Tare mi-ar mai fi plăcut să fiu contimporana cu nenea Iancu și să mă plimb la Șosea, în București! Negreșit, cu gust îmbrăcată! Cu pălăriuță cochetă! Botine elegante… Călcînd ușurel, ca o păsărică! Quelle volupte, ma chere! Aș fi trecut în pas domol pe lînga cofetăriile cu condițe, lise, carameluri, gavanoase cu dulcețuri și alte zaharicale… Și m-aș fi oprit convinsă la simigerie, să-mi iau simiți calzi, presărați cu susan! Ca-n “Situatiunea” lui Caragiale…

Aș, nu se mai știe azi ce sunt simiții veritabiles! Covrigii turcești, răsuciți, de altadata, cari va sa zică… Li se mai spunea și kevrak, daca erau tari și crocanți, de unde a derivat și kovrig, cuvînt slav, deslușit și pe limba românească, sub forma plină de amiciție a covrigului național. Și bine a făcut că a derivat, parole d’honneur!

Nu, n-aș fi călcat într-o simigerie cu botinele mele fine… Simigeriile erau doar niște dughene adînci și negre, în fundul cărora scăpărau cuptoare mari, ticsite cu tăvi de tablă, negre de funingine, unde se perpleau neputincioși covrigii cu susan, plăcințelele, colacii cu miere și nucă, iar toamna- dovleacul cel dulce și copt… Ci m-aș fi dus întins la simigiul mustăcios și plin de făină din fața dughenei, cari-și laudă cu toată gura marfa, aromind copiii tîrgului și trecătorii. Și aș fi luat doi covrigi nici prea mari, nici prea mici, nici prea copți și nici prea cruzi! Căci mereu am cautat moderațiunea… Și i-aș fi morfolit la Bulevard, poate în vazul lumii, așa calzi si pufoși cum trebuie să fi fost pe vremea lui Conu Iancu!

Dar, duse-s vremile acelea! Și poftele pentru simiții turcești. Azi pledez o alta cauză! Mai înaltă!! Mai nobilă!!! Cari va sa zica, pledez calea sănătății, pe cari nu mai au loc a se lăfăi covrigii pîrliți, oricît de pufoși și merituoși ar părea dînșii. Mă învrednicesc prin urmare doar la covrigi cu nucă – plini de acizi grași esențiali, de să scoață repejor din încheieturi depunerile dureroase – îndulciți cu miere și curmale lipicioase – dulci, nu să te leșine pe inimă- și aromați cu scorțișoară și vanilie, cum îi place omului, cît ar fi el de ursuz și nemulțumitor… Prin urmare,

LUME! LUME!
Hai la covrigi cu nucă,
Proaspeți, dulci și aromați!

ESENȚA

1 cană de nucă măcinată fin
3/4 cană de pastă de curmale
1 lingură de miere
1 linguriță de scorțișoară
1/2 linguriță de praf de vanilie sau semințele unei jumătăți de baton de vanilie
coaja rasă a unei portocale netratate

ALCHIMIA

Se așează esența într-un bol de lemn sau de pamînt și se amestecă vîrtos cu mîna pînă se îmbină aromele și se ființează o gogoașă de cocă tăricică, ca un poponete de copil, proaspăt îmbăiat în covățică. Se cearcă cu limba, să nu fie nici prea dulce, nici prea aromat, ci numai bun de îmbucat. Coca se întinde pe o bucată de hîrtie glasată și se decupează cu un șablon sau se împletește după modelul simiților turcesti, în forme mici și nestimate! Se presară simiții cu nucă rasă și se lasă apoi în tavă, la loc ferit, să se zvînte pînă a doua zi sau se ascund hoțomănește în deshidrator pentru citeva ceasuri.
Iar de-a doua zi, se mănîncă, se tot manincă… toată ziulica, cit e ziulica de mare, de mîndră, de albă, luminoasă și lungă și blagoslovită de Dumnezeu!

115 comentarii la “Covrigi cu nuca, “Nenea Iancu””

  1. Miruna says:

    Arata absolut minunati si ma intrebam cam cum ar trebui modificata reteta pentru a le da un gust mai spre sarat (eu ma impac de minune cu arome dulci, nu si jumatatea mea, deci nu putem pacatui impreuna)

    Cam de cand suntem vegani (o luna si cateva zile) am facut in fiecare saptamana bulgarasii (am adaugat si seminte macinate de in) si papam zilnic doi, trei. Yami Yami, pe buna dreptate coriandrul e condimentul tau preferat (dupa mine miroase a sfant, a mir ;)) )

    • olivia says:

      Modificata – ca m-ai provocat, zic – cred ca ar arata tare bine, daca ai intovarasi nucile macinate cu niste nuci braziliene (pentru savoarea si onctuozitatea lor aparte), un pumn de seminte de in macinate (cit sa lege compozitia) putin chimen, niste ulei de masline si doi-trei stropi de tamari (sos de soia NON-GMO) in loc de sare… Mai sa fie, ia sa incerc eu si varianta asta, ca nu suna rau deloc! 🙂

      • Miruna says:

        As putea folosi sare roz de Himalaya in locul celor doi-trei stropi de tamari? 😀

        • olivia says:

          Daca pui doar doi-trei stropi de sare roz de Himalaya, da.
          Dar doar doi-trei, ca sa ramina si situatia roz, bine? 🙂

    • Carlinda says:

      Cool! That’s a cvleer way of looking at it!

  2. Madalina says:

    Cred ca au un gust divin! Eu si sotul meu suntem fani nuca, abia astept ziua cand ii voi face.
    Felicitari Olivia!

    Madalina

    • olivia says:

      Draga Mada, mult ma bucur ca-ti sunt pe placul inimii. Sa-ti fie, deci si pe placul limbii, curind, cind pui in aplicare reteta. Please, please, feat-back dorim!!!

  3. iulia says:

    Olivia, zi-mi te rog de unde iei tu lamai si portocale netratate, de la care poti folosi coaja?

  4. mihaela says:

    Abia astept sa-i pregatesc, dar spune-mi te rog cum obtii pasta de curmale? Multumesc

  5. Ioana says:

    :d hehe..tocmai ce minunatii covrigei cu nuca se odihnesc putintel la caldura deshidratatorului..multumim olivia

    ps: mihaela eu am mixat curmalele pe care le-am pus la inmuiat, cu o parte din apa in care au stat…si astfel am obtinut pasta de curmale 😕

    • mihaela says:

      Asa ma gandeam si eu, dar vroiam sa fiu mai sigura. Oricum multumesc.

    • olivia says:

      Pai atunci, draga Ioana, ia, sa-ti fie de cheltuiala niste covrigei cu nuca rasa, inzdraveniti de la suflul de 40 de grade al cuptiorului de raw-ist! Sa-i maninci hulpav la un pahar de lapte proaspat de migdale si sa strigi aici pe blog cu toata gura, de ti-au mers unsi la inimioara! Bine??? 🙂

      • Ioana says:

        Deja n-a mai ramas nimic din ei. Ne-am infruptat din ei si noi si altii, au fost deliciosi, au mers de minune si dimineata cu obisnuitul smoothie verde, dar si dupa masa ca un mic desert pus in pachetelul pentru munca. Eu am adaugat si putina cacao in ei si au iesit grozavi. Numai bine …pupici zambareti din Cluj 🙂

  6. zuza G says:

    ooooooo, ce bine arata! imi ploua in gura 🙂

    • olivia says:

      Draga Zuza, sunt cam buni, ce mai tura-vura! I-am facut si in varianta de 2/3 nuca macinata + 1/3 germeni de griu proaspeti si tare mai buni au mai fost si asa. Copiii i-au halit, fara sa bage de seama facatura! Altfel, cam greu cu germenii de griu, ca nu vor sa-i pape cind sunt la vedere. Asa ca-i ascunde mama!
      Pupici veseli de mai!

  7. Cristina says:

    Seara buna,
    Am cam absentat saptamana asta, dar deh…timpul nu-mi mai ajunge,…Bimbi,scoala,pasiunile mele si gata ziulica
    Am preparat merele de aur, mie si domnului meu ne-au placut la nebunie,insa nu pot spune acelasi lucru si despre Bimbiduta mea :), i-a placut cremita, dar s-o manance cu lingurita din bol, in combinatie cu marul nu a fost tare incantata 🙁
    O sa fac negresit si covrigeii,eu sunt mega fan nuca, as manca toata ziulica
    Pupici

    • olivia says:

      Sa traiasca Bimbiduta! Ca ne invata sa ne adaptam (de unde deduc ca si mofturile sunt bune, orice-ar spune circotasii!). Asa ca i-as propune mamicii de Bimbiduta sa rada marul pe razatoarea mica si sa faca un maglavais dulce-acrisor, pe care sa-l pape ingerasa tot cu lingurita, daca-i tot ii place sa se indeletnieasca cu manierele alese. 🙂

      • Cristina says:

        Mofturoasa mea mica va avea parte de o alta abordare a problemei :), gratie ideei minunate pe care mi-ai dat-o. Multam tare fain 🙂
        Daca vrei sa te amuzi de o Bimbidica vesela, o ai in lista de prieteni pe facebook :), Rebeca I-D
        O seara faina si multam inca o data

  8. Anitza says:

    Bine te-am gasit draga Olivia:)

    Marturisesc ca-ti citesc blogul din scoarta in scoarta, post cu post, comentariu cu comentariu, idei tare interesante si apetisante mai gasesc aici, yam-yam!:)Si covrigeii astia sunt pe lista cu “to do”! Te felicit pentru tot ce faci, te admir mai abitir pentru ca ti-ai alaptat copilasii la san dupa varsta de un an, ce poate fi mai bun pentru ei? Incerc si eu pe cat posibil sa-mi cresc minunea cat mai sanatos cu putinta, o alaptez inca desi are 2 ani si 4 luni si suntem in perioada de tranzitie spre o alimentatie raw-vegan (momentan incerc sa ma documentez cat pot de mult).Pentru ca am o mare strangere de inima si pentru ca n-am gasit informatii in alta parte as indrazni sa te intreb pe tine- ce fel de pasta de dinti folosesc micutii tai? Pentru Anais a mea am folosit de la bun inceput(de pe la 1 an) o pasta de dinti naturala, fara fluor (cea cu mandarina organica de la Green People) dar oare este ok ca acel carbonat de calciu continut de pasta(o combinatie anorganica a calciului)sa fie ingerat de micuti? Pentru ca, desigur, ei nu stiu inca sa scuipe si sa-si clateasca gurita si mare parte din pasta ajunge in stomacelul lor.Si as indrazni, daca nu e cu suparare,sa punem in discutie problema sarii. Am renuntat la cea iodata si cianurata dar prin ce metoda mentinem un nivel sanatos de iod in organism? Multumesc foarte mult anticipat:) si pentru ca simt nevoia sa dau si eu ceva la schimb, desi info nu e noua,o sa spun cum fac sa recunosc daca un produs are sau nu amidon(sunt unele produse care pot fi contrafacute prin adaugare de amidon): pun produsul in contact cu o solutie ce contine iod (poate fi si banala betadina de la farmacie)iar daca la contact culoarea devine inchisa (violet foarte inchis, spre negru) atunci produsul contine amidon(faina).
    Inca o data te felicit, Olivia! Pupici!

    • olivia says:

      Draga mea Anitza draga, ma bucur ca te dai utza in tara de Aici si ca-ti plac oamenii care o populeaza. Cit despre schimburile de idei, sa fie primite, folosite si date mai departe. Sa circule, adica, drept pentru care iti tare multumim pentru testul de amidon.
      Cit despre pasta de dinti m-as hazarda sa spun ca ai intuit corect! Nu e bine pentru copilas sa inghita prafuri cu minerale anorganice. Nici pentru ei, nici pentru noi, astia mai batrini si mai batuciti. Daca o alaptezi si ii dai doar fructe si legume crude in minuta, as zice ca nu e nevoie sa o speli foarte des pe dintisori. Se curata singuri, de la fructe. Eu ii spal pe copilasi cu bicarbonat de sodiu, care e pina acuma cea mai safe varianta pe care am gasit-o. Inmoi pur si simplu periuta umezita in praf de bicarbonat de sodiu si frec cu blindete cei opt dintisori de lapte albi, din fata, sau maselutele, daca e cazul. Sa vezi ce mai stralucesc! David a invatat sa scuipe, dar Luca mai inghite nitel bicarbonat. NU-mi fac griji atit de mari, cita vreme bicarbonatul este – in limite foaaarte rezonabile – un remediu aproape natural pentru aciditatea din stomac.
      Cit despre iod, lucrurile sunt simple, ca buna-ziua! Se gaseste iod din abundenta in alge de mare ( de aia si trebuie papate mai rar si cu grija), in tarhon, seminte de mar (din abundenta!!!) ceapa, nuci si frunze verzi de visin (pe care trebuie sa le bagi in bors, negresit, pentru un aport organic de iod).
      Si acum, ce-ai zice de niste pupici veseli de mai? 🙂

  9. Alexandra says:

    Covrigii arata genial…sigur o sa ii incerc…as avea o intrebare:)…de ceva vreme caut un specialist in medicina naturista pentru a tine sub control o endometrioza si nu am gasit pe nimeni…cunoasteti pe cineva de incredere? va multumesc

  10. Mirica says:

    Draga Olivia,

    1. Spune-mi te rog daca cafeaua face parte din alimentele sanatosa. Daca nu, cu ce as putea inlocui cafeaua Jacobs macinata pe care o beau in fiecare dimineata.
    2. Am inteles ca sarea iodata nu e sanatoasa. Daca consum sare de mare neiodata o okei?Sau ar trebui sa exclud sarea total din alimentatie?

    • olivia says:

      Cafeaua (la fel ca si alcoolul) este un excitant nervos, mare consumator de energie. In aparenta, te remonteaza, dar de fapt remontarea se face pe spesele tale, ceea ce inseamna ca dupa ce trece efectul de surescitare, corpul ramine mai vaduvit de energie, ca inainte. Si atunci apare dorinta de a lua inca o ceasca… si inca una… Deci cafeaua e un cerc vicios in care nu e bine sa intri.
      Acuma, inlocuitorii sanatosi de cafea pot fi de doua feluri: 1) cei care imita gustul (cicoarea), cu oareceri avantaje pentru sanatate (sustine functionarea pancreasului si ajuta ficatul) si 2) cei care dau un brinci onest zvicului personal. La varianta a doua, as face o lista mai lunga si as pune in capul ei borsul, a carui reteta o gasesti aici, limonada (apa, miere si lamiie multa, dimineata pe stomacul gol), sucurile proaspat stoarse de fructe si legume (tot pe stomacul gol).
      Mai e o varianta si mai la indemina, care presupune ca dimineata sa iti masezi bine lobii urechii, pielea capului cu degetele ambelor miini (ca sa intensifici criculatia singelui) si sa faci un dus mai rece. Varianta e buna si daca nu cauti inlocuitori de cafe. Ci doar o mai buna energizare a creierului si inviorare a trupului. Fara mari cheltuieli.
      Cit priveste sarea, eu prefer sarea de mare sau de Himalaya. Presarata in mincare cu muuulta zgircenie!

  11. Anitza says:

    Multumesc tare mult, Olivia:) Omul cat traieste invata si idea cu bicarbonatul de sodiu pentru dintisori e minunata! Si sigur ca e aplicabila si pentru noi, cei mari! Cat despre iod taman ce m-am aprovizionat ieri cu crengute de visin de la mama din gospodarie ca sa-mi iau inima in dinti si sa pun de un bors intocmai cu reteta ta:)Si nici celelalte variante nu-s de lasat deoparte! Retrimit cu bucurie pupicii caldurosi si veseli de mai!:*

  12. Cristina says:

    Olivia, te rog sa ne inveti cum ne putem proteja pe noi si pe ingerasii nostri de razele din ce in ce mai daunatoare ale Soarelui.
    Am asteptat atata timp sa se faca frumos afara, sa pot sa o scot in parc pe Bimbidica mica, iar acum ne lovim de o mare problema.
    O zi minunata iti dorim
    Pupicei

  13. andreea says:

    buna olivia.iti asteptam de mult blog-ul esti o gura de aer proaspat ptr mine,te urmaresc demult,citesc cu mult drag interviurile cu tine si andi,povestiti asa frumos despre voi si familia voastra,mereu imi spun ca sunteti ca o poveste de demult dar….contemporana.
    la capitolul gatit…nu sunt o mare bucatareasa dar…cine stie,poate ma inspir de la tine.
    o seara placuta.

    • olivia says:

      Draga mea Andreea, iti spun un mare secret. Nici eu nu sunt o mare bucatareasa. Shhhh… sa nu mai spui nimanui… Ma joc cu frunze verzi, mere si nuci, cum ne jucam in parc – cind eram fetite cu codite – cu iarba si nisipul, de le puneam “pe aragaz” in galetuse, amestecam virtos cu lopatica si le ziceam pilaf si tocanita cu mamaliguta. E la fel! Jur! 🙂
      te pup cu drag,
      O

  14. Andreea says:

    Draga Olivia,
    Iti citesc blogul constant si incerc sa aplic cam tot ce pot din sfaturile tale. Mi se par minunate atat ideile, cat si retele si desigur modul in care ni le transmiti. Eu am 2 mari probleme:kilogramele in plus si acneea. In acest sens doream sa te intreb ce parere ai despre produsele existente pe piata de curatarea a colonului sau cele similare cu acestea. M-am gandit sa tin o cura incluzand aceste produse si as vrea f mult sa stiu si pararea ta. Mult succes si la cat mai multe postari!!

    • olivia says:

      Draga mea, kilogramele in plus si acneea tradeaza toxitatea organismului. Metodele de curatare a colonului sunt de regula primul pas. Al doilea (desi as spune ca e primul la egalitate cu colonoterapia) este dieta. Cit mai vie, cit mai vegana! Apoi mai sunt metode de detoxifiere, tintite pe organe, care te ajuta sa scoti mizeria din ficat, rinichi, splina, plamini, tiroida, etc. La fel de importanta e miscarea: zilnic, cu moderatie! Curind, un post despre detoxifierile diverserlor organe, dar pina atunci, daca te roade curiozitatea, ia-ti “Cum sa traim sanatos fara toxine”, de Mikhail Tombak, editura Paralela 45. Pupici veseli de mai si tie!!! 🙂

  15. nanni says:

    Servus … tot de mai ca si pupicutzii Oliviei. Am devenit dependenti de branzica de la merisoare, si acum ne pregatim cu veselie de covrigei…. Theei nu pot sa ii dau la cele 7 luni, din cauza mierii, insa cum mai creste….ii prezentam deliciile. Dar mami si tati se rasfata zilnic. Buna intrebarea cu soarele….bune si info privind fructele netratate. Am o prietena care are si ea un BB si vrea sa aleaga o cale de mijloc, sa ii dea carne dar f rar, max de 2-3 ori pe luna. Ce parere ai Olivia? ma gandesc ca e mai bine decat zilnic… Intre 2 rele…. Ne pregatim cu Theusor de bors fara miere, facut cu crengute de visin, asa cum graieste blogu’ :). Va pup

    • olivia says:

      Draga Nanni, scoate mierea, pune doar curmale. Va iesi sufient de dulce pentru Thea!
      Cit priveste carnea, Collin Cambell, Norman Walker, Robert Morse, Ernest Gunter si chiar si doctor Spock (pediatrul american renumit, editat si in Romania) si altii – citi or mai fi pe fata pamintului care s-au incumetat sa zica adevarul – indeamna asa: cu cit mai rar, cu atit mai bine. Deloc, insa e cel mai bine!!!
      Pupici veseli de mai si Theei si mamicii ei!

  16. Mirica says:

    Salutare,

    Iti multumesc draga Olivia pentru informatii.Aseara am pus si eu de un bors si de o socata cu miere, in loc de zahar.Incerc (pentru ca stiu ca alimentatia despre care vorbesti tu inseamna VIATA)sa mananc sanatos, dar mie foarte greu sa renunt de exemplu la paine, mai ales cand mananc o salata. Momentan mananc o paine integrala din tarate, dar scrie pe ea ca contine sare iodata.M-as bucura sa ne spui o reteta de paine sanatoasa.
    Multumesc

  17. Anitza says:

    Fete dragi, mi-am adus aminte de o chestioara pe care ar fi trebuit sa o pun intr-un comment la postul despre apa dar merge si aici, la proaspat:). Cum aleg eu apa minerala daca nu am TDS-metru, nu am nici filtru si vreau una slab mineralizata? Ma uit pe eticheta si vad valoarea inscrisa la rubrica “reziduu sec la 180 grade”. Valoarea asta trebuie sa fie cat mai mica (Bucovina are 77mg/l, daca nu ma insel, o pun ca reper pentru ca alta apa cu aceasta valoare mai mica nu am gasit). Alte ape au valori foarte mari (de ex. 300-600 mg/l).Acest reziduu la sec reprezinta concentratia de minerale dintr-un litru de apa si e comparabila cu cea obtinuta cu TDS-metrul, este practic cantitatea de particule solide care raman dupa ce apa a fost evaporata complet la 180 de grade. Am gasit si ape minerale pe care aceasta valoare nu e inscrisa – nu le-as cumpara pe acestea.
    Va pup.Toate bune, zi cu soare!

  18. Florentina says:

    Draga O,

    iti multumim pentru tot ce ne inveti, cuvintele sunt prea mici pentru a exprima toata recunostinta noastra fata de tine.
    TU, care esti un izvor de tot cei mai frumos si bun, in zilele noastre izvoarele sunt pe cale de disparitie.
    Iti multumim !

    Cu stima,

    Florentina

  19. Florentina says:

    Scuze, am uitat reteta de nectar…..
    Nectar sau licoare magica cum ii spune fiica mea
    1 pahar de bors( a la Olivia)
    jumatate de banana(pasata)
    o lingurita de miere

    il amestec intr-o cana de FRAPPE si apoi e numai bun de savurat

    Binenteles reteta este inspirata …..din reteta Oliviei – nectarul stevie cu polen

  20. Ana says:

    Olivia, ţi-am citit toate postările de până acum, ţi-am savurat scriitura la fel de delicioasă ca reţetele şi am notat sfaturile numai bune de urmat. Îndrăznesc să visez că într-o bună zi voi reuşi să duc o viaţă sănătoasă, bazată pe o alimentaţie raw, mişcare şi voie bună. Spune-mi, te rog, care ar trebui să-mi fie abecedarul? Care sunt paşii de urmat şi ce cărţi ar trebui să citesc pentru a avea toate cunoştinţele cu care să pornesc la drum? Mulţumesc!

    • olivia says:

      Draga mea, in rubrica de comments am facut o lista ma lunguta cu toate (aproape) cartile care mi-au schimbat viata si mi-au dat imbold sa merg mai departe. Dar o sa fac un post separat, care sa fie accesat mai usor, sa nu mai cautati prin tot blogul dupa informatia asta. Bine?

      • Ana says:

        Recunosc că la categoria comentarii nu am avut răbdare să citesc chiar tot, dar nu mi-e greu să arunc o privire înapoi şi să descopăr lista. Oricum, poate că ar fi binevenit şi un post anume pentru asta, la care să mai aruncăm un ochi ori de câte ori rătăcim calea. Eşti o scumpă! Te îmbrăţişez cu drag :*

  21. anca-arissa says:

    Draga mea O, am vazut ca ai recomandat o bibliografie bogata in legatura cu nutritia si hrana vie.Sper sa reusim sa o parcurgem cat mai multi dintre noi,dar as dori sa ne recomanzi si cele mai bune titluri in legatura cu medicina naturista,apiterapie,fitoterapie…tot ce ar trebui sa stim sa ne tratam cat mai natural.Mai in gluma,mai in serios mi-ar placea sa am un magazin de produse naturiste :).Pupici frumoasei familii.

    • olivia says:

      Anca, curind intr-o postare, cit mai multe despre terapiile naturale. Pupici energici de luna plina! 🙂

  22. anamaria says:

    Buna Olivia,
    Am intrat doar sa te salut, pentru ca de facut papa nu mai pot, de fapt nici macar sa citesc ce scri tu, sau fetele. Sarcina mea care are acum 7 saptam m-a dat peste cap total, ma simt rau de dimineata pana seara, nu pot manca decat chestii pe care le poftesc pe moment. E jale! Abia astept sa-mi revin sa pot citi retele tale minunate, sa pot face iarasi papa sanatoasa pentru noi si pentru piticul meu care acum e hranit de bunica, bunica care-i mai scapa si lactate.
    Te pup dulce.
    PS: Imi cer scuze daca am facut vreo greseala gramaticala sau de orice fel, dar mi-a luat o vesnicie sa scriu mesajul, nu ma pot concentra din cauza stari de ameteala, greata.

    • Cristina says:

      Felicitari pentru pitic…sa ai o sarcina cat mai usoara, eu am rezolvat greata cu cele mai verzi mere pe care le-am gasit + cele mai verzi prune, cu zecile de kg am mancat :))

    • olivia says:

      Draga mea draga, papa lamii cit mai multe (bio, daca se poate). Taie greata, te revigoreaza, elimina toxinele in mod blind si mucusul din stomac (raspunzator de multe ori de starile de greata). Mai poti bea si bors (tonic, mineralizant, anti-greata). Si da-mi de veste cum te mai simti!
      Pupam burtica cu ingeras!

  23. Velicu Gina says:

    Buna,

    Stiu ca nu are legatura cu reteta pe care ai postat-o, dar as avea nevoie de un sfat. Astazi am fost anuntata ca trebuie sa o vaccinez pe fata mea cu vaccinul de 4 ani ( pentru ca s-a modificat schema ). Nu stiu daca sa il fac sau nu. Noi tinem un tratament homeopat, incercam sa ne schimbam modul de alimentatie si din cercetarile pe care le-am facut pe internet nu am aflat lucruri bune despre vaccinuri. Tu i-ai vaccinat pe copii?

    Multumesc foarte mult pentru ajutor,
    Gina

    • olivia says:

      Draga Gina, noi pe-aici, am mai vorbit de vaccinuri. Concluzia este ca nu exista nici un trebuie, nici o obligatie cind vine vorba despre orice act medical. Poti sa accepti sau sa refuzi. La fel sta treaba si cu vaccinurile. Orice medicament, si in special vaccinurile sunt pline de metale grele, mercur si aluminiu si pot da reactii imediate sau intirziate extrem de grave. De la autism, invalidare totala, diabet (cazul unei rude de-a noastra ceva mai indeparte, mai exact o fetita de 2,6 ani, care e azi insulinodependenta, la 6 luni de la vaccinul de 2 ani), chiar si moarte. Efecte secundare pe care si le asuma si producatorii, in lista lunga printata pe cutia sau prospectul vaccinului. Exista doua surse de informatii excelente pe subiect, accesibile: 1) nuvaccinurilor.blogspot.com, care iti spune care sunt legile in Romania si de ce nu sunt obligatorii vaccinurilor (in ciuda opiniei generale) si 2) cartea Vaccinurile, eroarea medicala a secolului, pe care o poti descarca gratuit de pe acelasi site, unde afli de cind si cum suntem manipulati sa credem ca avem nevoie de vaccinuri ca sa ne imunizam. O zi minunata,
      O

      • Oana says:

        Sustin cu tarie ceea ce spune Olivia legat de vaccinuri si spun asta din proprie experienta din pacate. Pe cand eram in clasa I, acum multi ani(am 23 ani acum) am facut unul dintre vaccinurile “öbligatorii” in picior. Dupa cateva luni am inceput sa calc stramb cu acel picior, nu mai puteam urca scarile, ma asezam mai greu pe scaun. In fine, povestea este lunga…
        Am fost internata luni bune in spital, mi s-au facut sute de investigatii si existau sanse sa nu mai pot merge. Am avut noroc cu un medic foarte bun care le-a spus parintilor mei adevarul. Era din cauza vaccinului ! Eu am avut noroc, cu timpul mi-am revenit, dar nu prin medicamente ci prin multe exercitii de recuperare si o viata sanatoasa. De atunci nu am mai facut niciodata niciun vaccin si as sfatui pe toata lumea sa faca acelasi lucru.
        Felicitari pentru blog Olivia! Este o minunatie, nu ratez niciun post, niciun comentariu. 🙂

  24. Cristiana says:

    Buna Olivia,
    Covrigeii arata delicios dar inca nu m-am invrednicit sa-i fac.
    Am insa o rugaminte la tine. Sunt inca destul de la inceput de drum in ceea ce priveste hrana vie si as vrea sa incep cum se cuvine. Pentru ca saptamana viitoare este targul de carte vreau sa pornesc in cautarea unor carti care sa ma ajute in acest sens. Mi-ar fi de mare ajutor cateva titluri de carti (pana acum mi-am notat de pe blogul tau: M. Tombak, R. Morse, Studiul China) despre detoxifiere, retete, etc. Problemele mele de sanatate tintesc in principal tiroida (hipertiroidie), inima si colonul.
    Multumesc mult si te imbratisez cu drag,
    Cristiana

    • olivia says:

      Tombak si Morse iti dau informatii din abundenta asupra cauzelor tuturor bolilor. Eu am urmat sfaturile lor practice (tehnici extrem de simple si eficiente) si ma simt excelent. E de preferat sa gasesti un naturopat bun, care sa te monitorizeze si sa te sustină cind apar asa-numitele “crize de eliminare a toxinelor”, care in functie de cit de intoxicat e organismul tau pot fi mai usoare sau mai agresive. Tot el ar putea sa te evalueze corect si sa-ti recomanda o maniera mai blinda de eliminare sau mai in forta, functie de cit de strinsa esti cu programul si cit timp esti dispusa sa acorzi pe zi preocesului de curatire. Foarte bun e si Christopher Vasey, tiparit de Editura Niculescu. Stiu ca la Sibiu exista un centru Ayurvedic cu specialisti care stiu ce vorbesc (nu i-am incercat insa pe pielea mea, dar deduc din cit de bine pus la punct e site-ul lor si am mai citit pe net parerile clientilor) si in Bucuresti, la Centrul Raphael. Mai exista prin Cluj, un centru similar celui din Breaza (ultimul, dupa parerile unora s-a cam stricat in ultima vreme, fiind chitit mai mult pe medicina alopata, de care noi fugim atit de tare).
      Cu tot dragul,
      O

  25. roxana says:

    si eu am problema cu tiroida……eu am hipotirodie….daca stie cineva vreun leac ceva..detoxifiere de tiroida ceva,ar fi de mare ajutor…de pe internet am citit tot ce se putea citi si nimic ca lumea,am mers si la AYURVEDA,acolo ne dau o cura de detoxifiere cu sucuri naturale,de sfecla,morcovi etc….si sa nu mananci nimic 2 saptamani,doar bei sucurile acestea am si cateva ceaiuri….astea sunt informatiile mele,daca intereseaza pe cineva…dati`mi de stire……….si mai am si noduli tiroidieni….nu pot scapa de el in niciun fel….daca stie cineva ceva….please,va multumesc!

    • olivia says:

      Foarte buna cura de detoxifiere cu sucuri de sfecla, morcovi si spanac! Vindeca de la raceli, gripe, penumonii, pina la cancere si diabet (dupa Rudolf Breuss, Norman Walker si altii). Eu, sa fiu in locul tau, as urma sfatul celor de la centrul ayurvedic.
      Cu drag,
      O

      • Diana says:

        Buna Roxana,
        Imi permit sa raspund postarii tale deoarece am avut hipotiroidism si…nu mai am! de ce? pt ca am tinut regim alimentar cat mai crud, cu multe fructe si legume si am facut foarte mult sport (cardiovascular de preferinta). Trebuia sa merg la analize din trei in trei luni pentru a-mi ajusta doza de Levothyroxina pe care o luam ZILNIC pt tiroida. La un moment dat TSH-ul a iesit in limite normale si m-au scos de pe medicatie; la urmatoarele 3 luni la analize, acelasi rezultat: TSH-ul in limite normale. Asa ca am scapt de medicatia pe care altfel trebuia sa o iau pe viata. Cu un regim alimentar sanatos si mult sport, m-am vindecat de hipotiroidism. Si TSH-ul meu este in limitele normalului, fara medicatie, de mai bine de 2 ani. 🙂

    • Ioana says:

      Salut,

      spuneai ca daca intereseaza pe cineva sa dam de stire. Pe mine ma intereseaza. Poti sa imi dai mai multe amanunte?

      Cu drag,
      Ioana

  26. Corina says:

    In aceasta seara am facut aceasta compozitie fara vanilie si fara coaja de portocala, am modelat bilute mici pe care le-am dat prin alune maruntite , prin susan , prin cacao si aratau minunat , parca erau trufe,a iesit un platou excelent , sincer nu mi-a luat mai mult de 10 minute, pur si simplu mi s-a facut o pofta teribila navigand pe blog. Le-am lasat o jumate de ora in frigider .
    Unde se gaseste deshidator , si cam cat costa ?
    Pe curand ,pupici dulci ca mierea

    • cristina says:

      buna Corina

      Eu mi am luat deshidrator de pe ezidri.ro; cand o sa il probez ca abia l am cumparat iti dau de stire cum este.

      • Dani says:

        Buna Cristina, am vazut ca ai luat deshidrator de pe un site romanesc la un pret acceptabil. Sunt tare
        curioasa daca e ok pt ca as vrea sa cumpar si eu. Merci mult.
        Dani

  27. Velicu Gina says:

    Buna,

    Multumesc pentru ajutor. As dori sa stiu care este diferenta intre un homeopat si un naturopat.Exista in Bucuresti cabinete unde doctori naturopati ne pot trata de diferite afectiuni?

    Multumesc inca o data,
    Gina

  28. Diana says:

    Olivia draga, esti a adevarata inspiratie 🙂 Iti multumim pentru sfaturile tale minunate si pt retetele delicioase si “nevinovate” 🙂

    Olivia, te rog spune-mi cum faci tu laptele de migdale. Aici in SUA se gaseste lapte de soia, cocos, migdale peste tot, dar nu am incredere in ele deoarece sunt super procesate. De aceea as vrea sa imi fac in casa propriul lapte. Ma ajuti te rog? Merci.

    De asemenea, te rog spune-mi ce folosesti ca si solutie de curatire a vaselor, podelelor, sticlei, etc. Multumesc din suflet.

    • olivia says:

      Draga mea, nu te-am mai vazut de atita timp! Ce mai face printesa mica, Ameya? 🙂
      Lapticul de migdale/susan/nuci/etc se face simplu si tare repede dintr-o cana de migdale/nuci + o mina de susan (lasate peste noapte/citeva ore la rehidratat). Se aseza intr-un blender (la voi e destul de accesibil VitaMix, care face minuni si da dependenta), se acopera cu apa cit sa le cuprinda si se marutesc fin-fin, pentru ca toate proprietatile se se transfere in apa. Se dilueaza pasta rezultata cu apa filtrata (prin osmoza inversa) sau o apa minerala plata foarte slab mineralzata (nu stiu nici o marca din America, dar daca o gasesti, zi-mi si mie, please) pina la consistenta dorita, dar nu prea mult, sa nu devina totul prea fad. Se strecoara printr-un saculet de pinza/tifon dublu si asta e! Laptic proaspat vegetal. Tine in frigider si doua zile.
      Cit priveste solutia de curatat, agentul de baza e bicarbonatul de sodiu, un dezodorizant excelent. E Bun si pentru sticla, vase, suprafete grase, etc. Pentru geamuri, in schimb, care sunt mai pretentioase, ma folosesc de alcool de cereale, care degreseaza cel mai bine. La voi se gaseste si Borax, la kilogram, un agent natural de curatare bun la toate.
      Cu mult drag, draga mea,
      O

      • Diana says:

        Te pup Olivia! 🙂 Ameya e bine, si iti multumesc si acum pt. sfatul tau legat de durerea de ureche si propolis. De cand mi-ai spus sa ii pun propolis pe vata si apoi sa ii pun vata in ureche, asa procedez de fiecare data cand o doare urechea si am scapat de tuburi (urma sa ii puna tuburi in ureche pt drenajul lichidului, IMAGINEAZA-TI!). Multumim din nou!

        Cu apa, eu o beau filtrata, o filtrez eu acasa. Nu am cunostinte de niciun fel in apele plata/minerale din SUA pt. ca nu beau lichide ambalate in plastic. (poate nu ar fi o idee rea sa discuti si despre pericolul banalului plastic, in toate formele lui, dar mai ales in sticlele de plastic pt copii, cat de periculos este sa se incalzeasca orice in plastic la microunde (sunt sigura ca esti documentata in aceasta privinta, dar poate ar fi un subiect interesant pe forum).

        Multumesc pt sugestia cu laptele de migdale. Am sa incerc.

        Va pupam pe toti si sper sa apucam sa ne si vedem 🙂

        Pupici,
        Diana

        • olivia says:

          Ma bucur ca ati scapat de o interventie atit de sinistra, ar fi fost o trauma pentru Ameya, ingerasa de ea. Eu combin intotdeauna metoda cu vata imbibata in propolis cu metoda sucurilor proaspat stoarse in slow juicer, sa le bea zi de vara pina-n seara copilasii mari si mici (da, mi-am cumparat slow juicer, sunt foaaaarte multumita).
          cInd veniti in tara, Diana?
          Pupici veseli de mai ingerasei si mamicii ei!

          • Diana says:

            Iubita, mor de dorul tau, nu te-am vazut de ani de zile, numai la TV si prin reviste, mi=e dor de o poveste cu tine LIVE! 🙂
            Ti-am urmat sfatul si stii ca mi-am luat juicer (mai sofistica americanii ii spun “juice fountain” ) 🙂 ii fac Ameyei suc de morcovi, amestecati cu mere si portocale (tot reteta ta) 🙂 si e foarte bine. Mai raceste ca nu am cum preveni asta, e la gradi cu ceilalti copii, dar isi revine repede cu leacurile naturale.
            Am fost in tara anul trecut in mai/iunie. Nus tim cand mai venim, dar cred ca la anul.
            va pupic pe toti.

          • olivia says:

            Esti dulce! 🙂 Te astept cu drag oricind! La o poveste lunga si o socata facuta dupa toate tainele lui Elle…
            Pupici cu licurici!
            O

          • Lily says:

            I’m not wrothy to be in the same forum. ROTFL

  29. Cristina says:

    Seara buna tuturor!
    Am inceput sa ma uit la un film interesant, Food Matters si m-am gandit sa vi-l recomand si voua
    Il gasiti aici http://www.biorganica.ro/filme/e-important-ce-mananci/
    Pupici

    • olivia says:

      Food Matters e unul dintre fimele care are puterea sa-ti schimbe directia. Definitiv. Cind am vazut Food Maters, am fost socata. Mi-a luat mult sa asimilez la nivel constient ca nu e SF, ca n-are nimic de-a faca cu anticipatia stiintifica. E lumea in care traim. Una oribila… De necrezut!
      Mersi Cristina, pentru link!

      • Cristina says:

        Si Food I.N.C mai este un film foarte interesant, l-am vazut acum ceva vreme, nu am gasit un link cu el, dar daca il cautati pe net sunt sigura ca o sa-l gasiti.
        Spor la vizionat.
        O seara buna si pupici

  30. Lavinia says:

    Draga Olivia,
    Pentru ca intotdeauna te-am simpatizat (adica inca de pe vremea cand urmaream dimineata de dimineata stirile pro)… si pentru ca am aflat de preocuparile tale in domeniul nutritiei… am inceput sa citesc “din scoarta-n scoarta” minunatele pagini virtuale. Sunt interesata in ultimul timp din ce in ce mai mult de un alt fel de stil de viata, chiar daca nu sunt nici macar vegetariana. Dar cred tarie in multe dintre principiile care stau si la baza stilului tau de viata. De altele nu sunt convinsa…cel putin nu inca. Sunt “ponturi” pe care deja le pun in practica…am comandat miere (multumesc enorm pentru recomandare, cautam de mult o sursa), am adunat ingredientele pentru un minunat bors, despre care ale carui binefaceri stiam, dar aveam nevoie de un mic imbold. Apa Bucovina beam preponderent si pana acum, dar de aici inainte e litera de lege, cel putin pana cand reusesc sa achizitionez un filtru. Si nectarull-am recomandat tuturor mamicilor pe care le stiu. Am citit toate comentariile cititoarelor tale…. fiecare isi doreste o informatie, e mare adevar ca exista relativ putine surse de inspiratie. Si ca ele toate am si eu doua intrebari: 1.poti sa ne recomanzi o clinica/un medic homeopat? 2. cum te protejezi si mai ales cum ii protejezi pe micutii tai de soarele asta arzator. Pnetru mine astea ar fi “urgentele” :)). Stiu ca fiecare raspuns inseamna si o bucatica din timpul tau, sper ca o sa reusesti sa-mi dai si mie un raspuns. Altfel, intru cu rigozitate in fiecare zi pe site-ul tau sa vad ce mai e nou. Apropo, te asteptai la impactul asta? Multi pupici dulci si foarte dulci

  31. Iulia says:

    Draga Olivia,

    Vreau sa-ti spun ca pentru mine esti cea mai frumoasa femeie din Romania. Am hotarat clar si irevocabil acest lucru acum cativa ani, cand te’am vazut pentru prima data la o emisiune (cu dans) pe care o prezentai 😀 Acum pot adauga ca esti si printre putinele persoane care ma inspira in a fi sanatoasa si voioasa zi de zi. Iti multumesc ca ne (re)amintesti ca viata trebuie traita frumos si ca schimbarea sta in mainile noastre. Despre retete, ce sa spun? Nu am crezut ca sunt reale in prima faza, si nici gustoase in a doua faza.

    Te pup si iti urez toate cele bune!

    • olivia says:

      Draga mea Iulia, esti prea generoasa cu laudele! 🙂 Oricum, multumesc!
      Ma bucur ca ne-am intilnit si ma bucur ca ideea de crudivorism te incinta. Inseamna ca avem deja atitea in comun….
      Te imbratisez cu drag,
      O

    • Darrance says:

      You’ve got it in one. Coudln’t have put it better.

  32. Iris says:

    Draga Olivia, nu trece o zi in care sa nu citesc blogul sa aflu ce noutati sunt.Chiar daca nu apare mereu un post si din commenturi invatam. Am asteptat cu nerabdare vremea frumoasa dar acum nu sunt convinsa care este cel mai bun mijloc de a o proteja pe Timothea de eventualele arsuri produse de soare(are pielea foarte alba).Evitam sa stam afara intre orele 11-17, purtam palariuta. Cum ii protejezi pe baietii tai de efectele negative ale soarelui?Folositi crema sau ulei? Te pupam, Iris si Timothea

    • olivia says:

      Draga mea draga, eu ii scot pe copii dimineata, cit mai devreme, fara palarioare, fara creme. Si seara, dupa 18.00. In mijlocul zilei – daca avem drumuri de facut in soare, desi ne ferim cit putem – le acopar capsorul si ii ung cu ulei de cocos sau avocado. Miros atit de bine uleiurile astea ca le-as papa cu lingurita 🙂

      • Laura says:

        Draga Olivia,

        Te citesc de la primele postari si nu pot sa nu salut din tot sufletul initiativa aceasta de a deschide ochii majoritatii si de a face schimb de informatii intre cei care te citesc, lucru care vine la pachet cu ceea ce faci tu aici. Nu degeaba se spune ca informatia inseamna putere. Uite asa se raspandesc adevaruri care se vor musamalizate, uite asa ne mentinem mintea treaza si sufletul/corpul curat.
        Multumesc cu tot dragul pt disponibilitatea de a ajuta. Faci o treaba ft buna.

        Referitor la uleiurile pt protectie UV, eu stiu ca cel de catina are cel mai ridicat FP. Aici am gasit info utile in ceea ce priveste subiectul : http://www.elemental.ro/blog/protectia-solara-protectie-uv.html
        Am aflat ca aceste uleiuri n-ar tb sa aiba un miros pregnant, ba dimpotriva, altfel le sunt adaugate parfumuri.

        Te pup si te imbratisez cu tot sufletul,

        P.S. Subscriu si eu la cererea cititorilor de a posta sfaturi si retete pt copii de 1 an ( si nu numai ). Va fi la mare cautare.

  33. anonim says:

    ~x(

  34. cristina says:

    🙂

  35. lore says:

    apropos de vaccinuri…fara carnetul de vaccinuri nu merg la gradinita copiii.e prima conditie care se pune! cum faci? tu cum te descurci in astfel de situatii? dar cu siguranta nu raspunzi,pentru ca tu asa faci…dai raspuns numai la ce-ti convine.

    • olivia says:

      Draga Loredana,
      Pe site-ul http://www.nuvaccinurilor.blogspot.com am gasit un formular de completat de către parinti, care isi asuma, pe proprie raspundere – potrivtit LEGILOR IN VIGOARE – decizia de a nu-si vaccina copilul. Se face referire la o hotarire de guvern si la Constitutia Romaniei, legea suprema in stat, care prevede dreptul persoanei de a decide asupra propriului corp (si implicit al parintilor asupra copiilor lor). Tocmai de aceea, vaccinurile (si alte acte medicale) nu sunt obligatorii si nimeni nu poate fi silit sa se supuna niciunei interventii medicale, daca nu vrea. Deci conditia gradinitei de a refuza inscrierea copilului fara vaccinurile facute la zi e una ilegala si extrem de atacabila! Ceea ce as face, desigur, daca as fi pusa in situatia asta!
      Dupa cum vezi, imi convine sa raspund la intrebare, pentru ca e un subiect care ma intereseaza foarte tare. Tocmai de aceea o sa-i dedic un post special, pe care o sa-l scriu cu gindul la tine 🙂
      Cu drag,
      O

      • lore says:

        multumesc Olivia….ai demonstrat inca odata ca esti o draguta!morala e ca trebuie sa combatem intr-o societate atat de bolnava!

  36. Iris says:

    Multumesc Olivia,ma bucur ca in caz ne nevoie ne putem baza pe uleiurile de cocos si avocado. M-am speriat ieri cand am iesit 10 minute la ora 14 si m-am intors cu antebratele arse de soare. Nu vreau sa ma gandesc cat de rau poate sa fie pentru pielea sensibila a copiilor.

  37. Iris says:

    Legat de vaccinuri nu e nevoie sa ajungi sa duci copilul la gradinita, ti se cer mai devreme. M-am interesat de cursuri de inot pentru bebelusi si una dintre conditii este vaccinul de la 4 luni. Pana la urma a inteles ca este o decizie personala si nu a fost o problema. Sper sa nu intampinam probleme in viitor.

    • olivia says:

      Ti se cere carnetul de vaccinuri, dar poti da in schimb declaratia de care am mai vorbit. De aia e importanta infomatia, pentru ca nimeni sa nu te manipuleze si sa te faca sa crezi cu tarie ca ai nevoie otravuri!
      Dovada e si povestea ta, Iris!

  38. Mihaela says:

    Draga Olivia,

    Multumim pentru informatiile si retetele valoroase, probate de experienta personala( ca io mi-s un fel de Toma necredinciosu’si de aia apreciez aspectul:-))
    Plus, felicitari pentru ceea ce se cheama un foarte bun time management!!! Cu toate trainingurile pe problema, tot nu ma descurc sa citesc si sa gatesc pentru baietelul meu asa cum ar trebui, asa ca blog-ul tau e adevarata mana cereasca pentru mine, si bag de seama ca nu numai pentru mine:-)
    O informatie apropos de vaccinuri, pentru mamicile care, din varii motive, personale, presiune sociala, etc, recurg la vaccinare: pentru reducerea potentialelor efecte adverse, homeopatii recomanda ca imediat dupa administrarea vaccinului sa se administreze in dilutie de apa remediul THUYA 200CH.
    Doamne ajuta!

    • olivia says:

      Auzisem ca mai e o metoda: masarea vinjoasă a miinii/piciorului dinspre periferie spre centru, adica spre locul injectat, astfel incit vaccinul sa nu se poata imprastia in organism. Procedeul se aplica des si temeinic, imediar după injectare si apoi in urmatoarele două zile de la vaccinare.
      Multumesc, Mihaela, pentru pontul cu remediul naturist!
      Pupici veseli de mai!

  39. momochii says:

    found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later

  40. […] Establishing a Food Forest the Permaculture Way (2008).avi Pentru a afla mai multe vezi si: http://oliviasteer.ro/covrigi-cu-nuca-nenea-iancu/ Pe aceeasi tema: http://www.romaniapozitiva.ro/featured/terapia-prin-ras-vine-la-bookfest/ […]

  41. minerva says:

    I-am facut!!!! Si ce buni sunt…pacat ca nu am avut forma sa-mi iasa frumosi, ca-n poza…dar de gustosi ce sunt nici nu mai conteaza forma. I-au placut si sotului, care se uita cam ciudat la mine cand prepar fel de fel si ma mai intraba, mai in glima mai in serios “in ce secta te-ai bagat?!”

    • olivia says:

      Bravo, bravo, bravo! De trei ori bravo!
      Ca te vad pe tine pomenind de ei, iar mi se face dor de-o rontaiala… ok, am plecat, ma duc sa reeditez covrigeii!
      Pupici cu licurici!

  42. […] oscilat daca sa imi fac debutul cu reteta de covrigei cu nuca “Nenea Iancu” sau cu cea de cozonac cu mac “Mos Ene” . Pentru ca Luca se culcase deja, am ales sa […]

  43. […] mai “rumena”. Frumusei si gustosi, tare m-au mai placut covrigii astia cu nuca. La origine sta reteta Oliviei, insa a cam deviat pe parcurs. De incercat pentru ca mi-au placut atat mie cat si lui – […]

  44. Diana says:

    Chair acum am descoperit acest website si ma bucur foarte mult sa vad toate retetele ! Eu locuiesc in Singapore, dar si aici pot sa gasesc ingredientele necesare. Eu cred si sper ca mai multa lume ar deveni organic vegan/vegetarian daca ar avea acces la mai multe retete ca cele de pe acest site. Felicitari cu aceata initiativa !
    Sa sti voi incerca si eu in acest weekend reteta: covrigi cu nuca. Feedback va urma 🙂

    Pupici din Singapore!
    Diana

  45. Graceland says:

    I thank you humbly for sharing your widosm JJWY

  46. isabela says:

    in sfarsit am incercat reteta de covrigei care la mine au iesit niste
    floricele frumoase (datorita formei de decupat). Nu am pus vanilie
    pentru ca nu aveam si am inlocuit coaja de portocala cu lamaia.
    M am chinuit cu curmalele pana le am facut pasta. In cele din urma
    am ajuns la masina de tocat dar s a lipit de ea pasta etc…
    Tu cum faci pasta de curmale?
    In schimb sunt foarte buni. Cand le am pus coaja de lamaie
    parca s a schimbat tot gustul, in bine.

  47. i love your blog, i have it in my rss reader and always like new things coming up from it.

  48. Ali says:

    You blogs header picture is just awesome, seems simply heavenly. your drinks and stuff just look full of life and light. I would really like to try them once, if you could write them in English.

    keep it up
    Ali

  49. This kind of layout is so outstanding. How have you find a way to make a weblog that is as intelligent as it is smooth? I am talking about, its like an Aston Martin ?ê?smart and also sexy at the same time. You will find have got to point out, the layout on it’s own taught me to be get back to this blog again. But given that Ive study just what you have to say, Ive got to discuss it with all the world!

  50. claudia says:

    Buna Olivia! sa stii ca te.am vazut la Märuta dupa ceva vreme si arati extraordinar….felicitari! eu vroiam sa te intreb despre un meniu complet macar pentru o zi…de la 7 dimineata pana la 7 seara.

  51. Covrigi cu nuca, “Nenea Iancu” Olivia Steer I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks! your article about Covrigi cu nuca, “Nenea Iancu” Olivia Steer Best Regards Agata Rolf

  52. Covrigi cu nuca, “Nenea Iancu” Olivia Steer I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks! your article about Covrigi cu nuca, “Nenea Iancu” Olivia Steer Best Regards Lawrence Craig

  53. […] de acum cateva zile, niste biscuiti foarte, foarte buni, facuti dupa reteta de covrigei a Oliviei Steer. Am variat un pic, dar foarte […]

  54. Strange but true. Your resource is expensive. At least it could be sold for good money on its auction!…

  55. Anca says:

    Olivia, intr-un post recent scriai de bicarbonat ca este nociv si ca rigidizeaza celulele nervoase si acum citesc aici ca ii speli pe dintisori pe baieti si folosesti si la spalat vase … care cum e ?

    si in ce privesti covrigeii astia poznasi ! am si acum crema in bucatarie si sa vad ce o sa fac maine cu ea ca sa nu fi stricat degeaba toate ingredientele.

    Dragelor ! In primul rand – cea mai imp parte este pasta de curmale. Luati curmalele, scoate samburii si bagati la masina de tocat dar nu puneti sita pt ca se blocheaza acolo pasta si nu o scoateti nici cu politia! Apoi superba pasta rezultata o tavaliti in nuca si ce ingrediente mai sunt.

    sper sa imi iasa maine… seara frumoasa si atentie la retete, eu cel putin ma dumiresc abia din greseli.
    Si cred ca se pot inlocui curmalele cu prune deshidratate, dar sa vedem ce zice si scufita si poate trece mai explicit in cartea de bucate la care lucreaza 😉

  56. […] Dimineata: lapte de migdale cu banana si capsuni, covrigi de nuca (o cana de nuca, jumatate de cana de pasta de curmale, o lingurita de scortisoara, o lingurita de miere, vanilie. Se amesteca toate, apoi se modeleaza covrigei care se dau la cuptor, foc mic, usa deschisa. Deh, daca n-am deshidrator…). Reteta frumos povestita, aici. […]

Raspunde-i lui Covrigi de nuca si arome naturale cu mac si susan « Cuisinerie pentru ne-toti

ultimele posturi