doua zile la disneyland pot aduce multa disperare. si confuzie. pe citeva zeci de hectare se intinde raiul fast-foodului. express-foodului. iad-fundului. pe citeva zeci de hectare nu gasesti un mar. o para. o caisa mica. o ceapa degerata, barem. afli, insa, negresit, galeti cucocacola. carute cu ben&jerry. mari de cartofi prajiti si pulpane pane din pui modificati genetic. chipsuri ambalate si vidate. acadele cit un brat de copil hranit din burta de mcdonaldsul cel proxim.
vezi copii ce nu-si mai incap in piele, ce indeasa, sub priviri obladuitoare, coloranti, conservanti, GMO, zaharicale. vezi copii cu burti de femei lauze, fetite cu obraji de luna plina, baieti cu sini de nubila. vezi si te sperii.
daca n-ai in buzunar, de-acasa, un fruct, un sandwich, niste alune, esti mincat!
cum ziceam, multa disperare. atita confuzie! in ambele tabere… a lor mare. a noastra mica. ne-am intors teferi, neintinati, dar pocaiti. am jurat sa nu mai calcam pe-acolo.
cam asta ar fi motivul pentru care am aminat sa fac pe scurt, o plapinda si modesta cronica a unui eveniment drag, lipsit dar de mondenitate sau prea multa popularitate, asa cum ii sta bine unui atelier raw-vegan sa fie.

ca sa fiu mai exacta, pe 21 iunie, in dorobanti – o alta zona georgrafica greu incercata dietetic – a avut loc un atelier gastronomic raw-vegan pe care l-am facut, la initiativa Plafar. curajoasa initiativa. aparent prea curajoasa. dar nu fara izbinda!

au fost presa scrisa si cea televizata, bloggeri din on-line-ul culinar, cistigatorii concursului de bucatareala organizat de Plafar.  am gatit, vreme de doua ore si jumatate, 4 feluri de mincare pentru 50 de oameni.

in mod normal, in bucataria mea, as fi pregatit 6-7 retete, pentru patru persoane, in maxim 45 de minute. aparent astea sunt singurele doua diferente intre a gati acasa sau intr-un atelier de gastronimie raw-vegan: timpul si eficienta. in realitate, diferentele sunt mai subtile. intr-un atelier de gatronomie se fezandeaza idei, se toaca marunt mituri, se taie sabloane si se bat cu sucitorul ideile preconcepute.

am facut pina la urma si dat spre degustare bulgarasii de susan, un nectar cu salata verde si capsuni, in genul nectarului cu stevie cu polen, alunele scufundate in lapte de migdale si niste tagliatelle cu pesto de caju si usturoi (a caror reteta ma pregatesc sa o postez pe aici, zilele care vin).

la celelealte feluri, a trebuit sa renuntam din lipsa de timp. dar o sa mai fie si o data viitoare.

v-as fi lasat aici, spre lecturare, si parerile bloggerilor culinari, veniti la eveniment, despre ce-au vazut si degustat, dar sunt atit de favorabile, ca ma jenez. daca, totusi, va roade curiozitatea, le puteti citi pe indelete in numarul din iulie al Revistei Plafar.

FOTO: PLAFAR

189 comentarii la “cronica maturata a unui atelier raw-vegan”

  1. Felis says:

    Buna,Olivia
    Frumoasa postare,asteptam cu mare drag tote povestile tale minunate,
    Cu drag Felicia

  2. dana says:

    Felicitari Olivia! Tare mi-as fii dorit sa fi fost si eu acolo!!! Imi pare rau pentru vacanta lipsita de vitamine si minerale , insa ,cred ca , baietilor le-a placut atmosfera de la Disneyland…personajele, jocurile etc…Te sarut si de-abia astept revista.
    Ps: scriu si eu retete gratuite pe http://www.vegancrud.com ,e o chestie de suflet , impartasesc cu drag si cititorilor tai aici, daca nu-i bai .Multumesc. Cu drag, Dana.

    • olivia says:

      N-a fost lipsita de vitamine. am pus in fiecare dimineata nuci si fructe in ghiozdan. si sandwich-uri cu rosii si salata verde, la cererea juratului 😉

      • Madalina says:

        Draga Olivia si eu tare mi-as fi dorit sa fiu acolo. Oricum felicitari!
        Poti sa-mi spui, te rog, cu ce ai invelit feliile de rosii si salata, in ce paine, daca ai folosit paine?

        Multumesc,

        O zi frumoasa!

  3. petronela says:

    Bravo ,citesc cu mare drag si m a inspir pentru ca familia mea sa manance sanatos ,felicitari….

  4. M. says:

    evident sunt contra excesului, dar n-a murit nimeni daca a mancat o vata de zahar!!

  5. Tery says:

    Foarte frumos articolul la fel ca si tine!!!!
    Esti o femeie foarte frumoasa!
    Te pup
    Tery:)

  6. Elena says:

    Am ramas socata cand am citit ca nu exista posibilitatea de a cumpara fructe in celebrul Disneyland dar e placut sa vezi ca mai exista persoane care aleg o alimentatie sanatoasa pentru cei mici. O zi placuta!

  7. Mira says:

    Fetelor,
    Ce metode de epilare folositi vara?

  8. algaard says:

    stii cumva unde pot gasi retete raw special facute pentru diabetici?

  9. Druckman Eugenia says:

    buna,
    mi-a placut foarte mult in parcul Efteling Olanda l-ati incercat? nu mi-a placut parcul din Paris

  10. Ana Maria says:

    vineri, pe 29.06, m am intors de la Paris. Am petrecut doua zile si la Disneyland si am mancat si fructe. Noi le am gasit la intratea in Studiouri, la 1€ bucata de orice. Nu stiu daca in celalalt parc erau fructe, dar in Studiouri nu aveai cum sa nu le vezi.

  11. Maya s says:

    Sunt de aceasi parere. In par urine de distractie trebuie sa-ti umpli rucksacul cu alune,stafide si fructe. Locuim in Florida apa nu se da Uitarii. Pupici , maya s.

  12. Maya s says:

    Felicitari ! Papa facut ptr Plafar arata minunat love, maya s.

  13. Raluca says:

    Preparatele nu numai ca aratau excelent, dar au si fost excelente. Biiiine fie, recunosc, ultra delicioase. As fi vrut sa pap tot bolul cu tagliatelle :)! Experienta asta m-a facut sa te admir si mai mult! Pupici

  14. Ina says:

    O inregistrare a demonstratiei culinare este pe undeva disponibila…ca tare mult as vrea sa o vad?

  15. Scortisoara says:

    Vai, Olivia! Si noua nu ne-ai spus mai din timp…

    • Madalina says:

      Buna,

      Imi permit sa-ti raspund eu. S-a stiut cu ceva timp inainte de a se face acest atelier, a fost un concurs pe tema asta.

      O zi frumoasa!

  16. Raluca says:

    Am stat sa ma intreb daca sa-ti scriu.
    Pe Andi Moisescu il admir de mult, mult timp insa ce o cauta cu tine D-zeu stie.
    Mai fata nu esti singura care ai fost la Disneylandul din Paris. Destul de multi am fost p-acolo.
    Si aberezi cu mare gratie.
    Unde ai vazut tu copii aia grasi de care vorbesti?
    Si faptul ca acolo nu gasesti fructe este extrem de fals.
    Ca tu creezi ca nu stiuce regim meseriash ai care o sa te tina tanara si frumoasa pan la adanci batraneti e una, da’ cu copii tai ce ai?
    Cum o sa fie ei priviti de colegii lor de scoala, de liceu s.a.m.d?
    Eu zic ca ar trebui sa gasesti un echilibru in tot ceea ce faci si ce mananci.
    Din pacate pentru tine suntem animale omnivore, mancam de toate. A te priva de anumite alimente te face sa arati stravezie(cum arati de fapt).
    Fa bine si invata-ti copii sa manace de toate carne, fructe, legume in mod cumpatat desigur ca altfel in viitor or sa aiba probleme sociale chiar daca maica-sa este o vedeta si ta-su la fel.
    In rest, sanatate tie si familiei tale

    • Bianca says:

      Draga Raluca, nu pot intelege ce cauti tu pe acest blog. Este alegerea fiecaruia ce consuma si ce nu, dar de aici si pana la a face astfel de afirmatii este cale lunga. Te rog nu imparti uratenia pe care o ai in tine si altora; cel putin majoritatea oamenilor de pe acest blog nu merita asta.

      Draga Olivia,
      Nu lua in seama toate aceste comentarii. Chiar daca eu nu mananc doar alimente raw vegane (inca), te sustin si imi place enorm de mult felul tau de a fi.
      O seara frumoasa!

      • Antonia says:

        Comentariul a fost adresat Oliviei, lasati-o pe ea sa raspunda, daca doreste, daca nu…nu conteaza….

    • andreea says:

      Foarte urat din partea ta, Raluca! Nu inteleg sincer ce cauti pe acest forum si nu inteleg de ce trebuie sa critici un subiect care nici macar nu te intereseaza. Eu nu as deschide un forum de masini spre exemplu daca subiectul nu ma pasioneaza cu atat mai putin nu i-as critica pe cei care scriu acolo. Ai grave probleme de comportament si inainte de a ii critica pe altii ar trebui sa te uiti in “gradina” ta.
      De sanatate sa ai parte cu orice te decizi sa mananci!

      • Antonia says:

        Comentariul a fost adresat Oliviei, lasati-o pe ea sa raspunda, daca doreste, daca nu…nu conteaza….

    • dany says:

      Oare de ce toata lumea isi da cu parerea in tara asta ?
      Cand nu cunosti un om, nu esti in masura sa faci aprecieri .Daca ai avea si tu doua cazuri de deces in familie ( cancer – tata si sora ) ti-ai pune intrebarea daca urmezi tu ? Sau ai continua sa infuleci hot-dogi si hamburgeri si pe deasupra le-ai da si copiilor aceeasi otrava ? Fii sigura ca isi vor gasi prieteni tot ca ei, adica cu o mama super-gospodina care pt.a manca trebuie sa aloce timp zilnic prepararii mesei, nu cum o faci tu, probabil,cumparand numai porcarii din comert.
      Si apoi, conteaza mai mult comentariile unor copii prost educati de parinti sau sansa la viata data de o mama responsabila care stie ca si copiii au genele ei?…

      • dany says:

        Pentru Raluca era comentariul.

        • Antonia says:

          Comentariul a fost adresat Oliviei, lasati-o pe ea sa raspunda, daca doreste, daca nu…nu conteaza….aceasta atitudine indica intoleranta si din partea voastra…

  17. mira says:

    Draga Raluco!

    Nu te supara, dar dupa cum scrii si gandesi nu te ridici deasupra unui animal omnivor. Esti genul care iti place sa faci parte din turma,nu iti place sa te diferentiezi de turma, si o urmezi fara sa gandesti, fara sa cipesti. E treaba ta, dar atunci stai naibii in turma ta, si nu latra la altii mult mai destepti ca tine

    • Antonia says:

      Comentariul a fost adresat Oliviei, lasati-o pe ea sa raspunda, daca doreste, daca nu…nu conteaza…nu pe voi va ataca…

  18. cristina says:

    Olivia, spune-mi te rog unde ati stat in Paris (ati avut bucatarie?) si pe unde sau ce ati mancat (in afara de gustari)? Si noi mergem cam o data pe an si as vrea sa iau si piciul de un an si jumatate data viitoare, dar nu stiu cum sa ma descurc la capitolul mancare, avand in vedere restaurantele si tipul de mancare servit (in mare parte carne si sosuri greoaie, etc).
    Multumesc.

  19. Raluca Z. says:

    Buna Olivia,

    Sper la urmatorul “laborator” de raw vegan sa te prind si eu in actiune :* Sa ne tii la curent cu stirile! 😀

    Apropos de raw, vroiam sa te intreb daca pe timpul sarcinilor ai fost raw vegana, ca tot citesc ca nu e buna dieta asta pentru femeile gravide si cum si eu imi doresc un bebe, nu stiu ce-o sa fac…

    Multumesc frumos :*

  20. aura says:

    buna Olivia,
    vreau sa-ti spun ca te admir foarte mult, de cand am inceput sa citesc blogul tau adopt un stil de viata mult mai sanatos,si as vrea sa te intreb despre administrarea tincturii de marar daca stii cumva sa existe efecte secundare.
    Multumesc.

  21. mangrova says:

    Buna Olivia,
    Felicitari ca poti sa te hranesti sanatos. Presupun ca si membrii familiei, pe cat posibil, iti urmeaza exemplul.

    Partea cu Disneyland-ul este un moment neplacut pe care, in mod normal, trebuia sa-l stii. N-ai de ce sa te plangi. Astia sunt. Iar in momentul cand ai achizitionat sejurul… trebuia sa te informezi.

    Zi buna!

    • Ana (Milano) says:

      Ideea e ca e de mare uimire ca, intr-un loc dedicat celor mici alimentele in vanzare sunt atat de nesanatoase. sunt mai sanatoase cele din locuri pentru adulti…asta e mare enigma…probabil dupa parerea multora cand suntem mici trebuie sa mancam mai rau si mai dezechilibrat decat atunci cand suntem adulti…mare enigma mare!

  22. Ana (Milano) says:

    Draga Olivia as dori sa cumpar un Hurom original si ma tot uit pe site-ul lor ca nu vand direct in Italia. poti sa-mi spui tu cum l-ai cumparat? Ai vreo adresa on-line sau l-ai comandat de la ei si ai platit vama plus transport. multumesc mult!!!

    • Solana says:

      http://www.arnoldehret.it/old/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6405

      In italia situl arnoldehret.it iti va fi de mare ajutor, iar in interiorul sitului gasesti si sectiunea atrezzi di cucina unde afli tot ce vrei dspre Hurom400.
      Eu sunt destul de multumita de el…l-as schimba doar cu un Omega (daca nu gresesc) pentru ca Huromul nu stoarce bine frunzele verzi.

      • Ana (Milano) says:

        Multumesc Solana, ma uit acum pe site. M-ai pus pe ganduri cu Omega…eu iau Hurom-ul ca sa fac sucuri de tot felul dar mai ales din frunze verzi si lapte de migdale…procesul manual pe care-l folosesc acum e complicat si lung. Olivia pare foarte multumita de Hurom, eu am tot citit si de pe site-ul lor oficial pare ca extrage sucul fara probleme din frunze…e doar publicitate? Poti sa-mi spui din experienta ta si alte puncte negative ale hurom-ului? N-as vrea sa cheltuiesc asa multi bani si apoi sa nu obtin ce am nevoie. multumesc mult!

        • Ana (Milano) says:

          Draga Solana, am gasit acest site http://www.discountjuicers.com/verticalaugers.html unde exista un tabel comparativ intre Hurom si Omega, se pare ca e acelasi aparat facut in aceeasi fabrica. si se pare ca amandoua nu sunt excelente la facut suc din vlastari de grau.

          • Corina says:

            Draga Ana,

            Eu am mai scris cu ceva timp in urma mai multe detalii legate de Omega 8006 pe care il am eu din decembrie si sunt in continuare foarte multumita de el. Omega 8006 e un model orizontal, dar Omega are si un model vertical, VRT, despre care am citit si eu ca si tine ca sunt unul si acelasi aparat, dar cu branduri diferite. Hurom-ul n-am avut ocazia sa-l testez, dar pe Omega VRT il are o prietena si l-am folosit cand am fost la ea. Dupa ce l-am incercat, eu una m-am felicitat pentru ca l-am ales pe 8006, din cateva motive:
            – scoate mult mai multa pulpa in suc, asa incat e de la sine inteles ca trebuie strecurat sucul. Mie mi se plimbau atele de la kale prin gura (e o frunza mai atoasa de felul ei). Omega 8006 vine cu o strecuratoare pentru cana de suc pe care eu o folosesc mereu. Oricum mi se pare ca scoate mai putina pulpa in suc, iar cu strecuratoarea nu mai am grija. Drept e ca daca faci suc mult deodata, se poate umple putin strecuratoarea, dar eu invart cu o lingurit in strecuratoarea ca sa se duca sucul, sau pur si simplu clatesc strecuratoarea si gata.
            – se curata mult mai usor, axul melcat se spala rapid sub un jet de apa, iar suprafata sitei e foarte mica si se curata imediat cu periuta cu care vine la pachet.

            Vlastari de grau n-am incercat niciodata, dar suc din frunze verzi fac mereu (spanac cel mai mult, dar si salata verde si altele). In privinta modelului vertical, cred ca si acela scoate sucul bine din frunze verzi, desi nu mi-am dat prea bine seama dintr-o incarcare.

            Daca te intereseaza in mod special laptele de migdale, atunci sigur e mai bun modelul vertical (Omega sau Hurom). dscountjuicers au un videoclip pe youtube care iti arata cum merge fiecare. Modelul meu nu e prea eficient si mi-e mai util in continuare blenderul. Omega 8006 mai face insa si altele in afara de suc (le poti gasi pe site-ul lor oficial), iar mie mi-e de mare ajutor din punctul asta de vedere pentru ca am o bucatarie destul de mica si n-am prea mult spatiu pentru diverse aparate.

            Eu ti-am spus din experienta mea, dar, fireste, tu cumpara ce ti se pare mai potrivit in functie de nevoile si preferintele tale.

            Cu drag,
            Corina

            PS: Scuze pentru eventualele greseli de ortografie, dar nu se vede tot textul in casuta in care scriu.

          • Corina says:

            Scuze, am scris repede si mi-au scapat doua amanunte importante: la prima liniuta, Omega VRT scoate mai multa pula in suc, iar la cea de-a doua, 8006 se curata mai usor.

          • Solana says:

            Ana draga,
            eu am incercat sa fac suc din spanac si a fost destul de greu, mi-a iesit multa spuma si n-am putut sa storc o cantitate prea mare de spanac.
            La fel si merele, sucul de mere nu iese limpede ca la centrifuga iar storcatorul tinde sa se blocheze la cantitati mai mari.
            Dar se comporta foarte bine la sucuri combinate.
            Eu storc foarte des morcovi, sfecla, telina radacina, frunze de varza, gulie.
            Merele si frunzele verzi le pun in combinatii si parca asa sunt mai multumita de rezultat.
            Pun mereu o sita pe recipientul in care se scurge sucul.

            E intradevar usor de folosit si de intretinut iar faptul ca sucurile nu sunt oxidate il face sa-si merite banii.

            Cred ca nu exista inca storcatorul perfect, unele sunt mai bune pentru radacinoase, altele pentru frunze, altele pentru pret, deci… alegem ceea ce ne este mai de folos in momentul respectiv 🙂

            Forumul lui arnoldehret are cateva threaduri despre Hurom, Conway si Angel. Cand ai timp mai citeste si de-acolo, e util si instructiv tot site-ul.

            Olivia sper sa nu se supere ca ne-am luat la povesti pe blogul ei, dar suntem musafiri respectuosi ^__^

  23. Laura says:

    Draga Olivia,

    Multumesc foarte mult pentru postarile tale pe blog. Astept cu mare interes reteta pentru tagliatelle cu pesto de caju si usturoi!! 🙂

    Cu mult drag,

    Laura

  24. IuliaF says:

    ANA, Incearca aici, poate ai noroc… 🙂
    http://www.eujuicers.it/it

  25. Miha says:

    Olivia,
    Puiului meu nu-i plac deloc ceaiurile,de nici un fel,nici macar cele indulcite cu miere; suc de morcov nu prefera deloc,iar de sfecla nici nu mai vorbesc!Locuiesc impreuna cu socrii si mi-e greu sa-l invat sa manance sanatos din acest motiv;cand o vad pe soacra-mea ca-i da carne,mor de nervi;m-am certat cu ea,dar cred ca tot ii mai da,pe ascuns.Nici nu mai stiu ce sa-i dau sa manance,sa-i placa si sa fie si sanatos!E un mancacios si cere mereu mancare cand ii vede pe ceilalti ca mananca;ar trebui sa-l tin in camera cand mananca cineva,dar cum el alearga tot holul,imi vine greu;mi se pare ca ma lupt cu morile de vant;ajuta-ma,te rog cu niste sfaturi! Ce le place cel mai mult puilor tai sa manance? In afara de fructe si legume,care ar fi mancarea mai consistenta pe care i-as putea-o da? (e mancacios!).De exemplu,azi dim.a mancat mar,jum.de banana si o piersica;pe la 12 mi-a cerut papa si i-am dat sa rontaie niste migdale,dupa care a adormit;cand se trezeste,in mod obisnuit,ii dau ciorba de legume sau altceva gatit;ce altceva as putea sa-i dau ca sa nu-i mai dau mancare gatita? de sucurile de verdeturi fuge cat il tin picioarele! As mai vrea sa stiu cum le dai tu quinoa la copii,o amesteci cu ceva…?

    • Ana I says:

      Miha, iarta-ma, dar Luiza are dreptate. Daca copilul e mancacios de ce isi incepe dimneata cu 2 fructe si apoi inainte de somn primeste cateva miglae? Nu stiu ce varsta are, dar uite un model foarte bun de alimentatie la Cristela pe site: http://www.cristelageorgescu.ro/meniul-zilei-3/?month=apr&yr=2012#

      Ea si-a notat pentru fiecare zi din luna pentru mai multe luni ce le-a dat copiilor sa manance in ziua aceea (si chiar ce au manacat parintii). Ai putea sa-i dai totusi cereale integrale la trezire, un fruct ca gustare si apoi la pranz ceva mai consistent (un ex de acolo pt Pavel de 2 ani: bulz vegan, rosie castravete, 200 ml supa de zarzavat).

  26. Anda says:

    Acest mesaj a fost sters de administratorul blogului pentru limbaj injurios.

  27. Miha says:

    Draga Anda,
    Daca parintii nu stiu ce-i sanatos pt.copiii lor…educatia alimentara a copiilor e facuta de parinti; deci,uite rezultatul! Nu poti sa negi ca sunt copii din ce in ce mai bolnavi si mai ales obezi!!!de la o varsta atat de frageda!

  28. Ana (Milano) says:

    Multumesc mult pentru raspunsuri, acum sunt mult mai informata despre ce am nevoie. Cred ca voi opta pentru Omega, ramane sa valutez daca cel vertical sau cel orizontal. Am ajuns si eu la concluzia ca nu exista unul perfect 🙂 dar sigur, cu oricare dintre ele, voi fi mai aproape de a avea sucuri de calitate ceea ce e un mare castig la noi in casa.

  29. Anamaria says:

    Buna Olivia,
    Daca ai fi o fata de 25 de ani, interesata de o viata cat mai echilibrata, sanatoasa si plina de iubire, ce metoda de contraceptie ai recomanda? Imi doresc sa renunt la anticonceptionale, dar nu stiu ce alternativa sa adopt inspre binele meu.
    Multumesc si o vara cat mai frumoasa pentru toata familia!!!

  30. Alexandra says:

    Draga Olivia,

    am cumparat muguri de brad si ma pregatesc sa fac siropul dupa reteta propusa de tine si vreau sa te intreb daca se poate lasa in frigider la macerat, pt ca nu am pivnita si daca capacul borcanului trebuie inchis ermetic.

    Pupici!

  31. Bebe says:

    Olivia draga,

    Asa cum mai sus cineva se intreba ce a cautat comentariul Ralucai pe blogul tau la fel te-as intreba eu ce ai cautat la Disneyland Paris.
    O minima documentare pe net ti-ar fi aratat imediat ca acolo este o locatie de tip consumerist americana bazata pe fast-food.
    Tot la o minima cautare ai fi aflat ca la una din locatii se afla ditamai supermarketul cu toate fructele, legumele si semintele pe care le doresti.

    Si totusi: de ce ai fost la Disneyland? Pentru mancare? Serios?

    In alta ordine de idei: eu nu sunt o persoana publica, dar tu esti esti. Si in aceasta postare pe blog tu insulti. Insulti la gramada: consumatorii unui anumit tip de mancaruri (chiar ocazional intamplandu-se consumul); copiii vizitatorilor unui parc de distractii; vanzatorii unor produse care nu fac obiectul cererii tale.
    Cam multe jigniri pentru o persoana publica, si femeie pe deasupra.

    Nu in cele din urma, cand spui: “am jurat sa nu mai calcam pe-acolo.”, pe cine ai inclus la “noi”? S-au jurat si copiii? Te-ai gandit la asta sau de regula ignori opinia lor si o presupui ca fiind neaparat si necesar identica cu a ta?

    Succese,

    • Mihaela says:

      eu n-am luat ca pe o jignire ci ca pe o realitate trista, o realitate trista care exista:(
      Nici eu nu mananc super-extra sanatos insa spre deosebire de copilele noastre noi nu am avut pubertate precoce si nici celulita si straturi de grasime la 4ani…
      deci, ar trebui mai degraba sa ne puna pe ganduri:(((

      atat am vrut sa spun…

      Olivia, nu te descuraja si spune off-ul in continuare!

  32. Irina Stoian says:

    Da,Bebe, ai dreptate, eu ma gandesc ca Olivia a insultat consumatorii acelui tip de mancare si copiii lor si vanzatorii si producatorii mancarii si tara din care provin ei si pe cei ce exporta acele produse si …….lista ar putea continua si chiar ma intreb daca nu si presedintele Traian Basescu este vinovat…:))))
    Doamne, in ce lume traim? Pina unde poate merge imaginatia si lipsa de fundament? Doamne-ajuta-ne!

  33. simonaBM says:

    buna olivia,
    f inspiranta postarea ta :))
    am o intrebare: am vizitat recent un nutritionist cunoscut din oradea pt baietelul nostru de 16 luni. a constat o usoara lipsa de minerale, observata printr-o “scobitura” mica prezenta la baza sternului si prin genunchii usot umflati. ne-a recomndat un supliment de minerale (d3, ca, mg, zn, bor), care sa regleze lipsa si sa porneasca cresterea in inaltime. noi suntem vegetarieni. ce parere ai, poate fi un semnal de alarma, sa consumam tabletele sau nu?
    multumesc mult pr raspuns!
    simona, cu drag.

  34. simonaBM says:

    ps inca alaptez, si pana sa apara fr si leg de sezon, nu prea ne-am bucurat de altceva (adica nu am avut puse la conge provizii), asa cam am consumat mere la greu (si ceva banane).

  35. Ana says:

    Draga Olivia,

    Stii ceva de cum se trateaza “lichid amniotic dens” in afara de antibiotice. Dr. -a cam convins/ speriat sa iau antibiotic pt ca lichid dens = posibila infectie si risc sa se rupa membranele si sa nasc prematur insa am zis sa te intreb si pe tine daca in lecturile tale ai dat peste asa ceva…
    Multumesc mult pt orice sfat,
    Ana

  36. CristinaBudu says:

    Dacă lumea în care trăim ar fi una în care să se acorde o minimă importanţă bunului simţ, nu am mai vedea venin aruncat la întâmplare, ca în acest mesaj. Şi nici fructe îndopate cu pesticide, care au gust de DDT. Educaţia este cea care face diferenţa între oameni, nu ceea ce mănâncă. Eu nu sunt 100% raw,însă sunt o persoană conştientă de faptul că cea mai mare parte a hranei este industrială în cel mai propriu sens, motiv pentru care încerc să fac tot ce pot să o evit. De multe ori fructele şi salatele pe care le considerăm sănătoase sunt îmbălsămate în nişte mizerii de nu ţi-ar veni să crezi, dragă Raluca. O fi ”extrem de fals” sau doar fals că se găsesc şi fructe la Disney, sigur. Însă nu ai să ştii niciodată ce fructe sunt alea. Şi mai bine să nu ştii. În afară de asta, ”copii” despre care vorbeşte Olivia sunt cât se poate de reali. Vezi pe geam la Macdonalds cum părinţii le dau în gură copiilor cartofi prăjiţi, să se asigure că mănâncă tot. Mă enervează foarte tare că postările de genul ăsta, pe UN BLOG PERSONAL, au efect negativ asupra asupra autoarei, care dă dovadă de mult bun simţ şi nu te trimite undeva cu tot cu judecăţile tale de valoare cu tot. Ca de exemplu, să mai deschizi o carte de gramatică. Şi să încerci o detoxifiere, căci mie îmi pari cam constipată.

  37. Luiza says:

    Urmaresc blog de un an si pot spune ca datorita Oliviei mi-am schimbat multe lucruri in alimentatia mea si a fetitei. Am urmarit din umbra toate posturile, toate comentariile pro si contra, dar comentariul in care Miha spune ca i-a dat unui copil in crestere dimineata o jumatate de banana si o piersica, la pranz cateva migdale si l-a culcat apoi m-a ingrozit. Cum poate afirma ca e un mancacios si cere papa in conditiile in care la pranz ii da cateva migdale? O intreb ea ce mananca la pranz? Stiu si vad in jur meu copii obezi si sunt constienta ca se face abuz de mancare (sanatoasa sau nesanatoasa) dar chiar nu crede ca exagereaza? Pai normal ca-i cere mancare mereu daca masa lui de pranz consta in cateva migdale… Pacat ca unele lucruri se inteleg gresit!!

  38. Luiza says:

    Blogul, scuze….

  39. Elena says:

    Olivia, pe cand cartea ta de retete? si pe cand o noua demonstratie culinara, caci tare rau imi pare ca nu am putut participa la aceasta..

  40. Mimigan says:

    Draga Olivia,

    Spune-mi te rog de unde iti cumperi : Nama Shoyu, wakame/dulse flakes, sare de mare? Deasemenea ai mentionat la un moment dat ca iti cumperi anumite nuci (macadamia, braziliene etc) de la un importator din Matache. Tinand cont de faptul ca acest mod de viata, respectiv raw-vegan, implica nu numai consumul alimentelor crude dar imperios si de o provenienta organica, naturala – ai putea sa ne spui daca aceasta sursa din Matache indeplineste aceste cerinte? Daca raspunsul este da, te rog mult spune-ne si numele. Stiu ca ai mai mentionat si surse ca Metro si Billa insa nu sunt incantata de produsele din aceste magazine/marketuri.
    De peste un an astept cu nerabdare aparitia “Cosului cu merinde” stii cumva daca o sa mai fie vreodata publicat.

    Mult succes frumoaso.

  41. Alexa says:

    Fetelor!!!

    Am facut o candidoza si nu sunt in tara….sunt disperata…aveti sfaturi/ remedii….sunt vegana…de 2 zile m-am trecut pe smoothieuri verzi.

    Va rog ajutati-ma!!

  42. Alexandra says:

    ajutor fetelor!!!

    Am facut o candidoza si nu sunt in tara….sunt disperata…aveti sfaturi/ remedii….sunt vegana…de 2 zile m-am trecut pe smoothieuri verzi.

    Va rog ajutati-ma!!

    • CristinaBudu says:

      Salut. Nu ai de ce să fii disperată din cauza unei candidoze. Nu ne-ai spus de care e (bucală, genitală,etc.). Este un diagnostic pe care ţi l-ai pus singură sau ai facut analize? În caz că e genitală, încearcă spălături cu ceaiuri (pelin, coada şoricelului). Poţi să şi bei 2-3 căni de ceai de coada şoricelului neîndulcit. Dacă nu găseşti ceaiuri acolo unde eşti, încearcă spălături cu bicarbonat de sodiu (nu alimentar) 1 lg la 1 l de apă. Important e să nu exagerezi cu spălăturile, adică să nu faci zilnic mai mult de 7 zile, fără supraveghere medicală. Dacă sunt prezente mâncărimi şi ai nevoie de remediu rapid (de care să nu faci abuz!), încearcă Canesten cremă şi 3 comprimate intravaginale, administrate la 2 zile, după spălături. Ar fi bune nişte analize de sânge, să nu ai probleme cu imunitatea. Eu aş face cure cu lăptisor de matcă şi aş mânca usturoi şi mult pătrunjel. Eficient ar fi iaurtul, dar asta numai dacă e din lapte nepasteurizat…

      • Alexandra says:

        E vaginala…stiu ca e candidoza pt ca am mai avut…de data asta nu e asa grava cum era in trecut…adica nu miroase urat dar mananca si secretia e branzoasa….am luat canesten…am auzit ca dupa ce termin tratamentul ar trebui sa incerc sa introduc cateva seri la rand iaurt cu seringa…a mai incercat cineva sa ceva?….o sa fac si spalaturile cat de curand…coada soricelului si pelin gasesc sigur aici….patrunjel in smoothiuri…sper sa se rezolve curand…

        • CristinaBudu says:

          iaurtul ar trebui ajute la refacerea unei flore normale. de-asta am scris şi eu mai sus, dar trebuie să fie din lapte nepasteurizat.nu ştiu dace e bine să consumi numai smoothies…nu uita de fasole, linte, diverse nuci, care sunt necesare, să nu te trezeşti cu vreo anemie. apartia candidei e favorizată de alimentaţie, însă, mai degrabă, de lucruri pe care cred că nu le consumai nici înainte (prăjeli, grăsimi, exces de dulciuri, cafea, alimente acide în general, care aduc un dezechilibru în corp). fă teste de imunitate şi ai grijă ca şi partenerul să primească tratament…

          • Alexandra says:

            In ultima vreme nu prea am avut grija de dieta…adica am mancat multa paine si am baut cam mult vin/ pierdut nopti din cauza examenelor….toate cred ca au dus la asta…treaba cu smoothieurile am zis sa o fac pentru cateva zile…sa curat corpul un pic…Cu prietenul meu folosesc numai prezervativ…este nevoie de tratament in cazut acesta? Daca da…ce anume? Iti multumesc enorm pentru sfaturi si pentru timp :*

            Alexandra

          • CristinaBudu says:

            Salut

            Candida se ia foarte uşor, de pe aşternuturi, prosoape etc.. Există antimicotice orale, care se iau în doza unică sau o tabletă la 7 zile, dar asta numai după ce primeşti diagnostic clar. Alimentaţia, pe fondul unui sistem imunitar solicitat de stres, poate să fie un factor deciziv în dezvoltatea oricărei afecţiuni. E bine să faci detoxifiere şi să încerci să ai o alimentaţie cât mai echilibrată. Ca metodă de urgenţă (pentru el) ar fi canesten sau lomexin unguent extern, o dată sau de 2 ori pe zi. Oricum, medicul va asuma la fiecare diagnostic de infecţie cu fungi, virusuri, etc., faptul că şi partenerul e infectat şi că e un factor de propagare a infecţiei. Ca să nu mai încărcăm lista de comentarii, lasă-mi, dacă vrei, un mail, şi vorbim acolo.
            Sănătate.

  43. Miha says:

    Draga mea Luiza,
    Puiul meu a adormit in patut in timp ce se juca;i.am dat in castronel cateva migdale ca sa.i pot eu pregati ceva de mancare,in timpul asta;daca il iau cu mine cand ii pregatesc mancare,nu ma lasa;tipa cat il tine gura!cand am intrat in camera,el dormea asa frumos,ca mi.a fost mila sa.l trezesc si e f.mofturos cand il trezesc;crezi ca numai atat ii dau sa manance? pana la un anisor si un pic nu am reusit sa.i scot masa de peste noapte;se trezea,se aseza in fund si plangea pana ii dadeam sa manance! ii dadeam ceai sau apa;degeaba;el vroia “papa”. El are dureri f.mari de burtica si trebuie sa am grija ce.i dau sa manance; daca toata lumea mi.l indoapa cu mancare,nici asa nu.i bine;dar eu il alimentez cum cred eu mai bine;dac.ai sti cat m.am stresat eu din cauza alimentatiei! e mancacios,dar mi.e ciuda ca nu prea.i plac alimentele sanatoase; asta pentru ca i.a vazut pe ceilalti mancand cu pofta;nu.i poti interzice copilului sa nu manance sau sa nu pofteasca mancare cand el vede;ii e pofta,doar e copil! daca as locui singura,numai cu sotul si copilul,ar fi alta treaba; de exemplu,daca stam toti la masa,el vrea sa manance si din farfuriile celorlalti;i se pare mai bun

  44. Miha says:

    LUIZA,
    Referitor la ce mananc eu la masa de pranz,nu mananc prea multe;n.am pofta de mancare si.s f.slaba;am baut suc de lamaie cu gandul ca.mi face pofta de mancare;dar degeaba! eu as vrea sa am pofta de mancare pe care o are micutul meu;si ma stresez penttru ca n.am bani sa cumpar mereu de toate;de exemplu,caju nu.mi permit sa cumpar ca e f.scump(si mai sunt si alte alimente scumpe),iar alte alimente nu se gasesc la noi in oras…micutul meu a mancat o perioada buna lapte de migdale,dupa care a inceput sa.l refuze categoric! lapte de capra nu vrea deloc,am incercat diverse metode;in lipsa de altceva,i.am dat din nou lapte praf,ca.mi cere “apte” si chiar nu stiam de care sa.i dau! si ii mai dau cate un ou de tara,ii dau si branza de vaci cateodata,iaurt de vaca,facut in casa…daca el refuza categoric sucurile de legume,sucurile de fructe,laptele de migdale,ce sa fac? sa.l las flamand? Sunt f.suparata din punctul asta de vedere! Poate imi dai tu niste sfaturi si poate imi povestesti din experienta ta cu privire la alimentatia ta si a fetitei tale; ce varsta are fetita ta?
    Astept raspuns
    Te pup

    • Iris says:

      Buna Miha!

      Eu nu am copii, dar poate linkurile urmatoare iti vor fi de ajutor. de ex, Cristela Georgescu publica de mult timp meniul zilnic al copiilor ei (si chiar si al parintilor 🙂 ), cred ca e o sursa de inspiratie foarte buna! http://www.cristelageorgescu.ro/meniul-zilei-3/?month=apr&yr=2012 Aici e luna aprilie ca sa iti faci o idee. Poti gasi o multitudine de retete vegane acolo, multe dintre ele folosesc ingredinte comune si nu necesita achizitii scumpe si pretentioase. Oricum, cred ca de mare folos ar fi sa ii dai puiului tau si cereale integrale, poti face multe combinatii gustoase si sanatoase.

      Si desi nu e vegana, ti-o recomand si pe http://easypeasy.ro/2011/11/din-nou-despre-diversificarea-iepurelui/ are o perspectiva foarte buna despre papa sanatoasa pentru bebe. De ex ea foloseste orez brun, fulgi de ovaz in combinatie cu fructe si legume- asta sigur i-ar asigura un mic dejun satios copilasului.

      sper ca te-am putut ajuta. Cred ca ar fi bine sa nu te mai gandesti la caju si alte produse exotice scumpe daca deocamdata nu ai suficiente resurse, nu e nicio tragedie, multi dintre noi sunt in aceeasi situatie, crezi ca bunicii nostri au trait cu alge si nuci de macadamia? Exista atatea alternative sanatoase si accesibile. Daca nu ii place sucul de sfecla, fa-i o salatuta de sfecla rasa, sau un piureut de sfecla coapta, intr-o forma sau alta trebuie sa-i placa. Sanatate multa si tie si puiutului!

      • Miha says:

        Multumesc frumos pt.sfaturi! Am incercat multe trucuri pt.a.l determina sa manance sanatos,dar…nu merge mereu…

  45. Miha says:

    Cred si eu ca te.ai ingrozit cand ai citit ca dimineata i.am dat fructe,la pranz migdale,dupa care a adormit! dar cu o seara inainte il duruse tare burta si mi.am propus ca a doua zi sa.i dau sa manance supa la doua mese;cum dimineata nu stiam ce aliment usor sa.i dau dupa o noapte de plansete din cauza burticii,i.am dat mar,banana,piersica.

  46. RALUCA says:

    pt miha…cred ca era mai bn pt copil sa ii faci un suc de morcovi,mere, frunze de ceva salata etc,,,,decat sa il culci nemancat

  47. Miha says:

    Olivia,
    Te.am rugat mai sus sa.mi spui ce mananca puii tai;am gasit o postare mai veche de.a ta si.am vazut cam ce mananca;intreaga ta familie mananca sanatos si e normal ca micutilor sa le placa mancarea ta gustoasa pe care o combini asa frumos;mi.e ciuda ca micutul meu refuza sucurile de fructe si legume si te inteleg ca n.ai cum sa.mi dai sfaturi cu privire la alimentatia copilului meu,din moment ce el refuza mancarea sanatoasa;insa,te-as ruga sa.mi spui cum prepari tu hrisca,quinoa,mei,linte pt.a le da micutilor sa manance.
    Multumesc!

  48. Luiza says:

    Miha, te inteleg cum e sa ai un copil mancacios. Fetita mea se trezea si de 2 ori noaptea sa manance, nu exista sa bea ceai, ea cerea laptic. Stiam ca nu e bine dar nu aveam ce sa fac pentru ca plangea f tare daca nu-i dadeam sa manance. Pana la 1 an si 3 luni avea un program regulat de masa (3 mese pe zi) fara gustari. Apoi a inceput nebunia! Era tot timpul la bucatarie si-mi cerea papa. I-am introdus 2 gustari intre mese dar degeaba. Am consultat doctorita si mi-a zis sa-i dau mancare de cate ori imi cere pentru ca o sa vad un salt de crestere peste o luna, doua. Mi-a fost teama sa nu devina obisnuinta dar nu am avut de ales. Si a avut dreptate! Parca deodata a crescut in inaltime (stiu, toti copii cresc dar la ea s-a vazut brusc). Acum s-a mai reglat si cu mesele, avem 3 mese si 2 gustari. Citind ca a avut probleme cu burtica te inteleg de ce ai procedat asa, dar sincer, de unde sa stiu. Am crezut ca masa principala a unui copil consta in cateva migdale si chiar m-am ingrozit. Eu recunosc ca am noroc de un copil care nu e mofturos la mancare si-mi papa cu placere sucuri de legume si fructe si sunt constienta ce greu e sa hranesti sanatos un copil care nu-ti accepta mai nimic. Succes!

  49. Luiza says:

    Miha, nu cred ca trebuie sa te stresezi ca nu ai bani pentru caju, serios! Eu nu sunt vegetariana dar incerc sa nu indop copilul de carne. Ii mai dau si eu cate un ou de tara, peste si carne cand am din surse sigure. Ea mananca lapte de migdale, susan, soia dar seara in biberon vrea laptele ei praf si nu e chip sa renunte la el. Chiar daca bea cantitate mica, tot cere biberonul si cu un anumit lapte. Nu-i dau lapte de capra pentru ca nu am de unde, de vaca din comert nu ma ating. Am reusit la 1 an (acum are 1 an si jumatate) sa-i scot dimineata biberonul de lapte praf si sa o trec pe micul dejun care consta in fructe si cereale integrale ( nu la cutie). Tot dimineata ii dau si laptele vegetal cu lingurita :))) Eu sincer ma minunez cu ce placere mananca quinoa (pe care eu nu o sufar), hrisca, ovaz… Am vazut ca intrebai de quinoa, incearca sa-i dai quinoa cu sos de zmeura, afine, coacaze ca tot e sezonul si poate o accepta. Mai degraba redirectionez bugetul catre fructe decat pentru caju (si asa nu le mananc cu placere). Stiu ca s-a mai dat site-ul dar poate l-ai omis, intra si pe cristelageorgescu.ro, are multe exemple de meniuri pentru bebe si multe metode de preparare a laptelui vegetal care sa fie pe placul copiilor.
    Bafta multa!

    • Miha says:

      LUIZA,
      Nu ma stresez ca nu.mi permit sa cumpar caju,ci si multe alte produse alimentare care ar putea alcatui un meniu sanatos,mai ales pentru copilul meu;de exemplu,la mine in oras nu gasesc produse bio decat f.putine si ca sa cumpar din alt oras,m.ar costa in plus transportul…nu gasesc nici drojdie naturala(as vrea mai mult pt.painea pe care i-i pregatesc copilului);Unele alimente pe care nu le gasesc chiar ar fi necesare pentru meniul micutului in conditiile in care acum nu.i dau carne si in curand vrem sa renuntam la oua; Cristela Georgescu le da copiilor lapte de soia,dar are surse sigure de unde cumpara soia;eu nici macar modificata genetic nu gasesc…

      • Miha says:

        Bine,ca oricum n.o sa scrie pe eticheta “modificata genetic”! Ar fi culmea! Dar in cazul in care nu specifica pe eticheta”nemodificata genetic”,s.ar parea ca e modificata…pe de alta parte,nu putem avea incredere in ce spun ei

      • Antonia says:

        Draga Miha, trebuie sa hranesti copilul sanatos, insa nu il poti obliga sa manance ceva anume doar ptr ca e sanatos dar lui nu ii place.Cu timpul poti incerca sa faci schimbari, cu multa rabdare, dar intre timp trebuie sa ii dai sa manance ca sa creasca.Chiar daca nu gasesti ceva anume sa ii dai, ai rabdare, toate la timpul potrivit.Nici eu nu am avut toate informatiile de acum cand copiii mei erau mici, dar caand le-am aflat nu m-am repezit la schimbari, totul am facut cu timpul.Copiii mei au crescut bine, sunt sanatosi, nu racesc,nu au tot felul de boli.Doar unul din ei a ales sa nu manance carne, insa pe ceilalti nu ii pot obliga sa nu manance(au acceptat insa sa nu mai manance din comert) cand merg in alta parte sau la bunici, desi le ofer informatii si am speranta ca vor alege candva si ei partea buna.Atat vreau sa spun, nu infometa copilul, relaxeaza-te si ai rabdare.Nu accepta ei adultii lucruri de care sunt constienti ca sunt sanatoase, darmite copiii…Mult succes!

  50. Laura says:

    Dragă Olivia,

    Am fost și eu acum câțiva ani la Disneyland. Parcul – minunat, feeric, tot ce se poate, însă din păcate la capitolul mâncare trebuie să îți dau dreptate. De altfel, problema aceasta se poate spune că o întâlnim în general în ziua de astăzi.La restaurante în afară de salate nu știu ce altceva se poate mânca.
    A fi responsabil, a-ți păsa de sănătate și a consuma doar alimentele care au fost create pt specia umană a început să fie considerat „extremism”. Bun, eu una prefer să fiu extremistă atunci! Sănătatea, bucuria și fericirea mea sunt mai presus de orice vorbe răutăcioase, invidii sau acuzații nefondate. Mă bucură să văd că și tu ești la fel. Te admir mult și ești o adevărată inspirație pentru mine:)

    Am citit unele din comentariile care ți se adresau, comentarii f necivilizate de altfel, lipsite de respect, pline de o glacialitate care mirosea a orgoliu rănit și deborba de sindromul persecuției 🙂 Am văzut de asemenea că multe persoane binevoitoare au răspuns, și au dat niște răspunsuri f bune, însă uneori am impresia că astfel de oameni (dintre care mulți au frustrări că nu au voință să se țină de un stil de viață sănătos și din cauza asta aruncă în alții cu pietre) ar trebui pur și simplu ignorați, împreună cu toate comentariile lor. Nu are rost, ne cheltuim timpul și energia absolut INUTIL.

  51. Mihaela says:

    Buna! Olivia am mare nevoie de ajutor! Sunt insarcinata in 3 saptamani si habar nu am ce sa mananc ca puiul meu sa creasca comme il faut. Nu sunt raw vegana dar nu mananc carne sau peste, branza rar si chiar vreau sa renunt definitiv la lactate. Te rog din suflet spune-mi de unde sa iau toate vitaminele. Sucurile de legume mi-ar fi de ajuns?
    Fetelor care poate treceti prin asta odata cu mine, HELP! E prima mea sarcina si mi-e foarte frica! Va multumesc!

    • marie says:

      Cred ca singura solutie e sa-ti faci gradina ta si livada ta,ca altfel nu gasesti tu legume si fructe bio.

  52. Ina says:

    Buna Olivia & fetele,

    de cand am descoperit blogul tot citesc si citesc cu drag si mare folos. va multumesc mult pentru toate informatiile grozave pe care le-am gasit aici si pentru tot timpul dedicat si toata implicarea voastra. am nevoie acum de o informatie pe care pana acum n-am reusit sa o gasesc si sper din suflet ca ma poate ajuta cineva. sunt insarcinata in 5 luni si de cateva zile vad “inflorind” o candida vaginala pe care nu stiu cum sa o tratez. stiu ca sunt recomandate baile de sezut cu infuzie de coada calului insa acestea (baile de sezut in general) sunt contraindicate in sarcina … informatiile legate de plantele contraindicate in sarcina sunt atat de confuze si incoerente ca mi-e si teama sa mai beau vreun ceai.

    Va rog mult, o mana de ajutor

    multumesc ,

    Ina

    • nikole says:

      Draga Ina,
      candidoza arata ca in corpul tau exista prea multa aciditate si din cauza asta s-a format. Solutia asa cum s-a tot scris aici este de a alcaliniza corpul. Astfel incearca sa renunti la tot ce produce aciditate in corp in special la proteina animala, la paine, paste, pizza, cafea etc. Si eu sunt insarcinata in aprox.9 luni si am avut o sarcina raw-vegana si bebele a crescut foarte bine si fara carne, branza, oua etc. Cat despre bai eu ti le recomand atat timp cat apa nu depaseste nivelul bazinului tau(mai putin de un sfert din cada) Eu am facut toata sarcina bai in apa calda dar cu foarte putina apa in cada in care puneam cateva picaturi de ulei esential de lavanda sau ce aveam la indemana. Asta ma ajuta sa ma relaxez, sa evit insomniile din sarcina si sa dorm mai bine noaptea.

      • Ina says:

        Multumesc mult pentru raspuns , Nikole !
        Eu nu sunt raw vegan, dar incerc sa mananc cat de sanatos pot. Carne mananc foarte rar , mananc oua de tara , paine facuta de mine din faina integrala si branza de capra . In rest legume si fructe 80% crude. Beau doar lapte de seminte si shake-uri din frunze verzi. Am scos deja din alimentatie produsele de provenienta animala de cand cu aparitia candidei dar inca nu a disparut dupa o saptamana si ceva 🙁 . Voi persevera si voi incepe si baile de sezut cu coada calului , foarte multumesc inca o data !

        PS Scuze ca indraznesc cu inca o intrebare,si sper ca nu o vezi ca in proverbul “Iti da omu’un deget si tu ii iei toata mana ” dar , tu ai baut ceaiuri in timpul sarcinii ? Ai cumva o lista , un link , un sfat cu ce e permis si ce nu in sarcina ?
        Multumiri anticipate si sarcina usoara in continuare !

  53. Mara says:

    Buna ziua tuturor,
    Imi place acest blog, il citesc cu placere, de multe ori ma intriga multe comentarii , dar asta e democratia.
    Multi nu fac nimic si asteapta sa primeasca totul pe tava ca la restaurant de la altii care muncesc , cauta si studiaza.
    Imi place de Olivia desi are si ea unele exagerari insa se compenseaza din alte parti. Intradevar se lupta intr-o lume nebuna rau si se pare ca reuseste sa faca ceea ce isi doreste.
    Nu o poate nimeni condamna, nu are dreptul sa o faca pentru ca fiecare stiie ce e mai bine pentru familia lui
    Fiecare familie e diferita si ca psihic si ca vibratie si fiecare dintre noi ne dezvoltam intr-un mod aparte.
    Eu am un copil de 4,8 luni si incerc sa-i dau tot cei mai bun insa nu pot face non- stop intr-un oras mare ( Cluj-Napoca)
    Si eu sunt o fire disperata cateodata cand vad ca fetita cere sa manance diverse lucruri care nu sunt ok , dar le vede la alti copii, insa incerc sa fiu calma si a doua zi sa ii ofer ceva bun, ecologic care sa compenseze ( dar nu de Plafar sau alte firme care comercializeaza produse eco la un prêt nesimtit).
    Nu imi permit asta , dar nici daca as putea nu as dorii sa-i imbogatesc pe unii oameni care in fiecare zi incearca sa profite si sa se imbogateasca datorita disperarii unor oameni sa manance curat.
    Produsele le cumpar din piata de la anumiti tarani care mi se par cei mai pricajiti , si in fiecare duminica cand ne intoarcem de la munte ne oprim pe la case si ne cautam ce ne trebuie, de cele mai multe ori ne intoarcem foarte incarcati. Folosim lapte de la munte, oua , legume, mai rar carne de casa , multa miere, ciuperci de padure, fructe de padure pe care le culegem de multe ori singuri.
    O mica paranteza – Eu nu o sa mai folosesc niciodata sare de Cacica, Suceava – procesul tehnologic este dezastros l-am studiat decurand – nu cred ca vreti detalii de la un geolog
    La noi totul decurge foarte natural, imi cresc copilul dupa instinctele mele de mama grijulie, nu dupa carti, reviste, etc, citesc mult , spicuiesc ce mi se potriveste si apoi adaptez la fata locului.
    Copilul meu merge la o gradinita de stat unde se mananca destul de prost , insa acasa eu zic ca ii dau baza ( deoarece in iarna trecuta de ex nu s-a racit deloc in comparatie cu ceilalti care au stat toata iarna pe acasa indopati cu medicamente, este rosie in obraji, are greutate normala nu are cearcane)
    Dimineata obligatoriu un pahar mare de suc viu de fructe si legume si rar citrice, apoi mananca la gradinita , la ora 16,00- merg la gradi cu un pahar de suc viu , nuci , fructe uscate etc, seara peste de lac de munte, diverse legume marinate, salate , un ou fiert, cas sau telemea dulce din piata etc si iar un pahar mare de suc viu.
    Pt mine este importanta si mancarea dar statul in aer liber este mult mai important
    In cursul saptamanii sta cel putin 3 ore afara cu exceptia a doua zile cand merge la inot ( unde mai inghite apa cu clor- sincer nu cred ca e o tregedie)
    In fiecare vinere plecam la munte pe ploaie , vant, zapada, ger, si sta afara pana ingheata ( la propriu), a picat in lac inghetat si nu a avut nimic, a dormit in padure fara cort, a dormit in sanie, este extraordinar sa vezi un copil liber in natura si nu intre betoane.
    O alta importanta este odihna, ea nu doarme sub 10 ore niciodata( noaptea) iar amiaza cand suntem acasa 2-4 ore.
    Multi parinti se vaita ca ai lor copii se culca pe la 10,11 seara .Oare de ce? Pt ca nu ii hranesc cum trebuie, si nu ii scot sa faca miscare. Stau eventual in fata blocului galbeni la fata si lipsiti de vlaga cu niste parinti disperati care la ce mai mica adiere de vant sau de ploaie ii fugaresc in casa.
    Eu cred ca trebuie sa incerce totul in viata , pentru ca atunci cand vor creste mari vor fi tentati, iar daca ii privezi de anumite alimente multi ani , se pot alege cu alergii atunci cand le vor incerca.
    O sa plece in tabere, excursii cu scoala , nu pot fi toate bio si raw pt ca nu o sa-mi permit, dar daca are o baza buna o sa supravietuiasca.
    Eu am 30 de ani si pana acuma am incercat multe feluri de mancare, si am ales ce mi se potriveste , oare nu suntem datori sa-I lasam si pe copii nostrii sa incerce sub supravegherea noastra, ca sa nu se indoape atunci cand vor scapa de acasa?
    Eu nu judec pe nimeni, oricine e liber sa faca ce vrea, eu mi-am spus stilul de viata al familiei mele , care de multi ii contestat, insa noi ne simtim bine si o sa mergem mai departe tot asa.
    Sper sa fie si alti oameni care sa gandeasca la fel

    • InaB says:

      Servus, Mara!
      Ce zici de o intalnire in Parcul Mare sa mai schimbam o vorba doua de copii, nutritie, sanatate? Si …de ce nu si cu alte mamici de pe forum din Cluj?
      Cu drag,InaB

      • Mara says:

        Servus Ina,
        Mi-ar face placere sa discutam despre stiluri de viata oricand si oriunde, mai ales in aer liber.
        Din pacate stau foarte prost cu timpul in viitorul apropiat, suntem tot plecati o perioada si suntem numai in trecere prin Cluj. Azi ne-am intors de la Maratonul Apuseni si pe marti dimineata plecam in zona Muntilor Cernei si Godeanu.Prin luna august sper sa fim pe langa Cluj si mi-ar face placere sa cunosc lume noua.
        Adresa mea de mail este antoniemaria@yahoo.ca , imi poti scrie orice si oricand.
        Pe curand

    • delia79 says:

      Foarte frumos mesaj, felicitari pentru felul cum iti cresti fetita. Sunt total de-acord ca statul afara si efortul fizic sunt la fel de importante ca si alimentatia. Alimentatia raw este geniala, dar de multe ori imposibila 100% in societatea de azi. Mi-a mers la suflet mesajul asta 🙂

  54. Angi says:

    Buna Olivia,
    Ma poti sfatui daca pot urma cura cu argila Algo(a domnului Mircea Bocan) si in acelasi timp sa iau si pulbere de orz verde? Sau orzul nu se mai asimileaza in prezenta argilei? Nu stiu ce sa fac fiindca am o anemie destul de severa si as incerca tot ce se poate.
    As mai avea o intrebare privind cataplasmele cu argila: ele au acelasi efect daca este acoperita cataplasma cu folie alimentara? Fiindca in aceasta situatie nu se mai usuca argila. Ar fi mai comod asa sa le tii peste noapte, dar nu stiu daca efectul mai este acelasi. Ma gandesc ca poate argila isi face efectul doar in momentul in care apa se evapora.
    Multumesc frumos!

  55. Catalina says:

    Buna ziua! Fetelor nu stiti vreun regim de ingrasare, dar care sa fie compus exclusiv din alimente vegane? Toata familia e cu gura pe mine ca am slabit prea mult, ca nu merg intr-o directie buna cu regimul lacto vegetarian, ca nu e normal sa nu mananc carne ( carnea are proteine si sistemul muscular se constituie din proteine – asta e logica lor). Nu stiu nici eu in ce directie sa merg, dar sincer mi se face rau numai cand vad carne darmite sa o mananc. Poate a mai trecut cineva prin asa ceva si poate sa imi dea vreun sfat in privinta unui regim de ingrasare, dar cu alimente vegane. Multumesc.

    • Marina N says:

      Catalina, cateva exemple de surse de proteine vegetale: ciuperci, boabe de fasole, linte, naut, avocado, spirulina, migdale, nuci, seminte de floarea-soarelui, hrisca. Succes!

  56. Mihaela says:

    Fetelor e ok sa iau tablete de spirulina bio in timpul sarcinii?

  57. ade says:

    Buna Olivia,
    Astept cu nerabdare reteta de tagliatelle de dovlecei 🙂
    Acusica trece sezonul lor…
    multumesc

  58. InaB says:

    Servus, Mara!
    Ce zici de o intalnire in Parcul Mare sa mai schimbam o vorba doua de copii, nutritie, sanatate? Si …de ce nu si cu alte mamici de pe forum din Cluj?
    Cu drag,InaB

  59. Andreea says:

    Fetelor, Olivia sunt disperata si am nevoie tare mare de un sfat. Baietelului meu de 3 ani i-au aparut multe , multe bubite rosii pe fundulet, sunt mai mult decat eruptii de caldura. Le are de vreo o saptamana, nu s-au ameliorat, din contra. Dr-ta mi-a dat niste unguente cu anitbiotic, claritine sau aerius..Nu mai stiu ce sa fac sunt disperata. si de cand s-a agravat il si dor.Sunt foarte rezervata in a-i da acele unguente , insa cu crema de galbenele si tinctura de propolis nu i-au trecut, iar dr-ita a spus sa nu il dau sub nici o forma cu tinctura de propolis sau galbenele. Sunt in ceata total. Si ca sa nu fie doar atat, de 2 zile are si gurita pline de afte. Trebuie musai sa spun ca avem foarte mare grija la alimentatie, nu am eliminat din alimentatia lui carmea, lactatele sau ouale, ii dau f rar si intotdeauna cu muuuulte legume crude. Va rog sa ma ajutati, daca stiti vreun remediu. Multumesc din suflet! Pupici dragi

    • olivia says:

      Eu m-am folosit pentru copii de spalaturi locale cu ceai de pelin/marul lupului si unguent de galbenele (fara petrolatum, cum se gaseste in farmacii).

  60. Miha says:

    Raluca,
    Nu l.am culcat nemancat pe copil; dupa cum am specificat,a adormit in patut in timp ce.i pregateam de mancare; si ce usor e sa zici;”cred ca era bine sa.i faci suc de morcov,mere,ceva salate…”.e usor sa zici,draga Raluca,dar ce bine.ar fi daca toti copiii ar bea aceste sucuri! Stiu sigur ca nu numai copilul meu refuza sa bea si daca ai avea copii,ai sti si tu cum e sa.ti refuze anumite alimente! Daca ai si accepta,esti o norocoasa! Oricum,ma bucur ca mananca cateva fructe si legume crude(nu facute suc);ma multumesc cu atat,pt.ca am auzit multe mame zicand ca ai lor copii nu se ating de niciun fruct;sper ca atunci cand va mai creste,vazand la alti copii sucuri,i se va face pofta si eu voi veni cu alternativa: SUCURI PROASPETE!

  61. Miha says:

    Ups.: Am vrut sa scriu:daca ai copil si el bea sucuri de fructe si legume,esti o norocoasa

  62. Lucia says:

    Pe cat de bine arata pe atat de sanatos pare tot ce ai gatit tu acolo.Felicitari

  63. Ioana Cluj says:

    Servus Ina , sunt Ioana din Cluj si cu mare drag as veni la o întîlnire sa povestim despre nutritie si copii. Eu sunt in concediu pentru cresterea copilului mai am 3 luni pina împlinește pitica mea 2 ani. Dacă vrei sa vorbim poți sa mi scri pe ioanaramonaoltean@yahoo.com.

  64. Claudia says:

    Buna Olivia si felicitări pentru tot ceea ce faci….vroiam sa te rog dacă ai putea sa dai o culoare mai “puternica” scrisului …pentru ca se vede foarte slab…

  65. Cristina says:

    Buna tuturor

    Apelez din nou la sfaturile voastre pentru care va sunt recunoscatoare.Din iarna si pana acum copiii mei in week-end margeau la bunici. Baiatul(5ani) se intorcea bine sanatos, fata(4 ani) tusea. Socrii mei sunt niste oameni ft grijulii, fetita sensibila, am dat vina ba pe una, ba pe alta pana cand a venit caldura si nu mai gaseam nicio scuza; atunci am gasit o singura explicatie bazata pe faptul ca fetita are un teren alergic, pisica din casa socrilor, care locuiesc la bloc. I-am dat copilului Flonidan si dupa 2 doze s-a vindecat si n-am mai dus-o timp de 3 saptamani. Toate bune si frumoase pana saptamana trecuta cand a fost ziua soacrei mele si a mers in vizita (2 ore); a doua zi a inceput tusea si tuseste si acum. Am fost plecati la munte si s-au jucat in parau si banuiesc ca fiind apa rece asta este motivul pt care acum are si ochisorii umflati si usoare cearcane. Ce ar trebui sa fac sa-i opresc aceasta tuse si care ar fi problema ochilor? Credeti ca parul de pisica poate fi vinovat de aceasta tuse?Va multumesc.

  66. anca says:

    La noi a functionat pt tuse cu sirop de ceapa rosie, faci sucul din 2 cepe rosii dupa care pui 2 linguri de miere.
    Se bea inainte de fiecare masa cat suporta ea, ii poti da si intre mese preferabil cat mai des.
    Daca nu suporta gustul poti sa-l diluezi in ceai dar isi face efectul mai greu.
    Siropul se tine la frigider 2 zile dupa care faci altul si-i dai timp de 1 sapt.
    Daca ii dai si un catel de usturoi dimineata iti garantez ca va fi ok.
    Noi nu plecam fara sa mancam usturoi in fiecare dimineata si se vede nu a mai tusit de multa vreme.
    Va doresc sanatate.

    • Cristina says:

      Multumesc mult, intr-adevar ceaiul de ceapa functioneaza.

    • georgiana says:

      Anca, cum storci ceapa? Ma gandesc ca ramane izul de ceapa in storcator. Si cum combati mirosul usturoiului de dimineata? Multumesc

  67. Silvia says:

    Olivia, fetelor, mi s-a stricat blenderul vechi si as vrea sa cumpar unul de calitate. Puteti sa imi recomandati cateva modele bune?
    Imi cer scuze ca revin cu o intrebare despre care stiu sigur ca s-a mai discutat, dar nu reusesc sa gasesc subiectul unde au fost aceste comentarii, iar functia de cautare in blog nu ma ajuta deloc :((( Pe aceasta cale, adresez din nou rugamintea, Olivia, de a se rezolva problema cu cautarea si in comentariile blogului. Multumesc mult!

    • CristinaBudu says:

      Bună
      Eu am avut un blender destul de scump de 500 W (pe care l-am ars când încercat să blenduiesc năut înmuiat…) şi mi-am luat altul de 700, care cam gâfâie şi el. Un blender foarte bun este şi foarte scump (e un Vitamix de peste 2000 ron), la care visez şi eu…Dacă nu îl poţi lua pe ăla, caută orice care să aibă peste 900-1000W. Acum depinde şi de cât şi la ce îl foloseşti. Unul mai puternic îşi spune cuvântul la amestecuri pentru pâinici raw, de exemplu, sau când faci lapte de migdale sau maioneză raw.

    • nina says:

      Neaparat sa fie peste 1000W, asta zicea si Ligia Pop. O sa iti usurezi munca si nu se arde asa usor. Incearca Krups de 1100w parca, costa cam 150 euro.

  68. Mihaela says:

    Buna fetelor. Nici una dintre voi, raw vegane, nu e insarcinata? va rog mult cateva sfaturi referitoare la ce sa mananc in timpul sarcinii si daca se merita sa iau vitamine. Va rog mult! Multumesc!

  69. trif diana says:

    Buna Olivia!

    Ca urmare a stilului de viata pe care l-ai adoptat banuiesc ca nu folosesti nici produse cosmetice si de ingrijire conventionale, ci organice, bio sau altele, nu stiu, dar as vrea sa-mi spui cateva marci pe care le folosesti pentru eu sunt in cautare, iar tu arati superb, foarte tanara!

    Multumesc.

  70. Clau says:

    Unele fete de aici spun ca Blenderul Blendtec ar fi bun!

  71. Clau says:

    O noua runda de retete vechi…ce parere aveti?
    11. Pulbere de seminţe (Ardei, Roşii)
    Seminţele atât de ardei cât şi de roşii se recoltează, se pun la uscat la soare, iar în timpul iernii să fie transformate în pulberi care să fie adăugate la diferite preparate culinare, cărora le dă gust deosebit de plăcut, îmbogăţindu-le cu enzime, vitamine, minerale şi multe altele. Pulberea se face numai pentru 7-8 zile. Pulberea se face într-o râşniţă de cafea.

    12. Salată de varză cu ciuperci
    Ingrediente: 1/2 varză albă dulce, 300 g ciuperci de cultură, zeamă de lămâie, 4-5 linguri ulei, 1 ceapă mare de apă, 1 lingură pastă de roşii, o legătură de mărar, 1/2 linguriţă pulbere plante aromatice şi condimente, sare.
    Mod de preparare: Varza se taie fideluţă se freacă cu sare în mâini pentru a-şi pierde din rigiditate, apoi se amestecă cu ciupercile (care au fost alese numai mici şi mijlocii, bine spălate, tăiate felii, stropite din belşug cu suc de lămâie, acoperite şi ţinute la rece 24 de ore) cu ceapa şi verdeaţa tăiată mărunt, cu pulberea, pasta de roşii şi ulei.

    13. Salată de ţelină cu maioneză
    Ingrediente: 500 g ţelină, 1 legătură frunze fragede de ţelină, 1 ceapă de apă, 250 g maioneză.
    Mod de preparare: Ţelina, bine spălată, se curăţă se dă pe răzătoare, se amestecă cu ceapa şi verdeaţa tăiată mărunt apoi se pune maioneza şi sare după gust.

    14. Salată de rădăcinoase cu maioneză
    Ingrediente: 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 păstârnac, 1 ţelină, 1/2 ridichie, 1 ceapă mare de apă, 1 felie de sfeclă roşie, 2 legături de verdeţuri, 300 g maioneză.
    Mod de preparare: Rădăcinoasele, bine spălate, curăţate se dau pe răzătoare, se amestecă cu ceapa tăiată mărunt, verdeaţa apoi maioneza.

    15. Ciorbă de rădăcinoase cu suc de roşii
    Ingrediente: 1 1/4 suc de roşii, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 păstârnac, 1 felie de ţelină, 1 felie de sfeclă roşie, 1 ceapă, 1 ardei gras, 1 legătură de lueştean, mărar, pătrunjel, 1 linguriţă pulbere de seminţe, 4-5 linguri ulei, 2 linguri tărâţe.
    Mod de preparare: În sucul de roşii se pun rădăcinoasele spălate, curăţate şi date pe răzătoare, ceapa, ardeiul, verdeaţa tăiate mărunt, tărâţa, pulberea şi uleiul se adaugă la sfârşit.

    16. Hribi cu maioneză
    Ingrediente: 350 g Hribi (Mânătărci), 250 g maioneză, 1 legătură de verdeaţă, 2-3 linguri zeamă de lămâie, sare.
    Mod de preparare: Se aleg Hribii, mici şi mijlocii, bine spălaţi, tăiaţi felioare şi stropesc cu suc de lămâie şi se lasă acoperiţi 2 ore. se toarnă maioneză peste ei. se pune şi verdeaţa tocată mărunt.

    17. Prune umplute cu nuci
    Ingrediente: 30 de prune brumării, 15 nuci, 6 linguri pesmet, 3 linguri miere, zeama de la o portocală.
    Mod de preparare: Prunelor li se scot sâmburii în locul lor se pune nucă măcinată amestecată cu pesmet şi miere. Prunele astfel umplute se aşează pe un platou una lângă alta şi se stropesc cu zeamă de portocală. Se consumă după o oră.

    18. Ardei umpluţi cu ciuperci
    Ingrediente: 6-8 ardei graşi, 350 g ciuperci, 100 ml ulei, 1 ceapă mare de apă, 1 legătură mare de verdeţuri, 200 g spanac, 1 linguriţă pulbere de seminţe, tărâţe, sare.
    Mod de preparare: Ciupercile se spală, se aşează într-o farfurie şi se stropesc cu zeamă de lămâie şi sare, apoi se lasă acoperite timp de o oră. Se aleg ardeii graşi, li se taie uşor marginea de lângă codiţă, se scoate cotorul de seminţe. Compoziţia pentru umplut se prepară din ciupercile bine mărunţite amestecate cu ceapa şi verdeţurile tăiate mărunt, pulberea, uleiul şi tărâţe cât cuprinde.

    19. Cremă de banane cu nuci
    Ingrediente: 4 banane, 1 cană nuci măcinate, ½ cană pesmet, zeama de la o portocală, 1 lingură miere, stafide, coaja de la jumătate de lămâie.
    Mod de preparare: Bananele pisate fin cu ajutorul unei furculiţe se amestecă cu nucile şi pesmetul frecate bine cu zeama de portocală, lingura de miere, stafidele şi coaja de lămâie.

    20. Salată de caise, căpşuni, vişine
    Ingrediente: 500 g caise bine coapte, 500 g căpşuni bine coapte, 200 g miezuri de nucă, 2-3 linguri miere, 400 g vişine bine coapte.
    Mod de preparare: Fructelor li se scot sâmburii apoi se taie cuburi. Se adaugă nucile tăiate mărunt şi mierea. Salata se serveşte proaspătă.

  72. Mihaela says:

    Multumesc Anca!

  73. Stela says:

    Draga Olivia,

    Am auzit in ultima vreme tot mai multe voci (si parca mai puternice ca niciodata) ca mierea e tot zahar, tot junk food deci, ca fructele nu sunt tocmai bune, ca nucile iarasi nu sunt recomandate decat mai rarut, ca susanul are prea multa omega 6, si tot asa.

    Vino tu cu un suflu proaspat si cu incederea ta, mai scrie-ne ceva, avem nevoie de resurse reinnoite!

    Te pup cu drag!

    • olivia says:

      Draga Stela,
      fructele sunt cele mai bune. daca sunt pirguite si de productie locala. fac mare curatenie in organism. mierea e un antibiotic minunat, plina de enzime si minerale. semintele crude sunt pline de acizi grasi esentiali si o gramada de alte proprietati terapeutice (chiar anticancerigene), functie de soi. cei care spun altfel sunt, dupa mine, caii troieni de care am mai vorbit pe blog. raw-veganismul e periculos cind ajunge curent, pentru ca brusc lumea nu mai are nevoie de medicamente. e un soi de libertate de neacceptat. cam citi bani trebuie sa maseze industria farmaceutica intr-o campanie anti-raw-veganism? mult mai putini decit are de luat cind lumea se lasa pacalita. dar despre toate astea, intr-un post mai lung, cind ma eliberez.

  74. Crina says:

    Buna Olivia! te pup, mi-era dor de o postare de-a ta, le astept cu mare placere si pe urmatoarele.Cu ajutorul tau am renuntat la putinele obiceiuri nesanatoase si mi-am facut obiceiul de a incepe ziua cu sucul de legume in locul cafelei, cu cateva lingurite de miere combinate cu miez de nuca in locul placintelor si inventez mancaruri crude unde sa pot adauga toate cele ce ne ofera natura.Analizele mele intr-un an au ajuns perfecte fara niciun supliment alimentar, nu am intrat deloc in farmacii de un an incoace, pietele cu tarabele de la tarani sunt farmaciile mele.
    Te imbratisez cu drag si iti multumesc pentru timpul acordat noua!

  75. Ana I. says:

    Bună ziua Olivia, fetelor..
    Cu ceva timp în urmă îmi exprimam teama (cerând un sfat Oliviei în acest sens) cu privire la faptul că după o perioadă de raw slăbisem foarte mult (aprox.10 Kg în 2 luni). Eram speriată de-a dreptul pentru că eram deja prea slabă şi, cu tot exerciţiul fizic, masaj ş.a., pielea mea arăta jalnic. Ei bine, dragelor, trebuie să vă spun că de aprox. 3 săptămâni trăiesc miracolul “reînvierii” şi nu-mi vine sa cred ce mi se întâmplă. Organismul şi corpul meu s-au transformat în totalitate! Arăt şi mă simt mai tânără cu 10 ani! Nu mai vorbesc de rezultatele uimitoare ale analizelor medicale anuale! Spre exemplu, la ultimul test Papanicolau, de la un constant C2 (sunt o femeie de 44 de ani cu o naştere la activ), am trecut la “CLEAR”! De asemenea, Ca şi Fe la cote super, iar B12 este super OK! Nu vă mai spun că până şi ridurile mi s-au atenuat, iar despre mastoza chistică… este deja poveste! Toate acestea mi-au întărit convingerea că o alimentaţie şi o dietă sănătoasă poate fi secretul unei sănătăţi adevărate. De aceea, îi mulţumesc Oliviei pentru toate sfaturile şi încurajările adresate, iar vouă vă doresc încredere!
    Ana I.

    • olivia says:

      Ce vesti minunate imi dai Ana! iti tin pumnii in continuare,
      O

    • Silvia says:

      Ana I., te rog ajuta-ma si pe mine cu niste sfaturi. Eu am renuntat la produsele din carne acum 2 luni de zile, insa mananc destul de multa mancare gatita. Si eu am slabit cateva kilograme, insa pentru mine nu asta e problema, ci faptul ca eu nu ma simt asa plina de energie cum spuneti voi. Am facut si o cura de detoxifiere si ma gandesc ca pana acum trebuia sa treaca semnele detoxului, insa am zile in care ma simt foarte slabita, o somnolenta acuta, vedere incetosata, ma dor articulatiile, palpitatii, tremuraturi, imi “pocnesc” oasele. Am ajuns la concluzia ca din alimentatia mea zilnica, nu reusesc sa acopar necesarul de calciu zilnic(1000-1300 mg) si ma gandeam ca poate fac hipocalcemii. Tu spui ca stai bine cu calciul, vreau sa te intreb daca ai mancat preponderent raw si daca mai mananci lactate si oua. Poate ca dieta vegetariana nu ma ajuta si greseala mea este ca nu mananc preponderent raw, dar am zis sa nu fac o schimbare prea brusca, sa o iau treptat. Nu vreau sa renunt, in ciuda parerilor din jur si tare as vrea sa nu lesin la birou, sa nu dau curs conceptiei ca fara carne o sa ajung o lesinata:)) Mentionez ca uneori mai mananc branza din lapte de vaca sau capra si beau cel putin o data pe saptamana lapte de susan. Multumesc!

      • olivia says:

        ce proceduri de detox ai facut in timpul asta?

        • Silvia says:

          Am ascultat sfaturile tale legate de detoxifiere, am facut bai calde cu ghimbir, am baut ceai de crusin, am luat tarate de psyllium si am facut metoda de detoxifiere shank prakshalana. Astazi m-am programat la medic, vreau sa imi fac analizele. Starile astea de somnolenta acuta, palpitatii, vedere incetosata ma apuca inaintea pranzului, in jur de ora 11 si tin pana spre seara. Dimineata, de obicei, mananc rosii, ardei, branza de capra/vaca sau lapte de seminte cu miere, paine facuta acasa. la birou, peste vreo 2 ore mananc o banana, apoi peste inca ceva timp, un mar. La pranz, de obicei mananc mancare vegetariana gatita. In urma multiplelor intrebari de genul “de unde iti iei proteinele, calciu etc etc”, am ajuns la concluzia ca din dieta mea nu acopar acest “necesar”. Olivia, vreau sa te intreb ce parere ai despre aceste necesaruri zilnice pe care ar trebui sa le acoperim ca sa fim considerati sanatosi. Am vazut ca tu ai o dieta nu prea consistenta si ar parea ca nici din dieta ta nu se acopera necesarul zilnic de proteine/ unele minerale etc. Scuza-ma ca insist cu aceasta intrebare, dar sunt deseori intrebata si eu si nu stiu cum sa raspund. Mi se pare foarte greu sa rulez atat de bine legumele si semintele, in fiecare zi, incat sa ma incadrez intre aceste norme. Iti multumesc pentru ajutor, datorita tie am inceput acest drum si nu vreau sa renunt, pentru ca unele beneficii au inceput sa se vada deja(pielea catifelata, lipsa balonarii).

      • Ana I. says:

        Bună Silvia,
        Am văzut postarea ta, după ce am dat răspunsul Adrianei (un pic mai jos). Acolo am descris, în linii mari, dieta adoptată de mine raportată la nevoile organismului meu.
        Cred ca ar trebui să ai răbdare pentru că tranformările nu vor veni peste noapte. De asemenea, cred că ar trebui să te documentezi temeinic înainte de a adopta orice dietă şi să ştii exact cum stai din punct de vedere medical. Important este să nu te înfometezi, pentru că senzaţia mea este că asta faci (mâncarea gătită nu are niciun aport!! decât senzaţia de falsă saţietate, iar ceea ce consumi “viu” este insuficient). Alimentaţia trebuie să-ţi asigure aporturile necesare organismului.
        În locul tău aş renunţa definitiv, în primul rând, la laptele de vacă şi la produsele derivate ale acestuia. Dacă-ţi place laptele de origine animală atât de mult, în sensul că organismul tău îţi cere asta, poţi bea laptele crud de capră care este, oricum, mult mai sănătos.
        De asemenea, procedurile de detox utilizate şi adecvate organismului tău sunt foarte importante şi de aceea Olivia te-a întrebat ce proceduri ai făcut.
        Îţi doresc încredere 🙂
        Ana I.

        • Silvia says:

          Draga Ana I., multumesc ca ne impartasesti experienta ta, mie cel putin, imi este extrem de utila. Iti spuneam ca ma simt foarte slabita, iar dupa ce am citit raspunsul tau, am renuntat pentru cateva zile complet la mancarea gatita si care sa contina proteina animala, cu exceptia branzei de capra. Am renuntat la paine etc, axandu-ma numai pe cruditati, fructe, lapte de seminte, fulgi de ovaz, mancand o cantitate mare de migdale, nuci, alune inmuiate in prealabil. Insa in aceste cateva zile, am slabit 3 kg (am ajuns la 45 de kg, plecand de la 51 de kg acum 2 luni) si a culminat cu o durere puternica in piept cand trag aer si impunsaturi la inima. Unghiile imi sunt f moi si mi se exfoliaza, parul imi cade enorm..Recunosc ca m-am panicat, mai ales ca cei din jur nu ma sprijina si abia asteapta inca un indiciu ca sa imi spuna ca nu e bine ce fac. Ieri am mancat mancare gatita si ou, azi a incetat durerea in piept. Am vazut ca si tu ai trecut initial printr-o perioada de slabiciune, cand doctorul ti-a spus ca organele tale vor claca. Care crezi ca au fost cauzele, detoxifierea? Asa de mult a durat, 4 luni de zile? Mie nu mi-a fost greu sa renunt la carne si la alimentatia nesantaoasa, insa ma ingrijoreaza ca rezultatele intarzie sa apara. E posibil sa gresesc eu ceva, desi in ultimele zile am incercat sa mananc cat mai mult si sa diversific fructele si legumele.
          Inca o intrebare pentru fete: daca usuc rosii in cuptor, sau fac paine vegana la 40 de grade, e ok? Si e ok sa tin cuptorul 6-8 ore pornit, nu se strica, nu consuma enorm de mult current? Merci!

          • olivia says:

            Draga mea, sa fiu in locul tau as continua regimul crudivor, dar as face si citeva proceduri de detox. Clisme de doua ori pe zi, raclajul limbii in fiecare dimineața si bai calde cu 100 grame de praf de ghimbir. Periajul pielii uscate in fiecare dimineața si seara te va scapă de celule moarte si o grămadă de toxine. Si da, starile tale le-as pune pe seama detoxului, dacă mă intrebi pe mine, care poate dura uneori citiva ani. Dar, te poți lipsi de starile astea nasoale, dacă faci ce-ți recomanda Robert Morse. Țin pumnii.

          • Silvia says:

            Olivia, mi-am cumparat irigator pt clisma insa nu prea stiu cu ce lichid sa fac. Daca folosesc apa bucovina e ok?nu am acces la o apa de izvor. Ce mai trebuie sa pun in apa, argila? Am citit tot felul de retete pe net si nu stiu care e cea indicata. Iti multumesc pentru sfaturi si ca ne raspunzi mereu cu atata rabdare!

    • adriana says:

      Buna,

      Ce tratament ai tinut pentru mastoza chistica,m-ar interesa si pe mine,imi poti da adresa ta de email,mie intre timp mi-au descoperit si fibrom uterin,din cate am inteles au legatura.

      • Ana I. says:

        Bună Adriana,
        Am să-ţi spun, în linii mari, cum au stat lucrurile în ceea ce mă priveşte.
        Cu un an în urmă, la controlul ginecologic anual, medicul m-a anunţat cu zâmbetul pe buze că foliculii mei ovarieni s-au “consumat” şi că urmează faza premonopauzei, fază care debutează cu dereglări menstruale şi tot felul de hachiţe hormonale (apariţia unei pilozităţi excesive, bufeuri şi tot felul de stări). Pentru stabilirea unui tratament hormonal adecvat, medicul mi-a recomandat, iniţial, efctuarea unei ecografii mamare. Rezultatul ecografiei a fost… mastoza chistică în toată splendoarea ei (chisturi multiple între 5-13). Cu rezultatul ecografiei m-am întors la medicul ginecolog. Mi-a recomandat un tratament alopat cu tot soiul de medicamente ale căror prospecte m-au îngrozit de-a dreptul. Am refuzat tratamentul recomandat şi am început să studiez alternativa naturistă. Citind, am înţeles că alimentaţia şi dieta sunt factori esenţiali în dezvoltarea unor boli şi, în ultimă instanţă, chiar a îmbătrânirii premature.Am hotărât s-o iau pe cont propriu, ţânând seama întotdeauna de ceea ce mi se potrivea organismului şi de stările pe care le încercam. Din luna august 2011, am trecut, treptat, la o dietă ovo-lacto -vegetariană. Până în luna decembrie, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, am luat câte o linguriţă de bitter suedez, iar pe sâni mi-am aplicat, seara,comprese cu acelaşi bitter suedez. În acelaşi timp, au început dereglările menstruale şi s-au menţinut stările de ameţeală, disconfort abdominal ş.a., stări pe care le încercam, de altfel, de vreo doi ani. La sfârşitul lunii decembrie am repetat ecografia mamară şi rezultatul a fost că, o parte dintre chisturi erau deja resorbite, iar cele rămase aveau dimensiunile între 3-7. În aceeaşi perioadă am descoperit blogul Oliviei şi am început să mă documentez asupra dietei raw. În primele trei luni ale anului nu m-am atins de produse de origine animală şi am slăbit aprox. 10 Kg. În fiecare lună, pe lângă paharul cu apă călduţă cu lămâie, am luat lăptişor de matcă cu miere şi propolis, alternativ cu bitterul suedez (o lună cu o lună). De două ori pe săptămână îmi făceam clisme cu apă şi lămâie, periaj uscat al pielii şi, de două ori pe zi, duşuri alternative (cald/rece), în special pe sâni. Am practicat exerciţiile recomandate de M. Tomback (îmi revenise durerile de coloană) şi am făcut masaj. În luna aprilie, am continuat dieta raw, deşi pielea mea arăta jalnic, îmi revenise şi o dermatită mai veche, iar medicul de familie m-a ameninţat că îmi vor cădea organele interne dacă voi continua astfel. M-au încurajat sfaturile Oliviei şi ale lui Robert Morse cu a cărui carte dormeam la cap. Aspectele pozitive ale primelor patru luni: mi-a revenit vederea, au dispărut dereglările menstruale, aveam energie cât pentru 3 oameni. Ca să-mi asigur aportul de calciu, am băut aproape zilnic lapte de migdale şi susan, iar din luna aprilie am făcut cura de coajă de ou cu miere. În luna mai, am băut în fiecare dimineaţă 200 ml apă cu cărbune vegetal (reteta dr. Laza).
        Cu două săptămâni în urmă, mi-am făcut toate investigaţiile medicale posibile. Rezultatele, aşa cum vi le-am menţionat, au fost uimitoare.
        În primele 4 luni luni am avut o dietă 100% raw, iar în următoarele 2 luni, în proporţie de 85%, fiindcă organismul meu a solicitat această schimbare. Trebuie să arăt că, în luna iunie, am plecat în vacanţă, în afara ţării, şi am “scăpat” la ceva produse de origine animală în sensul că am “poftit” la nişte creveţi şi o doradă (de origine controlată).
        În orice caz, este foarte important să nu ne aventurăm în această dietă şi să fim foarte atente la ceea ce natura (a se citi organismul) ne solicită. De asemenea, este important să ajungi să-ţi cunoşti organismul şi se te “împrieteneşti” cu propriile organe şi simţuri pentru a căpăta acea încredere care-ţi dă sentimentul că ceea ce faci şi aplici zilnic este ceea ce-ţi trebuie.
        Fiecare zi care trece îmi întăreşte convingerea că am ales calea potrivită şi doresc tuturor celor care au ales această cale să aibă încredere în puterea lor de a-şi schimba viaţa.
        Ana I.

        • Teo says:

          Buna,

          datorita blogului Oliviei am devenit si eu vegetariana. Am luni in care sunt raw, dar si altele in care nu sunt. Am zile in care simt nevoia si de o mancarica gatita, si atunci mananc vegetarian. Dar in perioada verii, cand sunt atatea fructe si legume, nici nu se mai pune problema sa mananac ceva gatit.

          In schimb, dupa aproximativ 1 an jumatate de vegetarianism, cand mi-am facut analizele, recunosc ca aveam o usoara lipsa de calciu si Vitamina B12 scazuta.

          Calciul acum incerc sa mi-l iau dintr-un consum mai mare de semninte de susan. Imi amestec zilnic susan macinat cu lamaie si o lingurita de miere.

          In schimb, poate ma ajuta Olivia sau altcineva, cu un sfat pentru a imbunatati situatia lipsei de vitamina B12.

          Recunosc ca eu inca nu am consumat Chlorella si Spirulina. Intentionez sa imi cumpar in urmatoarele saptamani. Olivia a spus intr-un post anterior ca isi cumpara aceste alge din strainatate, dar nu a mai revenit in a ne indica de unde anume. Te rog sa imi spui si mie, daca ai timp, de unde ti le procuri. Stiu ca pot gasi si in tara, dar ma gandeam ca poate ai tu o sursa sigura.

          In ce priveste avantajele dietei raw/vegane, eu nu ma pot lauda cu prea multa energie sau cu schimbari semnificative, dar stiu ca este sanatos si ca atare voi contiuna asa, atata timp cat analizele imi vor fi ok.

          Recunosc ca am grija sa mananc in permanenta ceva verde, din acest motiv nu am avut lipsa de Fier, dar cu vitamina B12 nu stiu ce sa fac.

          Anterior am mai postat si ce uleiuri naturiste am folosit pentru piele, eu avant probleme cu tenul. Cu privire la acest aspect recunosc ca pana la urma am renuntat si am mers la un medic dermatolog minunat care a facut minuni pentru tenul meu. Acum depinde de fiecare, pentru unii poate este ok doar un ulei ca sa faca pielea neteda, in cazul meu a fost nevoie de mai mult decat atat.

          Dar si acum recurg la tratamentele medicamentoase doar cand chiar nu ma mai descurc cu cele naturiste.

          Si recomand la toata lumea produsele apicole si catina, care pt. mine e cea mai buna in caz de raceala.

          Ah, am mereu dureri in gat, incerc sa le rezolv cu propolis si am grja sa nu consum nimic rece. Asa am sub control situatia.

          Teo

          • olivia says:

            Încearcă pentru mai mult B12 bors, scoată, rejuvelac, kombucha. Algele sunt iar bune si patrunjelul. Lipsa de b12 la raw-vegani e data de o digestie proasta, insotita de procese de fermentatie si putrefactie. Se rezolva cu portii mai mici de mâncare, combinatii alimentare corecte si o măsticatie prelungita.

  76. Miha says:

    De cateva zile ma dor ingrozitor oasele!!! Va rog,ajutati.ma cu niste sfaturi! Multumesc

  77. Raly says:

    Draga Olivia,

    Ma alatur si eu celor care si-au schimbat stitlul de viata datorita tie.
    Te admir si te citesc, sunt alaturi de tine sufleteste, de la mare distanta.
    Numai bine tie si familiei tale si nu uita ca suntem aici, iti citim posturile cu mare placere si literalmente ma incarc de voie buna si speranta ca totul va fi bine intr-o zi, pentru noi toti.

  78. Otilia says:

    Olivia,ce părere ai de acupunctură?

  79. aura says:

    Buna Olivia,
    De 3 luni am renuntat la carne si dieta mea este in proportie de 70% raw,ma simt bine cu exceptia unei probleme, aproape in fiecare zi imi curge nasul foarte tare si am observat ca am inceput si sa stranut din ce in ce mai des; spune-mi te rog daca cumva simptomele mele sunt rezultatul unui detox
    Te pup cu drag,

  80. Simo says:

    http://filmedocumentare.com/burzynski-cancerul-este-afacere/ un filmuletz interesant acre ar putea sa placa unora…sau sa placa mai putin altora

  81. otilia says:

    M-am dus cu toata increderea la dr. Chen in Timisoara,practica medicina traditionala chineza.De la diagnosticul de tiroidita autoimuna si medicamente pe viata….nu mai sunt buna de nimic, dintr-un om puternic, vesel, am devenit o anxioasa, depresiva, socata la cea mai mica intepatura de tantar.Apai dr chinez spune ca ma rezolva de toate cele..nu ma deranjeaza pretul, sa ma faca sanatoasa e tot ce vreau, sa redevin eu!

    • Daniela says:

      Am aceesi problema de vreo 10 ani , am zile bune si zile rele. Sunt vegetariana de cand ma stiu dar nu m-a ajutat. Pot spune ca de cand am renuntat la fainoase de orice fel ma simt mai bine. Se spune ca ar fi o legatura intre tiroidita si alergia la gluten. Mentionez ca sunt vegetariana de cand eram copil dar mi-a placut painea mult ceea nu a fost bine!
      Daca poti tine o dieta fata lactate si fainoase ai sanse sa ti se amelioreze boala – la mine nici un tratament naturist nu a avut efect fara REGIM ! Am observat ca chiar si medicii asa zic naturisti iti dau niste pastile scumpe din plante, ceaiuri dar nu zic nimic de dieta !!!!!!!!

  82. Adriana says:

    Buna Olivia,

    Am nevoie de un sfat. Baietelul meu de 5 ani si jumatate are dureri puternice de ureche. Sunt pusee de durere, ca niste cutite – of! Au inceput acum vreo 2 ore.
    Banuiesc ca a facut iar otita medie seroasa (cu acumulare de lichid in spatele timpanului).
    De cand a inceput gradinita, a tot facut otita asta, nu am reusit sa scapam de ea nicicum. De fiecare data, ajungem la antibiotic.
    Acum i-am pus ceapa tocata intr-o batista pe urechea cu probleme, s-a linistit si a reusit sa adoarma.
    Imi e groaza insa ca maine voi merge la ORL si imi va recomanda iar vesnicul antibiotic.
    Tu ce ai face daca ai fi in situatia mea?

    Astept parerea ta. Multumesc mult,
    Adriana

    • olivia says:

      Draga mea, eu sa fiu in locul tau i-as pune o bucatita mica de vata imbibata in propolis si bine scursa; sa nu se prelinga in timpan tinctura) in urechea dureroasa, vreme de 10 zile. eu asa am rezolvat problema cind a facut David otita. si cu un regim bazat pe sucuri si nectare de fructe si frunze verzi, fara lactate deloc (intretin mucusul care, scurs in ureche in timpul somnului, da otita si dureri de urechi).
      tin pumnii,
      O

      • Adriana says:

        Multumesc mult pentru rapsunsul prompt.
        Am fost la orl, ne-a confirmat ca are otita. Am inceput tratamentul cu tinctura de propolis + regim cu multe sucuri de legume si fructe.

      • Adriana says:

        Draga Olivia,

        Sa-ti dea Dumnezeu sanatate tie si familiei tale.

        Copilul meu nu mai are otita, in conditiile in care acum 10 zile avea otita bilaterala, cu lichid / puroi.
        Mi se pare aproape incredibil si parca mi s-a luat valul de pe ochi, asta e ceea ce simt.

        I-am dat 2 ani de zile antibiotice pentru otitele pe care le facea LUNAR (da, in fiecare luna facea otita medie seroasa). Apoi i-am scos polipii, evident fara sa am vreun rezultat pozitiv, din contra (in plus, copilul a ramas cu niste amintiri destul de traumatizante de la operatie).

        Acum 10 zile, cand a facut iar otita, cred ca Dumnezeu a vrut sa gasesc site-ul tau, sa te intreb si tu sa poti sa imi raspunzi repede.

        Este atat de simplu. Propolis si sucuri de legume si fructe.

        Cu siguranta, binele pe care il faci ti se va intoarce inzecit. Multumesc inca o data.

        Adriana

        • olivia says:

          Ma bucur ca sunteti bine, draga mea. Stii ce as vrea sa-mi dai la schimb pentru mica informatia care v-a ajutat atit? Promisiunea ca o vei impartasi si altor mamici. Vrei? Te imbratisez cu drag.

  83. maria says:

    Draga Olivia
    minunat acest site , minunata esti si tu , il urmaresc inca de anul trecut , si multe retete am facut pentru familia mea , nu am ajuns sa il adoptam in totalitate acest mod de viata , dar e un pas inainte .
    Pentru ca il citesc , si il recitesc daca imi permiti ati vrea sa spun prietenelor acestui site ca daca sunt din Cluj sa stiti ca la 2 pasi , mai exact in Apahida , am gasit o familie cu traditie de generatii care cultiva niste rosii senzationale , autentice , si nu numai ( am cumparat conopida, brocoli , varza . ceapa , morcov , vinete chiar si fenicul ,ardei etc ) merita daca aveti ocazia nu ezitati sa incercati .Doamna de la care am luat vorbea de strabunicii ei ,care erau mari gradinari, iar azi chiar daca are o munca de birou , nu poate renunta la gradinirait , care o relaxaeaza si binedispune , dar din pacate mi-a zis ca lumea cauta mai mult marfa din supermarket si a trebuit sa reduca mult productia ca de ceva vreme a trebuit sa o arunce pur si simpu ca nu avea desfacere …no comment …pacat)
    O zi buna tuturor si aveti grija de sanatatea voastra si a celor din jur !

  84. DianaM says:

    Buna Maria,
    eu sunt din Cluj si ma intereseaza nr. de tel al doamnei din Apahida.

    • maria says:

      DianaM ,
      pe d-na o cheama Corina Genis , eu nu pot sa-ti dau nr de mobil , daca nu am acceptul ei ,dar are si fix , cauta in caretea de tf .

      • DianaM says:

        Multumesc

        • maria says:

          buna Diana ,
          cum e , ai gustat rosiile ? Eu am facut azi suc prin masina traditionala a bunicii , am dat cam de 3 ori rosiile , si a iesit ceva dement , un suc gros , dulce , aromatcu putin busuioc si cimbru si cateva frunze de telina .

  85. Speranta says:

    Categoric, mare dreptate ai, Olivia, in privinta mancarii din Disneyland.
    La momentul respectiv nu-mi dadeam seama de ce am reactionat atat de rau la mancarea de acolo, pe care am indrazit odata sa o incerc – gustul mi se parea nu artificial ci oribil!! Am mancat cativa cartofi din aia, care nici macar nu aveau gust de cartof ci ceva intre carton ud si lemn (inspirata fiind de mirosul acestora) insa hamburgerul mi-a fost imposibil sa il gust, mirosul m-a tinut la distanta.
    Asa ca in prima zi am facut foamea, pana am ajuns la hotel si am putut manca ceva gatit care avea un gust putin mai omenesc.
    Incepand cu cea de-a doua zi, dupa micul dejun, ne-am luat fructe de la hotel si iaurtele din benzinarie, pentru perioada petrecuta in parc, iar seara serveam masa la hotel.

  86. viki says:

    buna olivia,

    poti sa mi dai exemplu de un suc proaspat ce se poate face in aceasta perioada pentru fetita mea de 7 ani ce are un ganglion limfatic latero cervical foarte mare?atat de mare ca ni s a recomandat anatomo patologic..

    • olivia says:

      Of, Doamne. Incearca suc de morcovi si sfecla. Trei-patru pahare pe zi.

      • adriana says:

        Draga Olivia,

        Stiu ca voi preferati Insula SKiatos, poti sa imi recomanzi te rog o locatie pe malul marii, visez la un concediu mai salbatic de 7 ani si sper sa ajung la sfarsitu lunii august.

        Iti foarte multumesc,

        Adriana

  87. Teo says:

    Iti multumesc olivia pentru raspuns.

  88. adriana says:

    Draga Olivia,

    Stiu ca voi preferati Insula SKiatos, poti sa imi recomanzi te rog o locatie pe malul marii, visez la un concediu mai salbatic de 7 ani si sper sa ajung la sfarsitu lunii august.

    Iti foarte multumesc,

    Adriana

  89. mirela says:

    Draga Olivia,

    Iti scriu in legatura cu un caz alarmant. Acum o luna de zile o cunostiinta mi-a spus ca apa pe care o beau din comuna Diosig (la 30 km de Oradea) contine concentratii mult peste limita admisa de arsen (o otrava care se afla in mod natural in panza telurica si care provoaca tumori maligne in timp). Nu am crezut prima data, dar m-am hotarat sa duc apa la analize. Stupoare! daca concentratia max admisa de arsen este 10, apa mea avea 100. Mentionez ca aceasta apa vine la robinet in toata comuna Diosig, iar ea vine din foraj de mare adancime. Acum un an, cand inca nu stiam ne problema arsenului, am testat-o cu TDS si avea o valoare apoape ideala, adica 4.Toata famila o beam cu f mare placere. Apa are un gust super dulce si placut, nimic care sa aminteasca de otrava care o contine. Ma socat faptul ca autoritatile bihorene cunosc problema si nu fac nimic. Adica oamenii nu au fost anuntati de ce apa beau. Stirea cu aceasta concentartie de arsen depasita a aparut si pe Digi 24, dar degeaba.Aceasta concentratie depasita apare in inca 18 comune din Bihor. Sa ne mai miram ca Bihorul e in top la numarul de cancere. Este o crima in masa ce se intampla.Intrebarea mea este cum pot realiza o dezintoxicare completa de acest arsen, eu si familia mea, copilul meu de 7 ani, care bem aceasta apa de cand ne stim si ne-am supus unui risc enorm fara sa stim. Astept raspunsul tau, ca o ultima salvare, deoarece m-am documentat si am citit ca arsenul odata depus in organele interne nu mai poate fi eliminat din organism. Chiar asa este Olivia?

  90. viki says:

    iti multumsc olivia!

  91. Andreea says:

    Buna dimineata,

    Intreba cineva mai sus de unde se poate cumpara din strainatate spirulina, eu cumpar mereu de pe site-ul http://www.blauer-planet.de din Germania. Gasiti multe lucruri folositoare pe acest site si cred ca costul transportului pana in Romania nu este f mare (eu locuiesc chiar in Germania, dar stiu persoane care comanda din Romania).

    Andreea

  92. Adina says:

    Draga Olivia,

    Sunt foarte incantata de blogul tau si incerc pe cat posibil sa imi schimb modul de alimentatie si implicit de viata.
    Vroiam sa te intreb daca femeile insarcinate pot adopta o astfel de dieta si daca exista pe piata o carte cu retete culinare de unde sa ne inspiram.
    Multumesc mult,
    Cu drag
    Adina

  93. SILVIA says:

    Draga Olivia, incep prin a-ti multumi pentru ce faci aici: esti o zana buna. Eu sunt raw-vegan de 1 an jumate si as vrea sa imi cresc fetita de 7 luni in acelasi spirit. Inca nu am inceput diversificarea -mai aman cateva luni fiindca nu e pregatita-inca nu o incanta nimic din ce ii dau dar voiam sa te intreb cum ai procedat tu cu inceputul diversificarii la fiul cel mare. Punctual:
    -i-ai dat smoothie de la inceput sau ai introdus cate un aliment dupa regulile diversificarii- ex: banana, apoi banana+ patrunjel verde?
    -ai fiert legume pentru piure sau numai crude sub forma de sucuri?
    -am gasit informatii cum ca nu se combina verdeturile cu fructele- sistemul digestiv nu suporta combinatia prea bine…tu ce stii despre asta?
    -nu am idee ce as putea sa-i dau la inceput in afara de smoothie in diferite combinatii si sucuri de legume…cerealele cum le-a introdus?
    Of mai am intrebari dar nu vreau acuma sa te coplesesc…poate scrii un articol candva…
    Si daca am inceput prin a-ti multumi sfarsesc la fel. Ma inclin! 😀

  94. florina says:

    Buna tuturor
    De o saptamana nu pot intra pe net fara sa intru pe blogul Oliviei.Am devenit dependenta de el si vreau sa tin si eu Master Cleanse 10 zile nu stiu daca o sa pot dar vreau sa incerc.
    Tot ce vreau sa spun este ca Olivia areti superb si esti un exemplu pentru noi!
    pusy

  95. titi says:

    As incerca tratarea nodulului tiroidian 9/7, fara medicamente, oare se resoarbe,in timp,la ce risc ma expun?

  96. […] cand iarba si abia azi ideea in sine – la Street delivery si mai apoi atelierul raw vegan al Oliviei Steer, s-au intamplat niste lucruri dom’le si mi s-au aprins niste becuri, beculete, becusoare […]

  97. Olivia says:

    Buna Olivia,

    Am avut si noi o experienta asemanatoare la Disney World in Florida, dar nu aveam copii atunci si aveam doar grija noastra. Nu ne-am descurajat totusi, o sa mergem si cu copiii de data asta intr-un an sau doi, dar o sa fim pregatiti cu sandvisuri sanatoase, fructe proaspete, fructe uscate, diverse nuci. La hotel de obicei aducem un rice cooker in care putem gati si altceva in afara de orez.
    Cu putin efort, poate fi o experienta frumoasa totusi, pe care copiii si-o vor aminti cu bucurie peste ani. : )
    Cu drag,
    Olivia

  98. Raluca si Ioana says:

    Buna am gasit multe lucruri care m au inspirat dar fiind f multe pagini si avand timp limitat m-am gandit sa va scriu poate ati putea sa ma ajutati… Am o fetita de 8 luni bolnava de cancer la ochi, am alalptat o exclusiv pana acum trei saptamani cand am inceput sa ii introduc diverse legume si fructe.. As vrea sa ii dau doar mancare raw food cat mai sanatos dar nu stiu ce as putea sa ii dau la varsta asta… Ati putea sa ma ajutati, sa ma redirectionati daca cumva aveti informatii pe site. Va multumesc din suflet

  99. Iulia says:

    Am observat ca se discuta aici de niste storcatoare Hurom.
    Am studiat mai in de amanunt aceste storcatoare, si m-am hotarat cu strangere de inima pentru ca sunt tare scumpe,sa cumpar si eu unul.
    De cand l-am primit in fiecare zi facem suc, iasa ceva demential, nu am crezut ca exista asa ceva, putea sa imi spuna oricine orice , ca nu credeam. Bagam in el tot ce gasim prin piata legume, fructe chiar si frunze.
    O demonstratie face cat 1000 de cuvinte.
    Eu am luat modelul nou 2013 HE-DBE04 de la HuromRomania (www.huromromania.ro)Dl. Valentin 0721.622.076
    As dori sa ma ajutati cu cateva retete de sucuri din legume sau fructe, ca noi facem sucuri haotic, amestecam orice cu orice. Am citit ca daca amestecam 2 sucuri unul acid cu unul baza , le bem degeaba, si as dori daca tot am storcatorul asta beton sa beau ce si cum trebuie.
    Va multumesc

  100. Rodica says:

    Unde iti gasesc retetele???

  101. Irina says:

    Buna Olivia, spune-mi te rog ce parere ai despre dieta dr Graham cu 80/10/10 low fat raw vegan diet?

  102. Irina says:

    Buna, din nou,

    Aceasta postare legata de Disneyland si despre taramul dulciurilor false mi-a adus aminte de mine si de serile cand infulecam cate o cutie de Ben & Jerry’s intr-o jumatate de ora.

    Am gasit, intre timp, o reteta de inghetata vegana pe baza de banane, lapte de migdale si cacao. Superb! Nu mi-am mai luat inghetata facuta in fabrica de mult timp, ceea ce ma bucura.

    Toate cele bune,
    Irina

Raspunde

ultimele posturi