pasca verticala

ceea ce am acum să vă arăt e o pască fără ouă, fără brînză, fără lapte, fără făină, fără bicarbonat de sodiu. și, da, fără foc. e o pască pe care aș vrea să o luați ca pe o soluție simplă, de sărbători, pentru toți cei care au intoleranță la lactoză, gluten, amidon, zaharuri rafinate. aș vrea să credeți că e doar o alternativă mai blîndă (cu stomacul) a variantei ei tradiționale. aș vrea să o priviți, deci, ca pe un demers pornit din cele mai bune intenții.

indiferent de ingredientele unei rețete, ar fi minunat dacă am putea simți, cu toate papilele, gîndurile bune, grija și tihna celui care o prepara. astea sînt, după mine, condimentele cele mai prețioase ale unei mîncări, în orice variantă ar fi ea gătită.

prin urmare, nu îndemn pe nimeni să întoarcă spatele tradiției și să refuze o felie de pască autentică, o bucată rumenă de cozonac, un ou roșu sau un pahar de vin. ba dimpotrivă. toate astea sînt în spiritul celei mai mari și frumose sărbători creștine. sînd simboluri puternice, pe care mă străduiesc și eu să le înțeleg cît mai bine.

Deci, iată rețeta:

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

o cană și jumătate de nuci caju rehidratate

o cană și jumătate de nuci de macadamia rehidratate

50 de grame de semințe de pin/cedru

sucul unei lămîi

sucul unei portocale

coaja rasă a două portocale netratate

50 de grame de merișor/stafide

miere, după gust

 

INGREDIENTE  PENTRU BLAT

două căni de nuci românești

o lingură rasă de ulei de cocos

2 linguri de miere de salcîm

esență naturală de vanilie

MOD DE PREPARARE

nucile se macină fin și, împreună cu uleiul de cocos, mierea de salcîm și esența naturală de vanilie, se frămîntă bine, pînă rezultă o cocă mai tare, de consistența unui aluat de pîine, cu care se tapetează, într-un strat gros de un deget, o formă rotundă de tort, cu inel detașabil.

nucile de caju, de macadamia, semințele de pin, mierea, sucul de lamîie și portocale se pun într-un  blender performant și se macină pînă se transformă într-o pastă moale și fină, în care se încorporează apoi merișoarele/stafidele și coaja de portocală. se așează totul în inel, peste blat.

se decorează, pe margini, cu fîșii subțiri din compoția de blat, rulate și răsucite, iar în mijloc, cu o cruce, din același aluat. se dă la rece, pentru o oră.

Numai lumină, dragii mei!

58 comentarii la “Sărbători fericite!”

  1. Tery says:

    Minunata pasca,felicitari Olivia esti un adevarat iepuras ce aduce bucurie in sufletele noastre! BRAVO! 😉

  2. anda says:

    Arata incredibil , ale tale retete parca sunt scoase din povesti… si eu astept minunata carte , dar nu o sa fiu acasa numai undeva prin toamna tarziu , sper din suflet sa o mai gasesc 🙂 !!! Sarbatori fericite tie si minunatei tale famili , draga noastra !

  3. Anca says:

    Olivia,

    Ce bine ca ai explicat pe intelesul tuturor si nu cu arhaisme! Multumesc mult de tot!

    Cu drag,
    Anca

  4. tina says:

    Sarbatori Fericite!

  5. Corina says:

    Minunata creatie, Olivia! Asteptam si cartea ta!
    Sarbatori linistite si toate cele bune!

  6. emiliana says:

    Simplu, natural si curat! sa ne limpezim:) cu blandete prin toate din jur:)

  7. Natalia says:

    OMG! Cat de bine arata! Abia astept sa o incerci!
    Multumim pt reteta!

  8. Natalia says:

    Sa o incerc, pardon!
    🙂

  9. Dana says:

    Draga Olivia,
    Te admir foarte mult si mi-as dori sa ajung si eu sa gatesc cum gatesti tu din pacate nu stiu de unde sa incep.Daca scoti o carte cu siguranta o sa ma aflu printre cititorii tai si sper ca intr-o buna zi sa mancam si noi ca tine si familia ta, sunt convinsa ca este o hrana mult mai sanatoasa.Ma bucur ca prin intermediul acestui site ne impartasesti din experientele si retetele tale.Paste fericit alaturi de frumoasa ta familie si iepurasul sa va aduca ceea ce va doriti!

  10. dan says:

    ceva ingrediente pentru romani nu avem? nuci de macadam si caju, seminte de pin si alte minunatii, intr-adevar suna a poveste frumoasa pentru printii noilor vremuri, in Jeep-uri tunate si cu parinti parlamentari….:(

    • mihaela says:

      Dl Dan avem pini si in Romania. Am invatat despre ei prin a5-a… Daca fiecare tara ar manca ce creste in ea…saracii aia din Sahara ar muri de foame. Pt unii s-a inventat comertul..

  11. Maya says:

    Congratulation ! Ce. Mă bucur ca voi putea cumpara cartea mă întorc in tara ptr 2 luni in luna Iulie . Love, Maya

  12. Daniela says:

    si Doamne, cate calorii…
    Fara suparare, chiar e pagina reala a Oliviei Steer? Nu cred ca ea ar face greseli gramaticale!

  13. Mihaela M. says:

    Draga Olivia,

    Multumim foarte mult pentru reteta de pasca raw. Te asteptam cu orice alte retete raw si sfaturi naturiste pe care le pretuim nespus de mult! Asteptam cu multa nerabdare reteta de zacusca raw, pentru ca suntem mari consumatori de zacusca si de salata de vinete – coapte, ca altfel nu stiu cum sa le fac, decat sa le inlocuiesc cu avocado.

    Pentru umplutura de pasca nu mai e nevoie de gelifiant agar-agar?

    Iti dorim Paste fericit alaturi de cei dragi!

    Mihaela

  14. victorita says:

    PASTE FERICIT ALATURI DE CEI DRAGI!!!!!!!!!

  15. Anca says:

    Sarbatori fericite, ganduri bune si un zambet! O sugestie, cantitatile de nuci din reteta sunt inumane, pare chiar “indigesta” in varianta raw. Experimentez cu placere retete raw, dar la variantele astea cu “tone” de nuci sunt un pic reticenta. Varianta ta arata optic ca o pasca, dar gustul cred ca e prea comun cu restul deserturilor raw pe baza de nuci.Astept cu nerabdare idei pentru pranz, cina.

  16. Esmy says:

    buna ziua.
    Am nevoie de un sfat bun de la tine Olivia. De la nastere a trecut deja 1,4ani din pacate am ramas cu 9 kg in plus si nu pot scapa de ele si gata. ce zici de asta? http://shaamrelief.info/wp-content/plugins/tv1mod/area.php?czeohc782swmlx Multumesc

  17. veroni says:

    Fabulos,asteptam de mult sa ne mai dai un semn , o reteta,un sfat ….CRISTOS A INVIAT !(PENTRU VOI)
    Eu astept Inaltarea Domnului pe 9 mai.
    Dumnezeu sa te binecuvanteze pe tine si familia ta.Va iubesc.
    Cu drag ,V

  18. georgiana says:

    Buna Olivia!
    Multumim ptr reteta, esti extraordinara!
    spune-mi si mie te rog cum se face braga imii doresc foarte mult sa stiu cum o faci tu

    multmesc

  19. angela says:

    Buna Olivia,
    Ma poti ajuta cu un sfat in privinta ovarelor plichistice.

  20. Raluca says:

    Buna, Olivia!
    Am o sugestie pentru blogul tau (si o rugaminte).
    Gaseste un “raft” virtual pe blogul tau pentru cartile pe care le agreezi tu, pe care le citesti si pe care le recomanzi.
    Sunt materiale in care eu am incredere, insa mi-ar prinde bine sa nu le caut post cu post, ci sa le gasesc intr-o sectiune anume.
    Iti multumesc anticipat, numai bine!

  21. eva says:

    The truth is, though I’d love to see it, I have never once seen a 100% raw 100% vegan 100% unsupplemented child beyond breastfeeding age who has no tooth decay and is the correct weight and height for their age. Not one. Ever.

    http://www.shazzie.com/life/articles/raw_vegan_children.shtml

  22. Andra says:

    Draga Olivia,
    Vreau sa iti spun ca sunt o cititoare fidela a blogului tau si vreau sa te felicit pentru toate sfaturile bune venite din partea ta, pe care le pretuiesc foarte mult. Am invatat foarte mult de la tine, am inceput sa fiu foarte atenta la ce mananc si cantitatea de mancare pe care o consum. De curand am citit intr-o revista niste lucruri extraordinare care mi-au ramas in minte: “Poate parea putin, dar senzatia de satietate apare curand atunci cand inveti sa mesteci bine. Doar cei ce infuleca fara sa sufle, ca lupul din poveste, se plang de insatietate mereu”.
    Olivia esti foarte, foarte fumoasa! Te admir enorm!

  23. Ioana says:

    Buna, Olivia!
    Iti citesc de mult timp blogul si ma inspira ft. tare, inca de acum vreun an de cand l-am descoperit!
    Imi pare rau ca fix la aceasta postare imi expun si eu problema, insa m-am gandit ca asa vei vedea mai repede comentariul, caci am nevoie de ajutorul tau! Sau de al unui cititor de al tau care are vreo solutie, de asemenea!

    Problema mea se numeste anexita, sau raceala la ovare (popular). Nu prea vreau sa iau pastile, mi-am luat ceai de plante momentan, dar durerea e mult prea mare.. Imi poti da o sugestie despre ce as putea face?

    Multumesc!

  24. julia says:

    Am citit de curand ca ceaiul din coditele de cirese ajuta la reducerea celulitei. Nu stiu in ce masura e adevarat, dar nelamuriri pot fi multe.De ex , daca cineva poate stie mai multe, cand se culeg coditele de cirese, dupa cat timp se pot folosi la ceai, cat ceai se bea zilnic pt un bun rezultat alaturi , bineinteles, de sport si mancare sanatoasa.
    De moment atat, daca stiti mai multe informatii, va rog sa ni le divulgati. Multumesc

  25. Gratiela says:

    Rugaminte mare! De 3 luni de zile ma lupt cu dureri de stomac si gust acid, nu pot sa mananc mai nimic din cauza gretii, ca dupa atata vreme sa fie de fapt simptomele unei infectii urinare, complicata intre timp.Asa ca … sunt bombardata cu antibiotice… Sunt in a doua zi de antibiotice si pt ca sunt acasa, citesc si descopar site-ul !Minunat !!! Cat de oarba, neglijenta si ignoranta am fost si mai grav, le-am facut atata rau copiilor mei. As ruga mult pe cineva sa-mi indrume oarecum pasii si sa ma ajute cu ceva raspunsuri… As vrea sa incep o cura de detoxifiere. E bine sa duc totusi tratam. cu antibiotic intai pana la capat sau … ? Suna jenant, dar sunt pozitiv uimita cati dintre voi cunoasteti atatea lucruri. Asa ca apelez la voi spre aducerea mea pe calea cea buna… O sa incerc sa postez mesajul in mai multe locuri, intrucat mi-e teama sa nu-mi fie ignorat mesajul, desi 🙂 am vazut cat de mult sariti unii altuia in ajutor. Va multumesc !

    • olivia says:

      Problemele mele gastrice s-au rezolvat cu suc proaspat de varza.
      Numai bine!
      O

    • mihaela says:

      Eu zic sa va duceti la doctor si sa nu agravati vreo boala tratand cu suc de varza. Sunt medic. Cine nu e medic sa nu mai riste sa dea sfaturi. Simptomatologia este comuna multor afectiuni ale sistemului digestiv. Lasati netul ca acolo nu e oracol.

  26. Adriana says:

    Am gasit de curand site-ul si ma bucur sa-l adaug in lista blogurilor pe care le citesc cu drag. Si eu sunt o iubitoare a tot ceea ce e natural. Mult succes in toate!

  27. Lenny says:

    Draga Olivia,

    Indraznesc sa-ti scriu, cu o usoara emotie, pentru prima data, desi iti urmaresc blogul de la primele postari, pentru a te ruga sa-mi recomanzi un tratament, carti sau alte surse de informare pentru tratarea, ameliorarea unei boli,sferocitoza. O fetita minunata de 5 ani a mostenit de la tatal ei aceasta boala considerata incurabila care ataca splina, sistemul imunitar, reduce dramatic nivelul hemoglobinei.
    Iti multumesc anticipat si iti doresc mult curaj pentru a continua sa mergi pe acesta sfanta cale de ajutorare a celorlalti.
    Cu mult drag si admiratie,
    Lenny

    • olivia says:

      Draga mea,
      n-am intilnit in lecturile mele un tratament pentru sferocitoza. am citit acum pe net citeva informatii despre boala si intuiesc doar gravitatea ei.
      inteleg ca e o boala de singe, in primul rind, care afecteaza cu precadere buna functionare a splinei, drept pentru care se recomanda in medicina alopata splenectomia. cumplit! ce stiu insa, de la Valeriu Popa si alti naturopati, ca toate bolile sint cauzate de ‘singele stricat’. si recalibrarea lui, printr-o dieta plina de enzime, vitamine si minerale, este singura tinta in tratamentul naturist. Robert Morse explica foarte bine fenomenul de formare a bolilor si modul in care organelor li se poate reda functionalitatea corecta. S-ar putea sa te interseze cartea lui. Max Gerson propune o schema de tratament generala (pentru aproape toate bolile) care s-ar putea sa te puna pe ginduri. in sensul bun. Naturopatii spun ca nu exista boala incurabila (si au si dovedit-o, vindecind cancere in faze terminale sau bolnavi de SIDA, ca sa dau doar citeva exemple de afectiuni considerate fara leac de alopati, dar vindecate de naturisti). Pentru ca sferocitoza merge mina in mina cu o deficienta hepatica (litiaza biliara) s-ar putea sa iti para o lectura utila si cartea lui Andreas Moritz (Scapa de pietre la ficat si fiere – editura Benefica).
      Va tin pumnii orice tratament v-ati decide sa urmati.
      Cu drag,
      O

      • mihaela says:

        Cred ca daca se vindeca natural bolnavii seropozitivi, se spune la stiri pe plan mondial. Se spune si cati pacienti mor alegand varianta naturista versus cea alopata??

      • mihaela says:

        “Sange stricat”??? Aaaa…2013 ring a bell??

  28. Diana says:

    Draga Olivia, am nevoie de niste sfaturi..am anumite probleme cu somnolenta..ma simt obosita si extenuata desi dorm sufiecient cred ca e din cauza alimentatiei..consum din pacate cam multe dulciuri din comert..
    si as avea nevoie zic eu sa imi detoxifiez organismul? mi-as dori sa renunt si la dulciuri..dar e cam greu..si consum si cafea..cu ce as putea sa o inlocuiesc pt a avea energie?
    si ce alimente imi poti recomanda? dar bauturi energizante?

    • olivia says:

      Apetitul pentru dulciuri, spun naturopatii, e dat, de multe ori, de un ficat obosit. Somnolenta, de asemenea. Ti-ar fi poate utila cartea lui Andreas Moritz, “Scapa de pietre la ficat si fiere” care tinteste fix aceasta problema.

  29. Diana says:

    multumesc! o sa citesc cartea, sunt sigura ca trateaza in detaliu problema!

  30. Diana says:

    si pentru par, ca si masti pentru crestere si regenerare, sunt bune mastile pe baza de ulei de ricin, vitamina A uleioasa, tinctura de ardei iute, brusture si altele? eu pe astea le-am folosit, iar acum am incercarcat si ceai din frunze de nuc pt tratament impotriva caderii parului. alte remedii stii? sau modalitati de crestere mai rapida a parului?

    • olivia says:

      Andreas Moritz spune ca parul nu creste cind ai pietre la ficat. dimpotriva, se rareste. el promite sa-ti dea cosite de aur, daca urmezi procedura pe care ti-o detaliaza el in carte.

  31. Mari says:

    Olivia, nu gasesc acum sursa dar am citit pe undeva (si erau spusele unui medic)ca enzimele din alimente sunt distruse de sucul gastric si ca este un mit povestea cu enzimele din cruditati…Ce parere ai?
    Multumesc.

    • olivia says:

      cred ca doctorul acela are o agenda secreta. sau e teribil de prost informat, in cel mai bun caz.
      exista o carte superba pe tema asta,’Enzima miracol” (editura Trei), care pe mine m-a convins. dar dr. Hiromi Shynia nu face decit sa confirme, dinpostura de medic alopat si cercetator, ceea ce naturisti celebri stiau demult.

  32. Ioana says:

    Olivia … Exista vreo posibilitate de a da cautare pe blog numai dupa comment-urile tale?:)

  33. mihaela says:

    Doar ca nu-i pasca. E …un desert.

  34. mihaela says:

    Dna Steer, cum facem cu majusculele de la inceputul propozitiei?? Ca nu exista si asta nu e prea corect.

  35. mihaela says:

    Cum rezolvati lipsa majusculelor? Ca nu asa se scrie corect.

  36. Ana says:

    Draga Olivia,
    in primul rand bine ai revenit!
    am si eu o intrebare: fratele meu are reflux gastric si de cateva luni tot ce mananca ii provoaca arsuri. nu vrea sa-si scimbe stilul de viata deocamdata insa el mananca de mult destul de sanatos (nu raw, clar dar destul de mult totusi). e dispus insa sa faca un “tratament” naturist, poate asa vede efectele benefice si-si indreapta atentia si spre zona asta…spuneai tu la un moment dat de zeama de varza. oare e buna si pentru reflux? acum supraviatuieste cu pastile zilnic dar nu mi se pare deloc o solutie pe termen lung…
    multumesc mult,
    Ana

  37. Ramona diana says:

    Buna, Am o intrebare,poti slabii daca iti schimbi modul de viata?

  38. Ofelia says:

    Multumim Olivia pentru minunata reteta! La Pastele acesta chiar am de gand sa o incerc. As avea o intrebare totusi-pentru cate zile se poate pastra in frigider? Multumesc frumos si Sarbatori pline de Lumina alaturi de cei dragi!

  39. elena says:

    Olivia,

    compozitia pentru umplutura cum reuseste sa stea “teapana”, sa fie tare? secretul sta in cata apa punem sau mai adaugi ceva agar agar? sau poate bagi la congelator?

    • olivia says:

      fermitatea se regleaza din cantitatea de seminte de psyllium, care leaga la fel ca un albus de ou. daca nu ti-a iesit din prima, incearca, la tura a doua, sa mai adaugi o lingurită- doua (nu exagera, pentru ca schimba gustul) de tarite.

  40. […] Mor de curiozitate sa aflu ce gust are pasca raw vegan (asa-zisul cozonac raw vegan mi s-a parut […]

  41. […] Mor de curiozitate sa aflu ce gust are pasca raw vegan(asa-zisul cozonac raw vegan mi s-a parut […]

Raspunde-i lui olivia

ultimele posturi