Mai mult de dragul misterului pe care îl intuiam în ele, m-am apropiat sufletește încet, fără grabă, de taina pietrelor prețioase… Și asta de curînd… pentru că multă vreme le-am considerat un moft de coconetă sulemenită, ce se mulțumește să ademenească priviri admirative, etalîndu-și degetele încărcate de nestemate strălucitoare, iar nu dovedind convingeri înalte…

Greșeam… căci, vezi tu, am aflat tîrziu și cu încîntarea unui copil – ce ascultă întîiași oară istorioare cetite dintr-O mie si una de nopti – cum pietrele prețioase strîng în abisurile lor mărunte energii nebănuite… fiind gata să ofere celui care își pune încrederea în ele o fărîmă din eternitatea lor ascunsă… O nestemată purificată – de atingeri si gînduri străine – și apoi încărcată energetic sub soarele blînd din zori, poate fi un instrument secret și puternic al iluziilor viețuite…

Cîte secrete, atîtea legende despre nestematele scoase, ca o vorbă plină de miez, din adîncuri…

Un elixir de putere și succes, de pildă, este apa vie în care a mas un rubin energizat sub soarele blînd de răsărit… Mai mult, rubinul pune la adapost de vrăji malefice, îndeamnă la iubire, deschizînd fără întîrziere inima purtătorului, știutor de secrete bine păstrate… Orice împărat poartă în coroana sa bătută cu felurite nestemate și niște rubine, care să-l păzească de prea multă încredere în sfătuitori fățarnici și să-i întărească ambiția și triumful…

Dar nu, eu una n-am cum să mă chivernisesc cu astfel de pietre scumpe și chiar dacă mă-ncred în puterea lor tainică, apropierea de ele într-o manieră posesivă, mi se pare o extravaganță neînchipuită. Dar nici nu pot să mi le scot din cap, de-atunci…

Așa că studiindu-le ca un profan ce bate încordat la poarta cunoașterii, am aflat cu încîntare – de-o vreme – că nestematele cele mai nevazut de frumoase și scumpe, cu acele inflexiuni de energie nepămînteană lichefiată, au un corespondent nebănuit în lumea proximă a vegetalelor.  Și nu doar datorită culorii … Rubinele, de pildă, ar putea fi asimilate merişoarelor ingenue …  acele mici fructe zemoase, acrișoare cu puteri bactericide, diuretice, antiinflamatorii şi antiinfecţioase, care  s-au făcut admirate prin rezistența neașteptată la friguri de minus 40 de grade și vînturi teribile ce pot dezrădăcina alți copaci…

Am mizat deci pe culoarea clară ce-l înrudește pe merișor cu fratele său nobil, ca să-l prefac într-o pastă moale de rubine dulci, cu gust și parfum de biruință…  și să dăruiesc un elixir puternic celui predispus la visare…

 

ESENȚA

2 căni de merișoare deshidratate, înmuiate peste noapte

3 linguri de miere de tei zaharisită

coja unei lămîi netratate, rasă

1 linguriță de scorțișoară

1/2 cană de apă filtrată

ALCHIMIA

Se așează esența (mai puțin coaja de lămiie) într-un bol înalt – ca o coloană de templu grecesc – și se sfărîmă mărunt cu mixerul vertical pînă amestecul roșiatic capătă consistența unor rubine molatice și dulci… Se împreunează cu firișoarele firave de coajă de lămîie și se ferește cu grijă de căldură, pînă se aromesc dimpreună esențele.

De aici încolo, gustînd din dulceața de rubine moi, vei putea zice că toate cele povestite pînă acum sunt baliverne de spus într-o după-amiază prea caldă de vară, din prea multă plictiseală… sau ai putea crede – în vreme ce dulceața de merișor îți împregnează simțurile cu gustul și parfumul ei – că îți trezește lent și stăruitor … setea de izbîndă…

105 comentarii la “Rubine moi de merisor”

  1. FLORENTINA says:

    Draga Olivia,

    ce pot sa spun, magie dupa magie…….
    pipici

  2. Oana says:

    Deosebita reteta de dulceata, pentru ca e asa simpla. Mie mereu mi
    s-au paru dulceturi greu de facut, pentru ca necesita multa
    munca.
    Dulceta de merisor trebuie musai s-o fac, doar ca nu stiu de unde
    sa iau merisoru, e bun si cel de la naturisti?, si cam cat ar tre
    bui sa stea pana se formeaza dulceata?
    Ma gandeam ca s-ar putea face dupa acelasi procedeu si dulceata
    din smochine,curmale si alte feluri de fructe uscate.
    Pupici din Banat.

    • olivia says:

      Draga Oana, ai atins un punct fierbinte in cartea de retete magice raw-vegan. Principiul se poate aplica la toate celelalte fructe tocmai de aceea vara asta ar trebui sa deshidratam, sa deshidratam si sa deshidratam… pentru ca la iarna sa ne jucam cu aromele in mod maiastru!

  3. FLORENTINA says:

    scuze, Pupici plini cu magie

  4. kata says:

    Buna Olivia!

    Spune-mi te rog, cum pot conserva fructele de sezon, de exemplu
    ciresele?
    Exista vreo alternativa sanatoasa la dulceta fiarta si
    plina de zahar?
    Iti multumesc!

  5. Irina Stoian says:

    Draga mea,

    Te ” adulmec” aproape de la inceputuri, cu mare nesat si bucurie.Slava Celui de Sus ca existi,cu masura, cu inteligenta, cu intuitie si bunatate si nu in cele din urma,cu studiu,deci “cu stiinta”.
    Sa-ti dea bunul Dumnezeu sanatate, bucurie in suflet si ragazul de-a ne incinta,impartasind cu noi cunostintele tale si intreg arsenalul tau de farmec si suflet bun.
    P.S. Chiar de dimineata,ma gandeam: trebuie sa-i spunem Oliviei ca-i tinem copiii, ca-i facem piata,etc,numai sa aiba timp sa scrie :))Inspirat sotul tau, draga mea, a stiut el ce-a stiut cind te-a convins ca ca venit vremea scrisului! :)II multumim cu recunostinta si-l salut cu mare drag!
    Doamne-ajuta!

  6. zuza G says:

    Fara cuvinte!:) Felicitari!!!!!

  7. anca-arissa says:

    Sa indraznesc sa intreb de o dulceata cu fructe proaspete ?
    Capsuni pt ca sunt de sezon, in conditiile in care nu avem
    deshidrator? pupici caldurosi.

  8. Simona says:

    Draga Olivia, de unde cumperi merisorul?

    • olivia says:

      Din Matache, a doua hala pe dreapta, a mai lunga taraba de mirodenii, nuci, seminte si confeturi, de la doamna Rodica.

  9. Diana says:

    Olivia draga, bulgarasii de susan sunt o minune, i-am facut si mi-au placut la nebunie 🙂

    As vrea sa incerc si dulceata de merisoare, dar as vrea sa confirm cu tine doua aspecte:
    1. merisorul e ceea ce americanii numesc “cranberry”, nu-i asa?
    2. cum dezhidratezi fructele?

    Pupici de departe,
    Diana

    • olivia says:

      Draga mea, eu iau merisoarele (cranberries, in engleza si Vaccinum vitis idaea, in latina) deshidratate din piata, la kilogram. Nu stiu daca se gasesc varsate in America sau doar ambalate in pungute de diverse marimi (ceea ce le face desigur mai scumpe), dar presupun ca intr-un magazin specializat pe mirodenii orientale, nuci, seminte si fructe deshidratate ai putea avea mai mult noroc.
      Cit priveste deshidratare, ma folosesc de un Excalibur (la voi, din nou, e simplu de procorat) pentru orice fructe si legume, feliate la dimensiuni de 3-4 milimetri.
      Pupici mereu de aproape 🙂
      O

  10. Madalina says:

    O mananc din priviri dulcisoara.
    Tu esti un rubin Olivia! :”>

    O zi frumoasa!

    Madalina

    • Essy says:

      Wow, that’s a rlealy clever way of thinking about it!

    • Madalina says:

      Olivia, m-am bucurat foarte mult aseara!
      Te rog sa ma scuzi daca am fost incoerenta,fastacita sau
      balbaita:)

      O zi minunata!

      Madalina

      • olivia says:

        Draga mea, mi-ai facut o surpriza minunata. Ma bucur ca te-am cunoscut! N-ai fost nici incoerenta, nici fisticita sau bilbiita. Cred, in schimb, ca am fost amindoua emotionate si bucuroase sa ne vedem in sfirsit fata-n fata.
        Pupici de licurici!
        O

  11. Miruna says:

    urmeaza ca saptamana viitoare sa fac o calatorie pe autocar care va dura aproximativ 2 zile si ma gandeam daca ai putea sa mi recomanzi un meniu raw vegan special pentru drumeti.

    Personal, optez, pana acum pentru mult green smoothie (lamaie, mere, verdeata) si peanuts.

    Astept cu mult interes recomandarile tale. 😀 😀

  12. Anca says:

    Desi nu am incercat inca sa comand de la ei, am gasit un site care
    comercealizeaza tot felul de seminte si fructe uscate la niste preturi
    foarte bune. Este vorba de http://www.agrofructprod.ro/cat2-p1-Alune-seminte-crude.html
    Daca sunt de incredere va rog o scurta confirmare. Multumesc!

    • cristina says:

      am vrut si eu sa comand caju dar tarifele de curierat ajungeau
      in jur de 20 sau 30 lei in conditiile in care kg de caju era vreo
      30 lei. Deci nu era nici un castig.

    • Laura P. says:

      Eu comand de la ei de ceva vreme, caju, migdale, seminte de foarea soarelui & Co… Dat fiindca achizitionez o cantitate destul de mare, castigul este evident. In general in comert preturile sunt duble pe kg.

      • Laura P. says:

        …dat fiind ca… ( am omis pause intre ultimele doua )

      • Andreea says:

        si sunt ok ca si gust si miros? avand in vedere c stau destul de departe de Bucuresti nu pot achizitiona astfel de nuci decat din supermarket. De aceea as dori sa stiu daca sunt ok, ca atunci as comanda mai mult o data. multumesc din suflet. pupici

        • Laura P. says:

          Scuze, abia acum am vazut intrebarea ta… Da, sunt OK ca si gust, nu mi s-au parut rancede sau altfel, oricum, sunt ambalate etans.
          Cu placere !

  13. Bee says:

    Olivia, ai incredere sa cumperi fructe uscate care nu sunt bio?
    E drept ca am cumparat din piata prune uscate fara fum, insa
    stafide, curmale nu indraznesc. De caise nu mai vorbesc,
    doar cele bio sunt maro si nu portocalii.
    Am vazut ca doamna Rodica din piata Matache are si curmale uscate.
    Din acelea cumperi? Nu sunt conservate cu zahar si sulfiti?

    O alta intrebare, ca semi-profan cu sete de cunoastere intr-ale
    hranei crude. De ce raw-veganii sustin ca fructele si legumele sa
    fie de sezon, insa o foarte mare parte din alimentatia raw-vegana
    are la baza alimente ne-neaose?( Da, legumele si fructele de sezon
    ar trebui sa aiba mai putine pesticide & co, tare mult imi doresc
    sa cred ca batranica din colt nu toarna cu sacul niste ierbicide
    pentru ca un nene binevoitor a venit sa le dea sa testeze gratis niste prafuri magice pentru recolta lor. Si cred ca ei vor turna cu sacul, caci nu se pricep
    la cantitati, asadar, teoria ca legumele de la tarani
    sunt mai ok poate sa scartaie. Imi doresc tare mult sa nu fie asa,
    si eu cumpar din piata de la cele mai nearatoase tarabe, insa n-am
    mai vazut, pe timpul dovleceilor chiar, un dovlecel micut si subtire
    ca pe vremea copilariei noastre. ) Pe principiul alimentatiei
    autohtone si sezoniere, n-ar mai exista caju, migdale, avocado,
    banane, lamai, cocos ci nuci, seminte de floarea soarelui si dovleac,
    corcoduse, bors sau otet de mere. De ce aceste alimente sunt ok?
    Sau, mai exact, in contextul globalizarii gusturilor si alimentatiei
    , are sens sa mai vorbim de asa ceva?
    Da, raman in continuare alimente sezoniere si regionale, insa oamenii pot
    schimba locurile, se pot muta in tari cu clima total diferita, spre exemplu,
    atunci dieta se readapteaza locului in care se afla sau raman
    in codul nostru genetic sursele nutritive-mama?

    Multumesc, citesc cu mare drag tot ceea ce mesteresti cu de-ale
    gurii si cu slovele minunate.

  14. Ralu says:

    Draga Olivia,

    Incep prin a.ti spune ca esti MI-NU-NA-TA!
    Iti multumesc ca esti atat de prezenta pe blog si raspunzi cititoarelor atat de avide de noi informatii.
    Tocmai mi.am cumparat, la recomandarea ta, de pe Crud&Sanatos
    Spirulina pudra si Chlorella pudra.
    Am o nedumerire – Spirulina este Made in China, si sincer, nu prea am incredere
    Spune.mi cumva, daca este cazul sa imi fac probleme, desi pe eticheta
    apare certificat SOIL Association.
    Al doilea lucru pe care as dori sa te intreb, este daca tu consumi
    in paralel aceste “superalimente”? Cum le consumi/prepari si daca ai facut in prealabil teste
    de toleranta alimentara…?

    Multumesc anticipat, abia astept noi informatii pe blog!

    Te imbratisez cu drag,
    Ralu

    • Miruna says:

      Eu personal imi iau spirulina (2 lingurite pline) si chlorella (o lingurita plina) puse impreuna intr-o cana si le amestec cu apa calda, usor spre fierbinte, am observat ca se dizolva in felul acesta mai repede si este estompat mirosul puternic de alga.

      • Ralu says:

        Ms Miruna,

        Dar sincer, mirosul nu ma incanta deloc.

        De aceea, am inceput sa dizolv in iaurtul de fructe cu cereale.

  15. Diana says:

    Draga Olivia,
    Imi plac retetele tale si iti multumesc pentru ca ne impartasesti o parte din experienta ta culinara. Mie imi place foarte mult salata de boeuf. Ai cumva o versiune vegan a acesteia?
    All the best,
    Diana

  16. Alexandra says:

    Ce bine arata!!!Habar nu am de unde o sa cumpar merisoare,
    dar o sa ma interesez.
    Te-as ruga, daca ai putin timp, sa ma lamuresti in privinta
    cerealelor. Acelea cumparate din magazinele naturiste, ambalate
    in pungi de plastic sunt ok? Cum ar fi fulgii de secara, de ovaz
    ,etc. Cum se consuma acestea, trebuie puse la inmuiat? Si cu ce se
    combina ele?
    Iar in privinta orezului, pt ca am inteles ca nu toate soiurile
    sunt bune, pe care il recomanzi?
    Si te-as mai intreba care e parerea ta despre Daniel Menrath?
    Inchei prin a-ti spune ca te consider un om frumos, atat in
    exterior, cat si in interior si vreau sa stii ca ma rog in fiecare
    zi sa te tina Dumnezeu sanatoasa pt a avea in continuare grija de
    familia ta…si de familiile noastre!!!!
    Te imbratisez calduros,
    Alexandra!

    • olivia says:

      Draga mea,
      Eu una evit cerealele, din cauza glutenului, un factor alergogen puternic. Dar daca ar fi totusi sa fac un clasament al cerealelor de pe piata, as pune in top cerealele gerimanate de la Solaris Plant (se gasesc de regula in Plafar), deshidratate la 40 de grade (deci au enzimele intacte), inmuiate in lapte de migdale/susan. Orezul trebuie sa fie obligatoriu integral, il prefer pe cel jasmin. Ca sa-i scurtezi timpul de fierbere (la abur, de preferinta), poti sa-l lasi la inmuiat peste noapte. Am o reteta de orez cu lapte fara lapte (o nebunie!), pentru care am facut deja si pozele. Asteapta doar sa am putin ragaz de scris.
      Cit il priveste pe Daniel Menrath, l-am citit acum 4 ani si am ramas cu lucruri bune de la el, gen dieta hipocalorica. Dar se leaga de multe aspecte, cu care nu pot sa fiu de acord. De pilda, combinatia de proteina animala si fructe (gen iaurt cu fructe, brinza cu fructe etc), prezenta mai in toate retetele lui de dulciuri, care e o idee extrem de proasta!! Fructele se digera extrem de rapid (20-30 de minute), in vreme ce grasimile si proteinele animale, lent (citeva ore). Asta inseamna ca fructele vor sta in stomac, la 37 de grade, in asteptarea digerarii celorlalti nutrienti, vor fermenta si vor produce alcool, extrem de toxic pentru ficat.
      Pupici de licurici!
      O

      • Andreea says:

        off si eu care credeam ca cerealele integrale sunt ok. oare ce sa mai pape bebele?? ca frunze verzi nu accepta, doar pacalit, seminte i s-a acrit, legume verzi rontaie un sfert de morcov si cam atat…ma simt descurajata. poate ne ajuti, Olivia draga, cu exemple si combinatii ok de meniu chiar si pt cei pretentiosi. Mai ascund frunzele prin pireu, prin ciorbite, prin ce ii place de obicei, insa le accepta greu, si cred ca ma simte pe mine stresata. Cu cat incerc sa il conving sa pape ceva care e foarte sanatos, cu atat mai mult il respinge. Cred ca trebuie sa fiu si eu mai relaxata, ina nu prea am retete “gustoase”si atragatoare care sa il determine sa incerce. de altfel baietelul meu de aproape 2 ani nu e reticent la mancarea mai traditionala. P.S- scuze daca nu am fost coerenta insa nu vad decat jumatate din fraza pe care o scriu. te imbratisez cu drag, Andreea

        • olivia says:

          Cum merge treaba cu nectarul? Ai putea sa improvizezi pe tema asta: fa intr-un blender o crema din multe fructe (capsuni, cirese) si frunze verzi (salata verde, spanac, stevie, citeva fire de patrunjel) si seminte de cinepa, dilueaz-o cu bors/socata/apa/lapte de migdale sau susan si indulceste-o cu miere. Trebuie sa fie o nebunie oricare dintre variantele astea, pline de toti nutrientii. Incerca asta la mic dejun si cina si papa si tu la fel. Exemplul personal bate orice argument, de multe ori! Daca tie iti place si maninci cu pofta, va minca si puiul tau la fel. Cit priveste retete sanatoase, o sa postez mai multe. Deocamdata stau prost cu timpul.
          Pupici de licurici.

          • Andreea says:

            am incercat, de mai multe ori, cu mai multe combinatii.mi-am pus si mie in sticluta ca a lui, in paharel ca si al lui, am baut si laudat pe toate partile licoarea minunata, dar nimic……nu ma dau eu batuta asa usor. am reusit si cu altele mai complicate, sa speram ca nu o sa ne impotmolim chiar aici. desi,,la micul dejun i-am facut un amestec de mai multe seminte( hidratate) cu banana si miere…nici asta nu i-a fost pe placul prapaditului meu.sper sa nu imi pierd rabdarea, si el sa nu isi piarda de tot pofta de mancare. oricum sunt convinsa ca alimentatia aceasta este cea corecta si voi persevera. multumesc pentru sfaturi si sprijin. te pup cu drag, Andreea

        • Laura P. says:

          Of, te inteleg perfect, draga Andreea… si eu am o mica mofturoasa care are abia 1 an si pt care mesele sunt un calvar. Am incercat toate metodele de convingere existente dar nimic nu da rezultat. Inapetenta ei a ajuns la cote ingrijoratoare, este bine ca puiul tau accepta mancarea traditionala, cum spui tu, asa ai si tu un plan B de rezerva. Noi nu mai avem nici planul A…

      • Alexandra says:

        Draga noastra Olivia, apreciez foarte mult ca-ti rapesti din timp
        pentru a ne raspunde la intrebari.Pt mine, cel putin, conteaza
        mult sa fii aproape de noi si in felul acesta.
        Si pt ca pe zi ce trece sunt tot mai derutata in ceea ce
        priveste alimentatia copilasului meu care, cum am mai spus, are
        1 an si o luna si nu mai stiu ce sa-i prepar de mancare, am sa te
        rog in numele tuturor mamicilor de pe acest blog sa postezi
        cateva retete pt copilasi asa micuti. Sau mi-ar placea sa
        postezi sugestii de meniuri zilnice pentru intreaga familie, care
        sa inceapa cu: ‘dimineata incepem ziua cu…’ si ‘o incheiem cu…’
        Posteaza meniuri pt cateva zile, ca sa ne putem si noi inspira!!
        Sunt foarte curioasa sa aflu de la tine cum prepari legumele, care
        sunt felurile principale din meniul zilnic. Te rog, ajuta-ne!!!
        Pupici,
        Alexandra!

  17. Vasilica says:

    Ce buna pare dulceata si ce culoare frumoasa are! Mi-a adus amintede dulceata de trandafiri a bunicii.
    Am o rugaminte, imi puteti trimite si mie va rog “Studiul China”in format pdf?
    Adresa este vicki_dumi2000@yahoo.com.

  18. raluca says:

    Super tare ,o sa incerc si eu cand voi avea merisoare,Dar pana atunci am o sacosa cu nuci verzi ,ce as putea face cu ele?Sfatuieste-ma te rog Olivia si inca ceva capsunnele si mazarea le deshidratam sau le congelam,Acum de cand am Excalibur sunt in dilema cum e mai bine..Pupici dragalasi

    • olivia says:

      Nuci verzi, zici? hmmm… n-am incercat niciodata, dar daca as detine o cantitatea oarecare de nuci verzi le-as lasa la macerat in miere (ca pe mugurii de brad). Se taie marunt, se pun intr-un borcan de sticla, se acopera cu miere si se lasa la macerat 4-5 zile, vreme in care se amesteca de doua ori pe zi. Se trage mierea in sticle, care se pun la rece – prima metoda – sau se adauga tuica/wisky/vodca (pentru adulti 250 ml la fiecare 10 nuci, pentru copii – 250 ml la fiecare 20 de nuci) – a doua metoda. Se ia o lingura (adulti) o lingurita (copiii peste 3 ani) inainte de masa. Tinctura astfel obtinuta are foarte mult iod organic, bun in afectiuniile de tiroida.
      Pupici de licurici!

  19. Corina says:

    buna draga mea
    ocupata fiind cu gradinaritul , sa nu crezi ca nu ti-am citit
    povestioarele , dar spunem te rog pentru rehidratare cata
    apa se pune ? si la samburi cand se lasa la inmuiat cata apa
    folosesti ?
    cu drag te astept cu noi postari , te imbratisez

  20. Izabela says:

    Olivia, tu folosesti fulgi de drojdie inactiva?
    Am gasit cateva informatii cum ca ar contine
    glutamat de sodiu.

    http://www.daystarbotanicals.com/nutritionalyeast.html

    Sa aveti o zi cu soare! Puuup

    • olivia says:

      Draga mea,
      intotdeauna mi s-a parut stranie drojdia asta inactiva, in mod instinctiv, fara sa fi facut un research pe tema (acum stiu mai multe, multumita link-ului pe care mi l-ai trimis).
      Dintotdeauna mi-am zis ca ar trebui inlocuita cu varainta ei vie, care are atitea beneficii pentru sanatate. Inca n-am folosit drojdia de bere in mincare, dar o sa fac un experiment, cit de curind, si va dau de veste cum stau lucrurile.
      Pupici de licurici!

      • Izabela says:

        Care e varianta ei vie? De unde o iei tu?

        Te pup cu drag!

        • olivia says:

          De la Leacul am luat ultima oara o drojdie de bere bio foarte ok. Nu stiu cea de supermarket cum e. Trebuie sa fac un research!
          Pupici nestemati ca nestematele!
          O

  21. Andreea says:

    Buna tuturor! Ma ajutati va rog cu un pont sau 2:) Caut un deshidrator performant, am inteles ca excalibur ar fi super, insa nu stiu ce caracteristici si functii sunt importante. Vreau sa achizitionez unul, insa avand in vedere pretul nu as vrea sa ma aventurez fara a stii dinainte care e mai ok. va multumesc mult de tot,Andreea

    • isabela says:

      eu mi am luat deshidrator mai ieftin cu 400 ron
      inca nu l am probat sa vad cum este.
      Insa desi mi ar placea sa am toate aparatele performante
      de care se tot zice, este mai bine sa fi cumpatat, mai ales
      daca esti la inceput cu raw vegan.
      Poti fi entuziasmat asa la inceput, cheltui banii si dupa
      aceea o dai tot pe mancare traditionala.
      Eu o iau incetisor, inca sunt pe o cale de mijloc. Mi am luat
      blender si tocator ieftin si ma descurc foarte bine cu ele.
      Mult succes!

      • Andreea says:

        Multumesc Isabela. Asa e, ai dreptate. Si eu deocamdata sunt pe calea de mijloc. Inca adun informatii, ” testez” retete,citesc, etc. Blender si storcator aveam si inainte de a cocheta cu veganismul, insa deshidratorul mi se pare extrem de eficient si de util intr-o casa, chiar daca esti raw sau nu, pt ca oricum sunt dintotdeauna impotriva gemurilor si muraturilor clasice, ce sa mai spun de vegeta sau alte asa-zise bunatati cu care ne umplem aiurea camara\. deci jvestitia aceasta vreau sa o fac si as vrea sa aleg cea mai buna varianta. te pup, o zi frumoasa

        • isabela says:

          Muraturile cred ca sunt acceptate in raw vegan, cel putin asa
          am inteles.
          Si eu am citit ca excalibur este cel mai bun, deci daca te
          incumeti cred ca este o investitie buna. poate cineva care il
          are deja te poate ajuta mai mult 🙂

  22. Alexandra says:

    Olivia, iti simtim lipsa!:)

  23. anca-arissa says:

    Isabela spune-ne te rog de unde ai luat deshidratorul si daca esti
    amabila sa ne spui cum functioneaza dupa ce o sa-l pui la treaba.
    Multumiri.

  24. Laura P. says:

    Olivia, vin cu idee pt un viitor articol- ce se poate deshidrata si congela din legumele, fructele de pe piata. E un subiect de larg interes, avand in vedere ca produsele de import incep din ce in ce mai mult sa piarda teren in ultimul timp…

    Te imbratisez…

    • olivia says:

      Se poate deshidrata si congela aproape orice… Vin cu un post pe subiect, cum prind un pic de timp liber. OK?

  25. Laura P. says:

    OK.Intelegem si pupam.:)

  26. Alexandra says:

    Draga Olivia, ti-am pus mai sus o intrebare legata de cereale,
    de fapt, sunt mai multe intrebari si banuiesc ca nu ai vazut
    comentariul. Te-as ruga cand ai putin timp liber sa imi raspunzi!
    te pup,
    Alexandra!

  27. loredana says:

    olivia sunt tare curioasa ce greutate ai,ce inaltime si daca prin acest stil de viata ai fluctuatii de greutate! adica daca mai pui doua apoi le dai….asa cum patim noi femeile!
    te poop si sper ca nu te-am deranjat!

  28. Delia79 says:

    Buna Olivia,

    Vreau sa te felicit pt blog si mai ales pt stilul de viata. Ai putea sa-mi spui care sunt autorii ce ti-au dat incredere in stilul de viata raw?

    Pt fetele care cauta deshidrator mai ieftin si se afla inca in perioada de tranzitie, indraznesc sa recomand un gadget care combina mai multe functii : http://www.upayanaturals.com/Healthy_Chef_4_in_1_Dehydrator_Steamer_Rice_Ma_p/hchef-001.htm

    Numai bine, pupici din Canada

    • olivia says:

      Draga Delia, iata o lista incompleta, pe care o putem imbunatati pe urma: Colin Campbell, Robert Morse, Ann Wigmore, Paul Bragg, Mikhail Tombak, Victoria Boutenko, Gillian McKeith, Norman Walker, Matthew Kenney, Anny Phio, Christopher Vassey, Ernest Gunter, Max Gerson, Radu Ilie Minecuta. Sunt specialisti desavirsiti (doctori si cercetatori stiintifici) dar si practicanti si bucatari, autovindecati, unii dintre ei, de cele mai cumplite boli.
      Pupici de licurici!

  29. Luciana says:

    Draga Olivia,
    inca o data ma bucur de creativitate ta, atat in ale scrisului cat si in ale bucataritului. Am citit ca lucrezi la o carte de deserturi raw vegane. O astept cu multa nerabdare. Sa-ti dea Dumnezeu putere de munca si sa o publici cat mai repede. Te sarut cu drag,
    Luciana

  30. Destrey says:

    You’re on top of the game. Tanhks for sharing.

  31. Miruna says:

    Este corecta combinatia dintre mai multe seminte (in, canepa, susan, floarea soarelui, bostan), cacao si banana? Eu le combin in felul acesta la micul dejun si imi iese o crema de ciocolata aproape de mousse 😀

    • olivia says:

      Da, Miruna, cu conditia sa inmoi inainte semintele in apa. 🙂 By the way, reteta ta suna delicios! 🙂

      • Alexandra says:

        cam cat timp trebuie sa stea semintele in apa inainte de a putea fi consumate?
        pupici!

        • Miruna says:

          Semintele sunt cu mult mai gustoase dupa ce au fost inmuiate.

          Ce am gasit eu despre hidratarea semintelor:

          ” Coaja de culoare inchisa a semintelor contine “anti-enzime”; e o dotare buna pentru seminte, le opreste de la autodigere; le face sa supravietuiasca (fara sa putrezeasca) vreme mai indelungata. Nu e, insa, o dotare prea buna pentru corpul nostru pe care vrem sa-l ajutam sa digere mancarea cat mai facil; hidratarea semintelor pentru timpul recomandat, dizolva in apa “anti-enzimele” din coaja si aduce, practic, la viata semintele si nucile (care, altfel se gasesc intr-un fel de stare de hibernare). Toate retetele in care recomand seminte sau nuci hidratate pot fi preparate si cu semintele ne-hidratate. Altfel, orice hidratare, oricat de scurta e mai buna decat deloc.”

          sursa: http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/01/lapte-de-migdale-si-susan.html

          p.s. la reteta de mai sus, dupa hidratare semintele se supun lamei rasnitei 😀

    • cristina says:

      trebuie sa incerc si eu combinatia; si daca le as rasni putin si
      amestecate si cu putine curmale,…….mmmm cred ca este delicios

  32. cristina says:

    Stie cineva un leac pentru senzatie de uscaciune in gat.
    de obicei nu racesc dar o data de doua ori pe an patesc asa.
    Nu ma doare gatul ci doar simt o senzatie continua de uscaciune care
    ma face sa ma simt rau

  33. raluca says:

    Olivia ,draga poti sa-mi spui cam ince ascunzi spirulina si chorella cand le-o dai copiillor?Ai mei au vomat de 2 ori si nu prea mai vor.Cam ce cantitate recomanzi la 3ani respectiv 7ani? Pupici cu pitici.

    • olivia says:

      Incearca in nectar, draga mea. Pune un virf de spirulina, multe fructe de sezon (cirese/capsuni), socata/bors/apa, miere, trei funze de spanac. Si stii, da de veste cum s-a infaptuit pacalirea copilasilor!
      O

  34. DESHIDRATOR says:

    Eram datoare cu un raspuns celor care erau interesati de
    deshidratorul pe care l am cumparat. Am cumparat de pe ezidri.ro
    deshidratorul care era mai ieftin de 500W cu 400 ron.
    Are 3 trepte mic, mijlociu si mare. pentru a respecta temperatura
    de pana in 40 grade pentru uscare trebuie sa folosesc doar temperatura
    low. Am pus la deshidratat un kg de capsuni si o banana. le am last
    conform instructiunilor vreo 10 ore. Dupa tot timpul asta nu erau
    uscate complet. A trebuit sa mut temperatura pe medium chiar daca
    depaseam 40 grade pentru ca cred ca mai stateam mult si bine
    cu aparatul in priza pentru un kg de capsuni. Nu stiu cum sunt
    cele profesionale dar probabil ca este mai bun decat asta.
    Eu va trebui sa ma descurc cu ce am.
    Daca mai aveti intrebari va stau la dispozitie.

  35. Andreea says:

    A iesit de-a dreptul d-e-l-i-c-i-o-a-s-a!! Vai abia astept sa mai fac si cu alte arome, afine, zmeura, coacaze. Hmmm…imi ploua in gura:)). Apropo..am pus si goji, cam un sfert din cantitate si a iesit foooarte buna.Multumim Olivia!!Abia asteptam sa ne mai incanti. pupici baimareni

    • olivia says:

      Ma incinta ca te incinta! O idee excelenta de a folosi si goji in dulceata. O sa incerc si eu!
      Pupici nestemati ca nestematele!

  36. […] făcu o vrajă și întrupă din trei pumni de fructe uscate o dulceață fermecată de-i zice Rubine moi de merișor și așternu totul în pocale, cum așeterni țoalele în lada cu zestre: un strat de crema de orez […]

  37. anca says:

    Olicia, ce zici de lapte din nuca de cococs proaspata, un cocos curatat 8 curmale si 600ml apa? Fetita mea este disperata dupa acest lapte.Pupici.

  38. Daria says:

    Scria cineva mai sus intr-un comentariu ca isi procura fructe
    deshidratate de aici: http://www.agrofructprod.ro/cat2-p1-Alune-seminte-crude.html

    M-am uitat si eu pe site, si le-am scris un mail sa ii intreb daca fructele
    contin zahar adaugat, caci pe site nu scrie nimic. Iata ce raspuns am
    primit:
    Merisoare: – 55% zahar si 45 % merisoare
    Goji nu are zahar
    Curmale deshidratate 64 g de zahar la 100 g de produs
    Caise cuburi 61,48% zahar
    Prune deshidratate fara samburi nu au zahar
    Banana chips 19% zahar
    Papaya 63.5 g zahar la 100 g produs
    Stafide aurii si brune Jumbo Chile 72.4 g de zahar la 100 g produs
    Afine 39% zahar
    Capsuni 44.98% zahar

    E ok sa consumam merisoare avand atata zahar? Sau unde putem gasi
    aceste fructe uscate neavand nici un adaos? Am cumparat si de la Sanovita,
    dar nu scrie lista ingredientelor pe cutie. Asta sa insemne ca nu
    contine zahar si alti conservanti?

    Olivia, m-ai putea lamuri, te rog?
    Multumesc.

  39. simona says:

    Poate ca e o intrebare usor tampa, dar nu se pot folosi merisoarele crude ptr dulceata (bineinteles, atunci cand e sezonul)?

  40. simona says:

    Pe la noi deja nu se mai gasesc. Am intrebat ptr ca nu stiam daca in reteta ta le folosesti pe cele deshidratate ptr ca sunt mai bune/eficiente/bogate in substante active, asa cum e cazul stafidelor, de exemplu, care se pare ca sunt mai bogate in antioxidanti decat strugurii proapeti.

    • olivia says:

      Le folosesc iarna, in retete de dulciuri pentru ca sunt usor de manevrat si se preteaza la o gramada de inventii. In plus, au o gramada de antioxidanti si vitamina C si m-ajuta sa-i imunizez pe cei mici, intr-o maniera usoara, fara proteste. Nu cred ca au mai multe proprietati decit fructele crude, dupa cum nu cred ca stafidele au mai multe proprietati decit strugurii proaspeti.
      Pupici rubinii ca rubinele moi de merisor,
      O

  41. Carmen Gaidos says:

    Va rog fff mult spuneti-mi si mie de unde sa cumpar merisoare????? Am ceva probleme si am nevoie de merisoare. La noi in Bihor nu am gasit!Stiti pe cineva care vinde sa-i dati o adresa de email??? Va rooog!!!!!!!!!!!! Multumesc anticipat!Adresa me a de mail este carmengaidos@yahoo.com

  42. ani sateanu says:

    olivia am facut si eu dulceata.este minunata poate daca mai sta o zi in frigider sa se amestece aromele va fi si mai buna.nu m-am impacat cu aromele.am facut clatite dar le-am pus la deshidratat.si maine va fi un desert minunat.din orice fructe se poate face cu aceasta reteta dulceata.

  43. Gabrielle says:

    wow! ce poveste minunata, cand voi face dulceata asta, o voi servi cu tot cu poveste baietilor mei;) ce bine ca sunt doi imparati, ca nu se vor certa , bine ca sunt buni amandoi, chiar daca unul e mai intelept si verde hihihi, dar il vom convinge noi si pe celalat sa guste din bunatati;) ( sa te fac sa intelegi, am doi baieti si eu, unul vegetarian,celalalt nu prea ;)> aha stai sa nu uit si de printesa, bine ca e una si mai e si vegana 😉 mi se spune tinkerbell, se potriveste cu rubiniul din orice, chiar si din urzica cu un pic de imaginatie ahahaha;) un an nou fericit!!! G

  44. Anca says:

    Cat timp se poate tine dulceata asta pana sa se strice? Se tine la frigider, nu? Are un gust minunat!

  45. Anca says:

    Buna fetele, eu am luat merisoare din piata de la Obor,dar nu sunt deshidratate, trebuie sa le deshidratez si apoi sa le fac dulceata ?

  46. urda diana ana says:

    olivia nu gasesc reteta de la prajitura raw pe care ai facut-o la masterchef de 1 decembrie ma poti ajuta?

  47. Daria says:

    Diana, reteta nu este pe site. Probabl va fi in cartea cu retete ce va aparea anul viitor. Numai bine!

  48. Denisa says:

    Nu am pretentia ca pun lucrurile la punct si nici nu cred ca ar avea vreo importanta, dar: merisorul nu e corespondentul lui ”cranberry” in engl. ci al lui ”lingonberry”. Nu stiu daca limba romana are un corespondent pentru ”cranberry” tinand cont ca nu se intalneste in climatul nostru. Oricum, sunt apropiate si ca ”aratare” si ca proprietati magice 🙂

Raspunde

ultimele posturi