Asa-i la noi, in familie. Andi trage de mine, eu de David si David de Luca. La capatul celaltat al firului tre’ sa fie – nadajduiesc – ridichea uriasa din poveste.

Daca m-a rusinat cit m-a rusinat intre patru pereti, ca nu m-apuc odata de scris, si-a vazut ca n-o scoate la capat, s-a pus sa traga de mine in spatiul public, in blogosfera.

Si iaca, rusinea s-a prins de mine ca orbul de bota si asa sprintena ca o copila, am luat tastatura in brate, mi-am sumes minecile si m-am apucat de treaba sa va spun urmatoarele chestiuni:

1. Blogul asta nu-i despre mine, nu-i despre Andi. E despre papa sanatoasa, copii si sanatate.

2. Avem derogare de la primul punct doar in caz ca povestile ce duc la retete culinare, ponturi calde despre ai mici sau informatii despre sanatate au musai legatura cu propria noastra experientza. Daca nu, nu!

3. Numim papa sanatoasa tot ce e nepreparat termic, viu si plin de enzime, dupa cum a lasat Cel de sus. Drept urmare, sfaturi si informatii pe subiect de la cei mai buni naturopati si nutritionisti din lume (publicati de edituri romanesti si americane), valabile pentru cei mici si cei mari, gasiti la rubrica “Scufizta Rawshie”.

4. Cind lucrurile scirtie (genunchii mai ales), dor (stomacul de obicei), ard (plaminii, saracii!), sau mai stiu eu ce grozavie fiziologica s-ar intimpla, se impune degraba o detoxifiere, despre care gasiti ponturi grozave la rubricuta “Pina la capatul celalalt al padurii”

5. In “Cosul cu merinde”, gasiti idei si sfaturi despre locuri bune de unde sa va aprovizionati (in Bucuresti, Cluj si Oradea, deocamdata) cu mincare vegana si cit mai raw, fara E-uri sau pesticide. Cruda, neprocesata, nedevitalizata, adica.

6. Si pentru ca teoria se cere pusa in practica, vin cu cele mai savuroase retete de papa si dulciuri, de sa se linga pe degete si cel mai inrait carnivor si sa spuna hulpav, printre doua gogalturi “Mai vreau, mai vreau!”. Le gasesti pe toate la rubrica “Dar ce gura mare ai, bunico!”

Ne vedem la ceas de seara, dupa ce-i adorm pe cei mici cu Scufitza Rawshie (preferata lui David), sa depanam povestea blogului. O vom incepe domol, cu “A fost odata…”, o vom abate prin o mie de incercari si vom trage degraba invataminte. Fagaduiala cea mare e viata lunga “pina la adinci batrineti”… Dragii mei, sa-nceapa ospatul!

Foto via

104 comentarii la “Povestea blogului”

  1. Alexandra says:

    Felicitari pentru site!!!
    Astept cu nerabdare informatii despre alimente bio,produse necesare pentru o viata sanatoase :))
    Va multumesc!

    • Mihaela Blackpool says:

      Buna Olivia, va urmaresc cu drag si pe tine si pe Andi de cate ori am ocazia. Va apreciez enorm si sunteti una dintre familiile mele preferate. As dori sa te intreb daca poti sa publici un meniu pe intreaga zi de-al tau, sunt foarte interesata de vegetarianism si as dori sa stiu cum se petrece o zi cu un astfel de mod de viata. iti doresc numai bine.

      • olivia says:

        Asta e promisiune mai veche. Incerc Mihaela, saptamina care vine sa ma tin de cuvint. 🙂

        • Oana Maries says:

          Buna Olivia! Am stat si am dat tarcoale incercand sa gasesc categoria “Cosul cu merinde”. Nu o gasesc – poate e vreo problema la mine, poate nu am cautat destul. As vrea neaparat sa aflu ce recomanezi in Oradea si Cluj – eu fiind oradeanca! Multumesc mult!

          • roxana says:

            buna Oana,

            sa stii ca nu exista o sectiune “Cosul cu merinde”; cel putin eu nu am vazut o niciodata, desi urmaresc blogul constant de cand a aparut; a fost o idee de a face asa ceva, dar in final nu s a concretizat

            roxana

          • Oana says:

            Multumesc mult Roxana!
            M-ar bucura mult o sectiune in blog cu link-uri de la magazine online sau magazine din orasele mari din Romania de unde sa imi pot face si eu unele cumparaturi! Nu sunt vegetariana, nici vegana ergo nici raw-vegan :D! Dar de cateva zile citesc blogul si sutele de comentarii de la fiecare post si vad o gramada de solutii naturale la problemele mele!
            O zi buna!
            Oana

          • Ana says:

            Oana, vezi ca Ligia Pop are ceva info pentru acea zona.
            succes!

  2. IOANA MARIA says:

    In sfarsit !
    De cand astept blog-ul tau .
    Si retete bune-bune si sfaturi din experienta proprie .
    BAFTA MAXIMA !

  3. laura says:

    bun venit,am decis sa imi schimb stilul de viata,iar sfaturile tale imi vor fi de folos cu siguranta.

  4. Irina says:

    Si eu am descoperit blogul tau cu mare bucurie. Felicitari pentru efortul de a impartasi cu noi minunata voastra experienta de viata sanatoasa. Irina, mamica Anei(3 ani si un pic) si Ioanei (1an si un pic)…!

  5. gg says:

    am si eu un baietel de un an si sunt tare interesata de retete sanatoase pentru el.
    mult succes

  6. Olivia says:

    Multumesc pentru incurajari tuturor.
    Sper ca acesta este inceputul unei lungi si frumoase colaborari.
    Cu mult drag,
    O.

    • MARIA says:

      Draga Olivia,

      E minunata ideea ta de-a impartasi din experienta ta si altora, iti multumesc si astept cu nerabdare cat mai multe sfaturi utile. Cu drag,M

  7. elena m says:

    BRAVO!
    in sfarsit te-ai hotarat.
    astept cu nerabdare informatiile pe care ni le vei transmite
    mult succes

  8. vulpitza says:

    Felicitari si mult succes!

  9. Lauretta says:

    Buna, O! Nici nu stii de cand astept blog-ul tau! Daca ar fi mai multi oameni ca tine, ca voi, viata ar fi mult mai frumoasa. Si mai sanataoasa. Asteptam cu sufletul la gura sfaturile si retele tale. Te iubim! Succes in ceea ce faci!

  10. Diana M says:

    Sa fie intr-un ceas bun! Ce am vazut pana acum are un aer fresh, la fel si scriitura. Bun venit si la cat mai multi cititori!

  11. […] Am găsit reţeta pe blogul cel nou al Oliviei Steer, un blog care cu asta se va şi ocupa: reţete de papa bun, vegetarian, preparat în proporţie de 99% fără […]

  12. zozo says:

    Bun venit!
    Astept cu nerabdare postarile tale, evident si retetele.
    Bafta!

  13. Florin O. says:

    “Numim papa sanatoasa tot ce e nepreparat termic”?

    Ia mai gandeste-te un pic la treaba asta. Daca oamenii nu ar fi descoperit focul si dupa aia nu ar fi descoperit ca pot sa gateasca mancarea, creierul ar fi ramas la dimensiunile de acum cateva sute de mii de ani. E ok sa mananci cat mai multa mancare cruda dar nu toate alimentele pot fi mancate asa. Si nu orice e preparat termic e rau. Ori poate tu mananci cartofi, vinete, dovlecei cruzi? Sau poate crezi ca ce nu se poate manca crud nu e sanatos.

    Cu ceaiurile cum procedam? Mancam menta si tei si musetel? Asezonate cu niste grau proaspat cules.

    • M says:

      De ce esti asa suparat, Florine?
      De cand este cartoful un aliment sanatos? Si marea mea curiozitate este: ce dimensiuni avea creierul uman acum cateva sute de ani, si, daca s-a marit consumand ceaiuri si cartofi ?!

      • Florin O. says:

        De cand a fost descoperit si gatit. Ca daca il mananci crud iti face rau, evident. Daca ar fi fost nesanatos s-ar fi prins cineva in sutele de ani de cand il mancam. Nu vad pe cartofi vreo eticheta ca iti provoaca boli de inima sau cancer. Ce boli faci de la un cartof fiert?

        • M says:

          Din pacate are un indice glicemic mare, inclusiv cel fiert, nu mai vorbesc de alte moduri de a-l gati. Incep sa apara studii care indica insulina ca fiind hormonul longevitatii. (alimentele cu indice glicemic mare sunt de evitat pentru ca antreneaza o hiperglicemie, care la randul ei – hiperinsulinism, solicita pancreasul prea mult.)

          • Florin O. says:

            Ok, ceea ce ne aduce la inceputul comentariului meu. Prostia care m-a enervat la postul asta a fost “Numim papa sanatoasa tot ce e nepreparat termic” ceea ce e un foarte mare neadevar.

            Ca un cartof are un indice glicemic mai mare decat alte alimente nu il face nesanatos. Excesul de mancaruri cu indice glicemic mare de-a lungul unei perioade de timp iti face rau. Si in general excesul de orice. Nu un cartof fiert cu salata mancat la pranz. Nu poti sa spui ca mancarea gatita este nesanatoasa.

            Si cu asta v-am lasat ca eu mananc si ficat de rata ingrasata fortat si muschi de vita, ambele prajite putin, deci practic n-o mai duc mult.

  14. Andreea says:

    Eu nu stiu cum puteti manca astfel de mancare 🙂 este HORROORRRR eu am incercat si am incercat tot felul de chestii dar nu au gust…. totusi cred ca poti fi sanatos si mancand echilibrat nu fiind asa drastic incat sa renunti la cele ce Dumnezeu le-a lasat pentru noi toti. Adica pentru ce solutiile astea drastice , pentru ce atatea bloguri cu mancare BIO 🙂 lol …. sa fim seriosi bani aruncati degeaba… daca sunteti pe aici care doriti sa experimentati va sfatuiesc sa nu aruncati prea multi bani , pentru ca o sa ajungeti la concluzia mea si a multora NU AU NICIUN GUST plus ca ai senzatia ca mesteci ceva cauciuc.

    Pana la urma este un trend este o alta inventie a mintii noastre bolnave si a lumii in care traim si care parca ne impinge sa fim exagerati . Si sincer nu stiu cati din cei care tot propavaduiesc pe aici mancarea RAW chiar mananca numai din asta, pentru ca inclin sa cred ca NU ati mancat in viata voastra mancare GUSTOASA

    o seara faina sa aveti

  15. Luciana says:

    Povestesti minunat. Imi aduci aminte de povestile bunicii la ceas de seara, la lumina lampii si gura sobei, iarna, asteptandu-l pe Mos Craciun, in casa calda cu pereti grosi de chirpici, stand in patul cu saltea de paie mirosind atat de frumos, cu capul in poala bunicii cu iz de busuioc. Eeeehhh, ce vremuri! Multumesc pentru ca m-ai facut sa retraiesc acele timpuri. Luciana

    • olivia says:

      Mersi, Luciana!
      Am intrat si eu pe blogul tau http://www.luciana-rawstyle.blogspot.com si imi place! Ne mai vedem, deci! Cind la mine… cind la tine… 😉

    • Corina says:

      Luciana , am intrat pe blogul tau si mi-au placut retetele care l-am gasit , dar de ce sa mai folosim cartofi prajiti raw (din telina) , ce parca nu se poate trai fara ei , cred ca e mai bine sa nici nu mai amintim acele denumiri , gata , acum avem alte retete alte nume. Nu te supara , e parerea mea.Toate cele bune .

  16. iana says:

    Olivia m-ai ajuta foarte mult daca ai scrie despre experientele tale legate de adoptarea acestui nou mod de a te alimenta. Vreau sa fac aceasta schimbare si nu stiu daca sunt destul de puternica sa renunt la ceea ce imi place. Insa pentru sanatatea familiei mele trebuie sa aleg corect. Cred ca initiere e cuvintul potrivit.
    felicitari pentru acest blog, vreau sa fac parte din rindul mamicilor raw, de aceea iti tin pumnii , impreuna cu tine trebuie sa invatam ba chiar sa dam mai departe …mult succes!

  17. ana says:

    Yuuupyyyy!!!! asteptam de mult blogul tau Olivia!!! am si eu un baietel de aproape 2 ani si nimic nu ma intereseaza mai mult in acest moment decat sa il hranesc cat mai sanatos!Multumesc pt ca impartasesti cu noi toate cunostintele tale!! big big hug!!!

  18. olivia says:

    buna,

    imi place sa citesc ce scriu vedetele mai ales cand in discutie este delicatul subiect al stilului de viata sanatos. nimic rau in asta dragilor numai ca ma intristeaza foarte mult faptul ca nimeni nu spune verde-n fata ca este un stil de viata destul de costisitor si nu tot omul de rand si-l poate permite. C-asa e in viata: sanatatea nu-i pentru cei modesti 🙂 si nu degeaba moda verde e promovata de persoane care isi pot permite financiar acest stil. Pe voi nu va ia asa un pic ameteala cand aruncati un ochi la preturile afisate pe raftul bio ?

    • M says:

      Nu rafturile bio trebuie sa fie etalonul tau. Bio nu inseamna mai sanatos daca pe acele rafturi se gasesc variantele bio ale unor alimente f daunatoare – prajituri, sosuri, zahar, faina etc. Degeaba au preturi triple, aceste produse sunt la fel de daunatoare ca si cele conventionale. “Moda verde” inseamna verdeturi, legume, fructe, nuci si seminte. De unde le cumperi – devine strict problema ta. Sunt f multi oameni normali preocupati de mancat sanatos, dar de care tu nu auzi pentru ca nu sunt vedete. Intr-adevar, ma ia ameteala un pic, cand vad retincenta unora!

  19. Anamaria Muresan says:

    Draga olivia,

    In primul rand vreau sa-ti spun ca te admir pentru efortul care-l faci in ceea ce priveste alimentatia familiei tale.Si spun “efort” pt ca mie,personal,mi se pare forte greu sa reusesti sa mananci asa in ritmul alert si stresant al vietii de azi,de aici.dar intrebarea mea este alta:cum reusesti sa-ti convingi copiii sa adopte aceasta alimentatie in totalitate si mai ales cum faci cu gradinita,cu meniul de la gradinita,oricat ai incerca sa-ti feresti copilul de anumite produse sau obiceiuri alimentare nesanatoase,inevitabil sa va “‘lovi”de ele undeva(la grdinita,la bunici,la zile de nastere ale altor copii,etc)?
    iti doresc o zi senina si te felicit pt site!
    A. Muresan

  20. SMS says:

    I am very happy to tell you that your entire posts are superb and I truly adore the way drafted each of the sentences. You will be rated 8.75 out of 10. Great job,keep it up. Your grammatical sense is just superb. Continue the good work.And yes i have bookmarked your site oliviasteer.ro .

  21. Alex. says:

    Buna Olivia.

    Ai ceva informatii despre cafea,pt. ca nu gasesc decat informatii benefici si as vrea sa verific din mai multe surse.

  22. roxana says:

    bună seara! Te admir foarte mult pentru dorinţa de a le împărtăşi şi altora un mod de viaţă sănătos şi vă admir pe voi ca familie. La fel ca tine, am doi băieţi şi încerc să-i feresc cât mai mult de mâncăruri nesănătose şi devitalizate, dar, cum spunea cineva mai sus, e mai greu în afara casei. Cel mare, de exemplu e la grădi şi mănâncă acolo o masă în al cărei meniu mai sunt prezente unele lucruri nu tocmai sănătoase pe care el le mănâncă neavând altă opţiune. Tu cum procedezi cu copiii când sunt la grădi? Mulţumesc pentru ideea acestui blog şi felicitări!

    • olivia says:

      Mersi, Roxana!
      Noi, la gradi, avem meniu separat pentru copiii nostri. Ne punem de acord cu doctorita si asistenta asupra meniului la fiecare inceput de saptamina sau de azi pe miine, daca nu se poate altfel. E o gradinita particulara, cu oameni foarte intelegatori, care sunt foarte deschisi privind hrana sanatoasa. Bucatareasa e foarte receptiva si dornica sa faca papa vegetariana. Facem slalom printre tentatii, atunci cind sunt prajituri, la care David mai pofteste, si compensez lucrurile ducind de-acasa crema de zahar ars, placinta cu mere, etc… dulciuri raw, care le plac copiilor.
      CU drag,
      O

  23. Madalina says:

    Buna Olivia,

    Mai sus in postare spui de anumite rubrici, “cosul cu merinde si pina la capatul celalalt al paduri”, eu nu le gasesc, poate nu m-am uitat eu bine…

    Multumesc

    Madalina

  24. Madalina says:

    scuze…padurii

  25. roxana says:

    citisem undeva că vă trataţi cu propolis. Sub ce formă îl luaţi? Eu le dau copiilor tinctură de propolis amestecată cu miere 3 săptămâni pe lună cu o săptămână pauză. Încerc să evit cât mai mult medicamentele, dar de exemplu, acum două luni cel mare a luat de la grădi o infecţie bacteriană şi a făcut brusc febră mare şi chiar şi convulsii. A fost o experienţă pe care nu o doresc nimănui. Am ajuns la spital şi am stat internaţi şi, evident, a făcut şi tratament cu antibiotic plus diazepam în zilele de febră. Tu cum îi tratezi dacă au febră sau tuşesc? Ce medic îi urmăreşte? Scuze că m-am întins atât!

    • olivia says:

      Tinctura in concentratie de 80%, amestecata cu miere de rapita si laptisor de matca, din Piata Matache, hala de pe stinga.
      Copiii mei nu prea racesc, iar cind le curge nasul, tusesc sau fac febra, le dau multe ceaiuri de plante, miere, lamiie, le fac cataplasme de varza/sare calda pe piept, iar daca e nasoala faza (foaaaaarte rar s-a intimplat)- impachetari cu otet. La inceput, ma panicam si o sunam pe doctorita de familie (adepta a metodelor blinde si naturale), cerind incurajari. Dar de cind am prins curaj si experienta, eu sunt doctor si asistenta. Ca sa nu ajungem la faze crincene, avem grija ce papam, sa nu ne intoxicam cu zahar alb, faina alba, proteine si grasimi animale, ca sa nu mai zic de coloranti si conservanti. Asta e marele secret.

      • Lavinia says:

        ne poti ajuta si cu proportiile(cata tinctura de propolis amestecata cu cate lingurite de miere/laptisor de matca?). Pupici

        • olivia says:

          1/2 de lingurita de propolis la doua linguri de miere si un virf de cutit de laptisor de matca.
          Pupici si soare!

          • Lavinia says:

            Multumesc, Olivia!!
            Am inceput sa recitesc postarile si comentariile. Am o perioada foarte aglomerata acum, dar catre sfarsitul lui iunie ma mai eliberez si vreau sa incep sa ma documentez despre regimul raw vegan, pe care vreau macar sa-l incerc o perioada de cateva saptamani. Am “strans” ingredientele pentru bors, am comandat miere, “vizita” in matache este programata saptamana viitoare. Multumesc ca-ti faci timp sa raspunzi la comentariile noastre, esti minunata. As avea milioane de intrebari….dar incerc sa mai citesc si singurica :). O sa te rog numai ca printre urmatoarele postari sa fie si una legata de principiile de care trebuie sa tinem seama in alcatuirea unui meniu raw-vegan.
            Pupici dulci si foarte dulci!

          • olivia says:

            Notat!
            Pupici responsabili!

      • Tzipi says:

        Daca racesc, asta e semn clar ca nu au suficienta vitamina C. Rasa umana, nu isi poate produce vit C in organism, cum fac animalele, pentru ca ne lipseste gena responsabila. Din mincare ( inclusiv raw ), iarasi nu ne putem acoperi necesarul de vit C ( vit E,etc ), motiv pentru care , apare necesitatea suplimentarii cu vit C din pastile.

  26. roxana says:

    Mulţumesc pentru răspunsul prompt. Miere am de la tatăl meu care are câţiva stupi la ţară, dar tinctura o iau din plafar şi nu am găsit niciodată cu concentraţie mai mare de 30 la sută. Nu suntem raw, dar vrem să mâncăm cât mai aproape de sănătos; de făină albă, zahăr, coloranţi, conservanţi şi alte produse industriale îi feresc şi eu, iar carne, ouă şi lactate (nu în exces) mănâncă numai de la ţară, de la părinţi sau socri. Voi experimenta reţetele tale pentru că sunt în ele surse de nutrienţi pt organism. Deocamdată am făcut lapte de migdale cu susan şi mi-a plăcut. E o alternativă bună şi pt zilele de post când consumam lapte de soia pe care nu-l voi mai consuma după ce am citit ce ai scris derspre soia de la noi, deşi pe ea scria că nu e modificată genetic, chipurile.

  27. Oana says:

    Olivia,de cateva zile tot intru pe blogul tau si tot citesc,citesc,citesc si am tenteaza tot mai mult sa devin vegetariana. Mi-e frica ca nu o sa reusesc.Nu cred ca o sa pot sa ma abtin de la tot ce mananc azi. Imi poti da un sfat sa ma incurajez un pic?

    Multumesc tare mult. Esti o scumpa,Olivia.
    Aveti grija de voi!!
    Pupici multi si imbratisari stranse pentru voi !

    • olivia says:

      Draga Oana draga, pe mine m-au convins cartile. Am inceput cu Studiul China, care in doua zile m-a transformat in a mai inraita vegana! Am continuat cu tot ce mi-a picat in mina, in materie de nutritie (har Domnului, sunt si la noi gramezi de traduceri ai celor mai meseriasi guru-si in materie de nutritie din toata lumea, vezi Robert Morse, Norman Walker, Colin Campbell, Ernest Gunter, etc). Dar cel mai tare m-a convins propria mea experienta, din primele doua saptamini de veganism. Au disparut complet durerile de cap, de sold, ametelile, tenul a inceput sa straluceaca, iar energia sa creasca… ce mai, parca jar as fi mincat! Incearca! Doua saptamini! Vezi cum te simti si mai vorbim!
      Pupici incurajatori si stimulatori de mai!

  28. Oana says:

    Multumesc tare,tare mult,Olivia!! Proimit ca o sa incerc!!! Abea astept sa vad rezultatul,sa imi placa si sa continuu.
    Multumesc,inca o data!!
    Va pup si va imbratisez!
    Voi:Olivia,Andi,David,Luca ocupati un loc special in inima mea! xx

  29. Corina says:

    Draga Olivia , eu acum am descoperit acest mod de a te hrani , wegan , si de aceea te pisez la cap cu tot felul de intrebari , dar nu ai putea sa ai si o rubrica sa zicem meniu , in care sa postezi cate un meniu pe zi .Iti cer cam mult ?

  30. Luciana says:

    Draga Olivia,
    de la comentariul meu pe aceasta postare s-a asternut ceva vreme, iar eu, desi te urmaresc cu sufletul tremurand de nerabdare, intr-un chip in care nu-mi explic, nu am vazut raspunsul tau, care e musai sa-ti spun, ma bucura nespus. Faptul ca tu apreciezi blogul meu, inseamna enorm pentru mine. Sunt minunate retetele tale. Le-am facut aproape pe toate si toate au fost o incantare pentru mine si copilul meu, de la poveste, pana la….. nu mai este. Adica, pana la “Sa iti fie de bine!”
    Sa iti fie de bine draga Olivia!
    Cu drag,
    Luciana

  31. cora80 says:

    Buna Olivia,

    Este mai sus un comentariu, respectiv, “Mai sus in postare spui de anumite rubrici, “cosul cu merinde si pina la capatul celalalt al paduri”, eu nu le gasesc, poate nu m-am uitat eu bine”, la care nu am gasit un raspuns. Deoarece am si eu aceiasi nelamurire as dori,dca nu cer prea mult, o explicatie. Si daca imi e permis,
    “Voie buna! Ma inclin.”
    (fan Andi)

    • olivia says:

      Asa e Cora, sunt doua rubrici de care inca nu m-am atins. Incerc sa ma organizez mai bine si sa raspund la toate intrebarile… fac ce pot… ma straduiesc
      O

  32. amalia says:

    as dori sa te intreb daca ai citit cartea prof. Mencinicopschi-
    Si noi ce mai mancam-si ce parere ai despre ea.
    Multumesc
    amalia

  33. backlinks says:

    This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

  34. andra says:

    As dori sa stiu unde as putea gasi mai multe retete de acest gen,mai multe informatii.Exista ceva carti?

  35. Alexandra says:

    Nu sunt de acord sa mananc raw tot timpul, dar instinctiv de cand eram mica am inceput sa ii iau mamei din preparatele pentru ciorba : ba un morcov, ba o ceapa, de saraca femeie se plangea ca nu mai are cu ce sa gateasca. Am renuntat la carne de cateva luni, sunt intr-o competitie cu o prietena.
    A fost o alegere si de ordin etic. Nu am nimic cu cei care mananca in continuare carne, dar eu personal nu pot sa omor o gaina/un miel (de porc nu vorbesc, ca de porci mi-e scarba) si sa o prepar. Am participat la bunica la asa ceva si n-aveam probleme la eviscerat, nu ma deranja, ba chiar ajutam, cu cateva exceptii (de carnea de miel nu ma puteam atinge. Eram foarte impotriva si nu mancam in semn de protest, mai ales de Paste – gospodinele o luau ca pe un afront daca nu le gustai din preparate). Dar cat timp eu nu as omori un animal ca sa il mananc, atunci nici nu mananc omorat de altii.
    La lapte si branza inca nu vreau sa renunt, pentru ca nu imi permit tot timpul sa imi cumpar alune si seminte sa le fac lapte, dar mama ia in general lapte de la tarani si, crescand la tara, are ochiul bine format). La fel si cu branza.
    In rest, am inceput sa beau ceaiuri. Apa iarasi beam multa instinctiv.
    Cred ca este bine sa ai un echilibru in toate. Nu cred in absolut tot ce spun naturopatii, mai debiteaza si prostii, cred in propriile instincte de a te alimenta, cu mancare cat mai simplu preparata, dar care sa te satisfaca.
    Dar iti apreciez pasiunea si lupta pentru sanatate, pentru tine si familie.
    Inchei prin a-ti spune ca acei covrigi cu nuca vor ajunge si pe mainile mele.

  36. veronica says:

    Buna Olivia,
    Iti multumesc pentru tot ce faci.Si eu am aceleasi preocupari.Am cateva intrebari.Spuneai ca nu mergi in mall ,dar spune-mi ce mananci in sezoanele cand nu vezi mai nimic prin piata.Eu m-am saturat de linte ,naut,seminte,as vrea sa am tot timpul ceva verde ,si daca nu de la mall de unde ?Daca am avea cum au englezii,canadienii ,etc.,acele ferme ecologice productive indiferent de anotimp ar fi super.Si unde mai punem ca poprul chinez pune hormoni de crestere si la usturoi.As dori mai multe retete,daca se poate.Super sunt retetele de bors,covrigeii,bilutele.Numai bine iti doresc tie si familiei tale.Cu bine

  37. CODRUTA says:

    buna!! sunt codruta in primul rand vreau sa-ti spun ca ai o familie minunata,si esti o frumoasa prin modestia si simplitatea ta.e o idee buna cu papa sanatos,si eu incerc sa pap sanatos de multi ani,dar cum am vazut si auzit,tu papi mai sanatos,probabil esti mai documentata,dar astept retete noi,abia astept cu drag codruta

  38. ade says:

    Daca nu-ti place ce regasesti pe acest blog treci mai departe, nu este cazul sa lasi urme;

  39. adriana says:

    Ade,

    Mai trecem si pe la scoala un pic “regasesti” = REGĂSÍ vb. 1. a reafla, a redescoperi. (A ~ un lucru pierdut.) 2. v. revedea. 3. a se recunoaște. (Se ~ în fiul lui.) 4. v. reveni.

    Asta la capitol gramatical. Cat despre semnele de punctuatie “;” = Punctul si virgula

    “Jelui-m-as si n-am cui.”

    -este semnul de punctuatie care marcheaza o pauza mai mare decat cea redata prin virgula si mai mica decat cea redata prin punct

    -o astfel de pauza este adesea necesara pt. A desparti propozitii sau grupuri de propozitii care formeaza unitati relativ independente in cadrul unei fraze

    • Ade says:

      Multumesc pentru lectia de gramatica, am scris in graba, data viitoare o sa fiu mai atenta.
      Nu-mi place sa ma cert, nu gasesc insa rostul in a lasa un comentariu rautacios (asa cum a fost al tau)pe acest blog.

      O seara frumoasa! (chiar iti doresc asta, nu am scris din amabilitate)

  40. dana says:

    buna, de aproape o luna am inceput sa imi revin din cosmarul prin care trec de 10 ani , parca am fost oarba . am inceput sa am un stil de viata mult mai sanatos si apreciez foarte mult tot ce am gasit pe acest blog . multumesc mult olivia pentru toate postarile de aici .

  41. Ion Andrei says:

    am o intrebare, fara sa fiu rautacios sau oricum s-ar putea numi in sens negativ, nu doresc sa fie publicat acest comentariu, ci doar sa stiu de ce (in general, in televiziune) odata ce doi oameni s-au casatorit, nu li se schimba numele (adica sotia sa preia numele sotului)? as dori sa stiu daca este posibil sa mi se raspunda la aceasta intrebare 🙂 va multumesc!
    cu respect, Ion

    • Georgiana says:

      ha ha ha :)) Desi stiu ca postul tau este “la misto” o sa iti raspund..si serios chiar 🙂 Chestia asta nu se intampla numai in televiziune. Nici eu nu am luat numele sotului cand ne-am casatorit si nu sunt persoana publica. Sau, se intampla ca sotii sa ia numele reunite si sa se foloseasca in continuare de numele care i-au consacrat si cu care sunt cunoscuti ca persoane publice. Happy? 🙂

  42. Ion Andrei says:

    este un blog minunat care ajuta pe multa lume si imi cer scuze pentru curiozitatea mea inutila!

  43. Ion Andrei says:

    ms, chiar nu e la misto, dar vroiam sa stiu 🙂

  44. Mariana says:

    Olivia
    eu sunt vegetariana de 1 si jumatae, de vre-o doua luni am observat ca a inceput sa-mi cada parul cind il spal, ceeia ce in nainte nu era asa. Da-mi te rog un sfat ce pot face.
    O zi frumoasa.
    Mariana

  45. flori says:

    esti o persoana minunata multumesc pt ca existi mi-am propus sa slabesc dar sunt o lasa

  46. flori says:

    nu am nici un pic de ambitie in mine

  47. Rodica says:

    Buna Olivia,

    Imi place stilul acesta de alimentatie…o sa incerc si eu sa migrez…mai ales ca acum am un bebe mic…
    Niciodata nu am inteles acei parinti…care mananca o graoza de lucruri si apoi zic celui mic ca nu are voi…eu cred ca schimbare trebuie sa inceapa cu noi…noi sa fim modele…ca ei sa ne urmeze.
    O sa incerc retetele tale…o sa incep cu laptele de migdale si de susan.Am cateva intrebari…cand ai tu timp…
    -ce sa inteleg prin apa filtrata;
    -sunt vaccinurile bune…eu i-am facut celui mic pana acum…dar tot am inceput sa gasesc diverse articole…mi se pare greu sa controlam tot
    ce exista…mai ales ca asta implica documentare…si asta cere timp…iar de multe ori cand e de luat o decizie…nu ai mult timp;
    -as vrea sa stiu daca ai intalnit un medic…la care atunci cand mergi cu cel mic nu-ti recomanda retete si iar retetede nestiute pastile…din fericire pana acum nu am avut nevoie…dar cine stie…e bine de stiut;
    -pentru circulatia periferica ai idee ce e potrivit…eu am picioarele reci si am cate vene superficiale sparte…nu cred ca din sarcina…asa sunt ele…
    Zambete largi si priviri senine…si multa credinta

  48. Laura says:

    Buna seara Olivia,

    Stiu ca ai doua copii care probabil merg la gradinita. Reusesti sa pastrezi si pentru ei acelasi meniu vegetarian? Eu am o fetita de 2 ani jumatate care a inceput de curind sa manince la gradinita. Ii duc mincare de acasa dar se uita mereu la mincarea celorlalti copii si ma intreb daca e in regula sa vada ca ea maninca diferit. Oare ii creeaza vreo frustare?
    Daca te-ai confruntat cu aceasta situatie te rog sa-mi spui cum manageriezi lucrurile.
    Eu sint vegetariana de 10 ani, toata perioada sarcinii si a alaptarii am mincat in acest fel si fetitei mele i-am dat pina de curind doar meniu vegan. Am inceput sa ii dau oua si brinza pentru ca l-a vazut pe sotul meu mincand si a cerut si ea.
    In ultimul timp nu prea vrea sa mai manince quinoa si alte leguminoase care erau de baza in alimentatia ei. Poti sa imi recomanzi niste retete pe care le gatesti copiilor?

    Multuemsc mult!

  49. cristina says:

    Olivia Steer declara pentru revista “TV Satelit” sa NU mancam dimineata pentru un stil de viata sanatos. Oare e sanatos sa nu mananci dimineata? si atunci cand? seara? orice nutritionist sau doctor iti va spune ca micul dejun e cel mai important, ai energia intreaga zi si consumi caloriile fiind activ in ziua respectiva. sa nu mananci dimineata e cea mai mare porcarie pe care am auzit-o.

    • olivia says:

      In engleza, “mic dejun” se numeste “breakfast”, in traducere “sa spargi postul” de peste noapte (cind se presupune ca n-ai mincat, n-ai rupt figiderul in doua). Orice post, deci si postul noptii (si oirce doctor de buna credinta iti va spune asta) trebuie intrerupt cu grija, incet, cu lichide la inceput, apoi cu fructe si in cele din urma, cu mincare mai consistenta. De aia, pina la prinz e de preferat sa bei doar apa si ceaiuri, eventual sucuri de fructe si legume, un mar, cel mult… Moda “micului dejun mare/consistent” este impotriva intereselor tale, daca tii la sanatatea ta! In plus, somnul e o sursa importanta de energie (mai importanta decit mincarea), asa ca atunci cind te trezesti dimineata ar trebui sa fii in forma, recuperata (daca nu esti bolnava, iar suprarenalele si ficatul nu sunt in forma lor cea mai buna). Dar daca vestea te indispune, imi pare tare rau. O sa gasesti informatii mai pe gustul tau, in alta parte!

  50. Diana says:

    Felicitari Olivia pentru stilul de viata sanatos si pentru sfaturile pe care le dai. Eu sunt lacto-ovo vegetariana de 12 ani (acum am 24) si mereu ma bucur enorm sa descopar persoane care au facut alegeri similare mie, sau alegeri chiar mai bune decat ale mele. Mi-a placut in special articolul despre motivatia de a renunta la consumul de carne, prin pericolul pe care aceasta il reprezinta pentru sanatate (pericol de care oamenii chiar nu sunt constienti, in ciuda tuturor surselor de informare si in ciuda sfaturilor bune pe care le primesc) si in al doilea rand, dar la fel de important, carnea este rezultatul unui masacru in lant, si unui urlet adanc, dureros si terifiant al bietelor animale sacrificate. Deci daca nu puteti renunta la carne, va invit sa vizionati niste videoclipuri despre ferme si modul in care animalele sunt tratate in lume, si daca nici atunci nu renuntati la carne, inseamna ca sunteti irecuperabili si complet lipsiti de empatie sau umanitate. Felicitari Olivia inca o data si toate cele bune

  51. Cristina28 says:

    Nu gasim rubrica cu ,,cosul cu merinde”.

  52. ramona says:

    draga mea olivia!de un an de zile am devenit ovo lacto vegetariana,cautand incet,incet sa descopar un mod de viata cat mai sanatos pentru familia mea(am deja o fetita).de curand am descoperit ca sant insarcinata din nou si sant terifiata de faptul ca alimentatia mea nu acopera necesarul de vitamine si nutrienti.te rog indruma-ma spre a avea o alimentatie corecta (stiu ca timpul nu prea iti permite…)
    multumesc!

  53. Ioana B. says:

    Servus Olivia,

    Te urmaresc de mai mult timp, si in primul rand apreciez tare mult toate informatiile, retetele, link-urile postate si bineinteles timpul tau. Multumesc ca ai ales sa imparti toate acestea.

    Am o intrebare la care nu prea gasesc detalii…care este cea mai safe metoda de contraceptie vegan pe care o recomanzi sau ai mai multe informatii?

    Multumesc tare mult,
    Ioana

  54. Corina Poptean says:

    Buna ziua,

    Nu am reusit sa gasesc pe site-ul dvs. ‘Cosul cu merinde’?

  55. Druckman Eugenia says:

    buna Olivia,
    am nevoie de ajutor: daca stii o cofetarie care face torturi
    de post, stiam una dar sunt in vacanta
    multumesc anticipat

    • RoxanaR says:

      Buna,
      Pana iti raspunde Olivia daca are timp imi permit sa iti spun eu ce stiu. 🙂
      Am vazut ca tocmai s-a deschis o cofetarie raw vegana Ostraw. Nu stiu cum e ca nu i-am vizitat, dar poate te ajuta. Si torturi de post se mai fac si la restaurant Fibrio.

      Cofetaria Ostraw Vegan (Raw Vegan)
      Bd. Ferdinand I nr. 58, Bucuresti
      Telefon: 072 568 3426

    • Irina Stoian says:

      Restaurantul Fibrio face la comanda torturi vegane (de post) si raw vegane delicioase.
      Pe site-ul Ligiei Pop este un articol despre o noua cofetarie vegana.
      Restaurantul Barca,face si el dulciuri de post.
      Succes!

    • Alina says:

      Buna Eugenia,
      Eu stiu 2: Fibrio (e inauntrul restaurantului Fibrio) si Ostraw Vegan.

  56. roxana says:

    buna,

    ma bag si eu:P Olivia banuiesc ca e inca in vacanta.

    Intreaba la Andreea Lazarescu. Ea facea torturi raw pe comanda, doar ca acum s a specializat pe catering, poate nu se mai ocupa, vezi tu
    https://www.google.ro/#hl=ro&sclient=psy-ab&q=bucurie+bunastare+hrisca&oq=bucuri&gs_l=hp.1.1.0l4.76448.78523.4.81251.6.5.0.1.1.0.89.417.5.5.0…0.0…1c.5ZHfKcYq76k&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=4e4eb87c523e442f&biw=1129&bih=682

    apoi mai era si:
    http://sportychoco.ro/
    stiu ca facea torturi la comanda

    daca nu, ar mai fi niste restaurante:

    http://www.restaurantbarca.ro/ vezi daca fac pe comanda
    omraelias (asta e profil de facebook, nu au site inca)
    http://www.fibrio.ro/ aici iti fac sigur pe comanda; ei fac si vegetarian, nu doar raw. restul de linkuri, in afara de fibrio si omra, sunt raw

    sper sa te ajute

    cu drag

    roxana

  57. Adaxkm says:

    cheap Toews jersey,more chose in Toews jerseys store,Free Shipping!

  58. Official Blackhawks Toews jersey online,Your Favorite Love in Discount

  59. Katy Andreescu says:

    Buna Olivia,te-am urmarit cu extrem de mare placere la Maruta!Ai o foarte mare dreptate.Acum trei ani,am avut o interventie chirurgigala la poponet si a trebuit sa consum multe lichide.In prima zi dupa operatie,mama mi-a cumparat un storcator de legume iar din acel moment,am inceput sa consum suc de legume(sfecla rosie,morcov,telina radacina si frunze,rosii,patrunjel frunze si frunze… Puneam in acest suc si lamaie sau un grapefruit.Pe langa faptul ca am dat cateva kg jos,parul,pielea,phihicul erau perfecte.Si eu am peste 36 de ani si pe langa faptul ca ma simt un copil,lumea ma intreaba daca voi imbatrani vreodata.Tinctura de propolis si mierea,nu-mi lipsesc din dulap.De ceva timp,mi-am facut-o singurica,cu alcool de 90 grade,facut la tara si propolis in stare pura,lasate la macerat!
    Ma bucur ca vii cu sfaturi foarte interesante si utile sanatatii!O seara frumoasa!

  60. savin amalia says:

    Buna Olivia , fara sa vreau cred ca ma indrept spre vegetarism , este destul de greu , nu pentru mine , pentru cei din jur , care nu pot intelege si cred ca , puterea vine din carene. Probabil cochetez de mult timp cu plantele dar nu mi-am dat seama.Tocmai de aceeia sunt un fan inrait in ceeia ce priveste cultivarea plantelor in propria gradina si astea bineinteles fara stropiri. Tot in gradinita mea imi cultiv si plantutele pentru sapun De aceeia m-am apucat si de sapunarit si alte cele de 3 ani. Ce intrebare as avea te rog daca poti sa imi raspunzi . Doresc sa iau un aparat de stors fructe si legume . Am inteles ca cel mai indicat este cel prin presare , nu prin centrifugare. Incerc sa string ceva banutii pentru ,, cel bun,, dar este o diferenta destul de mare intre proprietatea sucului facut la unul si la celalalalt ? Asta pentru a ma convinge ca , chiar merita banutii. sanatate si te pup pe suflet , Amalia …..p.s. (cand ai timp , te astept in vizita , pe blog )

  61. sanda says:

    Buna Olivia.Te-am vazut la emisiunea lui Maruta. Esti superba. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate. Te rog sa-mi scrii reteta de mici raw cu ciuperi si sa-mi recomanzi un mixer pentru a face pasta de migdale, caju, floarea soarelui.
    o zi frumoasa si numai bine!

  62. Liliana says:

    Buna Olivia,as vrea sa stiu si eu ce mananci,retete,te-am vazut la tv arati senzational,plina de viata si foarte tanara,multumesc mult.

  63. olga says:

    draga mea,Olivia,sunt o bunicuta,de 62 de ani,bolnavioara, si tare mi-as dori sa gatesc,atat pt. mine cat si pt. nepotei ,mancare vegana.Te-am vazut la Maruta,esti extraordinara din toate p.d. v….si azi ,vreau sa merg sa cumpar, storcator ,prin presare…Te rog din suflet, scrie-mi cum se numeste. iti doresc, tot binele din lume,tie si familiei tale.sper ca vom fi mai sanatosi,mancand sanatos.astept raspuns si cat mai multe si variate, retete.Eu doar de astazi vreau si sunt sigura ca voi reusi sa devin vegana.Te pup si sa ai o zi buna.

  64. Larisa says:

    Olga, Olivia foloseste Hurom si e, intr-adevar, extraordinar. E scump, 1200-1300lei dar il am si eu si crede-ma ca merita toti banii.

    • carmen says:

      Buna Olivia! Ma intereseaza foarte mult acest regim de viata vegan,exista carti cu aceste retete vegane? Anul trecut am fost depistata cu cancer ovarian, m am operat, am facut chimioterapie, rezultatele sunt bune; mai am doar doua sedinte si sper sa ajung sa prind batranetea, am doar 45 de ani; Am un anumit regim de viata,fara zahar rafinat, faina alba rafinata, conserve, mezeluri, carne doar curcan si uneori ficat de pui;

  65. olga says:

    scumpa mea d-na Carmen,imi doresc tare mult sa ajut oameni care trec prin momente grele,asa cum am fost si eu.Am avut un cancer malign,operat.Au trecut…15 ani si n-a mai recidivat.Pe atunci nu se stia mai nimic de retete vegane,suplimente alimentare. Dar am descoperit in rev.Formula As,din ..98,multe retete si alimentatie sanatoasa. Pe scurt,am mancat 5 ani..numai supa de legume,in care ff.rar, adaugam de pofta ,o pulpa de pui..cam o data pe saptamana.Plus cartilaj de rechin si gheara matei,capsule,originale,farmacia California, din bv.Acum, am probl. de sanat. cu colonul, stomac..si-mi place ideia de a deveni vegana.

  66. olga says:

    iti doresc din inima,multa sanatate si incredere in D-zeu.Daca doresti, putem comunica prin mess.

  67. olga says:

    Larisa,iarta-ma,c-am raspuns mai intai lui Carmen,dar m-a impresionat f. tare.Acum vreau sa-ti mutumesc,tie, pt raspunsul mult dorit si asteptat al denumirii storcatorului prin presare.mii de multumiri.

  68. Maria says:

    Buna,
    Cum as putea sa vad toate retetele tale?
    Multumesc!
    Maria

Raspunde-i lui Madalina

ultimele posturi