DSC_0487“…dar, te rog, nu mă crede pe cuvînt…”.
“Nuuu?”, tărăgănă el negația, zîmbind amuzat.
Să-i explici unui om cum vezi tu lucrurile în viața și apoi să-i spui, să-l rogi chiar, să-ți pună vorbele la îndoială, nu e nici pe departe în spirit românesc! Tradițional vorbind, cînd omul se chinuie să-ți explice ce crede, măcar de dragul convenției și tot trebuie să dai aprobator din cap! Să rostești un “da, desigur, înțeleg!”. Nu ferm, dar cît de cît convingător. Pentru că ce-ți spune, românul îți spune cu speranța fierbinte să-l crezi! Dacă nu-i lași senzația că ce ți-a povestit te interesează la modul sincer, că-ți pare posibil vital, probabil un adevăr fundamental sau măcar o informație proaspătă, crocantă, că argumentul lui (dacă tot îl expune) e logic cel puțin – înseamnă că n-ai înțeles nimic din arta conversației la români.
“Adică, să nu te cred?, mă întrebă iar amicul meu, nedumerit.
“Nu! Un om inteligent nu m-ar crede!”
Îi venea să și rîdă. Și ar fi și rîs gîlgîitor, dar nu pricepea încă prea bine dacă glumesc sau m-am tîmpit de tot… Mă privea îngrijorat și intrigat de faptul că eram trasă la față și că nu mai mîncasem de trei zile. Pe masă, în restaurant unde eram așezați în grup de patru, chiar șase persoane la un moment dat, stăteau goale farfuriile de ciorbă de fasole și de văcuță, platourile de brînză țărănească și străchinile de bulz cu telemea și smîntînă grasă, la care m-am uitat pînă s-au mistuit, fără să mă ating, fără să salivez măcar…
După logica nutriției moderne, n-ar fi trebuit să am energie nici să-mi privesc amicii în ochi. Ar fi trebuit, de bună-seamă, să zac în pat, poate cu o branulă în venă, ce să mă alimenteze cu săruri și vitamine sintetice, și să sorb cu ultimele puteri o supă de carne, sperînd să mă întremeze cumva, cîndva… Dar, nu! Iata-mă că stăteam la masă în fața unui ceai și mă oglindeam zîmbind în ochii mari de uimire ai prietenilor mei. Și prin luciul lor plin de mirare, vedeam în mintea lor o groapă – de un metru pe doi metri, adîncă de alți doi – și pe mine, cu un picior în ea. Dacă aș fi fost la primul post negru, groaza din ochii lor m-ar fi îngrozit și pe mine! Dar am mai umblat pe strada asta… și știam că sînt bine, chiar dacă nu păream.
Vroiam, dacă ar fi vrut și ei, să le spun cum am mai trecut și-n alte rînduri fluierînd prin post și ce lucruri minunate mi s-au întîmplat, cînd, vreme de cîteva zile, n-am mai mîncat și n-am mai băut. Decît niște apă… M-aprindeam, povestind, cît am cîștigat de fapt, pierzînd niște kilograme… și văzînd cum li se ridică sprîncenele de neîncredere, am zis iar
“…dar, vă rog, nu mă credeți pe cuvînt…”.
Glasul amicului din fața mea a devenit teribil de intrigat…
“Se-ri-os?”
“Absolut! Caută informație. Citește. Cumpănește. Încearcă pe propria ta piele, dacă vrei. Convinge-te singur dacă funcționează sau nu. Așa ar face un om inteligent. Iar tu ești inteligent, deci, nu mă crede pe cuvînt!”.

Ieri ne-am văzut din nou, pe stradă. S-a uitat la mine contrariat, fixîndu-mi obrajii repuși la locul lor, de regimul alimentar vegan din ultimele șapte zile, și cîntărindu-mi cu privirea vigoarea recîștigată. Groaza mi s-a părut că îi dispăruse din priviri, ca să-i ia locul o mare nedumerire…

Azi, mi-a trimis pe mail un link si întrebarea “are dreptate?”, semn, poate, că mai mult decît vorbele mele de la cina cu pricina, l-au convins tonusul și revenirea mea (fizică) la viață. L-au convins să caute informație! Să citească! Să cumpănească! Deocamdată…

“Nu prea, i-am răspuns, între un aspirat și un călcat. Cam deloc, de fapt. Qi-ul stomacului, în medicina traditională chineză, functionează bine, dacă e stimulat, e adevarat. Dar căldura nu e singura care o face. Condimentele iuți (și ceapa, și usturoiul, că știu că-ți plac) se achită cu vîrf și îndesat de stimularea qi-ului în stomac. Și apoi, poți oricînd să-ți faci o infuzie din ceaiul tău preferat, pentru mai multă căldură. Cît privește tiroida, pot să-ți spun că am avut un început de tiroidă Hashimoto, care, dupa ce am dat-o pe raw, s-a potolit definitiv. Ca să digeri și să absorbi nutrienții nu trebuie să ai stomac de vacă (cum zice cea care se pretinde doctor – nu știu dacă și e, dar nu contează), ci e suficient să-ți mesteci bine hrana. În naturpotatie, e o vorba care spune că mîncarea se bea, iar băutura se mănîncă. Asta înseamnă că trebuie atît de bine mestecată, pînă se lichefiază, iar nutrienții sînt eliberați din fibre. Enzimele din salivă (care sînt niște fermenți) predigeră hrana, încă din cavitatea bucală, astfel că atunci cînd papa ajunge în burtică, ea e pe jumatate digerată. Dar enzimele nu-și vor face treaba, dacă nu mesteci pe îndelete. De altfel, enzimele din salivă au rol dublu: de pre-digerare, dar și receptare și transmitere de informații către creier. Enzimele recunosc natura nutrienților pe care îi bagi în gură și transmit creierului informația, care la rîndul său dă comandă stomacului să pregatească sucurile gastrice potrivite (pentru proteine, pentru carbohidrați, pentru lipide – sînt diferite). Sarcina stomacului e infinit mai usoară așa (cînd îi vine o mîncare predigerată, iar el are timp să secrete sucurile adecvate nutrienților), iar absorbția, completă. Doamna doctor de ce nu ne vorbește despre salivă, enzimele din salivă, dinții și măselele noastre? Ne abate atenția și ne spune de stomacul vacii ca să nu o întrebam noi la ce sînt buni dinții în viață”.
“Very comprehensive, make sense. La dinți nu m-am gândit. … merci!”, mi-a răspuns jumate de oră mai tîrziu.

M-am întors  în bucătărie, să dau zor să termin mîncarea, pînă să iau copiii de la școală și grădiniță. Și, în graba mare, am uitat să-i scriu ceva important: “Ia cu titlu de inventar ce-ți zic. Să nu mă crezi, te rog, pe cuvînt!”. Poate așa mai caută. Mai citește…

Cînd să ies pe ușă, o oră mai tîrziu, Andi era în prag. Venea de la Sinaia, de la un eveniment, după aproape două zile. S-a uitat la mine, cu ochii largi: “Te-ai făcut mai frumoasă! Cum faci?”, mi-a zis și m-a luat în brațe.

” Trebuie să fug după copii, acum! Dar te aștept după emisiune. Și-ți povestesc… “

148 comentarii la “Nu mă crede pe cuvînt!”

 1. Ramona says:

  Si cam cate enzime salivare nemaivazute care-ti pre-digera toti nutrientii cunosti dumneata?

  • olivia says:

   Draga Patra Dumitru, care-ti zici tu Ramona,

   Amilaza (http://en.wikipedia.org/wiki/Amylase), de pilda. Nu-i digera pe toti. Dar face treaba bună cu amidonul. În schimb, mai sint altele care ii recunosc pe ceilalti, daca mesteci pe-ndelete si le dai timp de gindire. Si transmit informatia creierului, rugîndu-l frumos să dea comanda stomacului sa secrete acid clorhidric, pentru digestia proteinelor. Si lipaza, pentru lipide.
   Daca nu mesteci bine, n-ai digestie buna! Daca n-ai digestie buna, n-ai absorbție optima. Daca n-ai absorbție buna, esti malnutrit, oricit de diversificat sau bio ai minca.
   Dar nu trebuie sa ma crezi pe mine. Caută si citeste dumneata cu ochii dumitale din capul dumitale. Pentru ca s-ar putea sa-ti foloseasca chiar dumitale. Ce zici dumneata de asta?

   • Ramona says:

    sunt nevasta-sa, desteapto, si ai promis ca nu publici chestii dincasuta cu mailul

    • Ramona says:

     PS lipaza e activata doar in stomac, degeaba mesteci indelungat, nu se-ntampla nimic in gura.

     • Lavinia says:

      Lipaza linguala este activata in stomac, in prezenta acidului gastric, dar Olivia tocmai ti-a spus ca daca mesteci indelung, mancarea ajunge in stomac atunci cand este suficient suc gastric pentru o digestie buna. Iar sucul acesta gastric are rol de “macerat” nu si de tocat sau macinat.

    • Claudia says:

     Fara suparare, dar nu te-a invitat nimeni aici, ai facut-o de buna voie. Ei, daca tot ai facut-o, incearca sa lasi bocancii la usa! Iar daca ai de facut adaugiri/ comentarii, nu uita ca tonul face muzica! Intotdeauna!

 2. corina says:

  Bravo ptr articol 🙂 esti o persoana deosebita draga Olivia

 3. Loredana says:

  Felicitari, esti un om deosebit, am incercat si eu de cateva ori dar la un moment dat am cedat, probabil imi trebuie Mai multa vointa…..P.S.Te rig din suflet daca nu deranjez pres rare trimite-mi PE mail reteta de mici raw vegan, am auzit de ea, dar nu o gasesc niciunde.Vine vara…..Multumesc anticipat.

 4. alina says:

  felicitari pentru vointa.
  de fapt, ma gandesc ca este o normalitate acum, probabil vointa a fost la inceput.

 5. Rita says:

  Esti foarte frumoasa Olivia!.iar in formula 4 sunteti o familie de poveste.Felicitari pentru site si multumiri pentru ca impartasesti cu noi,din suflet si cu buna credinta,despre o viata sanatoasa!Te imbratisez.

 6. Ana Ilie says:

  Minunat articolul ca intotdeauna si precum amicul tau, ramanem muti de uimire vazandu-ti puterea atunci cand treci si printr-un post negru. Puterea ta se simte in fiecare oscior din mine atunci cand te citesc si iti multumesc ca existi. N-am cuvinte sa-mi exprim recunostinta 🙂

  • olivia says:

   recunostinta ta indreapt-o, te rog, spre alte planuri, draga mea. spre cele de unde ne vin toate.
   cu drag,
   o

 7. nicoleta says:

  sa trimita pe mail reteta de mici,nu!!! sa o scrie pe blog, ca multi o vrem.pupici

 8. Delia says:

  Buna Olivia, sunt proaspat diagnosticata cu cancer mamar.Cu siguranta ceva a fost gresit in viata mea, e de natura hormonala, caci nu ma incadrez in statisticile lor.Am sub 30 de ani, am doi copii, alaptati, nu beau,nu fumez, nu mananc carne.Iar ceea ce mancam e bio.Am nevoie sa ma inveti ce sa fac.

  • olivia says:

   Draga mea,
   Îmi pare nespus de rau de vestile triste pe care mi le dai.
   Daca as fi in locul tau, as citi Max Gerson ( ca sa inteleg cauzele bolilor) si as aplica protocolul lui de tratament cu sucuri proapsete de fructe si legume. El e doctor. A diagnosticat si tratat de cancer (unele forme urita, avansate, cu metastaze generalizate), carora medicina alopata nu le dadea de capat. Eu asa as face. Dar decizia e a ta, desigur. Ma rog sa treci cu bine peste boala, orice cale ai alege sa urmezi.

  • Gabriela says:

   Eu sunt asistent medical, am avut o pacienta care a fost diagnosticata cu cancer , ea de profesie medic. A refuzat chimioterapia , dar in schimb a consumat zilnic miez de sâmburi de caise. Se pare ca si citostaticele au la baza miez de sâmburi de caise si alte zeci de chimicale. Nu cred ca o sa-ti faca rau sa consumi zilnic , mai ales ca sunt gustosi. Sănătate multa!

 9. Ramona Borhan says:

  Draga mea Ramona,cum de unii accepta senin minciunile legate de medicamente miraculoase,iaurturi cu fermenti magici si mezeluri frumos colorate din spoturile publicitare atât de bine regizate????Asa zisii doctori care apar prin reclame sau vedetele care zambesc contra cost sant credibili???….Olivia nu face decât sa prezinte un alt punct de vedere in ceea privește alimentatia,si nu e singura!!!!!Doctori ,naturopati,nutritionisti din state mari ale lumii au dezvăluit aceste informații pretioase întregii lumi. cu zeci de ani in urma,cercetarea este baza…temeinica!!

 10. mimi says:

  Draga Olivia,

  Te rog daca poti si daca stii sa imi dai cateva sfaturi cu privire la o migrena care ma supara cumplit. Nu stiu exact ce fac/mananc de declanseaza durerea. Mentionez ca am un regim vegan de cativa ani si desi acest mod ce viata m-a ajutat sa scap de multe, din pacate nu am reusit sa scap de migrene. Apelez la ajutorul tau dupa ce am incercat singura sa descopar cauza dar nu am reusit.

  Multumesc

  • olivia says:

   Draga mea, stii ca nu sint medic, dar daca imi dai mai multe informatii despre tabieturile tale alimentare, am putea impreuna sa ne dam cu presupusul asupra posibilelor cauze ale migrenelor de care suferi. Spune-mi ce alimente preferi, cite mese ai pe zi, cu si cit de des te hidratezi, care sint pacatale tale culinare si cind le comiti.

   • mimi says:

    Esti foarte draguta sa vrei sa ma ajuti astfel. Cred ca e de discutat pe subiect…
    Stiu foarte bine ca nu esti medic dar daca ti-am cerut parerea inseamna ca conteaza pentru mine. Stii, ma gandeam de ce nu oferi (contra cost evident) sesiuni “one to one” pe Skype celor interesati sa interactioneze cu tine. In felul acesta avem ocazia (cel putin este valabil pentru mine) sa te intalnim si sa iti adresam intrebari la care cautam raspunsuri, sa cerem pareri si sa multumim fata in fata. Ar fi super tare.

    • olivia says:

     Draga mea,
     sint aici, iti spun tot ce-am citit, sint gata sa-ti indic bibliografie, sa-ti spun din experienta mea, daca ajuta. Si nu vreau nimic in schimb. Dar de dialogul nostru pot sa profite si altii sau ar putea sa genereze o discutie interesanta in trei, patru sau mai multi. poate ies la iveala cu ocazia asta informtii noi, nestiute inca de nimeni, informatii din carti rare care ii vizeava si pe altii. asa ca prefer din tot atitea motive, varianta dialogului pe blog. in plus, tu esti proteajata de un pseudonim, pe care nu ti-l divulga nimeni. (cazul Ramonei nu se aliniaza regulii: ea si-a permis ca sub o idnetitate falsa sa devina nasoala, iar treaba asta trebuia taxata, ca sa inteleaga toata lumea care sint regulile pe blogul asta. si da, a fost si bannata.)
     deci, daca am cum sa fiu de folos cu bibliografie, experinta personala sau alte informatii pe subiect (si care nu sint sfaturi, ci doar pareri personale) sint aici!

 11. Ramona Borhan says:

  Olivia,sa știi ca nici eu nu te-am crezut pe cuvânt ,insa am cercetat ,am mers pe urmele tale, si bine am făcut!!!Iti Multumesc,fără indrumarile tale nu as fi reușit sa aflu nici un sfert din tot ce am învățat!!!Si ceea ce urmează…

  • olivia says:

   Draga Ramona, o sa te rog ce am rugat-o si pe Mimi. SI anume, gindurile de recunostinta sa le trimiti cui face posibil totul pe lume.
   Cu tot dragul,
   O

 12. mimi says:

  Si eu vreau sa-ti multumesc Olivia. Te-am descoperit acum 2 ani si mi-ai deschis o usa catre un drum pe care nu pasisem niciodata, m-ai facut curioasa si interesata. Nici nu poti sa te gandesti ce schimbari ai adus in caminul si in viata familiei mele…..pentru totdeauna. Nici mie nu imi vine sa cred ca o persoana pe care nu am intalnit-o niciodata are o asemenea influenta asupra mea. Mii de multumiri si gandurile noastre (ale cititorilor) bune si recunoscatoare sa se reverse asupra ta.

  • olivia says:

   Daca sintem toti aici, Mimi, nu e meritul nimanui. Sau e meritul tuturor. Dar gindurile de recunostinta sa le trimiti cui face posibil totul pe lume.
   Cu tot dragul,
   O

   • Nicoleta says:

    Draga Olivia,
    Multumiri catre Cine face totul pe lume trebuie sa aducem in fiecare clipa, fara indoiala, …insa sa-ti multumim si tie nu e de prisos, caci ai avut liber arbitru…si puteai alege sa nu te gandesti si la altii…

 13. iulia says:

  Masticatia are un rol foarte important in formarea bolului alimenta, mai precis in farmitare alimentelor pana cand ajung la o consistenta pastoasa. Faza cu predigestia este discutabila. Amilaza salivara, singura enzima salivara, are rolul de a digera amidonul. O enzima similara se gaseste si in sucul gastric, deci nu este nici o catastrofa daca amilaza nu isi face in cavitatea bucala efectul. Si nu trebuie sa mesteci ore indelungate ca sa se secrete sucul gastric, el se secreta si cand te gandesti sau vezi o mancare care stii ca este gustoasa, atat de simplu este, de aceea multi au senzatia ca ii roade in stomac. Iar despre ce ai povestit, amilaza de post de receptor, ma pufneste rasul. Dar nu ma crede pe cuvan. Te rog informeaza-te in continuare si din surse mai bune

  • olivia says:

   Carbohidratii complecsi (cei pe care se bazeaza alimentatia vegana, in principal) se predigera toti in gura, sub actiunea amilazei. Sa spui ca n-ai nevoie de ajutorul amilazei salivare (din gura), ca te baezi pe amilaza pancreatica (din stomac), e ca si cum ai spune ca un copil n-are nevoie de tata, pentru că are o mama. Sau viceversa. La un moment dat, o mama care face si pe tata, oboseste si se sleieste si poate ramii si fara mama si fara tata, pină la urma! Asa ca daca esti vegan, ai face bine sa mesteci temeinic. Sa maninci cit mai mult crud (daca nu 100%) ca sa te ajuti de enzimele din alimentele vii, in procesul de digestie. Pofta pe care o ai cind vezi mincarea e alta discutie, care o sa devina subiect de blog, curind. (si n-are legatura cu o alimentatie corecta/sanatoasa, btw). altfel, e bine ca ne pufneste rîsul, si pe unii, si pe altii, ca sintem veseli si ne informam. Numai bine!

 14. A. says:

  Buna,Olivia! As dori sa fac o cura de detoxifiere, insa imi este teama de efectele unei cantitati prea mari de zahar (din miere/ sirop de artar). As putea sa fac detoxifierea doar cu apa, ceaiuri si swf dimineata? Sau poate stii o alta metoda mai buna?

 15. adriana says:

  Olivia,arabul are o vorba:”Si tu manges ,tu crèves,si tu ne manges pas ,tu crèves aussi!”

 16. Elena says:

  Salutare tuturor!

  Pentru cei care nu cred, dar vor sa cerceteze, recomand un blog(in franceza)bine documentat pe tema alimentatiei vegane. Autoarele sunt 2 traducatoare frantuzoaice, mama si fiica.

  http://veganbio.typepad.com/

  Numai bine!
  E.

 17. mira says:

  Si eu iti multumesc draga Olivia ca mi-ai deschis ochii acum mai bine de doi ani sa vad altfel viata si ce se intampla in jurul meu. Am un baietel mic pe care trebuie in curand sa.l inscriu la o cresa de stat,si care nu este vaccinat pt ca eu dupa ce am citit mai multe studii am refuzat acest lucru inca din maternitate. Mi-e teama ca nu va fi acceptat pe acest motiv mai ales ca Ministerul educatiei si cel al sanatatii inca bajbaie pe acest subiect. Nu prea am cu cine sa ma sfatuiesc pt ca alti parinti ma condamna, nu inteleg decizia meaTe rog induma.ma, ce sa fac,pt mine e f importanta acceptarea copilului la cresa, pt ca una privata chiar nu mi-as permite. Iti multumesc

 18. Ioana says:

  Doamne cat esti de frumoasa,felicitari!!

 19. critina d. says:

  Olivia, imi poti recomanda remedii pt tratarea sindromului ovarelor polichistice? si in general despre dereglarile hormonale? te apreciez enorm!

 20. Nico C says:

  Olivia, esti o inspiratie pentru mine. Ma bucur ca faci ceea ce faci. Am doua sfaturi pe care doresc sa ti le cer. Unul este legat de situatia in care avem un colon iritabil si gastrita, care ar fi alimentele si in ce forma ar trebui consumate. Am citit si din comentariile de mai sus de masitcatie. Apoi ce alimente sunt bune pentru oase si de asemenea in ce forma, pentru a fi asimilate? Multumesc! Astept raspunsul tau cu nerabdare! Zi faina!

 21. anca mitrofan says:

  mi am propus s tin si euun mic post negru. o zi si o noapte, pt inceput. pt ca eu, decand ma stiu mananc destul de mult si mi e foame destul de repede, o sa incep cu un post mic. dar cum sa fac asta? dimineata i am gustata laptele baietelului meu mai mare sa va dc s a racit, avea pielita si am mancat o ca nu i place, am gustat clatita sa vad da e coapta, cu cel mic, o iau de la capat. si uite asa s a dus iar o zi de post. 🙂 mai incerc. olivia, max gerson…ce carte, scrie ne titlul, te rog…sau sunt mai multe. iti tare mutumim. domnul sa ti ocrotesca familia

  • Anca says:

   Anca,aste cred ca e cartea la care se refera Olivia.Si eu am cautat-o tot la recomandarea Oliviei,pentru soacra mea.Sper sa te ajute informatia.Numai bine!http://www.librarie.net/p/187971/Terapia-Gerson-Cel-mai-eficient-program-nutritie-pentru-prevenirea-tratarea

  • olivia says:

   Uite, cartea !
   Cit priveste postul… temperatura o poti testa varsind o picatura de lapte pe podul palmei sau la incheietura interioara a miinii. Pielita poti sa o arunci, daca cel mic nu o vrea (ideea de a minca tot ce nu se maninca te transforma intr-un container de resturi, care inghite orice, la orice ora. gindeste-te la asta si intreaba-te daca asta vrei sa fii. daca nu, gaseste alta intrebuintare resturilor de mincare sau arunca-le pur si simplu la cos) Clatita se poate incerca cu furculita. Daca ramin urme de aluat pe ea, nu e coapta in mod cert. Iar daca nu ai si nu ai incotro si trebuie sa gusti ce gatesti, poti sa scuipi apoi si sa-ti clatesti gura cu apa curata.
   Sa auzim numai de bine!
   O

   • anca mitrofan says:

    esti o scumpa, olivia. stii, mesajul meu era usor…retoric…stiu,binenteles ca pot arunca la cos si incerca clatita cu furculita. eu uit ca tin post…dar azi…sunt la jumatatea zilei, dau cu apa multa in continuare. a inceput si o durere de cap, o stiu, o asteptam…sper sa i fac fata, adica sigur o sa i fac…multumim

   • Elena says:

    Am o mare nelamurire. Intr-o postare anterioara ai spus sa cautam cartea lui Gerson tatal, nu pe cea a fiicei lui.
    Care e pana la urma cartea buna?

   • Elena says:

    Revin. Te rog, nu ignora intrebarea.

    Multumesc

 22. anca mitrofan says:

  olivia, te rog, ai putea publica un mic articol in care sa enumeri macar cateva, care ti se par mai importanta, din cartile pecare le ai citit sau le detii. ma uit pe librariile online si sunt atat de multe carti inacat posibilitatea de a te insela si a lua o carte doar ca are titlul mai pompos e foarte mare. multumim frumos

 23. madalina says:

  ceapa si usturoiul nu sunt ok pt stomac? creaza mai multa aciditate? as vrea sa stiu asta pt ca mie-mi plac f multm mai ales cele verzi, de primavara. multumesc!

 24. Lylyana says:

  Olivia,

  Frumos articol. Simplu, coerent, convingator. Eu te-am crezut. Pentru ca ai dreptate (am citit si eu mult pe tema asta).
  Ma bucur ca ai postat; unele lucruri, chiar daca le stim (unii cel putin), e bine sa fie tot mereu auzite; si spun asta pentru ca mie personal mi se pare unul din cele mai dificile lucruri treaba asta cu masticatia foarte lenta dupa niste ani buni de obiceiuri proaste. Parca nu e dificil deloc sa nu mai pui halca de carne in farfurie, laptele cu cereale in cana sau untul cu dulceata pe paine, dar e foarte dificil sa ai rabdare cu fiecare bucatura sa o mesteci la nesfarsit..
  Daca stii vreo tehnica mai speciala care sa ajute in a scapa de acest obicei al mancatului repede, te rog, nu ezita sa o comunici pe blog, crede-ma va fi utila multora dintre noi.

  • Miki says:

   Lylyana, o metoda care sa-ti usureze inspiratia si expiratia pe nas si respectiv pe gura, nu ti-ar fi de folos? E uluitor cum se asteapta mura-n gura pentru orice proces fiziologic sau care, cu putin bun simt, il poti executa singur. Hai sa fim seriosi, mananca pe indelete, innumara si aplica putina autodisciplina, necesara in toate aspectele vietii noastre…

 25. Ioana says:

  Draga Olivia,
  Te rog sa ma ajuti cu un sfat in speranta ca baietelul meu de un an si jumatate nu va mai lua a treia oara antibiotic.E prima oara cand las corpul sa lupte si de o saptamana primeste doar ceaiuri expectorante,pastura,miere,propolis.I am pus cataplasme cu varza si il ung cu ulei de arbore de ceai diluat pe gat si spate.Ii curg ochii,nasul(sectetiile sunt Verzi) si a facut temperatura 39.2 azi noapte,am scazut-o cu sosete cu otet.Azi dimineata l am dus la doctor, a zis ca la plamani nu se aude nimic insa are o laringo traheo bronsita si conjunctivita.Ne a dat o lista întreaga de antiinflamatoare,adrenalina si a zis ca daca nu cedează recurgem la antibiotic.Sotul face presiuni sa ii dam medicatia iar eu încă nu am experiența bolii fara pastile,te rog din suflet sa mă ajuti!!

  • olivia says:

   Daca ti-as spune ca secretiile alea verzi si urite sint pline de toxine si ca organismul copilasului tau face o treaba excelenta, eliminindu-le,
   si daca ti-as spune ca febra mare (de care noi am fost invatati sa ne temem) omoara virusi si bacterii,
   si daca ti-as spune ca transpiratia care insoteste febra elimina iar o cantitate impresionanta de toxine (si ca asta e motivul pentru care nordicii au inventat sauna, inducind artificial febra si transpiratia ca sa obtina un detox rapid si eficient, elimindind masiv toxine prin cel mai mare emonctoriu – organ de epurare – al organismului) și ca asta e cea mai scurta cale de a obtine un organism curat,
   si daca ti-as mai spune ca antiinflamatoarele si antitermicele si antibioticele opresc toate aceste procese fiziologice (naturale, firesti, dezirabile ale unui organism capabil sa se apere/vindece si sa se regenereze singur) si au rolul de a baga din nou in profunzimea tesuturilor toxinele pe care sistemul se chinuie, altfel, atit sa le scoata
   si daca, in fine, ti-as spune ca medicatia alopata, oprind procesul de autocuratare si autovindecare, pune bazele unui cancer (nu se stie inca unde localizat)
   m-ai crede?
   eu in situatii similare, am lasat organismul meu si al copiilor mei sa faca ce stie el mai bine sa faca: sa se vindece si sa se regenereze singur. cu putin ajutor, e drept. Constind in ceaiuri cu miere si lamiie, propolis, dusuri calîi și impachetari cu otet (daca febra ajungea la 39-40), tapotari pe spate (pentru eliminarea mucusului din plamîni). O ceapă taiata in patru si asezata linga patul bolnavului fluidizeaza mucozitatile, ajutindu-le sa se elimine mai repede si asigura un somn linistit.
   Orice ai alege sa faci, iti tin pumnii, draga mea!

  • anca mitrofan says:

   ioana, imi tratez copii astfel: suc de ceapa, usturoi, lamaie, miere si ulei de masline trecurat, pus intro sticluta de spray pt nas si dat in gat de trei o ri pe zi. sare calda noaprea pe piept de cateva ori- in caz de tuse, suc de patrunjel, ardei rosu mar si ce mai ai tu verde si plin de minuni prin casa la greu- dat cu seringa ca pe medicament, tinctura de propolis care, multumita oliviei nu mi mai lipseste din casasi cel mai important…inhalant facu cu ceai de ierburi- ce ai prin casa in care pui picaturi de ulei esential de menta, cimbrisor sau biosept pentru adulti si tii copilul deasupra catiteti pe foc- mare atentie- sau faci un crtulet si stati langa cratita 30 min si va jucati sau i l faci cand doarme. pui cratita pe langa capul lui si directionezi cu man aburul firbinte- face minuni si oricui i am zis tratamentul mi a zis ca nu le vine sa creada. sanatate multa si mare, mare atentie cu apa firbinte

  • olivia says:

   Mara,
   de la articolul asta a pornit tot postul de mai sus. Poate gasesti raspunsuri daca te intorci la el si-l citesti.

   • Mara says:

    Aha….am vazut link-ul din postul de mai sus. Mie mi-a atras atentia acest articol fiindca l-am gasit pe pagina Master Mantak Chia.

 26. Anca says:

  Draga Olivia, in primul rand bravo pentru postul negru si pentru tot ce faci! In al doilea rand, poti sa ma ajuti cu un sfat legat de o anemie de sarcina, pe care am depistat-o zilele trecute, cu ocazia analizelor facute in luna a saptea? Rezervele mele de fier nu erau grozave inainte de sarcina, dar acum hemoglobina a ajuns la 9.7 si as vrea sa incerc ceva remedii naturale inainte de a ma arunca in vartejul suplimentelor de fier.

  • olivia says:

   Au aparut, Anca, frunzele verzi in piata. Pe timpul ultimei sarcini, am mincat salata de patrunjel cu multa lamiie, de leustean, de leurda si m-am ales cu valori ale fierului peste limitele considerate ‘normale’. Si am tinut-o tot asa si in perioada de alaptare, cind fierul meu a ramas sărit din grafic.

   • Scortisoara says:

    Nu stiu eu ce am sau nu am dar tare greu imi vine sa mananc asa multe verdeturi, desi ma straduiesc. simt o nevoie aproape psihotica de paineeeeee! Tu nu?

 27. critina d. says:

  Olivia te rog din suflet sa imi dai cateva recomandari pt ovarele polichistice, dereglari hormonale

  • olivia says:

   Orice problema de sanatate -spunea Valeriu Popa – este data de singele stricat. Singele stricat se repara – spun naturopatii – cu detox si hrana vie. Eu, sa fiu in locul tau, as introduce in meniul de fiecare zi cite un litru de sucuri de legume si fructe proaspat stoarse de mine, din fructe si legume cumparate din piata pe niste criterii fixe, ca ideile fixe 🙂 si anume: sa fie mici, cu urma de viermi, pirguite si parfumate. in acelasi timp as renunta la carne treptat si la lactate de orice fel (cauza dereglarilor hormonale, de regula)
   asa as face eu. ce faci tu, insa, e numai decizia ta.
   tin pumnii!
   O

   • Crina says:

    Multumesc Olivia, tot timpul tau acordat acestui blog pentru mine a fost de mare folos, mi-am rezolvat multe probleme de sanatate fara sa intru in farmacie, deci a functionat hrana vie, un singur luvru mi se intampla contrar asteptarilor, dintii mei s-au subtiat cu toate verdeturile ,fructe,susan seminte, sucuri de sfecla,mar morcovi.Altceva nu stiu ce sa facTu ce ai face in locul meu?

 28. florizz says:

  draga critina d, si eu am avut la doar 14 ani, acum muuulta vreme, mama insa a refuzat sa-mi dea anticonceptionalele prescrise la repezeala de medici si mi-a dat mama mea moare de varza, surpriza a fost ca am baut doar de 2 ori si s-a retras toata boala. Nu am mai avut dureri de inflamatie. Acum sa-ti spun ce am invatzat eu de la dna O. suna cam asa: Fa detox cu Salt Water Flush (cauta pe net mai multe info.) eu am facut cu moare de varza pt. ca am avut. Mancanca numai cruditati si alege de la tzaranci pe cat posibil (legume, fructe cat mai batute) Eu am obs. ca sunt cele mai ocolite in piatza de cumaratori (paradoxal nu?) Foloseste diferite medicamente direct de la Dumnezeu cum ar fi: propolis, catina, piper cayenne(pt vit. c este un caraus) ceai de anghinare atunci cand esti racita. Vit. B din fermenti cum ar fi bors, muraturi chiar si bere de casa. Calciul il iei sigur din susan macinat. Ti-am sintetizat in mare parte daca vrei sa incepi sa mananci mai sanatos si nu ai timp sa citesti. Sper sa-ti mai raspunda si altcineva. Eu mi-am facut temele acum e randul tau sa ti le faci. Si cum e noul motto al dnei O. : Nu crede pe cuvant niciodata

 29. catalina says:

  Buna Olivia!
  Vineri am observat la fetita mea de un am si doua luni o mica umflatura la genunchi.Nu avea febra,era vioaie, avea pofta de mancare.Am venit la spital si au operat-o de urgenta-au scos 150 de ml de puroi alb, cremos, care din fericire nu ajunsese la os.Analizele nu au evidentiat nici un virus sau microb.Ii dau niste antibiotice f puternice si i-au pus piciorul in ghips.Suntem in spital, e groaznic.Daca mai intarziam acasa cateva zile, crezand ca umflatura a fost provocata de o lovitura facea septicemie.Medicii nu isi dau seama ce a provocat infectia.
  Ea a fost perfect sanatoasa, nici macar o raceala nu a avut.Este alaptata, mananca numai alimente de la tara, de la bunici, am ferit-o de alti copii. Cu toate astea, medicii spun ca sist ei imunitar ar fi slabit, altfel ar fi semnalat cumva infectia.
  Cum sa o ajut, cu ce alimente?

 30. catalina says:

  Nu Ade, nu a iesit nimic, este aseptic.De asta e si ciudat, pentru ca nu e ceva ce a patruns din exterior.Vor mai face si analize cu alte coloratii(daca ma exprim corect).Doctorii de aici de la Gr Alexandrescu sunt f mirati si spun ca vad asa ceva destul de rar.

 31. Patricia says:

  Draga Olivia,

  Este prima data cand scriu pe blogul tau, desi il urmaresc de o vreme buna cu mult interes. Iti scriu manata de o “problema” care ma macina si careia nu am reusit sa-i gasesc raspuns.

  Obisnuiesc ca dimineata sa beau smoothie-uri din fructe sau legume. De 2-3 am incercat sa pun un varf de cutit de pudra chlorella si de fiecare data, dupa aproximativ 3h mi s-a instalat treptat o stare de greata si rau, urmata de voma.

  Este posibil ca anumiti oameni sa aiba intoleranta la acest superaliment sau crezi ca ar trebui sa mai insist, cu cantitati ff mici? Sotul meu a baut cot la cot cu mine si nu a avut nici o problema.

  A mai intampinat cineva astfel de probleme?

  Multumesc mult,
  Cu drag,
  Patricia.

 32. Ioana says:

  Draga Olivia,
  Iti multumesc din tot sufletul pentru tot ceea ce faci si pentru sfaturile minunate primite de la tine.Dupa o saptamana de lupta cu raceala cred ca am reusit!!Matei nu a mai facut febra azi noapte si se simte mult mai bine.Inca mai tuseste din cand in cand si ii fac frectie pe spate cu ulei de tea tree diluat in ulei de susan insa e prima data cand nu folosesc antitermice si nici antibiotic..am prins curaj si asta imi da aripi,vreau sa ma interesez tot mai mult ca pe viitor sa am curaj si incredere sa nu mai sar ca arsa la prima febra.
  Multa sanatate si multe ganduri bune iti trimit!

 33. Cristina d. says:

  Iti multumesc din suflet pentru ca mi-ai raspuns! Carne nu mananc, insa lactate consum aproape zilnic, cunoscand parerile diametral opuse ale naturopatilor si medicilor alopati, insa banuiesc ca e un soi de dependenta si nu imi e usor sa le elimin. Daca imi spui insa ca lactatele sunt cauza dereglarilor, cu siguranta le voi elimina, insa ai putea sa-mi recomanzi niste carti/studii pe tema asta pentru aprofundare?

  • olivia says:

   Te rog, citeste Studiul China, de Collin Campbel, cel mai amplu studiu – ce s-a intins pe mai multe decenii – asupra efectelor nefaste ale cazeinei din lapte si derivatele din lapte, aupra sanatatii – de la cancer de toate tipurile, pina la diabet, dereglari hormonale si osteoporoza.

 34. Cristina d. says:

  Draga FLorizz, iti multumesc pentru raspuns! Daca m-ai putea lumina cu privire la “moare de varza”- nu stiu ce inseamna! In ceea ce priveste detox-ul, am tinut cura de 10 zile recomandata de Olivia, am citit cateva ceva privind alimentatia cruda, insa voiam remedii strict pe problema mea….

  • florizz says:

   Varza pusa la murat cu sare grunjoasa, rezulta moare de varza. Pe atunci (nr. cand aveam si eu polichisturi) nu erau cunoscute detoxurile cu Apa sarata, insa mama mea a insistat ca o sa-mi treaca. Si chiar asa a si fost chiar dupa “reprize’ de moare de varza. INSA: Aveam 14 ani, corpul era mult mai “in garda” si a reactionat, plus ca nu mancam nici macar ce era la moda sau asa zis “sanatos” pt. ca eram f. sensibila. Am avut alergie la oua, imi ieseau pete pe mine, cu oua din toate soiurile si gustat f. putin, deci faza cu intoxicatia la 4 oua pe sapt. e o alta minciuna, defapt corpul fiind plin de toxine numai reactioneaza imediat (asta e concluzia mea). Sunt multe de spus, in concluzie trb. sa consumi si hrana cruda neaparat. Dar nu din supermarketuri pline de pesticide caci nu ai facut nimic.
   aaaa si despre lapte imi permit si eu sa raspund fara sa fie cu suparare: am rude la tara, “tzarani” autentici ce dau la vacute in FIECARE ZI prafuri din prea multa comoditate. Daca ii intrebi dc nu le hranesc cu iarba, se simt f. jigniti, au impresia ca e mai modern asa si mai “curat”. Asa ca trage si tu o concluzie rationala. Daca oamenii simpli de la tzara isi permit sa cumpere prafuri vacilor cred ca cei cu ferme stau sa culeaga baloti proaspeti? hai sa judecam un pic! toti suntem buni matematiceni, oratori, judecatori dar cand vine vb de lucuri simple si adevarate devenim autisti! Sa-mi fie cu iertare de la Dumnezeu daca am gresit cu ceva!

   • florizz says:

    app. prima oara am scris “critina d.” nu s-a aduc in fatza faptul ca e un “s” mancat, doar pur si simplu am crezut ca asa e. de ex. andreia pe care multi il corecteaza andreea, dar numele personal nu se corecteaza. Asa ca am facut-o cu cea mai dezinteresata intentie. Ti-am raspuns pt. ca am vazut ca mi-ai corectat nickname-ul in FLorizz, cu F mare. Numai bine!

 35. DORICA TUDORICA says:

  Buna!Si eu am nevoie de putina sustinere..caci am ajuns la capatul puterilor..
  Baietelul meu de 1an si sase luni, nascut natural, la termen, alaptat pana in prezent, diversificat cat s a putut de mult pe vegetale, a luat de aprox 8 ori atibiotic.
  -la o zi –protina C react. mare (mama a avut infectie cu streptococ la nastere)
  -la 2 luni- pneumonie
  -la 4 luni – striuri sange in scaun(niciun germene izolat, a urmat tratament homeopat si si a revnit)
  -la 8 luni- inf urinara Ecoli
  -la 1.1 ani – roseola infantum – a primit antibiotic degeaba
  -la 1.4 ani – inf. urinara ecoli
  -1.6 ani- din nou stiuri de sange in scaun – fiind indrumata si spre un gastro enterolog
  -o otitat urata

  Am citit o parte din cartile recomandate de Olivia si incerc sa pun cap la cap niste chestii. O flora intestinala dezechilibrata duce la toate problemele.. nu stiu de ce apare dezechilibrul si nici cum sa l repar..

  O mana de ajutor, va rog!!

 36. Ioana says:

  Dorica,
  In cazul nostru(din tot ceea ce am citit eu) problema a plecat de la primul antibiotic,puii de om la nastere au nevoie de colostru si de bratele mamei,nu de perfuzii cu antibiotic care sa le strice flora intestinala.Primele zile de viata sunt foarte importante iar al meu copil a ratat startul,acum incercam sa reparam ce putem.Daca startul e ratat si flora in dezechilibru se intra intr-un cerc vicios in care urmeaza o alta si o alta medicatie din cauza sistemului imunitar afectat.
  In numele copilasilor nostri voi mai face apel la bunavointa Oliviei sa ne ajute cu o postare prin care putem reface aceasta flora intestinala caci 80% din imunitate se afla in sistemul nostru digestiv.
  Nu te descuraja pentru ca solutii exista,trebuie doar sa le gasim si sa le punem in aplicare.
  Daca imi lasi o adresa de mail ceva,iti pot impartasi tot ce am aflat pana acum despre acest subiect pe care il cercetez in continuare.
  Multa sanatate!

 37. Ancu says:

  E joi.E zi de consultatii, nu?:-) Draga Olivia, poti sa-mi spui te rog cate ceva despre”oil pulling”? Imi cer scuze, chiar nu stiu cum se numeste procedura asta la noi..:-) Poate-mi spui si ce ulei sa folosesc..unii zic ca cel de cocos e minunat, altii inclina spre cel de susan.Lumineaza-ma, te rog.Multumesc! Pup.

 38. DORICA TUDORICA says:

  Multumesc mult, Ioana pt incurajare! Sper din tot sufletul sa gasim solutii la problemele noastre!
  Mailul meu este petry_2@yahoo.com
  Sa auzim de bine! Multa sanatate!

 39. Cristina d. says:

  Olivia esti un izor de cunostinte, de bunatate si nu pot decat sa-ti multumesc pentru ca ne raspunzi si ajuti! Initial am scris cu teama de a nu ma lua nimeni in seama, dar se pare ca blogul tau aduna femei cu suflet care au ” timp” si pentru probleme altora! Felicitari

 40. a. says:

  Buna, Olivia!

  Nu e prima oara cand iti scriu. Ma tot lovesc de o intrebare careia nu reusesc sa ii dau de cap.
  Ai scris intr-un comentariu mai vechi ca persoanele care vor sa faca trecerea la un stil de viata raw ar trebui sa inceapa cu un detox.
  As vrea sa stiu cum stau lucrurile in cazul oamenilor care sunt deja bolnavi si carora le-ar putea salva viata trecerea la un astfel de regim? Ar trebui sa inceapa cu o detoxifiere zdravana sau sa faca o trecere treptata astfel incat sa nu socheze organismul?
  Motivul pentru care te intreb este urmatorul: tatal meu a fost diagnosticat cu hipotiroida acum 2 ani si in iunie va trebui sa se opereze (deoarece tratamentul nu a avut efect). Mananca foarte haotic, mai multe mese pe zi la orice ora, mesele principale contin obligatoriu carne si consuma cel putin jumatate de paine alba pe zi si mai si fumeaza.
  Din cauza bolii are pleoapele umflate de mai mult timp, iar de 3-4 zile i s-a imflamat si zona de sub ochi si are un aspect ingrozitor, rosiatic.. (nu cunoastem cauza, dat fiind ca luni va primi rezultatele analizelor si se va duce la doctor). Daca as reusi sa il conving sa isi schimbe alimentatia ar putea scapa de operatie? In acest caz, cum ai proceda? Ai incepe cu o detoxifiere temeinica (desi este bolnav) sau cu o eliminare a produselor de origine animala si a painii si zaharului?
  Ar putea vreodata sa isi vindece boala asa cum ai facut tu (dat fiind stadiul avansat si faptul ca face tratament de doi ani)?
  Imi pare rau pentru lungimea postului, dar desi m-am documentat nu reusesc sa gasesc un raspuns satisfacator.
  Iti multumesc!

  • florizz says:

   vezi si tu in comentarii mai vechi! Uite aici unul de mai sus, cred ca se potriveste si in cazul tau:
   olivia
   April 29, 2014 at 08:43
   Orice problema de sanatate -spunea Valeriu Popa – este data de singele stricat. Singele stricat se repara – spun naturopatii – cu detox si hrana vie. Eu, sa fiu in locul tau, as introduce in meniul de fiecare zi cite un litru de sucuri de legume si fructe proaspat stoarse de mine, din fructe si legume cumparate din piata pe niste criterii fixe, ca ideile fixe 🙂 si anume: sa fie mici, cu urma de viermi, pirguite si parfumate. in acelasi timp as renunta la carne treptat si la lactate de orice fel (cauza dereglarilor hormonale, de regula)
   asa as face eu. ce faci tu, insa, e numai decizia ta.
   tin pumnii!
   O

 41. crina says:

  Buna!Am un adenofibrom la san! Cei 2 medici la care am fost mi-au spus ca singura sol e operatia.As vrea sa incerc remedij naturale intrucat nu ma pot decide in privinta operatiei.Ce ma sfatuiti?

 42. Gabriela says:

  Am câteva luni de cand am trecut pe Alimentație exclusiv raw,imi este pofta de peste si de iaurt. Exista vreo varianta raw pentru iaurt?

 43. Madalina Badea says:

  Draga mea Olivia,

  Fetita mea de 1 an si 2 luni de cca 2 saptamani are o tuse foarte urata. Am incercat multe metode, inhalatile Cristelei, tinctura de propolis cu miere, ceaiuri, mucilagiu de seminte de in pe piept, degeaba, nu-i trece.
  Are gatul foarte incarcat si nu reuseste sa elimine mucozitatile.
  Te-ai intalnit cu o astfel de situatie cu baietii tai? Ce ai facut?

  • Cristina says:

   Ti-o recomand cu multa incredere, daca esti din Bucuresti pe dr Busneag care este homeopat si fitoterapeut. EU am rezolvat tuse foarte, foarte urata la fetitele mele cu homeopate si cu aerosoli cu solutie apoasa de proplis si ulei de pin.

   Succes!

 44. iulia b says:

  exista un sirop foarte bun, dar scump (cam 80-90 lei), la noi a functionat de la prima doza, ii spune cough syrup de la fima Secom, il gasesti in plafare.

 45. florizz says:

  hello! Am inteles de mai bine de o saptamana ca nu ar trebui sa consumam drojdie activa sau inactiva. De vina ar fi proveninenta ei. A mai ajuns cineva la aceasta concluzie sau este doar o teorie proasta de a mea? Pareri?

 46. nico says:

  Buna Olivia,

  Imi poti recomanda:
  un site – de unde sa pot cumpara cafea bio (ma intereseaza pt clisma)- si o marca de cafea.

  Multumesc frumos!

 47. Surdu Mirela says:

  Frumoasa Olivia,radiezi,poate ne molipsim si noi de la tine,multumim ca”esti”si ca ne faci partasi la experientele tale.”Nu credem,dar vom cerceta”!!!

 48. Irina says:

  Buna Olivia,
  citesc de ceva vreme tot felul de studii despre nutritie si urmaresc si postarile tale. Am trecut la o dieta lacto-vegetariana dar sunt extrem de confuza….sunt atat de multe pareri pro si contra pentru orice teorie. De unde stii cine are dreptate si in spatele cui sunt alte motive? Imi doresc un stil de viata sanatos departe de toate mizeriile cu care suntem bombardati dar nu stiu exact cum sa fac asta. Ce te-a convins pe tine 100% ?
  Te apreciez pentru determinare si pentru faptul ca sustii ceea ce crezi.

  • Gabriela says:

   Irina, ca sa te convingi despre consumul lactatelor parcurge mai intai Studiu China si apoi iei o decizie.

 49. Eliza says:

  Buna Olivia,
  te-am urmarit in aceasta seara la tvr si incerc sa iti urmez sfaturile
  ce meniu recomanzi unui bebelus de 1 an ?fructe mananca in fiecare dimineata dar in rest ? ce mancare sanatoasa raw as putea sa ii dau ?
  multumesc din suflet
  te pup !

 50. Eliza says:

  am uitat sa iti spun ca esti minunata !

 51. anca says:

  Buna Olivia,
  Am renuntat la carne deja de ap. 2 ani, timp in care toata lumea m-a ispitit cu tot felul de amenintari. Am fost darza si m-au sustinut si bunele tale argumente. Am rezistat.
  As vrea sa stiu ce sa includ pt a nu avea carente ?

 52. veronica says:

  Draga Olivia,

  iti citesc randurile in tacere! Imi place cum scrii, cum gandesti si cum te informezi. M-as bucura sa iti vad biblioteca….cred ca e plina de lucruri noi si interesante.
  Multumesc Celui Sfant ca te-a adus in lume! Ramai raza noastra de soare si lumineaza-ne in continuare!

  Fii binecuvantata!

 53. olimpia says:

  Buna Olivia!Am nevoie de un sfat legat de urmatoarea situatie:colega mea de birou are un baietel de doi ani care ajunge la spital cel putin de doua ori intr-o luna cu raceala,febra,dureri de stomac etc.Fiind adepta stilului de viata sanatos am incercat prin toate metodele ce mi-au venit in minte sa o determin pe colega mea sa renunte la antibiotice,aerosoli si alte nebunii care i-au dezechilibrat organismul micutului , indemnand-o sa citeasca singura sa se documenteze,sa nu ma creada “pe cuvant”….nimic!!!Probabil nu stiu cum sa abordez problema,nu inteleg de ce nu vrea deloc sa abordeze situatia “altfel”, asa cum trebuie de fapt.A facut abonament la un spital particular si alearga acolo sa primeasca de fiecare data un alt tratament “poate asa va merge”. Este vorba de un copil practic el nu poate face nimic pentru a se apara. Ce pot face?

  • florizz says:

   Spunei ca ai auzit pe cineva care s-a vindecat. Puterea exemplului conteaza. Chiar daca e o minciuna, scopul scuza mijloacele.

   • florizz says:

    si app. scz ca ma bag ca musca in laptele raw si-ti raspund eu. Dar chiar nu ma pot abtine! 😀

    • olimpia says:

     Multumesc draga “musca”…am copiat cateva discutii de pe blogul Oliviei,i le-am printat si apoi am zis:”lectura obligatorie pentru acasa”.Acum depinde doar de ei, de parinti.

 54. Andreea says:

  Buna Olivia!
  Intru sa-ti citesc blogul de aproximativ o luna. Imi place cum te exprimi, mai ales ca am fost in copilarie o ferventa cititoare a basmelor noastre.
  Nu sunt vegetariana, dar consum rar carne. Am facut si un liver-flush, dupa care m-am simtit excelent. Beau multe ceaiuri, mananc multe fructe si legume. Iti respect stilul de viata, dar am o intrebare: de ce faci detoxifieri, atata timp cat te hranesti sanatos?
  Daca pana si tu faci aceste procedee, atunci noi ar trebui sa ne detoxifiem 6 zile pe saptamana.
  Nu inteleg care e rationamentul.
  Eu am o problema, am melasma. De cativa ani ma chinui cu tratamente naturiste (si chimice, recunosc), liver-flush am facut din aceeasi cauza, am zis ca e ficatul de vina…nici o imbunatire.
  Am rascolit blogul tau sperând sa gasesc un remediu. Pana una-alta am invatat multe lucruri folositoare, mi-am preparat si crema ta de soare, folosesc produse naturale pe fata fara parabeni si alte minuni.
  Daca stii cumva vreo modalitate sa scap de pete, te rog sa ma ajuti.

  Multumesc din suflet!

 55. elena says:

  Olivia,

  Si eu am fost diagnosticata cu Hashimoto, in sarcina si am luat tratament. Dupa sarcina, analizele inca proaste, tratamentul continua. Dieta mea este mixta, calne, lactate, legume. Legumele si carnea sunt din surse sigure, nu hiper/supermarketuri, lactatele nu. Am renuntat de cateva sapt la gluten, acum sunt in curs de renuntare la lactate. La carne va fi greu. Ce crezi ca intretine Hashi? hormonii din lactate, glutenul?

  Recent am citit despre paleo diet, recomandata pentru bolile antiinflamatorii, precum Hashi. Ce parere ai?

 56. andre says:

  Ce parere aveti despre produsele naturiste de la Coral?

 57. Ileana says:

  Draga Olivia,
  Esti o raza de soare pentru cine isi propune sa aleaga calea unei alimentatii sanatoase, cu cruditati.
  Pana acum cateva sapatamani nici nu stiam ca exista asa ceva, ca exista atatia adepti, atatea carti, ca e chiar un subiect la moda. NIMIC.
  Pe un site cu articole despre sanatate am citit un articol despre tine.
  Nici nu stiam cine esti, auzisem de cartea ta, dar nu asociam titlul cu numele, scuze, traiesc de 14 ani in strainatate.
  Suna foarte bine ce am citit in acel articol, iar poza ta, frumusetea, caldura, aura… am intrat pe site-ul asta si acum cred iar in zane si stiu ca uneori, cand avem mai multa nevoie de ele (sunt diagnosticata cu burn-out, plus colita ulceroasa si sinuzita cronica), Dumnezeu ne ajuta sa ajungem la ele. Uneori prin intermediul unui blog.
  In cateva saptamani am tot citit, am renuntat definitiv la carne,lactate, zahar, faina alba, prajeli, am vizitat un naturopat, mi-am facut liste cu autori mentionati de tine aici, am frunzarit pe cativa din ei, acum citesc cu constiinciozitate “Studiul China”.

  REZUMAT: ITI MULTUMESC ca esti calda, primitoare, inteligenta, inveti, ai vointa si mai ales ca ne pui la dispozitie cu drag si atata talent ceea ce ai aflat, experimentat tu prin propria stradanie.

  Cu recunostinta,
  Ileana

 58. Ana says:

  Buna, Olivia!

  Stiu ca sunt in afara subiectului si ca probabil ati mai vorbit despre asta pe blog, dar vreau sa te rog, daca ai ragaz, sa imi recomanzi niste carti despre sarcina: pregatirea corpului inainte, ce obiceiuri trebuie cultivate si ce lucruri trebuie evitate, perioada propriu-zisa a sarcinii.

  Imi doresc cateva surse bune de informare si nadajduiesc ca asa voi reusi sa fac alegerile cele mai potrivite.

  Iti multumesc!
  Ana

 59. flory says:

  buna olivia as putea sa beau ceai de crusin seara daca alaptez?

 60. Mari says:

  Tot incerc sa trimit un mesaj dar nu reusesc, poate pentru ca este cam lung…incerc in 2 reprize…

  Dupa o perioada destul de lunga in care m-am informat, in care am citit foarte mult , am ajuns la concluzia ca intoarcerea la natura este Solutia pentru problemele mele de sanatate diverse.Si m-am hotarat sa-mi schimb stilul de viata si nu oricum, ci sub indrumarea unui medic naturopat!
  Schimbarile nu au fost agresive, bruste. Pentru inceput mi-a spus sa renunt la lactate.In schimb sa beau zilnic 750 ml suc de radacinoase (predomina morcovul ) la care sa adaug putin ghimbir si suc de lamiie. Strecuram sucul prin tifon. Cu stomacul nu aveam probleme mari inainte de schimbarile facute, ma mai deranja doar daca mancam ceva prea greu…dar nu aveam arsuri niciodata

 61. Mari says:

  Dupa 2 luni am fost nevoita sa renunt la tot ce e crud, la fructe , seminte, nuci (pe care le mancam dar in cantitati mici, bine mestecate, etc…) leguminoase…inclusiv la suc, ba mi-a recomandat medicul sa scot si produsele care contin gluten.Asta pentru ca greata, arsurile , regurgitatiile devenisera insuportabile. Ce vreau eu sa spun…este ca acest tip de alimentatie nu este pentru toata lumea! Cu tot regimul pe care il tin acum (doar la abur, doar fiert si tot nu mi-am revenit.Arsurile au devenit aproape permanente.M-am programat la gastroenterolog care imi va recomanda medicamente pentru aciditate, cu siguranta. Olivia draga, un sfat pentru mine ai?

 62. Diana says:

  Buna Olivia,
  E foarte frumos ce ne propui si de mult ma tenteaza trecerea cu totul la natura. Am avut cateva porniri si tot atatea impedimente. Si cel mai mare impediment au fost finantele. Daca e usor sa procuri morcovi si radacinoase de la piata, nu ne-a fost la fel de usor sa tinem pasul cu procurarea de nuci caju, migdale, extracte naturale si alte chestii bio care nu mi se par deloc accesibile. Imi doresc mult o schimbare mentala si gastronomica , dar si un job cu un salariu care sa-mi permita tot rasfatul naturist.(plus procurarea de blender performant, aparatul de deshidratat si alte electrocasnice daca o mai fi nevoie).
  Mai simplu spus, ce retete mai putin costisitoare ne propui, sau cu ce sa incepem ca sa fie trecerea mai usoara atat mental cat si financiar?

 63. olimpia says:

  Buna ziua!Olivia am nevoie disperata de sfatul tau!In martie anul trecut mi-au aparut niste sangerari”anormale”si am facut testul papanicolau.EDoctorita care mi l-a interpretat a zis scurt:”e rau, scoatem tot”..Am plecat acasa speriata dar hotarata sa nu scot nimic.Sprijinita de baietii mei care erau deja vegetarieni la momentul ala , mi-am schimbat stilul de viata.Totul parea minunat, de atunci organismul meu s-a schimbt doar in bine, nu am mai avut nici macar o durere de cap. Cam la doua luni dupa verdictul radical, dupa ce facusem clisme cu cafea, mancat doar salate, seminte, fructe etc am refacut testul la doua spitale diferite si rezultatul a fost “felicitari, totul e bine”…Pana aseara cand mi-am descoperit o umfltura cam cat oul de bibilica la axila bratului stang , mai precis spre omoplatul stang.Ce ma fac?

  • olivia says:

   Draga mea,
   eu sa fiu in locul tau, as persevera cu dieta raw si clismele (de doua ori ope zi – dupa metoda lui Valeriu Popa; mai des – dupa cea a lui Gerson). nodulii limfatici vorbesc despre starea limfei, care se chinuie sa dreneze toxinele pe care le-ai scos din tesuturi printr-un regim curat. Dar nu face foarte bine fata, se pare. Are nevoie de ajutor. E bine de stiut ca un sfert (cel putin) din incarcatura toxica din limfa se descarca in colon, de aceea curatarea intestinului gros cu clisme dese (nu numai cu cafea, ci si ceaiuri sau chiar apa curata) e de mare ajutor. Cum de mare ajutor sint si periatul uscat al pielii (care misca limfa si o ajuta sa circule si sa elimine mai usor toxinele), dar si sedintele de sudoratie (pilea este cel mai mare organ de eliminare a deseurilor, asa ca să transpiri abundent e vitala!)
   altfel, stii ca nu sint doctor, deci nu dau sfaturi medicale.
   te rog, ia cu titlu de inventar tot ce-ti spun!
   sa auzim numai de bine! 🙂

   • olimpia says:

    Multumesc, stiu ca nu esti doctor si totul e luat “cu titlu de inventar”.Sfaturile tale vin din ceea ce ai “testat”personal si oricine poate verifica alte surse pentru a se convinge daca sunt bune sau nu. Am facut terapia cu sare amara si sucuri (3 zile),voi incepe si periajul..mai greu cu clisma (lucrez intre 6.30-16.00)dar voi gasi o solutie in mod sigur.Multumesc mult!

 64. alina says:

  buna,acum vreo 4 ani la un control de rutina mi-au gasit o rana pe col,de atunci tot fac tratamente anual dar…nu i-mi trece,la inceput primul an a trecut dar apoi nu a mai trecut,acum au mai descoperit ca am si virusul HPV,si ca de obicei mi-au dat iar ovule si antibotice si sincer sunt descurajata pentru ca pana acum nu si-au facut treaba.aveti vreo idee ce as putea sa fac,sau la cine sa apelez sa obtin si rezultate.multumesc

  • C. says:

   A trecut mult timp de atunci, dar o sa scriu, poate va ajuta pe altcineva, candva. O cunostinta de-a mea s-a vindecat de rana pe col cu propolis, aplicat local, cu degetele, cu rabdare si perseverenta, in interiorul vaginului, cat mai sus a fost cu putinta. La urmatorul control rana nu mai era acolo. Sanatate multa tuturor!

 65. Irina says:

  Draga Olivia,

  Am gasit recent pe un site de sanatate din Romania (http://suntsanatos.ro/sanatate/11-sfaturi-pentru-un-par-des-gros-stralucitor.html) o selectie a celor mai bune sfaturi naturiste pentru un par sanatos realizata de tine. Nu stiu daca ai scris direct pentru acest site sau materialul este preluat de pe blog, dar voiam sa te intreb cateva lucruri. In primul rand, cum se poate obtine apa calda pura? Cumva prin folosirea unui filtru special asa cum ai descris intr-un articol precedent pe blog? Dimineata, in loc de apa calda, se pot bea ceaiuri si se poate creste cantitatea acestora in timp?

  Multumesc mult,
  Irina

  • olivia says:

   da, articolul a fost preluat de pe blog si nu ma supar.
   apa poate fi inlocuita cu ceai, daca e neindulcit. e bine sa fie filtrata prin osmoza inversa sau sa fie o apa buna de pe piata (lista celor mai pure ape românesti o gasesti intre primele posturi pe blog).

   • Irina says:

    Buna, Olivia,

    Multumesc pentru raspuns. O sa incerc ceaiurile de nuc si de urzica, abia astept.

    Toate cele bune,
    Irina

 66. felicia says:

  Buna ziua!

  Am nevoie de ajutor/sfat: mama s-a ales la un picior cu o micoza de toata frumusetea. A fost la doctor, dar tot ce ii da nu ii trece; cateodata am impresia ca ii cobaiul lui. Imi puteti recomanda ceva care sa o ajute?

  Multumesc.

 67. florizz says:

  draga felicia, imi permit sa-ti raspund si eu pt. ca am fost aprox. la fel in situatia ta. Doctora ia spus mamei ca are inceput de diabet sau ca o sa faca diabet. Asa se exprimau ei, nici ei nu prea stiau bn. Am dedus eu ca are defapt rezistenta la insulina. Pe langa acestea avea si micoze, eczeme pe picioare. Eu ce am facut din ce am citit (eg. Robert Morse), detoxifierea ficatului, bai cat mai multe in abur si echilibrarea ph-ul mama avea 5.6. acum habar nu am daca s-a reglat la 6.5 macar. Si acele foi de ph nu se gasesc in farmacii, cand intreb la farmacii se uita la mine farmacistele ca la filme subtitrate in chineza. Acestea sunt farmaciile si acestia ne sunt medici. Morala: Casca ochii bine decat sa ajungi Doamne fereste la mana lor.

 68. Camelia says:

  Olivia, poate ca nu are legatura cu ceea ce se discuta aici, dar am si eu o nedumerire. Mi s-a confirmat faptul ca sunt insarcinata. Medicul ginecolog mi-a recomandat sa iau o tableta de acid folic pe zi (5 mg), cel putin primul trimestru. Eu nu doresc sa-l administrez sintetic pentru ca am citit despre efectele adverse in timp. Nu pot sa spun ca am o alimentatie corecta. Incerc sa mananc pe cat posibil de sanatos. Desi nu am renuntat la produsele de origine animala (nu consum f multe, dar consum). Din luna ianuarie iau zilnic Chlorella si Spirulina Raw, inclusiv capsule cu ulei de canepa de la Canah. De cand am aflat de sarcina, am marit cantitatea acestor superalimente si consul zilnic seminte de chia. Totusi imi este teama sa nu iau vreo decizie gresita si daca Doamne fereste se intampla ceva cu bebe? dat fiind faptul ca nu iau acid folic sintetic. Nu stiu ce sa fac….
  As dori, daca se poate sa stiu si parerea ta. Multumesc mult. O zi minunata.

  • olivia says:

   Mie mi-a interzis doctorul meu sa iau orice produs sintetic, atit in primul, cit si ultimele doua semestre de sarcina. Iar interdictia se referea si la acid folic. I-am spus ca maninc zilnic seminte si nuci crude (floarea soarelui, dovleac, nuci românesti, migdale) si a fost de părere că e mai mult decit suficient. Luca s-a nascut cu 4 kilograme, 55 de centimetri si o nota de 10.

 69. claudia says:

  Buna Olivia.
  Te rog foarte mult, daca vrei, sa ma ajuti cu parerile tale in situatia cu care ma confrunt. Am o anemie feripriva din 2008, care pana astazi a devenit severa. Nu mai pot sa stau in picioare. Ma simt foarte slabita. Din 2011, de cand mi-am descoperit intoleranta la gluten, am exclus glutenul si am incercat sa devin vegetariana, dar mai mananc din cand in cand oua si peste. Urmaresc ce scrii tot de atunci si consum frunze verzi, legume, nuci, fructe si imi fac suc de sfecla, morcov, mar cam de 2-3 ori pe saptamana. N-am facut clisme sau detoxifieri. Din analize rezulta ca am fier in organism, dar nu il absorb, probabil si din cauza problemei de malabsorbtie a glutenului.Mi-e teama sa fac clisme…nu sunt suficient de bine documentata pe tema asta si mi-e teama si de efectele clismei fara un detox prealabil.
  Crezi ca ma poti ajuta, poate, cu o postare mai ampla pe subiectul clisme? Cum sa ajut intestinul sa absoarba fierul din ceea ce mananc? Ce pot sa fac ca sa nu ajung la transfuzii de sange?? Cum sa reusesc sa ma ridic din pat? Sunt cu adevarat disperata! As dori sa ma sfatuiesti, daca se poate… Multumesc.

  • olivia says:

   Iti recomand sa-ti cumperi cartea lui Norman Walker, poate de pe amazon (o gasesti in link). e revelatoare. dar pina ti-o iei, poate te ajuta un principiu pe care il sustin toti naturopatii: pina nu faci curatenie prin proceduri speciale de detox (inclusiv clisme) nu ai cum sa asimilezi in mod corect nutrientii. Nu asimilezi nutrientii, nu functionezi la parametri optimi s devii malnutriti (indiferent cit de bio, diversificat si raw-vegan ai minca). Pe youtube găsesti filme de prezentare care sa-ti arate pas cu pas cum sa faci o colon-terapie acasa, in mod eficient. Tin pumnii!

   • claudia says:

    Iti multumesc mult pentru raspuns, Olivia.
    Toate cele bune!

   • dana says:

    Buna ,
    Ma intereseaza si pe mine un aparat pt clisma,de unde as putea sa-mi iau unul? Sunt ceva specificatii de urmărit? Multumesc

    • Elena says:

     Buna, Dana! Iti recomand acest tip de irigator. Eu mi l-am cumparat de pe un alt site, cand locuiam in strainatate, dar am fost recent bucuroasa sa aflu ca se poate gasi si in Romania. Ar trebui sa vina cu instructiuni de folosire, daca nu, poti gasi pe internet, inclusiv youtube, multe sfaturi.

     http://irigator.ro/produs/irigator-clisma/

  • lucian says:

   dupa cunostintele mele achizitionate de la brandon brazier ,rich roll ….apare ca fierul se poate asimila mai usor cind este consumat cu vitamina c portocale lamii limes ….bafta

 70. B. says:

  Buna, Olivia!

  Cred ca ai mai fost intrebata acest lucru, dar hai ca incerc si eu… Cum iti colorezi parul? Am incercat varianta cu cafea concentrata, dar numai nu vrea sa se prinda. Alta data am folosit si salvie. La fel. Poate ca metoda mea nu e buna. Vad ca la tine functioneaza so, please share it. Multumesc!

  • olivia says:

   Nu- mi colorez părul. Ma detoxific si incet incet (foarte incet) se repigmenteaza. Ceea ce-ti doresc si tie 🙂

 71. Ileana says:

  Tocmai am fost in Romania, unde dupa 3 saptamani de zilnic sucuri proaspete, polen crud, miere, propolis, smoothie cu loboda, rosii, usturoi si alte verdeturi din piata, evitat zahar, fainoase si lactate…m-am simtit pentru prima data dupa ani plina de energie, usoara, senina! E incredibil!
  Nici un puseu de sinuzita, o tin in frau, este ceva latent, dar mult mai bine. Mi-am cumparat ceaiul de la Bonchis si o sa incep sa fac o cura si cu asta.

  Este in mare parte meritul Oliviei, pentru ca ne informeaza si motiveaza! Multumesc!

 72. sonia says:

  Buna ziua!! Se vede ce postez?? O dieta pt cei care vor sa slabeasca se poate?? Reteta pt muraturi de iarna? Rosii uscate face cineva??

 73. ionela says:

  Buna!Ai scri despre cartea lui Max Gerson.Imi poti spune,te rog, ce editura sa aleg pentru a fi ok?

 74. Anita says:

  Draga Olivia, nici eu nu am crezut pe cuvant…dar acum iti multumesc !
  http://www.dearfruitsmile.com/ro/plant-based-living/vegetarian-or-omnivore-part-one/

 75. Lavinia says:

  Buna seara Olivia! am dat peste blog intamplator, este minunat cea ce faci, sfaturile tale sunt nepretuite. Datorita tie am inceput sa pierd zile (nopti de fapt dupa ce adorm baietei mei) citind despre sanatate, mancare vegana….. Spune-mi te rog daca pot incepe putina detoxifiere cu un post negru de o zi doua max trei band foarte multa apa ceai(poate un recomanzi cateva plante) si argila mai ma gandeam eu in conditiile in care cel mic are un an si 4 luni si inca alaptez. apoi vreau sa incerc sa pap foarte multe salate de cruditati (legume) fara sare doar ulei masline si lamaie o luna poate doua urmand sa introduc apoi leguminoase. mi-am achizionat si un storcator cu ax melcat dublu ca sa ma ajute la facut sucuri foarte multe inclusiv din ierburi grau verde spanac etc. Te imbratisez si pup cu mult drag, esti minunata.

 76. Georgiana says:

  Buna Patricia…nu stiu daca vei mai urmari comment-urile acestei postari, marturisesc ca “te-am gasit” cautand pe google “stare de greata dupa consumul de chlorella”. Da, eu sunt una din persoanele astea, este a doua oara cand “o patesc”. Dar nu asa oricum…a fost groaznic si prima si a doua oara, a doua oara azi, ultima zi a lui 2014 cand am vrut sa “ingras porcul”, i.e sa fac o zi de detox. Nu numai ca am facut-o, dar cred ca nu mai am in mine nimic…o hidrocolonterapiesi chiar ca m-as goli. Dar sa revin, draga mea, cred cu tarie ca acest superaliment imi face rau, nu stiu ce provenienta e…ma uit si fie renunt (in clipa asta as renuntaaaa de tooot), fie caut alta sursa!
  Un An Nou cu muuulte bucurii tuturor !

 77. Silvia says:

  Buna Olivia, băiețelul meu cu vârsta de 5 ani jumate a făcut o toxiinfecție alimentara. Ce sa îi dau!? Multumesc

Raspunde

ultimele posturi