… vremea cind mirosul ravasitor de piine coapta umplea fiece ungher de casa cu promisiunea unei felii calde, aburinde … unse generos cu un strat galben de unt de tara, ce se topeste si se scurge in uitare pe marginile crocante ale cojitei… pudrate, ca-ntr-un basm de Andersen, cu niste sare grunjoasa … imbarbatate cu cite-un catel de usturoi viguros… si muscate cu toata gura, pina in prasele, ca si cum ar fi ultima… da, s-a dus!

Adevarul rece … despre intolerabilul gluten din faina, drojdia coapta ce umfla chinuitor maruntaiele, sarea grunjoasa ce se inghesuie spre incheieturi, ca sa te pedepseasca prin dureri ascutite la fiecare miscare, despre grasimea naclaioasa a untului, etc… mi s-a pus de-a curmezisul poftelor arzatoare si mi-a taiat brutal rasfatul culinar. Ce jale!

Bietul suflet… Credea pina mai ieri in intentii curate si afla ca, dupa ce s-a daruit ca o ofranda, a ramas pingarit… ca buzele care ii sopteau dulce amorul sunt desfrinate si intinate de minciuni desarte…. Intelege, deci, durerea unui suflet de gurmand autentic, care prefera – decit sa se intovaraseasca cu deziluzia – sa fuga, mai bine, departe de un Alec D’Urberville gastronomic…

Imagineaza-ti-l colindind locuri indepartate, in cautarea sperantei pierdute … Si mai apoi extazul in fata promisiuniii unei noi iubiri adevarate…

… acele piinici nedospite, nepingarite, coapte in arsita frusta a soarelui, mustind de enzime si vitamine vii, incarcate energetic de Tatal Cer si Mama Pamint… sunt fagaduiala ca exista viata dupa moarte… Azime e numele lor de alint… Pentru ca piinicile astea trebuie rasfatate cu toata dragostea, cu ierburi aromate, rosii uscate la soare si ceapa deshidratata… mai trebuie condimentate, poate cu un pic de chimen sau piper de Cayenne care sa-ti lase in cerul gurii senzatii vagi dar persistente, asemenea mirosului unui parfum de femeie, ce pluteste pe perna, dimineata…

Se intelege, azimele se cer iubite… dezmierdate in cuvinte tandre, imbunate prin ofrande vii si suplimente energetice. Omagiul meu s-a infaptuit prin urzici proaspete, cumparate din piata,… prin miinile mele inrosite, muscate de ierburile timpurii! Desigur, le-am imblinzit in blender, pina si-au lepadat armele usturatoare si le-am pus cu smerenie la picioarele azimelor. Blinde ca o soapta de impacare, azimele isi ofera acum elixirul pentru redinamizarea corpului vital, arderea toxinele, curatarea tenului, intarirea oasele, vindecarea durerile articulare sau topirea tumorile… printre alte miracole…

Tuturor celor care se cred fara de speranta in lupta cu desartaciunea alimentara, le prezint azi intiia consolare.

Doamnelor, domnilor,
Azimele “Mai mult verde”!!!

ESENTA:
1 cana de nuci caju inmuiate 2-3 ore/peste noapte
2 miini de urzici
5 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline extra-virgin
sare de mare cu zgircenie
1/2 cana de ceapa deshidratata/seminte de susan

ATITUDINEA

Mintea se goleste intii de ginduri straine si tulburi, pentru ca plaminii sa se poata umple lent si cu bagare de seama cu aer, inspirat profund de trei ori, ca intr-un ritual sacru… Acum e loc pentru magie si bucate facute cu dragoste!

ALCHIMIA

Elementele esentiale se introduc in blender, haotic… pentru ca haosul e premisa oricarei ordini…. si pentru ka blenderul sa le prefaca intr-o pasta moale, verde si cremoasa. Se intind azimele pe foile de teflex ale deshidratorului (sau pe hirtie cerata, daca deshidratezi pe calorifer) in forme rotunde si egale, ca intr-o zi de cuminecatura. Li se anina, cochet, de urechi cercelusi de ceapa-rondele si se lasa la deshidratat peste noapte. Ce se preface noaptea, se desavirseste ziua, cind poti sa le lasi in soare pentru o ora, pentru mai multa vitalitate. Se servesc energizate, trasnfigurate… raw!

PS: Alchimia gurmanda a elementelor magice sper sa multumeasca papilele gustative rafinate ale lui Dragos Bucurenci, cel care a inspirat de altfel numele Azimelor “Mai mult verde”, cu urzici si usturoi. Si acelasi care a avut un cuvint incurajator in semn de bun-venit in blogosfera si pentru un ucenic timid ca mine, dovedind inca o data ca intii a fost (este) cuvintul… Subscriu deci sloganului “Mai mult verde“, al fundatiei lui Dragos, cu trei azime calde din partea casei, pentru inceput…

84 comentarii la “Azime “Mai mult verde””

  1. Andreea says:

    Draga Olivia,
    ma incanta si ma inspira retetele tale, deocamdata le urmaresc savurandu-ti stilul literar, dar o sa incerc sa le savurez si gustul. Spune-mi te rog, cat de greu v-a fost sa treceti de la o alimentatie normala (ca altfel nu stiu cum s-o numesc) la cea raw? Eu am si eu 2 copii, de cand il am pe primul ne-am scimbat complet stilul de a manca, dar mai am mult pana a ajunge la alimentatia raw. Noi suntem niste gurmanzi, in sensul ca ne place mult sa gatim si sa mancam, nu suntem grasi pentru ca nu mancam porcarii. Cu toate acestea, ceea ce ne propune acest tip de alimentatie, adica raw, este pur si simplu o promisiune pentru o viata foarte lunga si sanatoasa (sa nu-i zic totusi precum favoritul tau, nemuritoare). Tu esti clar un model, iar daca n-ai fost pana acum e clar ca vei deveni unul, cu atatea cai de propagare si atata lume interesata de altceva. Asadar, din experienta ta, care-i destul de vasta, crezi ca putem pacali cu succes papilele gustative, sa uite repede de savorile nesanatoase oferindu-le in schimb ceva cel putin la fel de bun? (asa fac cu copiii mei cand trebuie sa le distrag atentia de la ceva :). Si mai spune-mi, te rog, voi ati adoptat exclusiv acest tip de alimemtatie? Ce mananca copiii la gradinita? Sau ce mancati in vacante?
    Mai am lucruri sa te intreb, poate intr-un mesaj viitor, sa nu te tin numai pentru mine.
    Multumesc mult de rabdare si multumim ca te-ai gandit sa ne impartasesti si noua din povestile tale.

    • Irina says:

      Draga Olivia,
      Impartasind pe deplin curiozitatile Andreei legate de alimentatia copiilor si asteptand cu nerabdare povetele tale inspirate, cutez si eu sa ridic o mana in blogosfera patronata de tine,cu o rugaminte.
      Marturisesc ca mi-as dori sa-i dau fetitei mele in varsta de 1 an si 5 luni alimente preponderent vegetale, dar care sa-i asigure intregul necesar de nutrienti necesar procesului de crestere. Fie si pentru a-i forma gustul pentru o mancare sanatoasa, gust care o va insoti toata viata (gustul mancarii din copilarie, “ca la mama acasa”, pe care eu cred ca il purtam cu noi ca un adevarat bagaj genetic..!).
      Insa toata nazuinta mea a ramas la acest stadiu teoretic, din motive de lipsa de inspiratie sau curaj.
      De aceea indraznesc sa te rog sa ne dai exemple concrete ale alimentatiei zilnice ale copiilor tai, pe care, timid, sa le urmam si noi.
      Multumim pentru retetele dulciurilor, sunt o alternativa excelenta la cele care ne-au insotit noua copilaria.

      • olivia says:

        Curind, o postare speciala si pe tema asta! Ca sa ai certitudinea ca fiecare lingurita cu papa pe care i-o dai fetitei tale are suficiente proteine, minerale, vitamine si enzime ca sa creasca mare si foarte sanatoasa.
        Cu drag,
        O

    • olivia says:

      Draga Andreea,
      Multumesc pentru mesaj si incurajari!
      Copiii papa mincare vegetariana si la gradinita… Problema, insa, sunt deserturile, aceleasi pentru toti, care se regasesc in meniu aproape la fiecare masa… Sunt cu zahar, faina, lapte si oua. Si cu bicarbonat de sodiu, presupun ( despre ale carui dezavantaje vorbim curind). Asa ca mi-am suflecat minecile si am inceput sa fac variante raw vegan, pe care le duc dimineata la gradi sa le aiba copiii la masa de prinz (cei de-acolo sunt foarte intelegatori si cooperanti). Asa s-a nascut si crema de zahar ars, care are un succes nebun la noi… Luca maninca si cite 3-4 portii o data. E mare mincacios, mare pofticios! Imagineaza-ti ce dezastru ar fi sa haleasca atitea portii in varianta traditionala, cu oua, lapte si zahar ars… Despre celelalte, detaliez intr-o postare viitoare. Ramii prin preajma.
      Cu drag,
      O

  2. Anna says:

    Scrii tare fain. Parca am intrat intr-un castel.
    Asteptam minuni din mainile tale si cuvinte…scrise cu inima.
    Multumim.

  3. olivia says:

    Dragele mele dragi, multumesc de incurajari!
    Ne asteapta cale lunga sa ne-ajunga de povesti despre papa, copii si sanatate… asa ca pe rind o sa raspund pe cit imi sta in putinta tuturor intrebarilor pertinente care s-au pus aici.
    Cu drag,
    O

  4. Doina says:

    “Adevarul rece … despre intolerabilul gluten din faina, drojdia coapta ce umfla chinuitor maruntaiele, sarea grunjoasa ce se inghesuie spre incheieturi, ca sa te pedepseasca prin dureri ascutite la fiecare miscare, despre grasimea naclaioasa a untului, etc… mi s-a pus de-a curmezisul poftelor arzatoare si mi-a taiat brutal rasfatul culinar…”

    Mi-am permis sa te citez, imi place foarte mult cum scrii, sincere felicitari. Din punct de vedere tehnic, insa, articolul tau atat de artistic scris, ridica niste obiectii; sper sa nu te superi daca voi specifica faptul ca “intolerabilul gluten” se gaseste in bobul de grau de la prima samanta incoltita vreodata pe planeta, asa incat idilica paine de casa din copilarie continea gluten ca si cea de azi. Glutenul este o proteina care nu este obligatoriu daunatoare sanatatii, popoarele asiatice consuma glutenul “spalat” din faina in diverse forme si este cunoscut faptul ca japonezii, de exemplu, au una dintre cele mai sanatoase diete. Glutenul este daunator doar celiacilor (celor care sufera de intoleranta la gluten) sau bolnavilor de boala Duhring-Brock (o alta forma a celiaciei). Drojdia de bere contine un bogat complex de aminoacizi esentiali, vitaminele B, D, E… in fine, nu doresc sa intru in detalii.

    Mi-e teama ca din prea mult zel, anumite persoane cu ceva autoritate a cuvantului si de altfel categoric bineintentionate, contribuie la crearea unor “mituri populare” cu un continut… hai sa-i zic contestabil. Ca sa fiu blanda :).

    Mult succes cu blogul, scrie la fel de frumos, ofera, dar nu arunca anatema, mai ales daca nu cunosti totul despre un subiect, pentru ca literatura si stiintele naturii nu sunt nici pe departe acelasi lucru.

    • olivia says:

      Multumesc pentru mesaj, Doina! Ai dreptata, furata de povestire, am omis sa fac niste precizari importante:

      1. glutenul nu e, din pacate, un nutrient sanatos, chiar daca asiaticii (nu doar japoezii) il extrag prin framintare si eliminarea treptata a amidonului (alta belea) si il transforma in snitele prajite…
      2. Glutenul (proteina ce se afla in griu, orz, secara) face, din pacate, mai mult rau decit bine. Exista mai multe nivele de intoleranta la gluten, pornind de la sensibilitate usoara si pina la instalarea fatisa a Bolii Celiace sau alte boli autoimune.
      3. Bolile asociate cu intoleranta la gluten sunt alergii, autism, depresii, anorexie/bulimie, diabet, osteoporoza, candida, hipoglicemie, tiroida Hashimoto, Alzheimer, Boala Celiaca… printre altele
      4. Sensbilitatea la gluten deriva din incapacitatea organismului de a digera proteina, pe care o data ingestata o amesteca impreuna cu o enzima, denumita transglutaminaza si impreuna formeaza complexe imune ce se depoziteaza pe peretii intestinului subtire, unde are loc asimiliarea majoritatii nutrientilor. Organismul nu recunoaste aceste complexe, le va lua drept invadator si, desigur, va cauta sa le elimine cit mai repede din sistem. Limfocitele (soldatii sistemului imunitar) sunt chemati la datorie si masati in zona intesinelor cu misiunea sa extermine ceea ce organismul ia drept inamic. Toxinele (menite sa omoare dusmanul) eliberate de anticorpi provoaca inflamatii sistemului digestiv si lezarea peretilor intestinului subtire, traduse la nivel simptomatic prin diaree, constipatie, balonare, crampe.
      5. Lezarea peretilor intestinali afecteaza absorbtia normala a fierului si calciului (important de stiut, mai ales daca ai copii) si duce la malnutritie.
      5. Cele mai frecvente simptome ale sensibilitatii la gluten (de la cele mai usoare la cele mai grace) sunt oboseala, ingrasare, depresie, crampe, balonare, dezechilibre hormonale, apetitul pentru dulciuri, acnee, eruptii cutanate.
      6. O dieta fara gluten e, prin urmare, o dieta cuminte, de preventie si o recomand din tot sufletul.
      7. Drojdia de bere e un aliment benefic cita vreme e consumata cruda. Contine in principal enzime benefice (care mor primele la temperaturi mai mari de 40 de grade), 17 vitamine (mai ales B-uri), 16 aminoacizi si 14 minerale. Coapta in cuptor la temperaturi peste 180 de grade, drojdia isi pierde majoritatea nutrientilor si devine toxica.

      Dar am sa dezvolt cu toata seriozitatea aceste subiecte in postari dedicate, asa ca te astept, Doina!
      Cu drag,
      O

      • Ina says:

        Mult succes cu blog-ul si ateptam mai multe retete!
        Este adevarat, drojdia consumata cruda este benefica. Eu mananc 3 lingurite de drojdie proaspata pe zi. Acum, dupa mai bine de 3 luni, nu mai am ameteli, am fata mai curata decat a unui bebelus, am un tranzit intestinal de invidiat, am slabit fara sa fac eforturi de orice fel si am o stare generala foarta buna. “Dieta” se tine timp de 4 luni, 3 lingurite pe zi de drojdie proaspata, o data pe an. Recomand tuturor femeilor, are multiple beneficii, dar consultati-va inainte cu medicul, nutritionistul etc.

  5. Clara D says:

    Buna,

    tocmai s-a terminat emisiunea cu Stela Popescu.Emotionant!Felicitari cui a ales coloana sonora.Ray Charles?!!!!M-a secat la ficati!!!!!Exceptional!!!!
    In legatura cu blogul….nu-ti era suficient ca esti foarte frumoasa,trebuia sa mai fii si destepta?!
    Ne mai vedem,sa auzim de bine!pup.

    • olivia says:

      Multumiri de la toata echipa!
      Felicitarile au fost, insa, redirectionate catre autor, Emil Cirjan, producator “Doamne de poveste”!
      O

  6. Larisa says:

    In primul rand felicitari pentru blog, il asteptam de mult timp. Am si eu 2 rugaminti la tine:reteta pentru paine si daca nu sunt prea indiscreta, ce cosmetice folosesti (creme pnetru fata, corp, sampon, fond de ten, farduri)- caut de multa vreme cosmetice bio si nu prea gasesc. Multumesc anticipat. Felicitari pentru modul de viata ce care l-ai adoptat.

    • olivia says:

      Azimele cu urzici sunt o varianta de piine in dieta raw vegan. Dar, ai dreptate, pentru un gust mai clasic, trebuie sa ma grabesc cu o reteta noua. Vine!!!
      Cit priveste fardurile, merg pe variante bio, doar daca e absolut necesar (pentru emisiune si iesiri speciale). La capitolul creme, prefer uleiul extravirgin de cocos (demachiere si protectia fetei) si untul de shea si avocado (corp), toate bio si presate la rece. Eu le iau de pe http://www.elemental.ro. Mai multe, intr-o postare viitoare.
      Cu drag,
      O

      • Irina says:

        Multitumim si pentru info cosmetice. Vizitat elemental.ro, placut mult. asteptam detalii despre ritualul tau de ingrijire. multumim pentru generozitate!

      • Flavia says:

        Draga Olivia,
        recomanzi aceste produse de pe elemental.ro si gravidutelor?
        As vrea sa-mi comand mai multe produse de acolo dar as vrea sa fie santos si pt mititelul din pantece.
        Multumesc!

        • olivia says:

          Draga mea, daca iti iei uleiuri si unturi virgine si bio, esti la adapost. Eu imi mai iau de la ei sapunuri, solutii de curatat prin casa si detergenti de vase si de rufe. Le folosesc deha de 2 ani si sunt ok. Te pup!

  7. Corina says:

    Multumesc mult de raspuns, draga Olivia.
    Am scris si eu un mic post despre acest minunat blog al tau:
    http://corinamirela.wordpress.com/2011/03/14/blogul-oliviei-ii-mananc-cuvintele-si-i-beau-poezia/
    Sper sa te fac cunoscuta cat mai multor prieteni ai mei, adica blogul tau, acest mod placut de a scrie si realiza practic retete minunate si sanatoase.
    O saptamana minunata!

  8. Tzipi says:

    De ce as manca niste alimente mumificate in deshidrator, cand pot sa le mananc in starea in care ni le-a dat natura ? E impotriva tuturor regulilor raw, plus ca se pierd o gramada de vitamine prin oxidare.
    Apreciez ca nu folosesti cereale. O foarte mare problema a raw-istului, este ca mananca extrem de gras ( ulei, nuci, seminte ): Douglas Graham a calculat din retete raw “clasice” si a iesit mai multe grasime decat daca ar manca la Mc’Donalds….
    Din cate am studiat eu, cea mai proasta alegere pe care un raw-isti o poate face, este sa manance dupa retete raw, ( se gasesc peste tot pe bloguri, forumuri, tot felul de gurusi raw ). Cea mai inteligenta solutie care am gasit-o, a fost a lui Douglas Graham ” 80.10.10 Diet ” ( cine are nevoie de ea, dati un email ). Asta e nenea http://foodnsport.com/blog.html

    Uite un articol intersant http://www.robertmorsend.com/myths.cfm

    • olivia says:

      Tzipi, ideal e sa musti dintr-un mar zemos, in loc sa-l innebunesti in centrifuga si sa-l transformi in suc. Sa rontzai cu pofta un morcov in loc sa-l razi pe razatoare… Sa te infigi intr-un castron de urzici proaspete, in loc sa le transformi in azime “mai mult verde”! Adica, totul in stare naturala, mereu, fara abateri… De acord, in principiu … Dar, hai sa fim onesti – doar un raw-ist extremist poate! Noi, astialalti, vrem papa apetisanta, cu dichis preparata, astfel incit sa o halesti intii cu ochisorii… Si apoi, mai e o treaba: cum il fac pe ala micu’ sa manince urzici crude, de exemplu? Greu de tot, fara azime “mai mult verde”, deshidratate la 40 de grade in deshidrator, crede-ma…

    • Gina Velicu says:

      Buna,

      Poti sa imi trimiti si mie pe e-mail acea dieta a lui Douglas Graham? Adresa : velicu_gina2000@yahoo.com

      Multumesc in avans,
      Gina

    • carmenutza says:

      trimite-mi si mie te rog cartea lui Douglas Graham.
      multumesc

    • Rebeca says:

      trimite-mi si mie te rog cartea lui Graham la adresa pr_reb@yahoo.com.multumesc.

  9. Tzipi says:

    Problema marii mase a raw-istilor,( ca si a celorlati oameni ), este ca mananca mancare ce nu le este destinata lor ca specie. Noi am fost dresati de sistem ca putem manca orice si avem nevoie din toate : e limpede ca nu- chiar asa. Oamenii sunt frugivori.
    Pe scurt : daca nu putem manca un aliment in stare naturala, inseamna ca natura nu l-a destinat noua ca specie, sa ne fie aliment. Nu ne-a dotat cu gusa, sa putem digera graunte, nici cu 4 stomace sa digeram iarba, nici cu intestine specifice animalelor carnivore, nici cu capacitatea de a digera grasimi fara probleme , ca veverita.
    Nu e nevoie sa-l faci pe ala micu’ sa manace urzici crude : poti sa-i dai fructe. Eu consider ca primul lucru care trebuie sa-l invete un raw-ist incepator, este sa studieze ca sa inteleaga ca omul ca specie, e frugivor. Sunt o gramada de autori care au scris despre asta : Herbert Shelton, Douglas Graham, Robert Morse si mai sunt.

    Daca am deranjat, imi cer scuze : pur si simplu incercam sa contribui cu informatii. Candva, am trecut prin faza de retete raw , pe cand imi lipseau informatiile in domeniu, si a fost greu.

  10. olivia says:

    Suntem intr-un proces continuu de desavirsire, de acord… Tu, mai evoluata… Bravo!
    Am citit Robert Morse, Victoria Boutenko, Ann Wigmore si altii. Am inteles principiul! Si-l aplic in ce ma priveste. In mare parte… Dar am doi copii mici, pentru care trebuie sa fac papa atragatoare. Care vad, la gradinita, deserturi care le fac cu ochiul si care poate inca nu inteleg de ce ei nu au voie. Nu pot sa-i frustrez la nesfairsit, refunzindu-le dulciuri, nici nu pot sa clachez in fata presiunilor sociale si sa le dau otrava cu zahar, faina, oua, etc… Trebuie sa gasesc solutii! Asa ca fac deserturi cu nuci si fructe si azime cu urzici, spanac, leurda si tot ce mai apare verde in piata (pentru ca stiu ca frunzele sunt la fel de importante ca fructele!)
    Daca cel putin citiva vor inlocui crema de zahar ars traditionala cu cea facuta de mine, din lapte de migdale, cred ca e un inceput bun!

    Sper sa tinem legatura!
    Discutia cu tine imi face placere.

  11. Andreea says:

    Buna, am si eu cateva intrebari. Marturisesc ca nu am incercat acest tip de alimentatie dar ma tenteaza ideea unui stil de viata sanatos. As vrea sa inteleg de ce (sau daca) ouale, laptele, iaurturile (nu cele din comert) si pestele nu sunt recomandate. Si o alta intrebare este de unde poti cumpara legume si fructe “sanatoase”, pentru ca eu cred ca si producatorii locali folosesc chimicale si ingrasaminte chimice. Apoi, in ce legume si fructe ma pot “increde” in anotimpul rece?
    Multumesc!

    • olivia says:

      Proteinele animale sunt proteine “la mina a doua”, o inlantuire de aminoacizi (create deja de organismul animalului) pe care organismul uman se straduieste din greu sa o desfaca in elemente originale pentru a refolosi aminoacizii in scopuri personale. Efortul digestiv suplimentar pe care il presupune descompunerea proteinelor poate consuma si 80% din rezerna de energie a oraganismului, iar in timp epuizeaza organismul. Asta se traduce prin subminarea imunitatii, ceea ce ne face, in momente critice, sa devenim prada usoara virusilor si microbilor… Mai mult, daca digestia e defectuoasa si trazitul lent, carnea – la 36-37 de grade cit are organismul uman – stagneaza chiar si doua zile in organism si putrezeste! Compusii de putrefactie sunt extrem de toxici si cancerigeni. De aceea, marii carnivori sfirsesc printr-un cancer de colon, de regula…
      Mai e grasimea animala, care e ce-i drept rezerva energetica a organismului, dar si depozit de toxine. Fiecare organism (uman sau animal) tinde sa stocheze toxinele in stratul adipos, in incercarea disperata de a le tine cit mai departe de organele interne… De aceea, unii oameni supraponderali nu reusesc sa slabeasca… Cheia succesului tine intii de un detox temeinic, ce are ca scop purificarea organismului.
      Dar mai multe, intr-o postare, curind!
      Cu drag,
      O

    • Leidy says:

      Now I feel stpuid. That’s cleared it up for me

  12. Tzipi says:

    Nu-i vorba de care e mai evoluat, ci de a aduce informatii, care ne pot folosi. Referitor la nevoia de dulce, nenea Graham are e “teorema” care functioneaza perfect in practica : nevoia de dulce apare atunci cand nu am mancat suficiente fructe .
    De acord cu tine ca deserturile raw sunt un inceput ( eu i-as zice faza de tranzitie ),care are costurile ei ( regulile de asociere a alimentelor incalcate, extrem de multa grasime ), dar nu prea functioneaza in realitate dieta asta cu retete ( majoritatea raw-istilor clacheaza in timp ).

    Primavara functioneaza foarte bine salata de traista ciobanului ( creste peste tot in Bucuresti )si papadie ( dupa ce face flori, nu mai e buna ).

  13. cristina says:

    ma bucur foarte mult ca ati facut acest blog; nu stiu dc voi adopta acest regim de viata dar sigur ma voi inspira

  14. […] mi-am început săptămâna savurând pe blogul Oliviei Steer azimele “MaiMultVerde” făcute cu mâna ei în semn de mulțumire pentru […]

  15. Lungu Ana-Maria says:

    Draga Olivia. Vreau sa-ti spun ca va admir (pe tine, andi si cei doi copii frumosi tare…..mama, mama ca am si eu 2 mandre de fetite:)))
    Am gasit blogul tau dintr-o intamplare si tare curioasa am fost sa citesc minunatele retete. Eu una m-am saturat de mancarea de zi cu zi traditionala, clasica si asa mai departe cum vrei sa o numesti. De fiecare data ma gandeam sa fac altceva dar nu stiu ce… caut in supermarket dar nu stiu ce sa cumpar. Ma inrebam mereu ce mancare sa mai fac. Pana in aceasta seara dar este o problema mare pt mine. Nu prea inteleg retetele. Le-am citit dar mi se par destul de grele si te-as ruga frumos daca ai putea cel putin la crema de zahar ars (si nu numai) sa arati poze si cu ingredientele. Sper sa nu fie vorba de publicitate dar sunt anumite ingrediente care nici nu am auzit de ele. Si as dori si eu mai multe retete pt copii cu mancare nu numai cu gustari.
    Va transmit multa sanatate si va admir muuult de tot.

  16. arian says:

    Pai,daca
    toata lumea ar manca raw,eu cui as mai vinde viteii?

  17. andreea says:

    Olivia, inainte de toate, bun venit in blogosfera, te asteptam de mai mult timp!
    Unde ai gasit minunea de gradinita care ofera si meniu vegetarian?..
    De pe 4 aprilie, incepe gradinita si baietelul meu…are un an si zece luni si am temeri mari vis-a-vis de mesele lui acolo.
    El e vegetarian din burtica mea, iubeste fructele, laptele de migdale, mancarurile din legume..(nu mancam crud total, dar ne indreptam spre incet incet)..Cu carne l-au mai incercat bunicii, dar a scuipat-o, normal. La gradi….cand mi-am exprimat temerile, mi-au spus ca ii pot da fara carne, insa gatit cu carne, oua etc…O sa mai abordez subiectul cu d-na directoare, e o persoana deschisa, poate o conving sa introduca experimental in meniu retete atipice pentru bucataria traditionala…

  18. Larisa says:

    Tocmai te-am vazut la Povestiri. Arati superb, foarte slaba, cu un ten foarte luminos, par sanatos si foarte energica. Felicitari!!!! Imi pare tare rau ca nu scrii mai des pe blog, intru in fiecare zi sa vad dc a mai aparut ceva…. sper sa ai timp mai mult in viitorul apropiat. Felicitari esti superba!!!

  19. Cristiana says:

    Felicitari pentru blog!
    Abia astazi l-am descoperit. Astept cu real interes sa savurez toate postarile ce vor urma. Scrii minunat. Keep it up!

  20. Luciana says:

    Felicitari pentru ca te implici tot mai raw si tot mai mult in educarea praw-viata sanatoasa. Esti o persoana publica admirata si respectata si cu sigurnta este multa lume care tine cont de sfaturile tale. Ma bucur ca iti faci timp si pentru blog si te asigur ca voi profita de fiecare postare a ta. Iti/imi doresc s-o ti tot asa!

    • olivia says:

      Multumesc, Luciana!
      Rugaminte: ce afli, da mai departe! Oamenii merita sa fie sanatosi!

      • Alexavia says:

        Superbly illuminating data here, tahnks!

      • floris says:

        exact ca pana acum oamenii mancau numai raw si erau tare sanatosi.hai sa fim seriosi .nu am nimic impotriva ta si a alimentatie de genul asta dar nu sunt de acord.cred ca e mai mult o fita si legat de cat de sanatos este ….hai sa fim seriosi omul moare cand ai e scris nu ca mananca fripturi si cartofi prajiti toata viata .bunicul meu are 88 de ani fumeaza de cand se stie si nici vreo alimentatie sanatoasa nu a adoptat si este sanatos tun .si in primul rand trebuie sa ai si bani sa mananci asa ceva deci acest tip de alimentatie este pentru oamenii cu bani .la revedere

        • Ana says:

          Floris,
          1.Discuţiile ce se poarta pe acest blog se învârt în jurul unui stil de viaţă promovat nu numai de Olivia, ci de foooaaarrrtee mulţi oameni care au învăţat, din experienţa lor sau a altora ca este mai bine sa previi decât să tratezi.
          2. Participarea la discuţii, opinii, păreri, nu este obligatorie şi nici stilul de viata nu este impus!
          3. Bunicul tău fumător de când se ştie, alerga gaina prin curte doar duminica, iar restul săptămânii îngrijea legumele din gradină sau pe câmp pentru a avea hrana cea de toate zilele. În mod cert nu avea acces la atatea nenorociri de alimente procesate şi, banuiesc, ca trăia şi într-un mediu mai puţin poluat decât cel actual.
          4. Ai dreptate! Acest tip de alimentaţie este pentru oamenii care au bani pentru acest tip de alimentaţie. Si stii de ce au bani? Pentru ca nu plătesc rate la cuptorul cu microunde, nu întreţin 3 maşini pentru ca toată familia sa plece cu cate o masină la serviciu şi alte “fiţe” de genul acesta.
          5. Trebuie să recunosc ca, ultima aprovizionare m-a costat cam mult – în jur de 80 de lei (asta pentru ca mi-am cumpărat migdale, caju şi nuci), iar restul : ceapa verde 5 legături (1 leu/lg), 5 lg. de marar (5 lei), 3 Kg mere (2,5 lei/Kg), 2 kg urzici (7lei Kg); 10 lg. ştevie (1leu/lg), 5 lg. ridichi (1 leu/leg), usturoi verde (1leu/leg.), linte (10 lei). Cam scump, nu?
          Ana

          • floris says:

            si cand da masina peste tine ?sau te impusca vreun pros ?sau ti se intampla vreo alta nenorocire si mori?cum previi?mancand raw?sa fim seriosi

          • olivia says:

            Couldn’t say it better myself!!!!! 🙂

    • Storm says:

      AFAICT you’ve coerved all the bases with this answer!

  21. Diana says:

    Este prima data cand intru pe blogul tau si vreau sa iti spun ca imi place foarte mult de tine.Te-am urmarit la emisiunea “Doamne de poveste”si mi-ai atras atentia in primul rand prin frumusetea cu care ai fost inzestrata,apoi prin delicatete,inteligenta etc.Sunt foarte interesata de stilul alimentar pe care il urmezi si sunt si eu spre drumul catre o viata alimentara cat mai sanatoasa cu putinta.Eu am doar 17 ani insa banuiesc ca un viitor sanatos se pregateste dinainte si trebuie sa invatam sa prevenim totul.Sunt prin urmare adepta unui stil de viata sanatos si sunt foarte curioasa sa ne dezvalui retetele tale prin excelenta naturale si sanatoase.Imi place foarte mult cum scrii,ai talent si cel mai important transmiti oamenilor ceea ce trebuie.Apropo,retetele de pana acum sunt foarte interesante iar crema de zahar ars varianta pe care ne-ai dezvaluit-o am facut-o si eu si este destul de simplu de facut si nu in ultimul rand gustoasa.Multumim.

    O saptamana frumoasa!Diana.

  22. isa says:

    am doar blender vertical si nu cred ca pot sa zdrobesc nuci caju cu el, de aceea intreb oare sa incerc cu masina de tocat sa zdrobesc nucile si apoi sa amestec celelalte ingrediente si sa incerc cu mixerul vertical?

  23. isa says:

    ai idee daca blenderele obisnuite pot marunti nucile si alte seminte, stiu ca tu ai vita mix, dar acesta este foarte scump.

    • olivia says:

      Nu sunt sigura. Pentru 2-3 portii, eu una macin caju, nuci, alune si seminte ca in sau susan in risnita. Am o risnita romaneasca, de 50 de lei, care merge brici de mai bine de un an! Blenderul e excelent pentru nectar, pentru ca cremoseste ingredientele foarte fin.

      • isa says:

        am observat ca blenderul este foarte folosit in retete si de aceea ma tot intreb ce sa fac; o sa incerc cu rasnita sper sa mearga; mai intai o confisc pe a mamei mele si daca merge treaba imi cumpar imediat.
        De vreo saptamana si ceva ma obsedeaza bulgarasii de susan, mi am cumparat vreo 10 pungute dar nu am rasnita…of of

  24. Miruna says:

    Ar merge aceeasi reteta, insa in loc de urzici un avocado ? 😀

    • olivia says:

      Ma indoiesc, sincer, Mitruna! Avocado e un produs de import, care calatoreste mult, care mai stai o bucata lunguta de vreme pe raft si care -daca nu e bio – e posibil sa mai fie si tratat pe coaja, ca sa reziste ca-n reclama de la TAFT! Pe cind urzicile sunt proaspete, culese in dimineata in care le cumperi, pline de minerale si vitamine, antioxidanti puternici pe care nu-i vei gasi in avocado. Asta nu inseamna ca ignoram complet avocado. Il folosim atunci cind n-avem incotro. Ca de exmplu in mousse au chocolat, cu a carui reteta am sa te consolez curind 🙂

  25. […] dezvoltarea virusilor si a altor microorganisme patogene. In plus poti citi acest post corelat: http://oliviasteer.ro/azime-mai-mult-verde/ Tags: antifungic, intarirea imunitatii, pau d'arco candida, tratare […]

  26. andrada cozac says:

    Olivia,

    rugaminte:posteaza, te rog mult, carti, articole, literatura din care putem afla mai multe despre dieta raw.Poate cele citite de tine deja.
    Sfaturile tale sunt extraordinare, cred ca sunt “plamadite” cu experienta ta.Dar, cand vrei sa schimbi ceva in stilul de viata, ai o mie( cel putin,,:) ) de intrebari.N-ai avea timp sa raspunzi!

    Multumesc mult!
    Andrada

  27. […] ce îi vizitaţi blogul şi vă bucuraţi de reţete precum Azime mai mult verde, Crema de zahăr ars (o surpriză dulce care nu are nimic de a face cu originalul) sau Cozonac cu […]

  28. Magda says:

    Buna Olivia,

    as vrea sa te inteb daca poti da imi recomanzi o directie ( clinica naturista, naturopat, literatura de specialitate sau orice alta informatie folositoare) pentru tratarea cancerului de piele ultimul grad.

    Multumesc mult si astept cu nerabdare vesti de la tine,

    Magda

    • olivia says:

      Draga Magda,
      primele clinici cu specialisti in naturopatie, care imi vin in minte, sunt Centrul de Sanatate Santo Raphael (Bucuresti), Eden (Breaza), Societatea Caritabila Salvas (Bucuresti). Ultima a editat cam toate cartile lui Norman Walker, un naturopat american care a trait pina la 107 ani si a vindecat mii de pacienti cu sucuri de fructe si legume. Poti sa iti iei de la ei cartile, mai mult informatii si sa ceri ajutorul unui specialist. Au si un telefon: 021/2501817. In rest pot sa-ti recomand cartile despre care am am vorbit la sectiunea comments: Studiul China (Colin Campbell), Cum sa traim pina la 150 de ani (Mikhail Tombak), Ghid de detoxifiere (Christopher Vasey), Cum sa traim sanatos fara toxine (Robert Morse), Hrana vie (Ernest Gunter), toate editate in Romania si aflate pe piata (mai putin Gunter, pe care il poti gasi prin anticariate).
      Iti doresc multa sanatate. Si da-mi de veste daca iti mai pot fi de folos cu ceva.
      Cu drag,
      O

  29. Magda says:

    Multumesc mult Olivia. Informatiile imi sunt de folos, nu stiam de Societatea Caritabila Salvas.
    Cartile le procurasem deja si sunt in studiu. Din pacate aud tot mai des de astfel de boli si parca cercul se strange din ce in ce mai mult ajungand pana la persoane foarte apropiate noua. Insa stiu sigur ca exista cale de scapare si din aceste incercari… Multumesc inca o data si numai bine si tie!

    • olivia says:

      Draga Magda, mai exista doua surse pretioase de informare si terapie, una la Herghelia, in Mures (www.herghelia.org) si alta in Bucuresti, la Fit For LIfe, linga Lizeanu. La Fit For Life (www.fitforlife.ro) te poate ajuta profesorul Adrian Cranta cu informatii si consiliere despre nutritie, biorezonanta si alte tratamente non-alopate. Sanatate multa! Rogu-te, da-ne de veste la cine ai apelat pina la urma si cu ce impresii ai ramas.
      Multumesc,
      O

    • Satchel says:

      It was dark when I woke. This is a ray of sunsinhe.

  30. Danice says:

    Wow! Great thniikng! JK

  31. […] afaceri urgente vă îndeamnă să fiți. Dacă foamea nu  vă e ostoită, puteți asorta o azimă MaiMultVerde, fără urzici (căci duse sunt vremurile lor), ci îmbunătățită cu semințe de in, busuioc, […]

  32. Dana says:

    Citisem undeva ca s-a infiintat intr-o tara (nu stiu care) o clinica care face curele de detoxifiere ale lui Mikhail Tombak. Are cineva detalii despre aceasta clinica? Nu prea am incredere in cele romanesti :(.

    Gradinita care se lauda cu mancare bio este Gradinita Ioanid insa discutand cu ownerul mi-a recunoscut ca de ex carnea de pui o cumpara de la Metro, nu e deloc bio. Intr-adevar fac multe de mancare in gradinita insa nu exista niciuna in Bucuresti care sa ofere mancare bio 100%.

    Dana

    • Anca Biris says:

      Stimata doamna,

      Eu sunt “owner-ul” gradinitei IOANID si singurul lucru pe care vi-l pot spune este ca in meniul copiilor nu exista pui… nici de la METRO si nici de la ferma. Cum de asemenea nici nu am avut ocazia nefericita de a purta o discutie vreodata cu dumneavoastra, eu personal. In rest… numai de bine!

      Anca Biris

  33. eliza says:

    Dragi cititori,apreciez aceste persoane care mananca atat de sanatos dar nu aceste lucruri sunt cele mai importante in viata.Acest trup este supus putrezirii,nu castigam nimic daca mancam carne si nu pierdem nimic daca nu mancam,nu aceste lucruri ne fac placuti lui Dumnezeu.Orice exces de anumite alimente aduce consecinte placute sau neplacute.Sfatul meu sa va HRANITI SI SUFLETUL CU ADEVARUL care este CUVANTUL LUI DUMNEZEU-BIBLIA.

    • olivia says:

      Biblia spune ca trupurile noastre sunt “temple ale Duhului Sfant: … care sunt ale lui Dumnezeu ” ( 1 Corinteni 6, 19-20; vezi si cap. 3, 16-17 ) … si ca cinstind trupul (mentinindu-l intr-o stare optima de sanatate) Il cinstesti pe Dumnezeu… Eu inteleg ca premisa pentru un suflet curat e un trup curat. Iar curatenia trupeasca se obtine in multe religii prin vegetarianism si post negru.

  34. eliza says:

    Ma bucur ca stii aceste lucruri dar oare toti oamenii au DUHUL SFANT?Cui adresa Pavel aceste indemnuri?Nu stiu in cine crezi tu dar daca crezi in Dumnezeul revelat in Biblie putem sa avem un dialog prietenesc pe aceasta tema.Sa ai o zi buna!P.S.nu ma gandeam ca o sa-mi raspunzi.

  35. eliza says:

    Buna Olivia,cateva zile in urma citind din Biblie despre cum praznuiau Pastele poporul Evreu am cautat reteta despre azimile descrise in Biblie si asa am ajuns pe pagina ta.Sunt plecata din 1999 din tara si nu stiam ca esti o persoana publica si nici pe internet nu stau f.mult din cauza timpului.Dupa ce mi-ai raspuns am avut curiozitatea sa aflu cui i-am scris.Imi pare rau de furtuna si valurile mari care au venit peste familia ta si cred ca aceste suferinte ti-au innobilat inima.Suferinta ne ajuta sa vedem viata total diferit,sa pretuim CLIPA,FAMILIA dar nu in ultimul timp sa ne gandim la VESNICIE.In aceste clipe ne apropiem mult de DUMNEZEU.,,DUMNEZEU ESTE ADAPOSTUL NOSTRU SI SPRIJINUL NOSTRU, UN AJUTOR CARE NU LIPSESTE NICIODATA IN NEVOI.DE ACEEA NU NE TEMEM,CHIAR DE S-AR ZGUDUI PAMANTUL SI S-AR CLATINA MUNTII IN INIMA MARILOR.CHIAR DACA AR URLA SI AR SPUMEGA VALURILE MARII SI S-AR RIDICA PANA ACOLO DE SA SE CUTREMURE MUNTII.,,PSALMUL 46:1,2,3.O sa ma rog pentru sora ta,Dumnezeu sa te binecuvanteze cu intelepciune divina ca sa intelegi Voia Lui.

    • Alina says:

      Draga Olivia,

      Uau! De o suta de ori, “Uau”! De fiecare data ma minunez cand vad din partea altor parinti eforturi mai mari ca ale noastre:-) Dar de data asta, cum sa spun? Ma ia cu fiori, ca atunci cand vrei sa iei decizii fundamentale si astepti o confirmare din partea “oamenilor mari” care sa iti legitimeze optiunile. E admirabil cum reusesti sa tii balanta dreapta intre profesie si grija fata de familie. Stiu ca acesta este drumul, dar mi-e frica sa ma afund in el. Ai putea,te rugam, sa ne mai intinzi o mana de ajutor si sa ne impartasesti o lista de mancarici pe care sa o dam copiilor, intr-o saptamana, sanatoasa si “raw”? Ce sa mai, meniul vostru saptamanal, din care sa ne inspiram si noi, novicele? Multumesc, toate cele bune.

  36. Camelia Doriana says:

    Buna,am si eu o mare rugaminte.Am citit despre o licoare compusa din:un litru de apa,zeama de la doua lamai si o lingurita de bicarbonat.Am citit ca e foarte buna pentru organism,pentru detoxifiere.In alta parte am citit ca bicarbonatul nu face bine. Poate cineva sa ma lamureasca daca bicarbonatul e bun sau nu?Multumesc mult.
    Felicitari pentru blog,e minunat.:)

  37. Cristina Gabriela says:

    Olivia draga mea,
    Esti un OM BUN, esti senzationala,fermecatoare, nici nu mai gasesc acum cuvinte frumoase, dar sunt masca la felul cum reusesti sa raspunzi tuturor…chit ca este vorba de retete, chit ca e vorba de produse BIO, chit ca e vorba de tratamente…tot felul..chiar stii tot! Esti GROZAVA , si tin neaparat sa-ti spun ca te iubesc tare mult , te Respect si imi esti asa de draga….:* si frumoasa ta familie.Musai sa te urmaresc, ca-mi place asa de mult cum povestesti!!
    ..iar retete , voi face…dar voi alege cele mai ieftine nitzel…io nu-mi permit .Te sarut cu drag!
    Doar atat am vrut sa-ti spun, nimic mai mult decat ma aplec in fata ta.
    cu respect si drag, Cristina (Kiki)

  38. […] Reteta adaptata dupa azimele Oliviei Steer […]

  39. george says:

    imi poti spune, te rog, exista in bucuresti o gradinita unde sa fie numai copii cu intoleranta la gluten?..l-am inscris pe baietelul meu la o ”gradi” normala, dar personalul de acolo nu pare incantat de ceea ce el are voie sa manance si ce nu !

  40. roxana says:

    la equilibria, in pipera, gradinita in sistem Montessori, am vazut ca au in meniu rawfood. poate ca e si fara gluten, nu stiu

Raspunde

ultimele posturi