niste nelamuriri;eu ii dau lui David al meu de 2ani,amestec de soc,cimbrisor,coada soricelului,miere,polen,sub forma de ceai ,in loc de apa,acum iarna ,plantele le stiu de la tine,spuneai ceva de 10,care ar m-ai fi?Am si propolis cum sa-l folosesc ,in ceai se intareste.De unde cumpar miso,din supermarket?Multumesc pentru rabdarea si raspunsurile tale.Pupici de la noi.

  25. Daniela says:

    Of, ce poveste!… si ce stare de bine, de “acasa” mi-ai dat! Si ce ingerasi de copii aveti! Sa va traiasca si sa aveti parte de tot ce-i mai bun sufletului vostru!

  26. Mihaela G says:

    Ce minune de copil!!! Sa va traiasca, Olivia!
    Am purces la facut painicile, m-a convins Luca si ai sai arici( si eu si fii-miu suntem fani jucarii ikea:)). Am framantat eu aluatul, nu am pus masina de paine in functie, insa au iesit niste turte extrem de tari, bune de macinat la rasnita de cafea :((. Ce am gresit? Cat trebuie sa stea la “dospit”? Mai incerc o data in seara asta, daca nu iese….mai incerc si maine:))
    Te pup,
    Mihaela

    • olivia says:

      Cred ca aveau nevoie de mai multa apa, draga Mihaela. In functie de cit de fina e macinata faina, e nevoie de mai multa sau mai putin apa. Trebuie sa rezulte un aluat compact, elastic, ca o guma de mestecat, usor de manevrat.
      Pupici nestemati!
      O

  27. Cristina K says:

    ma gandesc ca nu au cum sa iasa pufoase pentru ca nu au drojdie. Din cate stiu azimele sunt tari.
    M-a amuzat povestirea si baietelul este tare dulce!

    • olivia says:

      Ies moi ca o placintica. Minus umplutura. dar acum ca zici, mi-ai dat idei. Cum ar fi cu umplutura de varza murata, cu piper, oare????

  28. lylyana says:

    Ce frumos copil, o dulceata!

    Spune-ti-mi si mie,ce inseamna ,,miso/shoyu (pasta, respectiv sos de soia fermentat”? de unde il cumpar?

    • olivia says:

      Draga Lylyana, eu le iau din magazinele naturiste din Bucuresti. Un shoyu bio si bun (fara adaosuri de orice fel) am gasit la Leacul.
      Cu drag,
      O

  29. danapav says:

    buna olivia, fetelor!felicitari pentru alegerea de a avea o dieta/viata ghidata dupa un meniu sanatos! poate ma ajutati si pe mine cu un sfat!
    puiul meu de aproape 6 ani(pe care ii va implini in noaptea de revelion) a tot facut anii trecuti cate 5 otite si sinuzite/sezon rece;din primavara insa nu a mai racit.dar de 5 zile tuseste de mama focului si de azi il doare si urechea(deci a dat iar in otita)!nu are febra dar este mai tot timpul infundat!ii dau(ce-i drept numai de o sapt) sirop de echinaceea cu propolis si i-am facut azi ceai de ceapa cu miere, lapte cu miere.i-am kuat si tinctura de propolis(la plafar nu aveau propolis simplu) si sirop din muguri de catina insa nu stiu ce cantitati sa folosesc ( pt a le amesteca cu miere si polen) !ma ajutati va rog cu un sfat?

    • olivia says:

      Dana, eu folosesc pentru git propolis in concentratie de 50 % , iar pentru urechea care doare, o bucatica mica de vata inmuiata in propolis. Pentru tusea care nu mai conteneste, foi de varza pe piept si spate, dar si in zona gitului. Mereu ung zonele pe care urmeaza sa aplic cataplasmele unguent de marul lupului si galbenele pe baza de untura de porc, de la Ioan Bonchis. Ceaiurile expectorante de la Bonchis fac minuni, ajutind la desprinderea si eliminarea mucusului din aparatul respirator.
      Cu drag,
      O

      • danapav says:

        multumesc tare mult Olivia!am sa il caut pe google pe dl Ioan Bonchis sa fac o comanda de ceaiuri de la dansul!astazi am fost la kidex(nu am mai fost de 5 ani la targurile de copii, hainele si jucariile de copii achizitionandu-le majoritatea de pe ebay sau in orice caz on-line majoritatea) si m-am bucurat ca am gasit niste standuri cu produse naturiste unde am achizitionat sirop de catina cu miere, miere salcam, propolis,polen…; as vrea sa-i prepar fiului meu(si de fapt si mie care mai am in burtica un baietel de 5 luni si un pic) un preparat din toate aceste ingrediente insa nu stiu ce cantitati sa folosesc sau daca sa le amestec pe toate la un loc(pt o imunizare in timp)! ma ajuta cineva cu un sfat? va multumesc anticipat 🙂

  30. Irina Stoian says:

    Dragele mele,

    Ieri am cumparat din piata ciuperci pleurotus,pe care le-am ¨gatit¨dupa reteta Oliviei.Bu-na-ta-te! Imi placeau mult ciupercile gatite cu smantana ,dar ma strangea in spate gandul ¨ca-mi voi simti¨ ficatul,ca de fiecare data cind indrazneam sa gust ceva gras.
    Asadar, indrazniti sa cunoasteti minunea!
    Duminica frumoasa, cu pace in inima si veselie in suflet!

  31. Lacramioara says:

    Buna Lupule,
    Ia sa ne mai spui tu ce mai papi pentru ca te-ai descurcat foarte bine…
    PS: fetelor – ciupercile de la supermarket sunt Foarte stropite insa puteti cumpara pleurotus bio de la Ciupercaria regala Sinaia – 20 ron/kg (nu se marineaza insa asa ca champignon, trebuie gatite). Exista si ciuperci champignon la Biogood dar la 46 ron/kg sau cumparati ciuperci de padure de la supermarket (in sezon, sunt romanesti, culese din padure). Daca aveti deshidrator si puneti ciupercile astfel marinate (adaugati usturoi in marinata) pe frigaruie la deshidratat, in 2 ore aveti “ciuperci la gratar” si nimeni nu va crede ca sunt raw.
    Merci Olivia pt painici – ma duc sa le probez…

  32. ana says:

    Dumnezeule, ce copilas frumos aveti!! sa va traiasca si sa fie sanatos!! e mare lucru ca mananca sanatos,adica mancare neprocesata, mai ales in ziua de azi cand copiii sunt tentati de tot felul de tampenii de prin supermarketuri si e cam greu sa-i faci sa inteleaga ca ce e acolo nu e bun pt ei. conteaza mult educatia primita in primii ani de viata si , mai ales, conteaza obiceiurile alimentare din familie. este norocos ca are o mamica asa documentata si preocupata de sanatate!
    multi pupici pt toata familia!!! sunteti un model demn de urmat 🙂

  33. dili says:

    misto, numai pupincuristi pe blogul asta. banuiesc ca moderezi comentariile si tot ce apare contra se sterge. uite, daca esti corecta, lasa si postarea asta.

    mi se pare cea mai mare aberatie posibila in lumea asta ce faci tu. iti bati joc de niste copii, obligandu-i la o dieta sinistra, inventata de cine stie ce schizofrenic. ca iti bati joc de tine, asta e una, nu ai decat, spor! dar nu inteleg ce ai cu copii astia. cu ce ti-au gresit ei? de ce nu ii lasi sa isi aleaga singuri drumul in viata? de ce ii obligi sa manance sinistroseniile alea? apropos, sotul ce serveste?(salutari andi!) sunt sigur ca baga shaorma la greu. eu, unul, asta as face. doar ca sa imi bat joc. aaa, sa iti spun ca in locul lui eram plecat de mult? cred ca e la mintea cocosului.
    femeie, vino-ti in firea ta sau fa-ti un control la cap, ca acolo e buba.

  34. dili says:

    a, scuze, am uitat: daca tot vrei sa traiesti o mie de ani, de ce nu incerci criogenia? nu se stie daca functioneaza, dar e o idee, nu?

    ps (si cu asta am incheiat, nici nu mai calc pe aici vreodata, nici nu stiu ce dracu’ m-a apucat) daca tu iti doresti sa traiesti o suta de ani, faci o mare greseala. eu, unul, nu mi-as dori sa imi vad copii murind. pa!

    • Me says:

      Am zis ca nu comentez, si uite ca nu ma abtin…. 🙂

      Ideea este NU ca vrei sa traiesti o suta de ani, dar daca apuci sa traiesti un numar mare de ani, ar fi ideal sa ii petreci sanatos, fara dureri, fara vaicarelile induse de dureri, fara sa fii o permanenta ingrijorare pentru copiii tai si sa ai putere de munca si acea “joie de vivre” care te face sa te bucuri de fiecare zi, asa cum iti este data ea sa o traiesti de catre Dumnezeu, cu bune si cu rele… Asta e ideea, Dili, nu ceea ce ai insirat tu acolo.

      Si, sincer, din tot ce posteaza Olivia eu imi dau seama ca nu impune prea multe nici copiilor, si cu atat mai putin sotului. Banuiesc ca ei, ca orice alta familie normala, au limitele stabilite si se desfasoara totul de comun acord.

      Cu alte cuvinte, Dili, sa-ti dea Dumnezeu sanatate si fie ca restul acestui post (la cel religios ma refer :)…) sa iti aduca linistie si bucurie in suflet. 🙂

      • Gabi says:

        NB 🙂

        Un om vizibil agitat veni intr-o zi la Socrate. “Asculta, Socrate, trebuie neaparat sa-ti spun ca prietenul tau…”. “Opreste-te!”, il intrerupse Socrate. “Ai cernut, cumva, ceea ce vrei sa-mi spui, prin cele trei site?” “Trei site?”, intreba mirat celalalt. “Da, prietene, trei site! Hai sa vedem daca ceea ce vrei sa-mi povestesti tu trece prin cele trei site. Prima sita este cea a adevarului. Ai cercetat daca ceea ce doresti sa-mi spui e adevarat?”. “Nu, am auzit vorbindu-se si…”. “Asa, deci. Dar cu siguranta ca ai verificat vorbele cu a doua sita, cea a bunatatii. Daca adevarat nu s-a dovedit a fi, macar e ceva de bine?” Celalalt raspunse sovaind: “Nu, dimpotriva…”. “Atunci”, il intrerupe din nou Socrate, “haide sa folosim si cea de-a treia sita si sa ne intrebam daca este necesar si esential sa-mi spui ce te agita atat de mult”. “Necesar, nu prea…”. “Deci”, zambi Socrate, “daca povestea pe care vrei sa mi-o spui nu e nici adevarata, nici frumoasa si nici necesara, este mai bine s-o faci uitata si sa nu ne impovarezi cu ea, nici pe mine si nici pe tine”.

        sursa : http://www.formula-as.ro/2011/965/sanatate-35/feriti-va-de-logica-raului-13625

    • Laura P. says:

      O remarca, “dle” Dili… probabil esti elev de liceu, unul din aceia care isi petrec zilele si noptile cu internetul in fata, un ( inca, speram )habarnist intr-ale vietii, care crede ca detine el toate cunostintele si nu mai are nimic de invatat. Te inseli !!!! Amarnic !!!
      Un prim lucru pe care l-ai putea invata ar fi sa scrii corect “gramaticeste”: copiii- cu 3 de “i”- da, ai vazut bine, sunt 3, banuiesc ca este un soc pt tine dar poti verifica informatia.
      Si sa nu spui ca ti-a scapat pt ca nu tine, ai comis-o de doua ori.
      Si sper sa nu ajungi sa ai mintea de apoi, cum se spune.

  35. Irina Stoian says:

    Fetelor,propunere de propunere:))
    Haideti,incepind din acest moment,sa ignoram absolut toate mesajele gen Dili,adica mesajele vadit DOAR jignitoare.
    Am pierdut mult timp si energie in lupta cu acest gen de mesaje.
    Santem interesate de competitie,dar o competitie desteapta, documentata si …cu maniere.
    Deci,haideti sa ne vedem in tihna, de ale noastre;)

  36. Mari says:

    dili, sunt socata de o asemenea reactie.De unde atata ura in sufletul tau??Fiecare este liber sa-si aleaga felul in care isi traieste viata si doreste sa-si creasca copiii.Tu ai copii? Au luat vreodata medicamente? Eu am auzit-o pe Olivia spunand despre copiii sai ca nu au luat niciodata medicamente.E semn ca este pe drumul cel bun.
    Sanatate iti doresc!

  37. Maria says:

    Scufita Rawsie kilogramele si dereglarile aduse de anticonceptionale dispar cu timpul prin alimanatia raw sau pot fi accelerate prin ceaiuri si tincuri anume?Al tau Lup e o minunatie, numai cum l-am vazut pe el in poze, mi-ai trezit si mie pofta de ciupercute, delicioase intradevar, mii de felicitari si pupici

  38. CICI says:

    Intr-adevar, no comment.

  39. mihaela says:

    no …nu ma pot abtine…ptr idiotul de mai sus se stie cine ,ca-i singurul pe-aici :)) Olivia nu vrea sa traiasca forever,desi intr-o oarecare masura si-a castigat eternitatea prin arta de a sti sa-si traiasca viata frumos ,ea ,sotul pe care si l-a ales (fie vb intre noi ,n-ai tu nici macar sansa sa fii parasit de o asa femeie educata si finuta dar sa o mai si parasesti …ntz,ntz bre…nu cred sa te invartzi ‘mneata in cercuri d-astea cu femei de treaba )si copilasii acestia adorabili .

    P.S. cred eu ca ai scris postul de mai sus in urma unei indigestii provocate de ultimele 3-4 shaorme inghitite ,nemasticate….

    • Roco says:

      :)) da, cred ca unii oameni nu cunosc notiunea de “bunatate”. N-au intalnt-o niciodata si cauta o asociere…mi-e mila de ei…sunt doar victimele societatii

  40. Maruca says:

    Salutare! Am incercat aseara azimele. Au iesit bine, un pic scortoase, le/am tinut prea mult in cuptor. Daca adaugati o cantitate mai mare de seminte se susan si in, se pot elimina cele 2 linguri de ulei de masline. Coca este chiar uleioasa datorita semintelor bine rasnite. Numai bine si sanatate!

  41. Roxana says:

    Draga Olivia

    Luca este atat de frumos si scump incat nu pot decat sa va felicit si sa va doresc sa va bucurati de copilasii vostri deoarece sunteti niste parinti minunati si grija ta pentru familia ta este cu totul deosebita.

    Te rog daca ma poti lamuri si pe mine in legatura cu sapunul de alep si uleiul de argan, sunt atat de bune cum se spune? Pentru fata, ten acneic, par? In tine am incredere deplina.

    Multumesc

    • olivia says:

      Despre sapunul de alep stiu lucruri bune. Daca e facut dupa metode traditionale, e de laudat. Uleiul de argan la fel, e senzational, cu o conditie: sa fie presat la rece!
      Cu mare drag,
      O

  42. Mihaela says:

    Draga Olivia,
    Mama mea raceste f.des de cand o stiu;locuieste la tara si acolo e cam frig, iese des pe-afara de la caldurik,are un serviciu care ii cere sa mearga mult pe teren,etc.; face des amigdalita si tuseste adesea;are 47 de ani si a luat f.multe medicamente antibiotice de f.mult timp.Organismul ei e slabit si mi-e mila de ea cand vad ca nici nu termina bine tratamentul ca iar are probleme cu raceala.Medicii ii recomanda mereu antibiotice si nimic altceva; te rog daca ai putea sa-mi dai ceva sfaturi…
    A! Si eu aveam probleme de genul asta,dar dupa ce mi-am scos amigdalele,n-am mai racit decat f.rar.Mama nu vrea sa se opereze pt.ca-i e teama sa nu raceasca mai des la plamani.
    Multumesc mult.Te pup si pe ingerasi ii pup.

    • olivia says:

      Mama ta are dreptate. Scoaterea amigdalelor lipseste organismul de un soldat redutabil. I-ar prinde bine sa manince mai multe cruditati si sa se imunzeze cu ceaiuri de plante (coada soricelului, urzica, soc), propolis si polen.
      Cu drag,
      O

      • Hermelina says:

        Buna dimineata, in urma cu cateva luni mi am scos amigdalitele si tare nu vroiam sa le scot insa se instalase un miros neplacut in cavitatea bucala si credeam ca este de la stomac dar SURPRISE, mirosul era de la amigdalite. Am inceput cu analize de tot felul necesare operatiei de scoatere, binenteles ca nu am vrut sa le scot, nu exaagerez cu nimic, la 6 doctori am fost cu rezultatul analizelor si unul singur mi a spus sa folosesc laserul, asta pt. ca detinea el aparatul in cabinet probabil INSA, toti ceilalti doctori mi au spus sa le scot deoarece ajunsesera o infectie pentru organism dar nu stiam, noroc cu mirosul neplacut. Toti doctorii mi au spus ca ar fi ideal sa nu le scoti dar atunci cand ele fac mai mult rau decat bine organismului TAKE THEM OUT AND DON T REGRET. Sper sa nu fi deranjat cu mesajul meu. Numai bine.

  43. raluca says:

    Cea mai simpatica postare!
    Emtionat foc la sedinta foto, constient ca devine vedeta mai repede ca altii!

  44. raluca says:

    Acum imi dau seama ca de cand am renuntat sa mai bem lapte si l-am inlocuit cu sucuri, dimineata, fetita mea nu mai are cearcane!!! Si nici noi, asa de pronuntate!!!

  45. Nicole says:

    Draga Olivia,

    pare delicios ce ai facut acolo, o sa incerc si eu negresit.
    Vreau sa te intreb, ai cumparat cumva produse bio de pe site-ul http://www.biolandia.ro/ ? Vreau sa comand ceva, dar as fi mai linistita daca stii ceva despre ei.
    Multumesc frumos!

    • olivia says:

      N-am comandat de la ei pina acum. Dar vad ca au aceleasi produse pe care le gasesti cam in toate magazinele bio naturiste din on-line si din oras. Fructele si semintele par Ok, uleiurile la fel, orezul sau leguminoasele. Dar nu m-as baga la semipreparate din griu si zahar sau conserve, sucuri si dulceturi pasteurizate.
      Cu drag,
      O

  46. Mira says:

    Draga Olivia,

    In fiecare dimineata beau pe stomacul gol o lingurita de propolis glicolic (fara alcool) de la Parapharm, sttind ca e bun pt intarirea sistemului imunitar. As vrea sa stiu exact daca, acesta este sau nu contraindicat in sarcina????

    • olivia says:

      Si eu am folosit propolis in sarcina, fara sa am reactii adverse, Mira. Dar n-am luat chiar in fiecare zi. Inteleg insa ca trebuie luat cu precautii, caci unele femei pot fi alergice (adica atit de toxice, incit organismul sa intre intr-o criza de detoxifiere brusca, ce imbraca forma neplacuta a unei alergii).
      Cu drag,
      O

  47. daniela says:

    Buna Olivia.
    Fetita mea de 3 ani si 7 luni a inceput sa aiba o tuse incarcata dar fara sa expectoreze pana in prezent nimic,i-am pus frunze de varza pe piept sambata si duminica seara ,i-am dat cate 15 picaturi de tinctura de proplis de 3 ori pe zi cu miere,ceai de patlagina si busuioc.Cate zile ar trebui acest *TRATAMENT*pana scapam de aceasta tuse.multumesc

    • olivia says:

      Tratamentul tine atita timp cit ea elimina toxinele, Daniela. Ajut-o cu bai calde cu multa sare dizolvata in cada, ceaiuri expectorante (de lon Bonchis, de pilda). Frunzele de varza incalzite cu capacul fierbinte si zdrobite cu facaletul, aplicate in mai multe straturi pe piept si spate sunt o solutie de care vorbeste foarte frumos si Mickail Tombak si incepe sa dea rezultate dupa trei zile.
      Tin pumnii,
      O

      • daniela says:

        Multumesc pt raspuns

      • Iulia B says:

        fetita mea in varsta de 7 luni a tusit azi de cateva ori. E o tuse incarcata. sa incerc frunze de varza sau sa ma limitez la alaptat? si oare i-ar face bine daca as lua eu ceai de patlagina ?

        • olivia says:

          Poti sa incerci si cu frunze de varza, daca te lasa. Daca nu, nu forta. E important sa o hidratezi, sa o alaptezi, iar tu sa maninci curat. In plus, o poti ajuta bind tu ceaiuri de patlagina (cum ai zis si tu), luind propolis (cu care poti sa o ungi pe piept si in zona amigdalelor, pe piele), echinaceea, menta, musetel, cimbrisor, galbenele, coada soricelului. Combinate (de preferat) sau separat (daca n-ai decit unul dintre ele).

          • Iulia B says:

            M-am limitat la alaptat si am baut eu ceaiuri si suc de catina cu miere. Dar tusea s-a transformat in una seaca, nu e foarte puternica, dar este. Insa ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca a facut febra. Azi-dimineata la ora 4 avea 38.4, iar acum la ora 8 are 39. I-am pus otet in sosetute si caut remedii pe blog intre timp. Dar sunt cam speriata si niste sfaturi mi-ar prinde tare bine.

          • olivia says:

            Iulia, febra e o reactie naturala a organismului, de ardere si eliminare (prin transpiratie) a unor toxine. Trei febre suprimate cresc cu citeva procente sansele de a face cancer. Deci sfatul tuturor naturopatilor e sa nu suprimi febra cu antitermice. 39 e o febra mica pentru un copil, al carui organism are o capacitate uimitoare de lupta. Cea mai ferma recomandare naturista in astfel de cazuri se refera la o hidratare din belsug, cataplasme cu varza, soseste cu otet, ceaiuri de coada soricelului, soc, cimbrisor de cimp.
            O

          • Iulia B says:

            I-am pus otet in sosetute si febra a scazut. Am dus-o si la medic sa o vada si a zis ca are o infectie respiratorie localizata in nas si urechi. Oare suntr remedii pentru asta? Dr. Mi-a dat sa ii pun picaturi. E ciudat, ca ea nu are nasul infundat si tuseste. De tuse nu a zis nimic. Voi continua eu cu otet daca mai e cazul si cu ceaiuri. Multumesc, Olivia. Am cautat sa cumpar unguent cu marul lupului, dar nu am gasit

  48. Miruna says:

    Cine e interesat, poate citi un interviu super fain in formula as despre importanta hranei vii:

    http://www.formula-as.ro/2011/992/nutritie-55/enzimele-vii-14367

    Pupici de mos Neculai!

  49. Nancy says:

    Buna Olivia,

    As dori,te rog, sa-mi spui cum se poate trata calculul biliar ? Poate fi tratat naturist sau doar cu o interventie chirurgicala?

    Multumesc.

    • olivia says:

      Se trateaza relativ simplu, Nancy. Dar fiind vorba de un tratament pe care e bine sa-l intelegi exact inainte de a-l face SINGURA, e bine, cred, sa citesti in cartea lui Mikhail Tombak pasii pe care ii ai de urmat ca sa te asiguri ca duci procedura pina la capat in siguranta. Tratamentul naturist presupune sa intelegi intii si apoi sa pui in practica cu mult curaj si in cunostinta de cauza, ceea ce nici un medic nu ti-ar recomanda sa faci acasa: sa te vindeci singura! De aceea cred ca nu sunt cuvinte suficiente sa sublinieze ideea ca un astfel de tratament trebuie facut dupa ce te-ai documentat bine si ti-e limpede de ce faci ceea ce faci si care sunt simptomele de detoxifiere la care te poti astepta, ca sa nu te sperii. Mai gasesti descrisa procedura cu ulei si zeama de lamiie pentru eliminarea calculilor si in cartea Sperantei Anton (editura Polirom) “Tratat de medicina naturista”.
      Tin pumnii,
      O

    • Violeta says:

      Draga Nancy,

      eu am urmat, urmez procedura de eliminare a calculilor biliari, eram in aceeasi situatie, si pot sa spun ca este impresionant sa urmezi tratamentul si sa observi ce “suntem in stare” sa eliminam si la ce stare de bien se poate ajunge.
      Mult curaj!

      • GeorgianaC says:

        Violeta, m-ar interesa si pe mine subiectul. Mai exact, ce anume ai luat tu, cand, cum, pentru cat timp, cat de dureroasa a fost “‘operatiunea” de eliminare a calculilor. Eu am bila plina de pietre mici, de fapt e contractata pe pietre. Doctorii cu care am vorbit mi-au spus ca este riscanta eliminarea calculilor deoarece se poate bloca canalul coledoc si ajungi sigur la operatie, la urgenta.

        La tine cum a fost?

        Multumesc anticipat pentru raspuns.

        O seara frumoasa!

        • Violeta says:

          Draga Georgiana,
          Eu mi-am descoperit colecistita intamplator, convinsa fiind ca am un regim de viata destul de sanatos. Spun “intamplator” caci m-am trezit suferind de o constipatie grozava care s-a intins pe aproape doua saptamani, in ciuda lichidelor, cruditatilor, miscarii…etc. M-am speriat si am facut o ecografie abdominala si atunci mi-au descoperit frumusete de pietre, una de vreo doi centimetri si, era un “conglomerat” am putut sa vad sta cu ochii mei si m-am ingrozit. M-au programat deja la operatie (locuiesc in Franta).Eram intr-adevaar “plina” de aceste pietre infame.
          Am cerut ajutorul unui prieten naturopat care m-a ascultat si mi-a recomandat procedura de curatare.
          Cum spune si Olivia mai sus, e bine sa citesti bibliografia in domeniu, procedura pe care am aplicat-o a fost descrisa si aplicata de dr. Hulda Clark.
          Ai nevoie sa spun asa de o dupa amiaza si o zi linistita, sa le psunem ziua 1 si ziua 2.
          Si mai ai nevoie ca ingrediente de -60g de Sulfat de Magneziu, il gasesti in farmacie (atentie sa nu iti dea Clorura de Mg care nu este acelasi lucru),
          – de 4 grapepfruit mari;
          – 125ml ulei de masline, de preferinta bio daca se poate.

          ZIUA I:
          AMESTECUL I: de dimineata amesteci 60g de sulfat de magneziu cu 750ml apa curata intr-o sticla cu dop, pusa apoi la frigider (gustul va fi foarte amar, dar faptul de a o tine la frigider mai atenueaza o secunda amareala).

          AMESTECUL II va fi facut la ora 21.45, pentru ca la orele 22 sa il poti bea. (Trebuie sa fii intr-adevar f. precisa, e foarte important, si daca vei urma procedura vei vedea de ce).

          In ziua I vei lua un mic dejun lejer fara alimente grase, uleioase (de asemenea evitati samburii de amanda, nuci, etc); si puteti lua chiar si un “pranz” lejer, poate o salata de legume cu putin orez vapeur….si beti, beti multa, multa apa de dimineata, trebuie sa va hidratati foarte mult, si asta doar pana la ora 14 cand va veti opri din a bea apa. Deci:
          ora 14: nu se mai bea deloc apa
          ora 18: se ia primul sfert din amestecul de la frigider (apa si slfatul de magneziu);
          ora 20: se ia al doilea sfert din amestecul de la frigider. Eu eram la serviciu, deci mi-am pus amestecul intr-o sticla gradata (amestecul il beau cu paiul,dvs. vedeti cum suportati);
          ora 21:45 a se pregati amestecul II, sucul de grep plus uleiul de masline.Repet ca este f important a se respecta ora fixa, deci sucul il veti presa atunci pe loc si amesteca cu uleiul de masline. Ca sa omogenizati bine (eu am avut suprize la prima incercare) puneti amestecati intr-un blender sau intr-un vas cu mixer cu picior. Va duceti in dormitor si beti amestecul in picioare, twistand de pe un picior pe altul, cu alte cuvinte va miscati putin si luati putin cate putin din amestec ( de data aceasta paiul este necesar si chiar indicat). Incercati sa beti amestecul pe o durata de cinci minute, nu mai mult.
          In clipa in care ati terminat de baut amestecul va asezati in pat in pozitie culcat pe partea stanga. Trebuie sa aveti grija sa aveti capul usor mai ridicat decat corpul. ideal ar fi daca ati avea o perna electirca, o manusa umpluta cu apa calda sau pur si simplu niste prosoape impaturite pe care sa le fi incalzit bien cu fierul inainte si pe care sa vi le amplasati sub ficat. In cazul in care nu puteti sa stati culcata pe partea stanga, stati cu fata in sus si incercati sa va masati circular si delicat zona abdominala. Nu uitati sa respirati si sa fiti foarte relaxata,si daca va incearca o senzatie de voma respirati adanc si incercati neaparat sa adormiti sau sa fiti extrem de linistita.Aveti nevoie de multa liniste.

          Ziua II : la ora 6 se ia al treilea sfert din amestecul apa+sulfat de magneziu;
          la ora 8 ultima parta din amestec.
          Incercati ca pana la pranz sa nu iesiti afara din casa si sa aveti toaleta la dispozitie.
          Cum zicea Olivia sunt mai multe proceduri de curatare, si a dat si o bibliografie in acest sens, eu v-am descris doar experienta mea (sapatamana viitare voi fi la a patra procedura). Ce sa spun, la prima procedura m-am ingrozit de ce marimi de pietre puteam sa elimin. Sotul meu ca sa ma sustina a urmat si el procedura. Tot ce pot sa spun este ca la ecografia dupa a treia procedura doctorul a fost socat, caci tocmai eliminasem un gigant de piatra (mai mult de 2,5cm).

          Pentru orice intrebari imi puteti scrie pe antohiviola@yahoo.com
          Un prag de iarna plin de inima curata tuturor!

          • GeorgianaC says:

            Multumesc mult pentru raspuns. Esti foarte curajoasa.
            Sper sa gasesc si eu aceasta forta, deocamdata imi este cam frica.
            Ma mai documentez si o sa revin cu intrebari pe adresa ta privata.

            O duminica frumoasa!

  50. RoxanaR says:

    Draga Olivia,

    In seara asta am reusit sa fac si azimele si tocanita de ciuperci. Nu pot sa iti spun decat ca au fost delicioase. Multumesc mult pentru reteta si pentru toate lucrurile frumoase pe care le faci.

    Pupici

  51. Nicole says:

    Multumesc, Olivia!
    Asa m-am gandit si eu, am comandat doar faina spelta, linte, mei si niste lapte de migdale.

    • olivia says:

      Laptele de migdale e mai mult ca sigur pasteurizat. Poti sa-l faci tu in casa dintr-un pumn de migdale rehidratate si o cana cu apa. In 2 minute, nu mai mult! Nu uita sa-l strecori prin tifon.
      Cu drag,
      O

  52. Ana says:

    Buna, Olivia si tuturor celor care participa la discutii. Sunt foarte interesante, le citesc si imi notez de fiecare data ceva nou. Azi am trecut si eu la bucatarit mancarica asta cu ciuperci. Sa vedem ce va iesi:) Am cautat in ultima perioada informatii despre cum sa dau la fetita mea produsele apicole, ca propolisul sau polenul. Mentionez ca are 2 ani jumatate. As dori un tratament pentru cresterea imunitatii. Propolisul se poate da sub forma de tinctura la varsta asta? Polenul se poate pune in laptele de migdale langa seminte, cereale? Am citit si aici cateva despre dar poate adunandu-le reusesc sa trec la fapte. Va multumesc!

    • Nicol says:

      Polenul se poate mesteca pur si simplu. Este foarte bun. Fetita mea il adora la 2 ani jum. Totul este sa o convingi sa incerce.

  53. Andreea says:

    O minune de baietel zdravenel! La toti bunicii sceptici din jurul meu am aratat fotografiile cu Luca. Asta ca sa vada ce frumos poate creste un copil si fara carne, oua, lapte, ciocolatele Kinder( drama lor ca nu i-au putut oferi bucuria asta din partea mosului).Te felicit, te admir, te apreciez enorm pt ce faci atat pentru familia ta, cat si pentru noi!!
    Te pup cu mare drag! Andreea

  54. Andreea says:

    Si pentru ca intotdeauna am gasit un sprijin din partea ta, as dori sa ma ajuti intr-o problema.Baietelului meu de 2 ani jumate ii miroase f urat respirati dimineata, si in fiecare seara are limbuta incarcata de o chestie albicioasa, mai pronuntata la baza. Chestia ciudata e ca asta se intampla de cand am schmbat alimentatia, de cel putin 4 luni. Inainte nu aveam problema aceasta. Eu ii curat limbuta in fiecare seara cu periuta de dinti sau tifon imbibat in zeama de lamaie. Oare ce as putea sa ii mai fac, dau pt problema aceasta. Multumesc mult de tot!!! Andreea

    • olivia says:

      Draga mea, eu ii dau lui Luca (nu mesteca bine mereu si drept urmare digestia lui e mai dificila uneori, ceea se vede pe limba printr-o pelicula mai albicioasa, ca cea a baietelului tau) ceaiuri de coada soricelulu de doua ori pe zi, ca sa elimine mai repede toxinele si ii fac bai calde cu sare de mina neiodata (de la Naturalia, de pilda sau direct de la mina, se gasesti si pe net, sare de Praid). Curatarea limbbii se face mai eficient cu virful unei lingurite mici, de ceai.
      Cu drag,
      O

      • Andreea says:

        Scuze ca insist, dar oare respiratia urat mirositoare, dimineata, are legatura cu chestia de pe limbuta, sau ar trebui sa investighez o alta cauza? Mii de multumiri pentru ajutorul tau. Pupici dragi

        • olivia says:

          Are legatura cu digestia si stomacul. E bine, prin urmare, ca inainte de orice, sa bea o cana mare cu ceai cald (coada soricelului, matase de porumb sau menta) sau apa calda cu zeama de lamiie, cu 20 de minute inainte de micul dejun. Ca mic dejun, cred ca cea mai buna varianta e un pahar cu suc de morcovi, mere si sfecla, care hraneste, se digera usor si regenereaza mucoasa stomacala. Sucul se bea incet, se saliveaza cu grija. Incearca, daca vrei.
          Tin pumnii,
          O

          • Andreea says:

            Multumesc de ajutor! Intotdeauna m-ai ajutat cu sfaturi avizate si iti multumesc enorm!! Voi incerca negresit ceaiurile acestea. Eu ii dau f mult ceai, insa nu neaparat p stomacul gol. Voi fii mai atenta si la acest aspect. Te imbratisez si iti multumesc! P. S – Abia asteptam o noua postare a lupului raw, e preferatul nostru;), sper sa nu se supere mami:)).

    • Maruca says:

      Chestia aia albicioasa de pe limba copilului poate fi o candidoza care, de obicei, nu ramane numai in gura, ci se raspandeste si in intestine. Bicarbonatul de sodiu este indicat pentru gargara si cred ca ar trebui sa consulti un homeopat. Sanatate!

  55. Mira says:

    Iti multumesc pentru raspuns, draga Olivia. Sa ai o zi frumoasa!

  56. Mari says:

    Are cineva idee despre cum se decojesc industrial semintele de floarea-soarelui si de dovleac?Eu le dau copilului macinate in miere pentru ca nu ii plac asa si nu le mai spal ca sa le pot macina praf si parca sunt un pic cam nelinistita din punct de vedere al igienei…

    • Miruna says:

      Ideal este sa pui semintele la inmuiat in apa peste noapte, pt a se injumatati timpul de digestie (de la 8h->4h) si pentru a se elibera de acel “invelis” protector.

      • Mari says:

        Multumesc, Miruna, da, asa ar trebui sa le consume inmuiate dar nu-i place gustul semintelor si atunci m-am gandit sa le rasnesc,in varianta aceasta mai accepta cate o lingurita…

  57. Mara says:

    Draga Olivia,
    Esti o continua sursa de inspiratie, te admir si te felicit pentru toata munca ta.
    As vrea sa stiu parerea ta in legatura cu situatia urmatoare: am cel putin 8 luni de cand alimentatia mea este preponderent(75%) raw vegan, mancaruri vegetariene si peste(5%).
    In acest timp am adunat informatii pretioase scrise de Robert Morse, Norman Walker, Tombak M etc si o parte din ele chiar le-am aplicat. Acum ma confrunt cu o problema pe care o credeam rezolvata urmand indicatiile lui Walker( min 1 pint of juice/day): anemie feripriva! De cel putin 3 luni beau zilnic suc de morcovi, sfecla, telina, mar desi initial am inceput cu bors si nectarul pe care l-am gasit aici, pe blog.
    Medicul mi-a spus ca pierd sange cumva..desi menstruatia este regulata..si m-am programat la hematolog. Ai idee de ce a scazut continuu hemoglobina desi am consumat cantitati semnificative de morcovi si sfecla?
    iti multumesc mult! Cu mare, mare drag…

  58. Mihaela says:

    Multumim mult,Olivia!

  59. Cata says:

    Va rog daca stiti ceva ce ar ajuta in cicatrizarea unei rani pe colul uterin fara cauterizare. Daca s-a confruntat cineva cu o astfel de situatie,va rog sa ma ajutati!
    Multumesc anticipat!

    • Andreea says:

      Cata, ma inscriu si eu pentru problema ridicata de tine. Ma confrunt si eu cu aceeasi problema de cativa ani. Rana mea nu a avansat, dar a ramas acolo de cativa ani buni, intre timp am si nascut, insa mi s-a recomandat cauterizarea acesteia. Deocamdata nu am facut nimic in sensul acesta, desi acum cativa ani am luat antibiotice, fel de fel de ovule, dar fara rezultat. As incerca si remedii naturiste, insa presimtirea mea e ca o dieta raw ar ajuta enorm:). pupici!

  60. Oana says:

    Draga Olivia,
    Ai putea sa imi recomanzi o carte buna despre plante si afectiunile care se pot vindeca cu ajutorul lor?
    Iti multumesc.

  61. Silvia says:

    Buna din nou,Oli,am o problema…chiar m-ai multe,i-am dat celui mic pilaf cu ciuperci,recunosc nu reteta ta,nu aveam sosu,…a varsat tot ce manca,dupa ce manca san,mentionez ca pana luni i-am dat san pana la 2 ani si trei luni,….a trebuit sa-i dau metoclopramid picaturi si sa-i scot sanul.Acum suntem la faza de intarcat……..vai ce greu este….si pentru mine si pentru el,….eu i-as m-ai fi dat ,dar ma innebuneste familia …ca e mare,a crescut.Acum mi-e frica sa ma m-ai ating de ciuperci,cred ca sunt grele pentru el….ce sa-i dau acum ca ceai…ma gandesc ca a avut o indigestie.Multumesc,prietena draga inimii noastre.

    • olivia says:

      Silvia, daca nu e obisnuit sa mestece (ceea ce e foarte probabil, dupa o perioada lunga in care a fost alaptat), e posibil sa fi inchitit bucati intregi de ciuperci (care chiar si bine mestecate pot fi nitel indigeste caci sunt foarte proteice). Eu i-as da ceaiuri caldute de musetele/tei cu miere vie (nu din magazin!) , pina se linisteste. Apoi, pireuri de mere cu miere si foaarte putine nuci proaspat decojite si macinate cu risnita sau nectar “Fat Frumos”. Dar trebuie sa mai tii cont ca intarcarea poate fi deseori urmata de stari de rau, de febra, de voma, stari care au mai degraba legatura cu starea de spirit a puiutului, una de suparare si frustrare.
      Tin pumnii, draga mea.

  62. Catalina says:

    Buna Olivia,

    Desi intru zilnic pe blogul tau, nu cred ca am scris vreodata un comentariu, desi am evident pareri, idei etc.
    Eu sunt una dintre persoanele care nu credeau vreodata ca vor renunta la carne, ba dimpotriva credeam ca e o fita, un moft acest lucru. Asta deoarece nu stiam motivele celor ce nu mananca carne, credeam ca e doar pentru a nu omori animalele, nu stiam ca exista implicatii asupra sanatatii. Acum 8 luni am intrat din intamplare pe blogul tau si in timp, citindu-l, am renuntat complet la carne. Pentru asta cred ca vor toate doamnele de aici sa-ti multumeasca, ca intr-un fel sau altul le-ai influentat viata, le-ai schimbat-o intr-un mod pozitiv.
    Astazi am citit un pasaj dintr-o cuvantare a Parintelui Arsenie Boca, Despre lupta postului cu relele si m-a impresionat urmatorul pasaj:
    Cine nu se leapada de carne si de grasime repede va fi-ncoltit de manie si de desfranare, celelalte doua laturi ale lacomiei stomacului. Sa vedeti cum:

    Mancarea de carne, si mai ales mancata cu impingerea necurata a poftei, ca sa se faca sange are nevoie de fiere care este otrava – veninul nostru. Fierea aceasta topeste carnea si grasimea intocmai cum topeste soda slanina cand fac femeile sapun. Fierea e o otrava tare. Daca sporeste mancarea de carne sporeste si otrava cu care trebuie topita. Si-atata sporeste cat nu mai incape in besica ficatului si-atunci simti dureri la capatul pieptului caci sta besica sa crape de plina. Fierea cata nu incape umbla prin sange de sus in jos fara rost si otrava cum e ataca nervii, ii slabeste si de aici vine nerabdarea, de aici vine nervozitatea, de aici mania, din fierea care ataca nervii. Aici e cheia: de ce se supara unii asa de usor din nimicuri, din fleacuri, sa moara de suparare: ca li-e plin sangele de fiere si li se rup telefoanele – ca asa le zic la nervi – si cea mai usoara vorba ii aprinde si-i chinuie grozav si ei la randul lor ii chinuie pe altii.

    Intregul text il gasiti aici:http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/parintele-arsenie-boca-despre-lupta-postului-relele-68423.html

    Iti multumesc inca odata si iti urez Sarbatori linistite alaturi de cei dragi!

  63. Irina Stoian says:

    Dragelor,

    L-am descoperit cu mare bucurie pe d-nul dr.Virgiliu Stroescu,medic endocrinolog,cu ale lui emisiuni filmate,din anii 2007-2009.Iata aici site-ul dumnealui :
    http://www.stroescu.go.ro/index.html ,
    unde gasim citeva emisiuni filmate si mai putem accesa si de pe google,alte filmulete.
    Va doresc spor la vizionat!

  64. Cata says:

    Multumim,Irina!

  65. Cata says:

    Draga Andreea,
    Si eu am nascut acum un an si un pic si rana mi-a fost descoperita dupa nastere; de fapt,cred ca a aparut in urma nasterii pentru ca inainte nu mi-a zis dr.ca o am.Intre timp,dr.meu ginecolog la care mergeam s-a mutat in alt oras si am fost la alt dr.,cel care mi-a zis despre rana.Nu stiu daca rana o aveam si nu mi-a descoperit-o dr.dinainte sau a aparut in urma nasterii…si mie mi-a dat dr.tratamente cu injectabil,pastile,ovule si nu mi-a trecut;mi-a zis sa ma duc sa mi-o cauterizeze, dar se zice ca nu e asa sanatos;cik in unele tari nici nu se mai practica de mult asa ceva.Din ce-am mai citit,ar fi buna tinctura de propolis,pe stomacul gol.Altceva,nu mai stiu….trebuie sa merg din nou la control;pana atunci,poate mai are cineva niste sfaturi…

    • olivia says:

      Draga mea, tinctura de propolis e una dintre variantele cele mai bune despre care am auzit si eu. Dar ar mai fi niste ovule de propolis, pe care le poti gasi la magazinul Apicola, de pe Dorobanti (vizavi de BRD, lipit de Floraria Iris) si care ar ajuta.
      Nesteamati mii,
      O

  66. Elena says:

    Olivia, fetelor, voi cum preparati cerealele pentru cei mici? Inmuiate si incoltite sau inmuiate si fierte? Ce fel de cereale le dati? Eu merg pe mei, orez, quinoa, hrisca, le tin in apa peste noapte sau 6-10 ore, apoi le fierb putin. La fel procedez si cu nautul, lintea, soia..oare e bine?

    • olivia says:

      Incoltite ar fi cel mai bine, desigur, Elena. Hrisca se preteaza cel mai bine la tot felul de retete hrana vie, n-are nevoie sa fie fiarta ca sa fie comestibila. Cu lintea, nautul, fasolea fac si eu la fel: le injumatatesc timpul de fierbere printr-o buna hidratare prealabila.
      Nestemati,
      O

  67. Elena says:

    Pentru rana pe col si pentru multe probleme ginecologice stiu ca e bun ceaiul de cretisoara, eu am luat si dupa nastere, ajuta la refacere. poate in combinatie cu propolis si cu alte remedii ajuta la vindecare…multa sanatate!

  68. Georgiana says:

    Hello everyone,

    Olivia, sau oricine altcine care stie, stiti cumva un tratament naturist bun pentru traumatismele suferite in urma unui accident? Nu este vorba de fractura sau ceva..doar ca durerea este mare..am gasit ceva despre sunatoare, fasole fiarta si pasata…dar poate aveti si voi cunostinta :). Mesri mult

    • Magda P. says:

      Poate poti da mai multe detalii. Arnica 200 – remediu homeopat- ar trebui sa mearga pe durere. Dar da, te rog, mai multe detalii: localizare, cand doare (la miscare sau e de alta natura durerea).

      • Georgiana says:

        Magda, din cate stiu, pentru ca nu sunt eu persoana in cauza, ci o persoana din familie, durerea provine in urma unei lovituri de masina. Are ruptura de clavicula si o mana rupta, insa pe langa asta are traumatism la un picior, il doare tot..in urma impactului si partea de sold si mijlocul pe partea unde a fost izbit. Durerea este si mai mare cand incearca sa se miste, sa se ridice si ma gandesc ca sunt remedii care pot diminiua mai repede durerea. Multumesc mult pentru raspuns!

        • Magda P. says:

          Clar, Arnica 200 luata o data 3-5 granule mari daca sunt de la Plantextrakt sau 10 mici daca sunt bilute mici. Daca mai aflu ceva (o sa intreb medicul homeopat si de altceva si iti mai scriu). Si sa renunte in timpul tratamentului la cafea, ciocolata, menta, musetel, tei.

          • Ana says:

            Mie doctorita mea homeopata imi repeta de fiecare data sa nu iau niciodata mai mult de 2 granule – chiar daca la farmacie imi zice mereu sa iau 10-15 ca n-au ce rau sa-mi faca(?). O doza prea mare poate intensifica simptomul, cel putin asa am inteles eu din stiinta asta pe care ma chinui sa o pricep de vre-un an de zile…

    • olivia says:

      Georgiana, Norman Walker povesteste pe larg (in cartea sa despre sucuri) cazul unei doamne care a sufierit un accident de masina, in urma caruia a ramas cu osul rupt si muschiul retezat. S-a vindecat singura cu sucuri verzi (2 litri pe zi) si ceaiuri de tataneasa (antiinflamatoare extrem de eficiente).
      Cu drag,
      O

  69. Nancy says:

    Violeta,

    Olivia mi-a sugerat 2 carti. Tu pe care ai urmat-o?

    multumesc.

    • Violeta says:

      Nancy,

      inca nu am citit cartile propuse de Olivia, dar mi le voi procura desigur.Eu am urmat procedura sfatuita de un prieten naturopat, procedura descrisa de dr Houlda Clark,o celebra naturopata canadiana care a descris procedeul (l-am descris mai sus).Acum nu stiu daca acesta ii apartine sau nu a facut decat sa “readuca la lumina ” o procedura care somnola in nopatea timpurilor.

      Linu-i lin!

  70. CORINA says:

    o duceata de copil ,cand il vad aproape imi dau lacrimile ca ma gandesc la copii mei si la cea mai frumoasa perioada a vietii (acum sunt mari …mari ,mari ).
    Draga mea , eu iti citesc cu regularitate postarile si comentariile , si din cate am observat cam toate mamicile au copii mici care acum sunt mai usor de ,,educat culinar “, dar cu toate astea am invatat si eu f multe si ai mei (sotul si cei 2 copii …de 18 si 22 ani )au fost detul de receptivi si am putut schimba f multe lucruri in viata noastra , deci la orice varsta poti invata si mai cu seama te poti schimba .Multe lucruri s-au schimbat in mentalitatea noastra si este important orice pas inainte.Am expluatat la maxim bogatia pe care o avem , adica gradina de care ti-am vorbit la inceputurile tale.Multe ar fi de povestit dar poate intro alta zi .
    Din graba acum nu gasesc ce tratament ai tu pentru gat rosu , tuse ,durere in gat ,amigdale cu puroi si te-as ruga frumos sa mai scrii odata .Iti multumesc tare mult .
    Cred caar fi mai bine sa ai o sectiune in acest site cu tratamente pentru diverse afectiuni , ca asa am gasi mai repede remediile . Toate cele bune si numai bucurii si sanatate.Multumesc.

    • olivia says:

      Draga mea, pe mine ma ajuta mereu ceaiurile expectorante de la Ioan Bonchis, propolis de 50% spray-at direct in git, polen cu lingurita, miere de rapita cu laptisor de matca si extract moale de polen, cataplasme cu varza zdrobita si incalzita pe zona cu problema si, desigur, hrana vie.
      Tin pumnii,
      O

      • Andreea says:

        Buna Olivia! si eu sunt mamica unui baietel de aproape 2 anisori care se confrunta destul de des cu probleme de genul rosu in gat, tuse, nas infundat…mai ales de cand a intrat in colectivitate si vreau sa incerc metoda asta cu propolis in gat, dar te rog sa imi spui daca stii de unde pot procura un recipient cu pulverizator, dar cu tija care are in capat pulverizator ca sa il pot da mai usor direct in gat si propolisul banuiesc ca e tinctura , nu? ma gandesc doar ca fiind cu alcool, nu o fi prea puternic pt micuti??? iti multumesc ca esti alaturi de noi si ne oferi atatea sfaturi si informatii de calitate…de cand am descoperit blogul intru zilnic si am incercat deja mai multe retete si sfaturi de care am fost tare incantata! multi pupici!

        • ade says:

          Buna Andreea,
          Iti pot spune cum am procedat eu (la recomandarile Oliviei);
          Am cumparat tinctura de propolis 75% din p-ta Matache (fam.Bodnariu) si recipientul pulverizator la la Sephora (nu e cu tija dar reusesc sa pulverizez direct in gat).
          Multa sanatate!
          Ade

          • Andreea says:

            multumesc mult, Ade! incerc sa mai caut , poate reusesc sa gasesc cu tija pt ca puiutul meu e asa de reticent cand vine vorba de medicamente…si tare greu pot sa umblu la gatut…:(

          • Andreea says:

            as mai avea o intrebare… imi spuneti va rog, tinctura de propolis este fara alcool? sau contine alcool 75%? poate e tampa intrebarea mea, insa as vrea sa ma lamuresc… multumesc oricui imi poate raspunde!

          • Ade says:

            Andreea,
            Tinctura de propolis contine 75% propolis 🙂
            o seara buna

          • Andreea says:

            aveam eu o banuiala…si restul de 25% alcool, nu? in Brassov am gasit doar cu proportie inversa…mai mult alcool decat propolis…:(
            multumesc frumos!

          • Teo says:

            Buna,

            si eu am incercat diverse recipiente de la Sephora dar nu reuseam sa pulverizez bine. Intr-un final, am gasit la un magazin tip plafar, produsul Faringo Spray, care are un recipient cu pulverizator. Puteti goli continutul si folositi sticla cu pulverizator pt. propolis. Costa 20 Ron, iar recipientul este perfect pentru pulverizat direct in gat.

            Sper sa va fie de folos aceasta informatie!
            Teo

          • Andreea says:

            da, foarte folositoare informatia! merci mult!

    • madalina says:

      pe langa cele spuse de Olivia, eu m-am reparat si cu doza soc de vitamina C:) adica multa catina si cate un suc de 2 ori pe zi facut dintr-un gref si 2 lamai. chiar functioneaza!

  71. Gia says:

    Olivia, fetelor, sunt raw vegan de 3 luni gratie acestui blog.
    Ma simt excelent, fac toate retetele de pe blog ul Oliviei si blogul Unei si totul e grozav mai putin un lucru: mi se exfoliaza unghiile.
    Acest lucru mi se intampla in fiecare iarna insa ma gandeam ca acum, fiind raw vegan, nu voi mai avea problema insa tot o am :(((
    Este groaznic pt ca acusi nu o sa mai am unghii care sa se exfolieze.
    Ce sa fac?
    Aveti un sfat?

    Multumesc mult!!

  72. maria says:

    Pentru Corina
    Incearca pe net la retete naturiste pentru git
    gasesti tot ce vrei,eu am cautat pentru o ureche care ma durea si am dat peste asta.

  73. Anca says:

    Buna seara fetelor,Olivia , am si eu o intebare credeti ca mierea de manuka poate vindeca streptocopul de tip a la un copil de doi ani, mentionez ca am incercat cu propolis degeaba si racim in fiecare saptamana, nu mai stiu ce sa fac o saptamana febra doua zile pauza si tot asa , va rog dati mi un raspuns, vreau sa cumpar miere de manuka am vazut ca e cam scumpa dar nu e problema daca-mi spuneti ca este buna.

    • Elena says:

      Buna Anca, eu nu stiu nimic despre streptococul de tip a dar vreau sa iti spun cum procedez cu raceala si febra: pentru febra ii dau fetitei mele trei granule din remediul homeopat belladonna ch 30, dizolvate in putina apa, de doua ori pe zi, la distanta de 12 ore. remediul e bun pentru raceala cu rosu in gat si febra. Iar pentru raceala in general, cu sau fara febra, as vrea sa iti spun ceva ce am citit intr-un articol dintr-o revista: o doza mare de vitamina C reduce cu 85 la suta simptomele gripei. astfel ca, atunci cand racit fetita mea, i-am cumparat vitamina C natural si i-am dat doza dubla fata de ce scria in prospect, timp de cateva zile la rand, si nu numai ca nu a evoluat dar s-a vindecat foarte repede si bine, nu a fost nevoie de nici un medicament. vitamina c daca e in doza mare se elimina prin urina. nu stiu daca iti folosesc aceste informatii pentru tratarea streptococului dar poate sunt un punct de plecare daca vrei sa te informezi mai mult despre cele doua remedii. multa sanatate ii doresc fetitei tale!

    • olivia says:

      Draga mea, ce papa de regula copilasul tau?

      • anca says:

        Buna Olivia, asta mica a mea papa, multe sucuri de ex. dimineata pe stomacul gol bea 400ml de suc de mere cu morcov, dupa care 2 lingurite miere, polen o lingurita, ptopolis brut o farama, dupa o ora mananca la cresa painica cu ceava, supica, ajunge acasa bea tot 300-400 suc de portocale, o banana, si niste sticsuri, seara la culcare un ceai cu miere si lamaie cam asta acum cand e bolnavioara ca nu vrea mai mult, nu mananca dulciuri, prajeli, lapte, oua, nu o fortez acum cu mancarea pt ca din cate stiu cand are febra cat mai multe lichide ca nu-i tb corpului mancare, va rog ajutatima de o saptamana jumate febra in continuu, nu mai stiu ce sa fac i-am dat panadol cand a ajuns la 41 2 masuri, evit sa-i dau,doctorita a zis ca este normal avand in vedere ca o duc la cresa si solutia este sa nu o mai duc la cresa dar nu am cu cine s-o las, am luat si miere de manuka, nu stiu ce sa mai incerac, ea e vioaie, rade se joaca. Va multumesc de sfat daca mai stiti ceva va rog sa-mi spunti, Olivia si sfatul tau ii astept cand ai timp

        • anca says:

          Olivia am incercat cu catina nu-i place nici sa n-o vada, chiar daca-i dau cu miere o scuipa, multumesc.

          • Ana says:

            Anca,

            eu de principiu sunt de acord ca majoritatea bolilor se rezolva optimizand nutritia insa daca te chinui de ceva timp si nu merge poate e timpul sa schimbi ceva. Mergi la un specialist. Daca te duci la alopat, pentru streptococ hemolitic de grup A iti da imediat antibiotic, poate te si interneaza in spital si te si cearta ca ai stat atat (acest streptococ, am mai scris, da boli autoimune pe viata – gasesti pe net, chiar si pe wikipedia detalii, nu le mai repet). Daca ai un homeopat bun sau un naturopat bun du-te la unul din ei. Oricum nu e de stat si taraganat. Din cate stiu eu cu streptococii betahemolitici trebuie sa intervii cat mai repede. Nu se compara cu stafilococul auriu sau cu virusii astia comuni… Chiar daca alegi sa nu tratezi copilul exista analize pe care le poti supraveghea pentru a interveni in cazul in care anticorpii incep sa atace inima sau rinichii (astea sunt cele mai dese complicatii). Eu nu stiu decat de ASLO, pe restul le-am uitat, insa mai sunt…
            Parerea mea este ca nu ar trebui sa dam in extreme. Eu citesc cu mare interes acest blog si altele, incerc sa mananc raw vegan cat de mult pot, merg in primul rand la homeopat insa, pana la urma este important sa ascultam toate opiniile si sa luam singuri o decizie documentata suficient. Pana la urma este vorba de sanatatea copiilor nostri.
            Sper ca ti-am fost de folos.
            Cu mult drag,
            Ana

          • olivia says:

            Incearca sa o indoi cu apa si i-o dau sub forma de suc. Poate tine …. 🙂

        • olivia says:

          Draga mea, eu i-as face cataplasme cu varza pentru piept si spate (legate cu o fasa lata, prinsa in ace de siguranta) in fiecare seara si i-as da de trei ori pe zi miere de rapita cu propolis si laptisor de matca (gasesti in formula asta in Piata Matache, la Mieraria Bodnariu). Foarte importante sunt ceaiurile. De soc si coada soricelului sunt ideale pentru stari febrile. E foarte posibil de fie intr-o criza de detoxifiere, declansata ca urmare a stilului alimentar nou, cu multe sucuri, renumite pentru puterea lor de curatare. Dar parerea mea e ca nu va tine, cu totul, mai mult de 2 saptamini.
          Cu drag,
          O

  74. Mari says:

    Cine imi poate spune cum se mananca fulgii de amaranth?Se pot consuma si asa cruzi in iaurt/lapte sau trebuie fierti?
    Multumesc.

  75. Iulia B says:

    Buna, Olivia ! Am devenit si eu o impatimita a blogului. Cred ca esti o persoana minunata si de aceea indraznesc sa iti cer ajutorul. Am o bebelusa in varsta de 6 luni jumatate care este inca alaptata, dar papa si diversificat (dimineata fructe crude, dupa-masa legume, dar fierte). A facut niste reactii alergice la laptele praf in trecut ;i, dupa ce am depasit momentul meu de panica (ce ma fac daca raman fara lapte), am ajuns acum la diversificare. Ea este
    slabuta (5.800) si azi, cand am cantarit-o, am observat ca nu a luat deloc in greutate in ultima luna. Nu stiu ce este de facut. Bea prea putin lapte? Nu este laptele destul de hranitor? Gresesc undeva cu diversificarea oare? Te rog mult de tot sa imi dai niste sfaturi pentru a-i asigura un inceput bun. Multumesc.

    • olivia says:

      Bebelusa ta e inca alaptata, daca intelg bine… E important ca laptele mamei sa fie hranitor. Eu am papat germeni de griu in fiecare zi, am baut lapte de migdale cu susan, am papat si alge, multe fructe proaspete si legume crude. Cred ca un supliment de spirulina – in perioada asta cind nu mai exista frunze verzi pe piata, decit de Turcia – impogateste nutritiv laptele. Daca ti-ai facut cumva rezerve de catina la congelator, e momentul sa le ataci.
      Mai da-mi de veste cum va merge.
      O

  76. Cata says:

    Multumesc,Elena!

  77. madalina says:

    Draga Olivia, am cumparat tinctura de propolis concentratie 80% de la mieraria Bodnariu, dar nu stiu cum sa o folosesc pentru ca e destul de solida(adica nu o pot pune intr-un recipient cu fas fas). Tu o combini cu ceva gen alcool? mutumesc tare mult

    • olivia says:

      Draga Madalina,
      Mie mi-o amesteca fiica domnului Bodnariu cu laptisor de matca si miere de rapita si o papam toti cu lingurita. Dar e buna si pentru eczeme, cosuri, furuncule, orice probleme cutanate sau pentru paradontoza, cind se aplica local si face minuni.
      Pupici nestemati,
      O

      • Marina N says:

        Olivia, si eu intelesesem ca folosesti tinctura de propolis 80% ca sa o spray-ezi in gat in caz de raceala/dureri de gat. Nu am inteles bine?

  78. maria says:

    pentru Gia
    Incearca masaje cu ulei de ricin,e bun si pentru par

  79. Sorana says:

    Draga Olivia,

    am descoperit de foarte curand blogul tau cu minuni! De atunci nu ma mai opresc din a citi, reciti, nota, etc! Iti multumesc, iti multumesc! 🙂
    Inca nu am gasit raspunsul la o intrebare care nu imi da pace: sa le mai dam carne copiilor? Eu am renuntat la ea, insa nu stiu daca as face bine sa le-o scot si lor din meniu. Te rog ajuta-ma cu un raspuns sau cu ceva link-uri sa ma documentez mai mult si mai bine!

    Zile pline de soare in plina iarna sa ai! 🙂

    • olivia says:

      Sunt forte multe voci pertinente, cu autoritate pe subiect (inclusiv dr. Spock, cel mai mare pediatru din toate timpurile) care spun ca un meniu carnat aduce doar dezechilibre si disfunctionalitati severe in organism de la cei mai mici la cei mai in virsta. Mai multe, curind!

  80. iulia b says:

    Multumesc mult pentru incurajari, Olivia. Germeni de grau nu am consumat inca, doar seminte de canepa. Si catima, of course 🙂 Si chiar cautam o alternativa la frunzele de pe piata, care nu mai sunt proaspete, asa ca voi consuma spirulina. Si mai am eu o intrebare ce ma framanta de ceva timp. Acum ca a sosit timpul curateniei de Craciun, as dori sa stiu ce produse folositi voi fetelor pentru curatenie (spalat geamuri, covoare, lusruit podele, etc.) Sunt ok oare cele bio comercializate pe net sau exista alte alternative. Mi-e teama sa imi umplu corpul si casa cu otravuri acum. Multumesc mult.

  81. Gia says:

    Multumesc Olivia si Maria pentru recomandarile cu privire la unghiute. Am inceput sa azi sa iau spirulina si o as cumpar curand si ulei de ricin – Maria aplic local uleiul de ricin? O data pe zi? Caldut, rece?

    Azi dimineata prietenul meu a facut un shake minune cu:
    – 2 banane
    – 2 lingurite de spirulina praf [noi am luat de la http://rawz.ro/%5D
    – 1 lingurita de chlorella [tot de acolo]
    – 1 cana de 200 de grame de sirop de catina cu miere

    Banana si catina s-au amestecat atat de aromonios ca nu am simtit deloc praful de spirulina si chlorella.
    Cantitatile de mai sus sunt pentru 2 persoane.

  82. iulia b says:

    pentru Anca, nu stiu daca e utila urmatoarea reteta in tratarea streptococului, dar noi am folosit-o cu succes in tratarea unui stafilococ auriu, tot la varsta de 2 ani, iar de atunci a ramas remediul perfect pentru orice raceala: 200 gr miere de salcam + 50 gr tinctura de propolis + o sticluta ulei de catina (are cam 40 gr sticluta, din cate imi amintesc). Se amesteca bine si se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi. Si, inca ceva ce cred eu ca ne-a ajutat mult, bobitele de rodie. Incearca sa ii dai cat de des poti. Multa sanatate.

  83. Nicole says:

    Gia,
    ai incredere in produseele de pe rawz.ro?
    As dori sa cumpar niste iarba de orz organic, dar nu stiu cum vin ambalate, cat de safe sunt?
    multumesc de raspuns, anticipat!

    • Gia says:

      dap sunt excelente

      doar ca nu stiu daca ei trimit iarba. unele produse, mai perisabile nu sunt vandute in provincie.
      da le un telefon 0731 372 302

  84. daniela says:

    Buna ziua,pe fetita mea o durea urechea i-am pus propolis am tinut sare calda si nu amai avut nimic dar a 2 a zi ne-am trezit cu niste bubite mici si rosii pe ureche si gat impreuna si cu niste mancarimii a urechi.Credeti ca a facut alergie de la propolis,eu i-am dat propolis si nu a avut nici o reactie l-a tolerat f bine,nu stiu daca am facut bine dar am unso cu alifie de galbenele. multumesc

    • olivia says:

      In principiu, tot ce iese pe piele sunt toxine, dupa cum explica Robert Morse, in cartea “Sa traim sanatos fara toxine”. Toxine pe care – la recomandarea lui Chirstopher Vasey – le tratez tot cu tinctura de propolis, aplicata cu grija cu betisorul cu vata. Alifia de galbelene (o prefer pe cea de la Bodnariu) e si ea o arma redutabila pentru porblemele de piele.

  85. Alexandra says:

    Fetelor, stiti cumva un remediu pt inceput de parodontoza?

  86. anca says:

    Olivia, astept raspunsul tau, si te rog zi-mi ce parere ai despre mierea de manuka,multumesc mult de ajutor.

    • olivia says:

      Am rezerve, draga mea Anca. Pentru ca stiu ca mierea de manuka este de import si ca nici o miere de import nu scapa nepasteurizata, asa cum cer normele legale in vigoare. Deci nu m-as baga…

  87. Cristina K says:

    PENTRU ALEXANDRA: sefa mea a avut o astfel de problema cu paradontoza si stiu ca a dat de un medic foarte bun din BUcuresti, a facut cateva injectii si nu mai are nici o problema. Multi medici din tara si strainate ii recomandasera sa isi scoata toti dintii. Bine ca nu i a ascultat. O sa iti spun maine despre ce medic este pentru ca nu imi aduc aminte acum.

    • Alexandra says:

      Multumesc mult, Cristina! Poti s-o intrebi, te rog, despre ce fel de injectii e vorba si cam de cate sedinte e nevoie? Eu sunt din Sibiu si asta inseamna ca trebuie sa planuiesc din timp. Sunt disperata!!Inca nu mi se misca vreun dinte, dar o masea incepe sa se dezgoleasca si sunt ingrozita!As face orice sa nu avanseze.
      O poti intreba si cat costa?
      Te pup!

      • olivia says:

        Draga Alexandra, de aceeasi problema sufar si eu. Dentistul meu ma asteapta de doi ani cu seringa, dornic sa-mi faca un tratament care sa-i stopeze evolutia. Dar paradontoza mea nu mai evolueaza de cind sunt raw-vegana. Ma folosesc des de tinctura de propolis, pe care o aplic la baza dintilor, direct pe gingie. Fac cure de cite 2 saptamini sau mai mult si simt categoric efectul ei benefic. Sper a te ajute.
        O

  88. Rorica says:

    Buna,Olivia!

    Ma bucur ca sunt din nou vegetariana,dupa 10 ani! Am o energie si o pofta de viata nemaipomenite! Problema mea este ca nu vreau sa ma ingras,cum sa mananc sa ma simt satula fara sa ma indop cu faina si paste si orez?
    Aceeasi problema o am cu sotul meu, care ar vrea si el sa manance vegatarian,dar are senzatia ca nu se satura. Unde pot gasi ceva retete?
    Multumesc!

    felicitari pentru blog!

    • olivia says:

      Draga mea, senzatie de satietate ai cind maninci raw-vegan, caci ai toti nutrientii intacti sa te sature. Satietate simti si cind maninci verde: spanac salata verde, broccoli crud etc. Curind mai multe retete, bine?

  89. Cristina K says:

    PENTRU ALEXANDRA: uite am gasit situl care te poate ajuta http://www.parodontologie.ro/. Acolo gasesti toate informatiile.
    Sefa mea a fost la el acum vreo cativa ani. A facut 10 injectii care au costat atunci in jur 400-500 lei.
    Sper sa iti fie de folos! Multa sanatate!

  90. Alexandra says:

    Multumesc, Cristina! M-am uitat pe site si tocmai am vb cu Dr Georgescu si mi-a dat o veste foarte proasta. De doi ani Institutul Cantacuzino nu mai produce acele vaccinuri si stocul s-a epuizat:( Asadar, trebuie sa incerc alte solutii.
    Te pup!

  91. Violeta says:

    Pentru Alexandra,

    Daca nu te superi, poti incerca o metoda foarte simpla, dar care da roade:ai nevoie doar de un ulei nerafinat de floarea soarelui (sau de sesame), dimineata pe stomacul gol iei o lingurita de ulei pe care il vei tine in gura si “framanta” cu limba si-l vei trece prin toate “colturile”, si-l vei suge asa cum ai faca daca ai suge o bomboana sau acadea. Il plimbi asa prin toate spatiile dintilor 20 de min.(atentie sa nu inghiti vreo picatura, e plin de microbi) si il scuipi cu atentie, apoi clatesti f bine gura si limba. In cazul tau, ideal ar fi de trei ori pe zi, inainte de mese, la inceput se vor agrava “simptomele”, dar este o metoda sigura.
    Te poti uita si pe acest site: http://geobiologie-sante.com/2010/11/22/bain-de-bouche-a-lhuile/
    Metoda este “inventata” de dr. F. Karach pt. a-si vindeca o boala de sange.
    Si mai ai l’huile de pepin de pamlemousse, un puternic antibiotic natural, http://www.terredefemme.com/lhuile-de-pepins-de-pamplemousse-un-puissant-antibiotique-naturel.html (atentie la alegerea lui, sunt si unele neproductive).
    Violeta

  92. Cristina K says:

    Off ce rau imi pare Alexandra! La asta chiar nu ma asteptam.
    Oare de ce nu mai fac vaccinul?

    • Alexandra says:

      Nu stiu sa-ti spun, Cristina. Nici eu nu inteleg, ca doar il plateam…
      O sa incerc ce-au scris fetele mai sus si va dau de veste despre rezultat.
      Pupici!

  93. Mari says:

    Olivia, ce parere ai? M arefer la sursa
    http://www.tratamente.ca/clorela-500mg100-puternica-decit-spirulina-p-35.html
    O seara buna tuturor!

  94. Catalina says:

    Olivia ce parere ai despre patrunjelul si mararul puse peste iarna in congelator. Isi mai pastreaza oare proprietatile? Le pot adauga la retetele de smoothie verde?

  95. anca says:

    Fetelor Olivia, stau cu antibioticul pe masa si ma uit la el ca o proasta, sa-i dau?, sa nu-i dau? Cel mai bine ii scriu Oliviei, am ajuns la a 10a zi de febra, cearcane cat casa, nu mai pot nici eu nici ea, sunt terminata psihic, doctorita a zis, gripa, si inceput de bronsita pe partea dreapta, Dumnezeu mi-e martor, sucuri a baut 500ml pe zi daca nu si mai mult ceaiuri, miere, tinctura de propolis, nu mai stiu ce sa fac sa o mai fac s-o las vreo doua zile,ma doare sufletul sa-i dau antibiotic avand in vedere cat m-am chinuit de 5 luni sa manance cat mai natural, dar ma doare sufletul sa o vad cum plange si nu se dezlipeste de mine “mami, mami, nu mai pot”, asa de 10 zile,Olivia multumesc de sfaturi si te rog incurajaza-ma sa nu -i dau, doctorita a spus antibiotic sau pneumonie ce alegi? Nu stiu ce sa mai fac mai sunt si la munca nu pot fi langa ea. Va pup.

    • Magda P. says:

      Draga Anca, dar pana la urma nu ai apelat la un homeopat? Nici nu mai stiu daca tie ti-am scris sau nu. Am auzit si eu intrebarea asta. SI mai des am auzit: de data asta nu mai scapati fara antibiotic. Si am scapat mereu. De vreo 7 ani jumate incoace. Am doi copii. Dar nu doar cu hrana vie. Imi pare rau ca poate nu sunt in asentimentul multora de aici, dar suntem oameni, si noi, mamele, si ei copiii. 10 zile de febra… Eu le-am dat hrana vie, dar si remediul recomandat de homeopat. De la febra 4o, caci cel mic numai asa face, am scapat in 24 de ore sau mai putin. Eu zic ca merita incercat.
      Daca mai ai intrebari si te pot ajuta, cu tot dragul.

      Magda

    • Alexandra says:

      Draga Anca, ai incercat sa-i faci frectie cu otet diluat in apa?Eu stiu ca e sfant otetul la febra, la mine da rezultate. Am mai auzit ca la raceli sau la boli de plamani, foarte buna e tinctura de iod data pe talpi. Ii pui pe talpa piciorului tinctura de iod si ii pui sosetele.

      O sa dau si paste la comentariile Oliviei despre raceli, ca poate nu ai incercat chiar tot:

      – Eu le dau copiilor cu propolis in git, atunci cind racesc. Am o sticluta cu fis-fis, pe care am umplut-o cu tinctura de propolis (concentratie 50%) si ii spray-ez direct pe amigdale. Efectul e remarcabil. Le mai fac frectie pe tot corpul cu alifie de galbenele si marul lupului cumparata de aici, le fac cataplasme cu varza, le dau ceaiuri caldute cu multa miere si lamiie si altele, in functie de dispozitia lor, de afectiune si de ce am prin casa.
      Eu le dau copiilor pe rind. 10 zile polen (in diverse nectare si sucuri), 10 zile miere cu laptisor de matca si propolis. Pastura nu prea are trecere la copii. Pe asta o pap eu!
      o Tinctura in concentratie de 80%, amestecata cu miere de rapita si laptisor de matca, din Piata Matache, hala de pe stinga.
      Copiii mei nu prea racesc, iar cind le curge nasul, tusesc sau fac febra, le dau multe ceaiuri de plante, miere, lamiie, le fac cataplasme de varza/sare calda pe piept, iar daca e nasoala faza (foaaaaarte rar s-a intimplat)- impachetari cu otet. La inceput, ma panicam si o sunam pe doctorita de familie (adepta a metodelor blinde si naturale), cerind incurajari. Dar de cind am prins curaj si experienta, eu sunt doctor si asistenta. Ca sa nu ajungem la faze crincene, avem grija ce papam, sa nu ne intoxicam cu zahar alb, faina alba, proteine si grasimi animale, ca sa nu mai zic de coloranti si conservanti. Asta e marele secret.

      o Draga mea, eu le pun copiilor varza zdrobita cu sticla sau facaletul si incalzita cu un capac ce a stat pe oala cu apa fierbinte. Aplicate in mai multe straturi pe piept si spate, foile de varza fac magii, cum spune si Mikhail Tombak, in “Cum sa traiesti 150 de ani”. Scot in doua- trei zile toooot mucusul din plamini, cauza hiriielilor de care imi spui. Foile se leaga strins cit sa nu cada cu o fasa de pinza curata si se lasa sa actioneze peste noapte. Dimineata se pune copilasul culcat pe o perna inalta cu capul in jos si se face cu putin ulei virgin masaj pe spate, astfel incit mucusul ramas sa se scurga, prin nas, afara. Tapotarile (mici lovituri cu catul palmei) aplicate tot pe spate scot si ultimele ramasite de mucus. Nu uita de ceaiuri (coada soricelului, menta dar si amestecuri de ceaiuri pulmunoare care au in compozitie musetel, potbal, scai vinat, sovirf, trei frati patati, patlagina, cimbrisor, busuioc, ciubotica cucului, galbenele etc). Foloseste des, cu simt de raspundere produsele stupului, incredibil de eficiente in orice raceli si infectii!
      Pupici rubinii ca rubinele moi de merisor,
      Folosesc frecvent pentru copii tei, coada soricelului, menta dar si amestecuri de ceaiuri pulmunoare care au in compozitie musetel, potbal, scai vinat, sovirf, trei frati patati, patlagina, cimbrisor, busuioc, ciubotica cucului, galbenele etc. In combinatie cu hrana vie, desfunda si cel mai mucos nasuc.
      Polipii sunt cauza pentru care mucusul nu se elimina, ci se stringe in sinusuri si se scurge apoi spre ureche, unde provoaca otite, ducind de la o complicatie la alta. In situatia asta e Alex, nepotul meu, care trebuie mereu drenat cu batista sugarului. O dieta cu multe fructe si legume crude si sucuri proaspat stoarse de legume, elimina in timp problema.
      Pupici nestemati, ca nestematele,

      olivia
      October 7, 2011 at 20:04
      Draga mea, iata ce scrie Mikhail Tombak in “Cum sa traiesti 150 de ani” despre cataplasemele cu varza: Luati patru frunze de varza alba (suficient de mari pentru a acoperi zona plaminilor), puneti intr-un vas cu apa, aduceti-o la punctul de fierbere si fierbeti timp de fix trei minute. Frecati untura pe piept si pe spate in zona plaminilor, folositi doua foi pentru a acoperi pieptul si doua pentru a va acoperi spatele. Infasurati un prosop imprejur, puneti o camasa calduroasa si acoperiti-va cu o patura groasa. Repetati procedura trei seri, inainte de culcare. Dupa cea de-a doua zi, plaminii vor incepe sa elimine flegma, veti tusi si transpira mult (acesta este un fenomen normal).
      Eu fac aproape la fel, cu rezultate la fel de bune. Diferentele stau in faptul ca nu fierb varza, ci o zdrobesc cu facaletul si o incalzesc cu capacul fierbinte. Frec pielea cu unguient cu marul lupului pe baza pe untura (de la Ioan Bonchis). Iar intre timp, fac constant ceai pulmonar si respirator. Foaaarte bun! Metoda a fosrt mereu imbatabila
      Pupici de licurici!

    • olivia says:

      Draga Anca, daca vrei, fiind un caz urgent, lasa-mi un mesaj cu numarul tau de telefon.
      O

    • Mari says:

      10 zile cu febra mi se pare mult prea mult! Eu n-as avea curajul in situatia aceasta sa nu ascult medicul!Mai mergi la inca unul si daca si acesta recomanda antibiotic, dai si nu mai chinui copilul.Nu e un capat de tara daca ia o data antibiotic.Apoi dupa ce scapa de problema acuta, treci pe tratament naturist.Nu mai spun de riscurile la care il supui daca raceala avanseaza la plamani.
      Si eu sunt pentru remedii naturiste dar depinde si de situatie.Daca febra nu scade in 2-3 zile, acolo problema este mai complicata. Eu asa vad lucrurile si ti-am raspuns din tot sufletul, sper sa se rezolve cat mai repede cu fetita si sa se insanatoseasca pe deplin.

  96. Elena says:

    Draga Anca, am citit mesajul tau si m-am intristat – imi pare tare rau ca fetita nu se simte mai bine. As vrea sa iti scriu si parerea mea: de cand s-a nascut fetita mea, am incercat sa ii dau tot ce e mai bun si mai sanatos, bio, m-am bucurat ca nu s-a ajuns niciodata la antibiotic atunci cand a racit. Cand a fost totusi cazul de raceala, pana sa aflu de remediile homeopate, i-am mai dat si paracetamol, si nurofen, pentru tuse i-am dat si eurespal, iar dupa vindecare am avut grija sa reintru in normal cu alimente sanatoase, alaptat etc. in timp am mai invatat cate ceva si acum stiu cam ce remedii sa ii dau de la inceput si ea reactioneaza bine, nu ii dau nici un medicament. Dar fiecare copil este diferit si are organismul diferit. Doar tu ca mama poti lua cea mai buna hotarare pentru fiica ta. Eu vad ca in tine se da o lupta – sa iti ajuti copilul sa se vindece pt ca se chinuie cu febra de 10 zile sau sa nu tradezi cauza celor care mananca raw vegan, asta insemnand ca fac tot ce e mai bine pt ei si copiii lor. Eu cred ca nu faptul ca esti raw vegan te face o mama buna, ci grija si dragostea pt copil, iar de aici vin toate alegerile bune. Cred ca in acest moment copilul e cel mai important iar hrana vie ajuta, dar s-ar parea ca nu e de ajuns. Poate e nevoie de mai mult – de un remediu homeopat sau poate chiar de un tratament, nu zic antibiotic. iar dupa ce ii va trece boala poti sa incerci in timp sa iti gasesti propria schema de tratament, care sa functioneze pt copilul tau. imi amintesc ce am citit intr-o carte: prin anii 70-80, nu mai stiu exact, pediatrii recomandasera pt buna dezvoltare a sugarilor sa fie hraniti fix la trei ore. Mamele isi doreau asa de mult ce e mai bine pt copii, incat stateau si isi frangeau mainile langa patut, in timp ce copilul plangea, dar nu le dadeau mancare decat la trei ore. Mai tarziu, s-a dovedit ca pediatrii au gresit si copiii tratati asa au avut de suferit, emotional. Mamele au intuitie, stiu ce e mai bine pt copil dar au crezut ca daca le spune cineva din exterior asta e mai bine, gata trebuie sa asculte. Ce vreau sa spun e simplu: eu sunt pro hrana vie, pro bio, contra antibiotice dar in situatie de criza, daca tu simti ca e nevoie sa faci ceva concret pt copilul tau, lasa toate teoriile si ajuta-l. Iarta-ma, poate am spus prea direct, dar doar tu ca mama poti face ce e mai bine in acest moment, ca sa se simta mai bine fetita. multa sanatate.

  97. Mara says:

    Buna Anca, fetelor,

    Echilibru si informarea continua ar putea fi necesare pentru o viata sanatosa..Am descoperit pe pielea mea, dupa aprox 8 luni de raw vegan preponderent – primavara am baut zilnic bors, nectar Fat Frumos cu spanac, patrunjel, stevie, multe fructe si legume de la piata in timpul verii, suc de morcov, sfecla, telina din septembrie si pana acum, perioada scurta de spirulina si chlorella(m-am oprit din cauza tsh-ului care nu se regla iar medicul endocrinolog mi-a recomandat consumul moderat al alimentelor ce contin iod), ceai de urzica, catina etc – ca ceva nu a functionat cum trebuie. S-a instalat anemia si castiga teren de la o luna la alta..asa ca am apelat la doctor. Spre surprinderea mea, nu mi-a recomandat ficatei ci o solutie orala ce contine fier si mult spanac, patrunjel, rosii:)Nu stiu alta cale..asa ca voi lua medicamentul prescris de medic si merg inainte cu hrana vie.
    Ramane intrebarea…am gresit undeva in alimentatie? de ce atunci cand consumam carne si mancare gatita preponderent, hemoglobina era in limite normale?

  98. Cristina K says:

    PENTRU ALEXANDRA: sefa mea mi-a zis ca te-ar putea ajuta APIVITAS FORTE, nu vindeca dar stopeaza boala. Il gasesti pe la naturisti. Ai grija de tine!

  99. nikole says:

    Draga Anca,

    Chiar inainte de a citi comentariul tau am terminat de citit post-ul Simonei Dinu despre gripa si raceli, o postare foarte bine documentata cu multe informatii si sfaturi de leac in special pentru bebei:
    http://totmai.ro/featured/raceli-si-gripe-un-altfel-de-abordare
    Multa sanatate fetitei tale!

  100. anca says:

    Olivia, fetelor, nici nu ma asteptam sa-mi raspundeti asa toate, va multumesc de grija, eu sunt la munca, m-a sunat sotul sa ma certe si sa-mi spuna ca i-a dat antibioticul ca nu sunt sanatoasa sa o tin asa si ca ce vreau sa-i fac s-o nenoroces, azi a 11 zi de febra, am plans la munca pt ca nu sunt in stare sa am grija de ea mi se pare ca nu stiu nimic,
    am avut tratament homeopat care nu si-a facut efectul de loc doar maentinea febra la 38,5, a mancat miere, propolis polen,de 2 luni fara pauza sucuri, bors este inebunita dupa bors, va zic 6 zile vomita numai mucus de la varza pt ca i-am facut ii iesea si pe gura si pe nas, erau verzi, azi a 11 zi sotul meu nu a mai rabdat s-a dus la farmacie cu retea de la doctor de azi dimineata si i-a dat, ma simt f vinovata, acum ce mai pot face decat sa ii dau tot ce este mai sanatos, doctorita a zis daca tratamentul homeopat nu a mers tot ce i-ati facut nu a mers,facea 41,5 noaptea, i-am pus cartofiori rasi cu otet la picioruse, impachetari tot ce stiu de la voi, niciodata nu a fost asa, sfatul doctorului homeopat antibiotic sau pneumonie, Olivia, fetelor ati fost mai aproape de mine decat propia familie care m-a invinovatit si m-a certat ca imi las copilul bolnav, alte dati a mers cu homeopat si cu tot ce mi-ati spus dar nu si acum, sper ca nu este un capat de lume, este a doua oara cand i-a antibiotic a mai luat o data cand era bebelus.Va multumesc din suflet la toate ca m-ati ajutat si va tin la curent cu starea ei.

  101. Alexandra says:

    Draga Anca, atat de rau imi pare pt ce ti s-a intamplat, incat imi vine si mie sa plang…

  102. uxix says:

    Anca, este de apreciat cat te-ai straduit sa nu-i dai antibiotic copilului dar, din pacate, 10 zile de febra continua sunt f.periculoase pt.oricine, cu atat mai mult pt.un copil, iar 41,5 temperatura este o temperatura f.mare. Este f.bine ca i-ai dat antibiotic, flora intestinala se poate reface, dar o infectie puternica poate fi mortala.Oricum, daca tot ii mai creste temperatura si dupa o zi de antibiotic, te sfatuiesc sa te duci cu ea la camera de garda pt.ca poate fi o infectie f.puternica si periculoasa. Toate remediile naturiste sunt bune pt.preventie si in stadii incipiente de febra dar pt.cazuri de febra continua si asa de mare, s-au inventat antibioticele care, pe langa efectele dezastruase asupra florei intestinale, care, repet, se poate reface cu destul de multa usurinta, au marele merit de NECONTESTAT de a salva vieti.

  103. anca says:

    Buna feteloe, Olivia, fetita mea a dormit aseara ca un prunc si nu a mai facut febra, m-am mai linistit putin a dormit de la ora 20 pana acum la 08, o sa incerc cat de mult pot sa o hranesc cum se cuvine sa reduc cat de mult pot efectele antibioticului si sa incerc sa previn pe viitor sa mai ajungem asa desi asta am facut in fiecare zi dar din pacate colectivitatea isi spun cuvantul, jumatate din copii de la cresa sunt bolnavi la fel de rau, va multumesc din suflet pentru sfaturi, va pup, sunteti niste oameni deosebiti in frunte cu tine Olivia.

  104. nikole says:

    Draga Anca,

    Tu esti o persoana si o mama deosebita pentru toata grija pe care o porti fetitei tale si pentru ca sunt sigura ca zilele acestea ai suferit alaturi de ea poate si mai mult din cauza sentimentului de neputinta ca tot ce faceai parca nu ajuta. Dar cu multa rabdare vei trece si peste acest episod. Sa iti povestesc din experienta mea proprie poate te incurajeaza. Am 29 de ani. Eu am fost la viata mea tare bolnavicioasa. Faceam niste episoade de gripa foarte urate in fiecare an si nu numai iarna ci si vara. Ma durea tot corpul, 2 zile nu ma puteam da jos din pat, plus ca dura destul de mult. De la o saptamana in sus. De cand sunt raw vegan, adica un an si 8 luni ma simt mai bine ca oricand. Dupa perioade in care am mancat 100% raw si posturi cu sucuri, tratament de deparazitare, colonterapie, eliminarea placii mucoide iti zic ca am un an in care nu am mai racit absolut deloc. Si sotul meu se minuneaza si a prins mare incredere ca ceea ce fac e bine pentru ca vede ca nu se mai prinde absolut nimic de mine. Si acum imi ia si apararea in fata celor “binevoitori” care au de comentat ca nu mananc carne, lactate etc.
    Inca o data multa sanatate fetitei tale si tine-o tot asa. Informeaza-te si nu te lasa descurajata de cei din jur!

    • anca says:

      Multumesc mult, si eu m-am dimtit f bine aproape de un an mananc cat pot de sanatos si nu mai am probleme, dar uite ca ei ,copii sunt mici si sunt atatea viroze incat abia le facem fata noi astea mari dapai ei care nu au sistemul imunitar destul de puternic, cat despre “oamenii binevoitori” nu-i bag inseama ce ma enerveaza este ca propria mea mama imi critica stilul de viata si ma astepta cu gratare acasa poate poate mananc, nu este deacord sub nici o forma sa nu mananci carne desi ii explic ca nu mi-e foame si nici pofta si ca ma simt de 1000 de ori mai bine daca beau un pahar de suc de portocale si cateva migdale.Te pup si mai vorbim.

  105. Simona Mocanu says:

    Scuze dar mie mi se pare deja extremist faptul ca tii copilul cu febra peste 40 grade 10 zile. Esti asa de bine informata incat sa decizi ca febra mare si prelungita nu ii face mai mult rau decit antibioticul in sine?
    Si eu am copii de gradinita si fac ca si voi alte alegeri in alimentatie si in tratamente de preventie si de imunizare dar totusi incerc sa fiu echilibrata sa adaptez totul la viata mea… la mediul in care traiesc.
    Nu schimb chiar totul. Oricum nu ma identific cu situatia Oliviei.
    Nu am atita timp pentru informare,nici disponibilitate financiara, nici macar pentru copii nu am suficient timp,lucrez toata ziua uneori cu program prelungit iar copii sunt la gradi de dimineata pina la 6 seara.
    Tu poti Anca? imi imaginez ca nu dormi de 10 zile …

    Astea sunt conditiile in care eu adaptez ceea ce am aflat de pe acest site.
    Chiar si Olivia adapteaza tot ceea ce citeste la situatia si parerile ei. Nu este de acord cu tot ceea ce se recomanda prin aceste carti. Face selectie!
    Asta inseamna echilibru!

    Nu cred ca cineva de aici nici chiar Olivia nu ar fi de acord cu antibioticul in cazul copilului tau.
    Si de fapt de ce vorbim noi aici? …. de mincare sanatoasa, da? Despre alimentatie buna! Atat!
    Nu despre ce medicamente sa dai sau sa nu ii dai copilului.

    Sanatate!

  106. anca says:

    Da sunt foarte bine informata stiu cate prosti are un antibiotic in el, si ce rau face stiu ca de atatea ori am rezolvat-o fara el si doar cu ce este natural lasand febra sa omoare microbii, pt ca asta face febra, stiu ca daca i-am dat antibitic bacterile pot deveni mai puternice si imune la el si ca , corpul va fi invatat cu pastile si nu va mai lupta singur si va fi mai bolnavicios, bacterile mai puternice, cum explici ca un copil al unei prietenea tusa, a fost la doctor i-a dat antibiotic si a facut febra sub antibiotic in conditile in care fara antibiotic nu avea febra iar la 6 zile de antibiotic ardea, alt copil dupA tratamentul cu antibiotic la 1 saptamana s-a imbolnavit mai rau ca inainte, probabil ca la disperare cum am fost eu dupa 10 zile nu mai rezisti si te gandesti macar sa se faca bine o saptamana sa vezi ca nu mai este asa, dar tot imi pare rau ca i-a dat sotul meu, probabil as fi mai stat doua zile, pt ca gripa tine si 2 saptamani, ea ziua era f bine facea febra o lasam asa pt ca nu depasa 38,5, se juca radea ,manca, noaptea era calvar, sunt sigura ca Olivia nu i-ar fi dat in locul meu antibiotic dar asta este acum om trai si-om vedea. Multumesc de mesaj.

  107. Magda P. says:

    Iarta-ma ca te intreb, poti sa nu raspunzi. La ce homeopat ai mers?

    Magda

  108. Simona Mocanu says:

    Anca,
    Ma bucur ca copilul este mai bine.

    Dar am remarcat ca tu ai retinut numai efectele negative ale antibioticului. Nici eu nu sunt adepta antibioticului decit in cazuri extreme… anul asta de exemplu am avut norocul sa nu-l folosesc deloc …pentru nici un membru al familiei .
    Dar, atunci cind l-am folosit… a fost super ok! Din cite inteleg de pe la alte mamici si de la medicul de familie nici antibioticul nu te mai ajuta daca este des administrat.
    Ceea ce nu este cazul tau. Banuesc ca efectele vor fi foarte pozitive.

    Altceva… copilul tau este ca si ai mei la gradinita/ cresa… cu program prelungit. Riscul contactarii unui microb/bacterie este mare. Asta apropo de identificarea cu Olivia.
    De curiozitate… a mai fost la cresa in aceasta perioada? Ai stat acasa cu copilul? Ai reusit sa-ti iei concediu 10 zile si zilele care vor urma?
    De exemplu la gradinita la noi( nu este gradinita de stat) sunt parinti care aduc copii cu antibioticul dupa ei!!
    Nu au cu cine sa-i lase,nu-si pot lua concediu, bunicii nu sunt aproape de Bucuresti.
    La prinz maninca vegetarian la gradi?

    Asta ca sa coborim cu picioarele pe pamant.
    Asta este situatia in care traim acum… si sunt 100% convinsa ca este o situatie cu se identifica multe mamici .
    In aceste conditii eu sunt foarte fericita! Nu ma pling. Si-mi este si mai bine decit Olivia ne indeamna la informare.

    Insa,inca odata… aici nu discutam despre medicamente. Nu cred ca Olivia sau altcineva si-ar lua raspunderea pentru un asemenea sfat. Sunt lucruri de discutat cu persoane care au studiat in acest sens si care o anumita experienta in aceasta directie.

    Si apoi noi vorbim de mincare!…. sau nu?

    O zi buna,
    Simona

    • olivia says:

      Dragele mele, foarte pe scurt parerea mea vizavi de antibiotic:
      1) distruge flora intestinala, care nu mai poate fi refacuta mai devreme de un an (in cele mai multe cazuri)
      2) ca urmare a dezavantajelor de la punctul 1, organismul isi pierde imunitatea (imunitatea incepe in tractul digestiv – orice dezechilibru creat aici afecteaza rezistenta organismului in cel mai grav mod) si va deveni tinta facila pentru alte bacterii si virusi. Pericolul de a repeta episodul cu febra mare, tuse, stari de letargie extrema e foarte mare. Si, uite asa, se contureaza imaginea unui cerc vicios de cosmar…
      3) antibioticul ar trebui sa combata bacteriile, iar nu virusii, dar medicii il prescriu mai de fiecare data fara sa stie care e cauza afectiunilor bolnavului, dindu-i antibioticului acea aura de panaceu universal, bun de prescris in orice caz de febra, tuse, expectoratii. Practica extrem de periculoasa! (As vrea sa ne spuna Anca daca medicul i-a prescris antibioticul dupa ce a recomandat si vazut rezultatul analizelor medicale care sa certifice ca e vorba de o afectiune microbiana).
      4) Virusii si bacteriile nu ataca decit un organism acid, caci aciditatea este locul de joaca si de luat masa al tuturor microorganismelor patogene. Alcalinizind organismul, vor disparea si aceste microorganisme, care nu vor mai gasi conditii sa prospere aici.
      7) Exista antibiotice naturale care combat si virusii, nu doar bacteriile, si in fata carora nici primii nici ultimii nu pot crea rezistenta sunt propolisul, arborele de camfor, busuiocul, ciombrul, cimbrisorul, eucaliptul, lavanda, niaouli, oregano. Rezultatele lor sunt remarcabile, cu atit mai mult cu cit nu au efecte secundare.

      Este o mare diferenta intre o afectiune respiratorie dezvoltata de un organism acid (care tinde astfel sa se detoxifice) si o criza de detoxifiere ca urmare a schimbarii dietei (cum a fost cazul fetitei Ancai). In ultimul caz, organismul fortifiat de un regim sanatos are sufieciente resurse energetice incit sa lupte sa scoata toate toxinele din organism. Lupta, una dura desigur, va dura atita timp cit organismul isi va fi facut treaba. Fiecare grad de febra are o semnificatie si e important. Oganismul nu face risipa de energie ci se foloseste de resursele sale ca sa arda, ca intr-un incinerator, toxine, microbi, virusi (ultimii cei mai rezistenti, pentru care organismul produce si cea mai mare febra). O febra de 40 de grade este un eficienta, iar indicatiile medicale de a o scadea cu orice pret, sunt in contradictie cu legile naturii. E bine desigur, ca bolnavul sa fie urmarit de-aproape, febra sa fie scazuta usor cu otet sau amestecuri de apa si otet (in soseste sau impachetari cu cersafuri, in functie de cit de mare e fierbinteala), daca o ia prea mult in sus. Singurul risc este ca efortul pe care-l presupune batalia asta sa depaseasca capacitatea organismului de a lupta. Asa ca e bine sa fie ajutat mereu, cu multe ceaiuri de plante medicinale, cataplasme cu argila, varza, sare calda, propolis intern si extern etc…
      Dar despre toate astea si mult mai multe, in postul viitor.

      • anca says:

        Olivia nu mi-a dat antibioticul pe baza de analizele de acum
        Emilia, avea un stafilococ de tip a in gatut, doctorita mi-a dat antibiotic pt el dar nu i l-am dat, ea zice ca din cauza lui raceste asa des si ca acest stafilococ este o bacterie, bacterile se omoara cu antibiotic si ca daca era viral nu-mi dadea antibiotic, Olivia m-ai speriat si mai rau pe cuvant daca tu zici eu ii opresc antibioticul daca crezi ca nu poate face complicatii.

        • Simona Mocanu says:

          Apropo de disperare! Olivia

        • olivia says:

          Draga mea, ti-am trimis un mesaj pe e-mail. Ma poti ajuta cu informatia aceea?

        • Anca says:

          Bacteriile sunt niste organisme care traiesc PRINTRE celulele noastre, iar virusii sunt microorganisme care traiesc IN celulele noastre…concluzia e ca antibioticul se da doar pentru infectiile cauzate de bacterii si asta DOAR dupa ANTIBIOGRAMA. Fara antibiograma se da antibiotic doar in urgenta, dar dupa prelevarea de probe biologice pentru a se stabili cauza. Sunt informatii generale pe care probabil ti le-a spus si medicul curant, dar ce e poate mai important e ca noi traim cu cele mai multe din aceste bacterii, dar ele se manifesta doar pe un organism cu o imunitate slabita, iar aici sfaturile Oliviei fac minuni.

          • Anca says:

            Antibiograma e pentru a stabili tipul si cantitatea de antibiotic necesara pentru a combate acest stafilococ. Orice alt antibiotic dat fara antibiograma sau doar din experienta medicului nu este eficient si nu ajuta cu nimic organismului.

      • Simona Mocanu says:

        Olivia,

        Multumim de informatii… sunt intradevar pretioase.

        Insa nu cred ca Anca reuseste sa impuna dieta copilului in mediul de cresa.. nu cred ca schimbarea dietei este motivul problemei ei.

        olivia, chiar cred ca identificarea cu tine a fetelor de aici si imposibilitatea de a ajunge la aceleasi performante din motivele pe care le-am enumerat mai devreme duce la tristete.

        Iar Anca este o femeie fericita.. copil sanatos( o singura data antibiotic) sot implicat care-i respecta parerile(s-a immpus cind situatia nu mai putea fi controlata probabil si de faptul ca Anca era extrem de obosita), parinti care sunt in viatac si vor ceea ce considera mai bun pentru copii lor ( asta este educatia mamelor noastre… carnita este buna… educatie incetatenita adinc in fiinta lor dupa zeci de ani de astfel de hrana.

        Citind un pic printre rinduri… simti disperarea, tristetea si tensiunea creeata in casa Ancai.
        Am simtit-o si eu pe propria piele de atitea ori… probabil ca si tu.

        Eu nu sunt de acord ca Anca sau o alta mamica sa mearga dupa ureche in cazuri din astea.

        Imi cer scuze Anca, dar nu cred ca esti suficient informata, ai senzatia ca sti tot pentru ca de fapt sti putin. Cu cit o sa stii mai mult cu atit iti dai seama ca sti de fapt un pic.

        Salut dorinta tuturor de a avea grija de sanatatea copiilor lor prin alimentatie. Asta incerc si eu sa fac… si se pare ca reusesc. Nu as fi reusit fara acest site.

        Si ca sa incheiem ca vin sarbatorile.
        Va doresc sanatate si sa sarbatoriti frumos cu familia cu parintii indiferent de ceea ce aveti pe masa.
        Sa traiti frumos si echilibrat viata data de Dumnezeu!

        Numai bine,
        Simona

  109. Magda P. says:

    Scuze, intrebarea este pentru Anca.

  110. anca says:

    Am fost la Liliana Plaesu

  111. Magda P. says:

    A, iarta-ma, ramasesem cu impresia ca esti din Bucuresti.
    Ma mira putin, pt ca din cele publicate ma gandeam ca si in practica este f buna. Eu una zic ca trebuia sa lupte cu tine pana la capat. Nu vad de ce nu a nimerit remediul. Noua doctorita noastra a ajuns sa ni le spuna la telefon si nu avem treaba. Pt orice afectiuni. Nu ca am avea prea multe, dar o mai sun si pt problemele altora.
    Eu zic sa nu mai fi necajita, important este ce faceti de aici. Si oricum, asa suntem si noi, cu toata viata, nu doar la sanatate: mai cadem, dar ne ridicam, asta e important.
    Acum speram sa fie bine puiuta si sa manance lucruri bune in continuare. Iar boala asta sa nu fie neaparat uitata, ci tinuta minte ca singura asa de grava.
    Eu zic sa facem ce putem noi, ca de restul mai are grija si Dumnezeu, ca tot se apropie Craciunul.

    Cu drag,
    magda

  112. anca says:

    Multumesc mult, te pup.

  113. Anca says:

    Olivia draga, mentionai pe undeva ca ai cumparat miere de pe site-ul miere-vie.com si as vrea sa te intreb daca consideri ca sunt de incredere pentru ca as dori sa achizitionez o cantitate mare. Daca alte cititoare ale blogului au avut experienta cu miere de la ei, le rog sa imi spuna parerea lor. Va multumesc!

    • olivia says:

      Frecvent, chiar! E excelenta mierea lor!
      CU drag
      O

    • Me says:

      Si eu am luat de la cei mentionati de tine, Anca, si a fost o miere buna. Mieraria Bodnariu are acum si site, pentru cine e interesat, am primti mailul cu informatia de la fiica d-lui Bodnariu ca raspuns la o intrebare de-a mea…

      http://fagurelecumiere.ro/

    • Alexandra says:

      Poti cumpara cu incredere, e foarte buna!!Eu numai de-acolo cumpar.

      • Elena says:

        Subscriu! excelenta recomandarea Oliviei!
        Baietelul meu o consuma de pe la 9, 10 luni …. deci, go for it!
        multumim, Olivia!

    • Hermelina says:

      Un test simplu, eu sunt foarte sceptica de felul meu, un mare defect dar e simplu sa afli cata incredere poti sa ai in ei. Comanda un borcan, fa o analiza la laborator sa vezi daca contine zahar sau alte “daunatoare” avand in vedere ca vrei sa iei o cantitate mare.

  114. anca says:

    Magda eu caut un doctor homeopat bun in Constanta, am auzit ca doctorita Soescu este foarte buna dar se ocupa f mult acei copii care au boli grave, am sunat si am rugat sa ma programeze dar nu se poate aici este criza de doctori homeopati, esti o fericita ca ai gasit un doctor bun inseamna mult, te pup.

    • Mari says:

      Anca, este la Homeomed(pe Lapusneanu) o doctorita (cred ca e singura homeopata de acolo dar nu-mi mai amintesc numele ei)si am inteles ca este buna. Cea mai buna este intr-adevar dr. Soescu.

  115. anca says:

    Olivia asteptam retete pentru Craciun, pupici.

  116. Rona says:

    Buna Olivia, buna fetelor,

    De la inceput vreau sa stiti ca e singurul blog pe care-l urmaresc cu interes si cu mare, mare placere. Ma pasioneaza subiectul nutritie desi nu sunt chiar in domeniu, iar informatiile pe care le impartasiti cu generozitate, educa, schimba mentalitati si in final aduc sanatate pentru cei care au deschiderea de a le primi. Bineinteles filtrele personale sunt extrem de importante pentru a plia informatia pe profilul fiecaruia. Totusi, nu pot sa scap de senzatia ca principiile unei alimentatii sanatoase sunt oarecum impotriva curentului si realitatii mileniului in care traim. Nu stiu cum se impaca in interiorul fiecareia dintre voi dorinta/necesitatea de a manca organic si ideea ca avem o planeta suprapopulata care nu poate hrani atatea guri (nici vorba sa hraneasca organic atatea suflete) iar situatia va deveni din ce in ce mai tragica. Din pacate nu putem manca, noi toti, sanatos. Nu e posibil matematic vorbind si nu putem ignora acest lucru.
    Din fericire, organismul uman are o capacitate incredibila de adaptare iar in decursul a mii sau chiar sute de mii de ani isi va crea propriile mecanisme de anihilare a compusilor de sinteza si va avea un sistem mult mai performant de eliminare a toxinelor si balastului provenit din hrana, aer, apa. Bineinteles in cazul in care nu o sa avem parte de cataclisme sau alte evenimente majore devastatoare. Sa ne gandim ca speranta de viata a crescut fata de acum 100 de ani (cand modul de viata era mult ma apropiat de natura)si e in continua crestere in ciuda aditivilor chimici, a vaccinurilor, noxelor si a altor efecte secundare a ceea ce numim noi civilizatie. Cam asa vad eu traiectoria ca specie. Pupici si ne mai reintatlnim cu alte teorii in episodul viitor 🙂

    • Me says:

      “Nu stiu cum se impaca in interiorul fiecareia dintre voi dorinta/necesitatea de a manca organic si ideea ca avem o planeta suprapopulata care nu poate hrani atatea guri (nici vorba sa hraneasca organic atatea suflete) iar situatia va deveni din ce in ce mai tragica.” – by Rona.

      Cu tot respectul, dar ceea ce e pus intre paranteze, pe mine, una, nu ma intereseaza absolut deloc. Nu ma intereseaza ce fac unii sau altii, ma intereseaza persoana mea, familia mea, cei din jur care imi sunt apropiati. Ma preocupa sanatatea MEA si a celor dragi mie, nu a lumii intregi.

      Si organismul se poate adapta si supravietui intr-adevar, dar ma intereseaza CUM supravietuieste. Cat mai sanatos si cu cat mai putine probleme de sanatate pentru a avea o viata frumoasa si implinita. Sanatos la corp, minte si suflet.

      • Magda P. says:

        “Cu tot respectul, dar ceea ce e pus intre paranteze, pe mine, una, nu ma intereseaza absolut deloc. Nu ma intereseaza ce fac unii sau altii, ma intereseaza persoana mea, familia mea, cei din jur care imi sunt apropiati. Ma preocupa sanatatea MEA si a celor dragi mie, nu a lumii intregi.”

        Cu tot respectul, dar parca nu e in spiritul acestui blog. Era cat pe-aci sa zic bravo pt o opinie atat de clar exprimata, dar din pacate, cand am zilnic de-a face cu oameni care sufera de foame, iar o paine li se pare minunata, nu prea imi mai vine. In mod evident, nu asta este spiritul in care as vrea sa imi cresc copiii: important e ca noi mancam bine, restul… mi-e egal.
        Si, dupa cum spune si Olivia, nici ea nu alearga in mod nebun dupa bio, organic etc, ci dupa natural. Bunicii au gradina, folosesc ingrasamant natural, avem ce ne trebuie, familia nu e mica deloc si mai avem de dat si la altii. Nu lumea intreaga, dar… putin cate putin.
        Cand merg la cumparaturi si vad ca 3/4 din ce au oamenii in cos sunt inutile si pot trai si fara alimentele alea f bine (nu mai zic de alte lucruri), teoria ta, Rona, nu mi se mai pare viabila, ci doar altceva ce se incearca a ni se inocula.

        • Me says:

          Pai, Magda, explica-mi mie ce poti face cu ceilalti?! Eu, personal, in afara de a da si altora informatiile pe care le detin, in afara de a ajuta cat pot eu pe cei din jurul meu, altceva, in afara de toate astea, ce as putea face?!

          Asta e ca si Miss Universe et Co.: “Oh, and I wish world peace”. Lumea se schimba daca doreste sa se schimbe, iar eu, un simplu om, un singur om, nu pot aduce beneficii tuturor si nici schimba soarta lumii si a celor care mananca altceva decat ceea ce incerc eu sa mananc. Pot sa ma schimb eu si sa sper ca, prin exemplul meu mic, se mai schimba si un alt om. Dar nu pot spera sa schimb ceva la nivel macro in lumea asta mare. Iar eu daca nu as mai manca bio sau organic sau raw, ma indoiesc ca s-ar rezolva foametea lumii. Poate sa imi para rau de cei care nu au ce manca si sunt destui in aceasta situatie, dar ce putem face? In acest context, nu am inteles postarea Ronei, deoarece spiritul acestui blog imi pare mie de “awarness”, ca sa zic asa. Cine are urechi de auzit, sa auda. Cine doreste sa schimbe ceva, sa schimbe. Atat!

          Rona mai spunea: “Totusi, nu pot sa scap de senzatia ca principiile unei alimentatii sanatoase sunt oarecum impotriva curentului si realitatii mileniului in care traim. ” Si ulterior spunea ceea ce am subliniat in prima postare. Or, cu asa ceva nu pot fi de acord. Eu as zice ca, din contra, parca nu e chiar asa de impotriva curentului. Realitatea e ca exista o dorinta din ce in ce mai mare de intoarcere la natural. Iar “natural” inseamna si bio, si organic, si ecologic, inseamna ca pe un petic mic de pamant sa poti cultiva ecologic o gradina micuta pentru nevoile tale in primul rand, acelea au prioritate, sa fim seriosi. Daca ceva prisoseste, fiecare procedeaza cum crede de cuviinta si cum il indeamna sufletul lui.

        • Rona says:

          Buna din nou, ca si voi, am grija de familia mea, sunt atenta la aspectul hrana si incerc pe cat posibil sa-i indrum pe cei doi copii ai mei spre o viata sanatoasa, atat fizic cat si spiritual. Deci la nivel de individ am aceleasi principii. Insa am senzatia de insulita intr-un ocean imens care se guverneaza dupa alte reguli, reguli dictate de suprapopulare, interese economice etc, etc, etc. Cum supravietuim noi, insulita, intre valurile oceanului asta imens care reprezinta societatea, gradinita, reclamele de la tv, supermarketul si celellate… Exemplu: mergem la zile de nastere ale altor copii, menu format din snitele cu cartofi prajiiti, tort cu coloranti si grasimi saturate. Alt exemplu: vizite la familii prietene, napolitate, bomboane, cola etc. Cum facem sa ne adaptam la un stil de viata care sa fie cat de cat social? Sau ne izolam? Si copiii? Le interzicem prietenii care se hranesc cu chipsuri? Unde e echilibrul intre noi si societatea in care traim?

          • Magda P. says:

            Cred ca e o intrebare si o problema oarecum pt multe dintre noi. Nu stiu ce varsta au copiii tai, ai mei au 7 si 5 luni, iar cel mic are 2 ani si 10 luni. Stiu foarte bine amandoi ce e sanatos si ce nu. Si in general nu mananca, isi aleg altceva, Antonia mananca decorul, adica frunzele de salata, rondele de morcovi sau mai stiu eu ce. Desigur, mai scapa si la prostii, dar nu imi fac atatea griji, pt mine important e ca ei sa constientizeze ce e bine si ce nu. Si daca interzic prea mult, evident ca nu e bine. Asa ca uneori, de exemplu la biserica unde primesc toate “minunile”, mai am cate o surpriza prin caserole, bomboane raw sau sandvis din ardei si vreo pasta care le place sau nimic si atunci mananca porcaria. Aaaa, si sa nu uitam de replica minunata pe care o mai da Pavel: “Nu vreau, ca are porcarii” sau intrebarea pusa mereu in mijlocul bisericii: “Mama, pot sa mananc? Are multe porcarii?” Si sa stii ca oamenii din jur au inceput sa mai inteleaga, parintii imi mai pun intrebari, mai schimbam cate o reteta si ma trezesc ca nu mai vin cu cutia de bomboane la aniversari, ci cu bomboane raw.
            Eu o invat totusi pe Antonia sa nu faca parada ca tine post sau mananca sanatos, dar nici sa se rusineze de asta. Eu cred ca un copil crescut cu echilibru si pace in casa nu are cum sa calce foarte stramb. Au ei intelepciunea lor si oricum au paza ma puternica de Sus.
            Am avut si cazuri cand i-am lasat sa manance vreo prajitura de cumparat, le-am zis inainte ca s-ar putea sa ii doara burta si, spre bucuria mea, s-a lasat cu dureri si diaree, dar a meritat pt ca au priceput mult mai bine decat daca le interziceam.
            Cred ca mai mult decat a le da un exemplu al nostru bun si responsabil, a le oferi alternative sanatoase si a-i invata sa distinga ce e bun de ce e rau, nu prea avem ce face. Si apoi si prietenii mai invata ca unii tinem post, ca altii u mancam carne, ca altii suntem vegani etc.
            Iar reclamelor de la TV cred ca le putem face fata daca nu avem TVul. Am petrecut mai bine de 1 an in Elvetia si nu am avut TV. Cea mai buna perioada a noastra si a copilului.
            Deci noi nu ne izolam, din contra. Iar echilibrul cred ca il gasim in alta parte si nu in societate.

            Cu drag,
            Magda

  117. uxix says:

    Anca, nu te mai invinovatii pt.antibioticul ala, febra prelungita si asa mare e f.periculoasa.Ca sa-ti dau un exemplu, sora mea, in copilarie, a avut un episod de febra care a crescut brusc in cateva ore de la 38 la 40,5 iar, ulterior, s-a descoperit ca nervul auditiv corespunzator urechii stangi s-a “ars” si ea nu mai aude acum decat cu o singura ureche. Infectiile bacteriene (ele dau in general febra peste 38,5) sunt f.periculoase mai ales in copilarie, asa ca, singurul remediu in cazurile astea sunt antibioticele.Te vei mai confrunta, probabil, de-a lungul copilariei fetitei tale cu astfel de situatii si, te sfatuiesc sa ai in vedere, intotdeauna, “the big picture” adica salvarea vietii.

  118. anca says:

    Buna fetelor, azi sunt foarte fericita, ieri cand am ajuns acasa fetita mea avea febra 38 iarasi, am sunat doctorita,
    ce sa fac? I-am dat o zi antibiotic si face febra din nou?
    Nu-i problema doamna. daca face si maine ii dam si innjecti.
    STOP am zis, am facut ordine in casa, i-am chemat pe toti, mama si sotul, incepan din momentul asta Emilia nu mai i-a nici o pastila, nu vreau pareri, ma sustineti si atat, aveti incredere in mine, a venit seara 38,5, am pregatit varza, am ras carofii cruzi i-am imbibat in sosete cu apa si otet, i-am pus in picioruse si varza pe piept, cand a vazut a zis mami dar eu vreau sa pap varza, a mancat doua cotoare de varza cruda, a baut 200 ml ceai de menta, abia respira i se infundase nasul nin nou, a adormit in 5 min, pe la 12 ardea, am stat cu sufletul la gura, repira mai repede din cauza febrei, am lasat usa deschisa, m-am dus in pat si m-am rugat incurajandu-ma ca asta tb sa fac si sa nu cedez, la 3 liniste, ma duc la ea era rece si dormea ca un ingeras fara febra fara nas infundat, acum mi-a zis mama ca s-a trezit si a baut 300 ml de suc de morcovi cu mere si cateva nuci, nu are febra, ce deduceti de aici? Corpul a lucrat singur, si-a scazut singur febra, probabil ca v-a mai face si astazi dar voi face acelas lucru, m-am lamurit cu doctorii care dau si antibiotic si injectii, colegul meu este disperat ca fetita lui a tusit 6 zile nu avea febra, i s-a dat antibiotic 6 zile dupa care a facut febra, atunci ii dam altul mai puternic inca 6 zile, doctori inconstienti.
    La radio s-a anuntat viroza cu febra multe zile si sfaturile unuia dintre doctori probabil mai dezghetat la cap
    a fost” nu dati antibiotic este viroza nu se da antibiotic la viroze, gripe raceli,va pup.

  119. anca says:

    Olivia spune-mi te rog de unde iei unguent cu marul lupului pe baza de untura de la Ioan Bonchis, multumesc si te pup.

  120. veronica says:

    Subscriu,Magda P si Rona:)

  121. veronica says:

    Buna Olivia,Stii vreun remediu pentru bolile extrem de suparatoare ,REUMATISMUL??guta , artrita????????
    Cu drag,

  122. Adina says:

    Buna draga mea Olivia,as vrea sa dezbatem impreuna,dar si cu toate mamicile o problema pt mine si cred ca si pt ele,VACCINURILE care “trebuie” sa le facem copiilor nostri,ce parere aveti despre vaccinuri?eu am o fetita de 2luni si jum. si i-am facut vaccinul obligatoriu cel de 2 luni,am o dilema foarte mare cu vaccinurile,m-am tot documentat si nu-mi place ce am vazut si auzit despre.Olicia vreau sa te intreb daca tu le-ai facut copiilor vaccinurile obligatorii sau/si cele optionale?!va rog sa ma ajutati cu dilema asta!Multumesc

    • Magda P. says:

      Draga Adina,
      Cred ca Olivia a tot spus pe tema asta in comentarii. Nu imi aduc aminte daca a spus direct despre copiii ei, dar e clar ca nu sustine in vreun fel vaccinarea.
      Si daca tot vorbim de asta, nu exista vaccinuri obligatorii sau schema sau mai stiu eu ce. Nu e nimic obligatoriu. E f clar si in lege. Si uite de aceea nu m-a obligat nimeni sa il vaccinez nici pe cel mic de aproape 3 ani si nici pe cea mare, acum la scoala.
      Ma dusesem pregatita cu argumente, lege etc., dar dr. si asistenta au fost dragute si binevoitoare si nu au avut nevoie decat de declaratia noastra ca refuzam vaccinarea ROR. Poate si pt ca dosarul Antoniei nu continea nimic, iar la ceilalti erau chiar dosare. Asa ca m-a intrebat: cum, si nu a avut nicio boala, nu are nicio alergie etc?

      Cu mare regret, Antonia este vaccinata cu cele obligatorii pana la 1 an.Parintii ei se desteptara mai tarziu. SI la cel mic a fost o lupta si aici vorbesc de cea din noi, nu despre cea din afara, ca aia a ajuns sa nu ma mai intereseze deloc. Asa ca el e vaccinat doar cu cele din maternitate, pt ca nu mi-am dat seama ca trebuie sa spun indata ce ajung acolo si apoi a fost prea tarziu. Alta prostie: nicaieri in lumea civilizata nu face nimeni acte medicale pe un copil fara acordul parintilor. Nu lungesc vorba, amandoi copiii sunt sanatosi, dar pe mine ma intereseaza efectele pe termen lung.
      Ca si acum, la campania ROR, imi venea sa urlu la sedinta cu parintii, preocupati de altfel doar de febra si sfatuindu-se reciproc sa dea panadol inainte pt a nu fi probleme apoi. Te doare capul. Si cica suntem oameni destepti. Destepti, destepti, dar neinformati.

      Deci, mamici dragute, nu exista vaccinuri obligatorii in Romania, iar cererea carnetului de vaccinari la gradinita si scoala este cerut, dar nu trebuie. Un pic de informare si argumentare si la revedere.

      Poate va ajuta si blogurile Cristelei Georgescu si ale lui Mimi Walter. Adica sigur va ajuta.

      Si inca ceva, din surse sigure: nasii nostri si o pereche de fini locuiesc in Germania. Acolo nu se face niciun vaccin pana la 3 luni, iar parintelui cand pleaca din spital i se dau carti si brosuri pro si contra vaccinare si numele a doua site-uri: unul pro si unul contra vaccinare. Iar parintii decid. Deci…

      Si ca cireasa de pe tort: imi spune tata (informat de noi legat de vaccinare si ducand propria lui campanie anti) ca vine la el un domn, client de-al lui, foc si para ca ii facuse copilul rujeola, si o forma urata de tot. Sa mai zic ca era vaccinat copilul?

      Scuze de lungimea mesajului,
      Magda

  123. anca says:

    Buna Adina, pana la un an am facut si eu vaccinurile Emiliei, pentru ca nu am fost informata, acum nici sa nu aud de asa ceva, dupa vaccinul prevenar mi-a facut o enterocolita de toata frumusetea, nu pot spune ca sunt niste bacterii bagate in corp aiurea cica sa protejeze, bolile copilariei tb facute, asa se curata organismul si se imunizeaza, vaccinul din cate am inteles daca prinde ine doar 5 ani, gandestete ca e de 1000 de ori mai bine sa faca bolile acum cand inca este mica si mai rezistenta in sensul ca nu intelege prea bine boala, cu cat creste cu atat este mai greu de suportat, ce e mai bine sa faci bolile copilariei sau sa aiba vaccinul cine stie ce efecte negative, uita-te ce contin si ce reactii pot avea si poate vei intelege, oricum asta este doar decizia ta, te pup.

  124. anca says:

    Scuze gramatica sunt la munca si nu prea ma uit ce scriu.

  125. Alexandra says:

    Olivia, spune-mi, te rog mult, cu ce iti ingrijesti dintii? Stiu dintr-un comentariu de-al tau ca si tu ai inceput de parodontoza si ai stopat evolutia bolii cu hrana vie, dar eu vreau sa stiu cu ce pasta de dinti te speli si ce apa de gura folosesti?
    Poate iti faci timp sa-mi raspunzi, te rooog!

  126. Cristina K says:

    Si noi suntem hotarati sa nu ii facem nici un vaccin fetitei noastre care se va naste la anul. M au ajutat blogurile mentionate anterior!

  127. teodora says:

    Adina,despre vaccinuri poti citi si pe blogul Cristela Marinesc;chiar acum este primul episod dintr-o serie;fffff.interesant!

  128. Mari says:

    Olivia, lapte din orez nefiert consumati?Eu am facut astazi pentru prima oara si am avut dureri abdominale si ma gandeam ca este de la el….l-am facut mai concentrat.

  129. teodora says:

    Pardon:Cristela Georgescu!

  130. elena says:

    As vrea sa va intreb, poate se pricepe cineva..Am o durere purernica la un san, ca si cum as avea o vanataie puternica, dar nu e nimic vanat, diform etc.Am sanii nodulari,oricum.durerea o simt cand nu am sutien.Cand il port,nu apare durerea.Aveti idee daca vreun ceai, crema, naturiste m ar ajuta??Va multumesc.

    • olivia says:

      Eu as incerca, sa fiu in locul tau, cataplasme cu argila, unguent de marul lupului si galbenele (de la Bonchis). Valeriu Popa corela intotdeauna problemele de sin cu starea de functionarea a organelor genitale, asa ca punea mare pret pe irigatiile cu ceaiuri si o igiena intima ireprosabila. Argila functioneaza ca un magnet pentru toxinele din noduli, care se dizolva prin urmare.

  131. Anca says:

    Elena, te doaretottimpul?Te intreb pt ca mie mi se intampla inainte de menstruatie.

  132. Adina says:

    Va multumesc pt sfaturile date,nu vreau sa-i mai fac vreo vaccinare!o sa ma uit si pe blog-urile date!o seara frumoasa va doresc

  133. Dana says:

    Olivia, eram curioasa, nu ti-ai vaccinat nici un copil?!? Eu sunt ingrozita, ca multe alte mamici, pentru am facut deja vaccinurile pana la 6 luni :((( Nu mai fac niciunul, clar! Daca m-as fi informat inainte … :(((

  134. veronica says:

    Olivia,fetelor,aveti idee pt macinat seminte de in ,sau faina de migdale etc imi trebuie o rasnita anume(adica f puternica) sau una oarecare?multumesc anticipat

    • Magda P. says:

      Eu am una Bosch, macina susanul, inul etc. A fost cam 100 RON, am luat-o si pt ca era mai mare. Acum, ca stau la mama, mi-a imprumutat o vecina una foarte veche, dar isi face treaba foarte bine.

  135. Magda P. says:

    Vin si eu cu o intrebare: a incercat cineva prima metoda enuntata de Olivia pt regenerarea parului, si anume cura cu apa? Poate imi spune cum a functionat si mai ales cum a fost cand a ajuns la cantitatea de 3 litri de apa. Eu una ma hidratez foarte bine, beau si 1 l, dar nu stiu cum va fi cu 3.

  136. Agnes says:

    Buna Olivia, fetelor,

    Eu nu sunt in totalitate vegetariana, dar cred din ce in ce mai mult in beneficiile aduse de hrana vie si ma straduiesc sa tin cu rigoare toate posturile de peste an. Totusi sunt cateva lucruri legate de pozitia cresin-ortodoxa fata de carne pe care nu le inteleg. Am citit mai sus citatul acela al parintelui Arsenie Boca in care ni se spune ca mancatul carnii este “veninul nostru”, dar pe de alta parte imi amintesc multe pasaje din Biblie (am lecturat-o cu foarte mare atentie pentru ca aveam multe nedumeriri) care prezinta consumul de carne ca pe ceva firesc, ca pe un dar facut de Dumnezeu omului. De exemplu in cartea Facerii, dupa Potop, apar urmatoarele: “Tot ce se mişcă şi ce trăieşte să vă fie de mâncare”. Mai apoi in Levitic, Dumnezeu ii enumera lui Moise animalele “curate” si “necurate”, avertizandu-i pe oameni sa nu le consume pe cele din urma, insa nicaieri nu prezinta consumul de carne ca fiind un lucru rau in sine. De ex: “Puteti manca orice animal cu unghia despicata si care are copita despartita’n doua si isi rumega mancarea.” Si din toata lista asta rezulta ca nu ar fi indicat sa consumam porc, iepuri, camile, soareci :), dar ca e perfect in regula sa mancam vaca, oaie, lacuste! Si chiar mi se par niste sfaturi de bun-simt, stim cu totii ca porcul are o carne grasa si toxica, dar intr-adevar si mie vacuta mi se pare o carne sanatoasa.
    Sau uite, alta intrebare: cum de Mintuitorul nostru Iisus Hristos a saturat multimea infometata inmultind pestii? De ce nu ar fi lasat doar painea sau alte legume?
    Ce vrea sa spun… Daca carnea nu e buna pentru om, de ce Dumnezeu permite si chiar incurajeaza consumul ei, de ce nu ne-a avertizat, ca nu se poate pune problema ca nu ne-ar vrea binele evident.
    Of, chiar mi se pare complicat.

    • olivia says:

      Draga Agnes, nu sunt teolog, dar cu informatiile culese in timp am ajuns la propria mea interpretare. Daca te ajuta, foarte bine…
      inteleg ca din punct de vedere nutritional, biblia imparte lumea in doua: cea de dinainte de potop si cea de dupa. In FACEREA 1,29 se arata: ” Si a zis Dumnezeu: Iata, va dau voua toata iarba datatoare de samânta pe fata-ntregului pamânt, si tot pomul purtator de rod cu samânta de pom într-însul; acestea va vor fi voua spre hrana”. Deci, prin intiia hotarire dumnezeiasca, suntem vegetarieni. Potopul, adica momentul in care tot pamintul a fost scufundat de ape, iar rodul lui inecat, aduce o noua abordare: lui Noe i se permite sa ia pe arca toate vietuitoarele in perechi, doua cite doua, si i se permite sa manince carnea lor. Dar din acel moment si durata de viata a omului scade: de la citeva sute de ani, la 150 (daca nu ma insel). Potopul e o pedeapsa pentru pacatele noastre, iar scurtarea vietii – o consecinta directa. Pierderea inocentei aduce cu ea perpetuarea pacatului. Intiia porunca ” sa nu ucizi” (una generala, care se refera la orice e viu pe fata pamintului, cita vreme nu se face diferenta intre a ucide oameni sau animale) e incalcata de la potop incoace si de aici decurge si marea pedeapsa, cea a indepartarii noastre de divinitate. In post, incercam sa redevenim copiii Lui, abtinindu-ne de la a minca de frupt, adica produse de origine animala, incercam sa devenim mai buni, mai spirituali, mai demni de iubirea Lui. E o reintoarcere, practic, la starea edenica, paradisiaca a fiintei umane, spre care tindem cu totii. Bolnavii de maladii cumplite, cum ar fi cancer metastazat, au cunoscut o regresie totala a bolii atunci cind au redevenit (dupa atitea generatii) vegani si in speciali raw-vegani. De ce oare?
      Sa fie oare intimplator? Sa fie doar un ritual fara sens practica marilor asceti de a minca putin si doar vegetarian? Se stie ca cei mai mari mistici (din toata lumea si din toate religiile), adica oamenii care s-au apropiat cel mai mult de Dumnezeu, au facut pact de renuntare definitiva la carne (si orice alte produse animale). E aproape o conditie sine-qua-non a elevarii spirituale.
      Pe de alta parte, dezacordurile de idei din Biblie (uneori se spune sa nu maninci carne, alteori spune sa o maninci si se precizeaza si de care; uneori se spune sa nu bei vin, alteori Isus face vin si-l da nuntasilor, etc) sunt obiect de studiu de multa vreme. Se stie ca Biblia a fost, de-a lungul timpului trunchiata, manipulata si – cu greu – mai exprima azi spiritul crestinismului dintii. Inaltii prelati au transformat religia intr-o insitutuție de multe ori cu scop lucrativ, mustind de interese dintre cele mai diverse.
      Pentru mine, crudivorismul este (si din punct de vedere religios) calea spre El. Sanatatea deplina, complet recuperata, seninatatea, buna-dispozitie pe care mi le da regimul crudivor ma apropie de planuri mai inalte. Perspectiva din care privesc lucrurile mi s-a schimbat. Sanatatea trupului aduce sanatatea sufletului, am inteles curind. Caci nu eram asa… starile de rau, de apatie, de oboseala cronica ma faceau irascibila, prea putin impaciuitoare… Cum ma simt acum? Ca-n palma lui Dumnezeu…

      • Agnes says:

        Buna Olivia,

        Nu sunt in masura sa iti critic stilul de viata, sunt de acord cu multe dintre lucrurile pe care le promovezi aici, doar ca nu stiu, mi se pare exagerat acum sa contestam Biblia si sa selectam din ea doar ce ni se pare noua favorabil, sau sa aducem noi interpretarile noastre proprii la faptele de acolo.

        Duhvonicul meu mi-a spus ca e foarte periculos sa cadem in pacatul asta. Si sa-i acuzam pe Inaltii prelati de interese ascunse… Pai atunci sa credem numai in jumate de Dumnezeu ca doar atata ne convine noua din invataturile lor? Asa au luat nastere toate sectele si ereziile, nu cred ca un preot ortodox ar putea aproba asa ceva, si eu am citit in interviurile tale ca mergi la Biserica Ortodoxa si acolo te spovedesti,impartasesti…
        Chiar crezi ca Dumnezeu ar fi putut fi atat de rau incat sa isi doreasca sa ne imbolnaveasca? Eu inteleg ca Noe era iubit de Dumnezeu, ca de aceea a fost salvat, si ca omul a fost iertat. Adica Noe a fost singurl salvat pentru curatenia si credinta lui, de ce ar fi fost pedepsit ulterior?! Si daca Domnul ne spune ca exista animale curate pe care le putem manca, de ce sa nu facem asta? De ce nu i-ar fi spus lui Noe sa aiba grija, sa nu manance carne ca o sa moara de timpuriu din cauza asta?….

        Si mai sunt si jerftele unor animale, jertfe care sunt placute lui Dumnezeu. Uite, chiar reciteam
        Apoi a făcut Noe un jertfelnic Domnului; şi a luat din animalele cele curate şi din toate păsările cele curate şi le-a adus ardere de tot pe jertfelnic.
        Iar Domnul Dumnezeu a mirosit mireasmă bună şi a zis Domnul Dumnezeu în inima Sa: “Am socotit să nu mai blestem pământul pentru faptele omului, pentru că cugetul inimii omului se pleacă la rău din tinereţile lui şi nu voi mai pierde toate vietăţile, cum am făcut.

        Sau sa ne aducem aminte de jertfa lui Cain si Abel. Abel era pastor de oi. De ce le pastorea daca nu le manca, sau ma rog, poate nu le manca carnea, dar nici branza, lapte? Si in al doilea rand cand Abel ii aduce jertfa Domnului, ii aduce “din cele întâi-născute ale oilor sale şi din grăsimea lor” si Dumnezeu se bucura si ii primeste darul. 🙁
        Nu e cazul sa intram acum in discutii teologice, ai dreptate, dar cred ca nu e cazul sa dam noi sentinte biblice, sa ii lasam pe cei cu har de la Dumnezeu sa ne spuna ce sa intelegem din scrierile sfinte.

        Cat priveste ascetii, nu stiu, totusi ei nu vietuiesc in lumea noastra. Adica eu nu au copii care ii asteapta acasa, nu au serviciu… e o mare diferenta. In plus ei nu stau in asceza ca sa fie sanatosi sau ca sa traiasca mai mult, ei fac asta pentru a se detasa de existenta fizica concreta si de toate placerile. Ori nu e cazul la noi, si nici nu cred ca asta ar trebui sa fie scopul nostru.

        Si oricum, omul traieste pana la urma cate zile are de la bunul Dumnezeu Atotputernicul, nu cate isi alege el sa traiasca prin sfortarile astea lipsite de multe ori de credinta profunda… Tot alergand dupa eco bio netratat chimic etc uitam de fapt cele mai importante “metode” prin care putem obtine izbavirea si prin care putem da adevaratul Sens vietii noastre vremelnice, lunga sau scurta, dupa cum vrea Domnul. Nu cred ca trebuie sa alergam dupa ani sau sanatate perfecta, pana la urma orice boala e o incercare, e o proba la care suntem supusi. Si mai e o vorba, Dumnezeu da bolile dupa sufletul omului, de suflet trebuie sa avem grija sa fie “bio” si natural si intru Dumnezeu.

        Sarbatori pline de intelegere si cumpatare!

        • olivia says:

          Imi face impresia ca tu, in aceeasi masura ca mine, ti-ai gasit calea. Asa ca iti doresc din sufletul sa fii fericita cu calea ta, asa cum sunt eu cu a mea.
          Sunt convinsa ca viata mea e atit de lunga cit vrea Dumnezeu. Dar in acelasi timp mi-e limpede ca mi-o pot scurta, cu furculita si cutitul in mina, daca vreau. E demonstrat stiintific ca principala cauza de deces in epoca moderna este nutritia si ca o alimentatie indepartata de natura e forma suprema de sinucidere. Asa ca pot sa pretuiesc darul pe care mi l-a dat Dumnezeu, adica viata, avind grija de el cum pot eu mai bine. Si am observat in timp ca o dieta vegetariana, o gindire pozitiva, sentimente curate si miscarea zilnica ma ajuta sa conserv si mai bine darul primit.
          Cit priveste Biblia si inaltii prelati, nu sunt naiva. Inchizitia (ca sa dau macar un exemplu) a omorit zeci de mii, sute de mii, in numele religiei si al lui Dumnezeu. Iar cei care le-au pus faptele si interpretatile la indoiala, au fost considerati eretici si arsi pe rug. Probabil ca cele mai odioase crime facute vreodata au fost facute de cei care pretindeau ca sunt pastratorii Legilor Lui.
          Sacrficiile animale sunt obiceiuri pagine, perpetuate din epoca precrestina pina in crestinism si nu sunt inventiile crestinismului. Asa a supravietuit de pilda Ignatul, moment din an in care se practica ritualuri sacrificiale pagine si cind crestinii maninca – in plin post de Craciun!!! – la pomana porcului din toate organele animalului!!! E o impletire de traditii crestine si pagine pe care nu ai cum sa le explici doar in perspectiva crestina! Biblia e o culegere de texte disparate, scrise de autori diferiti. Foarte multe dintre ele au picat, au fost eliminate la marea selectie (facuta de marii prelati) si a ramas doar ceea ce convenea la timpul si la momentul istoric de-atunci. E greu sa nu vezi fapte istorice si sa judeci ansamblul dupa toate aspectele vizibile sau mai putin. Ascunse sau nu. Oficiale sau nu. Eretic e cel care gindeste si cerceteaza si primul blamat si poate pedepsit.
          Nu sunt naiva cum spuneam, dar nici dornica sa intru in vreo polemica pe tema asta. Nu asta mi-am propus aici. Daca ai nevoie de informatia de pe blogul acesta, esti foarte bine primita. Daca nu te multumeste, vei gasi cu siguranta alte surse mai bune.
          Sarbatori fericite!
          O

          • Catalina says:

            Buna tuturor,

            E o intreaga discutie aici si cred ca in mare parte Olivia are dreptate. Ar trebui sa citim inainte cate ceva despre Biblie, inainte sa citim Biblia. Numai suntem in perioada Inchizitiei in care sa fim arsi pe rug daca nu suntem de acord cu tot ce se spune acolo.
            Iar apropo de ce spunea Olivia, pana si Craciunul a fost la origine o sarbatoare pagana.
            Parerea mea este ca fiecare are dreptul sa aleaga cum si ce vrea sa manance, judacand cu creierul lui. Iar daca Preotul ce te-a spovedit pe tine te-a incurajat sa mananci ce spune in Biblie, al meu mi-a spus “Foarte bine” cand i-am povestit ca am renuntat la carne.

            Sarbatori linistite sa aveti, cu sau fara carne!

  137. Elena says:

    Buna, Agnes, si eu impartasesc parerea ta! Cred ca pestele nu este ceva rau si cred ca extremele de orice fel nu sunt bune si ne indeparteaza de lucrurile importante in viata: ajungem sa ne gandim toata ziua la retete si la modalitati de a fi si mai sanatosi si mai curati, mai detoxifiati…sa nu uitam sa il introducem si pe Dumnezeu in ecuatie, nu mancarea e totul, eu cred ca e bine sa selectam si sa facem niste alegeri corecte, dar cu dreapta masura, sa nu devina o obsesie grija asta pentru mancare cat mai sanatoasa. Nu de alta, dar ne putem pierde bucuria de a trai fiecare clipa cu familia si cu cei dragi, tot analizand fiecare pericol. Dumnezeu este bucurie, iar grija excesiva nu mai aduce bucurie, si poate imbolnavi. Acum, in prag de sarbatori, sa ne pregatim mai mult sufleteste si restul vor mai veni si de la sine. Sarbatori fericite, cu drag, fetelor!

  138. veronica says:

    Multumesc,Magda pt raspuns.Si eu ajunsesem la 1 l de apa,dar am renuntat,pur si simplu imi e imposibil sa beau 3 l dimineata…si eu sunt curioasa daca a putut cineva sa tina aceasta cura.Numai bine!

  139. Raluk says:

    BunaOlivia! Imi poti spune, te rog, unde gasesc susan negru? Mi-a recomandat medicul homeopat si nu gasesc la nici un plafar. Multumesc.. Sanatate maxima!

  140. Agnes says:

    🙂 Da, e o polemica care poate dura randuri intregi, desi teoretic ni se spune ca nu exista decat o singura Cale,poate ar trebui sa ne mai gandim la care e aceea.

    Schimband subiectul, m-am confruntat acum in post cu o mare problema: o raceala/gripa… si m-am decis eu sa-mi cumpar Oscilococcinum,nu mai luasem niciodata, dar am zis sa-mi dau o mana ajutor. Si surpriza, uitati ce contine:
    “autolizat filtrat de ficat si inima de Anas barbariae (rata salbatica) dinamizat la a 200-a K”
    Voi stiati ca remediile astea homeopate pot contine extracte de produse animaliere? Nu mi-a venit sa cred… Inteleg ca dilutia este foarte mare si ca de fapt nu prea mai gasim ficat acolo in granule, dar tot de la niste ficat de la o rata sacrificata in scopul asta s-a pornit, nu?
    Mi s-a parut foarte ciudat, sa aveti grija,nu cred ca Oscilococcinum e de post/vegan.

  141. nikole says:

    Draga Agnes
    iti inteleg si eu dubiile si crede-ma ca pana acum cativa ani iti impartaseam parerea. Dar viata m-a facut sa fiu ferm convinsa de importanta hranei, mai ales in ziua de azi cand totul e plin de chimicale, pesticide etc. Si iata de unde vine convingerea mea:
    Dupa ce m-am casatorit bineinteles ca mi-am dorit si eu un copil. Dar acest copil intarzia sa apara. Am fost la diversi doctori care mi-au prezis ca sigur voi ajunge sa fac FIV (nu intru in detalii sa povestesc tot parcursul prin care am trecut caci a fost lung si anevoios). In ziua in care mi s-a zis asta am simtit cum cade cerul pe mine. Si totodata a fost si ziua cand am decis sa renunt la a mai merge la vreun doctor. In schimb m-am indreptat spre un tratament homeopat urmat timp de 6 luni dar care nu a avut efectul scontat. E inutil sa zic depresia prin care am trecut si starile de deznadejde pe care le-am avut. In Biblie scrie clar ca Dumnezeu a zis “cresteti si inmultiti-va” si atunci de ce tocmai mie nu mi se dadea acest dar de a aduce un suflet pe lume? Asta apropo de ce spuneai ca “Noe a fost singurul salvat pentru curatenia si credinta lui, de ce ar fi fost pedepsit ulterior?! ” Asta simteam si eu daca Dumnezeu a dat porunca sa ne inmultim tocmai El sa fie cel care sa ma pedepseasca acum?
    Sa nu ma lungesc prea mult iti zic ce am facut concret: am trecut la un stil di viata raw-vegan, am renuntat la carne de orice fel inclusiv peste, lapte, branza etc, am tinut posturi cu lichide, am inteles ca infertilitatea este cauza toxicitatii care exista in organism si am facut tot ce am putut pentru a ma detoxifia. Am urmarit cu sufletul la gura tot ce scria Olivia, am citit o parte din cartile recomandate de ea, am tinut si un tratament cu multe ceaiuri din plante,cu branca ursului, napraznic, cu maca, cu gemoderivate din plante si uite ca dupa doar 2 luni de tratament MINUNEA S-A INTAMPLAT si am ramas insarcinata. Subliniez ca mai tinusem un tratament cu plante pe vremea cand inca nu reuntasem total la carne si branza si asa cum deja a amintit nu a avut nici un efect. Deci sunt sigura ca de data asta a contat pe langa tratamentul cu plante si hrana vie din dieta mea. Deci nu pot sa nu fiu de-acord cu Olivia. Noi singuri ne facem rau, cu lingura si furculita, si nu e vorba de scurtat viata sau de lungit ci de faptul ca ne imbolnavim si nu stim de ce si nu mai putem sa ne bucuram de acest dar pe care Dumnezeu ni l-a dat: VIATA. Iti doresc ca pruncusorul Isus ce sta sa vina sa iti aduca multa lumina si pace in suflet!

    • Aurora says:

      Draga Nikole, felicitari pentru reusita ta si multa sanatate copilului tau! Dar sa stii ca viata m-a invatat ca uneori nu suntem in masura sa ne dam seama daca ceva rau care ni se intampla e intr-adevar rau, sau daca nu cumva intamplarile astea nefericite nu ascund, poate, o invatatura mai profunda, care ne-ar scapa daca toate ne-ar merge “ca pe roate” si am fi extaziate clipa de clipa, incontinuu.
      De exemplu, o cunostinta draga de-a mea era intr-o situatie asemanatoare cu a ta. Apelase la o groaza de medici, pentru ca, in final, toti sa concluzioneze ca afectiunea ei nu e vindecabila si ca singura solutie ar fi FIV. Cand a inteles cat de complicata urma sa fie procedura, ca implica niste riscuri… a avut o revelatie. Si-a dat seama ca se straduia, din rasputeri, sa obtina ceva ce natura si poate chiar divinitatea ii refuzasera. Si s-a intrebat daca nu cumva exista un scop mai inalt si mai frumos in spatele acestor aparente sentinte sumbre? Iti poti imagina ce framantari… Raspunsul nu a intarziat sa apara. A ajuns in bratele ei calde, si atat de dornice de a impartasi mangarieri de mama, o minune de copil, o fetita ce abia fusese nascuta, dar abandonata in maternitate, care nu avea nevoie de nimic altceva pe lumea asta. Da, si-a dat seama ca nu trebuia sa se incapataneze sa fie mama “naturala” cu orice pret, si ca faptul ca a adoptat un suflet care altfel nu mai avea nicio sansa ii va aduce izbavirea, chit ca exista un Dumnezeu sau nu. S-a salvat ca om, si asta, zic eu, e un lucru minunat si mare. Acum fetita are deja vreo 6 ani, e cuminte si isteata, isi iubeste nespus parintii si e susrsa continua de bucurie pentru ei. Nu uitati, doamnelor, ca lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par, si ca nu trebuie sa uitam ca nu suntem centrul universului, ca mai sunt si altii pe langa noi care sufera si care merita un strop de ajutor. Si ca situatiile disperate pot ascunde o cheie de tipul asta care in final poate deschide comori nebanuite. Zile frumoase sa aveti.

      • nikole says:

        Draga Aurora,

        ai mare dreptate si crede-ma ca si eu ma gandeam la adoptie daca nu reuseam sa raman natural insarcinata. Doar ca exista multa burocratie in privinta asta si eu stiu sigur ca nu indeplineam niste condtii: sa asigur un spatiu locativ, proprietate personala. Eu locuiesc in chirie, sunt somera si nici un stat nu mi-ar acorda custodia unui copil in conditiile de fata. Si totusi pentru copilul meu nu ma sperie aspectul financiar. Nu banii conteaza, ci faptul ca ii voi oferi toata iubirea mea, atentie, voi incerca sa am rabdare, sa il ascult, valori care conteaza mai mult decat toti banii din lume.
        Dar admir persoanele recurg la acest minunat gest de a salva viata unui copil (adoptia este o salvare) si de a oferi o sansa la viata celor abandonati de mame incostiente de raul pe care il fac.
        Numai bine si tie si multumesc ca ne-ai impartasit povestea cunostiintei tale!

    • kinga says:

      Ce bucurie mi-au adus cele dezvaluite de tine! Maine dimineata ma apuc de acelasi tratament(napraznic si branca ursului, urmate de hrana vie, binenteles). Asemenea vesti ajuta foarte mult. Dupa ce am luat 3 luni branca ursului si ceaiuri (alaturi de hrana cruda) fara rezultate dorite, incep de maine varianta combinata cu ceai de napraznic. Sper sa ma ajute, sa combat amenoreea, a.i. sa ma pot bucura, si eu, intr-o zi de un copilas. Doresc multa sanatate noii tale familii 🙂
      Inca odata felicitari!

      Cu drag,
      Kinga

      • nikole says:

        Draga Kinga

        Stiu prin ce treci, crede-ma ca am trecut si eu prin aceleasi stari. Dar nu te descuraja. In primul rand trebuie sa ai incredere in Dumnezeu. Toata aceasta incercare prin care treci te va ajuta sa fii o mama mai buna, sa ai rabdare cu copilul tau, sa il apreciezi si mai mult. Eu am invatat in tot acest timp ca nici o boala nu este incurabila. Ca Dumnezeu in marea Sa bunatate ne-a lasat plante care sa ne ajute sa ne vindecam. Tratamentul care l-am facut a fost unul complex. Adica multa hrana vie, multe sucuri de legume cu germeni de lucerna. Chiar si micul procent de hrana gatita care il consumam aveam grija sa nu contina nici o urma de gluten. Glutenul este un aliat tare prost in infertilitate. Asttel consumam legume inabusite in abur in oala de bambus, sau legume cu mei fiert si quinoa. Plus multe ceaiuri. Cam 1L in fiecare zi din urmatorul amestec: (schema este luata de la d-na dr. biolog Viorica Vintila): 3 cani de ceai/zi, ceai obtinut din amestecul in parti egale de: naprasnic, sulfina, maces, roinita, frunze de nuc, coada calului, coada soricelului, urzica vie, cicoare, potbal, turita mare, rostopasca, sunatoare, pelin, anghinare, galbenele, cimbru si in cantitate dubla: cretisoara si salvie. Din acest amestec se pun 4 linguri/1 litru apa clocotita, infuzie 20 minute.
        Si beam de 3 ori pe zi de fiecare data cand luam si napraznicul, branca ursului si maca. Plus am comandat de la Deva de la doamna Adriana Vlad tonicul ei gincologic care contine: miere, propolis, polen, extracte din coada soricelului, salcie, salvie, tuia, zmeur, angelica, mur, cretisoara si echinacea. Plus ovulele pe care tot d-na Adriana Vlad le-a creat si care contin: miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din plante: catina, galbenele, tataneasa, sunatoare, salvie, musetel, urzica, cimbru. Plus mult calm. Am renuntat la a mai fi disperata si am inceput sa cred ca si aceasta boala care mi-a fost data era tot spre vindecarea mea nu numai fizica dar si spirituala. Subliniez ca aceasta este doar experienta mea si nu generalizez sau propun scheme de tratament.
        Sper sa nu se supere Olivia ca am scris ce am luat si am profitat de spatiul oferit de ea. Eu am vrut doar sa zic ce a functionat in cazul meu.
        Imediat ma apropiu de sfarsitul primelor 3 luni si pot zice ca nu am avut nici un simtom de greata, voma etc.Si sunt sigura ca hrana vie si tratamentul urmat nu numai ca m-a ajutat sa raman insarcinata dar vad ca are efecte si acum cand efectiv nu am nimic si ma pot bucura linistita de acest sarcina.
        Sarbatori fericite si cu multa lumina in suflet va doresc dragele mele!

        • Marina N says:

          Draga nikole,
          Te rog sa imi spui de cat timp incercai sa ramai insarcinata si care a fost diagnosticul medicilor cand ti-au recomandat FIV.
          Sarcina usoara si sa va vedeti cu bine!

        • Me says:

          Nikole, imi spui, te rog, daca in perioada aceasta ai luat acid folic? Daca nu, cum ai procedat, ce ai consumat pentru a preveni problemele cu care ne sperie medicii?

          • nikole says:

            Nu, nu am luat acid folic sintetic. Si eu ma speriasem la inceput dar ceva imi zicea in mine ca nu e ok sa il iau. I-am scris Oliviei care m-a linistit si mi-a zis ca nici ea nu l-a luat si ca se gaseste din plin in seminte si nuci ceea ce eu le consum cu placere. Plus in continuare consum multe fructe si hrana vie si sunt sigura ca se gaseste si acolo din plin asa ca nu imi fac probleme. Apoi am gasit si la dr. Fuhrman, autorul cartii “Eat to live”, cat de nociv este acest acid folic sintetic care este prescris de medici. El spune ca potrivit unor studii femeile care iau acid folic in sarcina au un risc de 20-30% sa dezvolte mai tarziu cancer de san plus sunt afectati si copiii care au cu 26% sanse sa aiba astm sau sa dezvolte alte infectii respiratorii. Acum fiecare femeie este libera sa decida ce e mai bine pentru ea si pentru bebe. Eu am ales calea naturala si o data m-au speriat medicii cand mi-au zis de Fiv, a doua oara nu le mai iese. Cel putin cu mine:)

        • kinga says:

          Draga Nikole,
          multumesc mult pentru raspuns. Ai mare dreptate in ceea ce spui: hrana vie, rugaciune etc. Si eu sunt convinsa de beneficiile hranei vii! Din septembrie sunt 100% raw vegan. Nu mi se mai pare nici dificil, nici scump – ma minunez in fiecare zi de varietatea de legume si fructe care exista si iarna, la un pret foarte accesibil. Germinez tot ce prind; am stros fructe si legume pana mi s-a stricat storcatorul… Rezultate sunt: o veche inflamatie de pe ovar a disparut, PARUL se regenereaza grozav! (Multumesc Oliviei pt sfaturile din postul cu pricina) Energie si voie buna sunt din plin!
          Cu ajutorul lui Dumnezeu voi “combate” si amenoreea. Pt asta iau, dupa cum iti ziceam -la sfatul unor persoane pricepute- ceai ginecoplant de la I.Bonchis cu tinctura de branca ursului si ceai de napraznic, de 3 ori pe zi, cu 30 min inaintea meselor principale urmate, binenteles, de hrana vie.
          Ma gandesc la tine. Iti doresc un Craciun frumos cu bucurie in suflet si in pantec 🙂
          Cu mult drag,
          Kinga

  142. Alina says:

    Buna Olivia

    Te rog spune-ne ceva despre suplimente si ce anume si daca ar trebui luate si de unde si in ce conditii. Am auzit lucruri bune despre rezveratrol si as vrea sa stiu daca sa-i recomand mamei mele sa ia. Ea lucreaza intr-un mediu toxic si anume raze X si nu stiu cum si ce anume sa-i recomand sa o protejez intr-un fel. te rog sfatuieste-ma cu ce crezitu ca este bine.

    Multumesc mult draga mea.

    • olivia says:

      Razele X sunt extrem de periculoase. Eu le-as combate cu superoxid dismutaza (SOD), o enzimă implicată în regenerarea celulelor şi în neutralizarea celor mai obișnuiți și mai periculoși radicali liberi: radicalii superoxide. Gasesti SOD din belsug in orzul verde (poti sa-ti faci singura iarba de orz acasa si din ea, suc de orz verde proaspat – cel mai eficient), dar poti si sa-ti iei de la plafar Pudra de orz verde bio. E ok si asta.
      In rest, stii: hrana vie, emotii pozitive, ginduri constructive, miscare/plimbari zi de zi.
      Pupici nestemati!
      O

  143. stela says:

    Draga Olivia,

    Ce remedii naturiste recomanzi pentru iritatia de scutec? La un an si 2 luni, fetita mea s-a iritat pentru prima oara si nu stiu cum sa tratez iritatia.

    Pupici!

    • olivia says:

      Problema sunt scutecele, pline ochi de chimicale. Iti recomand sa le schimbi pe unele bio, daca iti permiti (preturile sunt cam piperate) sau sa optezi pentru cele refolosibile, care se spala si devin ca noi. Iritatia se poate trata cu unguent de galbenele, dar nu oricare. Cele din comert au in compozitie petrolatum, un derivat din petrol extrem de toxic. Unguentul pe baza de flori de galbenele de la Bonchi e 100% natural si ti-l recomand cu caldura.
      Pupici nestemati!
      O

  144. stela says:

    Draga O,

    Multumesc pentru raspuns! Stiu marea problema cu scutecele…
    Alifia de la Bonchis este cea de marul lupului combinat cu galbenele? Daca incerc sa aplic si putin propolis ar fi ok?

    Pupici multi!

    • olivia says:

      Propolisul e cu alcool si o va ustura tare. Va plinge, desigur. Dar … ii va face bine… Daca vrei o varianta mai blinda, incearca cu ceai de pelin: E-F-I-C-I-E-N-T! Alifia cu marul lupului si galbenele e indicata pentru orice eczeme sau probleme cutantate. Se pune in strat subtire. Poate ai putea sa amesteci putin unguent cu propolis de 80% (din Matache) care are foarte putin alcool, iar imblinzit cu unguentul s-ar putea sa nu mai usture deloc. Incearca si spune-ne si noua cum a mers.
      Pupici!

      • stela says:

        Draga O,

        Sa stii ca i-am dat cu putin propolis si nu a protestat! Asta pentru ca iritatia nu e extinsa, este doar o buba care pare ca s-a infectat putin. Voi incerca bineinteles si cu alifie si ceai de pelin si va tin la curent.

        Pupici!

        • stela says:

          Draga Olivia,

          Am tratat iritatia fetitei mele cu alifie de la Bonchis (galbenele si marul lupului) si propolis si deja bubita s-a ameliorat!

          Multumesc mult pentru sfaturi, ne-au fost de mare ajutor. Tare ma bucur ca nu am dat-o cu chimicale de la farmacie!

          Pupici!

  145. andreea says:

    Draga Lupule,

    Nu vorbesti tu cu Scufita Rawsie sa ne pregateasca ea niste bucate minunate, evident raw, de pus in cos pentru masa bunicii de Craciun ? Pls, pls

    Pupici

    • olivia says:

      Scufita e – dupa 10 seara, cind o las eu sa mai respire – ingropata pina peste urechi in carti de fitoterapie. Ticlueste papa de leac pentru copiii ce-si revin dupa boli respiratorii. Acum lucreaza la o mamaliguta cu cibrisor care ii tine pe cei mici teferi si feriti de viroze, bronsite si alte nenorociri.
      Dar cu toate astea, fac lobby, jur! 😉
      Cu drag,
      Lupul cel Raw

  146. andreea says:

    Ei, atunci rasfoim binisor blogul, adaptam si felicitam Scufita pentru asa lucruri frumoase cele le face.

  147. Gia says:

    Olivia, fetelor, dimineata cand ma trezesc, de vreo 2 zile, am un gust amar in gura.
    Nu cred ca este legat de dentitie, asa ca sa excludem asta. Banuiesc ca e vreo problema cu fierea.
    Mananc raw vegan de 2 luni si nu am calcat “pe langa” insa gustul asta amar a aparut de 2 zile si nu stiu cum sa il combat.
    Aveti vreo sugestie?
    Daca intr-adevar sunt probleme cu fierea ce pot sa fac? [nu as lua pastile gen colebil deloc]

  148. Andreea says:

    La fel patesc si eu, insa mie mi se intampla si pe parcursul zilei….hmm..oare ce o fi?:)

  149. Gia says:

    O fi prea lenesa bila sau dimpotriva prea activa… nu stiu ce sa zic. Astept si eu un sfat doua de la cine s-a mai confruntat cu situatia asta.

  150. Me says:

    Am facut reteta…. yummy, yummy… 🙂

  151. Gia says:

    “Una din cele mai frecvente metode pentru a curata bila dureaza doar o zi. Daca vreti sa incepeti aceasta cura, incepeti de dimineata cu mere organice. Trebuie sa consumati minim 5 intr-o zi. S-a demonstrat ca merele verzi sunt mult mai eficiente pentru aceasta curatare decat merele rosii. Nu beti pe timpul zilei decat apa si ceaiuri din plante.

    Inainte sa va culcati, amestecati ulei de masline la temperatura corpului (2/3 dintr-o ceasca) cu suc de lamaie proaspat (1/3 dintr-o ceasca). Beti acest amestec si culcati-va imediat. Dormiti numai pe partea dreapta, iar dimineata toate pietrele vor ajunge deja in scaun.”

    Are cineva si alte opinii despre ce ar putea cauza gust amar in gura dimineata si eventual tratamente?
    Multumesc

  152. anca says:

    Buna Olivia, fetita mea se simte f bine dupa acea gripa, dupa cum sti am renuntat la antibiotic, am mai introdus in alimentatie un catel de usturoi cu miere pe zi, sper ca este ok, acum vreau sa te intreb am mai ramas cu mucisori ii avem de 2 sapt jumate am citit ca uleiul de seminte de susan ar fi f bun pt nasuc, ce parere ai? Dimineata ii pun ser fiziologic si ii curg toti mucisorii galbeni, tu ziceai ca este f bine ca are mucisori.Te pup.

    • olivia says:

      Draga mea, ma bucur ca Emilia si-a revenit. Mucisorii vor trece in citeva zile, cu siguranta. O idee excelenta ca ai introdus usturoiul! Nu stiu ca uleiul de susan sa functioneze in cazul asta, dar acum, ca- mi spui de metoda, face sens. Cita vreme exista mucisori, inseamna ca organismul elimina toxine, adica face mare curatenie in sistem. Ceeea ce e, da, o mare victorie!

  153. Alexandra says:

    Draga Olivia, ti-am pus mai sus o intrebare, dar cred ca ai sarit peste ea. Ma intereseaza mult cu ce te speli pe dinti si ce apa de gura folosesti si daca mai faci si ceva suplimentar pt ingrijirea dintilor. Adica daca iti masezi gingiile cu ceva.
    Te rog mult sa-mi raspunzi!!!
    Pupici!

    • olivia says:

      Ma spal cu pasta de dinti naturala, romeasca, ce care in compozitie doar argila si uleiuri esentiale. Pentru gingii folosesc propolis, iar ca apa de gura, apa sarata sau apa cu tinctura de cimbrisor, un antibacterian spectaculos.
      Pupici nestemati!
      O

      • Alexandra says:

        Multumesc mult, draga mea!
        Pupici antibacterieni!

      • Me says:

        Olivia, ne poti spune, te rog, cum se numeste pasta de dinti si unde o gasesti? Eu am mai citit si de praf de dinti Dentomin, un produs tot romanesc din cate am inteles, dar nu il gasesc.

      • Andreea says:

        Se poate folosi o astfel de pasta de dinti si la copii? Si daca da, ai putea sa ne spui de unde sa o procuram? Multumesc mult! pupici dragi, Andreea

  154. Maruca says:

    Salut! Si eu sunt suferinda cu gingiile de cand ma stiu, sangereaza si in ultimii ani au inceput sa se retraga. Dentista mea imi spune ca injectiile sunt scumpe si ineficiente. Am luat de la bodnariu tinctura de propolis 50% si aplic in fiecare seara cu un betigas de urechi. Problema e ca dimineata dintii mei sunt galbeni, ceva de speriat. Asa ca ma frec cu bicarbonat, pasta de dinti cu argila, ceea ce creea za leziuni. Deci, nu rezolv nimic! Voi cum ati scapat de galbeneala propolisului minune?

    • olivia says:

      Maruca, pelicula de propolis se duce la primul spalat pe dinti, dimineata. Nu mai folosesc bicarbonat de sodiu pentru igiena orala, caci are predilectie pentru tesutul cerebral, unde se fixeaza si pe care il rigidizeaza.

    • Alexandra says:

      Maruca draga, si eu foloseam betigas de urechi, dar am descoperit ca cel mai bine e sa masezi gingiile cu degetul. Pur si simplu pui propolis pe deget si masezi bine pt ca gingiile au nevoie si de masaj.
      Pupici!

  155. ionut says:

    Desi sunt convins ca ai toata grija si atentia pt micuti….eu cred ca exagerezi putin cu alimentatia asta si mi-e putin mila de ei…dar atata vreme cat tie iti par fericiti (dp acesta de vedere…toata stima), asta este cel mai important!! sanatate multa!

    • olivia says:

      Mila unora pentru copilasii mei pe motiv ca nu maninca “de toate” seamana cu mila unui alcoolic pentru cei care nu beau deloc si nu cunosc fericirea si eliberarea pe care ti=o dau o betie sau o cel putin o pileala mica. 🙁
      Copiii mei sunt sanatosi si foarte fericiti, inconjurati cu dragoste si multa atentie. Nu asa ar trebuie sa fie, oare, toti copiii?

  156. vali says:

    Buna,

    Poate va inspira….Pe mine m-au cucerit. Cu un strop de imaginatie se pot face si mai multe combinatii. Multa sanatate si intelepciune.
    http://www.scribd.com/doc/76210103/IDEI-PENTRU-SARBATORI

  157. Catalina says:

    Olivia ce parere ai despre patrunjelul plantat iarna in ghiveci? E ok sa-l consumam crescut in conditiile acestea? Multumesc.

  158. CICI says:

    Draga noastra Olivia, permite-mi te rog sa-ti urez pe aceasta cale un Craciun fericit in familie si multa, multa inspiratie in tot ceea ce ti-ai propus pentru noul an!
    Noi iti vom fi aproape.
    Cu drag,
    CICI.

  159. Anita says:

    Sarbatori cu bine dragelor. Va pup pe toate!

  160. Lucia says:

    Pentru prepararea apei de gura ,cate picturi de tinctura de cimbrisor se pun la un pahar cu apa?!

  161. Lucia says:

    Scuze,este vorba de picaturi de tinctura de cimbrisor…

  162. anca says:

    Olivia, fetelor va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragu si sanatate, este cea mai importanta. Va pup.

  163. Iulia B says:

    Olivia, fetelor, Sarbatori fericite sa aveti. Am nevoie de sfatul vostru. Am vazut ca ati scris pe aici remedii impotriva racelilor. Se pare ca receste micuta mea in varsta de 7 luni. II fornaie nasucul si stranuta intruna. Oare remediile mentionate de voi pot fi folosite la o asa varsta frageda? Nu stiu cum sa procedez pentru ca nu ne-am mai confruntat cu asa ceva. Va multumesc.

  164. Elena says:

    Buna Iulia, spalaturile nazale cu apa de mare/ser fiziologic cred ca sunt foarte eficiente.Si in plus multa hidratare, ceaiuri de soc, macese, catina, cu lamaie si miere si vitamina C. Cam asta ti-as recomanda eu. Sanatate si sarbatori fericite!

  165. Iulia B says:

    Multumesc, Elena. Tinem sub control raceala. Am aplicat sfaturile tale, dar la mine, in sensul ca am baut ceai de soc si cativa litri de suc de catina cu miere :d. Un an nou mai bun sa aveti.

  166. midnight says:

    Buna, Olivia ! Buna, fetelor ! Am o maaare intrebare. Nu stiu daca a fost abordat subiectul asta pana acum. Eu sunt vegetariana de aproape doi ani si am hotarat sa trec la veganism strict din motive etice si la regimul raw, pentru sanatate. De aceea vreau sa stiu cum faceti cu vestita vitamina B12, cu acizii Omega-3 si cu aminoacizii esentiali (nu toti) asigurati de dieta ovo-lacto-vegetariana, in cazul meu. Din ce surse vi le luati ? Luati suplimente alimentare ? Astept cu mare nerabdare un raspuns.
    La multi ani limpezi si sanatosi tuturor !

  167. Mari says:

    Olivia, scoate-ma , te rog din ceata. Am cumparat sos soia dar nu scrie pe eticheta Shoyu.Il pot folosi la marinarea ciupercilor?La ce preparate mai folosesti sosul de soia?
    Multumesc.

    • olivia says:

      Eu folosesc sosul de soia numit Shoyu (care e fermentat) si Tamari (un subprodus MISO, acea pasta de soia fermentata in mod traditional), pe care le folosesc la foarte multe salate si mai ales in combinatie cu algele.
      Sosurile de soia din supermarket nu sunt fermentate si au de cele mai multe ori in compozitie zahar si otet. Nu recomand!

  168. […] la inceput spun Uau! Am vazut reteta de tocanita de ciuperci cruda la Olivia Steer. Nu sunt fan caju, decat in anumite combinatii, dar pana acum, toate incercarile in afara […]

  169. Dani says:

    Olivia, felicitari! Pentru stilul de viata promovat si pentru ca motivezi atatia oameni sa-l urmeze. Daca nu as fi dat peste blogul tau nu m-as indrepta si eu, cu pasi marunti (greu sa schimbi obiceiurile alimentare, dar si mai greu sa le schimbi pe ale celor din jur!) si eu. Si nu as avea in geanta Studiul China, pe care-l devorez pagina cu pagina. Multumesc!

    Aseara am testat tocanita de ciuperci. Bestiala! Si am pacalit si musafirul carnivor ca mananca tocanita de ficatei de papagal!:)) Ma rog, dupa haiul de rigoare, a acceptat ca e buna tocanita de ciuperci. Dar n-a aflat ca e si cruda!
    Multa sanatate!
    Dani

    • olivia says:

      Dani, stii ce? Eu iti multumesc, ca ma citesti si ca iti pasa. Si de tine si de ceilalti. Oamenii ca tine sunt putini si pretiosi.
      Hai sa traiesti!
      O

  170. Cristina si Fineas says:

    Draga mea Olivia ma bucur nespus de mult ca am descoperit blogul tau care ne este de foarte mare ajutor dar in acelasi timp imi pare si foarte rau ca timpul tau e atat de limitat si nu prea ai timp cand noi am avea sute de intrebari sa iti punem.eu vin cu 2 intrebari deocamdata:puiul deu de 1 an si 4 luni e racit,tuseste si ii cura nasucul putin si vroiam sa te intreb cam ce ma sfatuiesti sa ii dau,si cum as putea folosi propolisul si daca e bun cel glicolic sau ce fel trebuie?si o intrebare in ceea ce priveste citricele,nu am cum sa gasesc netratate si ideea e ca mai folosesc lamaie la socata si portocale .te rog sa ma ajuti.multumesc

  171. Cristina si Fineas says:

    scuze,am uitat vroiam sai ntreb la moraturi ce fel de reteta folosesti?

  172. julia says:

    Nu am inteles daca ciupercile sunt chiar crude? Se mananca chiar asa?
    multumesc

  173. Calianu says:

    Buna seara.
    Va rog sa-mi comunicati adresa magazinului LEACUL nr.de telefon si e-mail a domnului inginer Nicu Omota,pentru care va multumesc anticipat.
    Cu stima,
    Calianu O.

  174. Irina Stoian says:

    Nr d-nului Omota: 0722 350 527.
    Mag.Leacul,tel 0732.320.855, http://www.leacul.ro,vezi la ¨contact¨adresele magazinelor.
    Cu drag.

  175. Anonim says:

    Buna ziua si felictari pt adoptarea unui stil de viata sanatos!
    Cochetez si eu cu aceasta idee de aprox 6 luni insa nu-mi gasesc curajul sa renunt la cele gatite, din diferite motive, insa unul dintre ele este cel financiar.Sa mananci raw-vegan imi pare a fi destul de costisitor in Economia din Romania.Pretul pt. un avocado,caju,smochine si altele sunt greu de acceptat cu un salariu mediu de 1500RON/luna.
    Permite-ti-mi sa va intreb care este bugetul unei familii cu 4 membri pentru o asemenea dieta?.

  176. SILVIA says:

    Draga Olivia, esti o zana buna pentru ce-ai facut pe acest blog. Sunt raw vegan de un an jumate si acum am o fetita de 6 luni. Nu incep inca sa diversific dar vreau sa stiu cum ai inceput dupa 1 an, cu baietelul cel mare. I-ai dat smoothie din prima? Nu i-ai dat supe fierte? In loc de branza si oua ce i-ai dat (banuiesc ca nu i-ai dat nuci din prima sau branza/lapte de nuci)? Of am atatea intrebari. Daca nu te superi te-as mai deranja si cu alte asemenea intrebari punctuale caci nu prea gasesc inspiratie in alta parte (poate imi recomanzi niste carti de profil ca sa nu te necajesc nepermis de mult).

  177. Andra says:

    Buna Olivia,

    Mi s-a intamplat azi mergand pe strada sa dau cu pantoful de o sarma, care ulterior mi-a sarit pe picior si m-a zgariat fin. Sarma era ruginita, sunt speriata putin nu stiu daca e nevoie de vaccin antitetanos sau nu.

    Multumesc

  178. Aurora says:

    Doamne!ce poezie la mine-n farfurie,ce rasfat culinar!
    Superba tocanita am facut.Divina reteta.Pe cand cartea de retete?abia o astept!

    • olivia says:

      Pofta mare. Cir despre carte, ma tem ca nu va fi pe piata mai devreme de sfirsitul lui ianuarie. Dar va tin pe toate la curent.
      CU drag,
      O

  179. claudia says:

    Este superba povestea prepararii azimelor si a tocanitei de ciuperci.
    Sunt si eu curioasa sa incerc tocanita de ciuperci. As putea inlocui miso/shoyu cu ceva?

  180. Dny says:

    Buna, Olivia, fetelor,

    Sunt lacto- ovo- vegetariana de 10 ani, iar de vreo 3 ani am simptome cum ar fi eructatii zilnice, repetate si balonare. Nu am dureri, doar ca daca nu eructez, am senzatia ca imi explodeaza stomacul.
    Am mai observat ca se intampla si dupa ce consum anumite alimente, cum ar fi ceapa, varza, merele.
    Nu doresc sa iau medicamente, as vrea ceva natural prin care sa scap de aceasta aciditate, cred eu ca e.

    • olivia says:

      Draga Dny,
      Andreas Moritz spune ca toate problemele de digestie sint date de o deficienta a ficatului si de incapacitatea organismului de a secreta suficient lichid biliar. De aceea recomanda “liver flush” o data pe luna, pina la eliminarea tuturor pietrelor de la ficat si fiere. Am inceput si eu sa fac procedura lunar din luna incoace, cu rezultate uimitoare. Am vrut si sa scriu despre asta, dar m-am simtit teribil de descurajata sa mai vorbesc despre mine pe blog, dupa ce au aparut citeva articol de presa care imi rastalmaceau cu totul spusele din postarile despre Hulda Clark si Master Cleanse. Pina la urma, o sa-mi adun puterile si o sa depasesc momentul 🙂

  181. ANCA VERENCA says:

    E minunat blogul tau!Si eu am un stil de viata raw,iubesc sa ma hranesc astfel,am atat de multa energie si vitalitate,am invatat enorm din cartea lui Robert Morse-“Sa traim sanatos fara toxine”.Multumesc pt retetele minunate pe care le postezi.Iti recomand din suflet o serie de carti pe care le citesc despre spiritualitate-“Anastasia”-de Vladimir Megre,imi plac foarte mult si le recomand cu f mare drag.Te pup!

  182. Ioana says:

    Olivia, am aflat de curand ca port in pantec o farama de viata. Am intrat intr-o stare de alerta: cum sa ma hranesc, ce exercitii sa fac, ce sa fac/sa nu fac? mi-ai putea da, te rog, niste sfaturi, eventual carti de citit (ador cititul). Am o alimentatie ce cuprinde multe vegetale, e drept mai mult gatite, si parca nu stiu de unde sa aduc varietate. Ce pot sa fac ca bebe sa se dezvolte cat mai armonios in burtica si dupa?
    Iti multumesc din suflet!

    cu drag,
    Ioana

  183. Ioana says:

    As mai adauga ca fiind in prima luna, am stari de greata si oboseala si dimpotriva, eu vreau sa fiu cat mai activa si sa ma bucur din plin de aceasta perioada.

Raspunde

ultimele posturi