Cind infuleca dulciuri pe ascuns si “aaaa-haa-aaa!!!” o prindeai in flagrant, Lavinia iti explica cu un aer complice ca face… “rontzi-zdrontzi”. “Sa ne facem de cap” implica, in adolescenta si multa vreme dupa aceea, si un rontzi-zdrontzi indigest. Negresit!

Treaba asta are istorie, de pe vremea cind eram mici de tot. Apropiindu-ne obrajii in vreme ce mestecam cu pofta un morcov crud, a ramas nemiscata si a ascultat cu urechea lipita de fata mea … fara sa respire, si-a mijit ochii verzi, cu priviri pofticioase si a soptit incetisor, sa nu deranjeze… “Rontz-zdrontz!”…

In timp, onomatopeea a devenit firesc un adverb de mod ca toate adverbele de mod, un verb conjugabil mereu la persoana intii si desigur, in final, un subtantiv deloc comun si tandru dimininutivat … acel “Rontzi-zdrontzi” datator de senzatii dulci in cerul gurii…. Mda, nu neg, multa vreme a fost numele de cod pentru un dulce plin de zahar alb, emulgatori si praf de oua… Dar, in ultima vreme se convertise ortografic – cu acordul Laviniei si de cind cu obsesia mea pentru mincare cruda (raw) – in “rawntzi-zdrawntzi”… moment in care am si preluat oficial licenta. In amintirea Laviniei, am infiintat aici categoria “Rawntzi-zdrawntzi”, unde vei gasi doar retete de dulciuri sanatoase, fara gluten, colesterol, amidon, bicarbonat de sodiu sau zahar alb. Sunt dulciuri facute din nuci, fructe, miere si arome naturale ca scortisoara, coriandru, anason, vanilie si cite si mai cite. O nebunie!

Pentru inceput, ce-ai zice de niste clatite cu magiun de prune, o reteta suta la suta RAWntzi-zdRAWntzi?

Pentru clatite:

1 cana de nuci caju inmuiate 2-3 ore in apa filtrata sau Bucovina plata (am sa iti povestesc intr-o postare viitoare propria mea experienta cu apele minerale romanesti, de ce nu sunt sanatoase si mai ales de ce – daca insisti sa bei totusi apa minerala -Bucovina plata este singura POTABILA de pe piata romaneasca)
1 mar/para de piata, de marime potrivita
2 lingurizte cu miere vie de salcim
1/4 baton de vanilie
1/4 cana de apa

Pentru magiun:

I cana de prune deshidratate, lasate 2-3 ore la inmuiat in apa filtrata
o mina de nuci taiate cubulete, lasate la hidratat 3-4 ore
1 lingurita de miere vie

Se baga toate ingredientele pentru compozitia clatitelor intr-un blender performant (prefer Vita-mix, care a ajuns, slavit fie numele Lui!, si la noi!!!) si vrmmm-vrmmm, in citeva secunde, cu totul abracadabrant, se transforma intr-o pasta fina si aromata de consistenta unei smintinici taranesti si nebranduite. Se intinde in strat subtire cu paleta, cu doua-trei miscari gratioase de caligraf chinez, pe teflex sheet si se baga la deshidratat pentru 4-6 ore. In lipsa unui deshidrator, se intinde in strat subtire pe hirtie de copt de forma dreptunghiulara – mult mai lunga decit lata – se aseaza cu grija intr-o tava subtirica, pe calorifer pina dimineata. Iara dimineata se vine pis-pis, se testeaza cu degetul si se declama: ” Gaaaa-taaaa!”.

Trebuie sa rezulte niste clatite flexibile, lucioase, delicioase, dulci-acrisoare care taiate cu cutitul in patrate simetrice se magulesc cu nitel magiun de prune, realizat maiastru dupa cum urmeaza: prunele, mierea si apa filtrata se mixeaza dimpreuna cu mixerul cu gheara sau in blender pina forma isi leapada ego-ul si se schimba. Trebuie sa rezulte o pasta fina si cremoasa, ca o vorba duioasa. Tusha finala e data de nucile scurse si uscate, cu care se imprietenste magiunul si care vor da autoritate de RAWntzi-zdRAWntzi produsului final. Clatita se ruleaza ca orice clatita respectabila si se serveste … raw. Ce zici? Te bagi?

PS: Vin cit de repede cu poze doveditoare cum ca n-am exagerat cu nimic: clatitele RAWntzi-zdRAWntzi au facut senzatie la noi acasa!

17 comentarii la “Rawntzi-Zdrawntzi”

  1. Corina says:

    Buna, draga Olivia. Ma bucur sa citesc despre mancaruri sanatoase si apetisante…Am un micutz langa mine care e foarte interesat si el…
    Felicitari pentru initiativa acestui blog, mult succes!
    Sanatate mai ales si toate cele bune!

  2. Ioana says:

    Felicitari pentru blog si pentru tot ceea ce faci!
    Astept cu interes postarile tale viitoare:)

  3. nicoleta says:

    Suna delicios!!! Abia astept sa le fac piticilor mei. Multumim pentru idei – eu personal te asteptam de mult timp :).
    Cu drag,
    Nico

  4. jade says:

    Buna Olivia ,te rog sa prezinti retete cu produse care cresc pe pamantul nostru pentru ca tot ce este adus la noi este tratat ,pierd vitalitatea pe drum si ,in fine vibratiile lor nu sunt in armonie cu ale noastre.
    Succes!

  5. Mihaela says:

    Buna Olivia,

    Cred ca preparatele propuse de tine sunt sanatoase si gustoase.

    Ai vrea sa schimbi apa pe care o bei in prezent?

  6. Cristina says:

    Unde gasesc batoane de vanilie? Felicitari pentru initiativa!

    • olivia says:

      Draga Cristina,
      Batoane de vanilie gasesti la Naturalia, pe Floreasca, de pilda. Dar si in Plafar sau Piata Matache, a doua hala pe dreapta, la taraba cu nuci si seminte (prima, cum intri in hala)

  7. Daniel says:

    Te rog mult sa detaliezi de ce nu sunt sanatoase apele minerale romanesti.

  8. Daniel says:

    Cu scuzele ca nu am inceput cu asta, te rog sa accepti condoleantele mele pentru sora ta. Dumnezeu sa o odihneasca! Stiu prin ce treci, mama mea a murit de aceeasi boala pe 21 februarie si am inmormantato pe 24 chiar de ziua mea si a tatalui meu.

    • olivia says:

      Dumnezeu s-o odihneasca.
      Am fost foarte prinsa o vreme, dar revin cu retete si sfaturi cit de curind.

  9. Kosch Sabina says:

    Buna Olivia,
    O sa incep si eu, ca toata lumea, sa te laud, cu toate ca ma enerveaza cliseele astea, dar n-am cum sa le evit. Apreciez mult felul in care iti cresti copii, mai ales ca am si eu doi copii si cum cel mic are sub un an, stau cu ei acasa si incerc sa-mi imbunatatesc abilitatile de mama. Asta insemnand, printre altele sa gatesc sanatos. Am tot studiat si incercat retete vegane,dar nu stiu cum sa ma descurc cu diversificarea alimentatie baietelul de 11 luni. Nu sunt edificata daca pot sa ii dau seminte, de exemplu. Multi spun sa nu ii dai copilului pana la un an miere. Eu il mai alaptez, deci nu a fost nevoie de lapte praf multa vreme. Dar acum ii dau cereale si acelea le fac cu lapte praf. As incerca cu lapte de soia dar nu stiu daca e indicat pentru copii asa mici sau daca gasesc lapte de soia nemodoficat genetic. Ca pe cutii asa scrie, dar eu stiu… Si uite asa as avea zeci de intrebari dar pun frana. Ar fi super daca ai scrie ceva retete si sfaturi in sensul asta.
    Cu drag. Sabina

    • Nadina says:

      Sper ca am voie sa fac asa ceva si nu e considerata reclama.
      Daca-i reclama, moderati, va rog, sa nu apara.
      Pe facebook e un grup creat de Ligia Pop pentru mamici raw.
      Sunt multe informatii interesante si carti cu retete raw vegan.
      Join it.Cu drag,
      Nadina

  10. Etta says:

    Didn’t know the forum rules allwoed such brilliant posts.

  11. Alina-Marina says:

    Draga mea Olivia, te rog sa ne pui data viitoare si niste poze la posturile cu prajiturele si toate minunatiile pe care le gatesti. Multumesc. Pupici cu sclipici(ca asa imi place mie) 🙂

  12. Claudia Maftei says:

    Dying to have known//The Evidence Behind Natural Healing

  13. Mirabela says:

    buna Olivia,tin sa iti zic ca te apreciez foarte mult pentru ceea ce faci si pentru stilul de viata pe care il duci nu multi au curajul sa faca schimbari majore in viata…as dori sa iti cer niste sfaturi in legatura cu infectiile urinare si un posibil inceput de gastrita cam ce “leacuri” m-ai sfatui sa folosesc?ti-as ramane recunoscatoare!o zi minunata!

Raspunde

ultimele posturi