Unu. Se povestește că într-o după-amiază de duminică in 1820, colonelul Robert Gibbon Johnson s-a așezat pe treptele tribunalului din Salem (New Jersey) alături de un coș plin de roșii coapte, din care a început să mănînce una cîte una. Pentru cei de față, colonelul înnebunise, iar demonstrația lui nu era decît o tentativă de a-și pune capăt zilelor, cu efort minim și șanse maxime de reușită, căci toată lumea știa, fără urmă de îndoială, cît sînt roșiile de otrăvitoare – convingere colectivă veche de peste 200 de ani. (Pentru ca scena suicidului să fie și mai dramatică, în background, fanfara orașului cînta – în acorduri gravissime – un marș très funèbre) . Supradoza de tomate nu l-a trimis pe colonel (președinte al Societății locale de Horticultură) în lumea celor drepți, în schimb Salemul a devenit un loc mai bun. Oamenii s-au apucat, din acea zi, în cel mai pur stil românesc, să manînce brînză cu roșii și ceapă, discreditînd definitiv faima sinistră a tomatelor de unelte satanice în practicile woodoo ale vrăjitoarele. (Sursa – The History of Salem County, de Joseph Sickler)
Doi. Din 1944 încoace, în ultima zi de miercuri a lunii care încheie vara calendaristică, la Bunol (un orășel în apropiere de Valencia), are loc “La Tomatina” – tradiționala bătaie cu roșii, care anul ăsta a împlinit 70 de ani (fix acum șase zile). Aniversarea a fost marcată prin lansarea unei cifre record de tomate, de până la 150.000 de kilograme – cu cinci tone mai mult decât la precedentele ediții. Oficialitățile n-au dat lămuriri dacă roșiile provin din agricultura convențională – informație fără de care nu se poate calcula cît din cele 150 de tone reprezintă cantitatea totală de pesticide și fertilizatori chimici în care s-au scăldat străzile din Bunol. Imagini, aici!
Trei. Condițiile climatice (a se citi poluarea apă-aer-sol) duc la apariția și evoluția unor boli și dăunători la solanacee, cum ar fi pătarea bruna a frunzelor (Alternaria porii), pătarea albă (Septoria lycopersici), pătarea cafenie (Cladosporium fulvum), antracnoza (Colletrotrichum coccodes), mana (Phytophtora infestans) – lista nu cuprinde însă numele tuturor pătărilor, ca să le știm și noi. Așa că roșiile (și nu numai) se tratează cu fungicide de contact, fungicide sistemice, insecticide, acaricide – ale căror nume imposibil de pronunțat le puteți consulta aici, ca să vă îngroziți nițel și, astfel, să vă simțiți mai antrenați sufletește pentru evenimentele dezastruoase prognozate pentru septembrie 2015.
Patru. În piețele românești, au apărut roșiile BIO crescute din semințe autohtone, culese și păstrate de la un an la altul de mici familii de producători, al căror gust e o madeleine ce te ia de moț și te azvîrle cu bărbia drept în stratul de roșii, în grădina din spatele casei a bunicilor de la țară. Prețul e aproape dublu față de cele crescute în agricultura convențională, dar nu prea mare pentru un segment mic și excentric al populației, ce a renunțat cu aroganță la tradiții și nu-și mai rade parizerul peste șnițelul de porc umplut cu ficăței de pui.
Cinci. Informațiile de mai sus nu sînt decît un cuvînt înainte pentru o foarte importantă știre din lumea fascinantă a tomatelor: în Tîrgu-Neamț, a apărut “Buniol“, un producator mic, mic, de roșii crescute fără adjuvanți chimici. Roșiile sînt tratate cu macerat de urzici, de tătăneasă, de coada calului și respect. Cresc în vecinătatea protectoare a tufelor de busuioc și apoi vin (chiar și la București!) ambalate în cutii frumoase, ca niște bijouuri de preț, pe un pat de rumeguș, mirosind a vacanță la țară.
În fața propriei cutii de roșii Buniol, m-a cuprins evlavia. (Detest descrierile și de aia n-o să descriu nimic. Nimic despre parfumul tulburător de verde aprins și roșu viu, nimic despre dezmierdări îngăduite, nimic despre propriul abandon în abisul papilelor. Nimic! Nada!) Am luat cîteva, mari, mici, galbene, roșii și negre și le-am tăiat felii subțiri, subțiri. Le-am stropit cu ulei de măsline, un peu de shoyu, suc de lămîie, semințe de susan negru și de cînepă, rondele de ardei iute, le-am pus în capete dantele de pătrunjel și le-am acoperit cu petale de trandafiri. S-au mîncat cu ochii închiși, cu pleoapele tremurătoare – asta-i tot ce pot să vă spun.
A mai existat și a doua variantă de rețetă cu roșii Buniol. Simplă, dar modestă, ca Ion Iliescu. Am luat o baghetă bio din făină integrală, am tăiat-o-n două, iar pe fiecare parte am pus generos brînză cremoasă de caju, peste care am presărat felii rotunde de tomate galbene și roșii, ardei gras, ceapă verde, semințe de susan negru și frunze de busuioc. S-a mîncat, n-am primit plîngeri, nimic de zis.
yours sincerely,
etc
etc
etc
Te iubesc, suflet frumos! 😘
Love & hugs!
Olivia,
Ești minunată!Îți Mulțumesc pentru tot ceea ce faci și ca ne împărtășești atâtea informatii.
Vai ,arata roșiile grozav,ca cele din copilărie.Îmi poți da datele de contact ale producătorului?Vreau să comand și eu.Multumesc
Multumesc mult! Datele sint in linkul din articol, draga mea. Sau ii gasesti pe facebook, dupa numele de Buniol.
eu nu știam mai nimic!
Tu stii deja destule!
nu te referi la, citez: să vă simțiți mai antrenați sufletește pentru evenimentele dezastruoase prognozate pentru septembrie 2015, nu?
Vai Olivia, cuvintele tale sunt adevarata hrana pentru suflet. Iti vizitez blogul de ceva vreme si tot ce am gasit aici, nu doar ca imi este util in perioada de tranzitie spre veganism, dar este o adevarata delectare sa te citesc. Multumesc!
M-ai facut sa rosesc! Si eu iti multumesc!
Buna Olivia, cum faci branzica de caju?
Depinde de numaruld e portii: jumate/trei sferturi de cana de caju, tot atita apa, trei-patru catei de usturoi, suc de lamiie sare, piper alb – macinate toate fin în blender. La final se incorporeaza mult marar tocat. Sau patrunjel. Sau tarhon.
multumesc mult, te adorrrrrrr!!
Buna Olivia!
Din fericire inca am acces la gustul autentic al rosiei romanesti,multumita bunicii. Tin sa precizez ca sunt o gramada de tarani care au produse naturale care nu-si pot permite sa-si promoveze marfa si o vand la un pret de nimic (de ex rosiile le-au vandut la 1-2 lei/kg). Eu, una, nu mi-as permite sa cumpar rosii la 10 lei/kg.
Buna Olivia. Te admir pentru sensul vietii tale, pentru frumusetea si utilitatea pe care o emana ea. Eu deocamdata bajbai, nu-mi gasesc echilibrul printre atatea informatii si regrete ca nu am facut sau nu fac inca ceea ce teoretic am aflat. Fetitei mele de 5 ani i s-au prescris antibiotice pt amigdale rosii si f.f. inflamate, desi ea zicea ca nu o doare gatul deloc si nici nu avea alte simptome. Nu i-am dat. Am luptat 48 de ore cu febra 40 ajutandu-ma de impachetari, ceai si tinctura de propolis in gat. Insa tot inflamate sunt amigdalele. Sunt deja 6 zile. Si aseara a durut-o si urechea. I-am pus propolis si in ureche. Dar n-am rezistat zvarcolelilor de durere si plansetelor ei si i-am dat un antiinflamator. Nu sunt deloc multumita de decizia asta. Si oricum o mai doare urechea. O fi timpul leacul pe care nu l-am folosit?
Buna,
te rog ajuta ma cu un sfat, am cumparat de cateva ori avocado, l am tinut si 10 zile ,,sa se coaca,,, dar tot tare ramane.Ce sa fac/\?
Astept raspunsul pe e mail
Multumesc frumos
Camelia
Daca te ajuta ideea mea cu placere.
Eu il las pe balcon la soare cateva zile.
Iarna il pun in geam la soare cate o saptamana daca ii crud tare
Buna Camelia,
eu cand avocado e tare, lucios, il invelesc intr -o hartie si il las cateva zile pe blat la bucatarie. Il incerci dupa doua zile apasand usor sa vezi daca e putin moale sau verifici coaja sa fie neagra. Dupa ce s-a copt e bine sa il mananci imediat ca nu tine mult. Taiat cu cutit ceramic si manipulat cu ustensila de lemn sau portelan. Sper sa iti fie de folos
Pune avocado intr-un cos (castron)cu 2-3 mere linga el si in maxim 2 zile e copt, numai bun de mincat!
Olivia, arata extraordinar mancarurile tale. Tentativele mele vegane si raw vegane au gust si aspect mai fad – asa erau si la tine la inceput? Care e secretul tau?
Cum ti-a iesit atat de cascaval-like branzica de pe sandwich-urile de mai sus? Iar pentru iarna, rosiile pur si simplu le pui la soare la uscat si apoi in borcan cu ulei si mirodenii?
Te imbratisez,
Ioana
Superb articol!
Gata maine ma duc as mai culeg ceva din productia din curte .N_am multe ,trei radacini de cherry pe un metru patrat dar miroaseeee….a rosie .Sper ca nu ploua.
Buna Olivia,buna fetelor!de 3 zile tin pentru detoxifierea organismului o cura cu struguri dar am probleme cu constipatia.Beau multa apa,dimineata apa calduta cu lamaie,ceaiuri de papadie,musetel dar nimic.vreau sa mai tin cura inca 2-3 zile.ce parere aveti de supozitoarele cu glicerina.Multumesc
Draga Olivia, dragi cititori, va rog un sfat pentru o alergie respiratorie puternica la acarieni pentru un copil de 3 ani. Am eliminat surselor de acarieni pe cat posibil, am stimulat imunitatea (catina, apicole, probiotice, extract de coacaz negru) si am urmat un tratament homeopatic la recomandarea medicului pediatru.
Somnul este agitat, din cauza nasului infundat, iar dupa somn are pleoapele inferioare umflate. Medicul ORL nu a gasit probleme.
Orice idee e binevenita. Multumesc si astept cu incredere recomandari. Sigur exista o cale naturala de rezolvare.
http://www.farmacianaturii.ro/magazin/categorie-produs/pernute-cu-plante-bio/pernute-antialergice/
poare iti e de folos
Multumesc!
http://www.salin.ro/index.php
Am luat recent. Costa putin peste 100 lei. EXCELENT.
Din cate am studiat eu e ff bun pentru copii… somn linistit, samd.
Sanatate multa si numai bine tuturor 🙂
Multumesc!
Buna,
Am gasit cateva clipulete care v-ar putea interesa 🙂
Raw Energy Soup Demo a Annei Wigmore
https://www.youtube.com/watch?v=znVs_0B6zcg
Iar in partea dreapta veti putea gasi chiar si cateva dintre filmarile cu Ann Wigmore 😀
Sper sa va fie de folos.
Toate cele buna,
Alexandra
Mi-a venit o idee, sa scriem un top 5 alimente preferate. Incep eu:
1. Loboda (yumi, yumi stropita cu putin ulei, lamaie si sare)
2. Rosii (doar de la tzara aduse, tot cu putina sare)
3. Castraveti (nimic mai racoritor nu exista, de mic copil am aceasta parere)
4. Struguri
5. Ciuperci (Hribi yumi)
bn. hai si un 6. trisat 😀 alune de padure.
Buna;) am si eu o rugaminte/ intrebare:) ce parere ai despre ptobiotice la nou nascuti?multumesc tare mult
Hei, poate te ajuta…. Mie, in US, mi s au prescris probiotice la nounascut de o luna. De catre un naturopat. I am dat si a fost ok. Acum cred ca conteaza sa gasesti pe cineva sa ti prescrie doza…. Sau poate ce i am sat eu erau speciale pt sugari…. Nu mai stiu..
Succes
Multumesc mult roxana!
Draga Olivia,
in Irlanda, unde stau acum, aproape toate legumele si fructele sunt de import. Si nu au gust, adica au un gust, de plastic amestecat cu otrava. Eu cumpar de la pietele fermierilor locali, care vand fructe si legume organice, importate din Olanda, Germania, Italia etc. Stii ce ma uimeste? Ca nu au nici acelea un gust prea bun. Cu rosiile “organice” poti sa iti spargi capul, daca vrei, iar castravetii doar “adie” a gust de verde, gustul meu de Moldova…sa fii vegan si aproape raw intr-o tara ca Irlanda e cea mai mare provocare pe care o am.
Apropo, azi am citit ca “9 vaccinuri au devenit obligatorii in Romania” si ca parintii vor fi “chemati in instanta” pentru refuz. Mi se pare oribil si de neiertat situatia.
Parintii care “sunt tot mai multi” oare vor face ceva?
Esti cumva in Dublin, Tania? Unde gasesti astfel de piete, m-ar interesa si pe mine?
Draga mea, unde iti pot scrie, in privat?
Merci!
Olivia ce stii despre consumul de dihydrogen monoxide? Am auzit ca e foarte periculos si poate duce chiar la deces uneori, iar de multe ori poate provoca arsuri si este extrem de coroziv si e chiar gasit in tevile care transporta apa la robinet. Ce facem? Cum il depistam si cum il prevenim? Astia vor sa ne otraveasca cu orice.
Rezultate sondaj GANDUL: oamenii sunt contra vaccinarii obligatorii.
Cum spunea Tutea: “Incapacitatea de guvernare a ăstora s-ar putea să fie şansa hoitului român să devină viu… “
“Simplă, dar modestă, ca Ion Iliescu.”??? S-ar putea explica?
nu stiam atatea chestii despre rosii 🙂
sper sa redescoperim mancarea sanatoasa…
Un articol care ma ajuta sa mananc sanatos
Cultiv rosii (tomate) in mica mea gradina de 30 ani.
Inaintea mea tatal meu a cultivat rosii de alti 30 ani.
Pe acea vreme rosiile nu trebuiau tratate cu nimic, nici macar cu zeama de urzici sau busuioc.
Asa cum au aparut bolile la oameni a aparut si mana si putregaiurile la rosii.
Nu s-a putut rezolva decat cu eama bordeleza.
In ultimii 3 ani nici aceasta nu mai ajuta.
Aceste ciuperci care produc mana si raman in pamant au devenit rezistente.
Asa am ajuns la alte substante numite fungicide.
Cine zice ca produce rosii fara tratamente cu fungicide minte, face tratamente pe ascuns!
Aceste fungicide raman in plante un timp dupa aplicare, numit timp de pauza, dupa care fructele sunt curate si sanatoase!
Cine respecta acesti timpi in economia de piata, unde numai banul si profitul conteaza ?
Care sunt mijloacele de verificare a acestor timpi de pauza?
NICIUNUL!
Aici este problema, cercetarea ne da solutia dar nu o respectam!
Eu o respect la mine in gradina pentru mine si familia mea!
Teodor