AND_2638

Una dintre cele mai importante zile pe care le-am trăit a fost ieri. La lansarea cărții “Dulciuri de poveste”, editata de Humanitas, în condiții grafice impecabile. Au vorbit cu multă căldură despre proiect Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas, scriitorul Radu Paraschivescu și Răzvan Exarhu, personalitate media. În numar neasteptat de mare,  au venit vedete din presa scrisa și televizată, promotori ai vieții sănătoase, părinți preocupați de binele copiilor lor. Tuturor  multumesc, din suflet! 

Povestea “Dulciuri de poveste” a început acum trei-patru ani, atunci cind am fost pentru prima oara pusa in fata unei forme cumplite de santaj emoțional. Să arat cit de mult imi iubesc copilul. Daca il iubesc cu adevarat.

Eram cu David intr-un supermarket, unde cumpărăm de regula caiete, carioci, creione sau alte consumabile de acest fel, cind, linga casa de marcat, exact in fata noastra, am vazut desfasurindu-se, ca in linia intii, o imensa vitrina frigorifica, lunga de cel putin patru metri, ce ne mitralia (vizual vorbind) fără mila cu prajituri cu martipan, cu jeleuri si bomboane in cele mai stralucitoare culori, din acelea despre care stim cu totii citi coloranti și conservanti au.

LANSARE DULCIURI

“E un joc nou! De magie! Cu nuci, miere grasă, fructe coapte și zemoase. Am spus un descîntec anume și ele s-au transformat numaidecît în dulciuri delicioase și sănătoase pentru copiii mari și mici. “Să nu le pierd!”, m-am temut și am ascuns rețetele bine, printre rinduri, în tot atîtea povești dulci.”

“Haide!” mi-a spus David si m-a tras de mina. Am ajuns in fata vitrinei cu sufletul greu. David își lipise de-acum năsucul de geamul ei și măsura cu priviri pofticioase minitartele cu jeleu fals de fructe. Cred ca n-am fost nici prima, nici ultima in situatia ingrata de a decide foarte rapid “Ii cumpar copilului meu ororile acelea dulci, pentru că mă roagă și nu rezist privirii lui imploratoare… pentru că îl iubesc? Sau nu îi cumpăr! Pentru că i-ar face mult rău și nu vreau asta! Pentru că îl iubesc!”.

Mi-am lipit și eu nasul de vitrina frigorifică și am început să ma uit cu David și să analizăm împreuna formele prăjiturilor, texturile și mai ales culorile. I-am spus ca asemenea culori nu există în realitate, că toate sînt făcute din prafuri chimice. Dar că am putea face noi acasă, oricare dintre acele prajituri expuse în vitrină, dar mai bună și mai sănătoasă. De atunci, la noi, a făcut carieră o vorba de-a lui David. “De aratat, arata bine. Hai s-o facem noi si sanatoasa”. Asa ca mi-am suflecat minecile si am trecut la treaba, incercind ca reproduc – vizual doar – deserturile din comert.
AND_2616

Scriitorul Radu Paraschivescu

Din pacate, cind lucrezi cu ingrediente suta la suta naturale, n-ai cum sa obtii culorile acelea fake, vibrante, ale cofetarilor si patiserilor. Si asta a ramas o mare problema. Pina intr-o zi.

Ii citeam seara lui David din “Basmele” lui Ispirescu si am avut revelatia ca mai toti fetii frumosi ajung la un moment dat sa caute si sa gaseasca sursa de putere in cele mai crude si mai proaspete legume si fructe, cum erau si merele de aur ale lui Prislea cel Voinic si sălățile cu gust fara seaman din gradina ursului, ceea ce părea să-i deschidă lui David apetitul, mai mereu. Si atunci mi-am zis ca, in războiul inegal cu dulciurile nesanatoase, pot lupta doar daca le ofer copiilor pentru fiecare desert și o poveste dulce. Din care sa afle cit a injunit imparatul cind a baut lapte dulce tropotit și ce fetișcana mîndra s-a facut iar imparateasa cind a mincat tarta de mere, facuta din nuci si mere dulci.

AND_2796

Camelia Sucu, una dintre figurile publice care inteleg prea bine cit de important e sa ne hranim sanatos copiii, cu fructe si legume organice, crescute local

De aici incolo e mina destinului. Că doar datorită lui am întilnit-o pe Madalina Andronic, care a ilustrat cartea și a făcut-o mai frumoasă decît orice carte de povesti pe care am vazut-o vreodată. Și tot destinul m-a adus la Humanitas, unde am găsit o ușă deschisă și foarte multă întelegere pentru sensul profund al acestei cărți. Și vreau să le muțtumesc. Cum vreau să le mulțumesc și copiilor mei, Luca si David, cărora le datorez pînă la urmă ideea cărții; lui Andi, pentru susținerea necontenită; lui Adi Stoicoviciu, pentru pozele minunate ale prăjiturilor; Iustinei Croitoru, editorul acestei cărți, pentru rabdarea pe care a avut-o cu mine și lui Razvan Exarhu, pentru un cuvint înainte generos. Și vouă, desigur, pentru că nu vă e totuna cum vă exprimați iubirea față de copiii voștri.

AND_3065

Oana Cuzino (Ce se întîmplă, doctore?, PROTV), promotor al sanatatii de mai bine de 10 ani

AND_2873

Daciana Sârbu predă la “Școala pentru sănătate” aceeasi lectie. “Sănătatea vine și din farfurie!”

AND_2807

O parte a echipei “Doamne de poveste”. Ionela Bănărescu (dreapta), producător general și mereu un vizionar, a crezut mai mult decît mine în  proiectul “Dulciuri de poveste”. Emil Cârjan (stînga), producător executiv.

AND_2588

Mădălina Andronic (centru), ilustratoarea care face poveștile mai frumoase ca Zîna Zorilor

AND_2885

Anca Biriș (dreapta), Centrul Educațional “Ioanid”, preocupată mereu de sănătatea copiilor

Daciana Sârbu (stînga), Adela Crișan, profesor “Ioanid” (centru)

AND_2815

Paula Herlo (“Romania, te iubesc!”) și Amalia Enache (Știrile PROTV), doi veterani in lupta pentru mai binele copiilor

AND_2984

Albertina Ionescu (TVR)

AND_2931
Corina Bârlădeanu (2ActivePR), aproape de proiectul “Dulciuri de poveste” din prima zi

AND_2846

Alex Dima (România, te iubesc!, PROTV), un soi de raw-vegan al mass-media vizuale

oana ionita

Oana Ionita (Cronica Cîrcotașilor, PrimaTV)

AND_2745

Dulciurile nu mai sînt plăceri vinovate!

165 comentarii la “A fost odată ca niciodată…”

  1. Lori says:

    Buna ziua

    Felicitari pentru carte si pentru povestea pe care o are. O transforma intr-un lucru speciale, de care trebuie noi, cititorii, sa avem si mai mare grija. E o responsabilitate pe care ne-o asumam.. si mie imi face mare placere!
    Abia astept sa merg sa imi cumpar cartea, pentru ca din pacate nu am fost in Bucuresti in acest week-end.

    Poti sa imi spui, te rog, daca vom regasi printre aceste file de poveste si reteta pe care ai preparat-o la Master Chef?

    Multumesc.

  2. victorita says:

    FELICITARI!!!AS VREA SI EU ACEASTA CARTE DAR NU STIU CUM POT SA O PROCUR DEOARECE NU LOCUIESC IN TARA….

  3. Cristina Popescu says:

    Felicitari, Olivia! Ai ales drumul mai greu ( era mai simplu sa cumperi dulciurile din vitrina ), drumul corect.
    Eu incerc sa fac acelasi lucru cand vine vorba de alimentatia copiilor mei. Nu este usor dar e important sa continui sa ai incredere in convingerile tale!
    Succes!
    Cristina

  4. Delia Popa says:

    Felicitari Olivia ! Iti citesc site-ul si retetele si abia astept sa cumpar cartea ! Sunt convinsa ca este minunata, asa cum esti tu !

  5. daniela says:

    Vii si la Cluj cu lansarea cartii?

  6. iona says:

    Felicitări, Olivia! Lipsa ta de pe blog a fost justificată prin această carte fermecată. Eram sigură că va fi ceva mirific deoarece pe chipul tău se citeşte atâta dragoste, iar această carte a fost plămădită din acest ingredient. Nu sunt mamă,deocamdată, dar sun convinsă că dragostea pentru copii scoate minuni din piatră seacă. Ce vreau să spun este că nu m-aş fi gândit că se pot face dulciuri fără zahăr, adică sănătoase Ce ai reuşit să faci este de-a dreptul revoluţionar, deci se poate!Preţul,zic, că este unul decent punând în balanţă calitatea,secretele vândute, care nu mai sunt secrete după o primă lecturare, dragostea care trece de cuvintele bine “grăite” de autoarea “parcă soră a lui Creangă”, ce să mai vorbim la acest preţ ne vinzi sănătate.Câţi bani cheltuim pe lucruri nesănătoase?
    Această carte ne face cinste cu reţete sănătoase care ne salvează copiii de lo poftă de dulce nesănătoasă.Mulţumesc pentru darul tău! Să ne trăieşti!

  7. simona says:

    Buna, Olivia! Felicitari pentru tot ceea ce faci pentru familia ta si nu numai. “Dulciurile de poveste” sigur ne vor indulci alegerea pe care am facut-o in ceea ce priveste un regim alimentar sanatos.
    O intrebare as avea, daca ma poti ajuta. Stii cumva daca ceaiurile si alifiile dlui Ion Bonchis pentru afectiuni circulatorii pot fi consumate, respectiv folosite, in perioada sarcinii (sunt in a saptea luna de sarcina si am probleme cu varice si hemoroizi interni)? Multumesc.

  8. caroline says:

    Felicitari Olivia pentru carte si la cat mai multe! As putea sa vad undeva cuprinsul ei (un opis) inainte sa o cumpar? Te rog listeaza-l tu aici, daca nu este postat in alta parte pe net. Multumesc.

  9. simona says:

    @Caroline
    Accesand link-ul de mai jos gasesti un cuprins si o prima povestioara din cartea Oliviei. Enjoy!
    http://www.humanitas.ro/files/media/dulciuri-de-poveste.pdf

  10. Andreea says:

    Draga, Olivia!
    Asa de bucuroasa am fost sa auz vestea si acum mi-au dat lacrimile citind: “Laviniei…”. Si ce dalba esti in ie si ce frumoasa! Literalmente ma ridic acum de la biuro 🙂 si ma duc la Humanitas.
    Te iubesc!
    Andreea

  11. Ana (Milano) says:

    Felicitari Olivia! Te rog gaseste o solutie si pentru noi, cei din afara tarii, ca sa putem sa cumparam minunata ta carte. Avem si noi pui care tare s-ar bucura de dulcele grai romanesc si de retetele tale de suflet.
    O imbratisare!

  12. rodica andronic says:

    Draga Olivia,
    ma doare faptul ca, in lunga lista a celebritatilor expuse alaturat nu ai gasit un loc si pentru cea care a transpus pe hartie visurile tale dulci . as fi fost mandra de amandoua .
    iti urez succes in continuare.
    mama madalinei

    • ada says:

      “datorită lui am întilnit-o pe Madalina Andronic, care a ilustrat cartea și a făcut-o mai frumoasă decît orice carte de povesti pe care am vazut-o vreodată.”

      extras din postare

  13. Ana-Maria Cuciug says:

    Superba cartea…din ce am citit…

    Eu am mostenit placerea mamei de a prepara dulciuri in casa si pot spune ca-mi si ies 😉

    Mi-as dori tare mult cartea ta pentru a-mi dezvolta “retetarul” insa din pacate pretul mi s-a parut ceva cam piperat pentru bugetul meu…asa ca prin urmare…te urmaresc in continuare pe blog…si astept ziua mea…poate am noroc 😉

    Felicitari!!!!

  14. claudia clipa says:

    Felicitari Olivia! Eu sunt din Suceava. Crezi ca as putea gasi la vreo librarie cartea ta? Multumesc.

  15. Silvia says:

    Buna Olivia,
    Felicitari pentru lansarea de carte. Din pacate nu am putut ajunge la lansare pentru ca a trebuit sa lucrez la disertatie. Au fost parintii si nasa mea si au luat-o pentru mine, cu tot cu autograf, asa ca iti multumesc frumos.
    Mi-ai urat o viata cat mai sanatoasa, lucru la care incet incet ma adaptez in fiecare zi.

    Cu drag,
    Silvia Caltaru

  16. Andreea Bojoga says:

    Buna tuturor,

    Olivia, te felicit pentru minunata carte lansata. Abia astept sa o rasfoiesc cu prima ocazie.

    Lucrez acum la o lista de idei de cercetare despre nutritie(fiind studenta la psihologie)si as avea nevoie de sugestii pentru titluri de studii in care sa pot combina cele doua domenii. De exemplu: Cum influenteaza stilul alimentar personalitatea cuiva etc Ma puteti ajuta?

    Alte sugestii? Orice idee va fi binevenita. Multumesc!

    ganduri pozitive,
    Andreea

  17. Dianka... says:

    Buna Olivia si scumpe doamne,
    Daca cunoasteti cumva vre-o solutie pentru insectele care se formeaza la plantele proaspat uscate in casa(musetel, coada soricelului,…) v-as fi recunoscatoare.

    P.S. Felicitari calduroase Olivia pentru carte, abia astept sa ajung in Buc. s-o cumpar.

  18. Natalia says:

    O poveste de vis, cartea tea, Olivia!Am rasfoit cateva pagini si am ramas fara cuvinte la cat de multa intelepciune, sanatate, dragoste si adevar contine!
    Iti multumim!

  19. alina says:

    regret ca nu am vointa copiilor, iar de multe ori ma las prada alimentatiei care ar trebui interzisa din rafturile magazinelor

  20. Gina says:

    Buna Olivia.Te rog ajuta’ma cu un raspuns.Stii ceva despre papilele gustative dilatate?De ce apar?Care sunt cauzele dilatarii lor?Am fost la medic si mi’a dat un preparat facut in farmacie.S’au micsorat dupa care au aparut iar.Am cautat informatii dar nu am gasit,nici pe internet.

    P.S:Stiu ca nu e la subiect insa te rog daca ai timp da’mi un sfat.

  21. Ruxandra2 says:

    Buna Olivia,

    Am inceput dieta raw vegana dintr-o intamplare fericita, o mare contributie avand-o site-ul tau. Imi facea placere sa mai vad macar saptamanal, ce ai mai postat si sa citesc comentariile. Nu ma simt prea bine in spatial public si fiind incepatoare in raw vegan, doar preluam informatii, neavand ce sa dau la schimb. Dar am observat ca ai abandonat postarile, m-am ingrijorat si mi-am luat inima in dinti…poate, poate, te conving sa revii printre noi.Cred ca este frustrant sa incerci sa faci bine si sa te mai trezesti si calomniata, sa ti se scoata din context diverse afirmatii care sa constituie stiri stupide in diverse ziare mondene, etc. Dar unora ca mine care suntem la inceput pe acest drum, crede-ma, ne-ai facut un mare bine. In imensitatea de informatii atat de contradictorii de pe net, este atat de greu sa crezi in vreo dieta si sa te hotarasti ca asta este drumul cel mai bun de urmat!!Dupa inceputul plin de entuziasm a urmat o scurta perioada de indoieli. Internetul in ziua de azi , paradoxal poate induce multa confuzie!In care guru care promoveaza diete sa crezi? Cine este acel om, ce poveste are si mai ales ce interese obscure? Sunt intrebari care de multe ori ne vin in minte cand mai citim despre cate o dieta, a suta, mia, etc. In acest caz, in afara de blogul tau m-au convins si ameliorarea rapida a unor probleme vechi de sanatate precum si modificarea uluitoare a starii de spirit, dupa un timp foarte scurt. Desi din formatie sunt sceptica si poate chiar suspicioasa, ba chiar am fost si foarte carnivora, modificarile fizice si psihice in bine m-au convins. Si pana acum nu m-am lasat convinsa de nici o alta dieta.Problema este insa, ca nu este un drum usor, trebuie sa-ti schimbi radical conceptiile culinare si practic sa o iei de la zero in bucatarie…Si ce faci cu copilul, care este si el carnivor, la fel si sotul… Grea dilemma!La inceput stateam si ma uitam in bucataria mea si nu prea gaseam nimic util care sa ma ajute sa-mi prepar o masa…In plus, toate retele pe care le stiam pe de rost nu-mi foloseau. Mai mult, trebuie sa lupti cu ideile preconcepute ale celor din jur, sa rezisti privirilor suspicioase si pline de subinteles (gen”oare are vreo boala grava, sau are ceva la mansarda?”)si peste toate sa reusesti sa te hranesti adecvat, indifferent ca pleci in vacanta, weekend si indifferent unde pleci. Parca am fi masinute electrice, care nu pot fi incarcate la benzinarie deoarece lipseste infrastructura… Ei bine, ca sa scurtez, infrastructura lipseste, dar oamenii ca tine sunt extreme de utili pentru suplinirea unor lipsuri si poate, sper ca nu este prea mult spus,schimbarea traiectoriei unor vieti. Multumesc pentru rabdarea de a lectura mesajul meu, eu ma declar fan al blogului tau, te astept cu noi postari si iti multumesc pentru toate aceste informatii!!!

    • olivia says:

      Draga mea,
      ai cit se poate de multa dreptate. m-am simtit dezarmata de niste articole de ziar (unele cu tiraje ametitoare) care imi denaturau complet spusele, rastalmacindu-le. asa ca n-am mai simtit sa scriu despre liver flush si nimic ce m-ar fi implicat in vreun fel. dar am depasit momentul si iti pot spune ca am revenit pe blog! Cu forte noi! Intreaba-ma si iti voi raspunde 🙂

  22. Silvia says:

    Buna Olivia,

    Am o mare rugaminte la tine si stiu ca esti foarte ocupata, dar sunt speriata si am nevoie de ajutorul tau. Sunt insarcinata in 26 de saptamani si este prima mea sarcina. La ultimul control dr. mi-a spus ca am cantitate scazuta de lichid amniotic – olihidromatoza. Sunt sigura ca tu si toate femeile ce-ti urmaresc site-ul cunosc riscurile. Te rog mult sa-mi spui daca exista ceva care poate face lucrurile sa revina la normal. Fac orice ca baietelul meu sa se nasca la timp si fara probleme. Nu sunt 100% raw-vegan, dar tind spre. Mananc zilnic fructe si legume, seminte de chia, canepa, nuci si alte seminte. Mi-a fost frica sa iau spirulina sau chlorella, am inteles ca nu sunt foarte recomandate in sarcina, sau nu m-am riscat eu. Am grija sa mananc verde in fiecare zi, spanac sau salata verde etc. Incerc pe cat pot sa ma hranesc sanatos. Am citit ca nu e bine in sarcina sa schimbi regimul alimentar. Niciun fel de detox nu este ok pe timpul sarcinii. Doctorul, in primul 3 luni, mi-a prescris acid folic. Nu l-am luat, nu stie ca nu l-am luat. Mi-a prescris si alte viatmine specifice femeilor insarcinate. Analizele le-am avut si le am perfecte, deci am refuzat sa iau si vitaminele…nu aveam de ce. Doctorul a fost surprins de analizele mele, surprins ca am o digestie ca inainte de a ramane insarcinata. I-am zis ce regim alimentar am si mi-a raspuns, citez: ” termina cu prostiile! acidul folic nu este acumulat de organism din hrana trebuie sa iei pastilele!” Ca sa scurtez, nu am luat nicio pastila pe toata perioada sarcinii. Nu am avut greturi, nicio problema…pana acum. Recunosc ca in acest moment ma gandesc daca am facut o greseala cat mine de mare.
    Deja am scris prea mult si stiu ca toata lumea se plange ca nu are timp, dar daca este cineva care-mi citeste mesajul, va rog mult din tot sufletul meu de viitoare mamica sa ma ajutati. Mananc si beau orice imi spuneti, fac orice!

    • Mara says:

      Draga Silvia,

      Nu stiu ce sa-ti recomand pentru problema ta..si eu am nascut acum 2luni si itipot spune ca am luat chlorela, am baut zilnic suc din iarba de grau, suc de sfecla si morcov, salate din frunze verzi, fructe, seminte si nuci, germeni si vlastari, uneori oua ecologice si peste de captura.
      Cantitatea de lichid nu este influentata deacidulfolic pecare l-ai refuzat sau de vitaminele sintetice. Nici eu nu le-am luat desi analizele aratau ca e nevoie…am facut tot posibilul sa le iau din hrana…am nascut unbaietel sanatos de 3,400 kg, spre surprinderea medicului:)
      In locul tau, as cere si opinia altui medic!
      Sanatate si curaj!…si nu in ultimul rand o rugaciune spusa cu sufletul, face minuni!

    • olivia says:

      Draga mea,
      Stii ca nu sint medic, deci nu pot sa dau sfaturi. Dar am o parere, pe care tu poti sa o iei cu titlu de inventar. Cantitatea de lichid din organism e dependenta de mai multi factori. Intii as vorbi de o hidratare buna. Din pacate, o apa impura nu reuseste sa hidrateze. Va avea un efect opus (la fel ca apa de mare, care duce la deshidratre; poate ai auzit de fenomen; de altfel, pe efectul purgativ al apei sarate mizeaza si Master Cleanse). Asa ca apa minerala (mai putin cea slab mineralizata, cum e Bucovina plata de la noi pe piata, SPA- din Olanda si mai era una greceasca – preferata mea – ambalata in sticle de sticla albastra 😉 ) nu e o solutie buna. Max Gerson recomanda tuturor bolnavilor lui sa se hidrateze doar cu sucuri proaspte de legume si fructe nu prea dulci (de care e plina piata acum), mizind tocmai pe aceasta constatare. El exclude complet apa din alimentatie si o inlocuieste cu sucuri care au la baza apa distilata natural, extrem de compatibila cu organismul uman. De cind am inceput sa ma hidratez astfel, tenul meu straluceste ca niciodata! In fine.
      O digestie optima presupune, pe linga un ficat in perfecta stare de functionare, capabil sa produca suficient lichid biliar (care anima persitaltismul, printre altele) si o rarire a meselor. Nu mai mult de trei! Si nu abundente! In caz contrar, rezervele de apa ale organismului se consuma pe fabricarea necontenita a sucurilor gastrice. Si asa apare deshidratarea. S-ar putea (nu stiu sigur! dar mi s-ar parea de bun simt), ca lichidul amnitioc sa fie sensibil la hidratarea corecta a organismului.
      Cu drag,
      O

  23. nikole says:

    Draga Silvia

    sunt mamica unui baietel de 11 luni si am avut o sarcina vegana. eu am avut 9 kg la final de sarcina cu bb de 3,745. din experienta mea atata iti pot zice ca doctorii au un “har” de a speria viitoarele mamici chiar si atunci cand nu e cazul. si eu am avut niste valori crescute la niste analize si ma panicasem dar de fapt stresul meu nu ma ajuta deloc pana cand nu mi-am zis ca am incredere in corpul meu si stie el mai bine si stresandu-ma il incurc mai mult sa isi faca treaba. conteaza mult factorul mental intr-o sarcina. mai mult decat niste analize si niste valori pe care ti le zice doctorul.
    ai incredere in tine si in corpul tau.

    preiau aici un articol postat pe fb de ditta depner:

    Diagnosticul este cea mai raspandita boala!
    (preluare dintr-un email, autor necunoscut)

    Complexul medico-industrial creste in tarile dezvoltate, mult mai repede decat puterea economica a tarilor respective. Si aceasta, deoarece sistemul se orienteaza nu dupa cerere, ci dupa medici, care joaca un rol dublu. Ei ofera servicii medicale si, in acelasi timp, controleaza necesitatea (cererea) acestora. Numarul operatiilor creste in mod liniar cu numarul chirurgilor! Economistii denumesc acest fenomen “cerere indusa”. Prin acest procedeu, medicii isi apara si chiar isi sporesc veniturile.

    Deoarece intre 1970 si 1982 rata natalitatii a scazut cu mai mult de 13 procente, medicii din maternitatile americane au reactionat impotriva acestei situatii, prin sporirea numarului de nasteri prin cezariana, pentru care se incaseaza onorarii mai mari de la casele de asigurari de sanatate! Astfel s-a ajuns la nasteri prin cezariana, intr-un procent de 23%, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca procentul firesc ar fi de 15%.

    Problema principala este ca numarul mare de servicii medicale si calitatea lor NU influenteaza, de facto, longevitatea populatiei. Un rol mult mai mare l-a jucat si il joaca si in prezent imbunatatirea permanenta a conditiilor de viata ale oamenilor, incepind cu sfarsitul secolului al XIX-lea. O serie de studii (de exemplu cel efectuat in Anglia, de expertul in medicina sociala, Thomas McKeown) releva clar faptul ca o serie de boli foarte grave, cum ar fi holera, tifosul, tuberculoza, scarlatina sau meningita, au inceput deja de la sfarsitul secolului al XIX-lea sa piarda teren, sa dea inapoi. Si asta, cu mult inainte ca factorii patogeni responsabili pentru aceste boli sa fie identificati. Luand ca exemplu tuberculoza, McKeown releva ca 92 la suta din factorii care au dus la eradicarea tuberculozei ca maladie grava se pot pune pe seama imbunatatirii conditiilor de viata (apa curenta, canalizare, ferestre mai mari, luminoase si etanse, sisteme de incalzire eficace a locuintelor – in general, imbunatatirea conditiilor igienice) si doar 8 procente se pot atribui antibioticelor. Medicina moderna nu este nici pe departe atit de eficienta, precum isi inchipuie marea parte a oamenilor, spune acelasi McKeown. Iar microbiologul francez, Rene Dubos, un pionier in cercetarea antibioticelor, dadea urmatorul verdict:
    “Introducerea lenjeriei de bumbac, care se poate spala usor , a geamurilor mari, care permit intrarea unei cantitati mai mare de lumina si cresterea calitatii si posibilitatilor igienice, joaca un rol mult mai mare in diminuarea si eliminarea inflamatiilor de diferite sorginte, decit medicamentele si terapiile.” Cadourile aduse de medicina moderna – cum ar fi pilulele, tehnologia performanta, sectiile intensive din spitale etc. – au un aport la nivelul de sanatate al populatiei, de numai 10% !

    O alta statistica edificatoare ne arata urmatoarele: desi in Germania se investesc, anual, in medie pe cap de locuitor, 2283,48 de Euro, in comparatie investitia medie din alte tari de doar 1757,34 Euro, totusi Germania se afla la aproape toti indicatorii specifici relevanti pentru sanatatea populatiei unei tari, doar in zona de mijloc a “clasamentului”. In timp ce prognoza de longevitate a unei fetite in Germania este de 80,7 ani, in Japonia aceasta este de 84,6 ani, desi acolo se investeste mult mai putin in sistemul de sanatate! Pare paradoxal, nu?

    In USA investitia si sumele alocate sanatatii difera de la un stat la altul. Si astfel putem constata ca, desi in Manhattan sau in Florida aceste sume sunt evident mai mari decat in Portland, statul Oregon (unde investitia respectiva este de peste doua ori mai mica), totusi persoanele din Manhattan si Florida traiesc in medie mai putin decat cele din Portland. Aceasta in mod sigur si datorita faptului ca in Manhattan fiecare cetatean merge saptamanal la medic (dispunand de o asigurare de sanatate mai ) si astfel ii sunt administrate pilule mult mai multe si mult mai de timpuriu, fapt ce chiar ca-l termina pe bietul om. Ganditi-va numai la cate kilograme de pilule in plus inghite unul din Manhattan !
    Rezulta ca ideea precum ca medicina moderna si intensiva prelungeste viata este o iluzie ! Efectuand un studiu la nivel national american, asupra bolnavilor de cancer la intestine sau cardiaci, cercetatorul Elliott Fisher, de la Dartmouth Medical School din New Hampshire, a ajuns la concluzia ca in statele in care costurile terapeutice erau cu 6% mai mici decat maxima la nivel national, pacientii respectivi traiau mai mult ! Inca o dovada in plus, ca medicina super-performanta si intensiva aduce mai degraba daune decat foloase, pacientilor.

    Intr-adevar, medicina moderna merge atat de departe, incat il considera pe omul sanatos ca pe o persoana care nu a fost indeajuns consultata si diagnosticata si de aceea inca nu i s-a gasit nici o afectiune. Si astfel au fost inventate programele de consult preventiv, gratuite. Primul consult e gratuit. Pe celelalte le platim insa. Si ele urmeza, garantat. La un control tomografic, un sfert dintre oamenii tineri au anomalii la genunchi! La fiecare al doilea adult, discurile intervertebrale sunt deformate (hernie de disc). Deja incepand cu varsta de 30 de ani, fiecare dintre noi poarta in el . Marea majoritate au simptome de diabet, boli ale arterelor, hepatite, cancer sau afectiuni ale sistemului circulator si ale inimii. Desigur ca aceasta nu inseamna ca aceste boli vor afecta vreodata starea de bine a persoanei respective.

    Marea majoritate a acestor afectiuni progreseaza extrem de incet. Inainte inca de a aparea primul simptom deranjant, e probabil ca aceste persoane sa nu mai existe, ca urmare a unor cu totul alte cauze. Dar ceea ce este grav, e faptul ca medicul ” diagnosticheaza” ca avand te miri ce afectiune, lucru care poate avea consecinte psihice devastatoare asupra pacientului. Si care, “imbolnavit ” de catre medic, in cele din urma, conditionindu-se astfel pe sine insusi, chiar se imbolnaveste. In general, cu cat o metoda de diagnosticare este mai exacta, cu atat apar mai multe cazuri de imbolnaviri. Sa fim intelesi, nu vreau sa spun ca nu mai e cazul sa mergem la medic sau ca nu mai e cazul sa ne facem, din cand in cand, niste analize. Vreau sa cer insa un mai mare discernamant si corectitudine din partea medicilor, caci, asa cum se poate vedea, mai toate persoanele trecute de 30 de ani pot fi “dignosticate ca bolnave”. Iar acest lucru, manipulat cu intentii financiare clare, poate sa aduca daune grave, persoanelor respective. Ceea ce corespunde din partea medicului, cu incalcarea juramintului. Deci, cu o frauda.

    Analizele clasice constata ca un procent de 21% dintre oameni au noduli tiroidieni. La o analiza cu ultrasunete insa, acest procent creste pana la 67%. Acesti noduli, in marea lor majoritate inofensivi, sunt insa de cele mai multe ori inlaturati prin operatie, ceea ce in 90% dintre cazuri e complet inutil! Intelegeti acum, modul in care se pot face bani, punand in pericol sanatatea unei persoane? Mai simplu spus, ii fac unuia o sonografie la tiroida, il anunt in ca are circa 67% noduli la tiroida, il intind pe masa de operatie si incasez costurile respective, de la Casa de sanatate. Daca aceste Case de sanatate n-ar exista (minunata inventie pentru corpul medical, mana cereasca) pacientul s-ar gandi de zece ori, inainte de a se lasa taiat si sa mai si plateasca din propriul buzunar pentru aceasta. Asa insa… incasam asigurari de sanatate (si unele firme fac bani frumosi cu asta) de la oameni, dupa care-i operam pentru boli fictive, pe gratis. Pentru ei pe gratis, dar nu si pentru noi, care scriem ordine de plata grase, Caselor de sanatate.

    O alta modalitate de a-i face pe oameni bolnavi cu de-a sila, este modificarea valorilor de referinta pentru analizele (indeobste, cele de sange). Scandalul colesterolului poate ca va este deja cunoscut. Prin anii ‘90, mai multe grupuri de influenta (compuse indeobste din medici profesori universitari) au reusit sa impuna modificarea valorii superioare de referinta pentru colesterol, de la 240 miligrame pe decilitru sange (care este valoarea maxima normala pentru o persoana adulta) la 200 de miligrame. In acest fel, peste noapte, jumatate dintre persoanele masculine intre 30 si 40 de ani devin bolnavi, cu colesterolul marit si astfel, potentiali pacienti buni de muls. In mod normal, o valoare de 250 pentru o persoana de 50 de ani este o valoare ideala. Dar la o limita de referinta maxima de 200, suntem cu totii bolnavi !!! Ei, asta da afacere! Sau … escrocherie?
    Va las pe Dvs. sa apreciati singuri.

    Impunerea unor valori limita stricte, precum si dezvoltarea permanenta a tehnicii de masurare, i-au deschis medicinii, noi si minunate perspective. Astfel s-a reusit crearea unui nou catalog de afectiuni.

    Pseudo-bolile. O serie foarte lunga de astfel de afectiuni nici nu ar fi resimtite vreodata de-a lungul vietii, daca nu am face imprudenta ca, mergand la medic, sa luam de bune toate gogosile care pot sa ne fie servite acolo. Desigur, nu toti medicii folosesc aceste… tertipuri. Dar posibilitatea ramane deschisa. Ea exista. Diagnosticul este cea mai raspandita boala!!!
    Si inca un aspect foarte interesant, pe care nu-l avem in vedere si care este deseori speculat de medicina, pentru a arata cat de utila si importanta este prezenta Domniei Sale.

    Si anume, durata de supravietuire a unui bolnav. Medicina sustine ca a reusit sa mareasca, in comparatie cu secolele trecute, durata de viata a unei persoane bolnave. Speculatie maiastra! Si multi o cred. Aceasta durata de viata se calculeaza, statistic vorbind, din momentul depistarii unei afectiuni si pana in momentul in care bolnavul este rapus de aceasta. Pai, bine….dar daca descopar bolnavi cu colesterolul marit la 30 de ani si ei decedeaza in mod normal, ca si in trecut, pe la 70 de ani, asta inseamna ca este meritul medicinii, care, cu maiestria ei cunoscuta, l-a tinut pe bolnav in viata 40 de ani si ca astfel a reusit sa-i prelungeasca viata? Fals. Poate eventual sa-l omor cu buna stiinta, chinuindu-l 40 de ani, cu teama unei afectiuni inexistente!

    Multumim frumos pentru grija acordata!

    Nu cred ca ne inchipuiam vreodata ca …pentru aceasta suntem aici, pe lumea asta.

    Se pare insa ca medicina stie pentru ce suntem aici. Pentru ea!

  24. Silvia says:

    Multumesc pentru raspunsuri. Va felicit pentru bebei si pentru curajul vostru.

    Ma bucur ca nu am avut aceasta problema in primele luni de sarcina, pentru ca riscurile ar fi fost uriase. Nu vreau sa ajung la cezariana. Otravurile pompate in organism pentru o operatie ma ingrozesc. Stiu ca unii doctori se grabesc in a speria pacientii. Stiu ce efecte pot avea niste cuvinte aruncate, cat de mult gandurile negative pot afecta. Sunt credincioasa si ma rog la Dumnezeu sa-mi dea un copil sanatos. Dar nu pot sa suport ideea ca sunt atat de neputincioasa! Mi s-a spus sa beau 3 l de lichide, in unele cazuri ajuta. Am avut grija intotdeauna sa beau 2l de apa, deci nu poate fi vorba de deshidratare cum mi-a zis doctorul.
    Mara, si eu mananc germeni, smoothie-uri verzi si de toate felurile, seminte si nuci, fructe, ulei de cocos etc. Nu stiu ce altceva sa fac! O sa merg in continuare pe acelasi regim, incredere in Dumnezeu si multe ganduri pozitive. Doar ca, uneori, e greu.
    O mamica de pe un alt site, avand aceeasi problema ca a mea, a nascut un copil cu probleme grave renale (are nevoie de transplant) si pulmonare.
    Citesc,caut, intreb, nu ma las.

    Sanatate multa si copii sanatosi!

  25. Mara says:

    Intr-un final, cezariana nu e un capat de tara. Trebuie sa-ti pastrezi mintea deschisa si sa nu te blochezi intr-o idee. Eu nici nu am luat in calcul posibilitatea unei nasteri prin cezariana, am citit tot ce se putea despre nasterea naturala, imi propusesem sa nasc fara anestezie, toate buna si frumoase…in prima zi din sapt 40 mi s-au rupt membranele, am stat 9 ore in travaliu in speranta ca totul va fi asa cum am gandit insa nu am avut nici un fel de dilatatie….0 spre 1, dupa ore bune de asteptare…in final am acceptat ideea ca emai bine sa ma opereze. Si asta a fost…si acum ma mai enervaza gandul ca n-am putut sa nasc asa cum mi-am propus..
    Nu minimalizez importanta medicinii, atunci cand nu ai alte solutii! Cauta un medic sincer! Din experienta mea, e important!
    Sanatare multa!

  26. Laura says:

    Ce minunata esti, femeie !
    N-am gasit alte cuvinte mai potrivite ca sa ma te adresez tie.
    Te admir tacut de ceva vreme buna si empatizez mult cu tot ce inseamna creativitatea si efervescenta ta. Sunt o crudinta ca tine.Doream sa-ti spun o chestie…poate altfel n-as fi intrat: aici in tara europeana in care sunt acu, ar circula stirea ca semintele de canepa decorticate ar fi sterilizate pt a nu germina (evident, nu doar pt asta…de o fi adevarat).Am tinut sa-ti spun asta fiindca undeva ai spus ca le preferi.Te-am pus doar in garda.Nu de alta dar meriti ce-i mai bun si mai dulce pe lumea asta si nu numai.O imbratisare de suflet si dincolo de cuvinte. Laura

    • olivia says:

      Multumesc, Laura! In Bucuresti, in Obor, se gasesc seminte de cinepa nedecorticate, care inca mai germineaza. Asta e vestea buna pe care o dau la schimb pentru informatia ta!
      Cu drag,
      O

      • aleusr75 says:

        Unde anume in Obor ? Multuuumesc, foarte pretioasa informatia ! Si cand te gandesti ca in alte vremuri Romania era unul dintre marii exportatori ai lumii …

  27. Laura says:

    Olivia….pentru Olivia in exclusivitate
    –uitasem sa mentionez–

  28. Ovidiu says:

    A fost odată ca niciodată, ca daca nu ar fi, nu s-ar mai blogui!:D

  29. Olivia Falkenstein says:

    Draga Olivia,

    m-am delectat deja cu prima poveste si mi-a placut enorm! Apoi am suflecat manecile si m-am pus pe treaba sa amestec ingredientele pentru “trei picaturi de tamada”.. mm, ce arome! A fost prima oara in viata mea cand am cumparat o sticla de rom…
    Boabele de cacao le-am gasit doar prajite, dar sper sa fie bune si asa. De cateva zile agit “tamada” si miroase uimitor.. abia astept sa o folosesc si sa trec la urmatoarele povesti si retete 🙂
    Multumesc si mult succes in continuare!
    Olivia

  30. Luciana says:

    Intorcandu-ma dintr-o delegatie la Bucuresti, in gara am gasit cartea. Am luat-o cu drag si am pus-o in bagaj, asteptand cu nerabdare sa urc in tren si s-o rasfoiesc. In tren, mi-am sters bine, bine mainile cu un servetel umed, ca sa nu murdaresc cumva minunata carte si …. nu stiu cum a trecut timpul pana la Craiova. Felicitari! Ma bucur ca, prin retete povestite cu har hranesti si sufletul si mintea, nu numai trupul si ca, prin acest minunat har poti ajunge la sufletele copiilor. Ai un dar rar. Ma bucur mult ca am luat aceasta carte.
    Cu drag,
    Luciana

  31. Oana Trutescu says:

    Nu vreau sa fiu rautacioasa,dar nu ma pot abtine sa nu observ ca Olivia gaseste timp sa posteze pe fb-ul personal colaje cu poze personale de acum 10 ani, dar nu gaseste 2 minute sa raspunda pe blog catorva oameni cu probleme grave(cum e doamna cu lichidul amniotic) si care-i solicita o parere,un ajutor..

    • Tery says:

      Nu cred ca e cazul sa intram in viata oamenilor sa vedem ce fac,e viata ei face ce vrea….daca are probleme aceea persoana sa mearga la doctor,Olivia nu e doctor! Numai bine! 😉

  32. bymihaela says:

    Draga Olivia,
    Am primit cartea ta in dar de la buna si frumoasa mea mama. Dupa ce m-am delectat cu povestile din ea, azi am intocmit prima reteta: ‘capsuni sleite in miere aurite’. S-a facut atat de simplu, ca o joaca de copii. Gustul este minunat, combinatia intre capsuni, caju si scortisoara este magnifica. Iti multumesc pt toate informatiile pretioase adunate pe site-ul tau si sper sa revii cu postarile.
    Cu simpatie si recunostinta,
    mihaela

  33. Cristina says:

    Mie mi se pare incredibil ca daca este invitata in vreo emisiune, ne indeamna sa intram pe site-ul acesta :)))).
    Si cum la inceputul anului promitea si ne ruga sa tinem aproape, cand de 6 luni incoace nu stiu daca a intrat de 10 ori sa comunice cu noi.

    • Tery says:

      Nu e usor sa ai viata Oliviei,familie,TV,meetinguri si alte lucruri ce tin de viata ei si de trebuintele ei.E bine ca scrie si de 10 ori,si anuntand ca e pe blog dimpotriva ca ii pasa de noi nu ca ne-ar neglija… ca sa intri pe un blog nu e obligatoriu sa si scrie aceea persoana, blogul e pentru a ne informa,a ne duce la un stil de viata sanatos si a ne raspunde dupa timpul liber pe care il are.Numai bine fiecaruia dintre voi,important e sa fim bine cu totii! 😉

  34. Elena says:

    Buna, urmaresc blogul tau de foarte multa vreme si te apreciez foarte mult pentru tot ceea ce faci olivia:) Felicitari si tine- o tot asa:)
    Nu am indraznit sa scriu pana acum pentru ca imi place mai mult sa ma delectez cu cititul:)
    A o intrebare insa..daca cumva ma poti ajuta cu un sfat:)
    Am o prietena care a nascut de 3 luni si fetita are diverse probleme: nu prea mananca, la analize i au descoperit ecoli, i au dat antibiotic si i au afectat flora, si ea sufera foarte mult..ai vreun sfat pentru un copilas asa micut? Multumesc din suflet:)

    • olivia says:

      Draga mea,
      Stii ca nu sint medic, asa ca, te rog, ia ce-ti spun cu titlu de inventar.
      Un naturopat cu experienta te-ar intreba intii cum este hranita micuta, mai exact daca e alaptata sau hranita cu lapte din formula. In prima varianta, ar putea fi o problema cu alimentatia mamei, prea acida. Caz in care mama ar putea sa introducă în alimentatie mai multe produse alcalinizante, gen sucuri de fructe si legume, fructe proaspete, crescute local, germeni de griu, bors (un inamic serios al E-coli) etc. Daca insa copilul este hranit cu lapte din formula, s-ar putea sa constate ca schimbindu-l pe lapte proaspat de migdale (facut in casa, iar nu cumparat la cutie, care este pasteurizat si la fel de nociv ca orice aliment procesat) problemele de santate se amelioreaza sau/si dispar. Norman Walker recomanda pentru bebelusii care nu pot fi alaptati de catre mame sucul proaspat de morcovi. Ii recomand prietenei tale sa citeasca “Sucuri din legume si fructe. Ce-i lipseste organismului tau”, de Norman Walker si Christopher Vasey (Alternative naturale la antibiotice).
      Sa auzim numai de bine!

  35. Ioana says:

    Buna, Olivia!
    Am vazut pe facebook ca raspunzi intrebarilor puse aici, pe blog. Asadar, ma incumet sa te intreb si eu ce sfat mi-ai oferi pentru o problema care ma ‘macina’ de ceva timp: anexita. Negasind niciun remediu naturat, am apelat la antibiotice pe care am acceptat cu greu sa le iau.. Mi-a trecut, insa mi-au facut rau pe alte parti. Problema e ca am ramas cu sensibilitate si odata la cateva luni fac iar si nu vreau sa imi intoxic corpul in asa hal.
    Precizez ca trec usor-usor la o alimentatie raw-vegana, momentan mai mananc doar o data sau de doua ori pe saptamana legume gatite (cartofi sau mazare fierte sau la cupto) si din cand in cand branza. La ele mi-a fost cel mai greu sa renunt, insa mi-a fost ft. usor sa mananc preponderent raw, sa beau smoothie-uri (nu am storcator si nu stiu cum as putea face suc la blender) etc

    Mi-ar fi cu adevarat usefull sfaturile tale! Multumesc frumos!

    • olivia says:

      Draga mea, o prietena de-a mea s-a vindecat de anexita bind ceaiuri penntru afectiuni ginecologice de la Ioan Bonchis si sucuri proaspete din fructe si legume. Boala n-a mai recidivat. Dar nici ea n-a mai revenit la regimul alimentar de dinainte.
      Cu drag,
      O

  36. Mihaela says:

    Draga Olivia,

    As avea doua intrebari, daca mai ai timp sa-mi raspunzi.

    Ai gasit cumva in lecturile tale vorbindu-se despre tratamente pentru Parkinson? Poti sa-mi spui ceva despre aceasta boala, care sunt alimentele cele mai bune de consumat sau cele care trebuie evitate cu orice pret? Stii vreo carte naturista pe aceasta tema,pe care sa o poti recomanda (poate sa fie si in engleza)?

    Alunitele se pot trata cu ceva ca sa dispara? Ma ingrijoreaza cel mai mult una dintre ele care “are o forma neregulata”, ceea ce i-a facut pe dermatologi sa-mi recomande sa o scot, dar as vrea sa evit aceasta mica operatie daca pot sa o tratez naturist.

    Multumesc mult!

    • olivia says:

      da-mi putin timp sa caut. cred ca Norman Walker vorbeste despre Parkinson in cartea sa despre colon, dar nu o am la indemina sa-ti citez.
      cit despre alunite, poate ai putea sa spui intii cum arata (culoare,forma, relief, localizare) si virsta celui care le are.

      • gabi says:

        si eu am 2 alunite pe fata, folosesc o crema de protectie solara de fiecare data cand ma expun la soare, nu am vrut sa intervin chirurgical dar as dori sa ascult sfatul tau.
        sunt maro, rotunde, foarte putin iesite in relief si am 21 de ani.
        multumesc

      • Mihaela says:

        Olivia,
        Alunita are forma lunguiata, culoare maronie, cu maro mai inchis in jumatatea dinspre exterior, si cu o pata albicioasa de jur imprejur. Are lungime cam de un centimetru si este localizata in zoma lombara (spate dreapta, la un deget distanta de coloana vertebrala).Varsta mea – 33 de ani. Aceasta alunita este cea care a parut suspecta la controlul dermatologic. Daca vrei sa o vezi exact cum arata, am si poza pe care mi-a facut-o dermatologul acum 1.5 ani, cu un aparat special care mi-a clasificat toate alunitele (mai mari) in ordinea pericolului de a fi cu probleme.

        Daca nu ai timp sa cauti citatul despre Parkinson, spune-mi te rog titlul cartii/lor in care as putea sa gasesc informatii despre aceasta boala.

        Multumesc mult Olivia, si vreau doar sa-ti mai spun ca apreciez foarte mult sfaturile tale si ajutorul pe care il dai tuturor prin intermediul acestui blog!!

        Te imbratisez cu drag,
        Mihaela

  37. Ancu says:

    Buna Olivia,ce bucurie sa te avem printre noi!:-)am o mica problema..imi sangereaza gingiile la spalare,si dintii mi-s foarte sensibili..ce-mi recomanzi?multumesc!pupici!

    • olivia says:

      eu, sa fiu in locul tau, as face o cura de vitamina C din sucuri de fructe si legume, cu un virf de cutit de piper de Cayenne. masarea gingiile cu piper de cayenne, in fiecare zi, ajuta. si ceaiurile de salvie pentru gargara.

  38. Aura says:

    Bine ai revenit ! Ce bucurie nespusa sa te recitesc !
    Pupici de poveste !
    Cu drag,
    Aura

  39. Luiza says:

    DRaga Olivia,

    Sunt o graviduta de 1 saptamana si m-ar ajuta sfatul tau cu privire la ce ceaiuri este bine si sanatos sa bem, astfel incat bebe si eu sa fim sanatosi, sarcina fara probleme si nastere la timp. Sunt o mare amatoare de ceaiuri si momentan gurile rele ma sperie ca in sarcina nu ai voie niciun ceai.

  40. Luiza says:

    scuze, am omis, graviduta de 19 saptamani 🙂

  41. Dumitrita says:

    Olivia draga,

    minunata cartea ta! nici nu stiu daca am cumparat-o mai mult pentru retete, povesti sau imagini!Am rasfoit-o 15 secunde inainte de a fi a mea si apoi ea m-a relaxat in niste zile prea incarcate! de acum, mai am de incercat niste retete. Am cautat in primul rand “Olala! le gateau au chocolat!”. Dar o sa apara ea, nu ma indoiesc :-). Numai bine iti doresc,

    Dumitrita

  42. Ancu says:

    Multumesc,Olivia!te pup!

  43. Miriam says:

    Draga Olivia,
    De curand m-am mutat in Oradea si nu prea stiu de unde sa ma aprovizionez cu mancare. Magazinele naturiste din centrul orasului sunt asa de scumpe.. Ai un sfat?

  44. Ioana says:

    Olivia, ti-am scris mai demult despre miopie si mi-am si cumparat o carte din cele 2 care mi le-ai recomandat:-). Citisem si despre tine ca ai avut miopie – a disparut dupa ce ai ales sa fii raw?
    Am 23 de ani si pe langa miopie ma supara scolioza. Crezi ca cele doua au vreo cauza comuna? E posibil ca scolioza mea sa ascunda ceva legat de alimentatie? Ce mi-ai recomanda in acest sens?(ce fel de sport, alimentatie, etc.).
    Daca iti mai spun ca am si acnee si o micoza in talpa care revine in fiecare vara cu recurenta, vei spune ca sunt plina de boli la varsta mea…si poate iti cer prea mult sa-mi dai un sfat mic si pt acestea.
    De fapt, eu imi doresc sa inteleg si mai mult toate aceste afectiuni ale mele, cauza lor psihica, ceva din personalitatea mea care le determina sa apara. Si sunt ferm convinsa ca esti documentata si despre partea emotionala a bolilor, nu doar alimentara.

    Iti multumesc si daca vei putea sa-mi raspunzi, voi primi cu recunostinta raspunsul tau.

    O vara frumoasa si poate vii odata la Tg-Mures!
    Cu drag,
    Ioana

  45. Anda says:

    Buna Olivia , fetelor !!!
    Saptamana aceasta am observat in timp ce imi intindeam parul ( desi o fac extrem de putin ) si nici produse precum fixativ , spuma nu folosesc numai la ocazii , ca imi lipseste din varful capului o bucatica de par , cat ai pune doua degete , am o mica chelie … sunt atat de suparata si nu imi pot da seama cum s-a intamplat si cum de a cazut asa de mult intr.-un loc . Anul acesta in primavara am simtit ca imi cade parul dar nu am remarcat sa fie in exces , ci la un nivel normal. Si o alta chestiune , ochii mei s-au uscat foarte tare de la aerul conditionat din masina , nu stiti ce tratament ar trebui sa aplic ? ii simt foarte iritati , si uscati ca si cand ai avea nisip in ochi , este tare neplacut ! Multumesc din suflet pentru timpul acordat ! Un weekend spectacular :* TE PUP , Oli!!!

    • Mirela says:

      Tinctura de brusture. Se tamponeaza locul dupa spalare sau chiar zilnic. Face minuni. La fel si samponul recomandat mai jos de Diana. Am avut probleme grave de chelire dupa Cernobil si apoi, mai tirziu, cind am plecat definitiv din tara si am schimbat clima si apa. S-a rezolvat complet in 3-4 saptamini.

      • anda says:

        Buna Mirela , iti multumesc din suflet , ma faci sa respir mai usor si tu si Diana , acum ca mi-ai scris , am facut si eu conexiunea , sunt plecata de mai bine de un an de acasa si de o luna si cateva zile , sunt in Corsica(Franta) , tot ce e posibil sa mi se intample si mie din aceasi cauza! sper numai sa ma descurc aici sa imi gasesc incredientele mai sus amintite 🙂 Va multumesc mult , mult de tot :* PUpici cu lipici si un weekend minunat , femei frumoase !!!

        • Mirela says:

          Draga Anda,
          Cumpara oua proaspete si naturale de la piata si ulei de masline presat la rece. Adauga citeva picaturi de lamiie. Combinatia este excelenta si nu da gres. Asta pina faci rost de tinctura de brusture, tonic capilar si ulei de nuca, greu de gasit in Corsica probabil. Nu-ti spala parul mai des de 3-4 zile. Incearca sa gasesti salvie (salvia oficinalis) si te poti clati cu ceai de salvie in loc de balsam. Toate produsele cosmetice din comert (pretutindeni) contin prea putine elemente naturale si o gramada de substante toxice.
          Corsica e arida si vintoasa -am fost acolo acum 20 de ani- California e uscata si fierbinte; afara pirjol, inauntru frig de aer conditionat pus la maximum. M-am luptat din greu la inceput cu caderea parului, schimbarea tenului, textura pielii, ochi uscati si rosii. Am folosit ulei de masline pt. corp. Am renuntat treptat la toate pomezile (tentante si frumos mirositoare) pentru igiena si mi-am facut singura sampoane, balsamuri si deodorante.. Am facut si cancer de piele fix in frunte, l-am scos cu laser si de atunci (12-13 ani) folosesc zilnic creme solare din uleiuri esentiale si plante … nu mai am absolut nimic. Totul se vindeca in mod exceptional cu bunatatile date de mama natura, mai ales cind crezi 100% in puterea lor.
          Mai este si problema de timp. Serviciu (uneori chiar doua) familie, gospodarie, viata sociala, somn….majoritatea ne plingem ca astea ne rontaie fara mila din orele pretioase, dar trebuie neaparat sa dedicam ceva timp si pentru sanatate si ingrijire adecvata.
          Mult succes! Sint convinsa ca vei reusi.

          • ROXANA says:

            Draga Mirela,

            am citit commentul tau, si mi a atras atentia ca iti faci creme de protectie solara din uleiuri naturale. Poti te rog sa mi dai si mie mai multe detalii?

            Eu am folosit crema aceea cu ulei de catina a Oliviei, care este minunata, dar nu cred totusi ca are un SPF foarte mare. Am reusit sa ma ard foarte tare fiind data doar cu ea, si nu era mai tirziu de 11:00 (Nu vreau sa te supar Olivia, crema este minunata, dar eu am pielea foarte alba, si am nevoie de factor de protectie mai mare)Sa inteleg ca tu ai aflat cum se poate obtine un SPF de macar 10-15- 25 doar din plante?

            Din ce am citit eu, si cremele cu certificat ecocert folosesc totusi zinc sau titan, ceea ce ma duce cu gandul ca nu se poate totusi SPF25, 15, sau chiar 10 fara asa zisele “filtre minerale” de care mie imi este totusi teama. Stiu ca zincul este nociv, de titan nu stiu… dar as prefera ceva natural

            Ca sa revin, tu ai gasit o solutie complet naturala la aceasta problema?

            multumesc frumos draga mea,

            roxana

          • Anda says:

            Buna Mirela , mi-am cumparat oua proaspte , ulei de masline presat la rece am , lamaile le culeg direct de pe copac, asa ca nu e niciun fel de problema. Vreau sa te intreb cam ce cantitati sa folosesc , 2 galbenusuri , cateva linguri de ulei si cateva picaturi de lamaie , cat sa imi prepar pentru o spalare , cred ca e suficient .Tu ce ma sfatuiesti ? Azi merg la farmacie sa imi caut si ceai de salvie , din cate stiu eu si otetul de mere este bun , sau ma insel ….oare !!! Nici un obijnuiesc sa imi spal mai des parul , cam la 3, 4 zile ,e suficient ! De cand sunt aici imi este mult mai aspru si simt cum ma doare scalpul , il simt uscat si fara stralucire 🙁 ! Ochii inca imi sunt rosii si ff uscati , am zis ca o sa trec sa imi fac si un cosult …sunt tare sensibili ! Acum vreau sa imi fac o masca de fata cu argila , sa ma relaxez putin , simt o presiune la niveleul intregului corp , desi incerc sa am cat mai mare gija la ce produse folosesc si calitativ si cantitativ ! Sa stii Mirela ca eu cred 100% in produsele nturale , cand eram mica mergeam adesea cu tatal meu de culegeam chimin de pe camp , menta proaspata , catina , coada calului , coada soricelului , cate si mai cate , tatal meu indrageste natura si ne-a invatat sa traim in armonie cu ea 🙂 !! Iti multumesc pentru ca ti-ai facut timp sa imi scrii , ma ajuta enorm de mult sfaturile si sugestiile voastre . Va multumesc :* Pupici dragi !!!

  46. Diana says:

    Anda indraznesc sa-ti recomand un sampon natural facut in casa care, de cand il folosesc, mi-a indesit parul si-i da o structura usor de aranjat la coafare!
    2 galbenusuri ou
    3-4 Linguri tinctura tonic capilar (plafar)
    10 pic ulei nuca (1/2 lingurita)
    5 pic ulei esential rozmarin
    Galbenusurile se bat bine cu uleiul si apoi treptat se adauga tinctura, ca la maioneza! Amestecul se aplica pe parul ud in mod uniform cate un pic, aplicandu-l mai intai pe scalp si se maseaza bine 2-3 minute, ca un sampon, apoi se clateste! Nu folosi balsam, pentru ca aceasta solutie ofera toti nutrientii necesari parului si scalpului! In plus incearca o detoxifiere a ficatului si mananca seminte inmuiate si germeni grau facuti in casa.
    In ceea ce priveste ochii incearca cu silur – comprese. Eu la masina setez aerul conditionat sa bata inspre parbriz.
    P.S. Multumesc Olivia pentru promovarea unui stil de viata armonios si atat de apropiat de natura! Numai bine!

  47. Anda says:

    Multumesc din suflet Diana , am sa incerc sa imi achizitionez produsele care sunt necesare pentru acest sampon natural , sper sa la gasesc si in strainatate … sunt tare ingrijorata , am avut si am un par des si frumos dar nu imi pot da seama ce s-a intamplat … sper sa pot sa imi remedie problema , am sa fac si un control cand am sa ajung acasa , prin toamna , pana atunci incerc sa ma ingrijesc cat mai mult …sper sa imi creasca din nou parul in portiunea aceia , ma ingrijoreaza sa nu fie ceva mai grav la mijloc 🙁 ! Pentru ochi am inceput sa imi pun comprese cu galbenele si musetel , am sa caut si silur dupa cum mi-ai reocmandat tu :* . Multumesc pentru ajutor draga mea si iti doresc multa sanatate si zile senine ! Pupici cu lipici :**!!!

  48. Silvia says:

    Draga Olivia, sunt insarcinata in 7 luni si azi am gatit reteta ta de crema de zahar ars. Apoi am citit ca agar-agar este interzis in sarcina si alaptare. Sunt putin speriata, mai am 2cani de crema dar sunt hotarata sa nu le mai mananc desi este foarte buna.
    O alta intrebare am pt tine sau MARA care am vazut pe un alt site ca si – a reglat deficienta de fier din sarcina cu suc din iarba de grau. Pe unele site-uri romanesti sau straine scrie ca nu se recomanda in sarcina. Eu as vrea sa incerc pt ca nu vreau sa iau alte suplimente. Este ok sa incep acum, sau e periculos? Mentionez ca sunt ovo lacto vegetariana, deci poate nu ar fi o detoxifiere asa puternica. Multumesc

  49. Mara says:

    Buna Silvia,

    Felicitari pentru sarcina! Eu am inceput sa beau suc din iarba de grau tot de prin luna a7a si dupa mai putin de 3 sapt am repetat analizele. Medicul a fost surprins de rezultate si mi-a zis raspicat ca nu se datoreaza medicatiei, pentru ca pastilele nu dau rezultate atat de bune intr-un timp atat de scurt.
    In paralel am mancat zilnic salate din frunze verzi( patrunjel, salata verde, spanac, papadie, leurda etc), suc de morcovi cu sfecla, fructe si legume pe cat posibil bio, mei, quinoa, seminte canepa, susan, migdale, polen etc dar si peste(de captura) si oua ecologice uneori.
    In ceea ce priveste restrictiile alimentare in perioada alaptarii, consultantul de lactatie pe care l-am contactat, mi-a spua ca nu exista asa ceva. Te sfatuiesc sa contactezi unul inainte de a naste…vei stii mult mai bine ce ai de facut daca ceva nu functioneaza cum trebuie…merita, crede-ma..as fi vrut sa primesc si eu sfatul asta la timp.

    • Silvia says:

      Multumesc Mara pt raspuns. Si eu incerc sa beau sucuri verzi si sa mananc sanatos, dar nu as reusi niciodata sa veau 2 l de suc verde cum se recomanda. De asta imi pun sperantele in iarba de grau. Tu ai luat 50 de ml din prima zi? Sau ai inceput cu 5 ml cum citisem in alta parte si ai tot crescut doza? Mi- e putin teama de inceput, mai ales ca am inceput sa am contractii braxton hicks destul de dese in unele perioade ale zilei. Nu as vrea sa iau no spa , desi medicul asta mi-a recomandat pt ele si nici suplimente de fier. sideremia mea a fost 36 cand limita de jos era 37 iar hemoglobina 10,1 cand limita era 11,7. nu e foarte mare anemia dar sunt abia la inceput de trimestru 3 si ma tem ca se va adanci. tu ce parere ai, sa incep cu cate o lingurita pe zi, sau e prea putin? Multumesc inca o data pt raspunsul atat de prompt!

      • Mara says:

        Eu am baut de la inceput 50 ml, am avut o scurta perioada cand am incercat sa beau 100 ml dar am renuntat din cauza gustului:)si acum beau tot 50 ml iar bebe are 3 luni si alaptez.
        Analizele mele aratau mult mai rau, sideremia era in jur de 6:) hemoglobina 8!

        • Silvia says:

          Mara, de ieri beau suc din iarba de grau, am inceput cu cate 2 linguri de suc. Am comandat iarba de la El-dor, comanda minima fiind de 50 de lei, a trebuit sa comand 8 pungi, ieri am folosit mai putin de jumatate de punga. In ritmul asta, o sa imi ajunga iarba de grau comandata cam o luna. Cum as putea sa o pastrez? Cam cat timp rezista in frigider? Este indicat sa pun o parte din pungi la congelator si sa le scot treptat, sau se pierd nutrientii? Multumesc inca o data. P.S. Mi-ar placea sa mai discutam si in privat, avand in vedere ca tu ai avut o sarcina raw vegan si continui asa si in alaptare, iar eu urmeaza sa nasc in 2 luni, deci am avea multe puncte comune:)

          • Mara says:

            Eu comand cate 7pungi pentru o saptamana si le tin in frigider…poti afla mai multe info despre depozitare chiar de la elDor plant. Suna la nr de pe site.
            Lasa-mi adresa de mail daca vrei sa discutam…cu mare drag iti pot spune din experienta mea si din ce am citit:)

          • Silvia says:

            Slv110709@yahoo.com e adresa de e-mail.
            Multumesc!!

  50. Mirela says:

    Felicitari pentru carte! Am toata admiratia pentru modul tau de viata si sfaturile date celor din jur.
    As dori sa cumpar cartea, dar nu stiu cum. As putea alege varianta platii prin PayPal?
    Locuiesc in California si ma tem ca transportul va costa mai mult decit cartea. O putem descarca de pe Net contra cost?
    Nu sint vegan dar ma tenteaza ideea, considerind ca am o gradina care poate hrani 2-3 familii. De aceea si impart din “sanatatea” gradinii mele cu prietenii din jur.
    De asemenea m-ar interesa mai multe retete de vegan, nu numai dulciuri. Sint sanatoasa tun, dar as vrea sa ramin asa mereu, exact ce doresc tuturor cititorilor tai!

  51. angi says:

    Draga Olivia, poti sa imi spui daca, ca orice vegan care se respecta, consumi si tu MSM pudra ?

    • Unda says:

      Intr-o alta postare Olivia spunea ca nu e de acord cu folosireaq msm si ca o sa revina cu explicatii de ce .
      Probabil pentru ca tot ce se gaseste in Romania provine din China si nu poti fi sigur ce bagi in tine. In plus poti face detox prin metode naturale mult mai bine ,iar sulfur necesar tesutului conjunctiv il gasesti in forma mult mai buna in alimente-vezi varza doar ca exemplu.
      Sper ca o sa revina si Olivia asupra subiectului.

  52. ANDREEA says:

    Buna,
    Am sa spun pe scurt povestea mea raw, care a inceput cam acum 2 luni jumatate, trecand de la a manca orice, in special nesanatos, la alimentatia raw vegan. Pana acum 2 saptamani m-am simtit destul de bine, schimarile in bine se vedeau. Alimentatia mea era formata in general din legume de tot felul, fructe( din acestea am mancat cel mai mult, pentru ca asa am simit ca imi cere organismul), seminte de tot felul, destul de complet, cred eu, mai ales fiind la inceput de drum.
    Dar acum 2 saptamani, am inceput sa simt o usoara durere in gat, pe care am atribuito faptului ca am baut mai rece fiind foarte cald, dar durerea s-a agravat, asa ca am luat tinctura de propolis si desi mi-a ramas gatul un pic inflamat nu ma mai durea.!Cand am crezut ca ma fac bine au inceput vreo 3 zile de stari de moleseala cu dureri musculare, sensibilitate marita a pielii,ameteli, si foarte multe secretii nazale la care in a 4 si a5-a zi s-au adaugat niste dureri de cap, in special in partea dreapta cum nu am avut niciodata! Asa ca am inceput sa ma mai documentez si sa ma gandesc ca de fapt ar putea fi detoxifierea organismului! Multe din simptomele mele se potriveau cu cele descrise de R.Morse in Sa mancam sanatos fara toxine, asa ca am strans din dinti si am suportat durerea gandindu-ma ca apoi va veni binele!
    Ce ma ingrijoreaza e faptul ca sunt aproape 2 saptamani de dureri si nu stiu daca e chiar ok.Imi e teaman ca poate nu e detoxifiere si e altceva.
    Daca cineva a trecut prin ceva asemanator si ma poate ajuta as fi enorm de recunoscatoare!
    Imi cer scuze pentru pòstul atat de lung, ar mai fi de spus, dar am incercat sa fiu cat mai directa si pe scurt!
    Multumesc!

  53. ANDREEA says:

    Buna, din nou
    Revin cu o lista a simptomelor ce le simt in prezent, pentru o mai buna intelegere a ce mi se intampla:
    enorm de multe secretii nazale din acelea asemanatoare flecmei, verde inchis la inceput iar acum mai galben portocaliu( e prima data in viata mea cand am), tuse si multa flecma pe care atunci cand tusesc nu reusesc sa o dau afara, durere in partea dreapta a fetei( ochiul, orbita,pometele, sub pomete,gingia, ganglioni umflati in partea dreapta desi nu am durere la inghitit, prima data durearea m-a tinut o zi , insuportabila, acum ma doare doar la atingere), iar durearea de cap, la fel m-a tinut o zi foarte tare, acum am dureri mai suportabile si nu continue, simt cate un zvac, o presiune, la lasa si tot asa.Durerile musculare, salbiciunea au dat mult inapoi cand au inceput simptomele la cap! Desi la inceput eram foarte slabita, acum am mai multa energie in corp, dar nu pot sa fac mare lucru datorita durerilor la cap, care parca la efort fizic ies mai mult la iveala!
    Multumesc mult si sper sa nu deranjez pe nimeni cu postarile mele! E prima data cand cer un sfat de cand sunt raw in acest fel, dar sunt un pic speriata si nu cunosc pe nimeni cu acest stil de viata cu care sa ma sfatuiesc mai ales ca locuiesc in Spania si e mai greu pentru mine! Imi pun toate sperantele ca aici pot fi ajutata!

    • Diana says:

      Buna, Andreea! Eu cand am inceput sa fiu vegetariana m-am confruntat cu doua crize de vindecare! Crize care m-au tinut la pat cu febra, stari de inconstienta si dureri atroce de oase!La inceput am ezitat,(sotul era speriat,desi nici o clipa nu a pus la indoiala cunoatintele mele, ca drept urmare acum e mai vegan decat mine :))…ma gandeam ca poate regimul asta nu-mi face bine (beam sucuri de legume, fructe, germeni, seminte, tot ce e natural la piata de la bunici si bunicute,renuntasem la proteina animala, gluten, zahar).
      Apoi mi-am luat inima in dinti si am continuat si mai in forta: imi faceam clisme dimineata si seara, am baut ceai de coada soricelului, faceam bai cu sare de himalaya, mancam germeni, sucuri de mere dimineata. Pana m-a lasat orice urma de simptom! Si apoi am facut salt water flush si apoi cura de detoxifiere a ficatului a lui Tombak, cu lamaie si ulei masline si tot asa…!
      In ceea ce priveste simptomele tale, sa fiu in locul tau, as consuma multe sucuri facute in casa pentru a scapa de mucus, nu as manca gluten,as manca germeni facuti in casa as bea propolis cu miere(cam o lingurita de 4 -5 ori pe zi), mi-as pune cate o biluta de vata imbibata cu o picatura de ulei esential de cimbru in fiecare ureche (are efecte benefice in durerile de cap), as mai face inhalatii cu otet de mere natural: jumatate de cana otet cu jumatate de cana apa clocotita (este reteta in Tomback); bai cu sare, periaj uscat al pielii cu lufa! Numai bine

      • Cristina says:

        Diana,

        Ai avut simptomele descrise de autor in carte, atunci cand ai facut cura de detox a ficatului? Tremurat, stari de rau, etc?

        Merci,
        Cristina

        • Diana says:

          Buna, Cristina! Nu trebuie sa te sperie starile descrise de Tombak! E bine sa mananci cat mai sanatos inainte sa te apuci de o cura de detoxifiere, astfel incat toxinele sa se elimine incet, incet si nu brusc! Eu am facut de doua ori cura (respectand cu strictete recomandarile din carte) si de fiecare data m-am simtit diferit! Prima oara cu stari de greata, ameteala, dureri anchilozante de sold si o stare de somn bolnavicioasa! Dar dupa clisma totul a intrat pe un fagas normal!
          A doua oara cand am repetat, m-am simtit mult mai bine, doar o stare de aversiune fata de ulei, in rest a fost ok. Si eliminarile nu au mai fost ca prima oara!
          Recomand cu drag cura aceasta pentru ca simti ca traiesti in alt corp! Toti imi zic ca arat foarte bine, tenul straluceste,digestia se imbunatateste,corpul iti da semne imediate cand ceva nu-i place, mobilitatea e la cote maxime…

    • Unda says:

      Daca vrei sa continui cu raw poti face cura cu ulei esential de cimbru ca sa scapi de microbii si parazitii care incep sa se inmulteasca in perioada detoxului ,si poti incepe sa iei chlorella tinctura de leurda si tinctura de coriandru ca sa ajuti si sa grabesti detoxul
      http://www.quibono.net/134.html
      cu cat sunt mai grerle simptomele de detox cu atat maresti cantitatea de chlorella

  54. adriana says:

    Draga Andreea,eu iti dau un sfat,lasa prostiile si maninca normal.Am intrebat un nutritionist despre raw vegan si mi-a spus ca e cea mai periculoasa dieta pentru organism si nici sa nu ma gindesc vreodata la asa ceva.Si nu cred ca avea vreun interes sa ma minta.Putem sa fim vegetarieni ,dar raw vegani niciodata.Caci proteinele care sunt in carne,peste, oua nu le gasim nicaieri.Privànd organismul ,in timp se acumuleaza carente foarte mari.La fiecare masa se maninca echilibrat si de toate ex:salate,legume,feculente,carne in cantitati moderate.Caci excesul dauneaza si nu produsele in sine.Mai degraba consulta un nutritionist,caci cartile pe care le studiati sunt fabule si nu au nimic de a a face cu realitatea.
    Cu tot respectul,

    • Diana says:

      Ah, draga Adriana! Sunt atatea carti scrise de persoane instruite in domeniul medical care in urma a ani de studiu au ajuns la concluzia ca numai o combinare corecta a alimentelor si hrana vie este cheia spre o sanatate desavarsita! Am fost la medici ilustri cu doctorate, te inscriai cu 2 luni inainte sa te primeasca si nici unul nu mi-a dat un raspuns la spondilita mea anchilopoetica! 2 ani nu am fost om,am avut dureri cumplite de oase, nu ma puteam ridica din pat, nu ma puteam intoarce de pe o parte pe alta, ma durea si mai mult sa vad suferinta din ochii sotului! Si toate astea la 25 ani, da, da, ai citit bine! La 25 de ani devenisem o epava, dintr-o tanara plina de viata, cocheta!
      Si Dumnezeu mi-a luminat mintea si nu am mai cautat raspunsuri la medici ci am pus eu mana pe carti, pe “fabulele” astea! Si ghici ce! Dupa 6 luni de vegetarianism pot alerga, ma cobor din pat sprintena, am o viata activa, retin mult mai bine, dansez la petreceri ca nimeni alta si lista poate continua…
      Asa ca scumpa mea, nu pot decat sa-l citez pe Einstein “Increderea oarba intr-o autoritate este cel mai mare dusman al adevarului.”

      • adriana says:

        Diana,este o diferenta intre a fi vegetarian si a fi raw-vegan.Si da,nutritionistul mi-a zis ca putem fi vegetariani,dar raw-vegani,nu!

        • Diana says:

          Cand mananci 80% crud si mai fierbi in aburi o fasole, un naut sau un cartof copt la 140 de grade, cum se numeste? Poate nu m-am exprimat corect!

        • Roco says:

          Adriana, ce spui de schimbarea totala a compozitiei sangelui … de niste modificari incredibile ale analizelor hematologice, in contextul in care medicii la care am fost mi-au spus: “asta este! ai o boala autoimuna! n-ai ce-i face! asta este crucea pe care tb sa o duci”?

          Tu ce ai sa ne povestesti? Ai incercat si ai avut carente sau analize proaste? … Despre ce vorbim?

          Bine ai revenit, Olivia!

          • adriana says:

            Diana,sa fii vegetarian inseamna sa maninci peste,lapte,oua.Mai documenteaza-te!

          • adriana says:

            Diana,sa fii vegetarian inseamna sa maninci peste,lapte,oua.Mai documenteaza-te!
            Cred ca nu stii ce inseamna!Vorbeste cu un nutritionist si o sa-ti explice!

          • Cristina says:

            Draga Adriana,

            Cred ca ai prea mult timp liber. De ce iti petreci timpul pe acest site care promoveaza raw-veganismul? Daca tu esti atat de convinsa ca nu e bine, de ce intri pe acest site? Nu te inteleg.
            Iar in ceea ce priveste ideea ta despre a manca lapte, oua, peste, poate vrei sa te mai documentezi tu despre laptele de provenienta animala, despre cazeina ce o contine si ce efecte are mai ales la adult; despre pestele crescut in crescatorii cu hormoni sau pescuit (din mari/oceane poluate si pline de mercur, etc), samd.
            Daca tot nu esti adepta acestui stil de viata, mai bine ti-ai petrece timpul pe alte site-uri care sa fie in concordanta cu ideile tale.

            Cristina

          • adriana says:

            Cristina, intru pe car site vreau si n-are nici o legatura cu ceea ce ti-am scris in mesaj.
            Eu ti-am spus ca e diferenta intre vegetarian si raw-vegan!
            Atit!

          • Andreea E says:

            A fi vegetarian a capatat de la o vreme un inteles gresit, multi inteleg ca inseamna doar a renunta la carne, insa numele indica foarte clar – sau ar trebui sa indice – o alimentatie sau un stil de viata bazate doar pe surse vegetale (FARA lapte, oua, peste). Mai nou, am inteles si eu ca se face o diferenta intre vegetarian si vegan, cel din urma renuntand la orice produse (alimentare, vestimentare, etc) care ar putea dauna in vreun fel animalelor sau insectelor…astfel incat s-ar abtine chiar si de la produsele stupului!

          • Andreea E says:

            Pai daca mergeti la nutritionisti gen dna Bilic, cred si eu ca va induce in eroare cu astfel de definitii despre alimentatia vegetariana. In final, fiecare alege adevarul pe care sa-l creada, polemicile nu-si au rostul in asemenea domeniu. Conteaza ca fiecare sa ne pastram luciditatea si bunul simt, sa evaluam continuu rezultatele stilului nostru de viata si sa ne pastram modestia prin a ne considera toata viata doar niste invatacei…

  55. Catalina says:

    Olivia ce parere ai ca pepenii rosii, tomatele, spanacul etc. de la noi din tara sunt imbibate cu azot. Nici nu stiu cum e mai bine sa procedezi, daca nu ai acces la rosii organice mai bine nu mananci ceea ce se gaseste in momentul de fata pe piata sau apa oxigenata reuseste sa scoata chimicalele din legume?

  56. Ioana says:

    Draga Olivia, Sunt mamica unui baietel de 10 luni si sunt in faza de documentare pentru o dieta cat mai sanatoasa.De la tine am aflat cat de bun este laptisorul de matca,ii pot da si bebelusului?informatiile de pe net spun ca nu e indicat in sarcina si alaptare,imi poti da un raspuns si recomanda o carte pentru o informare temeinica?multa sanatate!

    • Andreea E says:

      Eu despre laptisorul de matca am auzit/citit de la dr Calin Marginean (sper sa nu ma insel asupra sursei indicate) ca nu ar trebui consumat de catre persoanele adulte decat dupa ce au respectat o dieta vegetariana in ultimii 3 ani, altminteri existand riscul de crestere a unor tumori existente in corp, prin actiunea unor hormoni din laptisor… Bineinteles, informatia trebuie verificata, dar pot spune ca am auzit de multi bebelusi carora li s-a dat fara probleme laptisor de matca .

  57. ioana alexandra says:

    Draga Olivia,

    Eu sunt pesto-vegetariana de aproximativ 6 luni.
    De curand am fost diagnosticata cu ovare polichistice.
    Acestea apar datorita unui exces de testosteron. Imi poti spune te rog ce alimente reduc cantitatea de testosteron.

    Iti multumesc anticipat,
    Ioana

  58. nic says:

    Buna Olivia. Am si eu o intrebare. Cum se poate trata o diaree de natura infectioasa pentru copilsasul meu de 1 an si 3 luni

  59. Silvia says:

    Draga Olivia,
    vreau sa iti cer parerea in legatura cu semintele de susan in sarcina. eu am baut foarte mult lapte de canepa si lapte de susan. cam tot la 2 zile beam lapte de susan. de curand am aflat ca susanul este contraindicat in sarcina, fiind folosit chiar pentru provocarea avorturilor, la inceput de sarcina. Din fericire, la mine nu s-a intamplat nimic, insa la o a doua sarcina, avand in vedere ca stiu acest lucru, nu as mai risca. Tu ce parere ai?

    • Andreea E says:

      Imi dau si eu cu parerea, pana vin expertii:
      Eu stiu ca avorturi pot provoca perfuziile cu calciu, in nici un caz alimentele bogate in calciu; altminteri ni se recomanda din toate partile sa consumam multe lactate in sarcina. Totusi, poate ar fi bine sa mancam orice aliment cu moderatie, orice exces probabil poate crea neplaceri…

  60. claudia says:

    Buna Olivia,

    Am citit cu interes interviul acordat revistei ‘Formula As’. Mi-au placut foarte mult raspunsurile tale, raspunsuri in care am gasit o multime de informatii si sfaturi utile, nu doar legate de hrana sanatoasa, ci si de o viata sau un suflet sanatos.
    Sper din tot sufletul ca ideea ta cu emisiunea online de bucatarie raw-vegana sa se materializeze. Mi-ar placea foarte mult sa o urmaresc, si nu doar pentru retete (caci pe acestea le poti gasi pe toate drumurile online), ci mai degraba pentru blandetea, calmul si linistea pe care le inspiri atunci cand te citesc sau te aud.

    Mult succes!

  61. Monica Dobric says:

    Buna Olivia,

    Felicitari pentru carte!E minunata!Fetita mea deabia asteapta sa guste din bunatatile pe care ni le-ai pregatit.Arata delicios in poze.Te rog spune-mi de pe ce site produsele pentru prepararea lor(unt cacao,boabe de cacao,seminte de chia etc)

    Multumesc mult!

  62. tina says:

    Buna tuturor! Cine are timp si bunavointa sa-mi raspunda si mie. Argintul coloidal este bun pt. administrare interna?? Nu necesita raspuns urgent, doar sunt curioasa si as vrea sa o folosesc pe viitor ca alternativa. Toate cele bune!

  63. Mirela says:

    Dragele mele Anda si Roxana,
    Pentru a schimba retete si a discuta mai pe larg, propun sa nu-i inghesuim spatiul Oliviei de pe blog si sa incercam sa comunicam intre noi direct. Dupa cum vad mai sus, oamenii au ajuns la discutii contradictorii interminabile, polemici cu iz usor agresiv. Din motive de respect pentru site-ul ei, va sugerez sa facem schimb de e-mail si sa corespondam individual. Iata-l pe al meu: miramissu@outlook.com.
    Multumesc si va astept cu drag.
    Mirela

  64. Roxana says:

    Drga Olivia,

    Demult asteptam un post al tau despre suplimentele alimentare, pentru a afla opinia ta, in care avem incredere, sa stim care sunt ok si care nu. In special ma intereseaza ce crezi despre chlorella si spirulina, si consumarea acestora? Am citit diverse opinii, dar in tine am toata increderea.
    Multumesc.

  65. Elena says:

    Buna Olivia,

    Felicitari pentru carte! Am cumparat-o, dar inca nu am incercat nicio reteta din lipsa de timp. Cartea e “delicioasa” si speram sa mai urmeze si altele.

    Doresc si un sfat de la tine, sau de la cititoarele tale care s-au confruntat cu aceasta problema, pentru o femeie insarcinata in opt luni cu probleme cu hemoroizi. Daca stie cineva de un tratament naturist local care functioneaza as aprecia enorm.
    Are 3,4 scaune pe zi, deci nu sunt aparuti din cauza constipatiei.

    Multumesc

  66. liliana says:

    Fetelor, va rog sa mi spuneti cum se face detoxifierea Tombak?
    Ma simt foarte ametita, ma constip des, si vreau sa incep prin aceasta cura

  67. Gabriela says:

    Buna Olivia.
    Felicitari pentru carte si multumesc pentru toate sfaturile si sugestiile de lectura de pe blog!! Te citesc de multa vreme si iau notite, desi e prima data cand comentez.
    As aprecia opinia ta cu privire la tratarea hepatitei C? Cred ca este un subiect care nu a mai fost discutat, sper sa fie de interes si pentru alti cititori.
    Multumesc mult pentru raspuns.
    O vara frumoasa si numai bine!
    Gabriela

  68. Monica D says:

    Buna tuturor, s-a mai confruntat cineva cu dermatita de contact in timpul sarcinii? am zone pe barbie si obraji unde pielea s-a inrosit, senzatie de mancarime puternica si destul de des apar si pustule. Am incercat sapun dezinfectant cu propolis si dupa aceea aplicarea unui unguent pe baza de pelin. Insa dupa o saptamana nu observ decat o ameliorare usoara a senzatiei de mancarime.

    Multumesc

    • elena says:

      Pentru dermatita de contact, sau orice alta dermatita, efecte foarte bune au aloe vera si uleiul de cocos organic. Ambele le poti comanda de la elemental.ro.

      Sanatate!

  69. Felicitari, Olivia, pentru curajul de a promova intr-o tara inca traditionalista ca Romania a unui mod de viata sanatos. Iti urmaresc blogul cu placere pentru ca el imbina armonios informatia stiintifica si magia unei scriituri inedite.
    Ma folosesc de acest spatiu, al comentariilor, pentru a face trimitere la un film documentar pe care l-am descoperit de curand si care pe mine, personal, m-a impresionat. Poate tu si alte fete l-ati vizionat deja, dar simt ca el trebuie sa ajunga la cat mai multe persoane. Imi doresc sa imi aduc astfel aportul in demersul tau de a promova viata sanatoasa.
    Linkul este http://suntsanatos.ro/documentare/healing-cancer-from-inside-out.html
    Te imbratisez cu drag si va urez tie si minunatei tale familii multa sanatate, dragoste si pace!

  70. Iulia says:

    Dragele mele, ieri si azi am muncit din greu si am scos toate comentariile Oliviei intr-un document word.cu un simplu ctrl+F puteti gasi sfaturile Oliviei pentru problema voastra. Cine vrea word-ul, il ofer fara nimic la schimb, sa imi scrie pe adresa juliasua@gmail.com ca sa nu ne lungim aici pe site.

  71. Diana says:

    Buna Olivia,

    Voiam sa te intreb cum putem lua legatura direct cu tine, fara sa intreb nimic in comentarii. Exista o adresa de email? Sau daca iti scriu prin formularul de contact de pe site pot fi sigura ca ajunge la tine?

    Multumesc,

    Diana

    • Andreea E says:

      Eu i-am scris Oliviei si a citit mesajul meu trimis prin formularul de contact. A fost o pb cand a vrut sa-mi raspunda, ca a pierdut adresa mea de mail (din fericire am reusit sa iau legatura cu ea apoi), asadar poate ar fi o idee sa-i trimiti mai multe mesaje, in care sa scrii adresa ta. Dar acum probabil e in vacanta si va raspunde greu.

  72. Roxana says:

    Draga Olivia,incep prin a-ti spune ca esti minunata si ma bucur mult ca “te-am descoperit”!Cu “ajutorul” tau si al invataturilor tale am trecut pe aceasta dieta raw vegan si desi sunt inca la inceput si totul este pentru mine ca o lume in care cunosc atat de putine si mai am atat de multe de invatat,ma bucur mult ca am facut aceasta alegere!Iti urmaresc de ceva vreme postarile dar nu am pus intrebari pana acum 🙂 insa cum sunt noua in aceasta “lume” ma intreb…in situatia in care avem o problema de sanatate la cine sa apelam care sa ne indrume si care sa ne inteleaga stilul de viata?se intelege ca nu e cazul sa vorbim despre doctori care ne-ar indopa cu pastile si alte cele…de exemplu in orasul in care eu locuiesc este un centru Ayuverda,ma intreb oare e potrivit pentru a ma indruma atunci cand am intrebari sau alte probleme?tu la cine ai apela ?am vazut ca ai mai vorbit si despre Valeriu Popa deci esti de acord si cu bioenergetica?daca ai putea sa imi spui tu ce ai face cand ai avea nevoie de ajutorul unui specialist,iti multumesc

  73. Maria says:

    Te incarca cu energie 🙂 !

  74. CORINA says:

    as dori sa-mi cumpar un deshidrator daca ma ajutati sa aleg o marca sau poate imi recomandati variante, multumesc mult

    • Simona says:

      Draga Corina,

      Uite aici sfatul Oliviei:

      “Eu am un Excalibur, pe care l-am luat dintr-un singur considerent: ventilatorul tubular din mijlocul tavilor si forma rotunda a deshidratorului Ezri, pe care il aveam inainte, ma limita creativ si nu puteam sa fac crackersi dreptunghiulari, patrati si clatite. Dar pentru fructe si legume, Ezri e foarte bun si are un pret decent”

      Eu personal am Excalibur si e jos palaria 🙂

      Te pup si sper ca ti-am fost de ajutor!

      numai bine

      • CORINA says:

        Multumesc Simona ,
        l-ai cumparat de pe net ?
        ce capacitate are? vorbesc asa de exemplu rosii cam cat intra odata
        Toate cele bune

        • CORINA says:

          am gasit pe ezidri.ro un deshidrator , oare e cel de care vorbea Olivia !

          • CORINA says:

            Olivia daca esti pe aproape si imi poti confirma te rog , as vrea sa-l achizitionez sa ma apuc de treaba , ca rosiile imi zimbesc in gradina !
            ms ,pupici

        • Simona says:

          Eu il am pe asta Excalibur 3900 Deluxe Series 9-tray Food Dehydrator. Are 9 tavi. Eu am facut rosii pe el si iei atat de bune! Chiar si azi am la munca cu mine 🙂 tare bune!

          Uite ceva detalii despre al meu:

          This 9-tray food dehydrator from Excalibur features a black color with a 9-tray capacity giving you enough room for many items dehydrating at once. The 7-inch 600-watt fan distributes heat evenly for fast and effective dehydrating.

          Setting: 7-inch fan, 600 watts
          Adjustable Thermostat 85-145 degrees F
          Unit Dimensions: 17 inches high x 19 inches wide x 12.5 inches deep
          Materials: Polycarbonate plastic, and elektriks

          E destul de mare, ocupa mult loc in bucatarie dar asta e.

          Te pup

          • CORINA says:

            draga SIMONA ,
            ms pt cooperare , am cumparat un ezidri , mai cu seama ca magazinul care l-am gasit pe net era din Cluj si atunci m-am dus sa-l vad , sunt f multumita , usc aproape non stop , rosii , ardei , prune ,incerc sa fac si ceva amestecuri de condimente dupa gustul meu .
            toate cele bune , te pup

          • Simona says:

            Ce ma bucur! e bine de stiu ca esti multumita, in caz ca mai intreaba lumea 🙂 te pup, numai bine

  75. ancu says:

    buna fetelor, buna Olivia..as avea si eu o intrebare..soacra mea a aflat recent ca are boala lyme..stiti ceva ce ar putea-o ajuta? mentionez ca nu prea crede in regimul crudivor…multumesc..pupici!!

  76. Carmen says:

    Buna Olivia,

    Am si eu o problema mare, sunt alergata prin tribunale de fostul sot, am divortat de 2 ani si jumatate, iar acum s-a trezit ca este tata – dupa 5 ani jumatate si se foloseste de asociatia “…” de care stii- stiu ca si voi ati avut un razboi…
    Cum as putea sa te contactez direct? Baietelul meu are mare nevoie de ajutor, eu am mare nevoie de ajutor ca sa il salvez, este foarte speriat ca va fi “furat” de langa mama lui, merge ca o umbra dupa mine prin casa.
    Avem nevoie de sfaturi si de ajutor.

    Multumesc din suflet,
    Carmen

  77. Ancu says:

    Capsunaru..du-te mai bine pe alt site..sau la cules de capsuni..aici lumea chiar are nevoie de ajutorul Oliviei,tu nu stiu ce cauti aici.Daca nu te intereseaza regimul crudivor si stilul de viata sanatos,out!

    • capsunaru says:

      Ancu, regimul crudivor e ok, insa foloseste pt prevenire ori atenuare.
      Pentru cazul tau exista medicina, sfaturi miraculoase pe bloguri nu o sa gasesti.Nu ai observat ca Olivia evita sa dea sfaturi medicale ??

  78. julia says:

    Buna la toata lumea…am si eu o intrebare….se pot usca rosiile si la soare, daca nu avem deshidrator? Daca raspunsul este da …ce trebuie sa fac si cum sa procedez mai bine,ca sa fie perfect ?
    Mentionez ca nu am mai facut niciodata asa ceva, nu stiu de unde sa incep….Multumesc !!

  79. Carmen says:

    Capsunaru – raspunsul tau m-a convins ca ai gresit site-ul! Iar daca ai fi trecut 0.001% prin ce am trecut eu, acum nu mai erai la tastatura ci … in alt loc.

    • capsunaru says:

      Intrebarea ta la fel e aiurea pe un blog naturist. Pune-o pe un blog juridic

      • capsunaru says:

        Carmen, revin : daca ai trecut prin atatea probleme cum lasi sa se inteleaga, presupun ca ai capatat experienta si te- ai descurcat singura.Pune-ti neuronii la munca si vei gasi solutia…
        Pe acest blog te vor recomanda suc de castraveti si colonhelp…

  80. Maria C. says:

    Capsunaru ai pus punctul pe i!
    Si referitor la Olivia,ea raspunde aici pe blog cam o data la 2 luni,la vreo 3,4 intrebari adresate in ziua in care intra pe blog,nu citeste si intrebarile mai vechi.Pe fb am observat ca e mai activa,macar o data pe saptamana tot posteaza ceva

  81. Silvia says:

    Buna ziua,

    In urma cu 17 zile am nascut prin cezariana,cu 3 saptamani mai devreme, un baietel sanatos de 2.800 si 48cm. La 14 zile a venit sa-l vada medicul pediatru si mi-a zis ca are icter prelungit si sa-i dau fenobarbital, altfel il va afecta. Am citit mult pe internet, siteuri din Romania cat si din strainatate. Am sunat dr. si i-am zis ca eu as astepta inca o saptamana, ca poate totusi ii trece. S-a suparat un pic si mi-a zis ca daca mai stau, icterul prelungit o sa- i distruga creierul!!!

    Ce ma sfatuiti sa fac?
    Precizez ca baietelul pe corp are culoare normala, doar pe fata si ochisorii usor galbeni. Mananca foarte bine, a luat 400g in 2 saptamani, are scaune normale si ca numar si culoare si consistenta.

    O alta problema ar fi ca a prescris calciu gliconic, vit c si d3, dar asta cred ca este o discutie lunga.

    Multumesc anticipat,
    Silvia D.

    • Andreea E says:

      Copilul meu a avut icter cel putin 14 zile si a trecut cu bine, l-am alaptat f des pentru ca asa manca el – putin si des…dar nu stiu dupa cate zile se declara acest icter prelungit.

      • Andreea E says:

        Si mai precizez ca de asemenea culoarea galbena se vedea mai mult pe fata si la ochisori, dar s-a estompat treptat, desi a durat vreo doua saptamani, dupa cum am spus deja. Imi pare rau ca doctorii tind numai sa sperie mamele.. Va doresc sanatate si o decizie inteleapta!

  82. Cristina says:

    Silvia, dr Culcer are un curs foarte bun. Acolo scrie negru pe alb ca icterul poate dura pana la 75 de zile (ca se incadreaza in normalitate)
    Eu nu mi-as face griji, fetita mea a avut vreo 45 de zile icter si pana la urma i-a trecut de la sine.

    Succes!

  83. iulia b says:

    la cele spuse de Cristina, adaug ca eu i-am dat vitamina d3, e importanta, mai ales acum ca ducem lipsa de soare, oricum majoritatea suntem deficienti si de ce sa riscam, ei au mare nevoie de d3 pentru a absorbi calciul. altceva nu i-am dat si nu cred ca e cazul pentru ca ia tot ce trebuie din lapte.

  84. anca says:

    al meu a vut icter 3 luni- nu am intervenit cu nik.doar san- cat cuprinde.fii increzatoare

  85. Adelina says:

    Foarte draguta ideea ta. O idee minunata de cadou pt cei mici!

  86. Elena says:

    Buna,
    Si baietelul meu de 7 saptamani are icter prelungit. E o problema des intalnita la copiii alaptati exclusiv la san. Doctorul mi-a spus sa nu imi fac griji cat timp ia in greutate si este activ; va trece de la sine prin luna a 3-a.

  87. Ade says:

    Draga Scufita,
    La multi ani!!! o viata lunga si frumoasa alaturi de cei dragi. Ma simt onorata ca am cunoscut prin acest blog, o parte din ceea ce esti.
    Mi-ai schimbat viata si iti multumesc.
    Ade

  88. Claudia says:

    Lucruri interesante. Nu ma pot opri din citit. Multumesc!!

Raspunde

ultimele posturi