Am recapitulat zilele astea o materie vastă, cea a vaccinurilor,  ca să pot sintetiza în cîteva postări viitoare informațiile apărute în reviste de specilitate, în corespondența privată a cîtorva medici cu coloană vertebrală sănătoasă, în cărți curajoase sau în scrisori deschise ale unor doctori onești care incriminează, scandalizați, practica inutilă și extrem de periculoasă a vaccinării.

Astă seară, am ajuns la scrisoarea deschisă împotriva vaccinurilor antirabice, redactată de medicul italian Carlo Ruala, profesor de igienă la Universitatea din Perusa, și m-am gîndit că ar fi un gest egoist să mă delectez de una singură cu ea. Aș vrea să v-o citesc și vouă. Ca pe o poveste de noapte bună. Are de toate. Monștri, un erou, drumuri inițiatice. Și pilde de viață lungă…

Edward-Jenner-1749-1823-Performing-The-First-Vaccination-Against-Smallpox-In-1796-1879

“Stimate Domnule Director al Jurnalului de Medicină din Paris,
Soarta a patru persoane din Novarais, mușcați de același cîine turbat și morți de turbare, după ce s-au supus, conștiincioși, tratamentului antirabic al Institutului Pasteur din Milano, va da naștere, cu siguranță, îndoielilor asupra utilității inoculărilor antirabice. Ele nu servesc, desigur, la prevenirea dezvoltării turbării la individul mușcat de un cîine turbat și în care a pătruns  otrava turbării. Numeroasele vindecări cu care se laudă noile noastre institute antirabice sînt vindecări ale indivizilor mușcați la care turbarea nu s-ar fi dezvoltat niciodată, chiar dacă n-ar fi fost supuși inoculărilor antirabice, și numărul mic de insuccese, din fiecare institut antirabic, reprezintă exact numărul celor care au fost într-adevăr atinși de turbare și care ar fi fost morți cu sau fără inoculări antirabice. Aceasta este aprecierea cea mai blîndă ce poate fi făcută despre opera noilor noastre institute antirabice, căci am putea – nu fără dreptate – să ne întrebăm dacă vreunii dintre indivizii tratați nu au murit tocmai din cauza inoculării înseși, după cum urmează să demonstrez. 

În institutele noastre antirabice, sînt inoculați anual circa 3000 de indivizi mușcați. Moare circa unu la sută; ceilalți se vindecă toți. Asta este ceea ce spun  statisticile institutelor noastre antirabice, dar statisticile sînt o adevărată minciună publică și de aceea ar fi timpul ca faptele, așa cum sînt ele și cum sînt prezentate cu ajutorul cifrelor, să fie aduse la cunoștința publicului. 

Cum este posibil să se spună că în Italia sînt 3000 de vindecări de turbare pe an, cînd în Europa nu se produc, într-un an, nici măcar 1000 de cazuri de turbare? Turbarea este o boală foarte rară, încît nici unul dintre statele cele mai populate din Europa nu are un număr de morți care să atingă, în medie, o sută pe an. (…)
În Italia nu se cunoște decît statistica din 1881 pînă în 1886, înainte de implantarea institutelor noastre antirabice. În acești ani, se numărau în jur de 60 de decese pe an. După cum se vede, în Italia, implantarea institutelor antirabice avea ca scop salvarea acestor 65 de cazuri de turbare existente în medie în fiecare an. Ce s-a întîmplat după implantarea institutelor antirabice? Primul institut s-a ridicat exact la Milano, la puțin timp după invenția lui Pasteur, apoi un altul, la Torino, la sfîrșitul anului 1886; au urmat apoi cele de la Bolognia, Padova, Neapole, Palermo, Roma, Faenza și Florența. În 14 ani, din 1887 și pînă în 1900, numai Institutul antirabic de la Torino a efectuat 4896 cure antirabice, adică o medie de 350 pe an. Nu e curios să vedem că, deși media anuală a persoanelor atinse de turbare în toată Italia, înaintea implantării unor asemenea intitute, era de 65, numai Institutul din Torino raportează că 358 de persoane se vindecă de turbare (doar în Torino – s.a.), în fiecare an? Dar cel mai curios este faptul că, cu toate aceste vindecări numeroase (circa 3000 pe an în toate institutele), numărul persoanelor moarte de turbare în Italia a crescut deodată considerabil, după implantarea institutelor antirabice. Astfel, în Italia, au murit de turbare 103 indivizi în 1887, 106 în 1888, 118 în 1889, 75 în 1890, 97 în 1891, 83 în 1892, încă 83 în 1893, și 93, 53, 71, 102, 66, 80 și 63 în fiecare dintre anii cuprinși între 1894 și 1900, adică un total de 1193 de morți de turbare în 14 ani, adică o medie de 85 de morți pe an. Înainte de inventarea tratamentului antirabic, numărul mediu de morți pe an era de 65; odată cu implantarea noilor noatre insitute antirabice, pentru a-i salva pe cei 65 de indivizi pe an, descoperim că, din contră, numărul a crescut la 85. 

Iar acum o comparație mică: Anglia n-a vrut niciodată să audă de inoculări antirbice și nu a fost implantat vreodată, acolo, nici un Institut. Ea s-a limitat doar la a da dispoziții severe pentru utilizarea botnițelor pentru cîini și a obținut rezultatele următoare. Au murit de turbare în Anglia, în timpul acelorași 14 ani: 29 în 1887, 14 în 1888, 30 în 1889, 8 în 1890, 7 în 1891, 6 în 1892, 4 în 1893, 13 în 1894, 20 în 1895, 8 în 1896, 6 în 1897, 2 în 1898, 0 (zero) în 1900, adică 147 de morți, cu o mortalitate medie de 10,5 morți pe an. 

Deci, în Italia, pentru a salva de la moarte circa 65 de persoane pe an, au fost create nouă noi instituții antirabice, în care au fost inoculați în fiecare an 3000 de indivizi, chinuindu-i timp de 20 de zile cu inoculări foarte dureroase și făcînd familiile sau comunitățile să cheltuiască sume considerabile de bani pentru a obține, apoi, o creștere cu o treime a numărului de morți, în timp ce în Anglia, dimpotrivă, fără a chinui pe nimeni, fără a cheltui nimic, ci pur și simplu luînd măsuri severe pentru utilizarea botnițelor, mortalitatea din cauza turbării a fost diminuată pînă la punctul în care a fost adusă la zero. Acestea sînt faptele pe care le predau de mulți ani în lecțiile mele de igienă la Universitatea din Perusa și la Istitutul Experimental de Agricultură. Mă întreb daca nu este vremea ca ele să fie luate în considerare” . 

Scrisoarea pe care tocmai ați parcurs-o e de la începutul secolului trecut, desigur (sper să-i apreciați nu numai valoarea istorică, de document, ci și conținutul obiectiv, bine documentat). Dar, pe fond, nimic nu s-a schimbat de-atunci.

Mai multe, mîine.

Noapte bună!

SURSA FOTO: 1

92 comentarii la “Poveste de noapte bună…”

 1. Ade says:

  Buna Olivia,
  M-ar interesa niste materiale in ceea ce priveste vaccinul anti-poliomielitic. Este singurul pe care l-am facut si acum urmeaza rapelul. Sunt in dubii, nu stiu daca sa mai continui cu el.
  Cunosti ceva despre acest vaccin?
  Multumesc si o seara frumoasa!

 2. Corina says:

  Buna seara!
  Va scriu pentru ca am tot auzit ca nu sunt bune vaccinurile iar fetița mea face in curând un an si nu știu dacă sa ii fac vaccinul de la 12 luni… Împotriva bolilor copilăriei… Am auzit ca in combinație cu nu știu ce vaccin poate creea autism. Sincer mi-e frica nu știu dacă sa l fac sau nu. Va rog sa ma sfătuiți. Eu când eram mică am avut aureon de exemplu si nu îmi aduc aminte ca mama sa mi fi facut vre un vaccin împotriva acestor boli ale copilăriei.
  Va admir foarte mult si mi-a plăcut enorm cum ați raspun intr-un interviu cum ca nu exista mama sa nu aibă lapte sa poată alăptat, dacă își iubește puiul laptele se formează… Foarte frumoase cuvinte!
  Mulțumesc, o seara frumoasa!

  • Gabriela says:

   Imi cer scuze pentru interventie, stiu ca intrebarea ii era adresata Oliviei Steer. Va sfatuiesc sa cautati parerea avizata a unui pediatru in care sa simtiti ca aveti incredere, si nu a unei jurnaliste ale carei surse sunt indoielnice. E totusi ciudat ca alegeti sa va incredeti in opinia unui nespecialist (ca sa fiu finuta) pe care nu il cunoasteti direct decat in cea a unui om care si-a dedicat viata tratarii copiillor si cu care ati avea oportunitatea sa dezvoltati o relatie. Informatiile pe care le primiti de la medici sunt verificate si se bazeaza pe studii. Asa se face toata medicina. Nu puteti primi garantii, pentru ca cinstit exista intotdeauna si riscuri pe care orice om trebuie sa si le asume. Dar in legatura cu orice fapt medical, beneficiile depasesc cu foarte mult riscurile.

   • Anca says:

    Gabriela,

    Like, like, like!
    Nu cred ca medicii si farmaciștii sunt doar marionetele unor politici de culise. Cred in știință, iar cei care afirma ca vaccinurile sunt periculoase nu fac decât sa speculeze mituri si povesti care la un moment dat in istorie au fost acceptate, tocmai pentru ca nu puteau fi explicate.
    Nu înțeleg, de ce , in ziua de astăzi, când știință a reușit sa răspundă la multe întrebări, încă punem la îndoiala rezultatele cercetărilor.

   • Lacra says:

    Buna,
    Oare nu este mai important ca ficare sa fie doctorul lui si sa impartaseasca cu alti ceea ce a aflat. Sunt atatea probleme pe care le putem trata daca suntem responsabil de noi si nu ne bazam pe studiile unui doctor. Suntem diferiti, iar sa mergi la doctor inseamna sa te trateze dupa cum a invatat nu dupa cum esti tu.

  • alexandra_sib says:

   Draga Corina! Informeaza-te cat poti de mult si sper sa iei decizia corecta. Baietelul meu sufera de autism. Pana la varsta de 1 an, cand am facut vaccinul a avut o dezvoltare absolut normala. Cam la 2 luni dupa vaccin au inceput problemele…anxietate, lipsa contactului vizual, stereotipii, limbaj deloc. Repet, pana la un an s-a dezvoltat normal si frumos. Se juca, era prezent, reactiona, comunica. Nu pot sa nu ma gandesc ca acel vaccin a fost de vina. Am discutat si cu alti parinti in aceeasi situatie si la majoritatea copiilor semnele de autism au aparut dupa vaccinul ROR. Mult succes! Sanatate fetitei!

   • Unda says:

    Alexandra ia legatura cu dr Christa Todea Gross- din cate stiu eu dansa a facut cursurile de detoxifiere pe care le aplica si dr Klinghart in cazul copiilor autisti

   • Cosmina says:

    N-am vorbit niciodată despre asta cu nimeni, însă sora mea până la 7 ani s-a dezvoltat normal, doar că avea o deficiență de vorbire. Diferența între noi este de un an. Eu la 8 ani și ceva am făcut rubeolă, așa că părinții au dus-o pe sormea la bunici și au vaccinat-o (pentru că era sensibilă și nu-și doreau să se îmbolnăvească). După vaccinul ROR a urmat un regres psihic incredibil. La 14 ani a primit diagnosticul de Encefalopatie cronica infantilă.
    Cum este posibil să crești 7 ani un copil liniștit, un copil care își ajuta mama la curățenie fără să i se ceară asta și apoi să ajungă o legumă?
    Eu am avut toate bolile copilăriei, inclusiv Hepatita A și oreion și iată că am aproape 30 de ani și n-am murit. N-am mai răcit de ani de zile, sunt sănătoasă tun și fără să fiu vaccinată.
    Nu se compară nimic cu un stil de viață sănătos și o alimentație bio.

  • Jo says:

   Corina,

   Iti inteleg indoiala si intrebarile. Cel mai bine este sa vorbesti cu pediatrul in care ai mare incredere si care simti tu ca tine la copil si mai ales se informeaza. Noi am facut schema obligatorie pana la un an, dupa care pediatra ne-a sfatuit offline sa ne oprim. De ce? A spus ca au aparut studii recente care deminstreaza clar efectele negative ale vaccinurilor si ca, daca parintii cer acel vaccin ea il va face, insa daca este intrebata cu privire la un vaccin, nu-l va face.
   Vei ramane surprinsa de cati pediatri din romania au inceput sa puna la indoiala schema de vaccinare. Exista un grup de medici cercetatori la Colentina care lucreaza la un proiect de cercetare prin care incearca sa determine legatura intre vaccinuri si bolile autoimune. Mama mea este unul din subietii cercetarii.
   Vorbeste cu medici in special cei tineri si deschisi la minte, fii apropiata de ei, vei ramane surprinsa de ce-ti vor spune. Lumea medicala nu e char atat de incuiata.

   Jo

 3. Clara says:

  COMMENT CENZURAT PENTRU LIMBAJ SUBURBAN. AUTOR BANNAT.

  • SImona says:

   Clara,
   ai insultat-o pe Olivia intr+un singur paragraf de 2 ori… nu cred ca Olivia a afirmat ca doctorii sint imbecili si nu vorbim acum de chirurgi care repara ceva ce a fost stricat-taiat+amputat.
   de 5 ani nu am mai facut vaccin anti gripal si de 3 nu mai mananc carne nu m*am mai imbonavit de atunci + nici macar raceala…
   te cred pe cuvant ca medicii au fost invatati multe, crede+ma pe cuvant tu ca sint interese mari ale firmelor producatoare de vaccinuri si medicamente in general sa vanda produsele lor…
   nu stii ce IQ are Olivia si alte persoane cu care ai vrea sa compari IQ ul ei.
   cu alte cuvinte, mersi stai jos!

 4. ioana says:

  Draga “clara” or fi ei, medicii, aia salvatorii dar vezi ca de foarte multe ori sunt puse diagnostice gresite, mergi la spital cu o problema si vii cu alta ori mergi intreg si vii fara un organ important, asta daca mai vii, deci hai sa nu-i preaslavim ca nu-i chiar asa.
  Cat despre faptul ca-i aduci jigniri Oliviei, denota cat de ipocrit esti, acelasi dobitoc/dobitoaca, care probabil n-a profesat in viata ei/lui si ai ajuns medic de facebook pe grupuri pro vaccin, vorbesti in stilul care te si caracterizeaza de fapt si oricine isi poate da seama ca motanul caruia nu-i place daca cineva nu e de acord cu el, incepe sa improaste cu noroi si sa jigneasca dupa bunul plac.

 5. Anca says:

  Vai cata rautate..Olivia a zis de nenumarate ori ca nu e medic,si ca fiecare are dreptul sa faca ce doreste.Site-ul acesta e o oaza de bucurie pentru multe persoane,si voi veniti si stricati tot.Personal,am invatat multe de la Olivia,toate mi-au fost de folos.Cat despre vaccinuri,eu le-am facut pe cele ale copilariei,pentru ca deh,nu a depins de mine.Dar de aproape 20 de ani incoace sunt vaccin-free.Da,am facut gripa,dar la fel si colegii mei de munca,toti vaccinati.Eu m-am tratat cu ceai,miere,lamai si propolis,ei cu medicamente de tot felul.Si nu le-a trecut mai repede decat mie..Fratele meu ia antibiotice la fiecare raceala.Organismul deja nici nu mai reationeaza la cele vechi,pe care toti le stim,asta pentru ca de mic a fost obisnuit asa.Pe masura ce inainteaza in varsta,schimba medicamentele cu altele mai noi si mai “bune”.Are si vaccinurile antigripale la zi.Nu-l pot lamuri.Eu am crescut la bunici si treburile au stat altfel.Eu am alta politica.Voi cei ce credeti cu atata tarie in stiinta,opriti-va pentru o secunda si uitati-va in jur.Cate boli au aparut,si apar in continuare.Nu e greu,trebuie sa ai mintea deschisa si sa te documentezi putin.Ne grabim sa credem tot ce ni se pune in fata,si nu e bine.Anyway,Olivia draga,sa nu renunti sa ne informezi.Suntem multe care te iubim si ne incredem in tine.Sanatate si minte deschisa tuturor.

  • Cristina says:

   Draga Olivia,

   Si eu sunt de acord cu cele afirmate de Anca.
   In plus:
   1. keep doing the great job you are doing
   2. daca poti, aplica regula restaurantelor: “Ne rezervam dreptul de a ne selecta “clientela”.
   Cu drag!

 6. Iulia says:

  Buna! trebuie sa luam atitudine, tot aud de o vreme pe RFI un comentariu al unei doamne doctor care ne indeama sa facem copiilor vaccinul antigripal! poate in curand il vor adauga si pe acesta la cele “obligatorii”! N-am facut vreodata acest vaccin si nu vad ce rost are… o gripa o duci bine mersi la bun sfarsit intr-o saptamana, la ce bun accest vaccin? de ce l-as face copilului? Doamne…

  • Jo says:

   Iulia,

   Atitudinea este deja luata de majoritatea doctorilor. Nu mai sunt multi medici care se mai arunca sa faca vaccinul antigripal, de aici si isteria celor platiti sa faca reclama vaccinarii antigripale. Mergi la Bals, la Colentina, chiar si la AKH in Vienna si vei vedea ca doctorii cu specializari grele refuza vaccinarea antigripala. Head teacher-ul fiului meu (scoala britanica) imi povestea ca nici macar in UK nu mai reusesc sa convinga lumea cu vaccinarea antigripala, asa ca au incercat sa o faca in scoli de stat fara sa informeze parintii. Ia ghici ce s-a intamplat dupa aceea?

 7. Lenny says:

  Bravo si multumesc, Olivia! Tine-o sus si tare, adevarul va iesi la iveala, in cele din urma, in pofida celor care se opun cu stiinta sau fara stiinta(sunt foarte multi naivi pe lume gata sa creada orbeste in ”autoritati”)! Faci o treaba nemaipomenita pentru acest biet popor care duce mare lipsa de informare in toate domeniile, de la alimentatie pana la politica.
  Cu drag,
  Elena

 8. Lavinia says:

  D-na Olivia Steer,am o intrebare:daca unul dintre copii dumneavoastra ar fi muscat de un caine turbat,vreti sa-mi spuneti ca nu i-ati face tratamentul antirabic?Ati risca sanatatea copilului?Cu respect.

  • olivia says:

   Fiecare e dator sa se informeze si sa asculte argumentele venite din toate taberele. Si apoi, asumindu-si propriile decizii, sa actioneze potrivit convingerilor sale. Convingerea mea e ca vaccinurile toate sint nu numai inutile in a preveni boala pentru care au fost create, dar foarte periculoase pentru viata si sănătate. Cred in sistemul inunitar al fiecăruia dintre noi, in puterea noastra de a-l întări cu o alimentatie sănătoasa, de a-l feri de boli cu antibiotice naturale (usturoi, in primul rind, ceapa, hrean, propolis, laptisor de matca si asa mai departe – toate arme foarte puternice impotriva tuturor virusilor si bacteriilor). N-as risca efectele adverse pe care le au mercurul, aluminiul, formaldehida, virusii ascunsi si neidentificati din vaccinuri ( SIDA asa a apărut pe lume) pe care le conțin toate vaccinurile. Cu același respect.

   • florina says:

    Sunt medic rezident si urmaresc cu placere postarile dvs., dar am si eu retinerile mele in ceea ce priveste vaccinarile si cu sinceritate recunosc ca in prezent imi e greu sa am o opinie transanta intr-o directie sau alta referitor la vaccinari. Cred ca trebuie cantarite riscurile si beneficiile oricarei manopere terapeutice, inclusiv ale fiecarui vaccin (nu as pune insa toate vaccinurile in aceeasi oala, in sensul ca nu toate vaccinurile sunt utile tuturor oamenilor, la fel cum nu fiecare vaccin e nociv oricarui om). Cred ca exista argumente pertiente in ambele tabere (pro sau contra vaccinarii)si nu le-as neglija pe niciunele. Ma sperie insa certitudinea cu care recomandati parintilor sa nu isi vaccineze copiii. Situatia vaccinarii e mult mai complexa decat ar putea sa o explice cineva in cateva randuri. Ma tem ca multi din cei care va urmaresc vor prelua foarte rapid ideea de a nu mai vaccina deloc copiii, fara alte schimbari majore in stilul de viata. Nu stiu daca vaccinarea e cel mai mare rau. Poate ca in prezent poluarea in Bucuresti de exemplu face mai mult rau per ansamblu decat un vaccin.
    Din practica mea ca rezident, mi-a ramas in minte cazul unui bebelus care la cateva zile dupa nastere a fost dus acasa si a venit in contact cu fratele lui mai mare care nu fusese vaccinat si facuse tuse convulsiva. Bebelusul a facut si el boala, dar o forma severa, cu multe complicatii si si-a petrecut primele 3 luni din viata in spital. E un exemplu cand un copil mai mare, nevaccinat, poate afecta in special nou-nascutii. Ma tem ca o populatie matura nevaccinata le-ar putea face rau de exemplu celor cu un sistem imun deficitar (congenital) sau imatur (nou-nascuti).
    In plus, cred ca medicina nu e inca pregatita sa rezolve multe din probleme folosind metode alternative. Sa renunti complet la vaccinare, ar insemna sa ramai cu o populatie descoperita si, prin stilul actual viata, vulnerabila in fata bolilor.

    • Lenny says:

     In cazul pe care l-ati descris, argumentul potrivit caruia cei nevaccinati ii pot imbolvi pe cei sanatosi nu tine, dupa mintea mea, pentru ca fratele bebelusuluui, daca e sa fim sinceri si sa admitem adevarul, nu s-a imbolnavit pentru ca nu a fost vaccinat, ci pentru ca mai mult ca sigur avea un sistem imunitar slabit de o alimentatie necorespunzatoare nevoilor corpului. Bebelusul ar fi putut evita contaminarea daca fratele lui ar fi fost hranit si ingrijit cum trebuie. La fel, poate ca si bebelusul s-a nascut cu un sistem imunitar slab din cauza mamei care nu a avut o alimentatie potrivita pe timpul sarcinii.
     Ceea ce trebuie sa aiba oricine in minte atunci cand se confrunta cu o boala este investigarea CAUZEI. Daca esti bolnav si iei medicamente ca sa te faci bine este ca si cum ai fi bolnav pentru ca nu ai luat medicamente.Ceea ce nu e adevarat si de aceea nu trebuie procedat asa. Esti bolnav atunci cand introduci in corpul tau aer poluat cum bine ati mentionat, apa impura, alimente intr-o alta forma decat cea naturala, si nu in ultimul rand, emotii/ganduri negative. Asta e concluzia mea dupa doi ani de lecturi pe subiectul nutritiei. Raul vine din exterior. Un om nascut sanatos nu ar avea de ce sa se imbolnaveasca daca ar trai in acord cu natura. Medicamentele trateaza efectul, hai sa ne intrebam toti: care e cauza, radacina raului, de unde a pornit totul? Din punctul meu de vedere, intr-o societate ideala, medicii s-ar ocupa de educarea/informarea pacientilor cu privire la alimentatie, stil de viata, in mod preventiv si sistematic, de la cea mai mica varsta pana la cea mai inaintata, de la cel mai mic sat pana la cel mai populat oras. Sper ca intr-o buna zi asa vor functiona lucrurile peste tot in lume. Numai bine!

     • Lenny says:

      Altfel spus, cei nevaccinati care se imbolnavesc pot transmite boala mai departe, dar nu pentru ca nu au fost vaccinati, ci pentru ca exista o alta cauza(in principal, alimentatie nepotrivita). La fel, cei care sunt contaminati de un bolnav o fac pentru ca au un sistem imunitar slab. Sa dau un exemplu personal, am 26 de ani, nu am avut nicio boala, nici macar bolile copilariei, mananc hrana vie in proportie de 80% de 2 an jumatate si la inceputul acestui an am avut grija de o bebelusa de 2 ani care avea varicela. Am stat langa ea zile intregi inainte, pe timpul si dupa incheierea bolii, cu teama, ce-i drept, ca o sa ma contamineze, dar, surpriza, nu s-a intamplat. E drept, am intarit baricadele de protectie naturala, adica am mancat cu religiozitate usturoi, polen,lamai, am rontait cuisoare, am baut extract de seminte de grepfruit in fiecare zi, etc.

     • florina says:

      De acord cu dvs. Dar cati din cei care refuza azi vaccinarea duc un regim de viata ideal de care vorbiti dvs? Cate persoane din populatia Romaniei traiesc in mediu fara poluare, mananca raw-vegan, au liniste sufleteasca si o viata fara stres? Credeti ca o recomandare generala anti-vaccinare in populatia Romaniei, azi, ar fi fara consecinte nefavorabile? Ca sa nu mai vorbim de cat de necomplianti sunt multi pacienti, nu neaparat la tratament, dar in primul rand la dieta si un stil de viata sanatos. De multe ori e greu sa convingi un hipertensiv sa renunte la sare sau pe un diabetic sa renunte la dulciuri. Si ce faci cu acest diabetic care are un risc crescut de complicatii daca va face gripa? Nu il vaccinezi antigripal?

 9. andreea says:

  Buna Olivia,
  Ce parere ai de vaccinurilel dare se recomanda in sarcina??? Mie mi s-au recomndat cel antigripal, pe care eu nu l-am facut nici inainte si l-am refuzat si cel impotriva tusei convulsive care se face mamei cand are 7 luni de sarcina! Eu nu vreau sa il fac…dar sunt atatea presiuni…ce stii de el?

  • Jo says:

   Buna Andreea,

   Pe cand eram insarcinata, tin minte ca tot vedeam afise prin clinica cu indemnul de a ne vaccina impotriva gripei. Chiar ma gandeam sa-l fac din frica de a nu raci si a face complicatii pe perioada sarcinii. Doctorita mea gineco, o persoana cunoscuta si cu o reputatie impecabila, mi-a interzis orice vaccin in perioada sarcinii. Chiar si-a facut probleme pentru ca cu trei luni inainte de a ramane insarcinata, facusem vaccinul de febra tifoida pentru o calatorie in africa. Tin minte ca a fost retinuta in primele trei luni de sarcina cu privire la evolutia ei.

   Jo

 10. andreea says:

  Revin cu inca o intrebare: cum as putea sa tin in frau un steptococ grup b? Eu sunt insarcinata in 4 luni! Mi s-a dat tratament cu penicilina si desi m-a durut sufletul le-am luat (eu nu iau niciodata pastile pentru nimic si nu sunt deloc linistita cu antibioticele astea)! Stiu ca poate reaparea si nu am gasit nici un remediu naturiat!

 11. Rita says:

  Sustin ceea ce a postat Olivia! Iar cei ce inca mai cred in chimicale si otrava nu cred ca au ce cauta pe aici.Rautatea.dauneaza grav sanatatii.Tot respectul pentru cei informati,care isi fac timp de a impartasi,BUNATATE pentru SANATATE(gratuit),semenilor.Un om informat va avea mereu de castigat.Daca am intelege toti,natura…probabil ca ar fi raiul pe pamant.Multumim Olivia,si celor care adauga cate o informatie pentru cei care cauta raspunsuri.

 12. olimpia says:

  Noi cei ce avem in jur de 40 de ani si peste ne-am nascut intr-o societate care ne-a obligat sa invatam sa fim obedienti.Ne e frica sa si privim doctorul in ochi,sa-l contrazicem e de neconceput.Totusi trebuie sa invatam sa ne ascultam organismul, sa-i dam ceea ce cere pentru a “functiona” , pentru a ne ajuta sa traim cum trebuie.Am doi baieti si sunt mandra sa spun ca ei mi-au deschis ochii.Eram dependenta de pastile de toate felurile,istoric familial dezastros:tata, frate morti de cancer , mama operata de cancer la colon….De cand am devenit vegetariana(un an si jumatate)am uitat de pastile, am energie cat pentru zece(48 kg si recent am spart o caruta de lemne pentru iarna)…Referitor la vaccinuri:oameni buni cititi din toate sursele , ascultati-va cu sfintenie corpul nu-l tratati ca pe un cos de gunoi in care aruncati fara noima carne,prajeli,lactate,tutun,cafea, sucuri 100% naturale “din concentrat”etc..Avem un organism uimitor,absolut fabulos , trebuie doar sa “vorbim “pe limba lui .

 13. Petras says:

  Referitor articolul tau despre cazurile de turbare, cred ca esential ar fi sa mergem la sursa si nu sa ne lamentam din cauza urmarilor. Evident, turbarea nu o intalnim doar la animalele domestice, dar cel putin in acest caz avem sansa de a le supraveghea pe cele ale caror posesori suntem si/sau a nu le lasa in libertate, pentru ca pana la urma sunt doar niste canale de transmitere a bolii. Cred ca a vorbi despre prevenire ne-ar ajuta cu mult mai mult.

 14. Unda says:

  Stiu ca poate e tardiv si nu ar trebui sa postez asta aici ,dar nu am timp sa caut .Linkul prezinta un alt raspuns la discutia de ce veganii ar trebui sa mestece bine mancarea.
  http://viataverdeviu.ro/de-ce-este-bine-sa-ti-mesteci-bine-mancarea-si-sa-nu-mai-folosesti-apa-de-gura/

 15. alina says:

  Ce se intampla cu vaccinurile care trebuie facute cand trecem pe un alt continent??

 16. Irina says:

  Buna Olivia,

  Noi avem doua fetite si incercam cat de mult sa ducem o viata cat mai sanatoasa, nu le-am facut ROR-ul niciuneia dintre ele. Ne poti sugera te rog o “licoare” de iarna pentru cresterea imunitatii, incerc sa fac o combinatie de miere, laptisor de matca, propolis, dar nu am gasit nicaieri ce proportii sa folosesc.
  Am aprecia un raspuns din partea ta, daca ai incercat in perioada rece a anului sa le suplimentezi baietilor anumite produse pentru a fi mai rezistenti la raceli, urechi, etc.
  Multumim mult si asteptam raspunsul tau 🙂

 17. Alex says:

  Olivia, ai o sursă pentru scrisoara asta delicioasă? Nu am găsit nimic pe internet.

  Mulțumesc.

 18. Simona Zamfir says:

  Draga Irina 🙂

  Imi permit sa iti raspund eu pana iti raspunde Olivia 🙂 Pentru imunitate, vezi ca ea a postat pe pagina ei de FB, pe data de intai Noiembrie o reteta:

  “Olivia Steer: Reteta e simpla. Trei radacini de hrean, doua mere, o lingura de miere, jumatate de cana cu apa pura – toate maruntite fin, intr-un blender. Compozitia se păstrează in borcan cu capac etans, la frigider

  Eu iau amestecul cu hrean inainte de masa, cu 30 de minute. Si cresc încet cantitatea , in funcție de propria mea toleranta. Copiilor le dau cite un virf de lingurita pe o bucatica de piine. Dar ii conving mai ușor, ce-i drept, sa ia propolis de 70% cu miere vie. Tot pentru imunizare”

  Citeste comentariile si vezi poate te ajuta 🙂

  Numai bine!

  Simona

  • Lylyana says:

   Irina,

   In asteptarea raspunsului Oliviei (care, desigur, este foarte valoros :)), iti pot sugera si eu un preparat pe care l-am aflat si eu de la un medic homeopat: tinctura de propolis (cca 20 ml)+tinctura de echinaceea(cca 20 ml) + catina (cca 100 gr) amestecate intr-un borcan mare de miere (de 720 sau 800 gr), cate 1 lingurita pe zi, a la long (eu insa prefer sa fac pauze dupa 2 luni, de ex.)

   • Iulia B. says:

    noi folosim cu succes de 8 ani urmatoarea reteta: 200 gr miere salcam amestecata cu 50 ml tinctura propolis si 30 ml ulei catina 8de la parapharm am luat). se amesteca bine cu o lingurita de plastic si se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi (cand simti ca se apropie raceala) si o data sau de 2 ori pe zi pentru intretinere, preferabil cu ceva timp inainte de masa. eu la fete in loc de lingurita folosesc seringa de nurofen. iti recomand cu multa caldura acest preparat, pe noi ne-a salvat inclusiv de stafilococ auriu.

 19. Silvia says:

  Buna Olivia,

  Stiu ca intrebarea mea nu este la subiect, dar am intrat un pic in panica si nu mai stiu unde sa caut raspuns la intrebarea mea. Inteleg ca esti ocupata, dar poate am noroc sa te prind intr-o zi mai libera.

  In urma cu un an am urmat cura de detoxifiere cu sucuri timp de 14 zile. Dupa cateva saptamani, simtind ceva dubios in zona intima, am fost la ginecolog care mi-a recomandat excizie pentru un chist Bartolin, vaginal. Eu am refuzat excizia din mai multe motive: frica, teama de anestezie, dar si jena. Eu nu mi-am inceput viata sexuala, iar asta face ca lucrurile sa fie mai complicate.
  De un an de zile citesc continuu si ma sperie gandul ca nu exista tratament pentru asa ceva. In ultimele zile l-am simtit mai mare si a inceput si sa ma doara.
  Daca tu cunosti vreun remediu, te rog mult sa mi-l recomanzi.

  Multumesc

 20. alina maria says:

  Buna,

  Mai nou, pampers face opere de caritate copiilor din Africa. Distribuind pagina lor ( publicitate meschină) oferi sansa unui copil la vaccin antitetanus. Ce frumos. Ce bine le face acest vaccin copiilor de acolo care au o imunitate foarte scăzută din cate imi imaginez. Nu mai bine rezolva cauza si le ofera sansa la maternitati in care sa nu fie expusi la tetanus. Trebuie sa castige si fabrica de vaccinuri, cum altfel? Din orice caritate e musai sa iasa oleacă de publicitate si bani. Nu sunt specialista in domeniu dar constatări simple de genul pot sa fac si eu. Multumim Olivia ca ai curaj sa vorbesti despre acest subiect.

 21. Mihaela says:

  Buna Silvia,
  Citind comentariile de pe blogul Oliviei, l am vazut si pe al tau.
  Pana la raspunsul Oliviei, Imi permit o interventie.

  Acum cativa ani am avut si eu un chist Bartholin, la care medicul ginecolog mi a recomandat o igienica locala extrem de stricta: spalaturi locale cu o solutie 1l de apa+ 2 pastile de clor si ovule seara. Chistul a disparut dupa 1 saptamana si nu a revenit. Poate si din cauza ca mi am schimbat intre timp dieta- acum sunt vegana, dar atunci nu cunosteam prea multe despre dieta, cultivare personala. Insa pe moment, a functionat. Mare grija la materialul lenjeriei pe care il porti (spalate de doua ori dupa cumparare si sa fie materiale naturale), la cum te stergi la toaleta (din fata spre spate).

  Excizia nu este o solutie, pentru ca ea atinge doar efectul si nu cauza si atunci chistul va reveni. Solutia este curatarea organismului si deblocarea glandei Bartholine.

  Multa sanatate si multumim Olivia pentru toate articolele!

 22. Mihaela says:

  Rectific, solutia era 1l apa + 2 pastile de cloramina… Memoria s a mai trezit..

  • Silvia says:

   Multumesc Mihaela.

   Tu esti una dintre norocoase. Am vorbit cu mai multe femei cu aceasta problema si la toate a revenit chistul dupa cateva luni sau chiar mai putin.
   Eu respect tot ce ai scris tu mai sus. Regimul meu este vegan, din care in procent mare raw. Nu iau medicamente, folosesc doar detergenti naturali, nu ma machiez – sau foarte rar cosmetice bio – ma vopsesc cu henna. Am facut bai de sezut cu sare amara si tea tree. Deocamdata nu s-a infectat, dar ma deranjeaza. Nu stiu ce-as putea sa fac. Informatiile sunt putine. Am citit si site-uri straine si dupa unii doctorii cauza este o infectie, altii spun ca pur si simplu se blocheaza ductul si apare chistul. Nu stiu…eu banuiesc ca s-a marit si nu stiu unde sa mai caut sa-l fac mai mic, pentru ca sa dispara cred ca nu sunt sanse.

 23. Ozana says:

  Buna Olivia ! Am citit cu placere documentarea ta despre vaccinuri si iti mulțumim ca împărtășești cu noi lucrurile benefice pt sănătatea noastră.

  O sa sar de la un subiect la altul… si eu ma confrunt cu o problema pana in ziua de astazi nediagnosticata. Am fost la foarte multi medici si mi-am facut analize, iar in urma analizelor reiese faptul ca am un testosteron foarte mare iar endocrinologul mi-a spus ca asa m-am născut si ca este genetic. Corpul imi da semnale ca ceva nu este in regula, am pilozitate crescută, dureri groaznice la menstruatie, iar medicii la care am fost se uita ciudat la mine si imi spun ca nu stiu ce am. Am refuzat sa cred ca asa m-am născut si am intrebat pe doctorii, cara sa citesc nimic despre alimentatie: are vreo legătura Alimentația cu dereglarile hormonale? bineînțeles medicii au spus ca nu, si mi-au recomandat anticonceptionale pe care le-am refuzat si atunci am inceput sa ma documentez singura, deoarece corpul meu producea din ce in ce mai multa pilozitate. Un lucru am descoperit singura intr-o seara citit pentru un curs la facultate , faptul ca atunci cand suntem stresati corpul nostru elimina singur 2 timpuri de hormoni printre care si cortizolul, foarte similar cu cortizolul, care acesta din urma din spusele unui medic dereglează testosteronul. La mine ipoteza cu stresul ar putea fi valabilă, plus inca un aspect: nu am avut un regim de viata nu f bun, mâncam multa carne de pui din comerț care este f injectat. Daca vb cu medici despre asta spun ca sunt nebuna si ca nu are nicio legatura, dar de cand am un regim de viata corpul meu da semnale bune . Mi-ar plăcea sa vad un articol legat de aceste Dereglari hormonale, deoarece sunt multe persoane care se confrunta cu asa ceva , iar de cele mai multe ori doctorii nu stiu. Multumesc !

 24. Ancu says:

  Buna,Olivia!Buna,fetelor!Vin si eu cu o mica intrebare..De cateva luni mi-a iesit maseaua de minte.am avut putine dureri la inceput,apoi au incetat pentru cateva luni.Acu a inceput sa ma doara,doar ca de data asta durerea s-a extins,ma doare urechea,si e putin nasol cand inghit.Stie cineva ceva remedii?Am pus propolis direct la masea,a functionat dar pentru scurt timp.Help!Multumesc!Pupici!

 25. florizz says:

  De la atatea povesti magice, ieri cand umblam cu semintele de chia am avut impresia ca folosesc nush ce potiune fermecata 😀 😀

 26. Elena says:

  Buna,

  Stiti cumva cum pot sa rezolv o carie aparuta in sarcina?
  Imi e teama sa ma duc la stomatolog fiindca stiu ca o sa imi faca xilina.
  V-ati confruntat cu asa ceva?

  Multumesc

 27. Ancu says:

  Olivia,felicitari pentru eveniment!
  Ai fost superba.
  Mai vino si pe site cand ai timp..ne e dor de sfaturile tale!:-)
  Pup!

 28. Liana says:

  Bună Olivia,
  Felicitări pentru eveniment, pentru tot ce faci!
  Ești minunată!
  P.S: Voiam să te întreb dacă mă poți ajuta și pe mine cu anumite informații cu privire la Hepatita B.
  Am foarte mare nevoie de orice fel de informație..deoarece vreau să-mi ajut a mea prietena..
  Știți cumva dacă se poate trata? Insist pe căi cât mai naturale..
  Ce ceaiuri să bea?
  Sau, ce doctor îmi puteți recomanda?
  Ce cărți?
  Orice informație este importantă.

  Vă mulțumesc frumos!
  O seară minunată!

 29. Mara says:

  Se vindeca….mult suc de morcov si sfecla, frunze verzi, fructe( de preferinta netratate), rugaciune si intelegere a valorii suferintelor. De mare ajutor cartea doctorului Pavel Chirila – Vindecarea.
  Cred ca se subintelege…. Fara carne, zahar, faina alba&co…

  • Liana says:

   Mulțumesc frumos de răspuns, Mara!
   La mulți ani!

   Îmi este foarte greu să o fac să renunțe la carne, făină..
   In fiecare zi: suc de sfeclă, morcov, mar si putina lamaie..si dimineata pe stomacul gol o lingura de miere, propolis, cătină, polen…

   O zi minunată să ai!

   P.S:
   La mulți ani, Olivia!
   La mulți ani, tuturor!

   • Mara says:

    La multi ani, Liana!
    Intre timp am descoperit un alt om de poveste, dna doctor Sorina Soescu. Pur si simplu…vindecare si Sanatate 5D sunt doua carti ce pot ajuta mult, inclusiv pe subiectul legat de vaccinare!!
    Cele bune!

 30. andreea says:

  Buna Olivia si fetelor,
  Ce imi puteti spune despre administrarea vitaminei K la nou nascuti? Nu prea am gasit informatii pe net! E necesara sau nu? Are efecte adverse? Cu ce se poate inlocui la un nou nascut? Multumesc mult!

  • Cristina says:

   Daca te referi la vit k injectabila, atunci in nici un caz. Eu am gasit vit k in formula lichida, care se administreaza nou nascutului de cateva ori in prima luna pe cale orala.

   Acum cativa ani s-a publicat un studiu care relationa vit k injectabila cu cancer in perioada copilariei. Nu are rost sa risti aiurea.

   • andreea says:

    Multumesc mult de raspuns Cristina! O sa cercetez ce fel de vit K pe cale orala e mai buna pt bebe!

   • AndreaF says:

    Buna Cristina

    Unde ai gasit vitamina K orala? Sunt insarcinata si caut si eu alternativa la formula injectabila dar nu reusesc sa gasesc nici o informatie referitor la unde se poate cumpara formula orala in Romania.

    Multumesc!

    • alina says:

     Eu am cerut in maternitate sa nu ii faca injectabil si sa ii dea o doza pe cale orala, daca tot insista sa ii administreze vit. K. Aveau ei acolo.

 31. Raluca says:

  Buna mamici,
  Nu stiu daca s-a mai discutat, cum faceti decalotarea baieteilor ( mai mari de 2 ani)? Va multumesc

 32. Patricia says:

  Buna seara,

  Ce parere aveti despre Ganoderma?Soacra mea foloseste acest ceai http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/7207/drchen_ganoderma_tea/ , care cica “intareste sistemul imunitar”.As vrea sa stiu daca a mai consumat cineva sau aveti ceva informatii despre acest ceai.

  Multumesc

 33. alina says:

  Bună Olivia am văzut pe un site nu mai țin minte exact care ai scris despre cum sa ai un par frumos,trebuia sa bei apa calda dimineața se începea cu un pahar și în fiecare săptămână se ma adaugă unu pana ajungi la trei litri. Eu acum am ajuns la 1,75 dar după ce termin de baut începe sa ma doară capul și am o ușoară amețeală și am mai observat ca am dinții foarte sensibili. Crezi ca e din cauza asta, îmi poți da mai multe informații despre asta.
  Numai bine

 34. florizz says:

  Un an nou fericit! draga Olivia si cititoarelor!

 35. Roxana says:

  Olivia, vine ziua ta!
  La multi ani, sa fii sanatoasa si fericita impreuna cu puiutii tai!

  Cu drag,

  Roxana

 36. Veronica says:

  Buna,
  Vreau din tot sufletelul meu sa-ți urez cu drag “la mulți,mulți ani!”.
  La mulți ani,frumosi ca tine,cu dorințe împlinite,cu bucurii si cu muuulte proiecte inaltatoare!
  La mulți ani cu sănătate !
  Veronica,Cta.

 37. Maria says:

  Interesant atat stilul, cat si continutul blogului. Ma bucur ca mai exista oameni care impart cu dragoste si buna credinta cunostintele lor cu semenii. Doresc ca si experienta mea cuprinsa in blogul http://jurnaldecobai.blogspot.ro/ sa constituie un mic sprijin celor care au nevoie. Multa sanatate!

 38. sara says:

  buna olivia
  cum ai proceda in cazul unui chist endometriozic care e in crestere..medicii doar operatia o recomanda..
  multumesc

 39. sara says:

  la ovar

 40. Emma says:

  Buna Olivia!

  De peste 2 ani nu mai mananc carne, iar de o luna nu m-am mai atins deloc de lactate. Am mancat in proportie de 80% raw, cat mai diversificat. Problema este…ca am slabit mult, de la 54 kg la 49 kg( in interval de 2 saptamani) ..and counting. Este normal?

  Nu stiu unde gresesc. Mananc muulte frunze verzi, germeni , seminte, de legume si fructe nu mai vorbesc. Intr-adevar am eliminat mult mucus, asa cum ma asteptam si am trecut prin toate starile specifice detoxului, dar continui sa pierd in greutate

  Cred ca am sindromul colonului iritabil, sunt tot timpul balonata deci ma gandesc sa nu fie o problema de malabsorbtie.Nu stiu cum sa scap de problema balonarii, imi cauzeaza stari proaste si muulte frustrari. 🙁

  Ma poti ajuta?
  Multumesc!

  P.S. Esti o super-woman! Te admir pentru motivatia si puterea pe care o ai! Esti o mama si o femeie frumoasa, inside and out!

  • olimpia says:

   Buna Emma ! Sunt vegetariana de aproape doi ani si m-am lovit si eu d eproblema asta a balonarii.Am tot citit si am facut mici modificari in obiceiurile alimentare : am redus portiile , am tinut cont de ordinea in care mananc alimentele si mai ales masa de seara am inlocuit-o cu un smoothie.
   Referitor la slabit , eu in prima luna de hrana vegetariana , am slabit 10 kg , apoi am ramas oarecum stabila la 48 kg(inaltime 1.58 m).

 41. roxana says:

  buna tututror cititorilor blogului!

  am si eu nevoie de o sugestie.

  mie imi lipsesc foarte mult acele discutii mediate de olivia, si inteleg ca ea nu mai are pe moment timp/energie disponibila pentru asta. este de inteles, e si ea om si are si ea prioritati.

  daca stiti un loc unde pot afla/discuta informatii la acelasi nivel, nu conteaza ca e in romana, engleza germana, etc, va rog dati mi si mie un pont!

  multumesc mult tuturor!

  • Simona Zamfir says:

   Buna Roxana,

   Sunt multe grupuri pe facebook unde se discuta teme foarte interesante si din care eu invat cate ceva zi de zi. Daca ai cont de fb poti sa adaugi nenumarate grupuri, sa urmaresti ce posteaza, ce se discuta, sa pui intrebari, etc. Oamenii cu experienta si bunavointa iti vor raspunde.
   Uite preferatele mele:
   Raw Vegan Romania
   Raw Women’s Wellness
   Viata in verde viu
   Ligia Pop
   Alimentatia vegana fara foc
   ARMONIE SI SANATATE
   Tot mai Raw
   Remediile naturii
   1001 Vegetarieni

   numai bine!

   cu drag, S

 42. Cristina says:

  Buna Olivia,

  Imi poti spune, te rog, care este parerea ta despre sarurile Schussler? Mi-au fost recomandate insa nu am gasit suficiente informatii pentru a putea lua o decizie.

  Multumesc frumos,
  Cristina

  • olivia says:

   Sint, dupa parerea mea, doar niste saruri anorganice, defel compatibile cu nevoile noastre o-r-g-a-n-i-c-e. Anorganic inseamna mort, organic inseamna viu. Moartea nu genereaza viata, nicicind. Deci n-au cum sa promoveze nici sanatatea.

 43. Ancu says:

  Olivia,am nevoie de ajutorul tau.Incerc de vreun an sa raman insarcinata ,dar nu se intampla.Luna asta mi-a venit ciclul la o distanta de 19 zile. Am tot citit diverse articole,si-s cam speriata.In general ciclurile mele sunt mai scurte de 23-24 de zile,dar inca asta nu mi s-a intamplat.Sa fie oare polimenoree?:-( Mi s-au facut analize(nivelul de progesteron),tot a iesit ok. Sunt foarte necajita. Am nevoie de sfaturi..imi doresc atat de mult sa devin mamica..Ce sa fac?
  Multumesc!Pup cu drag.

 44. olimpia says:

  BUna ziua ! Ce stiti despre castane?Se pot manca crude?Am gasit informatii contradictorii…Multumesc !

 45. claudia says:

  Sunt o mama care si-a ridicat liceul copilului in cap pt ca nu am vrut sa-l vacccinez.A fost la un pas de a fi dat afara din scoala. De la vorbe urate la amenintari le-am auzit pe toate, dar am reusit, nu l-am vacccinat! Sustin din toata puterea ideea ca vaccinurile sunt o nenorocire si-mi pare rau ca n-am stiut mai de mult, unele le-am facut. Sora mea are un copil “curat”, nevaccinat si e bine mersi.Doamne-ajuta, fiti destepti.

  • Gabi says:

   Buna, scuze ca ma amestec. A si trecut ceva timp… La liceu se mai fac vaccinuri? Si eu le refuz, dar noi suntem abia in scoala generala. De la cine ai primit amenintari? Multumesc

 46. maria says:

  Doresc ca experienta mea in aplicarea terapiilor alternative sa constituie un mic ajutor pentru cei care au nevoie http://jurnaldecobai.blogspot.ro/2015/01/introducere.html Multa sanatate!

 47. Bogdan says:

  Bună Olivia,
  Ce se întâmplă? Nu mai apar postarile pe Facebook.
  Sper ca nu ai renuntat din cauza unor frustrați care isi zic studenti la medicină.
  Just love! 🙂

 48. ela says:

  Pentru o mama grijulie si iubitoare ”LA MULTI ANI!”astazi de ziua mamei. Esti o mamica de nota 10!

 49. Sanatosul says:

  Iti multumesc pentru faptul ca ai ales sa impartasesti cu noi descoperirile tale. De asemenea te apreciez pentru faptul ca iti sustii cauza desi nu sunt putini cei care te critica. Pentru mine cel putin chiar esti un model.Multumesc inca o data.

 50. o femeie says:

  REcomand la toti cei care vor sa vaccineze sa ceara prospectul inainte de a cumpara/vaccina. Cititi-l – avem dreptul la asta – cum citesc eticheta la compotul de visine /ketchup inainte de a-l cumpara – la fel am dreptul sa vad prospectul unui medicament/vaccin inainte de al plati. Aveti dreptul si sa intrebati medicul de fiecare componenta a vaccinului, utilitate si de fiecare efect secundar mentionat.
  La fel, recomand analiza celorlalte tari: astazi suntem liberi si circulam, asa ca am inceput sa ma intreb de ce in Bruxelles/Amsterdam/Paris nu sunt farmacii la fiecare colt de bloc.
  Eu am donat sange in alta tara si m-au intrebat daca am fost vreodata vaccinata. I-am zis ca de 3 ori tuberculoza (asta l-a socat!!! nu credea ca se poate asa ceva – vaccinul e inutil aici – i-am aratat cicatricile de pe umar) – dr insa mi-a confirmat ca sunt persoane care nu au primit vaccin niciodata si nicio injectie niciodata – si sunt donatori.

 51. Roxana says:

  Salutare tuturor!

  Referitor la vaccinuri am gasit un blog, Jurnal si introspectii de mamica, http://www.piersicuta.blogspot.com, care ofera super informatii, toate foarte bine documentate. Mie mi-a facut sincer placere sa citesc si sa ma conving.

  Spor la citit!

Raspunde

ultimele posturi