Era speciala. Textura ei cremoasa din lapte si oua se lipea tandru de cerul gurii, ca intr-o imbratisare clandestina. Virful limbii o strapungea cu usurinta, pentru a o amesteca c-un pleoscait lenes dimpreuna cu siropul de zahar ars…

O faceam din 8-10 oua, un litru si jumatate de lapte si zahar. Mult zahar. Zahar alb! Se ardea incet in arsita cuptorului, pina ce din maruntaiele albe de lapte iesea la suprafata o crusta crocanta, ca o rana ce promite sa se vindece. Miezul raminea acelasi, mereu… asemenea unei femei parasite, ce se mistuie de acelasi dor… moale, cremos, abandonindu-si fara fasoane aromele, de indata ce e cuprins cu buzele. Andi o adora!

Dar pasiunea pentru ea se pedepsea de fiecare data! Letargie… colesterol, kilograme in plus! Asa ca a fost alungata!!! Neinlocuita!… Niciodata uitata…

Pina azi. Cind am redescoperit-o. Aparent, aceeasi…. dar mult evoluata, in realitate. Ca o copila pe care o regaseti uimit dupa ani, matura, stapina pe ea, rafinata… Poarta acelasi nume, pare aceeasi, dar e cu totul alta.

Doamnelor, domnilor,
Noua Crema de Zahar Ars!


ESENTA:
1 cana cu migdale rehidratate 3-4 ore (sau peste noapte)
2 linguri de miere de salcim
2 lingurite de alge gelifiante agar-agar (gasesti aici)
3 cani cu apa filtrata sau Bucovina plata
6 linguri de sirop crud de agave, artar sau yacon (gasesti aici)
1/2 lingurita de praf de vanilie sau semintele de la 1/4 baton de vanilie
un pumn de fructe goji/stafide (la orice plafar sau magazin naturist) pentru ornat

ALCHIMIA:

Misterul prefacerii noii creme de zahar ars se traieste cu smerenie intre cei patru pereti ai laboratorului alchimic, denumit de profani bucatarie.

Cu toata dragostea (ingredient absolut necesar) se scurg migdalele rehidratate, se decojesc (sau nu, daca nu refolosesti pulpa in alte scopuri magice), se baga in blender cu sufiecienta apa cit sa le cuprinda (cam o cana) si vrrrimmmmm, vrrrrimmmm, se maruntesc pina la transfigurare… Se amesteca cu 2 cani de apa filtrata, apoi intreaga compozitie se scurge intr-un saculet de pinza/tifon si se stoarce bine. Trebuie sa rezulte un lichid alb, gros si aromat.

Migdalele prefacute se intovarasesc cu vanilia praf/semintele de vanilie si mierea, peste care se toarna cu grija gelifiantul natural agar-agar, preparat dupa urmatoarea reteta: apa ramasa (1 cana) se pune pe foc intr-o craticioara impreuna cu agar-agar si se da in clocot (printre putinele concesii termice pe care le facem in materie de raw).

Se varsa compozitia bine omogenizata in forme de silicon (sau in pahare mici, aflate la indemina, sau mari, umplute doar pe jumatate) si se tine la rece, 15 minute. Se scoate Noua Crema de Zahar Ars din forme, se unge in mod mistic pe crestet cu sirop de agave/yacon/artar, si se incoroneaza cu fructele goji. Se serveste … raw.

117 comentarii la “Crema de zahar ars”

  1. Diana says:

    woooooooow 🙂 esti un geniu 🙂 mi-ar placea sa te cunosc intr-o buna zi 🙂 cand citesc retetele mi se par utopie si SF :)) poate asta pana o sa incerc una, doua si voi vedea ca se poate si in realitate 🙂 voi urmari blogul indeaproape 🙂 mult spor iti doresc 😉

  2. nico says:

    Suna delicios!!
    Ne poti spune si unde gasim ingredientele? ma refer la : alge gelifiante agar-agar sau la sirop crud de agave, artar sau yacon??
    si mie imi suna genul SF, si banuiesc ca putina educatie nu strica nimanui 🙂
    Banuiesc ca se cumpara de la Plafar, dar as vrea sa aflu de la tine.

    Felicitari. Andi e un norocos 🙂

    • olivia says:

      Cere si ti se va da! 🙂 Pe principiul asta am dat degraba un up-date, cu informatiile cerute. Daca mai exista mister ce poate fi dezlegat -caci nu toate misterele pot si trebuie sa fie dezlegate – sunt pe frecventa!
      Cu mare drag,
      O.

      • Maria says:

        Felicitari! Arata senzational desertul asta! Nu mi-am imaginat vreodata ca poate fi preparat si din alte ingrediente in afara de clasicele oua, lapte, zahar. Si eu folosesc agar agar ca inlocuitor de gelatina. Il iau de la biomania.ro, la un pret foarte bun. De abia astept si alte retete sanatoase.

      • Cristina says:

        As dori si eu sa stiu de unde pot achizitiona ingredientele? Multumesc frumos!

  3. Corina says:

    Suna foarte apetisant si sanatos! Ce frumos scrii, draga Olivia, cu stil si poezie despre aceasta alchimie cum spui a bucatelor dulci si sanatoase…
    Imi cer permisiunea sa te trec in blogroll-ul meu, sa te prezint la toti ai mei, sa invete si ei din aceste retete inedite…
    Poate ti-am spus, eu locuiesc in Elvetia de 11 ani, am facut aici un curs cu diploma de nutritie si terapia sanatatii…
    Am trecut si eu prin cateva incercari de raw (aici s-a nascut unul din autorii cei mai cunoscuti, cel care a scris ,, Hrana vie,,-Ernst Gunter)cand am avut probleme de sanatate, am fost vegetariana…
    Pana la urma din toate mi-au ramas cateva reguli si idei, pe care incerc sa le respect…Aici in Vest e parca mai usor.
    Te apreciez pentru efortul tau de a spune si altora despre acest mod binefacator de a pregati dulciuri. Pentru ca cei mici au nevoie (si noi…)si de asa-ceva…
    Cum e vazuta stevia acolo? Se stie de calitatile deosebite de a indulci fara calorii?
    Aici se gaseste pulvere din aceasta planta, se fac si cursuri ,, bucataria cu stevie,,
    Pentru adulti, e o alternativa fericita mierii si siropului de ahorn…Mai ales pentru cei cu tendinte de ingrasare…
    Scuze pentru lungimea comentariului .-)
    Imi permiti deci sa te prezint pe blogul meu?
    Ma bucur mult sa te citesc, abia astept sa am mai mult timp si ustensile sa incerc retele tale.
    Te imbratisez, cu drag si ma bucur enorm ca te-am regasit, dupa atitia ani, ai fost mereu o fiinta cu o stralucire aparte, si uite ca faci lucruri intr-adevar minunate, magice!

    • olivia says:

      Draga mea,
      Ma bucur si eu ca ne-am regasit, ma bucur ca vorbim aceeasi limba…
      Ernest Gunter e printre primii autori, pe care i-am citit si de la care am invatat o gramada.
      Stevia e o cvasinecunoscuta in Romania. Mai gaseai intr-o vreme tablete de stevie prin magazinele naturiste, dar cred ca dezinteresul general a omorit importurile.
      Te astept cu retete noi si informatii pe blog.
      Cu drag,
      O

  4. ema dobre says:

    Asteptam cu nerabdare ceva papa bun pentru marea “diversificare” ce o incepe nepotelul meu in curand. Dupa Nativa 1 va urma in curand UN MAR !!!!

  5. anca a says:

    Eu nu am fost niciodata mare fan al cremei de zahar ars (stiu e o blasfemie dar…de gustibus). Habar n-am cat de gustoasa e reteta pe care ai “vrajit-o” tu aici (poate ca o sa am o data suficienta curiozitate incat s-o incerc) insa deliciul de a citi un mic poem mai degraba decat o simpla reteta (stiu, ai sa-mi spui ca nu exista retete simple – nu din punct de vedere filozofic sau estetic) a fost inegalabil.
    A pregati un fel de mancare e o forma de arta si tu, in plus, scrii si foarte bine!
    Asa ca o sa mai terc pe aici fie si numai pentru a-mi bucura simtul estetic.

  6. dragalina says:

    salut ! am dat un search luna trecuta …si nu avei blog …dezamagire ..nu pot citi ce mai nou in viata ta, cum gindesti ..s a m d …

    azi am mai incercat … intintata …ai blog …sper sa scrii cit mai des …

  7. dragalina says:

    *intintata= încântată !

  8. olivia says:

    Multumesc tuturor!
    Voi posta mai des, nu doar retete, ci si informatii legate de nutritie si naturopatie.. Si desigur, copii!
    Dar deocamdata, fiti clemente cu incepatorul… Am o gramada de informatii tehnice noi de asimilat de cind ma dau uta prin blogosfera…
    Cu drag,
    O

  9. […] există. Am găsit reÅ£eta pe blogul cel nou al Oliviei Steer, un blog care cu asta se va ÅŸi ocupa: […]

    • olivia says:

      Mersi, Simona!
      E in pregatiri Panna Cotta, fara panna, fara zahar, fara lapte…
      Dar cu mult sos roz de capsuni si nu numai 😉

  10. marius says:

    Sunt de vreo 10 ani vegan si nu m-am gandit vreodata ca aceasta prajitura poate fi facuta fara oua. Imi luasem gandul ca voi mai gusta vreodata 🙂 Urmatoarea prajitura pe care o voi face cu siguranta asta va fi!

    Succes cu blogul!

  11. Tzipi says:

    Sirop raw de agave nu s-a inventat inca. ORICE suc, se oxideaza in cateva ore si isi pierde proprietatile. Iar pentru ca sa poata fi conservat, e nevoie sa fie pasteurizat : adica enzimele si vitaminele mor …

  12. olivia says:

    Tzipi, sirop raw de agave se numeste, in acceptiunea generala – siropul de agave procesat la teperaturi de 117-118 grade Farenheit (adica 46-47 de grade Celsius). Ceea ce ai dreptate, nu mai e 100% raw – in lipsa enzimelor care mor la peste 40 de grade Celsius – dar isi pastreaza ceilalti nutrienti intacti. Dar in nici un caz nu e pasteurizat! Daca ai alte informatii si ne poti indica sursa lor, te rog, impartaseste-le cu noi! Accept premisa ca datele pe care le am eu sunt gresite si ca sunt victima unor informatii eronate care circula prin manuale si carti de hrana vie si sunt acceptate, ca adevarate, de catre raw-isti… dar hai sa lamurim problema pe surse. OK?

  13. Diana says:

    Delicioasa reteta, delicioasa lectura 🙂 Eu am descoperit alimentatia raw acum 1 an si de atunci incerc sa-i fiu fidela cat mai mult posibil. Recunosc ca uneori calc stramb …dar ma straduiesc. Asa ca astept cu nerabdare sfaturile si retetele tale. Desi stiu cam toate blogurile romanesti cu tema raw, felul in care scrii m-a cucerit iremediabil 🙂

  14. oana says:

    Mi-am schimbat stilul de viata de cand mai multe persoane din jurul meu au facut cancer de colon si iti multumesc pentru sfaturi si retzete sanatoase.

    Cu respect Oana

  15. Nanni says:

    Servus,

    Sunt placut surprinsa de ceea ce se desprinde din blog-ul tau : o delicatete in a trata viata frumos si adevarat..incepand cu armonia interioara..pana la cea culinara. O armonie care naste armonie.

    Am o fetita de 5 luni si incerc sa construiesc pentru ea armonie…din care sa isi cladeasca propria armonie interioara in viitor. Si invat de la tine cat de important e sa mancam ..cum sa ma exprim…sa mancam adevarat. Sa ne hranim in armonie cu ceea ce visam sa fim.

    Astept cu nerabdare si alte retete, si de ce nu povesti despre cum i-ai invatat pe baietii tai sa creada in aceasta armonie a ta…. Mai ales ca odata cu varsta vad in jur copii care cad..sau mai bine zis parinti care cad in pacatul indiferentei fata de ce mananca copiii lor..si apoi..in extensie..indiferenta fata de ce viseaza copiii lor.

    Fain tare blogul, asteptam cu nerabdare cartea… si mai ales sa ne povestesti din bucuriile simple ale pregatirii de bunutzuri. Sau orice alte ganduri asezate in tine frumos…

  16. Carla says:

    Buna Olivia,

    Pana sa-ti descopar blogul, la recomandarea lui Dragos Bucurenci, habar n-aveam cine esti! 🙂 Numele tau nu-mi spunea nimic, sunt o persoana care nu deschide tv-ul aproape deloc si niciodata pe posturi romanesti, nu citeste presa mondena si nu socializeaza, motiv pentru care ai fi putut fi oricine… Dar acum, savurand textele tale, ma bucur enorm ca te-am descoperit si ca pot fi “partasa” la magia din bucataria vietii tale… Scrii minunat!

    Eu sunt mamica a doua fetite gemene de 1 anisor, pentru care imi doresc tot ce mai bun si sanatos in viata; sunt insa o femeie obeza, gurmanda pana in varful talpilor, care cade in cele mai adanci depresii cand isi pune in minte sa urmeze o dieta, de orice fel ar fi ea. Am 31 de ani si ma simt sfarsita. Sutn foarte constienta ca problemele mele se datoreaza in cea mai mare parte alimentatiei extrem de defectuoase pe care o “practic” de o viata… ma consider un caz aproape pierdut insa, tocmai pentru ca vad unde am ajuns eu mancand “traditional”, as face orice ca fetitele mele sa nu cada in aceeasi capcana.

    Citesc, cu “invidie” si tristete, bloguri despre nutritie, despre filozofia raw, despre sanatate si alimentatie… dar nu gasesc resurse sa pun in practica ceea ce citesc, din lipsa de timp. De aceea te intreb un lucru: tu cum faci sa-ti ajunga timpul sa gatesti raw?!

    Pentru mine, inebunita sa am grija singura de 2 copii activi ca doua dinamite, este imposibil sa gatesc retete ce incep cu “se lasa la hidratat/deshidratat ore intregi sau chiar de azi pe maine”… Nu stiu sa gatesc altfel decat aruncand in steamer o mana de legume, care sunt gata de pus pe masa in cateva minute. Tie cata vreme ti-a luat sa inveti sa gatesti natural, fara a sta in permanenta cu retetele in mana, numarand orele de pregatire a mesei si bolurile cu diverse ingrediente puse la hidratat/deshidratat?

    Of… tare mi-as dori sa-mi fac curaj si sa incerc, macar de dragul sanatatii fetitelor mele, sa gatesc raw…

    p.s. Plus ca sotul meu mi-a spus, mai in gluma mai in serios, ca a trece la raw e un motiv de divort foarte bun pentru el… :)))

  17. Carla says:

    Imi cer scuze pentru lungimea comentariului, ma furase scrisul si abia-abia am reusit sa ma opresc…

  18. […] curind trecind la un stil complet “raw & vegan”. Dar pina una alta tot am vazut o crema de zahar ars total aparte care arata si suna […]

  19. roxana says:

    da,eu sunt una dintre persoanele care incearca sa manance sanatos atat ptr mine cat si ptr fetita mea,mancam sanatos in sensul in care cumpar de la tarani legume si fructe,ma feresc de E`uri si asa mai departe,insa ma bucur foarte mult ptr tine draga Olivia ca poti si iti permiti o astfel de alimentaie…noi nu putem atata timp cat algele costa 40 de lei un borcanel,unde mai putem uleiurile in gramaj mic la pret mare…..ma bucur foarte mult ptr toti oameni care reusesc si pot sa isi permita o astfel de alimentatie,noi facem parte din categoria cealalta si chiar sunt retete scumpe…as vrea sa iti sugerez daca se poate sa incerci sa gatesti sanatos cu bani putini….

  20. mihaela says:

    buna,
    este prima data cand comentez pe un site si cred ca acest lucru spune foarte mult ; am citit cu interes tot ce ai scris si m-a cucerit felul in care povestesti; se simte multa , multa , foarte multa caldura; sunt interesata ca si tine de mancarea sanatoasa si incerc pe cat posibil sa asigur familiei mele tot ce este mai sanatos, cu toate ca sunt prinsa intre mai multe dileme : nu inteleg cum bunicii mei au trait 90 de ani , au mancat gaina si porcul din curte , untura pe piine , au gatit cu clasica prajeala, au mancat piine si mamaliga la discretie si nu au fost nici grasi si nici bolnavi ;
    ma preocupa tot mai mult mancarea naturala si nepraparata termic dar nu stiu daca as putea sa fiu o raw; nu am timp sa gatesc asa si cel mai tragic preturile pentru produsele din raw sunt cam…….piperate ; sa ma contrazici daca gresesc , cu lefurile de acum putini isi permit sa manance doar migdale , caju , alge, etc .
    cu toate ca esti mult mai tanara decat mine esti o persoana de admirat si te respect pentru ambitia , tenacitatea de care dai dovada ;imi place felul in care povestesti si te voi vizita si in continuare ,poate voi gasi si retete pe care sa le pot face si eu 🙂
    M

    • olivia says:

      Bun-venit, Mihaela,
      Bunicii si strabunicii nostri au mincat de toate si, da! – cu mici exceptii – au fost sanatosi pina la 80-90 de ani si asta pentru ca zi de zi faceau munca fizica grea. Practic ardeau tot ce consumau. Carau apa de la fintina, saci cu grine la moara, spargeau lemne, dadeau cu coasa, sapau gradina… practic si cea mai mica imbucatura era inainte bine asudata. In plus, nimic nu era chimizat. Si mai e un aspect: mincau carne doar de sarbatori (miel, de Pasti si porc, de Craciun) si duminicile-cite o pasare din curte. Rar, mai raminea cite o aripa si lunea. In rest, mincau mamaliga si fasole la greu (iarna) si legume proaspete din gradina (vara). As zice ca in proportie de 70% erau vegetarieni (iarna) si crudivori (vara).
      In ce priveste costurile, nu cred ca ma pripesc cind zic ca e de doua ori mai ieftin sa fii raw-vegan. Scade de pe lista cu cheltuieli carnea, ouale, brinza, gazul, timpul cit il stai in picioare linga aragaz, asteptind sa fiarba ciolanul si… medicamentele, de care incepi sa nu mai ai nevoie, dupa o vreme. Si cred ca asta e cel mai mare cistig!
      Dar ai dreptate, caju si algele si migdalele pot fi un pic cam scumpe… Din fericire, exista alternative mai convenabile. In loc de caju, poti folosi nuci, alune, seminte de dovleac (foarte bune impotriva parazitilor, la copii) sau migdale romanesti din piata sau aduse direct de la tara, iar in loc de alge, germeni de griu/orz/linte/floarea soarelui – toti plini de proteine, enzime minerale si vitamine, intr-o forma foarte usor de asimilat.
      Dar despre toate astea, mai multe intr-o postare, curind.
      Cu drag,
      O

      • Buna, Olivia!

        Uite inca un link despre siropul de agave, asemanator cu cel de mai sus. Si eu sunt intr-o mare dilema acum, daca sa-l mai consumam sau nu. Pentru moment am ales sa nu-l mai folosim pana nu gasesc o sursa de incredere care sa-mi spuna (pe eticheta, pe site sau prin pret :)) ca siropul lor este facut din frunze si nu din tulpina de agava si nici nu l-am prelucrat chimic, ci doar l-am incalzit.

        http://www.stumbleupon.com/su/2sqBSO/www.foodrenegade.com/agave-nectar-good-or-bad/

        In al doilea rand, as vrea sa te contrazic in legatura cu regimul vegetarian al bunicilor si strabunicilor nostri. Nu cred ca-i chiar asa si cand spun asta ma gandesc la bunicii si parintii mei. Sa exemplific: porcul acela, despre care tu spui ca era mancat de Craciun, era taiat de Craciun si consumat de la sfarsitul lui decembrie si pana la Paste, cel putin. Cum se facea: de Craciun se consuma varianta proaspata, intr-adevar, dar pentru restul timpului se conserva: se afuma (anumite parti din el, nu stiu care, eu nu mai mananc porc de 20 de ani, cel putin) si se punea “la sloi”. Asta este o metoda foarte utilizata inca: carnea (in special muschiul) se prajeste in tigaie, iar apoi se pune in vase (galeti, borcane) impreuna cu untura lichida si se lasa la rece. Untura se intareste si imbraca astfel bucatile de carne prajita. Prin astfel de metode, oamenii ajungeau sa manance din porcul de la Craciun pana in aprilie-mai, cum am spus.

        In plus, sunt nenumarate cazurile in care se mai taia un porc sau un vitel si in vara pentru a avea carne pana la urmatorul porc.

        Am scris toate acestea nu pentru a ma declara impotriva mancarii raw sau vegane, ci doar pentru ca am si eu aceleasi dileme pe care le are si doamna de mai sus. Am o fetita de 21 de luni si sunt foarte atenta la mancarea noastra, avind si incercari vegane si raw.

        Si un ultim aspect: siropul de agave nu are gust de caramel, este fara gust, gustul de caramel fiind o caracteristica a siropului de artar.

        Cu respect,
        Maria

  21. adri says:

    Buna,
    am citit si eu ceea ce ne-ai impartasit pe blogul tau.Iti urmaresc blogul zilnic…dar n-ai mai scris nimic in ultima vreme.Pacat…chiar eram curioasa ce retete de mancare sanatoasa o sa ne mai propui.Nu pot sa spun din pacate ca am gatit nimic raw dar o sa incerc intr-o zi…mai ales ca fetita mea a fost diagnosticata cu Telarha Precoce(un stadiu intermediar al pubertatii precoce-sursa? hormonii din carnea de pui,pe care in timpul si dupa sarcina am consumat-o la greu-tb sa fie cea mai sanatoasa si slaba carne nu?!).Oricum de atunci ma uit de 10 ori pe etichetele produselor pe care i le dau fetitei mele si pe care le mananc si eu.Asa am ajuns sa aflu despre dieta ta(revista CSID),despre stilul tau de viata,etc.Sper sa ne mai ajuti cu cate o reteta raw…dar putin mai accesibila.
    Multumesc,Adri

  22. isa says:

    in loc de sirop de agave se poate pune miere la reteta de mai sus?
    care este rolul algelor in aceasta reteta si cu ce pot fi inlocuite.
    Multumesc

    • isa says:

      imi raspund singura, cred ca algele gelifiaza compozitia asa cum le spune si numele.

    • olivia says:

      Categoric! Mierea e o alegere mai buna din mai multe motive. Doar ca nu va avea gustul de caramel al siropului de agave, iar produsul final nu va mai fi varianta raw vegan a cremei de zahar ars, ci a unei budinci de vanilie (daca pui mai multe seminte de vanilie) sau de ciocolata (daca pui si cacao). Cred… inca n-am incercat cu cacao, dar e o varianta care imi suride… Cred ca tocmai mi-ai dat o idee buna! Mersi! 😉

  23. Simona says:

    Buna,

    iti multumesc pentru faptul ca ai ales sa impartasesti cu noi “secretele” tale. Sunt lucruri despre care se discuta prea putin si care sunt totusi atat de importante…Foarte putine sunt sursele de informatii legate de diete vegane sau raw. Am vazut pe nerasuflate documentarul celor de la Foodmaters si sunt din ce in ce mai preocupata de stilul acesta de viata, mai ales dupa ce tatal meu s-a imbolnavit de cancer. De curand am renuntat la a mai consuma carne si sper ca treptat sa renunt si la produsele lactate si oua. Cred ca mai e insa mult pana atunci, in special pentru faptul ca toate produsele sanatoase in adevaratul sens nu sunt tocmai accesibile ca pret in Romania. Despre Goji stiu ca sunt extraordinare, despre alge la fel, numai ca la salariile din Romania toate astea sunt mai mult “delicatese”. La fel pot spune si despre laptele de migdale sau de cocos, despre toate semintele, migdalele, nucile si alunele atat de bune…(pana si banala nuca romaneasca are un pret nu tocmai mic pentru un salariat, fie el si de multinationala). Pe langa toate astea, daca-ti mai cumperi si aparatura necesara unei diete raw (deshidrator, storcatoare speciale, roboti, samd) poti sa-ti iei la revedere de la salariul pe mai multe luni…Asta mi se pare cel mai trist…ca multi dintre noi ne dam seama ce trebuie sa indreptam dar nu o putem face pentru ca nu ne permitem financiar.

  24. Simona says:

    Scuze, “foodmatters” e cu doi “t”

  25. isa says:

    daca este cineva din Brasov ii pot spune unde poate gasi alge agar agar cu 25 ron 80 gr, este un magazin naturist de unde ma aprovionez si eu.

  26. Edith says:

    Buna Olivia,

    Eu sunt in cautarea unui “tortuletz” aniversar pentru un anisor. Este indicata crema de zahar ars pt aceasta varsta? Daca nu, poti sa-mi dau un pont. Multumesc!

    • olivia says:

      Crema de zahar ars e OK si la un an, de ce nu? Are mult calciu pentru dintisori! Ma eliberez nitel si facem si un tort apoi, bine?

      • Edith says:

        multumesc mult! daca apare reteta de tort pana facem noi 1 anisor ar fi super! oricum, noi suntem foarte incantate 🙂 si de crema de zahar ars. astept ultimele 2 ingrediente – comandate online si trecem la actiune.

  27. Iris says:

    Isa imi spui te rog de unde cumperi algele?Si eu sunt din Brasov.E convenabil pretul,

  28. Marilena says:

    Cum se consuma semintele de migdale? Le pot pune in iaurt,chefir ….sau lapte(de tara)….alaturi de cereale integrale sau seminte in?

  29. Marilena says:

    Scuze…am vrut sa scriu seminte de susan..nu de migdale…….scuze.Migdalele imi plac f mult si consum care 20 de buc in fiecare zi ,alaturi de 6-7 nuci crude,si cereale integrale la micul dejun.Am auzit ca semintele de susan se pot consuma doar in prajituri,de aceea te rog sa-mi spui cum le pot consuma si altfel? Le pot minca crude? cu miere? cu iaurt? e mai bine se le pun inainte in putina apa sa se hidrateze?
    Scuze pentru ca iti pun atitea intrebari dar vreau sa incep sa ma alimentez cit mai sanatos..deja am 95 kg la 1.60 m,mari probleme de sanatate ,nici un medic nu imi gaseste leacul,si cred ca tot raul provine din faptul ca nu ma alimentez corect.Sint o carnivora inraita,o mare consumatoare de orice fel de carne si preparat din carne.Dar impreuna cu tine si cu voi,vreau sa spun STOP unei alimentatii proaste si sa incep un alt mod de hrana.

  30. Marilena says:

    Ufffffffff………revin iar cu o intrebare: tu de unde iti procuri migdalele si la ce pret? In supermarketuri sau la plafar sint destul de scumpe.

  31. […] ce îi vizitaÅ£i blogul ÅŸi vă bucuraÅ£i de reÅ£ete precum Azime mai mult verde, Crema de zahăr ars (o surpriză dulce care nu are nimic de a face cu originalul) sau Cozonac cu mac, citiÅ£i […]

  32. Don’t you know that it is high time to receive the business loans, which will make you dreams real.

  33. Xadrian says:

    Thanks for the inisght. It brings light into the dark!

  34. luminita says:

    gelifiantul preparat se pune cald sau rece peste laptele
    de migdale?

  35. luminita says:

    la crema de zahar ars, gelifiantul preparat se pune rece sau cald
    peste laptele de migdale?

    • Izabela says:

      Se pune cald, cum il iei de pe foc il si pui. Eu asa am facut
      si mi-a iesit exact ca in poza:) Ce-i drept, la a doua incercare.
      Dar trebuie sa mesteci mereu, ca sa nu se formeze cocoloase.
      Spor!

  36. Ria Cange says:

    Greetings I just now finished reading through your blog post and I am rather impressed. I do have some questions for you though. Are you currently planning on doing a follow-up article about this? Do you think you’re going to keep updating as well? Furthermore if you have a chance could you rate my acai berry web page if you receive a chance?

  37. luminita says:

    Mi-a iesit super, toata lumea, familie, colegi au fost incantati.

  38. […] procesul digestiei mai iute. Deci înfruptaÈ›i-vă cu un Cozonac cu mac “MoÈ™ Ene” sau o cremă de zahăr ars, mai devreme cu jumate de ceas sau chiar un ceas de-a lua masa de […]

  39. I agree with your Crema de zahar ars Olivia Steer, wonderful post.

  40. Romeo Netto says:

    Finally a good Website that has some good information on it. I just happened to find it doing a google search.

  41. […] vedeta meniului a fost delicata crema de “zahar” ars, o geniala inventie raw-vegana, pentru nostalgicii deserturilor traditionale. Va vine sa credeti ca […]

  42. Because of reading your blog, I made a decision to create my very own. Id never been thinking about keeping a blog until I saw how fun yours was, then I was inspired!

  43. […] jeleu  e inspirat de reteta Oliviei Steer de crema de zahar ars. Am facut si reteta ei de mai multe ori, dar am zis sa mai si improvizez un pic. De la ea am aflat […]

  44. I agree with your Crema de zahar ars Olivia Steer, fantastic post.

  45. Silvia says:

    Aveti o preocupare foarte interesanta. Mai demult, cand am descoperit blogul, gaseam mai usor retetele pe care le aveati. Acum nu stiu in ce categorie se incadreaza toate retetele pe care le gasisem candva, probabil inainte sa fie up-date-at sait-ul. Mi-ar placea sa incep (in sfarsit) sa incerc si eu cateva retete mai ales ca azi intentionez sa-mi cumpar blender 🙂

  46. Silvia says:

    Hai ca incep sa gasesc 🙂 cred ca am inceput sa ma adaptez mai greu la schimbari …

  47. Sebastian says:

    Nu am prins ideea cu cei care scriu anumite comentarii in engleza (ce vor sa demonstreze?),ei stiu romana dar nu o pot scrie?,au simtul snobiei si vor sa arate ca “I speak american (english)” sau hai sa vorbim americaneste ca romanii e prosti si nu merita a vorbi pe limba lor, nu cred ca cei avizati au gasit acest loc unde sa exerseze engleza fara profesor(dar poate asa este).

  48. Fantastic goods from you, man. Crema de zahar ars Olivia Steer I have understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read much more from you. This is actually a wonderful Crema de zahar ars Olivia Steer informations.

  49. Alex. says:

    Buna,Olivia!Am si eu o intrebare: tu consumi cafea? si daca da..ce fel de cafea? Multumesc!

    • olivia says:

      Nu, Alex, nu beau cafea. E un neurostimulator si care orice neurostimulator solicita organismul sa dea performanta o perioada scurta si foarte intensa, ca sa te lase apoi aproape epuizat. De unde apare apoi si dependenta de cafea si apetitul prea mare pentru mincare (din nevoia de a suplini energia pierduta).
      Cu drag,
      O

  50. vio says:

    draga Olivia. incitante ingredientele folosite, dar eu sincer de cateva dintre ele, nici nu am auzit aici in Suceava. imi doresc sa incerc retete noi inedite, dar cu condimente ce se gasesc in comert.letty

    • Cristina K says:

      daca exista la tine in oras un magazin naturist bine dotat o sa fii surprinsa sa vezi cate produse au de care nici nu ai auzit.
      Eu mergeam cateodata la magazine naturiste si luam doar ce stiam eu, cand am aflat si de alte produse am fost surprinsa sa le gasesc bine mersi pe raft, au fost acolo dintotdeauna dar eu nu le am dat atentie pentru ca nu stiam la ce folosesc

  51. luminita paris says:

    nici eu nu mai beau cafea de 1 luna si ma simt f bine,fac si mult sport chiar si hot yoga!

  52. luminita paris says:

    inainte beam si 3 cafele pe zi si nu aveam mai multa energie decat am acum.insa am hipertiroidie si a trebuit sa nu mai beau.

  53. luminita paris says:

    incerc sa mananc in stilul row vegan insa inca nu am renuntat la branzeturi!

  54. […] weekendului a fost Crema de zahar ars a Oliviei Steer. Insa nu a iesit pentru ca am uitat sa adaug miere Like this:LikeBe the first to […]

  55. TABITA says:

    Olivia ,cum gasesc lista de retete pe blogul tau… ?

  56. […] A ieÈ™it mai insinuant È™i mai aromat, decît faimoasa Cremă de zahăr ars. […]

  57. tess says:

    Cu ce am gresit, oare, ca nu mi.a iesit consistenta cum tb la crema? In momentul in care am turnat solutia de agar.agar fierbinte peste laptele rece, nu s.a omogenizat toata compozitia. La gust a fost ok, dar impresia artistica a lasat de dorit. A, si abia astept sa fac cheesecake.ul, imi place mult ideea!
    Va pup! La multi ani!!!

  58. Uau! Fabuloso post. Vou ser uma seguidora fiel 🙂

  59. Count on me as a new fan of your blog.

  60. I like Your Article about Crema de zahar ars Olivia Steer Perfect just what I was searching for! .

  61. Magnificent goods from you, man. Crema de zahar ars Olivia Steer I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a terrific Crema de zahar ars Olivia Steer informations.

  62. Lili says:

    esti fantastica!imi place de tine de nu mai pot…vreau sa te intreb daca nu poti sa ne dai mai multe retete…eventual un jurnal cu ce si cat mananci tu si familia ta.ma intereseaza in mod deosebit pentru ca si eu am un bebe mic de 1 an si ma incanta foarte tare retetele tale ,care din pacate sunt foarte putine!!!

  63. verona petrescu says:

    -la ;crema de zahar ars;eu am pus deasupra coacaze din congelator zdrobite si amestecate cu miere-e super-
    ptr.cei care va intereseaza am carti dar nu in format electronic ca;
    celebrul VALERIU POPA cancer,
    -VINDECARE PRIN METODA TIBETANA,
    -PREP.NATURISTE FARA FOC,
    -TERAPIE NATURISTA,
    -PLANTE MEDICINALE IN PREZENT,
    -MEDICINA ISIHASTA,
    -VANGA SUGESTII PRACTICA,
    -TRATAMENTUL BOLILOR PRINLEGUME,FRUCTE,CEREALE,
    BIOTERAPIE TRAT.NATURISTE,
    -BAUTURI PREP.DIN MIERE,
    -si altele…..

  64. Scortisoara says:

    Ce parere ai Olivia despre tapioca? Ar putea oare inlocui agar-agar in reteta de crema de zahar ars?

  65. Scortisoara says:

    Am gasit pudra agar-agar mai ieftina si un site foarte interesant. Nu stiu daca am voie sau nu sa fac reclama, sper sa nu ma certe Olivia.
    http://www.pastaidevanilie.ro

  66. Cris C says:

    Buna,

    Se poate folosi ca indulcitor mierea?
    Merci!

  67. Ina says:

    Primul desert raw facut de mine..mi-am spus in gand ca daca imi iese si imi si place atunci e cazul schimbarii ..Minunat, arata si bine dar gustul e atat de fin …Bravo, Olivia! Esti o comoara si multumesc e prea putin spus pentru cate am invatat de la tine. Pana la urma, impartasindu-ti experienta si cunostintele, ne daruiesti sanatate si o viata mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie. Te imbratisez cu tot dragul:)

  68. ana says:

    Arata fabulos !

  69. ana says:

    Arata fabulos de bine

  70. Silvia says:

    Excelenta reteta! Am facut-o si e delicioasa! Nu credeam ca ma voi mai putea bucura de asa o desfatare! Multumim!

  71. GabitZZa says:

    Buna, Olivia! Iti urmaresc blogul de la primele postari, insa strangandu-se atat de multe comentarii, nu stiu daca ai mai mentionat pe undeva despre ce vreau sa te intreb…imi cer scuze daca s-a intamplat deja. Am procurat de la recomandata Piata Matache cateva bunatati :D…insa nu stiu sigur daca sunt in regula fructele goji. Nu am avut ocazia sa le degust pana acum si nu am indraznit nici sa le incerc in piata. Acasa am constatat ca au un gust ciudatel. Trebuie sa fie parfumate? Acrisoare? Sunt micute si usor mai inchise la culoare.
    Multumiri anticipate si mult succes in continuare in ceea ce faci, ca ne faci foarte bine! 🙂

  72. Ana says:

    Buna Gabitzza,

    eu am cumparat de multe ori goji, mereu sunt la fel: uscate, un gust acrisor si… ciudat intr-adevar. Semintele de la taraba aceea din hala mare de la matache sunt de obicei ok, prin urmare cred ca alea sunt 🙂
    sper ca am ajutat,
    Ana

  73. Ana B. says:

    Olivia, ma adresez asa, daca-mi permiti, caci imi pari atat de aproape. Am incercat si eu desertul tau, e minunat! Undeva am gresit, insa, caci in mijloc compozitia era apoasa. Sa fie din cauza ca am turnat gelifiantul cand era cald? Mai incerc o data… 🙂 Multumesc!

  74. Monica Dobric says:

    Draga mea Olivia,

    iti impartasesc o minune care e acum in viata mea.Sunt insarcinata.Te rog tare mult asa cum faci mereu daca m a poti ajuta cu un mic ghid vizavi care sunt fructele uscate,semintele plantele pe care le pot folosi in perioada sarcinii.Mi-a spus medicul ca nu am voie sa consum migdale si seminte de in.Iar in dieta mea zilnica erau nelipsite.Sunt derutata si as vrea sa stiu pentru ca acum bebele e cel mai important.Multumesc tare mult!!Sper ca intr-o buna zi sa ne intalnim si sa-ti multumesc pentru toate sfaturile tale care mi-au schimbat viata.

  75. Natalia says:

    Ador stilul tau de a scrie… Aceasta reteta o voi incerca cu siguranta, iti multumim pt ca ai publicat o.

  76. stroe eliza says:

    draga Olivia , pacat ca aceste minunate retete pe care le impartasesti tuturor nu pot fi printate !
    sunt scrise f mic , nu se imprima la orice calculator (nu toti dispunem de tehnologie ultra ! )
    daca doresti sa fi de folos tuturor , te rog sa ai in vedere si acest lucru !
    multumesc !

  77. Aioanei anca says:

    buna seara,imi spuneti va rog unde gasesc retete care l-e faceti dumneavoastra si m-ar interesa si pentru baietelul meu de 3 anisori. sanatate va doresc.va pup

  78. celena says:

    Eu am gasit alge agar-agar lunguiete ca niste spaghete. Sunt bune? Cum le pot include in aceasta reteta?

  79. Solaris says:

    Combinatia cu migdale n-am mai incercat-o dar suna apetisant asa ca…cineva se va linge pe degetele curand. 🙂

  80. Dania says:

    Buna Olivia!
    Multumim tare mult de minunatia impartasita!

    Ne-ai putea spune, putem folosi pudra de tapioca in loc de agar-agar?

    O zi frumoasa!

  81. […] *Reteta inspirata de Olivia  […]

  82. Aly says:

    D na Oliva, dar nu mai sunteti raw vegana?
    De cand cei raw pregatesc termic preparatele?Pe fb mai nou sugerati reteta pt vegetarieni

Raspunde

ultimele posturi