Mari așteptări trebuie c-ați avut de la ospățul de trei zile, promis de cu vreme înainte… și grea răspundere se apleacă asupra umerilor mei, să vă mulțămesc dorințele…

Am fost tot hoinară, departe de casa, și așteptarea domniilor voastre, știu, s-a tot prelungit mai mult decît s-ar fi căzut. Așa că, de-s pribeagă prin Amsterdam, nu mai importă! Simt că dorința cetitoarelor e prea mare pentru a o lăsa mereu neostoită, deși-i trecut bine de miezul nopții…

Chiar fără cărțile mele în preajmă – să-mi fie reazim în scriitură – chiar fără manuscrisul de alchimii culinare la îndemînă, mă văd nevoită să depun străduință și să purced la drum, tastînd din amintiri – cocoțată în vîrful patului dintr-un iatac cochet de han din alte vremi, pe malul unui canal olandez –  rețete rawiale, pentru 3 zile de ospăț.

Să purcedem, dară…

Zorii zilei. De neîntrecută însemnătate, înintea unui ospăț rawial de trei zile (și mai multe), e deșteptarea la ora răsăritului. Căci întîia îmbucătură – pe care cel înțelept, ce se pricepe să se ghiftuiscă cu energie vie, trebuie să o ia cu poftă de gurmand pantagruelic – e lumina soarelui abia mijit, în primul ceas al dimineții. Cu ochii zgîiți în astrul auriu și gura deschisă, ca a unui prunc de țîță ce țipă de foame, nu vă sfiiți să vă înfruptați regește din cele mai alese bucate din cîte s-au văzut pe fața pămîntului: razele soarelui. Ca să aflați mai multe despre căile de-a te desfăta cu puterea neînchipuită a corpului incandescent, ce moare în amurg, ca să renască în fiece dimineață, citiți aici. (Mulțumesc, Mihaela Gheorghiță, pentru mailul de aducere aminte).

Orele dimineții.  Ostoiți-vă, întîi de toate, setea adunată peste noapte. Chiar de n-o simțiți, ea e pitită în țesuturi și așteaptă dezlegarea cu un pahar de apă filtrată caldă, mineralizată cu zeama acră a unei jumătăți de lămîie, ce spală ca într-o vîltoare de munte tot mucusul strîns în stomac, de cu seară pînă-n zori. Acum, că v-ați primenit pe dinăuntru și pe dinafară, luați cu băgare de seamă un pahar cu Nectar “Făt Frumos, la curtea lui Verde Imparat“, ca să vă încărcați și cu energiile mamei Pămînt, deslușite din frunze verzi și fructe dulci, înmiresmate. De n-aveți toate ingredientele nectarului pomenit, lăsaț-vă imaginația să zburde, ca un fluture în căutarea desăvîrșirii, cu ce găsiți prin cămară: salată verde, ca salățile ursului din poveste, miere dulce de tei sau rapiță sau coriandru (ce tocmai s-a zămislit, m-au vestit cei din Matache), căpșuni înmiresmați sau caise poleite cu rouă măruntă de polen de albine. Lungiți-l cu borș proaspăt “Tinerețe fără bătrînețe” sau Licoarea lui Elle și beți-l pe îndelete, fără zor, simțind cum renașteți, ca Venus din spuma mării…

 

Orele amiezii. Întîi de toate, mai beți un pahar cu apă pură. Fără zeamă de lămîie acum, de vă mulțumește pe suflet mai mult așa. Așteptați un sfert de ceas, nici mai mult nici mai puțin, îniante să spumege pocalul cu suc proaspăt stors de morcovi! Îl puteți combina cu suc de spanac, ca efectul de curățare a ficatului (pe care morcovul îl ascunde cu grijă în fibrele sale oranj) să fie mai sfidător. Sau puteți să-l împreunați cu lapte crud de migdale și susan, în părți egale, să-l aromați cu un vîrf de cuțit de pulbere fină de coriandru, un avocado transfigurat în pastă cremoasă cu mixerul vertical, o linguriță de lămîie, pătrunjel tocat, rondele mici de ceapă verde, sare și piper, după gustul fiecărui mesean. Și rezultă, așa, o neînchipuit de savuroasă supa crudă de morcovi, răcoroasă și hrănitoare, cum îi șade bine unei supe să fie, într-o zi fierbinte de vară.

 

Supa de morcovi poate fi îmbuteliată în căni cu capac închis ermetic și luată pe sus, oriunde afaceri urgente vă îndeamnă să fiți. Dacă foamea nu  vă e ostoită, puteți asorta o azimă MaiMultVerde, fără urzici (căci duse sunt vremurile lor), ci îmbunătățită cu semințe de in, busuioc, roșii deshidratate și sare de mare. O puteți întovărăși, fără tăgadă, cu cîrnăciori din germeni de grîu, nuci măcinate și rădăcinoase rase (cantități aproximativ egale), ceapă și usturoi, după pofta omului, trecute toate prin mașina de tocat și modelate cu amîndouă mîinile.NU mîncați niciodata desertul, de vă îmbie vreunul, după felurile principale. Ci doar înainte de masă, căci se mistuie în stomac în procesul digestiei mai iute. Deci înfruptați-vă cu un Cozonac cu mac “Moș Ene” sau o cremă de zahăr ars, mai devreme cu jumate de ceas sau chiar un ceas de-a lua masa de prînz.

Orele serii. Rînduiala mesii de seară – după care se mănîncă pînă în ceasul al optulea, ceva ușor și se încheie cu o plimbare agale de cel puțin jumătate de ceas – trebuie îndeplinită întocmai, ca pe-o rugăciune, pentru o digestie suplă, o sănătate de fier și o viață lungă. NU înainte, însa, de-a bea un pahar cu apa caldă cu niște zeamă de lămiie, un sfert de ceas mai devreme!!! Apoi aleg, dacă se poate, mereu un suc de fructe, proaspăt stors. Sau poate un “Prîslea cel Voinic și merele de aur”, la taifas cu o cană de lapte de nuci. Sau poate o salată de pătrunjel cu semințe de cînepă, mentă proaspătă, două roșii zdravene, cicălite pe tocător, doi-trei castraveciori fragezi, fezandați cu toții cu ulei de măsline și zeamă proaspătă de lămiie. După un răgaz de două ceasuri de digestie, eu, una,sunt gata să dorm îngerește, oriunde m-ați așeza…


Ceea ce voi și face de-acum, căci ceasurile sunt tîrzii. Ne mai ospătăm și mîine…

FOTO VIA

226 comentarii la “Ohhhspatz rawial (I)”

  1. Cred ca acum sunt linistiti cu totii!!!! 🙂
    Olivia tu cum deshidratezi caisele? Le tai pur si simplu in jumatati
    si le pui in aparat?

    • olivia says:

      Draga mea, inca n-am deshidratat caise, dar presupun ca le-as taia in jumatati, as scoate simburele si le-as aseza direct in tava deshidratorului. Ai vazut ca in magazinele de leac, ele par intregi? Cred ca motivul e ca ele trebuie sa fie deshidratate, dar nu foarte, injumatatite, dar nu tocmai… Ce mai, o mare arta deshidratatul asta…
      Pupici de licurici!

  2. Anita says:

    Buna Olivia,
    Vin si eu …o intrebare:in conditile in care zi de zi exista un program bine stabilit de jogging, aerobic, in general…sport (cam 1h/zi, este oare suficienta cantitatea de hrana, vie in acest caz, despre care ne-ai vorbit mai sus sau trebuiesc crescute daca zi de zi timp de 1h avem un program de sport bine stabilit? Cum stim cand este suficient, cum stim daca ne alimentam suficient de bine? Calitativ cu siguranta este ok…dar cantitativ? Cum facem? Va pup fete cucuiete!

    • olivia says:

      In principiu, ar trebui sa maninci doar cind ți-e foame, dar nu mai devreme de 2 ore de la ultima masa. Unii n-au nevoie de 3 mese pe zi, dar altii simt foamea mai des. Norman Walker recomanda, pentru un aport adecvat de nutrienti esentiali, cu efort minim de digestie, intre jumatate de litru de suc filtrat de pulpă de morcovi (imbunatatit cu alte frunze verzi si legume, dupa gust) pe zi! Daca faci efort fizic zilnic (ceea ce e la fel de important ca hrana vie) organismul este cel care iti da de veste – prin senzatie de foame – cit sa maninci. Important e sa-l ascult, dar sa nu te scoli niciodata de la masa cu senzatia de ghiftuire. Inteleptii chinezi spun ca ai mincat bine, cind iti mai e putin foame, si te-ai otravit, cind te simti satul. Cu hrana vie, pericolul sa devii malnutrit, e mic. Pentru ca toti nutrientii sunt acolo, intacti, fara sa-i distruga nimeni prin gatire.
      O zi cu soare!

  3. mihaela says:

    Bine-ai revenit, O!

    Articolul tau este minunat! M-am incarcat cu informatiile pretios
    alaturate, dar m-a uns la suflet sa revad tablouri celebre altoite
    la cuvintele tale maiastre. Pupici cu felicitari primesti? 🙂

    • olivia says:

      O, pai mai incape vorba? Pupici primesc oricind, oriciti. Ma lacomesc mereu la pupici. Dar ii si reintorc. Tie, insutiti, draga mea! 🙂

  4. Alexandra says:

    Multumim pt meniu, draga Olivia!As vrea sa introduc toate astea in meniul copilasului meu de numai 1 anisor si intrebarea mea este daca e suficient pt el, avand in vedere ca e in continua crestere.Trebuie sa mai adaug si altceva pt a se satura?Sau se satura cu acestea?
    te pup,
    Alexandra!

    • olivia says:

      Draga Alexandra,
      Eu, una, stau linistita daca ingerasii papa germeni, beau bauturi fermentate, gen bors si socata, maninca fructe si golesc doua pahare (biberoane, pentru cel mic) de suc de morcovi (cu ce s-o mai gasi pe linga) pe zi! Da, stiu ca asa au parte de toooti nutrientii! Despre germenii de griu si vlastarii de toate soiurile, cu impactul lor asupra sanatatii, curind un post detaliat! Cit despre fructe, e important: mereu pe stomacul gol!!! O masa speciala de fructe, pe la 11, e ideala pentru orice copil mic sau mare.
      Pupici nutritivi 🙂

  5. Laura D says:

    Olivia, bine ai revenit cu explicatiile si informatiile tale pretioase asteptate cu atita nerabdare de noi toate!!! Ma intrebam daca poti sa ne impartasesti tu cum ai reusit sa rezolvi problema meselor raw in aceste vacante – in Bucovina si acum, la Amsterdam? E marea mea dilema din aceasta vara…:) Pupici fericiti plini de enrgie!

    • olivia says:

      Draga mea,
      Mai bine, mai prost, cum s-a putut. O sa vin cu o postare pe tema asta, ca sa va arat ca nu duc misiunea crudivorismului cu incrincenare in nici o extrema. Dar daca mi se intimpla sa mai calc strimb, de nevoie, la un moment dat, revin senina pe drumul cel bun curind. Nu ma cert, nu ma simt vinovata si mai ales, nu abandonez.
      Cu drag,
      O

      • Laura D says:

        Iti multumesc, Olivia!! Chiar m-ai eliberat de o grea apasare!…si de sentimentul de vinovatie pentru fiecare exceptie (rara, ce-i drept) de la regula pe care mi-am impus-o: 100% raw! Pupici veseli si recunoscatori! 🙂

  6. Madalina says:

    Olivia draga, foarte frumoasa si foarte folositoare postarea,
    o asteptam de ceva vreme si mi-a mers la suflet.
    Eu tot timpul sunt in pana idei, nu stiu cum sa le combin ca ce
    mancam sa fie si hranitor, acum este vara si legumele abunda, dar
    sa vedem la iarna.
    Asteptam cu mare interes si alte retete si meniuri propuse pentru
    mai multe zile.

    O zi muninata si sa va bucurati in continuare de vacanta!

    Madalina

    • olivia says:

      Mersi Madalina!
      Nu disperam. Tinem aproape, schimbam idei, ne facem comode prin bucataria de prajitureli si alte gateli a Scufitei Rawsii. Ne jucam frumos si cu folos cu ingrediente magice, ca sa ne mearga bine noua si alor nostri.
      Pupici de licurici
      O

  7. raluca says:

    Multumim Olivia ca existi si esti zana noastra buna.VREAU SA-TI SPUN ca eu m-am apucat de ceva vreme de raw ,bine nu in totalitate dar sunt pe drumul cel bun.In schimb eu deja eram slabuta 50 kg la 1,60 ,2 copii,31 ani ,si deja am ajuns la 47 kg.Nu mai vreau sa slabesc ce sa fac ? Indraznesc sa te intreb tu cum stai cu kg.?Nu te superi.

    • olivia says:

      Draga mea Cosinzeana,
      Procesul de slabire e dat de eliminarea toxinelor, care au o predilectie pentru stratul adipos. Asa am invatat la manual, asa s-a demonstrat si in practica! Eu am slabit radical dupa ce am devenit raw si am revenit la o greutate optima, constanta (ca cea din liceu:) ), la ceva vreme dupa aceea. Am simtit ca organismul are nevoie de timp sa se regleze, asa ca i l-am dat. Si a fost OK.
      Pupici de licurici!

      • Gabi says:

        Poti sa ne spui ce inseamna “slabit radical” pentru eventualitatea in care mai exista persoane care vor sa adopte alimentatia raw dar nu vor sa slabeasca.

        Multumiri si felicitari pentru informatiile de pe blog!

        • olivia says:

          Inseamna ca am pierdut toata masa de grasime. Toata! Iar cind ma refer la revenirea la o greutate optima, ca cea din liceu, iau in calcul un aspect mai bucalat al fetei si mai multa rotunjime pe coapse si fund. Dar astea merg mina in mina cu sportul, care aseaza carnea pe tine intr-un mod mai organizat si mai estetic. 🙂

  8. carmen says:

    Buna Olivia,
    imi place mult cum scrii. Acum inteleg de ce slabiti voi in continuu, desi spuneti ca mancati. Eu as muri de foame cu un asa meniu, numai cand il citesc :). Un singur lucru as vrea sa-ti spun, ce-am invatat eu in scoala de Biochimie: dulciurile nu se mananca niciodata inainte de masa, pentru ca determina o crestere brusca a secretiei de insulina, care cu timpul duce la disfunctionalitati ale pancreasului, chiar spre diabet. Nu conteaza daca este vorba despre zahar rafinat sau din miere sau alte surse naturale. In rest, mi-e drag sa citesc postarile tale, si ma inspir mult in modul de viata pe care incerc sa mi-l fac. Vacanta frumoasa si insorita in continuare.

    • olivia says:

      Draga mea,
      In perioada de tranzit e nitel mai frustrant, poate. Dar dupa ce se obisnuieste organismul, constati ca e mai mult decit suficient, ca mincarurile sunt satioase, incredibil de aromate, ca te simti excelent fizic, ba chiar si starea de spirit e alta. Una de sarbatoare, mereu!
      Stiu ca nutritionistii de scoala veche si medicii in general nu recomanda duclciurile inainte de masa, ceea ce, dupa nutritionistii promotori ai hranei vii e o mare eroare. Caci -spun ei – exista o mare diferenta intre zaharurile complexe (rafinate, procesate termic) si zaharurile simple, din fructe, miere si legume dulci. Primele se elibereaza rapid in organism, ducind la o crestere glicemica foarte mare (epuizind rapid pancreasul), in vreme ce ultimele au o descarcare lenta si sustin energetic organismul, punindu-l in forma pentru vreme indelungata. Zaharul natural, din alimente crude, e sursa primordiala de hrana pentru toate celulele. Fara el, nu se poate! Ca astfel stau lucrurile si nu altfel, e demonstrat si de toleranta diabeticilor pentru miere si fructe, in ciuda opiniei contrare a medicilor. Exista cazuri de vindecari spectaculoase de diabet insulinodependent cu ajutorul mierii de albine, care face lucruri incredibile: intareste sistemul imunitar al organismului, aducindu-l in pozitia de a lupta singur cu boala si de a se regenera. Pentru mine face sens ce spun ei. Asa ca merg pe mina lor!
      Cu mare drag,
      O

      • carmen says:

        Multumesc, Olivia, de raspuns. N-as vrea sa ma aventurez in detalii foarte tehnice despre metabolismul glucozei sau al fructozei, insa referitor la miere, in cel mai rau caz, ea poate fi “tolerata” de diabetici in conditii de hipersecretie insulinica. In nici un caz nu putem vorbi de toleranta la miere a bolnavilor de diabet in sensul de consum regulat de miere, pentru ca in ceea ce priveste secretia de insulina, mierea creste glicemia la fel de spontan si de mult precum orice ciocolata. Te rog, daca ai vreo referinta in ceea ce priveste recomadarile nutritionistilor raw cu privire la miere, da-mi si mie. Dar m-ar interesa ceva tehnic, in sensul de analiza a metabolismului comparat, studiat. Eu sunt o mare mancatoare de dulciuri, inlocuiesc mult zaharul cu mierea, insa, din pacate, eu cred ca ne amagim singuri ca e mai putin daunatoare pentru pancreas decat zaharul.

        • olivia says:

          Se pare ca nu e, cita vreme mierea aduce in plus o gramada de vitamine, enzime si principii curative (nu pe de-a-ntregul intelese de medicii alopati), care ofera energetic organismului o suma de mari avantaje.
          Raw-istii (si aici ma refer la medici nutritionisti, specialisti si cercetatori care militeaza pentru crudivorism) spun ca marea greseala cind vine vorba de un produs natural e sa-l reduci – ca informatie – la unul dintre componentii lui. Mierea e mult mai mult decit un zahar. Luat separat acest zahar (chiar in forma simpla) n-ar fi probabil de mare isprava. Dar nu e singur in schema. Asta e ideea care ii face pe naturisti sa exclame mereu ca “intregul e mai valors decit suma partilor componente” si sa declame principiul integralitatii alimentului cheia pentru o sanatate vibranta! De aia nu gatim pe foc, pentru ca distrugind termic principii importante din plante, transfomam un aliment integral intr-unul partial, greu de reunoscut ca informatie (caci hrana este informatie!!!) de către organism.
          Am sa-ti recomand vreo doua carti (care-mi vin acum, la prima strigare, in memorie), dar dupa ce ajung la ele, caci nu mai am titlurile exacte la indemina. Da-mi putin tagaz, doar.
          CU mare drag,
          O

  9. anamaria says:

    Buna Olivia,
    Nu am mai scris de foarte multa vreme, burtica mea m-a tinut departe de laptop si de orice alta activitate, dar am revenit si citesc tot litera cu litera, cuvant cu cuvant.

    As vrea sa va impartasesc si voua tuturor, mai ales ca aici intra zilnic foarte multe mamici, ce am aflat zilele astea. O prietena, educatoare, mi-a spus ca se fura copii din parcurile din Bucuresti cei vizati fiind copiii insotiti de batrani. Eu m-am speriat foarte tare si totusi parca nu credeam, dar azi m-a sunat cumnata mea si mi-a spus ca la 30 km de Bucuresti acolo unde locuieste ea, ieri au incercat sa fure o fetita de pe strada tragand de ea sa o bage intr-o masina neagra fara numere de inmatriculare.Din fericire fetita a strigat dupa ajutor si nu au reusit sa o fure.Sper sa nu credeti ca este o gluma, din pacate este adevarat.
    Va urez multa sanatate tuturor si cum spune Olivia pupici cu licurici.

    • olivia says:

      Pupam burtica cu ingeras!
      Cit priveste stirile horrorisime despre copii furati, am auzit si eu! Asta e si motivul pentru care suntem cu ochii in patru mereu, iar iesirile in parc au devenit un stres atit de mare! Prefer sa iesim din Bucuresti, mai ales acum, in vacanta!
      Pupici nestemati ca nestematele, draga mea!

  10. Buna Olivia!
    Ce parere ai de clisma? Crezi ca este benefica pentru organism?
    mersi

  11. Cand ai spus suc de morcovi te ai referit la cel facut la storcatorul cu centrifuga
    ?

    • olivia says:

      Inainte, il faceam si eu in storcatorul cu centrifuga. Dar l-am dus la tara (sa aiba copiii suc de morcovi si acolo), iar pentru noi am luat de data asta un slow juicer cu ax melcat, care stoarce prin presare destul de bine. In terapii sau doar pentru un plus de energie, il strecor si il beau (si eu si copiii) pe stomacul gol. Asa ma invata Norman Walker si vad ca face cu adevarat minuni.
      Pupici de licurici!

  12. Andreea says:

    Bine ai revenit draga noastra! Am o intrebare. Baietelului meu ii place extraordinar de mult mierea si as vrea sa stiu daca exista vreo cantitate recomandata pentru un copil de 2 ani. El mananca dimineata pe stomacul gol 1 lingurita BUNA dintr-un amestec de miere, catina, laptisor de matca, polen, propolis, iar in cursul zilei ii mai adug in nectar sau in diverse preparate mai miult sau mai putin raw. Mancam fructe de sezon , bineinteles pe stomacul gol, iar dulciuri nu avem in meniu, poate ceva raw. Cu mancarea principala stam mai rau la capitolul raw, insa perseveram si asteptam retelele tale delicioase. Multumesc mult de ajutor. te pup cu drag si sa petreci un timp minunat pe oriunde te-ai afla!!

    • olivia says:

      Andreea, eu tin mierea la indemina, iar David si Luca o papa goala, cind vor, cit vor, de preferat pe stomacul gol. Am vazut ca nu exagereaza niciunul, niciodata. Se multumesc cu doua-trei lingurite pe zi. In caz ca mai tusesc, instinctiv se duc amindoi spre borcanul de miere si isi dozeaza singuri cantitatea.
      Eu mai pun miere in orezul/meiul/hrisca/quinoa/amaranth cu lapte fara lapte, o reteta pentru care am deja pozele facute de ceva vreme, dar pe care n-am apucat sa o postez. Dar amestecul tau de catina cu produse apicole imi place cum suna, asa ca o sa-l incerc si eu. te bombardez vu impresii, de indata ce le am. Mersi, Andreea!
      Cu drag,
      O

  13. raluca says:

    Multumesc Olivia ,deci sa nu ma ingrijorez ca slabesc ,ca doar nu oi slabi de tot.

  14. raluca says:

    Sambata vin si eu in Bucuresti cu treaba ,si vreau sa ma aprovizionez din b piata matache unde ziceai ca pretul la caju e 35 ron.super tare Dar e ok nu ?

    • olivia says:

      Raluca, 35 sunt migdalele in Matache, iar caju – 45. Si da, erau OK ultima data cind am cumparat. Dar, in principiu, gusta inainte sa cumperi orice fel de nuci. Ultima oara nucile de macadamia din Matache erau cam trecute. O supriza cam nasoala. Ma obisnuisem toata iarna cu macadamia proaspete. Probabil ca au nimerit ei un lot mai invechit. Sau nu!
      De aia iti zic: gusta inainte!

  15. raluca says:

    Cica ar fi fost o emisiune la Traieste sanatos in care erau contestate cerealele incoltite ,graul,… ar fi daunatoare.Ar putea fi adevarat asa ceva?

    • olivia says:

      O sa fac un post special despre germeni, Raluca. Pina atunci, daca te ajuta informatia, germenii sunt atit de sanatosi, ca medicii se simt incomodati de idee… Daca am minca toti germeni, n-am mai avea nevoie de doctori! Scary?

      • tess says:

        si de aici, probabil, tot acest nou tam-tam cu E-coli de la vlastari sau germeni. Asa e? Au vrut sa loveasca si-n vegetarieni…. Am zis din prima ca-i facatura! Tu ce parere ai? Sau poate pamantul ingrasat natural sa primeasca bacteria de la animale, transmitand-o in planta?

        • olivia says:

          E-coli e o bacterie care traieste in mod firesc si armonios in tractul intestinal al oricarui organism uman si e raspunzatoare de stabilitatea unei flore intestinale benefice. Atunci cind balanta PH-ului se dezechilibreaza (datorita alimentatiei gresite, stresului, poluarii, etc), iar tesuturile se acidifiaza, E-coli le invadeaza, trecind granita in zone nepermise, unde isi face de cap.
          Vezi tu, poate ca nu-ti place sa-ti spun asa de-a dreptul, dar nu ma prea pricep sa gasesc acum o poveste tandra care sa mascheze realitatea dura: dar E-coli mai are un rol. In momentul in care organismul moare, bacteria asta incepe sa faca curatenie, demarind un proces de devorare a tesuturile intrate in putrefactie, adica acide (cum am invatat si in facultate, la Medicina legala). Asa ca noi cind mincam mincare acida, preparata termic, E-coli primeste semnalul ca organismul e mort si trece la treaba. Dirty job, I know!!
          Daca esti atenta cu mincarea, miscarea si emotiile, esti la adapost de astfel de confuzii. Daca insa te-a prins pe picior gresit si, sa zicem, te-ai ales cu o infectie urinara (cea mai frecventa afectiune cauzata de E-coli) n-ai decit sa faci un detox temeinic si sa treci pe alimentatie cruda (singura alcalina). Asta imi suna mie, desigur, in caz ca sunt pe aici ochi critici care nu agreaza ideea ca pot da sfaturi, fara sa fiu medic. De aia nici nu dau. Vorbesc, asa, din pasiune, despre ce fac eu si de ce 🙂 Got it? 😉
          Restul e can-can, vorba aia…

  16. raluca says:

    Olivia ,fetelor voi de unde luati miez de nuca?sau nuci intregi ,eu am nimerit numai rancede ,vechi

    • olivia says:

      Aprovizioneaza-te cu nuci in coaja toamna sa le ai proaspete tot anul. Daca nu, cauta si gusta. Nu mina nuci rincede. Sunt toxice!

  17. cristina says:

    Olivia ce remedii naturiste recomanzi pentru oboseala si transpiratie excesiva?

  18. raluca says:

    Multumesc ptr.sfaturi.Te pupa baietii mei care vor sa-ti spuna ca le place nectarul tare tarein care le strecor negresit spirulina ,chorella si ce bun mai e. Pupici cu soare

  19. andreea says:

    Draga Olivia,
    Vreau sa ti spun ca am aflat cu stupoare ca magazinele bio de la noi din tara in realitate nu sunt atât de bio pe cât vor sa para, ba mai mult am aflat ca nu sunt deloc bio sunt alimente normale cum le gasim peste tot pline de toate cele si am mai aflat ca pe etichetele produselor fiecare producător in funcție de cât de bine cotizeaza scrie ce vrea… sincera sa fiu am rămas fără cuvinte sunt complet dezamagita si știi care e cea mai mare dezamagire? faptul ca stiu din sursa sigura ca daca nu știam din sursa sigura mai aveam o speranța dar acum nu o mai am…. te pup

    • olivia says:

      Draga mea, povestea cu alimentele bio e una tare complicata. Sunt alimente marcate bio, pentru care se folosesc fertilizatori si pesticide in cantitati mai mici, sunt alimente BIO MODIFICATE GENETIC, dar sunt si multe 100% bio. Tocmai de aia pentru mine Piata Matache ramine cel mai bun prieten. Stiu ca si taranii folosesc tot felul de chimicale, dar cu sigurnata asta se vede in aspectul lor: mari, gigantice uneori, nefiresc de tari, necoapte, fara miros, fara prea mult gust. Asa ca le ocolesc pe cele mutante si imi aleg fructe si legume dupa citeva criterii foarte clare: sa fie mici, pirguite, parfumate, savuroase (cu gust pregnant) si sa aiba urme de viermisori! Iar din magazinele bio mai imi cumpar doar citrice (crescute in tari cu traditie in cultivarea lor, unde au soare din belsug si n-au nevoie de stimulari suplimentare). Papa sanatoasa, vezi, mai exista! Nu dispera, important e sa fii informata, ca sa poti sa faci alegerile corecte!
      CU drag,
      O

  20. andreea says:

    multumesc mult asa este ai dreptate

  21. Dani says:

    Draga Olivia, multumesc mu;lt pentru informatiile pretioase;
    le folosesc pentru sanatatea mea si a familiei mele. Mai am o rugaminte
    si anume sa ne spui, noua mamicilor, tot asa un model de meniu pentru puiutii dragi.
    Cam ce le dai copilasilor tai la mic dejun, pranz si cina pe parcursul a 2-3 zile.
    Un post dedicat copiilor ne-ar ajuta foarte mult!
    Multumesc mult!

  22. IULIA R. says:

    Olivia,
    Daca ar fi dupa noi,ar trebuie sa postezi zilnic, de trei ori pe zi cate un articol menit sa ne bage mintile in cap…Ti-am citit tot blog-ul, fiecare cuvant ,plus toate articolele din presa cu si despre tine …
    Iti marturisesc sincer ca de cand te urmaresc am inceput treptat sa -mi schimb si alimentatia si stilul de viata,sa ma informez si sa fiu mai atenta.Si eu si sotul…
    BRAVO pentru curajul tau de a scrie despre acest gen de alimentatie intr-o tara unde este de neconcenput o masa sanatoasa fara piept de pui, unde de sarbatori se mananca de parca ar veni sfarsitul lumii si unde “daca a asa a zis domnu’ doctor atunci asa e”.
    Iti multumesc si sunt alaturi de tine !

    • olivia says:

      Multumesc, Iulia, pentru incurajari! Iti tin pumnii cu schimbarea alimentatiei!
      Pupici nestemati ca nestematele!
      O

  23. Lina says:

    Draga Olivia,

    Te felicit pentru toate sfaturile pe care le dai cititorilor tai,
    printre care ma numar si eu. Iti citesc toate postarile din
    scoarta in scoarta.
    Daca poti sa ma ajuti si pe mine, daca ai cunostinte despre
    problema mea, ti-as multumi enorm.
    De ceva vreme incerc sa raman insarcinata, dara fara reusita,
    pentru ca ovulatia la mine nu se produce. Medicul meu mi-a
    prescris ceva pastile, dar nu as vrea sa le iau.
    Poti sa-mi recomanzi ceva pentru stimularea ovulatie.
    Imi povestea o prieten ade ceva ceaiuri…

    Multumesc

    Pupici calzi de vara.

    Lina

    • olivia says:

      Lina, draga mea, Ernest Gunther are niste sfaturi grozave despre feritlitate. La fel si Robert Morse, care spune ca infertilitatea e produsa de o toxicitate pare mare a organismului. Pe scurt, zic ei, solutia e detox temeinic si o hrana cit mai curata. Pentru varianta mai pe larg, lasa-ma sa fac un research spre aducere aminte si vin cu un post special pentru tine, bine?

  24. Lina says:

    Olivia, multumesc din suflet!
    Cu alimentatia am grija, incerc sa mananc cat mai sanatos, carne
    extrem de rar, dar cine stie, poate organismul meu nu este
    suficient de curat sau relaxat.
    Eu cred ca infertilitatea este boala secolului XXI.

    Multumesc inca o data pentru raspuns si asteptam postarea.

    Lina

    • Madalina says:

      Olivia draga, ce bucurie ne-ai face cu o astfel de postare!

      O zi minunata!

      Madalina

    • olivia says:

      Cind organismul e prea imbicsit de toxine si nu suficient de relaxat, cum zici tu, sunt la indemina citeva maturici prietenoase, aspiratoare performante sau echipe de cleaning (dupa cit de hotarita si grabita esti) care iti pot da o mina de ajutor. Maturicile actioneaza lent si eficient, aspiratoarele- rapid, dar pe baza de vointa personala, iar echipele de cleansing- ca expresul, dar te costa de te usuca. Asa ca eu merg pe varianta a doua, ca am constatat ca ambitia personala, o data activata – e eficienta, rapida si ieftina. Vorbim desigur de detox, o tema pe larg dezbatuta si in cartea lui Robert Morse “Cum sa traim sanatos fara toxine”. Dar daca nu ti-e foarte in drum cartea sau n-ai timp suficient sa o citesti din scoarta in scoarta, sunt foatre bucuroasa sa-ti fac eu un sinopsis (asortat si altor citeva rezumate de carti faimoase pe aceeasi tema). Curind, in postarea viitoare 🙂
      Pupici de licurici, deci!
      O

      • Lina says:

        Draga Olivia, vointa o am de fier, mai ales ca motivatia principala
        este dorinta pe care o am, aceea de a deveni mamica.
        Ieri mi-am procurat cartea lui Robert Morse “Cum sa traim sanatos
        fara toxine” dar ne-ar fi de foarte mare ajutor si postarea ta.
        Important este sa fiu informata sa stiu ce trebuie sa mananc,
        cand si cum.

        Multumes, multumesc, multumesc.

  25. Sinziana says:

    Draga Olivia,

    In primul rand,felicitari pentru casuta raw construita cu infinita grija si cunoastere. Poposesc mereu pe aici si imi este folositor tot ce scrii. Ma inclin :)!

    In al doilea rand, voiam sa intreb daca nu cumva cineva are cartea lui Morse? Aici unde locuiesc este destul de scumpa si nu o gasesc deloc online…

    Multumesc mult! 🙂

  26. diana says:

    Olivia te rog sa ma lamuresti si pe mine cu o chestie foarte importanta.
    Eu am 17 ani si de o lune nu mai mancanc carne deoarece vreau sa devin vegetariana.Insa cei
    din familia mea sunt ingrijorati si spun ca nu e bine ca sunt in crestere ca din carne imi iau proteinele si tot felul de lucruri.As vrea sa stiu de la tine daca este bine sanu nu sa devin vegetariana la varsta asta daca ma afecteaza cu ceva si din ce alte alimente pot lua proteinele>Multumesc anticipat.

    • olivia says:

      Draga Diana,
      N-am cum sa epuizez subiectul intr-un singur comment, dar o sa-ti fac tie un rezumat intr=un post viitor al cartilor care militeaza pentru vegetarianism (inclusiv Dr. Spock, cel mai mare pediatru din lume, adica un doctor care cu asta se ocupa: cu cresterea armonioasa a copiilor). Ideea pe care o sustin toti e ca toate legumele, nucile, germenii si chiar si fructele contin cantitati importante de proteine, muult mai usor asimilabile decit proteinele din carne si ca nu exista vegetarian care sa fie restant la capitolul proteine. Mai mult, ca nu exista nimic la nivel nutritional in carne si produse de origine animala ce sa nu se gaseasca si in vegetale. Ba mai mult, se gaseste intr-o varianta mult mai usor de asimilat!! Mai multe, curind!

  27. diana says:

    Multumesc mult Olivia.Raspunsul tau e un impuls pentru mine in
    continuarea alimentatiei vegetariene.Acum nu mai am nicio retinere
    in a spune nu carnii.Teoretic si eu stiam de legume,nuci,fructe si
    germeni ca sunt capsule de proteine insa comentariile celor din jur
    ma descurajau mereu dar acum am ac de cojocul lor:).O saptamana frumoasa
    iti doresc si astept rezumatul:D.E foarte important pentru mine.

  28. cristina says:

    Olivia tu ai deshidratat visine pana acum?

  29. Alexandra says:

    Olivia, ce carti de bucate raw vegan ne recomanzi?As vrea sa achizitionez cateva si mi-e teama sa nu fac vreo alegere gresita.
    Multumesc!

    • Lavinia says:

      Draga Alexandra,
      Imi permit sa-ti raspund eu la aceasta intrebare. Olivia a raspuns de nenumarate ori la aceasta intrebare.Iti redau copy/paste unul dintre commenturile ei legat de acest subiect:
      Draga Izabela,
      Studiul China e un bun inceput, pentru ca iti explica, te lamureste, te convinge, iti reveleaza, te motiveaza si te seteaza sa faci ce trebuie. Eu am devenit vegana dupa primele 40 de pagini. Autori romani cu experienta in domeniul raw, am doar citiva in biblioteca (Elena Nita Ibriam, Rodia, MIhaela Gheorghita, Radu Ilie Minecuta – desi primele doua autoare nu sunt si vegane). Pe piata, insa, au aparut traduceri ale cartilor lui Gillian Mckeith, Max Gerson, Ernest Gunther, Robert Morse, Norman Walker, Paul Bragg. Mai sunt foarte multe informatii in carti netraduse, din pacate, inca, la noi, ca ale Victoriei Boitenko, Ann Wigmore, Ann Phyo, Matthew Kenney, Matt Amsden (ultimii practicieni si bucatari sefi raw gourmet). Din fiecare carte am invatat o groaza de lucruri! Nu m-as dispensa de niciuna!
      Pupici de licurici!

      Sper ca nu te superi, pupici si de la mine

      • Lavinia says:

        ma gandesc doar sa nu abuzam de timpul ei. cred ca este foarte pretios 🙂

      • cristina says:

        din cartile recomandate este vreuna si carte de bucate? cu retete
        raw vegane?

      • Alexandra says:

        Multumesc pt raspuns, dar citisem si eu acest comentariul Oliviei, iar intrebarea mea era legata strict de carti cu retete raw vegan.Am vazut pe net ca are cateva Elena Nita Ibriam, dar vreau sa stiu daca mai sunt si altele.
        Bineinteles ca nu ma supar si te pup si eu pe tine!

  30. raluca says:

    Olivia ce parere ai despre apa saracita in deuteriu ,se merita ca cam scumpa? dar argintul coloidal? pupici!

    • olivia says:

      Am masurat-o o data. Are un TDS urias! Eu una n-as marsa… Cit despre argintul coloidal, nu stiu ce sa spun. N-am studiat problema, decit in trecere… Poate dupa ce ma dumiresc mai bine, dau cu presupusul pe-aici.
      Pupici de licurici!
      O

  31. Alina says:

    Eu una am cumparat cartea Ligiei Pop, “Retete vegane fara foc”. E mai mult ptr incepatori spun eu ptr ca are multe retete de dulciuri care sigur plac oricaruia dintre cei ce incearca aceasta alimentatie. Pentru mai multe informatii, uite aici linkul http://ligiapop.com/2010/07/28/cartea-de-bucate-retete-vegane-fara-foc-a-iesit-de-la-tipar/

  32. Maria says:

    Buna Olivia,

    Te urmaresc cu mare interes si de cateva saptamani bune ne-am schimbat si noi alimentatia…
    Nu suntem raw vegani, insa mancam cat mai sanatos cu putinta, fara lapte de vaca, cat mai putina carne a(si aceea de la tara), oua de tara, si legume de la piata – dulciuri, bineinteles, raw 🙂
    Copiii mei au fost foarte receptivi la retetele raw, si iubesc legumele si fructele crude. Am insa o mare nelamurire cu privire la cerealele integrale, am citit tot felul de pareri – sunt unii care spun ca cerealele contin acid fitic si ca in felul acesta impedica absorbtia calciului, si mai ales sunt greu digerabile. Eu planuiam sa le fac biscuiti uscati din diverse cereale integrale (mai putin grau), cat si paine coapta de casa. Am mai citit si de susan ca are mult acid fitic, si deci chiar daca are mult calciu, nu este asimilat de organism.
    Tu ce zici? E ok sa dam cereale integrale la copii? (nu rafinate sau gata preparate, ci retete facute in casa)

    • olivia says:

      Draga Maria,
      Am mai raspuns o data, de mult, intr-un comment intrebarii, asa ca o sa repun pe tapet raspunsul, ca sa nu muncesc de doua ori in acelasi cont. Dee dragul eificientei, nu de alta! 🙂 Deci:
      1. proteina din cereale, numita gluten, nu e, din pacate, un nutrient sanatos, chiar daca asiaticii (nu doar japoezii) il extrag prin framintare si eliminarea treptata a amidonului (alta belea) si il transforma in snitele prajite…
      2. Glutenul (proteina ce se afla in griu, orz, secara) face, din pacate, mai mult rau decit bine. Exista mai multe nivele de intoleranta la gluten, pornind de la sensibilitate usoara si pina la instalarea fatisa a Bolii Celiace sau alte boli autoimune.
      3. Bolile asociate cu intoleranta la gluten sunt alergii, autism, depresii, anorexie/bulimie, diabet, osteoporoza, candida, hipoglicemie, tiroida Hashimoto, Alzheimer, Boala Celiaca… printre altele
      4. Sensbilitatea la gluten deriva din incapacitatea organismului de a digera proteina, pe care o data ingestata o amesteca impreuna cu o enzima, denumita transglutaminaza si impreuna formeaza complexe imune ce se depoziteaza pe peretii intestinului subtire, unde are loc asimiliarea majoritatii nutrientilor. Organismul nu recunoaste aceste complexe, le va lua drept invadator si, desigur, va cauta sa le elimine cit mai repede din sistem. Limfocitele (soldatii sistemului imunitar) sunt chemati la datorie si masati in zona intesinelor cu misiunea sa extermine ceea ce organismul ia drept inamic. Toxinele (menite sa omoare dusmanul) eliberate de anticorpi provoaca inflamatii sistemului digestiv si lezarea peretilor intestinului subtire, traduse la nivel simptomatic prin diaree, constipatie, balonare, crampe.
      5. Lezarea peretilor intestinali afecteaza absorbtia normala a fierului si calciului (important de stiut, mai ales daca ai copii) si duce la malnutritie.
      5. Cele mai frecvente simptome ale sensibilitatii la gluten (de la cele mai usoare la cele mai grele) sunt oboseala, ingrasare, depresie, crampe, balonare, dezechilibre hormonale, apetitul pentru dulciuri, acnee, eruptii cutanate.
      6. O dieta fara gluten e, prin urmare, o dieta cuminte, de preventie si o recomand din tot sufletul.

      • elena says:

        De multa vreme caut aici ,pentru orice problema de sanatate atat pentru mine cat si prieteni.Uneori le spun scrii afectiunea si adaugi olivia ster.Am invatat multe,suntem toti recunoscatori.
        Am 42 ani si 2 baieti .Incerc sa fiu aceeasi mama raspunzatoare cu multa rabdare ca pana acum ,insa imi este destul de dificil datorita unui diagnostic dat acum doua luni ,,boala celiaca,,Sunt fumatoare si urasc asta. .E o perioada in care nu stiu ce vreau ,nu ma mai regasesc in nimic .Am citit despre boala ,am adaptat dieta in cauza dar inca fumez .
        In asteptarea unui sfat
        multumesc

  33. Laura P. says:

    Buna seara, Olivia ! Buna seara, mamici !

    As dori sa adresez o intrebare putin off topic, din pacate. Imi amintesc, Olivia, ca ne-ai impartasit pe undeva faptul ca baietii tai folosesc bicarbonat de sodiu in locul pastei de dinti. M-ar interesa sa stiu daca acesta poate fi folosit pt copiii de 1 an. Sau daca cunoasteti si alte alternative, eventual paste de dinti binefacatoare pt copiii mici, si nu dimpotriva, cum sunt chiar si cele bio comercializate.
    Mamici, voi cu ce spalati primii dintisori ai copiilor vostri ?

    Multumesc mult.

    • olivia says:

      Ma bucur ca ai redeschis subiectul, pentru ca am noutati. Potrivit unor studii care mi-au cazut in miini de curind, bicarbonatul de sodiu (chiar si in varianta raw, sa-i zic, deci neprocesat la tempetaruri de peste 150 de grade, in cuptor- cum se fac prajiturile si biscuitii pufosi cu bicarbonat) nu e atit de benign pe cit l-au decretat unii. Se pare ca are o predilectie pentru creier, unde se acumuleaza in timp, rigidizind tesuturile cerebrale, cu toate repercusiunile ce curg de-aici.
      Si ca sa revin la intrebarea ta, unui copil mic nu i-as decit un mar sau alt fruct in care sa isi infiga dintisorii: ii dezvolta intii de toate dentitia, in vreme ce acizii din fructe dizolva complet impuritatile acumulate pe suprafata smaltului. Varianta mai sanatoasa ca asta nu exista! Aflind de ea, mi-am adus aminte ca stiam teoria de pe la bunici, dar n-am pus-o in practica pe atunci, pentru ca mi se parea lipsita de orice emancipare (la virsta aia, cred, aveam o scuza 🙂 ). Bunicul meu s-a spalat toata viata cu sare si a murit cu toti dintii in gura, mai putin o masea nevinovata, extrasa dintr-o eroare. Deci, in concluzie, mere si sare! Si lamii, care mi-au albit incredibil dintii, de o saptamina de cind le maninc goale. Si raw! Pe varianta asta merg eu daca e vorba de dintisori sanatosi! 🙂
      Pupici nestemati ca nestematele!

      • Laura P. says:

        Multumesc, Olivia.
        Observ ca incep sa se destrame niste mituri despre unele “produse” considerate si larg-catalogate ca fiind safe, ok din toate punctele de vedere. Adevarul e ca “never say never” se poate aplica si in cazul acesta.

        Te pup si eu cu tot dragul!

  34. Ligia says:

    Wow ce festin maret! Eu una deja salivez. Am vazut reteta de crema de zahar ars si sunt tare curioasa sa vad daca se aseamana cu cea originala. N-am mai mancat o crema de zahar ars de vreo 3 ani, cand mi s-a facut rau instaneu 🙂 Multumim Olivia!

  35. cristina says:

    Cine este interesat de cartile Hrana Vie si Sa traim sanatos fara
    toxine in format pdf sa imi scrie pe kovacs.cristina@yahoo.com

  36. Maria says:

    Draga Olivia,

    Multumesc tare mult pentru raspuns – deci sa evitam cerealele cu gluten…asta inseamna ca putem consuma cereale fara gluten, e.g. hrisca, mei, porumb, etc?
    Ma gandeam si la varianta de paine din grau incoltit, am gasit ceva retete…problema este ca sotul meu saracul cam simte foamea doar cu salate si preparate raw, si as fi vrut macar o varianta de paine sanatoasa cu care sa-l mai amagesc 🙂

    • olivia says:

      Exact, Maria! Sa traiasca mamaliga!
      Exista niste variante de crackers (in engleza), un fel de azime (in romana), care se prepara crude, din seminte, nuci, mirodenii, hrisca inmuiata in apa. Totul se transforma intr-o pasta, care apoi se intinde pe o foaie cerata si se lasa la deshidratat. Ies, in functie de ingrediente, un fel de piinici nedospite cu gust de pizza, de placinta, de biscuiti, foarte satioase. O sa posteze la un moment dat retete, dar deocamdata, sunt tare strinsa cu timpul.
      Pupici cu licurici 🙂

  37. Maria says:

    Super idei, Olivia!!
    Chiar vroiam sa-ti spun, ca la toata lumea de aici ar pica bine niste retete incercate de tine…caci net-ul e plin de ele, dar pana gasesti varianta buna pt toata familia, si mai ales adaptata la piata noastra romaneasca…mai ca ne vine sa abandonam 🙁
    Sugestia mea ar fi, cand gasesti cateva minutele libere, sa postezi pur si simplu cate o reteta (sau idee de reteta, si cautam noi pe net), dar sa nu te mai complici cu poze si cu povestioare (desi scrii asa de frumos!)…asta ca sa fii eficienta la maxim, si sa ne bucuram si noi intre timp de mancarica sanatoasa 🙂

  38. Maria says:

    Am uitat sa trimit si eu pupici dulci din partea noastra!

  39. diana says:

    Olivia ce parere ai despre linte si cum o pot prepara>

    • olivia says:

      Lintea se petreaza foarte bine incoltirii. In forma asta e usor de digerat, foarte proteica, plina de enzime si gustoasa. O poti folosi in salate de legume, in sandich, ca atare, dresuita cu ulei si suc de lamiie. Adimit insa ca in ultima varianta, poate sa nu fie atit de savuroasa petru un incepator intr-ale hranei vii, moment in care nu esti foarte dispus sa faci concesii cu gusturile si vechile obiceiuri. Cit despre variante preparate termic, prefer sa o inmoi in apa pentru citeva ore sau peste noapte, sa o fierb la aburi usor (timpul de fierbere se injumatateste atunci cind e hidratata inainte) vreo 15 minute, sa o amestec dupa ce s-a racorit bine cu un dressing din ulei, zeama de lamiie, o lingurita pasta de susan (tahini), 2 catei de usturoi pisati si mult patrunjel tocat fin. O ne-bu-ni-eeee!!!!

      • diana says:

        Multumesc pentru idei.Eu am fiert-o dar am facut un “sos”de legume pe care l-am adugat peste.Este foarte satioasa.

  40. Pot sa iti zic cum o fac eu desi nu este o reteta raw.
    Pun la fiert lintea rosie impreuna cu radacinoase (pastarnac
    patrunjel, telina, ceapa.)Dupa aceea o pasez bine si adaug condimente
    sare, coriandru, menta, usturoi ulei de masline. Imi place la nebunie
    cu crutoane si patrunjel verde proaspat.
    Sunt curioasa cum o face Olivia! sa vedem….

  41. Alexa says:

    Buna Olivia,
    Tocmai ti-am descoperit blogul si mi se pare suuuper interesant!
    Insa am o mica problema cu el :). As vrea sa-l citesc de la inceput
    insa nu gasesc nicaieri o arhiva. Poti adauga in meniu si o arhiva,
    plizzzz! Daca este si nu o vad te rog indruma-ma!
    Te pup!

    • olivia says:

      Alexa,
      In josul paginii, dupa ultimul post, gasesti paginile, cu toate retetele si comentariile prietenelor mele virtuale, pe care le poti rasfoi. Nu am arhivat inca postarile, pe ani, luni, caci sunt noua prin blogosfera si n-am destule.
      Pupici de licurici!

  42. Olivia stiu ce parere ai despre oul de gaina dar ce parere ai despre
    oul de prepelita?

    • olivia says:

      Aceeasi, Cristina! Colesterol prea mult. Grasimi si proteine in exces.
      Si apoi mai am o problema de etica: oul este embrionul unei forme de viata in evolutie….
      Cu drag,
      O

      • ade says:

        Olivia,
        Te rog ajuta-ma
        Am pus grau la incoltit, au trecut 4 zile si…nimic; doar sa inmuiat bobul
        Am folosit grau de la plafar, schimbat apa zilnic de 2 ori
        Ce am gresit?
        multumesc mult

        Ade

        • olivia says:

          Cred ca n-ai gresit nimic, draga Ade. Atunci cind griul nu incolteste inseamna ca e dubios. Asta e si proba de foc – sugerata de Valeriu Popa – pentru a verifica pina la urma calitatea tuturor cerealelor si leguminoaselor: daca incoltesc sunt bune, daca nu, nu!!! Eu iau, tot din plafar, griu bio de la BIOSolaris, pe a carei eticheta scrie “cu mare putere de incoltire”.
          Pupici germinati, ce zici?, primesti?
          O

          • ade says:

            primesc, primesc 🙂
            chiar nu m-am gandit la asta cu calitatea cerealelor, desi e logic ce spui tu acolo
            weekend placut

          • ade says:

            pana la urma graul meu nu a incoltit 🙁
            Am cautat pe internet alte retete, am gasit multe rau…imi poti recomanda te rog, una?
            Poate a fost prea cald; la ce temperatura se tine? la lumina sau la intuneric?
            Vreau sa pot da si eu pupici germinati 🙂
            Multumesc

      • Cristina says:

        multumesc

  43. Madalina says:

    Olivia, draga, pot sa-ti spun ca te ador?
    Ma bucur enorm de mult ca exista persoane ca tine pe lumea asta.
    Ma ajuti sa ma descopar si ne ajunti sa invatam cum trebuie sa
    ne hranim, fiind atat de deschisa si ne oferi toata bibliografia
    pe care tu ai studiat-o.
    De o luna nu am mai mancat carne si nu ma mai simt obosita,
    starea mea de spirit este mult mai buna!

    Azi sunt mai sentimentala…:)

    O zi minunata!

    • olivia says:

      Esti sentimentala pentru ca te simti bine! Si te simti bine pentru ca maninci categoric mai sanatos. Lucrurile se leaga simplu! Ce frumoasa poate fi viata! Nu-i asa?
      Ma bucur atit pentru tine…
      Cu drag,
      O

  44. Alexandra says:

    Draga Olivia, ti-am ascultat sfatul si i-am dat puiutului meu
    ,de numai un anisor, miere si a reactionat foarte bine.Intrebarea
    mea este daca ii pot da si cate 1 lingurita de polen pe zi.Pe pungulita scrie ca e
    recomandat copiilor peste 2 ani.Asadar, ce zici?
    Indraznesc sa te mai intreb o data ce parere ai despre cartofi si
    fasole verde…si cum prepari aceste legume?
    Pupici cu soare!

  45. Luminita A. says:

    Speram ca te-ai intors in Ro… ce mai asteptam o reteta buna de crackers. Am facut o reteta de hrisca de la Rawz insa parca se poate mai bine… am incercat si unii pe baza de nuci de la Boutenko dar sint foarte concentrati, in fine am incercat 6 retete si nu prea mi-au placut. Am inteles ca se pot face doar din vegetale chiar si fermentate dar inca nu am o reteta buna. De exemplu, sa ungi o brinzica de caju pe un cracker de nuci e prea mult. Crackerul ar trebui sa fie mai neutru. Am incercat si crackers de in (seminte intregi inmuiate) dar desi au iesit foarte aspectuosi si bine urcati, cind ii mesteci se face o gelatina inconfortabila in gura. Poate ne dai ceva idei de biscuiti mai neutri care sa mearga cu pate-uri, brinzici vegetale. Merci anticipat.

    • olivia says:

      Luminita, eu sunt mare fan crackersi din in, pe care ii fac din parti egale de seminte de in (din care jumatate intregi si inmuiate si cealalta jumatate – inmuiate si blenduite, pina se transforma intr-o pasta) si legume rase sau blenduite, in urmatoarele variante 1) ceapa si marar; 2) rosii si busuioc 3) morcovi si telina rase si patrunjel tocat 4) chimen, caju macinat si drojdie proaspata sau orice alta combinatie imi mai trece prin cap. Gelatina din semintele de in e importanta pentru colon, iar Omega 3 si Omega 6 din semintele de in – vitale, asa ca nu renununt la ele. Dar indulcesc senzatiile din cerul gurii cu mai multe verdeturi si legume blenduite. Incearca si share-uieste!
      Cu drag,
      O

  46. cristina says:

    Olivia eu tot incerc diferite combinatii de nectaruri de obicei
    in functie de ce am prin casa. Uneori ma gandesc oare nu gresesc?
    de exemplu azi dimineata mi am facut un nectar din bors cateva caise
    o banana si o cateva mure, un pic de zeama de lamaie si un fir
    de patrunjel. daca aveam polen puneam si din acesta dar s a terminat.
    Este bine cum fac? altadata pun alte fructe sau mai amestec cu
    un morcov ras pe razatoarea mica. Este vreo regula care de care este bine sa tin cont?
    Mersi

    • olivia says:

      Atita vreme cit ai in combinatie o bautura fermentata (bors, socata, rejuvelac), fructe si fire cu frunze verzi as zice ca nu gresesti cu nimic. Daca gustul final e pe placul tau, go for it!

      • Anca says:

        Beware the Hippocrotes Health Centre does not recomend using rejuvelac any more. In their book, The Hippocrates Health Program, they state “Rejuvelac, once a major part of the Hippocrates diet, has been eliminated due to research showing that it encouraged the growth of unfriendly bacteria, which negated the effects of good bacteria. Mounting complaints of discomfort prompted us to delete this fermented drink from our diet” They recommend, use distilled water instead of rejuvelec.

        • olivia says:

          Anca, ceea ce fac cei de la Hippocrates Health Centre in numele lui Ann Wigmore, nu mai e -cred – in interesul pacientilor. Rejuvelacul – ca orice bautura fermentata natural, fara sare!!! – e extem de benefic pentru sanatate. O sa vin cu un post mai lung pe tema, atunci cind gasesc nitel timp. Tot cei de-acolo, nu mai incurajeaza consumul de fructe, pretinzind ca fructele din ziua de azi au mult mai mult zahar decit cele de pe vremuri, atita vreme cit se stie ca nu exista curatenie mai blinda si mai temeinica a organismului decit cea realiata de fructe proaspete, coapte, de sezon…
          Eu una sunt total impotriva “noilor lor descoperiri”. Iau de buna doar ceea ce a descoperit Ann Wigmore, care s-a vindecta de cancer in stadiul 4, consumind rejuvelac, fructe, germeni si sucuri de legume.
          Cred ca, la fel ca in orice lucru bun, la Hippocrates Health Centre si-a bagat necuratul coada… Sigur intelegi ce vreau sa spun…

  47. alex says:

    Draga Olivia,

    Continui sa ne incanti si sa ne ajuti cu fiecare postare. Ma farmeca iscusinta mainilor tale si dulceata potrivirii cuvintelor.Am fost tare incantata cand te-am vazut pe coperta revistei Prevention si-am sorbit fiecare cuvant de-al tau cu nesat- cam scurt interviul,totusi….Mi-a placut mult si poza ta de familie, sunteti niste frumosi. Indraznesc sa iti scriu abia acum, chit ca te urmaresc de la inceput, pentru ca as vrea sa te intreb cate ceva, poate ma poti ajuta cu niste raspunsuri.
    Putem manca lubenita dupa pofta inimii sau ingrasa daca e consumata in exces?
    Pentru hiperhidroza exista vreun tratament naturist? Ma lupt cu aceasta afectiune de multi ani. Marturisesc ca nu sunt vegana, dar la carne am renuntat de mult. Probabil cele mai nocive alimente pe care le consum si la care o sa incerc sa renunt pe viitor sunt lactatele…Am incercat diverse tratamente de detoxificare de la Stelian Fulga, Colon help, in speranta ca voi reusi sa-mi reglez transpiratia, dar vad ca nu e chip… Si este asa de deranjant, ma limiteaza mult afectiunea asta. Iarta-ma,te rog, m-am cam lungit la vorba si stiu ca timpul tau e foarte pretios, chit ca noua ne-ar placea sa ne fii alaturi 24 de ore din 24. Iti multumesc mult ca ne impartasesti din experienta ta si din informatiile pretioase.
    PS Nu stiu de ce nu-mi apare tot chenarul de comentarii pe ecran, sper sa nu se fi strecurat vreo greseala in ce-am scris, caci n-am vazut in intregime frazele.

    • olivia says:

      Draga mea,
      Pepenle rosu e extrem de sanatos. Citeam ca mincat pe saturate (si exclusiv) in cure de o saptamina sau mai mult (de preferat mai mult, daca exista afectiuni fatise) spala rinichii ca nimeni altul. Andi a eliminat citeva pietre mai mici si mult nisip vara trecuta, dupa doar o saptmanina de pepene rosu. L-a mincat de fiecare data cind i se facea foame sau pofta. Fara restrictii. Vreme de-o saptamina n-a mincat altceva. Pietrele s-au lasat duse (nu fara oarecari dureri, insa) in dimineata in care trebuia sa plecam in Olanda si ne-au dat ceva emotii. Dar, ca sa revin, pepenele rosu spala nu numai rinichii ci si toate tesuturile, ceea ce s-ar putea sa-ti prinda si tie bine. Transpiratia excesiva e un semn de toxicitate mare, asa ca un detox eficient, zice Michail Tombak, vizeaza, luate pe rind, toate organele. Colonul intii, apoi ficatul si rinichii, splina si pancreasul, pielea si plaminii, tiroida. Dar mai multe, curind.

      • Nadina says:

        Draga Olivia,
        ce inseamna transpiratia in exces la bebelusi? Si cand zic in exces
        ma refer la nevoia de a schimba pe bebe noaptea pentru ca e
        body-ul mai ud decat cand il scot din masina de spalat.
        Pentru acest motiv am renuntat sa-i mai dau body si doarme
        doar cu pampers, dar tot uda cearsaful rau. Transpiratia
        e pe spate si in zona capului. E drept ca e si grasunica.
        multumesc.

  48. Me says:

    Oh, Olivia, ultimul tau raspuns de mai sus ma face sa indraznesc
    sa pun o intrebare… mie mi-a iesit un TSH care ar indica o
    hipertiroidie. am facut si testul acela din cartea lui Morse
    vis-a-vis de tiroida, dar temperatura corpului a fost normala.
    nu stiu daca spune ceva lucrul acesta sau nu. stii cumva niste
    plante potrivite pentru hipertiroidie sau cum s-ar face o
    detoxificare eficienta a acesteia? multumesc.

    nu pot sa-ti trimit deocamdata decat niste pupici ingrijorati. 🙁

    • olivia says:

      Draga mea Me,
      Intii de toate renunta la ingrijorare! Ingrijorarea, ca orice alt sentiment negativ, produce dezechilibre energetice in organism si le accentueaza pe cele care s-au instalat deja. In plus, ingrijorarea afecteaza in primul rind tiroida. Asa ca repeta-ti de 10 ori cu voce tare, cu toata convingerea “Nu sunt deloc ingrijorata!”
      Acum ca nu mai esti deloc ingrijorata, adu-ti aminte ca plantele de leac si vegetalele de toate felurile i-au vindecta mereu pe cei care au avut incredere in ele, chiar daca sufereau de cele mai cumplite boli. Asta se numeste incredere. Asa ca repeta-t de 10 ori cu voce tare, cu toata convingerea, “Am incredere”.
      Acum ca ai incredere ca te poti reechilibra energetic (caci despre asta este vorba in recistigarea starii pefecte de sanatate), ia cu toata convingeea cartea lui Mikhail Tombak, “Cum sa traim pina la 150 de ani” si citeste despre detoxifierea tiroidei, nu inainte de a-l lasa sa-ti aduca aminte ca organismul e un intreg si pentru ca detoxifierea sa fie eficienta, trebuie sa parcurgi mai multi pasi, incepind cu colana, colonul, ficatul, rinichii, etc… In cartea asta ai toate raspunsurile de care ai nevoie.
      Spune-mi cum merge. Fii curajoasa. Ai incredere!!!
      Cu drag,
      O

      • Me says:

        Multumesc, Olivia! 🙂

        Cautand pe net, am gasit si eu ca sentimentele inabusite,
        neexprimate, afecteaza tiroida… e o chestie si asta si
        inclin sa cred ca exista o urma de adevar avand in vedere
        viata mea de acum. O sa imi cumpar cartea. Am citit insa ca
        tinctura de roinita este extraordinara in hipertiroidie.

        Multumesc. Iti trimit niste pupici mai relaxati acum. 🙂

        • olivia says:

          Probabil ca este.
          Important e sa retii din ce citesti ca dieta crudivora regleaza activitatea tiroidei (dezechilibrata de cele mai multe ori de proteine si grasimi animale), ca sportul moderat in natura, daca se poate, induce o stare de relaxare fizica cu efecte benefice aproape imediate asupra starii psihice (deci si asupra tiroidei, dupa cum ai citit) si ca o o oarecare curiozitate si cautare indreptate inspre zona spirituala aduc cu sine liniste sufleteasca si calmul de care are nevoie organismul sa se regenereze.
          CU drag,
          O

          • Me says:

            Da, stiu ca ai dreptate in tot ceea ce mi-ai scris.
            Eu nu m-am dat in vant dupa carne niciodata, iar de
            ceva vreme am reusit sa am o dieta mai simpla, cu multe
            fructe si salate de legume crude, seminte etc. Nu
            am renunat de tot la mancare gatita, dar e simpla,
            legume sote, cartofi la cuptor mai rar, cu multe
            condimente proaspete din ghivecele mele. Si ma simt mai
            bine cu adevarat desi mai am mult drum de parcurs in
            aceasta directie.

            Probleme mele se lega de faptul ca ne dorim un bebe si
            se pare ca sunt anumite dereglari si alte cele…
            Si de aici frustrarile, angoasele, neimplinirile etc…

            Sper sa se rezolve totul in cele din urma…

            Iti multumesc pentru vorbele calde.

  49. Oana M. says:

    Buna Olivia, tocmai ce am citit ultimele comentarii si am dat peste cel cu “transpiratia excesiva inseamna toxicitate mare a organismului”. Te rog din suflet ma poti ajuta cu un nume al cartii dlui. Michail Tombak? Eventual un link unde o gasesc. As dori sa o citesc pentru a sti ce face in sensul acesta. Am mare nevoie! Multumesc si sanatate multa!
    Pupici racoritori! 🙂

  50. Lavinia says:

    Olivia, ce parere ai de cartile astea: Detox – Alejandro Junger, Postul cu sucuri naturale si detoxifierea – Steve Meyerowitz? As vrea sa fac o comanda la Libris.Multumesc, pupici dulci si foarte dulci

    • olivia says:

      Despre Meyerowitz am o parere grozava. Cartile lui contin cite o revelatie pe fiecare pagina, iar in materie de geminare este cel mai acurat, documentat si mai exhaustiv dintre toti. Cit despre Alejandro Junger nu stiu mare lucru. Pina acum am mers pe mina lui Mikhail Tombak, Christopher Vasey, Robert Morse, Norman Walker, Mihaita Toma (Detoxificarea fizica si psihica- Editura Dharana). Daca si Junger promoveaza hrana vie, sucurile de fructe si legume, postul, ierburile de leac si hidroterapia, ce sa zic?, m-as baga…

      • Lavinia says:

        Multumesc,
        O sa le comand si impartasesc impresiile :). Eu sunt inca la inceput cu studiul Pupici dulci si foarte dulci!

  51. Silvia says:

    Buna Olivia,am si eu o rugaminte la tine,cum sa incep…..socrul meu are cancerla gat si nu poate sa manance nimic solid,el pofta are,dar nu poate sa inghita,a slabit foarte mult,acum indraznesc sa te rog daca stii vreun remediu……ceva,tu ai citit foarte mult si ai auzit multe retete.Are 57 ani,mi-e frica ,sa nu-l pierdem,el fiind un om simplu de la tara cu frica lui Dumnezeu.Multumesc si astept raspunsul tau.Pupici suparati,din pacate,iti trimit.

    • olivia says:

      Silvia,
      Sa presupunem ca eu as fi in locul tau, iar socrul meu ar fi de-acord cu metodele citite de mine. Le-as adopta pe urmatoarele:

      1) Breuss (Rudolf Breuss- Tratamentul total al cancerului), adica sucuri de morcovi, telina, sfecla rosie, exclusiv, vreme de 40 de zile (sucurile se beau gura cu gura, fiecare inghititura e bine mestecata si salivata inainte, ca si cum ar fi solida). As elimina sugestia lui Breuss de a prepara din vreme in vreme acea supa de ceapa, pe care o consider toxica, dar as tine cont de amestecul de ceaiuri propus de el.

      2) Valeriu Popa – a) gasesti aici despre clisme zilnice de curatire a colonului si clisme nutritive, cu suc de iarba de griu; b) raclajul limbii in fiecare dimineata si seara; c) masajul organelor interne si accelerarea circulatiei limfei: sarituri pe virfuri de 100 de ori, in fiecare dimineata, in fata ferestrei deschise sau afara

      3) Mikhail Tombak – masaj limfatic, zilnic (periaj uscat al pileii cu o perie cu peri naturali, pina intreaga piele de la virful degetelor si pina in virful urechilor devine rosie).

      Cred ca as putea fi mai explicita intr-un post viitor, curind, cind voi avea mai multa liniste, iar cei mici se vor fi culcat.
      Cu drag,
      O

      • Lavinia says:

        Am cautat pe net o perie de masaj, nu am gasit decat de lemn. Poate ma poti ajuta cu o recomandare. Si inca o intrebare….ce parere ai despre consumul de seminte si ulei de canepa. Cum poti consuma semintele? Multumesc tare mult! Pupici dulci si foarte dulci

        • Laura P. says:

          Buna, Lavinia,

          Imi permit eu sa-ti raspund vis-a-vis de canepa, pana revine Olivia asupra intrebarii tale. Semintele de canepa contin raportul optim de Omega 3 si 6 ( si nu numai ), eu le consum ca atare sau impreuna cu cereale, dimineata. Dar se pot adauga salatelor la fel ca si uleiul, care mie personal mi se pare delicios, cu o aroma ft nutty.
          Eu le consum zilnic pt ca alaptez dar si pt problemele mele cu colonul, caz in care acestea sunt de mare ajutor.
          Sper sa-ti fi fost macar putin de ajutor. Sanatate multa si Doamne ajuta socrului tau !

      • Silvia says:

        Mersi Olivia,saptamana viitoare ajungem si noi la tara si ii ducem storcatoru si sa inceapa regimu.Sper sa gasim sfecla ,nu prea se gaseste.M-a sunat soacra mea ca il doare capu,sper sa se fi urcat la cap,poate cu sucul de legume ii v-a trece capu si il v-a intari.Astept si alte sfaturi,,cand poti si ai timp,sa nu ma uiti,te rogggggg.Pupici.

  52. veronica says:

    Buna,Olivia,am si eu o intrebare,si anume :in lipsa unui deshidrator se pot usca legumele si in cuptor,la temperatura ce mai mica?Daca da,de cat timp necesita pt a se deshidrata si in ce se depoziteaza cel mai bine?Banuiesc ca se taie in felii inainte,nu?
    Multumesc mult! Numai bine!

    • anamaria says:

      Buna,
      Din ce stiu eu, nu toate cuptoarele au temperatura de 45 grade care este acceptata pentru deshidratat legume, fructe si daca are temp de 45 grade se face cu usa usor deschisa. In general nu toate fructele, legumele au aceiasi perioada de deshidratare, unele sunt mai zemoase deci necesita mai mult timp, toate fructele si legumele se feliaza in felii de aproximativ 3 cm, eu asa fac, dar pot fi mai subtiri sau mai groase difera doar timpul de uscare in functie de grosime.
      Pastrarea lor si asta o stiu de la mama mea, bunica mea, soacra mea, deci persoane cu experienta, se face in saculeti de panza pastrati dupa aceea la loc uscat si intunecat (in pod in cazul bunicii 😀 ).

      A! si sa va mai impartasesc un secret de la soacra mea, verdeturile se usuca cel mai bine cand le faci buchetele mici si le agati intr-un loc aerisit si fara lumina, acestea vor ramane exact asa cum sunt verzi si gustoase.

      Pupici.

  53. Alexandra says:

    Draga Olivia, ti-am ascultat sfatul si i-am dat puiutului meu
    ,de numai un anisor, miere si a reactionat foarte bine.Intrebarea
    mea este daca ii pot da si cate 1 lingurita de polen pe zi.Pe pungulita scrie ca e
    recomandat copiilor peste 2 ani.Asadar, ce zici?
    Indraznesc sa te mai intreb o data ce parere ai despre cartofi si
    fasole verde…si cum prepari aceste legume?
    Pupici cu soare!

    • anamaria says:

      Buna Alexandra,
      Poate te ajut eu cu un raspuns, Olivia este evident coplesita cu multe, multe intrebari si daca ar raspunde la toate, tot timpul, probabil nu ar mai avea timp de ea si de familia ei.
      Asadar despre polen, in cazul meu i-am dat lui David de la un an si jumate polen dar am inceput cu o doza mica si l-am urmarit sa vad daca are reactii adverse, dar totul a fost ok acum are 2 ani si-i dau 1 lingurita dar nu in fiecare zi.
      Despre fasolea verde stiu din cartea Elenei Pridie ” Copilul vegetarian” ca in forma cruda este toxica, cartoful din cate am citit se pare ca cel dulce este comestibil crud celalalt nu stiu, asta daca te interesau in varianta cruda, iar Olivia din cate am vazut, citit pana acum mai toate legumele, leguminoasele care nu se pot manca in varianta cruda le mananca facute la aburi.
      Noi papam fasolea verde la aburi si cu mult usturoi si patrunjel, iar pentru la iarna ne-am pus multe pungute la congelator.
      Sper ca ti-am fost de folos.

      Olivia pupici, bebele meu are 15 saptam si deja il simt cum se cuibareste in special in dreapta si burtica ia o forma tare ciudata. Cu mancarea e ok, am inceput sa mananc, mi-ai recomandat la un moment dat sa mananc multe lamai, dar in perioada cu greata nu suportam lamaia, ciudat, acum e tare buna lamaia.

  54. cristina says:

    am pus aseara la germinat seminte de lucerna. Apa in care au stat
    peste noapte se poate bea?

    • olivia says:

      Nu bea apa in care au stat la inmuiat semintele si grinele. E plina de produsi rezultati din metabolismul semintelor si sunt toxici. De aia se recomanda sa scurgi bine semintele de doua ori pe zi si sa le clatesti temeinic.
      Pupici de licurici!
      O

      • cristina says:

        Multumesc; citisem pe un site ca se poate bea; dar totusi nu am incercat; m am gandit sa intreb intai

  55. andrei says:

    buna olivia de vreo 4 luni ma straduiesc sa mananc raw vreau sa te intreb daca e bine sa mananc ovaz inmuiat peste noapte?multumesc

  56. andra_bobos@yahoo.com says:

    Olivia, tie nu-ti apar toate comentariile sau raspunzi pe sarite la intrebari?
    Te pup,
    Alexandra!

    • olivia says:

      Raspund cam pe sarite, draga mea! Sunt cu cei mici, zi de vara pina-n seara, si nu apuc sa dau raspuns tuturor. De multe ori inchei mesajul aprupt, de regula cu o promisiunea de revenire mai ampla pe subiect, atunci cind David (sau Luca) trage de mine la propriu si nu ma lasa sa scriu!
      Pupici cam repeziti,
      O

  57. Alexandra says:

    Scuze, din graba am pus adresa de mail la nume.

  58. monica says:

    un link pentru mai multa convingere
    am ramas socata de cat de clare sunt dovezile !

    http://suntsanatos.ro/de-evitat/efectele-degenerative-ale-gatitului.html

  59. mihaela says:

    Buna, O!

    Te rog frumos sa dezbati mai pe larg subiectul despre germinare.
    Care seminte sunt bune de germinat, unde se gasesc si metode de
    germinare. Sper sa gasesti timp de raspuns. Multumesc.
    Pupici racorosi ca briza marii!!!

  60. Alexandra says:

    Pt toti cei care sunt interesati de germinare, cumparati-va cartea ‘Germenii, mancarea miraculoasa’ de Steve Meyerowitz.Olivia de foarte multe ori face referire la ea si acolo gasiti raspuns la toate intrebarile despre germinare. Informatii multe mai gasiti si pe blogul Ligiei Pop.
    Va pup!

    • mihaela says:

      Multumesc Alexandra pt raspuns. Am cartea lui Steve (am citit-o)
      si tocmai de aceea i-am cerut Oliviei detalii despre germinare.
      In carte, autorul nu e de acord cu germinarea in borcan, desi mie
      mi se pare mai la indemana si cred ca si Olivia o practica. In plus
      ma intereseaza de unde luam seminte bune de germinat (de ex. trifoi
      lucerna etc).
      O zi minunata!

  61. Alexandra says:

    Si daca nu sunt de ajuns informatiile despre germinare, puteti face rost si de cartea lui Ann Wigmore, ‘Iarba de grau, izvor de sanatate’.Eu le-am cumparat pe-amandoua si sunt excelente.
    va pup din nou!

  62. stela says:

    Draga Olivia,

    Tu esti sursa noastra de informatii si inspiratie. Asa ca imi permit sa te mai intreb: un deshidrator nu prea scump, gen Ezidri sa zicem, isi face treaba? Adica deshidrateaza la 40 de grade si intr-un timp rezonabil? As vrea sa fac ceva provizii de fructe si legume pentru mandruta mea de 9 luni, sa aiba ce savura la iarna.

    Te pup!

  63. Smaranda says:

    Buna, Olivia

    Cred ca ar fi extraordinar de util si un post dedicat exclusiv superalimentelor. Eu personal asta studiez acum si mi-e destul de greu sa aleg intre ele. Incerc acum cateva si urmaresc efectele. Problema mea este ca mi-e foarte greu sa iau spirulina, are un gust mult prea rau pentru mine. Voi in ce-o amestecati si ce cantitate anume?Multumesc frumos, pupici prevestitori de weekend 🙂

    • Anca says:

      Pentru vara am descoperit o reteta chiar delicioasa: o banana
      tinuta la congelator, frunze de menta proaspata, jumatate legatura
      de patrunjel (sau ceva verzitura la indemana), sucul de la o portocala,
      gref si o lamaie, apa cat mai rece + o lingurita spirulina + jumatate
      lingurita chlorella. Toata pregatirea dureaza 5 minute, dar rezultatul
      merita efortul.

  64. Alexandra says:

    Draga Olivia, am cumparat aseara amaranth si habar nu am cum sa-l folosesc, caci niciodata nu am mai mancat. Crezi ca m-ai putea ajuta cu o teteta, doua. si vreau sa stiu daca copilasul meu de 1 an poate manca asta.
    Te imbratisez,
    Alexandra!

    • olivia says:

      Alexandra, amaranthul se lasa la inmuiat citeva ore si se fierbe la aburi cu legume. Eu prefer sa fac un pireu crud de radacinoase (la blender/mixer) pe care il amestec apoi cu amaranthul fiert. Mai pun 1 lingurita-doua de ulei de masline, foaaarte putina sare spre deloc. E voiala, prima reteta! Am facut si nachos hrana vie din amaranth si seminte de floarea soarelui, inmuiate citeva ore in apa, transformate intr-o pasta moale, amestecata cu ulei de porumb, ardei gras rosu, sare, intinse ca o paturica pe o foaie de copt/teflex, taiate in triunghiuri asimetrice si deshidratate pina a doua zi. Incearca, poate-ti place a doua reteta!
      Pupici de licurici!

    • Nicol says:

      O alta idee. Se lasa la inmuiat si se fierbe la aburi sau in putina apa apoi se amesteca cu lapte de migdale sau orez si se mai adauga putina sare si diferite seminte care iti plac.

      • Alexandra says:

        Ce bine suna amestecul asta!O sa-l incerc si o sa-ti spun daca-mi place!
        Multumiri si pupici!

  65. Catalina says:

    Draga Olivia, te rog frumos sa-mi spui daca iarba de grau verde pudra pastreaza proprietatile sau macar o parte ale sucului proaspat stors de iarba de grau verde.

  66. Alexandra says:

    Olivia draga, de ceva timp ma confrunt cu o problema si sper din suflet sa ma ajuti cu niste sfaturi.Sotului meu i-au aparut pe fata, chiar sub ochi, doua pete de culoare deschisa si de cateva zile am observat ca pielea incepe sa se decoloreze si pe degete, chiar langa unghii. Eu banuiesc ca ar fi vorba de vitiligo. Ma ingrozeste gandul ca ar putea sa se extinda si nu am gasit vreun tratament naturist pt aceasta boala. Stii cumva ceva despre acest subiect si ma poti sfatui in legatura cu vreun remediu?
    Sper ca ma poti ajuta!
    Te pup,
    Alexandra!

    • olivia says:

      Alexandra, Valeriu Popa spunea ca exista o singura cauza a tuturor bolilor: SINGELE STRICAT. Asta inseamna un dezechilibru (mai grav sau mai putin) al balantei acido-bazice. Robert Morse (Sa traim sanatos fara toxine) explica in amanunt cum se repara singele prin detoxifiere. Eu merg mereu pe mina lui.
      Cu drag,
      O

      • Alexandra says:

        Iti multumesc,Olivia. O sa cumpar cartea, asa cum am cumparat multe alte carti recomandate de tine si sper sa rezolv problema.
        Cu si mai mult drag,
        Alexandra!

  67. veronica says:

    Draga Olivia,pt quinoa ai vreo reteta?te rog mult! Multumesc.Duminica frumoasa!

    • Laura P. says:

      Veronica, mi-ai luat-o inainte… intrasem sa adresez aceeasi intrebare legata de quinoa. Eu o gatesc pt fetita mea in varsta de 1 an sub forma de pilaf, cum e cel de orez, cu legume in genul morcovi ( cei cu care fierb quinoa nu-i adaug in portia ei, pt ea rad cam jumatate de morcov crud ), dovlecei, ardei, rosii, ceapa ( tot crude ), patrunjel.
      Chiar ma gandeam in ce alt mod mai poate fi preparata quinoa…
      Dar hrisca ? Nu am gasit nicaieri pe aici mentionandu-se hrisca care se poate consuma atat cruda cat si gatita. Olivia, tu cum consumi quinoa si hrisca ? ( daca le consumi…)

      Iti multumim anticipat pt raspuns.
      Pupam cu drag !

      • anamaria says:

        Buna tuturor,
        Nu am timp foarte mult asa ca:
        Budinca QUINOA (reteta proprie)
        100 g quinoa fiarta si racita
        miere dupa gust (eu personal 2 linguri)
        O pun intr-o caserola si pe deasupra pun 3-4 linguri de magiun de Topoloveni
        miere dupa gust (eu 2 linguri)
        1 lingura (sau mai mult, dupa preferinta) pasta tahini
        Nu am incercat cu alt fel de gem, dar sigur cel de prune de Topoloveni merge tare bine.Eu in general fac reteta dupa ochi, ceea ce inseamna ca puteti modifica cantitatile in functie de preferinta, mai dulce, mai acrisor sau mai mult tahini, trebuie doar sa gustati.
        Se papa rece. David baietelul meu de 2 ani, a apreciat tare mult budinca, la fel si tati si mami si buni, si unchiu si…….. ati inteles voi, toata lumea.

        Pupici.

        • Laura P. says:

          Multumim, Anamaria ! Personal n-am incercat niciodata varianta dulce a quinoa cu toate ca stiam de ea, iar magiun de Topoloveni consumam regulat ( am inlocuit complet zaharul de ani buni cu acesta, miere si curmale ).
          O sa incerc si eu, cu toate ca mereu am avut senzatia ca nu se preteaza quinoa la preparate dulci.

          Iti multumesc din nou si te pup. O zi frumoasa !

          • olivia says:

            Draga mea, quinoa, mei, amaranth, toate se pot prepara si dupa reteta asta. Incearca, poate iti place.

          • Laura P. says:

            Merci, Olivia ! Abia astept sa le probez dar nu stiu de ce nu pot accesa link-ul…

  68. raluca says:

    Olivia in primul rand iti multumesc ptr.sfaturi cu piata matache ,super doamna Rodica ,de altfel si domnu Bodnariu cu toate produsele lui.Acum vreau sa te intreb o reteta pe care sa o fac din planta aloe care e destul de inalt la mama in ghiveci

    • Nicoleta T says:

      Buna! Felicitari Olivia pentru cat de frumos postezi toate articolele, cre ca o sa convingi multalume cu stilul tau. Raluca, te rog sa-mi spui si mie exact unde este piata Matache si de unde anume cumparati migdale, caju, etc.(am inteles ca sunt mai ieftine). Nu sunt din Bucuresti dar merg peste vreo 2 sapt. si sa stiu unde sa spun rudelor sa ma duca 😀

    • olivia says:

      Raluca, poti sa o lasi la macerat in miere, intr-un loc racoros (si la frigider merge). Dupa doua saptămini strecori, tragi in sticle si iei cite o lingurita inainte de masa. Dar mare atentie la ce Aloe ai, nu toate sunt comestibile.
      Pupici de licurici!
      O

  69. raluca says:

    Nicoleta eu sunt din Galati iar cand am venit in Bucuresti am folosit GPSul de fapt sotul.Dar rudele tale cu siguranta au auzit de b piata matache si in hala o vei gasi pe d-na Rodica cu toate minunatiile ei iar in cealalta hala mieraria d-nului Bobnariu.pupici

  70. Smaranda says:

    Va recomand si piata Crangasi pentru calitatea si preturile nucilor-migdalele crude sunt 40, goji 75, nuci braziliene 50, caju 50, de macadamia, cam tot asa, 45 parca. si multe eltele. eu de-acolo ma aprovizionez. pupici!

  71. Nicoleta T says:

    Multumesc din suflet pentru raspunsuri!!!! O parte din rude stau chiar in Crangasi, deci, o sa ma descurc! Yupyy!! Abia astept! Va pup!

  72. Simona M says:

    Simteam numai ca trebuie sa spun… am citit Robert Morse- Sa traim sanatos fara toxine- si am rasfoit Studiul China…
    SUNT UIMITA!…in sensul pozitiv 🙂

    Acum citeva luni am fost la un iridiolog in Bucuresti… TOT UIMITA am ramas, oare si Valeriu Popa avea astfel de studii?

    Mai poti sa-mi recomanzi niste carti? Vreau si eu sa ma “trezesc”…

    Multumesc,
    Te pup,
    Simona

    • liliana says:

      buna simona,vreau si eu sa ajung la un iridiolog, ma poti ajuta cu un nr. de tel si un pret? saru mana

    • olivia says:

      Valeriu Popa era inginer, dar dincolo de diploma lui tehnica, avea har de vindecator. Cei care l-au cunoscut spun ca parea sa-si ia informatiile din alte planuri… Stia totul despre nutritie, despre detoxifiere, dar aplica si metode din medicina traditionala chineza. Parea dur, dar era mereu bine intentionat. Cind, la finalul unei prelegeri amanuntite despre echilibrul acido-bazic, un pacient l-a intrebat de ce sa nu manince carne, Speranta Anton (un caz rezolvat de-al lui Valeriu Popa) povesteste ca replica lui ar fi fost extrem de directa si prea putin blinda: “De prost ce esti dumneata”. Cei care reuseau sa-i sparga carapacea, descopereau un om de omenie, sufletist si foarte implicat sa-i ajute GRATIS pe toti cei care ii cereau ajutorul.
      Cit priveste cartile, mai incearca Cristopher Vasey (“Ghid de detoxifiere” si “Alternative naturale la antibiotice”- editura Niculescu), Norman Walker (Intinereste si tu), Jean Valnet (Aromaterapia).
      Pupici de licurici!

  73. cristina says:

    stie cineva o reteta de rosii uscate si puse in ulei?

  74. Anna says:

    Iti multumesc ca existi. Imi umpli sufletul de bucurie !

  75. Alexandra says:

    Oliviaa, ne-ai lasat singure?:)

  76. Simona M says:

    Olivia,
    Multumesc! Nu stiu cum de nu am dat de aceste informatii pina acum…
    Citesc, citesc si nu ma mai satur….

    Deocamdata sunt la experimentare pe propriul corp….
    Dar am introdus laptele crud de capra copiilor 🙂
    Cam de o saptamina nu maninc carne… nu mai pot sa maninc!… cred ca mi-am spalat creierul….:-)
    Problema este ca nu ma simt prea bine sunt extraordinar de slabita….
    Obosita permanent…capacitatea mea intelectuala este la 20%…

    Cu bine,
    Simona

    • tess says:

      Simona,
      imi permiti sa-ti raspund (si) eu?
      am patit cam ca si tine, dar intre timp am citit un comment de-al Oliviei in care ne sfatuia sa rarim mesele de carne, de la 2-3 pe saptamana, la 1 la 2 luni, usor-usor, treptat, ca sa nu raspunda organismul negativ. Nu ti se intampla nimic, dar daca ai nevoie sa fii 100% activa, ia-o treptat. Si daca tot renunti la carne, nu faci nimic daca nu renunti si la celelalte proteine animale, de asemenea si la mancarea gatita (care poate fi inlocuita de cea cruda, cu mici exceptii). Eu m-am simtit tare bine dupa vreo 10 zile de la prima modificare in dieta. In concediu am “calcat” putin stramb, in sensul ca primeam la restaurant salata cu branza sau carnita, mai mancam si paine, dupa care au reinceput durerile de cap (de care uitasem…). Uite-asa se convinge omul! Si acuma, daca gust dintr-un desert ce-l serveste sotul meu, in deplasari, simt cum imi face rau la stomac/ficat. Cred ca nu mai e decat o cale de-acum, bine ca am aflat-o!
      Si pentru asta ii spun Oliviei “SARUT MANA!, draga mea”. Prin farmecul ei, prin lipsa oricarui interes pragmatic, ma convinge zi-de-zi. E mai mult decat o buna prietena de langa mine… si chiar ma ajuta mai mult!
      Va pup pe toate!
      Tess

    • tess says:

      A! si poate sa fie, deci, reactia de la detox, dar daca o luai treptat era mai blanda trecerea, asa am citit. Si bea multa apa, mai ales cand ti-e rau! Te pune pe picioare. Citeste despre detoxifiere. Cand va interveni Olivia o va face profi, eu am vrut sa-ti scriu cat de repede ca sa te linistesti.
      Te pup!

    • olivia says:

      Simona,
      La fel ca tine mi s-a intimplat si mie. Si eu am renunat de pe o zi pe alta la toate proteinele animale, din ratiuni de convingeri de nestramutat. Tocmai citisem Studiul China, eram in luna a patra de sarcina, dar – e adevarat – nu mai mincam carne de cam un an (deci presupun ca ma detoxifiasem nitel in perioada asta). Eu, in comparatie cu tine, am avut o tranzitie usoara. M-am simtit incredibil si beneficiile au inceput sa se vada imediat, la nivelul pielii. Era vara si am sarit cu tot avintul in fructe si verdeturi (extrem de energizante). Ce faceam, parea tuturor nebunie curata, dar m-a sustinut cu tot sufletul Ruxandra Dumitrescu, doctora obstretician care s-a ocupat de mine in timpul sarcinii si care citise si ea o gramada pe tema asta.
      De-atunci incoace, am tot trecut prin perioade de detoxifiere, cu sucuri de legume, cu apa, cu fructe (asa-numitele mono-diete) atit de necesare din vreme in vreme si am avut si eu starile tale. Am trecut de ele cu multa apa filtrata, dupa cum ti-a spus si Tess, sauna, periaj uscat al pielii si terapia colonului.
      1. APA – E nevoie sa bei pe putin 8 pahare de-a lungul unei zile. Unul, cu apa calda, imediat la trezire, al doilea, tot cu apa calda si sucul unei jumatati de lamiie dupa dusul de dimineata si apoi aproape din ora in ora, pina inainte de ultima masa. Apa se bea nitel calda (scuteste organismul de efortul de a o incalzi la temperatura corpului, deci tie iti va ramine mai multa energie), mereu pe stomacul gol, gura cu gura. Fiecare inghititura trebuie inainte salivata. Naturopatii spun ca nici apa nu se bea “ca pe apa”, niciodata. Apa se maninca! Atunci cind o amesteci bine cu saliva, organismul extrage din apa forta vitala si intregul corp primeste, parca, o trasnfuzie de energie. Foarte fain explica mecanismul Radu Ilie Minecuta, in “Nutritia omului, act sacru”, carte pe care o recomand din tot sufletul.
      2. SAUNA (sau baile de sudoratii) – In 10-12 minute de expunere la caldura saunei, temperatura corpului creste cu citeva grade si incepe sudoratia. Extrem de important e ca, dupa fiecare sedere in sauna, sa iesi, infasurata doar intr-un prosop, direct la aer curat si sa respiri profund 5 minute, in vreme ce te plimbi. Plaminii se oxigeneaza puternic si-ti vor fi recunoscatori. Acuma, prin transpiratie se elimina o cantitate oarecare de toxine, dar ceea ce vineaza terapeutii prin sauna e impactul pe care il are dusul rece, de dupa plimbarea in aer rece (apa se aplica intii pe picioare, miine, fese si in ultimul rind in zona inimii si abia apoi pe intregul corp). Se realizeaza, astfel, o contractie a tegumentelor, urmata de expulzia toxinelor din profunzimea tesuturilor. Urmeaza o perioada de odihna de 5 minute (vreme in care corpul continua sa transpire), iar apoi un alt dus rece, dupa metoda de mai sus. Asta ar fi un ciclu complet. Se poate repeta de inca doua ori, fara sa epuizezi rezervele de energie ale organismului. Mai mult de atit, strica!
      3. PERIAJ USCAT – Pielea pastreaza la suprafata toxine, urme de piele descuamata si diverse impuritati. De aia e important (recomandarile specialiatilor vorbesc de doua sedinte pe zi) de un periaj uscat al pielii, care sa le elimine. O data curatata pielea la suprafata, se face astfel loc pentru alte toxine, mai din profunzime, sa iasa prin porii inainte blocati. Periatul incepe de la talpi si extremitatile miinilor, cu miscari drepte, si se indreapta spre zona inimii. Pielea trebuie sa se inroseasca bine. E ideal daca faci un astfel de periaj inainte de o sauna.
      4. TERAPIA COLONULUI – Colonul e, statistic vorbind, cauza majoritatii bolilor. Un colon murdar creaza, inevitabil, probleme de sanatate, Cu cit alimentatia e mai plina de produse de origine animala, cu atit starea lui e mai jalnica. In medicina traditionala chineza, colonul se considera o zona reflexogena, fiecare segment corespunzind cite unui organ. Atunci cind o parte a colonului e afectata de placa mucoidala, stagnanta pe peretii sai vreme de zeci de ani uneori, va fi afectat si organul corespondent. Asa ca in orice sanatoriu naturist din lume (dupa cum spune si Mickail Tombak) tratamentul oricarei boli incepe intii cu o curatare temeinica a colonului. Exista metode eficiente destule: colonhidroterapia (in Bucuresti, pe strada Mihai Eminescu), clismele (acasa, in intimitate, cu un irigator ce se gaseste in farmacii), ceaiuri purgative (crusin, siminichie), sarea amara. Ceaiurile si sarea amara trebuie folosite in cure, pe perioade scurte, ce nu depasesc 10 zile. Ultimele metode nu sunt, insa, atit de eficiente ca hidroterapia clonului, dar sunt totusi OK.
      5. ACTIVITATEA MENTALA – e la fel de importanta ca mincarea sanatoasa. E important sa te imbarbatezi, sa te autosugestionezi, sa crezi ca ceea ce faci iti prieste (cu atit mai mult cu cit inteleg ca o faci din convingere) si sa nu-ti fie teama de reactiile corpului tau. Invata cit poti despre el, ca sa fii pregatita sa-i deslusesti mesajele. Si ca veni vorba despre autosugestie: iti recomand “Samadhi Tanc” (editura Firul Ariadnei), in care Hutchinson Michael povesteste rezultatele senzationale ale autosugestiei in diverse studii stiintifice. Fabulos!!!
      Te imbratisez cu drag,
      O

      • Lavinia says:

        Olivia, esti minunata pentru sfaturile tale. Eu am inceput un proces de detoxifiere. Am ales sa ajung treptat la o alimentatie raw-vegana. SI am inceput sa citesc carti legate de detoxifiere si alimentatie sanatoasa, cea mai mare parte dintre ele le-am achizitionat ca urmare a recomandarilor tale. Ar fi minunat dc. af fi posibil sa ne intalnim (impreuna si cu alte cititoare ale site-ului tau, sunt convinsa multe dintre ele sunt in asentimentul meu). Poti sa ma ajuti cu locul in care se face colonhidroterapia? Eu nu prea am gasit pe net astfel de locuri in Bucuresti. Si in al doilea rand, ce trebuie folosit pentru periajul corpului? perie din par natural nu am gasit, ce alte alternative exista? Pupuci dulci si foarte dulci!!!

        • olivia says:

          Lavinia, draga mea, incearca aici pentru colonhidroterapie. Periile din par natural se gasesec in orice Carrefour sau in magazinele de beauty gen L’Occitane si Sabon, cred.
          Pupici nestemati, stii tu…

          • Lavinia says:

            Multumesc! Trebuie deci sa mai ies si la cumparaturi, deocamdata am cautat doar pe net. Cu timpul stau mai prost dar stiu ca merita. Vroiam sa te mai intreb…. am un nepotel de un an si 3 luni care a tot racit in ultimul timp. O sa-l vizitez zilele astea si ma gandeam sa trec prin Matache sa-i iau polen crud (pt. Nectarul prea-minunat). E ok pentru el si combinatia de miere+tinctura propolis+laptisor de matca? Tare as vrea sa-i mai intarim sistemul imunitar. Pupici dulci si foarte dulci, sa ai o zi minunata asa ca tine!

          • olivia says:

            Lavinia, eu le dau ingerasilor miere cu tinctura si laptisor cu ligurita, dimineata, inainte de masa. Ce tovarasie minunata!

  77. daniela says:

    buna Olivia,
    am citit raspunsul despre detoxifierea cu sare amara si ma interesa cum se procedeaza, ce cantitate de sare amara se foloseste si cum se administreaza, daca trebuie tinuta si o dieta
    multumesc
    o zi buna va doresc

    • olivia says:

      N-am la indemina, Daniela, cartea lui Mickail Tombak, sa-ti servesc direct de la sursa cuvinte de mare intelepciune. Dar in mare, e vorba de o lingura de sare amara, dizolvata intr-un pahar cu apa, ce se ia dimineata pe stomacul gol. In restul zilei, se beau cam 2 litri de suc de portocale, greph si lamiie, dar nu retin in ce proportii. Mai pasuieste-ma doua zile pina ajung la biblioteca mea si vin cu detalii. Sau daca are vreuna din prietenele noastre virtuale la indemina cartea lui Tomback, “Cum sa traiesti pina la 150 de ani”, sa fie draguta sa ne lamureasca repejor 🙂

  78. Simona M says:

    Olivia/Tess,

    Multumesc mult! Sunt informatii foarte pretioase! Citind asa de mult in ultima perioada pe acest subiect.. si avind starea asta de “puturosenie mintala” nu pot sa sintetizez informatia…
    Astazi imi este si mai rau decit ieri.
    Oricum nu renunt…. de mincat carne.. nu se mai pune problema.
    Deocamdata nu pot renunta la mincarea gatita… cred ca as zace in pat:-)

    Sunt uimita permanent… de reactia corpului de faptul ca ceea ce citesc are asa o influenta asupra mea… Nu sunt usor influentabila… de obicei:-)

    Multumesc din suflet!
    O zi usoara la toata lumea!
    Va pup,
    Simona

    • olivia says:

      Norman Walker mai recomdanda sucurile de morcovi simple sau in combinatie cu diverse alte legume si verdeturi, pe linga masurile de detox, de care ti-am povestit in celalalt post. Ajuta la o detoxifiere blinda, fara stari de rau.
      Te imbratisez cu drag,
      O

  79. anamaria says:

    O mica paranteza, nu am putut sa ma abtin.
    In legatura cu Terapia Colonului, de cate ori aud de clisma imi aduc aminte de parodia cu vampiri (un film cam tampitel de altfel) in care a jucat Leslie Nielsen(dumnezeu sa-l odihneasca) in rolul vampirului, iar in film servitorul lui loial a fost inchis intr-un sanatoriu de boli mintale si doctorului de acolo de cate ori i se parea ca asta o ia razna striga ” sa i se faca o clisma” :)) de fapt asta era singurul tratament pe care il aplica. Cine a vazut filmul ma intelege, cine nu imi cer scuze.
    Pupici.

    Ps: Asta nu inseamna ca nu tratez cu multa seriozitate subiectul, ba mai mult dupa sarcina ma gandescsa incep si eu o detoxifiere a colonului.

  80. raluca says:

    Ce parere ai despre Stelian Fulga care spune ca mantorul lui a fost Valeriu Popa?.Pupici detoxifianti…!

  81. Simona M says:

    Anamaria,
    🙂 am ras cu lacrimi.
    Super amuzanta!
    Sa vezi ce mor de ris cand o sa aplic si eu procedura :-(….

    va pup,
    Simona

  82. Simona M says:

    Buna,

    In fine am inceput sa ma simt mai bine!…
    Nu mai am starea de moliciune… nu mai sunt constipata si mi-au venit rusii intr-o forma decenta… adica fara hemoragie…(nu stiu daca are neaparat legatura cu lipsa carnii dar eu simt ca da :-))
    De astazi reduc total painea si produsele de panificatie….
    Am inceput sa le “spal” creierul copiilor…deja m-au sunat astazi, dragii de ei(sunt la tara) sa ma intrebe daca au voie lapte de vaca… Cu copii reducerea carnii va fi de mai lunga durata. Insa pe termen scurt mi-am propus sa le scot mezelurile si laptele.
    Bineinteles sotul si mama au beneficiat de mincare vegetariana in we… si nu au comentat in sens negativ.
    Nu am renuntat insa la mincarea gatita….

    A… si foarte important…. sunt mai vesela… asa, fara motiv :-))

    Va pup,
    Simona

    • olivia says:

      Ce vesti minuntate, Simona!
      Hemoragia menstruala are mare legatura cu nutritia. Cu cit dieta e mai bogata in grasimi si proteine animale cu atit e mai abundenta singerarea, de regula. Si cu atit organismul pierde mai mult fier, in principial, si alte elemente nutritive, importante organismului.
      Iti recomand pe tema asta “The Physiological Enigma Of Woman: The Mystery Of Menstruation” de Raymond W. Bernard ( o gasesti pe http://www.amazon.com).
      Pupici mereu veseli!;)
      O

  83. Simona M says:

    Olivia,
    Iti multumesc din suflet ca “mi-ai deschis ochii”.
    Esti o scumpa!

    Multumesc mult de tot!

    Te pup,
    Simona

  84. Roxana says:

    Olivia

    Problemele hormonale pot fi rezolvate printr-o dieta raw? Unei persoane ce sangereeaza prea putin la menstruatie, persoana tanara de altfel, ce a luat anticonceptionale un timp, spre deloc i se potriveste o astfel de dieta?

    Multumesc

    • olivia says:

      Roxana, toti naturopatii cad de acord ca ORICE PROBLEMA DE SANATATE se rezolva cu detox (sub indrumarea unui specialist, la inceput) si hrana vie.
      Cu drag,
      O

  85. Cathi Septer says:

    Rather superior posting. We just discovered the website and also wanted to be able to express in which We have extremely enjoyed analyzing the blog page and also threads. Anyways I’ll become subscribing the nourish and also My partner and i expect to be able to study the blog page all over again.

  86. Joe says:

    Buna, Olivia! Am si eu nevoie de un sfat, as vrea sa-mi intarc baietelul (are un an si 6 luni) si nu stiu cu ce as putea sa-i inlocuiesc masa de lapte (de seara, cel putin). Ceva cit mai sanatos, se intelege! 🙂 Tu cum ai facut?

  87. Alina says:

    Buna Olivia,

    Indraznesc sa iti recomand blogul unei bune prietene ale mele la fel de pasionata ca si tine de sanatate si alimentatie sanatoasa

    http://www.cristelageorgescu.ro

  88. angi says:

    Buna draga Olivia,

    Ce crezi despre soia, lapte de soia si tofu?
    Iar copilasilor tai cand erau bebelusi- cand ai inceput cu mancarea la ce varsta si ce anume le dadeai?, numai bine angi.

    • olivia says:

      NU mai exista soia nemodificata genetic. Iar daca a scapat vreun lot, noi nu stim. NU exista garantii, deci nu riscam nimic cind vine vorba de sanatatea noastra si mai ales a copiilor. Plus, soia nu e un aliment foarte sanatos. E mult prea proteica! Laptele de mama, care ajuta un coplas sa-si dubleze greuatatea in primele 6 luni, are putin peste 1% proteine, in vreme ce soia are peste 40%. Mult prea mult! Digestia se face costuri energetice prea mari. Ceea ce inseamna ca ce iei pe mere nu-ti ajunge sa dai pe pere.
      Pupici de licurici,
      O

  89. Anca says:

    Olivia te rog ajuta-ma am trimis mai multe mesaje dar cred ca nu ai vazut o dam din una in alta de la raceala care a mai trecut acum s-a trezit urland ca o doare urechia cred ca a facut otita de doctor nu dauca e sambata seara te rog ajuta-ma ce sa fac?multumesc.

    • olivia says:

      Draga mea, n-am fost pe faza, imi pare rau.
      Eu, lui David, i-am pus vata imbibata in tinctura de propolis in ureche si i-a trecut durerea imediat. E nevoie de caldura ca sa cedeze durerea. Si asta face alcoolul din tinctura. Incalzeste. Apoi principiile active din propolis patrund prin porii dilatati de alcool si isi fac treaba miraculos. De mare folos sunt ceaiurile cu miere multa, cataplasme cu varza pe piept si spate, batista cu tinctura de marul lupului (sau galbenele) legata in jurul gitului, cit mai aproape de amigdale. Foloseste batista sugarului care scoate temeinic mucusul pe care copiii nu au forta sa-l sufle prin nari eficient. Eu peocedez asa si functioneaza mereu.
      Tin pumnii,
      O

  90. Andreea says:

    Olivia draga, ai putea sa ne spui care ar fi orarul corect al meselor pt piticii voinici de 2- 3 anisori? La ce ora ar fi indicata ultima masa? Tudor al meu e foarte activ si un maaaare mancacios, are program de masa si somn de cand s- a nascut, insa mi- ar prinde bine o comparatie care stiu sigur ca e sanatoasa. Multumesc mult. Pupici linistiti de duminica

  91. Bianca says:

    Buna, ma poate ajuta cineva cu o informatie: de unde as putea cumpara un aparat pentru deshidratat bun? Multumesc. Pupici recunoscatori

    • olivia says:

      Toate deshidratoarele sunt la fel de bune, dupa cum toate steamerele sunt la fel de bune. Si asta pentru ca functioneaza dupa un principiu foarte simplu. SIngurele diferente sunt legate de design, de firma, de pret si ,da, de forma. Exista cele cu tavi patrate si ce cele cu tavi rotunde, ce te pot limita creativ, cita vreme tubul de ventilare e pozitionat central si te impiedica sa te desfasori creativ. Asa ca n-o sa poti face clatite cu un deshidrator cu tavi rotunde.

  92. Dana says:

    Bun gasit Olivia,

    Ma straduiesc de ceva vreme sa-ti citesc blogul, marturisesc ca e mai greu datorita printesei mele de 9 luni care are exclusivitate :)) si sunt fascinata de tot ce am citit, mai ales ca ma bate gandul sa schimb radical modul in care ma alimentez. Insa as indrazni sa-ti cer un sfat pentru micuta mea care sufera de constipatie de cand am inceput diversificarea. Meniul ei este destul de simplu: fructe si iaurt dimineata, piure de legume la pranz, seara cereale de orez si pe langa toate astea trei mese cu lapticul de la mami. Am incercat prune, pere … nu functioneaza nimic 🙁 deci ceva e defect in meniul ei cred … In plus nu reusesc sa o conving sa bea apa, ceaiuri … a refuzat biberonul de mica si ma chinui cu o canita speciala pentru bebe dar nu accepta. Uneori incerc cu lingurita dar fara mare succes :)) Sunt sigura ca ai un sfat bun pentru noi si-ti multumim cu drag!

    Toate bune,
    Dana

  93. Fantastic goods from you, man. Ohhhspatz rawial (I) Olivia Steer I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is really a terrific Ohhhspatz rawial (I) Olivia Steer informations.

  94. Ina says:

    Draga Olivia,
    Indraznesc sa apelez la tine pentru ca tu ai grija sa te documentezi mult si poate ai intalnit in cartile rasfoite,citite de tine si ceva legat de boala mamei mele…o boala foarte des intalnita si decretata ca fiind o boala nevindecabila… hipertensiune arteriala.O are de peste 10 ani.Ce ar putea face sa ii fie mai bine?Cunosti solutii care ar putea sa o ajute in vreun fel,sa obtina o ameliorare macar?
    Cu mii de multumiri!!!

Raspunde

ultimele posturi