1-trojan-horse-filip-mihail

Eram acum mai puțin de doi ani la Casa Rawz , loc unde se adunau, pe vremuri, cu mare bucurie, veganii din București. În seara aia, pentru că venise din America să-și lanseze ediția în limba română a ultimei sale cărți, Robert Young făcea un sprint lung si susținut între diversele posturi de televiziune, interviuri pentru gazete și întîlniri cu bloggeri pe sănătate, adică potențiali promotori ai volumului proaspăt lansat. M-a frapat – la prima vedere – imaginea unui tip îmbătrînit, cu calviție difuză, păr vopsit, cu pete maro pe obraz, tîmple și mîini, despre care nu trebuie să fii naturopat să știi că trădează un ficat depășit. Am dat un search pe google, i-am găsit vîrsta de  60 și ceva de ani și m-am gîndit la unchiul meu carnivor de la Cluj, care la 80 arată mai young decît Young. În fine,  am aruncat vina pe gene și mi-am mutat gîndul.

Mă reîntîlneam a doua oară cu Young în aceeași seara. Cu  doar o oră înainte, ne văzuserăm la Restaurant Barca, unde își fixase discuțiile cu gazetarii și unde îi luaseam un interviu, pe care ardeam de nerăbdare să-l public pe blog (era plin de sfaturi despre o dietă vegană spre raw, bazată pe multe verdețuri, gîndire limpede și sport). Și așa aș fi și făcut, dacă nu m-aș fi răzgîndit. În ansamblul seducător de sfaturi utile se căscau niște capcane nasoale. Despre care vreau să vă povestesc acum.

Erau de față – cum spuneam – vegani, raw-vegani, vegetarieni sau cel puțin oameni preocupați de nutriție.  Oricum ai da-o, oameni ce citiseră, experimentaseră și, deci, care aveau păreri personale pe subiect. Păream să fim cu toții de acord asupra importanței PH-ului în organism, dar nu reușeam să armonizăm mijloacele de a obține alcalinitatea. După Robert Young, fructele aveau zahăr și provocau aciditate. Deci trebuia să fie evitate cu desăvîrșire cele dulci și acceptate cu multă (cu accent pe multă!) măsură cele semi-dulci. Sub linie, găseai aproape numai portocale și lămîi, ca admisibile. Într-o țară cu climă temperat-continentală, cum e România, e imposibil să cultivi citrice. Dar le poți cumpăra. Nu ieftin! Și nu de calitate, cîtă vreme canitatea de vitamina C tinde spre zero, după atîta vreme de la cules și atîta timp pierdut pe drumul lung al importului! În plus, fructele exotice, chiar bio și aduse cu avionul în aceeași zi din țara de origine, sînt incompatibile energetic cu cei ce nu se odihnesc, la vremea siestei, la umbra portocalului, și nu-și fac vînt cu frunza de banan. Asta se cam știe…

Am privit în ochii lui Young, ca să înțeleg. Părea, în cel mai bun caz, că îndemnul lui de a mînca numai portocale și a bea suc de lămîie, se traducea printr-un favor gratuit  făcut supermarketurilor ce comercializeaza numai citrice tratate sau importatorilor de portocale bio, devitalizate . Dar nu era asta. Young nu face nimic gratuit, după cum poți vedea pe site-ul lui. Private retreat-urile lui de $9990 din Rancho Del Sol,  filtrele de apă alcalină vîndute de Young cu $2000 bucata și prafurile Doc Broc Power Plants – sînt doar cîteva dintre afacerile americanului în domeniul sănătății. “În acest moment, cam 60% dintre cei care merg la medic, potrivit unor studii realizate în Statele Unite, încearcă și medicina alternativă sau doar medicina alternativă”, avea să declare în seara aia Young pentru o revistă de profil din Romania. “Publicul ăsta trebuie fidelizat!”, așa ar gîndi un businessman autentic. Iar Young este! (Următoarea lui afacere ar putea fi un retreat în inima Ardealului, ca cel de la Rancho Del Sol, după cum se discuta în aceeași seară)! Ori vorbind despre sport, sucuri verzi și meditație (a se citi cîștigînd încrederea), promovînd consumul mare de sare (a se citi creînd problema, după cum se va vedea) și descurajînd consumul de fructe ( a se citi eliminînd colacul de salvare) se ivește uite-așa o minunată strategie de fidelizare a veganului mic si mijlociu (cale defrișată demult de alopatie).

M-am uitat în jur. Nimeni nu-l dezaproba, nici măcar din priviri. Am pus-o pe seama politeții de gazdă, așa cum îndeamnă tradiția. Și poate a sfioșeniei păguboase de care ne simțim cuprinși noi, fericiții supraviețuitori ai regimului ceaușist. Și ai veții fără portocale.

L-am rugat pe Robert Young să-mi spună cum își explică succesul în terapia cu sucuri de morcovi, sfeclă și mere a lui Rudolf Breuss, care a vindecat astfel mii de pacienți, unii în faze terminale, cu metastaze generalizate. I-aș fi spus și de Gerson, ca al doilea argument, în caz că l-ar fi parat pe primul. Pînă la urmă, Breuss, la fel ca Valeriu Popa, a fost doar un inginer, chiar dacă unul cu viziune de geniu. În vreme ce Gerson era totuși un mare medic alopat, ce a ajuns să dezvolte un protocol terapeutic naturist incredibil, pe bază de sucuri dulci de fructe și legume, salvînd zeci de mii de vieți (deși totul pornise dintr-o urgență personală).

Dar n-a fost nevoie. A ridicat din umeri și a spus, rar, cu ochii în tavan, ceva de genul: “Sînt tot felul de terapii. În terapia mea nu se folosește nimic dulce”. Pe scurt, nu fructe și rădăcinoase dulci, ci sare. Așa sună recomandările lui Young scrise, vorbite sau virale.

http://www.youtube.com/watch?v=vBangbi8i60

Apa sărată e unul dintre cele mai puternice purgative. Ceeea ce reușește să provoace prompt e doar o diaree masivă, odată cu care se pierd minerale prețioase și, prin urmare, echilibrul electrolitic al organismului.  Cel mai mult are de suferit nivelul potasiului, deficit pe care Gerson îl asociază cu toate bolile grave (cancer, diabet, inflamații cronice). Purgația cu apă sărată poate fi o soluție de criză, doar atunci cînd s-a instalat constipația, iar riscul ca toxinele stagnante în colon să reintre în sistem e iminent (deși Gerson are o metoda și mai bună decît asta).  Altfel, mai ușor cu sarea-n bucate! Și cu orice sare. Știu, asta mă face să reconsider și Master Cleanse. Și shank prakshalana. Și liver-flush. Dar despre toate, curind, într-un post promis despre caii troieni ai naturopatiei.

Art- Trojan Horse Lg

“Am constatat că centrii sistemului nervos central și cerebral conțin țesuturile cu cea mai mare încărcătură electrică și cea mai mare valoare energetică din organism. S-a constatat că, dintre toate alimentele, fructele au cea mai mare energie electrică. Volmetrele și instrumentele de măsurare electromagnetică pot determina nivelul acestei energii. Observațiile clinice pe care le-am întreprins demonstrează că fructele sînt alimente pentru sistemul nervos și cerebral, jucînd rol de agenți de purificare a țesuturilor. Legumele sînt constructorii, fiind mai adecvate pentru țesutul muscular și țesutul osos. Nucile și semințele sînt alimente de structură, avînd o acțiune de tonifiere a organismului”. (Robert Morse “Să trăim sănătos fără toxine”)

CREDIT FOTO. 1) http://fineartamerica.com/featured/1-trojan-horse-filip-mihail.html; 2) http://www.ornametals1.com/art-by-susanne-schuenke.html

254 comentarii la “Caii troieni ai naturopatiei”

  1. ANITA says:

    WAAAW! Nu imi vin sa cred ca te-ai intors pe blog!!! Te rog sa nu mai pleci. Ne-ai lipsit!!!

    • olivia says:

      M-am intors! Nu plec nicaierti. Putem să ne lungim iar la vorba. In masura in care am citit pe tema sau stiu din proprie experienta, cu drag. Ma gindesc sa ne dam intilnire pe blog de doua ori pe saptamina doar pentru asta. Luni si joi ar fi OK?

      • ana says:

        bine bine Olivia eu ma straduiesc sa fac cat mai mult bine pt copiii mei dar cand citesc tot felu de pareri pro si contra si si faze din astea ca toata vit c se pierde pe drum si eu trebuie sa culeg lamaia bio ca sa fie ok ( am inteles ca e parerea domnului Young dar imi e la indemana exemplul) chiar imi pierd speranta si rabdarea si toate…si nu mai stiu ce sa fac. ca la toata lumea banii nu ne stau pe gard si trebuie dramuiti si cand descoperi ca ai dat o multime de bani pe ceva ce se dovedeste a fi altceva decat ai crezut …imi e ciuda si nu stiu cum sa fac. asta e nu stiu cum cred ca sunt mai proasta altfel nu imi explic

        • iulia b says:

          incearca sa alegi produse traditionale, locale in locul celor bio aduse de peste mari si tari. In loc de limonada cu lamaia aia bio le poti face un suc din catina, miere şi apa de izvor, e foarte bun (eu storc boabele de catina in storcator si dintr-un kg de catina rezulta 1/2 litru suc pe care il amestec cu 500 gr miere si il tin la frigider), le poti da macese, porumbele, pentru vitamina C. Pietele abunda in legume si fructe autohtone la preturi convenabile inca.
          Nu iti pierde speranta, fa o plimbare prin piata printre tarani, alege produse proaspete, parfumate, micute, la preturi bune. Si urmeaza-ti instinctul de mama.

      • Stefania N says:

        Olivia esti extraordinara ! Te admir , esti un model pt mine ! Te pup cu drag si iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de frumoasa ta familie !

  2. RoxanaR says:

    Minunat post. Asteptam cu nerabdare si urmatoarele. Pupici

  3. ioana b says:

    Olivia returns 😉 nu aveam nici o indoiala ca integritatea e cap de lista…multumesc 🙂 pupici, ioana

  4. simona says:

    Bine ai revenit, draga Olivia! Si eu ma bucur pentru ca ai reinceput sa scrii pe blog 🙂

  5. lia says:

    Frumos, Olivia! Bine ne-ai revenit 🙂

    • olivia says:

      Bine că mi-am revenit si v-am revenit, cum ar veni 🙂

      • Viola says:

        Intru totul de acord cu tine Olivia, si daca imi permiti a aceeasi reflexie despre Brian Clement, l-am vazut “actand” intr-o conferinta la Paris, extrem de zeflemitor, si la fel de “orientat”. Imi cer scuze daca ofensez pe cineva, dar nu o spun asa in vant, a fost o perioada cand as fi facut orice sa ajung la Hyppocrate…acum ma gandesc cat de naiva eram…cu drag!

        • olivia says:

          N-am ajuns la Hyppocrate. Dar imi doream si eu, ca tine, foarte mult. Intre timp, m-au trezit Robert Young si altii ca el, iar cind am aruncat din nou o privire in curtea lor, nu m-a mai tras ata spre Institut. E intesat de alopati, imbracati in naturopati!

        • Nicoleta says:

          Si eu care eram tentata sa ma duc pe 12/10 sa-l vad pe Brian Clement.Vine din nou in Paris…chiar sunt curioasa cand l-ai vazut si care a fost programul.

  6. Andreea says:

    Bine ai revenit! Uite inca un motiv pentru care este esential sa mentii un echilibru. In ziua de azi este foarte greu sa gasesti repere “cinstite” si studii bazate pe altceva decat interese financiare. De aceea si raw veganismul mi se pare perisulos, in special pentru copii. Astept sa vad un copil raw vegan ajuns la cel putin 80 de ani. Pacat ce nu voi avea ocazia. Dieta aceasta mi se pare minunata in boala, cateva luni pe an pentru curatarea organismului, insa este periculoasa pe termen lung, in necunostinta de cauza.

    • olivia says:

      Raw veganismul – l-a inventat Dumnezeu. El a facut fructele si legumele si frunzele verzi. Si apoi a zis “să nu ucizi”!. N-a precizat insa oameni sau animale. De unde as putea deduce ca restrictia se refera și la oameni, si la animale. Dar daca rationamentul meu imi pare subire, fanatic religios, Ok!, n-am decit sa-mi ascult organismul, care riposteaza teribil cind primeste altceva deci fructe, legume, verdeturi si nuci. Si organismul copiilor mei reactioneaza la fel. In mod onest, al tau ce zice?

      • elena says:

        M-am hotarit sa scriu cu o oarecare stringere de inima; pentru ca port in suflet un respect adinc pentru felul in care te-ai hotarit sa rezisti lumii acesteia infestate de urit si artificial; si pentru ca intrezaresc in domnia ta o dorinta dupa frumos si puritate; insa e ceva care ma face sa ma gindesc ca nu pot (inca) sa te sustin 100% in toate afirmatiile; e adevarat ca dieta aceasta (in mare parte fructivora si completata cu oleaginoase si cu “iarba de pe camp”) a fost inventata de Dumnezeu; si da, poate fi considerata o dieta ideala de multi; dar noi pierdem din vedere ceva; si anume faptul ca dieta aceasta a fost conceputa ca parte a unei lumi perfecte; iar lumea aceea nu mai exista de mult; peste planul lui Dumnezeu s-a suprapus ceva ce teologii numesc “pacat”; si care a distrus totul in mod semnificativ; nu numai trupurile si mintile noastre, ci si natura si puterea pe care o purtau in ele fructele, legumele si toate celelalte plante; e adevarat ca e minunat ca dupa atatea milenii de regres in toate domeniile, ele tot mai poarta ceva din puterea vindecatoare cu care au fost inzestrate, insa nu stim daca fiinta noastra mai poate functiona doar cu ele in starea lor neprelucrata termic; noi cunoastem ca fructele si legumele contin in stare cruda o multime de nutrienti valorosi; dar noi nu am ajuns la capatul cunoasterii; ele pot contine o multime de nutrienti sau alte elemente pe care nu le cunoastem; si despre care poate nu stim daca sunt valorosi atunci cand unele alimente sunt consumate in stare cruda sau pot deveni mai valoroase cand sunt consumate in stare prelucrata termic; si mai e ceva; habar nu avem daca in lumea aceea perfecta oamenii de la inceputuri nu prelucrau termic leguminoasele (chiar daca nu stim ce forma de energie termica ar fi putut folosi); poate ca foloseau chiar focul (tinind cont de faptul ca Biblia chiar mentioneaza ca Dumnezeu Insusi i-a invatat pe oameni inca de la inceput sa aduca jertfe – ceea ce implica arderea animalelor sacrificate – si nu se mentioneaza ca oamenii ar fi fost socati de folosirea focului); personal cred ca Dumnezeu nu ar fi pus atata bogatie de proteina in linte, fasole, naut si restul leguminoaselor (care trebuiesc fierte pentru a putea fi facute digerabile si asimilate), pentru ca germinarea nu poate fi luata in considerare in ceea ce priveste disponibilitatea proteinelor (orice persoana cu pregatire academica in domeniul nutritiei stie ca in procesul germinarii planta isi consuma propria proteina pentru a se cladi), daca ar fi fost nefolositoare oamenilor pentru ca acestia nu le puteau folosi fierte; porunca la care faci referire “Sa nu ucizi” se refera la oameni pentru ca e data in mijlocul unui set de legi privitoare la jertfe care (asta ar putea confirma orice teolog)se aduceau de cel putin doua ori pe zi; da! sustin cu toata taria ca am fost creati sa consumam produse de origine vegetala; dar nu pot sustine cu tarie ca am fost creati sa traim doar cu produse nepreparate termic; imi cer iertare pentru indrazneala de a scrie; te voi urmari si mai departe cu respect si admiratie pentru vointa de care dai dovada si pentru ca stii sa-ti iubesti copiii cu o iubire adevarata (care stie sa spuna “nu” atunci cand e necesar)

        • Cristina says:

          Elena
          Sa nu ucizi se refera la avort. Dupa acest sa nu ucizi, suntem intr-un fel toti curati sau ne simtim curati mai ales cand verificam poruncile. Sa nu ucizi se refera si la barfa, caci prin cuvant putem sa ucidem.

          Si mie imi place foarte mult de Olivia si de princiipiile ei de viata abordate de easi o citesc cu interes, insa pastrez ca si tine acelasi punct de vedere legat de mancare.

      • Andreea E says:

        Si copiii mei reactioneaza teribil la proteina animala; intre timp ajunsesem sa-mi doresc in mod sincer sa aflu daca ei pot tolera macar un ou “de tara” sau alte astfel de produse animale de provenienta “curata”, pentru ca multi (adepti ai “alimentatiei traditionale) mi-au replicat de-a lungul timpului ca este o diferenta uriasa intre laptele praf din borcanelele cu piure de fructe Hipp – care i-a umflat fata dupa consumul a doua lingurite unuia dintre copiii mei pe cand avea 8 luni – si laptele proaspat crud (cu insistenta pe crud!) de vaca hranita cu iarba.
        La recomandarea dr Laza, am incercat sa le dau si lapte de capra crud, dar au avut aceeasi reactie de intoleranta (basici si roseata pe piele la contactul cutanat cu o urma de lapte, basici sau alte umflaturi si pete rosii pe buze, fata sau gat dupa ingerare).
        Pentru ca totusi am indoieli ca alimentatia lor ar fi completa in prezent, mai ales ca alergiile au creat si alte probleme de absorbtie a nutrientilor din hrana, le dau suplimente cu metilcobalamina si uleiuri cu omega 3.
        Nu pot fi de acord cu recomandarea unor medici de a le administra copiilor antihistaminice/antialergice pe termen lung, doar pentru a-i face sa tolereze produsele animale, pentru ca nu admit sa le fac rau prin efectele adverse ale medicamentelor.
        La modul cel mai sincer, imi doresc sa aflu adevarul despre modul adecvat de a hrani copiii si despre cauzele alergiei lor la produsele animale de orice provenienta. Dar, cum a spus si Olivia, prefer sa ascult mesajele organismului lor si sa ma sperii si sa opresc administrarea alimentului cauzator de probleme, in loc sa-i “obisnuiesc” treptat cu el; eu simt in asta un mare risc.

        • olivia says:

          De mai bine de sase ani de cind nu mai maninc carne, am vorbit cu multi care si-au schimbat dieta pe una vegana si mi-au povestit cum se simt. Toti, fara exceptie, spun ca au energie mai multa si o stare de spirit buna mereu. Problemele de piele au disparut, indigestiile – la fel. Stiu o fata tinara, studenta, care avea mari probleme cu acneea. Dintr-o bruneta superba, cu gene lungi, par des, buze moi si senzuale, devenise o fata complexata, acoperita pe fata de cosuri dese, unele mari, adinci, dureroase. Si le acoperea cu un strat gros de fard si si le trata medicamentos. Luase toate antibioticele orale sau unguente prescrise de dermatologi, cheltuise o gramada de bani pe solutii anti-acnee si dermacosmetice. Isi pierduse rabdarea. Si mai ales increderea in ea. In fine! A venit la mine, am vorbit. Mi-a spus ce maninca si mi-a cerut o parere. I-am dat-o. I-am spus ce citisem despre mezelurile, sucurile acidulate pe care le bea si dulciurile pe care le mai minca din cind in cind, nu prea des. Despre carne si apa. Despre sucuri si fructe. Si mai ales despre hrana vie. Intii a renuntat la bauturile acidulate din comert, la dulciuri si mezeluri. In doua saptamini, mai avea probleme vagi. Apoi, incet, incet a pus in practica aproape tot ce discutaseram. Azi, la citeva luni, are tenul mai fin ca o coala alba de hirtie pe care i se decupeaza frumos sprincenele negre, genele lungi, buzele rosii. Vorbeste dezinvolt, oricui vrea sa asculte, de transformarea ei, ca omul cu certitudini. Acum poate sa-i spuna oricine, orice. Pentru ca ea stie adevarul. Iar adevarul e un cliseu. Sintem ceea ce mincam.

          • ioana says:

            draga olivia,
            pentru o fata care a renuntat la carne, sucuri acidulate, zahar, mezeluri si la toate prostiile din comert de mai bine de 1 an si tot nu a scapat de acnee ce sfat ai?
            simt ca am ajuns la capatul rabdarii si nu mai stiu pe ce drum sa o iau… mi-am pus toate sperantele in hrana vie, dupa cateva luni, fata mea era mai luminata, dar tot imi ieseau cosuri, asa ca am facut un autovaccin la cantacuzino, pe care il regret amarnic, pentru ca mai rau mi-a facut! am 25 de ani si de 10 ani ma lupt cu asta si nu mai stiu ce sa fac!
            nu fumez, nu consum lactate, zahar, beau peste 2 l de lichide, consum fructe, legume, seminte.. nu fac excese de niciun fel..
            unde gresesc?

          • Pentru Ioana, ( November 13, 2013)
            Draga Ioana, in legatura cu problema ta cu acneea care persista desi ai un stil de viata sanatos: daca doresti, scrie-mi la adresa contact@mirelapaduraru.ro. Mi-ar placea sa te pot ajuta cu anumite sfaturi. Intamplarea face ca m-a preocupat si ma preocupa subiectul, sunt de specialitate si am trecut prin ceva asemanator acum multi ani…
            Continua cu stilul de viata sanatos, gandeste pozitiv, in mod cert ajuta!

            P.S: Draga Olivia, iti multumesc ca ai creat acest blog. In seara aceasta am intrat prima data pe el si ma bucur nespus ca ceea ce gasesc aici e pe sufletul meu si oamenii rezoneaza cu ideile tale 🙂 Te felicit si sper ca si alte vedete din Romania sa-ti urmeze exemplul: in a face ceva bun, constructiv pentru ceilalti, devenind un model pozitiv in societate. Va transmit tuturor cu drag ganduri bune si urarea ca 2014 sa fie un an asa cum vi-l doriti! 🙂

          • olivia says:

            Multumesc. La multi ani si tie, Mirela! 🙂

  7. Anne says:

    Olivia, minunat articolul, mi-ai confirmat anumite pareri pe care le facusem vis-a-via de dr Young :). Astept cu nerabdare si urmatoarele articole scrise de tine. Esti o oaza de inspiratie si de informatii benefice.
    Sa ai parte de multa sanatate!

  8. Nico J says:

    Olivia, si eu am pete maro pe fata. Mi-au aparut la prima sarcina si s-au accenuat la a doua. Nu are sens sa spun cat de instetice sunt. Medicii mi-au spus ca au aparut datorita unor probleme hormonale si ca le voi avea toata viata.(nu am voie sa ma expun la soare, tb sa folosesc crema de fata cu factor de protectie 50 si daca doresc sa scap de ele tb sa fac peeling chimic etc) Ma intreb problemele sa fie de la un ficat obosit? Daca raspunsul este afirmativ atunci ce este de facut? Multumesc!

    • olivia says:

      Norman Walker, de pilda, spune ca toate problemele hormonale sint probleme de nutritie de fapt. Medicatia intr-o cezariana este extrem de toxica si poate duce la probleme hepatice nasoale (de fapt, ficatul e locul unde se descarca intii toate chimicalele). Cea mai bună protectie, dupa Norman sint sucurile proaspete, in special cele de morcovi, băute cu simțe de răspundere. Adica intre doi si trei litri pe zi.

      • Nico J says:

        Olivia, multumesc pt raspuns. Dupa cum bine ai intuit am avut parte de doua operatii de cezariana. Voi incerca sa consum 2-3 ltr de suc de morcov pe zi in speranta ca ficatul meu va refunctiona normal.

        • olivia says:

          Eu sa fiu in locul tau, as lua-o incet. sa nu risti niste crize de detoxifiere prea dure. as incepe cu un pahar in primele trei zile, 2 pahar, in urmtoarele trei zile si tot asa, gradat, pina as ajunge la maxim jumatate de litru de suc de morcovi pe zi. Restul pina la doi litri l-as amesteca cu sfecla si mar. as bea si sucuri de fructe (mar si struguri) nu doar de radacinoase. in orice caz le-as alterna, pastrind jumatatea de litru de morcovi neatinsa de alte modificari in dieta.

  9. Lili says:

    Olivia,imi doresc tare mult sa beau si eu in fiecare zi suc de morcov,sfecla si mar…Nu stiu ce cantitate ar trebui ,momentul zilei(dim,pranz,seara)si in ce concentratie.Ma poti ajuta,te rog?Tu cum faci?

  10. Lili says:

    Olivia…mi-ai citit gandurile ;). O sa fac asa cum ai descris ptr Nico J.

  11. Crina says:

    Olivia, ce surpriza placuta!ti-am simtit f.tare lipsa.Pentru mici vanatai pe picioare ce putem face?

    • olivia says:

      Bine ai venit si tu! Spune-mi, te rog, ce fel de vinatai si in ce conditii facute?

      • Crina says:

        Vanataile par ca niste capilare sparte, nu-mi amintesc sa ma lovesc acolo, am vreo 7, 2 la un picor, 5 la celalat, sunt in jurul genunchilor spre interiorul piciorului de dimensiunile unei unghii mici si mari de la mana.

        • Andreea E says:

          Eu am citit zilele astea in cartea lui M. Tombak despre vanatai sau capilare sparte pe picioare: el spune ca denota o lipsa de vitamina C!

  12. ancu says:

    Ce bine e sa te avem prin preajma! minunat articol, era de asteptat de altfel! daca esti amabila sa ma ajuti cu o problema, ti-as ramane pe veci recunoscatoare!:-) soacra mea a fost diagnosticata cu boala lyme dupa ce a fost muscata de cateva capuse.M-am gandit ca sfaturile tale ar fi de mare ajutor.Medicii au speriat-o rau dupa ce I-au spus ca-n cativa anisori o sa fie in scaun cu rotile.?Ma ajuti te rog? multumesc din suflet! O seara frumoasa iti doresc! pupici.

    • iulia b says:

      are dr. Laza in cartea sa un tratament – stil de viata despre Lyme.

    • olivia says:

      Nici o bacterie si, deci, nici bacteria raspunzatoare de boala Lyme (Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii, ori Borrelia afzelii), indusa prin intepatura de capusa, nu si-ar putea face de cap intr-un mediu alcalin. Asta o spun toti naturopatii si, mai departe, recomanda transformarea tesuturilor acide din organismul gazda in unele alcaline, astfel incit mediul să devina neprielnic pentru orice bacterii si orice virusi patogeni.
      “Tratamentul naturist – spune wikipedia si ma mir ca a ajuns sa o spuna – se axează mai mult pe stimularea imunității, aport de antioxidanți, vitamine și enzime printr-o dietă preponderant crudivoră (sau îmbogățită cu sucuri de fructe și legume, precum și cu salate, frunze verzi), principii fitoterapeutice (ceaiuri de plante), apiterapie (propolis, înțepături cu venin de albină, polen etc.)”. Gerson, in practica lui, a vizat tot ridicarea imunitatii printr-un protocol foatre bine pus la punct. S-ar putea ca soacra ta gaseasca utila cartea lui Max Gerson, dar si cea a fiicei sale, Charlotte Gerson. Da un search pe Google si ai sa le gasesti imediat.

  13. la says:

    Ce bine ca te-ai intors!!!!
    Am o intrebare ceva mai complicata daca in lecturile tale ai intalnit si acest subiect si ai putin timp la dispozitie pentru a raspunde: Pentru o persoana cu amenoree permanenta (absenta complet inca de la pubertate)si dezvoltarea slaba a ovarelor precum si a glandelor mamare care ar fi cele mai bune tratamente naturiste? este posibila o rezovare naturista?

    • olivia says:

      Nu am toate cartile la indemina, ca sa-ti citez cu grija din ele si n-as vrea sa vorbesc din amintiri. te rog, lasa-mi un timp. si revin.

    • Danyra says:

      Sunt in aceiasi situatie ca si tine ! Ar fi minunat daca ne-ai putea sfatuii!

    • Ioana says:

      Buna, din pacate ma regasesc si eu intr-o situatie asemnatoare – am o amenoree secundara, fara menstruatie de 7 luni de zile. Olivia, as aprecia mult de tot daca reusesti sa ne dai un sfat, recomandare, orice. Am ajuns sa fiu disperata…

      • olivia says:

        Din ceea ce am citit, amenoreea secundara nu e o chestie de speriat, ba mai mult e un deziderat in unele practici spirituale, pornind de la convingerea ca, prin scurgerea menstrei, femeia pierde energie vitala si deci, prin evitarea ei, se previne risipirea unor forte imposibil de recuperat, altfel (hemoragiile, in schimb, sint periculoase; cu cit mai mari, cu atit mai distructive!) Asa ca practicantele yoga si tao incearca si obtin suspendarea menstruatiei printr-o alimentatie vegana si cruda iar, prin tehnici de redirijare a energiei sexuale, redinamizeaza fortele de regenerare si reintinerire din organism. Nu stiu daca te intereseaza subiectul asta sau, in orice caz, o astfel de abordare a problemei cu care te confrunti. Dar alta in care sa cred nu am. Daca amenoreea nu e urmarea unui regim raw-vegan, a practicarii unui sport de performanta (sau efort fizic sustinut) sau a unei dereglari hormonale, ca efect al unei diete neprielnice si, deci, a epuizarii ovariene (menopauza), nu imi dau seama ce ar putea fi.
        Ia ce-ti spun cu titlu de inventar. Nu sint medic si tu stii asta. Asa ca ai putea sa incerci un research pe cont propriu in care sa verifici teoriile de mai sus. Poate asa ai ajunge la concluzia ca fitoestrogenii din marar, schinduf, germeni de griu pot fi o solutie pentru revigorarea intregului aparat genital, iar ca o dieta preponderent vegana, cu mule sucuri proaspat stoarse de fructe si legume, ti-ar readuce echilibrul hormonal pierdut.
        Dar asta ar fi numai si numai decizia ta.
        Cu drag,
        O

        • Ioana says:

          Multumesc mult de tot pentru sfaturi, am sa tin cont ele. Apreciez din tot sufletul ceea ce faci si mai ales pasiunea si dedidacarea ta.

          Cu mult drag,
          Ioana

        • la says:

          Draga Olivia,
          dar daca menstruatia nu s/a produs niciodata? si apare doar in prezenta unor tratamente hormonale puternice? acest fapt duce la lipsa dezvoltarii mamare normale si la infertilitate. Se poate trata in orice alt mod in afara de cel alopat care are efecte secundare teribile?
          Iti multumesc

          • olivia says:

            In literatura de specialitate, sint consemnate cazurile unor femei care n-au avut niciodata menstruatie, desi, ajunse la virsta maturitatii, au adus pe lume copii sanatosi. Ceea ce demonteaza, sustin autorii, legatura dintre ciclul menstrual si fertilitate. Tratamentele hormonale aduc ciclu menstrual, doar pentru ca organismul elimina, astfel, prin menstra toxinele provocate de chimicalele din medicamente si de stresul indus de stimularea hormonala. Deci e o falsa rezolvare, dupa parerea unor medici care au studiat bine subiectul. Pentru toate femeile pe care le preocupa subiectul, un post mai lung cu bibliografie ampla, foarte curind.

  14. Tudor says:

    Olivia, daca ai stii cat ma bucura articolul tau. Nu multi sunt cei care indraznesc sa se aventureze in aceasta latura ”intunecata” a raw veganismului din Romania.

    • olivia says:

      N-am nimic de vindut, Tudor. Poate de aia.

      • Marian Tabara says:

        Ba ai de vandut,Olivia,cartea ta despre dulciuri…mie nu mi se pare intamplator publicarea acestui post in care il ataci pe Young care nu crede in “dulce” in timp ce tu crezi si il si vinzi… cu succes:-)

        • olivia says:

          Paradoxul face ca am de vîndut o carte din care nu am cum sa ma imbogatesc. Sa scrii o carte in Romania nu e afacere. Nu la nivelul asta. E hobby. Si unul cam scump. Am cheltuit o gramada de bani pe carti, pe recuzita pentru shooting (gen pahare sablate, tacimuri, stergare si asa mai departe), am platit in avans colaboratori… ce sa spun? M-am bagat la o gramda de cheltuieli ca sa iasa “Dulciuri de poveste”. Daca o sa mi le acopar in final (mai peste un an), se va chema ca am facut o afacere? Nu stiu. Si nici nu-mi pasa. Povestile din carte sint mesajul principal. Iar tot ansamblul- un instrument de lucru pentru mamici. Citindu-le, la ceas de seara, celor mici povestile despre dulciuri din fructe si nuci, i-ar putea aduce pe calea cea buna, să uite de oua kinder. Intr-o maniera blinda. Cit de culpabila ar trebui sa ma simt pe chestia asta, deci?
          Cit despre “caii troieni” pot sa-ti spun, cu mina pe inima, postul n-ascunde intentiile de care ma acuzi. Am o lista lunga de personaje dubioase din naturopatie, care fac recomandari ciudate, in vreme ce iti vind pe bani grei aparate si mai ciudate. Domeniul asta devine o jungla in care trebuie sa fii cu ochii in patru, ca sa nu te trezesti furat de bani si incredere.

  15. Natalia says:

    Cat ma bucur sa te citesc din nou, Olivia! I am citit cateva din carti si cumva nu puteam sa cred, deci ma bucur sa ti citesc astazi parerea ta! Asteptam si celelate posturi!

  16. iulia b says:

    Articolul tau este ca o gura de aer proaspat. Ma bucur mult ca ai revenit.

  17. iulia b says:

    M-ai facut curioasa in legatura cu cartea lui Max Gerson. Am tot dat-o deoparte din cauza volumului de informatie, dar acum am inceput sa o lecturez. stiu ca ai fixate ca si “zile de consultatie” luni si joi 🙂 dar daca esti amabila poate ma ajuti cu un sfat: mi-au aparut pe corp – de fapt in partea superioara a corpului, abdomen si brate -multe alunite rosii, hemangioame parca le zice. Sunt intestetice si nimeni nu stie exact ce le cauzeaza. Prin lecturile tale ai intalnit ceva informatii despre cauzele acestor hemangioame? Daca esti prea ocupata, revin eu joi cu intrebarea.

    • Elena says:

      Sunt fericita ca ai revenit! nu mai pleca, nu ne mai lasa, e atat de greu cand inoti contra curentului pe drumul raw, cu tine alaturi e mai usor, antrenorul meu drag.

      Pup,

    • Amelie. says:

      Cred ca sunt de la vezica biliara, daca sunt rosii-visinii.

  18. AndreeaP says:

    Si Norman Walker a facut si face inca si dupa moarte avere cu juicer-ul lui de 3.000 $, ca sa nu-i mai punem la socoteala si opera literara. Si vad ca totusi il pomenesti cu respect.
    Si daca e sa-i luam la bani marunti pe toti, vom afla ca cei mai multi dintre ei au de castigat naterial din “filantropia” lor. O fi bine, o fi rau, habar n-am. Dar hai sa-i judecam din punctul asta de vedere pe toti la fel.

    • olivia says:

      Cred ca e o diferenta intre Norman Walker si Robert Young. Si nu numai in ce priveste modul in care arata amindoi la 60 si ceva de ani. Norman Walker a trecut de o suta, iar intre timp i-a salvat pe niste unii de cancer cu aparatele lui, care fac treaba cum nu face nici un altul. De aia si din multe alte motive nu pot sa-i bag in aceeasi oala. Cit priveste indemului lui Robert Young ca noi sa mincam multa sare, ce sa zic? Imi pare rizibil. Dara daca prinde, e teribil!

  19. Ancu says:

    Iti multumesc din suflet pentru informatii!!Sanatate multa!!Pupici!

  20. alina says:

    Neti potu este safe ? Din cate stiu se face numai cu apa sarata …

    • olivia says:

      Imbaiatul in apa mineralizata (din mare, izvoare) e terapeutic si detoxifiant, dupa Paul Bragg. Dar periculos, in cazuri grave, dupa Gerson, cind sodiul din sare ar putea da peste cap valorile de potasiu din organism (o mare problema in bolile degenerative). De unde deduc ca sarea, extern, face bine. Ingerata, niciodata. Neti pot spala caile nazale, deci sarea nu ramine in organism, nu chinuie rinichii, nu deshidrateaza. O mica absorbtie e, insa, posibila. Si poate fi periculoasa pentru absorbtia potasiului intr-un organism incercat de cancer, deduc din rationamentul lui Gerson. Dar, te rog, astea sint presupunerile mele (e adevarat, pe baza celor citite), iar nu sfaturi medicale. Multumesc pentru intelegere.

  21. Mara says:

    Draga Olivia,

    Bine ai revenit:) nu ne mai abandona, avem nevoie de tine:*
    Eu incep diversificarea bebelusului meu cat de curand si sunt in faza de documentare….tu cum ai procedat? Ce i-ai dat si in ce ordine? Sucul de iarba de grau este ok?
    Muuuuultumesc!

    • olivia says:

      I-am dat lui Luca bucati de legume pe care sa le roada. Dovlecei, morcovi, fire de ceapa verde, ardei gras si capia si asa mai departe. L-am lasat sa obisnuiesc cu gusturile, pina la pe opt, noua luni. Cred ca in jur de un an am inceput diversificarea in sensul propriu, cu pireuri de fructe si legume. fara sare. nu i-am dat suc de griu, dar miere, da!

  22. ela says:

    Bine ai revenit!!!! De cand te astept!!!
    Am aceeasi intrebare ca si Mara, please help!
    Multumesc!

  23. iulia b says:

    undeva prin comentariile de mai demult Olivia scria despre ceea ce papa copilasii ei. Cristela Georgescu avea pe blogul ei un jurnal alimentar al copilasilor (care sunt vegani). Eu nu as incepe cu suc din iarba de grau, e prea concentrat. Exista fructe de sezon (mere, pere) cu care poti incepe treptat, exista radacinoase, poti incerca putin suc de morcovi

  24. Mara says:

    Draga Iulia B,

    Am vazut meniul Cristelei si discutiilemai vechi legate de ceea ce mananca lupii Oliviei care au 5 si 7 ani, cred….ma intereseaza ce i-a dat celui mic in perioada diversificarii, ce a preparat termic si ce a dat crud, ce seminte/nuci, cand i-a dat miere etc….si daca acum, avand in vedere ca a adunat mult mai multe informatii ar proceda diferit….
    La modul teoretic stiu si eu…morcov, mere, pere….coapte, asa cum imi recomanda pediatra:)

  25. daniela says:

    draga Olivia,suflet frumos, am fost diagnosticata cu fibrom uterin de 5.4 cm de aproape 2 luni sunt pe crud in proportie de 80%si am fost la un fitoterapeut, mi-a recomandat o reteta cu grau incoltit 4 ling, 100 b dovleac, 10 migdale, 1 lingura polen iar sucurile de radacinoase sa il inlocuiesc cu radacinoase(telina, morcov, sfecla) rase? tu ce zici de graul incoltit in situatia mea? te rog ajuta-ma

    • Mari says:

      Daniela, pana primesti raspunsul Oliviei, iti spun ce stiu eu, informatie data de un medic: germenii de grau contin factori de crestere care pot trezi tumori latente din organism.Si ca doar cei ce sunt vegetarieni de minim 3 ani ar trebui sa le consume…

    • olivia says:

      In BG (unu sau doi, nu-mi aduc bine aminte), Valeriu Popa avea un regim bazat pe griu incoltit, pe care il administra bolnavilor zilnic. Nu-l am la mine, ca sa-l transcriu, dar ai putea sa-l gasesti in cartile discipolilor lui, pe net.

  26. Mari says:

    Olivia, am citit de curand o informatie, dr german Max Otto Brucker,ar fi descoperit ca legumele si fructele contin vitamine si auxoni si ca vitaminele au nevoie de auxoni pentru a fi asimilate de corp, doar ca prin stoarcerea cruditatilor , auxonii raman in pulpa, iar vitaminele in lichid deci deducem ca sucurile nu mai au nicio valoare.Ce parere ai? Pe mine ma bulverseaza cumplit informatiile de genul acesta care se bat cap in cap si nu mai stiu ce sa cred…

    • olivia says:

      Daca ar fi asa, Rudolf Breuss, Norman Walker si Max Gerson n-ar fi vindecat pe nimeni cu sucuri, nici macar de-o raceala. Darmite de cancer, diabet, boli cardiace.

      • felicia says:

        unde pot gasi cartea lui Norman Walker? De saptamani o caut prin librarii si nime nu a auzit de ea.

        si cand am intrebat de Max Gerson mi s-au dat 2 carti, oricare ii buna sau este una cu un titlu anuma?

      • daniela says:

        Suflet frumos trebuie sa spun prin ce trec: am un fibrom iar in luna iunie am nascut o fetita la aproape 28 de saptamani la Giulesti iar la 2 zile a decedat.(mai am un bait de 9 ani, dar situatia aceasta nu imi da PACE) Mentionez ca fibromul l-am avut si inainte de a ramane insarcinata dar mai mic de 3,5 cm, acum a ajuns la 5,4 ce sa FAC????? CE SA consum PENTRU A SE MAI MICSORA inainte de a junge la operatie ptr a mai avea SANSA de un alt Copil!!! ITI MULTUMEC!

        • Unda says:

          Daniela incearca si terapia Bowen
          Daca fibromul este in interiorul uterului scapi repede de el

        • olivia says:

          Draga mea, imi pare tare rau. tare rau. Tu stii bine ca eu nu sint medic si nu pot sa dau sfaturi medicale. dar, daca as fi in situatia ta, mi-as lua inima in dinti si as urma terapia lui gerson acasa, cu sucuri facute din fructe, frunze verzi si legume bio. citeste-i cartea. intelege-i filosofia. si aplic-o doar daca crezi in ea. eu asa as face. iti tin pumnii, orice cale ai alege. doamne ajuta!

  27. Carmen says:

    Iti multumesc pentru tot ce faci pentru noi!
    Ai un suflet minunat si asta se citeste in ochii tai.

  28. Mihai says:

    Robert Young….ce pacalici …
    Am fost si eu la Casa Rawz, la prezentarea lui.
    Aveam cartea lui de 1 an de zile si cand am auzit ca e in Romania m-am dus la acel eveniment. Atmosfera a fost ok, dar pe masura ce trecea timpul mi-am dat seama ca e ceva fabricat. Ma interesa in special partea cu aciditatea din corp si stomac precum si partea cu asimilarea nutrientilor. Toata pledoaria lui era contra acidului din corp si a distrugerii microfililor de pe tractul intestinal. In fine, nu intru in detalii, dar cand i-am pus o intrebare simpla, care ii rasturna lui toata teoria si anume: daca acidul e atat de groaznic, de ce am avem nevoie de acidul din stomac, atunci s-a fasticit si mi-a expediat un raspuns intortocheat si fara sens. Mi-am dat seama pe loc ca omul e un impostor care nu vrea decat sa-si vanda prafurile prin Romania si oricum a mai auzit cineva de el de atunci? La noi nu a prins smecheria se pare.

  29. Catalina Maria Pascariu says:

    Olivia!!!!!!!!!!!!!!Ce bine!sunt atat de bucuroasa ca ai revenit pe blog incat nu mai conteaza altceva.Multumesc ca nu ai renuntat!O toamna frumoasa!!!

  30. Ana (Milano) says:

    Felicitari Olivia pentru curajul de a iesi din turma 🙂 Nu e simplu si vreau sa-ti multumesc inca o data pentru cate am invatat de la tine…ma uit in bcatarie si vad Hurom-ul si Excalibur-ul si pe puiul meu de 2 ani care bea cu gust suc de morcovi, sfecla si mere in absolut fiecare dimineata pana cand are mustati rosii gen Salvador Dali si te binecuvantez caci efectiv ai adus lumina si sanatate in viata mea. Sa va dea Dumnezeu sanatate tie si familiei tale! Si fa precum broscuta aceea care a ajuns in varf pentru ca era surda si nu auzea ciriticile publicului 😉 Te imbratisez! p.s. iar cartea e grozava, am luat-o in iulie cand am fost in Romania.

  31. CristiM says:

    Din cate imi amintesc, la Casa Rawz l-am intrebat de Gerson (cred ca despre sucul de ficat de vitel crud) si de inuiti (eschimosii care mancau aproape exclusiv foci si peste).

    Imi aduc aminte socul din ochii tai cand ti-a raspuns la intrebarea cu fructele cu ceva de genul “fructele sunt cancer”.

    Am ridicat de atunci problema aportului mare de lichide, pentru ca el nu s-a ridicat sa se duca la toaleta in timpul prezentarii. Am pus-o pe seama deshidratarii data de calatorii si drumurile pe care le facea.

    • olivia says:

      Tu ai pus-o pe seama deshidratarii date de drumuri, altii o pun pe seama deshidratarii pe care o da whisky-ul scotian (ultima varianta ar putea sa explice si petele de pe miini, timple si fata).

  32. simonaBM says:

    hmmm, deci, pe langa faptul ca iti dedici cativa ani buni de studiu si experimentare ca sa aplici cu succes si corect acest stil de viata, pe langa ca trebuie sa fii foarte atent ce alimente si de unde ti le procuri, mai trebuie sa faci si slalom printre “specialisti” si “invatati”; din cate stiu eu, ligia pop d ex are foarte mare incredere in Hippocrates Health institute (sper sa nu gresesc), Cristela in altii, Olivia in altii, si uite-asa iese o mare incalceala… . Si pana la urma, majoritatea acestor naturopati sunt americani. Ce treaba avem noi cu citricele, avocado, caju, algele lor etc…, si ce treaba au ei cu merele, perele, prunele, gutuile noastre romanesti?! Marea majoritatea a ingredientelor sunt adaptate lumii in care traiesc ei, nu in care traim noi. Cum facem atunci? Ca noi nu cu caju si sem chia am crescut, nu spun ca nu sunt benefice, insa nu sunt adaptate spatiului in care traim noi… . PS Olivia, te apreciez foarte tare, sunt vegana si imbratisez multe din sfaturile tale. Asta mi-a venit insa in minte citind concluziile tale despre un “asa-zis expert”. Toate bune :)!

  33. simonaBM says:

    ca sa nu mai zic de toate aparatele, aparaturile si instrumentele inventate ca sa ne consumam hrana; doamne, da’ chiar e nevoie de ele?!! ca sa-i imbogatim pe altii care stiu sa ne faca sa credem ca avem nevoie de produsul lor?? cate s-au inventat de-a lungul anilor? cati dintre noi nu ne-am cumparat la un mom dat sandwichmaker, prajitor de paine, aparat de facut paine, floricele, friteuse si cate si mai cate; cate la mai folosim azi?

  34. Oana says:

    Olivia, ma bucur nespus ca te-ai intors. Pana acum am fost un cititor constiincios si tacut al blogului tau. Insa de cand am un bebe ( 1 an ), resimt o raspundere enorma in privinta alimentatiei.
    De cand am inceput diversificarea baietelului, adica de 6 luni, nu a existat zi fara morcov in meniul lui. Doctorii mi-au recomandat sa-i mai reduc cantitatea de morcov caci i s-a colorat pielea de la caroten (el pare foarte usor bronzat) si foarte greu iese culoarea din piele. Mi se pare o aberatie, dar vroiam sa-ti stiu parerea.
    Mai am o intrebare legata de miere, dr mi-a spus sa nu-i introduc mierea in alimentatie pt ca e acida pt stomac, iar el a avut reflux gastric mult timp si il va irita.
    Multumesc

    • olivia says:

      Norman Waker spune despre consumul de morcovi si suc de morcovi asa: “Afectiunile intestinale si hepatice sint provocate uneori de lipsa anumitor factori nutritivi care sint continuti insa de sucul de morcovi cruzi, extras adecvat. In aceste cazuri, cind este posibil sa se realizeze o curatire semnificativa a ficatului, se poate constata ca materialul care il colmata se dizolva. Adeseori, aceasta curatire este atit de abiundenta, incit tracturile intestinal si urinar nu sint suficiente pentru a face fata acestui flux crescut si, de o maniera perfect naturala, reziduiile trec in limfa, pentru eliminarea din organism prin porii pielii. Acest material prezinta o pigmentatie distinct portocalie sau glabena si, cind este eliminat din organism pe acesta cale, provoaca o coloratie a pielii. De cite ori apare aceasta colorare a pielii dupa consumul de sucuri de morcovi sau de alte legume, este un indiciu ca ficatul beneficiaza de o binemeritata curatire”.

  35. carmen faur says:

    Olivia in acest articol spui ca iti reconsideri parerea despre efectuarea terapiei Master Cleans , datorita purgatiei produse de apa cu sare , prin care se pierd minerale importante , mai ales potasiu .
    Eu tocmai ma hotarasem sa efectuez un Master Cleanse pe modelul tau , cu suc de catina !!
    Acum m-ai pus pe ganduri …
    Ce sa fac pana la urma ?

    Multumesc !

    • olivia says:

      Carmen, iti recomand sa-l citesti pe Gerson. A fost o vreme cind ma oripila ideea ca foloseste suc de ficat de vitel si acele suplimente sintetice de B3, potasiu, iod si asa mai departe. Drept pentru care nu mi-a venit sa merg pe mina lui. Am reconsiderat dupa ce l-am citit din scoarta in scoarta, asa cum a reconsiderat si el necesitatea sucului de ficat. L-a inlocuit cu suc de morcovi, dupa ce primul s-a dovedit impropriu din mai multe motive. Cred ca sfaturile lui (excelente si intr-un detox, nu doar in terpia bolilor degenerative) sint cele mai blinde, naturale si eficiente din tot ce am experimentat pina acum (mai putin vitaminele si mineralele sintetice, pe care nu le-as lua) Nimic nu se compara cu efectul sucurilor de fructe si legume proaspat stoarse, curatarea zilnica a colonului si miscarea fizica.

      • claudia says:

        Buna Olivia,
        Prin curatarea zilnica a colonului te referi la scaun zilnic, clisma sau alt procedeu ?

        • olivia says:

          Ma refer la orice forma de spalare a colonului cu apa.

          • lili says:

            Olivia,recomanzi spalarea zilnica a colonului cu apa? ma intereseaza tare mult parerea ta ptr ca peste tot citesc:clismele usoare(cu apa-2 litri) sau spalaturile colonului cu apa,se fac in prima saptamana de 2 ori,apoi in a 3 sapt o data,apoi 1 pe sapt sau 1 pe luna.
            este gresit sa se faca astfel de spalaturi zilnic?
            multumesc anticipat de raspuns!il astept cu mult interes…(eu sufar de constipatie grava si aceste spalaturi chiar ma ajuta)

          • claudia says:

            Multumesc pentru raspuns.

            Nu reusesc insa sa inteleg de ce e nevoie ca spalaturile colonului sa devina o componenta a vietii zilnice. Nu mi se pare natural. In opinia mea, un corp sanatos isi gestioneaza si regleaza singur mecanismele de functionare pe baza carburantului oferit de noi. Sau prin spalaturi zilnice te referi la “zilnic in perioada de detoxifiere” ?

          • olivia says:

            Spălări zilnice in perioada de detox. Saptaminale, in rest. Un corp bolnav nu mai reuseste sa elimine deseurile; nu mai are forta. De aia are nevoie de ajutor, mult ajutor, iar o schema terapeutica, ca cea pusa la punct de Max Gerson, ar putea fi singura in masura sa dea o sansa reala de vindecare. Un corp sanatos, in schimb, isi face singur curatenie, fara ajutor. Asta in principiu. Căci in realitate, in conditiile unui oras poluat, ca Bucurestiul, devine coplesit de toxinele din aer, ca sa nu le mai adaug si pe cele din apa si altele. De aia, un protocol personal de curatare saptaminala (irigari, periere uscata, clatiri cu ulei si asa mai departe si asa mai departe) ar putea fi singura solutie pentru a impiedica acumularile si transformarea unui sistem perfect functional intr-unul slab functional.
            Dar, sa ne intelegem bine, ca de fiecare data. Nu sint medic. Nu dau sfaturi. Astea sint doar parerile mele (bazate pe lecturi si experienta personala), pe care tu si oricine altcineva le puteti lua doar cu titlu de inventar. OK? 🙂

          • claudia says:

            Multumesc mult pentru lamuriri!

  36. vio1 says:

    Buna ziua!Am observat ca s-a vorbit aici despre hrana pe care ne-a dat-o D-zeu la inceput.Este adevarat,in Geneza 1:29 se vorbeste doar despre vegetale,insa tot in Geneza (9:3),se spune:”Tot ce se misca si are viata sa va slujeasca de hrana:toate acestea vi le dau, ca si plantele verzi.” Daca tinem cont de primul verset trebuie sa tinem cont si de celalalt.Asa e corect.O zi frumoasa!

    • florizz says:

      pt “vio1”: Nu este adevarat! Pana la caderea in pacat, adica plecarea din rai, Dumnezeu a lasat numai vegetale ca hrana. Cred ca ai citit o alta traducere a Bibliei. Poate cea tradusa de Cornilescu.

  37. elena says:

    Foarte adevarat ca asa este scris in Geneza 9,3. Dar… asa cum spunea un intelept: “Orice text, fara context, e un pretext.” Parerea mea personala e ca ar trebui sa tinem seama de contextul in care au fost spuse aceste cuvinte. Asa ar fi corect! Sa retinem ca ele au fost rostite dupa ce lumea fusese distrusa de un cataclism pe care crestinii si evreii practicanti il numesc potop, iar oamenii de stiinta il numesc un mare cataclism urmat de o perioada numita glaciatiune. Cuvintele astea au fost rostite intr-o perioada in care vegetatia fusese distrusa in totalitate (sau aproape in totalitate), iar oamenii nu prea aveau cu ce se hrani, poate, pina la refacerea naturii distruse. Nu se poate afirma cu certitudine ca s-a dorit ca ideea aceasta de a introduce alimentatia carnata in dieta omului sa fie ceva definitiv. Poate s-a dorit a fi o solutie de moment, poate nu. Dar cred ca daca Dumnezeu ar fi dorit ca acest mod de hranire sa devina permanent ar fi putu lucra un pic si la sistemul digestiv al omului (adica ar fi putut sa ne faca mai asemanatori cu carnivorele). Dar n-a facut-o. Ne-a lasat un sistem digestiv cu un design foarte potrivit pentru digestia vegetalelor.

    • florizz says:

      pai cum “Geneza” cum ai scris chiar tu cu mainile tale, sa fie dupa potop? scz dar esti irationala.

    • florizz says:

      pt. vio1 si elena:
      Ma simt obligata (moral) sa imi pun la punct vechiul comentariu. Pt. vio1, mai jos la 9-4 gaseai scris “tot ce e carne cu sange sa nu mancati” si pentru elena: nu ai idee ce inseamna geneza.
      Dar dragilor NOI am cazut in pacat, deja suntem dependenti de carne, dar sa postesti (pt. ca raw e un post continuu) poate ca te inalta si sufleteste nu numai trupeste.

  38. Ruxandra says:

    Bine ai revenit , si nu oricum ci cu informatii importante. Multumim
    Intrebare : cat de des se poate face curatarea ficatului?
    La cea de-a treia (la intervale de 2 si de 6 luni)facute dupa metoda Tombak( respectate intocmai)pe la ora 2 noapte am vomitat toata cantitatea de ulei si lamaie, dupa parearea mea
    nedigerate. Stii cumva de ce ?Mentionez ca nu am vezica biliara de 6 ani, iar la prima curatate din dec trecut am eliminat in jur de 30-40 de bile verzui, la cea de-a doua mult mai putin. Sa mai incerc o data?

    • olivia says:

      Andreas Moritz spune ca e posibil, atunci cind bila se varsa in stomac sau cind ai mincat in ziua procedurii. Cit despre metoda lui Tombak, n-am cartea la indemina si nu-mi aduc aminte limpede ce spune el. Din experienta mea, sarea amara e o idee proasta. Metoda lui Valeriu Popa (doar cu suc de mere zece zile in deschidere si ulei cu lamiie in seara procedurii) mi se pare mai sigura.

      • maria says:

        Draga Olivia
        Vreau o parere de la tine. Daca un cunoscut de/al tau ar avea o problema cu ficatul, respectiv hepatita c, ce regim de viata i/ai recomanda? Am 56 de ani si de un an si jumatate am fost diagnosticata cu aceasta boala. Nu am luat in calcul vreun tratament cu interferon, care distruge organismul ci incerc sa am un regim de viata cat mai echilibrat si fac un tratament cu produse naturiste. Poate imi recomanzi ceva lectura in acest sens.
        Te rog sa nu treci cu vederea mesajul meu.
        Toate cele bune!
        maria

        • Ioana says:

          Draga Maria

          nu stiu ce sa spun legat de tratarea hepatitei C cu produse naturiste. cred ca regimul echilibrat ar trebui sa fie complementar mai degraba. Nu stiu de ce spui ca interferonul distruge organismul. Soacra mea a fcaut acest tratament la 60 ani pentru un an si s-a vindecat. Iar de atunci e adevarat, are un regim echilibrat, nu raw vegan. Nu uita ca hepatita C este determinata de un virus iar netratata iti afecteaza ireversibil ficatul. Ai verificat sa nu fi facut cumva fribroza? De acolo la ciroza mai e un pas. Te rog mult fii atenta ce decizie ei. Un tratament corect, regim echilibrat, incredere in dumnezeu si sprijinul familiei ar trebui sa te ajute.

          Multa sanatate. Ti-am raspuns tocmai pentru ca in familie am avut un asemenea caz si stiu cat de dureros a fost, cate emotii am avut.

          S-auzim numai de bine!

    • alinaM says:

      Bilele verzi nu sunt decat eliminarea dupa uleiul amestecat cu lamie.Am facut acest procedeu , cu sucul de mere si sarea amara . Sincer ,pietre la ficat ?????? o mare prostie …….si acum ma ingretosez cand stiu cum am baut uleiul Acela cu zeama de lamie…

      • olivia says:

        Sincer, nu cred. O parte sint verzi (de la bila proaspata), altele sint inchise la culoare (cu vechime mare). Daca ar fi ulei amestecat cu lamiie, cantitatea eliminata ar fi aceeasi, de fiecare data, corespunzatoare celor 125 de mililitri de ulei cu lamiie bauti. Dar nu e. Pe masura ce ficatul se curata, de la o luna la alta, pietrle sint mai putine, desi bei tot atit de mult ulei. problema nasoala imi pare insa sarea amara, pe care nu o vad necesara. ci doar periculoasa. cred ca se pot obtine aceleasi efecte, fara ea, incalzind bine zona ficatului in timpul procedurii, dupa cum recomanda Valeriu Popa.

      • Unda says:

        Si eu am crezut asta ,dar am amestecat sare amara cu bila de la pui si zeama de lamaie si nu a precipitat nimic
        Am uitat sa pun si ulei asa ca o sa incerc sa mai fac rost de o vezica biliara sa repet experimentul

  39. Iulia says:

    Ma bucur mult ca ai revenit, Olivia! Foarte utile informatiile, multumim!

  40. Claudia says:

    Tare bine imi pare ca ai revenit!
    As vrea sa stiu daca ai recomanda experienta din Thailanda si in special Tao Garden Spa. Eu am citit cate ceva de Mantak Chia si as vrea sa merg in Ianuarie dar nu sunt 100% convinsa. Imi poti spune la ce program (retreat) ai participat si cum ti s-a parut?
    Multumesc frumos,
    Claudia

  41. florizz says:

    Draga O. ce bine ca avem si noi modele, sa ne ghideze un pic.
    Cu sinceritate o persoana din aiurita generatie 91′

  42. cristina says:

    Olivia, un post sau macar un sfat legat de combaterea anxietatii si a atacurilor de panica? Sint din ce in ce mai multe persoane care se confrunta cu stari de acest gen si au ajuns la capatul puterilor…

    • olivia says:

      Anxietatea, depresia, atacurile de panica inteleg ca au de-a face cu o stare de toxicitate mare a organismului. Starile astea sint trecute si in lista lunga de efecte secundare in mai toate prospectele de medicamente, ceea ce, in mod logic, face legatura directa intre intoxicarea chimica si indispozitiile sufletesti mari si mici. Un regim serios cu sucuri verzi, de radacinoase si fructe, dublat de niste proceduri de detox pe colon, piele, rinichi, ficat, plamini (dupa metoda lui Tombak, de pilda) ar face treaba buna. Dar asta e numai si numai parerea mea. Pe care, daca mi-ai cerut-o, ti-am dat-o 🙂 cu drag!

      • cristina says:

        Multumesc frumos pentru raspuns!
        Voi incerca sa ma documentez in legatura cu metoda lui Tombak si sper sa pot urma in scurt timp un regim de detoxifiere cu sucuri verzi.
        Sanatate tuturor si ganduri bune!

  43. Florin says:

    Ma bucura revenirea. E, cred,prima oara cand iti scriu si o fac pt ca am nevoie de un sfat . Am un baiat de 4 ani si as vrea sa-i introduc in alimentatie semintele de chia si canepa. Ii voi urmari cu atentie reactiile organismului, dar crezi ca e vreo problema daca alternez o zi chia,o zi canepa? Sau daca i le dau pe acestea,pot continua sa-i dau sucul de catina cu miere pe care deja i-l dau acum dimineata inainte de gradinita? Recunosc – sunt la inceput,dar momentan descopar lumea vegana prin textele si linkurile si recomandarile venite din partea ta,ale Ligiei Pop si Cristelei Georgescu . Te salut!

    • olivia says:

      Sentimnele de chia si cinepa sint minunate; cred ca le stii virtutile. eu le folosesc in diverse mincaruri, nu fac cura cu ele. cel mai in masura sa-ti spuna cit si cind, e organismul tau. iar organismul unui copil de 4 ani nu face exceptie. iti da cele mai biune indicii. eu le-as urma. cit despre catina, numai de bine! – vorba aia. n-as scoate-o din meniu niciodata, desi la un moment dat copilul pare sa se sature de ea, asa ca e bine sa nu-l fortezi. o poti inlocui cu suc de morcovi, plini si ei de betacaroten si sa revii lin la catina, de indata ce se poate.

  44. Ioana says:

    Draga Olivia,
    Asa cum precizai intr-un post anterior,cezariana implica multă medicatie.
    Imi doresc din tot sufletul sa încerc VBAC la o viitoare sarcina insa imi e teama din cauza cicatricei.
    Cunoști ceaiuri/sucuri care ar putea ajuta uterul sa se refacă mai bine?
    Multumesc anticipat!

    • olivia says:

      Draga mea,
      Sint foarte multe ceaiuri bune pentru zona uro-genitala. Zmeur, brinca ursului, napraznic si altele. Eu le-as studia pe toate si m-as decide asupra celor care mi se potrivesc. Dar o solutie la indemina ar putea fi amestecul de plante pentru aparatul genital de la Ioan Bonchis.
      CU drag,
      O

  45. Ofelia says:

    Am citit cu interes articolul despre Young. Faptul ca in spatele multor afirmatii legate de nutritie stau interese financiare este evident.Obisnuiam sa intru pe un site al unei vestite promotoare a raw veganismului din Romania. In spatele multor afirmatii de-ale ei am mirosit interesul comercial si, cum sunt de profesie chimist, am chiar contrazis-o in unele privinte, aducand argumente … chimice. Rezultatul: postarile mele au fost sterse fara nici o replica. Pacat ca sunt persoane care se lasa influentate de astfel de personaje.

    • olivia says:

      Inteleg.

    • Cristina says:

      Ofelia, am trait si eu aceleasi experiente cu comentarii puse de catre mine, care erau foarte pertinente. Eu am avut probleme cu consumul de soia si mi-am spus parerea (dereglari hormonale la fetita mea, cu sani crescuti 🙁 ). Imediat ce am scos soia din alimentatie, s-a reglat totul!!!! Aproape ca am fost amenintata, ca atare, am renuntat sa mai intru pe astfel de site-uri.
      Olivia este minunata si sincer, din punctul meu de vedere este cea mai informata. Asta e parerea mea. Are niste argumente exceptionale de fiecare data si chiar stie despre ce vorbeste.

      • celena says:

        Pentru ca si eu folosesc soia, si am o multime de intrebari si framantari, de ce crezi ca dereglarile hormonale au venit de la soia? Multumesc

        • olivia says:

          Soia e plina de fito-estrogeni si extrem de proteica (laptele de mama are aproximativ 1% proteina si face bebelusul sa isi dubleze greutatea in primele sase luni de viata, in vreme ce soia are peste 45% continut proteic, ceea ce o face greu de digerat si extrem de acidifianta). In plus, toata soia este modificala genetic. Si la noi, si afara. Din tot cumulul asta de factori pot rezulta probleme de santate din cele mai diverse. De aceea e mai cuminte sa te feresti de ea.

          • Cristina says:

            De ce cred asta? Pentru ca imediat ce am scos-o din alimentatie (inclusiv alimente care contineau lecitina de soia) in 2 luni a avut sanii normali. Ecografia a arata aratat, spre surprinderea medicilor ca sunt niste sani in limite normale pt varsta ei. Deci atentie daca cumva consumati iaurturi din comert, ciocolate, etc. Toate contin lapte praf care are lecitina de soia. Noi nu consumam asa ceva insa toate acele produse sunt problematice si din punctul acesta de vedere.
            Nu mai cred in nimic facut in comert, prefer sa fac in casa sau sa iau de unde stiu sigur ca sunt raw, bio, etc

            Succes!

  46. veroni says:

    Buna draga mea Olivia ,Folosesc mereu preparate diverse pentru par,corp etc,de la Virginia Faur.Am primit cadou la produsele primite o carte interesanta ,,Dezintoxicarea magia vindecarii”cu metode de dezintoxicare a pricipalelor organe .La capitolul ,,detoxifierea ficatului”([nu stiam ca ficatul are pietre])pe langa metoda cu sare,ulei de masline suc grepefruit,lamaie–fiind cea mai eficienta ; mai are una cu suc de mere ,dar altceva mancare, apa ,nu timp de 3 zile.La ,,Programul parazitar”una dintre metode este urmatoarea :sa mancam la micul dejun un pumn de orez crud mestecand fiecare imbucatura de 100 de ori si vom elimina toti parazitii din intestin in special din duoden;daca vom continua 5 zile vom elimina paraziti prin nas si prin gura.Ma intereseaza parerea ta.Cu drag,V

  47. veroni says:

    Buna draga mea Olivia ,Folosesc mereu preparate diverse pentru par,corp etc,de la Virginia Faur.Am primit cadou la produsele primite o carte interesanta ,,Dezintoxicarea magia vindecarii”cu metode de dezintoxicare a pricipalelor organe .La capitolul ,,detoxifierea ficatului”([nu stiam ca ficatul are pietre])pe langa metoda cu sare,ulei de masline suc grepefruit,lamaie–fiind cea mai eficienta ; mai are una cu suc de mere ,dar altceva mancare, apa ,nu timp de 3 zile.La ,,Programul parazitar”una dintre metode este urmatoarea :sa mancam la micul dejun un pumn de orez crud mestecand fiecare imbucatura de 100 de ori si vom elimina toti parazitii din intestin in special din duoden;daca vom continua 5 zile vom elimina paraziti prin nas si prin gura.Ma intereseaza parerea ta.Cu drag,V

  48. Oana says:

    Ce parere aveti despre produsele life care?

  49. Oana says:

    Draga mea Olivia,
    Spune-mi te rog ce parere ai despre cosmeticele Sante in comparatie cu cele de la Color Caramel? Am descoperit recent aceste produse si mi se par destul de ok la prima vedere. Nu le-am folosit pana acum si de aceea asa vrea sa stiu daca ai ceva mai multe informatii despre ele. Multumesc!

  50. iulia says:

    Bine ai revenit !!!!

  51. Georgiana says:

    Draga Olivia, te rog daca poti sa imi recomanzi ceva pentru hipotiroidism. Vreau sa raman insarcinata, dar se pare ca TSH-ul meu este prea mare, si nu pot ramane insarcinata. Medicul mi-a dat medicamente cu homoni tiroidieni pe care nu vreu sa le iau. Iti multumesc mult.

    • Magduta says:

      Buna Olivia,

      felicitari pentru tenacitate si perseverenta! desi “dispari” de pe blog uneori, cand revii clatini pe multi si multe in jurul tau…si zgaltaitul asta face bine, te readuce in Acum-ul raw vegan si e tare fain 🙂 tine-o tot asa si sper sa molipsesti pe cat mai multi cu inversunarea ta constructiva!
      Firesc, am o intrebare: in cautarile tale, ai gasit vreun remediu/tratament pt. chistul congenital branhial? eu nu, dar parca nu imi vine sa cred ca doar operatia este singura solutie…no way!

  52. Dido says:

    Draga Olivia,tatal meu a fost internat in urgenta cu dg de ulcer gastric hemoragic (+melena) si dupa ce a fost stabilizat, a fost externat, urmand sa revena peste 6 saptamani pentru biospie. Eu vreau sa incerc sa-i schimb alimentatia. Nu vreau sa mai astept nimic. Cu ce sa incep in aceasta situatie? Iti multumesc pentru sugestie.

  53. Simona says:

    Nu il urmaream pe acest domn, dar imi ajungeau adesea la ureche spusele lui. Asa cum ai zis si in articol, eu imi vedeam de ale mele, de “practica” mea.

    Citind insa articolul tau mi-am dat seama cati oameni probabil ii urmeaza sfaturile fara a le pune la indoiala cu consecinte pe termen lung…

  54. Maria says:

    maria
    October 21, 2013 at 09:05
    Draga Olivia
    Vreau o parere de la tine. Daca un cunoscut de/al tau ar avea o problema cu ficatul, respectiv hepatita c, ce regim de viata i/ai recomanda? Am 56 de ani si de un an si jumatate am fost diagnosticata cu aceasta boala. Nu am luat in calcul vreun tratament cu interferon, care distruge organismul ci incerc sa am un regim de viata cat mai echilibrat si fac un tratament cu produse naturiste. Poate imi recomanzi ceva lectura in acest sens.
    Te rog sa nu treci cu vederea mesajul meu.
    Toate cele bune!
    maria

  55. Roxana says:

    Draga Olivia

    Ne-ai lipsit mult, am devenit addicted de sfaturile si invataturile tale, a fost foarte greu in perioada in care ai lipsit. Am avut acelasi sentiment ca si cand ai pierde un prieten in care ai incredere!

    • olivia says:

      Roxana, imi pare rau. Am fost foarte prinsa. Dar m-am mai reglat cu timpul. Postez in continuare si raspund la intrebari. Atita timp cit veti avea nevoie.

  56. Roxy says:

    Buna Olivia,
    te admir pe tine si intreaga ta familie.
    Ceva legat de unguente sau preparate pentru varice si vene foarte accentuate la picioare precum si pentru papiloame ai intalnit in studiile tale asupra atator subiecte si intrebari ce ti-au fost adresate????
    Multumesc anticipat pentru raspuns si sa va dea Dumnezeu sanatate!!!

    • olivia says:

      Roxy, din ce am citit, combinatia dintre sedentarism si un ficat obosit poate cauza vene varicoase. De unde deduc ca plimbarile in natura, o dieta preponderent crudivora si niste proceduri de detox ar putea ajuta venele sa-si recapete elasticitatea. Cum se pune asta in practica e detaliat si foarte bine explicat in cartea lui Robert Morse, ‘Cum sa traim sanatos fara toxine”.
      Sa auzim numai de bine!
      O

  57. ana-gabriela paulovici says:

    draga olivia,

    tocmai fierb o supa de pui (bio, dar ce mai conteaza)in timp ce iti citesc si savurez postarea. Am o minunata fetita de 14 luni, care se pare ca e putin anemica si nu mai ia in greutate cam deloc de ceva vreme. Sotul meu e convins deocamdata ca doar din fructe, cereale, nuci, eminte si legume copilul nu se va dezvolta cum trebuie. Asa ca momentan trebuie, deznadajduita, sa o hranesc dupa “bunul” obicei romanesc. As dori sa ma informez mult mai temeinic decat am facut-o pana acum, de aceea te rog, daca e posibil, sa postezi o lista cu ceea ce ai citit tu pana acum (macar cu cele mai importante titluri).

    Ma bucur enorm ca ai reusit sa iti faci timp si pentru blog. Mie cel putin imi esti de foarte mult ajutor. Imi inspiri incredere si imi dai incredere.

    Da-mi voie sa te imbratisez cu mult drag, chiar daca nu ne cunoastem.

    Abia astept articolele urmatoare.

  58. iulia b says:

    i-ai facut analize la fetita si asa ai descoperit anemia? Si fetita mea a rezultat putin anemica la analize, i-am cumparat celebrul fier hausman, dar cand am citit prospectul si l-am mirosit nu am avut curaj sa i-l dau. Noi, cu anemie dovedita la analize, am reparat buba cu suc de mar si morcov in care am pus un varf de lingurita de praf de orz verde (cam 100-150 ml suc pe zi, cu vreo ora inainte de masa) si i-am dat miere cu polen si propolis.
    Cat despre greutate, ce sa zic, a mea are 2 ani si 4 luni, ia foarte putin in greutate (s-a nascut cu 2,700 kg şi acum are in jur de 11 kg ), am fost cu ea la nenumarati doctori, nutritionisti, i-am facut 3 seturi de analize, paneluri alergologice, i-am dat si ceva supliment hipercaloric – adica niste calorii goale strecurate in mancare, doar doar s-o ingrasa, dar degeaba.
    Dar, in ciuda greutatii mici, arata bine, e rosie in obraji şi este singura de la gradi care a trecut cu bine peste cele 3 viroze de tipuri diferite ce au bantuit gradinita.
    E foarte posibil ca stagnarea in greutate sa fie doar o faza, nu te panica daca tu esti convinsa ca are mesele bine planificate si papa diversificat. Si incearca sucuri, fac minuni.

  59. iulia b says:

    Legat de “bunul” obicei romanesc, cred ca in primul rand trebuie sa pastram un echilibru in alimentatia copiilor, mai ales daca noi nu suntem vegetarieni si nu avem destula experienta in acest sens. Daca tu ai fost omnivoră in timpul sarcinii, este probabil ca si fetita sa simta nevoia sa guste din toate câte un pic si incet, incet isi va forma propriile gusturi.
    Alimentele de origine animala cred eu ca sunt importante pentru cresterea armonioasa şi nu fac niciun rau in cantitati moderate şi atâta timp cat sunt de cea mai buna calitate. In niciun caz nu pledez pentru carne, brânză, oua din magazine sau din surse nesigure; decat din acelea, mai bine lipsa.
    Noi papam cate ceva crud la fiecare masa, dimineata papam inca fructe şi biscuiti integrali, apoi bem suc, la pranz supica (ca la mama acasa, cu de toate, alternand, dar carnea o folosim doar pentru gust si minerale, nu o papam) in care punem frunze patrunjel proaspat, după somnic legume (uneori cu cateva bucatele de carne, alteori nu) la care adaugam putina salata, sau doar rosii, sau doar ceapa cu lamaie, sau putina sfecla (orice vrea ea, dar sa fie ceva crud), seara paste integrale cu branzica, spaghete cu putin sos, mamaliguta, clatite, etc. In privinta laptelui, evitam laptele de vaca (desi consumam in cantitati moderate branzica sau casut produs de niste prieteni şi foarte rar iaurţel, pentru ca nu ne place), micuta bea laptic de capra.
    Am citit muuult pe tema alimentatiei, mai ales ca am avut un copil cu probleme de greutate si am ajuns la concluzia ca pentru copii cea mai buna alimentatie este cea naturala, traditionala, cea a stramosilor nostri, dat fiind si climatul temperat in care traim. Dar repet, evitam pe cat posibil produsele ambalate.

  60. Catalinas says:

    Dragă Olivia,esti un suflet tare bun și ne dăruiești și nouă frânturi din tine prin aceste articole.
    Am și eu sentimentul că se dezvoltă o industrie raw,o industrie dealtfel deloc ieftină.Mi-am luat si e eu de toate,nu mă plang;însă de cand soțul meu a luat un filtru de apă alcalină,m-am cam blocat.Aveam cu osmoza inversă;Dar apa aia e împotriva firescului.il am de o lună,pe poziție;dar eu nu pot să consum apa aceea și sa-mi satisfac setea.ingrozitor!
    Si apoi ma uităm ca sunt din ce in ce mai multi bucătari raw,răsăriți peste noapte,care fac seminarii….Nu mă intelwgeti greșit,sunt ok astfel de întâlniri,dar nu facute de oricine vrea să facă un ban grămadă.
    Acu’revenind la filtru,mă gândesc sa-mi iau unu’ cu cărbune vegetal;e și ieftin….voi ce ziceți?

  61. Cristina says:

    Buna !!!Are cineva dintre voi storcatorul de fructe Omega Vert 350 Juicer … daca da este ok? M-am apucat sa mananc crud si am mare nevoie de un storcator bun!!! Va multumesc!

  62. Diana C. says:

    Cristina, in ce sens e mai bun decat Hurom? si de unde l-ai cumparat?

    • Cristina says:

      Omega-ul stoarce mai bine fructele/legumele si resturile care raman sunt mai uscate decat la Hurom. Dupa 2 luni de folosit Huromul, a intrat apa in capac (cei de la eujuicers de unde am luat huromul am schimbat capacul, noroc ca era in garantie). Garantia de la Omega e 10 ani, la Hurom mai putin.
      http://www.eujuicers.ro/ro/catalog/storcatoare/uz-casnic/cu-un-singur-ax

      Omega are un model mai nou VRT 352 care e 350 euro la eujuicers. Huromul era 300 euro dar nu stiu daca il mai au.

  63. Adriana says:

    Buna, Olivia!

    Ai un blog minunat si stiu atat de multe lucruri acum datorita tie! Te rog sa nu te opresti vreodata.
    Astazi, bunica mea in varsta de 70 de ani a fost diagnosticata cu cancer la plamani. Nu stiu inca in ce faza, are o tumora maligna. Nu cred ca am putea sa o chinuim in ultimele luni din viata in spitale si cu operatii.
    De aceea apelez la tine! Te rog sa ma ajuti!
    Am gasit aceasta poveste si mi-a dat speanta: http://www.rawfamily.com/testimonials/cancer-testimonies-raw-food-and-green-smoothies . O sa cumpar cartea “Vindecari miraculoase cu iarba de grau” si o sa urmez sfaturile intocmai. Dar am nevoie sa ma indrumi, spune-mi de unde sa incep! Am citit acum mult timp pe blogul tau ca atata timp cat nu otravim celulele cu chimioterapie, cancerul e reversibil.
    Astept un raspuns!
    Iti multumesc, esti un inger!

    • Adriana says:

      Practic, stiu cam ce ar trebui sa fac – trecerea la o dieta bazata pe plante: legume de toate felurile, cat mai colorate, smoothieuri verzi, nuci, seminte + suc de iarba de grau (in cazul caruia dozajul trebuie crescut zilnic).
      Ce ma intereseaza pe mine sunt reactiile de detoxifiere. Imi este teama ca toxinele, neeliminate cum trebuie, sa nu reactioneze in mod violent in alte parti ale corpului, facand astfel mai mult rau decat bine. Esti de parere ca ar trebui sa incep cu o detoxifiere + clisme (efectuate la spital) inainte – dat fiind ca pacienta are o varsta inaintata + probleme cu inima? Un fel de curatire, as putea spune.
      Stiu ca nu esti medic si refuzi sa oferi o parere in chestiuni medicale. Nu asta iti cer. Iti cer doar sa iti imparti cunostintele cu privire la problemele de mai sus.
      Iti cer numai o parere. La urma urmei, fiecare avem liberul arbitru, de aceea e bine sa avem toate informatiile necesare pentru a putea face decizii informate.
      Te rog!

      • olivia says:

        Draga mea, sa fiu intr-o situatie limita, as aplica terapia lui Max Gerson. Din cartea lui mi-a devenit limpede importanta potasiului in organism, efectul cancerigen al sodiului si fazele ciclice de eliminare a toxinelor, atunci cind sint stimulate sa iasa prin emonctorii. El spune (ceea ce stiau si chinezii si lucru de care tineau cont in medicina lor traditionala) ca in jurul orei doua noaptea, ficatul se detoxifica singur, iar acele impuritati daca nu se elimina prompt prin terapia colonului, risca sa patrunda in circuitul sanvin, iar pacientul sa intre in coma si chiar sa moara (sora mea tot in jurul orei doua noaptea a intrat in coma si a murit). Asta ar fi faza extrema a unei crize de detoxifiere. De aceea, Gerson a introdus in protocolul sau de tratament clisma de la ora doua noaptea, ca toxinele care se elibereaza din ficat sa nu intre in singe si sa omoare pacientii. Dar aici vorbim de faze grave sau chiar finale, in acceptiunea medicinei alopate (contrazisa, dupa cum o sa vezi din carte, de Gerson, in practica). Cei care trec la un regim raw, experimenteaza de multe ori crize de detox severe (nu letale) cum ar fi pierderea masiva a parului. Caderea părului este tot o urmare a detoxifierii hepatice, prost gestionate. Singele, otravit de toxinele scoase din profunzimea tesutului hepatic, e extrem de toxic si nu mai hraneste radacina parului, care moare. Mecanismul e acelasi in chimio-terapie, doar ca acolo oricine poate sa faca legatura intre cauza (tratamentul chimic) si efect (alopecia totala). Pe scurt, nu cred ca exista detox eficient fara clisme dese. Cel putin doua pe zi. Rudolf Breuss tocmai prin asta pacatuieste. Ca nu-si invata pacientii sa-si curete colonul bine. Stiu un caz in care, urmindu-se pas cu pas terpaia cu sucuri a lui Gerson, s-a ajuns la tumori hepatice si, in citeva luni, la deces. Pacientul a preferat sa ia in serios omisiunea lui Breuss de a recomanda clisme (desi stia de la Robert Morse de importanta lor) doar pentru ca ii repugna ideea, cu atit mai mult cu cit era barbat. Doua sint, dupa mine, cartile foarte lamuritoare, pe subiect. Robert Morse “Cum sa traim sanatos fara toxine” si Max Gerson ( cartile scrise de el, nu de fiica sa).
        Imbratisari si incurajari!
        Sa auzim numai de bine!
        O

        • Adriana says:

          Iti multumesc pentru raspuns! Speram ca intr-un fel se va lumina totul. Dar, cum se intampla uneori, cu raspunsuri noi vin multe incertitudini.. Ultima ta postare m-a descurajat un pic. Situatia nu e tocmai roz: bunica nu stie inca adevarul despre boala ei, parintii nu stiu daca sa ii spuna si nici ce cale sa apuce, iar eu simt ca am atatea cunostinte despre subiect si cu toate astea parca sunt neputincioasa.. Parca exista o singura speranta, si toata lumea prefera sa isi bage capul in nisip.
          Oricum, nu vroiam decat sa iti multumesc, sper ca bunatatea iti va fi rasplatita inzecit. Te imbratisez!

  64. Andreea R says:

    Draga Olivia,
    As vrea sa iti cer o parere. Acum in jur de 6 ani am slabit vizibil cateva kg. Aveam in jur de 49 si treptat am ajuns la 46. Acum un an si ceva am ramas insarcinata, am nascut normal, nu au fost probleme in sarcina, la nastere sau dupa aceea. Intre timp greutatea mea a scazut iar. Am 43-44kg. Alaptez la cerere, parul imi cade mult, incerc sa fiu cuminte dpdv alimentar, nu prea imi iese cand vine vorba de zahar rafinat. Nu sunt vegetariana dar incerc sa mananc cat mai multa hrana vie. Sunt deja convinsa ca organismului meu ii lipseste ceva esential. Nu am fost la doctori pt ca nu am incredere in ei. Ce ma sfatuiesti? Cunosti un medic de incredere? Ai si alte sfaturi? Multumesc frumos!

  65. Andreea R says:

    Am nascut natural. Ma feresc de medicamente de cativa ani buni. Am nascut fara epidurala. Multumesc pentru raspuns!

    • olivia says:

      Asta e minunat!
      Sa fiu in locul tau, as incerca o cura cu sucuri de fructe, legume, verdeturi, proaspete, facute in casa si proceduri de curatare a colonului (de doua ori pe zi).
      Ai grija de tine!
      O

  66. Andreea R says:

    Multumesc pentru raspuns! Nu stiu prea bine ce inseamna asta dar ma documentez si rezolv. Acum o luna si ceva eram tot timpul balonata si constipata. Am renuntat pt o moment la lactate si mananc carne doar de doua ori pe saptamana, incerc sa respect regulile despre care scrie Cristela Georgescu pe blogul sau si se vad deja rezultate printr-un tranzit intestinal mai bun. Multumesc! Seara buna!

  67. Irina says:

    Buna Olivia,
    Inteleg ca sucurile de fructe si legume sunt esentiale in cura de detoxifiere doar daca sunt facute cu un storcator corespunzator. E foarte dificil sa alegi storcatorul; daca ai putea sa ne spui ce storcator folosesti ar fi perfect. Multumesc! Numai bine si mult spor in ceea ce faci!

  68. Andreea R says:

    Draga Olivia,
    Se pare ca tot mai am cateva intrebari:
    1. Procedurile de curatare a colonului sunt ok in alaptare?
    2. Exista proceduri ce pot fi facute de acasa? Daca “da”, poti sa-mi povestesti un pic despre ele?
    3. Ma sfatuiesti mai sus sa le fac de doua ori pe zi. Pentru cat timp?
    Multumesc!
    Andreea

  69. julia says:

    Buna Olivia,
    ati adus in discutie proceduri, metode de curatare a colonului, dar , sincer, poti exemplifica mai clar care sunt acelea, si cum se fac, cum se procedeaza? Cred ca in aceasta perioada, cand e postul, multe persoane care nu sunt raw vegane, ar dori sa stie mai clar cum sa curete organismul de toxine. Multumim ca poti fi alaturi de noi cu sfaturi utile si bine probate de tine.
    De cate ori am ocazia, abia astept sa vad ce mai discutati , ce mai povestiti, mi se pare interesant. Va pup pe toti.
    Multumesc

  70. Ana says:

    Buna Olivia,
    Este prima data cand te caut si cand iti scriu. De curand am primit o veste f proasta si am simtit ca am nevoie de tine. Mi-au fost depistate modificari ale celulelor la nivelul colului, confirmate prin colposcopie. Urmatoarea etapa ce trebuie parcursa rapid este conizatia iar in functie de rezultatul biopsiei se va stabili daca e nevoie de histerectomie. Nu am copii iar medicul mi-a spus ca scurtand uterul prin conizatie e greu de pastrat o sarcina, ca sa nu mai vorbesc de histerectomie. Cred ca e momentul sa adopt o alimentatie mai sanatoasa. Nu stiu insa cum sa abordez partea “chirurgicala” a problemei. In afara de partea cu posibilitatea de a mai avea copii am auzit de-a lungul timpului pareri potrivit carora in caz de cancer operatiile fac mai mult rau. Nu stiu ce sa fac! Daca ai putea sa ma ajuti cu o parere… Multumesc frumos !

  71. Bogdan says:

    Esti geniala. Nu e prima oara cand intru pe blog dar de data asta stau de vreo doua ore si ma uit la posturi si mai ales la comentarii si raspunsuri.
    Ce mi se pare tare e ca si persoanele care te citesc si comenteaza stiu sa scrie si sa se exprime corect. Mi-a atras atentia lipsa greselilor gramaticale.

    Asa blogger, asa cititori.
    Pana una alta, sanatate la toata lumea!

  72. florentina says:

    olivia…..sa fii binecuvantata..te-am urmarit aseara la Andreia Marin, m-ai incantat, sincer pentru moment am uitat si sa respir si sa clipesc…..esti o dulce,te admir, ai mult curaj si D-zeu iti dea putere in tot ceea ce faci.
    eu recunosc, nu ma mai sint in stare de nimic.
    te rog daca ai putin timp sa ma ajuti sa imi dai cateva sfaturi in problema mea. am 44 de ani, 1,68 si din pacate 98 de kg, care le am de foarte mult timp. acum 2 ani am descoperit ca am glanda hipotiroida, (hasimoto, autoimuna cronica) nu mananc mult, nu mai iau pastile euthirox (deoarece nu mai stiu ce doza trebuie sa iau,pt. ca nu imi permit sa fac controale si analize la 6 saptamani).am probleme cu respiratia, atacuri de panica,permanent sunt suparata,nu am pofta si nici chef de viata….sincer nu stiu unde am sa ajung.
    nu vreau sa te obosesc prea mult,stiu ca timpul este foarte pretios pt. fiecare….
    in speranta ca intr-o buna zi voi primi un mic raspuns, iti doresc tot binele din lume….si SARBATORI FERICITE!
    MULTUMESC ANTICIPAT.

  73. Mihaela says:

    Buna Olivia,

    Sunt noua pe blog, dar te admir de ceva vreme. As vrea sa încep un stil de viata sanatos si pentru asta am nevoie se sfaturile tale deja experimentate. Imi poti recomanda te rog câteva carti cu care sa încep si o cura de detoxifiere a organismului pentru inceput? Mai exact cu ce ai inceput tu.

    Multumesc.
    p. S. Am dat comanda de cartea ta!

    Felicitări pentru tot!

    • olivia says:

      Draga Mihaela,
      Multumesc ca te simti bine pe blog. Ramii prin preajma.
      Cit priveste cartile, iti recomand Ropbert Morse “Sa traim sanatos fara toxine” si Max Gerson “O terapie naturala eficienta”. Pentru inceput 🙂
      UN an bun si foarte bun! 🙂

      • Mihaela says:

        Draga Olivia,

        Multumesc din inima pentru răspuns.
        Am comandat cărțile. In plus am comandat si Studiul China, am citit ca ție ti-a schimbat viata.

        Pentru 2 bebelusi de 12 luni ce Alimentație sănătoasă sa adopt? Si ce produse cosmetice sa folosesc pentru ei?

        Pupici

  74. codruta says:

    Draga Olivia,
    As vrea sa incep o saptamana de clisme zilnice ma gandeam cu coada calului alturi de consumul zilnic de suc de sfecla si morcov pt detoxifierea ficatului.Mentionez ca sunt in timpul unui tratament cu antibiotic. Este posibil ca clismele sa determine un dezechilibru electrolitic?sunt ingrijorata sa nu elimin totodata electroliti precum potasiu care stiu ca e vital.Te rog lamureste ma.

    Iti multumesc mult!

    • olivia says:

      Draga Codruta,
      Tratamentul cu antibiotic ar putea sa-ti dezechilibreze flora intestinala. In 99,99% din cazuri o face! Ceea ce inseamna malabsorbtie, cu toate consecintele nefaste ce decurg de aici. De multe ori, tratamentul cu antibiotice se insoteste de diaree (in incercarea organismului de a elimina chimicalele din antibioticul de sinteza) ceea ce duce, intr-adevar, la dezechilibru electrolitic si pierderea potasiului (in lipsa caruia prospera toate tumorile). Un antibiotic excelent, fara efecte nasoale, e usturoiul, care se recomanda de trei ori pe zi, inainte de mese, cite sase catei, facuti mujdei sau mestecati pur si simplu. De mare ajutor e si propolisul, cu proprietati antibiotice remarcabile.
      Cit priveste clismele, Valariu Popa le recomanda, in schemele lui de tratament BG1 si BG2, de doua ori pe zi, in fiecare zi, vreme de un an. Doar cu apa distilata. Clismele nutritive (cu ceaiuri, uleiuri si sucuri) se fac – dupa metoda ayurvedica – pe o perioada limiata de timp. Exceptie fac clismele cu cafea, care in terapia Gerson, se administreaza de mai multe ori in fiecare zi, pe o perioada de citeva luni sau un an.
      Sanatate multa!

  75. gabrielah says:

    0livia,te rog mult spune-mi daca esti de acord cu acea cura de 10 zile cu cereale – orez,hrisca,mei,grau -Oshawa..as vrea sincer sa stiu parerea ta.
    Multumesc

    • olivia says:

      Mi se pare ciudata, pentru ca in primul rind totul e gatit (daca vorbim de acelasi lucru). In al doilea, pentru ca e plina de gluten si amidon, extrem de alergogeni. Da, poate sa te slabeasca in kilograme, dar cred ca te va slabi si in puteri, pentru ca presupune o digestie dificila in lipsa enzimelor (care mor primele, cind alimentul e gatit la peste 40 de grade).

  76. Scurtu Sorin Izvoras says:

    Ma intreb din ce in ce mai des, cata lume a citit Biblia.
    Si trebuie sa repet faptul ca ,din cele citite , reiese ca prea putini oameni, sau infinitezimal de putini. Asta nu este o auto elogiere, ci o constatare ce te duce cu gandul, de fiecare data la constatarea dubla a perenitatii acestui PROGRAM de computer uman.
    Postul, cel de miercuri (ar trebui si luni) si vineri, plus posturile mari, plus postul negru, din punct de vedere logic, sa spunem, raspund pe deplin atat nevoilor organismului, cat si sanatatii din toate punctele de vedere.
    Exista calugari care tin aceste “diete” extreme, insa ei o fac din alte motive decat ale “noastre”.
    Exista un text in care se spune clar, ca dupa sacrificarea unui animal, carnea se da spre alimentatie umana, iar grasimea se da ca ARDERE DE TOT DIVINITATII!!! Ce vreti mai mult de atat?!
    Pestele este hrana de baza in pilda celor cativa pesti inmultiti de catre MANTUITOR, pentru a ajunge unei multimi infometate! Astazi, calendarul bisericesc este plin de ” zile libere la peste”
    Maslinele, curmalele si toate celelalte fructe, sunt prezente la ospetele “povestite” in CARTE.
    De ce am spus PROGRAMUL BIBLIEI, deoarece dupa ce citesti ABSOLUT IN INTREGIME, cu semne de punctuatie, liste lungi de nume etc, aceasta CARTE, intreg continutul se releva in a fi un vrednic si de credinta sfatuitor, in toate zilele vietii.
    Am citit intr-un comentariu-raspuns cred, o descriere a unui personaj cu pete maronii cam peste tot vizibile. Acelea sunt de obicei datorate unei suferinte a ficatului, un anumit tip de hepatita, manifest sau nu, stiut sau nu, ce da atentionari celui pe cre apar aceste pete, sa aiba grija la “regimul” de abordat.
    Apropo de postul negru, un doctor din Romania, este singurul ce foloseste postul negru, in tratarea pancreatitei, cu rezultate uimitoare.
    In alt comentariu, se amintea de “instinctul de mama”.
    INTUITIA este acest instinct, iar el este principalul, deocamdata, mod de comunicare intre DIVINITATE si omul ce a ajuns, de obicei, intr-un moment de rascruce.
    Folositi-o cu incredere totala— ATENTIE – NUMAI PRIMUL IMPULS ESTE CEL BUN, celalalt, urmatorul, inseamna indoiala, si vine din alta “parte”.
    Apropo de asta, locuiesc langa o hala de fructe , legume etc, in care in proportie covarsitoare, peste 90% se vand produse importante. Ani de zile, ascultand de INTUITIE, nu am cumparat nimic de acolo si de abia de curand am aflat de ce- este la mintea cocosului, a inceput informatia corecta sa ajunga si la noi, dezvaluind toate porcariile ce ne erau si mai sunt servite prin aceste produse toxice ( tratamente, mod de pastrare si transport, distanta, mod de cultivare sau crestere, etc. etc.).
    Pentru alte cosiderente si “teorii”deocamdata” va stau la dispozitie.
    Cu increderea in BINELE ABSOLUT
    Scurtu Sorin Izvoras

    • Cristina 1 says:

      Sorin, sper ca ai sa vezi acest mesaj si continui discutia:). Inteleg ce spui si cu ajutorul Domnului am adoptat in viata mea acest post de 3 zile pe saptamana si am observat nu numai ca ne da sanatate, dar si o minte limpede si ne mai fereste si de probleme.
      Referitor la cele spuse de hala de fructe, am hotarat sa tin si eu o cura de dezintoxicare cu fructe si dupa o saptamana asupra mea au venit boli de toate soiurile culminand cu o stare de rau incat nu mai stiam ce sa fac.
      Si totusi in copilaria mea erau saptamani intregi in care nu mancam altceva decat fructele din gradina noastra. La ora actuala mama mea in lunile in care avem cirese mananca numai cirese sau mancaruri cu urzici si nu mai zic de saptamanile in care nu mananca decat struguri. Nu face asta ptr sanatate, insa este sanatoasa tun la cei peste 80 de ani ai ei.
      Deci fructele sunt izvor de sanatate cand sunt sanatoase si izvor de boala cand sunt pline de pesticide. Din cauza asta cred ca este periculos sa facem o cura de fructe mai ales in anotimpul rece cand nu avem nimic prospat in galantare.

      Totusi, sunt anumite retete pe care Olivia le da si sunt bune foarte.

      Referitor la cititul Bibliei, cred ca cadem cu totii:(. Ar trebui citita zilnic, insa ne gasim alte placeri

      • Scurtu Sorin Izvoras says:

        Am trimis un comentariu, insa se pare ca nu a fost acceptat, asa ca voi face un rezumat al sau.
        BIBLIA trebuie privita ca un program de computer, adresat creierului nostru, de fapt celui mai evoluat computer.
        Nu este nevoie decat de o singura citire a textului , dar in totalitate, cu semnele de punctuatie sau/si cu listele lungi de nume.
        La un computer, in lipsa unui 1 sau 0 , programul o ia razna, cu atat mai mult la un creier.
        Memoria umana este atat de complexa si completa, incat, in anumite momente cruciale, poate “retrai” evenimentele trecute.
        Textul BIBLIEI realizeaza un drum al celui ce-l parcurge, luminand ori ce actiune prin prisma sa, omul avand toate datele pentru a nu gresi .
        De aceea nu este necesara re citirea sau studierea SCRIPTURII, aceasta facand-o cei ce vor sa-si artate “eruditia” in domeniu.
        Nu m-am legat de loc de retete sau alte considerente ale Oliviei, ba sunt chiar de apreciat, ci am vrut sa scot in evidenta doar ingemanarea sau aparenta adversitate mai mult sau mai putin aspra a ideilor despre anumite probleme ce ne framanta zi de zi.

        Cu bucuria gasirii unui suflet curios
        Scurtu Sorin Izvoras

    • Marin says:

      deci tu zici sa mancam carne ca asa scrie in biblie. dar eu sunt vegetarian, ca mi-e greata de cadavre. se supara Dumnezeu pe mine ca nu mananc ca in biblie?

      • Cristina 1 says:

        Nu-i rau ca esti vegetarian. Calugarii de exemplu nu mananca decat peste. Carne nu mananca niciodata

        Eu nu inteleg referirea asta la cadavre ca fiind carnea pe care o mancam. Am crescut la casa si daca ne murea o gaina, tata o arunca. Insa cele pe care noi le taiam, desigur ca le mancam. Asta este carne spre folosul nostru.

        • Marin says:

          Cristina, un cadavru este de fapt un corp lipsit de viata. poate fi animal, sau om, definitia e aceeasi. nu conteaza ca gaina a fost omorata de o boala sau de cutit, tot moarta e cand o mananci.acum eu nu zic sa mancam puii vii. dar termenul e corect, cadavru. chiar daca ofenseaza, pe net ne permitem.

          • Cristina 1 says:

            Nu este vorba de cadavru.

            Cu adevarat ma deranjeaza acest termen pe care pui accent. Una este sa mananci o gaina crescuta in propria curte si alta este sa mananci carne de pui crescut fortat.

            Daca pe tine acest termen te-a ajutat sa nu mai mananci carne, foarte bine. Dar e mai bine sa tii post deci sa te infranezi la mancare ptr credinta in Dumnezeu, decat sa faci aceasta infranare dintr-o greata ptr carne.

            In lume sunt multi vegetarieni, dar foarte putini postitori. Uitandu-ne insa la ceea ce mananca ei, avem multe asemanari. Diferenta este ca postitorii au grija si de suflet si de trup.

            De exemplu in zilele de post, daca calatoresc nu gasesc nicaieri o mancare total de post, ci acea asa numita mancare vegetala este plina de lactate.

            Un parinte spunea

          • Scurtu Sorin Izvoras says:

            Cadavrul este un corp neansufletit, ce are in majoritatea cazurilor, toti constituentii prezenti, cel mai important, in definir,fiind sangele.
            De ce se spune “carne curata”, deoarece animalul a fost sacrificat, iar sangele eliminat.
            TIneti minte cum scrie- animalul, fara”defect”, va fi sacrificat pe altar, pe care i se va scurge tot sangele, grasimea va fi oferita DIVINITATII, ca ” ardere de tot”,iar carnea va fi impartita, o parte preotului,iar cea mai mare parte jertfitorului.
            Ca multi oamenii nu tin cont de aceste reguli de aur (“renumitul sangerete” facut din sangele animalului sacrificat si ne impartirea cu altii, sau “sunca” renumita, care nu este nimic altceva decat slanina concentrata, untura cu care se gateste in loc de ulei etc.)este adevarat, mai ales din cauza “sfaturilor” venite de la ne-curatul, prin gura ateilor sau pervertitilor negativ.
            Insa acum a venit vremea ADEVARULUI; oamenii trebuie indemnati, prin exemple sau sfaturi corecte si bine intemeiate- stiintific, energetic, bisericesc, sa tina seama de ele, sa se conformeze lor, in propriul interes

            Lasand la o parte cele de mai sus, am sa vin cu un exemplu dinpartea opusa, cea a veganilor in toate acceptiunile dorite.
            Exista multe studii, bazate pe experimente stiintifice, in care, intr-o camera sunt diferite plante(in ghivece sau in alte vase.
            Plantele sunt legate, prin diversi senzori, la aparate ce pot masura diversi parametri biologici,energetici etc
            In camra respectiva, intra un personaj (om) care tine o foarfeca la spate, ascunsa, cu intentia de a taia respectivele plante.
            In acel moment, fara sa “vada” unealta ucigasa, plantele reactioneaza dramatic, masurabil cu respectivele aparate, de parca ar sti despre soarta ce le paste.
            Oare , ceea ce mancam noi, plantele ucise, nu necesita un timp de acomodare cu ideea “crimei”.
            Oare vlastarii abia rasariti, ce intra in gurile nesatioase sau oalele aburinde, sau sub cutitul aducator de suferinta si moarte, nu merita un suspin, precum asupra unor copii sacrificati pe altarul stomacului.
            Asa este oare cu paiul si barna din ochi?!.
            Hai mai bine sa gasim solutia corecta a problemelor si nu sa urmarim care-i mai virtuos si mai sanatos dintre noi.!
            Cu aceeasi stima si interes
            Scurtu Sorin Izvoras

          • Scurtu Sorin Izvoras says:

            Reiau partial comentariul meu daca nu l-ai citit inca. Astept raspuns daca ai.Cadavrul este un corp neansufletit, ce are in majoritatea cazurilor, toti constituentii prezenti, cel mai important, in definir,fiind sangele.
            De ce se spune “carne curata”, deoarece animalul a fost sacrificat, iar sangele eliminat.
            TIneti minte cum scrie- animalul, fara”defect”, va fi sacrificat pe altar, pe care i se va scurge tot sangele, grasimea va fi oferita DIVINITATII, ca ” ardere de tot”,iar carnea va fi impartita, o parte preotului,iar cea mai mare parte jertfitorului.
            Ca multi oamenii nu tin cont de aceste reguli de aur (“renumitul sangerete” facut din sangele animalului sacrificat si ne impartirea cu altii, sau “sunca” renumita, care nu este nimic altceva decat slanina concentrata, untura cu care se gateste in loc de ulei etc.)este adevarat, mai ales din cauza “sfaturilor” venite de la ne-curatul, prin gura ateilor sau pervertitilor negativ.
            Insa acum a venit vremea ADEVARULUI; oamenii trebuie indemnati, prin exemple sau sfaturi corecte si bine intemeiate- stiintific, energetic, bisericesc, sa tina seama de ele, sa se conformeze lor, in propriul interes.
            Cu aceeasi stima
            Scurtu Sorin I

        • Scurtu Sorin Izvoras says:

          Atentie, pestele este tot carne, si inca si fara a fi curatat de sange!!!
          Oul este tot carne, in devenire!!!
          Ce sa mai vorbim de lapte> sange adaptat nevoilor puilor (strict si numai in cazul speciei respective), pana aproximativ, la varsta de 2 maximum 4 ani, varsta dupa care enzima necesara folosirii acestui aliment perfect dispare din sistemul digestiv. Printre altele si din cauzele aceasta sunt atatea raspunsuri negative la consumul laptelui din cadrul altor specii. Si inca ceva, compozitia laptelui fiecarei specii este strict adaptata speciei, in privinta grasimilor, calciului, vitaminelor fierului etc. si chiar o adaptare , o apropiere de compozitia altei specii, nu garanteaxa aparitia unor complicatii, functie de ADN sau constituenti necunoscuti inca!
          Fara a incerca sa va sperii, va informez doar
          Scurtu S I

  77. Mihaela says:

    Draga Olivia,

    Multumesc din inima pentru răspuns.
    Am comandat cărțile. In plus am comandat si Studiul China, am citit ca ție ti-a schimbat viata.

    Pentru 2 bebelusi de 12 luni ce Alimentație sănătoasă sa adopt? Si ce produse cosmetice sa folosesc pentru ei?

    Pupici

  78. Scurtu Sorin Izvoras says:

    Nu prea inteleg de ce anumite texte nu apar ,sau apar cu intarziere. Eu insist.
    Cristina, in acel comentariu, pe scurt, faceam diferenta intre carnea pregatita corect pentru a fi “consumata”, si carnea ce este consumata ne tinand cont de o regula de aur.
    InBIBLIE se spune extrem de clar: sangele se scurge pe altar la sacrificarea animalelor, grasimea este oferita ca “ardere de tot” divinitatii, o mica parte din carne revine preotului si restul jertfitorului.
    Aceasta este si o pilda si o regula. Nu se mananca grasimea animalelor, decat in mica masura, fiind totusi necesara creierului uman. Nu se foloseste sangele , deoarece contine prea multe substante periculoase; si totusi, in ciuda reglementarii clare, oamenii fac “renumitul sangerete”.
    O parte se da preotului, deci, imparti carnea si cu altii, nu te “indopi” numai tu cu ea.
    I-mi cer scuze pentru expresii, insa sunt foarte nimerite cazului.
    Sunt indrumari simple, banale in aparenta, insa care acum au si girul stiintei.
    Cu stima
    Scurtyu Sorin Izvoras

    • Cristina 1 says:

      Daca scriu ceva despre carne, ar putea parea ca mananc des carne. Am priceput insa cu cativa ani in urma ca posturile bisericii ortodoxe ne protejeaza sanatatea. In afara de cele 4 posturi de peste an avem si 3 zile pe saptamana cand putem tine post. Toate acestea nu numai ca ne intretin sanatatea trupului si a sufletului, insa ne invata sa ne infranam.

      Sorin, legat de subiectul scris mai devreme cu Sfanta Scriptura si cu cititul ei, noi ortodocsii gresim crezand ca citind-o odata din scoarta in scoarta, ne este de folos ptr totdeauna. Biblia trebuie citita mereu, insa suntem leneviori:).

  79. EMA says:

    Buna,Olivia.As dori sa-mi dai un sfat de alimentatie pt a avea un ten mai sanatos.In afara faptului ca e un ten mixt_gras ,in urma unui tratament cu fier pt a trata o anemie puternica,m-am trezit cu o eruptie cutana de toata frumusetea…Am urmat o cura cu antibiotic dar tot nu sunt multumita de rezultat.Multumesc.

    • Scurtu Sorin Izvoras says:

      Printr-o cura de dezintoxicare alimentara si prin “tinerea” posturilor religioase, problema se rezolva ca de la sine, fara tratamente.
      Suntem ceea ce mancam nu este o gogorita, din toate punctele de vedere.
      Postul a aparut imediat ce un om si-a dat seama ca ,dupa o masa bogata, dar anti-sanatate, organismul a refuzat hrana, cred ca toti am trecut prin asa ceva, incet dar sigur, toate functiile revenind la normal.
      Cu speranta unei judecari logice cel putin a faptelor
      Scurtu Sorin Izvoras

  80. gabrielah says:

    Multumesc tare mult pt raspuns(cura oshawa)..aveam o indoiala..o sa adopt metoda Gerson,azi am cumparat cartea,bineinteles dupa ce am luat plasa cu cea scrisa de fiica lui…dar o sa fie f greu…am fost operata de curand de o tumora cerebrala si e un semnal ca trebuie sa schimb ceva…mai mult

  81. gabrielah says:

    Nu stiu daca intereseaza pe cineva dar o sa va spun exact cum va functiona ( la mine)metoda Gerson..momentan sunt intr-o perioada (pre)pregatitoare a curei…asta pt toti cei care au nevoie de asa ceva;nu o fac de capul meu ..desi de la cap au plecat toate…sunt sub o atenta supraveghere si sper sa ma ajute mai mult decat ar face-o ,,FUNDENIUL,,..
    Cu atat mai mult,Olivia sau oricine imi poate spune de unde pot procura in lunile de iarna sau atunci cand nu sunt disponibile in piete,legume si fructe cat mai aproape de adevaratul bio.
    Multumesc Olivia din tot sufletul pt acest blog,pt certitudinile din el,pt bucatile de suflet daruie,multumesc voua,tuturor!

    • Scurtu Sorin Izvoras says:

      In principiu, gasesti aceste lucruri in magazinele Naturalia, la preturi foarte piperate, sau la unii tarani , ce le tin in pivnite bine aerisite.

    • Ana I. says:

      Gabriela,
      Daca te ajuta, incearca aici – Ecoshopping.ro. Fac livrari si acasa.
      Sanatate multa!
      Ana I.

  82. iulia b says:

    eu sunt foarte interesata de cum va functiona cura. e Dificil cu verdeturile bio, stiu ca trebuie sa bei sucuri vrezi. De ce nu incerci sa le cultivi tu in ghivece?

  83. gabrielah says:

    ..locuinta in care stau este vaduvita de soare..dar o sa incerc,multumesc pt idee..

  84. Mario says:

    Buna seara,
    poate incercati sa cititi si cartea aceasta :
    https://herbdocblog.com/issuu/pdfs/NoIncurables.pdf

    Metoda este plauzibila si logica. Va doresc insanatosire grabnica !

  85. gabrielah says:

    Va multumesc pt sugestii..
    Iulia,abia saptamana viitoare ma apuc de cura,pana acum am fost intr-un regim pregatitor,sa nu trec direct de la 10 pungi de perfuzii pe zi la un regim atat de drastic..am invatat cartea pe de rost si totodata am vrut sa fac cumparaturi pt operioada mai lunga,cu produse cat mai aproape de adevar..o sa-ti spun atunci exact cat si ce voi manca..
    Mario..cartea este ravasitoare si metoda este intr-adevar logica..m-a pus pe ganduri…

    • Maria says:

      Draga Olivia, as vrea sa te intreb daca tu folosesti sare in mancare – si mai ales daca folosesti sare in mancarea copiilor…..si eu am 2 baieti micuti (4 si 1 an) si sunt total confuza la acest aspect…fara sare, mancarea nu are nici un gust, insa pe de alta parte se pare ca nici o sare ce se gaseste prin comert nu ar fi sanatoasa…..m-ar bucura mult un sfat de la tine; iti multumesc.

  86. Maria says:

    Draga Olivia, as vrea sa te intreb daca tu folosesti sare in mancare – si mai ales daca folosesti sare in mancarea copiilor…..si eu am 2 baieti micuti (4 si 1 an) si sunt total confuza la acest aspect…fara sare, mancarea nu are nici un gust, insa pe de alta parte se pare ca nici o sare ce se gaseste prin comert nu ar fi sanatoasa…..m-ar bucura mult un sfat de la tine; iti multumesc.

    • ada says:

      neiodata sa fie sarea. o gasesti in plafar, diverse sortimente, de mmare, salina, roz etc etc. iod daca vrei iei din nuci , seminte de mar si alte surse

      chiar si neiodata, sarea nu ar tb folosita in cantitati mari

  87. darya says:

    Cine imi poate da mai multe detali despre cura aceea pentru pietre la Ficat?Am citit pe un sait despre el dar tot aici intre voi ma simt mai increztoare sa intreb ! Poate Olivia este ocupata si nu are timp sa imi raspunda …daca puteti as fi recunoscatoare ! Multumesc.

  88. Scurtu Sorin Izvoras says:

    SE PARE CA UNII/ UNELE SAU NU CITESC TOATE TEXTELE, SAU LE CITESC SI DEJA AU INCEPUT SA-SI PUNA INTREBARI, FARA RASPUNS DEOCAMDATA!
    Spuneti-le cu LITERA MARE<si poate veti gasi raspunsuri pe masura.

  89. Mihaela says:

    Draga Olivia,

    Nu stiu cum as putea incepe..din noiembrie sora prietenului meu a fost diagnosticata cu cancer. De atunci, a trecut prin multiple operatii, si la fiecare, parca ceva parea sa se complice. Nu a ajuns sa faca citostatice. As avea nevoie rapida de sfaturile tale..stiu cat de important este timpul pentru fiecare, insa cum as putea sa intru in legatura cu tine? Un simplu gest ar putea salva o viata de 32 de ani….

  90. iulia b says:

    Pana iti raspunde Olivia tee rog sa studiezi Protocolul Budwig. Gasesti info pe google, iar pe Yahoo Groups este un grup pe nume FlaxSeedOil2 unde gasesti marturii ale persoanelor vindecate. Este usor de aplicat protocolul, in esenta este o dieta cvasivegana (include branza de vaci, ca si proteina animala) si da rezultate. daca ai nevoie de info suplimentare iti stau la dispozitie.

  91. Mihaela says:

    Multumesc din suflet, Iulia b! Cu siguranta, o sa revin cu alte intrebari. Pana atunci, am citit de curand un articol in limba spaniola despre o planta, artemisia annua cu denumirea in latina, pelinarita sau malin-ul care s ar gasi si la noi, si care se pare ca ar fi eficienta impotriva cancerului in numai 16-24 de ore. Stie cineva ceva despre acest lucru?

  92. iulia b says:

    M-ai facut curioasa si am cautat info. Se pare ca artemisia annua se mai numeste peliniţă sau pelin dulce, e eficienta impotriva malariei si a parazitilor. Fiind un extract de plante care ajuta si la deparazitare, nu cred ca poate face rau. Oricum pelinul (si plantele din familia sa) se afla printre substantele care lupta contra cancerului. la o cautare pe goole dupa “artemisia annua extract” in limba romana vei gasi produse.
    In legatura cu timpul scurt (16-24 ore) in care distruge celulele canceroase cred ca ar trebui sa fim reticenti. cancerul e o boala ce se dezvolta in timp, vindecarea dureaza şi se realizeaza pe mai multe planuri.
    Pana gasiti ceva care sa i se potrivesca surorii prietenului (o dieta, o clinica in care se trateaza cancerul) ar fi bine sa renunte la produsele din comert, adica sa nu mai consume niciun aliment din magazine. Sa consume doar alimente integrale, daca nu se poate bio, lasati magazinele si aprovizionati-va doar din piete sau din gospodariile din apropiere, cu produse locale.

  93. Alina says:

    Ati auzit ca usturoiul ar fi daunator organismului? Articolul e aici http://www.ener-chi.com/eating-garlic-is-very-toxic-for-the-body/ Ce parere aveti? Daca nici usturoiul,”antibioticul natural”,nu mai e de incredere….

  94. iulia says:

    daca tot discutam despre raw vegani controversati ce parere aveti despre articolul acesta: http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/

  95. Mihaela says:

    Buna Olivia… Scuze pentru insistenta.. Am o fetita de 11 luni care tot face iritatie pe piele.. Insotita de mancarime… E un fel de dermatita atopica… Uneori face si scaun care ii irita funduletul f tare. Initial am crezut ca e de la lactate, dar le-am scos cam de 2 luni si starea ei e cam la fel. Ar mai fi o cauza.. Carnea de pui de tara… Chiar nu stiu de la ce este si ce sa ii mai dau sa manance… Ma poti ajuta te rog

  96. iulia b says:

    ce unguente folosesti pentru pielea fetitei tale? A mea se irita rau la fundulet si cu fiecare crema aplicata starea se inrautatea. Pana la urma s-a dovedit a fi alergie la oxidul de zinc continut in crema.

  97. Mihaela says:

    Nu mai folosesc creme pentru ea de foarte mult timp. Cand se iirita o spal des si ii dau cu sudocrem.. Ii trece ..

  98. Mihaela says:

    Dar se declanseaza cand mananca ceva ce nu ii face bine.. Si acum i-am scoa carnea, laptele, tot… Sa vedem de la ce este… Insa nu stiu ce sa ii mai dau sa manance…

  99. anamaria says:

    Mihaela intra pe pe blogul Cristelei Georgescu, vei gasi acolo multa inspiratie pt meniul piticei tale.
    Multa sanatate.

  100. Mihaela says:

    Multumesc,

    Am intrat, dat acolo multe retete sunt cu lapte de migdale, de susan, etc… Care sunt cu potential alergic. Eu nu pot sa ii dau nici banane, miere … Chiar nimic…

    Am noroc cu legumele si cerealele si ple de la Humana…

  101. crina says:

    Buna! Am un adenofibrom la san si cei 2 medici la care am fost mi-au spus ca unica sol e operatia. Nu as vrea sa ajung la operatie, as incerca un tratament natural.Ce ma sfatuiti?

  102. maria says:

    Stiti vreun tratament pentru uter spasmatic?. Sunt insarcinata in 15 saptamani si am duderi in fiecare zi.

  103. Adriana says:

    Pentru foarte multe probleme ale femeilor este foarte eficienta cretisoara. Ceaiul de cretisoara se foloseste cu succes in dereglari hormonale, menstruatie abundenta,dureroasa sau prea putina, vindeca ranile uterine, ale colului uterin, in acest caz facandu-se si irigatii vaginale, ajuta uterul sa se refaca foarte bine dupa nasteri. De asemenea ceaiul de cretisoara sste singurul recomandat in sarcina,pentru a mentine sarcina. Pentru mai multe detalii cautati pe google despre acest ceai. Eu l-am folosit dupa chiuretaj pentru ca aveam menstruatia fff abundenta,iar efectele au fost spectaculoase!!!

  104. alice says:

    Buna
    va rog sa imi spuneti remedii pentru a stopa caderea parului.
    Sunt vegetariana de vreo 3 ani, iar fierul nu il mai iau din produse de origine animala,iar acest lucru se vede si in podoaba capilara care se subtiaza de la an la an… Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

    • Simona Zamfir says:

      Draga Alice,

      Olivia are un intreg articol dedicat acestui subiect. Uite-l, aici:
      http://oliviasteer.ro/puterea-din-cositele-tale-partea-i/

      Eu de cand sunt preponderent crud vegana, parul arata minunat, des, are o culoare deosebita. Fierul se gaseste in atatea semintze, legume, fructe… Da-mi o adresa de email si iti pot trimite mai multe informatii despre fier. Fierul se asimileaza daca e insotit de alte elemente 🙂
      Numai bine!

      Cu drag,

      Simona

  105. Simona Zamfir says:

    Draga Alice,

    Olivia are un intreg articol dedicat acestui subiect. Uite-l, aici:
    http://oliviasteer.ro/puterea-din-cositele-tale-partea-i/

    Eu de cand sunt preponderent crud vegana, parul arata minunat, des, are o culoare deosebita. Fierul se gaseste in ataea semintze, legume, fructe… Da-mi o adresa de email si iti pot trimite mai multe informatii despre fier. Fierul se asimileaza daca e insotit de alte elemente 🙂
    Numai bine!

    Cu drag,

    Simona

  106. alice says:

    Multumesc mult pentru raspuns Simona.
    Astept mailul tau la adresa minions72@yahoo.com

    • Simona Zamfir says:

      Ti-am trimis draga mea, sper ca l-ai primit 🙂 Da de veste daca nu l-ai primit sau verifica si la Spam 🙂 pupici

  107. Dana says:

    Buna ziua, doamna Olivia sunt in a 5a zi de Master cleanse cu miere si lamaie. As fi vrut cu catina, dar din pacate reteta mea de suc cu catina era cu aspirina pt a o conserva cat mai mult si nu am fost prea hotarata sa o folosesc asa, iar sirop cumparat de artar…parca nu m am indurat. Asa ca, ma multumesc cu lamaile din comert si sper sa dea vreun randament. Am o intrebare…ma gandesc, oare nu este prea multa miere consumata per zi? Ma gandesc la bietul pancreas ca este destul de stimulat.
    As fi recunoscatoare daca mi ati scrie cate randuri, asa de indrumare, pt ca incep sa devin un pic cam nesigura de alegerea asta, desi, in afara faptului ca sunt foarte palida la fata si cearcane foarte proeminente (care cam de obicei asa sunt), ma.simt chiar bine. Oricum culoarea tenului este demult una cenusie si bolnavicioasa…speram ca.acesta master cleanse ma va ajuta sa scap de asta…
    Multumesc mult! Dana

  108. Dana says:

    De asemenea, daca exista care a urmat aceasta detoxifiere, as aprecia niste pareri 🙂

    • Corina says:

      Draga Dana, eu am tinut cura asta de mai multe ori, iar efectele benefice se vad mai ales dupa. Eu am baut limonada cu miere, iar daca ma simteam slabita, luam repede niste miere in lingurita pt ca se absoarbe rapid si te ajuta imediat. Iar daca ma simteam prea slabita sau in dubiu, mai beam niste suc proaspat de fructe/legume. Cura ca la carte e ok si limonada simpla e cea mai eficienta, dar important e sa-ti asculti organismul si daca simti, sa-l ajuti cu miere sau suc, asta dupa parerea mea. Nu am avut niciodata vreun efect negativ din cauza mierii si dupa cum am spus, eu mai luam si cu lingurita separat de limonada. Sanatate multa!

  109. Dana says:

    Multumesc pt raspuns, Corina! Mi-am ascultat organismul si azi sunt in a 9-a zi, maine ultima 🙂 Sunt foarte fericita ca am dus-o la capat. Acum ma documentez si imi fac un pic de griji pt ce ar trebui sa mananc dupa. Inteleg ca trebuie luat treptat, cu sucuri mai intai si supa de legume, insa trebuie sa recunosc ca abia astept sa ajung la o salata cu de toate 🙂
    Mai aveam o intrebare…dupa cura, ati folosit probiotice?
    Sanatate tuturor!

  110. Daniela says:

    Buna Olivia,
    Citesc cu mare interes atat blogul tau, cat si al Cristelei Georgescu. Dupa ce am citit la tine despre minunatul suc de sfecla, morcov si mar, am inceput sa-i administrez fetitei mele de 5 ani. Apoi am gasit o informatie pe blog la Cristela: nu combinam fructe cu legume niciodata, avea un articol despre incompatibilitatea mar -morcov, iar acum sunt tare confuza.
    Am vrut sa-l recomand pentru mama finei mele care are cancer, pentru ca am citit ca acest suc ar ajuta-o, iar acum nu stiu ce sa fac.
    Te rog, daca poti, sa ma luminezi…sunteti doua persoane (tu si Cristela) pe care care le apreciez foarte mult si de la care m-am inspirat in cresterea copiilor mei, dar in aceasta privinta (poate si altele) aveti pareri diferite.
    Iti multumesc pentru timpul acordat si te imbratisez cu drag!

    • olivia says:

      Cred, draga mea, ca exista mai multe cai pe lume. Pe calea mea, sucul de mar, morcovi, sfecla (strecurat), baut in fiecare dimineata pe stomacul gol, mi-a tinut copiii sanatosi, fara nici o raceala, toata iarna. si in asta, si in cealalta.
      andi, pentru voce, își pune în plus și suc de ghimbir. iar eu imi pun mai multa sfecla si suc de lamiie.
      Zi frumoasa!
      o

  111. alina says:

    Draga Olivia,
    Apropo de subiectul acestui post, as vrea sa te intreb ce parere ai despre noua medicina germana. De ceva timp citesc despre asta dar inca nu am ajuns la o concluzie, uneori mi se pare ca are sens, alteori nu..
    Iti multumesc pentru raspuns si iti trimt, cu aceasta ocazie, recunostinta mea de mama, pentru binele pe care l-ai facut copiilor mei, dar si mie, prin informatiile impartasite de tine 🙂
    O zi frumoasa!
    Alina

  112. […] Reteta originala a acestui tort ii apartine prietenei Mihaelei (Mimi) Walter, cea care este si autoarea emotionantului cuvant de incheiere din primul volum al Colectie Simplu si a blogului Hrana Vie, cu informatii ALTFEL (adica in articolele ei n-o sa auziti niciun referen raw-vegan cu iz comercial, ba din contra. Dealtfel Mimi nici nu foloseste, nici nu indrageste si nici nu promoveaza raw-veganismul, ci hrana vie, o sa vedeti care-i diferenta, daca o urmariti. Asa e scoala germana, combate aparentele in orice domeniu. Nu intamplator David Wolf si “scoala” sa nu au prins radacini in Germania, ba din contra a fost sanctionat public pentru plagiatul sau. Despre diversi alti “cai troieni ai naturopatiei” a scris si a semnat inconfundabil – Olivia Steer). […]

  113. Maria says:

    Buna,Olivia.Am 22 de ani si de aproape un an fara cateva luni ma confrunt cu o acnee.Tenul meu nu mai este deloc cum era inainte.Am fost si la dermatolog,dar slabe sanse,mi-a trecut pt un timp apoi iar au inceput sa-mi apara.Am incercat tot felul de combinatii de uleiuri :de cocos cu migdale sau ulei de arbore de ceai,dar in zadar.Nu sunt foarte multe,dar asa cate sunt au un aspect inestetic,sunt rosii.Azi imi trec unele ,maine imi apar altele si tot asa.Sunt vegetariana si nici nu mananc foarte mult dulce.Ce as putea sa mai incerc?Merci 🙂

  114. Eli says:

    Am o intrebare: sucul trebuie strecurat doar atunci cind este dat copiilor? Sau si in cazul adultilor sucurile trebuie strecurate dupa stoarcere? Va multumesc

  115. Simona says:

    Draga Eli,

    Sucul nu “trebuie” strecurat neaparat in nici unul din cazurile mentionate. Daca il strecori, absortia de vitamine si minerale se intampla mai rapid, doar atat. In rest, in functie de preferinte. 🙂 Numai bine!

  116. Eli says:

    Inca o intrebare: cunoasteti cumva ce semnifica cearcanele (rosiatice, usor vinetii) la copii mici (2-3 ani)? Multumesc frumos pt informatii

    • Simona says:

      Draga Eli, uite ce a raspuns Oliva la o asemena intrebare:

      “David avea si el cearcane cind era mic, iar ele se evidentiau de fiecare data cind minca prost, imi dau acum seama. Azi nu le mai are, dar e in pericol sa-i reapara de fiecare data cind maninca ce nu trebuie sau prea multa mincare gatita. Parerea mea personala e ca cearcanele sunt un semn al unei digestii proaste, al unui ficat toxic sau al unei disfunctii renale si ca toate astea se trateaza simplu, cu ceaiuri detoxifiante si papa cruda.”

      • Simona says:

        De asemenea, tot Oliva, in artocolul “de ce nu mananc carne” scrie:
        “7. Mi s-a limpezit privirea, iar dimineata ma trezesc proaspata,
        nu am fata botita, pungi sub ochi sau cearcane.”

  117. Monica says:

    F interesanta postarea-exista si o continuare la ea? Asa cum aparea mentionat la final?

Raspunde

ultimele posturi