(‘capra sare masa, iada sare casa’- din ‘proverbe si zicatori romanesti’)

capra! ea e salvarea relatiilor inflamate de alegerile din farfurie. ea este singura in masura sa se reconcilieze pe sine cu proverbiala varza. sa ne fie limpede, deci: noi nu impacam capra si varza, ci doar capra se face luntre si punte si aduce pace in lume – pace intre raw-vegani și ‘decit’ vegani, vegani și omnivori, omnivori si carnivori – prin laptele ce-l da. alcalin, hranitor, usor de digerat, compatibil cu organismul uman. asta-i o veste buna, as zice! o mina calda intinsa mamei si lui mamaie, prietenelor mele carnivore, cititorilor de pe blog ce nu-mi impartasesc ideile fixe si chiar amicului gurmand ce mi-a promis doi litri de lapte proaspat de capra acum ceva vreme.

marturisesc, n-am fost intotdeauna in relatii cordiale cu caprele. mai ales cele bipede. dar am revenit la sentimente mai calde, după ce am avut momentele mele de intimitate (livrească) cu norman walker, un raw-vegan lichidarian ce a trăit pînă la 116 ani, în bună armonie cu toate caprele. mi-a explicat in doua pagini (in cartea ‘sucurile din legume si fructe. ce-i lipseste organismului tau’) simplu si directo-americaneste ca laptele de capra e bun daca e crud si proaspat sau crud si prins intr-un vas de pamint, pe-o polita in bucatarie. e bun ca are molecula mica, tot atit de mica precum molecula laptelui uman, ceea ce il face compatibil cu organismul tau. iar organismul copilului nu face exceptie. dupa laptele de mama, cel de capra e intiia si singura solutie de luat in calcul atunci cind vrei sa-ti hranesti copilul cu lapte. daca e crud… altfel, e degeaba. laptele fiert, pasteurizat sau uht e acid, asa ca cel mic va deveni dintr-un pusti agreabil un mucos, in mod nemeritat! va musti de mucus (una dintre manifestarile agasante ale unui organism prea acid), va face febra si va tusi exasperant toata noaptea, scotindu-si din minti parintii, bunicii si vecinii. si, zau, nu se face, sa-i pui pe butuci viata sociala la citiva anisori.

deci ‘crud’ e cuvintul de ordine. dar crud e impur, dupa unii. cam subred mitul asta. asa ca hai sa-l demontam!

caprele – supuse, domnii mei, in mod stiintific observatiilor riguroase – au dovedit o mare incapatinare in a se imbolnavi de tuberculoza, brucloza si alte afectiuni de care sufera vacile. ce le face atit de rezistente, te intrebi, probabil. ‘retine urmatorul lucru!, spune norman walker. capra e, probabil, cel mai curat animal. organele de excretie sunt aproape de perfectie (elimina reziduurile toxice prin aparatul excretor in mod impecabil – s.n). de aici si faptul ca are o fire prietenoasa, aproape iubitoare’.

‘aproape ca un raw-vegan’, se aude din rindul din spate replica omnivorului bascalios..

‘de ce-or fi, dom’le, carnivorii agitati, ranchiunosi, indispusi, ciracotasi mereu?’…

‘nu stiu, zau, nu stiu’…

daca te tin nervii la subiecte cu tema stiintifico-spirituala, uite, un citat din norman walker, cu valoare de aforism. ‘laptele de capra are o vibratie cu mult mai inalta decit laptele de vaca. si cu certitudine mai inalta decit laptele unei mame care fumeaza, consuma bauturi racoritoare si care are, in consecinta, un temperament care ar putea sa fie descris eufemistic drept iritabil’.

Laptele de capra este in mod natural omogen, contine mai mult azot non-proteic, lanturile sale proteice  sunt mai usor de desfacut in amino-acizi esentiali si contine mai multa niacina si tiamina decit orice alt aliment. Niacina il face excelent in cazurile de diaree la copiii mici, iar tiamina (vitamina din complexul B-urilor) este implicata in toate procesele vietii, de la nastere pina la moarte. iar laptele de capra crud abunda in ambele.

vezi, de aia ziceam… sa nu moara capra vecinului. mai ales daca o tine libera-n curte si-o hraneste cu iarba si frunze. traieste ea, traim si noi. cu sinusurile desfundate, digestii tihnite si ginduri senine.

329 comentarii la “ba hai sa nu moara capra vecinului”

  1. roxana says:

    AAbsolutt minunaat!!!

  2. Anca Maria says:

    Intrebarea ar fi: de unde gasesc eu lapte crud,proaspat pentru copil?Multumesc

  3. Irina Stoian says:

    Te asteptam cu sufletul la gura,cu o noua postare.
    Multumesc pentru munca ta,pentru generozitate si dedicare!
    Doamne-ajuta!

    • olivia says:

      Sa va fie de trebuinta 🙂 cu drag!

      • Simona_25 says:

        Buna Olivia,

        Am un baietel de aproape 3 ani si bem laptic de vaca crud (sursa dozator kufland)si fiert. De ceva vreme ne tot confruntam cu mucisorii, nu reusim sa scapam de ei si ma gandeam sa trecem pe lapte de capra. El bea destul de mult, in jur de 400ml/zi. Ce zici, e o cantitate prea mare zilnica? Ma gandeam sa-i comand de aici, nu stiu cata incredere sa am, daca a mai luat cineva si e multumit, sa dea de veste 🙂
        http://www.laptesibranzadecapra.ro/index.php

        • Ionita-Ciurez Sinziana says:

          Buna,
          Am trecut prin asta, chiar prin mult mai rau cu pustiul meu la 2 ani. Cand am ajuns la capatul rabdarilor cu medicina alopata, i-am facut testul de alergii, si a iesit alergic la proteinele din lapte(cazeina, alfalactoglobulina si beta lactoglobulina). Din decembrie am trecut pe lapte vegental, si pustiul si-a revenit. Efectiv nu mai puteam sa ii desfundam nasul, chiar daca parea ca putem trage cu batista bebelusului, nu iesea mai nimic, dar nici nu putea respira.
          Asta era un aspect, in afara de asta eram dintr-o boala in alta, nu reuseam sa avem mai mult de 2-3 zile sanatosi – cazul cel mai bun.
          Anul asta ce boli a mai luat au trecut in cateva zile, lejer, in conditiile in care merge in continuare la cresa(dar acum chiar merge :)).
          Asa ca rezolvarea asta pe care am gasit-o ptr pustiul meu mi se pare excelenta, incomparabil mai buna fata de pastile sau alte variante.
          In alta ordine de idei, suntem(familia mea) omnivori, mancam de toate; dar consider ca ne auto-limitam optiunile alimentare, si ne orientam ca o turma spre prea multe ingrediente/produse de origine animala, si uitam varietatea extraordinara de vegetale.
          O zi frumoasa si sanatate !

  4. Madalina says:

    Draga Olivia multumim de informatii!
    Pot sa pupicesc copanelul lupusorului Luca? 🙂

    Cu mare drag,

    Madalina

    O zi frumoasa!

  5. Andreea says:

    Minunat! Informatia foarte utila si pe intelesul tuturor. M-ai convins si pe mine sa perseverez in cautarea unei surse sigure de laptic de capra.
    Dar oare unde ati gasit asa capra frumoase si curate?:)
    Pupici dragi intregii familii!:)

  6. Andreea says:

    Multumim, Olivia!!!( am uitat asta in mesajul anterior). Oricum in sufletul meu recunostinta pentru tine, este enorma!

  7. Laura says:

    Buna Olivia, vreau sa te intreb ce fel de storcator de fructe/legume folosesti? Ce parere ai despre storcatoarele Green Power? Am gasit informatii pe net cum ca ar extrage sucul viu din fructe/legume spre deosebire de cele obisnuite, centrifugale care distrug substantele nutritive in timpul stoarcerii. Iti multumesc pentru toate informatiile pretioase oferite de-a lungul timpului pe blog. O seara minunata!

  8. Ana says:

    Nu vreau sa fiu carcotasa, dar nu inteleg asocierea ta cu asta: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150877675051943&set=a.351687716942.153172.250727831942&type=1&theater. Din cate am inteles din acest blog, tu esti total impotriva procesarii termice a alimentelor. Deci cum poti recomanda asa o reteta de paste (cereale procesate industrial) cu legume pregattite termic? Nu gasesc decat un singur raspuns 🙂 De asemenea, nu cred ca toti omnivorii sunt nervosi, uraciosi sau rautaciosi si cred ca nici cei raw vegani nu sunt toti calmi si linistiti. Mici intepaturi mai arunci chiar si tu -vezi aluzia cu capra bipeda- si alte raspunsuri la comentarii ale cititoarelor. Mai degraba starea de spirit vine din suflet, din interior, din capacitatea noastra de a fi buni si toleranti. Iar faptul ca tu condamni la boli grave pe toti omnivorii nu da chiar semne de toleranta.. Am citit un interviu in care ai spus ca 3 mese pe zi nu sunt obligatorii…imi pare cel putin ciudat si sunt curioasa cate mese pe zi ai recomanda tu. 1? 2? sau mai degraba niciuna?

    • olivia says:

      am o veste buna, Ana! datorita lui Norman Walker si a dietei raw-vegane sunt azi in armonie cu toate caprele 🙂
      o seara plina de umor iti doresc 😉
      O

    • andreea says:

      Sunt de acord cu tine Ana si cred ca tine ca cei omnivori nu sunt agresivi,rai iar cei vegani calmi ,buni…tine mult de educatie,religie,mediu social! Olivia mai si exagereaza dar merita admirata pt tot ce face!

  9. Ana says:

    Nu asta era intrebarea:) Delicat mod de a evita un raspuns. Nu vrau sa starnesc valva sau sa acuz pe nimeni de nimic. Eram doar curioasa cum se impaca raw-veganismul cu o portie de paste cu legume pe gratar. Atat. Ideea e ca nu se impaca de niciun fel, dar ce mai conteaza, nu-i asa? Sa nu o mai acuze nimeni de doamna Bilic ca ne recomanda lactate facand reclama la nu stiu ce firma producatoare cand si altii fac exact acelasi lucru. Macar dumneai nu sustine ca nu bea lapte.

    • olivia says:

      Pentru ca insisti, uite, o sa-ți explic. Nu fac reclama nici la lapte, nici la oua, nici la mincare arsa pe grătar, de care nu mă ating. Laptele de capra crud e alta poveste, fata de laptele pasteurizat pe care-l recomanda pe bani grei doamna nutritionist si despre care trebuie sa știe si domnia ei cit rău face copilasilor si oricui. Proiectul lui Plafar -acela de a promova mâncare sănătoasă – propune un cooking show raw-vegan pe 21 Iunie, pe care îl fac eu. Biletul de intrare e o reteta cu ingrediente din rețeaua Plafar, pe care fiecare e liber sa le folosească așa cum vrea. Reteta de paste, prin urmare, nu e a mea. E a unui participant la concursul organizat de Plafar. Dar mă gândeam ca poți sa tragi si singura concluziile astea, dacă ai fi citit cu atenție anunțul. Dar ca o raw vegana pasnica si toleranta nu mă deranjează sa-ți talmacesc eu anunțul. Ce zici? Lamurita acum?

  10. Ana says:

    Pe pagina de facebook a Plafar apare poza ta pe un afis alaturi de anuntul cu concursul respectiv. Nu am zis ca reteta ar fi a ta, ci ca imaginea ta e asociata astfel cu o asemenea reteta. Este suficient sa apara poza ta pe un afis pentru ca asocierea sa se realizeze instant. Numele tau si al lui Plafar vor fi mult timp asociate in mintile consumatorilor. Si daca de maine Plafar vinde mici cu mustar:) In plus, ai share-uit pe pagina ta de facebook reteta respectiva, incurajand participarea la concurs. Eu una, atunci cand cred cu tarie in ceva, am grija sa nu ma asociez cu lucruri care ar putea fi contra principiilor mele. In exemplul de fata, daca sanatos ar insemna doar raw-vegan, nu as aparea pe afisul pe care scrie “mancare sanatoasa” alaturi de reteta mentionata. Ar fi trebuit ca retetele propuse sa fie toate raw-vegan, ca sa fie ok. Nu stiu cat de pasnica esti, Olivia..din nou intepaturile fine de care vorbeam. Putin, putin te-a deranjat ca te-am descusut atat si ca nu te-am laudat precum celelalte admiratoare. Da , sa stii ca te admir pentru multe multe lucruri. Dar un admirator obiectiv trebuie sa observe si micile scapari.

  11. Laura S says:

    Hei, Olivia!

    Spune-mi, te rog, laptele de capra il pot da copiilor si a doua zi dupa ce a fost muls sau doar in ziua respectiva?

    Merci mult,
    Te pup!

    • olivia says:

      Norman walker spune ca cel mai bun e proaspăt muls. Dar ca, păstrat la frigider, e ok si următoarele doua zile.

  12. Clara says:

    Ana, ma plictisesti de moarte, scrii enorm si tot vrei sa obtii de la Olivia informatii care n-au nici o legatura cu un stil de viata, ci mai degraba cu viata Oliviei. Care, intre noi fie vorba, nu te priveste pe tine. Nici pe mine. Pe nimeni, ma chere, decit pe numai Olivia si ai ei. Ce faci tu aici e stalker-ism mascat sub reprosuri penibile, sarcasm si pasiv-agresivitate sub care citesc un sindromm Clerambault gay. Ma plictisesti de moarte, sincer.

    • sim says:

      Nu pot sa nu remarc faptul ca, nu o data, se intetestc spritele pe acest blog si aproape de ficare data din aceleasi motive. Feteler, sunteti ca niste animale de prada, cu diferenta ca voi atacati gratuit, din rautate. Va comportati ca niste carnivore 🙂 si daca ar fi sa tin cont de teoria Oliviei, ar trebui sa presupun ca inainte de a deveni vegane, atacati oamenii pe strada.
      Clara, tie iti este adresat paragraful anterior. La cat de plictisita ai fost, ai articulat destul, nu cumva ai fost motivata doar de rautate? Pentru ca altfel nu imi explic rectia ta exagerata si nici motivele pentru care ai sugera ca Ana crede ca Olivia e indragostita de ea. Sau poate am exagerat crezind ca sapanesti f bine termenii pe care ii folosesti…
      Urat! Si pacat de acest blog. Olivia, poate mi se pare, insa cred ca si tu intretii aceste galceve. Poate face bine la orgoliu, insa nu face deloc bine la imagine.

    • maria says:

      Olivia, Ana are dreptatae. Am intrat pe acest fiind curioasa ce s-a intamplat cu sora ta ( eu am patitt-o cu fratele meu si cu mama mea), apoi am fost curiasa sa citesc mai ult despre laptele de capra si dieta raw-vegana a carei adepta esti. Constat ca esti foarte rautacioasa si selectiva in a raspunde celor ce scriu aici. Se pare ca ai anumite probleme emotionale – nu esti asa echilibrata cum pretinzi – altfel nu ai fi asa de rea cu cei care nu te salta in slavi. Suferi de “cultul personalitatii” si de “cine nu e cu noi e impotriva noastra”. Pacat. Esti o persoana publica si exista anumite asteptari de la o astfel de persoana. Din pacate nu te ridici la inaltimea astpatarilor. O faci ko pe Ana pt ca nu te salta in slavi. Apar apoi aplaudacii tai si dau si ei cu noroi. Urat …

      • olivia says:

        Draga Maria,
        daca iti place blogul, ramii. Daca nu, nu. Daca subiectele propuse te intereseaza, citeste. Daca ai comentarii pe temă, fa-le. Daca nu, nu-ti pierde vremea. E pacat de timpul tau.

  13. Ana says:

    :)) Desigur, sunt scrantita! Foarte pasnice cuvinte! Ba chiar am vrut sa obtin informatii cu privire la un stil de viata sanatos intreband cate mese pe zi ar trebui sa aiba un om sanato. dar nu mi s-a raspuns. Si eram surpinsa de asocierea mentionata si explicata mai sus. Am scris atat cat am avut de spus si de intrebat. Tu ma indemni la un fel de “crede si nu cerceta”…Am citit mult pe raw-veganism si incerc sa aflu cat mai multe. Olivia, fiind una din adeptele si promotoarele acestui stil, este normal sa ii urmaresc activitatea, nu? Stalkerism ar fi daca as urmari-o pe strada, in casa, ceea ce, desgiur ca nu fac. Am urmarit activitatea ei PUBLICA, pagina de facebook, interviurile din presa. Nu inteleg ce e rau in asta. Nu inteleg de ce ar trebui sa fiu bolnava de vreun sindrom daca fac asta.

    • Clara? says:

      de unde stii ca aceasta clara nu e tocmai olivia?
      se ataca extrem de usor,si e cam rautacioasa. si asta cu unii care nu merita.daca intrebi altceva decat un leac, se ataca aiurea si apoi mai sar si altii,poate,sa atace intrebatorul, cu la fel de mult venin.

      • Ana (Milano) says:

        Alcanizati-va fetelor ca sa fiti mai bune si sa nu va omoare conspiratiile. :-)))) Eu nu sunt Olivia sa stii dar tot ca si Clara i-as fi raspuns Anei.

        • Ana says:

          Alta Ana (daca-mi permiteti).
          Si eu o urmaresc pe Olivia pe blog si mi-e tare draga. Orice om e liber sa caute informatia, sa si cerceteze daca nu e lamurit si sa o aleaga pe cea care-i suna lui rezonabil.
          Fetelor, nu mai fiti asa rautacioase cu Ana, mie mi s-a parut de bun simt ce a incercat ea sa lamureasca plus semnalul de alarma cu privire le imagine pe care l-a tras. Nu a dat cu parul si mi s-a parut politicoasa si obiectiva. Unele dintre voi insa chiar jignesc cateodata si nu e in spiritul acestui blog.
          Pace!
          Ana

          • Claudia Maftei says:

            Nici mie nu mi s-a parut catusi de putin rautacioasa Ana, ba chiar foarte pasnica la rautatile gratuite primite..dar ma rog..deci cate mese pe zi ar fi recomandate daca nu 3?

            Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • andreea says:

      Ana,mi se pare ca nu esti scrantita deloc! 🙂 ignora oamenii care nu inteleg ce citesc. Aici trebue sa avem umor sarcastic daca cerem un raspuns!

  14. Cristina si Fineas says:

    hmmmm…citind acum despre laticul de capritza pe care si eu i-l dau fiului meu de 1 luna de zile citesc si vad ca tocmai bebelul meu are de o saptamana si cateva zile o tusa care n utrezeste vecinii dar pe noi cu siguranta si numai nu ii trece,oare,oare ce sa fie?oare e ceva in neregula cu lapticul s-au a prins si fiul meu ceva din zbor de pe la altii?ghici ciuperca ce-i?

  15. Andreea says:

    E clar, m-am hotărât. O să vorbesc cu lăptăreasa mea să-mi ţină două căpriţe. De doi ani, de când îmi aduce lapte proaspăt, ne-am împrietenit. O să cumpăr două căpriţe sănătoase şi drăguţe şi o să i le dau în grijă. Gata cu laptele de vacă. Mâine dimineaţă şi vorbesc…

  16. Irina Stoian says:

    Succes Andreea si sa ne dai de veste cum iti merg capritele!Poate fi un imbold si ptr.alte persoane.

  17. Alexandra says:

    Buna,Olivia. Sfatul pe care vreau sa-l cer nu are legatura neaparat cu post-ul,totusi indraznesc. Am 21 de ani si tin sa spun ca sunt adepta unui stil de viata sanatos atat cat imi permite viata cotidiana deocamdata. Nu consum carne,ci doar peste, evit cat mai mult carbohidratii si alimentele procesate “gata-ambalate”.Nu fumez,cafea consum destul de rar;ce-i drept,stau cam prost cu somnul. Problema mea este faptul ca in ultimii 2 ani ma chinui cu o forma destul de lejera,ar spune unii de acnee,dar care imi da batai de cap.Practic tenul meu are toane,toane care parca se ingramadesc de ceva vreme. Nu e o problema hormonala din cate am inteles si nici de exterior astfel mereu am fost atenta cu ce-mi pun pe fata si in special cu igiena necesara.Mi-am facut analiza pentru prepararea autovaccinului la institutul cantacuzino insa nu mi-a iesit nicio forma de bacterie la exudat. Dermatologul practic mi-a spus ca ar fi o chestie genetica,chiar o “faza” ca sa-l parafrazez,dar nu stiu ce faza de genul asta dureaza 2 ani. Cum te admir,tind sa cred ca orice sfat venit de la tine mi-ar fi de folos. Iti multumesc

    • olivia says:

      Problemele tale si-ar putea găsi răspunsul in zona lactatelor amidonului, glutenului, dulciurilor si da, a cafelei. Încearcă sa le elimini si sa vezi ce se intimpla. Dacă ți-ai face si niște măsti cu argila, s-ar putea sa obtii rezultate si mai rapide. Cu drag!

    • Mara says:

      Draga Alexandra,

      Si eu m-am confruntat cu o situatie similara. Ani de zile am suferit din cauza acestor “faze”pentru care dermatologii nu au gasit raspuns.
      De peste un an de zile mananc preponderent crud, fara carne sau lactate si foarte rar peste, foarte multe sucuri de morcov si sfecla, verdeturi insa cosurile nu au disparut. Chiar si dupa 10 zile de master clense sau 2 sedinte de colonhidroterapie tenul meu arata rau.
      Cu ceva vreme in urma mi-am facut York test..l-am facut din curiozitate si n-am crezut concluziile lor..pana acum cateva saptamani cand au aparut ciresele si pot spune ca au fost zile intregi in care am mancat doar cirese si am baut suc de morcovi,sfecla si spanac. Tenul meu arata mult mai rau fata de alte dati, cosuri pe sub piele si o inflamatie urata pe obraji si frunte. Intr-una din zile mi-am amintit de york test-ul facut si am realizat ca ciresele erau pe lista cu alimentele “suspecte”. Sunt aproximativ 7 zile de cand n-am mancat cirese iar tenul meu arata tot mai bine…
      Nu stiu daca ciresele au fost cauza “eruptiei”..ador ciresele si n-as vrea sa renunt la ele.
      Olivia, ce parere ai despre testul asta? Pe lista rosie apare si drojdia de bere:(

  18. adina says:

    adica vrei sa spui ca nu laptele crud nu poate contine lysteria sau alte boli transmisibile printr-un preparat crud?

    citesc blogul de putin timp relativ si ma minunez de cum gatesti si traiesti, si ma simt in aceelasi timp groaznic de ce mananca copilul meu -desi am grija sa manance cat de cat sanatos sid e ce manancam noi, dar totodata pt regimul asta de viata iti trebuie bani multi si timp , stiu ca o sa ziceti ca sanatatea e mai importanta decat toate, dar totusi chiar mi se pare super costisitor totul.

    daca i-am dat dupa alaptare copilului lapte praf si acum la 2 ani vreau sa o trec pe lapte lichid sa zic asa, de unde sa iau lapte de capra in bucuresti crud si sigur? revenim la problema de mai sus cu timpul,banii, etc.

    • olivia says:

      Tu iti cunosti prioritatile in viata, Adina. Din punctul meu de vedere, regimul e mai ieftin si pe termen scurt, nu doar pe termen lung. Dintr-un kilogram de griu poti sa obtii germeni pentru o luna, aproape, cu virtuti nutritionale si terapeutice exceptionale. O legatura de patrunjel/marar/leustean costa 0.50 de bani si poti face din frunzele lor verzi cite o salata in fiecare zi, un adevarat medicament pentru tot calciul in care abunda, vitamina C, magneziu, fier etc etc. Fructele sunt vara chiar la indemina, in piata, la producatori. Un kilogram de morcovi e 2-3 lei. Mai am destule exemple, timp de-as mai avea…

      • Irina Stoian says:

        Draga mea,
        Eu practic acest stil de alimentatie de circa 7 luni si pot spune ca bugetul alocat lunar este muuult mai modest decit practicand alimentatia veche.Impactul de inceput este mai puternic, in sensul in care am achizitionat tot felul de nuci, de superfoods,de fructe uscate, etc, urmand ca in timp, sa inteleg de ce anume am nevoie in mod curent.Plus investitia in aparatura,care inseamna un efort financiar.Dar cit sint de folositoare,Doamne!
        In ceea ce priveste piata, sa fim seriosi.Cheltuiala mica, efecte spectaculoase!
        In plus,in scurt timp ajungi sa mananci putin.E incredibil,dar organismul isi ajusteaza rapid nevoile.
        V-am mai povestit de d-nul Omota, fost pacient al lui Valeriu Popa.Facandu-i o vizita,sotul meu a inteles ce consuma dumnealui pe parcursul unei zile.O mana de grau incoltit si suc de frunze sau de radacinoase.
        Si-atunci,ne intrebam in mod justificat: de ce se moare de foame in lume? Sau mai corect: de ce se tem unii? De disparitia consumismului,cu siguranta.

        • Andreea E says:

          Irina, ai vrut sa spui ca practici stilul de alimentatie raw vegan?
          Eu inca nu am reusit sa mananc doar cruditati nici macar pe parcursul unei zile (doar pana la pranz mananc doar fructe crude), desi simt ca organismul imi “cere” hrana vie la fiecare masa, cu atat mai mult cu cat primeste mai multe cruditati de la o vreme. Pb e ca simt dupa amiaza o foame groaznica daca nu mananc ceva gatit, fie doar si paine, dar in special amidonoase (cred ca e din cauza ca m-am obisnuit sa “indes” zilnic asa ceva in sistemul digestiv), insa atat de mare e pofta-foamea-nevoia de gateli incat dupa o incercare nereusita de cateva ore de abstinenta de la ele ajung sa devorez in cateva minute o jumatate de paine.. 🙁
          Pe langa astea, in incercarea de a deveni raw-vegana am facut si renumita greseala de a manca extrem de multe seminte/nuci/proteine, care ma costau si enorm si-mi dadeau si o senzatie de sete sufocanta parca (desi erau hidratate). Abia cand am mai citit cateva carti (Robert Morse, Daniel Menrath de ex) m-am dumirit de ce e daunator excesul de proteine.
          Sanatate tuturor va doresc! Pupici pt Olivia

          • Irina Stoian says:

            Draga mea,

            Ma consider vegana.Trebuie sa stim insa ca si raw veganii au un procent de hrana gatita termic,care difera ca procent,de la persoana la persoana.
            Iti dau ex. cu ce am papat eu astazi:
            -dimineata, apa calda cu o ling.carbune medicinal( cura de detoxifiere dr.Laza)
            -pe la 11 o banana pe care am pus susan rasnit,miere si zeama de lamaie( de fapt e o banana cu ¨halvita de susan¨-cura de calciu a dr.Laza)
            -ora 17, o salata mare cu rosie,castravete,vlastari,marar,patrunjel,busuioc si menta,seminte de canepa si putin tofu
            -seara, capsuni

            E si foarte cald,deci cred ca toti avem diminuata pofta de mancare.E un moment bun ptr.micsorarea stomacului si ptr.a mari procentul de hrana vie.Ai rabdare cu tine si mai presus de asta, acorda incredere corpului tau.Si eu am inceput sa fac asta si-mi merge tare bine:)
            Sanatate si Doamne-ajuta, draga mea!

          • Irina Stoian says:

            Am uitat sa spun ca am descoperit hidromelul,o bautura fermentata obtinuta din apa filtrata, miere si polen.Incercati-o, este fantastic de buna si deosebit de hranitoare.
            Despre hidromel, aici:
            http://luciana-rawstyle.blogspot.ro/2011/06/cum-se-face-hidromelul.html
            Numai bine!

          • Mari says:

            Oare hidromelul se poate administra si copiilor, avand in vedere ca este o bautura slab alcoolica?

          • Andreea E says:

            Irina, multumesc mult pt raspuns si pt precizarea meniului tau! Exact asa imi doresc si eu sa ajung sa mananc, adica un procent de 80% minim de hrana cruda. Esti f tare daca rezisti sa nu mananci nimic intre 11 si 17, mie la 4 ore mi-e foame, sau poate confund senzatia de sete cu foamea, ca nu beau suficienta apa. Slava Domnului ca incep sa apara pepenii, astia sunt sursa mea principala de hidratare vara!

    • kinga says:

      Din propie experienta pot spune ca stilul de viata raw-vegan (eu merg pe 100%) nu este deloc scump:)
      Si eu am zis la inceput ca nu toata lumea si-l poate permite. Acum stiu si de ce am zis asta: cand intrii in lumea asta noua si incepi sa cauti retete raw etc. dai de tot felul de specialitati si retete “de poza”. Nu e nimic rau in asta, insa ele sunt facute pt. a cuceri:) Stilul de viata raw te invata, dimpotriva, sa mananci cumpatat si simplu 🙂
      Eu chieltuiesc in medie 10-15 lei pe zi (1 pers) si am de toate: fructe, legume si portie de seminte/nuci etc..aa si apa! 🙂

      Nu te descuraja mai ales ca e vara si ne putem bucura de atatea bunataturi :X

      O zi placuta,

      Kinga

      • Claudia says:

        Eu o inteleg foarte bine pe Adina.
        Si mie mi se pare foarte scumpa dieta raw-vegan.La prima vedere nu pare mult 15 ron pe zi.Dar totusi,daca faci un calcul simplu vezi ca intr-o luna te-ar ajunge 450 ron iar daca venitul tau lunar e de doar 1000 ron…..ar insemna aproape jumatate din ce castigi. Daca mai ai si un copil de intretinut….. 🙁 acest stil de viata devine un lux pentru cei mai multi.

        • Simona says:

          de ce nu faci o comparatie cu cat cheltui mancand de toate (carne, oua, lapte etc)

          eu am incercat o saptamana cu cumparaturi normale si una axata mai mult pe legume si fructe.,…si diferenta a fost VIZIBILA

          eu momentan cochetez cu un stil de viata mai sanatos… nu sunt raw vegana.

    • mira says:

      Regimul nu e deloc scump. Eu sunt un om cu o situatie chiar modesta si va spun cu mana pe inima ca acest stil de viata nu e scump. Nu stiu de unde scot oamenii ca acest regim e scump.Daca vrei sa mananci fructe rare sau nu stiu ce tampenii de pe nu stiu ce site-uri ,poate ca e scump. PRINCIPIUL este ca daca adopti acest stil de viata nu te mai indopi ca inainte. si bei multa apa pura. portia de mancare ti-o pui in farfurie raportandu-te la mainile/pumnii tai. De exemplu un pumn de nuci tie suficient la o gustare (cat ptinzi intr-o mana). Va dau un exempu: dimineata aprox 250 gr de capsuni = 2 lei, la pranz un pumn de nuci cu 2 lingurite miere = 1,5 lei, seara – o salata din 2 morcovei razuiti, 3 rosii, un castravete, 1 lg ulei masline extravirgin = 3 lei. Total 6,5 lei. Intrebare. Cand mananci toate prostiile unui regim normal cu 6, 5 lei? sau ….dimineata bei un suc de morcovi, 4 morcovi tie suficient ca sa faci un suc, 4 morcovi =0,5 kg = 1,5 sau max 2 lei. Problema e ca lumea e atat de obisnuita cu regim lumii moderne, incat nu vrea sa creada ca aceste cantitati isti sunt suficiente nu ca sa traiesti, ci ca sa te simti exceptional.

    • olivia says:

      S-au facut experimente cu laptele crud, naclait, saturat de bacili Koch (gasesti pe larg detaliat experimentul in cartea lui Ernest Gunter – “Hrana vie”). Nimeni n-a facut tuberculoza, pentru ca anticorpii din laptele c-r-u-d au functionat ca o bariera importiva bacililor. ceea ce nu se intimpla cind e fiert, pasteurizat, uht etc etc. in plus calciul din laptele procesat termic nu se mai asimileaza, in ciuda tuturor declaratiilor, cartilor si aparitiilor TV ale nutritionistilor platiti de companiile producatoare de astfel de otravuri.
      cit priveste laptele crud de capra in Bucuresti, ne interesam, cautam si o sa gasim 🙂

      • MagdaT says:

        Ma bucur sa citesc acest articol pentru ca aveam mari intrebari legate de sigurnata in privinta laptelui crud. Desi intuitiv simteam ca de fapt este un mit acela ca poti face tuberculoza sau mai stiu eu ce, daca consumi lapte crud. In plus mie imi place enorm laptele de capra. Am un link pentru o firma care livreaza lapte de capra crud la domiciliu.
        http://www.laptesibranzadecapra.ro/descriere.php

        Sper sa fie OK!! 🙂 Succes Olivia in toate si numai bine!!

      • Mihaela says:

        Si totusi exista studii medicale carea rata ca laptele crud (oaie,vaca,capra) este tolerat foarte greu de copii sub 2 ani. Ce spui de asta?
        Dar cei care au gastrita si nu pot manca crud? Trebuie sa ii blamam? Cred ca ar trebui sa fii tolaranta si cu cei care nu au aceleasi pareri cu tine.

        • olivia says:

          Eu spun ca am intilnit o gramada de studii aberante, făcute de “experti” la comanda (a se citi pe bani foatre multi) industriasilor (Studiul China este revelator, pe subiect). Stiu de la Norman Walker (cel mai longeviv naturopat – 118 ani) ca el recomanda pentru copiii, care nu sint alaptati, laptele de capra crud, simplu sau indoit cu suc de morcovi, pentru ca laptele de capra are molecula compatibila (sau mai compatibila) cu sistemul uman. La fel, Ernest Gunter, recomanda lapte crud, daca e nevoie neaparat de lapte. Cantitatea e iar un factor cheie. Cine exagereaza cu orice fel de lapte de origine animala, fie el chiar si de capra, risca mucus in exces si toate simptomele care decurg de aici (mucozitati nazale, tuse cu expectoratii, bronsite, pneumonii etc). Cit priveste gastrita, ea se vindeca numai cu cruditati. Efectele de balonare si intoleranta dispar pe masura ce enzimele si vitamintele din fructe si legume crude actioneaza benefic si vindeca mucoasa gastrica (cel mai eficient si rapid tratament pentru gastrita fiind sucul proaspat de varza, baut pe stomacul gol). In ce privste parerea ta diferita te rog sa o pastrezi pentru tine sau sa o expui cu multa generozitate in alta parte, unde ea va avea ecou. Aici n-are. Cititorii si mai ales cititorii activi ai blogului sint cei dintre care citesc mult (tratate de naturopatie, iar nu reviste glossy care “elucideaza misterele sanatatii) si incearca, cu efecte spectaculoase, hrana vie. Prin urmare, pe blogul asta sint asteptati doar oamenii care inteleg si vibreaza cu teoria si practica raw-veganismul. Asa ca hai, draga mea, da-ne un exemplu de toleranta si zi “pa, pa”, bine? Nu ne suparam.

  19. Mihaela G says:

    Wow, minunate caprele…..din poze:)! Sunt romance:)?
    E o pensiune cu ferma? Oricum e tare frumos acolo, pozele tale mi-au facut o pofta de concediu!!
    Cu drag,
    Mihaela

    • olivia says:

      E un parc de joaca din Germania, unde una dintre atractiile principale e tarcul imens plin de caprite prietenoase. 🙂

  20. roxana bordei says:

    Frumoasa postare. De ceva timp si copiii mei consuma lapte de caprita de la tara. Noi il lasam sa se prinda ca sa fi mai placut la gust. Si mie mi se par cele mai curate animalute.

  21. adina says:

    ca preturi le stiu si eu ca ma lovesc de le aproape zilnic, pe mine exact faza asta de inceput de care vorbiti toate de altfel ma sperie , bine si aparatura pe care chiar nu mi-as permite sub nici un fel momentan, o sa incep cred treptat prin a elimina din alimentatie una alta, si poate in timp , asta cand sper eu sa ne mutam la casuta noastra cu curticica in care sa mai plantez eu una alta, si unde voi avea si o bucatarie mai spatioasa sa incerc sa aplic si alimentatia asta, macar intr-o proportie destul de mare daca nu in totalitate.

    cu laptele de capra crud ce imi poti raspunde, adica da, capritele astea din poza sunt super, ca na sunt unde sunt, dar la noi ce te faci, cred ca e bun cel proaspat de la capritele care traiesc in varf de munte, departe de poluare care manaca numai verdeata curata, si nici o chimicala in plus, dar unde le gasesc eu pe astea in bucuresti? unde la gasesc eu pe astea la tara, prin imprejurimi, unde caprele cand merg la pascut mananca si hartii ( asta ti-o spun din experienta maica-mii cand era mica si mergea cu ele , si mancau hartii)…..
    m-as baga pe cel din comert, cel bio, dar daca zici ca nu are nici un rost, nu stiu ce lapte i-as putea da, in afara de cel de vaca si ala tot din comert.

    • olivia says:

      incearca laptele de migdale facut in casa, la rece. extrem de nutritiv! 🙂

      • adina says:

        sa stii ca exact la asta m-am gandit, asta dupa ce ti-am cititi o parte de site, dar ce ma fac cu faptul ca a mea mandra s-a obisnuit sa-l bea caldut? am mai incercat sa-il dau rece, dar nu-ti sun cum ne intoarce din drum si pe mine si pe sot si ne spune clar ,,ece (rece),,.
        o reteta de lapte de migdale poti sa-mi dai? sau e publicata pe site? ma apuc acum de cautari.

        • Antonia says:

          Se face la rece, dar se poate incalzi la maxim 40 grade…retete gasesti pe internet destule! Succes!

  22. Ana (Milano) says:

    draga Olivia am o intrebare tehnica despre laptele de capra. Am reusit cu greu sa gasesc aici la Milano pe cineva (in afara orasului) care ne trimite lapte crud de capra curat. L-am pus la prins in vas de pamant cu smalt (de la Ikea) si s-a prins dar a iesit mai mult un lapte batut (adica usor cam lichid desi foarte bun la gust) decat iaurt gros si vartos. A-2-a oara l-am pus la prins in vas de sticla si am vazut efectiv ca s-a ridicat sus toata consistenta si jos a ramas zer serios, cam o treime dintr-un litru. Am pus totul intr-un tifon si a iesit asa ca o branzica de casa mai lichida cu gust f bun. Din experienta ta este asta normal? E bun laptele per care-l gasesc aici? E bun daca al meu pitic (11 luni) consuma si aceasta forma de branzica (o data pe saptamana si in rest e vegan 50% raw)? multumesc mult!

    • Mari says:

      Eu las laptele in borcan pe pervaz in soare si dupa ce se prinde il scurg bine ca si tine pana se intareste branzica, mie imi place mai mult asa ca scap de gustul acru al zerului dar as intreba-o pe Olivia daca nu cumva prin inlaturarea zerului pierdem o serie importanta de vitamine si minerale…
      Eu am o nelamurire, sunt zile in care laptele pe care il cumpar are un gust neutru, placut, copilul nici nu sesiza ca e de capra si zile in care are gust neplacut, gretos “de capra”,ii spun eu.Mentionez ca e aceeasi sursa, am intrebat-o pe laptareasa si mi-a zis ca depinde ce fel de ierburi manaca in ziua respectiva…oare asa sa fie? sau e vorba de cat de bine se face igienizarea capritei inainte de mulgere?

      • Claudia says:

        Mari, e pacat sa arunci zerul pentru ca el contine foarte multe bacterii benefice pentru digestie.

      • Ana (Milano) says:

        Draga Mari confirm ca asa este. Asa cum laptele meu de mama (alaptez inca) are gust diferit daca mananc ceapa sau usturoi sau ridichi (desi celui mic ii place) tot la fel depinde si laptele de capra de alimentatia ei. Depinde si de anotimp si de cat timp a trecut de cand a nascut capra (la urma urmei capra are lapte pentru ca a facut iezi si ar trebui sa-i alapteze). Am citit de curand o carte despre o ferma si am aflat cu surpirindere (nu stiam spre rusinea mea) ca vaca are lapte 9 luni dupa ce naste vitelusul. Si ca evident are si ea colostru in primele 2 zile (pe care noi nu putem sa-l consumam) ca toate mamele. Noi nu mancam deloc lactate de vaca dar mi-a placut sa descopar cum de animalele astea fac lapte si cat si cum.

    • Ramona says:

      Eu fac lapte prins din lapte de vaca crud. Ce am observat eu: iarna, laptele prins era destul de omogen si cremos, primavara-vara am fost surprinsa de consistenta schimbata: laptele prins era mai lichid, grasimea se ridica la suprafata.

      Concluziile mele: consistenta laptelui prins depinde (printre altele si) de …anotimp. Iarna, temperatura ambientala din bucatarie e mai mica, laptele sta mai multe zile la “prins”. Primavara-vara, in bucatarie e mult mai cald, laptele se acreste mai repede… Apoi, diferenta de consisitenta depinde si de alimentatia capritelor: iarna mananca fan, primavara-vara, iarba….

      Eu nu il scurg de zer (e bun pt digestie) decat atunci cand vreau sa fac branzica…

    • olivia says:

      Cred ca e de la alimentatia capritei. Acum papa iarba si frunze verzi, iar laptele e mai putin dens si gras, ca atunci cind capritele sunt hranite cu fîn si nutret.
      Cred ca brinzica pe care o faci tu pentru puiul tau e minunata, mai ales ca are un ingredient special: toata dragostea!
      Cu drag,
      O

  23. ioana cristina says:

    Buna ziua!
    Felicitari Olivia pentru articol, multumesc pentru tot ce m/ai invatat; azi am inceput sa beau sucuri verzi facute la blender.Mi/am procurat cartea Sa traim sanatos fara toxine si Studiul China.
    Vreau sa invat cat mai multe despre alimentatia raw.
    Multumesc
    Ioana Cristina

    • olivia says:

      Ce vesti bune imi dai, Ioana!
      Cu mare drag 🙂
      O

    • Andreea E says:

      Cartea Sa traim sanatos fara toxine, despre care am aflat de la Olivia, a fost si pt mine o revelatie, prin ea am inteles cu adevarat legatura dintre ceea ce introducem in corp prin alimentatie, respiratie,etc si sanatate sau boala. Multumesc, Olivia!

  24. Raluca says:

    Buna seara tuturor!
    Pana la urma poate recomanda cineva un lapte bun de capra in Bucuresti?
    Olivia?

  25. Irina Stoian says:

    Eu pot recomanda sursa mea, din Iasi.
    Caprite care alearga nestingherite pe deal,care papa de toate si clar ca daruiesc un laptic fericit:)
    Eu mi-am convins parintii si socri sa se aboneze,renuntand astfel la laptele de vaca din comert.Mama mea ,cu intoleranta la lactoza,nici nu mai visa sa poata bea vreodata lapte…

    • Brindusa says:

      Irina,poti te rog, sa-mi spui sursa ta din Iasi? Eu voi locui o perioada in Piatra-Neamt, si daca nu gasesc acolo o sursa buna, as trage o fuga pana in Iasi o data pe saptamana.Multumesc.

    • Andreea M says:

      Irina, ne poti recomanda sursa ta? E cumva cea de la manastirea Barnova? Acolo stiu ca au o ferma de capre.

      • Irina Stoian says:

        Nu, nu e aceeasi sursa.
        Domnul se numeste Samoila si are nr. de tel. 0728 452 314.Sint o familie care locuiesc undeva in Visani si care sint foarte foarte gospodarosi.Capritele lor zburda nestingherite pe deal,supravegheate atent de o …magarita :)) Nu e gluma, sa vezi cum ¨le paste¨,cum le aduce spre prinz la baut apa, mai mare dragul…:).Eu colaborez cu ei de ani de zile(doamna se ocupa de mica lor gospodarie),in aprox.doua saptamini scot primele rosii de gradina.Tot de la ei, cumparam pe vremuri carne de gaina, curcan,iepure,oua,etc.Livreaza direct la domiciliu.

        • olivia says:

          Mersi, Irina 🙂

        • Andreea M says:

          Multumesc, Irina!

        • Rona says:

          Buna Olivia, buna Irina, buna fetelor! Am cautat mult timp o sursa sigura de lapte de capra, pe internet, printre cunostinte… Sunt din Iasi si toate informatiile pe care ni le-ai dat, sunt foarte valoroase pt mine. O sa-l contactez pe dl Samoila si o sa ma inscriu in programul dlui de “livrare la domiciliu” 🙂 Laptele de capra il dai crud copilasilor?
          Mai am o problema de sezon, cu intepaturile de insecte…Cum va protejati copilasii? Si daca totusi au fost intepati, ce le dati pe locul afectat? Baietelul meu cel mic, de 2 ani, are o piele extrem de sensibila si fiecare intepatura e urmata de inflamatii foarte puternice, roseata etc. Acum are un ochisor umflat, tot din aceleasi motive. Multumesc mult!!!1

  26. Claudia says:

    Brindusa, nu trebuie sa mergi pana la Iasi pentru a gasi lapte de capra cat stai in Piatra Neamt.
    Gasesti mult mai aproape :
    http://www.vesela-ferma.ro/2011/12/29/incepand-din-acest-an-am-deschis-in-judetul-neamt-o-ferma-de-capre/

  27. anca says:

    Olivia, este normal sa am ameteli, de 2 luni am inceput sa mananc mai putin in timpul zilei, suc de mar cu sfecla si morcov dimineata, la munca nuci si cafea (stiu nu pot renunta), acasa salata de rosi, ceai si cam atat.
    Nu incerc nici un regim, am 50 kg, nu pot manca mai mult si ma simt slabita, nu imi este foame si atat simt eu ca este suficient.
    Normal ca mai inlocuiesc nucile cu migdalele, salata de rosi cu cea de varza uneori mai beau si de 2 ori suc, adica eu ma simt bine, problema fiind ameteliile care incep din ce in ce mai des,pur si simplu stau pe scaun si se invarte totul cu mine timp de 30 de sec, mi-e greata si daca ma misc imi trece.
    Poate fi de la detox?
    Stiu ca esti f ocupata, daca ai timp te rog sa-mi raspunzi pentru ca sunt ingrijorata, multumesc.

    • Ana (Milano) says:

      Draga Anca, nu sunt raw 100% (sunt vegana), deci nu-mi permit sa-ti dau sfaturi dar totusi vreau sa-ti atrag atentia ca des Olivia (si Ligia Pop) vorbeste despre germeni si vlastari consumati f des in alimentatia lor. E nevoie sa mananci multe nuci, migdale, caju, macadamia, prin rotatie. Au proteine f importante si trebuie consumate zilnic. La fel si germenii si vlastarii, multe legume crude de toate felurile (nu doar rosii si varza), multe fructe, miere, polen. Eu mananc si multe seminte de canepa (in salate sau creme), de dovleac, de floarea soarelui, de susan (vital pentru calciu) si de in. Fara aceste grupuri de produse nu ai o alimentatie completa si mai devreme sau mai tarziu vei avea carente. La fel si cu Vitamina B12, care e problema veganilor. Trebuie sa mananci alimente fermentate: bors, rejuvelac, crema de miso japoneza din soia fermentata. Sau daca nu ai si nu poti face mai bine iei un integrator (decat deloc e mai bine asa). Olivia mananca putin din punctul de vedere al multora dar stie exact ce sa manance si se alimenteaza foarte echilibrat. Daca te uiti la retetele ei nu sunt niciodata doar salate goale, e plin de nuci si seminte si-n biscuitii ei raw si in dulciurile cu susan si tot asa. Bea bors, multe sucuri de frunze verzi (nu doar sfecla si morcov), germeni si vlastari si are varietate si ciuperci si varza si rosii si ridichi si pastarnca (asa ca sa-ti fac exemplu doar din retetele publicate aici dar sunt convinsa ca, consuma toate tipurile de verdeturi si legume existente). Consuma avocado (care e plin de grasimi bune), banane, mere, catina, tot felul.
      Daca la carentele astea adaugi cafeaua (incearca sa citesi pe blogul Cristelei Georgescu cum a reusit ea sa se lase) e aproape normal sa ai ameteli. Pe de alta parte e posibil sa ai dureri de cap si de la detox dar si aici aminteste-ti ce a scris des Olivia…sa o iei incet si treptat, ca ea mai intai a scos carnea, apoi a devenit vegana si doar dupa aia raw. Ca sa nu stresezi organismul si sa-i dai timp sa faca o curatenie asa cum trebuie. Numai bine!

    • olivia says:

      Draga mea, as paria pe o detoxifiere pusa la cale pe tacute de corpul tau desi, ti-e limpede, n-am cum sa fiu sigura.
      incearca sa-ti ajuti organismul cu ceaiuri hepatice, clisme zilnice, 2 bai saptaminale, calde si cu praf de ghimbir (100 de grame la cada, de la Naturalia, de pilda), periaj uscat al pielii, raclajul limbii dimineata si seara si suplimente cu spirulina, AFA sau clorella. Iti vei curata astfel organismul mai repede de toxine, iar simptomele vir disparea mai repede.
      Tin pumnii,
      O

      • anca says:

        Ana, Olivia, va multumesc de raspuns, am sa tin cont de tot ce mi-ati zis, si azi sper sa fie ultima mea cafea, cand am zis ce mananc, a fost un exemplu, normal ca mananc si alte fructe legume, nuci migdale dar in cantitati mici, azi imi voi cumpara spirulina si clorella, eu am inceput de mult sa scot carnea, de vreo 7 luni, acum mananc o data pe luna si in curand deloc, deci am luat-o treptat, dar fiind vara si cald nu simt nevoia sa mananc mai mult.
        Va multumesc de raspuns, va pup si sa aveti o vara frumoasa.

        • anca says:

          P.S. Olivia ma spal pa corp cu ulei de masline, sare grunjoasa si spirulina, este absolut minunat acest amestec pe care il folosesti si tu, face o piele superba.
          Multumesc ca esti aici pentru noi, si mi-as dori sa nu te influenteze gura lumii, oricum nu vei putea multumi pe toata lumea niciodata.

          • cornelia says:

            As vrea sa stiu care sunt cantitatile care le
            amesteci.Eu am o piele foarte uscata si cred ca uleiul
            de masline o sa-mi faca bine.Dar totusi vreau sa te
            intreb daca pielea nu ramane foarte grasa dupa dus.
            Iti multumesc anticipat pentru raspuns

  28. mira says:

    Regimul nu e deloc scump. Eu sunt un om cu o situatie chiar modesta si va spun cu mana pe inima ca acest stil de viata nu e scump. Nu stiu de unde scot oamenii ca acest regim e scump.Daca vrei sa mananci fructe rare sau nu stiu ce tampenii de pe nu stiu ce site-ur1 ,poate ca e scump. PRINCIPIUL este ca daca adopti acest stil de viata nu te mai indopi ca inainte.portia de mancare ti-o pui in farfurie raportandu-te la mainile/pumnii tai. De exemplu un pumn de nuci tie suficient la o gustare (cat ptinzi intr-o mana). Va dau un exempu: dimineata aprox 250 gr de capsuni = 2 lei, la pranz un pumn de nuci cu 2 lingurite miere = 1,5 lei, seara – o salata din 2 morcovei razuiti, 3 rosii, un castravete, 1 lg ulei masline extravirgin = 3 lei. Total 6,5 lei. Intrebare. Cand mananci toate prostiile unui regim normal cu 6, 5 lei? sau ….dimineata bei un suc de morcovi, 4 morcovi tie suficient ca sa faci un suc, 4 morcovi =0,5 kg = 1,5 sau max 2 lei. Problema e ca lumea e atat de obisnuita cu regim lumii moderne, incat nu vrea sa creada ca aceste cantitati isti sunt suficiente nu ca sa traiesti, ci ca sa te simti exceptional.

  29. Cornelia says:

    Eu am pornit de la unt crud, tu de la lapte de capra crud.

    Sper din suflet sa continui sa te informezi si in directia opusa penru ca multa lume te urmareste, Olivia draga.

    Raw vegan este o iluzie, o fata Morgana si, pe cat de mult bine poate face pe termen scurt-mediu in caz de boala, pe atat de mult rau poate face in etapele de crestere din viata.
    Alimentele procesate moderne duc la malnutritie/boli, iar raw vegan la subnutritie/boli.
    V-o spun cu drag tuturor si din experienta.

    • Adrian says:

      Cornelia, si eu sunt interesat de experienta ta, caci tind sa gandesc la fel ca tine… si simt nevoia exemplului tau. Multumesc!

    • olivia says:

      Cornelia,
      eu nu beau lapte de capra. copiilor le mai dau din cind in cind, in cantitati moderate. si asta pentru ca David a fost crescut cu lapte de la tara si i se mai face dor si pofta. e safe laptele de capra (sub 5% din aportul zilnic, dupa cum m-a invatat Colin Cambell), dar nu e obligatoriu pentru o dieta echilibrata. eu sunt aproape de patru ani ani raw-vegana si ma simt excelent. nu simt nici o carenta, nici o ameteala, nici o letargie. dimpotriva. daca fac exceptii, maninc in deplasare gatit sau beau lapte prins, corpul meu protesteaza, printr-o eruptie pe piele, cel putin.
      mincind 100% crud ma simt cel mai bine. imi pare rau, dar nu-ti impartasesc ideile.
      cu drag,
      O

      • Irina says:

        Olivia, si eu sunt cu bucurie raw vegana de mult timp insa mereu am avut o problema.. Mi-a cam cazut parul si mi s-a rarit..ce ma sfatuiesti sa iau ca nu stiu ce sa mai fac.. Ma simt bine asa insa prbl cu parul ma ingrijoreaza mereu.. T puuup

    • Claudia says:

      Cred ca ai dreptate, Cornelia.
      Nu cred ca cineva poate sa traiasca(si sa se mai si simta exceptional) doar mancand ce spune Mira mai sus.
      Ma intreb cum isi suplimenteaza,de exemplu, necesarul de vitamina B12?!
      Cred insa ca Olivia se simte bine tinand acest regim.
      Ideea e ca suntem unici si ceea ce tie iti face bine, mie poate sa imi faca rau.
      Din pacate multi nu tin cont de asta si ajung sa aiba pareri extreme 🙁

  30. Ana (Milano) says:

    Povesteste-ne experienta ta Cornelia, cred ca e util sa aflam si altfel de pareri.

  31. maya slimark says:

    Buna Olivia,
    Iti cer ajutorul daca este posibil . Sufar de abces dentar si nu pot sa folosesc antibiotic oral , am incercat sa iau o pastila si mi-a provocat greata si vomit.te rog frumos sa-mi recomanzi ceva ceaiuri sau vitamine mai ales ptr durerea pe care o am de mai bine de o saptamana .Narcoticele pe care le-am primit de la dentist sunt de ignorat in totalitate. nu pot sa ating asa ceva mai bine sufar sau fac gargara cu sare peste noapte ca sa ma astampar. Multam mult, astept si apreciez cel mai mic sfat. Love, MAYA S.

    • olivia says:

      Merge de minune in situația ta tinctura de propolis aplicată in zona cu probleme. Si pulberea de cuisoare amestecata cu miere. Un anestezic exceptional. Se fac niște bilute care se introduc între gingie si obraz, in zona cu abces. Cataplasmele cu ceai rece concentrat de tataneasa (puse pe obraz) reduc inflamatia. Țin pumnii!

  32. Cristina says:

    Olivia, e ok daca alaptez sa beau lapte de capra crud? Fetita mea are doar 4 saptamani. Mai am 2 baietei de 5 si 3 ani, pt ei e bun lapticul de capra nefiert si nepasteurizat?
    Multumesc!
    Cristina

    • roxana says:

      Asta intr adevar, o problema spinoasa. Este probabil binecunoscut de acum, ca laptele de vaca (impreuna cu produsele lactate) este primul aliment de eliminat din alimentatia mamei care alapteaza, pentru ca trece in laptele matern, si poate provoca colici la copii.

      Dar, intr adevar, cu laptele de capra cum o fi?…

      Din cate imi amintesc eu, laptele de vaca provoaca colici exact din motivul pentru care nu e potrivit in alimentatia oamenilor in general. Are o molecula mult mai mare, foarte diferita de cea a laptelui matern, si greu de spart ca sa fie digerata

      Olivia, tu ce zici?

      Roxana

  33. Anca says:

    Ce parere aveti despre ideea ca fructele sunt mai mult daunatoare decat folositoae? Am gasit acest articol pe site-ul Ligiei Pop:

    “35 de motive pentru a consuma cat mai putin zahar “natural”
    Dupa un studiu recent s-a stabilit ca oamenii in general consuma zilnic doza dubla de zahar sau mult mai mult decat ar fi normal. Se spune ca s-ar recomanda nu mai mult de 10 lingurite pe zi de zahar, ceea ce include si zaharul provenit din surse naturale cat si de la carbohidrati, gen paine, cartofi, morcovi, paste si orice intra in categoria fainoaselor. Fructele din ziua de azi au un continut ridicat de zahar si asta din cauza factorilor de poluare externi si interni, de aceea zaharul chiar si natural slabeste sistemul imunitar si acolo unde este deja boala, agraveaza sau impiedica vindecarea.

    Aceasta este teoria Institutului Hippocrates din Florida si va dau mai multe amanunte mai jos. Noi cei care inca nu avem probleme grave de sanatate ne mai putem permite sa sarim peste regula, insa totul o facem pe propria raspundere si credeti-ma ca stiu cum este, mai ales vara vara cand te afli in fata unei jumatati de pepene verde pe care-l poti devora in 5 minute.

    Din pacate din cauza poluarii excesive din ultimele zeci de ani, fructele din ziua de azi nu se pot compara cu cele de acum 20-50 de ani. Nu v-ati intrebat niciodata din ce motiv fructele din ziua de azi au un gust exagerat de dulce si nu mai miros ca in copilaria noastra? Explicatia adusa de oamenii de stiinta este ca din cauza poluarii pe mai multe planuri si ma refer aici la sol si chimicalele folosite ca si ingrasamant sau din pesticide, la poluarea exterioara care este de mai multe feluri, cea cauzata de noxe si cea cauzata de toate undele provenite de la antene de telefoane, statii electrice de inalta tensiune etc.

    O alta explicatie ar fi faptul ca fructele nu sunt proaspete, in sensul ca sunt culese cu luni inainte si multe, in special cele tropicale sunt coapte atat in Romania cat si in alte tari, in containere cu gaze speciale. Se spune ca in special bananele daca ar fi aduce coapte n-ar rezista la trasport. Dar daca ar fi sa luam fructele noastre de pe piata, multe sunt culese cu 5-6 zile inainte de a fi trimise la piata si ati vazut foarte des fructe verzi sau tari la presare. Nutritionistii spun ca asemenea fructe sau legume, daca nu sunt consumate in doua trei zile de la data culesului isi pierd enorm din nutrientii iar daca sunt culese verzi si coapte pe parcurs, sunt daunatoare organismului, chiar cangerigene.”

    • Claudia says:

      Cred ca Ligia are dreptate.
      Organismul uman descompune zaharul,sub actiunea unor enzime specifice si a apei, in glucoza si fructoza.
      Cea daunatoare e fructoza care se gaseste din belsug in multe fructe.
      Cred ca la asta se refera cand vorbeste despre zaharul din fructe.
      Daca vrei sa afli mai multe despre cat e de daunatoare fructoza, poti citi aici:
      http://lecturidemamica.wordpress.com/2012/06/01/zaharul-otrava-din-camara/

      • Irina Stoian says:

        ” O perioada de aproximativ patru ani, dieta mea s-a compus numai din fructe, iar sase luni nu am mancat decat portocale.¨
        “In perioada in care am mancat numai fructe,am inceput sa simt adevarul pe care il expune Arnold Ehret in lucrarile sale,referitor la capacitatile extraordinare de intinerire de care dispune organismul.Puteam sa ma tai si nu simteam nici cea mai mica durere,nu curgea nici un strop de sange,iar rana se vindeca intr-o zi sau doua.¨
        “Iubirea pe care o nutream fata de Dumnezeu si tot ceea ce inseamna viata a devenit asa de intensa,incit imi este imposibil sa o exprim in cuvinte¨
        “Am stiut in acel moment ca imi voi pune viata in slujba semenilor mei,ajutandu-i sa isi recapete tineretea si invatandu-i sa descopere frumusetea lui Dumnezeu,dupa care tanjeste omenirea”
        Sursa: Dr.Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine.

        Este vorba de perioada in care Robert Morse a renuntat la a mai consuma legume.Concluzia sa este ca in cei 4 ani in care a consumat exclusiv fructe,nivelul energetic al organismului crescuse foarte mult(calatorea extracorporal),intreaga lui fiinta fiind dominata de un sentiment de implinire si iubire profunda fata de Creator si intreaga sa opera.
        Pentru mine, aceasta parte din cartea ¨Sa traim sanatos fara toxine” a fost cea care m-a cucerit si mi-a aratat Calea.Mi-a umplut inima de speranta si de dorinta de a incerca Schimbarea.

        • olivia says:

          Mersi Irina ca mi-ai luat-o inainte. Ma pregateam sa ma folosesc si eu de argumentele lui Morse, pentru a explica de ce pentru mine toti “naturopatii” care innterzic consumul de fructe sunt niste dubiosi.
          Cu mare, mare drag,
          O

          • Anca says:

            Draga Olivia,

            M-ai linistit, chiar iti multumesc! Sincer, am incredere in bunele tale intentii si in judecata ta pentru ca am vazut ca esti foarte informata!

            Cu drag,
            Anca

          • Irina Stoian says:

            Multumesc si eu,din toata inima,Olivia,pentru toata munca ta!

          • roxana says:

            As vrea sa va povestesc si experienta mea cu zaharul din fructe
            Eu am diabet insulinodependent. Pana acum 2-3 luni faceam cam 25 de unitati de insulina pe zi

            De circa 2-3 luni beau 80-90 % sucuri de fructe (cam 2l) si 10-20% ceva hrana vie. Poate si mai putina. Am facut in acest timp si doua mastercleanse

            Nu voi spune ca ma simt bine, mi au disparut starile de moleseala de dupa masa, ca am slabit si ca dorm mai putin, pt ca astea poate sunt subiective

            Voi spune ca acum mai fac 4-5 unitati de insulina pe zi

            Asta in conditiile in care 2 l de suc se obtin din 5-6 kg de fructe, iar in mastercleanse se foloseste miere, macar 200gr/zi. Conform dietei standard in cazul diabetului, eu nu as avea voie sa maninc mai mult de o banana sau o portocala, cel mult de doua ori pe zi. De miere nici nu poate fi vorba. Iar la 5 kg de fructe probabil ca medicii mi ar recomanda 100 de unitati de insulina, ca sa compensez cantitatea “enorma” de fructoza pe care o ingerez

            Iata ca natura insa ii contrazice

            Asa ca nici pe mine nu ma poate nimeni convinge ca zaharul din fructe nu e bun 🙂

            Subscriu si eu la ce spune Olivia. E important sa ne informam cat mai mult, si sa experimentam noi insine. Astfel vom fi mult mai increzatori in ceea ce facem, si convingerile nu ne vor putea fi demolate atat de usor

            Chiar si in domeniul naturopatiei, nu gasesti doi lideri cu aceeasi teorie. Unii spun ca zaharul (chiar si din fructe) nu e bun. Altii ca e bun, dar sa facem sucuri pt ca se absorb mai usor. Altii spun sa facem smoothy, pt ca absorbtia zaharului va fi incetinita de prezenta pulpei. Altii spun sa mancam fructele asa cum sunt. Unii spun ca algele sunt geniale, altele ca nu sunt bune… si tot asa…

            Toti de care vorbesc sunt naturopati seriosi. Dar probabil ca trebuie sa mai filtram si noi prin filtrul propriu. Poate ca in unele lucruri s au inselat. Sau poate nu toti suntem la fel, si nu toate aceste lucruri functioneaza pentru toti la fel.

            Sau poate ca trebuie ca noi, fiinte cu discernamant propriu, sa luam ce e bun de la fiecare

          • olivia says:

            Ooo, ce comment pretios! Mersi din suflet, Roxana! Experienta ta cu boala si fructele e, sper, elocventa si pentru cei ce se mai indoiesc.
            Cu drag,
            O

          • roxana says:

            Olivia,

            si eu iti multumesc din suflet pentru tot efortul pe care il depui.
            Ma bucur ca consideri ca experienta mea poate fi de folos.

            cu drag,

            roxana

          • Andreea E says:

            Irina, Olivia, Roxana, va multumesc din suflet ca m+ati lamurit in problema yaharului din fructe, pt ca si eu aveam temeri, desi citisem cartea lui Morse si ma cucerise! Insa cand mai citesc si argumente “supreme” cum sunt cele venite de la un diabetic, care si-a ameliorat sanatatea mult prin chiar blamatele fructe…!
            Tin sa va povestesc si experienta mea cu fructul pe care il indragesc cel mai mult si la care se face referire si in fragmentul preluat de la Ligia:
            Eram insarcinata in 5 luni, mancam enorm e multe lactate de vaca si retinusem f multa apa, incat aratam si ma simteam groaznic de umflata, cu o stare de sufocare, crezand ca m-am ingrasat. Cand am inceput sa consum ff mult pepene rosu (chiar si 2 pepeni mari intr-o zi!), imediat am scapat de apa retinuta in corp si de senzatia de ingreunare. Ulterior am scos lactatele din dieta si nu am mai avut niciodata pb ca picioare umflate, sufocare si mucus in exces. Sarcina am resimtit-o mult mai bine decat pe prima, desi de acea data urma sa nasc un pitic de 4,500 kg.
            As mai avea insa o nelamurire legata de consumul mierii. Mie imi place f mult si ajung sa mananc chiar mai mult de 1 lingura pe zi (chiar si 3-4 linguri la o masa), dar m-am “potolit” cand mi-a zis cineva ca a facut diabet pt ca mancase prea multa miere. Am mai citit sfaturi nutritioniste cum ca mai mult de o lingurita de miere pe zi creaza aciditate in organism… Ce credeti?

          • Irina says:

            Asa e.. Noi ne-am intalnit la Casa Raw Olivia atunci cand a venit Robert Young si stii ca si el practic excludea consumul fructelor, pastrand doar lamaile, limeurile, grefele, cocosul si visinele ca fiind alcaline.. Mi s/a parut exagerata si mult prea restrictiva teoria lui sincer..

        • Ana I. says:

          Bună Irina,
          Ai uitat sa precizezi ceea ce a subliniat Robert Morse. În cele 6 luni a mancat numai portocale de la o livadă în care se cultivau numai produse organice.
          Ana I.

          • Irina Stoian says:

            Buna Ana,

            Nu am uitat,chiar m-am gandit ca subiectul vis a vis de calitatea fructelor va fi repus in discutie.Stii cum e, Dumnezeu ne da, dar nu ne pune in sac.Indiferent de natura alimentului ales,trebuie sa avem grija de provenienta lui.Eu personal locuiesc la oras.Cautand cu ravna si incredere,am gasit surse de alimente de calitate,chiar in jurul orasului meu.Chiar si cind mancam carne, nu ma atingeam de carnea din comert, defel.Instinctual,am cautat mereu surse de alimente de calitate.
            Acum,am facut o intelegere cu o matusa vrednica care are o casuta la Dobreni-Neamt si” i-am cumparat” in avans productia de legume si fructe pe care o produce.Incurajata de mine, si-a extins suprafata cultivata si amandoua sintem fericite: eu ptr.ca familia mea se va bucura de hrana de cea mai buna calitate si ea pentru ca isi va ajusta veniturile.
            Apoi, in gradina mea,am scos o parte din gazon si pentru prima oara,am pus experimental: rosii,ardei,gogosari,castraveti, salata si verdeturi.Este primul an cind mi-am ¨sticat¨ordinea din gradina cu flori si am indraznit asa o experienta.Daca fac fata, cu siguranta ca ma extind. 🙂
            Te imbratisez cu drag!

  34. silvia says:

    buna Olivia,
    Eu le dau copiilor mei lapte de capra pe care-l fierb pana la 70 grade C, sa-i distrug microbii si apoi il racesc brusc la temperatura de la care am pornit initial, toata operatiunea o fac cu termometrul de lichide si cu multa bagare de seama…nu am de unde sa stiu sigur ca animalele sunt perfect sanatoase, de aceea procedez asa.Ce parere ai tu?

    • olivia says:

      Una proasta, draga mea. cred ca ce e mai bun din lapte se distruge astfel. incepind cu enzimele si anticorpii, continuind cu importantul calciu atit de necesar in alimentatia copiilor.

      • silvia says:

        o.k. nu-l mai fierb…aveam impresia ca nu pierd nimic pana-n 70 grade si imi era frica sa nu fie animalul bolnav…iti multumesc mult.

      • Cristina si Fineas says:

        Olivi draga mea,dar oare n use poate ca, capritzele dragutele sa fie bolnavioare si noi sa n ustim si dand lapte nefiert la copilasi sa primeasca ceva.pupici pufosi ca spuma laptelui proaspat

  35. anca says:

    Olivia te rog mult de tot sa-mi spui cum iti ingrijesti parul, cu ce-l speli si ce masti iti faci, ar insemna mult pentru mine, multumsc.

  36. RoxanaR says:

    Buna Olivia,

    Am si eu o intrebare referitoare la sucuri. Am citit prin diverse parti ca sucurile de fructe se pot combina numai cu legume cu frunze, nu cu alte legume.
    Tu ce parere ai?
    Eu ii dau celui mic suc de mar cu morcov, bete de telina, sfecla, catina si uneori si ananas. Fac rau? Nu e combinatia buna?
    Mersi frumos.

  37. Crina says:

    Eu nu pot sa cred ca fructoza din fructe are efecte negative( asta daca nu se face exces mancand cantitati mari in fiecare zi) , atunci ce propuneti in locul fructelor proapete din care coprul nostru beneficiaxa de atatea vitamine si minerale de care are nevoie?

    Olivia ce parere ai de mierea de salcam? am gasit o sursa serioasa, dar de branzica de capra?

    multumesc

  38. Mari says:

    Olivia,
    Mi-a ramas gandul la tortul acela cu capsuni…ne impartasesti si noua reteta, te rog?
    Multumiri!

  39. Speranta says:

    Am gasit acest site. Poate va e de ajutor.
    Nu l-am incercat, nu am nimic de castigat in urma distribuirii link-ului, vreau doar sa imprtasesc cu cine crede ca are trebuinta, o informatie pe care am gasit-o: http://www.laptesibranzadecapra.ro/

  40. miruna says:

    sunt curioasa dc e un mare minus in alimentatia vegana sa nu bem laptic de capra 😀 😀 😀

  41. Ana says:

    Draga Olivia,
    Sunt insarcinata in 30 saptamani si la analize mi-a iesit o anemie usoara (hemoglobina, eritrocite si hematocrit sub limita). Voiam sa te intreb: este normal la un regim de viata preponderent raw sau chiar imi lipseste ceva din alimentatie?
    Ce mi-ai recomanda tu ca sa revin la valorile normale? Mentionez ca mananc o salata mare cu verdeata de sezon pe zi de cand au aparut verdeturile, de cele mai multe ori din surse sigure sau din piata.
    N-as vrea sa incep sa iau vitaminele prescrise.
    Multumesc mult,
    Ana

    • Ina_ says:

      Salutare , draga Ana!
      Daca te ajuta cumva, iti voi raspunde ca e fiziologica hemodilutia in sarcina mai ales dupa luna a 7-a. Si eu am avut hemoglobina si hematocritul usor scazute cand am fost insarcinata. Ce am facut sa tin sub control valorile? Am insistat cu sucul de sfecla, iar la legumele bogate in fier am adaugat zeama de lamaie pentru a creste absorbtia fierului. Si, atentie! Calciul impiedica fixarea fierului!
      Multa sanatate la amandoi:)

      • Ana says:

        Draga Ina,

        Iti multumesc mult pentru raspuns. Imi faceam putin grija pentru hemoglobina pentru ca la prima nastere mi-a scazut sub 5 si n-as mai vrea sa trec prin asta inca o data. Imi poti detalia te rog care sunt legumele bogate in fier? Eu stiam de toate frunzele: salata, spanac, frunze de ridichii, loboda, stevie etc… Mai sunt si altele? Multumesc mult,
        Ana

        • Ina_ says:

          Da, frunzele verzi in special patrunjelul asa cum a amintit Olivia(datorita lui a avut valori peste limita normala de fier). Face minuni, consumat crud intr-o salata. Cu bine!

          • Ana says:

            Da, da, si patrunjel mananc la greu – salate numai din patrunjel cu lamaie si ulei (cateodata si rosii).
            Multumesc mult, Ina!
            Ana

          • Claudia says:

            Si totusi patrunjelul este foarte bogat in oxalati si este interzis persoanelor cu pietre la rinichi.
            Consumat zilnic nu poate face rau, chiar neavand aceste probleme de sanatate? Sarcina cred ca totusi suprasolicita cred rinichii.

          • olivia says:

            Rog pe oricine sa dea copy paste chestiunii lamurite cu oxalatii in alt comment. ca sa fie limpede pentru totdeauna ca hrana vie nu duce la pietre de rinichi, dimpotriva!

          • roxana says:

            Acidul oxalic din spanac, spune Norman Walker – este un factor cheie in digestie si tranzit intestinal. Uite ce spune el:
            “Unul dintre misterele anatomiei umane este o fucntie cunoscuta sub numele de miscari peristaltice. Aceste miscari sau aceasta activitate are loc la nivelul canalului alimentar, la nivelul tubilor circulatori si generativi, precum si la nivelul canalelor de evacuare, sub forma unor valuri, care forteaza materia prezenta la nivelul respectiv sa avanseze pe traseu. Este vorba despre o serie de contractii si relaxari succesive ale musculaturii – o functie care se realizeaza involuntar, sub aspectul controlului nostru si aparent este complet automata.
            Acidul oxalic este unul dintre cei mai importanti compusi chimici necesari pentru mentinerea tonusului si pentru stimularea peristaltismului.(…) In alimentele gatite si proceate, acidul oxalic este cit se poate de mort sau anorganic si in concecinta este atit de periculos, cit si distructiv. Acidul oxalic se combina foarte usor cu calciul. Daca ambii sunt organici, rezultatul va fi o combinatie constructiva, benefica, primul asigurind asimilarea la nivelul tubului digestiv a celui din urma, stimulind in acelasi timp activitatea peristaltica a intestinului.
            Cind acidul oxalic devine anorganic, prin preparare sau porcesarea alimentelor care il contin, formeaza un compus de blocare cu calciul ingerat o data cu alimentele din cursul aceleasi mese, distrugind valoarea nutritiva a ambelor tipuri de calciu. Acest proces se concretizeaza printr-o carenta grava de calciu, ceea ce – dupa cum se stie – duce la descompunerea oaseloe (osteoporoza -s.n.). Acesta este motivul pentru care nu consum niciodata spanac gatit sau conservat.
            In ceea ce priveste acidul oxalic, cind se transforma in acid oxalic anorganic, prin procesare termica, duce deseori la aparitia cristalelor de acid oxalic anorganic la nivelul rinichilor (pietre la rinichi – s.n).
            Este bine sa retii, prin urmare, ca acidul oxalic organic fiind atit de vital pentru sanatatea omului, sucul proaspat de spanac crud trebuie consumat zilnic, ca supliment”… etc etc…

          • roxana says:

            scuze… am uitat ghilimelele:)
            am dat copy paste cu commentul despre acid oxalic

          • roxana says:

            inca un copy paste:
            olivia
            November 20, 2011 at 18:24
            Draga Mari,
            UIte ce spune Norman Walker despre acidul oxalic: ” Acidul oxalic organic este unul dintre cei mai importanti compusi chimici necesari pentru mentinerea tonusului si pentru stimularea persitaltismului intestinal. (…) Cind acidul oxalic devine anorganic, prin prepararea sau procesarea alimetelor care il contin, formeaza un compus de blocare cu calciul, chiar combinindu-se cu calciul ingerat cu alte alimente in cursul aceleasi mese si distrugind valoarea nutritiva a ambelor tipuri de calciu. Acest proces se concretizeaza printr-o carenta grava de calciu, ceea ce – dupa cum se stie – duce la descompunerea oaselor. Mai mult, cind acidul oxalic organic se transforma in acid oxalic anorganic, prin gatit sau procesarea alimentelor, apar deseori cristalele de acid oxalic anorganic la nivelul rinichilor. Acesta este motivul pentru care nu consum niciodata spanac gatit sau conservat. (…) Este bine de retinut, prin urmare, ca acidul oxalic organic fiind atit de vital pentru sanatatea omului, sucul proaspat de spanac crud trebuie consumat ZILNIC ca supliment, pe linga consumul legumelor crude incluse in salatele noastre zilnice”. Curpinzator?
            O seara minunata,
            O

          • olivia says:

            Multumesc, Roxana!!! 🙂

          • roxana says:

            Imi cer scuze, n am gasit decat doua :))

            cu drag

          • Claudia says:

            Roxana, as vrea sa ma fi convins citatul dat de tine.
            Cand am fost mica m-am imbolnavit de glomerulonefrita si rinichii mei nu sunt sanatosi.
            Asa ca am fost nevoita sa caut informatii mai multe si am citit si argumente pro si argumente contra pentru ca nu ma pot juca cu sanatatea mea.
            Daca pana si Ligia Pop, ca raspuns la un comentariu lasat la articolul ei despre oxalati spune ca:
            “mare grija ca trebuie sa variezi plantele si fructele in smoothie de la zi la zi. Nu folosi acelasi lucru, incearca si patrunjel dar nu mult, incearca si frunze de telina, papadie, salate diferite, frunze de capsuni sau zmeura etc.”
            pot eu sa ma gandesc sa consum zilnic patrunjel?
            Problema nu este ca patrunjelul contine oxalati sau ca oxalatii fac rau. Ideea e ca el nu trebuie consumat zilnic si in cantitati mari.
            Asa cum un lucru de necontestat e faptul ca hrana vie nu face rau nimanui ci din contra e izvor de sanatate.

          • olivia says:

            Sincera sa fiu, n-am inteles rationamentul: daca nu oxalatii sunt problema, atunci care e motivul precautiei?. Pătrunjelul are proprietati alcalinizante neintrecute. Iar consumul zilnic e o idee buna. Norman Walker e mai prudent doar cind vine vorba de suc proaspat de patrunjel , pe care il recomanda in doza mica (10-20 mililitri pe zi), pentru ca, fiind atit de detoxifiant, ar putea initia crize de detox prea puternice.
            Cu drag,
            O

          • Mari says:

            Claudia,eu am citit faptul ca oxalatii sunt f.putin solubili in apa deci consumand numai sucul plantei scapi de cea mai mare parte din oxalati.Si ma refer si la patrunjel si la sfecla rosie si la spanac, etc.De asemenea este recomandat spanacul batran fata de cel tanar pentru ca are un continut mai mic de oxalati.

  42. Elvira says:

    Olivia draga,

    Asteptam o carte din partea ta despre cum ai facut trecerea la aceasta viata echilibrata si alte detalii si sfaturi din experienta ta. Chiar sper ca e in curs de facere si sunt sigura ca ar fi extrem de bine primita. E o speranta desarta?

    Multumim pentru tot ce ne oferi si sa ai zile zambarete si frumoase.

  43. anca says:

    Olivia, fetelor, ieri am baut prima data cu fetita mea lapte de capra nefiert, a fost delicios, si ei i-a placut f. mult a baut 300ml, nu s-a intamplat absolut nicmic.
    Olivia scuza-ma ca insist dar sunt tare curioasa cu ce te speli pe cap si daca iti faci masti, eu am un par exact ca al Laviniei mai scurt umpic si greu de intretinut mai ales ca am facut prostia sa ma vopsesc.
    Am facut si cura cu apa si tot ce ai spus in postul cu parul dar vreau sa stiu la exterior cum sa-l ingrijrsc, am facut masti cu ulei de masline, cocos, argan, vit e,ulei de ricin si m-am spalat cu galbenus de ou si apa cu lamaie.
    Vreau sa-mi creasca mai repede dar il tund la 2-3 luni asa am inteles ca trebuie.
    Tu ai un par f. f. frumos.
    Astept raspunsul tau. Multumesc.

  44. Ana says:

    Draga Olivia, dragi fete (si baieti),

    Am nevoie de o idee-sfat. Eu acum ma informez cu privire la acest stil de viata (am inceput de un an inca parca tot mi se pare ca nu stiu nimic). Am acasa o gramada de carti (toate cele recomandate de Olivia & more), mai sunt aceste bloguri minunate pe care le urmaresc, insa nu pot tine minte toata informatia. Voi cum ati facut? Cum ati colectat-o/ structurat-o astfel incat sa o gasiti usor? Simt nevoia sa fac ceva de genul: o baza de date dar nu stiu cum s-o apuc… orice idee e binevenita 🙂
    Multmesc frumos,
    Ana

    • Ina_ says:

      Draga, Ana!
      Si eu sunt la inceput de drum. Mai am inca multe de invatat. Ce pot sa iti spun este ca incerc sa fiu cat mai practica in privinta acestui stil de viata. Nu astept zilele cand voi avea mai multi bani pentru un blender, deshidratator ori robot perfomant, sau carti care mai de care. In privinta asta netul imi este de foarte mare ajutor. Pur si simplu incerc sa fac o obisnuita din ce invat ca este bine si sanatos de facut. Daca am aflat ca este foarte benefic paharul cu apa si lamaie pe stomacul gol dimineata asta si fac, si devine o obisnuita astfel. Asta e doar un mic exemplu. In rest , simt ca regula e simpla:apropierea de natura (priveste cerul, soarele mai des, intelege-i perfectiunea),cat mai multe alimente naturale, asa cum le-a lasat Domnul pe pamant, gaseste-ti linistea interioara si apropie-te mai mult de Divinitate! Astfel..tu singura vei gasi multe raspunsuri la ce este benefic vietii tale. Cu drag,Ina_

  45. Mari says:

    Ana, eu le-am adunat intr-un Word pe capitole: lipsa de calciu/ fier/stomac/ficat/ detox/ sfaturi utile/ etc,etc si le-am printat ca parca tot mai usor mi-e sa rasfoiesc un dosar decat sa ma uit in calculator.

  46. Alexandra says:

    dragi cititoare, veste buna:
    bona noastra are capre si poate aduce lapte nefiert si branza (cas). este extrem de curata, spala capritele inainte de muls, eu am baut lapte crud si cand eram insarcinata iar acum bem in mod curent, toata familia.
    pretul este 20 lei/kg branza si 5 lei/kg laptele.
    o puteti suna la 0721142762 (Geta Petrache).

    • Ana says:

      Buna Alexandra,

      O veste minunata! Multumim! Ne poti spune de unde este bona ta? Bucuresti (imprejurimi) sau in alta parte?

      Merci mult,
      Ana

      • Alexandra says:

        Ana, bona mea este din Tamadau, 30 km de Bucuresti. Vine la mine zilnic, si imi aduce ce am nevoie. Se poate merge si la ea, la tara, si puteti lua ce aveti nevoie. Eu acum astept cu mare nerabdare legumele si fructele curate!!! Mai ales ca am un bebelus pe care tocmai trebuie sa il “diversific”:)
        A propos, Olivia, ce parere ai despre supicile fierte cu care suntem indemnati sa incepem diversificarea? Tu cum ai procedat cu copiii tai?

        Multumesc mult!

  47. Maria says:

    Draga Olivia,
    Acum multi ani am fost diagnosticata cu hepatita B cronica ca urmare a vizitelor in spitalele romanesti. Nu am nici o problema legata de acest virus, cantitatea este foarte mica, insa ma macina o problema:vreau sa fac un copil iar medicul ginecolog a fost foarte categoric in privinta faptului ca nu voi putea alapta si ca bebelusul va trebui vaccinat imediat dupa nastere.
    Ce parere ai in legatura cu alaptatul in aceste conditii?
    Iti multumesc,
    Maria

    • magdutza says:

      Maria,

      ceea ce iti spun e din experienta mea: la 4 luni dupa am nascut (bebe nu a vrut sa iasa natural asa ca am facut cezariana la urgenta, cu tranfuzie de sange) am facut hepatita B acuta….deci 4 luni de zile l-am alaptat exclusiv la san, as fi vrut sa continui si dupa, dar am stat mult in spital si nu am mai avut lactatie – oricum in acea perioada m-am documentat f mult si ca atare, virusul B nu se transmite prin lactatie. mie mi se spunea ca nu scap de virus, dar surpriza pt medici, m-am vindecat, am inclusiv anticorpi.
      Asa ca iti recomand din suflet, fii vesela, pozitiva, fara suparari, manie si temeri si odihneste-te – e primordial pt ficat. Apoi sucul de sfecla rosie face cu adevarat minuni impreuna cu pulberea de seminte de armurariu – daca o sa vrei mai multe detalii vb pe e-mail.

      Numai bine!

      • Andreea E says:

        Magdutza, m-ar interesa si pe mine detalii despre vindecarea ta de hepatita, daca vrei putem comunica pe mail (wingchunia@yahoo.com). Ma intereseaza in special sa stiu mai multe despre tratamentul cu seminte de armurariu, daca este mai eficienta pulberea cruda (ne-infuzata) si cum se administreaza. Multumesc mult,
        Andreea

    • Eli says:

      Maria, alaptatul nu este contraindicat cand mamica e bolnava de hepatita B. Nu exista dovezi ca virusul B ar trece in laptele matern. Ar trebui doar sa ai grija sa nu ai leziuni pe mamelon – daca apar unele care sangereaza trebuie sa astepti sa se vindece inainte sa reiei alaptarea.
      Uite si sursa http://www.cdc.gov/breastfeeding/disease/hepatitis.htm
      Te sfatuiesc sa nu eziti in a-i face bebelusului vaccinurile recomandate. La nastere, el poate intra in contact cu sangele mamei si de aceea exista riscul de a se imbolnavi si el. De asemenea, intreaba-ti medicul de imunoglobuline impotriva virusului B (sunt practic un preparat care contine anticorpii specifici, nu sunt f sigura daca se gasesc sau nu in Romania), ar trebui sa i se administreze si asa ceva dupa nastere. Oricum, cu sau fara imunoglobuline, vaccinarea trebuie facuta!

      Magduta, nu stiu ce medici ti-au zis ca hepatita acuta B nu se vindeca, sa stii ca se vindeca de la sine in peste 90% din cazuri la adulti. Din pacate, la copii e buba, pentru ca la ei exista riscul de peste 50% sa se transforme in hepatita cronica.

      Multa sanatate!

      • olivia says:

        Am mari dubii privind vaccinarea, chiar si in cazul asta. sau mai ales in cazul asta…

        • Mitrea Cocor says:

          Iar eu am mari dubii privind competenţa Oliviei într-o chestiune de genul ăsta.

          • olivia says:

            O, te rog, Mitrea, nici nu se pune problema sa am competenta. Parerea mea si implicit dubiile se bazeaza pe citeva lecturi, as zice obligatorii inainte de a lua decizia vaccinarii copilului. Iti recomand cu cea mai mare caldura “Vaccinarea, eroarea medicala a secolului” sau Vindecarea, de Pavel Chirila. Se mai gasesc si alte surse de informare, dar astea sunt excelente pentru inceput.

          • Mitrea Cocor says:

            Aş zice eu pentru ce sunt excelente da’ mi-e că oricum îmi dispar comentarii de pe aici…

    • Irina says:

      Maria, sunt medic si am sa iti prezint optiunile pe care le ai in privinta vaccinarii. In ceea ce priveste alaptatul, informatiile sunt corecte, virusul B nu trece in laptele matern. Desigur, decizia nu poate fi decat a ta, dar cred ca trebuie sa iti iei informatii din surse avizate, nu din carti controversate, pentru ca e in joc sanatatea copilului tau. Eu nu vreau sa te conving de nimic, dar trebuie sa ai in vedere urmatoarele riscuri:

      – se considera ca sansele ca infectia sa i se transmita copilului la nastere sunt de cel putin 20% daca mama e purtatoare de AgHBs
      – daca mama e si AgHBe pozitiva, riscul se transforma in 90%; AgHBe este, ca si incarcatura virala, un marker al infectivitatii mamei. Daca cumva iti pui problema sa nu iti vaccinezi copilul, va trebui sa iti verifici macar AgHBe (si incarcatura virala, pentru siguranta) in ultimul trimestru de sarcina
      – vaccinul impotriva hepatitei B e unul dintre cele mai sigure vaccinuri existente; riscul unei reactii adverse severe este de 1 la 1,1 milioane de doze; in America peste 100 de milioane de oameni sunt vaccinati.

      Cu cat varsta e mai mica, cu atat sansele unei infectii hepatitice cu virus B sa se cronicizeze sunt mai mari. Cantareste bine riscurile si beneficiile si discuta cu medicul tau eventualele nelamuriri, dar incearca sa nu iei decizii pripite.

      Sanatate multa si dvs., si viitorului copil!

  48. maya slimark says:

    Buna draga Olivia,
    Multumesc mult ptr ajutorul dat in privinta durerii dentare pe care am avut-o zilele trecute. Doamne ajuta remediile tale au fost de mare folos(ca intotdeauna).Am o intrebare si astept din tot sufletul raspunsul tau. Dimineata mi-am luat inima in dinti indrumata si speriata de cei de la clinica de nephrologie de unde lucrez si am vizitat cabinetul medical (dentistul), care din nou mi-a recomandat antibiotic, narcotice si doar 2 optiuni ptr tratamentul caninului :1. extractia
    2. ortho-surgery .
    Intrebarea mea… chiar este necesar extractie sau surgery ptr o infectie dentara.? Imi pun toata speranta in cunostintele tale.LOVE, Maya S.

    • Andreea says:

      Ca medic stomatolog îmi permit să îţi răspund. Se poate încerca obturarea canalului radicular într-o singură şedinţă. Fără rezecţie, fără antibiotice. Există şanse 50-50 ca dintele să se recupereze. Tratamentul se face obligatoriu în izolare cu digă, aşa încât substanţele folosite pentru sterilizarea canalului nu vor ajunge în salivă. Dar recomand ca această intervenţie să fie făcută de un specialist în endodonţie. Unul foarte bun, de preferat cu practica limitată la endodonţie, deci care face exclusiv tratamente radiculare. Probabil va fi mai scump, dar având în vedere că vorbim de un singur canal şi nu de 3-4, cum au de obicei molarii, cred că merită să încerci. Şi dacă nu reuşeşte, rămâne oricând varianta operaţiei. Mult succes!

      • maya S says:

        MULTUMESC MULT ANDREEA. lOVE, MAYA

        • Andreea says:

          Mă bucur să îţi fiu de ajutor. Aş mai avea un sfat pentru tine. Indicaţia de extracţie a caninului se dă EXTREM de greu. Caninul este un dinte cu o rădăcină foarte lungă şi puternică şi, mai mult, este amplasat într-o zonă strategică pe arcada dentară. De aceea îţi recomand neapărat să încerci să-l salvezi şi să păstrezi extracţia ca o ultimă opţiune, după eşecul altor metode de tratament. Mai bine rezecţie decât extracţie. Ţin pumnii!

  49. Ina_ says:

    Buna, fetelor!
    Bebele meu 3 luni, imi varsa si refuza sanul de mai bine de o zi. Nu mai mananca ca de obicei si incerc din rasputeri sa evit o sectie upu. Ce solutii ati avut, daca ati trecut prin asa ceva??

  50. Paula says:

    Buna, Ina

    Si eu am trecut prin situatii asemanatoare cu a ta si a trebuit sa consult un doctor pt ca varsaturile la varste atat de mici pot duce foarte repede la deshidratari severe…si nu vreau sa ma gandesc la ceva mai grav. Sfatul meu este sa consulti totusi un medic care te poate sfatui dupa ce il vede pe bebe. Varsaturile lui pot avea o multime de cauze, de la rosu in gat pana la enterocolite de diferite feluri. Daca varsaturile incep sa fie insotite si de diaree , eu cred ca nu ar trebui sa mai cauti sfaturi pe net ci sa mergi fugutza la spital cu bebe. Mai bine sa previi decat sa tratezi…
    Multa sanatate va doresc, tie si lui bebe !

    • Ina_ says:

      Multumesc, Paula pentru raspuns. Suntem bine acum..wow a fost prima experienta de genul asta si imi dau seama ca nu e asa usor sa fii parinte:) Totul pana la sanatatea micutului. Ce pot sa mai spun..in caz ca ajuta pe careva ce trece prin situatie similara. Primul raspuns din partea unui cadru medical la varsaturi si refuzat san este febra ori rosu in gat. Febra nu facuse. Am luat in calcul calitatea ori gustului laptelui meu si pentru asta am baut ceai de chimen mai mult si nu m-am atins de alimentele consumate pt prima data in ultimele 2 zile. Apoi, m-am gandit la oboseala bebelui..am insistat sa fie il odihnesc cat mai mult si sa fie o atmosfera cat mai linistita in camera. Am indesit mesele in ideea sa apuce sa manance putin macar si des. Si..in ultima faza am zis ca daca nu si nu apelam la un ceai cu biberonul (chiar daca imi doresc foarte mult sa il alaptez exclusiv la san primele 6 luni) pentru a evita o deshidratare. Si noroc..incet ne-am revenit si nu am mai ajuns la sectia de urgente de care am mare oroare.

  51. Mira says:

    Incerc sa imi tratez candidoza in mod naturit. Un singur lucru nu imi este clar. Consumul de fructe proaspete este permis sau nu? Ma poate lamuri cineva?

    • Ana (Milano) says:

      Mira candidoza este rezultatul unui organism acid deci fructele crude la fel ca si sucurile proaspete de morcov si sfecla rosie sunt absolut indicate. E nevoie sa elimini alimente procesate termic pentru o perioada macar, ca sa vezi rezultate. Eu m-am simtit imediat bine cand am inceput sa mananc doar alimente bio, pe vremea cand sufeream incontinuu de Candida. Antibioticele cu care sunt hranite animalele raman in carne, lapte, oua si cand le mancam noi omoara flora bacteriana atat de necesara unei vieti sanatoase. Intre timp sunt vegana si nu am mai suferit de candidoza de mai bine de 3 ani de-acum. Deci da consuma cat mai multe fructe proaspete si sucuri verzi si vei vedea rezultate. numai bine!

      • Mira says:

        Ana, iti multumesc din suflet pentru raspuns. Ai mancat si miere? Asta e alt aliment trecut pe lista celor interzise si pe care eu il consumam zilnic, impreuna cu polen – ambele din sursa sigura. Am trecut deja pe raw vegan 100% si cred ca asta e drumul cel bun.

        • Ana (Milano) says:

          Da am mancat si mananc miere. Nu in cantitati deoarece nu iubesc f tare gustul dulce dar nu-mi fac niciun fel de probleme, consum miere aproape zilnic (si usturoi crud mult…e antibiotic natural). Si cu polenul la fel. Mai ajuta mult si impachetarile in vagin cu iaurt natural bio, cate o lingurita pui seara si lasi acolo si niciodata sa nu faci spalari vaginale, sunt invazive si neindicate. Ideea e ca trebuie sa-ti alcalinizezi organismul si sa refaci flora bacteriana vaginala care e bariera de protectie naturala impotriva oricarei infectii. Mancarea raw alcalinizeaza, bea multa apa curata si incearca sa nu te stresezi (eu faceam mereu candidoza in perioade mari de stres cand imunitatea mea se ducea la pamant). Numai bine!

          • Mira says:

            Ana, ma ajuta foarte mult sfaturile tale. Eu chiar nu pregateam sa imi fac spalaturi vaginale cu apa si bicarbonat petru ca citisem in multe locuri despre asta. Multumesc ca mi-ai spus experienta ta.

  52. Mihaela says:

    Nu ma pot abtine sa nu comentrz. Bine ca te-a luminat o carte, daca eu iti spuneam asta ai fi zis ca nu. Acum cativa ani, cineva mi-a spus sa beau lapte de capra pt. ca este bun, fara nici o carte si alte explicatii stiintifice. Oricum, fiecare organism are legile lui, unora le poate face bine, altora nu. Mai depinde si de locul in care traiesti. Pune-i pe cei din Laponia sa fie raw foodisti. Cine stie, peste cativa anii o sa ne spui ca si carnea este buna. Homeopatii situ de ce.
    Mihaela

    • Ana (Milano) says:

      Draga Mihaela tu stii ca varsta medie a celor din Laponia este in jur de 38 de ani? Asta asa ca anecdota privind consumul de carne si durata vietii. Nu te supara dar am citit despre asta recent si mi s-a parut interesant.

  53. anamaria says:

    Mihaela, informatia asta Olivia ne-a spus-o in comentariile ei inca de la inceputurile blogului, acum 1 an si aproxim 4 luni. Informatie pe care Olivia o avea de la inceputul dietei ei raw.
    Nu este o noutate! Ti-o spun eu care urmaresc blogul asta din prima zi.
    Postul asta l-a facut probabil pentru noi-veniti pe blog.

    Deci, mai bine te abtineai…

    Multa sanatate tuturor.

  54. Anca says:

    Buna Olivia,
    Nu sunt vegan dar de cand am probleme cu digestia am inceput sa fiu atenta ce mananc. Carne mananc foarte rar, ou la fel, de lapte si branzeturi imi e tare greu sa ma las. Pana acum un an mancam de toate, mai putin ceea ce cred eu (acum)e necesar pentru organism.
    De un an am inceput sa mananc mai sanatos. Digestia foarte prosta mia tras un semnal de alarma! Aveam scaun 1 data sau mai rar pe saptamana. De cand am inceput sa am grija ce mananc am scaun normal,zilnic, am slabit, am mai multa energie. Ai multa dreptate in ceea ce spui. Doar ca pentru uni care nu sunt atat de curajosi e mai greu sa renunte la delicile astea culinare. Dar eu cred ca treptat o sa reusesc. Acum un an nu as fi mancat paine raw nici sa ma bati, azi a fost prima zi in care mi-am facut si a fost delicioasa.
    De fapt comentariul meu este sa iti multumesc tie, cat si altor bloggeri ca ne inpartasiti secretul sanatatii. Multa sanatate Olivia Sterr, sa iti dea Dumnezeu numai bucurii.
    Anca

  55. Deea says:

    Eu cumpar lapte de capra pentru fetita mea de la ferma de la http://www.laptesibranzadecaprabucuresti.com sfatuita de o matusa pentru ca noi avem ceva probleme grave de sanatate. Sunt foarte multumita si branza de capra este foarte buna, nu stiam ca nu are miros. Am crezut ca branza de capra este urat mirositoare… de fapt asa stiam. Ehhh, am luat si niste rosii cu gust de rosii… cateodata il regret pe Ceausescu… mi se pare ca traiam mult mai sanatos atunci si toate alimentele aveau gust.

  56. Cam cat de mica este molecula de lapte? 😀

  57. Angela says:

    Buna,

    Olivia, crezi a este o idee buna ca o mamica care alapteaza o bebelusa ce are 10 zile, si care a fost nascuta prematur la 30 de saptamani, sa consume miere+polen+propolis ?
    Ma gandeam ca ar fi buna pentru imunitatea copilului, dar nu stiu daca e o idee buna la momentul asta.
    Aceeasi dilema o am si in privinta spirulinei.

    Poti sa ne ajuti ?

    • Ina_ says:

      Draga, Angela eu am consumat produse apicole in special miere fara nici o rezerva atat in sarcina cat si alaptare. Acum bebele a trecut de 3 luni, e bine si astept cu mare nerabdare sa gust mierea din acest an.

  58. laura says:

    Buna Olivia!Am fost recent diagnosticata cu Tiroidita cronica autoimuna in stadiul de hipotiroidie.Am primit tratament cu Euthyrox.Dar nu am primit nici o recomandare in privinta dietei,nimic.Sanatate

    • olivia says:

      Draga Laura, nu ma mira ce-mi spui. medicii de regula nu fac recomandari legate de nutritie, ca si cum boala n-ar fi efectul direct a ceea ce mincam, in primul rind. din fericire, tiroida autoimuna e printre primele afectiuni care se vindeca in cadrul unui regim raw-vegan. citeste ‘studiul china’ ca sa intelegi mecanismul ei de declansare si apoi “cum sa traim sanatos fara toxine’ (de Robert Morse) ca sa intelegi mecanismul de vindecare.
      tin pumnii, 🙂
      O

  59. Mari says:

    Olivia, ce parere ai?
    http://www.metro.ro/public/31_07_2012

    O zi frumoasa, tuturor!

    • olivia says:

      Ideea n-ar fi rea, dar eu stiu ca tot ce ajunge in supermarket ori hypermarket trebuie, dupa cum cere legea, sa fie iradiat. astfel legumele si fructele nu mai mucegaiesc, ci doar se dehidrateaza lent. iradierea distruge in primul rind toate enzimele, apoi cea mai mare parte a vitaminelor si in cele din urma cantitati importante din minerale.
      din punctul meu de vedere, piata ramine singura optiune.

  60. Elena says:

    Buna, Olivia

    Stii cumva ceva de vitiligo? este o depigmentare a pielii, nu se cunosc cauzele si nici tratamentul. Am cautat disperata o alimentatie, o dieta ptr aceasta afectiune dar nu am gasit mare lucru. Desi pare o afectiune inofensiva (afectand doar depigmentarea pielii) impactul psihic, social e enorm.

    Multumesc

  61. Dianka. says:

    Buna scumpa Olivia! As dori sa stiu daca stii careva metode de tratare a chisturilor mamare. Eu nu maninc carne si brinza, doar rareori peste si oua.
    Mersi.

  62. Anca says:

    Buna dragele mele! Ati folosit cumva produse Vivanatura (par, ten)? Cum vi s-au parut? Multumesc!

    • Mira says:

      Anca, eu am folosit pastele de dinti si mi s-au parut foarte bune. De cand am incercat sa le folosesc nu le-am mai schimbat cu altele. Folosesc si samponul acele cu lamaie si e fain -pentru ca are lamaie deschide un pic parul cu o nunata-doua – nu stiu daca asta este un impediment. Si crema demachianta e faina.

      • roxana says:

        Buna,

        si eu le folosesc si sunt foarte multumita. E compromisul pe care il mai fac pana cand o sa mi prepar singura toate cremele. Si eu folosesc sampon, pasta de dinti, Hemorplant, crema de miini si de corp. Acum mi am luat si crema de fata. sa vedem cum o sa ma inteleg cu ea. Foarte mult mi a folosit crema Lyber pt dureri de spate. Am avut mari probleme si m a ajutat atunci mult, dar continuu sa o folosesc preventiv si acum, cand nu mai am probleme

  63. Madalina says:

    Buna Olivia&fetelor,

    Aveti idee cum se pot ameliora simptomele in boala gura-mana-picior? Ne-a fost recomandat aciclovir, care, dupa parerea mea, este total contraindicat copiilor. Ma intereseaza in mod special cum putem scapa de mancarimea si durerea cauzata de bubite. Multumesc

  64. Ana says:

    Draga Olivia,

    Am citit pe blogul Cristelei cum ca migdalele aduse din SUA nu sunt bune pentru ca ei au o lege care ii obliga sa le iradieze… Daca este asa inseamna ca mi-am pierdut sursa de migdale din piata matache :(. Tu ai idee de asta, asa o fi? Le-ai testat cumva sau iti iei din alta parte si daca da de unde?
    Multumesc mult,
    Ana

    • olivia says:

      ma feresc si eu de alimentele importate din america, Ana. in matache stiu ca sunt doua feluri de migdale. intreab-o pe doamna rodica si o sa-ti indice pe cele mai bune, exista si migdale romanesti, toamna, tot in matache. se vind in coaja si se pastreaza bine, daca ai unde sa le tii si timp sa le spargi 🙂
      cu drag,
      O

      • Ana says:

        multumesc mult, draga Olivia. timp sa le sparg imi fac, nici o problema, dar nu stiu ce sa fac pana la toamna… mai caut 🙂
        cu mult, mult drag si admiratie
        Ana

  65. magda says:

    Draga Olivia, Ai stiinta sa existe un tratament naturist eficient contra infectiei cu borrelia ( muscatura capusa)?
    Cred ca s-a mai scris ceva pe tema aceasta dar nu gasesc nimic in arhiva.
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Magda

    • tess says:

      Magda, am citit pe facebook o postare a dragei noastre Mimi Walter despre asa ceva, de fapt povestea ca o tipa din Germania ce se alimenteaza raw vegan de 20 ani a fost muscata de capuse si a facut borelioza. S-a tratat cu post cu apa, doar apa, nu mai retin perioada. Daca vrei, cauta pe facebook grupul “Sunt sanatos”, inscrie-te si da o cautare dupa termenul dorit, borelioza, ai sa afli lucruri interesante nu doar despre ce cauti tu acum.
      Succes! Daca nu reusesti, scrie din nou.

  66. Nordica says:

    Draga Olivia (sau super-fetele de pe site)
    ce parere ai despre implanturile dentare cu titan? Sunt in prag de o interventie de gen si nu sunt inca 100% sigura ca e ok. Nu prea am alta optiune decat implant.

  67. Nicol says:

    Citeste si despre implanturile cu zirconium

  68. ioana florea says:

    BUna Olivia, buna fetelor!
    Va rog ajutati-ma cu cateva sfaturi
    Am facut baietilor mei (9, si 4 ani) analizele de sange. Totul a iesit ok (chiar daca eu eram convinsa ca au giardia, pt. ca cel mic se scarpina mereu in fundulet), in afara de analiza fierului.
    Adica sunt anemici mi s-a spus.
    Insa nu am inteles prea bine, pt. ca valoarea e normala, insa trebuie sa le fac analiza de acidul folic.
    Doctora copiilor estetotal impotriva alimentatiei naturiste, nu am cu cine discuta.
    Cum sa suplinesc aceasta anemie?

    • Cristina Budu says:

      Dragă Ioana,
      Pentru a elimina complet suspiciunea de parazitoze, trebuie făcut examen copro la o săptămână-10 zile, de 3, 4 ori. Apoi, trebuie să ai grija să fie frotiu făcut, cine știe, poate sunt talasemici (au sideremia mare?). Anemia este de multe feluri, nu foar feriprivă, așa că trebuie să afli exact ce timp este. Cu doctorița aș avea mari rezerve. Eu am talasemie minoră iar nivelul hemoglobinei a fost scăzut acum cam 7 ani, adică exact când am decis să consum mai mult raw. Pentru copii e important să ai un program coerent. Poți începe să le adaugi salate la fiecare masă, să ai grijă să fie cel puțin un fel de hrană vie. Cât mai puțină carne, cât mai puține prăjeli.
      În plus, un medic care se declară împotriva alimentației naturiste trebuie schimbat. Clar.

    • Lavinia says:

      Cu suc de sfecla! Visine, cat mai sunt, grau incoltit…

  69. anca says:

    Multe verdeturi si sucuri cu mar, morcov si sfecla, la inceput putina sfecla dupa care cresti cantitatea, poti adauga si spanac.

  70. Alexandra R says:

    Buna ziua,

    Citesc cu interes informatiile de pe acest blog si incerc sa imi adaptez stilul de viata astfel incat sa mi se potriveasca cel mai bine.

    Am cateva intrebari si v-as fi recunoscatoare daca ma ajutati cu un raspuns:
    – am facut si eu iaurt din lapte proaspat si bio de capra (Am o sursa de langa Campina) dar s- a separat in doua, zerul a ramas in partea de jos. Cum procedez ca sa il consum? Consum doar partea de iaurt sau amestec cu zerul?
    – cum se poate face branza din lapte proaspat de capra? Am citit ceva de un cheag vegetal, dar nu stiu cum sa-l adaug….
    – cand consumati fructele, la distanta de aproximativ o ora de alte alimente ( eu nu sunt vegana inca), amestecati mai multe feluri de fructe odata? Am inteles ca nu este recomandat… Totusi unele sucuri se fac din mai multe feluri de fructe…
    – din experienta voastra storcatorul Oscar Vital este potrivit pentru pregatirea corecta a retetelor vegane?

    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    Cu admiratie,
    Alexandra

    • Ramona says:

      Alexandra si mie mi se separa laptele batut. Inainte sa il consumi il amesteci bine cu lingura :).

      Eu nu fac branza cu cheag, eu las laptele la prins apoi il rastorn intr-un castron cu un tifon deasupra si il las la scurs pana a doua zi…

      Daca vrei sa faci branza cu cheag, poti incearca retetele de pe net…

  71. alex says:

    olivia, fetelor, am o mare problema si am nevoie de ajutor!
    mi-au iesit pe maini (brate) 3 basicute ca de varicela (2 pe mana stanga, una pe mana dreapta). am fost la medicul de familie si mi-a zis ca daca am avut varsat de vant nu am cum sa mai am inca o data si nici zona zoster nu este pt ca aceea apare doar pe o parte a corpului.mi-a dat trimitere la dermatologie, dar nu era nimeni cand am fost (acum jumatate de ora) si o sa incerc si maine dimineata, dar pana maine dimineata nu mai am rabdare. nu pot sa inteleg de la ce poate fi. n-am facut nimic deosebit fata de ceea ce fac de obicei, in afara de faptul ca am stat in weekend mai mult la soare decat de obicei (treaba prin curte) si nu m-am dat cu nicio crema de protectie.
    va rog sa ma ajutati, daca ati mai auzit de astfel de cazuri.
    multumesc. sanatate tuturor! :*

  72. Irina Stoian says:

    Dragele mele,

    Am citit astazi o povestioara foaaarte placuta,pe care ma grabesc s-o impart cu voi:

    ” Dramaturgul George Bernard Shaw (1856-1950) descria odată sfatul medicului personal atunci când i-a făcut cunoscută hotărârea sa de a elimina carnea din alimentaţie. Medicul s-a grăbit să-l prevină pe tânărul scriitor de atunci că, dacă va continua cu încăpăţânarea aceasta, îşi va da duhul curând, din cauza malnutriţiei. „Mai bine mor, decât să mai pun în gură o bucată de cadavru…”, a fost replica mucalită a lui Shaw. Iată ce spunea el, pe un ton ironic, atunci când, peste ani, împlinea 85 de ani: „Mă apropii de vârsta de 85 de ani şi încă lucrez, la fel de intens cum am făcut-o întotdeauna. Am trăit destul de mult şi acum aş încerca să mor, dar pur şi simplu nu pot. Ştiu că un singur grătar de porc m-ar termina, dar nu mă pot hotărî să-l înghit. Sunt ameninţat să trăiesc veşnic – acesta este singurul dezavantaj al vegetarianismului”.

    Sursa :http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/03/fi-sau-nu-fi-vegetarian.html

  73. ioana florea says:

    Da, Cristina, au sideremia mare, de aceea dr a zis sa- le fac analiza de acid folic.
    Nu prea am inteles ce-mi spunea ea, pt. ca e invechita.

  74. Madalina says:

    Olivia draga, sotul meu de o perioada (aproximativ 14 zile)are o tuse seaca si la cateva zile face temperatura. Nu stim ce sa facem pana ii ies analizele.
    Tu ce ne sfatuiesti, ce ai face in locul nostru?

    Multumesc,

    O zi frumoasa!

    Cu recunostinta,
    Madalina

  75. Adrian says:

    Se poate conserva laptele de capra prin congelare? Are contraindicatii?

  76. daniela says:

    Olivia, ce-mi recomanzi sa-i fac unui puiut de 1 an la care i s-a inrosit si imflamat pleopa unui ochisor? Mentionez ca a inceput sa-i curga secretii in urma cu cateva zile,ieri s-a jucat la nisip si probabil i-a intrat vreun corp strain s-au i s-a facut conjuctivita. Pediatra ne-a recomandat antibiotic local ,dar inainte de asta as vrea sa incerc si alte metode naturale.
    Multumesc

  77. iulia b says:

    blefarita cred ca ii zice la inflamatia asta. Tine ochiul cat mai curat, spala cu ceai de albastrele rece, sterge cu servetele iridium baby in loc de apa (se gasesc in farmacie sau la magazile de optica). Mainile tale si ale lui spalate cu sapun antimicrobian. scoate-i dulciurile din alimentatie pana trece.

  78. daniela says:

    Multumesc Iulia. De dulciuri nici nu se pune problema,in afara de fructe nu stie ce sunt dulciurile.Intre timp am fost la urgente la oftamologie, erau deja vase sparte in ochisor si abia il mai deschidea ,ca urmare am inceput tratamentul pentru conjuctivita. Sper sa fie mai bine pe maine .

    • daniela says:

      Suntem in aceasi situatie,daca nu mai rau. Una bucata ochisor de pui rosu,umflat,il poate deschide doar pe sfert…asta dupa 2 zile de antibiotic local, spalat des cu ser si albastrele. Daca mai aveti si alte sfaturi le primesc cu drag.

      • olivia says:

        Draga Daniela, eu sa fiu in locul tau as incerca niste cataplasme cu argila. Se aplica pe un tifon curat o pasta facuta dintr-un amestec de apa/ceai de albastrele cu argila si se aplica pe ochisor. Mierea este iar un antibiotic natural, excelenta si in cazuri de conjunctivita. Se picura in pliul ochiului afectat si se unge bine pleoapa. Dar cu grija, poate ustura. In plus, as fi foarte atenta la dieta. As rezuma-o la sucuri de morcovi cu sfecla, iar ca supliment, miere amestecata cu propolis si/sau polen si laptisor de matca. Sucul de sfecla e un detoxifiant puternic, iar aplicat local (pe pleoapa, cu un tifon bine imbibat in suc de sfecla) poate face minuni. Pupa ingerasa mult! Ajuta!
        Tin pumnii!
        Cu drag,
        O

  79. anamaria says:

    Draga Madalina, pentru boala mana-picior-gura, homeopata noastra ne-a spus urmatoarele:
    – este o boala virala si contagioasa
    – imunizarea dureaza maxim un an, deci la anul daca intra in contact cu ea, o face din nou.
    – bubitele se spala cu ceai de galbenele si musetel.
    Noua ne-a dat un tratament cu globule homeopate, nooi nu l-am luat, am avut incredere in alimentatia noastra si i sistemul imunitar farte puternic al baiatului nostru.
    Acum la 1 luna dupa, au disparut si urmele de la bubite.
    Multa sanatate. Pup.

  80. Adriana says:

    Draga Alexandra R,
    Imi poti da, te rog detaliile celor de la care cumperi tu lapte de capra? sunt din ploiesti si e sursa cel mai aproape de mine din cate am citit pana acum; sau daca e cineva din ploiesti si poate impartasi sursa lui…va multumesc anticipat

  81. Ina says:

    Buna seara,

    sotul meu are o problema tot mai grava cu refluxul gastric. Dupa o gramada de analize si investigatii a primit un tratament care a fost “frectie la piciorul de lemn” si starile de rau sunt tot mai dese si mai intense.
    Stie cineva vreun remediu ?

    Va multumesc anticipat,

    Ina

    • cristina budu says:

      Dragă Ina,

      În primul rând, soțul ar trebui să țină un regim. Tratamentul etse, de regulă cu anti-acide, care dau peste cap cu tubul digestiv. Trebuie consumat iaurt, dacă se poate din lapte nepasteurizat (de capră ar fi minunat), legume gatite la abur (nu știu dacă cele crude îi fac bine, dar asta depinde de cum se simte)verdețuri, neapărat mese fixe, care să conțină alimente care se digeră ușor. Cel mai bun remediu încercat (tot pe soțul meu care mănâncă foarte dezordonat din cauza serviciului) este ceai călduț de coada șoricelului neîndulcit și ceai de flori de salcâm, înainte de culcare sau în timpul puseelor. Fumatul afectează foarte tare(și soțule meu avea porție de 3 pachete pe zi).

  82. RoxanaR says:

    Scumpa mea Olivia,

    Aseara am fost la workshopul de gastronomie si mi-a placut foarte mult. In primul rand prezenta ta a facut totul :). Esti ca o zana coborata din povesti. Retetele au fost minunate, eu facusem acasa pentru familia mea o parte dintre ele, dar din mana ta parca erau mai bune, mai aromante (mie mi-e frica cu condimentele sa nu scap prea mult ca ma penalizeaza cel mic de 2 ani si 7 luni).
    Am vazut ca ai pus in smoothie pudra de orz verde. Vroiam sa te intreb daca nu am orz, pentru copii e ok daca o inlocuiesc cu pudra de grau verde sau e prea tare?
    Abia astept sa mai prind un moment de intalnire cu tine.

    Pupici la fel de dulci ca si tine.

  83. Miha says:

    Va rog sa ma ajutati cu un tratament sau niste sfaturi pt.transpiratie excesiva; din copilarie transpir f.mult,in toate zonele corpului,dar mai mult in zona mainilor,a picioarelor,axile; acum,fiind vara si f.cald,nici nu ies bine pe usa, ca tricoul meu e ud! Va rog sa ma ajutati!
    Multa sanatate!

    • olivia says:

      Eu in locul tau as incepe sa beau ceaiuri expectorate. De regula mucusul stirns in plamini da transpiratie excesiva. Dupa doua saptamini de ceai expecorant as incep o cura de doua saptamini cu coada soricelului sau salvie. In rest, regim alimentar cu cruditati, in special fructe (in locul micului dejun si al cinei), hidratare cu apa pura si mult bors.

    • Claudia Maftei says:

      Buna,

      Anxietatea mai poate da transpiratie excesiva, cauta si in suflet.

      Cu drag,
      Claudia

  84. Andreea says:

    Buna Olivia! Revin la tine cu speranta ca ai sa ma lamuresti in doua dileme cu care ma confrunt zilele acestea. Vreau sa fiu scurta, pentru a nu pierde mult timp…
    1. ce parere ai despre aparatul de aerosoli pentru bebelusi? si daca e ok, cu ce solutie se foloseste( in locul celor alopate)?
    2. Tudor al meu, face imediat 3 ani, si in fiecare vara ne confruntam cu bubite si iritatie de la caldura, pe spate ,mai pronuntate, in rest ici colo cate un punctisor. Cu ce sa il dau pentru a inlocui toxica pudra mentolata recomandata de dr..aa..si mi-a mai recomandat Claritine????:)).
    multumesc mult, mult de tot! Sper sa nu te deranjeze modul meu de a expune problema, insa nu am vrut sa te retin prea mult cu texte pompoase si luuungi!!
    Te imbratisez cu mult drag! Pupici baimareni:)

  85. Alexa says:

    Am o mancarime in zona genitala de nu mai pot, banuiesc ca e o infectie urinara, insa medicul meu e in concediu 2 saptamani. Da-ti-mi va rog niste sfaturi ca nu mai stiu ce sa fac. Am incercat comprese cu iaurt si otet diluat in apa, insa n-au avut efect. Acum sunt la servici si nu mai stiu ce sa fac dar cand voi ajunge acasa o sa fac si niste bai cu musetel, eventual o sa-mi cumpar crema de galbenele. Alte metode nu stiu…

    • Mari says:

      Alexa, spalaturi cu ceai de pelin iti recomand pana ajungi la medic.Mai degraba infectie genitala decat urinara daca e vorba de mancarime. Vezi ca eu am patit-o o data, nu stiam de la ce era mancarimea ingrozitoare, mi-am dat seama pana la urma: de la chiloti, ii bagasem in clor si probabil nu au fost clatiti f. bine …

    • magduta says:

      alexa,

      la mine a functionat f. bine ceaiul de coada calului pt spalaturi locale, cat mai des cu putinta…;incearca sa alcalinizezi regimul alimentar (renunta in perioada aceasta in special la dulce, daca consumi, cu exceptia fructelor desigur)
      O alta prietena care s-a consfruntat in trecut cu aceasta afectiune mi-a spus ca a scapat definitiv, dupa ce a facut o cura cu argila (vezi argila ing. Mircea Bocan)
      Numai bine!

    • Antonia says:

      Exista ovule vaginale la plafare, cele de favisan sunt foarte bune , dar si altele, cu galbenele, sau monofemina…eu imi puneam seara si pruritul disparea instantaneu, dimineata se elimina….e bine dupa ce le pui sa mergi direct in pat ptr ca ele pot cadea, si sa te protejezi cu un tampon….cu asa ceva m-am vindecat de micoza pe care am avut-o!Dar am avut grija si la dieta, vegan si fara zahar.

  86. Ana says:

    Draga Olivia, dragi fete,
    Eu sunt insarcinata in luna a 8-a si mi-a facut analizele uzuale. Astfel mi-au iesit in urina celule scuamuase. Pentru ca dr nu le-a dat importanta le-am ignorat pana acum. Insa, tot citind intre timp despre nutritie, am gasit ca modificarea culorii urinei (si asta o am de vre-o 10 luni de cand am inceput regimul preponderent vegan) si alte sedimente sunt de la detox. Eu am incercat sa nu fac cure de detox tocmai pentru ca am ascultat-o pe Olivia ca nu se fac in sarcina si alaptare astfel de cure ci am incercat varianta blanda: schimbarea nutritiei. Acum am inceput sa ma nelinistesc: oare am schimbat-o prea brusc? Oare detoxul este prea puternic totusi pentru copil? Oare mananc brusc “prea sanatos”? Stiu ca suna stupid dar imi fac griji… cu toate astea n-am vrut sa mai aman trecerea la un regim de viata mai sanatos dupa ce am dat peste aceasta info… pls, help!
    Multumesc mult,
    Ana

  87. anamaria says:

    Draga Ana, eu am inceput un regim preponderent vegan cu 3 luni inainte sa raman insarcinata. Pentru a nu produce totusi un detox prea puternic eu am mancat lactate de capra, de cate ori aveam pofta, uneori zilnic si o data la doua saptam pui de la mama mea de la tara. Acum au trecut 6 luni de la nastere, fetita este alaptata exclusiv, doctora noastra homeopata credea ca are 8 luni, e o grasana energica, curioasa si foarte pofticioasa la tot ceea ce noi mancam. Eu mananc carne o data pe luna si lactate de 2 ori pe saptam (de capra). Incet dar sigur scap de carne.
    Daca ai nevoie de mai multe detalii, ti le pot da cu cea mai mare placere, sarcina usoara.
    Pup.

    • Ana says:

      Draga Anamaria,

      Nici n-ai idee ce tare ma incurajeaza raspunsul tau. Cam asa mananc si eu cu diferenta ca lactate de la tara n-am si atunci nu mananc decat branza de caprita adusa de mama de “prin sat” cand o prind. In schimb mananc oua. Si mie mi-a fost teama sa renunt la carne/oua/lactate (pentru ca nu ajunsesem la acest nivel inainte de sarcina, am incercat sa mentin nivelul la care ajunsesem).
      M-ar interesa, daca tot te-ai oferit :), cum ai nascut tu (cezariana sau natural) si daca ti-ai modificat cumva dieta dupa nastere (mai mult ceva si mai putin altceva din ceea ce mancai…).
      Multumesc mult,
      Ana

      • anamaria says:

        Hei, ma bucur ca te pot ajuta. Eu am nascut prin cezariana, din cauza primului copilas (David de 3 ani) pentru ca nu a vrut sa se nasca normal. Prin urmare a doua nastere, tot prin cezariana. Pitica s-a nascut cu 3100g, in 2 luni si-a dublat greutatea doar cu laptic de la san. Oua nu pot manca pt ca imi ies tot felul de bubuite pe fata. Intr-un an si jumate am mancat de 2 ori in timpul sarcinii (am poftit).

        Lactate mananc si acum (primele 3 luni de alaptare nu am mancat deloc lactate, pentru ca produceau colici fetitei), iar carne incerc sa mananc cat mai rar, pentru ca ma simt foarte rau dupa, mai nou.

        Alte detalii:
        Fetita are doar un vaccin facut, BCG. David 2, cel anti-hepatic pentru care nu ni s-a cerut acordul si BCG.
        Cu ajutorul alimentatiei am reusit ca David sa nu ia niciodata antibiotic, iar tratamentele toate au fost homeopate(au fost doar raceli).

        In timpul sarcinii si alaptarii am mancat mult hummus de naut, piure de linte, ciuperci (tocanita Oliviei), lapte de migdale (dimineata cu cereale), seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, broccoli cu maioneza de caju cu usturoi, mamaliga cu ciuperci usor inabusite cu usturoi si fulgi de drojdie inactiva (deci muuult usturoi si ceapa in sarcina si alaptare),susan cu miere si putina lamaie.

        Toate mancarurile au fost insotite de salate crude in functie de sezon. Am baut sucuri de mar cu morcov, multa limonada, in perioada asta socata, miere cu polen, propolis, pastura (in special iarna), primavara (in timpul alaptarii) am mancat multe verdeturi, spanac, leurda, salata. Nu am luat vitamine.
        Sper sa te ajute.

        • Ana says:

          Draga Anamaria, ma ajuta mult. Multumesc, mi-ai dat niste idei in plus despre ce sa mai mananc si niste pofte…:)
          In legatura cu cezariana, voiam sa te intreb daca ai avut probleme de coagulare/ hemoragie. Am citit pe undeva (pe un site strain) ca regimul de viata raw vegan schimba acesti parametri si trebuie sa-i precizezi dr inainte de operatie sa nu-ti bage prea mult anticoagulant in perfuzie…
          Si eu am un baietel de 4 ani pe care l-am nascut prin cezariana (din comoditatea dr si ne-informarea mea, dar acum e prea tarziu sa-mi mai para rau) si pe care 2 ani l-am tratat cu alopate (pt ca altceva nu stiam). Insa dupa 2 episoade de pneumonie cu internare 11 zile+17 zile, din disperare am inceput sa caut metode alternative de vindecare. Asa am descoperit homeopatia care de aproape 2 ani de zile ne-a scos din o gramda de belele si nici noi n-am mai luat antibiotic de atunci. Si mai de curand si stilul asta sanatos de hrana/ viata pe care incet-incet, cu lupte grele cu rudele si cu strambaturi din nas, il implementam si noi :). Mi-ar fi placut sa le fi descoperit de cand s-a nascut Marius dar asta este, sper ca macar cu Sofia sa nu mai fac greselile pe care le-am facut cu Marius. De aceea ma informez, ma informez si iar ma informez.
          Ana

          • anamaria says:

            Pfiu, am scris un raspuns luuung si cand am dat comenteaza a disparut,, nu pot sa il scriu inca o data, sunt cu Ania in brate. Incerc diseara cand adorm pititcii promit.
            Pup.

        • carmenioana says:

          Buna Anamaria,

          Sunt o mamica de bebelusa de 4 luni alaptata exclusiv si ma intereseaza in perspectiva diversificarii tot ce tine de ” hrana curata”; te rog scrie-mi pe adresa de e=mail: carmenioana_balanescu@yahoo.com

          multumesc

        • carmenioana says:

          Buna Anamaria,

          Sunt o mamica de bebelusa de 4 luni alaptata exclusiv si ma intereseaza in perspectiva diversificarii tot ce tine de ” hrana curata”; te rog scrie-mi pe adresa de e=mail: carmenioana_balanescu@yahoo.com

          multumesc

    • Claudia Maftei says:

      Buna,

      Caut si eun un medic homeopat, urmeaza sa nasc in aprox. 2 luni..

      Multumesc si o zi frumoasa.

      • Ana says:

        Buna,

        Eu ti-o recomand pe dna dr. Carmen Maria Sturza. E foarte buna. Nu-i am nr la indemana dar il gasesti pe net (cabinet medical Arsmedica). Cabinetul il gasesti la statia de metrou Stefan cel Mare.
        Ana
        ps. si eu nasc in aprox 2 luni 🙂

        • Claudia Maftei says:

          Multumesc din suflet, nastere usoara!

        • Claudia Maftei says:

          p.s. se poate naste natural si dupa cezariana.

          • Ana says:

            Da, stiu. Teoretic insa incearca sa gasesti un astfel de dr in Romania, care sa aceepte sa te lase sa incerci. Eu am gasit o dr care initial mi-a zis cezariana, apoi a acceptat (cel putin declarativ) sa ma lase sa incerc natural dar cu niste cond ambigue: sa fie in pozitie, sa nu fie nici prea mare nici prea mic, etc… mie mi se pare ca doar a zis ca mine cu intentia sa faca ca ea… mai vedem. Cunosti vre-un medic care clar te lasa si te ajuta sa nasti natural dupa cezariana? daca da, as fi dispusa sa-ncerc (daca ma mai primeste acum…)
            Mersic si nastere usoara si tie 🙂
            Ana

          • Claudia Maftei says:

            Incearca la Filantropia..intreaba de moasa care tine cursurile de puericultura, pe langa faptul ca e foarte documentata si trainuita si aici si in strainatate, ea insasi a nascut prin cezariana iar la urmatoarea nastere spune ca vrea clar sa nasca natural, banuiesc ca stie ea ceva..sau pe cineva ;). Mihaela Caramihai este numele ei si o gasesti in fiecare zi dupa ora 08:30.

            Ms pt info legat de homeopatie. O saptamana placuta.

      • Claudia Maftei says:

        Eu nu prea mai inteleg nimic..eu credeam ca medicul “homeopat” imi poate recomanda tratamente naturiste (din plante) dar tot citind pe internet descopar ca “homeopatia” nu este acelasi lucru cu “naturopatia” :S si ca homeopatii folosesc nu stiu ce extracte din organe de animale (ceea ce nu suna bine deloc)..

        • Ana says:

          Buna din nou,

          Homeopatia merge pe principiul similitudinii si are in spate teoria fizicii cuantice (nici eu n-am inteles prea bine dar e vorba mai degraba de vibratia componentului respectiv decat de “o doza” din el). Remediile sunt facute prin dilutii succesive dintr-un singur element fiecare: planta, mineral, animal. De aici si controversele legate de acest domeniu: multi cred ca acele “bilute” contin doar zahar si ca sunt inutile. Este foarte diferita de naturopatie insa merg impreuna. Eu sunt de parere ca naturopatia singura merge doar la persoanele care respecta cu strictete un regim de viata foarte sanatos. Adica cam ca cel al Oliviei. In orice caz, pentru fiul meu pe care mai am mult pana-l “convertesc” la raw-veganism, homeopatele functioneaza de minune. La fel si pentru mine. Si aici nu vorbesc doar de boli conventionale ci si de altele gen: balbaiala, fobii, etc…
          Sper ca iti folosesc aceste info.
          Cu drag

          • Ana says:

            si inca ceva: homeopatele nu “adauga” ceva in corpul tau ci doar il “pun pe frecventa potrivita” ca sa lupte singur. de ex la raceala: daca este infundat si nu-i curge nasul, dupa remediu incepe sa elimine secretii multe, multe (corpul se curata singur si abia dup-aia se vindeca). daca are febra uscata il ajuta sa transpire si sa capete “pofta” de apa pt a se hidrata si a elimina toxinele. eventual, in functie de virus, le scoate si prin eruptii pe piele. febra nu scade imediat dar se vede clar cum corpul e deblocat si incepe sa lupte. si boala trece mult mai repede si, acum dupa aproape 2 ani de “practica”, pot spune ca trece din ce in ce mai repede.

    • Claudia Maftei says:

      Buna,

      Am nevoie de (inca) o recomandare pentru un medic homeopat, imi poti spune te rog numele celui la care mergi?

      Multumesc anticipat.

      • Claudia Maftei says:

        Offf, pe Anamaria o intrebam, a aparut in alta parte postul :D. Ana mi-ai raspuns deja, stiu, iti multumesc, dar tb sa fac un pic de cercetare inainte.

        O seara buna.

  88. Adela says:

    Draga Olivia, eu nu mi-am vaccinat copilul, are 5 luni si a luat tuse convulsiva. Ce as putea sa fac? Sunt disperata, e oribil.

  89. Elvira says:

    Fantastica investigatia facuta de cei de la Romania, te iubesc. Sa urmariti emisiunea de azi sau sa o cautati. Ma intreb mereu ce se va intampla cu omenirea…

    http://stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=60587137&section=53&video_section_id

  90. Miha says:

    Da! Am vazut si eu…m-am ingrozit!

  91. Raluca says:

    Buna tuturor!
    Am si eu cateva intrebari si sper ca ma puteti ajuta.
    1. vreau sa ma las de fumat (va rog, nu sariti cu acuze. Fumez din cauza stressului, ultimii 3 ani au fost extrem de grei pentru mine si desi sunt foarte interesata de o viata curata si sanatoasa nu ma pot lasa de fumat). Incerc sa ma curat nu atat fizic cat psihic pentru a reusi. Probabil sunt singura vegetariana fumatoare de pe pamant, va rog sa nu ma judecati.
    2. branza de oaie intra in categoria alimentelor interzise?
    3. unde pot gasi ulei de floarea soarelui nerafinat, crud, stors la presa la rece, in Buucuresti?
    4. Draga Olivia, stiu ca ai facut multe calatorii in viata ta (in toate sensurile). Cum se poate vindeca sufletul?

    • anamaria says:

      Raluca, eu iti pot raspunde la intrebarea 2:
      Daca respecti regulile raw-vegane, este un aliment nerecomandat :), doar lactatele crude de capra sunt tolerate, au putina cazeina (pentru mai multe detalii citeste Studiul China).
      Si la intrebarea 3:
      Se gaseste in magazinele Naturalia.

    • anca says:

      Raluca, aici nu suntem ca sa ne judecam ci sa ne ajutam.
      Te inteleg foarte bine, eu sunt cu cafeaua, nu am baut o saptamana, de doua zile iar beau, probabil ca am vazut ca pot si mi-a trecut entuziasmul.
      Cred ca primul lucu pe care tb. sa-l faci este sa-ti vindeci sufletul, sa vorbesti cu cineva, sa te descarci, daca vei incerca sa te lasi de tigari acum cand esti suparata iti va fi si mai greu si probabil vei fi mai nervoasa.
      Rezolva problema (problemele) fa putina curatenie in viata ta sau macar vorbeste cu cineva, asculta putina muzica clasica, incerca sa te regasesti dupa care cand te mai linistesti incepe sa fumezi paie sunt tigari din alea slabe de 1mg nicotina, si incet, incet, rarestele, incearca sa-ti umpli timpul ca sa nu te mai gandesti la ele si cel mai greu este sa incerci sa nu mai asociezi tigarile cu stresul, supararile.
      Cand esti suparata iei afara fa cateva ture, suna pe cineva, mananca un fruct nu stiu orice dar nu tigara.
      Ai grija de tine si sper ca ti-am fost de folos, daca mai este ceva putem vorbi in continuare.

    • iulia b says:

      pentru intrebarea 4 incearca o detoxifiere, un pot, mananca doar fructe cateva zile, apoi o sedinta de shamanism (vezi detalii pe net)

  92. Ina_ says:

    Dragelor, 3 luni jum au trecut de cand sunt mamica si simt ca nu mai imi pot gestiona timpul. Ce solutii ati avut, ce trucuri ati facut sa le impacati pe toate: casa, copil, sot si dezvoltare personala. Ma trezesc la 5 in fiecare dimineata si ma culc la 23, chiar daca sunt deseori tentata sa mai fac cate ceva noaptea. Nu mai am timp de lucruri esentiale zic eu, cum ar fi lecturarea unei carti etc. Incerc cat stau afara cu bebe sa mai lecturez ceva dar..cand ti-e lumea mai draga ..stiti voi:) (ps: atat de mult ma acapareaza F. Dolto).Simt ca nimic nu ajung sa fac de nota 10. Ma straduiesc sa fiu o mama cat mai buna ( la capitolul sotie nu mai apuc nici macar sa ma gandesc ) si simt ca nu e sufient ce fac.Eu am curiozitatea asta cum le faceti sa le impacati pe toate?Cum poti fi o mama buna, sa tii pasul cu toate, sa fii in stare sa oferi o educatie de calitate copilului si …hai, treaca si o sotie cat de cat onorabila?
    Mentionez ca nu sunt pro menajera sau mai ales bona.Va multumesc si astept parerile sau experientele voastre!

    • carmenioana says:

      Buna Ina,

      Si eu trec prin aceeasi criza … tu ai reusit sa scapi cu bine si sa le impaci pe toate ??
      Bebelusa mea are 4 luni si abia acum am reusit sa mai intru si eu pe blogul Oliviei sa mai citesc cate ceva !!
      Daca vrei sa mai vb, scrie-mi pe adresa de e-mail: carmenioana_balanescu@yahoo.com si o sa raspund cat pot de repede.

  93. Anamaria says:

    Buna Olivia,
    Daca ai fi o fata de 25 de ani, interesata de o viata cat mai echilibrata, sanatoasa si plina de iubire, ce metoda de contraceptie ai recomanda? Imi doresc sa renunt la anticonceptionale, dar nu stiu ce alternativa sa adopt inspre binele meu.
    Multumesc si o vara cat mai frumoasa pentru toata familia!!!

  94. elena says:

    Fetelor, scuze ca intervin. Am nevoie urgenta de cartea tehnica in romana a deshidratorului excalibur. Daca aveti ceva indicatii, va rog sa mi le trimiteti pe adresa: elema_80@yahoo.com. Va multumesc anticipat

  95. anca says:

    Olivia, ce parere ai despre batoanele fibrobar?

  96. Silvia says:

    Olivia, ce parere ai despre epilarea IPL (cu lumina intens pulsata), a aparut un epilator nou i-Light PRO de la Remington care permite epilarea acasa. Crezi ca e posibil sa afecteze pielea sau sa cauzeze cancer? merci!!

  97. Miha says:

    Draga Ina,
    Vreau sa-ti zic ca pana la varsta de 4 luni,baietelul meu plangea aproape non stop;a avut niste colici ingrozitori;eu ma odihneam doar 2 ore noaptea si alea pe reprize,nu continuu;mergeam prin casa cu el;asta faceam noaptea:ii cantam,il leganam,il tineam in brate,il masam pe burtica;ziua,cand el dormea,eu faceam mancare,curatenie si alte treburi,tot pe bucatele,pentru ca n-avea nici ziua un somn linistit.Iar de la 4 luni pana la 8 luni,dormea 4 ore maxim pe noapte,tot pe reprize;de la 8 luni pana la un anisor,dormea maxim 5 ore;am avut in tot timpul asta f.f.putine nopti linistite si mi s-au parut a nu fi adevarate…nu-mi venea sa cred a doua zi ca micutul n-a mai plans. Acum,are aproape 2 anisori si tot mai are noaptea dureri de burtica;am fost la diversi medici,a luat tratam.,dar degeaba; imi cunosc cel mai bine micutul si stiu ca-l doare burta! In ceea ce ma priveste pe mine,am slabit f.tare si ma simt atat de slabita;dar am facut fata;trebuie sa incerci sa nu te mai stresezi,ca eu acum imi dau seama ca degeaba ma stresam,nu rezolvam nimic;trebuie sa fii calma,rabdatoare si sa te gandesti ca puiutul tau e o minune in viata ta; sa nu te razbuni pe sotul tau,sa nu-l neglijezi,iar el sa te ajute atunci cand poate,sa iasa cu micutul/a tau/ta. Te inteleg perfect si stiu ce-nseamna. Nici eu nu prea mai am timp de alte activitati relaxante,darpuiul meu si sotul imi dau putere sa merg mai departe. Alimenteaza-te cum trebuie!
    Multa sanatate!
    Ai grija de tine!
    mai vorbim

    • Miha says:

      Si inca ceva: iesi la plimbare impreuna cu cel mic!; va ajuta pe amandoi sa va relaxati. Cat doarme ziua,(cred ca nu mergi la serviciu)incearca sa dormi si tu cu el.Iar cat timp faci mancare,curatenie si alte treburi,pune-l pe micut sa stea in patut.Eu pe al meu l-am pus in patut de pe la 3 luni,iar de la 4 luni a dormit in patut.Ziua,chiar daca plangea,il mai lasam in patut ca sa-mi pot face treburile;nu-i lasam jucarii periculoase,sa nu se accidenteze sau sa le inghita.Si pentru ca n-avem incotro,acum,la aproape 2 anisori,inca mai sta in patutul lui ziua;plange,tipa,dar se calmeaza;acum ii dau carti colorate,se uita pe ele,ii dau jucarii,ii pun muzica pt.copii,etc.N-am mai auzit pe nimeni sa-i stea copilul de 2 ani in patut,pana acum;dar daca-l inveti,sa vezi ca va sta;cand va merge in picioare,il iei pe langa tine,dar e important sa stea in patut macar 2 ore pe zi,sa-ti faci treburile;daca il inveti in brate,va cauta mereu sa-l iei in brate. Si nu te gandi de pe acum la “ce va fi”! ACUM e mai greu,ca e micut,dar mai tarziu va fi bine;ai sa vezi.

      • Miha says:

        Explica-i sotului tau ca ai nevoie de ajutorul lui,daca are timp.Faceti mai multe treburi impreuna si seara,gasiti-va timp si pentru voi! Eu una,cand am treaba,il trimit pe micut cu taica-su la plimbare si eu imi fac treburile;sotul meu lucreaza de la ora 7 pana la ora 16,dar ma ajuta si sta cu micutul cand e nevoie.Acum sunt in concediu maternal,dar in septembrie incep munca si micutul va sta cu bunica lui cat voi fi eu la serviciu.Pe la doi anisori si 8 luni,il voi lua cu mine la gradi.

        • Ina_ says:

          Mihaela, iti multumesc pentru raspunsuri.Pana la aproape 3 luni am fost singura, eu si copilul, zi de zi. Acum a venit si sotul acasa si e mai bine.Si asa orele trec formidabil de repede. Nu prea accept usor ideea sa il las singur in camera. Sta dar nu mult si ma cheama in felul lui. Cred ca e important sa fiu cu el, prezenta mea face mult chiar si cand vrea sa adoarma.Si practic aici e baiul- timpul. E ireversibil si practic fiecare minut nepetrecut cu el in favoarea altor treburi ma mustra cumva.Simt ca pierd ceva…
          Cu bine!

          • anca says:

            Si mie mi-a fost foarte greu, am nascut-o pe fetita la 8 luni cu 2kg, nu putea sa suga de la san pt ca era prea mica si nu avea putere.
            Pentru ca vroiam sa-i dau neaparat laptele meu m-am muls 3 luni de zile din 3 in trei ore, aveam sani numai vanatai si cateodata imi curgea sange.
            Noaptea plangea ziua dormea,asa pana la 2 luni, nu am mai rezistat am zis STOP, trebuie sa fac ceva.
            Copilul chiar daca este mic are nevoie de intimitatea lui, adica de camera lui, patutul lui.
            Dimineata la 8 eram afara dupa ce manca, la 11 intram ii dadeam iar sa manance si o punea la ea in patut, intradevar a plans dar am lasat-o sa se linisteasca singura.
            Duapa ce adormea faceam si eu traba ce puteam, dupa care iar afara.
            Secretul a fost ca de la 17 pana la 20 seara nu am lasat-o sa doarma, a fost crunt imi era mila de ea dar si de mine, ii cantam o puneam in balansoar ii aratam tablouri, nu mai stiam ce sa fac, dar a fost prima seara cand a dormit toata noaptea de la 08 pana la ora 06 dimineata.
            Si de la doua luni doarme toata noaptea iae eu sunt cea mai fericita.
            Cea mai grea parte a fost s-o las sa planga, cam 5 min o tinea, dar dupa aceea dormea ca un ingeras.
            Toata lumea care venea ma certa, vai plange copilul nu te duci?
            Nu o sa se linisteasca singura, se uitau la mine ca la o nebuna dar dupa aceea copilul meu dormea iar eu ma linisteam.

          • Andreea E says:

            Anca, sfaturile tale tin de idei preconcepute bine inradacinate in cultura noastra si denota sadism fata de propriul copil. Si eu am procedat ca tine cu primul meu copil (l-am lasat sa doarma singur de la 3 luni, l-am lasat sa planga minute si zeci de minute de mi se rupea inima, ascultand sfaturi ticaloase cum ca “il invat cu mine, dependent”) si acum regret amarnic, iar copilul il simt cu atat mai dependent de mine cu cat a dobandit un sentiment de nesiguranta din cauza acelui abandon cand avea nevoie de mine. Copiii nu au nevoie de intimitate, ci de relatia permanenta cu mama lor, au nevoie sa fie alaptati la cerere (asta implica si noaptea!), iar cand mama lor nu raspunde la strigatele lor, se panicheaza si chiar daca aparent se linistesc singuri, ei de fapt adorm rupti de oboseala dupa atata zbucium.. Nu este normal ca un copil de doua luni sa doarma toata noaptea sau mai bine zis asta nu trebuie sa constituie o regula de “educare” a unui bebelus, chiar daca poate exista si exceptii sau se intampla in cazul copiilor hraniti cu lapte praf. Stiu si eu ca e f greu sa fii singura trebuind sa ingrijesti un copil sensibil sau cu colici, dar nu este vina copiilor, ci a felului in care este construita societatea noastra. In mod normal mamele ar trebui sa aiba tot sprijinul din partea familiei extinse.
            Va recomand din suflet sa cititi despre conceptele attachment parenting, ca sa va intelegeti mai bine bebelusii. In rest, fiecare mama ar trebui sa incerce sa inteleaga cat mai bine cauza care determina un comportament sau altul la copilul lor, sa-si adapteze la propria situatie recomandarile conceptului despre care am amintit…
            Sper ca nu v-am suparat si va doresc sanatate si liniste alaturi de puiutii vostri! Andreea E

  98. Daria says:

    Fetelor, Olivia, ce parere aveti despre vasele de gatit Pyroflam? http://www.real-hypermarket.ro/pyroflam/gama-pyroflam M-ar interesa cel pentru fiert la aburi, ma gandesc ca e o varianta mai buna decat un aparat din plastic.

    Multumesc.

  99. doralina says:

    Miha si eu la fel am patit cu Tudor.Plangea noaptea de dureri de burta si pana la 3 ani n-am dormit o noapte intreaga;dr.dadeau din umeri pana am ajuns sa-i facem analiza Imupro 300 din care a reiesit ca are anumite intolerante;de cand am scos alimentele respective doarme toata noaptea,acum are 4 ani;va doresc sanatate!

  100. Miha says:

    Multumesc de informatie,Doralina! Ma voi interesa de aceasta analiza,daca se face in oras la noi,in Barlad;daca nu,voi merge in alt oras sa i-o faca.Unii doctori rad de mine si ma intreaba ca de unde stiu eu ca-l doare burta;altii se uita mirati la mine,un dr.mi-a zis ca e prea alintat,dar numai eu stiu cum se tavaleste de durere mititelul; dr.de familie nu stie ce sa zica; nu ma crede nimeni…mi-e mila de el;nu ne odihnim cum trebuie nici eu,nici el,iar cand voi incepe munca,probabil voi simti oboseala la servici.

  101. daniela says:

    Buna,fetita mea de 4 ani a facut varsat de vant,ce ati facut copiilor cand au avut.

  102. anca says:

    Il lasi sa-i treaca boala, nu-l scoti afra si multe lichide.
    Sanatate!

  103. anamaria says:

    Ana, asta e a 4 oara cand scriu la mesajul asta, nu stiu ce se intampla dar cand dau comenteaza, pagina revine la titlu postului, iar comentariu nu apare. Asa ca nu mai scriu zeci de randuri si o sa postez 2 comentarii.

  104. anamaria says:

    Yuppiiiii in sfarsit a aparut. Pe scurt.
    1 Coagularea la mine a avut o intarziere de 1 sec, intr-un interval de 12-15 sec. Doctora nu s-a aratat ingrijorata.
    2 Eu am avut posibilitatea de a naste normal dar mi-a fost frica, iti dau contactul doctorei poate te accepta. Contact : dr. Indiana Pelin tel. 0730019555, lucreaza la Regina Maria.
    Pup

  105. Miha says:

    Ina,
    Stiu ca sunt cele mai frumoase si pretioase clipele petrecute cu micutul tau,dar nu trebuie sa stai chiar tot timpul in preajma lui; pai eu ajunsesem de nici nu mai mancam nimic toata ziua pentru ca plangea mereu si eram stresata cu treburile;il inveti alintat si ai sa stai cu el in brate tot timpul,pana invata sa mearga in picioare,poate si dupa;stii ce greu mi-a fost mie primele nopti cand l-am pus noaptea in patut sa doarma? Doamne! Eram invatata sa-i aud respiratia,sa-l tin in brate,sa-l mangai,sa-l alint;parca era ca aerul pe care-l respiram; primele nopti cand l-am pus in patut,adormeam plangand; iar ziua il puneam in patut pentru ca trebuia sa-mi fac treburile:mancare,curatenie,etc.ma mai duceam si la el sa-l vad,ma mai jucam cu el,dar apoi imi continuam treburile si tot asa; pai nu trebuie sa uiti de tine si de sotul tau…trebuie sa ai o viata normala de mamica,sotie si sa ai grija si de tine;stai cu copilasul tau,dar nu chiar tot timpul; mai lasa-l sa se joace singurel; eu pe al meu il lasam in patut dormind si cand ma uitam la el sa vad ce mai face,il gaseam uitandu-se la perdea lung;aveam patutul langa geam;geamul era deschis si vedea copacii in geam;privea lung si entuziasmat,curios,nu stiu cum sa explic;dar sa vezi cand se trezea dimineata si gangurea:mama,tata…de repetate ori…il adoram;ma topeam dupa el; sunt cele mai frumoase clipe!

  106. Cristina says:

    Buna tuturor,

    am si eu nevoie inca o data de sfaturile voastre; ce imi recomandati pt o batatura care ma deranjeaza ft tare, mai ales ca e si in talpa? Vreau sa-ti multumesc mult Irina Stoian pt sfatul cu samponul bio de la Uretkram impotriva matretii; impreuna cu o cana de otet si 10 pic de ulei de menta a dat rezultate grozave; si credeti-ma vorbesc despre o matreata infioratoare si de ft mult timp; va multumesc mult.

    • Silvia says:

      Cristina, eu am avut anul trecut o batatura in talpa care a tot crescut si incepuse sa se innegreasca si era dureroasa cand paseam sau apasam pe ea. Am fost la medicul dermatolog care mai mult s-a ocupat de completarea fisei mele decat de problema in sine. A zis ca “Toti avem bataturi”, ca si cum ar fi fost deranjat ca m-am prezentat cu o problema atat de neseminficativa. La final, s-a uitat la batatura, a fost de acord ca nu arata bine deloc, dupa care mi-a dat trimitere la chirurgie, sa mi-o scoata. Intre timp, am cautat pe internet si am aflat ca de fapt era un neg plantar. Tot de pe Internet am luat si solutia: ungerea bataturii cu ulei de ricin peste care se pune praf de bicarbonat. vreau sa iti spun ca in 2 saptamani, negul a inceput sa se despinda frumos si sa cada, nesupunandu-mi piciorul la interventii chirurgicale brutale. Incearca si tu, poate e aceeasi problema, eu am fost incantata de modul cum a actionat acest remediu naturist!

    • Irina Stoian says:

      Ma bucur mult! Cu drag!

  107. Cristina says:

    Multumesc mult Silvia; voi incerca.

  108. mara says:

    buna olivia,

    de cateva zile ti-am descoperit blogul si citesc..citesc..nu ma mai pot opri. iti invidiez stilul de viata si mi-l doresc si eu pentru mine si familia mea. nici nu stiu cu ce sa incep…as da navala in magazine naturiste,librarii, as comanda de pe site-urile recomandate de tine de la ceaiuri la cosmetice..ma uit in jurul meu si parca orice aliment din casa mea, chiar si sapunul e un dusman..
    poate cel mai important, si cel mai putin costisitor, ar fi sa ma las de fumat. fumez de multi ani, din liceu (acum am 30)si in ultimii ani fumez cu un sentiment constant de vina si de disperare..dar nu am reusit sa renunt. am citit undeva ca si tu ai fumat. si ca te-ai lasat brusc, fara regrete. mai ai si alt sfat pentru mine legat de renuntarea la fumat?
    in ceea ce priveste alimentatia, nu sunt o carnivora convinsa, gatesc traditional poate si din lipsa de inspiratie ..si de bani, si sa nu mai vorbim de timp. este admirabil cat de mult timp aloci acestui aspect.
    ca sa nu mai spun de faptul ca iti faci timp si sa “trezesti” oameni ca mine. pentru ca asta simt ca am patit citind blolgul tau.. m-am trezit la o realitate a carei existenta nici nu o banuiam. sper sa reusesc sa implementezi si eu in familia mea acest stil de viata.

    multumesc

  109. Corina says:

    Buna Olivia,
    am citit ieri articolul despre laptele de capra si in urma acestui fapt am decis…ii cumpar Raisei(fiica mea)si incerc sa o determin sa bea. Asa ca astazi doar asta am avut in gand…si am rezolvat, dar mai aveam o problema…daca Raisa nu vrea?…am luat o revista veche CSID si i-am aratat copiii tai care…consuma lapte de capra si sunt sanatosi, asa am obtinut promisiunea ei ca vrea sa bea lapte de capra. Asadar asta seara fetita mea a baut lapte de capra si a zis ca e delicios. Multumesc tare mult prntru ca existi si pentru ca ne povestesi si noua despre beneficiile unor alimente.

  110. Ina says:

    Buna Olivia & fetele,

    de cand am descoperit blogul tot citesc si citesc cu drag si mare folos. va multumesc mult pentru toate informatiile grozave pe care le-am gasit aici si pentru tot timpul dedicat si toata implicarea voastra. am nevoie acum de o informatie pe care pana acum n-am reusit sa o gasesc si sper din suflet ca ma poate ajuta cineva. sunt insarcinata in 5 luni si de cateva zile vad “inflorind” o candida vaginala pe care nu stiu cum sa o tratez. stiu ca sunt recomandate baile de sezut cu infuzie de coada calului insa acestea (baile de sezut in general) sunt contraindicate in sarcina … informatiile legate de plantele contraindicate in sarcina sunt atat de confuze si incoerente ca mi-e si teama sa mai beau vreun ceai.

    Va rog mult, o mana de ajutor 🙂

    multumesc ,

    Ina

  111. Claudelle says:

    Are cineva vreo idee…cum pot scapa de parul nedorit care aproape mi.a invadat tot corpul de cand am inceput sa folosesc anticonceptionale…de mai bine de 1 an nu le mai folosesc dar ce pot face acum? epilarea definitiva este o solutie?…cel de pe abdomen ma deranjeaza cel mai mult mai ales acum vara fiind…

    • Ina says:

      Buna Claudelle,

      nu stiu ce ai putea sa faci , dar din experienta personala itipot spune ca epilarea definitiva e costisitoare si inutila … ca sa nu mai vb de cat e de nociva … asta e pacatele tineretilor , daca ar fi sa ma intorc in timp as face atatea altele cu banii azvarliti pe geam 🙁

      sper sa iti fie de folos !

  112. Alexandra says:

    Buna seara tuturor

    Revin la intrebarea adresata acum ceva vreme Oliviei: sunt su baietelul meu (7 luni) la etapa diversificarii si desi am un pediatru excelent, mi a marturisit ca la raw nu se pricepe, deci… as avea nevoie de niste sfaturi. Olivia sau oricare dintre voi, poate aveti sugestii? Multumesc anticipat.
    A doua chestiune pe care vreau sa o expun este sa atrag atentia asupra doctoritei homeopate Sturza (cabinetul Arsmedia) care este o catastrofa de medic, am fost la ea cu toata familia, am platit o caruta de bani (este 350 de lei diagnosticul si 150 lei consultatia), nu ne a nimerit nici macar o data, pe niciunul dintre noi, basca ca nu o gasesti cu zilele, desi, desigur, o cauti pentru ca ai o problema. Un medic homeopat excelent si un om minunat in schimb este doctorita Luminita Sarca (are cabinet la CDT Dorobanti, vis a vis de ASE).
    Cu drag, seara buna tuturor!

    • carmenioana says:

      Buna Alexandra,

      sunt interesata si eu de etapa diversificarii ( noi avem 4 luni si mai este putin pana la diversificare)… cred ca pana acum voi deja ati evoluat in acest sens; ce pediatru /persoana competenta ati gasit ???

      daca poti , scrie-mi pe e-mail: carmenioana_balanescu@yahoo.com

  113. Marilena says:

    Buna ziua,
    Olivia am si eu o intrebare legata de laptele de capra. Am un copil de 4 ani, dependent de lapte dulce (300-500ml/zi). Am gasit sursa sigura de lapte de capra, dar nu pot sa merg zilnic sa-i aduc. Varianta congelarii exista? Adica ma gandeam sa-i iau de ex. 2,5 l…1 l il bag in frigider, restul in congelator si-l scot cand am nevoie. Stiu ca proaspat e cel mai bun, dar…

  114. Anca says:

    Olivia, fetelor, nu mai dati lapte crud de capra , fetita mea este plina de viermisori, metionez ca nu mananca dulciuri, carne, lapte fiert, iaurt.
    De o luna jumate ii dau lapte de capra iar de doua zile elimina zeci de viermisori, oxiur. Aseara i-am facut clisma de disperare ca nu mai stiam ce sa-i fac si ea plangea ca o doare.
    Nu exagerez dupa clisma viermisori sareau din fund,in conditiile in care scaunul era plin si el de viermi, am crezut ca sunt intr-un film de groaza.
    Tratamentul nstru consta in 2 catei de usturoi dim pe stomacul gol, bitter suedez, de 3 ori pe zi, seara seminte de dovleac pisate cu miere si clisma inainte de culcare.
    Il facem de doua zilesi ma speri cand vad ce scoatem.
    Copilul meu era sanatos, nu a avut niciodata viermisori tocmai din cauza a ce manca, asta ma face sa cred ca laptele de capra este vinovatul.
    Acum trageti voi concluile.

    • daniela says:

      Cred ca incepe si la mine stresul , baietelul meu de 1,5 ani pare sa aiba oxiuri…sper sa ma insel. Oare la analiza de scaun as putea afla exact?

    • Ana says:

      Buna Anca,

      Ati reusit sa scapati de oxiuri cu tratamentul de mai sus? Esti sigura ca erau de la lapte??
      mercic pt raspuns,
      Ana

  115. daniela says:

    Suna horror ce descrii tu acolo, si eu le dau ocazional dar o sa le analizez scaunele, nu m-as fi gandit la asa ceva. Sa scapati cat mai repede !
    Cum reusesti sa-i dai cei 2 catei de usturoi? Unul din fii mei nu suporta usturoiul , am inecrat sa-i dau bucati sa-l inghita si era sa se inece…inca mai caut variante.
    Eu le-am facut anul trecut o cura cu un sirop natural Nikworm de care staim ca e foarte eficient in astfel de probleme.

  116. Anca says:

    Da suna horror, dar sa vezi e si mai si, ii dau doi catei de us
    turoi cu o lingurita de miere.

  117. Mihai says:

    Olivia, imi poti spune te rog ce carte ai citit de la Normal Walker?

  118. Ghendi says:

    “marturisesc, n-am fost intotdeauna in relatii cordiale cu caprele. mai ales cele bipede” :)))))
    Mersi de articol, chiar nu stiam de proprietatile laptelui de capra. Cu caprele bipede ca norocul mai rar avui de-a face.
    Totusi imi aduc aminte cu drag de una patrupeda (Sisi) o mai plimbam prin gradina bunicilor, asa pe la 10 ani, doar ca mai degraba ma plimba ea pe mine decat eu pe ea. Si avea personalitate capra, nu gluma, cand vedea ceva era tinta intr-acolo, nu prea baga ea de seama ca mai era cineva la capatul celalalt al funiei 🙂

  119. deniz denise says:

    Chiar mi-era dor de pitici…ma bucur ca-i mai pot vedea aici 🙂 pupici (denisa aka “dinisa” pentru luchitza)

  120. deniz denise says:

    felicitari pentru tot ceea ce faci 🙂

  121. Laura says:

    Buna Olivia

    Condoleante pentru draga ta surioara, sunt sigura ca este ingerul tau pazitor de acolo de unde e si vegheaza asupra familiei tale!!!
    De cateva zile am inceput sa citesc blogul tau si sunt impresionata, felicitari! As vrea ca in timp sa reusesc sa gatesc atat de sanatos precum o faci tu insa este destul de greu pot sa spun…As vrea sa te intreb ce parere ai despre laptele de migdale? avand in vedere ca de la orice alt lapte imi vine o senzatie neplacuta inapoi.

    Multumesc mult!
    Laura

  122. Alina says:

    Cam de vre-un an si jumatate baietii mei beau numai lapte de capra de la bunica insa fiert.N-am stiut pana acum ca acesta, pentru a fi intr-adevar benefic, trebuie consumat in stare cruda.
    Multumesc Olivia pentru lectie.

  123. camelia says:

    Citesc de o ora si ma bucur ca exista oameni atenti la viata pe care o duc. Se spune ca o treime din alimentele pe care le consumam sunt pentru organism ,iar restul pentru doctori!
    Sunt vegetariana de peste 20 de ani dar in tot acest timp am constientizat ca-mi face bine “hrana vie”.
    Urmand acest principiu am inceput sa fac si sapun la temperatura joasa “cold process” prin care nu sunt afectate proprietatile uleiurilor presate la rece si nici cele ale laptelui de capra.Mentionez ca laptele de capra pe care-l folosesc este de la caprele achizitionate de sotul meu.
    Caprele sunt din rasa “Alpina Franceza” ( cele rosii cu dunga neagra pe spate , din pozele cu micutii Oliviei ).
    E importanta rasa, dar mai importanta e sanatatea caprelor pentru a folosi laptele crud. Acestea trebuie sa fie deparazitate intern si extern ,preventiv si vaccinate periodic.
    As pute sa va spun multe despre sapunul raw , dar nu inainte de a cere aprobarea Oliviei careia as dori sa-i trimit din sapunul pe care-l fac pentru familia mea .As fi onorata daca te-ai alatura celor dragi mie care-i apreciaza calitatile.
    Cu multumiri si admiratie,
    Camelia

  124. Dan says:

    Sunt incepator, citesc de putina vreme acest blog si am incercat sa ma informez din mai multe surse in ceea ce priveste stilul de viata raw-vegan.
    Incerc sa iau lucrurile incet si treptat, sa renunt la carne si lactate progresiv.
    Am o nelamurire: in ceea ce priveste laptele raw, parerile sunt impartite, fiecare cu argumentele lui.
    Scriu acest mesaj in speranta ca exista persoane care imi pot impartasi motivele/experientele lor ajandu-ma sa ma “luminez”: de ce consumul de lapte de capra crud este sigur si care sunt avantajele acestui mod de consum fata de laptele de capra pasteurizat. Eu inca nu am gasit ceva care sa dovedeasca avantajele consumului de lapte crud.
    Tot cautand despre subiect am gasit acest site http://www.realrawmilkfacts.com/scientific-references referitor la riscurile care ne expunem daca consumam lapte de capra crud (multiple referinte).
    Accept orice fel de sugestie/argument/contra-argument deoarece cred ca asa putem invata si progresa.
    Sunt adeptul faptului ca “fiecare e liber sa traiasca cum doreste ” si nu vreau sa judec sau sa critic pe nimeni prin intermediul acestui mesaj.
    Multumesc anticipat.

  125. Mara says:

    Cine imi poate spune daca a consumat iaurt din lapte de capra crud pe perioada sarcinii? Am gasit la magazinele naturalia, iaurt si branza de capra produse din lapte proaspat si sunt tentata sa le includ in meniu.Nu am consumat lactate de peste 2 ani insa acum (saptamana 27 sarcina) simt nevoia sa mananc iaurt/unt. Informatiile sunt contradictorii si m-ar interesa detalii legate de alimentatia altor gravide….am cititca sunt chiar anumiti germeni/vlastari ce trebuiesc evitati in perioada sarcinii. Cine ma poate ajuta? Ma gandesc ca laptele provine dintr-o sursa sigura atata timp cat se vinde in magazin….heeeeelp

  126. ionela says:

    buna olivia. nu prea am fost interesata de acest fel de viata, pt ca nici nu am in jurul meu acest fel de persoane si stilul de viata de pana acum a fost altul si e greu la 30 de ani sa te schimbi. motive as avea dar mi-ar fi f. greu. am si eu o fetita de 1 an si 2 luni de la varsta de 11 luni am descoperit ca are o usoara intoleranta la proteina din laptele de vaca. nu a facut nici o reactie cutanata sau de alt fel ci doar ca nu imi ia in greutate cum ar trebui. la aceasta varsta are abia 8.500g, si pot sa-ti spun ca mananca tot ce-i dau, nu e mofturoasa. de atunci am scos lactatele si ii dau doar un lapte praf special fara proteina, dar e si f. scump si parca tot nu vad nici o imbunatatire, inca ne mai investigam. e si foarte activa si consuma foarte multa energie, dar la cum mananca ar trebui sa fie mult mai bine. as incerca sa-i dau si eu lapte de capra, dar tot nu sunt convinsa ca e bun crud. nu stiu ce sa mai fac sa o vad putin mai dolofanica.
    da-mi si mie un sfat. merci mult si o zi buna.

  127. felicia says:

    Buna ziua!

    De cateva zile caut prin librarii de Norman Walker “Ce lipseste organismului tau? Sucuri din fructe si legume” si nu gasesc. Imi puteti da un link de unde as putea comanda cartea?

    Multumesc.

  128. Anita says:

    superbe poze!

  129. Andreea says:

    Felicitari Olivia. Esti o femeie de caracter. Multumesc pentru informatiile pe care mi le oferi, stiind ca iti rupi din timpul tau sa imparti cu noi, toti ceilalti, ceea ce stii sau afli pe parcurs, legat de alimentatia sanatoasa, a noastra, a tuturor.

  130. aniela says:

    Draga Olivia, site-ul si sugestiile de aici sunt ca o gura de aer proaspat. Am o intrebare mai punctuala: stii si un medic mai naturist? sunt insarcinata si mi-a fost recomandat sa incep sa mananc carne, lactate pt ca mi-a iesit o anemie. Principiile mele nu corespund, dar nu vreau sa pun in pericol sanatatea copilului. Recunosc ca desi sunt vegetariana cu perioade de veganism de peste 6 ani si medicamentele alopate au fost mereu ultima solutie, imunitatea mea a fost mereu mai scazuta, deci consider ca undeva n-am reusit sa echilibrez nici alimentatia mea. Mai sunt mamici vegane pe aici? O sugestie de ginecolog mai deschis spre alternative naturale mi-ar fi de mare folos. Si ca sa raman in tema articolului: Laptele de capra crud e ok in timpul sarcinii? Multumesc!

  131. Marius says:

    Am plecat de la Bloc la Tara , din cauza problemelor de sanatate ale sotiei . Detin 25 de capre . Celor care doresc din Constanta si Tulcea putem sa le oferim , Zer , Cascaval curat de Capra , La Comanda executam Buric de Capra Rulada cu diverse arome , Cas si Branza , Kefir de Capra , Lapte Proaspat . incercam sa ne dezvoltam si avem – Gaini , Gaste , Rate si Iezi de Carne , Oua . Locuim in zona Biosferei Deltei , zona nepoluata . Toate produsele sunt din Gospodaria Noastra .
    Cu Stima Marius .0733-814.850

  132. Georgeta says:

    Felicitari Olivia! In viata mea nu am vazut atatea replay-uri la un post. Eu de curan i-am descoperit pe Dana si Dorin Hanganu (posteaza produsele de pagina de fb -Piata Matache). Pur si simplu m-au captivat cu produsele lor precum si cu povestile lor. Ti recomand cu drag, fac si livrari gratuite si sunt mai ieftini decat in piata.

  133. Giorgi says:

    Buna olivia as avea o intrebare crezi ca laptele de migdale ar fi prea devreme pt un bebe de 11 luni din cauza alergie?

Raspunde

ultimele posturi