Nectar divin de-as avea …  sa-i hranesc si sa-i indestulez pe toti copilasii mi-ar placea… Sa fie dulce ca mierea, proaspat ca primavara cea verde si inmiresmat ca fructe pirguite in creanga, sub soare… Incarcat cu toate energiile pamintului si astrilor vazuti sau nevazuti, mustind de vitamine si enzime, daruindu-si puterea dintr-o sorbitura… Unde as putea gasi o asemenea licoare minunata?

Am cautat-o buchisind prin carti nenumarate si cu pas intins de nerabdare am intrebat si prin vecini… de stie cineva o asemenea bautura, care face oasele sa cresca puternice si dintii ca fildesul sa straluceasca… bolile sa le fringa, relele si ielele sa le alunge fara cazna, ca pe un nor de gind posac, ce se lasa dus cu vorba buna… Si am vazut ceva…

Verde ca roata iubirii, gros ca nectarul zeilor,  vesel ca un ris de copil, ce-si trage puterea din sinul mamei… Asa era in mintea mea si asa vi-l prezint si voua.

Doamnelor si domnilor,  Nectarul de stevie cu polen “Fat Frumos la curtea lui Verde Imparat”!!!

Are toate cele trebuincioase si pe deasupra! Calciu, fier, magneziu si potasiu, B-uri (inclusiv B12) si vitamina C, plus tooooti aminoacizii esentiali (caramizile proteinelor). Pentru ca se digera usor, iti aseaza – cu mina parca – puiul binisor in patut seara si mi ti-l adoarme ca pe un motanel cocotat pe soba (in varianta fara polen).  Dar e bun si dimineata, in loc de mic dejun, daca il fortifici cu jumatate de lingurita de polen crud (cauta in Piata Matache, la Mieraria Bodnariu sau la orice apicultor cumsecade). Ii da micutului tau energie pentru nazdravanii, tumbe, saga… pentru citeva ore. Si-i inlesneste o pofta de mincare… ca a unui lup, infometat, nemincat de citeva zile….

ESENTA:

4 frunze de stevie

2 linguri de miere

1/2 lingurita de polen crud

2 pahare cu bors proaspat “Tinerete fara batrinete”

1 mar potrivit, taiat in patru

1 banana, rupta in doua

ALCHIMIA

Ca-ntr-o joaca de prunci se pun de-a valma in blender ingredientele magice si se prefac intr-un nectar divin. Daca blenderul nu e foarte performant, se aseaza intii ingredientele solide, cu atita bors, cit sa le cuprinda. Dupa ce s-au transformat toate intr-o crema verde, ca o mina de iarba tinara, primavara, se lungeste compozitia cu borsul ramas. Se serveste in biberoane, cani, pahare si ulcici de pamint…

…iar copilasul creste… Creste intr-o zi, cit altii intr-un an… ca Fat Frumos la curtea lui Verde Imparat…

148 comentarii la “Nectar de stevie cu polen. “Fat Frumos, la curtea lui Verde Imparat””

  1. Briana D says:

    Cu poza lui ( Cred ca David) band din biberon , ma apuca pofta….
    Cum as putea sa il fac pe fimiu( Luca , 3 ani jumate) sa bea asa ceva?E genul conservator , nu gusta mai nimic nou, nici macar sucuri de fructe naturale nu vrea , nu mananca fruncte….Bea apa multa , si lapte mai bea( formula) dar nu vrea sa incerce macar . Suna gustos ce ai postat tu, problema mea este cum sa il fac sa incerce ceva nou…Stiu ca tu ti-ai crescut copii inca de la nastere asa, alt gust nu au incercat.( cel putin asa am citit, ca de la 1.5 al celui mare( parca Luca…sau sunt invers numele…:) Numai bine draga mea!

    • olivia says:

      Draga Briana, nu dispera! Exista solutii. Cum ar fi puterea exemplului personal si prin retezarea ferma a celorlalte optiuni. Suna dur? Imi pare tare rau, dar e cea mai rapida si singura varianta, uneori…
      CU drag,
      O

    • camelia says:

      Ma intreb demult cand se produce declicul, in viata copilului, declic ce provoaca aversiunea fata de legume, zarzavaturi si chiar fructe. O fi momentul cand ii dai zahar si mezeluri?

  2. cristina says:

    Olivia vreau sa te intreb daca pot sa-i dau bebelui meu de 1 anisor si daca pot inlocui stevia cu alte verdeturi.

    • olivia says:

      Cu toata increderea! In loc de stevie poti sa pui spanac, salata verde (dar nu din piata, umflata cu azot, ci una de incredere, de la tara!!!), tarhon, macris, untisor. Astea se potrivesc bine in preparatele dulci. Urzicile, leusteanul, busuiocul si leurda merg mai degraba in cele sarate. Iar la jumatatea drumului sunt patrunjelul si mararul.

  3. anca-arissa says:

    Intr-adevar e super.Il fac si eu dimineata.Am mai adaugat seminte de susan si schimbam in functie de ce verdeturi aveam:stevie,spanac,salata,patrunjel.

  4. anamaria says:

    Eu din cate stiu, este Luca (cel mic).
    Multumim Olivia pentru minunatia de fotografie, daca exista posibilitatea ca reteta de nectar sa nu convinga pe nimeni, in mod cert acum toata lumea o sa pape nectar de stevie cu polen. Mie deja mi s-a facut pofta vazandu-l pe Luca cu cata pofta papa.

    • olivia says:

      Papa ingerasul in fiecare dimineata cite un biberon intreg cu nectar de stevie. Lipa-lipa ca un motanel. Taaare ii mai place. Adevarul e ca e savuros! Bem cu totii nectar Fat Frumos la curtea lui Verde Imparat, dar pentru David are numele de nectarul Popeye marinarul, ca sa se simta mai stimulat! 🙂

      • edumitu96 says:

        Scumpa de unde cumperi stevie și poate sti și de soia?
        multumesc!

        • olivia says:

          Stevie gasesc in primavara-vara in piata, la Matache. Am vazut de curind una de toamna, dar ma tem ca e de sera, asa ca nu m-am bagat. Soia nu maninc. Nu se mai gaseste soia nemodificata genetic si, in plus, e mult prea proteica pentru a fi un aliment sanatos.

  5. anamaria says:

    Tot eu 😀
    Am uitat sa te intreb ceva. In legatura cu detoxificarea pe care ai propus-o tu, eu sunt insarcinata de aproxim 3 saptam, am aflat aseara:). Intrebarea mea este daca ai idee, eu mai pot face detox in perioada asta?
    Si inca o intrebare 😀
    Ce parere ai despre gradinita Waldorf? Vreau sa-l dau pe David, acum cand o sa implineasca 2 ani.
    Pediatra lui lucreaza la ambele gradinite, una este de stat(o grupa) si cealalta particulara (unde vrem sa-l dam, am inteles ca acolo respecta sistemul Waldorf asa cum trebuie). Acolo au si regim vegerarian ceea ce ne incanta enorm plus ca sistemul german Waldorf este o completare minunata pentru stilul nostru de viata.
    Astept pareri.

    • olivia says:

      Felicitari, mamico!
      Daca te detoxifici lent si cu bagare de seama, e excelent pentru sarcina, Anamaria!
      Dar daca faci gesturi disperate (hard detox) te poti astepta ca toxinele sa ajunga masiv in singe si sa afecteze fatul. Asa ca daca maninci produse animale, incearca sa le scoti lent (am postat intr-unul din comentarii frecventa si durata eliminarii lor treptate) si baga multe verdeturi, legume si fructe de sezon. Asa te feresti si de anemie si ai acid folic din belsug (mai ales in seminte si nuci). Nu lua suplimente si nici acid folc sintetic.
      Asta e regula de aur: detoxifica-te lent. Nu te intoxica suplimentar in sarcina cu medicamente si alte hapuri farmaceutice. Sunt toate pline de chimicale.
      Cit despre Waldorf, sunt dintotdeauna pro, din foarte multe motive!

  6. Iris says:

    Sper macar 1 din 100 de copii sa bea ceva asa de bun si sanatos in locul sucurilor pline de E-uri si zahar aflate in majoritatea familiilor. Luca este un baietel ,, de poveste”.

  7. gabriela says:

    Fetita mea are 11 luni ii pot da ?

    • olivia says:

      Eu zic ca da! Da-mi de veste cum l-a primit Ileana Cosinzeana pe Fat Frumos 🙂

      • Nicol says:

        Un mic comentariu! Ar trebui de evitat mierea din reteta doar pina la 1 an.

        • olivia says:

          Da, Nicol, asa zic medici! Printre altele sfaturi inutile, periculoase sau sinistre pe care le dau. Ei zic sa nu dai copilului miere pina la un an, dar sa le dai urgent Nurofen, la cel mai mic semn de febra, antibiotice si alte chimicale extrem de periculoase pentru oricine, nu numai pentru copii. Din experienta proprie, mierea se impaca bine cu copilasii de sub un an! Practic de cind incepe diversificarea (la 8-9 luni, in cazul lui Luca) poti sa-i dai si mici cantitati de miere vie, pe care le poti creste apoi gradat. E antiseptica, cicatrizanta, expectoranta, calmanta. Are cam aceeasi structura a bio-elementelor ca singele uman, se absoarbe foarte repede (direct din stomac, daca e mincata pe stomacul gol), fortifica organismul si ii regleaza functiile. Dar desigur, daca cel mic e alaptat exclusiv pina la un an (varianta ideala), are din laptele matern tot ce-i trebuie. Iar daca mama papa miere in perioada asta, gustul se va regasi in lapte si ii va pregati pentru mai tirziu copilului apetitul pentru deliciosul nectar.

    • olivia says:

      Desigur! Dar, apoi, da-ne si noua un feed-back, please!

  8. cristina says:

    Mmmm ce pofta mi ai facut! Nu pot sa fac imediat pentru ca nu mai am bors, pot sa trec pe la tine “vecina” sa imi dai o sticla? 🙂

  9. nico says:

    Esti Extraordinara!!!

  10. Cristiana says:

    Zilele acestea fac borsul TFB si incerc si aceasta reteta.
    Oricum, bulgarasii sunt extraordinari si satisfac pofta de dulce imediat. Pana acum am facut bulgarasi cu / fara scortisoara, cu / fara coriandru, cu migdale, cu nuci, cu stafide si nu cred ca ma opresc aici cu variantele.
    Multumesc mult pentru tot.

  11. Cristina says:

    Seara buna! Ma bucur nespus ca existi si ca nu stiu din ce motiv reusesti sa ma urnesti spre un regim sanatos. De mult cochetam cu ideea de a-mi schimba stilul de viata, mai cu seama de cand am ramas insarcinata, atunci am realizat ca nu mai sunt doar eu in joc si ca am responsabilitatea de a da viata unei fetite sanatoase si puternice. Asa ca primul pas l-am facut atunci, am renuntat la fumat, si mi-am propus ca banii pe care ii dadeam pe tigari sa-i aloc produselor proaspete din piata, ce-i drept ca am prins si o perioada frumoasa de sarcina, din ianuarie si pana in august, am avut de toate.
    Si am inceput in fiecare dimineata sa-mi fac sucuri de fructe si legume, ma gandeam chiar ca va iesi fetita “portocalie” de la atata beta caroten :).
    A urmat apoi perioada in care am baut sute de litri de ceai de anason si chimion pentru a-mi stimula lactatia si a-i diminua piticei mele durerile de stomacel. Nu stiu daca acesta este motivul pentru care am avut si inca mai am( pitica are 1 anisor si 8 luni 🙂 ) atata laptic, dar a meritat.
    Diversificarea…aici am avut unele probleme cu “gura lumii”, dar ghici ce…pitica mea i-a dovedit pe toti si m-a salvat de nenumarate ori de la polemici interminabile cu “atotstiutorii” -, a refuzat sa pape altceva in afara de laptic cam pana pe la 10-11 luni, cand a inceput sa guste fructele proaspete.
    Acum mancam aproape orice, nu se impaca deloc cu brocoli, insa o mai pacalesc si il amestec cu spanac intr-un piure minunat, in fiecare dimineata vine si imi cere tzuc…insemnand suc de fructe si legume.
    Am incercat sa-i dau si bors, dar raspunsul a fost… NU, dar maine dimineata va avea o mica surpriza, o sa il amestec cu “tzucul” ei, sa vedem ce zice.
    Despre apa, noi folosim Cheile Bicazului, daca iti pica in mana te rog sa o testezi si pe ea, cu toate ca ma indoiesc ca ar avea cifre mai mici sau macar apropiate de ale Bucovinei, dar macar sa stiu.
    In reteta nectarului regasim banana, eu m-am cam ferit sa-i dau, nu-mi inspira deloc incredere, am motive reale sau??
    In incheiere, iti multumesc inca o data pentru increderea pe care ne-o dai,noua mamicilor, de a ne creste puii sanatosi si puternici

    • cristina says:

      mi a placut comentariul tau! Felicitari si sa ai o fetita sanatoasa si frumoasa!

      • Cristina says:

        Mersi tare mult Cristina!
        Zis si facut…ne-am trezit dis-de-dimineata si Bimbi a mea( caci asa o alint :D) a vrut tzuc, m-am apucat eu sa prepar sucul magic si i-am adaugat pentru inceput cam 30 ml de bors TFB…dar gustul ei extrem de fin l-a simtit imediat si mi-a intins canita spunandu-mi NU,Mama…asta insemnand sa beau eu :))…puterea exemplului insemnand sa beau si eu, nu doar acelasi continut, caci oricum il aveam pe al meu, in cana mea, ea dorind sa beau din canita ei :))…asa ca am dus munca de lamurire cum ca mami bea din cana ei si Bimbi din canita…si uite asa, printre explicatii si exemple…a baut tot :))
        Am reusit, totusi ea, de fiecare data cand refuza sa faca ceva spune asa…adica nu vrea sa faca pipi la olita, imi spune NU!MAMI! sau NU!BEBE. Cum eu nu am cum sa ma pun pe olita:)) am cumparat un bebe care are si olita…si ghiciti ce…sta aproximativ 10 secunde impreuna cu el, dupa care…ma pune tot pe mine :))
        Va pup si va urez o zi minunata, voua tuturor celor care cititi tot ce misca pe aici, iar pentru tine,Olivia…portie dubla,tripla de pupici, ca ai pus la cale aceasta miscare 😉

      • Johnetta says:

        Gosh, I wish I would have had that information eairler!

  12. alina says:

    mmmmm, arata asa de bine ca as trage si eu din biberon,lol. dar acum mai serios, sunt super incantata de reteta si o voi incerca pentru fii-mea. multumesc din suflet!

  13. Adina says:

    Buna draga O, ma bucur mult pentru ceea ce faci,ca ne inveti atat de multe lucruri,eu sunt insarcinata in 17 saptamani si de cand am descoperit blog-ul tau am inceput sa mananc mult mai sanatos si asa vreau sa-mi cresc si micutul cand o sa vina pe lume,astept cu nerabdare sa mai scrii retete pt noi mamicile si pt puiutii nostri si te rog sa postezi cand vei avea timp (stiu ca esti foarte ocupata)cum sa mancam cat mai sanatos in timpul sarcinii si ce anume.Te apreciez si iti multumesc ca esti alaturi de noi.Daca facem o intalnire ma bag si eu, si vin ce cv bunut gatit raw.Te pup

  14. Florentina CALIPOLITIS says:

    Draga Olivia,

    Iti multumim pentru grija cu care ne impartasesti magia sanatatii, iti multumim pentru tot.
    Olivia, te rog, in limita timpului tau, sa ne mai dai si noua retete pentru cei mici ( mic dejun, pranz, cina) si a doua rugaminte, spune-mi si mie care este diferenta intre blenderul VITAMIX si celelalte, nu de alta insa as dori sa achizitionez si eu unul, si sa stiu pe ce dau 2300 lei ……apropo de unde il pot lua .

    multumesc frumos !

    cu stima,

    • olivia says:

      Retetele vin si ele curind, Florentina.
      Am inteles ca asta e dorinta majoritatii, asa ca de-acum asta e prioritatea zero!
      Blender Vitamix se gaseste mai nou si pe la noi, comercializat de http://www.beorganic.ro. E cu adevarat performant. Gindeste-te, un blender obisnuit are puterea intre 300 si 750 watt. Vitamix are 1500! Cind il pornesc, parca decoleaza avionul! In citeva secunde imi transforma totul intr-un pireu foarte fin, intr-un nectar cremos sau ce mai vreau eu!
      Cu drag,
      O

    • Laura says:

      Buna Florentina,

      Din cate stiu eu, acel blender e singurul capabil sa scoata suc din iarba verde, ca sa ma exprim plastic… De ex daca vrei suc de iarba de grau sau alte verdeturi nu vei reusi cu un blender cu putere mai mica.

      Cu drag…

      • olivia says:

        Storcatorul fara centrifuga, cu axe canelate, manual sau electric e special pentru sucul din iarba de griu, Laura. Scoate pe o parte sucul, iar pe alta – pulpa. Nu stiu daca se poate face la blender. N-am incercat. Dar inclin sa cred ca nu sau ca presupune stoarcerea manuala (dupa maruntire) si o pierdere mai mare de suc. Eu am un storcator manual cu ax. Face treaba excelenta! Pulpa iese seaca, sucul este stors in intregime! E citeva sute de lei (250, parca), mic si foarte usor de minuit! E excelent de dus si in concedii, unde poti face sucuri verzi pe care sa le amesteci cu fructe si miere, pentru copii.
        Vitamix e un blender, ca toate blenderele, doar ca motorul are o putere imensa.
        Pupici!

  15. isa says:

    pentru ca nu mai aveam bors si nici rabdare am facut aseara un nectar din ce m-am priceput eu: un pic de ghimbir proaspat, spanac, miere, banana si apa. Sotul meu cand l-a vazut zice “ce frumos arata!!!”, cand l-a gustat “aaaaaaa este si buuuuun!!!!”, probabil nu avea prea multe sperante sa fie si gustos.
    A fost delicios! Atat de simplu este sa mananci sanatos, in cateva minute ti ai facut un nectar, o salata si alte minunatii.
    Olivia, tu ai introdus in alimentatie suc de grau, orz etc, seminte germinate?

  16. Alexandra says:

    draga Olivia, a fost delicios nectarul propus de tine si ceea ce m-a incantat cel mai tare e ca i-a placut tare mult si bebelusului meu de 11 luni, dar l-am preparat fara miere pt ca nu mai stiu pe cine sa cred.tu ce spui, e recomandata mierea bebelusilor sub 1 an?
    astept cu nerabdare retete pt bebelusi!!!!
    Cu mare drag,
    Alexandra!

    • cristina says:

      Buna Alexandra! M-am gandit sa te ajut cu raspunsul, mai sus Olivia a raspuns la intrebarea aceasta, am pus in ghilimele citatul:

      “Da, Nicol, asa zic medici! Printre altele sfaturi inutile, periculoase sau sinistre pe care le dau. Ei zic sa nu dai copilului miere pina la un an, dar sa le dai urgent Nurofen, la cel mai mic semn de febra, antibiotice si alte chimicale extrem de periculoase pentru oricine, nu numai pentru copii. Din experienta proprie, mierea se impaca bine cu copilasii de sub un an! Practic de cind incepe diversificarea (la 8-9 luni, in cazul lui Luca) poti sa-i dai si mici cantitati de miere vie, pe care le poti creste apoi gradat. E antiseptica, cicatrizanta, expectoranta, calmanta. Are cam aceeasi structura a bio-elementelor ca singele uman, se absoarbe foarte repede (direct din stomac, daca e mincata pe stomacul gol), fortifica organismul si ii regleaza functiile. Dar desigur, daca cel mic e alaptat exclusiv pina la un an (varianta ideala), are din laptele matern tot ce-i trebuie. Iar daca mama papa miere in perioada asta, gustul se va regasi in lapte si ii va pregati pentru mai tirziu copilului apetitul pentru deliciosul nectar.”

      O zi frumoasa!

    • olivia says:

      Cartile in care cred eu spun ca mierea e OK si pentru copiii sub un an, Alexandra!
      Teoria zice ca alergiile toate sunt un semn al unei imunitati slabe, dar ca pot fi tratate cu produse ale stupului, administrate in cantitati mici, la inceput si apoi crescute gradual. Asa ca ti-as recomanda sa ii pui copilasului un virf de lingurita la inceput in biberon, sa-i testezi toleranta. Apoi maresti gramajul pina ajungi la o lingurita. Sunt foarte multi cei cu alergii la polenul de primavara care s-au vindecat cu miere si polen de albine. Explicatia simpla e ca produsele apicole cresc imunitatea, iar intr-un organism fortificat, nu mai au loc alergiile. Ceea ce pentru medici e desigur un paradox de neacceptat 😉
      Cu tot dragul,
      O

      • Alexandra says:

        Multumesc mult pt raspuns, Olivia!m-ai lamurit.Nu am citit cartile pe care tu le-ai citit, dar am mare incredere in tine si tu vei fi pediatrul meu de baza de-acum.
        Te pup si imi cer scuze ca din neatentie te-am facut sa repeti de doua ori acelasi lucru.
        Cu drag,
        Alexandra!

      • Catalina says:

        Olivia, am gasit la Botnariu polen crud, dar cum/cat sa le dau baieteilor mei de 2 si 4 ani, tinand cont de faptul ca au oricum muuulta energie si unul deja nu mai doarme deloc la pranz?

        Multumesc mult!

  17. Andreea says:

    Draga Olivia,multumim din suflet pentru sfaturile tale si mai ales pentru ca iti faci timp sa raspunzi nedumeririlor si curiozitatilor noastre. Sunt si in perioada de adunat informatie spre a trece la un stil de viata sanatos, in special pentru baietelul nostru. Si de aceea te-as intreba ce medicamete sau inlocuitori mult mai sanatosi ale acestora, le dai baieteilor tai pentru a trata sau preveni racelile atat de frecvente in randul copiilor. Deoarece eu personal m-am saturat de retete de Nurofen , Panadol, paracetamol, amoxicilina si Minimartieni- pentru imunitate-desi fiind sceptica nu i-am dat:). Culmea, exact aceleasi medicamente care apar in reclamele de la televizor.

    • Andreea says:

      Scuze, am dat din greseala enter si s-a postat fara a-ti multumi si a te imbratisa! te pup

    • olivia says:

      Sunt multe, Andreea! Sunt asa-numitele super-alimente, cu efecte rapide de intarire a sistemului imunitar, cum sunt mierea, propolisul, polenul, pastura, aloe vera (planta cruda, din ghiveciul de-acasa!!!) catina, ceaiurile de plante, spirulina, borsul, etc… dar si alimentele-medicament de toate zilele: verdeturi, fucte si legume crude.
      Cu mult drag,
      O

      • alina aldrich says:

        olivia, eu iau spirulina pentru b12 si proteine si sincer ma simt mai mult decat bine!

        • olivia says:

          Te cred! Mare minune de la Dumnezeu e spirulina. Dar si Clorella si AFA! Ultimele doua sunt mai putin cunoscute prin Romania, din pacate.
          Pupici pudrati cu praf de stele!

          • Lacramioara says:

            Este extraordinara explozia de informatii pe care o putem culege de pe site-ul tau, atat de bine ordonate si atat de usor de inteles. Iti multumim nespus!
            Intrebarea mea este in legatura cu alga minune : clorella, de care ai amintit mai sus.Am achizitionat-o de curand, insa nu am reusit sa aflu doza optima zilnica sau combinatiile care se pot face cu aceasta.Multumesc mult, numai bine!

          • Mari says:

            Olivia,achizitionezi alga AFA din tara?Intreb pentru ca nu am gasit-o decat sub forma de capsule.
            Multumesc.

    • mihaela says:

      Buna Andreea!
      Citind comentariul tau, ma vedeam pe mine cu niste ani in urma, cand ma saturasem de atata antibiotic dat la copil. Cel mai rau ma infuria bajbaiala medicilor, care, pt diferite boli, dadeau acelasi antibiotic (vezi Doamne, are spectru larg). Aveam senzatia ca fac experimente pe copilul meu. La un moment dat am zis stop si am trecut pe Homeopatie. Am avut norocul sa cunosc un medic bun, specialist in homeopatie si apifitoterapie. Eu sunt foarte multumita. Incearca si tu!

      • anamaria says:

        Tot pentru Andreea,

        Baietelul nostru are 1 an si 10 luni, nu are facute vaccinurile impuse de medici(care nu fac altceva decat sa slabeasca sistemul imunitar) si cu toate astea este foarte bine.
        Iar la capitolul medicamente, noi avem un pediatru homeopat care a avut grija de pitic (din toamna pana in primavara)sa-i intareasca imunitatea cu siropuri homeopate. Cand a avut o mica raceala, mica pentru ca el nu stie ce este febra, tusea, sau alte complicatii ale gripei, a fost tratat cu globule homeopate.
        Daca apelezi la un medic homeopat bun, cu siguranta nu vei mai avea nevoie de medicina alopata.
        Multa bafta.

  18. Andreea says:

    ceaiurile le faci in mod normal, ca si infuzie?..multumesc.

  19. Silvia says:

    Buna din nou,Olivia,am si eu o intrebare de data asta referitoare la Andi,cand ai inceput tu in urma cu niste ani sa mananci sanatos,cum ai procedat cu sotu,cum l-ai convins,ma refer cu ce retete ai inceput,vreau si eu sa-mi conving sotu si sa-i pregatesc ceva sa-i placa,sa -i dau la pachet,sa mancam impreuna,ar fi m-ai usor sim-ai sanatos pentru amandoi.Elare diabet tip 2,este plinut,are burta si foarte incapatanat,totusi de 3 ani s-a lasat de fumat.Te rog da-mi un meniu pe saptamana ,cum sa incep treptat sa renuntam la cele rele.Apa am schimbat-o,primul pas,m-ai ales pentru bebe,trebuia.Poate lui Andi,i-a fost usor el neplacandu-i atat de mult carnea,mezeluri….Scuza-ma ca te bat la cap cu astea…….dar ,te consider prietena mea si-ti cer ajutorul.Multumesc pentru raspuns.

  20. adi says:

    eu nu prea as bea asa ceva…

  21. anca-arissa says:

    Da,aceeasi “problema” ca si Silvia o am si eu.Sotul e un mare incapatanat.Si bineinteles, copii il imita.”Cum sa fim vegetarieni cand aducem de la mama de la tara branza proaspata,lapte si carne?” Probabil dupa ce citesc seara povestea copiilor ii voi citi si sotului din Studiul China :).Si apropo,felicitari si lui Andi ca te sprijina in toate.E grea lupta asta.

  22. Misha says:

    Draga Olivia,ai toata admiratia mea pentru ca esti o femeie deosebita si foarte delicata care reusesti sa transmiti ceva celor cu care intri in legatura si anume ca trebuie sa pretuim viata noastra si a copiilor nostri si pentru asta nici un efort nu poate fi prea mare. Mult succes in continuare si sanatate tie si familiei tale frumoase!

  23. Iulia says:

    Urmaresc toate parerile, intrebarile si raspunsurile fiecaruia, dar acum, fiind mai multe subiecte imi e tot mai greu sa urmaresc tot. exista vreo posibilitate sa primim pe mail cand apare cate un nou comentariu? Ma intereseaza in special pentru subiectele mai vechi …

    Pupici pentru toate fetele de aici!

  24. Cristina says:

    Seara buna tuturor…haideti sa va povestesc despre “lupta” mea cu sotul, a inceput tacit, i-am preparat intr-o zi toate preparate fara carne :), intamplator in acea zi au zabovit pe la noi prietenii nostri de suflet, cu care de nenumarate ori am servit mese pline de carne…carne cu carne si cu carne, cam asa aratau felurile noastre…ei, si la un moment dat, tot spunandu-le ce am pregatit pentru acea zi, au realizat toti cu stupoare ca nimic nu contine carne, evident s-a tesut pe aceasta tema o seara plina de glume si rasete, dar totul s-a sfarsit in momentul in care au inceput sa manance si sa vada ca nu moare nimeni daca nu mananca carnita:). Cam asa m-am hotarat eu sa incep, nu voi face tare mare caz din asta, caci ma gandesc ca nu voi face altceva decat sa agit spiritele degeaba,voi gati treptat mese copioase fara carnita, ii voi lasa timp sotului si lui Bimbi a mea sa se obijnuiasca fara carnita, si cand nici nu isi vor da seama, vor fi trecuti automat la un regim sanatos 🙂
    Sper sa mearga, in mini vacanta de Paste sper sa reusesc sa citesc si Studiul China, carte pe care am primit-o in dar, in urma cu ceva timp, dupa ce mama mea trecuse deja printr-o operatie de extirpare totala a colonului :(, si spre rusinea mea , am lasat-o sa se prafuiasca in biblioteca.
    Timpul trecut nu-l mai pot recupera, insa voi face tot posibilul sa salvez viitorul meu si al familiei mele.
    Va pupacesc si sper sa ne vedem cat de curand, caci vremea se face tot mai frumoasa.
    Olivia…pupici din toata inima si o mica intrebare…ii pot pune lui Bimbi a mea o jumatate de lingurita de polen din prima, in nectar?? , ei nu i-am mai dat niciodata, insa eu am luat o perioada destul de mare si ma gandesc ca este obisnuita din lapticul meu

    • olivia says:

      Cit are Bimbi acum, Cristina?

      • Cristina says:

        Un anisor si 8 luni

        • olivia says:

          O, n-ai de ce sa-ti faci griji, Cristina. Da-i cu toata inima. Tot asa, cantitati mai mici pentru inceput, ca sa-i testezi toleranta si apoi cu curaj, cite o linguritza sau doua pe zi, in bulgarasi, nectar sau ceai. Sa-ti creasca ingerasa mare si sanatoasa, draga mea!

          • Cristina says:

            Multzam fain de sfat si urari. Sa dea Dumnezeu sa fie toti copii sanatosi si voiosi caci nimic nu e mai trist pe lumea asta, decat sa vad sau sa aud de copilasi bolnaviori sau cu probleme.
            Pupici

  25. nina says:

    Buna Olivia,
    Iti urmaresc blogul si incerc sa imi fac si eu curaj sa schimb stilul alimentar al familiei. Destul de greu este insa, avand un istoric cu meniuri carne peste carne. Pentru moment ma preocupa sa reduc consumul de carne pentru baietelul nostru de 1 an si 4 luni. Avem din ce in ce mai multe zile fara acest ingredient, in schimb ii fac destul de des quinoa, orez, paste integrale….nu am foarte multa imaginatie si nici suficienta informare inca pentru a scoate din meniu si cerealele preparate termic si lactatele. Recunosc ca exista si o oarecare teama in urma influentei celor din jur (familie, medici).
    Dilema mea acum este insa legata de vaccinurile aflate pe “lista obligatorie”. Noi am refuzat sa ii facem vaccinul contra bolilor copilariei – priorix (pe restul le-am facut). Evident, nu ma pot intreba daca am procedat corect sau nu. Tu ce parere ai de el? L-ai facut copiilor tai?
    Iti multumesc!

    • olivia says:

      Draga Nina,
      Exista o carte excelenta, extrem de edificatoare asupra subiectului: Vaccinarea, eroarea medicala a secolului, de Louis de Brouwer, pe care ti-o poti comanda de oricunde pe net sau de aici. Ca sa vezi cum se aplica teoria in practica, baga un ochi pe http://www.nuvaccinurilor.blogspot.com.
      Cu tot dragul,
      O

  26. Iris says:

    Nina si eu am avut dubii dupa ce am facut vaccinul de 2 luni. Am inceput sa caut, sa citesc si am renuntat sa le fac pe cel de 4 luni si acum pe cel de 6 luni. Am avut inima stransa avand in vedere ca sunt putine persoane care nu le fac dar pe zi ce trece ma conving ca e mai bine asa.
    Am gasit blogul unei mamici care are mai multe articole despre vaccinuri(http://www.cristelageorgescu.ro/?cat=498)Intre timp am cunoscut mai multe persoane care au ales asa.
    Sarbatori fericite!

  27. chilina says:

    felicitari,cum s-ar spune “this is a beginning of a beautiful friendship”,deci…. n-am legatura cu stilul raw-vegan…inca socializez pe tema asta,dar daca tot ce povestesti si scriesti bine, are legatura cu un mod de viata sanatos pentru copilul meu , si dai sfaturi pertinente, sint mai mult decat nerabdatoare sa te citesc.la mai multe povesti frumoase si sanatosi sa ne citim.

  28. Iulia says:

    Draga Olivia,

    Ai tot respectul meu pentru stilul de viata pe care il duci si pentru eforturile care le faci sa duci o viata sanatoasa.Dar nu inteleg de ce impui acest stil de viata unor copii care au nevoie de un meniu variat(care sa includa carne)? Dupa cum bine stii (si sunt sigura ca stii), nici un alt produs nu poate inlocui proteinele din carne care sunt esentiale pentru cresterea copilului si dezvoltarea creierului. Sunt si mai surprinsa cum le incurajezi pe celelalte mame sa urmeze acelasi exemplu cu copiii lor. Iim este sincer mila da ei.

    • olivia says:

      Concluziile de pe acest blog sunt extrase dintr-o bibliografie de specialitate ampla, de care am mai amintit la sectiunea comentarii. E adevarat, traducerile unor mari naturopati straini sunt de data mai recenta, asa ca publicul roman n-a avut pina acum acces direct la aceasta informatie vitala. Asta e si cazul tau si iti inteleg nedumerirea. Dar inainte sa tragi concluzii, te rog, baga un ochi in Studiul China (Colin Campbell), Hrana vie (Ernest Gunter), Sa traim sanatos fara toxine (Robert Morse) sau in editiile americane ale cartilor scrise de Victoria Boutenko (The Raw Family) sau Ann Wigmore (Dieta lui Hipocrate). De mare folos e si Dr. Spock, cel mai mare pediatru din toate timpurile, care nu recomanda produse de origine animala in dieta copiilor si care spune ca o alimentatie bazata exlusiv pe vegetale satisface pe deplin toate nevoile organismului. Toate studiile independente amintite in Studiul China duc la aceeasi concluzie: carnea nu aduce decit dezavantaje si o degradare treptata a sanatatii!!!
      Oricum, commentul tau m-a facut sa recunosc un lucru: ca se impune un post nou, cu motivele pentru care sunt raw vegan si pentru care nu le dau copiilor mei carne. Probabil ca zecile de argumente, pe care le-am citit si pina la urma le-am acceptat si asumat, vor fi mai elocvente decit o infromatie-doua strecurate in sectiunea comment. Asa ca mersi mult!
      O zi buna,
      O

    • anca says:

      Vai Iulia, ti-e mila de copii nostri uita-te la prichindelul Oliviei, saracul, tare nefericit arata, cu gura pana la urechi cu ochii sclipind de fericire f bine dezvoltat, chiar are de ce sa-ti fie mila, ti se pare ca-i lipseste ceva? Mie nu, cred ca ar tb sa te orientezi spre bloguri cu mancare traditionala, sa sti ca Olivia nu ne-a biciuit sa fim asa, pur si simplu ne-a impartasit experienta ei, citind carti si nu orice fel de carti, oricum nu are rost sa dam mai multe explicatii.

    • Aurora says:

      Draga Iulia

      Acest stil de alimentatie il gasesti in Biblie, Geneza, alin. 29:

      Apoi a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.”

      Aici nu scrie sa omoram toate animalele si sa mulgem toate vacile. Medicina din zilele noastre a demonstrat ceea ce insusi Creatorul a spus ca este bun pentru noi a fi consumat in alimentatie. Teoria cu proteinele de origine animala este expirata demult. Poti vedea parerile unor medici precum Virgiliu Stroescu si Calin Marginean. Vezi aici:

      http://www.youtube.com/watch?v=hwOV8jbPWT8

      http://vimeo.com/23944624

      Multa armonie si sanatate va doresc.

  29. maria cristina says:

    Buna!
    Te felicit pentru toate sfaturile minunate pe care ni le oferi ca o mama protectoare.Conteaza foarte mult si cum impartasesti toate cunostintele tale despre o viata sanatoasa…ai un stil unic,cald.
    As dori sa stiu cum iti tratezi copii in cazul unor viroze,raceli,rosu in gat s.m.d.Doresc sa ilocuiesc tot ce inseamna nurofen,panadol,toate tampeniile pe care ti le recomanda cu atata usurinta, fara sa se gandeasca la consecinte, pediatrii,chipurile, priceputi.
    merci!!

    • olivia says:

      Multumesc, Maria!
      Eu le dau copiilor cu propolis in git, atunci cind racesc. Am o sticluta cu fis-fis, pe care am umplut-o cu tinctura de propolis (concentratie 50%) si ii spray-ez direct pe amigdale. Efectul e remarcabil. Le mai fac frectie pe tot corpul cu alifie de galbenele si marul lupului cumparata de aici, le fac cataplasme cu varza, le dau ceaiuri caldute cu multa miere si lamiie si altele, in functie de dispozitia lor, de afectiune si de ce am prin casa.
      Cu drag,
      O

  30. anca-arissa says:

    Hristos a inviat! Iti simtim lipsa pe blog :).Am cumparat azi polen crud si vreau sa incep sa le dau piticilor.Celui mic (1an si 10 luni) am inteles ca ii pot da 1-2 lingurite pe zi.Celui mare (5 ani si 4 luni) la fel sau ii pot da 3 lingurite? Am vorbit cu un apicultor si mi-a spus ca e mai buna pastura dar imi da ce vreau eu.Tu ce ma sfatuiesti sa iau polen sau pastura? Si vreau sa te intreb de care orez dai piticilor tai si bineinteles astept retete cu orez,linte, naut care au succes la copii tai,poate ii “pacalesc” si pe ai mei.Nectarul l-a inceput l-au refuzat, dar vazandu-ma pe mine ca beau mereu au inceput si ei sa guste cate un pic,cate un pic ,pana ce piciul mare a baut o cana.I-am dat reteta si nasei mele care a fost f.incantata de nectar si partea amuzanta a fost cand prietena nasei a spus ca vrea neaparat sa se duca in supermarket sa-si cumpere blender sa faca si ea “bautura pe care o face Anca”.Multumim mult pentru sfaturi si te asteptam mai des pe blog.Pupici.

    • olivia says:

      Adevarat a inviat!
      Ma bucur ca ai succes cu bauturica! Poti sa le dai si celelalte retete.
      Eu le dau copiilor pe rind. 10 zile polen (in diverse nectare si sucuri), 10 zile miere cu laptisor de matca si propolis. Pastura nu prea are trecere la copii. Pe asta o pap eu! 🙂

    • Sequoia says:

      Suodns great to me BWTHDIK

  31. anca-arissa says:

    Multumesc Olivia.Si inca o intrebare: le dai zilnic sau faci cure cu pauze? Cat despre retetele tale,am recomandat blogul tuturor sa vada cat mai multi minunatiile tale.Pupici.

    • olivia says:

      Le dau cit de des se poate, Anca. La un moment dat, se satura cei mici si nu mai vor sa pape si asta e semnalul de stop. Atunci trecem la altele asemanatoare, cu scop precis de intarire. Cum ar fi catina (pe care o scot – ambalata in pungi – de la congelator cam o data pe luna), o fac suc amestecat cu miere si le-o dau cu lingurita. Cind nu mai tine figura nici cu catina, trec la bors si nectar “Fat-Frumos la curtea lui Verde Imparat”. Apoi la sucuri de morcovi cu sfecla si cu mere. Si tot asa 🙂
      Pupici nestaviliti!

    • Lyzbeth says:

      That’s the best asnewr of all time! JMHO

  32. liliana says:

    Buna,
    Am si eu o intrebare vis-a-vis de nectarul din stevie.
    Din cate stiam eu nu este bine sa combini in sucuri legumele cu fructele.Aici avem si legume(stevie) si fructe(banana si mar).E valabil doar pentru legume radacinoase?
    Astept raspunsul tau.
    Merci frumos

    • olivia says:

      Asa e, Liliana, fructele se digera mai repede decit legumele. Dar o data blenduite si cremosite impreuna, timpii de digestie se armonizeaza. Iar cind la nectar se mai adauga si frunzele verzi, digestia e facilitata o data in plus. Asa spune teoria raw-istilor de pretutindeni – cu mici exceptii. Pentru copiii mei, am remarcat ca e cea mai buna solutie sa-i conving sa manince si frunze verzi si polen (pacalindu-i cu gustul de fructe), fara sa le afectez digestia. Cit priveste exceptiile despre care vorbeam mai devreme, subscriu de multe ori, atunci cind pap un singur aliment la o masa, maxim 2. De exemplu suc de morcovi cu mere. Buuun. Detoxifiant! Energizant!

  33. liliana says:

    saru mana pentru raspuns

  34. cristina says:

    este foarte bun nectarul; am incercat deja foarte multe variante.
    Ca si adulti putem folosi zilnic polenul?

    • olivia says:

      In principiu, eu il folosesc constant. Dar bine din cind in cind mai fac si cite o pauza de o saptamina!

  35. luminita says:

    daca nu am blender, cum pot sa pisez cat mai marunt migdalele? in masina de cafea? oare se poate?

  36. krisztina says:

    Buna Olivia, am preparat nectarul de stevie si este intr-adevar divin. Fiul meu a acceptat si el 3 linguri, pentru inceput cred ca e bine. se va obisnui sa il vada zilnic si cred ca va ajunge sa bea mai mult.
    multumesc mult

  37. Alexandra says:

    Olivia draga, te mai zapacesc cu o intrebare legata de germenii de grau. Asadar, graul germinat trebuie sa aiba un anumit miros sau e ceva in neregula daca miros in vreun fel si atunci nu mai trebuie consumati.Eu am avut grija sa nu mucegaiasca cumva, dar cand sunt prin preajma lor simt un anumit miros pe care nu stiu cum sa-l descriu…asemanator cu mirosul borsului, cred. Te rog sa ma lamuresti!
    In seara asta am pus la facut socata si o sa-ti dau de veste despre cum mi-a iesit, de indata ce-i gata.
    Te pup,
    Alexandra!

    • olivia says:

      Germenii trebuie sa respire, Alexandra, altfel capata un miros greu, de amoniac, parca… Mai trebuie clatiti bine, cu multa apa, mai ales acum vara. Poti sa-i clatesti chiar de trei ori (dimineata, la prinz si seara), ca sa fii sigura ca productia de germeni iese Ok. Incearca asa, sa vezi cum ies.
      Pupici pudrati cu praf de stele!

      • Nadina says:

        Buna,
        nu prea ma descurc cu tehnica. Te rog povesteste ce mncai in perioada
        de alaptare. Migdalele, nucile si alte seminte nu sunt alergizante?
        Eu si bebelina pe care o alaptez avem o problema cu alergiile.
        Deja nu prea mai stiu ce sa mananc. Am baut lapte de migdale
        si am mancat branzica de caju si iar i-au aparut bubite fetitei
        mele. Necazul e ca am mai mancat si altele (sunca, miere) si nu imi
        mai dau seama la ce e alergia.
        Am sa o iau de la capat. Legume fierte, apoi reintroduc laptele
        de migdale.
        Multumesc,
        Nadina

        • olivia says:

          Nu sunt, daca le rehidratezi in apa citeva ore. Sunt chiar foarte usor de digerat si asimilat. Incearca sa renunti o vreme la sunca, sa vezi ce se intimpla.
          Cu drag,
          O

  38. alexandra says:

    Buna Olivia,

    Desi nu am adoptat rgimul de viata raw ma intereseaza foarte tare un regim de viata sanatos.Problema mea este ca de vre-o 4 ani ma tot lupt cu o acnee juvenila si nu stiu cum sa-i vin de hac. Am incercat o gramada de variante:antibiotice, unguente chiar si autovaccin (intr-u cat medicii au presupus ca e vorba de un stafilococ betahemolitic care isi face de cap) dar in ciuda eforturilor mele,efectele pozitive au fost doar temporare. Trebuie sa mentionez ca acneea nu e extrem de profunda dar suficient cat sa deranjeze.Asadar am hotarat sa incerc si varianta unui regim alimentar care sa includa sucuri de fructe si legume crude. In cazul acesta imi poti recomanda un storcator de fructe si legume?Sunt cam debusolata de sumedenia de produse oferite pe piata si m-am gandit ca tu avand experienta raw imi poti sugera ceva in sensul asta.

    Iti multumesc foarte mult si felicitari pentru tot ce faci!
    Alexandra.

    • olivia says:

      Multa vreme am avut un Jack Lalanne, de care am fost foarte multumita. L-am trimis la tara ( sa aiba copiii si acolo parte de sucuri) si l-am inlocuit de curind cu un slow juicer, care se lauda cu faptul ca in procesul de stoarcere frecarea e mai mica, incalzirea inexistenta, iar oxidarea minima. Nu e chiar asa… Functioneaza, ce-i drept un pic mai bine decit predecesorul, in sesnul ca rezulta suc mai mult si de-o culoare mai intensa. Dar il incalzeste…

  39. Buna Olivia ! Ti-am gasit blog-ul printr-o fericita intamplare.. si sunt profund incantata sa ‘citesc printre randuri’ caldura cu care ne transmiti aceste informatii atat de utile. Am frunzarit toate comentariile si pot spune ca ma simt incet dar sigur ca-ntr-o mare familie. Cat despre miere.. intocmai am procedat si eu cu piciul meu, acum in varsta de 3 ani si 3 luni. I-am introdus mierea treptat in alimentatie, fara sa me tem de vreo reactie adversa.. si din fericire totul a fost ok.. Nu mananca in cantitati suparatoare, ci doar atat cat sa-i stimuleze imunitatea. Cat despre mine, imi indulcesc ceaiurile cu aceasta nepretuita. Ma incanta foarte tare dulceața de rubine moi si cu siguranta o voi incerca. Te pup cu mare drag, asemenea pupici si d-lor din aceasta minunata casuta 🙂 O zi frumoasa ca tine..

  40. Jermajesty says:

    IMHO you’ve got the right anewsr!

  41. […] Acum, că v-ați primenit pe dinăuntru și pe dinafară, luați cu băgare de seamă un pahar cu Nectar “Făt Frumos, la curtea lui Verde Imparat“, ca să vă încarcați și cu energiile mamei Pămînt, deslușite din frunze verzi și […]

  42. Lavinia says:

    Olivia,
    am citit ca nu se da polen copiilor sub 3 ani. Oare din cauza potentialului alergen sau de ce? Ce zici? Sau oare pentru ca nu s-au studiat efecte pe copii asa mici si nu se cunoaste exact ce gen de reactii da? Am citit si ca nu se combina cu altceva. Mie nu mi se pare o problema cat timp pregatesti de ex. nectarul pentru consum imediat. Ce zici? Care ar fi explicatia?

    • olivia says:

      Citeam ca alergiile de orice fel sunt semnal clar al unui sistem imunitar slabit. Alergiile trec, iar sistemul imumitar se intareste cu produse ale stupului, inclusiv cu polen, care se dozeaza in portii mici, la inceput, crescute gradat. Literatura naturista vorbeste de multe alergii vindecate cu polen, care – iata! – impusca doi iepuri dintr-o data: fortifica imunitatea si vindeca alergiile. Luca – vegetarian inca de dinainte de a se naste – n-a facut niciodata alergii, in comparatie cu David, care pina pe la un an si jumatate era extrem de sensibil si ii apareau diverse eruptii pe fata si pe piept din motive, pe atunci, inexplicabile. Nu mai e cazul, de cind papa vegetale crude si a renuntat la carne, lapte de vaca si oua.
      Pupici poleiti , draga mea!

      • Diana V says:

        Draga Olivia, ce parere ai despre tratamentele homeopate si in special despre cele aplicate copiilor?
        Baietelul meu are acum 2 ani si 5 luni.Pana la 2 ani nu a avut nici o alergie
        si nici vreo raceala mai serioasa. La 2 ani l-am dat la gradinita
        si am inceput si un tratament homeopat de intarire a imunitatii (pentru ca
        avea o tuse care nu mai trecea si m-am temut ca se va agrava). Tratamentul homeopat
        pare sa fi functionat, adica i-a curs nasul din cand in cand si a facut
        de vreo doua ori febra 39,5 care i-a trecut pana a doua zi, ceea ce este foarte bine pentru un copil care merge pentru prima data in colectivitate.
        In schimb a inceput sa faca niste alergii foarte serioase (au necesitat tratament cu Prednison), a caror cauza nu am depistat-o inca. Nu stiu daca e de vina si tratamentul homeopat sau
        numai mancarea de la gradinita. Oare ar trebui sa renunt la tratamentul
        homeopat? Este posibil ca el sa-i fi declansat alergiile? M-a pus pe ganduri afirmatia ta ca alergiile sunt semn al unui sistem imunitar slabit, pentru ca mie mi se pare ca dimpotriva, sistemul lui imunitar este puternic.

  43. Cristina says:

    Buna Olivia,

    Am si eu o intrebare..in cazul in care nu avem bors la indemana, putem sa il inlocuim cu apa+sucul unei lamai?

    Multumesc frumos,

    Cristina

  44. ramona n says:

    buna seara Olivia,

    am un bebelus de 6 luni,pe care il alaptez exclusiv la san.din experienta ta, pe la ce varsta ai inceput diversificarea raw pt cel de-al doilea copil?sunt tentata sa incerc si eu varianta raw,acum la cel de-al treilea copil.multumesc.felicitari pt blog si pt incurajari si exempu personal.numai bine.

  45. anca arissa says:

    Olivia am facut un amestec pentru copii (si pentru noi)din 500g miere salcam+250g polen crud+10g laptisor pur +25 ml tinctura propolis (30%).Il tin in frigider si le dau zilnic cate o lingurita.Cantitatile recunosc ca le-am pus cam dupa ureche ( si dupa posibilitati 🙂 ),de aceea te rog spune-mi e ok ? Le mai adaug si cate o lingura de suc de rachisoare si le fac o bautura plina de vitamine (dupa parerea mea).
    Si inca o intrebare te rog :E mai bun propolisul glicolic pentru copii sau tinctura 30%? Nefiind din Bucuresti imi procur mai greu propolisul 80% :).Te pup si astept raspunsul tau.

  46. lucia says:

    Buna Olivia,
    Am descoperit de curand blogul tau si nu ma mai satur citind…Simt ca pana acum am fost adormita si acum ma trezesc usor-usor. Din pacate nu am prea mult timp pentru citit, pentru ca din fericire am doi nazdravani de baietei :)(unul de 1 an si 11 luni si unul de 3 luni). Am o intrebare legata de nectar: poate fi facut si iarna? Cu ce pot fi inlocuite frunzele de stevie/spanac? Ca eu nu am vazut in piata asa ceva in perioada asta…
    Multumesc mult.
    Te pupam cu mult drag si iti multumim ca ne deschizi ochii/mintea/sufletul!!!
    Lucia

  47. iulia b says:

    Buna, Olivia! Stiu ca la varsta de 7 luni cat are bebelina mea ar fi fost frumos sa o alaptez exclusiv dar, pentru ca nu a luat prea bine in greutate, am inceput diversificarea de pe la 5 luni jumatate. Nu prea mananca ea cine stie ce, dar acum 2 seri i-am dat sa guste din paharul meu de nectar. Ma rog, un fel de nectar (frunze de spanac din balcon :), o banana, un mai si o para). I-a plcut la nebunie. Intrebarea este daca ii mai pot da iar in caz afirmativ ce as putea adauga in el pentru a fi cat mai satios şi sanatos (alimente permise varstei ei fragede), avand in vedere ca il prefera de departe pureurilor de legume gatite. Multumesc.

  48. anca says:

    Buna olivia, m-am documentat, pentru nasuc este foarte bun uleiul de susan, i-am pus Emiliei aseara o picatura in fiecare nara, nu stiu daca este pura intamplare dar nu mai are mucuti, am inteles ca ajuta f bine mucoasa, te pup.

  49. Andreea says:

    Multumim . Deseara incerc si eu, din pacate baietelul meu s-a racit. Are o tuse foarte urata, nu a facut febra, dar are si ceva mucuti. Am inceput impachetarile cu varza si alifie de marul lupului cu galbenele, ceaiul respiroplant de la dl Bonchis, baie cu sare si menta de la Praid, pe stomacul gol miere cu propolis, laptisor de matca, polen si catina. Aici, in Baia Mare nu gasesc tinctura de propolis in concentratie mai mare de 40 %, pt a-i da direct pe amigdale, insa i-am pus o compresa la gat. Sper sa functioneze. Aveti alte sugestii?! Multumesc mult! pupici dragi, Andreea!

  50. anca says:

    USTUROI, cel mai bun si ce faci e f bine asta am facut si eu cu Emilia, usturoiul poti sa-l pisezi un catel si cu o lingurita de miere fiimea este inebunita dupa el, este tare scarbos dar ei ii place la nebunie, sanatate multa, uleiul il pui dupa ce-i cureti nasucul cu ser fiziologic.

  51. Andreea says:

    Merci mult! Cum ajung acasa si zdrobesc usturoiul!! Lui Tudor al meu ii place f mult usturoiul si mierea cu orice, asa ca, sper , sa nu avem probleme! Va pup si imbratisez cu drag!

  52. tess says:

    Eu am scos-o la capat de curand in lupta cu o viroza cu ajutorul tincturii “hapciu” din trusa Fares, pt raceala si gripa, dupa nici 24 ore a inceput sa elimine bine secretiile, plus spalaturi nazale cu apa sarata, ce-a fost mai greu, a trecut cu bine. Pacat doar ca sub 6 ani nu se recomanda tinctura…
    Sanatate voua si puiutilor vostri!

  53. Anca says:

    Buna Olivia, am luat de la Ioan Bonchis creama de marul lupului,ceaiul pt raceli,gripe si siropul de muguri de pin, dar am vazut ca siropul pe langa miere are si zahar, tu le-ai dat micutilor eu nu am de gand sa-i dau tb dat la doua ore iti daiseama cat zahar bag in ea, cand o sa mai fie cazul ii voi da ceaiul,alifia,mierea,usturoiul si propolis.Te pup.

    • olivia says:

      Eu n-am luat siropurile lui Bonchis, despre care stiam ca au foarte mult zahar, Anca! Toate siropurile au. Din toata marfa pe care o are Bonchis nu ma inspira decit ceaiurile si unguentele lui, care sunt cu adevarat minunate si singurele pe care le-am recomandat. Cred ca la capitoul asta nu are concurent. Am mai vazut, de pilda, unguente cu marul lupului si galbenele, produse de alti fitoterapeuti din Bihor, dar au compozitie parfumuri sintetice si petrolatum, de care e bine sa te feresti mereu.
      Cu drag,
      O

  54. Andreea says:

    Oare ce sa ii dau baietelului meu daca are rosu in gat? Are doi ani si cateva luni, am reusit cu greu sa ii vad ii gatut, insa am vazut niste firisoare rosii si cateva bubite albe…Se aude un huruit foarte urat cand respira adanc. Nu am tinctura de propolis, decat in concentratie de 40 % , care i-o aplic sub forma de compresa. I-am pus si varza pe piept si la gat, i-am dat ceaiuri, miere multa.. Olivia ce as mai putea sa fac, ma ingrijoreaza foarte tare. Febra nu a facut, insa huruitul acesta ma pune pe ganduri si are o tuse destul de puternica..Multumesc de ajutor!! Pupici dragi, ca intotdeauna. Andreea

    • olivia says:

      Acelasi lucru fac si eu, cind ai mei sunt raciti. Huruiala e semnul unei mucozitati abundente in zona plaminilor/sinusurilor, care se combate cu cataplasme de varza (pentru piept si spate) sau mamaliga cu sare de mina (pe piept). Pentru momentele cind sta intins in pat, e de mare folos o ceapa taiata in patru, pusa cit mai aproape de el (pe noptiera, de pilda), pentru ca uleiurile esentiale din ceapa (extrem de dezinfectante pentru caile respiratorii) sa ajunga usor la bolnav. E bine de stiut ca mierea amestecata cu propolis este mai usor de mincat de catre copii, iar ca propolisul in concentratie de 40%-50% se poate pulveriza pe piele, dupa ce inainte a fost unsa cu ulei extravirgin. Lampa de aromaterapie face minuni, atita timp cit uleiurile esentiale sunt 100% naturale. Sunt de preferat in astfel de cazuri uleiurile esentiale de eucalipt, tee tree, scortisoara, cimbrisor, cuisoare, toate antimicrobiene si dezinfectante.
      Cu drag,
      O

  55. adi says:

    Olivia, in primul rand vreau sa-ti multumesc pentru initiativa pe care o ai cu blogul tau si pentru sfaturile pe care le dai pentru o viata sanatoasa.
    Eu vreau sa-ti spun ca prepar in fiecare dimineata reteta ta de nectar doar ca in loc de stevie pun catina sau gojii (alternativ). Ma interesa parerea ta, crezi ca este ok? Multumesc mult si astept cu nerabdare retete noi.

  56. […] cu bors, stevie si fructe. De atunci am tot facut diverse variante, dar niciodata nu incercasem reteta de pe blogul ei. Acum, ca tot am luat niste stevie din curte de la tara, am pregatit smoothie-ul cu ingredientele […]

  57. adi says:

    eu beau zilnic aceasta licoare magica dar pe langa ea mai beau 4-5 cani de ceai (alb, verde, negru, roibos, de plante) fiecare cu cate o lingurita de miere. Nectarul are si el o lingura, doua de miere – oare nu este prea multa? Exita exces de miere?, de ceai? Multumesc mult!

  58. Mari says:

    Olivia,
    Te rog sa-mi spui daca e ok ca in loc de banana sa folosim alte fructe, de exemplu caise.As fi spus ca nu e in regula combinatia de bors cu fructe si miere dar ma gandesc ca daca tu le dai copiilor…pot sa stau linistita.

    Numai bine!

    • olivia says:

      Improvizeaza, e ok! nu se produc indigestii din combinarea fructelor cu borsul si mierea. dimpotriva. nectarul e un aliment extrem de usor de digerat, dar sa nu uiti si de verdeata, fie spanac, salata verde, paturnjel etc etc. e importanta!

  59. […] la urma si dat spre degustare bulgarasii de susan, un nectar cu salata verde si capsuni, in genul nectarului cu stevie cu polen, alunele scufundate in lapte de migdale si niste tagliatelle cu pesto de caju si usturoi (a caror […]

  60. Lylyana says:

    Buna tuturor,

    Stie cineva o sursa cu adevarat buna de miere vie? Eu am luat multa vreme (chiar si saptamana trecuta) de la mieraria Bodnariu din piata Matache si recunosc ca, in principiu, mi-a placut (adica mierea s-a cristalizat, gustul mi-a parut autentic etc.). Insa am inteles (chiar de la ei) ca iarna hranesc intotdeauna albinele cu zahar/glucoza, iar primavara le dau chiar antibiotice.

    Daca are cineva idee de o sursa “curata” din acest aliment minunat poate o impartaseste si cu noi, cei in cautarea unui asemenea loc.

    Multumesc frumos!

  61. Lylyana says:

    Multumesc Olivia,

    Exact asta am facut zilele astea si chiar am dat peste niste persoane care anul asta aveau un surplus, asa ca am comandat din belsug. Nu stiu insa la anul daca as mai avea garantia ca o sa produca bio, avand in vedere ca acum le-am achizitionat o cantitate insemnata.

    Si de la miere-vie.ro am mai comandat, am avut in schimb aceleasi retineri (ca este o productie de masa). Oricum, imi spunea cineva ca inclusiv la mierea certificata organic, exista o substanta – Varatec – care se da, cu diferenta fata de productia conventionala ca se da doar pe partea de jos a stupilor si in felul asta ar fi mai putin invaziva.

Raspunde

ultimele posturi